Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2014-04-22 08:42:31

Interpretacja przypadku

Mam 52 lata. 2006 r. - histerektomia (mięśniaki). Moja mama jest 5 lat po obustronnej mastektomii. Ja w lutym 2014 r. - rak piersi lewej C50.9. Mastektomia podskórna + rekonstrukcja ekspanderem. Wycięcie węzła wartowniczego. Opis: Carcinoma ductale invasium NHG2 (guzek śr.1 cm; indeks mitotyczny 2MF/10HPF obecne także ogniska DCIS. W granicy górnej cięcia, dolnej i powierzchownej odległość od guzka 5,3, 7 i 2 cm: Sine infiltratione. Kwadrat wewnętrzny górny: Metaplasia adiposa. Laesio fibroso cystica. Tak samo kw. zewnętrzny dolny. Kw. wewnetrzny dolny i zewnętrzny górny Metaplasia adiposa. Brodawka sutkowa Sine infiltr. Miąższ Lymphonodi sine metastibus.
Receptory z dnia 10.03.2014: Receptor estrogen.(+) 8 w skali Allreda (3+5), progesteron (+) 8 w skali Allreda (3+5), HER-2 (+2) w skali 0 do +3, Ki67 > 14%.
Konsultacja onkologiczna (1) zalecenia: Rtg, Usg, krew na zestaw chemia i ocena receptorów + HER2 metoda FISH. Po 3 tyg. Następna konsultacja (2) i info o braku wyników z receptorów (FISH), bo nie ma lekarza (!) i zalecenie Tamoxifen 20mg 1x1. Następna wizyta (3) znowu za 3 tyg. Nikt mi nic nie powiedział, jakie rokowanie, skutki uboczne leku i czego mogę oczekiwać po dalszym leczeniu. Czy dostanę jeszcze jakąś chemię, czy wypadną mi włosy i czy nie przeciąga się czas na leczenie. Mam doświadczenia po leczeniu z mamą.
Proszę o odpowiedź i pomoc co dalej robić.

Odpowiedź:

Wszystkie opisane dotychczas procedury wykonano zgodnie z obowiązującymi zaleceniami zarówno polskimi, jak i europejskimi. Nawet gdyby okazało się, że w badaniu metodą FISH potwierdzona zostanie amplifikacja HER2, to leczenie nie uległoby zmianie: chemioterapię i immunoterapię trastuzumabem (przeciwciałem monoklonalnym przeciw HER2) zgodnie z obowiązującym programem terapeutycznym prowadzi się dopiero w przypadku guzków > 1cm. Można więc było rozpocząć hormonoterapię. Jeśli chodzi o powikłania leczenia tamoksyfenem - najpoważniejsze Pani nie dotyczy, ponieważ nie ma Pani macicy. Tamoksyfen byłby niewskazany gdyby istniało zwiększone ryzyko powikłań zatorowo-zakrzepowych (przebyty udar, przebyta zakrzepica). Zdarza się, że w czasie leczenia tamoksyfenem osłabiają się włosy, ale nie jest to łysienie, jakie towarzyszy chemioterapii. O dalszych planach co do leczenia (np. o czasie trwania hormonoterapii) i badań kontrolnych powinna Pani porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również