Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2016-12-20 10:34:46

Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

Mam 51 lat. Rak piersi lewej cT2N2M1. `Rozsiew do węzłów chłonnych kl.p. i j.brzusznej.
Histo: Invasive breast carcinoma of no special type G-3, PR (-), ER (-), HER2 (-), Ki67 70%
USG l. piersi 4.08: Zmiana lita 26x20x15 mm. W l.dole pachowym hipoechogeniczny w. chłonny 27x14 mm, drugi podobny 20x11mm.
TK 5/7.09: Liczne patologiczne w. chł. paraortalne, trzewne i krezkowe - dwa największe w grupie przyaortalnej 16 mm,16x13 mm. Poniżej żołądka, pod przednią ścianą j. brzusznej liczne krągłe zmiany wlk. do 20x10 mm odpowiadające przerzutom do w.chłonnych lub do sieci większej. W l. dole pachowym powiększone w. chłonne: największy 32x28x16 mm, reszta <13mm. W śródpiersiu przednim masa patologiczna - pakiet węzłów z grup 3A i 6 o wym 55x35x68 mm. Nieliczne patologiczne węzły 2R i 5 <11mm. Powiększone węzły więzadła wątrob.-żołądk. i okołoaortalne do 13 mm w osi krótkiej.
Leczenie: 5.09-15.12.16 6xAC (60, 600mg/m2)
USG 9.12: Ostro odgraniczona ok. 12x5 mm hipoechogeniczna zmiana ogniskowa z pojedynczymi mikrozwapnieniami. Obustronnie w dołach pachowych, nad- i podobojczykowych patologicznych zmienionych w. chłonnych nie stwierdzono.
TK 9.12: Prawie całkowita regresja zmian węzłów w śródpiersiu, dole pachowym i podobojczykowych po stronie lewej. Widoczne niewielkie resztkowe pasmo tkankowe w przyleganiu do łuku aorty (niemierz.) i resztkowe w. chł. w oknie aortalno-płucnym o wym. łącznych 18x10 mm. Pojedyncze w.chł. przyaortalne prawe granicznej wielk. 12mm
Dalsze leczenie: kontrola w Poradni Onkologicznej za 6-8 tyg.
Pytanie: Chemie wszystkie odbyłam terminowo z bdb wynikami, przeżyłam je dobrze. Badania USG i TK wykonano przed ostatnią chemią, więc jeszcze coś mogło się zmniejszyć. Nie współwystępują u mnie inne choroby. Miałam nadzieję otrzymać jeszcze chemię na „dobicie”, lecz usłyszałam, że „taksany zostawiamy na wznowienie”. Zdaję sobie sprawę, że nikt nie wie, czy nastąpi to za kilka lat czy 1,5 miesiąca. Czy pozostawienie leczenia w tym momencie jest właściwe? Czy i co można jeszcze coś zrobić?

 

Odpowiedź:

 

Najpewniej lekarz prowadzący zaplanował 6 x AC zamiast 4 x AC -> 12 x paklitaksel (co tydzień) i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie który wariant jest lepszy. Na pewno nie powinno się przedłużać leczenia antracykliną w obawie o serce. Jeśli niepokoją Panią pozostałe po leczeniu ogniska nowotworu, to proponuję rozmowę z lekarzem prowadzącym. Uważam, że podanie teraz paklitakselu nie byłoby błędem, ale ważne jest także myślenie o tym, co będzie można zrobić w przyszłosci.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • 2010-01-13 00:00:00

    kwadrantektomia

    Jeden ze sposobów operacji oszczędzającej. Podczas kwadrantektomii usuwa się więcej tkanki niż podczas zabiegu...
  • 2010-01-20 00:00:00

    cytostatyki

     Grupa substancji naturalnych i syntetycznych używanych w chemioterapii nowotworów, działająca toksycznie na...
  • 2010-02-09 00:00:00

    receptory hormonalne (ER, PgR)

    Maleńkie ,odbiorniki" w komórkach. Umieją odbierać ,sygnały" od hormonów, wydzielanych przez...
  • 2010-02-09 00:00:00

    rak cewkowy

    Carcinoma tubulare Odmiana raka przewodowego inwazyjnego, stanowiąca około 2% wszystkich przypadków raka...
  • 2010-02-09 00:00:00

    rak wewnątrzprzewodowy

    Carcinoma ductale in situ Rak przedinwazyjny, który rośnie wewnątrz przewodów mlekowych. Zwykle nie daje...