Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-01-16 09:37:05

Interpretacja wyniku USG piersi

Mam 40 lat. Urodziłam dwoje dzieci. Syn zachorował na nowotwór złośliwy (mięsak) w wieku 1,8 miesięcy. Zmarł w wieku 9 lat. W rodzinie dziadek chorował na nowotwór jelita grubego. Od zawsze dbam o badania. Corocznie wykonuję USG piersi. Moją przypadłością są torbiele, zarówno na jajnikach jak i w piersiach. Są ze mną od zawsze. Mam założoną spirale Mirenę już drugą. Mam ją obecnie od trzech lat. Wykonałam kontrolne badanie USG (poprzednie miałam 10 mies. temu) i oprócz torbieli nic groźnego nie wykazało, jednak wyjątkowo badanie to wykonałam w drugiej fazie cyklu. Trudno mi dokładnie określić jaki to dzień , gdyż zanikły u mnie miesiączki. Ale piersi mam bardzo obolałe. Właściwie bolą mnie non stop, mam może tydzień spokoju a tak cały czas są tkliwe.
Wynik mojego badania: struktura gruczołowo-tłuszczowa, w obu piersiach zwłaszcza w obrębie kwadrantów górno-zewnętrznych rozsiane owalne struktury cystyczne, w lewej piersi do 4-5 mm średnicy, w piersi prawej 6-7 mm oraz nadbrodawkowo do 12 mm. Poza tym w piersi lewej na godzinie 11:00, około 2 cm od otoczki i na głębokości około 2-10 mm widoczna nieco nieregularna struktura hypoechogenna o wymiarach około 7-7,5 mm - konieczna kontrola za około 1-2 m-ce oraz rozważenie wykonania badań cytologicznych z powyższej zmiany. Węzły chłonne pachowe obustronnie w badaniu sonograficznym bez patologii.
Bardzo proszę o poradę, czy mam usunąć jak najszybciej wkładkę by móc określić dzień cyklu, tak aby pojawiła się miesiączka i móc iść na ponowne badanie USG. Czy od razu wykonać biopsję i nie czekać na kontrolne USG (lekarz na chwilę obecną będzie niedostępny przez 3 tygodnie)? Czy powyższa zmiana może po miesiączce zniknąć?
Proszę o odpowiedź, bardzo się martwię.
 

 

Odpowiedź:

 

Skoro i tak przez trzy tygodnie musi Pani czekać na lekarza, który wykona biopsję, to na razie proponuję spokojnie poczekać.
Poprosić o skierowanie na mammografię (w wieku 40 l. można pierwsze badanie już wykonać), chociaż najpewniej nie wniesie ona do diagnostyki niczego rozstrzygającego.
Jeżeli w badaniu USG wykonanym przed biopsją zmiana nadal będzie widoczna, to biopsja zostanie wykonana (prawdopodobnie lepiej wykonać biopsję gruboigłową, a nie cienkoigłową). Jeżeli zmiana nie będzie widoczna, to koniecznie kontrola USG za 3-4 miesiące.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również