Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-11-11 11:08:59

Operacja radykalna czy oszczędzająca

Mam 60 lat. W kwietniu 2017 zdiagnozowano u mnie raka prawej piersi: invasivum mammae NST G2 (3+2+1), Ki67 40%, potrójnie ujemny. Rozmiar guza: 26 x 16 mm, biopsja węzłów wartowniczych wykazała obecność komórek rakowych, a dwa węzły w dole pachowym były powiększone do 18 mm.
Przeszłam chemioterapię przedoperacyjną: 4 x AC i 12 x PCL. Mammografia zrobiona pod koniec chemioterapii wykazała: "znaczną regresję guza w porównaniu z poprzednim badaniem. Obecnie stwierdza się słabo wysyconą zmianę wielkości 11 mm."
Na konsylium przedoperacyjnym usłyszałam, że kwalifikuję się do operacji oszczędzającej z usunięciem węzłów chłonnych. Guz znajduje się w kwadrancie górnym zewnętrznym, na godz.10, wystarczająco daleko od brodawki. Na moje pytanie, czy zachowanie piersi nie zwiększa ryzyka nawrotu choroby, usłyszałam, że w świetle najnowszych badań nie ma takiego powiązania. Czeka mnie jeszcze radioterapia i to właściwie koniec leczenia. Mam ciągle wątpliwości, czy wybrany przez lekarzy rodzaj operacji jest właściwy. Znalazłam USG z kwietnia 2017, sprzed leczenia, w którego opisie oprócz zmiany na godz.10 jest wzmianka: "na godz.1 hypoechogeniczna zmiana około 5 mm - zmiana płynowa z gęstą wydzieliną?". Pamiętam tę drugą zmianę, bo mnie pobolewała, tak samo jak guz na godz.10. Pokazałam opis tej drugiej zmiany swojemu chirurgowi, ale stwierdził, że to nie ma znaczenia.
Czy powinnam przed operacją zrobić jeszcze USG, aby wykluczyć obecność drugiego ogniska w piersi? Czy przypomnieć o tym miejscu chirurgowi przed operacją, aby pobrał stamtąd wycinki? Zdaję sobie sprawę, że moje rokowania sprzed leczenia nie były dobre i mimo optymizmu nie potrafię przestać się bać.
Będę wdzięczna za odpowiedź, za tydzień czeka mnie operacja.
 

 

Odpowiedź:

 

Takie postępowanie jakie Pani zaproponowano jest słuszne. Operacja oszczędzajaca i radykalna w tej chwili są równoznaczne.
Ale ostateczny wybór metody leczenia i tak zależy od Pani decyzji.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2018-04-09 10:20:45

    Podwyższony poziom fosfatazy

    Jestem po mastektomii piersi prawej w 2007 roku. Rak wysoko hormomozależny, HER2 - ujemne, leczenie tamoksifenem przez 5...
  • Avatar

    2018-04-08 10:42:32

    Interpretacja przypadku

    Mam 42 lata. USG piersi wykazało zmianę-BIRDS 4, miałam biopsję cienkoigłową. Wynik biopsji: w ocenianych rozmazach...
  • Avatar

    2018-04-06 11:05:37

    Czy konieczne jest przedłużenie hormonoterapii

    Mam 59 lat. w 2012 r. przeszłam kwadrantektomię prawostronną z biopsją węzła wartowniczego. Wyniki bad. histopatologicznego...
  • 2010-02-16 00:00:00

    węzły chłonne pachowe

    Węzły chłonne są częścią naturalnego układu odpornościowego organizmu. Chłonka natomiast to nazwa płynu tkankowego,...
  • 2006-10-25 00:00:00

    Leczenie przerzutów raka piersi do kości

    Przerzuty do kości są częstym zjawiskiem u osób z uogólnionym rakiem piersi. Problem ten dotyczy 65–75%...
  • 2010-01-18 00:00:00

    usunięcie węzłów chłonnych pachy

    Usunięcie węzłów chłonnych dołu pachowego (pachy) nazywa się wycięciem pachowych węzłów chłonnych. Wycięcie...
  • 2010-01-18 00:00:00

    progresja choroby nowotworowej

    Progresja choroby (progression of the disease) - zwiększenie się wielkości guza o ponad 25 proc. lub pojawienie się nowych...
  • 2010-02-17 00:00:00

    IHC

    IHC, inaczej: badanie immunohistochemiczne Jeden z testów, które pozwalają na wykrycie obecności receptora...