Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-11-19 12:01:39

Interpretacja przypadku

Jakiś czas temu radziłam się Państwa odnośnie prowadzenia leczenia trójujemnego raka.
Listopad 2016 diagnoza: guz lewej piersi, brca 1 i 2 negatywne. Planowane leczenie 4 x ac +12 paklitaksel, operacja i naświetlanie.
Zastosowane leczenie to od 3.01.2017 4 x ac + 2 paklitaksele (przerwa z powodu wstrząsu), operacje w terminach 26 maj (usuniecie guza + dodatkowego ogniska przypadkowo; wartownik 2/5 zajęty) i 16 czerwca 2017 (usuniecie 21 węzłów pachy lewej - czyste). Po drugiej operacji zdecydowano podać 10 paklitakseli gdzie ostatnia dawka była 20 września 2017. Po 2 tyg poddano mnie planowaniu (naświetlenie na wdechu) i okazało się, że w loży pooperacyjnej, w pasze jest płyn.
Od tego czasu co tydz. miałam ściągany płyn: 5 ml, 5 ml, 3 ml, 3 ml, dziś 2 ml.
Moje pytanie brzmi: czy naświetlanie piersi ma jeszcze jakikolwiek sens, jeśli upłynęło tyle czasu od 20 września 2017 do dziś czyli 17 listopada?
Moja rodzina ma obawy, że już mogły się resztki z piersi roznieść po organizmie, i zastanawiają się czy jest zasadne by obarczać mój organizm naświetlaniem piersi (21 razy), bo może już wszystko poszło na organizm. Czy to nie za długi odstęp czasu? W dodatku nadal zbiera się płyn w loży. W zeszłym tygodniu powiedzieli mi, że już czekać nie mogą, i że będę naświetlana z płynem, a na dzisiejszy dzień w szpitalu niestety nie wiedzą kiedy po mnie zadzwonią, żebym przyszła na naświetlanie, no już ponad tydzień jestem planowana. Nie wiem co mam robić, jak również nie wiem czy naświetlać pierś i pachę, czy tylko pachę, i czy to ma jakikolwiek sens po takim czasie.
Proszę serdecznie o pomoc.
Dodatkowo do swojego pytania chciałabym poradzić się jakie badania powinnam mieć zrobione, jeżeli mija pół roku 26 listopada 2017 od operacji oszczędzającej piersi, od operacji węzłów chłonnych pachy lewej 5 miesięcy (była 16 czerwca 2017) i 2 miesiące od ostatniego taxolu (20 września 2017)?

 

Odpowiedź:

 

Napromienianie ma sens.
Mogę jeszcze tylko powtórzyć swoją poprzednią odpowiedź. "Uważam, że pilnie powinna Pani skontaktować się z onkopsychologiem."
Może on pomoże Pani nabrać zaufania do lekarza prowadzącego, który robi wszystko perfekcyjnie, a Pani nadal mu nie dowierza!

PS Czy ktoś z Pani nad wyraz troskliwej rodziny jest onkologiem klinicznym?

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2018-04-09 10:20:45

    Podwyższony poziom fosfatazy

    Jestem po mastektomii piersi prawej w 2007 roku. Rak wysoko hormomozależny, HER2 - ujemne, leczenie tamoksifenem przez 5...
  • Avatar

    2018-04-08 10:42:32

    Interpretacja przypadku

    Mam 42 lata. USG piersi wykazało zmianę-BIRDS 4, miałam biopsję cienkoigłową. Wynik biopsji: w ocenianych rozmazach...
  • Avatar

    2018-04-06 11:05:37

    Czy konieczne jest przedłużenie hormonoterapii

    Mam 59 lat. w 2012 r. przeszłam kwadrantektomię prawostronną z biopsją węzła wartowniczego. Wyniki bad. histopatologicznego...
  • 2010-02-16 00:00:00

    węzły chłonne pachowe

    Węzły chłonne są częścią naturalnego układu odpornościowego organizmu. Chłonka natomiast to nazwa płynu tkankowego,...
  • 2006-10-25 00:00:00

    Leczenie przerzutów raka piersi do kości

    Przerzuty do kości są częstym zjawiskiem u osób z uogólnionym rakiem piersi. Problem ten dotyczy 65–75%...
  • 2010-01-18 00:00:00

    usunięcie węzłów chłonnych pachy

    Usunięcie węzłów chłonnych dołu pachowego (pachy) nazywa się wycięciem pachowych węzłów chłonnych. Wycięcie...
  • 2010-01-18 00:00:00

    progresja choroby nowotworowej

    Progresja choroby (progression of the disease) - zwiększenie się wielkości guza o ponad 25 proc. lub pojawienie się nowych...
  • 2010-01-13 00:00:00

    inhibitory aromatazy

    Leki, które zmniejszają ilość hormonów (estrogenów) w organizmie. Są stosowane u kobiet po menopauzie,...