Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-12-01 11:31:15

Czy powinien być stosowany Palbociclib

Mam 46 lat. Rak zrazikowy in situ , tubulare invasivum 0,4 cm w biopsji, potem operacja mastektomia (obustronna - profilaktycznie druga na życzenie), przerzut do jednego węzła wartownika ale zrazikowy inwazyjny (1 cm węzeł) z przekroczeniem torebki i zatorem w naczyniach komórek nowotworowych, wycięte dwa następne piętra węzłów - czyste.
Ki67 niskie, hormonozależność duża. Leczenie tylko hormonoterapia - egzemestan.
Usunięte jajniki profilaktycznie (06.2017) - nie jestem nosicielką genów brca1 ani brca2. Operacja rok temu. Teraz w trakcie badan kontrolnych markery CA 125: CA 15.3 w normie ale CEA podwyższony - 9. Nie palę, nie paliłam. Rezonans czysty, USG tez.
Czy jest powód do niepokoju? Nie miałam robionych markerów przed leczeniem .....
Czy jest wskazanie do uzupełnienia leczenia palbociclibem jeśli był przerzut do jednego węzła?

 

Odpowiedź:

 

Palbocyklib stosuje się w leczeniu choroby rozsianej, a przerzut w węźle to choroba regionalnie zaawansowana.
Nie wiem kto i dlaczego zleca oznaczanie CEA i CA15-3. Nie ma tego w standardach.
Można raz w roku oznaczać CA125 równocześnie z wykonywaniem USG przez pochwę, bo zachorowała Pani przed 50 rż., więc można obawiać się zwiększonego ryzyka zachorowania na raka jajnika. To bardziej postępowanie zwyczajowe, niż standardowe.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również