Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2018-05-27 11:01:37

Interpretacja przypadku

W wieku 29 lat w 2014 roku przeszłam oszczędzającą operację piersi prawej z wycięciem I i II pietra węzłów chłonnych.
Wynik: nowotwór potrójnie ujemny, G3, guz 1,2 x 1,4 cm, brak przerzutów do węzłów, brak odległych przerzutów.
Leczenie: uzupełniająca chemia - 4 x AC i 36 lamp w ramach radio. Po leczeniu testy genetyczne - wykryta mutacje BRCA1.
Po 4 latach w drugiej zdrowej piersi zrobiła się nowa zmiana.
USG styczeń. Opis: gęsta torbiel, 5 mm.
Rezonans w marcu potwierdził zmianę łagodną, 7 mm, ale zalecono kontrolny rezonans za pół roku. Mimo to na moją prośbę biopsja cienko- a następnie gruboigłowa.
Opis: rak inwazyjny NST, G2, potrójnie ujemny. Ponadto widoczne ogniska DCIS, ki67 - 80%. jednoznaczne określenie stopnia złośliwości możliwe dopiero w materiale pooperacyjnym.
Rozumiem, że te ogniska DCIS to zły objaw? Poprzednio był sam guz bez żadnych dodatkowych zmian. Chirurg zalecił chemię przedoperacyjną, jego zdaniem powinna być to kombinacja AC i taksanów.


Zresztą po co leczyć tym samym schematem skoro po niecałych 4 latach znowu jest ten sam rodzaj nowotworu?
Jakie są inne schematy leczenia takiego nawrotu?

Czy ja mam teraz w ogóle szanse na pełne wyleczenie? Przy pierwszym nowotworze było leczenie radykalne w celu pełnego wyleczenia, ale skoro się nie udało to może jestem chemiooporna?

 

Odpowiedź:

 

Spróbuję odpowiedzieć po kolei:
Materiał z utkaniem nowotworowym bardzo skąpy (co to znaczy?)
Jeśli zmiana miała 5 mm, to materiał z biopsji (nawet gruboigłowej) siłą rzeczy jest skąpy, bo mało tkanki. Możliwe, że po operacji w ogóle nie będzie już utkania nowotworu, bo biopsja gruboigłowa zabrała całą pięciomilimetrową zmianę. DCIS to rak przedinwazyjny. Gdyby został bez leczenia, przekształciłby się w raka inwazyjnego.

Ile mogę w swoim życiu przyjąć doksorubicyny? Czy to bezpieczne? Po poprzednich chemiach nastąpiła arytmia i nieznaczne uszkodzenie mięśnia sercowego - echo serca 2015 rok.
Raczej nie podawałabym Pani doksorubicyny, tylko paklitaksel i pochodną platyny (to powinno mieć sens, skoro ma Pani potwierdzoną mutację).

Skąd wiadomo czy to nowy rak czy przerzut?
Nie wiadomo i możliwe, że nigdy nie będzie wiadomo, bo po chemioterapii utkania raka z obu piersi nie uda się porównać. Nie ma to znaczenia dla dalszej terapii.

O szansie na wyleczenie będzie można mówić po cht i operacji. Mam nadzieję, że ma Pani po biopsji założony znacznik, żeby można było odnaleźć miejsce, z którego pobrano materiał (biopsja) i ocenić zmiany po chemioterapii. Gdyby przetrwały jakieś komórki raka, to można zastosować chemioterapię uzupełniającą kapecytabiną. To jest nowość w zaleceniach, ale można ją już i w Polsce stosować.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również