amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Nawroty brodawczakahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4450/rak-piersi/nawroty-brodawczakahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4450/rak-piersi/nawroty-brodawczakaRak piersi : 11 września br. miałam już 3 biopsję mammonotomiczną (wcześniej w 2011 r. i 2012 r. ). I ponownie po raz 3 wyszedł brodawczak piersi, poza tym z tej piersi od kilku lat mam wyciek (badanie rozmazu wykazuje płaty nabłonkowe, makrofagi i granulocyty), pierś boli, rwie, wyciek jest mleczno-przezroczysty i zielony. W ostatniej teraz biopsji wyszła też zmiana nabłonkowa wewnątrzprzewodowa o niepewnym potencjale B3/B4, która po badaniach immunohistochemicznych została rozpoznana jako Usual Ductal Hyperplasia, do tego wszystkiego doszły zmiany włóknisto-torbielowate oraz Simple adenosis. Panie Doktorze, czy w moim przypadku wskazane by było jakieś operacyjne usunięcie tego obszaru? Wszystkie zmiany, o których pisałam zawsze są na godz.9., a nigdy brodawczaków nie miałam usuwanych chirurgicznie tylko wycinane przez mammotom. Jakie by Pan Doktor proponował wskazania co do mojego przypadku?   Mon, 16 Oct 2017 17:40:09 +0200Czy zastosowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4449/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4449/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Od 2013 r. choruję na nowotwór złośliwy piersi. Wyniki histo-pat biopsji CARCINOMA DUCATALE INVASIUM (II ST. Wg Blooma-Richardsona). ER– negatywny, PR – pozytywny 1% komórek: 20%, intensywność 1+, HER2 – pozytywny nasilenie reakcji 3+, Ki67 - 25%. Początkowo przeszłam 6 chemioterapii przedoperacyjnych AT (ADM Docetaksel). 06.12.2013 r. mastektomię piersi (usunięto 15 węzłów - 7 było zajętych). Wynik histopat. pTNM7:ypT2 N2 Mx, LV1. Radioterapia - 25 napromieniowań. Po tym zostałam na Tamoksyfenie i Zoladexsie 3,6mg. W marcu 2015 r. - wznowa choroby pod postacią przerzutów do płuc. Kolejna chemioterapia - 8 podań Navirel 46 mg + 5Fu 920 mg. Następnie operacja usunięcia macicy wraz z przydatkami (wyniki histopat. Endometrium i myometrium bez zmian, jajniki i jajowody ok.). Po w/w operacji dostawałam przez 10 m-cy Faslodex. Kolejny TK wykazał zmiany w płucach (w płucu prawym w segmencie 3. - z 2,4 x 2,0 na 7,5 x 3,8, a w płucu lewym w segmencie 1/2 ze średnicy 1,8 na 5,4 x 4,9. Kolejna chemioterapia PXL320 mg. Przyjęłam 11 PXL - po konsultacji do 3 podania PXL dołączono Herceptynę 600 mg s.c. To leczenie bardzo ładnie cofnęło wielkość zmian ogniskowych (z 5,7 x 3,8 do 4,0 x 2,4 i z 5,4 x 4,9 na 3,7 x 1,9 - te mniejsze wielkości są z czerwca 2017. Od lipca 2017 r. byłam na herceptynie podskórnej, niestety po wyniku tomografu z 02.10.2017 r. okazało się, że zmiany znowu powiększyły się. Obecnie proponowane leczenie to Lapatinib + Xeloda, już bez herceptyny. Czy to dobry zestaw, czy powinna znaleźć się w nim herceptyna, czy może kolejny etap leczenia powinien wyglądać inaczej? Mon, 16 Oct 2017 17:34:42 +0200Tamoxifen a Bupropionhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4448/rak-piersi/tamoxifen-a-bupropionhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4448/rak-piersi/tamoxifen-a-bupropionRak piersi : Biorę tamoxifen i w trakcie tej terapii przez tydzień zażywałam bupropion nie mając pojęcia o tym, że jest silnym inhibitorem CYP2d6 . Mam pytanie, czy mogłam na trwałe zaburzyć działanie tamoxifenu? Czy po odstawieniu leku wszystko powinno wrócić do normy? Czy muszę rozważyć teraz przejście na inhibitory aromatazy? Boję się, że tamoxifen nie będzie już skuteczny. Czy ta interakcja leków trwa tylko w trakcie przyjmowania obu leków - bupropionu i tamoxifenu, czy też tak silny inhibitor może na trwałe zmienić sposób działania tamoxifenu na mój organizm? Wed, 11 Oct 2017 09:37:35 +0200Hormonoterapia łącznie z chemioterapią http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4447/rak-piersi/hormonoterapia-lacznie-z-chemioterapia-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4447/rak-piersi/hormonoterapia-lacznie-z-chemioterapia-Rak piersi : Jestem obustronną Amazonką. W grudniu 2012 r. mastektomia prawej piersi, rak śródprzewodowy naciekający, wrażliwość w 100% na estrogeny i progesteron, węzły czyste, leczenie Tamoxifenem do teraz. 15.09.2017 r. mastektomia lewej piersi, rak NST trójujemny, węzły i marginesy czyste, konieczna chemioterapia. W jaki sposób na czas chemioterapii zabezpieczyć się przed nawrotem pierwszego, hormonozależnego raka? Czy jest możliwość łączenia obu terapii?   Mon, 09 Oct 2017 08:35:46 +0200Ropnie w piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4446/rak-piersi/ropnie-w-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4446/rak-piersi/ropnie-w-piersiRak piersi : Od grudnia 2016 roku zmagam się z uciążliwymi ropniami piersi prawej. Dodam, że mam od tamtej pory powiększone węzły chłonne pachowe. Miałam parę antybiotyków, które nie przyniosły żadnych efektów, nacinany ropień kilka razy i pobierany posiew na bakterie, który nic nie wykazał. Nakładane sączki i zalecone robienie okładów z wody i sody. Niestety bez żadnej poprawy. Ropnie ciągle się odnawiają, pierś jest opuchnięta i zaczerwieniona. Błagam, niech Pani Doktor mi pomoże. Czy to może być jakiś nowotwór? Nie miałam pobieranych żadnych wycinków. Dodam, że rodziłam dwa razy, ale krótko karmiłam (3 tygodnie) 3 lata temu. Co mam zrobić? Mon, 09 Oct 2017 08:32:34 +0200Tamoxifen a próby wątrobowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4445/rak-piersi/tamoxifen-a-proby-watrobowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4445/rak-piersi/tamoxifen-a-proby-watroboweRak piersi : Mam 41 lat, 6 lat temu stwierdzono u mnie naturalną menopauzę. Nie rodziłam. Przed zachorowaniem zażywałam HTZ przez 30 m-cy. W listopadzie 2016 roku wykryto u mnie guza w prawej piersi, w grudniu wykonano biopsję mammotomiczną. Jej wynik: Carcinoma invasivum mammae G3, her2 +++, ER (+) mieszany odczyn w 80% komórek komponenty inwazyjnej SCORE=7 (IS2+PS5), PR (+) mieszany odczyn w 10% komórek komponenty inwazyjnej SCORE=4 (IS2+PS4); Ki67 25-30%, wymiar: 13 x 8 mm. 24.01.2017 roku zostałam poddana operacji oszczędzającej BCT z procedurą węzła wartowniczego, w którym znaleziono mikroprzerzuty. Przeszłam chemioterapię 4 x AC + i tylko 1x Paclitaxel. Zaprzestano podawania paclitaxelu, ponieważ miałam bardzo podwyższone próby wątrobowe ALT 455, AST 253, GGT 85. Okazało się, że próby są w normie kiedy jestem na specjalnej dość rygorystycznej diecie. ALT i AST muszą być dobre abym przyjmowała herceptynę, jestem po 3 podaniu podskórnym (mam mieć jeszcze 14). Przeszłam 15 naświetlań i brachyterapię w sierpniu 2017 r. Miesiąc temu zaczęłam zażywać Nolvadex-D. Na ostatniej wizycie lekarz kazał odstawić mi tamoxifen argumentując, że ważniejsze jest zażywanie herceptyny w moim przypadku i nie ma co ryzykować, że próby mogą się podnieść od tamoxifenu i mogłabym nie dostać herceptyny. Nie wiem co robić, mam zaufanie do mojego lekarza, ale prawdę mówiąc jestem skołowana. Próby wątrobowe mam w normie, ostanie wyniki ALT 20, AST 19. Zażywam Hepa merz 3000 przepisane przez hepatologa i jestem na diecie (waga 57 kg). Moje pytanie brzmi: powinnam zażywać tamoksifen jeśli wyniki wątroby są dobre czy odstawić i zostać tylko przy herceptynie? Mam jeszcze jedno pytanie. Po jakim czasie od brachyterapii można wykonać rezonans piersi? Tue, 03 Oct 2017 14:33:47 +0200Tamoxifen a Itraxhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4444/rak-piersi/tamoxifen-a-itraxhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4444/rak-piersi/tamoxifen-a-itraxRak piersi : Choruję na raka piersi, od czerwca 2017 r. przyjmuję tamoksifen. Dermatolog zdiagnozował grzybicę paznokci stóp i zapisał lek o nazwie itrax (itrakonazol). Czy przyjmując tamoksifen mogę bez obaw zażywać jednocześnie itrax? Czy te leki wzajemnie się nie wykluczają, czy oba będą działać właściwie i skutecznie? Tue, 03 Oct 2017 14:29:18 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4443/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4443/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam na imię Ania, mam 40 lat. Jestem po operacji oszczędzającej raka piersi z biopsją węzła wartowniczego, proszę o interpretację moich wyników: I. wynik biopsji gruboigłowej: Carcinoma ductale infilitrans NST G-1, ER (+++) 100 % reakcji, PR (+++) 100 % reakcji, HER-2 (++). II. wynik pooperacyjny: Rozpoznanie histopatologiczne: Kwadrant górny wewnętrzny piersi lewej o wymiarach 5,0 x 4,6 x 2,3 cm. Na przekroju tkanka mastopatyczna, w części centralnej lite ognisko o nieostrych granicach i wymiarach 1,8 x 1,3 x 1,5 cm, marginesy: przyśrodkowy ~1cm, boczny - 1,5 cm, brodawkowy - 1 cm, obwodowy 1,5 cm. 373341 - guz z marginesem skórnym oznaczonym tuszem i marginesem głębokim (margines skórny ~1 mm, głęboki ~1 mm. Carcinoma invasivum NST G2 modo Elston - Ellis (2+2+1). Około 50% guza stanowi carcinoma ductale typus cribriformis solidum et cribriformis, ca lobulare in situ. Margines skórny śladowy 0,3 mm, margines głęboki około 1 mm. Receptory estrogenowe reakcja dodatnia w około 90% jąder komórek nowotworowych, silna ( PS 5, IS 3 ). Receptory progesteronowe reakcja dodatnia w około 80% jąder komórek nowotworowych, silna (PS 5, IS 3), Ki67 - aktywność proliferacyjna około 7%, HER 2 - Hercept Test reakcja dodatnia na 3+ 373344 - margines przyśrodkowy: bez utkania nowotworowego (margines 5 mm ) 373345 - margines boczny: Bez utkania nowotworowego (margines 7 mm) 373346 - margines brodawkowy: Bez utkania nowotworowego. 373347 - margines obwodowy: Bez utkania nowotworowego (margines 1,5 mm) w preparacji utkanie carcinoma lobulare in situ. 373348-349 - węzeł wartownik pachy lewej: Przebadano 1 węzeł chłonny - carcinoma metastaticum; ognisko w zatoce węzła, średnicy 0,5 mm. Wykonano odczyn immunohistochemiczny: CK (+). Pani Doktor, jak powinno teraz wyglądać dalsze postępowanie po takim wyniku? Czy powinno być jednak przeprowadzone badanie FISH? Tue, 03 Oct 2017 14:25:49 +0200Ropień w piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4441/rak-piersi/ropien-w-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4441/rak-piersi/ropien-w-piersiRak piersi : Od grudnia 2016 roku zmagam się z ropniem prawej piersi, do tego mam powiększone węzły chłonne pachowe najpewniej odczynowe, wciągniętą brodawkę. Miałam przeróżne antybiotyki, które nie przynosiły żadnych efektów, nacinany chirurgicznie ropień, wkładany sączek już 3 razy. Posiew na bakterie nic nie pokazał. Onkolog podejrzewa bakterie beztlenowe lub coś innego. Co to może być? Boję się czy to aby nie żaden nowotwór. Nie miałam robionej żadnej biopsji, żadnych innych badań. Ból jest cały czas a nie ma poprawySat, 30 Sep 2017 10:41:42 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4440/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4440/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : USG piersi: sutek prawy - na godz 12. około 2 cm od otoczki dwa przewody mlekowe widoczne na krótkim odcinku do 6.5 mm nieco poszerzone do 2.1 - 2.6 mm leżą obok siebie. Widoczne zwapnienia przyścienne w ścianie z jednego przewodów do 1.6 mm. Nieco powyżej godz 12. jedna widoczna hipoechogeniczna zmiana ogniskowa o wym. 6 x 5 mm bez wyraźnego wzmocnienia echa za tylną ścianą i bez cienia akustycznego. Co to znaczy? Sat, 30 Sep 2017 10:36:50 +0200Masaż limfatyczny ręki a przerzuty do kości http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4439/rak-piersi/masaz-limfatyczny-reki-a-przerzuty-do-kosci-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4439/rak-piersi/masaz-limfatyczny-reki-a-przerzuty-do-kosci-Rak piersi : Jestem 10 lat po operacji oszczędzającej + wycięcie wszystkich węzłów. Od 7 lat mam obrzęk ręki. Obecnie coraz większy. Noszę rękawy - nocny i dzienny. Od 3 lat mam przerzuty w kośćcu - kręgosłup (lędźwiowy, piersiowy), żebra itd. Dzięki zastrzykowi xgeva ulega do sklerotyzacji. Moje pytanie jest następujące: czy w obecnej sytuacji mogę mieć masaż limfatyczny tej ręki? Czy masaż nie będzie ryzykowny na słabe kości? Czy masaż nie przyczyni się to szybszego transportowania komórek nowotworowych po ciele (to jest mój wymysł, ale tak mi się wydaje). Thu, 28 Sep 2017 10:39:49 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4438/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4438/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Żona jest po usunięciu piersi i węzłów, nastąpił przerzut do głowy. Wynik TK głowy: Nie uwidoczniono cech krwawienia śródczaszkowego. W płacie skroniowym prawej półkuli mózgu uwidoczniono niejednorodną masę patologiczną wlk. ok. 32 x 26 x 25 mm, ulegającą silnemu, niejednorodnemu wzmocnieniu kontrastowemu, otoczoną rozległa strefą obrzęku (st. III wg Steinhoffa), z efektem masy wyraźnym zniesieniem przymózgowej rezerwy płynowej nad prawą półkulą mózgu, uciskiem struktur prawej komory bocznej i przemieszczeniem struktur pośrodkowych na str. lewą o ok. 12 mm, modeluje prawy konar mózgu: szczelinowate światło komory III. W górnej części prawej półkuli móżdżku widoczne ognisko wzmocnienia kontrastowego śr. ok 8 mm bez cech otaczającego obrzęku. W/w zmiany odpowiadają najbardziej meta. Poza tym mózgowie bez cech innych zmian ogniskowych. Przymózgowa rezerwa płynowa nad lewą półkulą mózgu oraz w tylnej jamie zachowane. Róg tylny LKB nieco szerszy, bez cech przesiąkania PMR. Kości mózgoczaszki bez cech zmian ogniskowych. Zaproponowano leczenie radioterapią plus chemia, szukamy neurochirurga celem konsultacji czy możliwa jest operacja. Proszę o poradę jakie byłoby najlepsze leczenie.   Thu, 28 Sep 2017 10:36:08 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4437/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4437/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 43 lata i zdiagnozowanego raka piersi prawej: T1cN0M0, dwuogniskowy, przewodowy, luminalny A. Wynik z biopsji: Carcinoma ductale invasivum G1 mammae, E-Cadherin (+), p63 (-), Synaptofizyna (-), Chromogranina (-), ER - odczyn pozytywny (+++) w 100% komórek raka, PR - odczyn pozytywny (+++) w 100% komórek raka, AR - odczyn pozytywny (+++) w 100% komórek raka, HER2 - odczyn negatywny Score=0, Ki67 około 15%. Wynik histopat. z operacji: Guz - zmiana I kwadrat dolny wewnętrzny - lite szarawe ognisko o średnicy 1,7 cm - Carcinoma ductale invasivum G2 mammae et DCIS mammae. Guz - zmiana II, "mniejsze zmiany z okolicy zmiany II" (kwadrant górny wewnętrzny, okolica zabrodawkowa i kwadrant dolny zewnętrzyny - mnogie ogniska lite, największe o średnicy 0,8 cm - Carcinoma intraductale (DCIS) multifocale mammae. Brodawka - niezmieniona W pozostałych preparatach obraz: gruczolistość, włóknienie, ogniska metaplazji apokrynowej, poszerzone przewody, ogniska zwapnień. Węzeł wartowniczy - rozpoznanie patomorfologiczne: Lymphonoditis reactiva (2 węzły). pT1c(m) pN0(sn) Rozpoznanie ICD10: C50 - Nowotwór złośliwy sutka. Jakie powinno być zastosowane dalsze leczenie? Wcześniej była mowa o leczeniu hormonalnym, ale czy jak jest wyższa złośliwość w badaniu z operacji to w grę wchodzi chemioterapia? Mój doktor zasugerował, że na moim miejscu nie poddawałby się chemioterapii.   Thu, 28 Sep 2017 10:31:48 +0200Bóle kręgosłupa podczas chemioterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4436/rak-piersi/bole-kregoslupa-podczas-chemioterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4436/rak-piersi/bole-kregoslupa-podczas-chemioterapiiRak piersi : W czerwcu br. stwierdzono u mnie raka piersi. Chemię biało-czerwoną przyjęłam 7.09 i kolejne mam wyznaczone co trzy tygodnie. Po zakończeniu chemii mam być skierowana na zabieg mastektomii. Od wielu lat mam wypukliny w kręgosłupie. Czasami dawały znać o sobie ale zdarzało to się rzadko. Od kilku dni bóle kręgosłupa są codziennie i bardzo bolesne. Ból jest pulsujący i zatyka mi dech. Dodam, że dotychczas miałam przepisany lek Tolperis przez neurologa. Używałam go bardzo rzadko i był skuteczny. Teraz niestety nie pomaga. Ostatni rtg kręgosłupa szyjnego był wykonany 17.09.2013 r. gdzie stwierdzono umiarkowanie niższy krążek m-k C5/C6. Minimalnie niższy krążek m-k C6/C7. Drobne zmiany zwyrodnieniowe na przednio-dolnej krawędzi C5 i przednio-górnej C6 z delikatnym tworzącym się mostkiem kostnym. Wyostrzenie w kierunku kanału tylno-dolnej krawędzi C5. Natomiast RM kręgosłupa lędźwiowego był zrobiony 27.09.2009 r. gdzie stwierdzono: wysepka tłuszczowa w obrębie trzonu L5 - 8 mm. Nieduże podwięzadłowe wypukliny tylne centralne na poziomie L4-5 i L5-S1 nieznaczne zwężone otwory międzykręgowe. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. Dodam, że jestem od 1983 r. na rencie inwalidzkiej z powodu dekortykacji płuca prawego i resekcji dwóch żeber. Z tego powodu mam lekką niewydolność oddechową i skrzywienie kręgosłupa. Moje pytanie brzmi: Czy chemia ma wpływ na bóle kręgosłupa? I co mogę zrobić w tej sytuacji? Thu, 28 Sep 2017 10:26:53 +0200Jakie badanie diagnostyczne jest wskazanehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4435/rak-piersi/jakie-badanie-diagnostyczne-jest-wskazanehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4435/rak-piersi/jakie-badanie-diagnostyczne-jest-wskazaneRak piersi : Mam 47 lat, 20.07.2017 robiłam mammografię, opis: piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej, pierś lewa - zmian ogniskowych radiologicznie podejrzanych o złośliwość nie stwierdzam; pierś prawa - w KGZ nieregularne zagęszczenie o wym. 25 x 10 mm - gruczołowe? Obraz nie jest stacjonarny w por. z badaniem z 2015. Birdas 0. Wskazane USG. W USG z 05.09.2017, opis: zmian ogniskowych nie stwierdza się. Węzły pachowe bez zmian. BIRDAS1. Należę do grupy ryzyka, moja mama jest po mastektomii. Lekarz kazał czekać i zgłosić się za pół roku. Ja jednak wolałabym kontynuować badania, by nie mieć wątpliwości. Proszę o poradę, co w takim przypadku powinnam zrobić: kolejną mammografię, USG a może inne badanie? Thu, 28 Sep 2017 10:23:47 +0200Czy zastosowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4434/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4434/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Moje wyniki badań: Mammografia Oba sutki o utkaniu tłuszczowym. Sutek prawy - zabrodawkowo obszar zaburzonej architektury ze złoś. mz o wym. 40 mm wciągający brodawkę - BIRADS 5 USG Sutek prawy - zabrodawkowo w rzucie wyczuwalnego zgrubienia, zmiana rozrostowa hypechogeniczna o wym. ok. 30 x 20 mm w badaniu USG wciągająca brodawkę BIRADS 5. Co najmniej dwa węzły chłonne prawej pachy o pogrubionej warstwie korowej. Biopsja gruboigłowa Rozpoznanie mikroskopowe: rak inwazyjny gruczołu piersiowego, typ śluzowy Mucinous carcinoma wg klasyfikacji WHO2012. Stopień złośliwości wg. skali Bloom-Richardsona w modyfikacji Elston-Ellisa: (3+2+1=6): G2. Ogniska DCIS - nieobecne, inwazja naczyniowa - nie, inwazja perineuralna - nie, martwica - nie, utkanie raka obecne we wszystkich wałeczkach. Zlecono barwienia IHC w celu charakterystyki nowotworu. Kategoryzacja rozpoznań B5. Charakterystyka immunohistochemiczna nowotworu: Receptor estrogenowy 100% Skala Allreda: PS5+IS3=TS8 Wynik pozytywny; Receptor progesteronowy 50% Skala Allreda: PS3+IS2=TS5 Wynik pozytywny; HER2 0% Wynik negatywny; Ki67 <14% Wynik pozytywny, niski. Podtyp biologiczny: Luminalny A Wynik BAC węzła: meta prawej pachy rak sutka prawego w trakcie diagnostyki. Rozpoznanie mikroskopowe (2 preparaty) w rozmazach widoczne komórki raka. Kategoria C5. Lekarz zaproponował najpierw chemię czerwoną, potem białą przez - 6 miesięcy, operację oszczędzającą i radioterapię. Następnego dnia miało odbyć się konsylium, ale rozumiem, że taka będzie kolejność. Proszę o informację, czy w moim przypadku to dobra kolejność. Wed, 27 Sep 2017 09:16:50 +0200Zakrzepica żylna ręki a chemioterapia http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4433/rak-piersi/zakrzepica-zylna-reki-a-chemioterapia-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4433/rak-piersi/zakrzepica-zylna-reki-a-chemioterapia-Rak piersi : W czerwcu usunięty guz 2 cm piersi prawej: rak inwazyjny G3, Her2 +3. Wzięłam 3 cykle chemii: Farmorubicin 126 mg, CTX 845 mg, Fu 845 mg. Miało być 6. Przerwane cykle z powodu zakrzepicy żylnej lewej ręki. Lekarz naczyniowiec mówił, że leczenie min. 3 lub 6 miesięcy. W tym czasie odradził brać chemię. Onkolog, żeby poczekać 2 tygodnie i zrobimy jeszcze doppler. Co w tym przypadku powinnam zrobić? Czy jest alternatywne leczenie? Wed, 27 Sep 2017 09:13:30 +0200Hormonoterapia; skrócone leczenie Herceptyną http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4432/rak-piersi/hormonoterapia-skrocone-leczenie-herceptyna-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4432/rak-piersi/hormonoterapia-skrocone-leczenie-herceptyna-Rak piersi : Jestem rok po operacji usunięcia z prawej piersi guza nowotworowego (2,1 x 1,5 cm). Histopatologia: Węzły chłonne bz - na podstawie węzła wartowniczego. Wokół guza brak limfoangioinwazji, brak cech naciekania okołonerwowego, proces nie nacieka skóry i nie perforuje powięzi. Receptory w części inwazyjnej 50% reakcja średnia, receptory progesteronowe w części inwazyjnej 1% reakcja średnia. Her 2 w części inwazyjnej (2+). Ki67 (+) w 10% komórek nowotworowych. Po badaniu w Krakowie metodą FISH stwierdzono amplifikację genu Her2 (średnia liczba kopii genu Her2 na komórkę: 7,45). Leczenie jakie już przeszłam: chemioterapia (epirubicyna+cyklofosfamid) cztery cykle, radioterapia piersi prawej 16 cykli. Aktualnie jestem po 11 cyklu herceptyny dożylnej i jednocześnie biorę Aromek od ponad pół roku. Od dwóch miesięcy odczuwam bardzo silny ból mięśni w górnej części lewej ręki. Ból był tak silny, że nie mogłam spać, podniesienie ręki było praktycznie niemożliwe. Zdecydowałam przerwać branie Aromku. Dzisiaj mijają 2 tygodnie: ból przeszedł całkowicie: ręka "zmartwychwstała". Mam pytania: 1. Czy są leki hormonalne na mój przypadek (mam 75 lat) bez takich ubocznych skutków? 2. Czy nauka na dzisiaj rozróżnia przypadki Her2 plus z niską i wysoką amplifikacją genu Her2? Czy różnicuje się dla tych przypadków leczenie? P.S. Jeżeli w komórce znajduje się 5-10 kopii genu mamy niską amplifikację, a powyżej 10 - wysoką. 3. Czy w moim wieku 12 wlewów herceptyny nie byłoby dostateczne? Mon, 25 Sep 2017 16:56:13 +0200Badanie Ki67http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4431/rak-piersi/badanie-ki67http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4431/rak-piersi/badanie-ki67Rak piersi : Z uwagi na wielkość hormozależnego guza, przed operacją otrzymałam Letrozol, który biorę 3 miesiąc /docelowo może to być nawet 7 miesięcy/. Liczba punktów 8/8. Proszę o informację, czy powinnam mieć zrobione badanie proliferacji Ki67. Czy robi się takie badania a jeśli tak to jak? Bardzo mnie to niepokoi, bo otrzymuję odpowiedź, że tego się nie robi. Proszę o odpowiedź jakie są obserwacje w takich przypadkach. Boję się, że w przypadku namnożenia się komórek rakowych na leczenie będzie za późno. Mon, 25 Sep 2017 16:51:37 +0200Gdzie się leczyć w Warszawiehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4430/rak-piersi/gdzie-sie-leczyc-w-warszawiehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4430/rak-piersi/gdzie-sie-leczyc-w-warszawieRak piersi : Proszę o interpretację biopsji mojej mamy. G2, HER2 (+3), ER >75%, PR >75%, Ki67 <20%. Guz wielkości 12 mm. Gdzie leczyć się w Warszawie (boję się długiego czasu odczekiwania)? Mama ma założoną kartę DiLO. Mon, 25 Sep 2017 16:47:37 +0200