amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Interpretacja wyniku USG piersi i mammografiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4221/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersi-i-mammografiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4221/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersi-i-mammografiiRak piersi : Mam 31 lat. USG piersi wykonane 14.12.2016: sutki o budowie gruczołowo - tłuszczowej. W sutku prawym w kgz hypoechogenna zmiana lita 7x4 mm - najpewniej powiększony węzeł chłonny wewnątrzgruczołowy, torbiel śr. 3 mm i hypoechogenny dobrze ograniczony guzek śr. lub torbiel z gęstą treścią 5x6 mm. W sutku lewym w kdw w obszarze zmian dysplastycznych o śr. 6 mm trzy torbielki śr. do 3 mm. W dołach pachowych patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Wskazane badanie kontrolne, mammografia. Kategoria USG-BIRADS:3. Mammografia wykonana 04.01.2017: piersi o budowie gruczołowo - tłuszczowej z cechami włóknienia - struktury piersi przycienione, wartość mammografii ograniczona. Obustronnie zmian ogniskowych ani wtórnych cech rtg procesu naciekowego nie widać. Przy samokontroli i stabilnym obrazie klinicznym badanie za ok. 24 mies. Wskazane okresowo USG ze względu na budowę piersi. BIRADS 1. Proszę o interpretację powyższych wyników. Wizytę u ginekologa mam dopiero za dwa tygodnie a jestem tak przerażona, że kompletnie nie wiem co myśleć. Fri, 20 Jan 2017 10:14:43 +0100Interpretacja wyniku USG piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4220/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4220/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Bardzo proszę o interpretację badania USG piersi. Piersi o utkaniu w przewadze gruczołowym z cechami dysplazji. W piersi prawej na godz.6. w sąsiedztwie otoczki zmiana hipoechogenna o dobrze zaznaczonych brzegach, nieco nieregularnych zarysach, o wym. 8x3 mm - może odpowiadać FA. W dołach pachowych drobne węzły chłonne z wnęką naczyniową o charakterze poodczynnym. Wnioski: BIRADS 3. Co mam dalej zrobić? Co z węzłami chłonnymi? Thu, 19 Jan 2017 10:18:35 +0100Interpretacja wyniku PEThttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4219/rak-piersi/interpretacja-wyniku-pethttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4219/rak-piersi/interpretacja-wyniku-petRak piersi : Proszę o wyjaśnienie uwag i wniosków po badaniu PET. Głowa i szyja, klatka piersiowa, jama brzuszna, układ kostny - prawidłowy obraz metabolizmu glukozy. Układ kostny osteosklerotyczne zagęszczenie struktury w głowie prawej kości udowej i trzonie prawej kości biodrowej - prawdopodobnie wyspy kostne. Uwagi - czynnościowa aktywacja tłuszczu brązowego, zwłaszcza w okolicy szyi, karku, nadłopatkowo, za mięśniami piersiowymi, w śródpiersiu okołonaczyniowo, w okolicy aorty zstępującej, przykręgosłupowo oraz aktywacja mięśnia pochyłego po stronie lewej. Wnioski - badanie nie przemawia za obecnością procesu rozrostowego o wysokim metabolizmie glukozy w zakresie objętym obrazowaniem. Dodam, że raka piersi lewej zdiagnozowano w 2008 r. Guz 2 cm, czyste węzły chłonne, przewodowo- zrazikowy, Her 2 na minusie. Leczenie - mastektomia, chemia po operacji 6xFEC, 5 lat tamoxifen, usunięcie jajników i trzonu macicy, radioterapia z powodu braku marginesu zdrowych tkanek i brak możliwości jego uzyskania ze względu na lokalizację guza. Proszę o informację na temat zmian w kościach bioder, czy mam wykonać dodatkowo scyntygrafię i co oznacza pojawienie cukru brązowego, i czy jego pojawienie nie zaburzyło obrazu badania. Czy zmiany te powinny budzić mój niepokój, czy powinnam podjąć jakieś działania w związku z tymi zmianami? Thu, 19 Jan 2017 10:16:13 +0100Mastektomia z rekonstrukcją piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4218/rak-piersi/mastektomia-z-rekonstrukcja-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4218/rak-piersi/mastektomia-z-rekonstrukcja-piersiRak piersi : Mam mutację genu chek2 i bardzo duże obciążenie rodzinne. Lekarz genetyk zasugerował mi prewencyjne usuniecie piersi. Mam już 39 lat i 3 małych dzieci, więc chciałabym wykonać tę operację w miarę szybko, szczególnie, że miewam problemy z piersiami - np. wyciek krwi z brodawki, czy ból (bez potwierdzenia zmian w mammografii, czy usg). W grę wchodzi operacja z jednoczesną rekonstrukcją, najlepiej z tkanki tłuszczowej własnej, bo boję się odrzutu - stan przedcukrzycowy, gorsze gojenie. Gdzie mogę taką operację wykonać (najlepiej Warszawa i okolice). Zapewne NFZ nie zrefunduje tego, więc chciałabym wiedzieć jaki jest koszt takiego zabiegu prywatnie. Czy potrzebuję skierowania, czy wystarczy wynik badania genetycznego? Bardzo proszę o pokierowanie mnie.   Mon, 16 Jan 2017 09:41:42 +0100Interpretacja wyniku USG piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4217/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4217/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Mam 40 lat. Urodziłam dwoje dzieci. Syn zachorował na nowotwór złośliwy (mięsak) w wieku 1,8 miesięcy. Zmarł w wieku 9 lat. W rodzinie dziadek chorował na nowotwór jelita grubego. Od zawsze dbam o badania. Corocznie wykonuję USG piersi. Moją przypadłością są torbiele, zarówno na jajnikach jak i w piersiach. Są ze mną od zawsze. Mam założoną spirale Mirenę już drugą. Mam ją obecnie od trzech lat. Wykonałam kontrolne badanie USG (poprzednie miałam 10 mies. temu) i oprócz torbieli nic groźnego nie wykazało, jednak wyjątkowo badanie to wykonałam w drugiej fazie cyklu. Trudno mi dokładnie określić jaki to dzień , gdyż zanikły u mnie miesiączki. Ale piersi mam bardzo obolałe. Właściwie bolą mnie non stop, mam może tydzień spokoju a tak cały czas są tkliwe. Wynik mojego badania: struktura gruczołowo-tłuszczowa, w obu piersiach zwłaszcza w obrębie kwadrantów górno-zewnętrznych rozsiane owalne struktury cystyczne, w lewej piersi do 4-5 mm średnicy, w piersi prawej 6-7 mm oraz nadbrodawkowo do 12 mm. Poza tym w piersi lewej na godzinie 11:00, około 2 cm od otoczki i na głębokości około 2-10 mm widoczna nieco nieregularna struktura hypoechogenna o wymiarach około 7-7,5 mm - konieczna kontrola za około 1-2 m-ce oraz rozważenie wykonania badań cytologicznych z powyższej zmiany. Węzły chłonne pachowe obustronnie w badaniu sonograficznym bez patologii. Bardzo proszę o poradę, czy mam usunąć jak najszybciej wkładkę by móc określić dzień cyklu, tak aby pojawiła się miesiączka i móc iść na ponowne badanie USG. Czy od razu wykonać biopsję i nie czekać na kontrolne USG (lekarz na chwilę obecną będzie niedostępny przez 3 tygodnie)? Czy powyższa zmiana może po miesiączce zniknąć? Proszę o odpowiedź, bardzo się martwię.   Mon, 16 Jan 2017 09:37:05 +0100Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4216/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4216/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Jestem po kwadrantektomii lewej piersi, wykryto biopsją mammotomiczną raka zrazikowego in situ (dwa ogniska raka zrazikowego LCIS, śr. 02 cm, 015 cm i kilka rozproszonych drobnych ognisk o atypowej hiperplazji zrazikowej ALH o śr. od 04 mm do 06 mm. Wynik usuniętej części piersi: 1. laesio fibrosa et cystica. Resorbtio. 2. laesio fibrosa et cystica. Metaplasia apocrinalis. Nie zastosowano żadnego leczeni np. radioterapii ani hormonoterapii. Kwadrantektomia była w końcu września ub. roku, a kontrolne usg mam dopiero w końcu kwietnia tego roku. 1. Czy nie należało zastosować zapobiegawczo jakiegoś leczenia? 2. Mam duży niedobór wit D3 (15,70), czy mogę zażywać wit. D3 w dawce 1000 codziennie? 3. Mam wole na tarczycy pod kontrolą. Mam zdiagnozowane na prawym płacie tarczycy 3 ogniska o podwyższonym niejednorodnym echu o wymiarach: 10x6 mm,10x7 mm, 8x6 mm z obszarami zwyrodnienia płynowego. Z największego ogniska była brana biopsja, a wynik jej to obraz zmiany łagodnej ze zmianami zwyrodnienia (grupa 2 według Bethesda). Zażywam NORPROLAC w dawce 1/2 tabletki, bardzo wysoka prolaktyna, źle czułam się często przed okresem, a wchodzę w fazę przekwitania. Badania tarczycy prawidłowe. Czy nie należy usunąć tego wola? Mon, 16 Jan 2017 09:33:45 +0100Powiększony węzeł chłonny pachowyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4215/rak-piersi/powiekszony-wezel-chlonny-pachowyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4215/rak-piersi/powiekszony-wezel-chlonny-pachowyRak piersi : Jestem po operacji oszczędzającej lewej piersi w lipcu 2016. Hist-pat: rak inwazyjny NHG2, pT1c, pN0 (węzłów ogółem 0/3) oraz rak przewodowy "in situ" G3, guz jest trójujemny, Ki67 50%. Przeszłam chemioterapię 4 cykle AC co trzy tygodnie oraz radioterapię 21 frakcji (17+4), którą zakończyłam 27.12.2016. W dniu wczorajszym (13.01.2017) lekarz wyczuł w lewym dole pachowym lekko powiększony węzeł pachowy. Pani dr stwierdziła, że to po radioterapii i kazała przyjść do kontroli za trzy miesiące. Trochę się denerwuję. Czy jest to częsty objaw po radioterapii, czy powinnam czekać tak długo z kontrolą i czy dobrze byłoby zrobić usg tego węzła? Mon, 16 Jan 2017 09:28:12 +0100Interpretacja wyniku USG piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4214/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4214/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Mam 34 lata. 2 dzieci. W rodzinie nie było chorób nowotworowych. Opis badania USG: Torbiele o średnicy do 7 mm. Zmiany płynowe o nierównych granicach z echami przyściennymi. BIRADS USG 3. Lekarz zaleca biopsję. Nie był zbyt przyjemny. W arogancki sposób skrytykował wizytę w tym wieku (moje pierwsze usg). Stwierdził że "trudne "piersi i nie dziwne, że później tyle nowotworów". Wizytę u innego lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu. Proszę o radę. Co dalej? Jakieś inne badania? Jestem załamana, bo nie wiem co oznacza ten wynik. Sun, 15 Jan 2017 10:03:30 +0100Czy to choroba Pagetahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4212/rak-piersi/czy-to-choroba-pagetahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4212/rak-piersi/czy-to-choroba-pagetaRak piersi : Mam 42 lata. Mam pęknięcie przy brodawce, swędzi mnie bardzo cała brodawka i jest takie jakby mrowienie, zaczerwienienie i wyciek. Byłam już u lekarza ginekologa, badanie USG nic nie wykazało, mam iść do dermatologa, ale wyczytałam że często właśnie choroba Pageta mylona jest z problemami dermatologicznymi. Czy powinnam wykonać inne badanie niż USG piersi? Fri, 13 Jan 2017 10:50:31 +0100Kiedy wykonywać łyżeczkowanie macicyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4210/rak-piersi/kiedy-wykonywac-lyzeczkowanie-macicyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4210/rak-piersi/kiedy-wykonywac-lyzeczkowanie-macicyRak piersi : Mam obecnie 35 lat, jestem po mastektomii piersi prawej (14 kwietnia 2016), po chemii 4x ac oraz 4x docetaxel. 20 lamp, od 1 czerwca na zoladexie a od 24 listopada na tamoxifenie. Moje wyniki pT2pN1a. Pgr 5%, ER 90%, HER-2 brak amplifikacji, Ki67 20%. Byłam teraz u ginekologa na dniach i moje endometrium rośnie, obecnie 7 mm, w lipcu było 3 mm. Chciałabym wiedzieć, kiedy powinno być w mojej sytuacji łyżeczkowanie, przy jakich rozmiarach? Ginekolog wspomniał coś, że powyżej 8 mm ale jak czytam forum amazonek to dziewczyny chodzą i z wyższymi stad moje pytanie o konkretne wymiary. Mon, 09 Jan 2017 10:03:56 +0100Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4209/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4209/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 51 lat. Mama chorowała na raka piersi ze wznową w węzłach chłonnych i rakiem jajników po 5. latach. Nie wykonywałam badań genetycznych. Na podstawie bad. przedmiot, i bad. obrazowych - usg, mammografia oraz wyniku bad.hist.pat. (biopsja gruboigłowa) zdiagnozowano u mnie 2 tyg. temu raka piersi prawej (na godz. 12 guz o śr. 1,5 cm, ruchomy w stosunku do otaczających tkanek, położony ok. 2 cm powyżej brodawki, skóra i brodawka bz., węzły chłonne bz., wniosek - ca ductale invasivum G3, T1cN0M0, ER (-), PR (-), HER2 (0), E-cadherin (+), Ki-67 (+) 98% ogniskowo. Byłam konsultowana przez bardzo doświadczonego chirurga onkologa w gabinecie prywatnym - na podstawie ww. bad. zalecił przedoperacyjną chemioterapię ze względu na ww. parametry. Otrzymałam od niego skierowanie do Por. Ch. Piersi w CO w Bydgoszczy. Tu zgłosiłam się do niego ponownie z wynikami jw. - bez wyjaśnienia zapadła decyzja o wstępnym leczeniu chirurgicznym - kwadratektomia + limfoscyntygrafia i SNB i następczej chemio- i radioterapii. Komisja interdyscyplinarna na podstawie skierowania na zabieg zatwierdziła po minucie plan leczenia. 11 stycznia mam wyznaczony termin przyjęcia do kliniki. Jestem lekarzem pediatrą i nie mam zamiaru wypowiadać się w kwestiach znanych mi bardzo względnie, proszę więc o odpowiedź na pytanie - jaki plan leczenia jest najbardziej odpowiedni na tym etapie choroby i diagnostyki. Mon, 09 Jan 2017 09:59:08 +0100Badanie kliniczne docetaksel + herceptyna + perjetahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4208/rak-piersi/badanie-kliniczne-docetaksel--herceptyna--perjetahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4208/rak-piersi/badanie-kliniczne-docetaksel--herceptyna--perjetaRak piersi : Mam 37 lat. Jestem po operacji oszczędzającej piersi lewej, w której zdiagnozowano raka przewodowego G3, pt1cN1a (sn) Mx, Receptory: ER - 10-20%, PR - 10-20%, HER 2 - +++, reakcja o silnym natężeniu w niespełna 25% komórek - odczyn dodatni. Ki67 - 30-40%. Miałam zajęte 3 węzły w tym w 2 stwierdzono naciek torebek przez komórki raka. Aktualnie jestem w trakcie chemii AC (mam mieć 4, jestem po 2). Potem zaproponowano mi 4 chemie - docetaksel + herceptyna, następnie naświetlania, hormonoterapia i oczywiście kontynuacja herceptyny przez rok. Mam jednak szansę wziąć udział w badaniu klinicznym, w którym podaje się docetaksel+ herceptyna+perjeta. Czy perjeta znacząco poprawia moje szanse na wyzdrowienie w porównaniu ze schematem, który mi zaproponowano? I co w przypadku gdyby w przyszłości okazało się, że muszę znowu się leczyć (np. wznowa, nowy rak, przerzuty). Czy wtedy będę mogła ponownie skorzystać z perjety? Mon, 09 Jan 2017 09:56:50 +0100Tamoxifen czy inhibitory aromatazyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4207/rak-piersi/tamoxifen-czy-inhibitory-aromatazyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4207/rak-piersi/tamoxifen-czy-inhibitory-aromatazyRak piersi : Mam 50 lat. Rak luminalny B, NST, G2, Ki67 30%, HER +++, progesteron 0%, estrogen 50%. Nie miesiączkuję. Mastektomia w sierpniu. Od września biorę tamoxifen i herceptynę. Wyczytałam na forum, że w rakach luminalnych B skuteczniejsze są inhibitory aromatazy niż tamoxifen. Jakie jest Pani zdanie? Mon, 09 Jan 2017 09:53:22 +0100Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4206/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4206/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 67 lat. Po wykryciu przeze mnie guza w lewej piersi, po biopsji nastąpiła operacja - częściowe usunięcie lewej piersi, jednocześnie 2 węzłów chłonnych - w dniu 22.09.2016 w Centrum raka piersi w Berlinie. Wyniki TNM pT2 pN0(sn)cM0. Wielkość guza 22 mm. Stopień trudny do zdefiniowania (G3). Minimalna odległość od brzegu 4mm. Podsumowanie: pT2, G3, pN0 (0/2sn), cM0, L1 ,V0, Pn1, R0 (RRmin lateral 0,4cm). Sentinel 0/2, Ostrogenrezeptor dodatni (IRS 8), Progesterrezeptor dodatny (IRS4) (Score 1), Her-2 nowy ujemny, Ki-67 25%. Leczenie według schematu Hendersona 4xAC i 4xTaxol. Radioterpia piersi (Boost) w ramach Studii HYPOSIB. Hormonalna terapia 5 lat. 27.10.2016 rozpoczęłam AC, ostatnie AC otrzymałam 29.12.2016. Moje pytanie - czy konieczna jest w moim przypadku ta druga seria 4xTaxol, czy nie wystarczy już ta chemia AC, radioterpia i hormonalna terapia? To pytanie dręczy mnie po przeczytaniu artykułu w internecie (po niemiecku), w którym mówi się o opublikowanym w NEW England Journal of Medicine wyników badań studyjnych na temat chemii - Taxol. Z artykułu tego wynika, że przy Ostrogenrezeptoren dodatnim (ER dodatni) i HER2 ujemnym Taxol nie zwiększa szansy przeżycia i właściwie poleca się odrzucenie Taxolu. Adres tego artykułu http://www.praxis-sacher.de/index.php?id=52&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2&tx_ttnews%5BbackPid%5D=49&cHash=724e17b330 Proszę o radę. Mon, 09 Jan 2017 09:50:27 +0100Wapniejące węzły chłonne http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4205/rak-piersi/wapniejace-wezly-chlonne-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4205/rak-piersi/wapniejace-wezly-chlonne-Rak piersi : Pani Doktor, w tym miesiącu robiłam kontrolną mammografię. Mam 45 lat, nie rodziłam. Na radiogramach skóra, tkanka podskórna , brodawki bez zmian. W dołach pachowych wapniejące węzły chłonne. Części zabrodawkowej N1 w podziale Wolfe`a. Piersi o budowie gruczołowej. W zachowanej tkance gruczołowej prawidłowa radiostruktura. Na radiogramach i w badaniu fizykalnym nie stwierdza się zmian wysokiego ryzyka. BRIADS-1. Proszę o odpowiedź co oznaczają te wapniejące węzły chłonne i czy jest to powód do niepokoju. Po mammografii robiłam też usg, na którym węzły pachowe i podobojczykowe niepowiększone. Mon, 09 Jan 2017 09:47:49 +0100Badania kontrolne w czasie leczenia Tamoxifenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4204/rak-piersi/badania-kontrolne-w-czasie-leczenia-tamoxifenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4204/rak-piersi/badania-kontrolne-w-czasie-leczenia-tamoxifenemRak piersi : Wiek 53 lata, 2009 histerektomia wraz z przydatkami, lipiec 2015 rozpoznanie główne: rak piersi prawej cT1N0M0, stan po radioterapii (BT+tele), w trakcie hormonoterapii tamoxifenem. Proszę o informację jaki jest plan diagnostyki kontrolnej w kolejnych latach w związku z diagnozą i leczeniem tamoxifenem. Czy i w jakich terminach powinnam mieć wykonane badanie rtg płuc? Mon, 09 Jan 2017 09:44:22 +0100Podwyższony poziom markera jajnikahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4203/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnikahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4203/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnikaRak piersi : Mam 45 lat. Rak piersi lewej pT2N1MO. Stan po leczeniu oszczędzającym (06.03.2015) i limfadenektomii węzłów chłonnych dołu pachowego lewego (14.04.2015). Stan po chemioterapii uzupełniającej ACP trastuzumab (leczenie zakonczono 27.07.2016). Stan po radioterapii piersi lewej (50Gy oraz host na łoże do60Gy), leczenie zakończono 29.01.2016. Stan po leczeniu tamoxifenem (zakończono z powodu krwotoków z macicy). W trakcie terapii anastrozolem. Hist-pat. rak przewodowy G3, ER (+), PR (+), Ki67 30%, HER2 score +3, nie wykryto mutacji w genie BRCA1 i BRCA2. 16.08.2016 wyłyżeczkowanie jamy macicy. USG 13.08.2016 - trzon macicy wielkości prawidłowej w przodozgięciu. Endometrium jednorodne o grubości 13 mm. Jajnik lewy nie uwidoczniony. Jajnik prawy torbiel pęcherzykowa? Widoczny płyn w miednicy małej. Doszedł mi ostatni wynik z usg dopochwowe: W trzonie mięśniak o wym. 75-71 mm. Jajniki - struktura zatarta. 09.01. 2017 mam mieć operację ginekologiczną usunięcia jajników, macicy i mięśniaka. Wyniki przedoperacyjne mam dobre. Zlecono mi też wykonanie markera Ca125. Wynik tego badania: 69,40U/ml. Bardzo proszę o parę słówek na temat tego wyniku, wiem że norma to: 0,00-35,00. Mon, 09 Jan 2017 09:39:36 +0100Podwyższony marker CEAhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4202/rak-piersi/podwyzszony-marker-ceahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4202/rak-piersi/podwyzszony-marker-ceaRak piersi : Jestem 2 lata po operacji - usunięcie guza piersi i doszczętne wycięcie węzłów chłonnych. Miałam zrobione markery CEA =7,68, AFP=2,08. Proszę o interpretację wyniku CEA, bo jest powyżej normy, co to może znaczyć?   Sat, 24 Dec 2016 09:16:42 +0100Czy zastosowane leczenie jest wystarczające http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4201/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajace-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4201/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajace-Rak piersi : Mam 51 lat. Rak piersi lewej cT2N2M1. `Rozsiew do węzłów chłonnych kl.p. i j.brzusznej. Histo: Invasive breast carcinoma of no special type G-3, PR (-), ER (-), HER2 (-), Ki67 70% USG l. piersi 4.08: Zmiana lita 26x20x15 mm. W l.dole pachowym hipoechogeniczny w. chłonny 27x14 mm, drugi podobny 20x11mm. TK 5/7.09: Liczne patologiczne w. chł. paraortalne, trzewne i krezkowe - dwa największe w grupie przyaortalnej 16 mm,16x13 mm. Poniżej żołądka, pod przednią ścianą j. brzusznej liczne krągłe zmiany wlk. do 20x10 mm odpowiadające przerzutom do w.chłonnych lub do sieci większej. W l. dole pachowym powiększone w. chłonne: największy 32x28x16 mm, reszta <13mm. W śródpiersiu przednim masa patologiczna - pakiet węzłów z grup 3A i 6 o wym 55x35x68 mm. Nieliczne patologiczne węzły 2R i 5 <11mm. Powiększone węzły więzadła wątrob.-żołądk. i okołoaortalne do 13 mm w osi krótkiej. Leczenie: 5.09-15.12.16 6xAC (60, 600mg/m2) USG 9.12: Ostro odgraniczona ok. 12x5 mm hipoechogeniczna zmiana ogniskowa z pojedynczymi mikrozwapnieniami. Obustronnie w dołach pachowych, nad- i podobojczykowych patologicznych zmienionych w. chłonnych nie stwierdzono. TK 9.12: Prawie całkowita regresja zmian węzłów w śródpiersiu, dole pachowym i podobojczykowych po stronie lewej. Widoczne niewielkie resztkowe pasmo tkankowe w przyleganiu do łuku aorty (niemierz.) i resztkowe w. chł. w oknie aortalno-płucnym o wym. łącznych 18x10 mm. Pojedyncze w.chł. przyaortalne prawe granicznej wielk. 12mm Dalsze leczenie: kontrola w Poradni Onkologicznej za 6-8 tyg. Pytanie: Chemie wszystkie odbyłam terminowo z bdb wynikami, przeżyłam je dobrze. Badania USG i TK wykonano przed ostatnią chemią, więc jeszcze coś mogło się zmniejszyć. Nie współwystępują u mnie inne choroby. Miałam nadzieję otrzymać jeszcze chemię na „dobicie”, lecz usłyszałam, że „taksany zostawiamy na wznowienie”. Zdaję sobie sprawę, że nikt nie wie, czy nastąpi to za kilka lat czy 1,5 miesiąca. Czy pozostawienie leczenia w tym momencie jest właściwe? Czy i co można jeszcze coś zrobić? Tue, 20 Dec 2016 10:34:46 +0100Tamoxifen a diosminahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4200/rak-piersi/tamoxifen-a-diosminahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4200/rak-piersi/tamoxifen-a-diosminaRak piersi : Jestem po mastektomii prawej piersi. Proktolog na hemoroidy przepisał mi diosminum czyli dih company max. Mam to brać 3 miesiące. Od 4 lat przyjmuję tamoksifen. Czy te leki można przyjmować razem? Tue, 20 Dec 2016 10:31:55 +0100