amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Czy powinna być zastosowana chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4505/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4505/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiaRak piersi : Mam 46 lat. Wyniki po biopsji gruboigłowej: Inwazyjny rak, typ NST, G1; Her2 ujemny (0); ER i PR - intensywna ekspresja w 100% komórek guza (8 punktów wg skali Alfreda); Ki67 ponad 14%. Wyniki po operacji oszczędzającej - zmiana z G1 na G3: rozpoznanie: rak inwazyjny (M-8500/3) NST - pT2 L0/V0 R0-1. ElstonEllis (3+3+2) G3. Rak inwazyjny obecny w obszarze o średnicy 3,0 cm. Na terenie guza obecne naprzemiennie występujące z rakiem NST ogniska DCIS stanowiące nie więcej niż 10% utkania guza. Angioinwazja nieobecna L0/V0. Marginesy chirurgiczne bez utkania raka. Węzły chłonne bez przerzutów - 0/3. Poprzednie badanie histopatologiczne. Opis makroskopowy: Fragment miąższu piersi 6 x 4,5 x 5 cm oznaczony topograficznie, od przodu pokryty fragmentem skóry długości 3,5 cm, szerokości 1 cm. Na przekrojach obecny lity guz 3 x 2 x 0,8 cm, marginesy: górny 1,5 cm, dolny 1,8 cm, przedni 1 cm, tylny 2 cm, przyśrodkowy 2 cm, boczny 2,5 cm. Obawiam się skutków chemioterapii, ponieważ od wielu lat mam osłabiony organizm spowodowany licznymi nawracającymi się infekcjami: zapalenie zatok, zapalenie pęcherza, infekcje dróg oddechowych (zapalenie oskrzeli i krtani). Ponadto przez 3 lata leczyłam się na boreliozę biorąc każdego roku antybiotyki. (30 dni doksycyklina). Zaproponowano leczenie: radioterapia i hormonoterapia oraz do rozważenia chemioterapia. Czy przy takich wynikach chemioterapia jest konieczna? Wed, 13 Dec 2017 12:04:10 +0100Opinia na temat Lucrinuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4504/rak-piersi/opinia-na-temat-lucrinuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4504/rak-piersi/opinia-na-temat-lucrinuRak piersi : Po zakończonej chemioterapii (BCT), w celu blokady jajników dostaję Lucrin. Ostatnio usłyszałam od lekarza, że Lucrin jednak nie jest bezpieczny i zwiększa ryzyko ponownego zachorowania. W związku z tym zalecane jest przyjmowanie innego zastrzyku, np Zoladexu. Jaka jest opinia Pani Doktor odnośnie stosowania Lucrinu? Czy rzeczywiście ostatnie badania uzasadniają zmianę tego leku? Wed, 13 Dec 2017 12:01:20 +0100Jakie powinno być zastosowane dalsze leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4503/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-dalsze-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4503/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-dalsze-leczenieRak piersi : Jestem obustronną amazonką, po operacjach dwóch niezależnych raków piersi, które wystąpiły w odstępie 5 lat. Pierwszy rak w 100% hormonozależny, leczenie tylko Tamoxifen. Drugi rak TNBC w trakcie chemioterapii AC. W obu przypadkach T1, węzły i marginesy cięcia czyste. Obecnie w rozszerzonym badaniu genetycznym znaleziono rzadką mutację w genie BRCA2 c.5645C>A. Jakie powinno być dalsze leczenie po odbyciu schematu AC? Fri, 08 Dec 2017 10:11:36 +0100Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4501/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4501/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mama ma 59 lat. Stwierdzono u niej nowotwór złośliwy piersi prawej IV (rozsiew do wątroby i kości - badanie PET- CT z 05.05.2017). Wynik hist-pat guza piersi z 13.04: Guz o wymiarach 25 x 10 mm - carcinoma ductale invasivum NST. Receptor estrogenowy (+++) TS=IS(3) + PS(5) 80%, Receptor progesteronowy (-), Ki67 w ok 30%, Hercep Test – wynik negatywny. Z opisu USG z dnia 30.05.2017: Wątroba niepowiększona o prawidłowej echogoniczności z obecnością w płacie prawym hypoechogennego ogniska guzowatego wielkości 5,2 x 3,6 cm z poj. drobnym zwapnieniem oraz dwa drobne ogniska hypoechogenne (meta susp.); w płacie prawym obwodowo wielkości 0,78 cm i w płacie lewym centralnie wielkości ok 0,6 cm. Zastosowane leczenie: od 30 maja 4 kursy FAC (planowano 6). W sierpniu progres w wątrobie, więc od 24.08 zamieniono na paklitaksel cotygodniowy. Po 12 kursach paklitakselu w dniu 23.11 wykonano kontrolne badanie USG jamy brzusznej. Z badania USG: wątroba niepowiększona, o prawidłowej echogeniczności, w widocznym zakresie bez zmian ogniskowych – nie uwidoczniono zmian opisywanych w badaniu usg jamy brzusznej z 30.05.2017. W celu monitorowania efektów leczenia wykonano również poziom markera CA 15-3. Marker spadł z 40 na 30. Lekarz zdecydował w dalszym ciągu nie wdrażać tzw. hormonoterapii, lecz kontynuować przez kolejne 3 miesiące cotygodniowy paklitaksel. Mama już od pół roku jest poddawana chemioterapii. Moje pytania: 1) Czy zastosowane leczenie jest właściwe? Czy możemy opierać się tylko na badaniu USG? Czy nie należałoby wykonać dokładniejszych badań obrazowych np. tomografii? 2) Mama również od 30 maja przyjmuje kwas zolendronowy. Dolegliwości bólowe kości są niewielkie. Kiedy należy wykonać badanie sprawdzające stabilizację procesu meta w kościach? Mon, 04 Dec 2017 22:56:19 +0100Skutki uboczne stosowania Letrozoluhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4500/rak-piersi/skutki-uboczne-stosowania-letrozoluhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4500/rak-piersi/skutki-uboczne-stosowania-letrozoluRak piersi : Moje pytanie dotyczy Letrozolu. Jestem po operacji oszczędzającej lewej piersi. Rak hormonozależny. Od marca br. do września br. stosowałam Letrozol Accord 2,5 mg (skutki uboczne: bóle kości nóg, które minęły po 2-3 miesiącach). Od października br stosuję Letrozol Orion 2,5 mg i tutaj skutki uboczne mnie załamują. Po około miesiącu zaczęła mnie bolec prawa ręka (głównie w okolicy barku). Ból ten nie mija pomimo zażywania środków przeciwbólowych. Ręka w zasadzie jest "unieruchomiona", ponieważ nic nie mogę nią robić, ani podnieść do góry, ani podnieść na bok. Przy każdym gwałtowniejszym ruchu jest ogromy ból. Innych dolegliwości nie mam. W styczniu 2018 będę miała scanning kości pod kątem osteoporozy. Czy możliwe jest, że zmiana Letrozolu (z innej firmy) spowodowała taki skutek uboczny? Mon, 04 Dec 2017 22:53:45 +0100Korykosteroidy w czasie hormonoterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4499/rak-piersi/korykosteroidy-w-czasie-hormonoterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4499/rak-piersi/korykosteroidy-w-czasie-hormonoterapiiRak piersi : Jestem dwa lata po operacji guzka prawej piersi, radioterapii i w trakcie leczenia Reseligo i Nolvadexem. Rozchorowałam się (m.in.:zatkane uszy, zatoki). Internista przepisał mi spray do nosa Metmin, a wyczytałam, że jest on kortykosteroidem (informowałam internistę o leczeniu onko). Z tego co pamiętam onkolog odradzał mi stosowanie sterydów. Czy może mi on jakoś zaszkodzić? Mon, 04 Dec 2017 22:50:34 +0100Interpretacja wyniku TK http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4498/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tk-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4498/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tk-Rak piersi : Mama po 6 kursach AT, mastektomia 08.16 (całkowita odpowiedź patologiczna guza na chemioterapię), radioterapia i od 10.16 Etruzil. 28.09 RTG płuc - bez zmian. TK 30.11.2017 wynik następujący: Jamy opłucnej wolne, bez cech płynu. Drobne zmiany bliznowate w szczytach, drobne rozsiane zwłóknienia w obu płucach. Drobne guzki: w górnej części segm. 4 przy szczelinie m/płatowej mniejszej o wym. 2,5 x 4,5 mm, podopłucnowe w segm. 2 PP - w tylnej części 5 mm , w bocznej części - 3,5 mm. Poza tym miąższ obu płuc bez innych zmian ogniskowych, bez patologicznych zagęszczeń. Tchawica i drzewo oskrzelowe drożne, szerokości w normie, o niepogrubiałych ścianach. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk płucnych niepowiększone. Węzły chłonne w dołach pachowych i nadobojczykowych niepowiększone. Pozostałe struktury śródpiersia - bez zmian. Okolica po mastektomii prawostronnej - bez zmian. Struktury kostne uwidocznione w badaniu bez zmian destrukcyjnych. Dyskopatia Th10/11. WNIOSKI: mózgowie bez zmian o typie meta, drobne guzki w płucu prawym - pozapalne ? zmiana (najpewniej torbiel) sutka lewego - do oceny w bad. USG. Poza tym nie stwierdzono zmian podejrzanych o aktywny proces npl w zakresie badania. Jakie badania teraz powinniśmy wykonać? Czy zmiany w płucach mogą być groźne? Mon, 04 Dec 2017 22:45:18 +0100Interpretacja wyniku USG piersi - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4496/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersi---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4496/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersi---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku USG piersi" z 17 listopada 2017 r.   Jakiś czas temu pisałam do Państwa w sprawie mikrozwapnień stwierdzonych w usg. Opis: Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej. Zmian podejrzanych o złośliwość nie stwierdza się. W sutku lewym w górnym zewnętrznym kwadrancie widoczne ognisko mikrozwapnień. Birads2. - kontrola za 6 msc. Mam 25 lat i Pani wykonująca usg stwierdziła, że mam piersi tłuszczowo -gruczołowe i bardziej by się sprawdziła mammografia. Dostałam skierowanie na mammografię. Byłam na mammografii cyfrowej i oto wynik: Piersi o budowie tłuszczowo - gruczołowej. Cech naciekania oraz mikrozwapnień nie stwierdzono. Skóra niepogrubiała. Doły pachowe wolne. Birads1. Jako następne badania kontrolne proponuje usg. Teraz już nie wiem, który wynik jest prawdziwy? Mamografia czy usg? Czy mogę wierzyć, że jednak nie mam tych mikrozwapnień skoro nie stwierdzono ich w mammografii? Fri, 01 Dec 2017 11:38:10 +0100Czy powinien być stosowany Palbociclibhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4495/rak-piersi/czy-powinien-byc-stosowany-palbociclibhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4495/rak-piersi/czy-powinien-byc-stosowany-palbociclibRak piersi : Mam 46 lat. Rak zrazikowy in situ , tubulare invasivum 0,4 cm w biopsji, potem operacja mastektomia (obustronna - profilaktycznie druga na życzenie), przerzut do jednego węzła wartownika ale zrazikowy inwazyjny (1 cm węzeł) z przekroczeniem torebki i zatorem w naczyniach komórek nowotworowych, wycięte dwa następne piętra węzłów - czyste. Ki67 niskie, hormonozależność duża. Leczenie tylko hormonoterapia - egzemestan. Usunięte jajniki profilaktycznie (06.2017) - nie jestem nosicielką genów brca1 ani brca2. Operacja rok temu. Teraz w trakcie badan kontrolnych markery CA 125: CA 15.3 w normie ale CEA podwyższony - 9. Nie palę, nie paliłam. Rezonans czysty, USG tez. Czy jest powód do niepokoju? Nie miałam robionych markerów przed leczeniem ..... Czy jest wskazanie do uzupełnienia leczenia palbociclibem jeśli był przerzut do jednego węzła? Fri, 01 Dec 2017 11:31:15 +0100Czy scyntygrafia kości obejmuje kości szczękihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4494/rak-piersi/czy-scyntygrafia-kosci-obejmuje-kosci-szczekihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4494/rak-piersi/czy-scyntygrafia-kosci-obejmuje-kosci-szczekiRak piersi : Moja mama ma za 2 tygodnie operację usunięcia piersi, skończyła chemioterapię. Przed operacją udała się do chirurga szczękowego, w celu usunięcia pozostałości zęba. Została skierowana na zdjęcie szczęki. Pan doktor zauważył tam coś niepokojącego w kościach szczęki i pobrał wycinek na dokładniejsze badanie. Ale poinformował nas, że najprawdopodobniej jest to przerzut. Nasza Pani onkolog powiedziała, że nie powinno to być nic złego, ponieważ dwa tygodnie temu mama miała wykonaną scyntygrafię kości, która nic nie wykazała. Proszę mi powiedzieć czy scyntygrafia kości również obejmuje kości szczęki? Fri, 01 Dec 2017 11:23:34 +0100Czy Zoladex nie jest refundowanyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4493/rak-piersi/czy-zoladex-nie-jest-refundowanyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4493/rak-piersi/czy-zoladex-nie-jest-refundowanyRak piersi : W lutym 2015 roku w wieku 27 lat zdiagnozowano u mnie przewodowy nowotwór piersi NST. Przeszłam operację oszczędzającą a następnie mastektomię. Były dwa guzy 1 cm i 0,7 cm. Usunięto 3 węzły chłonne - czyste. Receptory hormonalne Er i Pr 100%, ki67 - 10%, Her2 ujemne. Po operacji miałam chemię 4 x AC, następnie rozpoczęłam hormonoterapię - Tamoksifen. Obecnie ze względu na regularne miesiączki (nigdy się nie zatrzymała) zaproponowano mi zoladex jednak nierefundowany. Czy przyjmowanie zoladexu po takim czasie ma sens, oraz czy faktycznie nie ma możliwości refundacji?   Fri, 01 Dec 2017 11:20:13 +0100Czy olej sojowy jest szkodliwy http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4492/rak-piersi/czy-olej-sojowy-jest-szkodliwy-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4492/rak-piersi/czy-olej-sojowy-jest-szkodliwy-Rak piersi : Jestem rok po mastektomii i usunięciu wszystkich węzłów chłonnych (czyste). Mój nowotwór był w 100% hormonozależny. Obecnie biorę letrozol. Co 2 dzień masuję swoją rękę i bliznę zgodnie ze wskazówkami fizjoterapeutów. Doradzono mi, żebym do masażu stosowała "profesjonalny krem do masażu", w którego skład wchodzi głównie olej sojowy i arnika. Czy olej sojowy nie będzie dla mnie szkodliwy? Czy będzie pobudzał wytwarzanie estrogenów? Czy mogę ten krem stosować?   Fri, 01 Dec 2017 11:16:36 +0100Podwyższony poziom markera jajnika - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4491/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnika---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4491/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnika---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Podwyższony poziom markera jajnika - cd." z 27 listopada 2017 r.   Jakie badania mnie teraz czekają i w jakim okresie czasu? Jestem zaniepokojona, ponieważ na wizycie kontrolnej po tomoterapii dostałam kontrole za pół roku, mam się zgłosić z wynikiem mammografii. Fri, 01 Dec 2017 11:10:59 +0100Nawracający ropień piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4490/rak-piersi/nawracajacy-ropien-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4490/rak-piersi/nawracajacy-ropien-piersiRak piersi : Od grudnia 2016 roku mam problem z lewą piersią. Nigdy nie rodziłam, nie karmiłam, wcześniej nie miałam problemów z piersią. Wytworzył się ropień, lekarz wyciął go w całości w marcu. Dostałam też antybiotyk. Po miesiącu problem powrócił, walczyliśmy z tymi antybiotykami i zakładaniem laszy. Zero poprawy, więc w lipcu 2017 miałam kolejną operację - resekcja fragmentu piersi, część pod brodawką i przecięcie przewodów mlecznych (od paru lat miałam z sutka wydzielinę, prolaktyna w normie, na usg też wcześniej brak zmian, więc nie przejmowaliśmy się tym, było jej nie wiele). Po operacji było dobrze ok 2 tyg. Od tamtej pory MASAKRA. Pierś spuchnięta, twarda, większa niż była i bolesna. Zaczęły się tworzyć ropnie w różnych miejscach, na początku lekarz po prostu nakłuwał je igłą i odsysał ropę strzykawką. 13.10.2017 miałam pod narkozą zakładany dren i płukanego ropnia, z drenem 2 tyg. chodziłam. Po wyjęciu drenu pojawiła się gorączka i ropa na nowo się zebrała, więc lekarz założył ponownie laszę, która przechodzi tak jak dren, przez całą pierś. Miałam pobierane wymazy 3 razy - brak bakterii tlenowych i beztlenowych... Badania hist-pat też były, to nie są zmiany nowotworowe.Obecnie cały czas mam laszę, płukaną pierś betadiną i octeniseptem. Zero poprawy, a ja już nie mam siły. Czy można zrobić coś jeszcze? Proszę o pomoc, nie mam już siły.   Tue, 28 Nov 2017 10:28:52 +0100Opuchlizna pod pachąhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4489/rak-piersi/opuchlizna-pod-pachahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4489/rak-piersi/opuchlizna-pod-pachaRak piersi : Mama nie jest po mastektomii, ale po usunięciu węzłów pachowych (19). Po operacji wszystko goiło się dobrze i ściągana była chłonka co 3-4 dni. Po 3 tygodniach pod pachą poniżej cięcia pojawiła się niewielka czerwona opuchlizna. Stawała się z każdym dniem coraz większa, mama dostała antybiotyk Levoxa. Po dwóch dniach opuchlizna stała się duża od pachy w stronę pasa i opanowała część piersi. Dodano Clacid i Bactroban - to niestety nie pomaga. Dodam, że nie da się z tego nic ściągnąć - nie leci chłonka tylko krew. Błagam o odpowiedź i radę. Tue, 28 Nov 2017 10:24:23 +0100Interpretacja wyniku mammografiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4488/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4488/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiiRak piersi : Mam 64 lata, badanie przesiewowe (mammografię) robię corocznie od 2010 r., zawsze w tym samym ośrodku i podejrzewam, że na tym samym aparacie, opisuje ten sam radiolog. W 2010, 2011, 2012 wyniki nie wykazały zmian podejrzanych. W 2013 r. zostałam wezwana do powtórzenia (uzupełnienia) badania. Zlecono USG. Wynik USG: Sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej z cechami włóknienia podścieliska. Zmian ogniskowych nie uwidoczniono, przewody mlekowe nieposzerzone. W sutku prawym w rzucie zagęszczenia zmmg widoczna jest tkanka gruczołowo - włóknista. Węzły chłonne pachowe niepowiększone. USG BIRDIS1 Mammografia po USG: kontrola w ramach pogłębionej diagnostyki w skryningu, w sutku prawym przybrodawkowo jest zagęszczenie o śr. ok. 12 mm, kategoria BIRADS 0. Wykonano zdjęcie celowane powiększone: tylko nieregularna tkanka gruczołowa? inna zmiana? Klinicznie przybrodawkowo w sutku prawym drobny opór. W badaniu USG bez cech naciekania, kategoria BIRADS 3. Zlecono badanie mammograficzne za 6 m-cy. W 2014 r. sutek prawy o budowie tłuszczowo-gruczołowej. Obraz sutka bez istotnej różnicy w porównaniu z badaniem z 2013 r. Zmian podejrzanych o złośliwość w badaniu mammograficznym nie stwierdzam KATEGORIA BIRADS 2 W 2015 r. badanie nie wykazało zmian podejrzanych. W 2016 r. badanie nie wykazało zmian podejrzanych. W czerwcu 2017 r. wykonałam badanie kontrolne, które nie wykazało zmian podejrzanych. W sierpniu 2017 r. wyczułam guzek, szybka mammografia. Wynik: oba sutki o utkaniu tłuszczowym. Sutek prawy - zabrodawkowo obszar zaburzonej architektury ze złoś zm. o wym. ok. 40 mm, wciągający brodawkę, BIRADS 5, sutek lewy bez zmian. Pani Doktor jak to jest możliwe? Czy mammografia jest aż tak niedokładna? Czy guz mógł urosnąć do 40 mm w 3 miesiące? Czy błąd popełnił radiolog przy ocenie i opisie? Tue, 28 Nov 2017 10:18:46 +0100Podwyższony poziom markera jajnika - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4487/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnika---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4487/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnika---cdRak piersi :   Kontynuacja pytania "Podwyższony poziom markera jajnika" z 25 listopada 2017 r.   Jakie badania mnie teraz czekają i w jakim okresie czasu? Czy badanie CA 125 powinno się wykonywać za każdym razem wizyty u ginekologa? Mon, 27 Nov 2017 12:36:00 +0100Czy powinna być podana Perjetahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4486/rak-piersi/czy-powinna-byc-podana-perjetahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4486/rak-piersi/czy-powinna-byc-podana-perjetaRak piersi : Moja sytuacja w skrócie wygląda tak, że po operacji w 2012 r. (guz G2 her ++, ER 7/8, PR 0/8, ki67 40%) nie dostałam chemii (była operacja oszczędzająca, węzły usunięte choć wszystkie czyste + radioterapia + tamoksifen), ale po 4 latach nastąpił rozsiew i okazało się, że her jest dodatni, choć wcześniej nie miał amplifikacji, ale teraz z kolei nie należy mi się perjeta, ponieważ nie jest to pierwszy rzut choroby (ponoć takie są przepisy nfz-u). Wybrałam 15 czerwonych (myocet + CTX), ale było dobrze tylko 8 m-cy i znów jest progres do płuc. Teraz jestem po pierwszym paklitaxel + herceptyna, ale perjety nie dostałam, może jednak powinnam? Ostatnio dowiedziałam się, że od początku byłam źle prowadzona, bo wprawdzie her2 był na dwa plusy ale ki67 40% na co nie zwrócono uwagi i nie nalegano na podanie chemii. Nie chciałabym znów czegoś przeoczyć, dlatego bardzo proszę o odpowiedź, czy powinnam dostać też perjetę? Mon, 27 Nov 2017 12:31:39 +0100Podwyższony poziom markera jajnikahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4485/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnikahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4485/rak-piersi/podwyzszony-poziom-markera-jajnikaRak piersi : Jestem po mastektomii piersi oraz po tomoterapii na etapie przyjmowania Nolvadexu D. MOJA DIAGNOZA: DCIS piersi prawej Tis N0M0. Stan po amputacji piersi z SNB N1a. Moje pytanie jest następujące: jakie badania mnie teraz czekają i w jakim okresie czasu? Czy jeżeli jestem pół roku bez okresu oznacza, że weszłam w okres menopauzy i w związku z tym mogę się starać o zamianę Nolvadexu na inhibitory aromatazy? Byłam niedawno u mojego ginekologa i jest zaniepokojony moimi jajnikami poza tym robiłam CA125 i wskaźnik był 70, norma jest 35. Nastepne pytanie moje: czy należy przy leczeniu raka piersi wykonywać markery Ca 125? Czy są wiarygodne? Sat, 25 Nov 2017 09:34:53 +0100Interpretacja wyniku TK płuchttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4484/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tk-pluchttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4484/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tk-plucRak piersi : U mojej mamy wykryto raka piersi, jest w trakcie indukcyjnej chemioterapii (ostatni wlew). Miała wykonane już dwie TK, jedną na samym początku, która wykazała guzki w płucach 1 mm, 3 mm, 2 mm. Pani doktor powiedziała, że będziemy obserwować. Teraz została wykonana kolejna TK, guzki w płucach są w takich samych rozmiarach jak były, ale pojawiły się: niewielkie zmiany niedodmowe. Czy to mogą być przerzuty do płuc? Kolejna wizyta dopiero po operacji, a już chodzą mi po głowie złe myśli. Sat, 25 Nov 2017 09:30:44 +0100