amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Biopsja mammotomicznahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4362/rak-piersi/biopsja-mammotomicznahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4362/rak-piersi/biopsja-mammotomicznaRak piersi : Mam w piersi dwie zmiany lite. Chirurg onkolog zalecił mi biopsję mammotomiczną, ale stwierdził, że wystarczy zbadać jedną ze zmian, bo obie są o takiej samej morfologii. Czy jest to prawidłowe postępowanie? Dodam, że od roku jedna ze zmian rośnie, a druga nie. Podobno obie zmiany wyglądają na gruczolakowłókniaki. Fri, 23 Jun 2017 09:10:43 +0200Interpretacja wyniku biopsji cienkoigłowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4361/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-cienkoiglowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4361/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-cienkoiglowejRak piersi : Mam 40 lat. W marcu 2017 r. na rutynowym badaniu usg stwierdzono u mnie guzek lity Birads3. W kwietniu 2017 r. zrobiłam elastografię, na której stwierdzono, że ewidentnie groczolakowłókniak. W maju wynik biopsji cienkoigłowej: komórek podejrzanych nie znaleziono, obraz cytologiczny zmiany łagodnej /ogniskowej hiperplazji nabłonka przewodowego. Proszę o interpretacje wyników. Czy potrzebna dalsza diagnostyka? Thu, 22 Jun 2017 09:51:08 +0200Czy należy usunąć wszystkie węzły chłonne http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4360/rak-piersi/czy-nalezy-usunac-wszystkie-wezly-chlonne-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4360/rak-piersi/czy-nalezy-usunac-wszystkie-wezly-chlonne-Rak piersi : Mam 36 lat. 08.06.2017 przeszłam mastektomię prawostronną z jednoczasową rekonstrukcją i usunięciem 2 węzłów wartowniczych - przed zabiegiem wykonano mi biopsję tych węzłów i były czyste. Dostałam wynik histopatologiczny: Rak naciekający bez specjalnego typu. Stopień złośliwości G 2. Wymiary raka naciekającego 1,7 cm. Komponent in situ: obecny, DCIS. Margines chirurgiczny - wolne od nacieku. Węzły chłonne oceniane 2 śr. 8 mm i 5 mm: 1 z makroprzerzutem śr. 0,4 cm bez naciekania torebki, drugi bez makro i mikro przerzutów. Stopień zaawansowania pT1C. pN (sn)1a. R 0. Skóra i powięź bez nacieku raku. Moje pytanie dotyczy konieczności usuwania kolejnych węzłów chłonnych, lekarze zostawili to mojej decyzji, wyjaśnili mi że w Polsce zgodnie ze standardami usuwa się kolejne węzły, natomiast w krajach zachodnich odchodzi się od takiej praktyki ,najprawdopodobniej też dostanę jako leczenie uzupełniające hormonoterpię, wysyłam wycinek guza na test mammaPrint i Blueprint. Jestem w kropce i nie wiem czy poddać się zabiegowi. Jakie są za i przeciw? Thu, 22 Jun 2017 09:47:18 +0200Czy zastosowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4359/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4359/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Mama ma 51 lat. Od Stycznia miała chemię 4 AC oraz 12 paclitaxel. Tydzień temu miała mastektomię razem z węzłami pachowymi. Guz 3 stopnia, ki67 50%, her2 - 0, Er - 75% intensywność reakcji barwnej: średnia, Pgr - 20% intensywność reakcji barwnej: słaba. USG przed chemią pokazywało, że guz z 4.3 cm zmalał do 1 cm, a w węzłach po chemii na USG nie było nic widać, chociaż przed chemią były przyrzuty w węzłach pachowych. Czekamy na hist -pat. Lekarka na podstawie badania z krwi przepisała Letrozole Apotex 2,5 mg, czy to dobrze? Mama przed chemią miała miesiączkę, po ok. 3 AC zanikła. Czy nie powinna najpierw mieć Tamoxifen? Thu, 22 Jun 2017 09:43:29 +0200W jakim czasie po operacji należy rozpocząć chemioterapięhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4358/rak-piersi/w-jakim-czasie-po-operacji-nalezy-rozpoczac-chemioterapiehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4358/rak-piersi/w-jakim-czasie-po-operacji-nalezy-rozpoczac-chemioterapieRak piersi : W jakim czasie od operacji powinnam przyjąć chemię? Rak luminalny A, dodam, że pierwsza operacja była oszczędzająca (w tym usunięcie guza), druga miesiąc później mastektomia (ogniska DCIS) (decyzja o chemii ze względu na wiek). Mam wyznaczonego onkologa w terminie, który przypada na 2 miesiące po 1 operacji i obawiam się, że jest to zbyt późno. Po mastektomii w drugiej zdrowej piersi wyczułam zgrubienie, bolesne podczas okresu. Na usg wyszło zagęszczenie struktury. Czy powinnam się niepokoić, jakie kroki ewentualnie podjąć? Wed, 21 Jun 2017 07:57:12 +0200Niski poziom leukocytówhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4357/rak-piersi/niski-poziom-leukocytowhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4357/rak-piersi/niski-poziom-leukocytowRak piersi : Mam na imię Kasia, 41 lat. W sierpniu miałam raka macicy bez przerzutów, w lutym raka piersi (5 węzłów usuniętych - wolnych). Miałam radioterapię, w trakcie zaczęłam brać Tamoxifen. Leukocyty spadły do 3.300, może i nie tragicznie ale jestem 5 tyg. po naświetleniach a leukocyty nic się niepodniosły (też nie spadły). W tym czasie miałam 3 razy anginę (migdały usunięte) i tym razem nie obyło się bez antybiotyku, dwa razy infekcja pochwy..... Czy to powód Tamoxifenu, czy reakcja po naświetleniach? Nie chcę sobie robić strachu, ale boję się, że mój system immunologiczny tak osłabiony, że znowu coś źle się uaktywni w moim ciele.... Mon, 19 Jun 2017 10:19:16 +0200Czy konieczna jest chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4356/rak-piersi/czy-konieczna-jest-chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4356/rak-piersi/czy-konieczna-jest-chemioterapiaRak piersi : Mam 62 lata. W 11/2016 zdiagnozowano u mnie raka piersi stage 1, grade 3, ER +++, PR ++, HER 1+ (ER - 10.2; PR - 4.4; HER2 - 9.2). Nie mam badania ki67, czy to badanie można jeszcze wykonać, czy jest sens? W styczniu 2017 miałam wycięcie guza, węzły chłonne czyste. Nie miałam jeszcze chemii - nie chciałam, ponieważ po wykonaniu powtórnych badań (usg, MRI, badanie krwi w tym antygeny nowotworowe) wszystko jest w normie. Czy w tym przypadku konieczne jest branie chemii i ile czasu maksymalnie może upłynąć od operacji do chemioterapii, czy teraz jest sens zaczynać terapię? Mon, 19 Jun 2017 10:16:12 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4355/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4355/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 37 lat. Zdiagnozowano u mnie raka piersi - Carcinoma lobulare invasivum mammae. Jestem po biopsji cienkoigłowej oraz gruboigłowej. Wyniki badania patomorfologicznego: 1. dodatni odczyn immunohistochemiczny na receptor estrogenowy w ok. 80% komórek, intensywność odczynu (+++) 2. dodatni odczyn immunohistochemiczny na receptor progesteronowy w ok. 80 % komórek, intensywność odczynu (+++) 3. niejednoznaczny status receptora HER2 Odczyn immunohistochemiczny na receptor HER2 2+, ocena statusu receptora zostanie uzupełniona o badanie metodą FISH - obecnie oczekuję na wynik 4. Indeks proliferacyjny Ki67 (MIB1) ok. 70 % Jakie powinno być leczenie w zależności od HER2. Guzy są dwa w jednej piersi, jeden 26 x 21 mm oraz drugi 16x11 mm. Czy powinnam zrobić badania na mutację genów? Mon, 12 Jun 2017 10:10:06 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4354/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4354/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 34 lata. W listopadzie 2016 r. wykryłam zmianę w lewej piersi na godz 4/5 (27 x17 mm). Biopsja gruboiglowa - diagnoza rak trójujemny. Od 3 stycznia 4 x AC + 12 Paklitaksel. Przy 3. Paklitakselu - wstrząs. Rezygnujemy z chemii. Generalnie zostałam z niczym (w Salve Medica). Operacja oszczędzająca i biopsja węzła wartowniczego - około 2 tyg. temu. Z powodu wyników 0/1 węzeł chłonny bez przerzutów raka i w 1/4 węźle chłonnym stwierdza się przerzut raka ZAPADŁA DECYZJA: operacja wycięcia całkowicie węzłów chłonnych. (Dodam, że oprócz guza 0.8 mm znaleziono dodatkowe ognisko 0.5 mm w usuniętym fragmencie choć nie w marginesie). Wyniki z grudnia 2016: E-kadheryna (-), Immunoekspresja receptorów estrogenowych i progesteronowych (-), Ki67 90%, Her-2 ujemny +1 Teraz pytanie, czy oprócz węzłów chłonnych zostawiamy pierś po operacji oszczędzającej czy usuwamy całkowicie (może z jednoczesna rekonstrukcją)? Nie wiem co robić, bo operacja mastektomii z rekonstrukcja może być przeciwwskazaniem do radioterapii, która powinna być zastosowana. Lekarze zastanawiają się czy podać również chemię, której panicznie już się boje po wstrząsie. Dodam, że BRCA 1 i 2 negatywne. Dodatkowo zapytam o jedna rzecz. Po operacji pojawiły mi się na plecach pod łopatkami bliżej boków dwie plamy po prawej i lewej stronie pleców. Kształt trójkątów skierowanych w dół o zaokrąglonych rantach. Ten wyżej większy, ten niżej mniejszy. Kolor lekko brązowy, fioletowy lekko, różowy...czasami lekko zanika, skóra gładka. Czy możliwe, że to mogą być jakieś przerzuty? Proszę o pomoc w doborze leczenia i możliwości.. Czy przerzuty do wartownika oznaczają, że wyszło już na organizm? :( Fri, 09 Jun 2017 22:45:53 +0200Czy powinien być stosowany Zoladex - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4353/rak-piersi/czy-powinien-byc-stosowany-zoladex---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4353/rak-piersi/czy-powinien-byc-stosowany-zoladex---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Czy powinien być stosowany Zoladex" z 9.06.17 r.   Biorę Herceptynę i Tamoxifen, który też hamuje estrogeny, które mam na minus. Czy Zoladex będzie u mnie działał skoro hamuje działanie estrogenów? Guz ok. 6 cm Fri, 09 Jun 2017 22:40:56 +0200RM po radioterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4351/rak-piersi/rm-po-radioterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4351/rak-piersi/rm-po-radioterapiiRak piersi : W jakim czasie po zakończeniu radioterapii można wykonać badanie rezonansu magnetycznego i USG piersi oraz węzłów chłonnych aby ich wyniki nie były fałszywe? Fri, 09 Jun 2017 09:15:51 +0200Czy powinien być stosowany Zoladexhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4350/rak-piersi/czy-powinien-byc-stosowany-zoladexhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4350/rak-piersi/czy-powinien-byc-stosowany-zoladexRak piersi : Mam 42 lata i jestem po amputacji piersi prawej. Chciałam zapytać czy mam brać Zoladex. Połowa lekarzy jest na tak, a połowa na nie, dlatego nie wiem kto ma rację.  Zoladex hamuje estrogeny, które mam na (-). Oligobiopsja, guz nr 1 - Carcinoma infiltrativum mammae. W oligobiopsji dominuje utkanie raka wewnątrzprzewodowego CDIS. Guz nr 2 - Carcinoma ductale in situ CDIS cum microinvasione. Wynik badania poziomu ekspresji receptorów: ER (-), PR (++) w ok. 80% komórek neo., HER 2 (3+) w/g Ventana Fri, 09 Jun 2017 09:12:51 +0200Czy powinna być zastosowana chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4348/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4348/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiaRak piersi : Pacjentka lat 33, rak Luminalny A, po mastektomii, rak 1,1 cm, obok ognisko DCIS, stopień zaawansowania pT1cN0, węzły czyste. Jakie leczenie? Czy wskazana jest chemioterapia, jeśli tak to jaki schemat? Co można powiedzieć o rokowaniach? Thu, 08 Jun 2017 10:53:48 +0200Interpretacja przypadku - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4347/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4347/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 12 maja 2017 r.   Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego po mastektomii piersi prawej z układem chłonnym pachy. W preparatach utkanie naciekającego średnio zróżnicowanego przewodowego raka piersi G2 (cewki - 2, polimorfizm - 2, mitozy - 2) ze składową raka in situ. Kod ICD-O 8500/3. Komórki atypowe tworzą skupienia, gniazda, cewki oraz układy sitowe. Stwierdzono inwazję naczyń limfatycznych. Skóra bez nacieku raka. Brodawka sutkowa bez zmian. Pozostały miąższ sutka z obecnością ogniskowych brodawkowatych rozrostów nabłonka przewodowego bez cech atypii, torbieli i włóknienia podścieliska. Guz o wymiarach 15 x 11 mm zlokalizowany w kwadrancie górnym zewnętrznym został usunięty z marginesem niezmienionych tkanek. W tkance tłuszczowej zawartości dołu pachowego znaleziono 35 węzłów chłonnych, w tym 4 węzły z przerzutami raka średnicy od 2,5 do 7 mm. Komórki rakowe naciekają torebkę węzłową oraz otaczającą tkankę tłuszczową. Węzeł chłonny szczytu pachy nie zajęty. Carcinoma ductale infiltrans mammae G2 partim in situ. Metastases carcinomatosae lymphonodorum (4/35). Zaawansowanie nowotworu według pTNM: pT1cN2a Proszę o interpretację obecnego wyniku, rokowanie i jakie dalsze leczenie powinno być zastosowane. Thu, 08 Jun 2017 10:50:26 +0200Czy angioinwazja pogarsza rokowaniahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4346/rak-piersi/czy-angioinwazja-pogarsza-rokowaniahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4346/rak-piersi/czy-angioinwazja-pogarsza-rokowaniaRak piersi : Bardzo proszę o interpretację wyniku - mam 39 lat, jestem po BCT i usunięciu wartownika. Guz o wymiarach 1, 5x 1,2 x 1 cm, usunięty z marginesami: od godz. 6 i 9 po 2 mm, od strony skóry 5,5 mm, margines głęboki 5,5 mm, od godz 12 - 8 mm, od godz 3 - 20 mm. Rak NST, G1 (tworzenie cewek 1 pkt, polimorfizm jąder 2 pkty, aktywność mitotyczna 5 mitoz/10 HPF 1 pkt). Stwierdzono cechy inwazji naczyń w sąsiedztwie guza. Na terenie raka naciekającego są widoczne ogniska raka wewnątrzprzewodowego, G1, typ sitowaty, bez martwicy, średnicy do 1,25 mm, w najmniejszej odległości 5 mm od marginesu od strony godz 6. Skóra nad guzem bez utkania raka. Węzły chłonne (były 2 oznaczone i usunięte) bez przerzutu raka. pT1c N0 (i-, sn). Wyniki immunochemii z biopsji gruboigłowej: receptory estrogenowe ekspresja dodatnia (3+) w ok. 95% komórek raka, receptory progesteronowe ekspresja dodatnia (3+) w ok. 90% komórek raka, HER2 - 3+, Ki67 - 50%. USG jamy brzusznej oraz RTG klatki piersiowej nie wykazały żadnych zmian. Czy angioinwazja w moim przypadku pogarsza rokowania, i jakie one są? Czy zachowane marginesy są wystarczające? Sun, 04 Jun 2017 09:25:22 +0200Czy zastosowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4345/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4345/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi :   Mama ma 59 lat. Stwierdzono u niej nowotwór złośliwy piersi prawej IV (rozsiew do wątroby i kości - badanie PET- CT z 05.05.2017). Mama doznała patologicznego złamania kręgu L1 - jest po stabilizacji obustronnej kręgów Th12 - L2 z 07.02.2017. Początek diagnozowania – początkowo podejrzenie szpiczaka (sugestia radiologa opisującego zdjęcie). Wynik hist-pat guza piersi z 13.04.17: Guz o wymiarach 25 x 10 mm - carcinoma ductale invasivum NST. Receptor estrogenowy (+++) TS=IS(3) + PS(5) 80%. Receptor progesteronowy (-), KI67 w ok 30%, Hercep Test – wynik negatywny. Z opisu badania PET-CT z 05.05.2017: W wątrobie w seg. V/VI aktywna metabolicznie, hipodensyjna zmiana ogniskowa 43 x 36 x 36 mm. Z opisu USG z dnia 30.05.2017: Wątroba niepowiększona o prawidłowej echogoniczności z obecnością w płacie prawym hypoechogennego ogniska guzowatego wielkości 5,2 x 3,6 cm z poj. drobnym zwapnieniem oraz dwa drobne ogniska hypoechogenne (meta susp.); w płacie prawym obwodowo wielkości 0,78 cm i w płacie lewym centralnie wielkości ok 0,6 cm. Mama jest w stanie ogólnym dość dobrym, WHO 1. Wyniki badań laboratoryjnych, poza podwyższonym CA 15-3 46,56 U/ml, bez odchyleń od normy. Mama otrzymała paliatywną radioterapię na obszar przerzutu do trzonu kręgu 20 Gy w dniach 08.05 - 12.05. W dniu 30.05.17 wprowadzono następujący schemat leczenia: 1 kurs chemioterapii paliatywnej wg schematu FAC –Doxo 80 mg iv, CTX 800 mg iv, 5Fu 800mg iv. Podano również preparat kwasu zolendronowego. Kolejny kurs chemii za 3 tygodnie. Czy jest to najlepiej dobrane leczenie w tej sytuacji? Czy to leczenie daje nadzieję na stabilizację choroby? Fri, 02 Jun 2017 09:52:08 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4343/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4343/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 50 lat. W XII 2015 r. przeszłam mastektomię piersi lewej z uwagi na rozpoznanie raka piersi, typ luminany B, czyste węzły chłonne. Ekspresja receptora estrogenowego w 70%, receptora progesteronowego w 85%, HER2 ujemny, Ki67 20%. Leczenie: tamoksyfen. W okresie styczeń - grudzień 2016 r. nieregularna miesiączka co 40-50 dni, od stycznia 2017 r. powrót regularnej miesiączki. W kwietniu 2016 r. wznowa miejscowa. Opis histopatologiczny: fragment skóry i tłuszczowej tkanki podskórnej oraz fragment tkanki tłuszczowej z przylegającymi włóknami mięśni szkieletowych z guzkowato uformowanym naciekiem raka średnicy do 8 mm (IHC: mammoglobina +/p63 -/CK5/6 -) dochodzącego ogniskowo do linii cięcia. W obrębie materiału nie stwierdza się elementów węzła chłonnego. Receptory estrogenowe: stan dodatni wg St. Gallen (3+, >90%), Allreda 8, Remmele 12 Receptory progesteronowe: stan dodatni wg St. Gallen (2+, > 80%), Allreda 7, Remmele 8. Badania TK jama brzuszna, miednica, klatka piersiowa - bez przerzutów. Jakie leczenie powinno być zastosowane? Mon, 29 May 2017 09:02:23 +0200Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej; ból piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4342/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-mammotomicznej-bol-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4342/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-mammotomicznej-bol-piersiRak piersi : Proszę o interpretację wyniku biopsji mammotomicznej piersi. Rozrost łagodny o typie Adenomyoepithelial adenosis, SMA +, CK -, CD34 -, CD31 -, BCL2 +, Ki67 niskie. Mam pytanie również o ból piersi...biopsja wykonana ponad miesiąc temu, a ja nie mogę poradzić sobie z bólem ale obu piersi. Są bardzo nabrzmiałe i mam biały, ropny wyciek z piersi (nadmieniam, że w ciąży nie jestem). Wed, 24 May 2017 16:19:08 +0200Kiedy przyjąć Zoladexhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4340/rak-piersi/kiedy-przyjac-zoladexhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4340/rak-piersi/kiedy-przyjac-zoladexRak piersi : Od września 2015 r. biorę co 4 tygodnie Zoladex. W dniu 10.05.2017 r. miałam wyznaczoną wizytę w przychodni na kolejny zastrzyk lecz o niej zapomniałam. W związku z powyższym zastrzyk tego dnia po południu zrobiła mi znajoma pielęgniarka. Jednak nie jestem pewna czy na pewno implant został mi wstrzyknięty. Pani pielęgniarka miała najpierw problem ze wstrzyknięciem implantu, ponieważ nie odblokowała strzykawki, a później na igłę nie nasunęło się jej automatyczne zabezpieczenie po dokonaniu wstrzyknięcia. Proszę o informację czy w takim przypadku powinnam wziąć drugi zastrzyk natychmiast (dziś, jutro...) czy też dopiero za 4 tygodnie od tamtego feralnego zastrzyku tj. 07.06.2017 r. Proszę o pomoc. Tue, 23 May 2017 09:35:47 +0200Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4339/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-mammotomicznejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4339/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-mammotomicznejRak piersi : Proszę o interpretację wyniku biopsji mammotomicznej. Fragmenty fibroadenoma cum lobular neoplasia (B3). Thu, 18 May 2017 09:48:02 +0200