amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Interpretacja wyniku biopsji gruboigłowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4702/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-gruboiglowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4702/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-gruboiglowejRak piersi : Proszę o interpretację wyników z biopsji gruboiglowej: Obraz może odpowiadać zmianie włóknistej z cechami zapalenia (zmiany najprawdopodobniej zapalne widoczne w jednym z bioptatów). Konieczna korelacja danych klinicznych (kat.B3) Mon, 10 Sep 2018 11:37:19 +0200Konieczność wykonania badań genetycznychhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4701/rak-piersi/koniecznosc-wykonania-badan-genetycznychhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4701/rak-piersi/koniecznosc-wykonania-badan-genetycznychRak piersi : Mam 38 lat. Jestem po operacji usunięcia piersi z jednoczasową rekonstrukcją w 2015 r. z powodu raka nieluminalnego (po ciąży). W październiku mija mi 2 lata od zakończenia herceptyny. Czuję się bardzo dobrze, wyniki mam ok. Czy powinnam zrobić sobie badania genetyczne? Nikt nigdy w rodzinie nie chorował na żaden rodzaj nowotworów. Czy w związku z moim młodym wiekiem powinnam zrobić te badania ze względu na możliwość zachorowania na raka jajnika?   Mon, 10 Sep 2018 11:33:54 +0200Czy powinna być zastosowana chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4700/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4700/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiaRak piersi : Czy w przypadku przerzutu do węzła chłonnego nie należy podać chemii? Jestem po amputacji piersi. W jednym węźle, na dwa usunięte, wykryto mikro przerzut. Otrzymałam tomoterapię oraz na 5 lat hormonoterapię. Na każdym wypisie mam napisane DCIS TIS NOMO stan po amputacji DCIS N1a, zwał jak zwał ale to był inwazyjny? Chemii nie dostałam, po roku do mnie dochodzi, że może powinnam. Skoro był mikro przerzut w węźle to dlaczego piszą ciągle DCIS? Mon, 10 Sep 2018 11:30:27 +0200Odpowiedź na hormonoterapię przedoperacyjnąhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4699/rak-piersi/odpowiedz-na-hormonoterapie-przedoperacyjnahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4699/rak-piersi/odpowiedz-na-hormonoterapie-przedoperacyjnaRak piersi : Jestem przed operacją oszczędzającą i stosuję hormonoterapię. W jakim czasie powinnam się spodziewać reakcji? Minęły dwa miesiące i wg mnie struktura guza się zmieniła, natomiast wg usg jego wymiary są bez zmian. Lekarz prowadzący zaordynował jeszcze 6 tygodni terapii.   Wed, 05 Sep 2018 11:32:49 +0200Interpretacja wyniku RTG klatki piersiowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4698/rak-piersi/interpretacja-wyniku-rtg-klatki-piersiowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4698/rak-piersi/interpretacja-wyniku-rtg-klatki-piersiowejRak piersi : Wizytę kontrolną mam u prowadzącej onkolog pod koniec września, wiec zaczęłam robić zlecone badania kontrolne. W ub. tyg. zrobiłam RTG płuc. Płuca o.k. natomiast zmartwiła mnie końcowa część opisu: "Obszar zwiększonego wysycenia o wym.16 x 6 mm przyśrodkowo w obojczyku lewym - sumacja cieni? zmiana ogniskowa? - do oceny w zdjęciu celowanym obojczyka." Czy może to być przerzut? 14 września mam termin badania kości - scyntygrafię. Zastanawiam się czy nie wystarczyłoby zrobić tylko scyntygrafię, żeby znowu się nie naświetlać. Czy gdyby to był przerzut wyjdzie przy scyntygrafii czy jednak działać szybko i postarać się o skierowanie na RTG celowany? Moja onkolog jest obecnie na urlopie i mogę mieć problem z terminem wizyty u innego onkologa. Wed, 05 Sep 2018 11:22:04 +0200Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4697/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4697/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie" z 2 sierpnia 2018 r.   Rozpoznanie patomorfologiczne po operacji : Rak inwazyjny (typ NST Z cechami sitowatymi) piersi prawej NHG2, pT1c, P NO węzłów ogółem 0/5 Opis makroskopowy: W amputowanej piersi o wymiarach 14,5 x 11 x 2,5 cm z tkankami pachy 5,5 x 3,5 x 1,5 cm z płatem skóry 15 x 5cm: W centralnej części obecny guz o wymiarach 1,5 x 1,6 x 1,5 cm, oddalony 5,0 cm od granicy górnej, 1,6 cm od podłoża i 0,1 cm od skóry. Na granicy kwadrantów górnych obecny obszar ziarnisty o nierównej spoistości o wymiarach 1,8 x 1,8 x 0,6 cm. Marginesy: granica górna - 2,7cm; podłoże - 1,0 cm; powierzchnia przednia - 0,2 cm, obszar dochodzi do guza. 3 węzły chłonne. Opis mikroskopowy: Rak inwazyjny (typ NST z cechami sitowatymi ) NHG2 (3+2+1;3 mitozy/10HPF) Rak przewody in situ (DCIS typ lity o pośredniej atypii jądrowej z martwią comedo G2 wg Van Nuysa) Obecne cechy kanceryzacji zrazików. Zmiany in situ odpowiadają drugiemu obrazowi zmian w opisie makroskopowym. Brodawka bez zmian patologicznych. W utkaniu gruczołu miąższ zanikowy o zwykłej budowie. Zmiany in situ są oddalone o <0,1 cm od powierzchni przedniej. Węzły chłonne przypiersiowe bez zmian nowotworowych (3 węzły) Wynik badania immunohistochemicznego: Er - 75% Pgr - 75% HER2 - ujemny odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score =0) Ki67 w 10% jąder komórkowych Przed operacją wykluczono mutacje genu BRCA1 Leczenie: Zodalex 1 amp co 4 tygodnie i Etruzil 1 x 1 tab Bardzo proszę o interpretacje wyników i czy mam szanse na całkowite wyleczenie. Wed, 05 Sep 2018 11:17:33 +0200Miesiączka podczas leczenia Nolvadexem http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4695/rak-piersi/miesiaczka-podczas-leczenia-nolvadexem-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4695/rak-piersi/miesiaczka-podczas-leczenia-nolvadexem-Rak piersi : Mam 48 lat. Jestem 2 lata po BCT lewej piersi i biopsji węzła wartowniczego, bez przerzutów. Od 22 m-cy przyjmuję Nolvadex D i cały czas miesiączkuję. Początkowo cykle stopniowo się wydłużały z 26 dni do 35, a teraz są nawet 18 dniowe i bardzo są obfite. Regularnie wykonuję usg transvaginalne i endometrium jest w normie. Czy to znaczy, że lek na mnie nie działa? Czy nie oznacza to, że moje estrogeny mają się nadal dobrze, a ja jestem w niebezpieczeństwie? Czy można wykonać jakieś badanie dla sprawdzenia działania leku na mój organizm? Mon, 03 Sep 2018 09:45:35 +0200Interpretacja wyniku scyntygrafii kościhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4694/rak-piersi/interpretacja-wyniku-scyntygrafii-koscihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4694/rak-piersi/interpretacja-wyniku-scyntygrafii-kosciRak piersi : Mama odebrała wynik scyntygrafii kośćca: Na scyntygramach całego kośćca obserwuje się zwiększone gromadzenie znacznika: - w prawym stawie mostkowo-obojczykowym z objęciem przyległej części obojczyka - zmiana o niepewnej etiologii (zwyrodnienie? meta?) do weryfikacji radiologa - w rzucie prawobocznej krawędzi kręgu Th8 - najpewniej zwyrodnienie. W pozostałym kośćcu nie stwierdza się zmian ogniskowych. Po tym badaniu mama miała zrobione RTG obojczyka i wynik: Stwierdza się zagęszczenie przy końcu kości obojczyka, podejrzenie zmiany meta do kości. Lekarz prowadzący skierował mamę do radiologa, ponieważ stwierdził, że wg tych badań jest niewielka zmiana na obojczyku. Moje pytania: Czy na podstawie tych badań można jasno stwierdzić czy jest to przerzut? Czy można wykonać jeszcze dodatkowe badania w celu poszerzenia diagnostyki? Jakie podejmuje się dalsze kroki? Czy jest szansa, że to nie jest przerzut? 4 lata temu mama zachorowała na raka złośliwego sutka, przeszła chemioterapię i radioterapię. Była to operacja oszczędzająca. Część piersi zachowane, wycięte wszystkie węzły. Regularnie chodziła na badania. Mon, 03 Sep 2018 09:41:59 +0200Interpretacja wyniku TK http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4693/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tk-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4693/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tk-Rak piersi : Chciałabym skonsultować wynik TK. Czy bardzo prawdopodobne jest aby jeden węzeł to była wznowa? Jestem po mastektomii piersi prawej, nie było przerzutu do węzłów, usunięte profilaktycznie wartowniki. Po 4 chemiach, obecnie na tamoksyfenie. Wynik: W tkance podskórnej ściany bocznej klatki piersiowej po stronie prawej na poziomie 6. przestrzeni międzyżebrowej widoczny jest węzeł chłonny śr. 9 mm. Mon, 03 Sep 2018 09:38:45 +0200Czy zaproponowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4692/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4692/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Wiek 36 lat, obciążenie BRCA1. W maju tego roku przeszłam mastektomię radykalną z jednoczesną rekonstrukcją (pierwsza mastektomia w 2008 r.) Wynik histpat: pT1cN0(sn)M0 podtyp basal-like-potrójnie ujemny. Z procedurą węzła wartownika (czysty), G3, ER - 0%, PGR - 0%, HER2 1+, Ki67 - 95%. Wielkość guza 1,4 cm. Jestem po 4. kursie AC, zostało 12 kursów Paklitaksel + Karboplatyna. Przed rozpoczęciem chemioterapii: TK klatki piersiowej, brzucha, miednicy - bez zmian. Badania krwi - w normie. Marker CA 15-3 przed chemią - 40, po 2 kursach AC (w odstępie 2 tygodniowym) marker 15-3 podniósł się do wartości 60. Po kolejnym AC - 77, i po ostatnim kursie AC - 88. Wykonano badanie PET - bez zmian. Dodam, że miałam również oznaczony marker CEA - wynik to dolna granica normy. Jajniki usunięte. Czy leczenie jest prawidłowe? Jaka może być przyczyna wzrostu markera CA 15-3? Czy kontynuować zaplanowane leczenie? Sat, 25 Aug 2018 20:02:06 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4691/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4691/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Od 2012 r. miałam wykonanych 6 biopsji mammotomicznych oraz 1 biopsję chirurgiczną. W pięciu przypadkach rozpoznano gruczolakowłókniaka, w jednym guzek był zbyt twardy aby wykonać zabieg (zalecenia lekarza - kontrola USG). Wynik ostatniej biopsji: zmiany na godzinie 5 o wymiarach: 18 x 14 mm to tumor phyllodes B3. Lekarz podczas wizyty poinformował mnie, że to guz liściasty o niepewnym potencjale złośliwości oraz że skoro radiolog wpisał: usunięto guz, to musiał być usunięty w całości. Na wizycie dostałam zlecenie na kontrolne badanie USG - termin grudzień 2018 r. Lekarz powiedział, że nie ma powodu do niepokoju, bo to taka odmiana gruczolakowłókniaka. W/w guzka wykryto w badaniu MR z kontrastem z lipca 2017 r.: na godzinie 5 w odl. 55 mm od brodawki, 20 mm od powierzchni skóry ognisko umiarkowanego wzmocnienia kontrastowego o wym. 12 x 7 mm; w różnicowaniu FA. Badanie USG wykonane 9 miesięcy później wykazało, że guzek powiększył się - 19 x 14 mm dlatego lekarz zlecił wykonanie BM. Proszę o poradę czy wystarczy usunięcie guzka bez marginesu, czy mogę wykonać jakieś badania dodatkowe? Kiedy można najwcześniej po biopsji wykonać kolejne badanie USG? Sat, 25 Aug 2018 19:57:19 +0200Asentra a Tamoxifenhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4690/rak-piersi/asentra-a-tamoxifenhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4690/rak-piersi/asentra-a-tamoxifenRak piersi : W 2012 r wykryto u mnie zaawansowanego rozsianego raka piersi. Jestem po kilku operacjach. Wyniki mam bardzo dobre. Od leczenia chemią i herceptyną w remisji. Przyjmuję tamoksyfen prawie 5 lat. Przyjmuję także antydepresyjne leki - Asentra. Kiedyś stosowałam Venlectine z miernym skutkiem i psychiatra zmienił lek na Asentrę. Na moje zapytanie czy mogę łączyć ten lek z tamoksyfenem, ponieważ kiedyś onkolodzy zabronili mi stosowania leku Bioxetin (chyba ta sama grupa co Asentra), Pani doktor "studiując" przy mnie jak się metabolizują te leki w wątrobie stwierdziła, że raczej mogę przyjmować Asentrę. Biorę Asentrę już dwa lata. Jednakże wczoraj tu na forum znalazłam wiele info o tym, aby nie stosować leków z grupy Sertralin i się podłamałam. Z całego serca proszę o wyjaśnienie tego problemu bo do psychiatry mogę się dostać najwcześniej za kilka miesięcy. Martwię się bardzo. Proszę o informację co mam zrobić...dziś odstawiłam Asentrę - choć wiem, że nie można zaprzestać stosowania takich leków bez konsultacji....ale bardzo się przestraszyłam. Czy Asentrę mogę przyjmować z tamoksyfenem? Jeśli jest to ryzykowne to wolałabym spróbować wrócić do venlectine. I ostatnie pytanie..ostatnio mój onkolog rozważał czy nie zmienić tamoksyfenu na Inhibitory aromatazy. Czy wtedy mogłabym stosować Asentrę?   Sat, 25 Aug 2018 19:52:33 +0200Czy można stosować Oekolp Fortehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4688/rak-piersi/czy-mozna-stosowac-oekolp-fortehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4688/rak-piersi/czy-mozna-stosowac-oekolp-forteRak piersi : Witam, jestem po radykalnej amputacji piersi lewej z węzłami (2016). Rak był potrójnie ujemny. Mam mutację genu BRCA2, mam usuniętą macicę z przydatkami (2018). Niestety dalej leczę się ginekologicznie, czy mogę stosować miejscowo na srom estrogen oekolp forte? Mon, 13 Aug 2018 10:17:47 +0200Dolegliwości kardiologiczne podczas hormonoterapii - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4687/rak-piersi/dolegliwosci-kardiologiczne-podczas-hormonoterapii---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4687/rak-piersi/dolegliwosci-kardiologiczne-podczas-hormonoterapii---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Dolegliwości kardiologiczne podczas hormonoterapii" z 10 sierpnia 2018 r.   W piątek byłam na kontrolnym usg piersi oto opis: Stan po obustronnej mastektomii z powodu raka w piersi prawej i lewostronnej profilaktycznej. PP blizna bez cech wznowy. W miejscu wskazanym przez pacjentkę widoczna jest prawidłowa tkanka tłuszczowa bez zmian ogniskowych. PL na pograniczu KZ w obrębie KGZ resztkowa tkanka gruczołowa, tkanka tłuszczowa z cechami obrzęku. Obustronnie w dolnych piętrach pachowych widoczne są odczynowe węzły chłonne o wyraźnych zatokach tłuszczowych, hypoechogennej warstwie korowej. Jeden z węzłów chłonnych dolnego piętra pachy lewej ma odcinkowo pogrubiałą do 5 mm warstwę korową. Okolice nad i podobojczykowe bez cech limphadenopatii. Dodatkowo uwidoczniono zmiany ogniskowe w tarczycy do celowanej diagnostyki w usg. Birads 2. Chciałam zapytać czy ten płyn w osierdziu, zmiany ogniskowe w tarczycy i ten węzeł z pogrubiałą korą warstwową mogą mieć jakiś związek z rakiem piersi? Mój lekarz odesłał mnie do kardiologa a o guzku w tarczycy nawet nie wspomniał. Wizytę w poradni chemioterapii mam dopiero za miesiąc (podanie lucrinu) i tam chciałam uzyskać pomoc, choć nie wiem czy nie warto tej wizyty przyspieszyć. Mon, 13 Aug 2018 10:13:28 +0200Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4686/rak-piersi/czy-konieczne-jest-leczenie-tamoxifenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4686/rak-piersi/czy-konieczne-jest-leczenie-tamoxifenemRak piersi : Mam 35 lat. Biopsja gruboigłowa: ER - 20%, PR - ujemny, HER2 - ujemne, Ki67 - 80%. Jestem po całkowitej mastektomii i w trakcie radioterapii (20 naświetlań). Węzły pachowe czyste - wycięte 7. Margines zdrowej tkanki również czysty. Dodam, że zakończyłam chemioterapię (4 AC oraz 10 Paklitaxel). Chciałabym się poradzić czy w moim przypadku uzasadnione jest zastosowanie leczenia tamoxifenem. Nie jestem co do tego przekonana, 20% to w sumie mało, a leczenie długie oraz ma wiele dokuczliwych skutków ubocznych., Fri, 10 Aug 2018 08:43:21 +0200Dolegliwości kardiologiczne podczas hormonoterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4685/rak-piersi/dolegliwosci-kardiologiczne-podczas-hormonoterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4685/rak-piersi/dolegliwosci-kardiologiczne-podczas-hormonoterapiiRak piersi : Jestem po obustronnej mastektomii (mutacja BRCA1) z implantacją protez. Rak piersi zrazikowy, receptory ponad 75%, HER-2 (-) , od 20 marca sama hormonoterapia: Tamoksyfen i Lucrin Depot. Od jakiegoś czasu miewam kołatania serca, duszności, szybkie męczenie się. Objawy wiązałam z Tamoksyfenem. Na nodze wyszedł żylak. Po zrobieniu echa serca okazało się, że zbiera mi się płyn w worku osierdziowym od strony PK i PP 4-12 mm. Dzwoniłam do mojego lekarza prowadzącego, mówił że to nie ma znaczenia. Czy rzeczywiście takie objawy nie mają wpływu na dalsze leczenie? Czy takie objawy mogą być od hormonoterapii? Proszę uprzejmie o wskazówki. Fri, 10 Aug 2018 08:39:47 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4684/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4684/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 31 lat. W marcu tego roku zdiagnozowano u mnie raka piersi T3N0M0 G3 potrójnie ujemnego. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii, po 4 cyklach AC i 4 (z 12 zleconych) cyklach paklitakselu. USG po 4 AC wykazało zmniejszenie guza zaledwie o 7 mm z 29 na 22 mm. Dodatkowo mam mutację genu BRCA1. Czy Pani zdaniem zasadne byłoby dołączenie do paklitakselu karboplatyny?   Fri, 10 Aug 2018 08:36:06 +0200Interpretacja wyniku biopsjihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4682/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsjihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4682/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsjiRak piersi : Miałam wykonaną biopsję BACC piersi 3 m-ce temu i wyszły w wyniku komórki nabłonka kanalikowego, lekarz onkolog zostawił do obserwacji. W tym miesiącu miałam ponownie wykonaną BACC, wynik jest taki: płyn białkowy na godz. 8., komórki apokrynowe, d.Cystis, godz.9. komórki nabłonka kanalikowego z rozrostem atypowym, tkanka szkliwiejąca w płynie białkowym. Wskazane usunięcie chirurgiczne. Zapisana jestem na usunięcie na termin. Panie doktorze jak interpretować te wyniki? Co to zmiana? Jakie są rokowania?   Tue, 07 Aug 2018 10:25:33 +0200Nieregularne przyjmowanie Tamoxifenuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4681/rak-piersi/nieregularne-przyjmowanie-tamoxifenuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4681/rak-piersi/nieregularne-przyjmowanie-tamoxifenuRak piersi : Od 4 lat biorę lek Tamoxifen, jestem Amazonką. Czasami się mylę i nie wiem czy wzięłam w danym dniu tabletkę i bywa tak, że w ciągu dnia przyjęłam dwie, albo myśląc, że wzięłam nie przyjęłam w danym dniu w ogóle. Proszę mi napisać czy mogą nastąpić jakieś powikłania. Tue, 07 Aug 2018 10:20:14 +0200Wpływ Tamoxifenu na tarczycęhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4680/rak-piersi/wplyw-tamoxifenu-na-tarczycehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4680/rak-piersi/wplyw-tamoxifenu-na-tarczyceRak piersi : Nie piszę we własnej sprawie, lecz chodzi o moją mamę. Mama jest po raku piersi. Miała raka złośliwego, miała amputowaną prawą pierś i wycięte węzły chłonne, ale lekarz jej stwierdził, że mimo złośliwego raka ma "najlepszego z raków złośliwych", gdyż nie było potrzeby na chemię oraz naświetlania. Mama przez 5 lat zażywała Tamoxifen. Od dwóch lat nie bierze. Jednak bardzo nurtuje mnie pytanie... Mama jakby zaniedbała wszystko... To znaczy, samej choroby nie, leczenia również nie, wszystko robiła zgodnie z zaleceniami lekarza. Miała dobrą opiekę medyczną (przynajmniej w drugiej połowie choroby). Jeśli chodzi o wszystkie możliwe zalecenia lekarzy to stosowała się, a ponadto utrzymywała zdrowy styl życia, uważała na wszystko, co zjada... Dlaczego uważam, że zaniedbała wszystko??? Po zakończeniu brania leku, okazało się, i to zupełnie przypadkowo, że mama ma Haszimoto... Po prostu po zaprzestaniu brania Tomoxifenu dalej ciężko było jej zgubić przybrane kilogramy, mimo, że bardzo uważała, od samego początku na dietę.. Badania zrobiła za namową przyjaciółki.. Diagnoza, Haszimoto... Mama jest załamana... Nie wiem jak mogę pomóc... Jeżeli chodzi o dietę, to ok... Bardziej zastanawiam się czy rak piersi i zażywanie Tomoxifenu, który ma podobne działanie uboczne jak Haszimoto, choćby uczucia gorąca, źle samopoczucie itd.., czy mógł mieć jakiś wpływ na tarczycę. Mama przed zażywaniem była szczupła, zgrabna, waga 55-58 kg, w wieku 48, kiedy zachorowała na raka.. Teraz waży 77-80 (przy diecie naprawdę dobrze dobranej).. Proszę o pomoc.. Nie mogę znaleźć jakichkolwiek odpowiedzi konkretnych.. A jest to bardzo ważne dla mnie, muszę pomóc. Sat, 04 Aug 2018 12:03:44 +0200