amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Tatuaż w trakcie hormonoterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4316/rak-piersi/tatuaz-w-trakcie-hormonoterapiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4316/rak-piersi/tatuaz-w-trakcie-hormonoterapiiRak piersi : We wrześniu 2015 miałam mastektomię na życzenie. Rak luminalny A . Obyło się bez chemii. Leczenie to Tamoxyfen na 5 lat i Zoladex na 2 lata. Chciałabym zrobić sobie mały tatuaż, czy przy moim leczeniu taki zabieg może być wykonany? Ogólnie czuję się bardzo dobrze. W salonie nie chcą mi wykonać tatuażu bez konsultacji z onkologiem. Wizytę u swojego lekarza mam dopiero w lipcu. Wed, 26 Apr 2017 11:30:21 +0200Czy zastosowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4315/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4315/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Moja mama w wieku 63 lat zmarła na raka piersi. Mam 47 lat, miesiączkuję. Obraz mammografii wykazał mikrozwapnienia 5 mm. W biopsji gruboigłowej pod kontrolą mammografii rozpoznano raka przewodowego in situ. Wykonano operację oszczędzającą (tumorektomię), nie wykonano biopsji węzła wartowniczego. Wynik badania histopatologicznego materiału pobranego podczas operacji wykazał również raka przewodowego in situ (3 mm), receptor ER 100%. Lekarz radiolog zalecił radioterapię (20 lamp), obecnie jestem w trakcie naświetlań. Lekarz onkolog natomiast zalecił Tamoxyfen przez 5 lat, ale poinformował mnie jednocześnie, że nie jest bezwzględnie wskazany w moim przypadku, jeśli będę dobrze tolerowała ten lek to warto go przyjmować, jeśli nie to nie warto się męczyć z objawami ubocznymi i można odstawić lek. Czy zaproponowane leczenie jest prawidłowe i zgodnie z obecnie obowiązującymi standardami światowymi w leczeniu raka przewodowego in situ? Czy mogę rozpocząć przyjmowanie tamoxyfenu po zakończeniu radioterapii czy też należy rozpocząć przyjmowanie leku natychmiast? Czy faktycznie mogę odstawić tamoxyfen jeśli będę źle tolerowała lek? Wed, 26 Apr 2017 11:26:23 +0200Interpretacja wyniku USG piersi http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4314/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersi-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4314/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersi-Rak piersi : Jestem przerażona. Czekamy na wynik biopsji gruboigłowej. Poniżej przedstawie wynik badania usg mojej mamy 47 lat. Oba sutki w utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. Sutek prawy: na granicy zewnętrznych kwadrantów widoczne jest niejednorodne ognisko hipoechogeniczne o nierównym zarysie 44x19x32 mm. W jego obrębie widoczne zwapnienia. Stwierdza się naczynia wchodzące od obwodu. W elastografii zmiana twarda Birads 4b. Wskazana weryfikacja w BACC lub BAG. Poza tym w obrębie sutka prawego dość liczne torbiele. Największa na godz 12. 27x15x23 mm. Pozostałe torbiele do 11 mm. Sutek lewy: w jego obrębie widocznych jest kilka torbieli 7 mm. Na godz 12. torbiel z linijną przegrodą Birads 3. Pozostale Birads 2. Ponadto nad otoczką jednorodne ognisko hipoechogeniczne 5 mm do zróżnicowania miedzy FA a torbielą z zagęszczoną treścią. Poza tym tkanka gruczołowa w obu sutkach nieco niejednorodna bez zmian ogniskowych. Przewody mlekowe nieposzerzone. USG pachy: po stronie prawej uwidoczniono kilka hipoechogenicznych węzłów chłonnych o nierównym zarysie, okrągłym kształcie bez typowego echa wnęk. Obraz może przemawiać za węzłami patologicznymi. Węzły chłonne po stronie lewej normoechogeniczne o gładkim zarysie, owalnym kształcie. Echa wnęk zachowane. Wymiar w osi długiej do 13 mm. Zarysy węzłów gładkie. Echa wnęk zachowane. Kształt owalny, nie układają się w pakiety. Moje pytanie: czy ten opis wskazuje na raka z przerzutami do węzłów pachowych, czy jest choć cień szansy, że może być to coś innego? Jeśli tak to co innego mogłoby to być? Do wyników biopsji jeszcze 2 tygodnie a ta niepewność mnie zabija. Wed, 26 Apr 2017 11:21:20 +0200Czy zaproponowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4313/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4313/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Pani Doktor, jestem 10 lat po operacji piersi. Leczenie: 6 razy FAC, tamoxifen. Po 8 latach przerzuty do kości. Zastosowano aromek, potem udział w badaniach klinicznych tasilisib/placebo + fulvestrant. Ostatnie pół roku symex. Ok. 3 miesięcy temu z kolką nerkową wylądowałam na urologii. Stwierdzono zwężenie moczowodów bez uchwytnej przyczyny. Założono cewnik DJ, po tygodniu ponownie na drugą nerkę. W międzyczasie miałam okropną biegunkę, co wraz z brakiem apetytu spowodowało odwodnienie organizmu i spadek wagi. Zrobiłam jak zwykle co 3 lata kolonoskopię i gastroskopię i tu szok, bo znaleziono guzek w żołądku 10 mm. Kolonoskopia wykazała zmiany zapalne polekowe. Po opanowaniu biegunki starałam się doprowadzić do w miarę dobrego stanu. Niestety badania wykazały hemoglobinę 7. Skierowanie na onkologii na przetoczenie krwi. Niestety wcześniej wylądowałam na chirurgii z masywną zakrzepicą, a potem na kardiologii z zatorowością płucną. Zlecone tomografy wykazały też podejrzane zmiany na wątrobie. Obecnie leczę się w domu heparyną, zakrzepica schodzi bardzo wolno. Jestem po konsultacji onkologicznej i mam ustaloną chemię paklitaksel w cotygodniowych wlewach. I moje pytanie: czy jest dobre leczenie również na żołądek i czy temperatura 37,5, która utrzymuje się u mnie od 3 miesięcy i jest ona nie wiadomo od czego, nie jest przeciwwskazaniem do podania chemii. Trochę się boję powikłań, ale już dłużej nie mogę czekać. Tym bardziej, że obecnie już nawet symexu nie biorę. Wed, 26 Apr 2017 11:15:18 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4312/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4312/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Uprzejmie proszę o poradę w następującej sprawie: mam 63 lata, od wielu lat jestem pod kontrolą Poradni Chorób Piersi w ZCO w Szczecinie (2005 r - usunięcie gruczolakowłókniaka, zmiana łagodna; w 2010 r - resekcja kwadrantu piersi lewej, łagodne; w 2014 - usunięcie zmiany pod mammotomem, łagodna). Mammografię i USG robię regularnie co rok. Opis badania (mammografia) z dnia 1.04.2016: "sutki o utkaniu gruczołowym bez patologicznych zagęszczeń, z rozsianymi mikrozwapnieniami. W sutku lewym pojedyncze zmiany włóknisto bliznowate. W kw. przyśrodkowym dolnym sutka prawego okrągła zmiana o śr. 8 mm nieuwidoczniona w USG". Ostatnią mammografię i USG miałam 07.04 br, opisu jeszcze nie mam, (po odbiór zapisano mnie do lekarza kierującego na 19.05 br), ale pani dr radiolog powiedziała, że ta zmiana (teraz 9 mm) nadal jest niewidoczna w USG i że to nic groźnego. Chciałabym zapytać, czy rzeczywiście nie ma powodu do niepokoju, czy może lepiej drążyć temat i zrobić prywatnie USG u innego radiologa? Dodam, że w maju 2016 roku miałam operację radykalną z powodu raka trzonu macicy (T2NxMx) i przeszłam radykalną radioterapię i brachyterapię. Czy ten nowotwór może dać przerzuty do piersi ? Wed, 26 Apr 2017 11:10:19 +0200Bóle palcówhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4311/rak-piersi/bole-palcowhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4311/rak-piersi/bole-palcowRak piersi : Leczę się z powodu raka piesi. Jestem po 6 cyklach chemioterapii, operacji, radioterapii. W tej chwili biorę etruzil. Mam problem z palcami dłoni, ponieważ mi się zacinają i bolą. Ortopeda nie wiedział co ma ze mną zrobić. Mam się dowiedzieć, czy mogę mieć podaną iniekcję ze sterydu w stawy palców. Wed, 26 Apr 2017 11:05:48 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4310/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4310/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Lat 42. Rak zrazikowy naciekający, G1, 0,4 mm, marginesy bez nacieków, ER i PR - 50%, KI67 - 10%, Her2 - ujemny, węzły po biopsji wartownika czyste. Zalecenie: radioterapia, tamoxifen oraz zoladex. Mam pytanie odnośnie zoladexu, ponieważ mam poważne dolegliwości kręgosłupowe - czy on jest bezwzględnie w tym przypadku wskazany czy mogę z niego zrezygnować, oraz pytanie czy należy rozpocząć tamoxifen łącznie z radioterapią czy dopiero po jej zakończeniu (znalazłam różne publikacje w tym temacie). Wed, 26 Apr 2017 11:00:54 +0200Jaka jest przyczyna chronicznego zmęczeniahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4309/rak-piersi/jaka-jest-przyczyna-chronicznego-zmeczeniahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4309/rak-piersi/jaka-jest-przyczyna-chronicznego-zmeczeniaRak piersi : Czy znane jest Pani zjawisko chronicznego zmęczenia, ale po zakończonej terapii? Mama lat 67, nowotwór piersi, operacja maj 2016, chemioterapia lipiec-sierpień 2016 (4 wlewy AC), radioterapia październik- listopad 2016. Wszystko przeszła "śpiewająco". Nagle z dnia na dzień w lutym 2017 nastąpiło pogorszenie samopoczucia...zmęczenie jest nieadekwatne do podejmowanego wysiłku. Mama szybko się męczy, ma problemy z pokonywaniem lekkich pagórków, schodów...Jest przebadana kardiologicznie, pulmonologicznie (rtg płuc, spirometria), nie ma anemii, elektrolity w porządku...jestem bezradna. Mama nie skarży się na żaden ból, dyskomfort, tylko na tą męczliwość. Czytam o męczliwości w trakcie leczenia, a nie po 4 miesiącach od zakończenia leczenia. Niepokoję się...proszę o pomoc. Po chemii ujawniła się cukrzyca. Mama jest na hormonie Ansyn. Może tu jest jakaś interakcja. Wed, 26 Apr 2017 10:56:36 +0200Interpretacja wyniku biopsji cienkoigłowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4308/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-cienkoiglowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4308/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-cienkoiglowejRak piersi : W badaniu usg wykryto zmianę litą, zalecono wykonanie biopsji cienkoigłowej. Wynik jest następujący: Massae proteinosae, erytrocyti, fragmentaminuta telae fibrosae, unus focus epithelialis parvus benignus probabiliter e fibroadenomata. Nic z tego nie rozumiem i strasznie się boję. Mam 30 lat Wed, 19 Apr 2017 10:51:27 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4307/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4307/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 39 lat. 2 tygodnie temu przeszłam operację oszczędzającą z procedurą węzła wartowniczego. Moje wyniki: 1. W preparatach utkanie naciekającego przewodowego raka piersi G3 (cewki - 3 pkt., polimorfizm - 2 pkt., mitozy - 3 pkt.) ze składową raka in situ. Zaawansowanie pT1cN1a(sn) 2. Węzeł chłonny nr 1 z przerzutem raka śr. 7 mm (1/1). Komórki rakowe naciekają torebkę węzłową oraz otaczającą tkankę tłuszczową 3. Węzeł nr 2 z obecnością izolowanych komórek raka pod torebką węzłową (0/1) 4. W tkance tłuszczowej znaleziono 2 węzły chłonne bez przerzutów raka (0/2) 5. Poszerzony margines fragmenty tkanki tłuszczowej i miąższu sutka z obecnością torbieli w tym apokrynowych i włóknienia podścieliska. W badanym materiale utkania nowotworu nie znaleziono. Wyniki z biopsji: ER - ok. 70% silny i średni odczyn, Quick score 8 PR - ok. 80% silny odczyn, Quick score 8 HER2 - ujemny (1+) Ki67 - ok. 30% Czy muszą być usunięte wszystkie węzły z dołem pachowym? Jakie powinno być leczenie i jakie są rokowania? Wed, 19 Apr 2017 10:48:10 +0200Czy są wskazania do wyłyżeczkowania http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4306/rak-piersi/czy-sa-wskazania-do-wylyzeczkowania-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4306/rak-piersi/czy-sa-wskazania-do-wylyzeczkowania-Rak piersi : Mam 44 lat, jestem po operacji oszczędzającej piersi prawej (styczeń 2014), po chemii 4x AC oraz radioterapii . Od czerwca 2014 na tamoxifenie. Przez ostatnie pół roku brak miesiączki, dopiero 16/03/2017. Ponownie 08/04/2017 zaczęłam mocno plamić /ciemnobrązowa maź/, towarzyszy temu ból z prawej strony podbrzusza, który promieniuje na okolice podbrzusza. Plamienie trwało 4 dni. Byłam u ginekologa, w wywiadzie przydatki obustronne bez zmian, zatoka Douglasa wolna. USG ginekologiczne: trzon macicy w przodozgięciu niehomogenny z licznymi drobnymi zaburzeniami echa odp. mięśniakom, o regularnych obrysach, o wymiarach: 42x35 mm. Endometrium gr. 6,3. Zatoka Douglasa bez obecności płynu. Otrzymałam skierowanie na zabieg wyłyżeczkowania kanału szyjki i jamy macicy H-P. Chciałabym wiedzieć, czy w mojej sytuacji są wskazania do wyłyżeczkowania? Jeśli tak to czy są inne metody /mniej inwazyjne/ aby pobrać materiał do diagnozy?   Wed, 19 Apr 2017 10:44:48 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4305/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4305/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 33 lata. Latem 2016 roku podczas badania USG wykryto mi guzek w piersi 6x6x3 mm. Lekarz radiolog stwierdził, że prawdopodobnie nie jest to nic groźnego (BIRADS3), ale z powodu dużych obciążeń rodzinnych kazał zrobić biopsję cienkoigłową. Skonsultowałam to jeszcze z drugim lekarzem, który polecił od razu biopsję mammotomiczną. Na początku września 2016 miałam biopsję mammotomiczną. W opisie po zabiegu napisano: "Zmianę wycięto w całości ... Opis makroskopowy: liczba badań - 1, kilka fragmentów szaro-żółtej tkanki wymiarów do 2 cm. Materiał przebadano w całości z wielu poziomów. Stanowią go fragmenty gruczołu piersiowego ze zmianami włóknisto-torbielowatymi. Nie stwierdzono utkania nowotworu złośliwego w badanym materiale". I teraz, podczas USG w grudniu 2016 znowu stwierdzono u mnie guzek 7x3x8 mm. Pani lekarz nie była w stanie powiedzieć czy w tym samym miejscu, gdzie wcześniej guzek był wycinany. Kazała nic z tym nie robić. Teraz w połowie kwietnia 2017 znowu USG i znowu stwierdzony guzek w tym miejscu co ostatnio, opisany tym razem jako 7x5x6 mm. Lekarz mówi, że nic z tym mam nie robić. Nie wystawił też żadnego skierowania. A ja trochę się tym wszystkim niepokoję. Czy to oznacza, że mi tego guzka nie usunięto w całości i odrósł całkowicie - mimo, że w opisie napisali wprost, że wycięli w całości? Czy wycięto w całości, ale w tym samym miejscu pojawił się nowy? Czy może dwaj ostatni lekarze pomylili się i ten guzek to nie ten sam guzek, który mi wtedy wycięto tylko coś położonego w okolicy tamtego wyciętego? Co mam w takiej sytuacji robić? Próbowałam rozmawiać o tym z lekarzami, ale nie dało się. Wed, 19 Apr 2017 10:40:19 +0200Dolegliwości po usunięciu brodawczaka piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4304/rak-piersi/dolegliwosci-po-usunieciu-brodawczaka-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4304/rak-piersi/dolegliwosci-po-usunieciu-brodawczaka-piersiRak piersi : Miałam 2 razy usuwanego brodawczaka wewnątrzprzewodowego piersi. Od kilku lat mam wyciek surowiczo-mleczny z tej piersi, który w rozmazie daje tylko jakieś masy białkowe, makrofagi i granulocyty. Jednocześnie tylko w tej piersi zmagam się z mastopatią. Ostatnio w usg wyszła też torbiel z wyroślami wewnątrz na godz 9 czyli obok wcześniejszych brodawczaków (w usg wyrośla wewnątrz torbieli dają biały obraz). Ponadto po uniesieniu ręki na spodzie piersi pojawia się zagłębienie, dołek na skórze, który zanika po opuszczeniu ręki, występuje też asymetria piersi. Poza tym odczuwam ból tej piersi i pachy i to nie tylko przed miesiączką ale ciągle. Lekarz twierdzi, że nie ma to żadnego znaczenia. Czy oby na pewno? Zaleca kontrole co 6 miesięcy. Czy te dolegliwości mogą wskazywać, że coś się dzieje, czy czekać i kontrolować wg zaleceń? Wed, 19 Apr 2017 10:34:23 +0200Rekonstrukcja piersi metodą BRAVA-AFThttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4303/rak-piersi/rekonstrukcja-piersi-metoda-brava-afthttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4303/rak-piersi/rekonstrukcja-piersi-metoda-brava-aftRak piersi : W sierpniu 2015 r przeprowadzono u mnie lewostronną mastektomię oraz usunięto wszystkie węzły chłonne po stronie lewej. Następnie w okresie listopad-grudzień 2015 roku miałam radioterapię. Ze skórą nic mi się nie działo. Nie łuszczyła się, nie swędziała. Wszystko było w porządku. Obecnie jestem na leczeniu Tamoxifenem. Moja pani onkolog stwierdziła, że można już pomału zastanawiać się nad rekonstrukcją tej piersi. Bardzo chciałabym skorzystać z metody BRAVA-AFT. Problem jest jednak taki, że nie ma za dużo informacji na temat tej metody. Czy mogłaby mi Pani powiedzieć gdzie mogłabym wykonać rekonstrukcję tą metodą? Czy w województwie lubuskim (ja pochodzę z Zielonej Góry) poleciłaby mi Pani jakąś klinikę? Czy istnieje możliwość rekonstrukcji piersi w ramach NFZ? Sat, 15 Apr 2017 09:17:26 +0200Podwyższony poziom żelaza a choroba nowotworowahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4302/rak-piersi/podwyzszony-poziom-zelaza-a-choroba-nowotworowahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4302/rak-piersi/podwyzszony-poziom-zelaza-a-choroba-nowotworowaRak piersi : Jestem po kwadrantektomii lewej piersi, we wrześniu 2016 r, rak zrazikowy in situ, bez chemii i bez naświetleń, ponieważ w wyciętej części nie znaleziono już raka, pobrano chore komórki wcześniej biopsją mammotomiczną. Mam poziom żelaza 185, a do tego od 4 tygodni dziwny opasający górą brzucha ból. Czy taki poziom żelaza i dziwny ból mogą mieć coś wspólnego z nowotworem? Mon, 10 Apr 2017 09:20:12 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4300/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4300/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 39 lat. Na godzinie 2-giej 8 cm od brodawki hypoechogeniczna zmiana lita o nieregularnym obrysie 14 x 11 mm. W dołach pachowych węzły chłonne dł. do 20 mm z czytelnymi wnękami, bez pogrubienia warstwy korowej. W dołach nad - i podobojczykowych patologicznych zmian węzłowych nie uwidoczniono Rozpoznanie: rak przewodowy naciekający sutka Grade 2, ponadto ogniska raka wewnątrzprzewodowego G2, ER - około 70% komórek raka wykazuje silny i średni odczyn na obecność receptora estrogenowego Quick score 8. PR - około 80% komórek raka wykazuje silny odczyn na obecność receptora progesteronowego, Quick score 8. HER2 - barwienie na obecność HER2 dało wynik ujemny (1+). Ki67 - frakcja proliferacyjna mierzona ekspresją antygenu Ki67: powyżej 14% (ok. 30%). Mam pytanie odnośnie rokowania i ewentualnego leczenia, skłaniam się do operacji oszczędzającej. Fri, 07 Apr 2017 10:05:27 +0200Czy zaproponowane leczenie jest prawidłowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4299/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-prawidlowehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4299/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Wykryto u mnie raka piersi. Biopsja cienkoigłowa pakietów węzłów wykazała liczne komórki raka. Wynik biopsji gruboigłowej: Guz wielkości 22 x 15 mm. Rak inwazyjny, naciekający, typ NST, WHO grade 2. Histoformatywność: 3, Pleomorfizm jądrowy: 3, Index mitotyczny: 1. Nadesłano trzy wycinki długości od 1,5 cm do 2,0 cm. Utkanie nowotworowe stanowi 80% powierzchni badanych wycinków. Nie stwierdza się zatorów naczyniowych z komórek raka. Status receptorów: ER dodatni (8/8), procent komórek dodatnich - 98%; PR dodatni (8/8), procent komórek dodatnich - 80%; HER2 3+ - wynik dodatni; Ki67 - 25%. Przeszłam 6 kursów chemioterapii: Herceptyna, Docetaxel i Karboplatyna. Kontrolne USG po 2. kursie chemii wykazało zmniejszenie guza o 18% i nie wykazało powiększenia oraz nieprawidłowej echogeniczności regionalnych węzłów chłonnych. Zaproponowane leczenie operacyjne to mastektomia i usunięcie wszystkich węzłów chłonnych pachowych. Czy zaproponowane leczenie operacyjne jest prawidłowe? Tue, 04 Apr 2017 09:59:42 +0200Obrzęk limfatyczny rękihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4297/rak-piersi/obrzek-limfatyczny-rekihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4297/rak-piersi/obrzek-limfatyczny-rekiRak piersi : Jestem 5 miesięcy po radykalnej lewostronnej mastektomii (wszystkie węzły usunięte) oraz 2,5 miesiąca po radioterapii, chemii nie miałam, obecnie biorę letrozol. 2 razy dziennie robię masaż ręki i blizny oraz raz dziennie (30 minut) się gimnastykuję zgodnie z zaleceniami pań rehabilitantek z Centrum Onkologii na Ursynowie. 2 dni temu na kontrolnej wizycie u onkologa pani doktor stwierdziła, że mam zastój chłonki w ręce i tzw. "bułę" pod pachą. Ręka mnie pobolewa ale nie jest spuchnięta. Pani doktor zaleciła mi brać przez miesiąc, 2 x dziennie Diohespan max, żeby udrożnić chłonkę, zakazała masować rękę, żeby nie powstał stan zapalny. Nie wiem dlaczego masaż może spowodować stan zapalny? Czym on się objawia? I nie wiem czy w tej sytuacji mogę się gimnastykować? Co robić w przyszłości, żeby chłonka spływała i "buła" zniknęła? Mon, 03 Apr 2017 12:30:57 +0200Drenaż limfatyczny BOAhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4296/rak-piersi/drenaz-limfatyczny-boahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4296/rak-piersi/drenaz-limfatyczny-boaRak piersi : Jestem 2 lata po mastektomii i limfadenektomii. Mam 2,5 cm obrzęk przedramienia. Otrzymałam sprzeczne informacje dotyczące drenażu limfatycznego BOA oraz noszenia rękawa kompresującego. Czy poddanie się tego typu drenażowi nie będzie szkodliwe, czy lepiej ograniczyć się do drenażu manualnego? Jeśli chodzi o rękaw, chciałabym wiedzieć czy stosować go w dzień czy w nocy. Mon, 03 Apr 2017 12:27:14 +0200Leczenie globulkami z estrogenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4295/rak-piersi/leczenie-globulkami-z-estrogenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4295/rak-piersi/leczenie-globulkami-z-estrogenemRak piersi : Mam 58 lat, jestem po mastektomii piersi lewej i wycięciu węzłów pachowych (wrzesień 2015 r. G2, N1, Er - 10%, Pr - 0, Her2 - +3), po 4 kursach AC, 12 kursach PXL i kończę w połowie maja herceptynę. Od połowy lutego br. biorę Atrozol. W związku z koniecznością powtórzenia cytologii (ze względu na atrofię) ginekolog przepisał mi globulki Oekolp 0,5 mg 10 szt. co drugi dzień. Proszę o informację, czy bez obaw mogę przyjmować te globulki, które zawierają estrogen, tym bardziej, że z pożywieniem dostarczam organizmowi codziennie fitoestrogeny w ilości ok. 1 łyżeczki siemienia lnianego, 1 łyżeczki nasion chia i 1 łyżki oleju lnianego? Czy nie za dużo tych estrogenów? Czy może zrezygnować na czas przyjmowania globulek z fitoestrogenów z pożywienia? Mon, 03 Apr 2017 12:22:13 +0200