amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Biopsja płynna czy gruboigłowahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4669/rak-piersi/biopsja-plynna-czy-gruboiglowahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4669/rak-piersi/biopsja-plynna-czy-gruboiglowaRak piersi : Wykryto u mnie guzka birads 4b 16 x10 x 11 mm. Trzech różnych lekarzy wskazuje aby poddać się biopsji gruboigłowej, mam nawet wyznaczony termin. Proszę o informację czy warto przedtem wykonać biopsję płynną? Czy jest sens i mogę liczyć na wynik porównywalny do biopsji gruboigłowej? Proszę o informację w jaki sposób stwierdzić czy jestem nosicielem genu raka piersi, czy tylko biopsja jest pierwszym krokiem, który muszę wykonać?   Thu, 19 Jul 2018 20:05:10 +0200Czy konieczne jest usumięcie jajnikówhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4668/rak-piersi/czy-konieczne-jest-usumiecie-jajnikowhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4668/rak-piersi/czy-konieczne-jest-usumiecie-jajnikowRak piersi : W tej chwili mam 47 lat. W wieku 40 lat zachorowałam na zrazikowego raka piersi: ER PS-4, IS-2; PgR PS-5, IS-2. Ki67 - 1% (+), G1, HER-2/neu. 2 guzy, większy 1 cm. Badania BRCA1 i BRCA2 - nie stwierdzono mutacji, jednak rozpoznanie "Zespół Dziedzicznego Raka Piersi; Agregacja nowotworów złośliwych w rodzinie". (Moja mama: 52 lat - hormonozależny, zrazikowy rak piersi, 70 lat rak żołądka, 72 lata hormon. rak drugiej piersi. W rodzinie nie było więcej raka piersi ani jajnika). Wykonano u mnie mastektomię. Przerzutów w węzłach chłonnych nie stwierdzono. Leczenie: Lucrin i Tamoxifen. Gdy mijało 5 lat leczenia, pojawiła się wznowa w bliźnie w ogonie Spence'a. Rak zrazikowy, naciekający, bez przerzutów do węzłów. Obecność receptorów ER w ponad 75%. Nie wykazano obecności receptorów PgR. HER-2/neu, Ki67 - 10%, G1. Wielkość 3,2 x 2,1 x 2,7cm. Leczenie: Reseligo (gdyż w pewnym momencie, gdy była krótka przerwa w stosowaniu leczenia i został odstawiony Tamoxifen, powróciło krwawienie) i Egistrozol. Radioterapii nie przeprowadzono z powodu długo gojącej się rany. Chemii nie miałam. Nie wiem czy do wznowy w bliźnie sama się nie przyczyniłam. Chcąc pozbyć się blizny, przez jakiś czas stosowałam na nią samodzielnie zabiegi z darsonvalem (inaczej: Derma Wand). To urządzenie kosmetyczne zakończone szklaną pelotą, wytwarza ozon w miejscu, w którym styka się ze skórą. Pobudza procesy odnowy komórek. Piszę o tym, bo być może wznowę sama sobie zamówiłam, a nie wynikała ona z innych czynników... Wykonałam badanie w ramach Ogólnopolskiego Programu Oceny Ryzyka Zachorowania na Nowotwory BadamyGeny.pl. W sumie przebadano u mnie (i mojej córki) 14 genów plus 56 dodatkowych. Nie odnaleziono "znanych wariantów patogennych lub potencjalnie patogennych". Ginekolodzy z mojego miasteczka radzą mi usunąć jajniki z jajowodami (jako działanie profilaktyczne względem ewentualnego raka jajnika lub nawrotu raka piersi) lub też z macicą. Tym bardziej, że pojawiają się i znikają u mnie torbiele. W badaniu TK potwierdzono: 3 x 4 cm. Torbiele jednak nie wydawały się niebezpieczne lekarzom. Markery były dobre. W ostatnim badaniu nie stwierdzono torbieli. W wieku 28 lat miałam usuwane torbiele na dwóch jajnikach - zmiany łagodne Bardzo proszę o radę odnośnie usunięcia jajników. Thu, 19 Jul 2018 20:01:03 +0200Oszczędzające leczenie wznowy miejscowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4667/rak-piersi/oszczedzajace-leczenie-wznowy-miejscowejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4667/rak-piersi/oszczedzajace-leczenie-wznowy-miejscowejRak piersi : Czy jest możliwe oszczędzające leczenie wznowy miejscowej raka piersi po wcześniejszym oszczędzającym leczeniu? Czy w takim przypadku można zastosować radioterapię śródoperacyjną (wcześniej była na całą pierś) jako uzupełnienie szerokiego wycięcia guza? Thu, 19 Jul 2018 19:56:51 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4666/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4666/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Dzisiaj dostałem wyniki histopatologii i rtg klatki piersiowej mojej mamy. Moja mama ma trzy zmiany w prawej piersi. Z mammografii wynika, że dwie złośliwe, jedna nie. Prosiłbym o interpretację i napisanie jakie są możliwości leczenia i prognozy. Czy są jakieś skuteczne terapie i leki, które nie są refundowane a warto zastosować? Chciałbym wiedzieć naprawdę wszystko. Z jakimi lekarzami warto jeszcze wynik skonsultować? Mogę tylko dopisać, że mama miała robione jeszcze USG jamy brzusznej i miednicy i tam jest czysto. Co do węzłów to mama miała robioną mammografię i napisane jest, że węzły dolne pachowe bez zmian. Natomiast dzień wcześniej miała USG i tam napisane jest, że w pasze prawej węzeł z pogrubiałą korą do 4,5 mm - wsk. BAC. To jest wynik mammografii: https://prnt.sc/k71yyx Wyniki histopatologii: https://prnt.sc/k71u6p Wyniki RTG płuc: https://prnt.sc/k71uui Wed, 18 Jul 2018 09:36:17 +0200Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4665/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometrium---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4665/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometrium---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd." z 2 lipca 2018 r.   Szanowna Pani Doktor na ostatniej wizycie padła propozycja abym przeszła na Egistrozol. Moje pytanie: czy w miejsce Nolwadexu (zawsze go połykałam wieczorem) mam zażyć Egistrozol czy też może trzeba zrobić przerwę, jak tak to jaką? Jestem osobą czynną zawodowo i moje pytanie następne: czym mogę się wspomagać, bo słyszałam że kości pobolewają i mogą być osłabione? Wed, 18 Jul 2018 09:31:20 +0200Jaka była przyczyna zachorowania na raka piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4664/rak-piersi/jaka-byla-przyczyna-zachorowania-na-raka-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4664/rak-piersi/jaka-byla-przyczyna-zachorowania-na-raka-piersiRak piersi : W marcu 2016 r. miałam pierwszą w życiu mammografię w związku z zielonkawym wyciekiem z obu piersi, który pojawił się około 2 lata po przestaniu karmienia piersią pierwszego dziecka. Mammografia była powtarzana kilkukrotnie (na jednej wizycie), bo pani ją wykonująca nie mogla sobie poradzić chyba z dobrym ujęciem zdjęcia zwłaszcza prawej piersi. Lekarz oglądający zdjęcie również kazał powtórzyć zdjęcie prawej piersi. Ostatecznie mammografia nie wykazała nic poza poszerzeniem przewodów mlecznych. Skierowano mnie do endokrynologa. Endokrynolog w marcu 2018 r. po sprawdzeniu moich wyników nie stwierdził powiązania tego wycieku z hormonami. W marcu 2018 r. byłam już w drugiej ciąży i byłam właśnie po wykryciu u siebie pod pachą i na piersi guzka i czekałam na wyniki biopsji, którą miałam kilka dni przed wizytą u endokrynologa. Wyniki biopsji: rak inwazyjny przewodu HER2 dodatni. Poród został przyśpieszony o 2 tygodnie. Tydzień po porodzie w kwietniu miałam skan ciała CT i skan kości. Wyniki: wszystko oprócz prawej piersi i pachy czyste. Aktualnie czekają mnie jeszcze 2 chemie. Dostaję: carboplatynę, docetaxel i herceptynę, plus implant zoladex na 6 miesięcy. Herceptyna na rok. Operacja oszczędzająca po chemii. Później radioterapia. Moje pytanie czy ten wyciek z piersi i poszerzone przewody mogły być przyczyną raka u mnie czy może kilkukrotnie prześwietlenie na tej nieszczęsnej mammografii w 2016 roku się do tego przyczyniło, plus ciąża w 2018 r. i wysoki poziom estrogenu podczas ciąży. Szukam przyczyny by zrozumieć dlaczego u mnie wystąpił ten rak. Mon, 16 Jul 2018 08:11:27 +0200Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4663/rak-piersi/czy-konieczne-jest-leczenie-tamoxifenemhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4663/rak-piersi/czy-konieczne-jest-leczenie-tamoxifenemRak piersi : Bardzo proszę o opinię w następującej sprawie: Mam 40 lat. 2 lata temu zdiagnozowano u mnie raka trójdodatniego, ki67 30-40%, G3, 3 węzły zajęte. Przeszłam odpowiednie leczenie (operacja oszczędzająca, chemio, radio, immunoterapia), aktualnie spożywam jeszcze tamoksyfen. Kilka miesięcy temu przeszłam profilaktyczną mastektomię z jednoczasową rekonstrukcją, usunięte mam także jajniki (mutacja genu). W związku z tym zastanawiam się, czy zasadne jest spożywanie tamoksyfenu, zwłaszcza, że miałam dosyć niską hormonozależność guza zarówno ER jak i PgR wynosiły 10-20%. Czy aby nie więcej jest minusów niż plusów dłuższej antyhormonoterapii? Fri, 13 Jul 2018 09:07:28 +0200Czy zastosowane leczenie jest wystarczającehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4661/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajacehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4661/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajaceRak piersi : Mam 52 lata. Leczę się od X 2017. Dziwny, duży guz 8 x 6 x 2,5 cm. USG sprzed roku niczego niepokojącego nie widziało - zmiana w tej piersi była i owszem ale poniżej 5 mm - USG robione przed HTZ. Wynik po biopsji piersi i węzła - cT3N1M0. ER 30%, PR - 0%, HER-2 - 0, Ki67 -18-20% Jestem po leczeniu 4 x AC, 12 x paklitaxel. W trakcie leczenia guz się "szarpał", "zwarł w sobie", "wyszedł bardziej na zewnątrz ". W maju br. operacja - pełna mastektomia piersi prawej (sposobem Maddena). Wynik po operacji: opis makroskopowy 1) pierś prawa + węzły. Pierś o wymiarach 22,5 x 20,5 x 8,5 cm. Zawartość dołu pachowego o wymiarach 9 x 7,5 x 4,5 cm. Guz o wymiarach 8 x 4,5 x 8 cm. opis marginesów - duże w cm 2) piętro III - rozfragmentowany materiał o łącznej średnicy 2 cm. Tkanka tłuszczowa zawierająca węzły chłonne. Wynik mikroskopowy: 1) Naciekający rak gruczołowy (NST ) Gx po chemioterapii. Zmiana usunięta w granicach zdrowych tkanek. W miąższu sutka poza guzem cechy zaniku tłuszczowego i zmiany włóknisto-trobielowate. Obecne liczne zatory z komórek nowotworowych w cienkościennych naczyniach. W 12 z 14 znalezionych węzłów chłonnych stwierdza się przerzuty raka z naciekaniem tkanek okołowęzłowych i zatorami z komórek nowotworowych w cienkościennych naczyniach. Maksymalny wymiar przerzutu 5 mm. 2) W 1 z 2 znalezionych węzłów chłonnych stwierdza się przerzut raka z naciekaniem tkanek okołowęzłowych i zatorami z komórek nowotworowych w cienkościennych naczyniach. Maksymalny wymiar przerzutu 6mm. ypT3N3 Obecnie to 7. tydzień po operacji. Nadal mam dużo chłonki (2 x w tygodniu 120-200 ml). Czekam na radioterapię. Od czerwca Tamkosifen. Czy to wystarczające leczenie i czy mogę tak długo czekać na radioterapię? Mon, 09 Jul 2018 09:57:01 +0200Czy to może być zapalenie piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4660/rak-piersi/czy-to-moze-byc-zapalenie-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4660/rak-piersi/czy-to-moze-byc-zapalenie-piersiRak piersi : Jestem pod stalą kontrolą ze względu na wysokie ryzyko zachorowania na raka piersi (moja mama miała i prababcia). 2 miesiące temu na USG wyszło, ze mam torbiele, których wcześniej nie było. Torbiel na prawej piersi jest opisana jako powikłana o wymiarach: 10 x 7 x 5 mm. 4 dni temu zaczęła mnie boleć ta pierś i zrobiła się obok sutka ciepła, blado czerwona plama, do tego jest wyczuwany twardy guz. Mieszkam za granicą I lekarz rodzinny stwierdził po wywiadzie, że to zapalenie i odesłał mnie do domu. Chciałabym się dowiedzieć czy to może być zapalenie, a jeżeli tak to skąd by się wzięło (nie karmię piersią).   Sun, 08 Jul 2018 11:06:04 +0200Wgłębienie w piersi po biopsji mammotomicznejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4659/rak-piersi/wglebienie-w-piersi-po-biopsji-mammotomicznejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4659/rak-piersi/wglebienie-w-piersi-po-biopsji-mammotomicznejRak piersi : Jestem niespełna tydzień po zabiegu biopsji mammotomicznej lewej piersi. Wykryto u mnie 20 mm zmianę, najprawdopodobniej gruczołowłókniaka. Już pierwszego dnia po biopsji pojawił mi się niewielki krwiak w miejscu wbicia igły, który zaczyna już znikać, natomiast rana bezproblemowo się goi. Niestety dzisiaj zobaczyłam wyraźne i spore wgłębienie w miejscu gdzie znajdował się usunięty guz. Czy to normalne po biopsji? Czy te wgłębienie zniknie z czasem czy zostanie na stałe? Mon, 02 Jul 2018 11:15:32 +0200Interpretacja wyniku mammografiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4658/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4658/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiiRak piersi : Mam 42 lata, w tym roku po raz pierwszy miałam badanie mammograficzne, oto wynik: piersi o utkaniu tłuszczowo gruczołowym z subcentymetrowymi zagęszczeniami mogącymi odpowiadać opisywanym zmianom w usg torbieli. W ogonie Spenca w piersi lewej 2,5 mm skupisko mikrozwapnień do wczesnej kontroli mmg za 3 miesiące. Jamy pachowe w ujętym fragmencie w normie. Birads 3. Moje pytanie: czy czekać te 3 miesiące czy zrobić jakiekolwiek badania wcześniej, czy powtórna mammografia nie jest szkodliwa w tak krótkim odstępie czasu oraz czy te zmiany są niebezpieczne? Byłam z wynikiem u lekarza, wykonał powtórne usg, które nie uwidoczniło zmiany. Kazał czekać te 3 miesiące i wykonać jeszcze raz mmg. Boję się, że zmiana może urosnąć. Mon, 02 Jul 2018 11:10:27 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4657/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4657/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Moja mama jest po całkowitej mastektomii (nie chciała częściowej) i węzłów chłonnych. Makroskopowo guz miał wymiary 1,4 x 1,4 × 1 cm. Wyniki: rak przewodowy inwazyjny G2, cT1cN1(sn)M0. Był przerzut w pierwszym węźle wartowniczym bez przekraczania torebki, pozostałe 19 węzłów czystych. Histoformatywnosc 3, pleomorfizm jądrowy 2, indeks mitotyczny 1. ER 100%, PR 90%, HER2 3+, Ki67 3%. Planowane Leczenie 12 x PXL plus herceptyna. Czy jest tu polecane podanie perjety albo lapatynibu - jeśli tak, czy Mama się kwalifikuje, czy leki podlegały refundacji? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź odnośnie rokowania i podpowiedzi terapii.   Mon, 02 Jul 2018 11:06:16 +0200Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4656/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometrium---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4656/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometrium---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd." z 26 czerwca 2018 r.   Szanowna Pani Doktor, czy zasadne jest zrobienie badania na hormony po zmianie leku z tamoxifenu na Armidex? Dodam, że okresu nie mam rok, mam 53 lata. Drugie pytanie: czym mogę się wspomagać, chodzi o kości? Mon, 02 Jul 2018 11:01:44 +0200Czy zaproponowane leczenie jest wystarczającehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4654/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-wystarczajacehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4654/rak-piersi/czy-zaproponowane-leczenie-jest-wystarczajaceRak piersi : Pół roku temu przeszłam mastektomię lewej piersi. Rozpoznanie podczas biopsji gruboigłowej to: rak zrazikowy naciekający i rak zrazikowy in situ, G1, er 99%, pr 60%, her2 ujemny, Ki67 na poziomie 13,9%. Mam 29 lat, wszystkie badania genetyczne wykluczyły wystąpienie mutacji. Po mastektomii nie znaleziono komponenty inwazyjnej w usuniętej piersi, jedynie in situ. Jedyną formą leczenia, którą mi zaproponowano to tamoxifen w połączeniu z gosereliną. Czy takie rozwiązanie jest wystarczające? Mój onkolog proponuje zamianę tamoxifenu na inhibitory aromatazy z uwagi na fakt, że lepiej działa na raka zrazikowego niż tamoxifen. Boję się, że powinnam była mieć chemioterapię. Pierwsze badania sprawdzające zapowiedziano mi na rok po zakończeniu operacji. Fri, 29 Jun 2018 10:26:54 +0200Mastektomia czy operacja z jednoczesną rekonstrukcjąhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4653/rak-piersi/mastektomia-czy-operacja-z-jednoczesna-rekonstrukcjahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4653/rak-piersi/mastektomia-czy-operacja-z-jednoczesna-rekonstrukcjaRak piersi : Moja mama lat 65 czeka na mastektomię całkowitą jednej piersi. Piersi ma bardzo duże. Zmiany są na obszarze 9 cm x 8cm w postaci rozsianych kilkudziesięciu malutkich kropeczek. Mimo, iż widoczne były na obrazie mammografii już 1,5 roku temu - technik opisujący je przegapił i uznał, że jest ok. Po biopsji dostała kategorię B5b, rak inwazyjny 3 mm, ER-100%, PGR-60%, HER2 - 1+, KI67-10%. Obecnie zaproponowano mamie usunięcie piersi z jednoczesną rekonstrukcją (ekspander +silikon). Zastanawiamy się, czy w to wchodzić. Mamie nie zależy, aż tak bardzo, na posiadaniu imitacji piersi, chyba że wiązałoby się to ze znacznymi korzyściami zdrowotnymi. Wyobrażam sobie, że mastektomia (przy optymistycznej wersji zachowania węzłów chłonnych) zakończy watek operacyjny. Natomiast rekonstrukcja wiąże się z rozciąganiem skóry z blizną i ewentualnymi powikłaniami, a następnie - z kolejną operacją włożenia silikonu - co również może się wiązać z powikłaniami. Mama nie chce przede wszystkim cierpieć i w miarę szybko wrócić do aktywności fizycznej. Pytanie co będzie lepsze dla zdrowia - nie dla urody. Mama ma uczulenie na makrolidy, na pochodne penicyliny i słabo gojące się ciało :( Z drugiej strony konsylium zaproponowało rekonstrukcję.... Co robić, Doktorze?!   Thu, 28 Jun 2018 10:19:15 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4652/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4652/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Moja żona ma raka potrójnie ujemnego dwuogniskowego (dwa guzy w jednej piersi), węzły czyste, nigdzie nie było żadnych przerzutów. Jest w programie badań klinicznych z pembrolizumabem, dostała 12 chemii białych i trzy czerwone, pembrolizumab też ale co trzy tygodnie (guzy zniknęły całkowicie nie wyczuwalne pod ręką). W lipcu jeszcze jedna czerwona i operacja. Czy powinny być wykonane jakieś badania, czy potrzebne są naświetlania, czy operacja może być wykonana razem z rekonstrukcją? Żona miała mammografię i usg jamy brzusznej przed samym leczeniem, a potem tylko krew i mocz. Po operacji przyjmie jeszcze 9 dawek pembrolizumabu. Niestety nasz lekarz idzie na urlop i wysłał żonę do innego. Nie mamy żadnych odpowiedzi na pytania czy operacja powinna zostać wykonana w szpitalu, w którym teraz się leczy. Pani doktor zasugerowała operację usunięcia piersi u lekarza, który odszedł i pracuje w innym szpitalu nie wiemy co robić. Thu, 28 Jun 2018 10:14:30 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4651/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4651/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Moje wyniki po biopsji gruboigłowej: Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złośliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%. RTG prawidłowy, jama brzuszna bez zmian nieprawidłowych, mam 54 lata, guz o wymiarach 4 x 2 cm. Zaproponowano mi mastektomię i amputację 1 węzła wartowniczego. Natomiast na konsylium: hormonoterapię półroczną, operację oszczędzającą i radioterapię. Nie wiem jaką decyzję podjąć. Proszę o radę. Wed, 27 Jun 2018 12:10:20 +0200Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd.http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4650/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometrium---cdhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4650/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometrium---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd." z 24 czerwca 2018 r.   Mam jeszcze następujące pytanie: skoro mam już odstawiony tamoxifen przez lekarza onkologa co mogę zrobić, aby decyzja uległa zmianie? Czy mogę się ubiegać o innego onkologa i jakich argumentów mogę użyć aby zmieniono mylną decyzję zostawienia mnie bez ochrony? Tue, 26 Jun 2018 09:08:00 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4649/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4649/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Mam 28 lat, chciałabym starać się o dziecko jednak pół roku temu zrobiłam USG piersi i wynik był następujący: Piersi o budowie gruczołowej. W piersi prawej na godzinie 12. na powięzi widoczna torbiel o śr. 6 mm. W jej sąsiedztwie owalne strefy hypoechogeniczne o śr. 4 mm o wejrzeniu łagodnym mogące odpowiadać torbielom z gęstą treścią - wykonano próbę BAC - obszar tkanki w otoczeniu bardzo twardy - nie udało się dojść do zmiany. Proponowana kontrola za 6 miesięcy. Pierś lewa bez zmian. W dołach pachowych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. BIRADS 3. Teraz minęło to pół roku i powtórzyłam badanie USG i wynik wygląda tak: Sutki o budowie gruczołowo - tłuszczowej. W piersi lewej na godzinie 6. przyotoczkowo skupisko torbieli o wymiarze do 6 mm, poza tym kilka torbieli w tej piersi o wym. 3 mm. W piersi prawej na pograniczu kwadratów górnych hypoechogeniczny obszar zaburzenia architektoniki nieunaczyniony o wymiarze ok 16/4 mm. z obecnością torbieli do 4 mm. W okolicy zmiany torbiele proste o wym. do 5 mm oraz kilka hypoechogenicznych zmian o wym. 2-4 mm mogące odpowiadać torbielom powikłanym. Na godzinie 1.duktektazja śr. do 2 mm wypełniona zagęszczoną treścią. W dole pachowym prawym powiększony jeden węzeł chłonny o prawidłowej strukturze. BIRADS 3. Proszę o informację czy starać się o kolejna próbę biopsji? Boję, się że równie dobrze zmiany te mogą okazać się złośliwe, a ja przeoczę odpowiedni moment na ich wycięcie. Chcąc starać się o dziecko, chciałabym być spokojna. A teraz znowu mam powtórzyć kontrolę za pół roku. Boję się, że dojdą kolejne zmiany, tak jak w ostatnim półroczu. Dodam, że pomiędzy pierwszym a drugim badaniem USG zaczęłam brak Euthyrox 50 na niedoczynność tarczycy. Czy to mogło pogłębić zmiany w piersiach? Mon, 25 Jun 2018 12:06:59 +0200Badania kontrolne po operacji oszczędzającejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4648/rak-piersi/badania-kontrolne-po-operacji-oszczedzajacejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4648/rak-piersi/badania-kontrolne-po-operacji-oszczedzajacejRak piersi : Moja mama we wrześniu ubiegłego roku przeszła operację wycięcia guza piersi. Guz niecałe 2 cm, węzły czyste. Mama miała operację oszczędzającą. Po operacji przeszła brachyterapię. Później dostała leki hormonalne, które musi cały czas zażywać. Lekarze nie zalecili żadnych dodatkowych badań kontrolnych w międzyczasie (tylko same wizyty bez szczegółowych badań). Pierwszą mammografię po operacji będzie miała dopiero w sierpniu. Ostatnio jednak sama zrobia badania krwi. Wyszło podwyższone OB - 50 a norma wskazuje 30. Czy świadczy to, że znowu coś niepokojącego się dzieje? Czy mama nie powinna mieć zalecanych dodatkowych badań częściej, więcej?   Sun, 24 Jun 2018 12:18:37 +0200