amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Termin wizyty kontrolnejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4624/rak-piersi/termin-wizyty-kontrolnejhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4624/rak-piersi/termin-wizyty-kontrolnejRak piersi : Jestem po operacji oszczędzającej - początek marca, wczoraj zakończyłam radioterapię. Powinnam zgłosić się na kontrolę do chirurga za trzy miesiące, tak zrozumiałam na wizycie u radiologa. Czy to nie za odległy termin wizyty od operacji? Fri, 25 May 2018 09:06:52 +0200Leczenie obrzęku limfatycznego w Polscehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4623/rak-piersi/leczenie-obrzeku-limfatycznego-w-polscehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4623/rak-piersi/leczenie-obrzeku-limfatycznego-w-polsceRak piersi : Jestem jedną z polskich Amazonek, która cierpi na obrzęk limfatyczny i choruje na zapalenie tkanki łącznej (łac.cellulitis) tzw. róża nawrotowa. Ponad 60 zachorowań w ciągu 5 lat. Przyjmowanie penicyliny o przedłużonym działaniu przez 2 lata (metoda prof. W. Olszewskiego uznawana za najskuteczniejszą na świecie) nie zmniejszyła liczby infekcji. Nikt nie potrafił mi pomóc. Jeden z konsultantów powiedział: "Pani ma wycięte węzły chłonne. Tu nic nie da się zrobić. Proszę nauczyć się z tym żyć!". Życie stało się koszmarem. Najmniejszy wysiłek i chłód powodowały nowe zachorowania. W dniu 01-03-2017 r. przeszłam zabieg autoprzeszczepu węzłów chłonnych w Paryżu. Operację wykonała francuska lekarka - chirurg plastyczny DR CORINNE BECKER. Jest pionierem w chirurgicznym leczeniu obrzęku. Moje naczynia limfatyczne są tak zdekapitalizowane przez chroniczne infekcje, że potrzebuję jeszcze jednego przeszczepu węzłów w okolicy łokcia, aby był przekaźnikiem do tworzenia się nowych kanałów limfatycznych. Z niecierpliwością czekam na drugi etap, który wyznaczony jest na 04-06-2018 r. Patrząc na fakt, że obrzęk jest schorzeniem nieuleczalnym postępującym, często przybiera patologiczną postać nie potrafię zrozumieć, dlaczego nikt w Polsce nie interesuje się tym tematem aby nieść pomoc setkom kobiet w naszym kraju. Czy jest szansa, a jeśli tak to kiedy, aby takie operacje były wykonywane w Polsce? Proszę stwórzcie program badawczy. NFZ wydaje ogromne kwoty na fizjoterapię tych osób, a efekty mają wiele do życzenia. Krążymy w błędnym kole. Te operacje wykonuje się w wielu europejskich krajach, USA. Jest mi przykro, że jako obywatelka Unii Europejskiej nie mam do nich dostępu. Thu, 17 May 2018 16:05:28 +0200Nawracający ropień piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4622/rak-piersi/nawracajacy-ropien-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4622/rak-piersi/nawracajacy-ropien-piersiRak piersi : Od roku walczę z nawracającymi ropniami, pierś cały czas mocno boli. Obecnie zastanawiam się nad usunięciem już całej piersi, ale dopiero będę rozmawiać z lekarzem o wyniku. Bardzo proszę o ocenę, czy można coś zrobić czy nadal muszę tak cierpieć. Mam już dość :( Wiem, że część to typowo po zabiegach... Ale ja już naprawdę nie mogę. :( Oto wynik rezonansu magnetycznego: Stan po kilkakrotnych zabiegach drenażu ropni piersi lewej (w tym drenażu próżniowego), od marca 2017. Pierś zniekształcona, z cechami obrzęku, pogrubieniem i zniekształceniem zarysu skóry, rozległymi bliznami wciągającymi skórę w okolicy otoczki brodawki i kwadrancie dolno-zewnętrznym. Zmiany obrzękowe obejmują również powięź i mięsień piersiowy większy - na ich powierzchni rąbek płynu o długości ok. 35 mm i grubości do 4 mm. Zbiorników płynu poza tym nie stwierdza się. Po podaniu środka kontrastowego widoczne rozległe obszary wzmocnienia kontrastowego, rozciągające się od skóry w miejscach nacięć chirurgicznych wgłąb piersi i sięgające aż do powięzi - o charakterze zmian odczynowych, z możliwym komponentem zapalnym. Nie stwierdza się wśród nich ognisk typowych dla procesu rozrostowego. W lewej jamie pachowej kilka węzłów chłonnych o zatokowej budowie, pogrubionej korze, największy 27 x 13 mm - odczynowe.   Thu, 17 May 2018 16:01:05 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4621/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4621/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 46 lat. Rak piersi lewej, BRCA1/2 (-), podtyp potrójnie ujemny, indeks proliferacyjny ki67 w przedziale 80-90%, po neoadjuwantowej chemioterapii (4 x AC, 4 x DTX). 07.2017 roku - BCT+ SNB, h-p: NST, G3, ypT2N1asn, węzły chłonne 1/5, guz śr. 2,5 cm, zabieg R1), 09.2017 roku - mastektomia sposobem Maddena, (ypT2mN2aPR, węzły chłonne 6/32,R0). Radioterapii, bez leczenia hormonalnego. W marcu zauważyłam guzek w okolicy blizny po mastektomii (w hist-pat: rak naciekający G3, zatory komórek w świetle naczyń). Od 3 tygodni wyraźna progresja miejscowa. Fizykalnie: PP - bez patologii, w zakresie blizny po mastektomii rozległy naciek npl skóry o wym. 20 x 30 cm z rozpoczynającym się owrzodzeniem w części centralnej. Regionalne węzły chłonne niepodejrzane w badaniu fizykalnym. Chciałabym znać jakie są rokowania. Ma być leczenie systemowe II rzutu cystatyna - nie wiem czy dobrze podaję nazwę. Proszę wyjaśnić mi co oznacza indeks prolifercyjny Ki67 w przedziale 80-90%. Thu, 17 May 2018 15:57:51 +0200Usunięcie portuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4620/rak-piersi/usuniecie-portuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4620/rak-piersi/usuniecie-portuRak piersi : W 12.2011 r. miałam przez Pana przeprowadzoną rekonstrukcję piersi ekspanderoprotezą w Szpitalu MSWiA w Warszawie. Aktualnie chciałabym usunąć port z uwagi na dyskomfort i lekki ból związany z prawdopodobnym przesunięciem się i powstałym zgrubieniem w okolicy. Czy można wykonać ten zabieg u Pana i czy jest możliwa refundacja przez NFZ? Wed, 16 May 2018 10:23:50 +0200Niejednorodna echogeniczność miąższu wątrobyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4619/rak-piersi/niejednorodna-echogenicznosc-miazszu-watrobyhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4619/rak-piersi/niejednorodna-echogenicznosc-miazszu-watrobyRak piersi : Od roku przyjmuję tamoksyfen. W kontrolnym badaniu usg okazało się, że obraz wątroby jest zmieniony - miąższ o niejednorodnej echogeniczności. Wcześniej, przed przyjmowaniem tamoksyfenu, nie miałam problemu z wątrobą, obraz był prawidłowy. Czy niejednorodna echogeniczność to coś niepokojącego? Czy grozi mi marskość wątroby, wymieniona w ulotce leku jako jeden ze skutków ubocznych stosowania tamoksyfenu? Co powinnam zrobić - odstawić tamoksyfen, udać się na konsultację do hepatologa, przyjmować leki osłonowe - jakie? Wed, 16 May 2018 10:18:02 +0200Jakie są rokowania http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4618/rak-piersi/jakie-sa-rokowania-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4618/rak-piersi/jakie-sa-rokowania-Rak piersi : U mojej mamy zdiagnozowano raka piersi prawej cT2N1M0. Zadecydowano o podaniu chemii przed operacją oszczędzającą 6 cykli (trastuzumab + docetaksel + karboplatyna). Wyniki badana po operacji: Rak naciekający NST NHG 3 (3+3+2) IM9/10HPF. W całym materiale znaleziono 32 węzły chłonne w tym 1 z mikroprzerzutem raka. Klasyfikacja TNM: pT1c, N1mi,Mx. Barwienie immunohistochemiczne: ER: IS 3, PS5, TS=8, PR: IS 2, PS3, TS=5, Ki67 około 10%, HER 2 (+++) reakcja pozytywna. Opis makroskopowy: Numer Badania 236548-236557 Guz piersi prawej - fragment gruczołu piersiowego o wymiarach 6 x 7 x 4 cm. W sąsiedztwie grot kotwicy guz o wymiarach 1,2 x 2 x 1,5 cm o promienistych obrysach barwy białej. Guz oddalony od marginesu przyśrodkowego 1 cm, od marginesu dolnego 1,5 cm, od marginesu głębokiego 3 cm, od marginesu górnego 1,5 cm, od marginesu powierzchniowego 2,5 cm od strony skóry, od marginesu bocznego 0,9 cm. Materiał 236548-236551, przyśrodkowy, dolny, głęboki, góry nowotworu nie znaleziono. Materiał 236552, margines powierzchniowy naciek raka w odległości > 0,7 cm od granic cięcia. Materiał 236553, margines boczny naciek rak w odległości > 0,8 cm od granic cięcia. Materiał 236554-236557 z guza piersi prawej wynik: Rak naciekający NST NHG 3 (3+3+2) IM9/10HPF neuroinwazyjny. Numer Badania 236558-236559, guzek od strony marginesu przyśrodkowego - fragment tkanki barwy białej. Materiał 236558-236559, guzek od strony marginesu przyśrodkowego, wynik :Fibrosclerosis. No i węzły chłonne na 32 jeden mikroprzerzut. Po operacji mama miała radioterapię 24 lampki. Zalecanie: Hormonoterapia Tamoxifenem prze 5 lat i immunoterapia Herceptyną w trakcie. Jakie są rokowania i czy są duże szanse, że rak nie da odległych przerzutów?   Wed, 16 May 2018 10:13:08 +0200Niski poziom białych krwinek; rokowaniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4617/rak-piersi/niski-poziom-bialych-krwinek-rokowaniehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4617/rak-piersi/niski-poziom-bialych-krwinek-rokowanieRak piersi : Mam 40 lat. W wyniku biopsji gruboigłowej rozpoznano u mnie raka NST G2, ER + 80%, PR + 80%, Ki67 + 60%, HER-2 3+. Wielkość guza przed operacją 35 x 19 mm, przed operacją miałam chemioterapię 4 AC + 12 TAXOL; następnie mastektomia podskórna lewej piersi z usunięciem węzła wartowniczego. Wynik histopatologiczny po operacji: NST G1 maksymalny wymiar raka naciekającego wynosi 17 mm. Nie stwierdzono zatorów z komórek raka w światłach cienkościennych naczyń wokół guza. Miąższ piersi spoza guza: laesio fibroso-cystica mammae, węzeł bez przerzutów. Obecnie jestem 3 miesiące po chemioterapii i przyjmuję herceptynę. W ubiegłym tygodniu robiłam kontrolne badanie krwi, które mnie zaniepokoiły: WBC (leukocyty) 2,8 tys./ul. NEU (neutrofile) 1,17 tys./ul, MON (monocyty) 14,3%; neutrofile pałeczkowate 1%; neutrofile segmentowe 44%. Pozostałe parametry w normie. Maje pytania: 1) jakie rokowania oceniając wyniki histopatologiczne, czy mam szanse na przeżycie 10 lat? 2) czy przy tak niskich białych krwinkach powinnam przyjmować jakieś leki, czy wspomagać się suplementami; jakimi? Z lekarzem prowadzącym mam słaby kontakt, po interpretacji wyników nic mi nie zalecił, na moje obawy powiedział, że tak czasem jest po chemii.   Wed, 16 May 2018 10:10:04 +0200Interpretacja przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4616/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4616/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Moja mama w 2016 roku przeszła operację usunięcia prawej piersi wraz z węzłami chłonnymi. Przed operacją miała podawaną chemię, a po operacji była zastosowana radioterapia. Jak już doszła do siebie wykonywała ćwiczenia w domu zgodnie z zaleceniami lekarza. Pod koniec 2017 ręka zaczęła jej puchnąć, po czasie przyszły bóle ręki. Została skierowana na rehabilitację. Po rehabilitacji, którą źle znosiła była w szpitalu na chirurgii onkologii i była leczona na zapalenie skóry. Dodam, że jej skóra po stronie operowanej na klatce piersiowej i brzuchu jest czerwona, piecze i swędzi na zmianę. Niestety antybiotyki i kroplówki nie pomogły. Skóra nadal piekąca, boląca, dodatkowo obrzęk ręki bardzo duży pod pachą i nad barkiem. Bark ma spuchnięty i ramię aż do palców dłoni. Żadne maści nie łagodzą swędzenia bólu i obrzęku. Wręcz przeciwnie, po aplikacji czegokolwiek na skórę jest jeszcze gorzej. Ponadto już 4 razy miała ściąganą wodę z płuc. Wynik badania wody z płuc - podejrzenie komórek nowotworowych. Aktualnie czekamy na wynik z biopsji węzła chłonnego. Mam pytanie, czy oczekując na ten wynik można mamę poddać jakimś zabiegom z zakresu fizjoterapii? Czy czekać na wynik? Boję się, żeby szkody nie narobić.   Wed, 16 May 2018 10:06:23 +0200Bóle kręgosłupahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4615/rak-piersi/bole-kregoslupahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4615/rak-piersi/bole-kregoslupaRak piersi : Mam 59 lat, jestem po mastektomii piersi lewej (Her2 +3, Er 10%, Pr 0%) i usunięciu węzłów chłonnych (3 zajęte na 13) w 2015 r. oraz po leczeniu: 4 AC, 12 PXL i 12 Herceptyn (bez radioterapii), które zakończyłam w maju 2017 r. Od ponad roku biorę Atrozol, który spowodował zwiększone bóle reumatyczno-stawowe, a od kilku miesięcy - szczególnie w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. W marcu br. miałam scyntygrafię kości, która wykazała pojedyncze ognisko wzmożonego gromadzenia znacznika w trzonie kręgu L4. W kwietniu miałam zrobione badanie FDG PET-CT, z następującym wynikiem dot. układu kostnego: "Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgosłupa z tendencją do tworzenia mostów kostnych. W wyroślu kostnym trzonu L4 wzmożony metabolizm 18F-FDG, SUV max 5,4. Zmiany zwyrodnieniowe prawego stawu krzyżowo-biodrowego ze śladowym metabolizmem 18F-FDG, SUV max 1,4. Kościec bez destrukcji, bez ognisk wzmożonego metabolizmu 18F-FDG typowych dla zmian przerzutowych". Biorąc pod uwagę opisy powyższych badań i niemijające bóle kręgosłupa wnioskuję, że mogę mieć jakiś stan zapalny w lędźwiach. Ponieważ wyznaczoną wizytę do lekarza prowadzącego mam dopiero za 3 miesiące, proszę o informację: 1. do jakiego specjalisty powinnam poprosić o skierowanie: do reumatologa, neurologa , czy ortopedy? 2. po jakim czasie od scyntygrafii i PET mogę bez szkody dla organizmu zrobić densytometrię kości i ewentualnie rtg (gdyby zlecił mi specjalista) 3. czy należy robić przerwy (np.miesięczne) w przyjmowaniu wapnia, który biorę codziennie w dawce 1000 mg? Wed, 16 May 2018 10:02:16 +0200Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometriumhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4614/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometriumhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4614/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-z-powodu-przerostu-endometriumRak piersi : Szanowna Pani Doktor, bardzo chciałabym znać Pani zdanie na temat przerwania HT Tamoxifenem z powodu przerostu endometrium. Moja choroba to DCIS piersi, po amputacji DCIS G3, Z MIKRO PRZERZUTEM DO WĘZŁA. Leczenie: amputacja piersi prawej, tomoterapia, przyjmowanie tamoxifenu przez 5 lat. Moje pytanie Pani Doktor: czy zasadne jest przerwanie kuracji hormonalnej z powodu przerostu endometrium? Czy nie należało zmienić leku nie zostawiając mnie bez żadnej ochrony? Wizytę mam dopiero w lipcu, mam się zgłosić z wynikiem (podczas abrazji pobrano materiał do badania), który będzie już za tydzień, pomimo to doktor wizytę ustaliła dopiero na lipiec. Czy to że przez prawie dwa miesiące zostanę bez leku Tamoxifen nie będzie miało wpływu na moją chorobę? Nie wiem co robić, bardzo proszę o poradę, czy mam czekać bez leczenia HT do lipca, czy mam iść do innego lekarza? Jakie jest Pani Doktor zdanie? Szanowna Pani Doktor, moje następne pytanie to: po wykonaniu mammografii piersi lewej wyszło, iż jest kilka mikrozwapnień BI-RADS2. Bardzo się boję, że wystąpi rak na drugiej piersi. Czy mam te zwapnienia - póki jest ich niewiele - zbadać? Czy one mają sobie tak po po prostu być? Wed, 16 May 2018 09:58:08 +0200Tamoxifen czy IAhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4613/rak-piersi/tamoxifen-czy-iahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4613/rak-piersi/tamoxifen-czy-iaRak piersi : W wieku 39 lat (przed menopauzą) zdiagnozowano u mnie raka NST, ER 90% silna reakcja, PR 95% silna reakcja, HER2 + również wynik pozytywny. Jestem po chemioterapii (CTH) i radioterapii (operacja oszczędzająca), w trakcie herceptyny i hormonoterapii - tamoxifen i goserelina. Wielokrotnie słyszałam, że przy rakach HER2 + dodatnich lepsze rezultaty osiąga się przy użyciu IA (plus goserelina), niż przy użyciu tamoxifenu. Proszę o informację czy tak faktycznie jest, czy jakieś badania jasno wskazują przewagę IA nad tamoxifenem? Czy powinnam mieć zmieniony lek?   Mon, 14 May 2018 09:09:35 +0200Przyczyny niepokojących objawówhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4612/rak-piersi/przyczyny-niepokojacych-objawowhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4612/rak-piersi/przyczyny-niepokojacych-objawowRak piersi : Mam prośbę o interpretację moich objawów i ewentualną podpowiedź o czym mogą one świadczyć. Może żeby było bardziej czytelnie, wypiszę je w punktach. - odczucie ciągnięcia w lewym ramieniu (tak jakby było zmęczone wysiłkiem fizycznym), uczucie to nie nasila się ani nie słabnie, jest cały czas - bolesna pierś podczas ucisku (przykładowo przy badaniu USG) - powiększona pierś - wyczuwalne zgrubienie od górnej krawędzi piersi w kierunku zewnętrznym do pachy - USG nie wykazało żadnej zmiany w kształcie guzka, czy torbieli. Jednak lekarz stwierdził, że jest zmiana w strukturze piersi. Dodatkowo powiększony węzeł chłonny pod pachą - badanie krwi nie wykazało stanu zapalnego - sprawa dotyczy lewej piersi, objawy utrzymują się ponad miesiąc - nie mam podwyższonej temperatury, - EKG nie wykazało nieprawidłowości od strony serca - prześwietlenie klatki piersiowej również wskazuje, że wszystkie organy w porządku. Proszę o pomoc, jakie kroki podjąć i co może być ewentualną przyczyną powyższych objawów.   Mon, 14 May 2018 09:05:50 +0200Leczenie zęba podczas przyjmowania kwasu zoledronowegohttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4611/rak-piersi/leczenie-zeba-podczas-przyjmowania-kwasu-zoledronowegohttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4611/rak-piersi/leczenie-zeba-podczas-przyjmowania-kwasu-zoledronowegoRak piersi : Mam 53 lata. W roku 2017 nastąpił nawrót raka piersi. Obecnie mam przerzuty na wątrobę (biopsja wykazała, że rak jest wysoce hormonozależny) i przerzuty na kręgi szyjne. Przeszłam radioterapię łukową 5 frakcji, bo ból był niemiłosierny. Od września ubiegłego roku biorę udział w badaniu klinicznym. Biorę chemię w tabletkach ribociclib plus letrozole. Oprócz tego biorę Osporil. Leczę zęby na bieżąco. Kiedy byłam u stomatologa podczas leczenia okazało się, że próchnica jest głębsza niż podejrzewano. Stomatolog powiedziała mi, że albo ząb usunąć albo leczyć kanałowo. Czy podczas brania chemii i kwasu zoledronowego mogę mieć tak leczone zęby? Jeśli jest możliwość leczenia to co lepiej wybrać? Wyczytałam, że leczenie kanałowe ma wpływ na powstawanie nowotworów. Mam 2 zęby tak leczone i zastanawiam się, czy faktycznie to nie miało wpływu na powstanie raka. Proszę mi powiedzieć, czy mogę leczyć ząb kanałowo, czy dokonać ekstrakcji zęba? Mon, 14 May 2018 09:01:43 +0200Pogorszenie tolerancji wysiłkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4610/rak-piersi/pogorszenie-tolerancji-wysilkuhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4610/rak-piersi/pogorszenie-tolerancji-wysilkuRak piersi : Jestem po mastektomii prawej piersi z jednoczesną rekonstrukcją i wycięciem jednego wartownika, ale nic się z ręką nie dzieje i na moje szczęście nie miałam ani chemioterapii ani radioterapii, jedynie mam brać Tamoksifen przez 5 lat, a biorę już 4 lata - tyle minęło od operacji. Dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego i opowiedziałam mu o swoich obawach, że mam od czasu do czasu 3 sekundowe kołatanie serca, że jak biegam to strasznie się męczę (biegam na orbitreku), a ostatnio byłam w górach i wchodząc na szlak już na wstępie byłam tak zmęczona, spocona, zziajana, że ledwo się wdrapywałam. Lekarz zmierzył mi ciśnienie i się okazało że mam za wysokie 155/94 mimo, iż zawsze miałam idealne ciśnienie no ale ok. Ale powiedział mi, że ja jako pacjentka onkologiczna po mastektomii nie powinnam się forsować. Na co ja, że ponoć ruch to zdrowie, na co on, że tak ale nie do przesady, i że powinnam się oszczędzać, bo dla onkologa jak po 5 latach nie będzie wznowy tzn., że jestem zdrowa, ale mi jeszcze do tych 5 lat brakuje ponad rok, więc powinnam się oszczędzać. Mam zatem pytanie - czy faktycznie muszę się oszczędzać? Czy nie wolno mi biegać? Czy wolno mi chodzić w górach po szlakach i się wspinać na szczyty? Bardzo proszę o odpowiedź, bo ja już sama nie wiem co mi wolno, a czego mi nie wolno. I dlaczego ja na starcie się tak bardzo męczę? Mon, 14 May 2018 08:58:31 +0200Tamoxifen czy letrozolehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4609/rak-piersi/tamoxifen-czy-letrozolehttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4609/rak-piersi/tamoxifen-czy-letrozoleRak piersi : Kontynuacja pytania "Zapobieganie przerzutom do kości" z 6 maja 2018 r.   Stwierdzono u mnie raka piersi pT2N2aM0, jestem po mastektomii i limfadenektomii pachowej. W histopatologii przerzuty do 4 z 12 usuniętych węzłów, w jednym z przekraczaniem torebki pN2a. ER i PR dodatnie w 100%, HER 2 (-). Dodam, że moja mama zmarła z powodu rozsianej choroby nowotworowej, w wieku 53 lat usunięto jej macicę i prawy jajnik (stan przedrakowy). Po kilkunastu latach stwierdzono raka jelita grubego, wycięto ponad 20 cm jelita, nie podano chemii i po 8 latach okazało się, że zmiany nowotworowe były w płucach, wątrobie, nerkach, duży guz prawdopodobnie na jajniku lewym (pozostawionym, tylko po co). Piszę prawdopodobnie, gdyż stan mamy nie pozwalał na dalsza diagnostykę. Dlatego zastanawiam się, który lek da mi większą "ochronę": Tamoxifen czy letrozole, a jednocześnie ma najmniejsze skutki uboczne. I czy przy moim nowotworze faktycznie potrzebne jest przyjmowanie leku zapobiegającego przerzutom do kości. Thu, 10 May 2018 11:06:31 +0200Leczenie rozsianego raka piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4608/rak-piersi/leczenie-rozsianego-raka-piersihttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4608/rak-piersi/leczenie-rozsianego-raka-piersiRak piersi : Mam 40 lat, mam przerzutowy rak piersi, mieszkam w UK. W styczniu dostałam gorączki i na drugi dzień zniknęła mi prawa pierś jakby coś wciągnęło ją do środka. Ropa z krwią. W szpitalu podejrzenie, że to jakieś ukąszenie owada i potężna infekcja. Po badaniu CT scan (radioaktywna glukoza) wynik: przerzutowy rak piersi. Zmiana w płucach, zmiana w kościach, w wątrobie guz 35 mm. Guz w piersi rozlany bez widocznej masy. Biopsja cienkoigłowa nic nie wykazała. Biopsja gruboiglowa: HER2 3+, ER 8/8, PR 2/8. Leczenie: 6 sesji pertuzumab, trastuzumab i docetaksel. Aktualnie w poniedziałek przyjęłam nr 4. W piątek 27/04/2018 miałam spotkanie z onkologiem. Wynik CT skanu: Zmiany w kościach i płucach prawie zniknęły. Zmiana w piersi się zmniejszyła, guz w wątrobie ma tą samą średnicę, lecz zmieniła się struktura jądra - według onkologa guz jest martwy w środku. Po 6 cyklach pertuzumab, trastuzumab i docetaksel mam mieć zamontowany port i dalej przyjmować pertuzumab i trastuzumab co 3 tygodnie do końca życia i co trzy miesiące echo serca. "Twój rak jest nieuleczalny i możemy go tylko troszkę kontrolować". Mojej zniekształconej piersi nie będą operować. Prosze mi powiedzieć jakie leczenie byłoby dla mnie najlepsze. Czy są wymagane bezterminowe wlewy pertuzumabu, trastuzumabu, czy jest jakaś alternatywa? Sun, 06 May 2018 11:49:31 +0200Herceptyna przed operacjąhttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4607/rak-piersi/herceptyna-przed-operacjahttp://amazonki.net/artykuly/czytaj/4607/rak-piersi/herceptyna-przed-operacjaRak piersi : Jestem w trakcie przyjmowania herceptyny przedoperacyjnie. Termin operacji mam wyznaczony na 8 maja 2018 r., a ostatnią herceptynę otrzymałam 6 kwietnia. Lekarz nie podał mi kolejnej piątej dawki herceptyny przed operacją w kolejnym terminie tj.27 kwietnia twierdząc, że przed operacją podaje się cztery dawki. W efekcie będę miała przerwę między herceptynami 6 tygodni z powodu operacji, bo następną herceptynę mam otrzymać 18 maja. Czy to jest standardowe postępowanie? Czy straciłam dawkę herceptyny z przydzielonej rocznej porcji? Czy pominięcie dawki herceptyny nie zaburzy toku leczenia? Czy pominięcie dawki można nadrobić? Sun, 06 May 2018 11:45:29 +0200Ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika w przypadku mutacji w genie BRCA1http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4606/rak-piersi/ryzyko-zachorowania-na-raka-piersi-i-jajnika-w-przypadku-mutacji-w-genie-brca1http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4606/rak-piersi/ryzyko-zachorowania-na-raka-piersi-i-jajnika-w-przypadku-mutacji-w-genie-brca1Rak piersi : W tym roku we wrześniu miną dwa lata jak umarła moja siostra bliźniaczka na raka piersi. Miała mutację genu BRCA1 i BRCA2 . U mnie wykryto mutację genu BRCA1. Lekarz powiedział, żebym usunęła jajniki i jajowody, nie wiem co mam zrobić. Jest możliwe, że ten gen będzie uśpiony i nigdy się nie obudzi? Sun, 06 May 2018 11:41:30 +0200Zapobieganie przerzutom do kości http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4605/rak-piersi/zapobieganie-przerzutom-do-kosci-http://amazonki.net/artykuly/czytaj/4605/rak-piersi/zapobieganie-przerzutom-do-kosci-Rak piersi : Mam 51 lat. Jestem w trakcie terapii Tamoksifenem 2,5 roku. Lekarka proponuje mi zmianę na inhibitory aromatazy. Terapię, jak do tej pory znoszę dobrze, dlatego obawiam się zmiany na inny lek. Tym bardziej, że letrozole przyspieszają osteoporozę. Ponadto, jak na terapię tamoksifenem mam ,,cienkie" endometrium gr. 2,1 mm. Lekarka sugeruje, że zmiana leku zapewni mi większą ochronę. Od marca 2015 r. czyli po 1-szej chemioterapii nie miesiączkuję. Ponadto proponuje mi wprowadzenie leku zapobiegającego potencjalnym przerzutom do kości. Mam wątpliwości co do przyjmowania tego leku, gdyż obciąża nerki. Jak Pani sądzi, co byłoby dla mnie najlepsze? Sun, 06 May 2018 11:31:06 +0200