Aktualności

  • 2014-06-01 09:53:48

    Czy można przyjmować kroplówki w rękę po stronie usuniętych węzłów chłonnych

    Jestem 8 lat po usunięciu piersi i węzłów chłonnych. Od dwóch lat choruję na polineuropatię, przyjmuję kroplówki i mam problem z żyłami. Do tej pory dawałam do wkłucia rękę po stronie zdrowej. Czy można dokonać wkłucia po stronie amputowanej? To bardzo ważne, gdyż bez tych kroplówek nie będę mogła chodzić.
  • 2014-06-01 09:45:17

    Czy konieczne jest usunięcie wszystkich węzłów chłonnych

    Mam 31 lat. Stwierdzono u mnie raka piersi (DCIS). Przeszłam mastektomię prawej piersi. Usunięto także 3 węzły wartownicze, w dwóch znaleziono makrokomórki rakowe, a w piersi guz złośliwy wielkości 9 mm. Wokół guza porozsiewane były również mniejsze komórki rakowe - łącznie na 67 mm (wraz z DCIS). Moje stadium raka określono na 3, inwazja naczyniowa - pozytywna, receptor estrogenowy - negatywny, receptor progesteronowy - 3/8, receptor HER 2 - negatywny. Obecnie zaproponowano mi usuniecie wszystkich węzłów chłonnych pachowych oraz chemioterapię. Bardzo nie chcę kolejnej operacji i upośledzania systemu odpornościowego mojej prawej ręki. Rozważam pozostawienie węzłów chłonnych i poddanie sie jedynie chemioterapii. Poza tą chorobą nic mi nie dolega, jestem dość silna fizycznie, nigdy nie miałam nadwagi, nie palę, nie piję alkoholu, zdrowo sie odżywiam. W historii mojej rodziny nigdy nie było raka piersi. Zdumiewająco szybko doszłam do siebie po operacji. W związku z powyższym, mam kilka pytań: 1) Jakie mam szanse na ratunek bez wycinania węzłów i poddanie się jedynie chemioterapii? 2) W jakim stopniu chemioterapia dociera do zajętych węzłów chłonnych? 3) Jakie prognozy przeżycia 5 lat (teoretycznie) jeśli nie usunę węzłów i poddam się chemoterapii, a jakie, gdy usunę węzły i poddam się chemioterapii? 4) Przez wiele lat stres i brak pozytywnego myślenia był moim największym wrogiem. Myślę nawet, że stał się główną przyczyną mojej choroby. Pomysł pozostawienia węzłów chłonnych daje mi więcej siły i chęci, by walczyć. Czy to również mogę brać pod uwagę przy podjęciu tej trudnej decyzji? 5) Czy znane są przypadki takiego postępowania (pozostawienia węzłów) z wynikiem pozbycia się choroby?
  • 2014-06-01 09:40:13

    Wskaźnik Ki67

    U mojej Mamy (48 lat) został wykryty w październiku 2013 r. rak piersi lewej. PgR + 90%, ER + 90%. HER 3+. T1N0, G2, wycięto 2 węzły (czyste). Martwi mnie wysokie Ki 67 - 90%. Leczenie: 4 x AC, 12 x Taxol, radioterapia oraz leczenie hormonalne. Proszę o informację, czy wysoki współczynnik Ki67 jest istotny przy określaniu rokowań oraz jaki jest procent (o ile można to określić) dziesięcioletnich przeżyć w podobnych przypadkach.
  • 2014-05-30 11:05:21

    Wysoki poziom markerów raka piersi

    Mam 44 lata. Po 10 latach zrobiły się przerzuty z raka piersi (G2, T2N0, HER 3+) na kości i wątrobę. Od 15 marca br. dostaję chemię Taxol co tydzień. Po siódmym podaniu markery spadły na 2968 (było 3338), po dziesiątym podaniu znowu wzrosły na 3489. Zaznaczę, że w wątrobie i kościach zrobiła się stabilizacja. Czytałam artykuł, w którym pisze, że w trakcie chemioterapii może się tak dziać, że markery raz spadną a raz urosną. Chciałam zapytać czy faktycznie to możliwe? Czy po prostu coś innego dzieje się w organizmie.
  • 2014-05-29 09:15:20

    Interpretacja wyników i rokowanie

    Rak mieszany piersi: rak inwazyjny drobnobrodawkowy i rak inwazyjny bez specjalnego typu ( invasive micropapillary carcinoma and invasive carcinoma of no special type), nottingham histolgic grade 3 (tworzenie cewek - 3 pkt., polimorfizm jąder 3 pkt., aktywność mitotyczna wynosi 10 figur podziału/ 10HPF - 2pkt., łącznie 8pkt). Stwierdzono cechy inwazji licznych naczyń w sąsiedztwie guza. Rak o naciekającym typie wzrostu, maksymalna średnica raka naciekającego w badaniu mikroskopowym wynosi 22 mm. Utkanie raka naciekającego (zatory z komórek raka) widoczne jest ogniskowo w linii cięcia operacyjnego od dołu (na odcinku długości 0,3 mm), pozostałe marginesy szerokości: margines głęboki 0,65 mm, od strony brodawki 1,3 mm, od strony pachy 7mm, od strony skóry 10 mm, od góry 25 mm. W ocenianych wycinkach utkanie raka inwazyjnego bez specjalnego typu stanowi ok 10% powierzchni guza. Na terenie i w sąsiedztwie raka naciekającego są widoczne ogniska raka typ sitowaty, pozostały miąższ piersi z obrazem metaplazja apokrynowa i zmiany brodawkowe apokrynowe, rozrost walcowatokomórkowy. Proszę o wytłumaczenie mi tych wyników, czy jest to złośliwe i jak to rokuje.  
  • 2014-05-29 09:12:21

    Czy w czasie chemioterapii można pić napoje wysokoenergetyczne

    Czy podczas przyjmowania chemii można pracować fizycznie w warunkach chłodniowych, tzn. w temp. ok. 2-4 stopnie Celsjusza? Czy można pić napoje wysokoenergetyczne?  
  • 2014-05-28 13:00:00

    Głos pacjenta wywiad z Krystyną Wechmann

    Zapraszamy do lektury
  • 2014-05-28 10:35:33

    Jak pomóc mamie

    Jak pomóc Ukochanej Mamie??? Moja mama długo ukrywała swój stan, jest bardzo uparta i skryta. Choruje na RZS, osteoporozę i teraz okazało się że ma rozległą zmianę w prawej piersi. Wynik badania: liczne, atypowe komórki nabłonka gruczołowego sutka. Wniosek: Zmiana nabłonkowa złośliwa sutka prawego. Lekarz zalecił przyjmowanie tabletek Tamoxifen-EGIS 20 mg. raz dziennie rano i przemywanie rany 2 razy dziennie wodą utlenioną. Stwierdził, że tą zmianę ma około 5 lat, od 3 miesięcy jest rana, która krwawi i to ciało jest jakiej martwe twarde. Jak pierwszy raz robiłam opatrunek to byłam przerażona tym stanem. Ja jestem przerażona, serce mi krwawi, jestem zła na siebie, że nie widziałam i nie zauważyłam wcześniej jej stanu. Mówiła, że ma małe zadrapanie a tu coś takiego. Nie wyobrażam sobie życia bez niej jest mi potwornie ciężko... Proszę o pomoc i radę jak ja jej mogę pomóc, jak walczyć ???
  • 2014-05-28 10:32:10

    Czy leczenie było właściwe

    Mam 41 lat. W badaniu usg w marcu 2012 r. dowiedziałam się, że mam guza; biopsja - gęsta torbiel. Czerwiec 2012 r. w usg - guzek się nie zmienia. Listopad 2012 r. zmiana rośnie do ok. 15 mm; biopsja - gruczolakowłókniak. Grudzień 2012 r. wycięcie zmiany w znieczuleniu miejscowym (lekarz bardzo się męczył z wycięciem zmiany), wynik: rak częściowo naciekający G2 częściowo węwnątrzprzewodowy NG2 typu sitowatego. Komponent wewnątrzprzewodowy stanowi 50% utkania guza, maks. wymiar guza 17 mm. Utkanie nowotworu w skoagulowanej linii cięcia pT1cNx; receptory ER i PR: 90% komórek, her niejednoznaczny. Styczeń 2013 r. - docięcie i wyniki: w wycinkach z loży guza stwierdza się cewy gruczołowe z utkaniem raka węwnątrzprzewodowego NG2 typu sitowatego oraz ogniskami inwazji o maks. wymiarze 4 mm. Utkanie nowotworu w skoagulowanej linii cięcia; ponadto w materiale odczyn resorbcyjno- zapalny. Węzły: 2 (-), her po badaniu fish - ujemny; Ki 67 - ogniskowo 10%. Luty 2013 r. - mastektomia: w wycinkach z loży po guzie stwierdza się ogniska carcinoma intraductale (DCIS) typus cribriforme G1, na obszarze o maks. wymiarze 1 x 0,6 cm. Minimalny margines od linii cięcia w dnie mierzony mikroskopowo wynosi 0,3 cm. Przyjęłam 4 AC i 4 taxole od marca do sierpnia 2013 r. Teraz tamoksyfen. Moje pytania: Jakie jest prawdopodobieństwo, że komórki nowotworowe trafiły do krwioobiegu jeśli dwukrotnie były w linii cięcia? Ponoć to zadecydowało o podaniu chemii. Czy moje leczenie było właściwe? Jakie mam rokowania na przyszłość?  
  • 2014-05-27 10:21:51

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Jestem pacjentką po przebytej w 2006 r. chorobie nowotworowej /rak jajnika/. W tym roku stwierdzono raka piersi prawej. Jest to naciekający rak gruczołowy /NST/G3. Została dokonana mastektomia piersi prawej, w 14 węzłach chłonnych przerzutów raka nie stwierdza się. Nie zostały oznaczone receptory. Mam 56 lat i jestem nosicielką genu BRC1. Lekarz podjął decyzję o chemioterapii AC 6 cykli. Czy leczenie jest właściwe?
  • 2014-05-27 10:18:27

    Interpretacja przypadku

    Jestem 2 lata po usunięciu guza piersi hormonozależnego. Za 3 tygodnie mam zaplanowaną rekonstrukcję piersi. Wczoraj na badaniu usg pani doktor stwierdziła, że moje endometrium ma obecnie grubość 12 mm i powinnam rekonstrukcję piersi przesunąć na dalszy plan, a w pierwszej kolejności poddać się łyżeczkowaniu macicy. Dodam jeszcze, że w kwietniu przyjęłam ostatnią dawkę Zoladexu 3,6 mg (2 lata przyjmowania leku) i prawdopodobnie jajnik zaczyna wracać do normalnego stanu. Mam pytanie, czy faktycznie będzie lepiej poddać się łyżeczkowaniu i czy wahania hormonów w sytuacji powrotu pracy jajników są dla mnie groźne? Mam obecnie 41 lat. Przyjmuję Tamoxifen. Moja mama zaczęła wchodzić w okres menopauzy w wieku 46 lat. Czy byłoby wskazane dalsze stosowanie Zoladexu i ewentualna zamiana tamoxifenu na Arimidex?
  • 2014-05-27 10:13:10

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moje wyniki: carcinoma ductale invasium GII /2,5cm/. Desmoplazja podścieliska, brak angioinwazji. Receptory ER - reakcja pozytywna 4 /2+2/; PgR pozytywne 8 /5+3/, Ki67 10% ; HER 2 pierwsza wersja 2+, potem CISH NEGATYWNE /1,1/, zajęty 1 węzeł /śr. 0,1 cm/ - wycięte wszystkie po prawej stronie wraz z piersią /mastektomia/. Wiek 46 lat. pT2N1. Pierwszy lekarz zalecił chemioterapię mimo, że nie było jeszcze wyniku CISH. Drugi lekarz zalecił: najpierw tomografię, 20 radioterapii, zastrzyki Zoladex 1x miesiąc przez 2 lata, tamoxifen przez 5 lat. Powiedział, że jestem hormonozależna i chemia w moim przypadku nie jest potrzebna. Proszę o opinię.  
  • 2014-05-26 10:15:22

    Ocena trzykrotnej radioterapii

    Od mastektomii w 12.2009 r. leczę się na nowotwór piersi z przerzutami do płuc i mostka otrzymując różne schematy chemii (AC, taxol, herceptyna, nowalbina+herceptyna, tyverb, xeloda). W międzyczasie miałam naświetlanie (po 25 frakcji w dawce całkowitej 5000cGy na ścianę kl.pierś. i na węzły chłonne nadobojczykowe w 08.2010 r. oraz w 07.2013 r. na guza mostka w dawce całkowitej 20GY/p.ref w 5 frakcjach). Obecnie przyjmuję Gemzar (1800mgiv) we wlewach oraz jestem w toku przygotowań do następnej radioterapii guza mostka. W związku z tym, że jest to moja trzecia radioterapia mam pytanie jaka jest opinia pani doktor w tym temacie?
  • 2014-05-26 10:10:18

    Czy można stosować fitoestrogeny

    Mam 54 lata. Jestem po operacji wycięcia guza o wym. 2,5x1,5x1 cm, który po badaniu histopat. okazał się rakiem inwazyjnym piersi o cechach HER2 +1 (ujemny), Ki67 - 10%, PR - 90%, PgR - 90%. Na 18.06.14 r. mam wyznaczony termin zabiegu poszerzenia cięcia z uwagi na obecność komponentu inwazyjnego w marginesie oraz biopsję węzła wartowniczego. Lekarz ginekolog zalecił mi zaprzestanie przyjmowania leku na zmniejszenie objawów menopauzy (Promensil), który brałam od dłuższego czasu w zastępstwie terapii HTZ. Mam zatem wątpliwości co do słuszności tego zalecenia, gdyż ani w ulotce ani w informacjach, w internecie nie ma wskazań do takiej decyzji. Martwię się, bo to jedyne moje "zabezpieczenie" przed objawami menopauzalnymi. Proszę o radę, czy mogę kontynuować branie tego leku roślinnego.  
  • 2014-05-26 10:04:51

    Czy konieczna jest mastektomia

    1) Mammae Carcinoma ductale G2 z licznymi ogniskami raka przedinwazyjnego (DCIS) typu comedo. Drobne ogniska raka przedinwazyjnego oraz inwazyjnego widoczne są rozsiane w całym przysłanym do badania specymenie operacyjnym 2) Fragmenty tkanki tłuszczowej i mięśnia szkieletowego bez nacieków nowotworowych 3) W tkance tłuszczowej dołu pachowego odnaleziono 22 węzły chłonne, w 13 stwierdzono przerzuty raka naciekające całe węzły oraz otaczającą tkankę tłuszczową. W naczyniach chłonnych zatory z komórek nowotworowych, pT2N3. Marginesy wolne od nacieków. Opis Makroskopowy 1) fragment gruczołu piersiowego w wymiarach 9x6x5 cm na przekroju lity, biały, twardy guz o nieregularnym obrysie; marginesy: tylny - 3,45 mm, boczny - 5,00 mm, górny - 6,2 mm, dolny - 6,0 mm, odbrodawkowy - 10,0 mm. 2) materiał w całości 3) węzły chłonne Rozpoznanie: e-cadherin (+), ER (+) 8 pkt w 90 % komórek, PgR (+) 8 pkt w 90 % komórek, Her -2/neu ( -), Ki67 <14% Jestem po operacji oszczędzającej, w trakcie chemii schemat TAC co 21 dni, 6 sesji. Czy po chemii konieczna jest następna operacja całkowitego usunięcia piersi? Czy powinnam mieć wykonane jakiekolwiek badanie: rezonans, usg lub mammografię? Gdyż do tej pory nie miałam wykonanego innego badania niż usg przy rozpoznaniu guzka. Następnie mam zleconą w planie radioterapię i hormonoterapię. Czy następna operacja w moim przypadku jest konieczna?  
  • 2014-05-22 06:17:00

    Czy konieczny jest zabieg usunięcia jajników

    W 2005 roku mając 37 lat zachorowałam na raka piersi prawej T4N0M0, ER (-), PR (-), HER (+++). Przed operacją zastosowano 3 kursy Taxotere + Farmorubicin. Po Mastektomii Farmorubicin + CTX + radioterapię. Po 8 latach spokoju zdiagnozowano u mnie raka piersi lewej całkowicie innego histopatologicznie T3N1Mx, ER (+++), PR (+++), HER(-), ponownie zastosowano cały komplet leczenia z radioterapią włącznie. Po drodze miałam jeszcze zabieg skrzydełka nosa Carcinoma basocellulare typus micronodularis. Exisio completa. Geny BRCA1 i BRCA2 (-), mimo że w rodzinie występowały nowotwory piersi. Wiem o możliwości usunięcia jajników i macicy. Wiem, że nie jest to obojętne ale chciałabym wybrać mniejsze zło. Bardzo proszę Panią doktor o pomoc w tej ciężkiej dla mnie decyzji. Jeśli zabieg jest konieczny to na ile pilny? Od 6 miesięcy zażywam Nolvadex mam 46 lat.
  • 2014-05-21 09:13:30

    Czy po leczeniu można zmienić klimat

    Jestem po operacji oszczędzającej. W sierpniu 2013 r operacja. Potem chemioterapia 4 razy AC oraz 12 Taksoli. Obecnie jestem w trakcie radioterapii piersi bez dołu pachowego. Naświetlania kończę planowo 6 czerwca - 4 tygodnie naświetlań. Po tak długim leczeniu bardzo chcielibyśmy wyjechać na wakacje we wrześniu. Marzy nam się Chorwacja. Czy ze względu na leczenie które przeszłam taki wyjazd jest możliwy? Jeśli tak to jakie środki ostrożności należałoby zachować?
  • 2014-05-19 08:18:43

    Czy usunąć torbiel

    Na badaniu USG znaleziono u mnie torbiel 8mm\2mm. Czy powinnam to usunąć? Zaznaczam, że w naszej rodzinie wszystkie kobiety mają i ja również uszkodzony gen BRCA1. Za kilka miesięcy z mężem chcemy starać się o dziecko. Jestem w grupie ryzyka, moja mama walczy obecnie z chorobą. Czy mogę coś teraz zrobić z tą torbielą?Jeden lekarz uważa, że nie powinnam robić nic, a drugi że powinnam ją usunąć.
  • 2014-05-17 15:56:21

    Podwyższony poziom monocytów

    Jestem ponad 6 lat po mastektomii, rak hormonozależny. Ostatnio badanie krwi wykazało przekroczenie norm monocytów. [C55] Morfologia analizator 5 diff, % monocytów 14,2, przy zakresie referencyjnym 2,0-12,0; [C55] Rozmaz mikroskopowy 10 %, przy zakresie referencyjnym 1-8. Czy ten wynik powinien powodować jakąś diagnostykę? Jeśli tak, to w jakim kierunku.
  • 2014-05-16 11:30:00

    Trzecia generacja leków w zaawansowanym raku piersi - są zalecenia, jest rekomendacja

    Rak piersi to nowotwór złośliwy wywodzący się z nabłonka przewodów lub zrazików gruczołu sutkowego. Jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów w ostatnich latach w Polsce na raka piersi zachorowało ok. 14.5 tys. kobiet. W ostatnim czasie pojawiły się nowe opcje terapeutyczne w leczeniu zaawansowanego raka piersi HER2-dodatniego, oparte na różnych kombinacjach leków .
  • 2011-04-03 19:24:28

    Na moją nutę

    Zapraszamy na nową audycję w Radiu Pozytyw "Na moją nutę"
  • 2011-01-05 22:50:58

    Słuchacze puszczają muzykę: Pilot_613

    Zapraszam do słuchania.  Nic nie obiecuję oprócz tego, że jestem na bakier z nowościami a starocie...
  • 2011-01-02 23:48:03

    Lista przebojów

    Każde radio ma swoją liste przebojów. My też taką tworzymy :)
  • 2011-02-23 19:45:44

    Muzyka podszyta poezją.

    Zapraszamy na nową audycję w Radiu Pozytyw. Jej roboczy tytuł brzmi: „Muzyka podszyta poezją”. Autorka...
  • 2011-02-06 11:43:50

    Wejdź na czat

    Zapraszam serdecznie do słuchania programu w każdą środę o godzinie 21.