Aktualności

  • 2014-06-23 17:26:37

    Guz liściasty

    Mam 40 lat. Miałam w piersi prawej na g. 9 zmianę litą 41 mm - BIRDS4. Doły pachowe bez patologii. Tak wykazało usg sutka. Zlecono biopsję w centrum onkologicznym. Wynik badania histopatologicznego: rozpoznanie callulae carcinomatosae M-8010/3, rozmaz nieco podsuszony. Proszę o wykonanie badania śródoperacyjnego. W tej chwili jestem po operacji mastektomii piersi sposobem Auchinclosea Maddena łącznie z wszystkimi węzłami chłonnymi. Po dwóch tygodniach od operacji przychodzi wynik - nie ma komórek rakowych, stwierdza się guz niezłośliwy liściasty. Badania śródoperacyjnego nie było. Pytam się po co mam takie radykalne cięcie? Na tym etapie podobno zakończyłam leczenie. Kto popełnił błąd? Pierwszy patomorfolog, który zrobił biopsję, czy chirurg który się w 100% procentach sugerował jego opinią? Co mam w danej chwili zrobić? Jestem zdrowa ale okaleczona.   Uzupełnienie pytania:   Chciałabym dodać jeszcze do mojej wcześniejszej wypowiedzi do eksperta wynik po operacji po wycięciu piersi i węzłów. Thumor phyllodes cum hyperplasia intraductalis, partim atypica focalis, mammae dextrae/ diam tu/ 4,5+3,2 CM/ lymphonodulitis chronica reactiva regionalis 21/21 Wcześniej napisałam tylko, że to jest guz liściasty bo nie miałam jeszcze odebranych wyników tylko lekarz przekazał mi diagnozę ustnie.
  • 2014-06-20 09:47:03

    Badanie kliniczne

    Mój mąż miał w 2009 r. raka piersi, inwazyjnego III stopnia. Przeszedł mastektomię wraz z węzłami, chemioterapię, radioterapię, przyjmował dotąd tamoksifen. Teraz po bronchoskopii okazało się, że ma zmiany nowotworowe (przerzuty z piersi) w płucach (białawe pojedyncze grudki zwłaszcza w prawym płacie płuc oraz przy tchawicy). Dziś zaproponowano mu udział w badaniach klinicznych. Pobrano krew na mutację genów BRCA1 i BRCA2, Jeśli się okaże, że jest mutacja (nadmieniam, że w 2009 roku miał badanie genetyczne, ale w wyniku mówi się tylko o BRCA1, ale nie ma w nim mutacji, nie wiemy czemu nie był zrobiony BRCA2), to zostanie poddany leczeniu veliparibem w połączeniu z temozolomidem lub veliparibem w połaczeniu z karboplastyną i paklitakselem w porównaniu z placebo w połączeniu z karboplastyną i paklitakselem. Najdziwniejsze jest to, że losowo zostanie dobrane mu leczenie (któreś z tych trzech wymienionych). Pytanie jest moje takie, czy warto brać udział w takim badaniu? Boję się, że zmarnujemy czas, a choroba będzie postępować. Drugie pytanie - przeraża mnie kaszel u męża, jest bardzo suchy i go męczy, czemu przy małych w sumie zmianach (nie są widoczne w RTG) występuje taki kaszel? W nocy nie kaszle, są tez lepsze i gorsze dni. Czy jest to może wpływ tych zmian przy tchawicy, bo mąż skarży się ,że go swędzi i stąd odruch kaszlowy?
  • 2014-06-20 09:42:02

    Szczepienie przeciw grypie

    Mam 59 lat. Jestem po mastektomii i chemioterapii w 2007/2008 r. a następnie przeszłam 5 letni okres leczenia tamoksyfenem, który zakończyłam w 2013 r. Moja odporność organizmu jest słaba, co roku w okresie zimowym mam poważne problemy z przeziębieniem i grypą. Czy wskazane jest, i czy mogę teraz zaszczepić się przeciw grypie - co Pani mi radzi Pani Doktor?
  • 2014-06-20 09:37:54

    Interpretacja wyniku scyntygrafii kości

    Piszę w imieniu mamy. Bardzo przeżywam jej walkę z rakiem i dlatego postanowiłam zasięgnąć Pani opinii. Moja mama już od 2 lat jest po mastektomii piersi. Do dzisiaj zażywała Tamoksifen. Od kilku tygodni uskarżała się na bóle w rożnych częściach kręgosłupa np. w odcinku lędźwiowym oraz w żebrach. Bóle pojawiały się okresowo kilka dni a potem znikały. Otrzymała skierowanie na scyntygrafię kości a oto wynik: W obrazie scyntygraficznym kośćca uwidoczniono ogniska podwyższonego gromadzenia znacznika w okolicy sklepienia czaszki, kręgach L3-L4, w tylnym odcinku IX prawego żebra (z rozdęciem jego obrysów), w przednich odcinkach lewych żeber VII i X, na granicy szyjki i krętarza lewej kości udowej oraz przednim brzegu prawego talerza biodrowego. Obraz budzi podejrzenie diss ad ossa. Niejednorodne wysycenie odcinka szyjnego i piersiowego kręgosłupa, z wyodrębniającymi się ogniskami podwyższonego gromadzenia znacznika w kręgach Th4 i Th12 oraz podwyższone gromadzenie znacznika w okolicach stawów mostkowo-obojczykowych w pierwszej kolejności odpowiadają zmianom zwyrodnieniowym. Czy są to przerzuty do kości? Lekarz nie ma z czym porównać wyników badania, ponieważ to pierwsza scyntygrafia mamy. Kazano czekać, pojawić się za rok ... czy to rozsądne? Czy mama przez to nie pogorszy swojego stanu?
  • 2014-06-19 10:46:10

    Interpretacja wyniku USG

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyników USG" z 1 maja 2014 r.   Pani doktor, u córki zrobiono biopsję i jest wszystko w porządku, zmiana łagodna do dalszej obserwacji. Natomiast u mnie jest pogorszenie, zmiany ogniskowe wątroby troszkę rosną. Ostatnie USG z 6 czerwca: wątroba niepowiększona, w lewym płacie w seg.2-3 zmiany meta o wielkości do ok. 26 mm, poprzednio do 23 mm. W seg.4 - zmiany do 12 mm (jak poprzednio). W seg. 5-8 zmiany do ok.18 mm - poprzednio do 10mm. Przy wiązadle sierpowatym hipoechogeniczny obszar wielkości do 36 mm - obszar obniżonego stłuszczenia? meta? Dalej trzustka i nerki bez zmian. Do tej pory brałam Taxol 132,87 co tydzień z tym, że w tym roku jak wzięłam 2 razy to później miałam 2 a ostatnio i 3 tygodnie przerwy ze względy na słabe wyniki krwi. Czy to mogło mieć wpływ na to pogorszenie? Dlaczego nie działał już Taxol? Teraz onkolog zmienił mi chemię na Xelodę 2x4 tab. 500mg. przez 14 dni, 7 dni przerwa. Biorę ją od 6 czerwca br. i bardzo się boję co dalej...? Pani doktor, czy dobrze zlecił mój onkolog? Jaką mam szansę dalej? Tak bym chciała jeszcze żyć - mam dopiero 59 lat. Na razie jakoś ją znoszę, ale przy dłuższym braniu na co uważać? Jak czytam fora, to skutki są bardzo różne. Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie stosowania ziół, czy byłby pomocny przy mojej wątrobie ostropest plamisty? Podobno stosuje się go nawet w czasie chemioterapii?
  • 2014-06-19 10:37:36

    Czy leczenie jest prawidłowe

    Mam pytanie o rokowana po mastektomii, gdzie guz miał w największym wymiarze 2,5 cm o utkaniu średnio dojrzałego raka inwazyjnego, dawniej przewodowego z niewielkim komponentem CDIS typu sitowatego (NG2) ok 5% masy guza. Zatory z komórek raka w naczyniach limfatycznych na obrzeżach guza. W podścielisku guza intensywna desmoplazja i ogniskowa elastoza okołoprzewodowa, przerzuty w 8/15 węzłach pachy w 4 z przekroczeniem torebek, przerzuty też w szczycie pachy pN3a, a (III) - 0/3, b (II) - 2/5, c (I) - 2/3, szczyt adB - 3/4. Dostałam leczenie chemioterapią 4 kursy AC, potem mam dostać radioterapię, a następnie hormony. Moje pytanie czy to skuteczna terapia bym była zdrowa?
  • 2014-06-19 10:26:31

    Obrzęk nóg w kostkach

    Mam obecnie 68 lat. Choruję na raka piersi od 10 lat. W 2009 r. (po pięciu latach) miałam wznowę w bliźnie pooperacyjnej, w 2011 r. rozsiew do śródpiersia - do węzłów chłonnych. Zastosowano chemioterapię wg schematu FAC VIII cykli i nastąpiła progresja choroby, obecnie jest wszystko w normie. Miałam też radioterapię. Cały ten okres byłam na leczeniu hormonalnym. Obecnie prawie od 2 lat co 28 dni w Gliwicach dostaję Faslodex. Mam dobre wyniki i dobrze się czuję oprócz tego, że od dwóch tygodni puchną mi nogi w kostkach i to mnie martwi. Mam wobec tego pytanie, czy może być to związane z moim leczeniem? U kardiologa też byłam i to nie jest od serca.
  • 2014-06-16 09:52:32

    Interpretacja przypadku

    Moja mama po blisko 5 tygodniach od operacji oszczędzającej piersi lewej otrzymała wynik (skan w załączeniu). Proszę o ocenę samego wyniku i pomoc w rozwianiu moich wątpliwości co do niego: 1. Czy fakt uwidocznienia w wyniku 2 typów zmiany nowotworowej jakoś przekłada się na prawdopodobieństwo wznowy? 2. Czy zmiana o średnicy 4 mm z "pełnego rozpoznania patomorfologicznego" i opisana w "dodatkowych danych patomorfologicznych" obecność nacieku raka zrazikowego to ta sama zmiana nowotworowa? 3. Proszę też o poradę w sprawie dalszego postępowania: z uwagi na mały margines chirurgiczny górny mamie zalecono ponowną operację poszerzającą ów margines, następnie radioterapię i hormonoterapię. Czy w opisanej sytuacji klinicznej ponowny zabieg (radykalizacja pierwotnej operacji) ma przewagę nad amputacją prostą?
  • 2014-06-16 09:47:34

    Czy potrzebna jest chemioterapia

    Rak piersi prawej pT1c pNO (SN) cMO. Stan po kwadrantektomii (25.04.2014) piersi prawej z wycięciem węzła wartowniczego. Hist.pat. Carcinoma inv.NGH3, guz 10x9x12 mm. Poza guzem obecne ogniska dcis (G3 z ogniskową martwicą). ER+ w 50% komórek; PR ujemny; Ki67 10-15%, HER2 score 0 (ujemny). Ostatnia miesiączka kwiecień 2013. Plan leczenia: 1) chemioterapia uzupełniająca 4xAC 2) radioterapia 3) tamoxifen przez 5lat. Czy w moim przypadku konieczna jest chemioterapia?  
  • 2014-06-13 09:51:37

    Tatuaż na bliźnie po mastektomii

    W związku z pojawieniem się na forum amazonki.net prośby: "Poszukujemy amazonki do filmu promującego kampanię Dziabnij Raka", chciałabym zapytać - jaka jest Pani opinia na ten temat?
  • 2014-06-13 09:45:00

    Eksperci: wykluczenie chorych na raka piersi kosztowne dla społeczeństwa

     Wykluczenie chorych na zaawansowanego raka piersi z życia zawodowego i społecznego jest kosztowne dla całego społeczeństwa – przekonywali lekarze i pacjenci w czwartek na spotkaniu prasowym w stolicy. Wielu chorych może pracować i pełnić swoje życiowe role - mówili.
  • 2014-06-13 08:42:47

    Interpretacja przypadku

    Moja siostra lat 56 jest po operacji 5.05.2014 r. (usunięta pierś prawa i węzeł wartowniczy). Wynik MIKRO: A. Carcinoma ductale ivasivum mammae. G2, pT1c, Naciek raka śr. 1,5 cm o utkaniu raka przewodowego tworzącego struktury gruczołowe lub naciekający w rozproszeniu pojedynczymi komórkami. Atypia jądra średniego stopnia. Znaleziono jedną figurę podziału.Część komórek raka uległa zwyrodnieniu i martwicy. Podścielisko guza z cechami desmoplazji. Wynik badań immunohistochemicznych: receptorów estrogenowych 100% komórek z dodatnią silną reakcją jądrową, receptorów progesteronowych 100% komórek z silną reakcją jądrową, HER2 (2 + wg. Dako) - niejednoznaczny B. Węzeł chłonny z cechami częściowego otłuszczenia. Przerzutów raka nie znaleziono. Lekarz prowadzący chciał przepisać tamoxifen, ale siostra poprosiła o badanie w kierunku HER2 metodą FISH. Właśnie otrzymała informację, że wynik jest dodatni (co bardzo zdziwiło lekarza, był pewien, że przy 100% zależności hormonalnej wynik będzie ujemny). W konsekwencji siostrze zaproponowano chemioterapię (4- 6 wlewów, plus herceptyna z hormonoterapią). Bardzo proszę o interpretację wyników. Czy to jest sporadyczny przypadek, że rak hormonozależny w 100 % ma również dodatni wynik HER2? Czy proponowany sposób leczenia jest odpowiedni? Jakie są rokowania, czy to ma znaczenie, że od operacji (05.05.14) minęło już sporo czasu, a chemia proponowana jest na 18.06.14?
  • 2014-06-13 08:39:01

    Czy konieczna jest mastektomia

    Kontynuacja pytania "Czy konieczna jest mastektomia" z 26 maja 2014 r.   Jestem po operacji oszczędzającej piersi, w trakcie chemioterapii (TAC 6 sesji, przede mną jeszcze 1 sesja ). Operację miałam w lutym tego roku. Po zrobieniu mammografii wyszło, że mam obraz piersi bez cech patologii - BIRADS 1, mikrozwapnień, zmian odgraniczonych nie stwierdza się. Czy jest możliwość zrobienia rezonansu magnetycznego i czy nie ma do tego przeciwwskazań? Jeśli badanie byłoby pozytywne, to czy jest możliwość dalszego leczenia bez następnej operacji amputacji piersi? Lekarz upiera się, żeby operacja odbyła się. Czy mogę wykonać takie badanie na własny koszt, jeśli nie dostanę skierowania?
  • 2014-06-12 09:40:51

    Czy zastosowane leczenie było odpowiednie i jakie są rokowania

    Mam 54 lata. W 2012 roku przeszłam kwadrantektomię prawostronną z biopsją węzła wartowniczego. Guz wycięty z dużym marginesem. Wyniki bad. histopatologicznego - circinoma ductale infiltrans mammae. G1. W obrębie wyciętego kwadrantu nie znaleziono ognisk raka. Margines dolny i górny bez utkania nowotworowego PT1c. Usunięto 5 węzłów. Niestety jeden w całości wypełniony komórkami nowotworowymi, ale bez przekraczania torebek. Po miesiącu od pierwszego zabiegu usuniecie pozostałych węzłów - czyste. Wyniki dalsze: ER - TS 8/8, PR - TS 7/8, Her 2 ujemny, Ki67 2 %. Zastosowano leczenie - chemioterapia 4xAC, 20 naświetlań + 5 celowanych, przez 5 lat hormonoterapia. Aktualne badania są prawidłowe. Pani Doktor, czy ten zajęty węzeł jest znacznym czynnikiem negatywnie rokującym? Czy leczenie było odpowiednie i jakie są rokowania w moim przypadku?
  • 2014-06-12 09:35:50

    Interpretacja przypadku

    Jestem po obustronnej mastektomii: rak przewodowy inwazyjny piersi lewej (NHG3, pT1c, pN09sn)(8500/3 T-04030 - pierś prawa też przewodowy ale in situ i NHG2), pozostałe wskaźniki jak w lewej. Jestem po chemioterapii (4xAC), w trakcie hormonoterapii (1 rok po zakończeniu chemii) wykryto liczne guzki w tkance podskórnej kl. piersiowej. Wynik badania: ER (+) silny odczyn w 100% komórek komponenty naciekającej SCORE = 8 (IS3+PS5), PR (+) mieszany odczyn w 100% komórek komponenty naciekającej SCORE +7 (IS2+PS5). HER2 (1+) ujemny. Ki67 około 25%. Stopień złośliwości wzrósł ze stopnia 1-go do 8-go. Pierwotny wynik histopatologiczny: był odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+) a we wznowie Score = 8 (IS3+PS5). Receptory estrogenowe i progesteronowe były w ponad 75% komórek nowotworowych a we wznowie w 100% Jaką kurację należałoby zastosować, jak długo trwającą, jaki istnieje stopień prawdopodobieństwa na pomyślne zakończenie kuracji? Czy chemioterapia Taxolem to właściwa droga? Czy koniecznym jest podawanie Deksametazolu 1 dzień przed podaniem Taxolu, jeśli tak proszę o wyjaśnienie celu jaki chcemy osiągnąć podając go. Jak często stosuje się wlew z Taxolu, ile cykli i w jakim czasie w moim przypadku?  
  • 2014-06-10 11:04:51

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 45 lat. Rok temu miałam operację oszczędzającą. Usunięto guza w lewej piersi, a ponieważ miałam przerzut do węzła wartowniczego, podczas drugiej operacji usunięto pozostałe węzły. Mój wynik: carcinoma invasivum NST mammae, G-2. Podtyp Non-luminal (triple negative). Receptory ER (-) ujemny, PgR (-) ujemny, Her-2 (+1) ujemny, Ki-67 (+) w poniżej 15% komórek. Maksymalny wymiar raka naciekającego 15 mm. Stwierdza się pojedyncze zatory z komórek raka. Zmiana usunięta w granicach zdrowych tkanek. pT1cN1(sn). Przerzut w wartowniku 9 mm ograniczony do węzła wartowniczego. Jestem po 4 AC, 12 Taxol i radioterapii (23). Proszę o informację, czy zastosowano właściwe leczenie, jakie mam rokowania i w jakim czasie powinnam robić badania i na co zwrócić szczególną uwagę.
  • 2014-06-10 10:53:12

    Interpretacja przypadku

    Mam 51 lat, wywiad rodzinny w kierunku nowotworu ujemny. W lutym 2013 r. z powodu podejrzanej zmiany w USG (piersi mastopatyczne), wykonano biopsję cienkoigłową. Z powodu obecności komórek atypowych wykonano tumorektomię. Stwierdzono: guzek 5 mm - carcinoma lobulare in situ in adenosis tumor. Z tego powodu po 4 miesiącach MR - w obrębie blizny pooperacyjnej ognisko wzmocnienia kontrastowego 85 % o wymiarach 8x4x8, w obrazowaniu DWI nie stwierdzono restrykcji dyfuzji ale w korelacji z wynikiem tumorektomii zalecono weryfikację. Wykonano biopsje gruboigłową - 2 wałki o wymiarach 1,4 x 5 mm - na 2/4 powierzchni stwierdzono raka zrazikowego naciekającego i liczne ogniska LCIS, Carcinoma lobulare invasivum G2 et LCIS, E-kadheryn /-/, Ki67 około 20 %, p63 /-/+, Aktyna -/+, ER odczyn pozytywny /+++/ w 100% raka naciekającego, PR odczyn pozytywny /+++/ w 100 % raka naciekającego, Her 2 odczyn negatywny Score= 0. Wykonano mastektomię z biopsją węzła wartowniczego - nie stwierdzono obecności po mastektomii w badanym materiale komórek raka inwazyjnego, tylko na obszarze po tumorektomii i biopsji gruboigłowej obecność LCIS - na jednym wycinku w obszarze około 1 cm, węzeł wartowniczy b/z. Zalecono Tamoksyfen 5 lat. Moje pytania: 1. W związku z zaistniałym faktem, że nie stwierdzono makroskopowo guza przyjęto jego wielkość jak w obrazowaniu MR - czyli 8 mm - T1b. Jeśli jednak teoretycznie został guz inwazyjny usunięty podczas biopsji gruboigłowej (2 wałki 1,4 x 5 mm) i tylko na 3/4 obszarze widoczny rak naciekający, to czy możliwe jest iż wielkość jego była raczej < 5 mm (wtedy wielkość T1a}, czy też możliwe było to, że guz się rozpadł? 2. Jak Pani dr widzi moje rokowania?
  • 2014-06-06 11:06:03

    Krwawienie z brodawki po biopsji mammotomicznej

    Tydzień temu miałam biopsję mammotomiczną piersi, w trzeciej dobie zrobił mi się dość duży krwiak. Dzisiaj w szóstej dobie po naciśnięciu brodawki pojawiła się krew - bardzo mała ilość, nawet śladowa. Pierś oczywiście jest twarda obolała i zasiniaczona. Czy krew jest zjawiskiem normalnym w tym przypadku, czy raczej powinna mnie zaniepokoić?
  • 2014-06-06 11:02:31

    Interpretacja wyniku TK

    Jestem 36 letnią kobietą w trakcie leczenia raka piersi. Herceptyna, Zoladex, Tamoxifen. Chemia skończona w listopadzie. Radioterapia skończona w marcu. Wczoraj odebrałam wynik KT: Stan po zabiegu operacyjnym i chemioterapii z powodu ca mammae dex. Pogrubienie tkanki podskórnej i zwiększenie gęstości prawej piersi oraz ogniska konsolidacji tkanki płucnej w przedniej, pod opłucnowej części płata górnego i środkowego prawego płuca - najprawdopodobniej wczesne zmiany po radioterapii. W prawej jamie pachowej widoczne są dwa węzły chłonne - 11 mm oraz 7 mm - w przebiegu choroby zasadniczej. Kilka węzłów wielkości do 10 mm stwierdza się także w lewej jamie pachowej (w badaniu ze stycznia nie przekraczały 5 mm). Węzły chłonne śródpiersia i wnękowe w granicach normy wielkości, zaznaczyć należy jednak, że nieznacznie powiększył się węzeł przed żyła główną (7mm). Szczególnie niepokoją mnie powiększone węzły chłonne. Czy to znaczy, że choroba postępuje? Czy mogą być to przerzuty, a jeśli tak, czy są szanse na to, by ten proces zatrzymać? Czy zmiany płuca po radioterapii będą postępować? No i czy jest szansa na regenerację płuca, choćby powolną?
  • 2014-06-06 08:19:41

    Rekonstrukcja obu piersi

    Mam 44 lata, jestem po obustronnej jednoczasowej mastektomii z usunięciem węzłów chłonnych obu pach (marzec 2014). Mam jeszcze przejść radioterapię. Czy w moim przypadku możliwa będzie rekonstrukcja a jeśli tak, to jaka metoda jest w takim przypadku optymalna? Kiedy najbezpieczniej poddać się zabiegowi i czy jednorazowo rekonstruuje się obie piersi?
  • Avatar

    2016-09-28 09:46:41

    Interpretacja przypadku

    Mam 44 lata. W sierpniu tego roku miałam wycięty guzek piersi i proszę o interpretację wyniku: Fragment gruczołu...
  • Avatar

    2016-09-28 09:43:37

    Powrót miesiączki po zakończeniu hormonoterapii

    Pani doktor czy w trakcie brania nolvadexu może się zatrzymać okres? Po pół roku od zakończenia zoladexu...
  • Avatar

    2016-09-28 09:40:54

    Wydzielina z brodawek

    W sierpniu 2015 roku zauważyłam u siebie białawą wydzielinę z prawej piersi i kłucia w niej. Szybko udałam się do...