Niepelnosprawnosc
lulu (offline) |
Post #4 16-02-2018 - 10:36:54 |
k/Kwidzyna |
Rentę przyznaje ZUS. Stopień niepełnosprawności orzeka:
Powiatowe/miejskie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako pierwsza instancja; Wojewódzkie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako druga instancja; ZUS i orzecznik to dwie niezależne od siebie instytucje. Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności daje nam rożne przywileje, zależne to jest od orzeczonego stopnia niepełnosprawności. Tu jest dokładnie napisane co nam przysługuje Na Forum od 07 lutego 2008 ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-02-2018 - 10:38:09 przez lulu. |
gosia0101 (offline) |
Post #5 16-02-2018 - 11:02:22 |
małopolskie |
Ja jestem na Zasiłku Rehabilitacyjnym.O stopień niepełnosprawności składałam w czasie radioterapii,komisja już po niej.Dostałam stopień umiarkowany,jestem na Herceptynie i Tamoxifenie,do tego mam dwie choroby przewlekłe ale w trakcie remisji .Żeby coś z nich mieć to musiałabym składać papiery na każdą z osobna,no ale objawów chorobowych nie ma więc i tak pewno nic nie wskóram.Dodam jeszcze że mam usunięte 37 węzłów.Mój błąd że nie złożyłam papierów w czasie chemioterapii.Pożytku duzego z tego stopnia też chyba nie będzie bo to co już wiem to jedynie mam ulgowe bilety MPK,z którego i tak sporadycznie korzystam, i wstęp do muzeów ale tylko Narodowych.Z MOPS-u też nic nie dostanę, bo żeby coś dostać to trzeba mieć najniższy dochód.Tak przynajmniej jest u mnie.
|
Agaba190 (offline) |
Post #6 16-02-2018 - 17:05:24 |
k/Warszawy |
Może napiszę z czego ja korzystam/korzystałam. Od początku (od 13 lat) mam stopień umiarkowany. W PIT O - odliczenia od dochodu: - przez 12 lat wyjazdy dziecka na kolonie i obozy - ponieważ jeżdżę samochodem - dojazdy i powroty na rehabilitację (zbierałam skrzętnie rachunki za paliwo, wyliczałam kilometry,średnie zużycie paliwa, zbierałam potwierdzenia i ilość odbytych rehabilitacji. Od tego roku nie trzeba tego robić. - zakup stołka do prysznica, zakup nakładki do wanny (siedziska) Jak jeżdżę po Warszawie komunikacja miejską korzystam z biletów ulgowych, ale ja mam to szczęście, że lekarz orzecznik wpisał kod 05-R, więc mogę z tego korzystać. Ulgowe bilety na basen W pracy ( jak jeszcze pracowałam) - 10 dni dodatkowego urlopu - 7- io godzinny dzień pracy - dodatkowa przerwa w pracy - 21 dni dodatkowych na wyjazd na turnus rehabilitacyjny ( raz byłam ![]() - wyjścia na wszystkie badania bez konieczności brania urlopu lub zwolnienia Z PFRON - u mnie niestety niewiele proponują osobom z umiarkowanym stopniem, ale dostałam dopłatę do zakupionej protezy piersi. Proteza kosztowała 550 zł. NFZ pokrył 280, resztę zwrócił mi PFRON. Chyba o niczym nie zapomniałam. Ja uważam, że orzeczenie umiarkowane dawało mi dość dużo. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-02-2018 - 17:07:19 przez Agaba190. |
Gosiula0503 (offline) |
Post #7 11-03-2018 - 22:14:34 |
pomorskie |
Witam:
a jak wygląda sprawa z kartą parkingową? <a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="Gosiula0503" /></a> |
Agaba190 (offline) |
Post #8 12-03-2018 - 02:15:25 |
k/Warszawy |
Ja nie mam karty parkingowej. Jak składasz wniosek o niepełnosprawność to zaznaczasz czy chcesz dostać kartę parkingową. Z tego co się orientuję to nie chcą nam przyznawać karty. Ale starać się zawsze możesz. Tutaj zasady przyznawania. Zwróć uwagę, że trzeba mieć w orzeczeniu odpowiedni kod niepełnosprawności, żeby otrzymać kartę.
![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Krynia58 (offline) |
Post #11 20-04-2018 - 14:57:33 |
Warszawa |
Też tak miałam. Orzeczenie do końca roku, wniosek złożyłam w grudniu a komisja dopiero w lutym była.
Zapytałam babkę w kadrach jak to jest z czasem pracy, czy mam od stycznia pracować 8 godzin. Ale powiedziała ze nie. Chyba ze nie skladam kolejnego wniosku. Komisja powinna być w ciągu miesiąca od jego złożenia, a w tym czasie obowiązuje poprzednie orzeczenie. Po tym wyjaśnianiu pracowałam bez zmian ![]() Tylko bilet normalny kupiłam. ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
marta78 (offline) |
Post #13 09-06-2018 - 10:08:34 |
Olsztyn |
Przedwczoraj odebrałam orzeczenie, dostałam umiarkowany na dwa lata.
Mam zapis dotyczący zatrudnienia, że warunki chronione. Pracuję w zakładzie pracy, który nie jest zakładem pracy chronionej. Czy mogę mieć z tego tytułu jakieś kłopoty? Zmienił mi się pracodawca, poprzedni nie miał nic przeciwko takiemu zapisowi i pracowałam normalnie, a teraz po zmianie zastanawiam się czego mogę się spodziewać. |
Agaba190 (offline) |
Post #14 09-06-2018 - 10:22:36 |
k/Warszawy |
W orzeczeni są tylko zalecenia. W polskim prawie nie ma zakazu pracy w warunkach normalnych i co za tym idzie nakazu pracy w warunkach chronionych dla osób z orzeczeniem niepełnosprawności. Jedynie co musi pracodawca to dostosować stanowisko pracy do osoby niepełnosprawnej ( dotyczy to przypadku np. osób na wózku - musi być podjazd, poszerzone drzwi itd.). W sytuacji jeżeli wykonujesz pracę biurową to pracodawca nic nie musi robić.
Musisz mieć tylko zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, że nie widzi przeciwwskazań do zatrudnienia Cię na dotychczasowym stanowisku. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-06-2018 - 10:24:51 przez Agaba190. |