Nasz Ekspert

Avatar

prof. Piotr J. Wysocki

Absolwent Akademii Medycznej im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalista w dziedzinie onkologii klinicznej. Zatrudniony w Wielkopolskim Centrum Onkologii i Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autor ponad 130 artykułów i doniesień zjazdowych. Stypendysta m.in. Fundacji Miasta Poznania, Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej, Fundacji Tygodnika POLITYKA. Laureat m.in. Nagrody Prezesa Rady Ministrów, Nagrody Ministra Zdrowia, Nagrody IDEA Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO). Odbywał stypendia w Roswell Park Cancer Institute w Bufallo, USA oraz Princess Margaret Hospital Uniwersytetu w Toronto, Kanada. Jest przewodniczącym Komisji Nauki oraz członkiem Komisji Inicjatyw Klinicznych Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej. Zainteresowania kliniczne doc. Wysockiego związane są z dziedzicznie uwarunkowanym rakiem piersi oraz leczeniem raka piersi u młodych kobiet. Sfera zainteresowań naukowych obejmuje rozwój nowych strategii terapeutycznych w leczeniu raka piersi i nerki oraz przeciwdziałanie mechanizmom chemiooporności komórek nowotworowych.

  • Avatar

    Czy podczas chemioterapii można przebywać w otoczeniu dzieci?

    Chciałabym wiedzieć, czy będąc w trakcie chemioterapii mogę przebywać w otoczeniu dzieci? (czy nie zaszkodzę dziecku w moim otoczeniu, czy ja nie promieniuję).

    więcej

  • Avatar

    Czy chemioterapia jest konieczna? Czy hormonoterapia i herceptyna nie byłyby wystarczające?

    Mam 39 lat, 10 czerwca tego roku przeszłam operację mastektomii lewej piersi z biopsją dwóch wartowników, które były czyste. Wyniki badań histopatologicznych są następujące: Sutek lewy o wymiarach 13x12x2,5 cm, z płatem skóry 10x5 cm. Brodawka wciągnieta. W okol. brodawki guz szarawy twardy nieregularnego kształtu o wym. 17x13x10 mm, w odległości 3 mm od powierzchni brodawki, 3 mm od podstawy, 3,5 cm od I marginesu i 5 cm od II marginesu. Carcinoma ductale infiltrans mammae, Bloom II st. Nie stwierdza się inwazji naczyń na obrzeżach guza. Widoczne jest naciekanie pochewek pojedynczych nerwów. Poza guzem nie stwierdza się ognisk nowotworowych. Brodawka sutkowa-bez utkania nowotworowego. Nie znaleziono węzłów chłonnych. pT1c. ER-TS 7/8 (dodatni) PR-TS 6/8 (dodatni) HER2: 3+ (dodatni) Mój ogólny stan zdrowia jest bardzo dobry i podstawowe wyniki badań w normie. Mój chirurg onkolog optuje za dalszą terapią w postaci chemioterapii i skierował mnie do chemioterapeuty. Przeciwny jest hormonoterapii argumentując to moim młodym wiekiem. Jakie Pan zaleciłby teraz dalsze leczenie uzupełniające? Czy chemioterapia jest naprawdę najlepszą formą terapii w moim przypadku? Czy hormonoterapia i herceptyna nie byłyby wystarczające? Przyznam, że czuję wielki opór przed poddaniem się chemioterapii. Jaki jest maksymalny okres od operacji do podjęcia leczenia uzupełniającego?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest prawidłowe?

    W lutym przeszłam operację oszczędzającą piersi. Mam 54 lata. W rodzinie nie było historii rakowych. Wyniki histopatologiczne: Carcinoma ductale infiltrans mammae T1c, G1, ER-TS 6/8, PR-TS 7/8, Her2 ujemny, Ki67-2%. W jednym z węzłów wartowniczych był przerzut raka wypełniający cały węzeł, ale bez przekraczania torebki. Dodatkowy zabieg - usunięcie pozostałych węzłów - wszystkie czyste. Ponadto w wyciętym kwadrancie sutka nie znaleziono dodatkowych ognisk raka, margines dolny i górny bez utkania nowotworowego. Zastosowano leczenie - chemioterapia 4AC, radioterapia 25 lamp i 5 celowanych, hormonoterapia (nolvadex). Dodatkowe badania rtg klatki piersiowej, usg brzucha i waginalne, scyntygrafia są ok. Panie Doktorze, czy zastosowane leczenie jest właściwe i jakie są rokowania w moim przypadku, czy mam szansę na całkowite wyleczenie?

    więcej

  • Avatar

    Jaki to rodzaj raka?

    Mam 43 lata, w 2011 roku przeszłam operację oszczędzającą piersi. Wynik to carcinoma lobulare infiltrans ng2 g2 margines boczny lobular neoplasia grade2 intraductal hyperplasia, marginesy wolne od raka, w części przylegającej do marginesu bocznego obszar wzmożonego utkania śr. ok. 1,5 cm, wypreparowane dwa węzły wartownicze w jednym przerzut raka ograniczony do utkania węzła chłonnego w największym wymiarze 0,6 cm, zawartość dołu pachowego: 10 węzłów bez przerzutu raka, 8 węzłów bez przerzutu raka pr(+++) ts 8;ps5;is3 er(+++) ts 7;ps 5; is2 e-cadherin (+) cytoplazmatyczny her 0 (-). Proszę o wyjaśnienie jaki to rodzaj raka, stopień złośliwości i zaawansowania oraz jaka jest szansa na całkowite wyleczenie.  

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony poziom kwasu moczowego

    07.2007 cienkoigłowa - carcinoma. 11.2007 mastektomia G2 T2 N0 M0, ER 100%, PGR 100%, zoladex, tamoxyfen, 05.2008 histerektomia z owariektomią, sam tamoxyfen. 05.2010 silne opuchnięcie jednej stopy, szczególnie okolic haluxa. Badania: OB 35, kwas moczowy 11. Leczenie- NLPZ i Milurit wpierw 300 mg, później 500 mg/dz. Spadek kw. moczowego do 6,5. Przewlekłe stosowanie Miluritu 300 mg. 07.2012 powtórne spuchnięcie i obrzek stopy. Internista leczy analogicznie, zwiększony Milurit i NLPZ Pytanie: Czy należy wiązać podwyższenie kwasu moczowego u żony z leczeniem raka, gdy nie stwierdzono na żadnym z etapów zmian typu meta? Czy te bóle stawów stopy na tle kwasu moczowego to choroba odrębna (przypadek), czy powiązana z rakiem (zbieżność)?  

    więcej

  • Avatar

    Ból piersi i zgrubienie po usunięciu łagodnego guza

    W marcu miałam wycinany przy sutku guz 8 mm D24 - niezłośliwy guz sutka. Minął jakiś czas, a ja wciąż czuję kłucia sutka i od jakiegoś czasu pod pachą i niestety wyczułam zgrubienia. Czy mogę wiedzieć, co to może oznaczać? Czy powinnam zrobić usg lub mammografię?

    więcej

  • Avatar

    Usunięcie jajników zamiast hormonoterapii?

    W 2008 zachorowałam na raka piersi - guz hormonozależny ER+, PR+, Her2Protein-, E-cadheryn+. Węzły chłonne nie były zajęte. Zastosowano chemioterapię 4 kursy AC i hormonoterapię (zoladex 2 lata + tamxifen5 lat). Po 3,5 roku zdecydowałam się na rekonstrukcję piersi. Po wszczepieniu expandera w przeciągu 3 miesięcy pojawiła się wznowa w okolicy śródpiersia. Moment wszczepienia expandera zbiegł się z powrotem miesiączki. Jestem przekonana, że to spowodowało nawrót choroby. Guz nie został wycięty w całości, bo nie było takiej możliwości. Jestem po radioterapii radykalnej stand.prom. X6MV blizna po operacji w 2008 oraz boost na guz obecny 16gy-elektrony. Obecny guz ER 2+, PR 2+, HER2 protein 1+, Ki-67 + 20%. Jestem w trakcie chemioterapii 6 kursów TC. Po chemii planowana hormonoterapia. Czy nie lepiej byłoby zdecydować się w moim przypadku na usunięcie jajników? Mam obecnie 40 lat i nie planuje już rodzić dzieci. Co wiąże się z taka operacją? Wiem, że na pewno wcześniejsze klimakterium, ale czy to zapobiegnie nawrotowi choroby? Czy będę musiała łykać jakieś tabletki?  

    więcej

  • Avatar

    Czy można przyjmować leki przeciwzapalne podczas terapii herceptyną?

    Czy w czasie przyjmowania herceptyny można przyjmować leki przeciwzapalne Ibuprom, Ibuprofen? Czy nie wpływa to niekorzystnie na działanie herceptyny? Mama ma 63 lata, ma guzki w płucach, jest po taxotere, navelbinie, teraz w trakcie przyjmowania herceptyny. Lek Ibuprom chce wziąć na przewiane ramię.

    więcej

  • Avatar

    Drenaż limfatyczny podczas chemioterapii

    Mam guza piersi, pobrano wycinek do badania - jest złośliwy. Biorę chemię. Czy w trakcie jej brania można wykonywać drenaż limfatyczny kończyny czy należny odczekać jakiś czas? Nie zapisano mi żadnej rehabilitacji, a obrzęk bardzo mi dokucza dlatego chciałam się upewnić, czy są przeciwwskazania do drenażu w trakcie brania chemii AC?

    więcej

  • Avatar

    Preparaty sojowe, witaminy, dieta

    Mam 46 lat. W grudniu 2011 miałam operację oszczędzającą, rak piersi przewodowy inwazyjny NHG3, pT1c, pN1mi. Obecność receptorów estrogenowych 75% i progesteronowych 75%, HER-2/neu(4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+). Leczenie: radioterapia, Nolvadex-D, w lipcu wprowadzono mi Zoladex, celem zatrzymania pracy jajników. Biorę jednocześnie Nolvadex i Zoladex. Moje pytanie: 1) Czy leczenie hormonalne w takim zestawie jest odpowiednie? 2) Jakie badania powinnam zrobić obecnie - po 8 mcach od diagnozy? 3) Czy przy tym leczeniu powinnam uważać na jakieś inne leki - tabletki i witaminy brane w tabletkach, które mogą zaburzać leczenie (wit. B, D. C ) ? 4) Czy preparaty i produkty sojowe są tu niewskazane? Konkretnie: lecytyna, a co z fitoestrogenami z siemienia lnianego?                                    5) Czy powinnam brać np. Sylimarol lub inny lek osłonowo na wątrobę? 6) Czy dieta w przypadku tego rodzaju raka jest ważną częścią leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Czy powrót miesiączki może grozić zachorowaniem na raka drugiej piersi?

    W roku 2006 miałam mastektomię, carcinoma ductale invasivum mammae dextrae NHG 1, pT1c, pNO. Następnie leczenie zoladexem, później nolwadex, łącznie 5 lat. Obecnie mam przepisany Aromek. Od miesiąca 04/2012 zaczęły pojawiać się miesiączki. Mam endometrium, wyniki ostatniego łyżeczkowania: fragmenta mucosae canalis et fragmenta epithelii plani M -00100. Hyperplasia polyposa partim cystica endometrii M -72000. Mam pytanie - czy powinnam przyjmować Aromek? Czy powrót miesiączek nie jest zagrożeniem rakiem dla drugiej piersi?  

    więcej

  • Avatar

    Podróż na południe podczas chemioterapii TAC

    Zostałam zdiagnozowana z rakiem piersi prawej po tumorektomi (C50.9). Jest to Carcinoma ductale invasinum G2. Zaczęłam przechodzić chemioterapię wg schematu TAC - kurs I (Z51.1). Tolerancja leczenia i wyniki są na razie dobre i czuję się świetnie. Mam pytanie, czy po czwartym cyklu, który przejdę w II połowie września są jakieś przeciwskazania do podróży na południe Europy? Mam na myśli greckie wyspy Cyklady na początku października.  

    więcej

  • Avatar

    Czy stosuje się leki chroniące jajniki podczas chemioterapii?

    Czy w chemioterapii stosuje się osłonowo leki na podtrzymanie funkcji jajników? Czy są konkretne leki do konkretnego schematu? Mam obecnie 35 lat, zachorowałam w wieku 29. Miałam schemat AT + herceptyna. Leczenie moje miało miejsce 5 lat temu, wszystko wydaje się być w porządku (miesiączkować zaczęłam pół roku po chemii i przez całą herceptynę, w miarę regularnie). Sprawa mnie zaciekawiła.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia w rakach przedinwazyjnych i inwazyjnych

    Usunięto mi guza piersi Carcinoma intraductale VNPI-6, E-cardherin(+), P63(+), mRNA Ck19(-), ognisk nowotworowych nie znaleziono. ER-TS 8/8 dodatni; PR-TS8/8 dodatni, jestem po radioterapii. Czy konieczne jest leczenie hormonami? (NOLVADEX). Gdy one mają takie skutki uboczne, mogą wywoływać kolejne zmiany nowotworowe w innych częściach organizmu.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie raka piersi z ujemnymi receptorami hormonalnymi i dodatnim HER2

    Mam 53 lata, jestem po operacji oszczędzającej z biopsją węzła wartowniczego. To mój wynik: makroskopowy: fragment miąższu sutka o wym. 6,5x6, 5x2, 3cm oznaczony nitkami, na przekrojach tkanka tłuszczowa oraz spoisty obszar nieregularnego kształtu barwy białej o wym. 1,8x1, 5x1,5cm w odległości 0,3cm od powięzi, w pozostałej części obecne pasma połyskliwej białej tkanki, pobrano pełne przekroje. Powięź oznaczono niebieskim tuszem. oA1, oA2, oB1, oB2, oC1, oC2, x, xA węzeł chłonny o średnicy 1,5 cm. W1A, w1B, C.M łącznie 10bloczków. Wynik mikroskopowy: BCT z pobraniem węzła wartowniczego. 1. Typ histopatologiczny: rak przewodowy naciekający, 2. Stopień złośliwości G2(3+2 +2), Ki67 10% (G2 to średnia złośliwość a Ki67<14% to mała,więc czy jedno nie wyklucza drugiego, jaką mam naprawdę?) 3. Największy wymiar komponentu naciekającego 2 cm. 4. Wieloogniskowość - nie. 5. Odsetek utkania raka in situ: CDIS,10%. 6. Marginesy chirurgiczne mikroskopowo: najwęższy dla raka inwazyjnego 0,3cm od strony powięzi, dla CDIS 0,2cm.                                              7. Liczba wszystkich węzłów chłonnych z przerzutami 1 8. Liczba wszystkich znalezionych węzłów chłonnych 1 9. Średnica największego przerzutu w węźle chłonnym 9mm. 10. Stan receptorów steridowych ER i PGR 0%. 11. Stan HER2 3+, podtyp HER2 dodatni nieluminalny 12. pTNM: pT1cN1(sn) Bardzo proszę o interpretację i jakie według Pana powinnam mieć zastosowane leczenie, a może są dla mnie jakieś badania kliniczne? Dodam jeszcze, że na 24 sierpnia mam wyznaczony termin usunięcia węzłów chłonnych. Czy nie powinnam mieć też usuniętej piersi? Co Pan doktor o tym sądzi? I jeszcze jedno pytanie: czy nie za długo czekam na tę drugą operację przecież później znowu będę czekała na wynik, czy to nie przeciąga dalszego leczenia, czy to że mam HER2 3+ nie kwalifikuje mnie do szybkiej operacji, gdyż mogą się pojawić inne przerzuty. Jak Pan widzi moje szanse?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie?

      Moja mama 15 lipca tego roku przeszła operację oszczędzającą. Badanie histopatologiczne wykazało: guz - I,II,III - Carcinoma ductale infiltrativum. Bloom II (G2=3+2+1). pT1c - maksymalny wymiar guza wynosi 1,3 cm. W pojedynczych przewodach obecna są cechy raka przewodowego in situ typu "non comedo" (lity sitowaty) NG2. W obrębie gruczołów niezmienionych nowotworowo widoczne są liczne mikrozwapnienia. ER: (++) w ok. 75% komórek neo. IS 2 PS 5 TS 7 /status dodatni/ PGR: (++) w ok. 80% komórek neo. IS 2 PS 5 TS 7 /status dodatni/ HER2 (2+) wg Ventana /status graniczny/ Węzeł wartowniczy nie został zajęty. Chciałem zapytać o dalsze leczenie? Lekarz prowadzący stwierdził, że potrzebna będzie: radioterapia, hormonoterapia i chemioterapia, inny natomiast lekarz stwierdził, że obejdzie się bez chemioterapii. Jakie jest Pana zdanie na ten temat? I ogólnie jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    W jakim czasie po operacji powinna rozpocząć się chemioterapia?

    Mam 53 lata, od operacji minęły dwa tygodnie. Wyniki to Carcinoma ductale infiltrans, G3, pT2 N0/sn/, ER, PgR i HER 2 - wszystkie te reakcje wypadły ujemnie, Ki 67 - reakcja dodatnia w około 40% komórek nacieku nowotworowego. Nie znaleziono obrazów wrastania guza do naczyń. Elston,Ellis 3+3+2=8. Bardzo proszę o analizę wyników, rokowania oraz informacje co do dalszego leczenia. W jakim czasie po operacji można zacząć przyjmować chemię?

    więcej

  • Avatar

    Czy miesiączka powróci po zakończeniu chemioterapii?

    Mam 36 lat. Jestem po mastektomii lewej piersi i wycięciu węzłów chłonnych. Przeszłam 6 kuracji czerwonym Taxoterem. Po 2 dawce zatrzymała mi się miesiączka (to już 4 m-c bez okresu). W przyszłości chciałabym mieć dzieci, czy to możliwe?

    więcej

  • Avatar

    Czy można skrócić hormonoterapię, by planować ciążę po leczeniu raka piersi?

    Mam 35 lat, jestem podopieczną instytutu onkologii w Warszawie na Ursynowie. W marcu miałam operację oszczędzającą z usunięciem wszystkich węzłów chłonnych (węzły wartownicze były zajęte). Wynik: rak przewodowy naciekający, G2, ER 100%, PGR 100%, Her2 ujemny, fish negatywny, Ki67>14% Zlecone leczenie: 6FEC, radioterapia, hormonoterapia 5 lat (Zoladex 3 lata, Tamoxifen 5 lat). Jestem właśnie po 5 chemii. Proszę o informację czy zlecone leczenie - w szczególności hormonoterapia - jest niezbędne, czy ewentualnie można skrócić hormonoterapię? Jeszcze kilka miesięcy temu staraliśmy się zajść w ciążę, jednak teraz zmagam się z choroba. Czy moje wyniki, szczególnie rak hormonozależny wyklucza ciążę z uwagi na możliwość jego nawrotu? Jakie są rokowania? Jestem już mamą 5 letniej córki.

    więcej

  • Avatar

    Zaburzenia świadomości

    Moja mama dwa lata temu zachorowała na raka piesi.Teraz ma przerzuty na kości i na narządy w brzuchu. Pękł jej kręg w kręgosłupie i praktycznie leży. Od pewnego czasu zaczęła mieć zaburzenia świadomości, mówi rzeczy których nie ma. Czy to może być zaburzenie krążenia w mózgu a może jakiś ucisk jest? Robili tomografię i nic nie wykazało w głowie. Czego mamy się spodziewać? Czy można zapobiec tym zaburzeniom świadomości?

    więcej

  • Avatar

    Czy kwalifikuję się do badań klinicznych?

    W grudniu 2007 miałam mastektomię piersi lewej (w 2012 mam lat 62). Carcinoma ductale invasium mammae sinistrae. Metastases carcinomatosae in lymphonodis axillae (VI/XII). (NHG 2; pT 2; pN 2a), her2 score 3, rak hormonozależny. Wzięłam cztery kursy chemii AC. Herceptynę brałam w ciągu całego 2009 roku jako 17 wlewów. Dzięki herceptynie ustały mi bóle w biodrze i lewej nodze, które musiały być już w 2009 r. na tle przerzutów do kości. Dopiero po roku od zakończenia herceptyny znowu zaczęła mnie boleć noga w biodrze. W maju 2011 r. zrobiłam RM prywatnie - ze skierowania neurologa. RM wykazał zmiany meta w kościach kręgosłupa i talerzu biodrowym. W październiku 2011 wdrożono schemat CMF1 (endoxan 5 dawek). Następnie rozpoczęto leczenie taxolami (3 wlewy). Na początku 2012 pojawiły się przerzuty na wątrobie i od kwietnia 2012 przyznano mi lapatinib i xelodę. Aktualnie po 6 kursach lapatinibu i xelody stwierdzono progresję zmian na wątrobie (z 17 milimetrów do 25 milimetrów od okresie maja do sierpnia 2012) i zrezygnowano z leczenia tym schematem. Pomimo progresji na wątrobie, leczenie lapatinibem mi z całą pewnością bardzo pomogło jeśli chodzi o kości i ból. Wcześniej tylko leżałam, a teraz chodzę i nie biorę środków przeciwbólowych. 1 sierpnia 2012 wzięłam pierwszy wlew Navelbine i Mitoxantronum. Czy jest jeszcze szansa dostania w mym obecnym stanie terapii lekami tzw. celowanymi, najlepiej Herceptyną? Mam na razie tylko zmiany rozsiane w kośćcu i na wątrobie. Wszystkie inne organy są w normie. Czy biorąc pod uwagę moje dotychczasowe leczenie, kwalifikuję się na badanie kliniczne opisane w linku poniżej? http://www.roche-trials.com/trialDetailsGet.action?studyNumber=WO20698&diseaseCategoryId=7&byLocation=true    

    więcej

  • Avatar

    Czy po zakończeniu 2 letniej terapii zoladexem powinno się usunąć jajniki?

    Mam 39 lat, jestem 3 lata po mastektomii. Biorę tamoxifen i wzięłam ostatnią dawkę zoladexu. Chciałam zapytać, czy nie powinno być tak, że te leki powinnam brać do momentu przejścia w naturalną menopauzę? Jaka jest decyzja onkologii klinicznej w tym przypadku? Czy NFZ nie powinien dłużej refundować tych leków? Czy powinnam usunąć jajniki?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania?

    Mam 30 lat i dwa tygodnie temu dowiedziałam się że mam raka piersi. Badanie usg - na granicy kwadrantów zewnętrznych piersi prawej badalne zgrubienie o wym 20 mm x 25, sonograficzne hypoechogeniczna struktura o nierównym i zatartym obrysie o wym. 20mm x 13 mm. W dole pachowym węzły chłonne o wym 18 mm, 10 mm, i 8 mm. Rozpoznanie patomorfologiczne: carcinoma ductale invasivum nhg 2. Po wizycie u onkologa skierowani mnie na rtg klatki piersiowej oraz usg jamy brzusznej w celu wykluczenia rozsiewu, wyników jeszcze nie mam. Pani onkolog po badaniu jako rozpoznanie wpisała rak piersi prawej T2N2MX. Leczenie - chemioterapia przez pół roku później niestety amputacja piersi, Pani onkolog stwierdziła iż guz jest duży (5 cm) po zbadaniu i zmierzeniu linijką, nie jest operacyjny trzeba go zmniejszyć chemią, piersi nie da się niestety uratować. Jakie są moje rokowania? Czy mam szanse wyleczenia, co jeśli okaże się, że są przerzuty na inne organy?

    więcej

  • Avatar

    Czy hormonoterapia i radioterapia to wystarczające leczenie?

    Proszę o interpretację moich wyników i rokowanie dla mnie oraz czy zalecone leczenie jest wystarczające. Operacja oszczędzająca 20.06.2012 guzek o śr 1,3 cm odległy: A1 ligatura margines górny 1,5 cm B2 ligatury margines przyśrodkowy 3 cm C3 ligatury margines dolny 2 cm D4 ligatury margines boczny 1,3 cm E5 ligaturn margines od skóry 0,2 cm - docięto w trakcie operacji margines znad guza fragmenty tkanki tłuszczowej łącznie o średnicy 1,5 cm - utkania nowotw. nie stwierdza się F ligatur margines od powięzi 1,5 cm G obszar poza guzem Intraductal papillomatosis. Fibrocystic changes Ductectasiae Carcinoma ductale invasivum NG1, G1 IM: 2/10 HPF. węzły chłonne 0/22 ER +++ TS 8, PS 5, IS3 PR+++ TS 8, PS 5, IS 3 HER (+) Zlecono mi tamoksyfen na 5 lat i zoladex na 2 lata oraz radioterapię. Mam 39 lat. Na wyniku biopsji mamotomicznej wynik był Carcinoma tubulare, czy to oznacza jakiś inny typ raka?

    więcej

  • Avatar

    Suplementy diety i witaminy podczas leczenia onkologicznego

    Czy po leczeniu onkologicznym można przyjmować jakieś witaminy? Dostałam w prezencie suplementy diety CAT'S CLAW 5000- m.in.jest to wyciąg z kociego pazura, ale nie wiem, czy tym sobie nie zaszkodzę. Jestem 7 miesięcy od operacji, w trakcie brania herceptyny i hormonów. Również zapytam o witaminy takie jak belissa czy A+E.

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować hormonalną wkładkę domaciczną?

    Mam 34 lata, jestem 3 lata po mastektomii, miałam 6 kursów chemii, 3 razy minus HER2. W tym roku ze względu na powiększone endometrium ginekolog skierował mnie na histeroskopię, usunął mi polip i zalecił założenie wkładki domacicznej Mirena. Czy po mojej przygodzie z rakiem powinnam posłuchać ginekologa i zdecydować się na tę wkładkę?

    więcej

  • Avatar

    Inhibitory aromatazy przed menopauzą?

    Mam 37 lat. W 2009 przeszłam operację oszczędzającą piersi, wynik: Carcinoma mucinosum mammae, węzły ca metastaticum 1/17, ER 70%, Pgr 70%, Her2- "0". Chemioterapia TAC - 6 kursów. Hormonoterapia od sierpnia 2009 - Tamoxifen+Zoladex. W sierpniu 2011 przestałam przyjmować Zoladex. Jestem obecnie tylko na Tamoxifenie. W lutym 2012 wróciła mi miesiączka. W kwietniu dostałam zlecenie na zbadanie estradiolu, wynik: 229. W obrazie usg moje endometrium jest torbielowate, poza tym wszystko OK. Moja Pani doktor zleciła mi zamianę tamoxifenu na Arimidex, twierdząc że tamoxifen w moim przypadku nie jest już "wydolny". Ja boję się tej zmiany, gdyż ten lek jest przeznaczony dla kobiet po menopauzie. Pytałam lekarki, czy nie mogłabym wrócić do Zoladexu do 40 rż, ale Pani doktor stwierdziła, że to nie ma sensu. Czy tak wysoki poziom estradiolu dyskwalifikuje mnie do brania tamoxifenu i czy to znaczy, że przestał on działać?

    więcej

  • Avatar

    Rokowania przy raku piersi HER2 dodatnim i hormozależnym

    Mam 35 lat. W styczniu tego roku przeszłam operację oszczędzającą piersi. Guz 12 mm. Węzeł wartowniczy czysty. Rak G3, hormonozależny, HER2 3+. Jestem po chemioterapii 6 cyklów FAC, obecnie w trakcie hormonoterapii tamoksifenem i po radioterapii 21 naświetlań. Od września planowane włączenie herceptyny na rok. Czy zastosowana chemioterapia była prawidłowa, bo podobno skuteczniejszy przy HER2 3+ jest schemat TAC. Czy przy tak agresywnym raku mam szanse na wyleczenie? Jeśli tak to jakie?  

    więcej

  • Avatar

    Rokowania przy całkowitej odpowiedzi patologicznej na leczenie

    W kwietniu przeszłam operację oszczędzajacą piersi. Wycięto mi również 5 węzłów, wszystkie negatywne, w wyciętej tkance nie znaleziono ognisk pierwotnego typu nowotworu (G3 carcinoma inflitrante, Her 2+ FISH pozytynwy-80%, p53-99%, Ki67-67%, Prg i Erg Negatywny). USG wykonane przed operacją wykazało całkowicie zniknięcie guza. Zidentyfikowane nieliczne skupiska komórek nowotworu G1-carcinoma ductale. Przed operacją przeszłam 12 cykli Taxolu+Herceptyny, i po operacji, ponieważ zadziałała świetnie wcześniej, również dostałam Taxol+ herceptyna. Czeka mnie 30 naświetlań po zakończeniu chemioterapii. Przez cały okres leczenia przyjmuję decapeptyl. Chciałabym zapytać jakie są rokowania? Jakie jest prawdopodobieństwo przerzutów? Mam 32 lata.

    więcej

  • Avatar

    Czy to przerzuty?

    Odebrałam wynik badania izotopowego kości "słabo zakontrastowane, drobne obszary podwyższonego gromadzenia znacznika uwidoczniły się w kości czołowej po stronie lewej (zmiany w kościach sklepienia czaszki)". Czy to przerzuty? Przeszłam chemię przed i pooperacyjną, czy te zmiany mogą wynikać z brania chemii?

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia czy operacja oszczędzająca?

    Wynik otwartej biopsji pozwala w moim przypadku na operację oszczędzającą lub mastektomię. Ja mam podjąć decyzję. Dobrze, ale na jakiej podstawie mam to zrobić? Czym się kierować?

    więcej

  • Avatar

    Krwawienie z dróg rodnych przy terapii tamoksyfenem

    Mam 27 lat. Półtora roku temu wykryto u mnie raka piersi z przerzutem do węzłów pachowych, 2 guzy po 2 cm, hormonozależnego, brak amplifikacji, brak mutacji genów. Jestem po mastektomii podskórnej i od roku regularnie biorę tamoksyfen i zoladex. 2 miesiące temu miałam niewielkie krwawienie z dróg rodnych. Zrobiono mi abrazję, na wyniku: "materiał bezkomórkowy". Dziś znów pojawiło mi się krwawienie. Co to oznacza?

    więcej

  • Avatar

    USG jamy brzusznej - zmiana o niejasnym charakterze

    W kwietniu usunięto mi raka piersi, w maju 5 węzłów chłonnych w tym 1 zajęty. W czerwcu usunięto 15 pachowych w tym 6 zajętych. W lipcu zrobiono przed podaniem chemii USG jamy brzusznej i wykryto zmianę ogniskową o niejasnym charakterze (torbiel?ognisko zawałowe?guzek) do dalszej obserwacji i monitorowania. Zaznaczam, że miałam USG robione w marcu br. śledziona jednorodna normoechogenna niepowiększona. Bardzo się martwię tym wynikiem, co to może być?

    więcej

  • Avatar

    Spadek poziomu wapnia przy leczeniu przerzutów do kości

    Moja siostra ma liczne przerzuty do kości. Lekarz prowadzący przez kilka miesięcy zwlekał z podaniem pierwszej dawki bisfosfonianów, ponieważ moja siostra miała zbyt wysoki poziom wapnia we krwi, co negatywnie wpłynęło na pracę nerek. W tym czasie doszło do kilku złamań w kregosłupie. Ostatnio lekarz zdecydował się podać xgeve. Lek znacznie obniżył poziom wapnia we krwi . Moja siostra przyjmuje suplementy, żeby uzupełnić wapń, przyjmuje 1000 mg dziennie. Przy tej dawce poziom wapnia nadal jest bardzo niski i w związku z tym lekarz nie wypisał kolejnej recepty na xgeve. Powiedział, że leczenie xgeva musi zostać wstrzymane, dopóki poziom wapnia nie dojdzie do normy. Moje pytanie jest, czy można by zwiększyć dawkę wapnia, żeby utrzymać rytm w przyjmowaniu xgevy? Czy przerwanie leczenia xgeva jest uzasadnione? Myślę, że warto wspomnieć, że po podaniu pierwszej dawki xgevy i obniżeniu się poziomu wapnia we krwi, praca nerek wróciła do normy.

    więcej

  • Avatar

    Stan zapalny pod blizną pooperacyjną

    Moja mama 2 lata temu miała operację usunięcia piersi. Po operacji do teraz w całej ręce utrzymuje się duży obrzęk limfatyczny. Wczoraj pod blizną pooperacyjną wdał się duży stan zapalny. Czy to oznacza że pod blizną mamy do czynienia ze wznową raka? Jakie powinno być dalsze postępowanie? Dodam że mama bierze Tamoxsifen.

    więcej

  • Avatar

    Konieczność hormonoterapii

    Mam 32 lata, jestem po operacji oszczędzającej, miałam guza w prawej piersi wielkości 18mm. Nastąpiło wycięcie guza i biopsja węzła wartowniczka. Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego: Carcinoma ductale in situ (CDISnG2) cum invasione (G2) mammae. Lymphondulitis chronica reactiva 0/1 pT1aN(sn)0. Usłyszałam o konieczności radioterapii przez 5 tygodni i hormonoterapii przez 2 lata. Jestem przerażona tą hormonoterapią, zważywszy na to, że nie mam jeszcze dzieci.

    więcej

  • Avatar

    Badanie kliniczne z herceptyną

    Mam 44 lata i jestem ponad 4 lata po mastektomii (grudzień 2007) . Rozpoznanie: rak piersi lewej, guz śr. 1,8 cm, grade III, węzły czyste. Wynik badania histopatologicznego: HER2 dodatni (3+). Po mastektomii wzięłam 4 chemie czerwone a następnie zostałam objęta badaniem klinicznym. Tytuł badania: "Wieloośrodkowe, randomizowane, prowadzone metodą otwartą badanie fazy III oceniające efekty adiuwantowego podawania lapatynibu z transtuzumabem u pacjentów z HER2/ErbB2 dodatnim pierwotnym rakiem piersi". Z 4 możliwych do wylosowania grup, wylosowałam tę, w której podawano mi przez rok lapatynib. Zakończyłam leczenie tymi tabletkami w maju 2009 r. Od tej pory byłam pod obserwacją. Dwa miesiące temu robiłam wszystkie zlecone badania (mammografia, RTG klatki piersiowej, USG piersi, USG jamy brzusznej i UKG serca), wszystkie wyniki były dobre. Kilka dni temu mój lekarz prowadzący wezwał mnie na rozmową w sprawie badania klinicznego. Ze wstępnych badań nad lapatynibem okazało się, że u pacjentów, którzy go biorą istnieje niewielkie prawdopodobieństwo, że osiągną taki sam efekt leczniczy co pacjenci przydzieleni do grupy otrzymującej wyłącznie trastuzumab. W związku z tym zaproponowano mi w ramach tego badania przyjmowanie herceptyny od tego miesiąca przez rok. Nie dają jednak gwarancji, że może to pomóc zapobiec nawrotowi. Lekarz powiedział, że nigdy nie podawano osobom bez przerzutów herceptyny po takiej przerwie od operacji. Mam do piątku zdecydować się, czy będę brała herceptynę, czy też nie. Dodatkowo poinformowano mnie, że gdybym teraz wzięła herceptynę, to w przyszłości w razie przerzutów już nie będzie mi się należała w ramach NFZ. Wiem, że decyzję muszę podjąć sama, ale bardzo proszę o jakąś wskazówkę i radę, która pomoże mi w tym.  

    więcej

  • Avatar

    Skojarzenie tamoksyfenu z lucrinem

    Mam 39 lat. W 2010 roku miałam mastektomię piersi prawej. Wynik: Carcinoma ductale infiltrans grade2(A-B)E-karhedryna+.Obecne zatory komórek nowotworowych w naczyniach. W jednym z węzłów obecny przerzut raka (I 1/16)pT1cN1Mx ER+ PR+ Her(3+)+. Przeszłam chemioterapię 4 AC,12 Paclitaxel,17 herceptyn. Przez rok przyjmowałam tamoxifen. Ze względu na przerost endomietrium i abrazję w kwietniu tego roku (wynik: Endocervicis chronica ac metaplasia microglaandularis et planoepithelialis matura.Ovuri Nabothi. Polypus hiperplasticus cysticus endometrialis in fragmentam) mój onkolog odstawił mi tamoxifen. Obecnie jestem tylko na lucrinie co 3 miesiące. Czy właściwa jest decyzja o odstawieniu tamoxifenu i pozostawieniu mnie tylko na lucrinie? Czy powinnam porozmawiać z moim onkologiem na temat Inhibitorów aromatazy? Jeśli tak, to jakie w moim wieku najlepiej byłyby mi wskazane?

    więcej

  • Avatar

    Czy HTZ mogła przyspieszyć wzrost guza i zajęcie węzłów chłonnych?

    Mam 53 lata. W marcu miałam operację piersi - kwadrantektomia z biopsją węzłów wartowniczych. Wyniki badań histopatologicznych: Carcinoma ductale infiltrans mammae T1c G1. W obrębie wyciętego kwadrantu sutka nie znaleziono dodatkowych ognisk raka. Margines dolny i górny bez utkania nowotworowego. ER - TS 8/8, PR - TS 7/8, HER2 ujemny, Ki67 - 2%. Niestety w jednym z dwóch węzłów wartowniczych obecny przerzut raka wypełniający cały węzeł. Druga operacja - limfadenektomia pachowa. Nie znaleziono przerzutów . Zastosowane leczenie - obecnie chemioterapia 4AC, potem radioterapia i hormonoterapia. Panie Doktorze jakie są rokowania ? Czy przyczyną zajęcia węzła przy niskiej złośliwości i agresywności guza mogła być hormonalna terapia zastępcza (4 lata) i masaże z zastosowaniem lasera?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie paliatywne

    Moja siostra, 70 lat, miała w 2007 mastektomię lewej piersi i węzłów (6 zajętych). Z powodu naciekania raka (rak przewodowy, hormonozależny) musiała najpierw przejść chemioterapię. Operacja nie usunęła wszystkich komórek rakowych i wkrótce stwierdzono przerzuty w płucach. Siostra dostała arimidex i brała go aż do wiosny tego roku, kiedy to zauważyła guz na usuniętej piersi. Biopsja potwierdziła wznowę, więc siostra miała usunięty guz i wróciła do swojego miejsca zamieszkania z zaleceniem chemioterapii i radioterapii. Dostaje navelbinę i 5-fluorouracil. Badanie tomograficzne przed chemioterapią pokazało 3 zmiany w wątrobie, z podejrzeniem meta. I teraz lekarka od chemioterapii powiedziała jej, że "radioterapia nie ma sensu bo pani ma wszędzie przerzuty". Czy rzeczywiście to co mówi ta lekarka ma sens? Bo przecież w szpitalu gdzie siostra była operowana też wiedziano o przerzutach do płuc, a mimo to dostała skierowanie na radioterapię ponieważ w linii cięcia pozostały komórki rakowe. Czy tomografia jest wystarczającym badaniem, żeby z całą pewnością stwierdzić, że w wątrobie są przerzuty? A jeśli to są przerzuty, to czy to rzeczywiście wyklucza miejscową radioterapie w innym miejscu? Przeczytałam o usuwaniu guzów wątroby metoda embolizacji. Czy siostra mogłaby się kwalifikować do takiego zabiegu? Jest w dobrym stanie mimo wieloletniej choroby.

    więcej

  • Avatar

    USG piersi

    W otrzymanym wyniku okresowego badania usg piersi była informacja: piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej z elementami tkanki gruczołowej w górnych zewnętrznych kwadrantach bez cech MFC, doły pachowe bez zmian patologicznych, węzły chłonne niewidoczne. Zauważone zmiany ultrasonograficzne: w prawej części na godz. 9 przewód mlekowy 2,46 mm. Wskazana samokontrola piersi po miesiączce, kontrolne badanie USG piersi za 12 m-cy. To jest wynik od mojego ginekologa, który jednocześnie wykonywał USG. Co oznacza wynik i jakie powinno być postępowanie, ewentualnie leczenie ? Dodam , że mam 35 lat, jedno dziecko 10 l. Miesiączkuję regularnie. Upławów i wydzieliny nie mam. W 2 fazie cyklu odczuwam tkliwość/wrażliwość piersi, szczególnie z boku jednej (akurat tej bez żadnych zmian). Dwa lata temu usunęłam po 5 latach wkładkę hormonalną mirenę i od tamtej pory nie przyjmuję żadnych hormonów. Trochę się niepokoję bo rok to długo i nie wiem, czy powinnam coś z tym dalej robić, czy poczekać do kolejnego badania USG za rok.

    więcej

  • Avatar

    Iscador

    Ostatnio usłyszałam o wspomagających układ immunologiczny zastrzykach pod nazwą ISCADOR P, Q, M. To szwajcarski specyfik. Podobno w Niemczech jest na liście leków, jest refundowany i stosowany u pacjentów chorych na raka. Czy może mi Pan napisać, co sądzi o tym leku?  

    więcej

  • Avatar

    Czy wynik scyntygrafii jest wystarczający?

    Diagnoza: rak piersi lewej po amputacji 2000rok, chemioterapii i hormonoterapii (zoladex). Wznowa 2012r. Stan po wycięciu zmian - 3 guzki w bliźnie, linii pachowej tylnej i okolicy skroniowej, infiltratio carcinomatosa. Przerzuty do kośćca. Scyntygrafia - uwidoczniono liczne ogniska patologicznego gromadzenia w rzucie czaszki, kręgosłupa, mostka, żeber, miednicy oraz lewej kości udowej. Zalecenia etruzil oraz wlewy pamifosu co 4 tygodnie. Czy wynik scyntygrafii jest wystarczający do takiej diagnozy? RTG nic nie wykazuje. Jak długo ma być podawany pamifos i jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Skrócony czas uzupełniającej hormonoterapii u kobiet pragnących zajść w ciążę

    Mam 31 lat, w wieku 26 lat w drugim miesiącu ciąży wykryto u mnie raka piersi. W piątym miesiącu ciąży przeprowadzono u mnie operację oszczędzającą wraz z usunięciem węzłów chłonnych, nie było przerzutów. Po urodzeniu dziecka otrzymałam cztery cykle chemioterapii a następnie radioterapię. Od lutego 2008 zaczęłam przyjmować tamoxifen (5 lat) oraz zoladex (1 rok). Tego roku w maju minęło 5 lat od operacji natomiast w lutym przyszłego roku minie 5 lat od momentu przyjmowania tamoxifenu. Moje pytanie jest następujące: czy nadal muszę przyjmować tamoxifen do momentu aż minie 5 lat? Chciałabym zajść w ciąże, czy mogłabym już teraz skończyć przyjmować leki, jakie jest ryzyko nawrotu choroby podczas ciąży, jaki czas po zakończeniu przyjmowania tamoxifenu mogę starać się o zajście w ciążę?

    więcej

  • Avatar

    Blizna pooperacyjna "zbyt wyraźna w obrazie"

    Jestem 6 lat po operacji oszczędzającej prawej piersi (G1), wycięty węzeł wartowniczy, leczenie - brachyterapia oraz hormonoterapia (zakończona po 5 latach). W kontrolnym badaniu usg piersi lekarzowi nie spodobała się blizna pooperacyjna - opisał ją jako "zbyt wyraźną w obrazie". Reszta - ok. Po badaniu weryfikacyjnym w CO lekarka nie widziała żadnych niepokojących zmian w operowanej piersi ani w bliźnie. Porównywała obraz z usg z mammografią wykonywaną w CO, łącznie z ostatnim badaniem z marca br. - bez zmian. Nie wiem, czy to z nerwów, czy są inne przyczyny, ta pierś mnie pobolewa, nawet czasem czuję, jakby bolał mnie obszar żebra pod tą piersią. Dzisiaj odebrałam rtg płuc - bez żadnych zmian. Jestem również 3 miesiące po jodzie diagnostycznym (mikrorak tarczycy), wynik scyntygrafii dobry. Czy po tych badaniach (jod, rtg płuc) mogę zrobić jeszcze (dla ostatecznego potwierdzenia) mammografię rezonansu magnetycznego, czy są jakieś przeciwwskazania? Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie chciałabym sobie narobić kłopotu, a z drugiej strony niepewność też jest złym doradcą.

    więcej

  • Avatar

    Zielona herbata

    Koleżanki córka - lat 27 ma raka piersi. Z uwagi na fakt iż moja mama zmarła 8 lat temu, zapytały się o jakieś wskazówki, porady. Postanowiłam zasięgnąć opinii eksperta, ponieważ zdziwił mnie fakt odnośnie spożywania zielonej herbaty. Kiedyś mówiło się, że zawiera ona wiele składników pomocnych w walce z rakiem, dlatego chorym na raka zaleca się picie zielonej herbaty... dziś przeczytałam, że jednak tak nie jest. Czy jest to prawda? Dodatkowo chciałam się zapytać o sok Monavie - sok z owoców acai berry (jagody acai), a także o sok Noni. Czy są one zalecane, czy naprawdę pomagają, wzmacniają organizm, niszczą komórki rakowe, czy raczej jest to kolejny, że tak to nazwę chwyt marketingowy?

    więcej

  • Avatar

    Jak poprawić morfologię?

    U mojej mamy w kwietniu wykryto raka, 17.04 miała usuniętą prawą pierś. Rak przewodowy naciekający G2T2N0, guz 2,5cm, HER2 ujemny, receptory hormonalne dodatnie, ki 67 40-50%. Mama ma 50lat. Leczenie to chemia 4xAC i hormonoterapia. I moje pytanie: jakie są rokowania? Mama jest po pierwszym wlewie chemii, drugiego nie dostała ponieważ ma złe wyniki krwi, za mało krwinek białych. Mają się same zregenerować... Bardzo się boję o mamę, jak można poprawić morfologię? krwinki białe? ile można tak czekać z podaniem następnej chemii?

    więcej

  • Avatar

    Bio Bran

    Czy po chemioterapii można stosować Bio Bran i czy jest on skuteczny?

    więcej

  • Avatar

    Mastopathia fibrosa

    Usg wykazało zmianę w lewej piersi. Lekarz wykonał biopsję gruboigłową i wysłał do badania histopatologicznego. Na zleceniu napisał "wycinki ,okolica: sutek lewy, zmiany ogniskowe w piersi lewej". Wynik badania jaki otrzymałam brzmi: "mastopathia fibrosa". Lekarz powiedział, że nie jest to zmiana złośliwa tylko łagodna i dał dwie możliwości: albo zrobić zabieg metodą mammotomiczną albo pozostawić to jak jest i zgłosić się na badanie za pół roku. Proszę o radę, co w moim przypadku jest bezpieczniejsze dla zdrowia zabieg czy czekanie? Czy z takiej łagodnej zmiany może zrobić się szybko coś groźnego?

    więcej

  • Avatar

    Zwiększony przepływ krwi a zmiany rakowe

    Byłam u radiologa, który wykonał u mnie badanie usg w którym stwierdził guzki różnej wielkości. Mam piersi gęsto utkane, więc mammografia niczego nie wykazała. Okazało się, że prawdopodobnie mam torbiele. Mam piersi mastopatyczne. Okazało się, że po stronie jednego guzka usadowionego po zewnętrznej stronie prawej piersi blisko otoczki jest zwiększony przepływ krwi do węzła bliżej piersi, bo pod samą pachą niczego nie wykryto. Mam pytanie ...czy przy każdym guzku jest zwiększony przepływ krwi, czy tylko gdy guzki mogą być zmianą rakową?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Proszę o przetłumaczenie wyniku, jestem po mastektomii lewej piersi, rozpoznanie: ABC--NG 2,G2 aktywność mitotyczna;1 figura podziału/10 hpt obecna kolonizacja przewodów przez komórki rakowe oraz ogniskowe naciekanie naskórka brodawki sutkowej oraz częściowej odpowiedzi na leczenie z pozostałością ok 40% nacieku raka D- tela neoplasmatica absenta E-fibrosis F-carcinoma lobulare invasivum 1/10. W 1 z 10 węzłów chłonnych mikroprzerzuty raka wielkości poniżej 0,2 cm z naciekiem i przekroczeniem torebki węzłowej G-carcinoma metastaticum lymphonodo 13 przerzuty raka powyżej 0,2 cm.

    więcej

  • Avatar

    Niskie płytki krwi

    Panie doktorze jestem po raku piersi cztery lata. Odebrałam wyniki krwi Hematologia mam niskie PLT-110. Czy powodem może być terapia hormonalna (aromek) jeśli nie to jaka przyczyna?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Proszę o interpretację wyników oraz rokowanie: sutek lewy Carcinoma lobulare G2, węzły chłonne metastases carcinomatosae 2/21 carcinoma mammae T2N0M0 C50,4 Her2/neu(1+), Ki67(+) w an 20% kom. E-cadherin (-) RE: PS5+IS3=TS8, PR: PS5+IS3=TS8 margines głęboki i boczny wolne od utk nowotworowego, brodawka-utk nowotworowego nie stwierdzono.

    więcej

  • Avatar

    Możliwości dalszego leczenia

    Po porodzie w 2010 roku nie dostałam pokarmu w jednej piersi. Lekarze przetrzymali mnie 3 miesiące i w październiku miałam radykalną mastektomię. Guz miał 5,5 cm i 9 węzłów na 13 było zajętych. Niestety wynik hist-pat jest HER2 pozytywny (3+), nie jest hormonozależny. Dostałam 3 czerwone chemie i 3 taxotery. Potem były 23 naświetlania. Potem otrzymywałam 17 kursów herceptyny jako leczenie uzupełniające. Niestety po skończeniu herceptyny w badaniach kontrolnych wyszły mi przerzuty do kości i płuc. Niestety pojawiły się problemy z otrzymaniem następnego antygenu lapatinibu, dlatego mam 2 pytania do Pana doktora: Czy macie jakieś badania kliniczne z lapatinibem? Jaki rodzaj chemii byłby najlepszy, aby wydłużyć mi czas (mam 2 letniego synka i chciałabym być z nim jak najdłużej) Xeloda, czy zestaw taxol z gemcytabiną? Bardzo proszę o pomoc w powyższej sprawie.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest biopsja węzła wartowniczego?

    Guz o wymiarach 12x7mm mikroskopowo carcinoma ductale invasivum G2, odległy od granicy przedniej 4mm, od granicy tylnej 1mm, od granicy bocznej 3mm, od granicy przyśrodkowej 3mm, od granicy górnej 10mm, od granicy dolnej 7mm. Czy w tym przypadku potrzebne jest robienie biopsji wartowniczej? Oraz jakie może być leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Jak powinno wyglądać dalsze leczenie?

    Proszę o interpretację wyniku mojej żony i o odpowiedź jak powinno wyglądać dalsze leczenie. Lekarz prowadzący proponuje chemię, hormonoterapię i ponowną operację aby się upewnić czy to rak niezłośliwy. WYNIK TO: Rozpoznanie anatomopatologiczne: Z pogranicza kwadrantów dolnych piersi lewej. Preparat o wym.5,3x3x3 cm. W jednym biegunie na przekroju widoczny guz owalny, w największym wymiarze 3 cm. zrazowaty, włóknisty z drobnymi torbielkami i drobnymi ogniskami martwicy. Carcinoma intraductale cum invasio incipiens. Wynik badań immunohistochemicznych: Her-2-(0) Estrogen-odczyn dodatni w 70% komórek nowotworowych Progesteron-odczyn dodatni w 60% komórek nowotworowych Ki-67-dodatni odczyn jądrowy w <5%komórek

    więcej

  • Avatar

    AT i herceptyna czy AC i herceptyna?

    Mam 38 lat. Na początku czerwca 2012 usunięto u mnie guza prawej piersi, tzw. operacja oszczędzająca, oraz dwa węzły wartownicze. Wyniki: Ductale invasive carcinoma G2, skala Blomme'a II. Wycięto fragment piersi o wymiarach: 7,0 x 6,0 x 3,5 cm. Sam guz o wymiarach 1,2 x 0,6 cm. Najmniejszy margines 1,0 cm. Węzły chłonne czyste. Ujemny odczyn immunohistologiczny na receptor estrogenowy i progesteronowy; HER2 3+ oraz Ki 67 60%. Uprzejmie proszę o informację jaka chemia powinna być zastosowana w moim leczeniu - w Polsce lekarze sugerują 4 cykle AT a następnie radioterapia i herceptyna, w Stanach 4 cykle AC a następnie radioterapia i herceptyna. Skąd wynika ta różnica?

    więcej

  • Avatar

    Zmiany na wątrobie

    Jestem prawie 2 lata po operacji piersi, przeszlam chemioterapię, radioterapię, teraz jestem na hormonach. Mój rak był przewodowy T1c G2, 1 węzęł zajęty, Her2 negatywne. Byłam teraz na kontroli, zrobiłam TK i na wątrobie są 3 punkty w których zgromadził się radioznacznik, lekarz skierował mnie na usg, które nic nie wykazało, próby wątrobowe w normie. Czy to jest przerzut? Lekarz który robił usg mówił, że mogą to być naczyniaki, ma się skontaktować z moim lekarzem. Nie mam przy sobie wyniku z TK, zostawilam w gabinecie (zapomnialam). W lutym też robiłam usg i też nic nie było widać. Dlaczego na TK jest zgromadzony radioznacznik a na usg czysto? Czy to faktycznie mogą być naczyniaki? Czy to przerzut? Mam 55 lat.  

    więcej

  • Avatar

    Wyjaśnienie wyniku badania TK

    Proszę o wyjaśnienie wyników badania TK: Niejednoznaczny charakter obrączkowatej struktury na kikucie pochwy (po resekcji) o śr. 15mm-meta?

    więcej

  • Avatar

    Czy są szanse na wyleczenie?

    Mam 44 lata. Trzy tygodnie temu przeszłam mastektomię prawej piersi - w piersi wykryto dwa guzy: jeden o wymiarach 3,1 x 2x3 cm (ocena Nottingham grade 3) i drugi o wymiarach 1,5x1,5x1 cm (ocena Nottingham grade 2) . W węzłach chłonnych przerzuty raka - lekarz poinformował mnie, że na 11 usuniętych 3 były zajęte. Niespełna dwa lata temu (lipiec 2010) wykonywałam badanie usg piersi - żadnych zmian. W kwietniu tego roku usg wykazało zmiany. W rodzinie nikt nie chorowała na raka piersi. Otrzymałam wyniki badań histopatologicznych, proszę o ich interpretacje i wskazanie, jakie są rokowana w stosunku do mojej osoby. Zdaję sobie sprawę, że przede mną długotrwała walka z chorobą ale czy mam szanse na wyleczenie? Już wiem, że mam bardzo agresywnego nowotwora (HER 2 + 3), skłonnego do przerzutów. Byłam już na pierwszej wizycie u onkologa, Pani Doktor wyznaczyła mi termin pierwszej chemii - za dwa tygodnie. Oto moje wyniki: pT2(m)//N1Mx ER-TS= 8/8 pozytywny PR-TS=8/8 pozytywny HER 2 (3+) pozytywny Bardzo się niepokoję, bowiem od pewnego czasu bolą mnie plecy w części lędźwiowej - szczególnie jak siedzę. Czy mogą to już być przerzuty? RTG klatki piersiowej nie wykazało żadnych zmian.  

    więcej

  • Avatar

    Guz nie reaguje na chemię

    Mam 33 lata, stwierdzono u mnie raka piersi miejscowo zaawansowanego. Badanie usg 16/02 2,5x3 cm, usg 6/03 44x21, mammografia 16/03 średnica ok. 50mm. W pozostałych badaniach nie stwierdzono przerzutów. W biopsji gruboigłowej: NOS g2/g3, ER+ odczyn niejednorodny w ok. 10% komórek średni do silnego, w pozostałych obszarach brak lub ogniskowo słaby SCORE 4(Is2+Ps2), PR+ odczyn niejednorodny, w jednym z ognisk silny w 30% komórek, w pozostałych brak lub słaby SCORE 3 (IS1+PS2), HER2 (0) klinicznie ujemny, Ki67 (+) w 20-30% komórek. Przed zabiegiem operacyjnym podano mi pierwszy (z 3 zaplanowanych) wlew FEC (Fluorouracinum 1mgx750, Epirubicinum 1mgx150, Cyclophosphamidum-1mgx750), dodatkowo zastrzyk neulasta. W tej chwili mam zakończone 2 kursy FEC, następnie 3 kursy docetakselu, następnie planowana była operacja i radio+hormonoterapia. Dzisiaj zrobiłam usg i niestety wynik jest gorszy niż sprzed chemii, w badaniu rozmiar wyszedł ok.8 cm ale Pani doktor stwierdziła, że może to być mylące, niemniej jednak guz nie zmniejsza się. Jaki jest min.margines cięcia? Jaką metodę leczenia poleciłby Pan? Czy chemia ale np. co tydzień dałaby efekty? Czy może poczekać i nic nie zmieniać dopóki nie wezmę docetakselu? Dodatkowo po 3 wlewie FEC skóra na piersi zmieniła zabarwienie i jest sinawa.

    więcej

  • Avatar

    Jaki to rodzaj raka?

    Jaki to jest rodzaj raka: carcinoma lobulare fibroplasticum?

    więcej

  • Avatar

    Co to jest Ki67?

    Na wyniku mojej babci jest oznaczenie Ki67-50%, nie wiem co to znaczy. Proszę o wyjaśnienie. Babcia jest po operacji usunięcia piersi lewej. Wszystkie inne wyniki znamy i rozumiemy, ale tego oznacznika nie znam.

    więcej

  • Avatar

    Wynik biopsji mammotomicznej

    Proszę o interpretację biopsji mammotomicznej, rokowania i dalsze możliwe kroki. Mama ma 56 lat. Bardzo liczne przewody z carcinoma intraductale G3 (comedo carcinoma). Cechy kanceryzacji zrazików. Mikroinwazji nie można jednoznacznie wykluczyć. Laesiones fibroso - cysticae mammae: fibrosis cystes ductectasiae metaplasia apocrinalis laesiones prolifirativae mammae adenosis sclerosous hyperplasia ductalis. Rozumiem, że G3 to najwyższy stopień złośliwości, czy to przesądza o złych rokowaniach? Czy to jest określenie raka przedinwazyjnego, czy kanceryzacją zrazików oznacza, że to już jest inwazyjny? Mama ma wyznaczone przyjęcie do szpitala dopiero na 3 lipca. Proszę o informację, czy 3 tygodnie to czas kiedy mogą pojawić się przerzuty?  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie potrójnie ujemnego raka piersi

    Mam 41 lat. Jestem po mastektomii. Rak inwazyjny przewodowy NHG3, pT2, pN0. Receptory ujemne, HER-2 negatywny, Ki67 w 60% jąder komórkowych. W węźle wartowniczym zmian nowotworowych nie stwierdzono. Leczę się w WCO w Poznaniu. Lekarz mówił, że po mastektomii radioterapia nie będzie już potrzebna a hormonoterapii też nie będzie. Jestem po pierwszej dawce chemii, mam przyjąć 4 kursy (schemat EC). Czy jest to właściwy sposób leczenia? Czy to jest dla mnie najlepsze rozwiązanie? ( schemat EC wydaje mi się, że jest mało popularny). Proszę o odpowiedź jakie są rokowania. Czy w moim przypadku można warto leczyć herceptyną lub cisplatyną? Kiedy powinnam zrobić badanie markerów nowotworowych?  

    więcej

  • Avatar

    Czy radioterapia ma sens po 2 miesiącach od zabiegu?

    Wynik carcinoma duktale infiltrans Bloma II, badanie immunohistochemiczne: e-cordherin+, Ki-67 + około 8% komórek, receptor estrogenowy 100% +++/8pkt/, receptor progesteronowy 100% +++/ 8pkt/. Węzeł wartowniczy pachy - trzy węzły bez zmian. Węzeł wartowniczy pachy: zbadano 2, w większym przerzuty. Moje pytanie: czy muszą usuwać wszystkie węzły pachowe i czy terapia radioaktywna ma sens po 2m-ch od operacji usunięcia guza?

    więcej

  • Avatar

    Zgrubienie pod szwem po wyłuskaniu guzka z piersi

    31 maja 2012 roku miałam zabieg wyłuskania guzka z piersi. Guzek jest prawdopodobnie łagodną zmianą, ale czekam na wyniki. Pod szwami wyczułam zgrubienie, które mnie boli od kilku dni. Co to może być? Czy można pracować będąc po takim zabiegu? Pracuję w sklepie.  

    więcej

  • Avatar

    Rak zapalny

    U mojej mamy zdiagnozowano raka zapalnego piersi T4 N3 Mx. Wiem, że to bardzo poważne. Zaatakowany jest jeden węzeł pachowy i jeden nadobojczykowy, ale jak na razie w małym stopniu, choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie... Przepraszam, ale bardzo mało wiem na temat raka, a na temat zapalnego już w ogóle. Wiem, że jest dość trudny do leczenia i tyle udało mi się wyczytać z internetu. Wiem, marne źródło, ale jak na razie nie mam innych możliwości. Pocieszające jest to (przynajmniej tak mi się wydaje), że jak na razie oprócz węzłów nie ma nigdzie przerzutów, a wyniki krwi i ekg mama ma książkowe, co pozwoliło na podanie "czerwonej" chemii. Na razie miała jedną dawkę i czuła się po niej zadziwiająco dobrze, poza tym pani doktor była bardzo zadowolona, wręcz zdziwiona, że pierś jest znacznie mniej czerwona i bardziej miękka niż przed chemią. Czy to dobry znak czy raczej normalne przy podaniu chemii przy tego typu raku?

    więcej

  • Avatar

    Dolegliwości po biopsji mammotomicznej

    Pięć miesięcy temu miałam biopsję mammotomiczną, do tej pory odczuwam lekki ból tak jak po uderzeniu, uczucie ciepła oraz takiego ciągnienia z pachy. Kontrolne usg w marcu nic nie pokazało, dodam iż na badaniu przed biopsją - mammografi z kontrastem miałam 5a w rezonansie 4a i dwa lub trzy guzki w zależności od badania. W biopsji miałam usunięty ponoć jeden guzek a kontrolne usg nie wykazało żadnego guzka, lekarz nie potrafił mi nic na ten temat powiedzieć. Pierś boli i nie wiem co robić, czy czekać na kontrolną mammografię w okolicy listopada, proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczne usunięcie jajników u młodych pacjentek

    Mam 32 lata, w wieku 29 lat zachorowałam na hormonozależnego raka piersi. Jestem po mastektomii i chemioterapii, obecnie w trakcie hormonoterapii - Tamoksifen i Zoladex (od dwóch lat). Dziś na wizycie ginekolog zasugerował laparoskopowe usunięcie jajników zamiast kontynuacji hormonoterapii. Nie mam dzieci - powiedział że mam zastanowić się czy chcę mieć dzieci, a jeżeli tak, polecił skonsultować się z onkologiem kiedy najszybciej będę mogła zajść w ciążę, a po urodzeniu usunąć jajniki. A jeżeli wiem, że nie chcę mieć dzieci? Czy zasadne byłoby usunięcie jajników teraz? Jakie będą tego pozytywne i negatywne skutki?

    więcej

  • Avatar

    Czy przyspieszyć diagnostykę?

    Operację oszczędzającą miałam 30 listopada 2011 roku. Potem zaordynowano leczenie tamoxifenem,  w marcu i kwietniu miałam 17 naświetań i zabieg brachyterapii prawej piersi. Dziś podczas wizyty pani doktor przebadała mnie, dała skierowania na usg i mammografię. Po badaniu stwierdziła, że jest wszystko ok. Tylko wydała mi ubiegłoroczny, ostatni przed operacją wynik z mammografii piersi z dnia 28.11.2011r. W tym czasie ja już miałam stwierdzonego raka piersi prawej. Ale dopiero dziś przeczytałam ten wynik. Jest również opis piersi lewej: pierś lewa w projekcji skośnej, w rzucie kwadrantów górnych, 6 cm od brodawki asymetryczne zagęszczenie o wym.10x6mm - wskazane wykonanie zdjęcia celowanego powiększonego. Nie uwidoczniono skupisk i mikrozwapnień. 0 węzłów chłonnych. BI-RADS 0. Wskazane wykonanie zdjęcia celowanego powiększonego. Bardzo proszę o wyjaśnienie, co to znaczy zagęszczenie oraz czy czekać spokojnie do październikowej mammografii? Czy przyspieszyć diagnostykę?

    więcej

  • Avatar

    Odczytanie wyniku histopatologicznego

    Mam 31 lat i proszę o wytłumaczenie wyniku z badania histopatologicznego. Rozpoznanie a,b,c carcinoma lobulare invasivum NG2,G2. AKTYWNOŚĆ mitotyczna;1 figura podziału/10 hpf. Obecna kolonizacja przewodów przez komórki rakowe oraz ogniskowe naciekanie naskórka brodawki sutkowej. Obraz częściowej odpowiedzi na leczenie z pozostałością ok 40 % nacieku raka. D-TELA NEOPLASMATICA ABSENTA E-FIBROSIS F-CARCINOMA METASTATICUM lymphonodo( 1/10) w 1 z 10 węzłów chłonnych mikroprzerzuty raka wielkości poniżej 0,2 cm z naciskiem i przekroczeniem torebki węzłowej G- carcinoma metastaticum lymphonodo 1/3 przerzuty raka powyżej 0,2 cm. Jestem po mastektomii piersi lewej.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia po usunięciu macicy z przydatkami

    W 2007roku zachorowałam na raka piersi. Mastektomia radykalna piersi lewej. Rak hormonozależny. Następnie chemioterapia - 6 kursów chemii czerwonej, po niej tamoksyfen na okres 5 lat. Po roku zmieniony na egistrozol z powodu krwawienia. Tydzień temu została usunięta macica z przydatkami (profilaktycznie ze względu na obciążenie genetyczne). Moje pytanie brzmi: Czy po usunięciu macicy z przydatkami trzeba dalej brać egistrozol?

    więcej

  • Avatar

    BIRADS 5

    Co znaczy BI-RADS 5. ACR typ IV?  

    więcej

  • Avatar

    Przerwana hormonoterapia

    Usg piersi prawej wykazało na godz 8 ok 1,5 cm od otoczki guzek o obniżonej echogeniczności o wymiarach 10x8mm, o nierównych zarysach ze zwapnieniami wewnątrz. Zalecono mi BAC wynik badania : Carcinoma ductale invasivum mammae, II stopnia histopatologicznej złośliwości wg Blooma . Wykonano dodatkowe badania immunohistochemiczne: SMA(-), E (+w mniej niż 10% jąder komórkowych) Pg (+w mniej niż 10% jąder komórkowych), białko P53 (+ w więcej niż 75%jąder komórkowych). Wynik badania HER2 Protein(-). Obecnie jestem po mastektomii piersi prawej, otrzymałam chemię wg schematu AC - 4 serie, następnie hormonoterapię (tamoxifen). Obecnie leczenie hormonalne z powodu nieprawidłowego krwawienia przerwano, nie otrzymuję nic. Jestem rok po operacji, mam co 3 miesiące wizyty u onkologa i ginekologa. Martwię się czy przerwana hormonoterapia jest słuszną decyzją ze strony mojego onkologa?

    więcej

  • Avatar

    Alergia i jej leczenie po raku piersi

    Jestem alergiczką. W testach wyszła alergia na trawy i zboża. Od kilku lat leczę się bez efektów - objawy nasilają się z każdym rokiem. Ostatnio słyszałam o skutecznym leczeniu alergii za pomocą biorezonansu (metoda BRT). Chciałabym wiedzieć, czy jako osoba po chorobie nowotworowej mogę bezpiecznie poddać się tej terapii? Na stronie internetowej wyczytałam bowiem, że jedynym przeciwwskazaniem jest rozrusznik serca.

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest tak duża ilość naświetlań?

    Mam 39 lat. W styczniu miałam kwadrantektomię piersi lewej i biopsję węzła wartowniczego. Rozpoznanie: carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. G1 pT1NOMO, receptory estr.95%(+) 6 pkt progest.90%(++) 7 pkt Her-2 (1+), Ki67(+) poniżej 1% komórek nowotworowych. Leczenie: 4 kursy EC, tamoxifen, a teraz radioterapia 25 naświetlań + 8 celowanych. Czy w moim przypadku potrzebna jest tak duża ilość naświetlań i dlaczego?

    więcej

  • Avatar

    Róża

    W zeszłym roku w lipcu miałam różę. Leczenie ok. 7 tygodni antybiotykiem i okłady z soli fizjologicznej. Dziś kolejny raz mam różę. Jak z tym żyć? Jak się tego ustrzec? Oczywiście róża jest na prawej ręce - nie mam prawej piersi. Proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Jaką chemię powinnam dostać?

    W kwietniu 2012 zdiagnozowano u mnie guza prawej piersi. Wynik biopsji gruboigłowej carcinoma invasium probabiliter loburare G2 (M-8010/3). 11.05.2012 wykonano usuniecie guza tzw. operacja oszczędzająca pierś. Po operacji mój wynik: Ductal invasive carcinoma of the right breast NHG3,pT2,pN0(sn) (M-00020T-04024). Opis makroskopowy: częściowa resekcja gruczołu piersiowego. Fragm. piersi o wymiarach: 7,5 x 6,0 x 4,5 bez skóry oznakowany w sposób typowy bez zdj. RTG. Na przekroju guz o wymiarach 2,3 x 2,0 x 3,0. Margines od podłoża 0,2 cm, do pow. skóry 1,0 cm, domostkowy 0,7 cm, doobojczykowy 2,5 cm, dolny 1,3 cm. Opis mikroskopowy: Ductal invasive carcinoma of the right breast NHG3(3+3+3/22mitozy10HPF śr,pola 0,57mm). Największy wymiar zmiany 3cm. W utkaniu preparatu operacyjnego poza guzem: usual ductal hyperplasia(UDH ang.), fibrystic changes. Wynik bad.immunohistochemicznego: Nie wykazano obecności receptorów estrogenowych w jadrach komórek nowotworowych. Wykazano obecność receptorów progesteronowych w mniej niż 10% jąder kom. nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATWAY HER-2(4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+) Wykazana ekspresję antygenu poliferacyjnego Ki 67 w 80% jąder komórkowych. Węzły chłonne: Sinus histiocytosis lymphonodorum NoII. Zmian nowotworowych nie stwierdzono.(M-00020 T-08000) Proszę o informację jaka chemia powinna być zastosowana w moim leczeniu (chodzi mi o nazwę leku). Jestem zaskoczona tym faktem gdyż wynik biopsji G2 jest nieaktualny po badaniu materiału operacyjnego(NHG3) i dlatego nie byłam na to przygotowana psychicznie. Liczyłam na radioterapię.

    więcej

  • Avatar

    Rak rdzeniasty i menopauza indukowana chemioterapią

    Przeszłam cykl chemioterapii 4xAC oraz radioterapię 30 naświetlań z uwagi na nowotwór lewej piersi – CARCINOMA MODULARE NHG 3 (3+3+3) GRANICE CIĘCIA BEZ ZMIAN NOWOTWOROWYCH, ujemne wskaźniki ER(-), PGR(-), Her2(-). Ki67 około 25%. Węzeł wartowniczy czysty. Operacja oszczędzająca. Moje pierwsze pytanie dotyczy dalszego rokowania przy tego rodzaju nowotworze oraz pozostałych wynikach? Drugie pytanie odnosi się do objawów menopauzy. Po czwartej chemii zatrzymała mi się miesiączka oraz pojawiły bardzo częste i uciążliwe uderzenia gorąca( od chemii minęło dwa miesiące). Czy takie objawy mogą oznaczać skutki uboczne radioterapii czy może farmakologiczną menopauzę? Jeśli menopauzę to czy istnieje jeszcze szansa na cofnięcie się tego procesu? Mam 46 lat przed podaniem chemii miałam bardzo dobre wyniki hormonalne, menopauza u kobiet w rodzinie 54 – 56 lat. Trzecie pytanie dotyczy preparatu REMIFEMIN – czy w moim przypadku jest on wskazany ?

    więcej

  • Avatar

    Co oznacza ten opis? Czy są dwa typy raka?

    Moja mama (59 lat) 5.I.2012r. miała zrobioną mammografię. Wynik z opisem otrzymała na początku marca. Opis brzmi następująco: sutek lewy bez zmian podejrzanych, sutek prawy - na granicy dolnych kw. obszar niejednorodnych mikrozwapnień, w obrębie tkankowego zagęszczenia wielkości 50mm. Mama miała wykonane USG - lekarz nic nie zauważył i zlecił biopsję. 7 maja wykonano biopsję gruboigłową pod USG (pobrano 7 wałków do bad.hist.pat). Mama odebrała wynik, niewiele rozumiemy z opisu i w związku z tym bardzo proszę o interpretację. Opis: Rak naciekający piersi (3+1+1), Rak przewodowy in situ (ng2, typ lity z martwicą). Mama ma wyznaczony termin operacji za miesiąc, lekarz powiedział, że będzie miała wykonaną mastektomię, węzły zaś są czyste. Oto moje pytania: 1. co oznacza wynik badania hist. , cyfry w nawiasie 2. czy u mamy wykryto dwa typy raka (złośliwe) 3. czy będzie miała usuwane węzły 4. jakie są rokowania 5. jak będzie przebiegało dalsze leczenie (lekarz powiedział, że naświetlań mama nie będzie miała) 6. jaka jest tendencja do przerzutów Bardzo się denerwuję bowiem operacja dopiero za miesiąc a i tak już minęło prawie 5 miesięcy od kiedy u mamy wykonano badanie (mammografię) na którym zostały zauważone zmiany. Dodam jeszcze, że to pierwsza mammografia mamy.

    więcej

  • Avatar

    Czy tamoksyfen i egistrozol mogą powodować zaburzenia jelitowe?

    Od czterech lat biorę leki: tamoksyfen 1 rok, następnie egistrozol. Czy leki te mogą powodować zaburzenia jelitowe - stan zapalny śluzówki jelita, zespół jelita drażliwego?  

    więcej

  • Avatar

    Lokalizacja guza

    Chciałabym się dowiedzieć dlaczego nowotwór piersi najczęściej zlokalizowany jest w górno-zewnętrznym kwadrancie piersi? Czy to jest związane z dużą ilością tkanki gruczołowej, która się tam znajduje? Czy są jeszcze inne powody?  

    więcej

  • Avatar

    Długie oczekiwanie na operację

    USG: W lewej piersi tumor o nierównych zarysach dł. 10mm, biopsja gruboigłowa, BIRADS 5. Pierś prawa - zmiana może odpowiadać owalnemu płaskiemu hypoechogenicznemu guzkowi dł. 10mm, BIRADS 2. Przewody mleczne w normie. Jamy pachowe lewe: 3 węzły chłonne o pogrubiałej korze ze stłuszczonymi wnękami o długości 10 mm. wskazanie: B.A.C W pierwszej połowie maja moja mama otrzymała wyniki biopsji: Ca.mammae sin.- materiał biopsja gruboigłowa: Carcinoma ductale invasivum IIo B-R Ekspresja receptorów: stwierdzono brak ekspresji receptora ER i receptora PR w komórkach rakowych/K.937-8/12 /. HER2 silnie pozytywny /3+/ Dzisiaj mama była na komisji lekarskiej w Szczecinie i powiedziano jej ze potrzebne są dodatkowe badania. 20 czerwca umówiono ją na badanie węzłów chłonnych. Operacja usunięcia guza miałaby się odbyć na początku lipca. Niepokoi nas fakt, że mimo iż diagnoza wykazała HER2 silnie pozytywny operacje odwleka się na lipiec. Czytałam, że rak HER2 pozytywny jest rakiem szybko rosnącym i skłonnym do przerzutów. Dlaczego wiec trzeba czekać tak długo na dodatkowe badania i samą operację?

    więcej

  • Avatar

    Na czym będzie polegało dalsze leczenie?

    Mam 41 lat jestem po operacji oszczędzającej prawej piersi. Rozpoznanie: carcinoma labulare invasivum B-R-Elston, 6pkt.G2. Guz o wym. 21x15 mm położony przy granicy tylnej kwadrantu, wokół guza brak cech angioinwazji. W granicy tylnej obecny jest naciek powyższego carcinoma. Badania immunohistochemiczne guza sutka: panCK(+),E-cadhaerin(-). W jednym węźle chłonnym badaniami immunohistochemicznymi stwierdzono tzw. izolowane komórki raka z nowotworu sutka. Badania immunohistochemiczne węzła chłonnego: panCK(+),EMA(+) Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 10%(++) 4pkt, receptory progesteronowe w części inwazyjnej 1%(++) 3pkt. Her-2 w części inwazyjnej (1+) IKi67(+).  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników.

    Proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego. Opis makroskopowy: Pierś o wymiarach 11 x 10 x 4 cm z fragmentem skóry o wymiarach 10 x 5 cm. Na granicy kwadrantów przyśrodkowych, 0,6 cm od skóry i ok 0,3 cm od powięzi granicy cięcia szary, swoisty guz o największym wymiarze 1,4 cm W 7 węzłach piętra górnego i 1 węzła piętra dolnego komórek rakowych nie stwierdzono. Wynik badania: Carcinoma ductale invasivum mammae II stopnia histopatologicznej złośliwości wg Blooma. Wykonano dodatkowe badania imunohistopatochemiczne: SMA( - ) E ( +w mniej niż 10% jąder komórkowych ) Pg ( + w mniej niż 10% jąder komórkowych ) białko P53 ( w mniej niż 75 % jąder komórkowych ) Wynik badania HER2 Protein ( - )  

    więcej

  • Avatar

    Markery raka piersi

    Mam 48 lat, 3 lata temu miałam amputację piersi - rak z przewodowy G2, guz miał 1,5 cm wielkości, zmian naciekowych nie było, wszystkie wycięte węzły chłonne (25) były czyste. Receptory: estrogeny ++, progesteron +++, Her 2 - ujemny. Leczenie uzupełniające: 4 cykle chemii czerwonej, 2,5 roku brałam zoladex, teraz od dwóch miesięcy tamoxifen. Ostatnie badania kontrolne: w tym miesiącu mammografia, rtg płuc, pół roku temu usg piersi i jamy brzusznej - wszystkie wyniki dobre. Dostaję co pół roku skierowanie na badania krwi i marker CA15 3, wyniki są zawsze w normie, marker zawsze w górnej granicy normy. Dwa dni temu powtarzałam badanie krwi, marker wyszedł o 0,1 powyżej normy (31,1). Czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania?

    więcej

  • Avatar

    Ogniska osteolizy - możliwości leczenia

    Jestem po obustronnej mastektomii: pierwsza 18 lat temu, chemioterapia radioterapia. Druga: 5 lat minie w sierpniu: zastosowano chemioterapię, radioterapii nie było ponieważ choroba rozsiała się na płuca; po skończeniu chemioterapii uzyskano całkowitą remisję. Terapia Arimidexem a obecnie usunięto powodującego destrukcję kości guza wraz z marginesem zdrowej kości (wielkość 5 cm). Nie mam plastyki kości czaszki. PET-CT wykazał ognisko osteolizy w trzonie kości biodrowej. Czy w takim układzie będę mogą mieć naświetlania na głowę i biodro lub jakieś inne leczenie?? Moje receptory z przed 18 lat i 5 HR-2neu(++)" FISH" niediagnostyczne. A z nowego obecnego materiału oczyekuję na wynik badania metod FISH.

    więcej

  • Avatar

    Taksany - objawy uboczne.

    Jestem 4 miesiące po chemioterapii( schemat TAC), 2 miesiące po radioterapii. Obecnie jestem w trakcie hormonoterapii( od stycznia 2012). Odczuwam silne mrowienie w dłoniach i stopach oraz mam uczucie ciężkich nóg. Jaka może być przyczyna?

    więcej

  • Avatar

    ISCADOR

    Czy znany jest Panu lek ISCADOR i jakie jest Pana zdanie na temat włączenia do terapii nowotworowej , czy można go łączyć z chemioterapią? Jeżeli nie to jaki czas po jej zakończeniu ?  

    więcej

  • Avatar

    Angioinwazja a rokowania w raku piersi.

    Proszę o interpretację. Witam, mam 43 lata, jestem po kwadrantektomii piersi prawej i usunięciu węzłów chłonnych - 0,04 mm tylko w wartowniku , Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R- Elston 5 pkt. G1, guz o wymiarach 25 mm, na obrzeżach guza obecne są cechy angioinwazji, hormonozależny, Her-2 (1+) T2N1MO, miałam robione badanie immunohistichemiczne :takie są wyniki - pan CK(+), CD 34 (+) - w naczyniach Moje pytanie - co oznaczają takie wyniki badań immunohistochemicznych, oraz czy angioinwazja na obrzeżach bardzo pogarsza rokowania ?  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie uzpełniające po opercji

    W styczniu wykryto u mnie zmianę w piersi prawej. Biopsja wykazała, że jest to rak. Na początku marca przeszłam jednoczasówkę z usunięciem 3 węzłów. Wynik to carcinoma ductale invasium mammae G1 ac carcinoma intraductale typus cribriformis et solidus.Invasio carcinomatosa vasorum lymphaticorum,receptor estrogenowy na +++ 100%,progesteronowy na 90%,HER2 1+,ki w około 20-30%kk, węzły czyste. W drugiej piersi duże ognisko mikrozwapnień. Czekam na MRI i kolejną operację. Moje pytanie dotyczy leczenia, którego u mnie nie zastosowano. Czy jestem dobrze prowadzona? Lekarze mają podzielone zdania. Nie wprowadzono leczenia ze względu na małą masę guza 8mm oraz przebytą w przeszłości zakrzepicę, nie zablokowano miesiączki-mam 41 lat i na menopauzę się nie zapowiada. Czekam na wynik badań genetycznych, czy on również ma wpływ na dalsze leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RTG.

    Proszę o interpretacje wyników RTG: zmiany deformacyjne w obrębie guzków większych obu kości ramiennych , oraz zawały deformacyjne stawu barkowoobojczykowego - obustronnie . Rozrzedzenie struktury kostnej części bliższej trzonu prawej kości ramiennej . Drobne dobrze wysycone cienie w obrębie części bliższych trzonów obu kości ramiennych , nieco większe po stronie prawej niewielkie zawały kostne ? czy to przerzut ? jestem po amputacji piersi w grudniu i 4 chemiach Dr onkolog umówiła mnie na czwartek na następną chemie i nic mi nie chciała powiedzieć. Mam 64 lata  

    więcej

  • Avatar

    Różnica w rozpoznaniu i epikryzie a dalsze leczenie chirurgiczne.

    Jestem chora na raka piersi, mam za sobą 4 kursy chemioterapii AT pozostało jeszcze 2 do operacji. W rozpoznaniu w wypisie szpitalnym ma następującą klasyfikację choroby cT3N1Mx Z51.1/C50.9 natomiast w epikryzie T4bN3Mx. Czy takie nie jednoznaczne rozpoznanie może mieć znaczenie dla dalszego leczenia chirurgicznego. Czy przy N1 i N3 wycina się wszystkie węzły. Nadmienię, że nie miałam robionej bjopsji z węzłów tak więc czy tylko na podstawie badania USG można stwierdzić, że są w nich komórki rakowe, bo przecież gdyby ich nie było chirurg dokonuje chyba tylko amputacji samej piersi bez węzłów. Operację będę miała robioną w innym ośrodku niż leczenie chemioterapeutyczne gdyż w moim mieście nie oddziału chirurgii onkologicznej, tak więc pewnie chirurg będzie oceniał co ma zrobić na podstawie wypisu ze szpitala (co będzie brał pod uwagę rozpoznanie czy epikryzę). Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

    więcej

  • Avatar

    Kiedy stosowac leczenie uzupełniające?

    Panie doktorze proszę o odczytanie wyniku ''Carcinoma intraductale cum invasio incipiens''. Doktor prowadzący powiedział żonie, że to rak wewnątrzprzewodowy i że niema na to leku. Jakie dodatkowe badania należało by zrobić i czy można to jakoś dodatkowo leczyć?

    więcej

  • Avatar

    Kiedy podawać Lucrin?

    Witam, mam 39 lat, jestem po kwadrantomii piersi lewej i biopsjii węzła wartowniczego,Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R- Elston 5 pkt. G1, guz o wymiarach 13/10 mm, wokół guza brak jest cech angioinwazji, receptory estr. 95% prog. 90% Her-2 (1+) poniżej 1% komórek nowotworowych. pT1NOMO, po 4 kursach EC, czekam na termin radioterapii. Mam zacząć hormonoterapię Tamoxifen 5 lat + Lucrin 2 lata. Moje pytanie- czy niezbędne jest przyjmowanie w moim przypadku Lucrinu?  

    więcej

  • Avatar

    Czy 5 lat hormonoterapii jest wystarczającym leczeniem?

    Jestem 7 lat po zabiegu mastektomii z jednoczasową rekonstrukcją piersi z powodu raka cewkowego. Obecnie mam 52 lata. Rozpoznanie: carcinoma tubulare invasivum ( NHG 1 wg Elstona: 1+2+1/3 mitozy/10 HPF) et carcinoma ductale in situ: typ sitowaty i mikropapilarny o niskiej atypii jądrowej z martwicą centralną. Guzek o wymiarach 1,3 x 1,0 x 1,1 cm. Nie zajęte węzły chłonne. Oprócz operacji chirurgicznej zastosowano hormonoterapię: 2 lata Zoladex w monoterapii , 2 lata tamoksyfen - liczne powikłania, 3 lata Aromek. Czy hormonoterapia powinna zakończyć moje leczenie? Nie zastosowano chemioterapii. Jeszcze jedno pytanie- czy mogę mieć implant zęba?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku.

    Witam, bardzo proszę o interpretację wyników, jakie są rokowania i czy są zajęte węzły? To są wyniki mojej mamy , ma 50 lat. Myślałyśmy z mamą, że jest jeden zajęty węzeł a lekarz powiedział, że węzły czyste... Rozpoznanie Makroskopowe: Pierś prawa wraz z dołem pachowym o łącznych wymiarach 20x14x5cm, pokryta wrzecionem skóry o wym 17x18cm. Na przekroju w KGW znajduje się spoisty dobrze odgraniczony szaro- kremowy guz o największej śr 2,5cm, połączony z tkanką mastopatyczną, w której widoczne są liczne, drobne torbiele. Odległość guza od powięzi 0,2 cm , od powierzchni skóry 2 cm, od marginesu doobojczykowego 4,5 cm , od marginesu doogonowego 7cm, od marginesu pachowego 10 cm. Rozpoznanie Mikroskopowe: A. Papilla mammae normalis (sine laesionibus focalibus) B-F. Carcinoma ductale infiltrans NOS ( G2, Bloom 5, Elston - Ellis 7). Guz o największej średnicy 2,5cm. Najmniejszy margines odcięcia dopowięziony mikroskopowo szerokości 0,3-0,4cm. W obszarach sutka poza guzem ; Laesio fibrosocystica mammae cum adenosi sclerosans adenosi microglandularis et papillomatosi intraductalis multifocalis. G-l. Lymphonodulitis reactiva regionalis (1+/10) Guz wg Who/ UICC pT2 pN1a (+1/10) R0  

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno podawać się herceptynę przy guzach poniżej 1 cm?

    Mam 46 lat, w czerwcu 2011 w przesiewowym badaniu mammograficznym wykryto u mnie mikrozwapnienia (w włókniaku?). W badaniu USG niewidoczne. Tu muszę dodać, że moja mama w 2008 r miała usuniętego guza Carcinoma Ductale Invasium Mammae G2 wielkość 1 cm, bez przerzutów do węzłów chłonnych, hormonozależny (nadal przyjmuje hormony, przeszła chemioterapię AC, radioterapię i Herceptynę). Mimo, że lekarze proponowali obserwację zmian, ja desperacko poszukiwałam metody pobrania wycinku. W grudniu 2011r. trafiłam do Centrum Onkologii w Warszawie na biopsję gruboigłową pod kontrolą mammografu. Wynik Carcinoma Ductale Invasium Mammae G3 (3+3+2) Po dwóch miesiącach byłam operowana poprzez założenie kotwicy. Histopatologia wykazała:Rak przewodowy naciekający, G(2+2+2), największy wymiar komponentu naciekającego 0,5 cm, wieloogniskowość: nie, CDIS 10%, L/V0, R0, liczba wszystkich znalezionych węzłów chłonnych: 3, z przerzutami: 0 , pT1aN(sn)0. Utkanie raka w opisanym obszarze o wzmożonej spoistości szerokości 0,5 cm. Poza tym pojedyńcze przewody z utkaniem CDIS (NG2 z martwicą, typ lity) W sąsiedztwie loży po wcześniejszym badaniu diagnostycznym. ER 60% PGR 30% HER2 3+.. W Warszawie zalecono dalsze leczenie AC/TAX 3x , Herceptyna , radioterapia oraz hormonoterapia. Ja mieszkam w Łodzi więc dalsze leczenie prowadzę na miejscu, z tym, że lekarze zdecydowali leczenie AC cztery cykle (jestem po drugim), radioterapię i hormonoterapię. Twierdzą, że tamte zalecenia są nadleczeniem mojego przypadku, a ja boję się wznowy. Panie doktorze co Pan o tym sądzi kto ma rację. Czy NFZ refunduje Herceptynę przy guzie ponad 1 cm, jakie to ma znaczenie w nawrocie choroby? Czy moja córka (19 lat) może zachorować?. Geny BRCA i BRCA1 mamy czyste. Jak mogę jeszcze sprawdzić prawdopodobieństwo wystąpienia u niej guza.  

    więcej

  • Avatar

    Zmiany łagodne. Wycinać czy obserwować?

    W grudniu miałam wykonane Usg. Wynik: w piersi prawej na godz. 6-ej hypoechogeniczna zmiana o policyklicznych zarysach, wym. 16 x 8mm. Poza tym zmian ogniskowych, litych, torbielowatych, poszerzenia przewodów mlekowych nie stwierdza się. Skóra właściwa grubości prawidłowej. Z biopsji wynik: masy białkowe. Miesiąc później powtórzyłam badanie usg. Zmiana zmniejszyła się do wym. 11 x 6 mm. 20 kwietnia zrobiłam kolejne usg. Wynik: w piersi prawej na godz. 6-ej policykliczny guzek wymiarów 14 x 7 mm, najpewniej FA. Poza tym zmian litych, torbielowatych,poszerzenia przewodów mlekowych nie stwierdza się. Doły pachowe bez cech patologii.Wnioski: częściowa (niewielka) regresja zmiany w piersi prawej. Co to może oznaczać? czy jest potrzeba powtórzyć badania? Czy może usunąć tę zmianę?  

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia przed chemioterapią

    Leczenie uzupełniające w moim przypadku to na pewno radioterapia i hormonoterapia. Nie wykluczono w 100% jeszcze chemioterapii i wprowadzono nolvadex. Czy to nie jest przeszkodą w ewentualnej przyszłej chemioterapii? Jestem zaniepokojona taką decyzją i proszę o odpowiedź.  

    więcej

  • Avatar

    Zbiornik płynu chłonki a rekonstrukcja piersi

    Jestem rok po amputacji ( 04.04.2011 ) prawej piersi i myślę intensywnie o rekonstrukcji ale mam problem ponieważ utworzył się w części bocznej blizny i nieco powyżej widoczny odgraniczony grubościenny zbiornik płynu chłonki (z poj. przegrodami i elementami włóknika) wymiary około 40x15x45mm wg.USG ze stycznia 2012. Wykonano biopsję cienkoigłową pod kontrolą usg i częściowo opróżniono. Z powodu tego zbiornika wodnego przytrafiły mi się od maja ubiegłego roku do tej pory już pięć razy stany zapalne rany (leczone antybiotykami) .Pytająłam chirurga, czy można operacyjnie ten problem rozwiązać, odpowiedział mi, że owszem ale trzeba ciąć całą ranę. Moje pytanie dotyczy rekonstrukcji piersi i czy jednocześnie można rozwiązać problem tego zbiornika płynu.

    więcej

  • Avatar

    Zoladex i tamoksyfen u pacjentek przed 40 rokiem życia

    Mam 36 lat. Dwa lata temu wykryto u mnie raka piersi, w czerwcu 2010 r. miałam mastektomię, bez przerzutów do węzłów chłonnych. Jedyne leczenie jakie zastosowano to hormonoterapia, biorę zoladex 3,6 i tamoxifen. Lekarz mówił, że zoladex mam brać przez dwa lata, czy to wystarczająco długo, zastanawiam się czy nie byłoby bezpieczniej brać go dłużej? Wiem że są kobiety które stosowały zoladex przez 3 a nawet 5 lat.

    więcej

  • Avatar

    Fibroadenoma i fibrosclerosis

    Proszę o interpretację wyniku i komentarz. Wynik histopatologiczny biopsji mammtomicznej: fibroadenoma et fibrosclerosis. Wiem, że fibroadenoma to gruczolakowłókniak, ale czym jest fibrosclerosis, czy jest to groźne, czy pojawienie się tej zmiany zwiększa ryzyko raka piersi? Mam 20 lat.  

    więcej

  • Avatar

    Herceptyna przy dużej ilości zajętych węzłów chłonnych

    Moja 67 letnia mama przeszła mastektomię lewej piersi i usunięto węzły. Leczy się na nadciśnienie i cukrzycę. Wynik: Na przekrojach, na granicy zewnętrznych kwadrantów, widoczny twardy guz o największym wymiarze 28mm gwiazdkowato naciekający otoczenie. W odległości około 3cm od ww widoczny nieregularny twardy obszar guzowatej tkanki w obrębie kwadrantu dolnego zewnętrznego. Zmiana ta ma największy wymiar wynoszący 22mm. W tkankach dołu pachowego widoczne liczne, twarde, lite powiększone węzły chłonne. Mikroskopowo, w wycinkach z obu zmian guzowatych znaleziono utkanie naciekającego raka przewodowego o niskiej dojrzałości histologicznej (carcinoma ductale infiltrans mammae G3, Elston, Ellis 3=3=2+8). Większa ze zmian składa się praktycznie wyłącznie z tkanki raka naciekającego, w mniejszej ognisko raka inwazyjnego ma największy wymiar około 8 mm i otoczone jest polami rozrostów typu "high-grde DCIS". Znaleziono obrazy wrastania nowotworu do naczyń chłonnych. W wycinkach z nadesłanej piersi pobranych spoza ww zmian guzowatych nie znaleziono utkania nowotworowego. W 13/15 węzłów chłonnych dołu pachowego (nie licząc ww węzłów szczytu pachy) znaleziono przerzuty raka, w większości tych węzłów tkanka przerzutowego guza przekracza ich torebkę. Podsumowanie: Carcinoma ductale infiltrans mammae G3, pT(m)2 N3 Mx. ER - reakcja dodatnia w około 30% komórek nacieku raka, PgR - reakcja dodatnia w około 5 % kom. nacieku raka, Ki 67 - reakcja dodatnia w około 20% kom.nacieku raka. HER 2 - silnie dodatnia ciągła reakcja błonowa w około 80% kom. nacieku raka (3+ "stan pozytywny"). Panie doktorze, biorąc pod uwagę powyższe, jakie dalsze leczenie uzupełniające będzie tutaj najlepsze? Ponadto czy przy takiej zajętości węzłów dopuszcza się leczenie herceptyną czy jest jakieś ograniczenie zajętości?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie?

    Wynik mojej 61-letniej mamy. 04 kwietnia br. miała mastektomię prostą + SNB prawej piersi. Wynik końcowy: rak przewodowy inwazyjny oraz przewodowy in situ piersi prawej (NHG3, pT1c, pN0). Opis makroskopowy: amputowana pierś prawa o wymiarach 21,8 x 1,1 x 1,0 cm oddalony 4,1 cm od granicy górnej, 2,6 cm od podłoża i 1,2 cm od skóry. Opis mikroskopowy: rak przewodowy inwazyjny - NHG3 (3+3+3/43 mitozy/ 10 HPF - pole widzenia 0,55 mm). Rak przewodowy in situ ( typ lity, comedo o wysokiej atypii jądrowej 10% guza). Obecne zmiany in situ typu: kanceryzacja zrazików. Brodawka bez zmian patologicznych. W utkaniu gruczołu miąższ zanikowy. Węzły chłonne dołu pachowego: przewlekły odczyn węzłowy i histiocytoza zatokowa (No IV) Węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Pozostałe wyniki: Wynik badania immunohistochemicznego: Nie wykazano obecności receptorów estrogenowych w jądrach komórek nowotworowych. Nie wykazano obecności receptorów progesteronowych w jądrach komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2/neu (4B5). Odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego (Score = 3+). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w około 50% jąder komórkowych. Bardzo proszę o interpretację tego wyniku. Jaka metoda leczenia byłaby w tym przypadku najskuteczniejsza? Po jakim czasie od mastektomii najlepiej ją rozpocząć? Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Torbiele w piersi

    Mam 40 lat i następujący problem. Przy badaniu palpacyjnym piersi od dawna wyczuwałam w jednej piersi podłużne zgrubienie, które lekko się przesuwa. Ostatnio przy padaniu piersi wyczułam zgrubienia. Ponieważ się przestraszyłam i chciałam rozwiać wątpliwości zapisałam się prywatnie na usg. Wynik usg : piersi o utkaniu tłuszczowo-gruczołowymi z zaznaczonymi cechami dysplazji. W badaniu gruczołów nie stwierdzono litych zmian ogniskowych. W prawej piersi torbielki 5 mm i 3 mm na godz. 9. W lewej piersi torbielka 3 mm przybrodawkowo. W prawym dole pachowym 13 mm odczynowy węzeł chłonny. Lekarz stwierdził, że nic się nie dzieje. Ja idąc na usg nie czułam żadnej torbielki, a robiłam 3 dni temu, taraz jak dotykam w prawej piersi gdzieś miedzy 9-10 godziną czuję twardy przesuwający się pod palcami malutki guzek - czy to może być ta torbielka - tak nagle się uwidoczniła? Jestem tydzień przed okresem czy to ma jakiś związek? Nie wiem co robić. Czy zrobić jeszcze mammografię? Czy węzeł chłonny odczynowy w jednym dole pachowym to coś złego, czy pozostałość po przebytej niedawno infekcji zatok lub jak stwierdził radiolog - reakcja na golenie pach i antyperspirant? Ponadto 20 lat temu rodziłam córkę, dostałam zapalenia piersi nie mogłam karmić i mleko ściągałam a miałam go dosyć dużo. Przez te 20 lat wydzielina w piersi mi się utrzymała. Kolor mleczny. Badałam poziom prolaktyny okazał się w porządku. Teraz zauważyłam że wydzielina przybiera barwę zielonkawą. Obecna jest w obu piersiach czasami jest czasami nie, w zależności od dnia cyklu menstruacyjnego przy ucisku pojawia się lub nie. Na usg nie wyszły poszerzone przewody mleczne. Co powinnam zrobić dla pewności o zdrowie piersi?

    więcej

  • Avatar

    Jak złagodzić uderzenia gorąca?

    Mam problem ze skutkami stosowania tamoksifenu i zoladexu czyli objawami przedwczesnej menopauzy. Mam 38 lat. Jestem też w trakcie przyjmowania herceptyny (11 podań). Moje pytanie - czy mogę stosować np. ACTIV-MENO lub inny środek, który złagodzi uderzenia gorącą, nocne pocenie itd.Terapię hormonalną stosuję od sierpnia 2011 po mastektomii i usunięciu wszystkich węzłów - maj 2011.

    więcej

  • Avatar

    Jak to jest z HER2?

    Jak to jest z tym Her2? JEŚLI jest her+++ to znaczy, że rak ma szybką dynamikę podziałów komórkowych (tzn. szybko rośnie?) Czyli jeśli mam Her ujemny, to powinnam się cieszyć? A mam potrójnie ujemnego - to mam złe rokowanie? Czegoś tutaj nie rozumiem. Od dawna o tym myślę, przecież jak mam her- to oznacza, że rak wolno rośnie? Dlaczego więc są poważne rokowania przy 3 minusach?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    Mam 52 lata. 16 marca miałam operację piersi - kwadrantektomia prawostronna, biopsja węzłów ratowniczych. Pierwsze wyniki badania patomorfologicznego: Carcinoma ductale infiltrans mammae, Bloom 1st. W obrębie wyciętego kwadrantu sutka nie znaleziono dodatkowych ognisk raka. Znaleziono 3 węzły chłonne bez przerzutów nowotworowych. Margines górny i dolny bez utkania nowotworowego. pT1c No. Druga część wyników po miesiącu: Wynik badania węzłów wartowniczych. W jednym z dwóch węzłów obecny jest przerzut raka wypełniający cały węzeł. Receptory: ER- TS 8/8 + PR-TS7/8+ HER2 O ujemny. Decyzja lekarzy na limfadenektomię pachową. Operacja 18 kwietnia. Wyniki: znaleziono 4 węzły chłonne bez przerzutów raka. Przed informacją o węzłach wartowniczych były plany na radioterapię i hormonoterapię. Panie Doktorze jakie może być w takiej sytuacji dalsze leczenie i jakie są rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Łagodzenie skutków menopauzy u pacjentek hormonalnie ujemnych

    Pytanie dotyczy stosowania preparatów łagodzących skutki przedwczesnej menopauzy spowodowanej chemioterapią. Nie stosuję leczenia hormonalnego z uwagi na ujemne wskaźniki ER(-), PGR(-), Her2(-). Lekarz ginekolog przepisała mi Remifemin, czy jest on bezpieczny w moim przypadku? tj. tumorektomii Intra lewej piersi (T1cN0M0, carcinoma ductale invasivum mammae G2). Może jakiś inny preparat zawierający np. fitoestrogeny jest lepszy?  

    więcej

  • Avatar

    Zmiany przerzutowe z cechami rozpadu

    W opisie TK 67 kobiety jest zapis: "Badaniem objęto podstawne części obu płuc uwidaczniając liczne zmiany przerzutowe z cechami rozpadu, wielkości do 3,3 cm." Proszę mi wytłumaczyć, co to znaczy, że zmiany mają "cechy rozpadu"? Badanie było robione w ramach diagnozowania, nie podjęto jeszcze żadnego leczenia (czekamy na wizytę). Jakie znaczenie dla kierunku leczenia oraz dla rokowań mają te "cechy rozpadu"? Spodziewam się, że to niedobrze, ale jak bardzo? Na co musimy zwracać szczególną uwagę?  

    więcej

  • Avatar

    Biopsja węzła wartowniczego kilka tygodni po zabiegu usunięcia guza

    Na początku kwietnia miałam usunięcie guza (wraz z marginesami) z piersi prawej, ale bez węzłów. Po wynikach histopatologicznych lekarz zalecił usunięcie wszystkich (?) węzłów chłonnych z prawego dołu pachowego. Czy mogę tego uniknąć (boję się obrzęku limf. oraz ograniczenia sprawności ręki), korzystając z procedury biopsji węzła wartowniczego? Gdzie można uzyskać informację, gdzie taka procedura jest wykonywana? Jakie mogą być konsekwencje obu rozwiązań? Czy kwalifikuję się do usunięcia tylko węzła wartowniczego? Czy może to być ryzykowne i lepiej na wszelki wypadek wszystkie? Na USG przed operacją miałam doły pachowe wolne. Czy powinnam wykonać dodatkowe badania? Carcinoma ductale invasium. Bloom 2. klasyfikacja:pT1b „fragment skóry 4x2x1,3cm bez brodawki sutkowej, z tkanką tłuszczową 8x6x3 cm z zaznaczonym marginesem wg opisu. Na przekroju w części centralnej materiału szare twarde nieregularne ognisko śr. 1cm, około 0,5 cm od marginesu głębokiego. Guz z całym marginesem głębokim znad nacieku. Margines przyśrodkowy makroskopowo bez zmian 3,5 cm od guza. Naciek nowotworowy średnicy 1 cm w odległości 1,5cm od marginesu od powięzi. Margines przyśrodkowy wolny od nacieku nowotworowego szerokości 3,5cm. Margines boczny makroskopowo bez zmian, zaznaczony tuszem 3,5 cm od guza, margines górny i dolny 2 cm od guza"  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie? Czy robić badania genetyczne?

    U mojej mamy wiek 58 lat zdiagnozowano raka piersi lewej, jest po mastektomii - rozpoznanie mikroskopowe jest następujące - guz: Carcinoma ductale invasivum. Elston-Ellis 6 Tumor diam. max 2 cm.  Tkanki pachy: matastases carcinomatosae lymphonodorum 5/8. Brodawka: mamilla sine carcinomate. pT1c pN2a pMx NPI=5,4 ER (+) odczyn słaby do średniego w około 60% PGR (+) odczyn średni w około 50% HER2 (++) Ventana FISH - w opracowaniu Ki67 (+) poniżej 10% komórek Zastosowano leczenie: chemioterapia 3xFEC plus 3x Taxotere z następową radioterapią, hormonoterapią i immunoterapią Herceptyną w zależności od wyniku badania FISH. Mama dobrze się czuje, dobrze znosi chemioterapię (jest po dwóch FEC) po wyglądzie nie widać, że choruje. Jakie są rokowania i czy zasadne jest to leczenie? Czy do zrobienia badań genetycznych przeze mnie i moje dwie siostry potrzebne jest skierowanie?  

    więcej

  • Avatar

    Bóle neuropatyczne palców u rąk i nóg, silne bóle kości

    Mam 46 lat mieszkam w Poznaniu, jestem po usunięciu guza hormonozależnego, przerzutów na węzły nie było przyjmowałam zoladex 3,6 przez 2,5 roku, nolwadex przez 6 miesięcy, obecnie mam przepisany tamoxifen. Mam pytanie: jak i u kogo leczyć skutki uboczne przyjmowanych leków - bóle neuropatyczne palców u rąk i nóg, silne bóle kości, kręgosłupa. Badanie rezonans kręgosłupa, scyntygrafia kości wykluczyła przerzuty, densynsometria wykazała silną osteopenię.

    więcej

  • Avatar

    Wydzielina z piersi

    Mam 26 lat, 20 miesięcy temu rodziłam. Karmiłam córkę jakieś 3 tyg piersią. Pierś miałam operowaną 2 razy przed ciążą (gruczolakowłókniak), drugą też 2 razy przed i po ciąży - również stwierdzono gruczolakowłókniaki. Ostatnio zauważyłam, że z jednej piersi po ucisku wypływa płyn na podobieństwo mleka. Czy jest to możliwe, że po tak długim czasie jeszcze produkowane jest mleko? Proszę o odpowiedź gdyż wizytę lekarską mam dopiero za 4 miesiące a zaczynam się martwić.

    więcej

  • Avatar

    Czy hormonoterapię można stosować dłużej niż 5 lat?

    Mam 54 lata. W 2010 r miałam usuniętą macicę wraz z jajnikami. Zachorowałam na raka piersi w 2005 r. Od 2006 - 2009 brałam tamoxifen a od 2009 r do chwili obecnej arimidex, w sumie 6 lat. Standardowo hormonoterapia trwa 5 lat. Czy można ją dłużej stosować i czy nie jest to szkodliwe dla zdrowia?

    więcej

  • Avatar

    Neuropatia po AT, tamoksyfen w oczekiwaniu na operację

    Czekam na mastektomię obu piersi. Ostatnią chemię AT podano mi 21.03. Operację zaplanowano na 15.05. Czy mogę czekać tyle (osiem tygodni) bez podania dodatkowych leków (hormonoterapii - rak jest hormonozależny)? Wcześniej chciano odstąpić od podania ósmej chemii. I wtedy moja Pani Doktor powiedziała mi, że zabezpieczymy mnie tamoxifenem. Chemioterapeuta zdecydował o konieczności wzięcia ósmego cyklu, jednak potem już nie dostałam żadnego lekarstwa. Czy powinnam skontaktować się jeszcze z lekarzem? Po chemioterapii mam neuropatię - drętwieją mi nogi i ręce, odczuwam w nich zimno. Czy te objawy ustąpią? A może mogę sobie jakoś pomóc? Ponadto puchną mi stopy i bolą mięśnie. Czy to normalne? Czego są objawem?  

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia u chorych otyłych

    Moje pytanie dotyczy dawek Tamoxifenu, po jednej tabletce otrzymują panie niezależnie od wagi, na czym polega blokada estrogenów przez Tamoxifen? Czy przy nadwadze, czy też otyłości ta jedna tabletka jest wystarczająca?Jakie badania wykonać, aby mieć pewność, że lek jest skuteczny? Istnieje opinia, że u kobiet z nadwagą, czy też otyłych częściej występuje rak piersi, oraz wznowy u kobiet leczonych na raka. Mam 56 lat, 159 cm wzrostu, waga 78 kg, czyli prawie 20 kg nadwagi.

    więcej

  • Avatar

    Odchudzanie w trakcie hormonoterapii

    Jestem po mastektomii lewej piersi. Skończyłam w grudniu szósty cykl chemii, obecnie leczę się herceptyną (przez rok). Biorę tamoxyfen, po którym boję się utyć. Czy mogę podjąć jakąś dietę odchudzającą, czy w moim przypadku łączyć się to będzie z obniżeniem odporności?

    więcej

  • Avatar

    Odczytanie wyników po mastektomii

    To wynik mojej 61-letniej mamy. Wyczuła guz w połowie lutego. 04 kwietnia miała mastektomię prostą + SNB prawej piersi. Wynik końcowy: rak przewodowy inwazyjny oraz przewodowy in situ piersi prawej (NHG3, pT1c, pN0). Opis makroskopowy: amputowana pierś prawa o wymiarach 21,8 x 1,1 x 1,0 cm oddalony 4,1 cm od granicy górnej, 2,6 cm od podłoża i 1,2 cm od skóry. Opis mikroskopowy: rak przewodowy inwazyjny - NHG3 (3+3+3/43 mitozy/ 10 HPF - pole widzenia 0,55 mm). Rak przewodowy in situ ( typ lity, comedo o wysokiej atypii jądrowej 10% guza). Obecne zmiany in situ typu: kanceryzacja zrazików. Brodawka bez zmian patologicznych. W utkaniu gruczołu miąższ zanikowy. Węzły chłonne dołu pachowego: przewlekły odczyn węzłowy i histiocytoza zatokowa (No IV) Węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Bardzo proszę o interpretację tego wyniku. Czy to oznacza, że wykryto dwa rodzaje raka? Jaka metoda leczenia byłaby w tym przypadku najskuteczniejsza? Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Chemioterapia przedoperacyjna

    Mam 33 lata, stwierdzono u mnie raka piersi miejscowo zaawansowanego. Badanie usg 16/02 2,5x3 xm, usg 6/03 44x21, mammografia 16/03 średnica ok. 50mm. W pozostałych badaniach nie stwierdzono przerzutów. W biopsji gruboigłowej: NOS g2/g3, ER+ odczyn niejednorodny w ok. 10% komórek średni do silnego, w pozostałych obszarach brak lub ogniskowo słaby SCORE 4(Is2+Ps2), PR+ odczyn niejednorodny, w jednym z ognisk silny w 30% komórek, w pozostałych brak lub słaby SCORE 3 (IS1+PS2), HER2 (0) klinicznie ujemny, Ki67 (+) w 20-30% komórek. Przed zabiegiem operacyjnym podano mi pierwszy (z 3 zaplanowanych) wlew FEC (Fluorouracinum 1mgx750, Epirubicinum 1mgx150, Cyclophosphamidum-1mgx750), dodatkowo zastrzyk neulasta. Wszystkie wyniki krwi mam w normie. Czy takie leczenie jest wystarczające? Czy AC byłoby bardziej skuteczne?  

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po hormonozależnym i HER dodatnim raku piersi

    Mam 27 lat, 2 lata temu zachorowałam na raka piersi hormonozależnego. Mutacji genów nie stwierdzono. Jestem po 4 cyklach chemioterapii, radioterapii i 17 cyklach herceptyny. Miałam operację oszczędzającą z wyciętymi wszystkimi węzłami chłonnymi w których nie stwierdzono przerzutów. Obecnie przyjmuję Zoladex oraz Tomoxifen. Badania kontrolne wychodzą bardzo dobre bez niepokojących zmian. Moje pytanie - czy mogę przy takiego rodzaju nowotworze zajść w ciążę i czy konieczne jest 5 letnie leczenie jeśli wszystko jest dobrze? Serdecznie proszę o odpowiedź, poradę, będę bardzo wdzięczna ponieważ nie wiem co mam myśleć, jedni lekarze mówią, że jest możliwość wcześniejszego zajścia w ciążę a jedni, że lepiej poczekać. Nie wiem, co jeszcze może mnie w życiu złego spotkać, różnie bywa dlatego nie chciałabym marnować cennego czasu i pięknych chwil związanych z macierzyństwem i jeśli jest taka możliwość spełnić swoje marzenie. Bardzo proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Preparat Detox+

    Zanim wykryłam guzka w piersi przyjmowałam od kilku tygodni preparat Detox+. Czułam się po nim bardzo dobrze, parę spraw w organizmie mi się wyregulowało (ciśnienie, wypróżnianie, cera). Interesuje mnie jaki wpływ ma ten preparat na proces leczenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o chemioterapię. Opinie są bardzo podzielone, słyszałam głosy na tak i na nie. Waham się, czy go brać dalej czy odstawić. Nie chciałabym sobie w żaden sposób zaszkodzić.  

    więcej

  • Avatar

    Odczytanie wyników

    Proszę o wytłumaczenie, co oznaczają te wyniki: Carcinoma ductale invasivum G2. receptory ER(metoda Quick Score wg Allreda):PS 5 +IS 2= TS 7 receptory PR(metoda Quick Score wg Allreda):PS 5 +IS 3=TS 8 HER 2/neu:(3+) Ki67-odczyn dodatni w ok.40% jąder komórkowych

    więcej

  • Avatar

    Arimidex, herceptyna, wczesne wykrycie przerzutów

    Moje pytanie dotyczy stosowania Arimidexu. Przeczytałam artykuł, z którego wynika, że Arimidex jest skuteczniejszym lekiem niż Tamoxifen. Fragmencik: Arimidex detronizuje tamoksyfen - Najnowsze wyniki badania ATAC (Arimidex, Tamoxifen, Alone or in Combination) potwierdziły większą skuteczność anastrozolu (Arimidex firmy AstraZeneca) w porównaniu z tamoksyfenem w zmniejszaniu ryzyka nawrotu raka piersi u kobiet po menopauzie z nowo zdiagnozowanym wczesnym rakiem piersi. Wyniki te dotyczą pięcioletniego okresu leczenia uzupełniającego. Guz usunięty rok temu, ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. Jestem po chemioterapii TAC, radioterapii, biorę tamoxifen i herceptynę. Mam 49 lat. Czwarta chemia zatrzymała mi miesiączkę. Kilka lat temu przeszłam operację usunięcia żylaków, teraz już pojawiły się nowe. I kolejne pytanie: jak długo przyjmuje się herceptynę? Czy terapia obejmuje 17 podań, czy też podawana jest dokładnie przez rok, co oznacza 1 lub 2 podania więcej? I ostatnie pytanie: W swoim artykule napisał Pan, że jeśli pojawią się przerzuty, to bez wpływu na długość życia pacjentki jest wczesne (przed wystąpieniem objawów) wkroczenie z agresywną chemioterapią. Dlatego nie wykonuje się częstych i dokładnych badań po zakończeniu leczenia systemowego. Czyli, że wczesne wykrycie wznowy czy przerzutu nie ma znaczenia dla dalszego procesu leczenia? Czy w takim razie w ogóle jest sens podejmowania ponownej walki skoro wynik jest przesądzony? Czy ja to dobrze rozumiem?

    więcej

  • Avatar

    Rak wewnątrzprzewodowy o komponencie raka sitowatego

    U mojej 58 letniej mamy wykryto raka. Jest już po wycięciu guza i wartownika. Wartownik czysty a w rozpoznaniu guza napisali: rak wewnątrzprzewodowy o komponencie raka sitowatego pT1c, G2. Lekarz prowadzący powiedział, że skończy się na 20 lampach i tamoksifenie, że mamy się nie martwić. Czy to wystarczy? Co oznacza komponent raka sitowatego? Czy to bardzo groźny rodzaj?

    więcej

  • Avatar

    Guzek lity w piersi

    Mam 24 lata i ostatnio byłam drugi raz w życiu na badaniu USG piersi, w lewej okazało się, że mam coś w postaci guzka 8mm, 10 godzina, struktura lita. Lekarz powiedział, że mam trzymać kciuki, żeby to zniknęło i przyjść na badanie kontrolne za rok. Mimo to bardzo się niepokoję. Nie wiem czy powinnam gdzieś jeszcze się przebadać czy rzeczywiście poczekać rok?  

    więcej

  • Avatar

    Terapia nolvadexem i lucrinem u pacjentek po 40 roku życia

    Mam 44 lata.9.12.2010 miałam operację oszczędzającą, rozpoznanie: rak piersi lewej T1NO, z biopsją węzła wartowniczego, węzły czyste. Guz hormonozależny, moje receptory: ER ++50% do8pkt i PgR+ do 10% do 3 pkt. Przeszłam radioterapię. Od roku biorę Nolvadex i Lucrin, dodam, że miesiączkowałam regularnie, od roku mam blokadę i nie ukrywam, że nie najlepiej się czuję w tej wywołanej sztucznie menopauzie. Bardzo proszę o opinię na temat mojego leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Ogon Spence'a

    Mam pytanie dotyczące ogona spencea. Miałam zabieg piersi prawej (ta okolica) i usunięto mi tłuszczaka a drugiego na granicy mięśnia kw.zewn. zostawiono - wynik wycinka też tłuszczak. Zabieg był 1,5 roku temu. Ale w usg węzły nadal pozapalne - jak przed zabiegiem, innych zmian nie ma, jednak "ogon"ewidentnie jest coraz bardziej uwypuklony, jakbym chodziła na siłownię, a nie chodzę:) Do tego pojawił się ból w tym miejscu i mam wrażenie, że pod pachą jest większe obrzmienie, choć w usg nie ma nic znaczącego(?). Zastanawia mnie jednak ten nasilający się ból. Proszę o jakąś sugestię - ból pojawia się bez względu na cykl. Ta pierś była już 4-ro krotnie cięta (kw.zewn.i przy otoczce). Czy ten ból może być związany z tymi zabiegami? I co dalej, czy tak już będzie zawsze? Czasem jest tak, że boli mnie ręka w ramieniu i czuję dziwne kłucie w piersi. Proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie isoptinu podczas kuracji zoladeksem

    Czy przy braniu zoladexu istnieją jakieś przeciwwskazania do brania leku Isoptin 120 i ewentualnych witamin typu Bodymax?

    więcej

  • Avatar

    Czy przerzuty mogły być spowodowane stresem?

    Dwa lata temu zmarła moja mama na raka piersi i od tego czasu nurtuje mnie jedno pytanie czy przerzuty na inne części ciała mogły być spowodowane dużym stresem. Mama w czerwcu miała wypadek samochodowy tzn. uderzyła w jadące dziecko rowerem. Na szczęście nic poważnego jej i jemu się nie stało, ale ona strasznie to przeżyła. Po powrocie do domu z dnia na dzień czuła się coraz gorzej tzn. miała zaniki widoczności, brakowało jej czucia na jednej części ciała, widziała podwójnie. Lekarze mówili że to był wylew. I od tego czasu czuła się coraz gorzej aż do lipca kiedy zmarła . Nurtuje mnie to pytanie, czy ten wypadek mógłby być powodem pogorszenia jej stanu zdrowia i przyspieszenia śmierci i przerzutów.

    więcej

  • Avatar

    Jak długo Zoladex?

    Mam 42 lata 3,5 roku temu miałam mastektomie prawej piersi, przeszłam chemioterapię, leczenie herceptyną , przez okres trzech lat przyjmowałam Zoladex i Nolvadex-D jednakże po ostatniej wizycie lekarz zapisał mi już tylko Nolvadex-D. Czy słusznie? Na początku tej terapii lekarz wspomniał o pięciu latach brania zastrzyków.

    więcej

  • Avatar

    Zaniki pamięci, zawroty głowy

    Ponad 4 lata temu przeszłam amputację piersi, guz 0,9 na 0,7 cm, G2, hormonozależny. Od jakiegoś czasu zdarzają mi się takie sytuacje: w jednej chwili jakbym się nagle obudziła i nie wiem gdzie jestem, co przed chwilą robiłam, zawroty głowy, i zdarzyło się mi mieć problem z czynnością, którą bardzo często wykonuję. Płaciłam kartą i miałam wklepać kod, znam go, ale trwało to dość dużą chwilę nim powiązałam liczby na klawiaturze z cyframi, które miałam w głowie. Mam skierowanie na rezonans głowy z sugestią meta. Czy można te zachowania powiązać z chorobą Alzheimera, czy w moim wieku ona może zaatakować? Mam 57 lat.

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    U mojej mamy zdiagnozowano rak zrazikowy naciekowy 9mm. Miesiąc temu przeprowadzono operację oszczędzającą. W wynikach histopatologicznych wyszło, że z jednej strony cięcie jest w granicy zmiany. Druga operacja w ubiegłym tygodniu. Wycięto margines od str. w/w cięcia. Po 2 dniach powstał stan zapalny, w piersi płyn i ropa. W tej chwili mama jest w szpitalu, antybiotyki i płukanie, wg. lekarza prowadzącego stworzyła się kieszonka. Po wyleczeniu czeka mamę mastektomia, ponieważ w wycinku z drugiej operacji były komórki rakowe. W związku z tym mam pytanie: Jak powinno wyglądać dalsze leczenie? Lekarz mówił, że po mastektomii radioterapia nie będzie już potrzebna. O chemioterapii nie było w ogóle mowy.

    więcej

  • Avatar

    Operacja radykalna czy oszczędzająca?

    Mammografia i USG: BIRADS 5, w sutku prawym na godz 8 i 2 cm od otoczki struktura hypoechogeniczna śr 8mm o zatartych obrysach. Doły pachowe wolne. Po biopsji cienkoigłowej rozpoznanie mikroskopowe: "Płaty i płaciki komórek nabłonkowych dwóch populacji: jedna bez - oraz druga mniej liczna z cechami umiarkowanej atypii." Lekarz sugeruje operację radykalną, przestrzegając przed skutkami radioterapii w przypadku operacji oszczędzającej (zwapnienie płuc?). CZY JEST TO ISTOTNE ZAGROŻENIE I, KTÓRE POWINNO ZADECYDOWAĆ O WYBORZE OPERACJI ? Mam 63 lata, dość płytki oddech, ale generalnie płuca OK. Piersi dość małe. Dodatkowo w przyp.decyzji o operacji oszczędzającej, LEKARZ WYMAGA UPRZEDNIEGO WYKONANIA REZONANSU magnet. piersi, co jest niełatwe do osiągnięcia i wydłuża czas czekania na operację (znalazłam miejscowość, gdzie mogłabym to badanie zrobić odpłatnie, ale zalecają robić 6 tygodni po BAC - CZY RZECZYWIŚCIE TRZEBA TYLE ODCZEKAĆ? Czy wymóg przedoperacyjnego rezonansu może się wiązać z faktem iż w szpitalu w którym miałabym się poddać operacji, podobno (?) nie ma możliwości wykonania podczas operacji badania śródoperacyjnego - brak patomorfologa(?). Chciałabym uniknąć operacji radykalnej ze względu na obawy przed obrzękiem limf oraz ograniczeniem sprawności ręki, itd. W przypadku operacji radykalnej miałabym w tym szpitalu mieć USUNIĘTE WSZYSTKIE WĘZŁY CHŁONNE - CZY JEST TO KONIECZNE, CZY SZUKAĆ INNEGO SZPITALA? CZY WARTO ZAWALCZYĆ O OPERACJĘ OSZCZĘDZAJĄCĄ? CZY MAM SIĘ PRZEJMOWAĆ SKUTKAMI RADIOTERAPII? JAK SZYBKO POWINNAM MIEĆ OPERACJĘ ? (radykalną mogłabym mieć szybciej). Czy w przypadku decyzji o amputacji piersi można nie usuwać wszystkich węzłów chłonnych ? Czy to zależy od techniki stosowanej w szpitalu? Warto szukać szpitala z większymi możliwościami?

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    Mam 49 l .1marca2012 wykonano usunięcia guzka z większą częścią prawej piersi. Badanie histopatologiczne: Carcinoma ductale infiltrans mammae, Bloom-2 (diameter1,5 cm), partimcomedocarcinoma intraductle. Fibrosclerosis cystes etadenosis sclerosans mammae. Proszę o przetłumaczenie i jakie leczenie zastosować. Przy mammografii węzły chłonne niepowiększone.

    więcej

  • Avatar

    Zmiana klimatu

    Mam 56 lat. Mastektomię przeszłam w lutym 2010 r. Rozpoznanie kliniczne: CA bifocale mammae dex. W opisie mikroskopowym: A - guzek, B-C - II guzek, D - brodawka, E - I - spoza guza. A - Laesio fibrosocystica mammae cum adenosi sclerosana focalis. Fibroadenoma pericanaliculareparvum mammae. B-C - Caricinoma ductale NOS infiltrans mammae. G2 (Bloom3, MBR=6, Elston-Ellis 6). D - Papilla mammae fere normalis (sine laesiosi scierosanas multifocalis. Adenosis microglandularis. F-H - Lymphonodulitis reactiva regionalis (0/13) cum histiocytosis sinusalis.Laesio thermica. ER(+) silny odczyn w 80% komórek komponenty inwazyjnej SCORE=8(IS3+PS5). PR(+) silny odczyn w 90% komórek komponenty inwazyjnej SCORE=8(IS3+PS5). HER2(0) ujemny. Leczenie 6 cykli AC, obecnie tamoxifen. Panie doktorze bardzo proszę o interpretację badań gdyż moja wiedza czerpie się nie od lekarza tylko z internetu. Czy mogę zaplanować wczasy ze zmianą klimatu przykładowo Turcja?

    więcej

  • Avatar

    Badanie PET po zakończeniu radykalnego leczenia raka piersi

    Mam 33 lata. Dwa lata temu przeszłam operację oszczędzająca. Potem miałam chemię 6xAC, radioterapię, biorę Nolvadex i Zoladex, oraz za trzy tygodnie skończę herceptynę. Czy po zakończonym leczeniu jest wskazane wykonanie badania PET? Lekarz chirurg, który mnie przyjmował do szpitala przed operacją mówił, że przejdę takie badanie, a lekarz który obecnie się mną zajmuje twierdzi, że nie ma konieczności wykonania tego badania. Co w związku z tym mam robić? Domagać się badania?

    więcej

  • Avatar

    Pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, propolis

    Czy są Panu znane przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego (pszczelego), mleczka pszczelego, propolisu u osób po chemioterapii, naświetlaniach i w trakcie hormonoterapii (rak piersi)? Dużo słyszałam o dobroczynnym działaniu tych specyfików, ale doszły mnie też słuchy, że osoby po chorobach onkologicznych nie powinny tego stosować (jak również siemienia lnianego).

    więcej

  • Avatar

    Czy powrót miesiączki po odstawieniu zoladexu jest groźny?

    Mam 43 lata. We wrześniu 2009 wyczułam guz w piersi prawej, który okazał się nowotworem złośliwym, wielkości 1cm - carcinoma ductale infiltra G2, ER+, PR+++, HER2 - . Jestem po zabiegu oszczędzającym, po usunięciu węzłów chłonnych pachowych, radioterapii. Leczona jestem nolwadeksem d 20 mg. Do listopada 2011 podawano mi zoladeks 3,6 mg co 28 dni. 12.03.2012 wróciła miesiączka, jestem tym bardzo zaniepokojona, ponieważ do menopauzy zostało mi 7 lat, a guz był hormonozależny. Proszę mi odpowiedzieć, czy w moim przypadku nie jest to zagrożenie nawrotem choroby i przerzutem?

    więcej

  • Avatar

    Czy hormonoterapia wystarczy?

    Mam 44 lata. Rozpoznanie kliniczne: Rak naciekający piersi prawej (BAC+). Wynik badania: Gruczoł piersiowy wymiarów 16 x 14 x 4,56 cm z wrzecionem skórnym wymiarów 11 x 8 cm, brodawką sutkową oraz blokiem tkankowy dołu pachowego wymiarów do 7 cm. Na przekrojach w miąższu sutka na granicy kwadrantów zewnętrznych znaleziono twarde, ziarniste, matowe ognisko wymiarów 1,8 cm, oddalone od podstawnej linii cięcia o minimum 1 cm; od przodu 1,5 cm; boku 3,5c; góry i dołu minimum 4 cm. Pozostały miąższ sutka przerośnięty pasmami tkanki włóknistej. W tkance tłuszczowej dołu pachowego znaleziono 21 węzłów bez przerzutów. Carcinoma ductale G-2 invasivum mammae. Guz w największy wymiarze 18 mm(pT1c). Linie cięcia wolne od nowotworu. IHC: Ki 67 (+) około 5% komórek. Receptory ER i PR (+++) w 90% komórek; HER 2 (-) ujemny. Leczenie: Zoladex, Tamoxifen. Czy w tej sytuacji faktycznie nie powinnam dostać chemioterapii?

    więcej

  • Avatar

    Ekstrakcja zębów w czasie leczenia onkologicznego

    W styczniu miałam BCT piersi prawej (kwadrantektomia górno-boczna piersi prawej i limfadenektomia pachowa prawostronna - węzły 16/3). Tydzień temu otrzymałam 6 wlew FAC, a obecnie oczekuję na radioterapię (termin rozpoczęcia 16.04.2012). Mam paradontozę i większość uzębienia mam usuniętą, a pozostałe nie nadają się do leczenia a jedynie do wyrwania (taka jest opinia dentystów), ale żaden z nich nie chce się tego podjąć. Dowiedziałam się od lekarza onkologa, że nie ma możliwości żeby je usunąć, że żaden stomatolog nie podejmie się tego, to samo usłyszałam podczas konsultacji w oddziale radioterapii. Boję się, że w trakcie naświetlań ból zębów się nasili, jak i czy można temu zaradzić? Mam pytanie: czy jest jakakolwiek możliwość usunięcia zębów, jeżeli pierwszy etap leczenia (chemia) mam za sobą? Czy faktycznie jest tak, że u osób chorych onkologicznie i po chemioterapii nie wykonuje się usuwania zębów?

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi potrójnie ujemny i BRCA1 +

    Przy "triple negative tumor" - czas od diagnozy do przerzutów odległych = średnio 15 miesięcy - czas od odleglych przerzutów do przerzutów do mózgu = 3 miesiące - czas od przerzutow do mózgu do śmierci = 7 miesięcy - czas od diagnozy do śmierci = średnio 26 miesięcy Przy dodatniej ekspresji Her : 73% kobiet z ER/PR- ma przerzuty do mózgu w ciągu (średnio) 14,5 miesięcy (ER/PR+ , odpowiednio 27% w ciągu 45 miesięcy). Od momentu stwierdzenia przerzutów do mózgu kobiety z ER/PR- umierają w ciągu 3 miesięcy (ER/PR+ w ciągu 10). Średni okres przeżycia wynosi 17.5 miesiąca dla ER/PR- i 55 miesięcy dla ER/PR+. To co napisałam powyżej opublikował Dr Vallo z amerykańskiej Mayo Clinic http://www.sciencedaily.c...71216104308.htm Link do artykułu na temat potrójnie negatywnego raka piersi opublikowany na stronie Cancer Network http://www.cancernetwork....27?pageNumber=1 Panie Doktorze - jak mam odnieść się do takich informacji w internecie? Jestem już ponad cztery lata po trójujemnym raku - t2n0m0, BCRA1+, dół - jajniki i macica usunięte profilaktycznie. Obecny stan zdrowia - wolny od zmian nowotworowych. Jakie są moje rokowania, co myśleć o takich publikacjach?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest mastektomia i jakie będzie leczenie?

    Wyniki badania patomorfologicznego mojej mamy (45lat): Pierś prawa 1.2 wycinek9x7x1,5 cm z guzem śr 1,5 cm.3. Liczne drobne twarde ogniska. Badanie doraźne: Carcinoma ductale invasivum. Badanie parafinowe: Carcinoma ductale invasivum G2 Diameter tumoris 1,5 cm. Angioinwazji nie stwierdza się. Fosi dispersji carcinomatosi invasivi G2. Łącznie średnica zmiany wynosi ok 5 cm. Fibrosclerosis cum adenosiet ductectasibus 3.4.5. Tela neoplasmatika absenta. 6-8.Metastases carcinomatosae. Makroprzerzuty nie przekraczające torebek węzłów obecne są w 3 węzłach chłonnych(3/12). W łączności z badaniem>Carcinoma mammae duktale invasivum G2. pT1 cN1 aMX. Receptory progresteron. Reakcja dodatnia 6pkt wg Allred. Receptory estrogenowe reakcja dodatnia 4pkt wg Allred. Reakcja na obecność HER2 ujemna(+1). Ki 67 niski mniej niż 2%. Rozpoznanie:C50.9. Rak piersi prawej po tumorectomii i lymphangiectomii pachowej.(pT2N1). Mama jest już po operacji oszczędzającej, ale teraz lekarze zastanawiają się czy nie zrobić mastektomii. Jutro mama jedzie do Gliwic usłyszeć ostateczną wersję. Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienie tych wyników i odpowiedź czy ta mastektomia jest konieczna? Jakie będzie późniejsze leczenie, bo jak na razie lekarze mówią tylko o chemio i radioterapii ale nic o hormonoterapii a receptory są przecież dodatnie?

    więcej

  • Avatar

    Odczytanie wyników

    Prośba o odczytanie Rozpoznanie kliniczne rak piersi cT2N1MX WYNIK BADANIA Makroskopowo 1 Sutek z pachą w kwadracie dolnym zewnętrznym spoisty kremowy guz średnicy 2,4 cm Brodawka wciągnięta Mikroskopowo 1 Pierś prawa z zawartością pachy Carcinoma ductale invasium G 2 mammae E-cadherin (+++) Emboliae carcinomatosae vasorum lymphatocorum mammae MIB 1(+) w około 70 % komórek raka. Receptory: ER odczyn negatywny (-) w komórkach raka naciekającego (dodatni w 5% komórek PS=2 IS=3) PR odczyn negatywny (-) w komórkach raka naciekającego (0 % komórek PS=0 IS=0) HER 2 odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego- Score= 3 + mae Zmiany włókniste - Adenosis sclerosans fibrosis adenosis cum microcalifactionibus dispersibus ductestasiae cum papillomatosi intraductalis mammae iva 0/3 CK Pan (+) CK 7 (+) MIB 1 (+) w pojedyńczych komórkach nabłonkowych. Brodawka- Sine laesionibus pathologicibus. Węzły chłonne Metases carcinonatosae lymphonodulorum 3/19 CK Pan (+++) Emboliae carcinomatosae vasorum lymphaticorum capsularum lymphonodolorum. Tkanki szczytu pachy-Lymphonodulitis reactiva 0/3 CK Pan (-). Tkanki okolicy pęczka naczyniowo-nerwowego -Tela adiposa CK Pan (-) pT2N1a Stage II B

    więcej

  • Avatar

    Usuwanie węzłów chłonnych

    Czy przy usunięciu piersi zawsze wycina się węzły chłonne? Już po pierwszej chemii nie mam nic pod pachą.

    więcej

  • Avatar

    Czy to przerzuty raka piersi czy drugi rak?

    W grudniu 2009 robiłam rezonans magnetyczny kręgosłupa z powodu podźwignięcia się i dolegliwości z tego powodu. Oprócz opisu różnych zmian był również opis podejrzenie zmian meta i to w wielu miejscach. Niektóre miały mieć szerokość około 2 cm. Oglądał płytę również neurochirurg /tęgagłowa/ i stwierdził, że nie są to zmiany meta i pod opinią się podpisał. Uspokoiłam się, ale ponieważ w okolicach kwietnia 2010 zaczęłam odczuwać dolegliwości bólowe w okolicach krzyża zaczęłam drążyć temat. Od wizyty u mojej pani ginekolog i cytologii nie minął rok, ale poszłam na badanie, aby wykluczyć sprawy ginekologiczne. Zostałam skierowana na USG no i niestety na obu jajnikach zmiany i w trzonie macicy polip mikro zmianą wyglądającą na zmianę nowotworową. 7 maja operacja, usunięcie jajników, macicy, jajowodów, wyrostka i części sieci mniejszej. Badanie cytologiczne wykazało: w jajnikach zmiany o charakterze przerzutowym, pod polipem zmiana złośliwa super mała, że nawet nie określono jej rozmiaru. Wymazy z jamy brzucha, sieć mniejsza, wyrostek, jajowody - wszystko czyste. W szpitalu,gdzie mnie operowano zrobiono mi usg piersi no i okazało się - w piersi prawej na godz.5 jest minimalna zmiana.Natychmiast miałam zrobioną biopsję gruboigłową no i badanie cytologiczne pobranego materiału. Określono wstępnie, że jest to zmiana G1. Wyznaczono mi natychmiast operację piersi na 16 czerwca 2010 /musiałam dojść do siebie po pierwszej/. W terminie odbyła się operacja oszczędzająca, ale ze względu na brak znacznika w szpitalu miałam usunięte pierwsze piętro węzłów chłonnych-8 sztuk. Badanie histolologiczne materiału wykazało zmianę G2 hormonozależną, umieszczoną w przewodzie mlecznym tzw. zmiana in situ. Wycięto ją z 4,5 cm zapasem. Wszystkie wycięte węzły czyste. Przed operacją miałam robioną mammografię. Po operacji 3 razy USG piersi zawsze jest ok. W miesiąc po operacji w lipcu 2010 miałam podaną pierwszą chemię schemat AC. Dostałam 8 wlewów, ostatni 23 grudnia 2010. Oprócz bóli mięśniowych, które dość długo się utrzymywały nie miałam żadnych dolegliwości. Pod koniec września robiłam usg piersi, jamy brzucha i vaginalne.Okazało się,że w okolicy miednicy mniejszej i między innymi na otrzewnej, kikucie pochwy od strony wewnętrznej - łącznie 7 zmian o charakterze naciekowym. Robiła to Pani, która ma w komputerze wszystkie wcześniejsze obrazy. Skonsultowałam wyniki z 2 chirurgami ginekologami i jednym, który operował mi pierś. Stwierdzili, wszyscy, że tylko chemia będzie najbardziej radykalna. Z tym,że pan, który operował mi pierś cały czas twierdzi, że ona nie mogła dać przerzutów ani do jamy brzucha ani do kości. Od października 2011 otrzymuję taxoter. Włączono mi również pamifos. Nie napisałam jeszcze, że w marcu 2011 robiłam powtórnie rezonans kręgosłupa /po czerwonej chemii/. Rezonans był robiony w innej jednostce celowo aby oglądało go inne oko. Rozmawiałam z panią doktor, która robiła opis po zrobieniu przez nią opisu, a nawet pokazałam poprzednie płyty. Pani doktor stwierdziła, że zmiany są, ale nie napisała, że są to zmiany nowotworowe. Najnowszą płytę oglądał jeszcze jeden doktor i stwierdził - brak zmian litycznych, jeżeli coś było to nic nie jest aktywne. Nową płytę oglądał również pan neurochirurg i nadal twierdził, że nie ma zmian meta. Przed podaniem taxoteru miałam robione markery CA15-3 - 80; CEA ponad 40, marker jajnika nie pamiętam, ale też zawyżony. Synevo wnioskowało powtórzenie badań, ale szkoda czasu dostałam chemię. Co Pan na ten temat sądzi - 2 raki czy jeden -pierś? Co Pan sądzi o kościach w samym kręgosłupie jest ich naście, a jeszcze są żebra, mostek, obojczyki, kości ramieniowe, kości udowe, kość krzyżowa. Nie zażywam środków przeciwbólowych i oprócz typowych dość silnych skutków ubocznych taxoteru łącznie z odchodzącymi i brzydko pachnącymi paznokciami, z którymi nie mogę sobie poradzić, kości mnie nie bolą. Po 5 taxoterze 27 stycznia 2012 usg kontrolne - brak zmian w jamie brzucha i miednicy mniejszej. 8 marca CT jamy brzucha i miednicy mniejszej - brak zmian patologicznych w jamie brzucha i okolicach miednicy małej, zmiany meta na kości krzyżowej. Ciekawa jestem co Pan na ten temat sądzi i czy mogę jeszcze w jakiś sposób sprawdzić kości?

    więcej

  • Avatar

    Stopień złośliwości, odstąpienie od ostatniej chemii przedoperacyjnej i brak oznaczenia HER2

    We wrześniu 2011 zrobiono mi biopsję gruboigłową - carcinoma infiltrans. Obustronny rak piersi - lewa zaawansowana, dwa ogniska, największe 3cm. W piersi prawej podbrodawkowo ognisko 8mm. Nie napisano jaki dokładnie to rodzaj raka, nie określono stopnia złośliwości. Jednak wygląd lewej piersi był niepokojący - dołek. Rak jest hormonozależny PR+++, ER++. Jeśli chodzi o HER do tej pory nie dostałam wyniku. Moja Pani onkolog na początku leczenia dzwoniła do laboratorium i prosiła o wykonanie oznaczenia tego receptora. Rozmawiałam z nią ostatnio i powiedziała mi, że wycinki pobrane przy biopsji są zbyt małe, aby zrobić badanie. Leczenie rozpoczęłam od chemii - schemat AT (Taxotere + Adriamycyna). Wzięłam siedem cykli. Zaplanowano osiem. W ubiegłym tygodniu byłam na konsultacji. Chirurg stwierdził całkowitą regresję zmian. Operację zaplanowano na 15 maja w CO w Gliwicach. - Czy określenie stopnia złośliwości ma znaczenie przy wyborze leczenia? Może w moim przypadku nie - gdyż sam wygląd piersi,usg oraz wiek wskazywały na konieczność agresywnego leczenia. Tak to rozumiem. - Chirurg był za podaniem ósmej chemii, bo od podania ostatniej (siódmej) do operacji to okres 11 tygodni. Jednak moja pani doktor stwierdziła, że nie będą mnie więcej truć, tym bardziej, że mam mocne drętwienie palców rąk i nóg oraz bóle żołądka. Czy 11 tygodni to nie za długi okres czasu? To samo pytanie zadałam lekarce. Uspokoiła mnie, że nie i, że podadzą mi temoxifen. Czy drętwienie kończyn przechodzi? A może to można jakoś leczyć? - Martwi mnie też brak wyniku HER. Czy z materiału operacyjnego po chemioterapii, jeśli nastąpiła regresja, można ustalić ten receptor? Jeśli nie, to czy istnieje jakiś inny sposób, żeby go oznaczyć?

    więcej

  • Avatar

    Badania kliniczne

    Pisze Pan w jednej odpowiedzi o ośrodkach które prowadzą badania nad nowymi lekami onkologicznymi. Obecnie zaproponowano mi Xelodę plus Lapatinib, mam rozsiany proces nowotworowy , rak przewodowy piersi (2008 rok rozpoznanie). Przez rok otrzymywałam herceptynę plus lapatinib w programie ALTO , w 2010 roku stwierdzono przerzuty do kości i opłucnej. Obecnie przerzuty do wątroby macicy i węzłów chłonnych. Czy jest coś lepszego od tego co mi zaproponowano? Czy to już koniec? Jestem po zaopatrzeniu wątroby w implanty radioaktywne I125, zmiana w opłucnej nie zmienia sie od pół roku, węzeł chłonny podżuchwowy zaopatrzony w jod 125 obecnie zmniejsza się. Jestem trudnym przypadkiem, ale w dobrej kondycji jeszcze, badania morfologiczne w normie.

    więcej

  • Avatar

    Spożywanie alkoholu a nawrót raka piersi

    Dlaczego podczas przyjmowania Tamoxifenu nie można spożywać alkoholu? Moja mama już 2 lata zażywa temoxifen a mimo to zdarza się, że czasami pije alkohol wysokoprocentowy w dużej ilości. W jaki sposób może to wpłynąć na leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Zmiana ogniskowa w piersi, BIRADS 3

     Moja mama ma różne zmiany w piersi, kilka lat temu miała usuwane torbiele, obecnie miała wykonaną mammografię i usg piersi. Wyniki wyszły następująco: "Piersi tłuszczowo-gruczołowe. W rzucie kw górno-zewn piersi lewej widoczna jest poj. ostro konturowana zmiana ogniskowa 7mm. Drobne zwapnienia w obu piersiach. Mikrozwapnień nie stwierdza się. Zarys skóry piersi prawidłowy. Doły pachowe bez cech patologii. W badaniu usg w piersi lewej na godz. 11 - 2cm od otoczki widoczne jest hypoechogeniczne ostro konturowane ognisko 6mm, innych zmian ogniskowych nie stwierdza się. R.zmiana ogniskowa w piersi lewej prawdopodobnie łagodna Birads 3." Mama ma 60 lat. Chciałam zapytać, czy powinna mieć zrobioną biopsję, bo na razie nic nie miała, czy te zmiany ogniskowe nie zmienią się w coś złośliwego? Na chwilę obecną miała tylko usg i żadnych dokładniejszych badań, boję się żeby to nie przerodziło się w coś złośliwego.

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne radioterapii

    Moja 28-letnia bratowa 28 maja 2011 roku skończyła 6-tygodniowe naświetlania. Od stycznia tego roku mamy problem ze skórą- najpierw na skórze utworzyła się mała ranka, która rozlała się na prawie całą pierś. Rana jest płytka, jakby uszkodzony jest sam naskórek. Leczyłyśmy to najpierw maściami regenerującymi, potem (I/II 2012) dostałyśmy antybiotyk, troszkę jakby się polepszyło, ale za jakieś 2 tygodnie zaczęło się znowu pogarszać. Teraz bratowa ponownie dostała antybiotyk (Augumentil), wzięto wymaz, no i czekamy. Moje pytanie dotyczy, czy takie powikłania są możliwe, ponieważ gdzie tylko się udamy każdy "robi tzw. duże oczy", że pierwszy raz takie rany widzi. Czy możliwe jest, że mamy do czynienie ze wznową raka? Rana jest rozlana, nie jest ropna, pierś nie zmieniła kształtu, z sutka nie wydziela się żadem płyn.

    więcej

  • Avatar

    Krótkotrwałe stosowanie HTZ po raku piersi

    Mam 42 lata, jestem nosicielką mutacji genu BRCA1.W ubiegłym roku wykryto carcinoma atypicum(G3) potrójnie ujemny. Zastosowano operację i chemioterapię. Teraz zdecydowałam się na profilaktyczne usunięcie jajników. W 3 dni po zabiegu zaczęłam odczuwać pewne objawy (pocenie, bezsenność), dostałam plastry hormonalne (systen conti) oraz bellergot. Mam je brać przez krótki okres aby złagodzić skutki, potem do kontroli. Czy w moim przypadku powinnam stosować jakiekolwiek hormony nawet przez krótki okres? Czy to zamiast mi pomóc nie zaszkodzi? Czy jednak starać się pogodzić z takimi stanami i nic nie przyjmować?

    więcej

  • Avatar

    Sok noni

    Jestem po prawostronnej mastektomii i czekam na chemioterapię. Moje pytanie brzmi: czy w okresie oczekiwania, czyli przed chemią mogę pić sok noni?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Proszę o interpretację wyników: rak przewodowy inwazyjny NHG1 (1+2+1), oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego VENTANA PATHWAY HER-2 /neu (4B5) odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego /score = 1+/ wykonano ekspresje antygenu proliferacyjnego Ki67 w 5% jader komórkowych.

    więcej

  • Avatar

    Zmiana schematu chemioterapii?

    Mam 49 lat, jestem pacjentką po nawrocie choroby - przerzuty do płuca prawego, kości - po patologicznym złamaniu szyjki i główki kości udowej, plastyka = endoproteza oraz wątroby. Leczona jestem od roku xelodą i aredią90 co 4 tyg. po prawie roku z zatorowością płuc na clexanie guz w płucach powiększył się 2krotnie, zmiany w kościach - dodatkowy guzek na kości ciemieniowej i węźle szyjnym, zmiany w kości udowej nogi operowanej - 4 naświetlania + 5 naświetlań na płuco prawe.  Czy zasadne jest przyjmowanie dalsze xelody, która według mnie na mnie nie działa? W ciągu roku stałam się osobą nie poruszającą się. Zmiany w kościach, ból w pachwinie nogi naświetlanej utrzymuje się mam dobre wyniki krwi. Jestem słaba ale dobrze znoszę chemię tylko czy ona w ogóle działa? Po jakim czasie mam rozmawiać z onkologiem o zmianie leczenia? Grozi mi ponowne złamanie nogi operowanej więc leżę głownie, by nie obciążać jej ale jak długo? Za względu na zatorowość nie mogę przejść zabiegu cementowania trzonu 2 kręgu lędźwiowego zajętego przez guz z pękniętymi górnymi płytkami .Co robić? Jakie wskazówki pan dr by zalecił mam wrażenie ze lekarz prowadzący mnie dał za wygraną.

    więcej

  • Avatar

    Trwała menopauza? Oszczędzanie ręki po usunięciu wartownika

    Jestem po tumerektomii Intra lewej piersi i usunięciu węzłów wartowniczych pachy lewej. Po zakończonym leczeniu chemioterapią (6 x FAC) oraz 21 x naświetlań lewej piersi. Rozpoznanie histopatologiczne: T1cN0M0, carcinoma ductale invasivum mammae G2, MBR4, Lymphadenitis chronica 0/3, N(-)0/3, ER(-), PGR(-), Her2(-), guz w największym wymiarze 1,8 cm. Martwica &#8211; ok. 75 % masy guza, utkanie raka znalezione na obwodzie guza. Poza masą główną guza widoczne jest utkanie CDIS typu &#8222;Komedo&#8221; (NGR3). Margines od strony pachy 0,5 cm, pozostałe szerokie. Węzły chłonne wartownicze bez przerzutów raka. Mam 39 lat. Proszę o opinię, czy zaprzestanie miesiączkowania po chemioterapii wraz z uderzeniami gorąca i potami zlewnymi wskazuje na stałą bezpłodność? Jakie są szanse, że jest to stan przejściowy? Proszę też o opinię, czy po tumerektomii lewej piersi i usunięciu węzłów wartowniczych pachy mam jakieś ograniczenia przy dźwiganiu ciężarów w lewej ręce? Nie zostało mi to określone przez nikogo w szpitalu i jeśli tak to jaki lekarz powinien to określić, czy może np. chirurg?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki i ponownie zoladex?

    Mam 46 lat, mając 43 lata -17.03.2009 r. przeprowadzono mi częściową resekcję piersi - guz 6 mm, węzły bez zmian. Wykazano obecność receptorów estrogenowych w 10-75% jąder komórek nowotworowych, receptorów progesteronowych w ponad 75% jąder komórkowych, HER-2 odczyn negatywny[1+]. Zastosowano radioterapię - leczenie fotonami 6MeV-50Gy/T i elektronami 12 MeV-10Gy/T. Przez 24 miesiące otrzymywałam Zoladex 3,6. Po tym okresie zastosowano leczenie Tomoxifenem, po trzech miesiącach pojawiły się miesiączki, wyniki FSH8-8,56, Estradiol 603,00, Progesteron1,60. Lekarz prowadzący zalecił powrót do Zoladexu 3,6 lub usunięcie jajników. Od września 2011 r. zdecydowałam się na powrót do Zoladexu3.6. Badanie genetyczne przeprowadzono - Rozp. BRCA2/5972 C/T/ POLIMORFIZM, NOD2 mutation. Oprócz objawów właściwych do menopauzy - od września pojawiły się bóle palców u nóg i rąk, bóle kręgosłupa. Badania - scyntygrafia kości i rezonans kręgosłupa wykluczył przerzuty i inne choroby. Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, czy właściwe jest w moim przypadku przyjmowanie Zoladexu 3,6 do piątego roku od usunięcia guza, czy mogłabym przyjmować Tomoxifen? Czy istnieją jakieś inne leki które mogłabym przyjmować?

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do mózgu, co dalej?

    Chciałabym skonsultować leczenie mamy: w wieku 57 lat (teraz ma 59) wykryto u niej raka piersi (Hist-pat:Carcinoma lobulare invasivum et ductale in situ mammae dextrae. Metastases carcinomatosae in lymphonodis axillae (No IXIX) (NHG2, pTŻ,pN2a)) ale było to już na tyle późno, że poszły przerzuty do węzłów chłonnych. Mama dostała 3 dawki czerwonej chemii po czym miała operację. Guz nie reagował na chemię. Następnie mama odbyła 4 tyg. radioterapię - promieniami-fotonami 6 MV na okolicę ściany klatki piersiowej po stronie prawej oraz dół pachowy i nadobojczykowy plawy-45 Gy. Leki -Tamoxifen 20mg 1x1 tabl, Vit A+E 3x1 tabl, Vit C 3xl tabl, Dolacin C 3x150mg. A następnie Taxol (80mg - 8 dawek co tydzień) a potem podano jej 17 cykli herceptyny (oznaczono białko HER2 za pomocą testu l{ercepTest TM firmy DAKO. odczyn poryfiny w komórkach raka naciekającego (Score = 3+ )). Mama skończyła leczenie herceptyną a tydzień po tym wykryto u niej rozsiane przerzuty do mózgu (wykrył to nie onkolog, który nigdy nie zlecił mamie rentgena tylko prywatna wizyta u neurologa, gdyż mama miała trzęsienie głową i wydawało mi się, że może to być Parkinson). Rodzi się pytanie, dlaczego onkolog nie wykonywał żadnych badań, żeby sprawdzić czy nie poszły podczas leczenia gdzieś przerzuty i dlaczego nie zbadano czy ta herceptyna na mamę działa??? Leczenie teraz jest tylko paliatywne (lapatynib z xelodą) i znów moje pytanie, czy jest jakaś inna metoda leczenia? Bardziej skuteczna? Może można poddać się gdzieś leczeniu eksperymentalnemu? jestem gotowa ponieść dodatkowe koszty, byle tylko przedłużyć mamie życie (na razie powiedziano mi, że zostało jej ok. 8 mieś.) Nie mogę po prostu bezczynnie czekać na jej śmierć, jest to moja jedyna bliska osoba (mój ojciec zmarł na raka mózgu gdy miałam 5 lat) i zrobię dla niej wszystko. Pytanie tylko co mogę jeszcze zrobić?

    więcej

  • Avatar

    Blizna po usunięciu zmiany

    Mam 18 lat, w wakacje miałam usuwaną fibroadenomę, po której została mi paskudna blizna, żadne maści nie pomagają, na dodatek wciąż się poszerza. Czy istnieje jakiś zabieg kosmetyczny, refundowany przez NFZ, aby coś z tym zrobić ?  

    więcej

  • Avatar

    Kwas hialuronowy

    Upłynął rok od mojej operacji. Guz ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. Jestem po chemioterapii TAC, radioterapii, biorę tamoxifen i herceptynę. Mam 49 lat. W związku z chorobą reumatologiczną zasugerowano mi, że korzystnie byłoby pobrać przez kilka miesięcy tabletki KWAS HIALURONOWY (SOLGAR). Czy według Pana istnieją jakieś przeciwwskazania? Od wielu lat przyjmuję MOVALIS 15mg. Czy to bezpieczny lek?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania?

    Proszę napisać jakie są rokowania na podstawie danych opisanych poniżej: rak przewodowy piersi prawej susp pT4aN0M0, podano 4 cykle TAC i wykonano mastektomie prosta z wycięciem wartownika, który okazał się czysty, potem 2x taksoter.er60,pr50, her3+,wieloogniskowy-stan po mastektomii pT1bN0M0 wynik histopatologiczny: Materiał o wymiarach 18x15x4,5cm z fragmentem skóry 14x6,5cm z brodawką sutkową na powierzchni.Na przekroju obecne zmiany mastopatyczne. Na pograniczu kwadrantów dolnych w odległości 2cm od skóry oraz 0,7 od głębokiej linii cięcia obecne ognisko 1 szare, nieregularne śr.0,7. Margines górny-8cm, przyśrodkowy-7cm,dolny -4,5cm,zewnętrzny-10cm 1. Carcinoma ductale in situ et infiltrans(g2,bloom2).Foci carcinomatis in situ in distentione 2mm ab margine chirurgica. 2. W odległości 0,5cm od ogniska 1 w kierunku skóry obecne ognisko 2-śr.0,6cm-dysplasia beniqa mamme.Carcinoma ductale in situ et infiltrans(g2, bloom2). Anoiosis carcinomatosae 3. Fragmenta mamillae 4. kwadrant zew. górny-Dysplasia beniqa mamme 5. kwadrant zew, dolny-Dysplasia beniqa mamme 6. kwadrant wew.dolny-Carcinoma ductale in situ-foci parvi dispersi 7. kwadrant górny wewnętrzny-dysplasia beniqa mamme Uszkodzenie komórek rakowych po chemioterapii nieznaczne. Dalsze leczenie -radioterapia i herceptyna, hormonoterapia w trakcie. Jakie są rokowania na podstawie tych wyników, mam 30lat.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinnam zmienić hormonoterapię?

    3 lat temu zachorowałam na raka piersi guzek 1,2 cm 1 węzeł zajęty,hormonozależny. Leczenie - zabieg operacyjny oszczędzający,4 FEC,6 tygodni radioterapi, 2kursy FEC i hormonoterapia 3 miesiące Tomoksyfen i Zoladex, 2 lata Zoladex i Femara. Właśnie wycofano mi Zoladex, została tylko Femara. W między czasie moja mama też zachorowała - guzek był większy i 2 węzły zajęte. Czy ja jestem dobrze leczona? Kobiety, które spotykam biorą Tomoksyfen a nie Femarę. Ja mam 42 lata i miesiączkowałam przed leczeniem. Lekarz mówi, że Zoladex to sztuczna menopauza, ale co teraz gdy już go nie dostanę? Czy powinnam zmienić hormonoterapię?

    więcej

  • Avatar

    Jak to możliwe, że rak w drugiej piersi nie został zauważony podczas badań?

    2 lata temu w piersi prawej zdiagnozowano u mnie złośliwe mikrozwapnienia G1/G3. Operacja oszczędzająca i radioterapia, tamoxifen. Potem byłam pod stałym nadzorem lekarskim - mammografia i usg i nagle...pierś lewa staje się twarda i obrzęknięta, biopsja wykazała rak inwazyjny G3 i przerzut do węzła chłonnego, guz ponad 3cm. Jak to możliwe, że nie został wcześniej zauważony? Mam teraz mieć chemię celem zmniejszenia guza. Dodam, że mam silny organizm i na pewno sobie dam rade z rakiem, tylko proszę mi powiedzieć, czy mam duże szanse na wyleczenie i czy po odjęciu piersi mogę ją odtworzyć tak, aby wyglądała estetycznie? Mam 42 lata i dwoje dzieci (15 lat syn i 8 lat córka) oboje karmiłam piersią - każde przez trzy lata, nie pije i nie palę.  

    więcej

  • Avatar

    Czy hormonoterapia bez chemioterapii to nie za mało?

    Moja matka, 73 lata, jest 4 tygodnie po mastektomii prawej piersi (przeszła też 27 lat temu mastektomię piersi lewej i radioterapię). Mikroskopowo stwierdzono rak przewodowy inwazyjny G2, zajęte 3 z 4 węzłów chłonnych dolnego piętra dołu pachowego z naciekaniem i przekraczaniem torebki węzłów, pozostałe węzły wolne od nowotworu. pT2N2Mx. Estrogen receptor+++ w ponad 10% komórek raka, progesteron receptor ++ w ponad 10% komórek raka, Ki67 około 10%, Her2 ujemne. Zaproponowano wyłącznie hormonoterapię Tamoksyfenem. Mama ma chorobę niedokrwienną serca i panicznie obawia się chemioterapii. Ja po konsultacjach z lekarzami i samodzielnej kwerendzie obawiam się, że hormonoterapia bez chemioterapii to za mało, zwłaszcza że receptory występują tylko w ponad 10% komórek. Jaka byłaby Pańska opinia co do dalszego leczenia?  

    więcej

  • Avatar

    Czy poddanie się kolejnej chemioterapii jest uzasadnione?

    Mam 58 lat. W 1992 r przeszłam mastektomię lewej piersi (amputatio radicalis mammae sin.Patey) wynik: ca ductale infiltrans bl III, po czym zastosowano chemioterapię i radioterapię .W 1999r zastosowano reoperatio mammae sin. m Halsted Plastica cutis, wynik: infiltratio et emboliae carcionomatose musculorum. Leczenie nolvadex. W 2003r excisio recidivae localis op.plastica cutis. Dalej leczenie nolvadex a później arimidex. W 2007r usunięto guzek na śródpiersiu (wynik: adenocarcionoma), zastosowane leczenie - napromienianie ściany klatki piersiowej w miejscu wznowy 45 Cy w 25 frakcjach a następnie leczenie chemioterapią ATs II. Od marca 2009 leczenie faslodexem. Od kilku m-cy zaczęły się pojawiać guzki na skórze po prawej stronie płatu brzusznego, które raz są czerwone to znów bledną. Na ostatniej wizycie zasugerowano mi rozważenie poddania się kolejnej chemii. Moje pytanie: czy poddanie się kolejnej chemii jest uzasadnione i skuteczne a może jest inna metoda leczenia?  

    więcej

  • Avatar

    Czy to już menopauza?

    Czy u mnie już jest menopauza? FSH 54,8. LH 45,9. Estradiol 14,5. Jestem po raku piersi chemio i radioterapii. Tamoxifen brałam przez 5 lat, od 1,5 roku bez leczenia. Mam 50 lat, czy muszę stosować antykoncepcję?

    więcej

  • Avatar

    Ból w prawej części brzucha

    Moja mama choruje na raka piersi w stadium IIIa, obecnie jest po operacji i 8 cyklach chemii 4 ac (chyba) i 4 taxoter. Tydzień temu miała ostatnią chemię. Ostatnio pojawiły się niepokojące bóle w prawej części brzucha. Mama określa to jakby miała ostre rogi w wątrobie. Enzymy wątrobowe ma nieznacznie podwyższone, marker ca 15.3 na poziomie 28 u/ml, a 6 tyg temu miała robione usg jamy brzusznej, które nic niepokojącego nie wykazało. Czy to może być przerzut? Mama czeka obecnie na radioterapię, którą zacznie prawdopodobnie w połowie marca, wtedy tez ma zacząć brać tamoxifen.

    więcej

  • Avatar

    Zaćma i wszczepienie soczewek a tamoksyfen

    Czy operacja zaćmy 14 lat temu i wszczepienie soczewek może być przeciwwskazaniem do podawania tamoksyfenu?

    więcej

  • Avatar

    Liczne torbiele w piersi, BIRADS 2

    Mam 37 lat, z powodu pojawienia się nawracającego pulsującego bólu jednej piersi wykonałam USG piersi (jest to w moim przypadku pierwsze tego typu badanie). Wynik badania w 6 dniu cyklu: "sutki o budowie gruczołowej, z cechami obrzęku i poszerzenia przewodów mlecznych do 1,5mm. W sutku prawym w KDZ podłużna torbiel lub odcinkowo poszerzony przewód mleczny 14x4mm. W KGZ sutka prawego torbiel o wym. 8x7x5mm. W sutku lewym w KDZ torbiel lub odcinkowo poszerzony przewód mleczny 7x4mm, w KGZ tego sutka torbiel 8x4mm. Węzły chłonne w dołach pachowych niepowiększone. BIRADS 2". Z wynikiem usg udałam się do ginekologa, który skierował mnie na jak najszybsze badanie do chirurga onkologa, aby najpierw "przede wszystkim zdiagnozować charakter torbieli i nie tracić czasu na ewentualne ustalanie poziomu hormonów". Z kolei chirurg zupełnie zignorował wyniki usg, twierdząc iż powinnam "brać mastodynon, stosować maści przeciwbólowe dla sportowców, gdyż kilka małych torbieli to absolutnie nie jest powód do biopsji lub innych badań". Zostałam z powrotem odesłana do ginekologa z zaleceniem zastosowania terapii hormonalnej i ponownej kontroli usg za 3 miesiące... Bardzo proszę o informację, jakie ew. badania mogę wykonać, aby mieć pewność, że faktycznie w moim przypadku torbiele nie są groźne. Bardzo dziwi mnie diametralnie różny stosunek 2 różnych lekarzy do jednego wyniku badania usg. Od 11 lat nie stosuję antykoncepcji hormonalnej, nie biorę żadnych innych leków. 10 lat temu urodziłam pierwsze dziecko, od 3 lat bezskutecznie usiłuję zajść w 2-gą ciążę. Podczas samobadania piersi nie odczuwam żadnych zmian.

    więcej

  • Avatar

    Czy jestem dobrze leczona?

    Mam 49 lat. We wrześniu wykryto u mnie carcinoma ducta infiltrans w wyniku biopsji trucut. Guz określono jako T3N2M0 Cs IIIA ER 2+, PgR-, Her 2 (-0). Podano mi chemię indukcyjną 1 kurs AC i 3 kursy AT przed radykalnym usunięciem piersi i 12 węzłów 9. XII. 2011r. Badanie histopatologiczne nie wykazało obecności komórek nowotworowych ani w piersi ani w węzłach. Proszę o wyjaśnienie tego wyniku: "Miąższ sutka o wzmożonej konsystencji z licznymi torbielkami, makroskopowo guza nie znaleziono. Pobrano wiele wycinków na licznych (17) przekrojach mikroskopowo stwierdza się fibroadenomatosis focalis, adenosis sclerosans, masthopatia cystica, mastitis chronica oraz lokalnie zaznaczona atypowość struktur morfologicznych. Zmiany poterapeutyczne. Brodawka zmiany poterapeutyczne. 12 wezłów chłonnych bez zmian nowotworowych. Tkanka okolicy ujścia żyły. Sine malignisatione." Czy to oznacza , że rak nie dostał się w ogóle do węzłów, czy też nie można tego stwierdzić po chemioterapii. Jakie są tu rokowania? Co oznaczają dobre rokowania w moim przypadku jeśli takie są? Po operacji dostałam jeszcze 2 kursy AC. Czy to nie za dużo? Czeka mnie jeszcze radioterapia i jeszcze jakaś chemia oraz hormonoterapia. Czy to jest konieczne przyjmować jeszcze jakąś chemię?

    więcej

  • Avatar

    Prośba o odczytanie wyników

    Mam prośbę o odczytanie i interpretację wynikow histopatologii mojej mamy (55l). Zwłaszcza chodzi mi o to, czy można z nich dowiedzieć się na temat istnienia receptorów hormonalnych i HER2. Lewy gruczoł piersiowy z pachą + receptory wynik makroskopowy: Na GKZ obecny jest twardy, kremowy guz o wym 1,4 x 1,2 x 1,4 cm położony 1,2 cm pod skora i 1 cm nad powięzią. Brodawka makro B/Z. Węzły chłonne do 1,5 cm ga, gb, x, gkd, wa(3), wb(2), wc(2), wd(3), we(1), wf(3) wynik mikroskopowy: materiał po mastektomii z limfadektomia 1) stopień złośliwości : G2 (1+2+3) 2) największy wymiar komponentu naciekającego: 1,4 cm 3) wieloogniskowość: nie 4) odsetek utkania raka in situ: CDIS 10% 5) obecność zatorów w naczyniach/naciekanie: L/V0 6) marginesy chirurgiczne mikroskopowo: najcieńszy 1 cm 7) radykalność zabiegu RO 8) liczba wszystkich węzłów chłonnych z przerzutami: 0 9) liczba wszystkich znalezionych węzłów chłonnych: 15 10) pT1cN0 11) komentarz: skora, powięź i brodawka bez nacieku raka, węzły chłonne bez przerzutu raka

    więcej

  • Avatar

    Prośba o interpretację wyniku biopsji

    Mam 37 lat. Na USG lekarz ginekolog wykrył torbiel o wymiarach 5mm o nieregularnych kształtach. Zalecił zrobienie biopsji cienkoigłowej, tym bardziej, że moja siostra ma usuniętą pierś z powodu raka piersi. Oto wyniki: "W BAC uzyskano liczne grupy komórek nabłonka przewodowego z oznakami dyskariozy oraz fragmenty tkanki łącznej i tłuszczowej. Obraz cytologiczny może odpowiadać mastopatii z oznakami hiperplazji wewnątrzprzewodowej. Wskazane badanie histologiczne (C3)." Odbierając wyniki uzyskałam informację, że mam się zgłosić do poradni chirurgicznej. Termin oczekiwania 3 tygodnie. Proszę o wiadomość na temat wyników oraz leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Wykonanie badania PET we własnym zakresie

    Mam 44 lata, w marcu 2011 przeszłam mastektomię prostą. Wynik: pT2N0, guz 2,5 cm, liczne ogniska raka wewnątrzprzewodowego i kilka ognisk do 4mm przewodowego inwazyjnego, g3, potrójnie ujemny, niedziedziczny. Otrzymałam leczenie 4xAC + 17 naświetlań zakończonych we wrześniu. Przeszłam pierwszą serię badań kontrolnych (mammografia i USG). W drugiej piersi mam liczne torbiele proste i złożone oraz rozsiane mikrozwapnienia. Zmiany oceniono jako Birads 3. Zastanawiam się nad wykonaniem za jakiś czas badania PET we własnym zakresie. Czy w moim przypadku jest to zasadne i jeżeli tak to w jakim terminie od operacji? Słyszałam, że w USA wykonuje się to badanie standardowo w rok po operacji.

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazane jest badanie USG?

    Jestem po mastektomii prawej piersi. Ostatnio miałam mammografię piersi lewej. Opis: "Pierś lewa o dość gęstym utkaniu gruczołowym z rozsianymi zwapnieniami łagodnymi, dysplazja miernego stopnia. Mikrozwapnień ani pogrubienia skóry nie wykazano. Wskazane badanie usg. Węzły pachowe nie podejrzane." Czy faktycznie wskazane jest badanie usg? Lekarz onkolog odmówił wydania skierowania.

    więcej

  • Avatar

    Czy to może być guz złośliwy?

    Jestem po leczeniu raka piersi, czy to może być guz złośliwy? "Masa guzowa o średnicy około 38 mm. Guz nieznacznie uwypukla zarys prawej nerki lecz nie powoduje infiltracji okolicznej tkanki tłuszczowej. Masa guzowa nieznacznie modeluje UKM nerki, ... guz jest o cechach rozpadu"  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku i dalsze leczenie

    Mam 39 lat. Bardzo proszę o interpretację wyników i określenie jakiego mam raka, oraz sugestię dotyczącą dalszego leczenia (jakie leczenie , rodzaj i skład). W wycinkach z miąższu obu kwadrantów bocznych prawego gruczołu piersiowego, z rejonu zarośniętej loży po resekowanej uprzednio masie guza, odnotowano obecność sięgających podstawnej linii cięcia chirurgicznego preparatu obszarów ziarninowania i bliznowacenia oraz martwicy tkanki tłuszczowej w fazie resorpcji z towarzyszeniem rozproszonych ziarniaków histiocytarnych, w tym zlokalizowanych wokół szwów chirurgicznych. Ponadto w ocenianym obszarze stwierdzono utkanie licznych przewodów z rozrostami nabłonka o charakterze DCIS gr.3 (postać lita i czopiasta raka wewnątrzprzewodowego sutka) z cechami kanceryzacji zrazików oraz obecnością pojedynczych mikroognisk inwazji podścieliska wielkości 0,3 cm (carcinoma ductale invasivum G2). Utkanie nowotworu oddalone jest od najbliższych linii cięcia chirurgicznego miąższu sutka tj,podstawnej, przedniej (pozbawionej skóry) i o minimum odpowiednio:0,2 cm,0,2cm,i 0,4cm. Obecność pojedynczych przewodów z rozrostami typu DCIS gr.3odnotowano także w losowo pobranym wycinku z miąższu kwadrantu dolno-przyśrodkowego sutka. Wyróżniający się w obrębie dołu pachowego bardziej spoisty rejon stanowi obszar martwicy tkanki tłuszczowej w fazie resorpcji i włóknienia. Badania immunohistochemiczne -receptory estrogenowe: 85%/2+, TS 7/8(w.pozytywny) - receptory progesteronowe: 20%/3+,TS6/8(w .pozytywny) -Her2-(1+) wynik negatywny -Ki-67 (+++)-odczyn pozytywny w ok 50% komórek raka.  

    więcej

  • Avatar

    Zakres operacji

    Moja mama (54 lata) jest po operacji guzka lewej piersi. Wyniki badania są następujące: Rozpoznanie mikroskopowe:18915-Laesio fibrosocystica mammae cum adenosi sclerosans mulitfocalis. Mastitis chronica non specifica multifocalis. 18916-18-cracinoma invasium mixtum mammae.Około 10% utkania stanowi carcinoma ductuale infilitrans NOS (G2/G3,BLOOM4;Elston-Ellis 5). W pozostałych obszarach: carcinoma medullare mamme ER(+) odczyn słaby w około 30%komórek. W obu składowych identyczny SCORE 4 (IS1+PS3) HER2(0) klinicznie ''ujemny'', E-cadhedrin(+) błonowy rozlany, p53 (+) w 30%komórek;Ki67(+); w 80-90% komórek, największy wymiar guza 2,0cm. 18919-21 marginesy odciecia mikroskopowo 0,5-0,6cm. 18922-23 laesio fibrosocystica mammae cum adenosi sclerasans multifocalis. Guz wg WHO pT1c pNx RO. Lekarze nie są zgodni co do laszego postępowania. Jedni uważają, że należy usunąć całą pierś oraz wszystkie węzły chłonne, inni uważają, że należy wyciąć i przebadać wartownika oraz poszerzyć zdrowe marginesy. Bardzo proszę o konsultację, czy aby zatrzymać chorobę wystarczy zastosować drugi,mniej drastyczny wariant oraz proszę o informację jak wyglądałoby dalsze leczenie i jakie są szanse na pełne wyleczenie. Obawiam się, że mniejsza ingerencja chirurgiczna pozwoli chorobie szybciej się rozwinąć. Nie wiem czy jest to istotne ale po pierwszej operacji guzka cała pierś zrobiła się twarda.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    WYNIK BADANIA ANATOMOPATOLOGICZNEGO - jak go rozumieć? I Preparat o wymiarach 17x15x6 cm pokryty skórą o wymiarach 14x12 cm. Na przekrojach widoczne ogniska dysplazji, głównie nadpowięziowo oraz lity okrągły guz o polimorficznej strukturze śr.2 cm . Guz oddalony od powięzi ok 0,8 cm. Pozostałe marginesy powyzej 2 cm. 128319 - brodawka sine laesinibus 128320-321-guz, receptory-Carcinoma ductale infiltrans G2p T1 128323-327 - tkanka dysplastyczna - Dysplasia benigna mammae 128328-329-węzeł chłonny wewnątrz piersiowy Lymphonodulitis 13/13 III naczynie - szczyt pachy 128356-358 -węzły chłonne -Lymphonodulitis 3/3 IV naczynie - z okolicy lędźwiowej Lymphonodulitis2/2 I jeszcze HER 2 ''0'', ESTROGEN 80%, PROGESTROGEN 80% Ki 67 - dodatni odczyn jądrowy w 10 % komórek.  

    więcej

  • Avatar

    Co oznaczają słowa "dobre rokowania"?

    Proszę o wyjaśnienie co to znaczy dobre rokowania w moim przypadku. We wrześniu 2011 rozpoznano u mnie raka złośliwego sutka prawego carcinoma ducta infiltrans IIIAN2M0 ER2+Pgr-Her2-. Otrzymałam jeden kurs AC i 3 AT a potem nastąpiła mastektomia. Badanie histopatologiczne po operacji nie wykazało komórek nowotworowych. Dokładny wynik to:ad 1) Miąższ sutka o wzmożonej konsystencji z licznymi torbielkami. Makroskopowo guza nie znaleziono. Na licznych (17) przekrojach mikroskopowo stwierdza się fibroadenomatosis focalis, adenosis sclerosans, mastopathia cystica, mastitis chronica oraz lokalnie zaznaczona atypowość struktur morfologicznych. Zmiany poterapeutyczne. Brodawka zmiany poterapeutyczne. 12 wezłów chłonnych bez zmian nowotworowych. ad 2) Sine malignisatione. W badaniu USG przed chemioterapią węzły były powiększone 1.5 cm. , a w wyniku histopatologicznym brak zmian nowotworowych. Czy to znaczy, że nie było tam komórek nowotworowych w ogóle, czy zostały wyniszczone w wyniku chemioterapii i dlaczego nie podano ile węzłów było spalonych chemioterapią. Nie wiem też dlaczego nie został określony czynnik przerzutowości G w wycinku pobranym podczas biopsji i czy to trzeba i można zrobić. Po operacji podano mi jeszcze dwa kursy AC. Teraz czekam na radioterapię, a potem jeszcze jakaś dalsza chemia. Nie wiem czy dobre rokowania oznaczają, że mogę się wyleczyć, czy też że przez jakiś czas nie będzie nawrotu choroby?  

    więcej

  • Avatar

    Ból i sztywność stawów przy przyjmowaniu inhibitorów aromatazy

    Jestem po mastektomii (wrzesień 2010 roku - rak zrazikowy). Z uwagi na bardzo dobre wyniki receptorów [estrogenowe (+++), progesteronowe (+++), HER2: (0)ujemny zastosowano u mnie tylko kurację hormonalną (bez radioterapii i chemioterapii). W pierwszym okresie kuracji stosowałam tamoxyfen, ale z powodu powtarzających się polipów endometrialnych lekarz zmienił mi go na zolastrol. Stosuję go od około pół roku. Po mniej więcej miesiącu od rozpoczęcia kuracji zaczęły mnie boleć stawy dłoni i stóp. Zmiany te coraz bardziej się nasilają. Coraz trudniej jest mi wykonywać proste czynności. W ulotce do leku wyczytałam, że często jako działanie uboczne zorastrolu może wystąpić ból i sztywność stawów. Jeżeli wystąpił u mnie ten przypadek, to czym on może skutkować i czy nie trzeba będzie znów zmienić leku? W styczniu miałam wykonane badania pod kątem ewentualnego reumatyzmu lub osteoporozy ale wykluczyły one obydwa schorzenia.

    więcej

  • Avatar

    Torbiele w piersi i ciąża

    W październiku ubiegłego roku wykonałam usg piersi. W opisie liczne torbiele w obu piersiach, w lewej na godz. 3 ok. 3 cm od brodawki śr.10mm bardziej bocznie z przegrodą śr.7mm, w prawej na godz. 12 ok. 2cm od brodawki śr.11mm. Dodatkowo w piersi prawej na godz.1 obwodowo ok. 5 cm od brodawki wielokomorowa torbiel. Skupisko drobnych torbieli? Śr. 12,5mm. Przewody mleczne nieposzerzone. Dodam, że jestem w 17 tyg. ciąży. Usg wykonałam nie będąc w ciąży. Lekarz odmówił mi pomocy w dalszej diagnostyce, tłumacząc to moim odmiennym stanem. Przy okazji bardzo mnie nastraszył, że nie powinnam zachodzić w ciążę. Co mam dalej robić?  

    więcej

  • Avatar

    Chemioterapia AC w leczeniu raka piersi

    HISTOPATOLOGIA: "makroskopowo: w części central. sutka prawego twarde, kremowe ognisko śr.1,3cm, węzeł chłonny śr.1cm z białawym guzkiem śr.0,7cm;mikroskopowo: carcinoma ductale invasium G2 mammae, metastasis cartinomatis in lymphonodulo 1/1, pT1C, guz śr 1,3cm o utkaniu średnio dojrzałego raka przewodowego inwazyjnego, z komponentem raka zrazikowego inwazyjnego, zatory z komórek raka w naczyniach limfatycznych na obrzeżach guza, przerzut raka znaleziono w 1/1 węźle chłonnym wartowniczym, z dyspersyjnym naciekaniem tkanki tłuszczowej okołowęzłowej". Wynik nie określa receptorów pomimo, że prosiłam o to po pierwszym zabiegu tj. mastektomii prostej piersi prawej 10.01.br. Wycięcie dołu pachowego miałam trzy tyg. później 08.02.br. i czekam na wynik. Na 27-go b.m. lekarz zalecił mi AC (doksorubicynę i cyklofosfamid), stwierdzając przy tym, że jest to bardzo toksyczna terapia ale najlepsza z możliwych; mają być 4 wlewy co 21 dni. PYTANIA: czy ze względu na tak wysoką toksyczność ta terapia nie "załatwi" mnie zamiast raka? skąd lekarz wie ile tych wlewów podać? dlaczego lekarz nazwał leczenie celowanym, i że na całym świecie jest to stosowane? jakie jest faktyczne leczenie celowane i dlaczego nie dostaję informacji o takiej możliwości? czy to jest właściwy kierunek?

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony poziom estradiolu a podawanie zoladexu

    Czy podwyższony poziom estradiolu (dwukrotnie przekroczona norma) jest wskazaniem, aby przedłużyć podawanie zoladexu? Mam 31 lat, zoladex był podawany przez 2 lata. Miałam hormonozależność 40% na estrogen i 10% na progesteron.

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony poziom markerów

    Jestem dwa lata po zakończeniu leczenia - chemia, operacja, radioterapia. Zawsze w badaniach kontrolnych markery były na poziomie 20-21. Teraz wynik podwyższył się do 40. Moje pytanie jest następujące: Czy na wynik markerów może mieć wpływ jakikolwiek stan zapalny w organizmie, np. zapalenie gardła, czy nasilona astma? Mam rtg płuc - jest prawidłowy. Jama brzuszna też. Na kości czekam.

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po raku piersi

    Obecnie jestem w trakcie leczenia przedoperacyjnego . Typ nowotworu G3/HER2+ Fish pozytywny. Leczenie: 12 cotygodniowych dawek Taxolu + Herceptyna (została ostatnia). Potem operacja, a potem zobaczymy, co jest w środku i zdecydujemy czy FAC czy coś innego. Do tego dostaje comiesięczny zastrzyk z decapeptylu. Obecnie wydaje sie, że terapia działa, przynajmniej na guz w piersi, ponieważ zniknął zupełnie. Muszę przyznać, że makabrycznie boje się przerzutów do kości czy do mózgu. Czy gdyby okazało się, że nic nie znaleziono w wyciętej tkance - leczenie wybiło wszystkie komórki raka, to i tak warto zrobić kolejne cykle chemii, tak na wszelki wypadek? Co z ciążą? Czy 2 lata to minimalny okres oczekiwania? Czy dla zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad u dziecka lepiej poczekać dłużej? Po ilu latach będzie wiadomo, że jestem zdrowa? Czy kolejne dziecko będę mogła karmić piersią (tą która była zdrowa i/lub tą która była chora - bo nie zdecydowano jeszcze, czy zrobić mastektomię czy usunąć tylko obszar, w którym był guz). Czy ewentualna ciąża i karmienie zwiększy ryzyko zachorowania na raka?  

    więcej

  • Avatar

    Stosowanie zoladeksu - jak długo?

    Chciałabym zapytać o czas leczenia Zoladexem. Większość pacjentek otrzymuje go przez dwa lata, niezależnie od wieku. Czym jest uzasadniony ten okres i dlaczego nie różnicuje się czasu podawania od wieku pacjentki, np. do czasu menopauzy?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest dalsze leczenie?

    Mam 46 lat, jestem po oszczędzającej operacji piersi (Nowotwór złośliwy piersi lewej T1 No M0 - 17.10.2011 kwadrantektomia, 24.10.2011 węzły chłonne pachowe piersi lewej - rozpoznanie histopatologiczne węzłów: Lymphonodulitis chronica sine neoplasmate 10/0). Wynik histopatologiczny guza Carcinoma ductale invasivum G1 BR 3 pkt. Zmiana średnicy 8mm, usunięta z marginesem tkanek zdrowych. Receptory estrogenowe (-), receptory progesteronowe : 2 + 2 = 4/8pkt. Her-2/neu: (+). 3.01.2012 zakończyłam radioterapię radykalną. Proszę o informację, czy konieczne jest dalsze leczenie? hormonoterapia?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczne usunięcie jajników i macicy

    Bardzo proszę o Pana zdanie w sprawie profilaktycznego usunięcia jajników i macicy. U mnie onkolodzy nie są jednomyślni. Diagnoza: nowotwór złośliwy piersi w tkance ektopowej okolicy pachy pT1N1 G2. Największy wymiar utkania rakowego 1,5cm, ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. W styczniu wycięto bliznę po pierwszym zabiegu i węzły. Wypreparowano 42 węzły chłonne, w jednym przerzut śr. 7mm z naciekaniem tkanek miękkich. Potem chemioterapia TAC, radioterapia, teraz herceptyna. Po chemioterapii miałam przerost endometrium (chyba 17mm). Była robiona histeroskopia, usunięto drobne mięśniaki, wynik hist-pat dobry. Zachorowania w rodzinie: tata - rak jelita grubego, rak płuc; babcia (mama taty) - rak jelita grubego; siostra taty - rak macicy. Mutacji genowej u mnie nie stwierdzono. Mam 49 lat. Czwarta chemia zatrzymała mi miesiączkę.

    więcej

  • Avatar

    Czy te dziwne objawy mogły być spowodowane tamoksyfenem?

    Rozpoznanie - rak naciekąjący przewodowy . Zabieg 22.11.2011 - amputacja piersi lewej z usunięciem diagnostycznym węzłów chłonnych pachy. Rekonstrukcja piersi płatem LD. HER2 ''0'',ESTROGEN 90% ,PROGESTERON 90%, Ki67- dodatni odczyn jądrowy w 10 % komórek. Przyjmuję ZOLADEX i do 5 lutego TAMOXYFEN. Ponieważ miałam dziwne objawy aż znalazłam się na pogotowiu: niesmak i gorycz w ustach zaburzenie widzenia (po badaniach okulistycznych do -7 , toksyczna neuropatia) niesamowity ból głowy, ciśnienie 154/104 w CT nic nie wykazało, kolejnego dnia poszłam do lekarza. Doktor kazała odstawić tamoxyfen do 15 lutego bo tego dnia mam kolejna wizytę i mam przyjąć ZOLADEX - czy to normalne, że tak zareagowałam na 3 opakowanie TAMOXYFENU? Co teraz, jakie leki dostanę?

    więcej

  • Avatar

    Powiększone węzły chłonne w śródpiersiu

    Jestem obustronną amazonką herdodatnią. Po zakończonym leczeniu postanowiłam przebadać się prywatnie. Wyniki morfologii, biochemii i marker ca 15,3 - są w normie. Badania obrazowe - scyntygrafia, USG bez zmian,pierwsza TK wykazała zmiany na 7 żebrze oraz powiększone węzły chłonne na śródpiersiu -1,3 1,6 i 1,8mm. Zalecono mi powtórzenie TK w Klinice. Badanie wykazało po 6 tygodniach powiększone węzły o wymiarach jak w pierwszym, wykluczyło oczywiście żebro. Moja onkolog zaproponowała mi leczenie-xeloda i nowelbina, twierdząc że te leki powinny zmniejszyć opisywane węzły. Na jakiej podstawie twierdzi, że są one patologiczne nie badając ich? Jakie jest Pana zdanie i jaki działania Pan by zaproponował? Nadmieniam, że byłam leczona: czerwoną chemią, karboplatyną i taksoterem oraz herceptyną. Miałam też obustronne naświetlania. Jakie są moje szanse?

    więcej

  • Avatar

    Czy chemioterapia jest konieczna?

    Mam 45 lat. W przeciągu miesiąca miałam dwie operacje piersi. Pierwsza 24.11.11 oszczędzająca, druga 29.12.11 to amputacja piersi z jednoczesną rekonstrukcją. Wyniki po operacji to: ogniska o wyglądzie ziarnistym prawdopodobnie z mikrozwapnieniami - ogniska raka wewnątrzprzewodowego typu czopiastego z obecnością mikrozwapnień. Największy wymiar zmiany 1,5 cm. Brak wyraźnych ognisk naciekania, jednak ogniskowe nacieki zapalne w obrębie zmiany mogą świadczyć o mikroinwazji. Wyniki badań immunohistochemicznych: Her-2 - 0, estrogen - 20%, progesteron - 0, Ki67 - dodatni odczyn jądrowy w 20% komórek. Wynik po drugiej operacji: Na przekroju tkanka dysplastyczna z drobnymi ogniskami jakby brodawczaków oraz jedno bardziej spoiste miejsce z obecnością żółtawych tworów. Moja onkolog ustaliła mi leczenie: tamoxifen - egis przez 5 lat i zoladex przez 2 lata. Lekarze z mojej miejscowości stwierdzili, że powinnam przerwać ten sposób (biorę leki już 11 dzień) leczenia i zacząć chemię. Proszę się do tego odnieść, bo nie wiem, co robić.  

    więcej

  • Avatar

    Preparaty witaminowe ze sproszkowanych owoców

    Ponieważ pacjentom onkologicznym często zabrania się stosować preparaty witaminowe i ziołowe, mam pytanie odnośnie preparatu "Triphala" w skład którego wchodzą sproszkowane owoce: Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki).

    więcej

  • Avatar

    Powiększenie wątroby

    Rak przewodowy piersi prawej CS-IIA(pT2NO0/3MO;G2;ER/+/PGR/-/HER2NEU/3+/). Jestem po operacji oszczędzającej, "AC"(4x), radioterapii, w maju 2011 roku zakończone leczenie herceptyną(18x), przyjmuję od dwóch lat Nolvadex-D. Jestem obecnie po badaniach kontrolnych na których stwierdzono zmiany w wątrobie (usg jamy brzusznej). Wykonano dodatkowo tomografię komputerową, której wyniki zaprzeczyły wnioskom z badania usg, co mnie bardzo ucieszyło, ale stwierdzono powiększenie wątroby. Czy stan ten może być wynikiem przebytego leczenia czy może jest jakaś inna przyczyna, jaka?  

    więcej

  • Avatar

    Wznowa w bliźnie i przerzuty do kości

    W czerwcu 2010r miałam operację - rak piersi prawej Carcinoma ductale invasivium mammae G3, ER(-),PR(-), Her2(3+). Dostałam cztery chemie AC, cztery taksole i herceptynę. W trakcie podawania herceptyny zaczęła boleć mnie łopatka i blizna po piersi (czułam takie ciągniecie). Wykonano mi scyntygrafię (wnioski: zmiany w żebrach i kręgosłupie mogą odpowiadać aktywnemu procesowi rozrostowemu) i badanie PET (wnioski: ogniska aktywnego procesu rozrostowego - naciek w ścianie klatki piersiowej i węzłach przymostkowych prawych). Następnie miałam zrobione USG piersi lewej i blizny, zmiany w bliźnie i dołach pachowych przemawiają za wznową i odpowiadają zmianom widocznym w PET. Zakwalifikowano mnie do programu terapeutycznego Lapatynib+Xeloda. Nie wiem czy te moje wyniki wskazują na przerzut, czy na wznowę. Czy jest to może i przerzut i wznowa? Czy to będzie dobre leczenie? Chciałabym znać pana opinię, czy jest jeszcze inne lepsze leczenie, które by mi pomogło - jakie są w ogóle rokowania przy wznowie? Czy taką wznowę w bliźnie można też operować?  

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja za pomocą systemu BRAVA

    Jestem amazonką od 5 lat. Miałam chemio i radioterapię. Chciałabym się dowiedzieć, czy u mnie możliwa jest rekonstrukcja za pomocą systemu BRAVA. Jeżeli tak, to jakie są minusy tej metody. Czy przeszczepiony własny tłuszcz nie ulega rozkładowi? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, ponieważ muszę w krótkim czasie podjąć decyzję, co do metody rekonstrukcji całej piersi.

    więcej

  • Avatar

    Wahania markerów nowotworowych

    Jestem po operacji 4 lata, chodzę do onkologa do kontroli co trzy miesiące i co mnie niepokoi - za każdym razem moje markery się wahają, raz są mniejsze raz wyższe, to znaczy ostatnie były na poziomie 20.5 Ca 15-3, a wcześniej,17.6. Niepokoją mnie te markery. Proszę mi powiedzieć jakie przyczyny są rośnięcia markerów. Wiem, że przy wznowie choroby ale czy jeszcze są jakieś czynniki? Doktor moja mówi, że są w normie,  tylko dlaczego one się tak wahają?

    więcej

  • Avatar

    Stosowanie hormonoterapii przed chemioterapią

    Jestem po mastektomii piersi lewej (zabieg 02.01.2012). Zalecenia z kliniki chemioterapia FAC, radioterapia na bliznę(bo margines to tylko 0,1 mm), herceptyna bo rak her2 +3 i hormonoterapia bo ER+. Wszystkie zalecenia rozumiem i akceptuję. W czasie pierwszej wizyty u onkologa (NIESTETY ZASTĘPSTWO) zalecono mi brać przez 4 tygodnie przed datą pierwszej chemii tamoxifen. Czy jest to częste, że bierze się ten lek przed chemią? We wszystkich opisach spotkałam się z braniem tego leku dopiero po chemii. Nikt nie zapytał mnie o zatorowość żylną. Sama mam żylaki, moja mama miała częste zapalenia żył, przebyła zawał serca i zmarła na udar, babcia na zawał, siostra mamy na zawał . Czy brać lek, czy brać do niego leki przeciw zakrzepicy, a jeśli tak to jakie? Nie chciałabym obniżyć poziomu leukocytów jeszcze przed chemioterapią a podobno przy tym leku to objaw uboczny.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Carcinoma ductale invasivum G2 ycT2N0M0. Sutek z pachą o wymiarach 23x10x4,5 cm z fragmentem skóry o osiach 14x9,5 cm. W zewnętrznym dolnym kwadrancie guz o wymiarach 3x3x2 cm w odległości 0,2 od powięzi, 1,2 cm od skóry i 1,8 cm od dolnej linii cięcia chirurgicznego. Na pozostałych przekrojach sutek włóknisty o średnicy do 2 cm wypełnionymi płynną, mleczną treścią. Guz sutka: Carcinoma ductale invasivum G2 mammae cum signa degenerationis cellularum neoplasmatis post therapiam. Ductectasiae cum epithelioplasia, adenosis, metaplasia apocrinalis papillaris et fibrosis mammae. Receptory: ER odczyn negatywny (-) w komórkach raka (PS=0 IS=0) PR odczyn negatywny (-) w komórkach raka (PS=0 IS=0), HER 2 odczyn negatywny w komórkach raka Score = 1 + Brodawka : Sine laesionibus Węzły chłonne: Lymphonodulitis chronica reactiva (14 węzłów) Do tej pory miałam chemioterapię 14 cykli co 3 tygodnie (przed operacją - od października 2010) operacja miała miejsce 18.08.2011 a po operacji od grudnia 2011 miałam 25 naświetlań. Proszę o interpretację wyników pooperacyjnych. Jakie leczenie może mnie jeszcze ewentualnie czekać, czy już ono nie jest potrzebne?

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi HER2 dodatni

    Moja mama zachorowała we wrześnie ubiegłego roku. Po biopsji gruboigłowej wynik: Carcinoma ductale infiltrans mammae sinistrae. Guz był wielkości 2,9x2,1. Wynik patomorfologiczny ER-TS 0/8 ;PR-TD 0/8; HER 2:3+. Miała 4 cykle chemii AC i operacje metodą Maddena. Guz zmniejszył się do 1cm. Wynik patomorfologiczny: Ognisko raka dobrze odgraniczone pasmami tkanki włóknistej, w której obecny stosunkowo obfity naciek limfoidalny. Nie stwierdzono zatorów naczyniowych ani naciekania pni nerwowych. Brodawka sutka prawidłowa. Miąższ sutka częściowo włókniejący ze znacznym rozszerzeniem przewodów wyprowadzających. W dwóch na jedenaście węzłów chłonnych przerzuty raka. W materiale oznaczonym jako "naciek" utkania raka nie znaleziono. Mama jest w złej kondycji psychicznej. Myśli że lekarze nie mówią jej prawdy co do rokowań, które określają jako dobre, ponieważ nie podają stopnia złośliwości. Jutro idzie na pierwszy z dwunastu cotygodniowych wlewów Taxolem. Czy to prawda że ze względu na HER2 dodatni jest to najbardziej złośliwy typ raka? Mama powtarza że lepiej gdyby była potrójnie ujemna.Czy rokowania są naprawdę złe? I jeszcze jedno pytanie: Co oznacza zapis RpT1bN1?  

    więcej

  • Avatar

    Wahania wagi w dawkowaniu herceptyny

    Mój problem dotyczy dawki Herceptyny, jestem po sześciu wlewach. Na każdej wizycie chemioterapeuta pytał ile ważę. Mam nową wagę, podawałam zgodnie z tym co pokazywała. Nigdy nie kazano mi stanąć na szpitalną wagę. Całkiem przypadkiem ktoś zasiał wątpliwość w prawidłowe działanie mojej wagi. Dzisiaj to sprawdziłam - zważyłam się na onkologii w trzech gabinetach. Niestety, moja waga cały czas pokazywała o 5kg (!!!!) mniej. Jestem zdenerwowana i wystraszona, bo to duża różnica, dostawałam więc za małą dawkę leku. Jakie mogą być tego konsekwencje? Boję się, że leczenie nie zadziałało i coś się już we mnie zaczęło dziać złego. Tym bardziej, że do tej pory nie dostawałam też Tamoxifenu, a jedynie Zoladex. Chemię TAC zakończyłam w czerwcu, a w sierpniu naświetlania.ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3.

    więcej

  • Avatar

    Monitorowanie stanu zdrowia po leczeniu uzupełniającym

    Mam 32 lata, w 2010 roku zachorowałam na raka piersi, przeszłam 3 cykle AC, potem mastektomia radykalna metodą Pateya i znowu 3 cykle AC, następnie naświetlania 21. Obecnie przyjmuję tamoxifen i Zoladex. Przerzuty miałam w węzłach chłonnych 13/25 bez przekroczenia torebki węzła. Carcinoma ductale infiltrans G2, guz po chemioterapii 0,8 cm.T1N3M0. Proszę mi powiedzieć, czy istnieje jakiś schemat co do badań kontrolnych. Co jaki czas powinnam robić kontrolne usg jamy brzusznej i rtg klatki piersiowej? Poza tym jakie badania powinny być wykonywane w takim przypadku? Zastanawiam się dlaczego niektóre kobiety miały robione tomograf, a mnie lekarz go nie zlecał. Nie miałam też robionych markerów nowotworowych, dlaczego?

    więcej

  • Avatar

    Biopsja węzła wartowniczego czy usunięcie wszystkich węzłów chłonnych?

    Wg karty inform. leczenia szpitalnego - 10.01.12 mastektomia prosta. Biopsja węzła chłonnego wartowniczego pachy prawej. Wynik histopatologii biopsji gruboigłowej przed operacją: Guzek na godz.10 o wym 23x12mm-BIRADS 5. Mikroskopowo: CARCINOMA DUCTALE SEU INVASIUM (G2) MAMMAE. Wynik pooperacyjny w poniedziałek. Moje pytanie: Czy to "właściwe", że nie usunięto mi węzłów chłonnych tylko wykonano biopsję? Jestem prawie pewna, że lekarz wspominał przed operacją o usunięciu węzła wartowniczego. Po operacji, jak przez mgłę, pamiętam zdanie "podkreślam, że nie wiem co jest w tym węźle wartowniczym". Boję się czy to "bezpieczne", czytam o większości operacji w takim przypadku z usunięciem węzłów chłonnych. Zaniepokoiło mnie to bardzo, tym bardziej, że po 2 tyg. po zabiegu odczuwam dyskomfort w miejscu wątroby i bóle żeber po prawej.

    więcej

  • Avatar

    Basen i masaż wodny

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi prawej rozpoznanie to carcinome intraductale G2 G3 bez usunięcia węzłów.18.01.2012 minął rok od zakończenia radioterapii. Chciałam spytać czy w moim przypadku mogę korzystać z basenu i masaży wodnych bo słyszałam różne opinie.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Mam 35 lat. Jestem po oszczędzającej operacji piersi z procedurą węzła wartowniczego. Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego. Fragment miąższu sutka o wym 6x5x4 cm oznaczony nitkami. Na przekrojach w obrębie zbitej tkanki mastopatycznej kremowy, nieostro Carcinoma ductale invasium G3 mammae. Lymphadenitis chronica 0/1odgraniczony guzek sr 1,2 cm. Margines przeciwległy do powięzi 0,8 cm. Pozostałe 1 cm. gA, gB, g+m Węzeł chłonny o śr 0,8 cm 2 wyc Guz o sr 1,2 cm o utkaniu nisko dojrzałego raka przewodowego inwazyjnego z komponentem raka zrazikowego inwazyjnego. W podścielisku guza intensywna desmoplazja. Marginesy jak w opisie . Zbadano jeden odczynowy węzeł wartowniczy. ER- silny i umiarkowany odczyn jądrowy w ok 90 % komórek raka PGR- silny odczyn niemal 100 % komórek HER 3+ Ki-67- w ok 40 % Proszę o interpretację wyniku i informację na temat dalszego leczenia i jakie są rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna amputacja piersi

    Jestem 36 letnią zdrową kobietą, mam pytanie odnośnie profilaktycznej mastektomii. Moja mama jest chora na inwazyjny przewodowy rak piersi, w rodzinie od mamy strony pojawiał się rak piersi. Mam zamiar wykonać sobie badanie BCRA 1-2,  jeżeli będę posiadała w spadku mutację tego genu, czy mogę wykonać w Polsce profilaktyczną mastektomię zdrowych piersi i ich rekonstrukcję?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Mam 64 lata, mammografia wykazała guzka na lewej piersi. Biopsja wykazała Carcinoma ductale invasivum 8 pkt w skali Blooma-Richardsona [M-8500/3]. Receptory: estrogen (-) progesteron (-) Her2/neu=IS(3)+PS(>30%)=TS(+++), wynik pozytywny. Bardzo proszę o interpretację tych wyników.

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne po leczeniu uzupełniającym

    Było BCT piersi prawej, była chemioterapia, była też radioterapia, teraz jest tamoxifen przez 5 lat - od 27.11.2011. 26.01.2012 mam pierwszą wizytę po zakończonej radioterapii i chciałabym się dowiedzieć, jakie badania powinnam mieć wykonane i jak wygląda dalsza kontrola onkologiczna?

    więcej

  • Avatar

    Carcinoma cribriforme

    1) Czy carcinoma cribriforme powoduje przerzuty? 2) Co oznacza Bloom I (2+2+1); IM 4/10 HPF? Guz miał średn 2,5x2razy 1,5. Czy możliwa jest w takim wypadku operacja oszczędzająca gruczołu? Czy węzły chłonne podczas operacji są badane np.metodą izotopową? Czy też usuwa się je na "chybił trafił"? Dlaczego pacjenci nie są informowani o usuwaniu węzłów chłonnych przed operacją?

    więcej

  • Avatar

    Zawał kości udowej

    Czy zawal kości udowej może boleć?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Otrzymałam wyniki badań: "Carcinoma ductale invasivum G3 BR 7". Czy można prosić o wyjaśnienie, co to oznacza?

    więcej

  • Avatar

    Destrukcja żebra

    Jestem po zakończonym leczeniu /rak piersi obustronny-rok po roku/. Aktualnie przechodzę badania kontrolne. TK wykazała destrukcję żebra 5, wskazana TK za 6 tygodni, ponieważ było to moje pierwsze badanie. Dodatkowo robione miałam badania morfologiczne i biochemię - wszystkie wyniki w normie /ALT-19/, oraz marker CA15.3-7,1/. Jakie jest Pana zdanie?

    więcej

  • Avatar

    Czy amputacja jest konieczna?

    3 stycznia dowiedziałam się, że w wyniku biopsji piersi wykryto komórki rakowe.W związku z tym, że nie mam podanych receptorów (biopsja cienkoigłowa) zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości, zwłaszcza,że mój lekarz upiera się przy całkowitej amputacji piersi.Guz ma 35mm i mnie pobolewa(ból piekący). Jestem po 1 chemii (czerwonej) i chcę mieć 100% pewności, że amputacja będzie konieczna. Jakie badania mogę przeprowadzić dodatkowe,czy konsultacje z innym lekarzem? Nie chcę po operacji usłyszeć, że piersi nie mam a to nie był guz.

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi rozpoznany w czasie ciąży

    Jestem w 24 tygodniu ciąży, mam 30 lat, w trakcie ciąży stwierdzono u mnie raka inwazyjnego piersi przewodowego o stopniu zlośliwości G3. Rak bardzo szybko sie rozwija, tygodniowo rośnie o ok. 1,5 cm, w chwili obecnej ma juz 7 cm, są wyczuwalne dwa przerzuty do węzłów chłonnych, w chwili biopsji guz miał 5,6 cm, węzły chłonne nie były powiększone, chciałabym wiedzieć, czy są jeszcze szanse na to bym mogła żyć? Chciałabym znać prawdę, mam małe 2,5 letnie dziecko i muszę odpowiednio przygotować rodzinę. W poniedziałek idę na oddział chemioterapii i będę mieć rozpoczętą chemioterapię a dopiero po cyklach chemii amputację piersi, bardzo proszę o odpowiedź i wskazanie realnych szans co do wyzdrowienia.

    więcej

  • Avatar

    Czy osoba po radioterapii jest radioaktywna?

    Czy osoba będąca w 38 tygodniu ciąży, a później niemowlak może przebywać w towarzystwie osoby po radioterapii piersi? Jeśli nie to ile czasu musi upłynąć, aby taki kontakt był możliwy?

    więcej

  • Avatar

    Tamoksifen a niedokrwistość

    Czy tamoxifen może powodować niedokrwistość? Mam 52 lata, mastektomię radykalną przeszłam 01września. Rozpoznanie - carcinoma ductale infiltrans G2, wymiar raka naciekającego - 9 mm. Er(3+) PgR(3+), HER2 ujemny, węzły czyste. Zastosowano tylko tamoxifen, biorę go od 19 września i znoszę dosyć dobrze. Martwią mnie wyniki morfologii. 25 października  HGB - 11.6, HTC - 33.9. Wynik odebrany dzisiaj -HGB -10.9, HCT - 33.6, MPV-6.8, WBC - 3.9, segmenty- 43, limfocyty- 57. Czy spadek tych parametrów może być spowodowany działaniem tamoxifenu czy raczej powodów trzeba szukać gdzie indziej? Badanie morfologii zrobiłam na własną rękę. Lekarz prowadzący nie zlecił mi żadnych badań, mam się zgłosić do kontroli w kwietniu.

    więcej

  • Avatar

    Operacja poszerzająca margines cięcia i dalsze leczenie

    Chciałabym prosić o interpretację wyników i pytanie o dalsze leczenie. Nie mieszkam w Polsce, wykryto mi na koniec listopada guza , potem biopsja , operacja oszczędzająca i badanie wartowniczych węzłów chłonnych , dodam że skończyłam 32lata.  Wyniki : 15mm invasive ductal adenocarcinoma , grade 2 , naczynia krwionośne negative, czyste węzły na 5 usunietych (slnb) 0/5 negative. Jest tu też napisane, że invasive component jest 1.1mm z końca marginesu i w całej zmianie, która została usunięta było też high grade ductal carcinoma in situ , estr. 8/8 i pr 0/8 , her2 negative . Po rozmowie z lekarzem operującym mnie zostało ustalone, że musi być następna operacja poszerzająca margines i odbędzie się ona za 10 dni, chciałabym uzyskać informację jak to wszystko wygląda i jakie powinnam mieć później leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    We wrześniu 2010r zaczęła mnie boleć lewa pierś. W grudniu zrobiłam usg i pani doktor opisała tak : "piersi o budowie gruczołowej. W obu torbiele śr. do 17 mm. Nie stwierdza się podejrzanych zmian litych." 29 kwietnia 2011r kolejne usg ( ponieważ pierś bardzo mnie bolała, była powiększona i opuchnięta, zaczerwieniona skóra pod brodawką ) opis usg: "piersi obustronnie o budowie gruczołowo-tłuszczowej . zwraca uwagę różnica w budowie między piersią prawa a lewą. W piersi lewej w okolicy zabrodawkowej i okołobrodawkowej widoczne zmiany mogące odpowiadać zwapnieniom. Ponadto w piersi lewej architektomika zmian mogąca świadczyć o aktywnym procesie zapalnym. Zmian ogniskowych wymagających weryfikacji histopatologicznej obustronnie nie stwierdzono,skóra pogrubiał, więzadła Coopera wolne. Powiększonych węzłów chłonnych pachowych nie uwidoczniono." Po leczeniu sterydami wykonano mi biopsję gruboigłową. Wynik - rak ma charakter : comedo-carcinoma. Kolejne usg po dwóch miesiącach uzupełnione mammografią , wynik : guz średnicy 3 cm . Guz był duży i w stanie zapalnym więc zastosowano leczenie chemioterapią. Po 4 cyklach chemii mastektomia , wynik :"Pierś o wymiarach 13x10x8 . Na przekrojach w centralnej części szary, nieregularny obszar o wymiarach 6x2x7 ,w kwadracie dolnym zewnętrznym dochodzący na odległość około 1 cm do marginesu głębokiego . Moje pytanie brzmi: czy jest możliwe aby w tak krótkim czasie urósł tak duży guz ? Oraz o wyjaśnienie co kryje się pod nazwą comedo -carcinoma? Nie mam opisu w jakim stopniu zaawansowanym jest rak? Żadnych symboli w opisie histopatologicznym.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinnam mieć radioterapię?

    W grudniu 2010 miałam usuniętą pierś i węzły chłonne. Wynik: rak przewodowy G3 naciekający gruczoł sutkowy z komponentą raka wewnątrzprzewodowego o wysokim stopniu złośliwości z martwicą typu comedo, komponenta wewnątrzprzewodowa stanowi ok 10% utkania guza. Guz o masymalnym wymiarze 2,5cm w minimalnej odległości 0,2cm od powięzi. Oceniany miąż sutka z kwadrantu górnego zewnętrznego z cechami laesio fibroso-cystica. Brodawka sutkowa o prawidłowej budowie bez nacieku raka. W jednym z wypreparowanych węzłów chłonnych (1/10) stwierdza się przerzut raka przewodowego o maksymalnym wymiarze 0,3cm. Przerzut ograniczony do węzła. Poziom receptorów: ER 0% komórek, TS 0/8 negatywny, PR 0% komórek, HER 2 3 pozytywny, LZX: 1RX2. Zakończyłam chemioterapię: 4xAC + 4xDXL. Jestem po 7 wlewie herceptyny. Pytanie: czy mimo zajętego tylko jednego węzła chłonnego nie powinnam mieć radioterapii? Wiem, że w USA zaleca się radioterapię bez względu na ilość zajętych węzłów przy G3. Czy to oszczędność NFZ? Boję się wznowy w tym miejscu.... i może głupie pytanie :) z wypreparowanych 10 węzłów... czy to wszystkie węzły czy jakieś zostały? I ostatnie pytanie, czy skutki uboczne takie jak ból mięśni i kości mogą wystąpić kilka miesięcy po chemioterapii, czy też może być to skutkiem herceptyny (2 miesiące temu robiłam scyntygrafię a 2 tygodnie temu badanie szpiku i jest ok).

    więcej

  • Avatar

    Dysplazja i HTZ

    Mam 46 lat w grudniu 2010r.robiłam USG piersi oto wynik:" Piersi o budowie gruczołowej, zaznaczone zmiany o charakterze dysplazji włóknistej. W piersi prawej na godz.12-tej prosta torbielka 5mm. Zmian ogniskowych litych i innych torbielowatych badanie nie wykazało. Przewody mlekowe nieposzerzone. Węzły chłonne dołów pachowych niepowiększone". Obecnie zrobiłam kontrolne USG z 11.01.2012r " Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej, obustronnie zmiany o charakterze dysplazji włóknistej. Widoczne torbielki, w piersi prawej na godz.11-tej 7mm średnicy, w piersi lewej na godz.5-tej 6mm średnicy. Palpacyjny guzek dysplastyczny na granicy kwadrantów dolnych piersi lewej, o utkaniu gruczołowym. Węzeł chłonny 8mm na obwodzie kwadrantu GZ piersi lewej. Poza tym zmian ogniskowych litych i torbielowatych badanie nie wykazało.Przewody mlekowe zaznaczone w granicach normy. Widoczne częściowo stłuszczałe węzły chłonne pachowe, poza tym doły pachowe wolne." Od maja do grudnia byłam na plastrach Fem7 Combi, ginekolog wiedział, że mam mastopatię i mimo to przepisał mi je, bo stwierdził bez badań hormonalnych tylko na podstawie objawów, że przechodzę klimakterium. Bardzo proszę powiedzieć mi czy mam powód do niepokoju, czy powinnam udać się do poradni onkologicznej czy wystarczy tylko kontrolować. Widać że torbiel w piersi prawej powiększyła się nieznacznie ale doszły następne drobne, w lewej piersi też się pokazała i do tego węzeł chłonny i guzek dysplastyczny. 

    więcej

  • Avatar

    Masy białkowe

    Miałam wykonaną biopsję. W wyniku jest napisane: Rozpoznanie: Masy białkowe. Czy może być tak, że zostało za mało pobranego materiału? Lekarz prowadzący nic mi nie odpowiedział. Tylko tyle, że nic mi nie jest, ale nie wytłumaczył mi co to są masy białkowe. Bardzo proszę o odpowiedź.

    więcej

  • Avatar

    Zmiany w linii cięcia chirurgicznego

    Mam 45 lat. Wykryto u mnie nowotwór złośliwy piersi lewej - guzek śr. 3mm- carcinoma lobulare infiltrans mammae pT1a. Usunięto guzek z 4 centymetrowym marginesem. W badanych wycinkach dominuje carcinoma lobulare in situ. W dopuszczonym materiale stwierdzono zmiany o charakterze LCIS w linii cięcia chirurgicznego. Węzeł wartowniki - w obu fragmentach węzłów nie stwierdza się przerzutów. Ki67-10%. Receptory ER 50%, PGR 70%, Her2"2+". Przeszłam radioterapię (33 naświetlania). Otrzymałam hormonoterapię (Zoladex i Tamoxifen). Czy jest to właściwy sposób leczenia? Jakie rokowania daje mój przypadek? Czy ma to znaczenie, że te zmiany są w linii cięcia chirurgicznego? Jakie powinno być dalsze postępowanie?

    więcej

  • Avatar

    Preparaty wapnia i witamina D3 podczas przyjmowania IA

    Jestem po operacji raka piersi. Od 2 lat przyjmuję Egistrozol . Czy w związku z tym powinnam brać wapno i witaminy?

    więcej

  • Avatar

    Tumor mammae dex - FA?

    30 grudnia 2011 r.(po samobadaniu wyczułam jakąś zmianę w piersi) miałam robione USG. Wynik jest następujący: W piersi prawej na godz. 6-ej hypoechogeniczna zmiana o policyklicznych zarysach, wym. 16 x 8mm - FA? W lewym dole pachowym pojedynczy węzeł chłonny, z zachowaną zatoką tłuszczową 6mm. Mam pytanie: czy z opisu wynika że może być to guz? Martwię się też o węzły chłonne. Czy są niebezpieczne? I co znaczy pojęcie - TUMOR MAMAE DEX FA? Miałam robione badanie na markery nowotworowe i wczoraj biopsję. Czekam na wyniki, ale bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest prawidłowe?

    W listopadzie przeprowadzono u mnie radykalną amputację prawej piersi wraz z węzłami chłonnymi. Wyniki badań histopatologicznych: inwazyjny niskozróżnicowany rak przewodowy naciekający w sposób dyspersyjny. Komponent DCIS-G3. W 5 na 21 węzłach stwierdzono przerzut raka. Carcinoma ductale invasium G3 pT2N2. Badanie immunohistochemiczne ER 90% słaby odczyn na obecność receptora estrogrnowego-score 6, PR 10% średni odczyn na obecność receptora progesteronowego-score4. Her 2 wynik ujemny. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii i podano mi Doksorubicyne100mg i Cyklofosfamid 1000mg. Po chemii ma być radioterapia. Mam pytanie: czy zastosowane leczenie jest prawidłowe czy też powinni mi zastosować inne leczenie? A drugie pytanie to jakie są rokowania na wyleczenie przy tego typu raku oraz proszę o bliższą interpretację przedstawionych wyników badań.

    więcej

  • Avatar

    Torbiel dwukomorowa w piersi

    Mam 34lata. Na początku zeszłego roku wyczułam u siebie guzek w lewej piersi, zrobiłam usg i okazało się, że mam guzek- torbiel dwukomorową 10x8mm. Pół roku później okazało się że torbiel ta urosła. "Struktura piersi gruczołowa. W lewej piersi przybrodawkowo na godz 2-4tej widoczne cystyczne poszerzenie przewodów mlekowych o wymiarach 15x8mm - do ewentualnego rozważenia BAC. Okolice zabrodawkowe bez zmian. Węzły chłonne obustronnie bez patologii, niepowiększone" Zrobiłam BAC: "Guzek o kwadracie górno-zewnętrznym prawej piersi, ok. 1,2 x1,0 Wniosek- nakłuto 2 guzy o wyglądzie torbieli z przegrodą, uzyskując strzępy tkanki łącznej na tle mas ściętego białka. Komórek atopowych nie znaleziono. Obraz cytologiczny odpowiada chorobie włóknisto-torbielowatej piersi."   Pytanie- co mam robić dalej, czy usunąć tę torbiel? Czytałam gdzieś, że torbiele wielokomorowe mają skłonności do zmieniania się w postać złośliwą i nie powinno ich się zostawiać. Guzek jest bardzo blisko brodawki i lekarz, który wysłał mnie na BAC (onkolog specjalizujący się w chorobach tarczycy) odradza jego usunięcie ze wzgl na usytuowanie guzka - tuż przy brodawce. Twierdzi, że skoro już teraz odczuwam ból i dyskomfort to później, gdy będą poprzecinane unerwienia będzie jeszcze gorzej. W mojej rodzinie ciocia (siostra mamy) zmarła 3 lata temu na raka piersi, babcia na raka (wykryty w późnym stadium) i obydwoje dziadkowie ze strony ojca zmarli na raka. Jeśli konieczne będzie usunięcie tej torbieli to gdzie się mam zgłosić? Do chirurga czy onkologa? Mieszkam blisko Gliwic może do Centrum Onkologicznego w Gliwicach na Armii Krajowej....? A może, jeżeli nie jest to rak to w takim Centrum nie zostane przyjęta.....

    więcej

  • Avatar

    Uczulenie po pierwszym wlewie taxotere

    Moja mama tydzień temu przyjęła pierwszy wlew taxotere. W 3 dobie pojawiły się bóle, złe samopoczucie i taka jakby reakcja uczuleniowa pod pachami i w pachwinach, teraz się to nasiliło. Próbuję skontaktować się z  jej lekarzem, ale jest nieuchwytny. Mieszkamy poza miastem w którym mama się leczy i nie wiem czy powinniśmy jechać natychmiast do lekarza, czy może to normalne i minie lub da się to załagodzić jakimiś ogólnie dostępnymi środkami?  

    więcej

  • Avatar

    Egistrozol po zakończeniu przyjmowania zoladexu i powrocie mięsiączki cd.

    Pytanie odnośnie "Egistrozol po zakończeniu przyjmowania zoladexu i powrocie miesiączki" Dziękuję za odpowiedż , ale w moim przypadku nie mogę przyjmować tamoxifenu. Na początku terapii hormonalnej brałam tamoxifen bardzo krótko, ponieważ mam problemy z zakrzepicą żył głębokich. Czy są inne leki które mogę przyjmować?

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia

    Czy zawsze w hormonozależnym raku piersi stosuje się hormonoterapię?  

    więcej

  • Avatar

    Szczepienia przed wyjazdem w tropiki

    W maju 2008r. wykryto u mnie raka piersi, zastosowano mastektomię oraz pół roku chemioterapii i roczny cykl herceptyny. W kwietniu 2010r. zrekonstruowano mi pierś i na dzień dzisiejszy jestem pod opieką przychodni onkologicznej. Dodam, że nie przyjmuję już żadnych leków związanych z przebytą chorobą. Moje pytanie jest następujące: w lutym planuję wyjazd na Filipiny, więc konieczne są szczepienie na żółtaczkę A i B, polio, tężec, błonicę oraz dur brzuszny. Czy są jakieś przeciwwskazania co do szczepień oraz wyjazdów w tropiki??  

    więcej

  • Avatar

    Przerwa w podawaniu lucrinu

    Rak piersi wykryty na przełomie stycznia i lutego 2010 z przerzutem do nadobojczyka (potwierdzone biopsją). T3N3Mx. , PR 15% (-), ER 80% (+). Chemia przedoperacyjna 6xAT, operacja, radioterapia. Od lipca 2010 - Lametta (zamiast Tamoxifenu z powodu zagrożenia rakiem endometrium - leczenie stanu przedrakowego 6-7 lat wcześniej ). W październiku 2010 badanie hormonów: FSH - 117,51, FH - 26,76, ESTADIOL - 40,0. Decyzja o podawaniu Lucrinu co 3 miesiące. Czwarte i ostatnie podanie Lucrinu w połowie lipca 2011. Zapadła decyzja o sprawdzeniu, czy weszłam w okres pomenopauzalny (51 lat). Badanie hormonów 5 grudnia, po 4,5 miesiącach od ostatniego Lucrinu: FSH - 9,76 , LH - 0,16 , ESTADIOL -10,0 . Jak zrozumiałam, wynik ten świadczy o zablokowaniu przysadki. Szczególnie niepokoi mnie poziom LH - prawie zerowy, dużo poniżej jakiejkolwiek normy. Dodam tylko, że od trzech miesięcy nękaja mnie codzienne bóle głowy, czasem trudne nawet do wytrzymania. Wczesniej nie miałam problemów z głową. Czy możliwe, że z powodu zablokowania przysadki? Pomimo mojego wieku, chciałabym na wszelki wypadek mieć zablokowaną czynność jajników, jeśli one funkcjonują. Czy przy takim wyniku FSH i LH mogę kontynuować branie zastrzyku z Lucrinu? Czy nie grozi to jakimiś powikłaniami?  

    więcej

  • Avatar

    Egistrozol po zakończeniu przyjmowania zoladexu i powrocie mięsiączki

    Mam 34 lata jestem po mastektomii prawostronnej z węzłami chłonnymi, 5 kursów TAC, radioterapia, 2 lata przyjmowałam zastrzyk zoladex + egistrozol. Po odstawieniu zoladexu po 3 miesiącach dostałam okres, nie wiem czy mogę przyjmować egistrozol mając okres, czy są inne leki które mogłambym przyjmować. Moje parametry: Er(+)10% Pr(-) 0% Her2 ,,1+''

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Jestem po amputacji drugiej piersi (9 XII 2011,pierwsza amputacja była w III 2008). Wczoraj odebrałam wyniki badań histopatologicznych. Proszę o szczerą ich interpretację: Carcinoma ductale invasivum NHG3(3+3+3. Mamilla sine laesionibus. Metastases carcinomatosa lymphonoduli-1/7węzłów chłonnych dołu pachowego.pT2N1a

    więcej

  • Avatar

    Tamoksyfen dopiero po zakończeniu herceptyny?

    Jestem leczona od stycznia 2011. Mam 49 lat. W grudniu 2010 z mojej inicjatywy został wycięty guz zlokalizowany w dole pachowym. Miałam go od ponad dwóch lat (onkolodzy określali zmianę jako łagodną). Diagnoza: nowotwór złośliwy piersi w tkance ektopowej okolicy pachy pT1N1 G2. Największy wymiar utkania rakowego 1,5cm, ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. W styczniu wycięto bliznę po pierwszym zabiegu i węzły. Wypreparowano 42 węzły chłonne, w jednym przerzut śr. 7mm z naciekaniem tkanek miękkich. Od marca przeszłam 6 kursów chemioterapii TAC, potem 6 tygodni radioterapii na obszar piersi lewej i regionalny układ chłonny 50Gy w 25 frakcjach oraz boost 10Gy w 5 frakcjach na lożę po guzie z marginesem. Obecnie przyjmuję Herceptynę i Zoladex. Natomiast Tamoxifen mam dostać po zakończeniu Herceptyny. Ostanio przed podaniem kroplówki trafiłam do innego chemioterapeuty, który wyraził zdziwwienie, że nie dostaję od razu Tamoxifenu, ale więcej nie chciał komentować. Niepokój został jednak zasiany. Czy jestem właściwie leczona?

    więcej

  • Avatar

    Zoladeks u młodych kobiet - nawet do 5 lat

    Chciałam zapytać o stosowanie Zoladexu. Mój program leczenia po chemioterapii 4xAC, zaplanowany był - tamoksyfen przez 5 lat i Zoladex przez 2 lata. Właśnie mijają dwa lata i na ostatniej wizycie onkolog uświadomił mi, że teraz przerwiemy kurację Zoladexem, ale jak wróci mi miesiączka to wrócimy z powrotem do Zoladexu, żeby jej nie było. Bardzo wyczekiwałam kresu tych dwóch długich lat wstrzykiwania sobie implantu. Patrząc na to, że mam obecnie 29 lat (rak był dwuogniskowy, po ok 1 cm, węzły czyste, G3, hormonozależny) to pewnie moje jajniki zaczną pracować normalnie. Mój lekarz kazał mi przemyśleć kontynuację dalszego stosowania blokady, żeby chronić przed nawrotem, w tym 5 letnim NFZetowym okresie. Czy naprawdę jest wskazane stosowanie zoladexu przez tak długi okres. Czy jak wróci mi okres i zrezygnuję z zoladexu, to i branie tamoksyfenu nie będzie miało sensu (jako antyestrogenu)? Powiem ze wizja kolejnych paru lat wbijania sobie igły w brzuch nie jest dla mnie najcudowniejszą opcją.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest hormonoterapia i jak długo?

    W lipcu przeszłam mastektomię prawej piersi - rozpoznanie :carcinoma ductale invasivum G3 , BR 8 pkt. Były dwa guzy i każdy miał inne receptory, dlatego mój lekarz zlecił ponowne badanie preparatów. Wynik tych badań: guz wycięty podczas operacji - RE negatywny[0], PR słabo dodatni ok. 30% komórek guza, HER negatywny [0]. Receptory z guza wyciętego podczas biopsji chirurgicznej RE dodatni w 1005 komórek guza, RP dodatni w 1005 komórek guza, HER ujemny[0]. Po 6 cyklach chemii AC dostałam hormonoterapię - arimidex. Czy w moim przypadku konieczna jest hormonoterapia i jak długo? Dostałam arimidex, bo jestem po operacji serca, a ten lek ma być mniej szkodliwy w moim przypadku.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające?

    Mam raka piersi. W rozpoznaniu rak przewodowy inwazyjny oraz in situ, nie wykazano receptorów estrogenowych i progesteronowych w jądrach komórek nowotworowych. Oznaczono białko Her2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2/neu (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (score=1+). Ekspresja antygenu proliferacyjnego Ki 67 w 90% jąder komórkowych. Wielość guza w piersi to ok. 6x4 cm, w węzłach pachowych ok. 2,5-3 cm, na granicy z lewym podobojczykiem kilka powiększonych zmienionych węzłów chłonnych (meta). Jestem w trakcie leczenia, po 3 chemii wg wcześniej obranego schematu AC, po 6 ma zapaść decyzja czy kwalifikuję się już do mastektomii i limfadenektomii. Potem kolejne chemie, prawdopodobnie 12 taxoli (nie wiadomo ze względu na kłopoty z wątrobą), potem radioterapia. Ostatnio usłyszałam, że to zbyt zachowawcze leczenie. Proszę o opinię.

    więcej

  • Avatar

    Czy stopień złośliwości guza może wzrosnąć?

    Czy wraz z zaawansowaniem klinicznym w skali TNM rośnie również złośliwość histopatologiczna raka? Wiem, że są raki od samego początku G3, jednak chodzi mi o to czy z G1 zrobi się G3 jeśli będzie wyższe zaawansowanie w TNM? I na ile jest to regułą a na ile zdarzeniem sporadycznym? Rozmawiałam na ten temat z siostrą i ona twierdzi, że wszystkie nieleczone raki dochodzą do G3. Jak to jest?

    więcej

  • Avatar

    Czy to może być wznowa?

    Mam 39 lat. W X. 2010 usunięto mi guz z piersi lewej o średnicy 2,5 cm, carcinoma infaltran ductale G3, pt2.OPIS materiału: materiał o wym, 4,5x3,3x3,5 cm oznaczony nitkami. Na przekroju obecny białawy spoisty guzek srednicy 2,5 cm. margines od powięzi najwęższy 0,2 cm od obojczyka 0,7cm margines oznaczony trzema nitkami 0,6cm. Receptory Esrtogen -, progesteron-, her2"0". W XI.2010 usunięto 16 węzłow chłonnych z pachy w tym w jednym carcinoma metastaticum (focus diametrii 3 mm). Jestem po 6 cyklach chemioterapii TAC i po radioterapii zakończonej w czerwcu, nie przyjmuję żadnych leków. Zrobiłam obecnie usg piersi wynik badania: Oba sutki o regularnej budowie miąższu, utkania gruczołowo - tłuszczowego. W loży po usuniętym guzie sutka lewego na pograniczu kwadratów górnych widoczne jest ogniskowe zaburzenie utkania - blizna z elementami struktur włóknistych wielkości 18x9 mm .Na godzinie 6 około 1 cm od otoczki brodawki sutka lewego widoczny jest owalny guzek hypoechogeniczny, wielkości 14X7mm, mogący odpowiadać zmianie dysplastycznej. Pozostały miąższ sutka lewego oraz sutka prawego zmian ogniskowego naciekania nie wykazuje. Okoliczne węzły chłonne pachowe niepowiększone. Proszę mi odpowiedzieć, czy może to być wznowa ? Co dalej powinnam w takim przypadku zrobić, czy zgłosić się do chirurga? Czy potrzebne będzie BAC? Robiłam to badanie prywatnie nikt mi go nie zlecił, radiolog zalecił mi spokój i kontrolne badanie za 4 m-ce.

    więcej

  • Avatar

    Lignany lniane

    Chciałabym poznać opinię lekarza onkologa na temat zażywania lignanów lnianych . Od kilku lat kupuję w Oleofarmie tzw. olej lniany Budwig i spożywam go codziennie ( teraz około 2-3 łyżek) w specjalnie zemulgowanej paście z białego chudego sera i jogurtu. Prawie 5 lat biorę też tamoksifen. Oleofarm produkuje także tabletki - lignany lniane (Ligunin). Wyczytałam iż lignany są naturalnymi roślinnymi związkami, podobnymi w budowie chemicznej i w działaniu do estrogenów. A dokładniej do estradiolu. Regulują poziom estrogenów w organizmie . Wyczytałam także, iż związki zawarte w nich wspomagają przeciwestrogenowe działanie Tamoksifenu. Badania in vitro wskazały na zdolność do metastazy i hamowanie procesu angiogenezy . Czy można bez obaw stosować lignany czy jednak lepiej się wstrzymać?

    więcej

  • Avatar

    Problemy z raną pooperacyjną

    Jestem po chemioterapii i operacji amputacji piersi prawej z węzłami chłonnymi. Operację miałam 14 października 2011 r, rana bardzo dobrze się goiła do ściągnięcia ostatnich szwów, gdzie pielęgniarka zabiegowa "zapomniała" odkazić ranę i wieczorem 2 listopada dopadła mnie gorączka 39,5-39,8 stopni. Walczyłam przez tydzień z gorączką póki nie wylądowałam na izbie przyjęć szpitala z wielkim wyciekiem z rany pooperacyjnej, ogromnym plackiem różowym tkliwym w dotyku od środka brzucha do środka pleców po stronie operowanej. W szpitalu nacięto mi kawałek szwu i wyciśnięto ropę, dostałam antybiotyk, jednak posiewu bakterii nie zrobiono, a równo co 10 dni dostaję nagle temp 39 stopni. Na początku zgodnie z zaleceniem chirurga, pęknięcia i dziurę po nacięciu przemywałam wodą utlenioną i spryskiwałam octeniseptem, później dostała przy kolejnym ataku gorączki doxycyklinę na którą zareagowałam, a rumień sie zmniejszył. By zmniejszyć wyciek z rany dostałam jodigel, dzięki któremu , wyciek się mocno zmniejszył, pęknięcia zasklepiły , a rana po nacięciu ładnie zaczyna się goić. Niepokoi mnie to, że równo co 10 dni dostaję temperatury i pojawia się ten rumień, a także robią mi się rany po stosowaniu plastrów, którymi przyklejam opatrunek( hipoalergiczne). Niepokoi mnie to ponieważ czeka mnie od 3 go stycznia radioterapia. Jak sobie poradzić z tym cyklicznym rumieniem i gorączką 39 stopni?

    więcej

  • Avatar

    Jaki to stopień zaawansowania?

    susp pt4aN0MO, rak przewodowy naciekający, wieloogniskowy (największy guzek 16mm) - jaki to stopień zaawansowania?

    więcej

  • Avatar

    Obciążony wywiad rodzinny w kierunku raka jajnika i problem z piersią

    W październiku skończyłam 46 lat. Ze względu na raka jajnika mojej siostry(obecnie w trakcie leczenia) przeszłam serię szczegółowych badań. Stwierdzono endomedriozę i związane z tym zmiany w prawym jajniku oraz polip w jamie macicy. 8 listopada wykonano zabieg wyłyżeczkowania jamy macicy i usunięcia polipa.Przed podjęciem jakiekolwiek dalszego leczenia ginekolog zlecił wykonanie mammografii ze względu na wcześniejsze,od lat istniejące, zmiany mastopatyczne piersi. Wynik - w piersi prawej guz okołosutkowy do badania BAC, badanie zrobione i czekam na wynik. Teraz, miesiąc po zabiegu, endometrium już grubości 20mm i znowu dwa polipy,stara krew w jajniku. Wiem, że leczenie farmakologiczne endomedriozy jest w przypadku guza piersi mało możliwe a leczenie piersi znacznie ogranicza endomedrioza. Mam pytanie z związku z tym. Jak wygląda leczenie w przypadku takiej pacjentki ? Co powinno się ze mną dalej zrobić? Co leczyć najpierw i jak?

    więcej

  • Avatar

    Konsultacje poza granicami Polski

    Stwierdzona u mnie raka piersi. Pobrano wycinki z guzka (2 x 1,20 cm) z piersi i mocno powiększonych węzłów chłonnych (nad i pod obojczykowych). Jedna z moich koleżanek lekarek (pracuję w służbie zdrowia) powiedziała mi, że istnieje możliwość wysłania pobranych wycinków, w celu konsultacji, do jednego z ośrodków w Europie np. do Monachium. Czy jest to realne? Jeżeli tak, to jak się to załatwia?

    więcej

  • Avatar

    Dostępność neulasty

    Moja mama ma raka piersi. Jest po 4 kursie chemioterapii (doxorubicyna+ taxoter). Zawsze po każdym kursie dostawała Neulastę a teraz nie dostała (lekarz powiedział, że skończyła się refundacja) i leży w szpitalu bo ma neutropenię (dostaje zastrzyki Zarzio). Mam pytanie, czy rzeczywiście Neulasta nie jest już refundowana i czy już po każdym kursie mama będzie musiała leżeć w szpitalu z neutropenią? Z tego, co czytałem w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 28 października 2011 r. w sprawie wykazu chorób oraz wykazu leków i wyrobów medycznych, które ze względu na te choroby są przepisywane bezpłatnie, za opłatą ryczałtową lub za częściową odpłatnością (załącznik nr2) to lek Neulasta jest refundowany. Skoro na tej liście jest Neulasta, to co zrobić żeby lekarz po chemii podał mamie Neulastę?

    więcej

  • Avatar

    Bolący guzek w piersi

    Niedawno wykryłam w prawej piersi guzek, który pobolewał wraz ze zbliżającą się miesiączką. Poszłam na usg i wykazano, że mam w tej piersi ognisko hipoehogenne o nieregularnych kształtach. Co to znaczy? Jeden chirurg mówił ze wyciąć od razu, drugi zaś, że zrobić BAC. Co mam więc zrobić,czy od razu lepiej to wyciąć?

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia przy raku 0,3cm

    Mam 58 lat.W wyniku mammografii wykryto podejrzany guz i wykonano jego tumorektomię. W badaniu histopatologicznym okazało się, że to rak inwazyjny przewodowy o średnicy 0,3 cm receptory ER 100% PGR 80% HER2 1+. Następnie wykonano u mnie biopsję węzła wartowniczego, na szczęście okazał się czysty bez przerzutów. Byłam poddana brachyterapii HDR w systemie APBI. Następnie zaproponowano mi leczenie tamoksifenem, ale z komentarzem, że ze względu na jego działania uboczne decyzję muszę podjąć samodzielnie. Czy przy tak małym raku leczenie hormonalne jest konieczne ?

    więcej

  • Avatar

    Rokowania i klika pytań o hormonoterapię

    Mam 35 lat. W czerwcu 2011 miałam operację oszczędzającą prawej piersi. Guz nieduży (około 10-15mm). Dwa węzły usunięte, ale czyste bez przerzutów. Miałam 4 chemie czerwone (chyba AC). Teraz od dwóch tygodni mam radioterapię (łącznie 25 naświetlań) i już zaczęłam też od 2 tygodni hormonoterapię (tamoxifen i zoladex). A dodam, że rak jest G3. Boje się lekarzy spytać jakie są rokowania. Proszę mi powiedzieć jak to wygląda w mojej sytuacji? Przez całą chemioterapię miałam okres. I mam pytanie odnośnie hormonoterapii, czy ja będę miała typowe objawy menopauzy? Po chemii straciłam włosy, czy teraz odrosną w kolorze jaki był czy już raczej będą przerzedzone i z powodu braku hormonów osłabione? A co ze skórą też stanie się zwiotczała - jak u Pań około 50? Po jakim czasie już nie ma mowy abym zaszła w ciąże? Zoladex wzięłam dopiero jeden. A czy mogę poddać się diecie (czy mogę zażywać jakieś wspomaganie w odchudzaniu np. chrom)?

    więcej

  • Avatar

    Receptory hormonalne: ER ujemny w 100%, PG dodatni <10%

    Mam 33 lata, w lipcu tego roku przeszłam operację amputacji podskórnej piersi prawej z jednoczesną rekonstrukcją. Wynik badania histopatologicznego: Carcinoma ductale invasivum G-3 mammae. Guz wielkości 1,2x1x1,2cm. Wycięto trzy węzły chłonne (w tym wartowniczy) - węzły chłonne wolne od nowotworu, w wycinkach z podstawy brodawki ani w osobno nadesłanym fragmencie mięśnia od strony guza nowotworu nie ma. W badaniu IHC: ER "-" w 100%kk, PG na +/++<10%kk, HER2 na 2+. Przeprowadzono badanie HER2 metodą FISH, wynik: nie stwierdzono amplifikacji HER2, stosunek HER2/CEN17 wynosi 1,22. Właśnie zakończyłam leczenie chemioterapią, schemat leczenia AC, 4 cykle. Miesiączkowałam przez cały okres chemioterapii. Moje pytanie brzmi - czy przy takich wynikach badań należy zastosować hormonoterapię tamoxifenem przez 5 lat? Konsultowałam z kilkoma onkologami i zdania są podzielone. Część twierdzi, że rak nie jest hormonozależny, a część, że jest. Czy czynniki ryzyka jakie niesie tamoxifen nie przekraczają korzyści w moim przypadku?  

    więcej

  • Avatar

    Maść na bliznę. Zdrowe odżywianie.

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi w lipcu 2011. Radioterapię zakończyłam 3 października, przyjmuję tamoxifen. Czy mogę stosować maść CEPAM na blizny pooperacyjne? Czy wskazane jest stosowanie witamin lub tranu, picie soków np. z buraka czerwonego,selera, marchwi itp. , jedzenie z uwzględnieniem szczególnych warzyw? Czy Pana zdaniem ma to większe znaczenie gdyby miało nastąpić wznowienie choroby?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest obustronna mastektomia?

    Moja mama ma 68 lat rozpoznano raka piersi G1 pierś lewa, jednoczasowo G2 pierś prawa. Receptory hormonalne w lewej piersi 100%, prawa 80-90%. HER ujemne. W USG dołów pachowych wydaje się, że bez meta do węzłów. Zaproponowano obustronną mastektomię z usunięciem węzłów chłonnych około 10. Rozważana była częściowa amputacja i brachyterapia ale lekarz stwierdził, że jest to badanie niekonwencjonalne i je odradza. Jest olbrzymi problem psychiczny związany z utratą obu pierwsi. Czy rzeczywiście jest to jedyna możliwość?  

    więcej

  • Avatar

    Miesiąc oczekiwania na operację

    Po badaniach mammografii, USG, biopsji gruboigłowej zdiagnozowano u mnie raka piersi. Guzek jest wielkości 10mm na 12mm w badaniu USG z dnia 14.10.2011r. Otrzymałam termin zabiegu na 29 listopada,przede wszystkim, jak mi tłumaczono jest tak odległy, gdyż nie mam szczepienia przeciw WZW. 28-go października wzięłam pierwszą dawkę szczepionki w opcji przyspieszonej,drugą mam wziąć 04 listopada. Mam jeszcze wykonać pozostałe badania. Mam następujące pytania - czy mogę spokojnie czekać na wyznaczony termin operacji,gdyż takiej wielkości guz nie będzie miał jeszcze przerzutów, czy też starać się o jak najszybszą operację? Kiedy nabędę dostatecznej odporności na WZW,żebym mogła być operowana? Czy wykonać ponowne USG, aby sprawdzić,czy guzek zwiększa się? Diagnoza z biopsji to rak piersi naciekający. Czy mogę czekać cierpliwie przez ten miesiąc, czy szukać pomocy w prywatnych klinikach?

    więcej

  • Avatar

    Stopień zaawansowania i rokowania

    Mam 30 lat i zdiagnozowanego raka piersi - rak przewodowy naciekający- susp pT4aN0M0, wieloogniskowy - 3 guzki dwa o wymiarach ok. 10x6mm, jeden 8x4mm. ER++ w 60% komórek PGR+++w 50%  komórek HER2 +3 Jestem po drugiej chemii TAC i zauważyłam że wyraźnie się zmniejszyło. Proszę powiedzieć mi jaki jest to stopień zaawansowania i jakie są rokowania na podstawie danych które podałam.

    więcej

  • Avatar

    Kąpiel perełkowa, sauna?

    Jestem rok po operacji, chemio i radioterapii. Usunięte 17 węzłów.Czy w takiej sytuacji mogę korzystać z sauny? Kąpiel perełkowa mineralna? Nauka pływania - czy wszystkie style dozwolone? Czuję się dobrze, ręka przyzwoicie sprawna.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest terapia tamoksyfenem?

    Jestem po BCT piersi prawej,oraz usunięto 11wezłów z wartownikiem (takiej informacji mi udzielono), jestem po 3kursach FEC i 3 kursach DXL,obecnie jestem w trakcie radioterapii 22 zabiegi i dzisiaj zlecono mi 5-letnią kurację Tamoxifenem-EGIS, czy ta kuracja jest konieczna? [macrometastases carcinomatosae in lymphonodolo 1/11 łącznie badania guz wg.UICC[7eg]WHOpT1C pN1[1/11]RO L/VO ER[+] mieszany odczyn w 90% komórek komponenty inwazyjnej SCORE=7[is2+PS5] PR[+]mieszany odczyn w 90% komórek komponenty inwazyjnej SCORE=7 IS2+PS5]HRE2[DACO, Herceptest][0]"ujemny"

    więcej

  • Avatar

    Które miejsca są naświetlane podczas radioterapii?

    Bardzo proszę o wyjaśnienie, które dokładnie miejsca są naświetlane podczas radioterapii. Tzn. chodzi mi o to, czy te w których były przerzuty, czy też naświetla się sąsiadujące węzły, żeby uciąć drogę ewentualnie wędrującym komórkom ? Mama miała przerzuty do węzłów chłonnych pachowych I i II piętra. III piętro było wolne. Cech angioinwazji nie stwierdzono, nie było przekraczania torebek węzłowych. Po chemii robiła PET-a. Nic nie świeciło, wszystko ok. Potem była na symulatorze ( nie mamy żadnego zapisu w karcie ), a na wypisie, po 33 lampach, jest zapis: "Radioterapia radykalna węzłów chłonnych nadobojczykowo-pachowych oraz przymostkowych i loża po guzie." Nie rozumiem, czy na symulatorze wyszły dodatkowe przerzuty, do węzłów nadobojczykowych i mostkowych, czy też zabezpieczali dalszą drogę?  

    więcej

  • Avatar

    Konieczna uzupełniająca terapia hormonalna?

    Mam 35 lat, miesiąc temu przeszłam mastektomię piersi prawej wraz z węzłami. Wynik histopatologiczny - Carcinoma ductale invasivum G1, węzły (19) bez przerzutów, wielkość guza 0,8cm, receptory ER ++, PR ++, HER ++. Dodam, że 12 lat temu byłam leczona z powodu Teratoma immaturum - operacja + chemia. W wyniku tego leczenia nie miesiączkowałam, stąd od 1999r. aż do momentu stwierdzenia raka piersi przyjmowałam HTZ (Trisequens). W związku z aktualną chorobą po konsultacji odnośnie dalszego leczenia dowiedziałam się, że chemioterapii nie dostanę, a co do leczenia hormonalnego również lekarz miał wątpliwości czy je zastosować. Muszę oznaczyć poziom estradiolu, jeśli będzie menopauzalnie niski rozważane będzie odstąpienie od leczenia hormonalnego. Lekarz mówił, że gdyby zastosował Tamoksifen mógłby wyindukować u mnie kolejny nowotwór pierwotny np. trzonu macicy (mówił, że może mam skłonności do nowotworzenia skoro już 2 miałam). Poza tym obecny nowotwór wygląda na wyindukowany hormonami, które przyjmowałam 12 lat... Proszę o odpowiedź, czy jestem prawidłowo leczona, czy jednak powinnam naciskać na dodatkowe leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Wzrost markera po naświetlaniu

    Czy wzrost markera ca 15-3 jest możliwy po radioterapii (jedno naświetlanie)?. Czy w wyniku rozpadu komórek podczas naświetlania może dojść do "tymczasowego" wzrostu komórek nowotworowych i produktów ich rozpadu, co mogłoby spowodować wzrost markera?  

    więcej

  • Avatar

    HTZ przy zmianie w piersi

    Chciałabym zapytać czy stosowanie HTZ (same estrogeny) jest bezpieczne w przypadku pojawienia się zmiany w piersi. Nie wiem jakiego typu jest moja zmiana, obecnie jest tylko wiadomo, że nie jest to torbiel .HTZ zaczęłam stosować po operacji usunięcia narządów rodnych w lipcu 2010 r. Gdy pytałam mojego ginekologa, czy mogę w tej sytuacji brać hormony, stwierdził, że tak ponieważ same estrogeny nie mają złego wpływu na zmiany w piersi , chciałabym jednak poznać zdanie Pana Doktora na ten temat.  

    więcej

  • Avatar

    Płodność po terapii lucrinem i tamoksyfenem

    Mam 23 lata. Jestem po usunięciu guza i węzła wartowniczego. Przeszłam leczenie chemioterapią 4 cykle Adb i Ctx. Czeka mnie 6,5 tyg. naświetlań. Mam Her 2 +++. Od 3 listopada mam rozpocząć leczenie tamoxifenem i lucrinem. Proszę mi napisać, co mnie czeka podczas takiego leczenia? Bardzo chciałabym mieć w przyszłości dzieci. Bardzo martwi mnie takie leczenie. Czy te hormony wpływają na tycie?  

    więcej

  • Avatar

    RTG kości udowej

    Jestem rok po operacji oszczędzającej i usunięciu węzłów chłonnych, potem chemioterapia i radioterapia. Obecnie w wyniku prześwietlenia stwierdzono u mnie " w lokalizacji międzykretarzowej prawej kości udowej ognisko o niejednorodnej strukturze o średnicy 20 mm". Chciałabym zapytać czy to przerzuty raka, co dalej mam robić ?  

    więcej

  • Avatar

    Odległy termin radioterapii

    Termin na radioterapię mam wyznaczony 13 tygodni po operacji. Podobno leczenie trzeba rozpocząć najpóźniej po 8 tygodniach. Czy należy szukać w innych województwach bliższych terminów? Jakie mogą być konsekwencje takiej późnej radioterapii?  

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja piersi po radioterapii

    Jestem 8 lat po mastektomii - miałam chemio- i radioterapię. Chcę rekonstruować pierś, ale czy istnieje możliwość bez przeszczepu z pleców? Mam miseczkę B.  

    więcej

  • Avatar

    Miesiączka po odstawieniu zoladeksu

    Mam 38 lat, nowotwór T1N1MO HORMONOZALEŻNY wykryto w ciąży w 2007. W ciąży miałam operację i brałam chemię, po urodzeniu znowu brałam chemię. Potem brałam zoladex i do teraz tamoxifen. W sierpniu wrócił okres i to jest właśnie ten problem, lekarze ginekolodzy proponują usunięcie jajników bo były też zajęte węzły - 3/10 wyciętych natomiast onkolodzy uważają, że nic nie trzeba usuwać. Pod względem ginekologicznym nic złego się nie dzieje. Genetycznie bez mutacji. Nie wiem kogo mam słuchać i kogo się jeszcze radzić. Przecież chyba nie ja jedna mam taki przypadek? Bardzo proszę o pomoc, ginekolodzy czy onkolodzy mogą mi w tym pomóc?

    więcej

  • Avatar

    Guzek w piersi

    Mam pytanie odnośnie guzków w piersi. Parę tygodni temu wyczułam w lewej piersi guzek. Jest on twardy i można go poruszać w palcach, jest umiejscowiony na dole zaraz przy brodawce. Szczerze mówiąc jestem przerażona, ostatnio w moim życiu źle się układało, dużo stresu w pracy, a do tego jeszcze ten guzek teraz. Boję się najgorszego, mam 30 lat, wiem, że muszę iść na usg piersi i do lekarza, ale boję się wyników, że będzie to wyrok. Czy jest szansa, że to może być łagodna zmiana? Czy po badaniu usg można to prawie od razu zweryfikować?

    więcej

  • Avatar

    Szczepienie przeciw grypie

    Jestem po chemii i herceptynie, prawie trzy lata. Czy mogę się zaszczepić przeciw grypie? Czy są jakieś przeciwwskazania?  

    więcej

  • Avatar

    Kłopoty z pęcherzem

    Panie doktorze mam 29 lat i we wrześniu skończyłam 2-letnie leczenie (Lucrin depot 11.25 + tamoxifen). Od ok. 4 miesięcy odczuwam silne parcie na pęcherz. Zrobiłam badanie moczu oraz USG i wszystko wyszło dobrze. Urolog przepisał mi tabletki VESICARE 5 mg. Czy może to mieć jakiś związek z leczeniem hormonalnym, które przeszłam? Czy może to oznaczać coś złego?

    więcej

  • Avatar

    Przerzut do mostka i radioterapia

    Rak piersi lewej T3N1M0. Mastektomia 09.09.2009r. Po PET_CT - 30.09.2011 - zdiagnozowany przerzut do mostka, w przebiegu choroby podstawowej. Czy można w tym przypadku liczyć na miejscową radioterapię?

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do śródpiersia i powiększone podobojczykowe węzły chłonne

    Jestem córką amazonki.Tydzień temu po TK płuc wyszła wznowa w śródpiersiu i powiększone węzły chłonne podobojczykowe. 5lat temu mama miała mastectomię prawej piersi, 2lata temu operacja wznowy w bliźnie pooperacyjnej. Brała leczenie hormonalne i po drugiej operacji naświetlania. Czy można zastosować leczenie chirurgiczne czy tylko chemioterapię?  

    więcej

  • Avatar

    Xeloda a zakrzepica kończyn dolnych

    Po napromieniowaniu mózgu (przerzuty przy raku piersi) rok temu,przyjmuję xelodę. Czy mogła ona spowodować zakrzepicę w kończynach dolnych? Jeżeli tak to czy xeloda powinna być dalej podawana?  

    więcej

  • Avatar

    Receptory raka piersi

    Jakie receptory są prawidłowe,bo ja mam wynik badania receptorów: ER-reakcja dodatnia(++)w 70% kom.neo ER-IS 2,PS 5 (70%) TS 7 PGR- reakcja silnie dodatnia(+++) w 90% kom neo PGR-IS3,PS 5 (()%),TS 8 HER2_(1+) Proszę o wyjaśnienie tych receptorów złe czy dobre.  

    więcej

  • Avatar

    Tabletki antykoncepcyjne a rak piersi potrójnie ujemny

    Proszę o informacje na temat antykoncepcji w przypadku raka piersi trójujemnego. W lutym br miałam wycięty guzek w piersi, chemioterapia i radioterapia - zakończona w lipcu. Wcześniej brałam tabletki antykoncepcyjne - czy teraz mogę je brać ( skoro rak nie jest hormonozależny) ? Jeśli nie to jakie metody antykoncepcyjne są polecane?

    więcej

  • Avatar

    Tężnie

    Obecnie przebywam w sanatorium w Inowrocławiu na turnusie rehabilitacyjnym dla amazonek. Słyszałam sprzeczne opinie na temat przebywania pod tężniami osób po raku piersi. Czy faktycznie powinnyśmy unikać tężni? Jeśli tak, to dlaczego?

    więcej

  • Avatar

    Czy kontynuować chemioterapię przy remisji przerzutów?

    Obecnie mam 39 lat -walka z choroba nowotworową (rak piersi) zaczęła się w roku 2008. Mój rak to T3N2MO-5 cykli adiuwantowych AT (cykle co 3 tyg.) 19.06.2008 amputacja piersi lewej-4 cykle AC. 01/2009r - 02/2009r - radioterapia na teren węzłów chłonnych i blizny. Histopatologia-carcinoma ductale GX infiltrans mammae. Węzły meta-3/6,4/6,0/2,ER-0,PgR-0,Her-2 negatywny, pT2N2, triple negative. Badania profilaktyczne wykonywałam regularnie-w styczniu tego roku onkologa zaniepokoił rosnący marker nowotworowy C15.3-badanie wykonane 3 razy w odstępach 3 tygodniowych-nalegałam na dodatkowe badania. Lekarz zaproponował PET/CT- w Bydgoszczy, badanie miało miejsce 17 maja tego roku-w pierwszej projekcji stwierdzono stan zapalny w okolicy klatki piersiowej, po powtórnej projekcji po 90 minutach-w śródpiersiu radiolog znalazł zmianę wskazującą na przerzut-zwiększone wartości SUV-guz o wym 22mmx18mmx8. Po 3 dniach od zdiagnozowania przerzutu podano mi chemie TAXOL-w cotygodniowych wlewach, po 9 chemii-21.07.2011 miałam powtórne badanie PET/CT-wynik-brak aktywnej choroby nowotworowej w organizmie. Nadal przyjmuję TAXOL-jestem już po 20 wlewie-onkolog proponuje kolejne badanie PET/CT. Zastanawiam się czy jestem prawidłowo leczona - lekarz twierdzi, że chemię będzie podawał do skutku, nie jest w stanie określić zakończenia leczenia. Skoro nastąpiła regresja choroby, czy w dalszym ciągu należy podawać chemię? Ile jeszcze chemii podczas mojego nawrotu choroby mogę się spodziewać (skutki leczenia są zadowalające guz zniknął). Na początku leczenia przewidzianych było 9 cykli chemii, później do 20 wlewów, w tym momencie lekarz nie jest w stanie określić zakończenia leczenia. Czy przerzuty leczy się tak długotrwała chemią, czy jestem leczona prawidłowo,zasugerowano mi nawet 90 wlewów...nie wiem jak mam rozumieć tok mojego leczenia, nadmienię,że mimo cotygodniowych wlewów wyniki krwi są w normie ogólnie chemię znoszę dobrze.

    więcej

  • Avatar

    Masaż suchy

    Jestem 10 lat po radio i chemioterapii związanej z rakiem jelita grubego. Poddałam sie 2 zabiegom masażu suchego - masażysta uciskał mocno każdą cześć pleców uwzgledniając kręgosłup, oraz dłonie. Do swojej metody dostosował ciepłe kamienie i bańki. Gdy koleżanka zobaczyła te ślady po bańkach, przestraszyła mnie, że mi kategorycznie nie wolno żadnego masażu, a banki to już tragedia, że rak przez to powróci. Proszę napisać więc, czy to prawda i dlaczego masażu też nie wolno. Wczesniej byłam u kręgarza - bardzo pomógł, objawy bólu pleców i nóg znikły.Teraz nie mam dostepu do kregarza dlatego zdecydowałam się na masażystę - powód - ból po lewej stronie klatki piersiowej (kolega w pracy podniósł mnie i zgniótł ). Mam jeszcze wyznaczone 4 wizyty i nie wiem czy moge kontynuować.

    więcej

  • Avatar

    Zometa profilaktycznie

    Czy profilaktyczne stosowanie zomety u osób po menopauzie z hormononiezależnym rakiem piersi ma sens? Czy jest to lek jedynie dla osób z rakiem hormonozależnym?

    więcej

  • Avatar

    Wyniki morfologii

    Mam raka piersi, jestem po chemii, po zabiegu i radioterapii. Radioterapię zakończyłam w kwietniu 2011r. Badania krwi zrobiłam teraz 17.06, proszę o interpretację badań, ponieważ one mnie martwią, czy to jest normalne po radioterapii? krwinki białe WBC 3.6 rozmaz : wart.b LYMPH 0.85 OB po 1h 15 Biochemia CRP 3.75 mg/1

    więcej

  • Avatar

    Dalsze leczenie

    Mam 43 lata, wyniki po tumorektomii: rak przewodowy, G2, dwa ogniska (oba do 1 cm), hormonozależny, HER2-ujemne; po 8 tygodniach mastektomia (druga, poprzednia 8 lat temu), tym razem z jednoczasową rekonstrukcją za pomocą ekspandera, badanie hist -pat pobranego materiału (węzeł wartowniczy, miąższ sutka, tkanka zza brodawkowa) - bez komórek nowotworowych, więcej ognisk nie stwierdzono. Jakie może być leczenie uzupełniające? Czy chemioterapia będzie konieczna?  

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki

    Mam 50 lat, w 08.2006r. miałam zabieg oszczędzający, guzek o rozmiarach 11mm był hormonozależny: negatywna ekspresja receptorów estrogenowych ER 1D5(-), pozytywna ekspresja receptorów progesteronowych PR 1A6(+). Były 4 cykle AC, radioterapia i hormonoterapia - Zoladex (2 l.), Tamoksyfen (2,5 r.), Aromek (3 mies.), potem Lametta, Letrozol teva i Femara. W 01.2009r. ginekolog stwierdził przerost endometrium, była abrazja macicy (wyniki dobre) oraz lekarz onkolog zmienił Tamoksyfen na Aromek. Aromek powodował u mnie objawy uboczne (kołatania serca, uciążliwe zmiany skórne), zamieniono na Lamettę, objawy dalej trwały, zmieniono mi lek na Letrozol teva. Ostatnio Letrozol był nieosiągalny dostałam w aptece Femarę. Hormonoterapia miała trwać do 10.2011r., z uwagi na coraz gorsze samopoczucie i zmiany skórne, zrezygnowałam pod koniec marca z terapii. 6 maja 2011r. pojawiło się u mnie coś na kształt miesiączki, wizyta u ginekologa, który w badaniu usg stwierdził, że endometrium jest niejednorodne, 27 maja miałam histeroskopię i abrazję macicy. Jeszcze nie mam wyników, ginekolog powiedział mi, że endometrium jest zanikowe i nic niepokojącego nie stwierdził. Natomiast 11 czerwca ponownie pojawiła się miesiączka. W związku z tym mam pytanie: czy jest to możliwe, że 2 miesiące po odstawieniu hormonoterapii jajniki podjęły pracę sprzed hormonoterapii, czy teraz powinnam mieć przedłużoną hormonoterapię? W 2006r. włączono mi Zoladex, ponieważ nie miałam jeszcze wtedy menopauzy i miesiączkowałam.Czy w sytuacji gdy guzek był hormonozależny, a czas hormonoterapii refundowanej przez NFZ dobiega końca (początek 10.2006r.) i pojawiły się miesięczne cykle, dalsze leczenie powinno być kontynuowane? np. Zoladexem?

    więcej

  • Avatar

    Grzybica stóp i paznokci

    Czy podczas brania chemii w schemacie AC ( jestem po pierwszym kursie przede mną jeszcze 3) mogę zastosować jakiś miejscowy, nie doustny, preparat na stopy na grzybice stòp i paznokci?

    więcej

  • Avatar

    Skierowanie do sanatorium

    Jestem ponad dwa lata po prawostronnej mastektomii, chciałabym pojechać do sanatorium z uwagi na rękę (usunięto 19 węzłów chłonnych). Lekarz rodzinny napisał mi skierowanie jednak NFZ odrzucił mój wniosek twierdząc iż wymieniona jednostka chorobowa nie jest wymieniona w spisie wskazań do leczenia uzdrowiskowego. Brak wskazań - C50. Jestem bardzo zawiedziona, proszę o opinię.

    więcej

  • Avatar

    Drugi guz

    Moja mama jest po operacji oszczędzającej. Niepokoi mnie wynik badania histopatologicznego ponieważ na usg wykryte zostały dwa guzy natomiast w wyniku opisany jest tylko jeden. Czy lekarz mógł podczas operacji nie zauważyć drugiego guza?

    więcej

  • Avatar

    Rentgen płuc

     Mam 49 lat. W badaniu rtg płuc napisane zostało: w łuku aorty blaszkowate zwapnienia. Jestem po chemioterapii, radioterapii i leczeniu hormonalnym. Czy to ma jakiś związek? Czy powinnam robić jakieś dodatkowe badania?

    więcej

  • Avatar

    Powiększony węzeł nadobojczykowy

    Mam 41 lat. W 2004 roku miałam pierwszą mastektomię i chemioterapię. W 2006 urodziłam córkę. W 2008 przeszłam drugą mastektomię i chemioterapię. Wiosną tego roku po przeziębieniach powiększył mi się węzeł chłonny nadobojczykowy. Mój onkolog stwierdził, że to pewnie po infekcjach. Jednak po USG węzłów w CO skierowano mnie na biopsję i badanie krwi wynik CA 15-3 wyniósł 39,66, a CEA 1,64 mg/ml. W węzłach chłonnych coś znaleźli, ale nie wiem co. Lekarz zalecił chemioterapię. Nie wiem jaką. Trzeci raz chemioterapia (przy drugiej miałam port naczyniowy, ale po skończonej chemioterapii usunięto go - uczulenie). Przepisał tylko jakieś tabletki osłonowe i dexamethason przed chemioterapią oraz na skierowaniu napisał chyba TAXOIDY ze znakiem zapytania. Czy to jest najlepsze rozwiązanie? Proszę o podpowiedź jakie są rokowania. Czy w moim przypadku można i warto leczyć herceptyną lub cisplatyną? Chemię zaczynam po 20.06.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia

    Mam 66 lat. Jestem po mastektomii lewej piersi. Status HER2 niejednoznaczny (2+). Otrzymałam leczenie Tamoxifenem. Niestety jestem na ten lek uczulona (kaszel, katar sienny). Onkolog zmienił mi lek na Lostar 2,5mg. Jest lepiej, ale ogólnie źle się czuję po nim. Jak długo będę musiała stosować hormonoterapię?  Dziś pouczył mnie lekarz, u którego robiłam usg jamy brzusznej, że mam co 3 m-ce kontrolować pierś i bliznę pooperacyjną za pomocą usg. Co pół roku kontrola ginekologiczna endometrium.

    więcej

  • Avatar

    Menopauza

    Przez 5 lat stosowałam terapię hormonalną, brałam tamoxifen do września 2010, podczas chemii 6 lat temu straciłam miesiączkę. Czy u mnie już jest etap menopauzy? Czy może jestem już po? Na usg za każdym razem jest opis jajniki atroficzne. Czy w moim przypadku antykoncepcja jest wskazana?

    więcej

  • Avatar

    Napar z siemienia lnianego

    Lekarz zalecił mi picie naparu z siemienia na złagodzenie dolegliwości gastrycznych (oprócz leków syntetycznych). Jestem 2,5 roku po zakończeniu leczenia hormonalnego, wcześniej mastektomia, chemio i radioterapia. Nie wiem, jak to jest z tym siemieniem po raku hormonozależnym, bo gdzieś czytałam, że niewskazane.  

    więcej

  • Avatar

    Dysproporcja w budowie piersi

     Mam 18 lat, nie jestem amazonką. Piszę do Państwa z problemem, który dotyczy mnie od 5 lat, rozpoczął się praktycznie wtedy, kiedy rozmiar moich piersi nie uległ żadnej zmianie przez ten czas. Od 13 roku życia mam dużą dysproporcję piersi, prawa jest rozmiaru D a czasem w zależności od rozmiaru E, lewa A . Aby mieć spokój od wścibskich pytan i nagminnych spojrzeń na co dzień noszę dwie silikonowe wkładki , każda zwiększa pierś o rozmiar, co pozwala mi mniej więcej doprowadzić mój biust chociaż w usztywnianym biustonoszu do stanu, który da się zaakceptować. Zaczęłam dojrzewać ok 11 roku życia, przez dwa lata prawa pierś szybko urosła, pojawiły się rozstępy, jest duża, obwisła, miękka, podczas gdy lewa pierś praktycznie prawie nie zmieniła swojego rozmiaru, jest stercząca, jędrna, sztywna. Sutki także się różnią. Od 13 roku życia nic się nie zmieniło, dysproporcja jest taka sama. Żaden lekarz do tej pory nie był w stanie mi pomóc, zrobiłam badanie USG, które nie wykazało żadnego nowotworu, osoba, która mnie badała poleciła mi tylko robić to częściej niżco pół roku, dla pewności. Czy jest jakaś szansa na to, że coś się samo zmieni? Ginekolog powiedziała mi jedynie o wszczepieniu implantu, ale mam dopiero 18 lat i jestem skazana na czekanie jeszcze ok 4 lata.  Właściwie mogę nazwać się amazonką z natury.... bardzo proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Rak potrójnie ujemny i rokowania

    Mam 38 lat, W X. 2010 usunięto mi guz z piersi lewej o średnicy 2,5 cm, carcinoma infaltran ductale G3, pt2. Receptory Esrtogen -, progesteron-, her2"0". W XI.2010 usunięto 16 węzłow chłonnych z pachy w tym w jednym carcinoma metastaticum (focus diametrii 3 mm). jestem po 6 cyklach chemioterapii TAC, teraz zaczynam radioterapię 25 naświetlań. Nie miałam badań typu tomografia, rezonans czy też scyntygrafia kości. Dopiero od kilku dni uświadomiłam sobie, że to jest ten typ raka ---, który źle rokuje. Poczytałam w internecie statystyki i powiem szczerze, że się załamałam. Proszę o odpowiedź jakie są rokowania w takim przypadku ? Czy są szanse leczenia niestandardowego?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RTG i TK płuc

    Proszę o pomoc w odczycie badania klatki piersiowej. 4 lata temu przeszłam mastektomię lewej piersi, 6 chemii i naświetlanie 25x, rok po usunięcie gruczołu piersi prawej ,rok potem usuniecie jajników i jajowodów. Jestem niehormonalna i nieherowa. Badanie RTG -zacienienie we wnęce prawego płuca a TK - masa guzowata 4x3 w płaszczyźnie osiowej o densyjności 23HU przed i po kontraście 51HU. Niedodma płata dolnego i środkowego, w śródpiersiu pojedyncze niepowiększone węzły chłonne, największy w okienku aortalno-płucnym 7mm w osi krótkiej. Kilka niepowiększonych w dole pachowym prawym. Zwraca uwagę jeden granicznej wielkości o kulistym kształcie se4im22? Zwraca uwagę pogrubienie-rozdęcie V żebra podobne zmiany widoczne obustronne w II i III żebrze sugerują charakter wtórny do procesu zasadniczego.

    więcej

  • Avatar

    Mama nie zgadza się na leczenie

    Moja mama ma raka piersi. Cała lewa strona jest spuchnięta. Lewa ręka jest bezwładna. To chyba węzły chłonne. Mało chodzi, jest blada i chuda, nie zgadza się na jakiekolwiek badania, a o chemii to już nie ma mowy. Była tylko w szpitalu powiatowym i zrobiono jej prześwietlenie klatki i wyszło że płuca są zaatakowane, jedno bardziej, drugie mniej. To przerzut. Co ja mam robic? Nie mam żadnej historii choroby nawet nie wiem ile czasu mama ma tego raka. Wszystko przed nami ukrywała. Piersi juz nie ma , jest jedna paskudna rana, która sie nie goi. Mama ma cukrzyce II stopnia. Wyniki krwi ma dobre i ciśnienie też. Z kim ja mogę to skonsultować? Ona nie zgodzi sie na żadną chemię ani nic podobnego. Panie doktorze proszę niech mi Pan coś poradzi. Czy są jakieś leki? Jestem załamana. Mama na nic sie nie zgadza.

    więcej

  • Avatar

    Martwica skóry po mastektomii

    Moja mama miesiąc temu przeszła mastektomię. Wypisano ją ze szpitala z martwicą skóry w okolicach rany pooperacyjnej. Minęło już tyle czasu a rana wciąż jest mokra. Tydzień temu lekarz usunął martwicze tkanki i kazał smarować maścią " Iruxol mono". Skóra zamieniła się w żółtą, galaretowatą maź. Czy to tak ma wyglądać? Jak to leczyć ? Czy rana się zabliźni sama?  

    więcej

  • Avatar

    Zmiana resorpcyjna

    W sierpniu minie cztery lata od operacji oszczędzającej piersi lewej nowotworu zrazikowatego. Resectio partialismammae sinistrae. Caricnoma lobulare invasivum mammae. (NHG2, pT1c). W marcu br. badania kontrolne: mammografia, USG wykazały: "grubościenny zbiornik płynu śr. 17 mm", a następnie biopsja cienkoigłowa pod USG - Uzyskano 0,5 ml płynu. Obraz cytologiczny może odpowiadać pourazowej/pooperacyjnej zmianie resorpcyjnej. Myślałam, że poddana zostanę jakiemuś leczeniu lub zabiegowi a tymczasem mam czekać do końca sierpnia na ponowne badanie mammograficzne. Czekać aż zmiana się uaktywni?

    więcej

  • Avatar

    Plastry borowinowe

    Czy kobiety po przebytej chorobie nowotworowej piersi mogą używać plastrów borowinowych na bóle stawowe?

    więcej

  • Avatar

    Wzrost markerów i rokowania

    Moja diagnoza to rak piersi lewej T3N2MO. Od 02/2008 do 06/2008 podano 5 cykli adiuwantowych AT(doksorubicyna,docetaksel), 19.06.2008 amputacja piersi lewej. 07/2008-09/2008-4 cykle AC (doksorubicyna, cyklofosfamid), 01/2009-02/2009 -adiuwantowa radioterapia na teren regionalnych węzłów chłonnych i blizny (50ag/guz). Histopatologia-carcinoma ductale GX infiltrans mammae. Węzły meta; 3/6+4/6+0/2, ER-0,PgR-0 ,HER-2 - negatywny, pT2N2, triple negative. Mam pytanie - jakie są rokowania po przebytej chorobie? Jakie badania profilaktyczne powinnam wykonywać? Nadmienię, że obecnie mam 39 lat, rodziłam 1 raz w wieku 29lat, miesiączki powróciły, ogólne badania w normie - morfologia, biochemia - marker C15.3 tendencja wzrostowa obecnie 45-zalecane badania wykonuje co pół roku-chciała bym wiedzieć jaki są rokowania przy mojej chorobie i czy marker może świadczyć o przerzutach odległych?

    więcej

  • Avatar

    Czy można się opalać w trakcie hormonoterapii?

    Jestem po amputacji piersi, chemioterapii, naświetlanie skończyłam w styczniu, teraz jestem w trakcie hormonoterapii. Czy mogę się opalać? Czy nic mi się nie stanie ?

    więcej

  • Avatar

    Kłopot z ręką po stronie operowanej

    Moja mama ma 64 lata, miesiąc temu miała operację, usunięcie lewej piersi wraz węzłami chłonnymi. Od pewnego czasu ma opuchniętą oraz zdrętwiałą lewą rękę i część pleców. Co można zrobić i jak temu zapobiec?  

    więcej

  • Avatar

    Tamoksifen przy HER2 dodatnim - cd.

    Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź dotyczącą stosowania tamoksifenu w przypadku chorych z nadekspresją HER2. Nie jestem jednak do końca przekonana o skuteczności leczenia hormonalnego w naszym przypadku. Bardzo proszę, żeby Pan się wypowiedział, czy prawdą jest, że jesteśmy oporne na leczenie hormonalne? Czy korzyści wynikające ze stosowania leków hormonalnych w naszym przypadku przewyższają wszystkie skutki uboczne takiego leczenia? Chciałabym Panie Doktorze, żeby Pan postawił kropkę na "i", żebyśmy nie wahały się przed połykaniem tabletek tamoksifenu.

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazany jest tamoxifen?

    Mam 54 lata. W sierpniu 2010 zdiagnozowano u mnie raka lewej piersi T1cNOMO. ER(+) PR(+) HER2(++) FISH- brak amplifikacji. Wykonano amputację piersi z węzłami. Zastosowano 4 cykle chemioterapii AC. W lutym według wskazań ginekologa usunięto macicę z przydatkami (bez zmian chorobowych). Czy wskazana jest hormonoterapia uzupełniająca Tamoxifenem?  

    więcej

  • Avatar

    Po co zoladex?

    Mam pytanie odnośnie stosowania zoladexu. Jestem po mastektomii pT2N2MO, przeszłam 3 chemie AC, 3 Taxole potem radioterapię, obecnie od stycznia biorę herceptynę oraz tamoxifen. Przed leczeniem chirurg wspominał również, że z uwagi na mój wiek (35 lat) i to że miesiączkuje będzie też włączony zoladex. Ale mi później w poradni chemioterapii nie zlecono tego leku. Trochę czytałam na temat działania tego leku ale nie mogę dotrzeć do interesującej mnie kwestii. Nurtuje mnie jaką dokładnie funkcję ma spełnić Zoladex czy tylko ma chronić przed ewentualnymi skutkami tamoxifenu na drogi rodne, czy może poprzez blokowanie funkcji jajników (produkcję estrogenu) wzmacnia działanie przeciwnowotworowe tamoxifenu. Nie chce być nachalna i wymuszać na lekarzu tego leku, bo być może w moim przypadku nie jest koniecznie wskazany. Chciałabym po prostu zrozumieć, dlaczego czasami włącza się ten lek w procesie leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Tamoksifen przy HER2 dodatnim

    Czy prawidłowe jest stosowanie tamoksifenu u pacjentek ze stwierdzoną nadekspresją HER2 oraz z dodatnimi receptorami hormonalnymi? Pojawiły się publikacje w internecie  http://www.termedia.pl/Czasopismo/-3/Streszczenie-769 określające wręcz jako szkodliwe stosowanie leczenia tamksifenem u chorych z dodatnim HER2, a bardzo wiele znajomych w tym i ja jesteśmy poddane takiemu leczeniu. Bardzo proszę, aby się Pan w tej sprawie wypowiedział. Co innego jak lek nie działa, lub jego działanie jest wątpliwe a co innego jak stwierdza się, że przyspiesza progresję choroby, jestem bardzo zaniepokojona tymi wiadomościami.  

    więcej

  • Avatar

    Wzrastające wartości markerów i badania kontrolne

    Zachorowałam na początku 2008r. -5 cykli chemioterapii AT-(doksorubicyna,docetaksel). W czerwcu mastektomia lewostronna, przed operacja skierowano mnie na PET do Bydgoszczy-celem wykluczenia przerzutów odległych, głównym wskazaniem do tego badania były rosnące markery Ca.15.3-(58). Następnie chemioterapia 4 cykle AC (doksorubicyna,cyklofosfamid). Przeszłam również radioterapię - teren węzłów chłonnych i blizny - 25 naświetlań. Histopatologia: carcinoma ductale GX infiltroms mammae. Węzły meta: 3/6+4/6+0/2. ER-0, PgR-0 ,HER-2-negatywny , pT2N2 ,,triple negative. Obecnie poddaje się badaniom profilaktycznym co pół roku - morfologia z biochemią-wyniki są w normie. Natomiast marker Ca 15.3-(43) - pół roku temu Ca 15.3(38). Onkolog zlecił mi sprawdzenie markera za miesiąc. Mam pytanie: czy badania którym się poddaję są wystarczające biorąc pod uwagę moją chorobę i wynik histopatologiczny? Niepokoją mnie markery które mają tendencję wzrostową, jestem wyczulona ,ponieważ jestem dwukrotną pomyłką lekarską zanim trafiłam do kompetentnego lekarza.

    więcej

  • Avatar

    Ból kręgosłupa promieniujący do nogi

    Mastektomia 04.2010 -T2N2M0 chemioterapia przed operacją 4FAC, po operacji 4AT oraz radioterapia, obecnie Tamoksifen. HER0,PR+++,EST+++. Badania kontrolne dobre. Obecnie mam bóle kręgosłupa promieniujące wzdłuż prawej nogi, będąc na kontroli u onkologa powiedziałam o dolegliwościach, jednak nie otrzymałam żadnego leczenia ani badań. Proszę o radę co mam dalej robić.

    więcej

  • Avatar

    Guz po połogowym zapaleniu piersi

    W ostatnim miesiącu przeszłam połogowe zapalenie piersi - zakażenie od brodawki. Niestety antybiotykoterapia nie pomogła. Z piersi przez brodawkę zaczęła wyciekać ropa. Pewnego dnia wyciek zablokował się i po ok 48h przez brodawkę została wyrzucona martwa tkanka, co spowodowało ponowne udrożnienie wypływu ropy. Następnego dnia pierś została nacięta i lekarz potwierdził udrożnienie. W chwili obecnej zakończyłam drugi antybiotyk i na wizycie kontrolnej lekarz poinformował mnie, że w piersi jest guz. Zajmuje on dokładnie powierzchnię, która była zajęta ropą. Brodawka jest wciągnięta. Lekarz poinformował mnie, że guz powinien zniknąć w ciągu pół roku i mam obserwować pierś. Proszę o informację jakie jest prawdopodobieństwo, że guz nie zniknie i będzie potrzebne leczenie onkologiczne. Laktacja została zablokowana. Mam 29 lat.

    więcej

  • Avatar

    Operacja oszczędzająca czy mastektomia?

    Po badaniu mikrozwapnień biopsją mammotomiczną wynik mój jest taki, że stwierdzono ognisko raka śródprzewodowego /high grade/ z mikroinwazją. Lekarz który będzie mnie operował podał mi dwie propozycje - operację oszczędzającą i miesiąc radioterapii. Zaznaczył, że jest to lewa pierś i po radioterapii mogę mieć problemy - chorobę wieńcową serca i zły efekt kosmetyczny zmniejszenie piersi i zmiana wyglądu skóry. Druga możliwość to amputacja całej piersi bez radioterapii. Wybór należy do mnie, proszę o pomoc i interpretacje sugestii lekarza.

    więcej

  • Avatar

    Dalsze leczenie w zaawansowanym raku piersi

    Mam zaawansowanego raka piersi z przerzutami do kości i wątroby. W kwietniu 2008 amputacja lewej piersi guz o wielkości 3,5 cm 16 węzłów zajętych, potrójnie ujemna, zastosowane leczenie chemia czerwona + taxotere, później radioterapia w trakcie wznowa w bliźnie .W marcu 2009 stwierdzono komórki rakowe w prawej piersi . Amputacja w maju guz 10,5 cm 26 węzłów zajętych her 3+. Leczenie Hercepyna + Xeloda w październiku nieokreślona zmiana w narządach rodnych, usuniecie macicy wraz z przydatkami - brak zmian nowotworowych. Po badaniach kontrolnych przerzuty do kości i wątroby (trzy małe zmiany ). Wstrzymana herceptyna w Polsce zmiana chemii na navalbinę. Dzięki lekarzowi w Niemczech dostawałąm nadal herceptynę tam gratis. W lutym 2010 zmiana navalbiny na tyverb. Po trzech miesiącach kontrola TK wykazało pogorszenie w wątrobie. Zmiana leczenia zaczęłam dostawać taxol z gemzarem po ośmiu cyklach dalsze pogorszenie wyników . Rak wątroby rozsiany. Jakie zaproponowałby Pan dalsze leczenie? ALT - 113, AST - 165, Fosfataza zasadowa 250.

    więcej

  • Avatar

    Lucrin zamiast zaladexu

    Jestem rok po mastektomii (operacja styczeń 2010) i od tego czasu otrzymuje Nolvadex-D i Zoladex, przed tygodniem zamiast Zoladexu otrzymałam Lucrin ,chciałabym wiedzieć czy jest to taki sam lek czy nie ma więcej skutków ubocznych. Jestem w grupie wysokiego ryzyka (rak piersi i jajników), jestem 4 pokoleniem chorym na raka piersi. Miałam w tym tygodniu badania (wszystkie które robi się po roku) wszystko okey ,ale ogólnie nie czuję się dobrze: bezsenność, ciągłe zmęczenie, uczucie jakby nogi były z kamienia i niestety (co działa na mnie depresyjnie, mam 45lat) wzrost wagi - czy przyjmowane leki mogą być przyczyną i co w takiej sytuacji zrobić?

    więcej

  • Avatar

    Cisplatyna przed operacją i co dalej?

    Właśnie rozpoznano u mnie (po biopsji cienkoigłowej) cellulae carcinomatosae. Guz wielkości 14 x 13 mm. Mam mutację genu BRCA1. Wykonano mammotomię (czekam na wynik). Jestem już po pierwszej dawce cisplatyny. Mam mieć ich 4, potem mastektomię i ponownie chemię ,,czerwoną". Czy w moim przypadku mastektomia jednoczasowa jest złym rozwiązaniem? Mój lekarz prowadzący nie popiera takiego rozwiązania. Czy zastosowanie drugiej chemii jest konieczne, jeśli leczenie cisplatyna okaże się skuteczne i guz zniknie?

    więcej

  • Avatar

    Jak długo stosować Lucrin?

     Jak długo mam stosować zastrzyk LUCRIN DEPOT 11,5 mg, który dostawałam przez 2 lata. Jestem po mastektomii 2,5 roku. Cały czas zażywam nolvadex D mam go brać 5 lat. Rozpoznanie rak piersi po mastektomii G1pT2Nx.

    więcej

  • Avatar

    Problem z żyłami

    Jestem po mastektomii piersi, 6 chemiach czerwonych, 21 naświetlaniach a teraz biorę herceptynę (wzięłam 13 i jeszcze mam 4). Ponieważ troszkę w siebie wlałam to poszły mi żyły i mam coraz większe problemy przy kolejnych wlewkach i badaniu. Czy mogę jakoś reanimować moje żyły poza wcieraniem żeli i kompresami?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża w trakcie hormonoterapii

    Jakie są rokowania (dla mamy i dziecka) gdy zajdzie się w ciążę w trakcie hormonoterapii ?

    więcej

  • Avatar

    Mammografia po rekonstrukcji i powiększeniu piersi

    Jestem amazonką po rekonstrukcji piersi. W celu podniesienia piersi zdrowej i dopasowania jej do piersi rekonstruowanej, włożoną mam do niej protezę silikonową. Czy mogę tę pierś badać, jak dotychczas, metodą mammografii, czy powinnam badać ją korzystając z rezonansu magnetycznego? Boję się o pęknięcie protezy przy ściskaniu piersi w metodzie mammograficznej.

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do wątroby

    Pytanie dotyczy przerzutów do wątroby. Czy mogą dawać uczucie gniecenia i dyskomfortu w jakimś obrębie? Czy w czasie chemioterapii mogą dołączyć się bóle pleców, kręgosłupa bądź okolicy nerek , trudno ten ból zlokalizować. I ostatnie pytanie - jakie badania powinny być zrobione aby ocenić co dalej i czy ewentualnie nie ma zmian jeszcze w innym narządzie. Jakie może być dalsze postępowanie - chemia, zabieg a może coś gdzieś w Polsce w danym Centrum Onkologii, jakaś nowa metoda.

    więcej

  • Avatar

    USG wątroby

    Co oznacza wynik USG: "w seg 7 podprzeponowo ognisko hiperechogenne o średnicy 17 mm" (jestem 1,5 roku od operacji usunięcia piersi) .

    więcej

  • Avatar

    Wciągnięta brodawka

    Pytanie dotyczy drenażu ropnia i wciągniętego sutka. Rok temu moja brodawka stopniowo uległa "wciągnięciu", około 4-5 miesięcy od zaprzestania rocznego karmienia piersią. Pojawiła się podkrwiona wydzielina. Proces około 3 miesięczny, w jego trakcie usiłowałam znaleźć fachową pomoc (Mielec); zrobiłam odpłatnie usg (opis budowy + naciek ropny) i czekałam na wizytę u specjalisty chorób piersi. Lekarz przepisał mi antybiotyk na 2 tyg. po czym zalecił wykonanie kontrolnego usg. naciek zniknął, sutek pozostał wciągnięty, zalecono mi go nie ruszać, żeby "nie pobudzać ropy". 3 tygodnie temu pierś spuchła, ogromna bolesność - rodzinna przepisała mi amoksiklav na 2 tygodnie, przy końcu terapii pierś była sina, obolała, gorąca. Dostałam skierowanie do Poradni Chirurgicznej, stamtąd do szpitala, gdzie stwierdzono ropień i tego samego dnia uśpiono i nacięto. Teraz jestem w domu, mam dren w piersi. Czy istnieje możliwość "wyciągnięcia" sutka? o ile oczywiście histpat wyjdzie ok.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie w Chinach

    Panie Doktorze proszę napisać, co Pan sądzi o zasadności leczenia w Chinach? Czytam o osobach tam wyleczonych i zastanawiam się czy to nie podtrzymywanie złudnych nadziei?  http://www.tjmuch.com/english/  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie raka piersi po wcześniejszej chemii i radioterapii

    Jakie leczenie zastosowałby Pan w przypadku nowotworu złośliwego prawej piersi, 40 mm x 50 mm, skóra na piersi jest czerwona, sutek wciągnięty, guz umiejscowiony w górnym zewnętrznym kwadrancie, zasutkowo. Miałam robioną biopsję cienkoigłową, z gruboigłowej zrezygnowano, ze względu na trombocytopenię. Początkowo zdiagnozowano guz jako nieoperacyjny, po tygodniu jednak zdecydowano, że konieczna i możliwa jest mastektomia. Moja sytuacja jest o tyle skomplikowna, że w wieku 9 lat byłam leczona na nephroblastomę, chemio i radioterapią, mam również usuniętą prawą nerkę. Dodatkowo mam marskość wątroby, hcv i hbv - alat, aspat w normie, znacznie podwyższona bilirubina. Mam 30 lat.  

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne po rekonstrukcji metodą TRAM

    Jestem 2-lata po mastektomii lewostronnej i 9 miesięcy po rekonstrukcji piersi metodą TRAM, mam wyznaczony termin na badania kontrolne w Poradni Onkologicznej - jak powinna być wykonana ocena blizny po mastektomii pod piersią rekonstruowaną, jakie powinny być wykonane badania?

    więcej

  • Avatar

    Rokowania w zaawansowanym stadium choroby

    Mam pytanie w sprawie mojej znajomej. Sytuacja u niej jest raczej beznadziejna, ale trochę się łudzimy. Ma w piersi ogromnego guza (wielkosci główki dziecka - tak powiedział na razie onkolog), dziury w piersi, przez kóre wycieka ropa. Do tego guza sporego pod pachą z tej samej strony + spore zmiany w węzłach nadobojczykowych. Czeka na wyniki biopsji, ale lekarz już powiedział, że to za wiele nie zmieni-stan jest beznadziejny. Czy znane są przypadki, że ktoś z tak ogromnymi zmianami może w jakiś sposób przedłużyć swoje życie?

    więcej

  • Avatar

    Zmiana klimatu po leczeniu onkologicznym

    Mam 40 lat, półtora roku temu miałam usuniętą pierś z węzłami chłonnymi, chemię skończyłam rok temu, teraz bardzo dobrze się czuję. Czy ja mogę wyjechać w okresie zimowym na Kubę? W przeszłości sporo wyjeżdżałam w rejony tropikalne. Podobno teraz jest to niewskazane? Zdecydować się na wyjazd czy nie? Proszę pomóc podjąć mi decyzję.  

    więcej

  • Avatar

    Czy osoba poddana radioterapii jest bezpieczna dla otoczenia?

    Moja mama miała w piersi guzek- 8mm. Dwa tygodnie temu przeszła operację wycięcia tego guzka. Najprawdopodobniej będzie miała radioterapię. W czasie radioterapii chciałam zabrać mamę do siebie do domu (wiadomo różnie może się czuć), ja jestem na urlopie wychowawczym, więc jestem w domu i mogę pomóc. Mam jednak pewne obawy, ponieważ mam dwójkę małych dzieci, a słyszałam, że radioterapia jest szkodliwa dla otoczenia (zwłaszcza dla dzieci). Chciałabym pomóc mamie, ale jednocześnie nie mogę narażać dzieci na ewentualne skutki uboczne. Bardzo proszę o opinie na ten temat. Czy zostało to zbadane naukowo jakie skutki dla otoczenia ma radioterapia?

    więcej

  • Avatar

    Podejrzenie żółtaczki i bóle w dole pleców

    Jestem po chemii (skończyłam w kwietniu) i operacji (mastektomii lewej piersi i węzłów chłonnych w czerwcu). Od tej pory czułam się dobrze, jednak około miesiąc temu zaczęły boleć u dołu plecy. Początkowo myślałam, że przeziębiłam nerki. Gdy udałam się do lekarza dał mi lek na kręgosłup, że bóle są od kręgosłupa. Po 4 dniach poczułam się słabsza i cera stała się żółta. Po kolejnej wizycie u lekarza (wykonałam zalecone badania mocz, biochemia, hematologia, RTG klatki piersiowej i USG brzucha) wyniki nie najlepsze z podejrzeniem żółtaczki nieokreślonej. Mam mieć wizytę u lekarza onkologa, jednak obecnie nie mogę spać ponieważ od wieczora przez noc mam nadal bóle u dołu pleców (parzące), a przepisane obecnie leki (No-spa, Hepatil) nie pomagają na to. Czym te bóle mogą być spowodowane? W ciągu dnia są do zniesienia, najgorzej w nocy.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie cukrzycy u pacjentek po raku piersi

    Jestem rok po mastektomii, bez naświetlania i chemii. Rozpoznano u mnie cukrzycę typu 2. Lekarz diabetolog zapisał mi tabletki o nazwie GLUCOPHAGE 500 ale w aptece pan mgr wydał mi zastępcze o nazwie SIOFOR 500. Przeczytałam w internecie, że wydany lek siofor 500 nie podaje się przy chorobie nowotworowej. A ja już go biorę 7 dni, bo na ulotce dołączonej do leku to nie jest napisane. Co mam robić? Jestem poza swoją miejscowością, gdzie mam lekarza rodzinnego i diabetologa.  

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować preparaty estrogenowe?

    W 2004 roku amputowano mi pierś , rak hormonozależny (w 2005 następną - receptory ujemne). Przez 5 lat przyjmowałam Tamoxifen. Wynik cytologii wykazał zmiany zapalne i atroficzne. Ginekolog przepisał mi OEKOLP forte. W ulotce jest przeciwwskazanie : podejrzenie lub obecność nowotworów złośliwych esteogenozależnych. Jestem też po niedawno przebytym zakrzepowym zapaleniu żyły powierzchniowej. Czy ten lek jest dla mnie bezpieczny?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku pooperacyjnego

    Moja mama jest po operacji, usunięto jej prawą pierś wraz z węzłami chłonnymi. Bardzo proszę o przetłumaczenie mi wyników badań. Rozpoznanie kliniczne: ca mammae dex.T2NoNo R-5. Carcinoma lobulare G-1 wg Elstona-Ellisa. Maksymalny wymiar raka naciekającego wynosi 30 mm. Maksymalny wymiar raka (wraz z komponentem situ typu LCIS) wynosi 30 mm. Nie stwierdzono zatorów z komórek raka w światłach cienkościennych naczyń wokół guza. Rak nacieka pnie nerwowe. Receptory: ER(3+) w 90% komórkach 8/8 pisitive. PgR(3+) w 90% komórkach 8/8 positive. HER-2 (0+) ujemny. Nottingham Prognostic Index=2,6 pkt (stan węzłów chłonnych 1 pkt,stopień złośliwości histopatologicznej 1 pkt,średnica raka naciekające w cm x2=0,6 pkt). Węzły chłonne bez przerzutów raka 0/28. Czy są to pocieszające w miarę wyniki ?

    więcej

  • Avatar

    Odstawienie avastinu przed planowanym zabiegiem chirurgicznym

    Uczestniczę w programie BETH (biorę herceptynę i avastin). Sprawa dotyczy tylko avastinu. Do końca zostały mi dwa wlewy. Muszę poddać się operacji ginekologicznej (usunięcie macicy i przydatków). Pani monitorka z początku twierdziła, że 3 tygodnie przerwy od ostatniego wlewu, następnie operacja i przerwa ok 28 dni i mogę wziąć wlew avastinu. Wlewy herceptyny miały być nieprzerywane. W tej chwili zdanie lekarzy uległo zmianie. Monitorka twierdzi, że przerwa między ostatnim wlewem a operacją powinna wynieść przynajmniej 3 miesiące, z kolei mój lekarz ginekolog uważa, że wystarczą 3-4 tygodnie. Odnoszę wrażenie, że monitorka kieruję się swoją wygodą, gdyż przełożenie 2 ostatnich wlewów avastinu to dla niej tłumaczenie się w Centrali Programu. Rozumiem ją, ale wydaje mi się, że powinniśmy kierować się głównie zdrowiem pacjentów. Panie Doktorze proszę o ustosunkowanie się i odpowiedź, ile powinna wynosić przerwa między ostatnim wlewem avastinu a operacją?

    więcej

  • Avatar

    Blokada w rękę po stronie operowanej

    Jestem 6 lat po operacji raka piersi (BCT z usunięciem węzłów chłonnych). Przez 5 lat brałam tamoksyfen, obecnie latrozol. Od prawie miesiąca mam silny ból w prawym nadgarstku, dokładnie w stawie przy kciuku. W rtg wskazano drobne torbiele zwyrodnieniowe w kościach nadgarstków. Prosiłam lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie na rehabilitację cito (normalny termin odległy), ale dostałam skierowanie do ortopedy z sugestią blokady. Nie jestem zwolennikiem blokad, na razie korzystam z prywatnej rehabilitacji, ale jeżeli nie będzie innego wyjścia, czy mogę się zgodzić na blokadę w rękę bez węzłów chłonnych? Pracuję na pełnym etacie, niestety dużo na komputerze.

    więcej

  • Avatar

    A może terapia witaminą C?

    U mojej mamy niedawno został zdiagnozowany rak piersi. Przed nią mastektomia a potem oczywiście chemioterapia itd. Ja w internecie natknełam się na wzmiankę o terapii witaminą C podawaną dożylnie. Chciałabym się dowiedzieć czy terapia ta jest prowadzona w Polsce, czy musi być podawana na terenie szpitala czy wystarczą zastrzyki podawane w domu i co eksperci sądzą na temat tej terapii jako że jest ona wciąż uznawana za tzw. alternatywę.  

    więcej

  • Avatar

    Silne bóle w stawie biodrowym - co robić?

    W lipcu miałam radykalną mastektomię piersi lewej (Carcinoma inductale cum invasione et cum necrosi NG3, IM -6/10 HPF) , trójujemne, wraz z 8 węzłami chłonnymi. Wynik histopat po operacji: guz- Carcinoma ductale invasium (grade III) węzły chłonne bez zmian. Od dłuższego czasu mam b.silne bóle kości- szczególnie stawu biodrowego, na które niewiele pomagają środki p.bólowe (nawet SR i tramadol) . Densytometria wykazała silną osteopenię (score -2,3), wapń w surowicy 2,62, biorę kalcytoninę donosową i suplementy wapnia + Vit D. Byłam na konsultacji ortopedycznej - wynik - uszkodzenie stawu biodrowego i skierowanie na operację. Dostałam skierowanie na scyntygrafię - termin na 18.11. Moje pytania : - co jeszcze mogę zrobic w tej sytuacji, - na pytanie o bifosfoniany dostałam odpowiedź wymijającą, czy warto nalegać, czy też kupić pełnopłatne (ale jaka cena!!!) - zastanawiam sie nad wykonaniem badania PET (oczywiście pełnopłatnym, bo skierowania nie dostanę)

    więcej

  • Avatar

    Zakończenie hormonoterapii przed upływem 5 lat

    Mam 49 lat. Do zakończenia leczenia hormonalnego zostało mi 5 miesięcy . Mój guz był w 100% hormonozależny. 4 lata brałam tamoxifen, potem ze względu na dwukrotną abrazję zmieniono mi lek na Aromek teraz na Armidex . Cały czas (4 lata i 7 miesięcy) biorę też zoladeks. Leki z grupy inhibitorów aromatazy wywołują u mnie straszny ból kości i poranną sztywność . Reumatolog wykluczył chorobę. Wspomagam się środkami przeciwbólowymi. Biorę je np. przez 6 dni, po czym muszę przestać, bo żołądek się buntuje .Tak dzieje się naprzemiennie. W związku z tym mam pytanie - czy musi być to magiczne 5 lat do zakończenia leczenia ,czy można sobie odpuścić te 5 miesięcy brania IA? Nadmienię, że miałam usuniętą prawą pierś- Patey ,węzły czyste, G 2, CARCINOMA LOBULARE .

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczne stosowanie zomety

    Ostatnio coraz częściej czyta się na forach również na forum amazonki.net o profilaktycznym stosowaniu Zomety. Podobno podczas profilaktycznego stosowania Zomety (kiedy nie ma przerzutów do kości), ryzyko wystąpienia przerzutów do kości oraz innych organów jest znacznie mniejsze. Podobno lekarze coraz częściej namawiają pacjentów do stosowania tej terapii choć nie jest ona refundowana przez NFZ i pacjenci muszą sami za nią płacić. Co Pan Doktor sądzi o profilaktycznym stosowaniu tego leku?  

    więcej

  • Avatar

    Kosmetyczne złuszczanie skóry u osób po leczeniu raka piersi

    Czy nowotwór piersi (stan po operacji , uzupełniającej chemioterapii i radioterapii - leczenie zakończono w lipcu) jest przeciwwskazaniem do wykonania kosmetycznego zabiegu eksfoliacji twarzy? Jeżeli tak, to dlaczego? Seria 5-6 zabiegów wykonana byłaby przy użyciu żelu złuszczającego Azelac firmy Mediderma zawierającego kwas azelainowy w stężeniu 20 %.

    więcej

  • Avatar

    Rak brodawczakowaty

    Mam 35 lat, w maju usunięto mi guz, który okazał się rakiem brodawczakowatym o stopniu złosliwości G3 i wielkości 2cm, był to też rak potrójnie ujemny. Niedawno znalazłam informację, że brodawczakowaty nie daje przerzutów i wolno rośnie, a ja dostałam 6 chemii (AC i Taxol) właśnie ze względu na złośliwość i ryzyko przerzutów. To w końcu jak to jest z tym brodawczakowatym?

    więcej

  • Avatar

    interpretacja wyniku usg

    Jestem po rok mastektomii.15.07.2010 miałam robione badanie usg /sama podjęłam decyzję/ które wykazało, że żadnych zmiam nie bylo. Aktualnie w pażdzierniku Pani doktor u której sie lecze zleciła mi mammografie - wynik jes taki - pierś bez zmian podejrzanych o złośliwość, natomiast w dolnym piętrze dołu pachowego na granicy filmu dobrze wysycony węzeł chłonny do oceny w usg.  Badanie usg wykazało, że w tym dole pachowym jest czysto natomiast w piersi mam 3 torbiele - tak zaznaczyl lekarz i pobrał z nich material do badania /płyn/ tak to określił,  torbiele mają 20,21,15mm. Chcę zaznaczyć,  że moja pierś jest b.duża. Panie Doktorze dlaczego usg z 15.07.2010 nic nie wkazało  a po 3 miesiącach pojawiły się takie wielkosci, czy to może być złosliwe /jestem w trakcie oczkiwania na wynik co z tym dołem pachowym. Chcę zaznaczyc że obu lekarzy uważam za dobrych specjlistów. 

    więcej

  • Avatar

    Zapalenie włókniste piersi

    Jak można leczyć przewlekłe zapalenie włókniste piersi?

    więcej

  • Avatar

    Brodawczak a ryzyko raka piersi

    Mam 31 lat, jestem córką Amazonki. Podczas ostatniego badania USG wykryto u mnie 3 zmiany w opisie FA. Jedną 9mm zdecydowałam się usunąć - okazała sie być brodawczakiem wewnątrzprzewodowym. Z tego co można przeczytać w internecie wnioskuję, że to "gorszy" wynik niż FA. Poniewaz pozostałe zmiany nie są wyczuwalne (6 i 4 mm), odradzano mi usuniecie ich. Zastanawiam sie jednak nad tym, bo panicznie boje sie zachorowania. Czy brodawczak zwiększa ryzyko raka piersi? Jeszcze jedno: Moja Mama nie ma mutacji BRCA1 ani BRCA2, ale to chyba nie jest gwarancja braku tych mutacji u mnie? 

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk limfatyczny a rekonstrukcja

     Jestem sześć lat po mastektomii. Chemia tzw. żółta. Pół roku później mimo masażu zrobił się obrzęk. W listopadzie /przeszło rok po operacji/ w Poradni Obrzęku Limfatycznego po serii masażu i bandażowaniu, obrzęk się zmniejszył . Do dzisiaj noszę rękaw uciskowy. Myślę o rekonstrukcji...Czy jest szansa, że po niej może być lepiej?

    więcej

  • Avatar

    Ból biodra

    Jestem po mastektomii (pazdziernik 2008), chemii (6 cykli FAC) i rocznym leczeniu herceptyną. Chcialam się dowiedzieć o przerzutach do kości, obecnie odczuwam ból zwłaszcza w prawym biodrze, operacja też była prawostronna, czy to moze być przerzut i co powinnam zrobić. Wizytę u onkologa mam dopiero w styczniu.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia etruzilem

    Choruję na raka piersi. Jestem po zabiegu oszczedzającym. Jestem po radioterapii po brachyterapi. Nie mialam chemi. Przez rok czasu brałam lek o nazwie Tomoxifen. Obecnie biore lek o nazwie Etruzil. Nie spotkałam się jeszcze z osobami, które brałyby ten lek. Proszę o wyjaśnienie, czym te dwa leki się od siebie różnią?

    więcej

  • Avatar

    Zmiany w piersi o strukturze cystycznej

    Gdy miałam 21 lat wykryto u mnie endometriozę i usunięto mi jeden jajnik, w wieku 29 nastąpił nawrót ale tym razem endometrioza była bardziej rozległa i usunięto mi drugi jajnik, macicę i oczywiście jajowody. Zostawiono mi szyjkę macicy. Teraz mam 33 lata,  i od 4 lat biorę hormony Activelle oraz od paru miesięcy co 10 dni jedną globulkę Ortho-Gynest D. Ale to nie wszystko. U mojej mamy 6 lat temu wykryto nowotwór piersi, gdzie wcześniej miała jedynie torbiele które były usuwane. 6 lat temu przeszła amputacje piersi i węzłów chłonnych. Na szczęście jak do tej pory jest wszystko w porządku. Ja mając na uwadze swoje obciążenie co roku robię usg piersi i badam je regularnie. Ale w lipcu tego roku podczas usg lekarz wykrył u mnie w górnozewnętrznym kwadrancie piersi prawej strukturę cystyczną o wymiarach 3,6 mm. Lekarz powiedział, żeby nie panikować i zrobić powtórne usg za rok. Ale mnie to nie daje spokoju, bo wydaje mi się że taka zmiana o wymiarach 3,6 mm jest już dużą zmianą, a moja mama też najpierw miała dwa razy usuwane takie zmiany aż pózniej pojawił się nowotwór. Bardzo proszę o odpowiedż, czy powinnam iść z tym gdzieś dalej?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie wznowy miejscowej

    Mam 56 lat, w kwietniu 2006r miałam mastektomie lewej piersi: guz o śred. 2.7cm plus 11węzłów. W dwóch węzłach przerzuty. Rozpoznano: PT2N1M0, G2 wynik bad. histopatologicznego: ER++50%, PR-, HER2(+++). Zastosowano leczenie: chemię FAC-6 cykli, następnie 1,5 roku tamoksyfen. Z powodu endometrium zmieniono na atrozol przez 2,2 roku. Brałam również eltroxin 25mg/dobę na tarczycę. W kwietniu 2010 nastąpiła wznowa w okolicy pachowej. Po wycięciu naciekającego guzka 1,7cm oraz gałązek nerwowych otrzymałam chemię 6 cykli taksoter i radioterapia. Lekarz prowadzący powiedział, że powinnam dostać jeszcze herceptynę. Jednak ze względów formalnych (wznowa nie została ujęta w zapisie NFZ) prawdopodobnie jej nie otrzymam. Jestem rozgoryczona, że nieprzemyślane biurokratyczne decyzje mają wpływ na moje leczenie. Nie wiem co robić, czy jest jeszcze jakaś skuteczna metoda leczenia takiego przypadku jak mój? Czy powodem wznowy mógł być nieskuteczny atrozol, czy wcześniej - brak radioterapii, jak uchronić się przed nietrafionym leczeniem. Co w moim przypadku ma wpływ na wybór leku? Może skutecznym, choć stresującym i długotrwałym sposobem byłaby droga sądowa, która pozwoliłaby na właściwą wykładnię wymienionego zapisu, by potraktowano wznowę na równi z pojawieniem się, czy przerzutami choroby nowotworowej

    więcej

  • Avatar

    Badania okresowe po zakończeniu terapii

    Jestem po zakończeniu leczenia onkologicznego raka piersi G3 (chemioterapia-remisja niecałkowita, operacja radykalna - węzły 1/13, radioterapia). Miałam również zajęty przez raka węzeł nadobojczykowy (nieusuniety operacyjnie, ale dodatkowo naświetlany). Teraz czekają mnie kontrole u onkologa co 3 miesiace. Wiem, ze sytuacja w lecznictwie jest trudna i są zalecenia, aby z powodu oszczędności, nie dawać pacjentom skierowań na badania kontrolne, jeśli nie skarżą sie na jakieś dolegliwości. W Warszawie, z tego co mi wiadomo, przysługuje jedynie badanie mammograficzne 1x w roku. Nie jestem osobą, która chciałaby wciąż się badać i ciagle na coś narzeka. Ale z drugiej strony nie jestem okazem zdrowia i różne dolegliwości od czasu do czasu mi dokuczają. Mam jednak tendencję do lekceważenia dolegliwości i przeczekiwania, aż same przejdą. Obecnie nie chciałabym czegoś przegapić. Chciałabym mieć swoje zdrowie pod kontrolą, żeby nigdy nie wyrzucać sobie, że coś przegapiłam, a mogłam zadziałać. Ale z drugiej strony - nie chciałabym zawracac głowy onkologowi jakimiś drobiazgami. W związku z tym mam pytanie jakie badania okresowe i w jakich terminach powinnam robić na własna rękę? Jakie są standardy w innych krajach?  

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne po leczeniu

    Rak piersi zrazikowy ,2 stopień złośliwości,  mastektomia 04. 2010 ,wycięto 15 węzłow z tego 6 zajętych.Chemia p/operacyjna 4FAC,po operacji 4AT i 25 radioterapia radykalna.Obecnie biorę Tamoksifen,mam 51 lat.Jakie badania kontrolne należy wykonywać w moim przypadku?  

    więcej

  • Avatar

    Badanie PET

    Jestem po chemii ( 4 x FAC) i mastektomii z lymphodenektomią ( guz był trójujemny G3), węzły były czyste ale obecnie odczuwam bardzo silne bóle kości ( stawy biodrowe, kolana, kości długie) czy powinnam wykonać jakieś badania aby stwierdzić czy to juz przerzuty, czy też moga to być (?) bóle po chemii ? zmiany zwyrodnieniowe (?) Czy badanie PET może stwierdzić lub wykluczyć obecność komórek rakowych w organizmie?  

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia a ciąża

    Szanowny Panie Doktorze, mam 25 lat skończyłam chemioterapię i teraz zaczęłam brać Tamoxifen. Mam pytanie, jak tam w trakcie hormonoterapii z ciążą, wiem że nie można być w ciąży ale chodzi mi czy jest duże ryzyko zajścia?

    więcej

  • Avatar

    Antydepresanty a tamoksifen

    Panie doktorze, biorę regularnie seroxat i od miesiąca tamoxifen. Dowiedzialam się na naszym forum, że nie można łączyć tych leków. Bardzo prosze o informację co powodują, czy hamują działanie tamoxifenu. Cierpię na depresję endogenną więc antydepresaanty biorę regularnie. Czytając ulotki obu leków nie zauważyłam aby było coś na ten temat. O ile to możliwe prosze o szerszą informację.

    więcej

  • Avatar

    Rozmiar guza

    Witam Panie Doktorze, w moim wyniku histopatologicznym po mastektomii napisano "obszar słabo widoczny o wymiarach 4,6 x 2,8 x 1,9cm". Napisano również, że w środku guza było ognisko krwotoczne o średnicy ok. 0,6cm i że ok. 10% powierzchni guza obejmuje rak in situ. To jakby tak policzyć, to inwazyjna część guza zajmowała ok. 3,5cm w największym wymiarze, prawda? I co to takiego "obszar słabo widoczny"? co to właściwie znaczy? Na pierwszym USG lekarz określił kształt guza jako liściasty, wymiary 2/3cm.

    więcej

  • Avatar

    Ekspert radzi

    Szanowny Panie Doktorze, chciałabym dowiedzieć się czegoś bliższego na temat zażywania równocześnie tamoksyfenu i sertraliny - biorę 100 rano i 5 bisoheksalu na wyrównanie ciśnienia - ciśnienie mam niskie oraz bardzo niskie, a ten lek zapobiega nagłym skokom. Po menopauzie miałam objawy chorób psychosomatyczne i metodą prób i błędów najlepszy się okazał ten właśnie zestaw leków.(Plus sedam 3 -1,1,1/2).Już wiem, że nie powinnam ich łączyć, ale co w zamian? Tamoksyfen zażywam juz od 10 dni i nic się nie dzieje, myślałam, że tak będzie przez całe 5 lat, a tu taki problem! Moja lek. psych. już zaczęła myśleć, co by mi nowego zaordynować - bez antydepresantów wracają objawy psychosom., typu skoki ciśn., lub tachycardia nie do opanowania, czy arytmia dla odmiany. Poza tym przy innych lekach tyłam - a właśnie zrzuciłam 20 kg, przy zachowaniu żywieniowej dyscypliny, oczywiście. (Z 90kg na 70). Myślę w dodatku, że nie bardzo wypada mi zwrócić uwagę dr. onk. na ten temat. Czuję się w tym wszystkim mocno pogubiona. Czy znajdzie Pan dla mnie radę?

    więcej

  • Avatar

    Ekspert radzi

      Mam 27 lat nigdy do tej pory nie miałam problemu z piersiami ale jakiś czas temu badanie USG wykryło u mnie guzek w lewej piersi na godzinie 12. biopsja wykluczyła nowotwór potwierdziła fibroadenomę. po trzech miesiącach zrobiłam kolejne USG. i z tym guzkiem nic się nie zmieniło. ale pojawił się drugi, mniejszy, podobny. mój lekarz do, którego chodzę wprowadza dużo niepokoju w moim sercu i na niewiele pytań odpowiada. wiem, że włókniaki powstają na skutek działania hormonów. jeszcze nie rodziłam a chciałabym zajść w ciążę. pytając lekarza czy jest to niebezpieczne (gdyż wiadomo, że stan błogosławiony jest okresem silnego działania hormonów w ciele kobiety) nie otrzymuje odpowiedzi. Ostatnio usłyszałam od lekarza ,że tak prawdę mówiąc to biopsja niczego nie wyklucza i że to badanie usg które zrobiłam poprzednio było zrobione kiepskim aparatem, zaleca bym zrobiła drugie badanie USG prywatnie za kolejne 3 miesiące, i że to badanie prędzej wykluczy nowotwór. mnie się wydawało że biopsja jest bardziej pewnym wynikiem niż zdjęcie USG. ale ja nie jestem lekarzem i mogę się grubo mylić. Pani doktor powiedziała mi również że na razie nikt mi tych guzków nie usunie gdyż są zbyt małe i nikt ich nie znajdzie. jestem w kropce. chciałabym mieć dzieci ale nie wiem, czy nie będzie to dla dziecka i dla mnie niebezpieczne.  

    więcej

  • Avatar

    Ekspert radzi

    1) Czy przed jakąkolwiek interwencją chirurgiczną nie jest wskazane wykonanie badania PET w przypadkach guza piersi?  

    więcej

  • Avatar

    Ekspert radzi

    Panie Doktorze Mam 48 lat i w listopadzie 2009 miałam mastektomię. Guz miał wymiary 1,2x1x1,5, usunięto 8 węzłów i były czyste. Dostałam 4 chemie AC i zoladex 3,6 mg co 28 dni (żeby zatrzymać miesiączkę) oraz arimidex 1mg dziennie na 5 lat, guz był silnie hormonozależny (100% ER i 80% PgR). Ponieważ Her2 był dodatni w lipcu miałam zacząć brać herceptynę, niestety podczas pierwszego podania nastąpiła reakcja wstrząsowa (duszności i dreszcze) - Pani Ordynator ze świdnickiego szpitala, gdzie się leczę, powiedziała, że nie będę mogła brać herceptyny ponieważ wystapiła rekacja uczuleniowa. Moje pytanie brzmi: czy w mojej sytuacji jest dla mnie jakieś inne leczenie celowane? (czy mogę dostać lapatinib?) I drugie pytanie: przeczytałam w odpowiedziach Pana Doktora o zaleceniach z Sant Galen, że jedynym lekiem hormonalnym w tabletkach dla kobiet przed menopauzą jest tamoxifen - ja dostaję arimidex - czy powinnam porozmawiać z moim lekarzem o zmianie leku? Pozdrawiam

    więcej

  • Avatar

    Ekspert radzi

    Szanowny Panie Doktorze Odebrałam wynik markera nowotworowego raka piersi CA15-3 który wynosi 24 U/ml. Trzy miesiące temu wynik wynosil 18 U/ml. Przed operacją -wynik 23,9. Miałam raka przewodowo-zrazikowego Bloom 3 G3 z kilkoma ogniskami w piersi. W ubiegłym roku miałam mastektomię z usunietym węzłem wartowniczym. Wzięłam 6 cykli AT plus 20 cykli radiorerapii. Po 5 cyklu chemii wynik był ponad 34 U/ml. Trochę się martwię, bo w moim przypadku proces nowotworowy toczył się mimo, że wynik był poniżej górnej wartości normy. Czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania? Miałam zlecane tylko usg piersi i usg jamy brzusznej. Bardzo proszę o odpowiedż. Pozdrawiam.

    więcej

  • Avatar

    Ekspert radzi

    Użytkownik tunia 2010-08-06 09:29:48 Pytanie Panie Doktorze. Mam guzka w prawej piersi-nie wielki,1cm, stwierdzony 4 lata temu,a teraz było kontr.usg-doszło powiększenie pojedynczych węzłów chłonnych.Pierś się zmienia w wyglądzie.Dodam,że wcześniej miałam 3 zabiegi oszczędż.-fibroadenoma,lipoma.12ego mam wizytę do chirurga(bo onkologa mam na paździer)dopiero a strach mnie zżera,zastanawiam się nad usunięciem guzka i zbadaniem go.Czy jeśli wynik nie będzie zły, te węzły mogą się obkurczyć-w tej sprawie dodam,że nie choruję,ostatnie lekkie przezięb.miałam 1,5 roku temu,a jeszcze jedno, zauważyłam,że węzły szybko zaczęły się powiększać od czasu usg do teraz są bardzo wyczuwalne w dotyku.Nie popełnię błędu tym drobnym zabiegiem?Bo nie wiem co robić, a zwykła biopsja mnie nie przekonuje,bo już miałam 3 lata temu i nic nie wyszło,zresztą lek.miał problem z ukłuciem,robił kilka razy(masakra),2 nie wystarczyły./gużek 1cm,górny kwadr.na godz.10,wciąga się brodawka,od 2 dni skóra w okolicy zmiany,węzły powiększają się,ból pojawia się czasami w formie kłucia w pobliżu pachy i zmiany.Inne-nie mogę spać,boję się.pozdrawiam.

    więcej