Nasz Ekspert

Avatar

dr n. med. Robert Wiraszka

lekarz radioterapii onkologicznej 1993 specjalista chemioterapii nowotworów 1996 specjalista onkologii klinicznej 2003 doktor medycyny 1997 biegły sądowy z zakresu onkologii 1999-2008
Doświadczenie zawodowe: 1989-1999 Wojewódzki Szpital Zespolony w Radomiu (z czasowym oddelegowaniem 1989-1993 do Onkologicznego Specjalistycznego ZOZ w Lublinie). Od stycznia 2000 starszy asystent Poradni onkologicznej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Radomiu.
Dodatkowa aktywność zawodowa: od 1992 do 1997 orzecznik ZUS, od 1997 do nadal orzecznik KRUS (certyfikat orzeczniczy nr 132/2000). Od 1992 do 2010 orzecznik PZU. W 2001 roku orzecznik Nordea Polska. Od 11.5.1999 do 9.10.2008 biegły sądowy z zakresu onkologii dla okręgu Sądu Okręgowego w Radomiu (obecnie biegły spoza listy). Współpracownik (1996-1998) i redaktor (1999 - 2010) “Radomskiego Rocznika Lekarskiego” - łącznie 12
wydanych tomów. Autor “Poradnika dla pacjentów leczonych w placówkach onkologicznych” 1999, 2004, 2010). Czterokrotnie w latach 2005-2009 w pierwszej dziesiątce w konkursie na “Lekarza Roku” w Radomiu.
 

  • Avatar

    Stosowanie Lucrinu

    Witam serdecznie. mam 51 lat. W październiku 2012r, przeszłam mastektomię, rak piersi lewej pT1cN1aMx,rak przewodowy naciekający, ER+100%; PGR+ 100%; HER2 -. Ki67 ok 20% komóek raka, Przeszłam chth wg schematu AC. Od stycznia biorę tamoxifen+Lucrin. Mam pytanie następujące :Onkolog zaleciła Lucrin ( pierwszy zastrzyk dostałam w styczniu br. plus tamoxifen),i teraz , po 3 miesiącach mam wziąć drugi zastrzyk . Poszłam do innej pani onkolog (zmiany organizacyjne w przychodni),która kazała mi go odstawić, ze względu na to że mam już 51 lat. USG TV - grubiśc endometrium 8mm.   Co robić? Nadmienię, że miesiączki do czasu chemii miałam regularne. Jakie leczenie powinno być zastosowane ?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest usunięcie węzłów chłonnych

     Mam 65 lat. 14.02. biopsja guza piersi lewej.  Wyniki:Carcinoma invasivum mammae /NST/G2. Rak zajmuje ponad 80% badanych wałeczków tkankowych. Stwierdzono  pojedyncze zatory w naczyniach chłonnych w obrębie guza.  Barwienia IHC: PR – 100% IS3, ER – 100% IS3, HER2 – 2(+), Ki-67 – 20%.  Wynik barwienia IHC przemawia za podtypem luminalnym B raka piersi. Dodatkowo metodą FISH: Brak amplifikacji genu HER2.Wynik bad. negatywny RTG klatki piers. i USG jamy brz. – db. 15.03. operacja oszczedz. z wycięciem węzła wart.  Wg bad. biops. wyk. w trakcie: Cellulae carcinomatosae. Invasive carcinoma of non special type G2. Mikroskopowo minimalny margines od boku – 0,5 cm. Opis makroskopowy guza: fr. skóry z tk. podskórną sutka o wym. 10 *7 * 3 cm, na przekroju tk. tłuszczowa, pasma włókniste oraz zmiana spikularna o śr. do 1,4cm znajdująca się w odl. 1,8cm od skóry, 1,3cm – od pachy, 1cm – od mostka, 0,5cm – od boku, 2,5cm – od powięzi /guz z gr. cięcia od str. boku/ Wg II karty bad.: invasive carcinoma of no special type – G2. (opis fragmentu narządu i guza – taki jak wyżej) metastasis carcinomatis in lymhonodo diametris 0,19cm(1/1) . ( węzeł wart. o wym. 1,5 *1 * 1cm, mc) Sine infiltrationis neoplasmatis. ( docięta granica od boku, fragment tk. o wym. 3 na 2,5 na 1cm, mc.) Wg ICD-0-8500/3 pT1cN1mic sn.  15.04. onkolog zleciła mi Tamoxifen i skierowała do Kliniki Onkologicznej w Warszawie w celu radioterapii (pierś i pacha). Tu radioterapeutka nie zgodziła się na to uznając, że należy najpierw wyciąć węzły chłonne. Zakwestionowała hormonoterapię przed radioterapią. Nie zgadzają się z tym onkolog kierująca i chirurg onkologiczny, który operował – kierują do CO do innego radioterapeuty.  Od operacji minęło 6 tygodni i czy może być za późno na radioterapię?

    więcej

  • Avatar

    Czy rak może się pojawić w rodzinie, w której nikt nie chorował na raka

    Rozpoznanie z badania histopatologicznego: CARCINOMA DUCATLE INVASIVUM G3 (ognisko średnicy 1,4 cm). Naciek nowotworowy ogniskowo dochodzi do granic cięcia chirurgicznego. Z badania TK-Naciek skórno-podskórny osiąga grubość do 10mm, rozproszone są intensywniejsze wzmacniające się po kontraście guzki, a w dole pachowym obecne są okrągławe patologiczne węzły o wym.14mm. a pojedynczy nerkowaty ma dl.21mm. W październiku 2012 r zgłosiłam się do lekarza ginekologa, gdyż wyczulam w lewej piersi guzek.Lekarz ginekolog wysłał mnie na USG piersi. Okazało się, że to tylko torbielowatość . W styczniu zachorowałam na grypę(początek stycznia), podleczyłam się przez 4 dni i wróciłam do pracy po 2 tygodniach miałam nawrót choroby silniejszy ,po tej kolejnej grypie pierś lewa stała się większa i obolała, ból był również przy podnoszeniu ręki,ciągnęła mnie jakby mi się ścięgna kurczyły. Na początku lutego zaniepokojona zgłosiłam się do lekarza onkologa w Olsztynie. I tak właśnie zaczęła się moja przygoda z nowotworem. Obecnie jestem po 2 chemioterapii (czerwonej). Mój przebieg leczenia na dzień dzisiejszy to 3xFEC/3xDXL. Następnie operacja po czym naświetlanie,kolejna chemioterapia i kuracja 5-letnia lekami. I co ja mam robić jak dalej żyć by wyzdrowieć? Czy coś takiego może się przytrafić osobie, gdzie nikt nie chorował na raka?  

    więcej

  • Avatar

    Nieregularne miesiączki w czasie chemioterapii

    Jestem po 4 wlewie At przed operacją, a mam mieć 6, niestety piąty wlew się opóźnił słabe wyniki wcześniej było ok. Teraz zaczął się ból i obrzęk nóg, jednak najbardziej martwi mnie to że dostałam drugi raz w miesiącu miesiączkę. Wcześniej były regularne co 30 dni. Moja pani doktor za wiele mi nie mówiła. Czy to coś poważnego?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Proszę o interpretację wyniku: Margines górny 13mm od zmiany - Lipomatosis, cystes e retentione. Margines dolny 12mm od zmiany - Cystes, metasplasia apokrynalis. Margines boczny 7mm od zmiany - lipomatosis. Ductaectasiae. Margines przyśrodkowy 6mm od zmiany - Lipomatosis. Margines powięziowy 12mm od zmiany - cystes, ductaectasiae, lipomatosis. Zmiana o wymiarach 1,7 x 2cm - Carcinoma ductale infiltrans G2 Bloom 6 pkt. Jaki jest dalszy tok postępowania?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest hormonoterapia

    Miałam guza w części pachowej piersi o wym. 2/2.5cm. receptory HER 2/0, ER /słabo dodatni odczyn jądrowy w 20% komórek, PGR/ujemny zastosowano leczenie oszczędzające, podano 6 cykli chemii przedoperacyjnej po których nastąpiła całkowita remisja guza (już po 4 chemii guz zniknął:). Podczas operacji wycięto kwadrat z miejsca gdzie był guz i 9 sąsiadujących węzłów chłonnych. W badaniu histopatologicznym stwierdzono brak komórek rakowych w wyciętym materiale. Nakazano jednak leczenie uzupełniające radioterapię (to podobno standard po operacji oszczędzającej) Postanowiono jednak zastosować również hormonoterapię Tamoxyfenem przez 5 lat(!) Moje pytanie brzmi: Czy w tym konkretnym, moim przypadku, przy tak szybkiej remisji guza, takiej skuteczności chemii i takich receptorach, ta hormonoterapia jest konieczna? Wcześniej mówiono mi, że przy takich receptorach nie będę miała hormonoterapii.

    więcej

  • Avatar

    Dawkowanie Xelody

    Zaczynam brać lapatinib i xelodę. Lapatinib 5 tabl dziennie. Xelodę mam wyliczoną 2 razy dziennie po 2600 mg, czyli po 4 tabl 500 i 2 po 150 rano i wieczorem. Poczytałam ulotkę i trochę w internecie.Teraz mam wątpliwości czy mi dobrze wyliczyli dawkowanie. Mam 168cm i 121 kg. wychodzi 2,38 m2 (metrów kwadratowych) powierzchni ciała.  

    więcej

  • Avatar

    Czy w czasie leczenia Nolvadexem można zażywać Trittico

    Panie doktorze, czy przy stosowaniu Nolvadexu mogę używać lek Trittico cr. Lekarz rodzinny zapisał mi go na problemy ze snem.

    więcej

  • Avatar

    Rak trójujemny leczony AT

    Moja mama zaczyna w poniedziałek przygodę z AT.  Guzek trój-ujemny G3 przeznaczony do operacji oszczędzającej. Mam pytanie odnośnie doboru chemii: skąd odrazu taka mocna i czy zależy to od tego, że operacja oszczedzająca ? Mama ma miec 6 wlewów co 3 tygodnie a  potem zabieg.

    więcej

  • Avatar

    Vigantoletten, a nawrót choroby onkologicznej

    W lutym 2012 roku przeszłam operację oszczędzającą lewej piersi z powodu raka przewodowego in situ i dalsze leczenie w postaci radioterapii oraz kurację (w dalszym ciągu) tamoxifenem. Na ostatniej wizycie kontrolnej (pomimo wszystkich prawidłowych wyników), lekarz onkolog przepisał mi lek VIGANTOLETTEN 1000. Nadmienię, że w 2006 roku przeszłam operację tarczycy z powodu guzków, a w 1995 roku operację ginekologiczną z usunięciem macicy i przydatków. Moje pytanie brzmi: W składzie w/w leku znajduje się substancja pomocnicza - olej sojowy. Obawiam się czy ten skład leku nie spowoduje nawrotu choroby i w jakim celu mam go stosować? Już raz po operacji ginekologicznej faszerowano mnie estrogenami i to przez prawie 12 lat.

    więcej

  • Avatar

    Czy tyrozyna nie zaburzy dotychczasowego leczenia nowotworu?

    Mam mieć pomocniczo włączony do terapii mojej dolegliwości środek z tyrozyną. Jak to się ma do raka HER+++, ER+/PR+ ( leczenie Tamoksyfen + Lucrin Depot ). Czy tyrozyna nie zaburzy dotychczasowego leczenia nowotworu? Czy dodatni HER nie jest przeciwwskazaniem do stosowania tyrozyny ?

    więcej

  • Avatar

    Dodatkowe badanie histopatologiczne

    Cztery lata temu przeszłam BCT , następnie chemioterapia, radioterapia, brachyterapia. W tym roku ze względu na tkliwą pierś lekarz zalecił USG ( charakter niejasny-skupisko mikrozwapnień ?, zmiany dysplastyczne ?  po zabiegu operacyjnym?),  mamografię celowaną (widoczny obraz nie budzi niepokoju) i biopsję cienkoigłową (zespoły komórek nabłonkowych o umiarkowanej atypii ,które upoważniają do rozpoznania -Cellulae carcinomatosae ) Po biopsji zostałam skierowana do szpitala gdzie amputowano mi pierś. Odcięty organ został przesłany do zakładu patologii, gdzie stwierdzono brak komórek nowotworowych, następnie odesłano go do zakładu patologii, w którym poprzednio była wykonana biopsja cienkoigłowa, a tam stwierdzono komórki nowotworowe. Moje pytanie brzmi: Czy mogę ubiegać się o dodatkowe badanie histopatologiczne w odrębnym zakładzie patologii, gdyż nie wiem jakiej ocenie mam zaufać.Jestem zaniepokojona takim stanem rzeczy i mam wiele wątpliwości co do toku mojego dalszego leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Rak zapalny

    Jestem 6 lat po amputacji, chemii oraz naświetlaniach piersi lewej. 3 tyg temu nagle urósł mi ogromny guz w piersi prawej i nie zniknął jak miesiąc wcześniej. Na biopsjii raczej pozbawiono mnie złudzen, że jest to torbiel czy coś w tym rodzaju. Pani doktor ( podobno jedna z najlepszych w kraju) powiedziała, że jest to rak zapalny. Czekam na wyniki ale chciałabym wiedzieć coś więcej na temat tego raka.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna mastektomia w przypadku raka nieinwazyjnego ?

    4 tygodnie temu moja mama miała biopsję gruboigłową, ponieważ w lewej piersi miała mikro zwapnienia 3 cm. Odebrała wynik biopsji i po rozmowie z onkologiem dowiedziała się , że ma raka nieinwazyjnego. Lekarz postanowił usunąć całą pierś i pocieszył, że po operacji będzie zdrową osobą i żadna chemia ani radioterapia nie wchodzi w grę, bo jest niepotrzebna. Dlaczego więc lekarz przy raku nieinwazyjnym zdecydował się na usunięcie piersi i czy na pewno mama po operacji nie będzie potrzebowała chemii ? Dodam, że węzły chłonne są " czyste". Wiem, że mój opis jest chaotyczny, ale jestem laikiem w tej kwestii, mimo wszystko proszę o odpowiedź gdyż bardzo się denerwuję.

    więcej

  • Avatar

    Rezygnacja z leczenia Taxolem

    Jestem po całkowitym usunięciu piersi.  Wynik pTNM7:  pT1c, pn0, pM1 (oznacza to mikroprzerzuty) , HER2 (3+), receptor estogenowy i progesteronowy - reakcja pozytywna, podtyp luminalny B (HER2 dodatni). Jestem w trakcie chemioterapii 4 cykle AC co 3tyg. Następnie mam mieć jeszcze 12 cykli TAXOLU co 7 dni. Następnie czeka mnie jeszcze radioterapia. Moje pytania: Czy konieczna jest tak długa kuracja Taxolem czy nie można jej skrócić (po 4 cyklach AC) ? a jeśli istnieje możliwość skrócenia czasu leczenia czy skuteczność będzie taka sama w moim przypadku Czy całkowicie można zrezygnować w moim przypadku z leczenia Taxolem? Czy można włączyć radioterapię podczas leczenie taxolem? Czy chemioterapia musi być zakończona żeby zacząć radioterapię?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki po 6 latach

    6 lat temu zachorowałam na raka piersi, przeszłam zabieg oszczędzający, potem leczenie przez 5 lat tamoksifenem.Gdy zaczęłam brać tamoksifen skończyły mi się miesiączki, teraz po prawie 6 latach znowu pojawiło mi się krwawienie, mam 56 lat więc to raczej nie jest normalne. Do ginekologa jestem zarejestrowane na czerwiec nie bardzo wiem czy mogę czekać na wizytę , czy lepiej spróbować dostać się do lekarza gdzieś gdzie będzie krótszy termin?

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    Kończę 46 lat .W styczniu znalazłam guzek w piersi, 8 marca usunięto guz, po scyntygrafii i podaniu kontrastu węzeł wartowniczy. Mój wynik biopsji po operacji: trzy węzły chłonne bez przerzutów raka, naciekajacy rak gruczołowy G-2invasive carcinoma of no special type,NST. Skóra nad guzem i utkanie sutka poza guzem wolne od nacieku nowotworowego. Zaawansowanie : pT2NO Wynik receptora estrogenowego ok.100% komórek raka, a receptora progesteronowego również 100% komórek raka. Odczyn na HER-2 ujemny.K i 67 20%  Opis makroskopowy-fragment tkankowy o wymiarach 2x2x1,5. Fragment miąższu sutka 5x3x4cm ze skórą2x1. Na przekroju guz o wymiarach 2,5x2x2cm położony 1cm od linii cięciaw dnie,0,4cm od linii cięcia od strony brodawki i 2 cm od linii cięcia bocznej Lekarz onkolog wyznaczył mi chemioterapię na 17 kwietnia a potem radioterapię. Czy to właściwa metoda leczenia? Jaką chemie powinnam otrzymywać? Czy potrzebne są środki przeciwwymiote i przeciwbiegunkowe? Czy konieczna będzie także hormonoterapia? Czy mam szansę na wyleczenie?

    więcej

  • Avatar

    Wynik USG piersi

    Mam pytanie odnośnie wyników usg mojej mamy. We wrześniu 2012 mama miała usg i wykazało na jednej piersi torbielkę 4 mm, a na drugiej owalny hypoechogenny dobrze odgraniczony obszar 6mm - birads 3. Kolejne usg mama poszła zrobić 3,5 miesiąca  później, dokładnie w połowie stycznia 2013 u innego lekarza. Wykazało wszystko tak samo co na badaniu porzednim. Moje pytanie brzmi:  Co oznacza obszar ? Czy jest to równoznaczne z guzem? Czy jest to zmiana lita czy nie? Lekarz powiedzial mamie ze póki co ma sie nie martwic. Ale sama już nie wiem co o tym myśleć. Czy nie powinna miec zrobionych jakiś dodatkowych badan? (przyrodnia siostra babci zmarła na raka piersi. Jeżeli chodzi o siostrę, babcię oraz matke mojej mamy -  żadna raka piersi nie miala.) Proszę o odpowiedź. Dziękuję.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie w przypadku raka in situ

    Dzisiaj otrzymałam wynik biopsji gruboigłowej: Carcinoma intraductale (low grade) M-8500/2. Proszę o wyjaśnienie czy to rak in situ i jakie leczenie mnie czeka.

    więcej

  • Avatar

    Złe samopoczucie w czasie terapii hormonalnej

     3 miesiące temu przeszłam operację amputacji piersi i węzłów chłonnych po zdiagnozowania złośliwego raka. Węzły były czyste. Jestem na terapii hormonalnej.Od 2-ch tygodni zaczęłam słabnąć, odruchy wymiotne, skurcze mięśni, skąpomocz, brak łaknienia i apetytu, stan podgorączkowy, skoki ciśnienia. Badanie krwi wykazało spadek sodu (Na) do wartości 120 mmoli/l (norma 135 – 145).Czy może to być efektem leczenia hormonalnego (tamoxifen) czy też pojawienia się kolejnych ognisk nowotworowych?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie i rokowania

     Moja mama lat 63 jest po usunięciu radykalnym guza piersi i usunięciu węzłów chłonnych pachowych. To rak potrójnie ujemny. Bloom (3+2+2)=7 pkt GII, Ki 67 ok.90 %. W rozpoznaniu C50.4 Rak piersi prawej T1 N1 M0. "Do badania otrzymano fragment gruczołu piersiowego 8x4x3 cm z samym guzem 2,3x1,5x2cm.Guz dochodzi w pobliże głębokiej granicy cięcia. Odległość od marginesu oznaczono nitką 0,3 cm(?) od skóry 2 cm, margines od klipsa 2cm. Rozpoznanie Rak naciekający piersi. Naciek raka w głębokiej granicy cięcia chirurgicznego". Proszę o wyjaśnienie, jakie są rokowania, jakie leczenie czeka mamę? Rozpoznanie:  I. Przebadano 12 węzłów chłonnych. W dwóch węzłach stwierdzono przerzuty raka, większy 5mm, przekraczający torebkę węzła i obejmujący tkankę tłuszczową (2/12).  pN1  II.We fragmencie gruczołu piersiowego oznaczonego jako granica dolna znaleziono ognisko raka naciekającego wielkości 3x2mm  Margines chirurgiczny 10mm  III/IV.Fragmenty gruczołu piersiowego. Nie znaleziono ognisk nowotworowych 2.04.2013r.  OPIS MAKROSKOPOWY  Do badania otrzymano:  Tkankę tłuszczowa dołu pachowego 11x8x3cm  Fragment gruczołu piersiowego 4x3x1cm  Fragment Tkanki tłuszczowej 5x1,5x0,3cm. Makroskopowo bez podejrzanych ognisk  Fragment Tkanki tłuszczowej 4x2x0,5cm. Makroskopowo bez podejrzanych ognisk Nie było chemioterapii przed operacją. HER2 ujemny Zaproponowano najpierw radio potem chemioterapię o szczegółach nie było jeszcze mowy ponieważ od operacji minęło dopiero 2 tygodnie. Z tego co zrozumiałam między wierszami leczenie będzie dość długie i ciężkie

    więcej

  • Avatar

    Węzeł wartowniczy

    Mam pytanie, które bardzo mnie nurtuje. Czy wycięcie samego węzła wartowniczego jest bezpieczniejsze niż wycięcie wszystkich? Czy są już jakieś wyniki badań porównujące te dwa sposoby? Bo ja miałam usunięty tylko węzeł wartowniczy (czysty) i boję się czy nie były zaatakowane pozostale węzly pod pachą. Dziekuje bardzo za odpowiedź.

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazana jest radioterapia?

     Panie Doktorze proszę o interpretacje wyników. Mama przed operacja miała robione badania to są wyniki receptory ER/+++/ (pow.50%, do 12pkt) i PgR /+++/ (pow.50%, do 12pkt), Her-2 eu/+2/ ,Śr. liczba HER2/ komórkę- 2,33 Śr. liczba CEN17/ komórkę=2,15 Ratio Her/cen17=1,08, wynik negatywny. Wyniki po operacji:  1. Pierś prawa z guzkiem, brodawka bez zmian. Carcinoma ductale infiltrans G II partim scirrhosum nadto komponenta carcinoma intraductale partim comedo, partim cribriforme stanowiące w przybliżeniu 40% powierzchni guza - całość 2cm średnicy ( granica dopowięziowa w odległości 3mm ). 2. Węzły chłonne pachy prawej 16 węzłów chłonnych z lymphonodulitis reactiva. 3. Węzły okolicy ujścia żyły 5 węzłów chłonnych z lymphonodulitis reactiva. Jakie powinno być leczenie? Mama przed operacją miała chemioterapie później 21.12.2012 mastektomie piersi prawej. 29.03.2013 była u lekarza i zlecił jej radioterapie. Dodatkowo ma zlecona hormonoterapie.Czy radioterapia jest wskazana ? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.

    więcej

  • Avatar

    Stosowanie Lucrinu

     Witam serdecznie. mam 51 lat. W październiku 2012r, przeszłam mastektomię, rak piersi lewej pT1cN1aMx,rak przewodowy naciekający, ER+100%; PGR+ 100%; HER2 -. Ki67 ok 20% komórek raka. Przeszłam chth wg schematu AC. Od stycznia biorę tamoxifen+Lucrin. Mam pytanie następujące : Jedna Dr okolog zaleciła Lucrin ( pierwszy zastrzyk dostałam w styczniu br. plus tamoxifen),i teraz , po 3 miesiącach mam wziąć drugi zastrzyk . Poszłam do niestety innej Pani Dr Onklog (zmiany organizacyjne w przychodni) która kazała mi go odstawić , ze względu na to że mam już 51 lat. USG TV - grubość endometrium 8mm. Co robić? Nadmienię, że miesiączki do czasu chemii miałam regularne. Jakie leczenie powinno być zastosowane?

    więcej

  • Avatar

    Wynik USG piersi

     Mam 64 lata w kwietniu 2012r. Miałam kwadrantektomie piersi T1N2Mx Ki-67+8%kom.ER100+++/8pkt/,PgR+++/8pkt/ Her-2/neu/+/ Guzek piersi carcinoma ductale infiltrans wgBlooma II,średnica guzka 10mm. Makroskopowo: preparat operacyjny 9,5x10x3,5cm, marginesy: przedni/od skóry/2cm, tylny/powięż/6cm, boczny 5cm, górny 1cm, dolny 1cm. Poza tym w wycinkach poza guzem obraz łagodnej dysplazji. Fragment tkanki z brzegu loży o obrazie łagodnej dysplazji. Dostałam 4 chemie AC i 12 taksonów. Skończyłam chemie 27grudnia. Od 21 stycznia do 28 lutego miałam radioterapię 29 lamp. Po 2 tygodniach zrobiłam USG piersi i straszne zaskoczenie zmiana hypoechogenna z nieregularnym grzbietowym cieniem dokładnie w tym samym miejscu co rok temu. Moje pytanie czy to jest możliwe, a może to tylko blizna pooperacyjna ale taka sama by była i tez 1cm? Proszę o bardzo pilną odpowiedz po już 19.03.2013 mam mieć biopsję a tak strasznie się boję.

    więcej

  • Avatar

    Czy są przeciwwskazania do przyjęcia szczepionki

     W styczniu 2010 r. przeszłam mastektomię piersi prawej. W badaniu histopatologicznym stwierdzono rak przewodowy inwazyjny częściowo drobnobrodawkowy oraz przedinwazyjny. Stopień złośliwości - 3. Ilość zajętych węzłów chłonnych pachowych - 5 na 21. Brodawka piersi bez zmian. Masywne zajęcie naczyń (bez określenia: chłonnych czy limfatycznych, czy jednych i drugich). Wąski margines cięcia chirurgicznego (1 MM). Receptory estrogenowe dodatnie, obecna nadekspresja HER2.pT2N2=IIIA. Po zabiegu operacyjnym przeszłam chemioterapię, radioterapię oraz roczne leczenie herceptyną. Jestem w trakcie hormonoterapi (2 lata i 10 miesięcy) - Nolvadex -D. Od 2 miesięcy odczuwam ból po lewej stronie nadbrzusza pod żebrami promieniujący do lewej łopatki. Badania USG jamy brzusznej i ginekologiczne są w normie. Dziesięć lat temu stwierdzono u mnie zespół jelita drażliwego. Lekarz onkolog zlecił kolonoskopię. Czy według Pana badanie to jest konieczne? Największe moje obawy budzi nie samo badanie, ale ryzyko zarażenia wirusem żółtaczki typu B i C. Czy mogę przyjąć szczepionkę przeciwko wirusowi żółtaczki typu B, czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na moje zdrowie?

    więcej

  • Avatar

    Złe samopoczucie po Dexamethazonie?

     Po operacji oszczędzającej zostałam skierowana na chemioterapię w schemacie Ac 4. Po pierwszym cyklu badanie krwi wykazało neutropenię w stopniu G2 i otrzymałam następujące leki: Dexamethazon 1mg 2-1-0 Kwas Foliowy 15mg 2 razy 1 tabl. Vit B6 3 razy 1 tabl. Dzisiaj rozpoczęłam dawkowanie i bardzo źle się czuję. Podejrzewam Dexamethazon o zamieszanie w moim samopoczuciu.  Jadę na ponowne badanie i być może wlew, stąd wnioskuję, że mam to przyjmować do tego dnia. Czy, gdybym odstawiła ten konkretny lek moje wyniki nie poprawia się? Jestem bardzo osłabiona, a to dopiero pierwszy dzień.Czy mogę poprosić mojego lekarza o coś innego w zamian?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu onkologicznym

     Chciałabym zapytać z jakimi niebezpieczeństwami, wiąże się ciąża po zakończonym leczeniu onkologicznym. Czy występuje podwyższone ryzyko wystąpienia wznowy, być może w bardziej agresywnej formie. Czy słuszne są obawy o zdrowie dziecka. Jakie badania określające stan hormonów należało by wykonać. Pragnę dodać że mam 36 lat. Choroba zdiagnozowana 5 lat temu w trakcie ciąży zakończonej poronieniem. Rak hormonozależny, estrogenowy 99%, rozpoznanie w I stopniu zaawansowania. Przebyte leczenie: operacja oszczędzająca, 6xFEC, 20 sesji radioterapeutycznych, hormonoterapia - tylko tamoksifen, biorę go 4 lata i 3 m-ce. Ogólny stan dobry, wszelkie wyniki standardowe kontrolne dobre. Badanie ginekologiczne - stan bez przeciwwskazań.

    więcej

  • Avatar

    Bóle nóg przy terapii nolvadexem

    Mam 48 lat. Jestem po mastektomii, stwierdzono: rak śluzowy inwazyjny i rak przewodowy in situ NHG2, pT1c, bez przerzutów do węzłów chłonnych. Hormonozależny. Jestem po 4 cyklach chemioterapii (AC), w trakcie radioterapii (do końca marca). Pobieram nolvadex 1x20 mg. Jak zaczęłam brać ten lek, wystąpiły u mnie bóle nóg, zwłaszcza podudzi, mrowienia kończyn dolnych, z czasem dolegliwości się nasiliły, mrowienia odczuwam w całym ciele. Nolvadex odstawiono, dolegliwości nieznacznie ustąpiły. Ostatnią miesiączkę miałam w styczniu. Mam pytanie: czy te dolegliwości związane są z hormonami? Jakie dalsze leczenie hormonalne po radioterapii?

    więcej

  • Avatar

    Utrzymująca się bolesność piersi po operacji oszczędzającej

    Mam 54 lata. W VII 2011 przeszłam oszczędzającą operację piersi. Rozpoznanie: rak sutka lewego T1cNM0. Estrogen 100%, Progesteron dodatni w 30%, Her2 (-). Bez chemioterapii, radykalne naświetlania 29 dni zakończone w X 2011, hormonoterapia Tamoksifenem przez 5 lat. Pierś wygląda dość dobrze, ale cały czas przy dotyku jest boląca, tkliwa. Sygnalizuję to na wizytach kontrolnych, owszem jest dość duże zgrubienie w okolicy szwu, ale palpacyjnie nic lekarz nie wyczuwa. Badanie nie jest przyjemne. Doktor mówi, że jest wszystko w porządku. Rtg w VIII 2012, mammografia V 2012 nic nie wykazały. Usg w XII 2011 i II 2013  w miejscu palpacyjnego zgrubienia widoczne cechy obrzęku tkanek-obrzęk limfatyczny oraz o charakterze nadzianki krwawej na obszarze 26x18 mm. W tej okolicy widoczny wewnątrzsutkowy, włókniejący, bolesny węzeł chłonny. Poza tym nie znaleziono zmian ogniskowych i zaburzenia echostruktury. W części dolnej pachy lewej uwidoczniono włókniejący węzeł chłonny 12 mm, zgłaszana bolesność w tych okolicach. Nie znaleziono patologicznych węzłów chłonnych pachy lewej i prawej. Moje pytanie - czy ta bolesność piersi jest czymś normalnym? A ten opis USG Pana zdaniem jest niepokojący? Czy RTG płuc (mam zrobić w III 2013) to nie za wcześnie, poprzedni w VIII 2012 w/g skierowania innego lekarza.

    więcej

  • Avatar

    Artroskopia barku po mastektomii

    Mam 53 lata, w grudniu ub. roku po stwierdzeniu nowotworu złośliwego piersi prawej, wykonano radykalną mastektomię, następnie w styczniu bieżącego roku usunięte zostały węzły chłonne. Od lat leczę bark prawy, w którym uszkodzone są stożki rotatorów, popękane przyczepy ścięgien, ciasnota podbarkowa. Zanim wyszła sprawa raka zapisano mnie w kolejkę oczekujących na artroskopię barku w 2014 roku. Czy wobec zaistniałej sytuacji przeprowadzenie tego zabiegu będzie możliwe i czy ew. nie wynikną z tego jakieś komplikacje? Jeszcze z tej kolejki nie zrezygnowałam, może powinnam? Jeśli jednak zabieg ten byłby realny - co z obrzękami limfatycznymi prawej ręki?  

    więcej

  • Avatar

    Wciągnięta brodawka po leczeniu oszczędzającym

    W kwietniu 2012 miałam operację oszczędzającą. Po miesiącu wycięcie węzłów wartowniczych /5 szt/ a w czerwcu wycięcie 15 pachowych w 5 przerzuty. Potem zauważyłam, że wciąga mi brodawkę. Jeszcze podczas chemii /4AC i 12 taksanów/ wyglądało to jak nie przymierzając pępek z takim wgłębieniem. Natomiast po radioterapii /29 naświetlań/ zrobił mi się stan zapalny, przepisano antybiotyk w maści TRIDERM i teraz od tygodnia po naświetlaniu brodawkę wciągnęło całkowicie i zaczyna się zabliźniać. Proszę o odpowiedź czy to normalne i tak może zostać czy należy ponownie operować.  

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi z przerzutami - kontynuacja pytania

    Pisałam do Pana Doktora ogólnie o stanie mojej Cioci. Ponieważ nie miałam szczegółowych informacji, nie dostałam odpowiedzi. Przedstawiam informację z przyjęcia do kliniki z zeszłego roku, poproszę o wyrażenie opinii czy jest jeszcze możliwość podjęcia prób poprawienia stanu pacjentki, przedłużenia życia. Jeżeli byłaby potrzebna szczegółowa informacja dotycząca przebiegu choroby, mogę napisać wszystko. Rozpoznanie: Rak piersi lewej. Stan po amputacji piersi (pT2N1M0) - 2001r. Stan po chemii (CMF) i hormonoterapii (TAM) uzupełniającej. Przerzuty do płuc, węzłów chłonnych śródpiersia i do kości. Stan po chemii (FAC). Stan po hormonoterapii (IA). Progresja. Dalsza progresja w trakcie chemii Paclitaxelem. Stan po chemii wg NF1. Dalsza progresja w trakcie hormonoterapii tamoxifenem. Progresja w trakcie chemioterapii Cisplatyną. TK 11.2012 W obu płucach uwidoczniono kilkanaście okrągławych i owalnych ognisk przerzutowych o wymiarach do 24 mm, które powiększyły się w porównaniu do poprzedniego badania. Pojawiły się drobne pojedyncze ogniska przerzutowe, które były niewidoczne w badaniu poprzednim. W śródpiersiu kilka okrągłych węzłów chłonnych średnicy do 8 mm, których obraz nie zmienił się w sposób istotny. W obrębie kręgosłupa stwierdzono kilka obszarów sklerotycznych mogących odpowiadać przerzutom, których obraz nie zmienił się. Przerzuty w kościach na razie się nie pogarszają, natomiast z płucami jest coraz gorzej. Ciocia ostatnio coraz więcej kaszle. Widać pogorszenie. Obecnie bierze Faslodex. Czekam na opinię i poproszę o szczerą odpowiedź dotyczącą rokowań. Może są jakieś leki nierefundowane, cokolwiek. Każda pomoc dla mnie się bardzo liczy. Gdyby były potrzebne dodatkowe informacje, dysponuję całą historią choroby.  

    więcej

  • Avatar

    Ból w klatce piersiowej

    W wieku 52 lat zachorowałam na raka piersi: carcinoma ductale invasivum NHG II, widoczne rozrosty o charakterze DCIS typus comedo et cribriformis G II poza masą guza. Fragment kulisty śr. 3,5 cm. na przekroju z gwiazdkowatym naciekiem śr.2 cm. W sierpniu 2011 r. miałam operację oszczędzającą piersi lewej T2N1M0, zajęte węzły chłonne 4/10. ER-++, PGR-++, HER-2 - ujemne. Leczenie to 6 kursów chemii FAC, radioterapia 30 lamp i terapia hormonalna. Obecnie odczuwam ból w klatce piersiowej i często kaszlę. RTG płuc nic nie wykazało, ja jednak czuję się źle i mam wrażenie, że dzieje się coś złego, jestem zaniepokojona. Myślę o wykonaniu badania PET CT, jako najmniej dla mnie szkodliwe i jednocześnie najdokładniejsze. Proszę o interpretację moich wyników i o opinię dot. wykonania badania PET CT.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie zespołu cieśni nadgarstka

    Jestem 7 lat po mastektomii, lekarz stwierdził u mnie zespół cieśni nadgarstka i zalecił wykonanie iniekcji ze sterydami w rękę po stronie operowanej, moje pytanie to czy można wykonywać iniekcję i czy jest to bezpieczne dla mojego zdrowia?

    więcej

  • Avatar

    Wątpliwości odnośnie leczenia

    Mam 46 lat, jestem po jedno-czasowej amputacji obu piersi metodą Pateya - operacja lipiec 2010r. Lewa strona-carcinoma intraductale high grade in situ. Usuniętych węzłów 17. Prawa strona - carcinoma ductale infiltrans. Usuniętych węzłów 19 wszystkie czyste. Wynik PT1CNO rak hormonozależny stopień złośliwości G-2 wieloogniskowość (guz 1,7x1,5). Od września 2010 r biorę tamoksifen (na 5 lat) i miałam przepisany zoladex na 2 lata. Zoladex został odstawiony we wrześniu 2012r. Cały czas mówiono że leczenie polega na wyłączenie z działania jajników aby nie produkowały estrogenów i z tego co wiem nie powinnam mieć jajeczkowania.Teraz to znaczy w lutym 2013r. czyli pół roku po odstawieniu zoladexu dostałam miesiączkę. Zaczynam się niepokoić o siebie. Pani onkolog stwierdziła ze zastrzyków nie przepisze bo biorę tamoxifen który mnie blokuje . Moim zdaniem chyba jest za słabe działanie tych tabletek skoro mam miesiączkę, to jednak coś jest nie tak jak powinno być. Mam pytania: 1) Czy jestem odpowiednio leczona? Czy powinnam mieć zmienione leki? 2) Czy czasem nie powinnam jeszcze przez jakiś czas otrzymywać zastrzyków - zoladeksu? mam 46 lat 3) Czy jest normalne że miesiączkuje i mam się tym nie martwić? 4) Wiem NFZ przewiduje leczenie Zoladexem 2 lata tylko że NFZ jakoś nie będzie się przejmował jak zacznie mi się coś niedobrego dziać . Czy możne powinnam zmienić lekarza? z tego co wiem niektóre pacjentki otrzymują jeszcze w trzecim roku leczenia zastrzyki . 5) Jakie powinnam mieć robione dodatkowe badania poza prześwietleniem płuc, USG jamy brzusznej, badaniem krwi i kontrolą endometrium u ginekologa?  

    więcej

  • Avatar

    Wyciek z brodawki po kwadrantektomii i radioterapii

    USG piersi po kwadrantektomii. W piersi prawej zabrodawkowano /w rzucie otoczki brodawki/ policykliczne, komunikujące się ze soba torbielowate zmienione przewody mlekowe /szer.do 5mm/ w ich swietle widoczna zgęszczona treść. W rzucie blizny pooperacyjnej /godz.9/ nieregularne zmiany włókniste i przestrzenie płynowe-zmiany pooperacyjne. Jestem teraz po radioterapii i mam wyciek z brodawki /stan zapalny/. Moje pytanie: co to oznacza?  

    więcej

  • Avatar

    Operacja ręki po raku piersi

    Jestem 64 letnim mężczyzną po mastektomii lewej piersi wraz z węzłami chłonnymi (rak piersi). Potem chemia 4xAC obecnie Tamoxifen (3,5 roku). W maju mam mieć operację dłoni lewej z powodu choroby Dupuytrena. Czy taka operacja w ogóle jest wskazana (ta sama operowana ręka). Czy może to spowodować obrzęk ręki lub inne komplikacje?  

    więcej

  • Avatar

    Policystyczne jajniki u córki i wnuczki amazonki

    Moja 19 letnia córka ma policystyczne jajniki. Jako córka i wnuczka Amazonki miała robione badania genetyczne - bez mutacji genów. We wskazaniach zawartych w wyniku badań ma zalecenie, aby rozważyć po 35 roku życia prewencję tamoksifenem i jeśli byłaby taka konieczność stosowania w przyszłości HTZ to tylko przezskórnie, któtkoterminowo i małymi dawkami estrogenów. Wiem, że córka Amazonki nie powinna brać żadnych hormonów ze względu na podwyższone ryzyko raka piersi. Córka byla w szpitalu na ul.Polnej na oddziale endokrynologicznym, gdzie miała wykonywane różne badania. Lekarz zalecił jej branie do 11 dnia cyklu Estrofem 2 mg a od 12 dnia Estrofem razem z Duphaston 10 mg do 21 dnia cyklu. Jestem pełna obaw co do brania tych hormonów przez córkę. Na moje pytanie czy jest to terapia bezpieczna biorąc pod uwagę, że córka jest w grupie podwyższonego ryzyka raka piersi odpowiedział, że są to naturalne hormony i jest bezpieczna. Mam co do tego jednak wątpliwości, gdyż w ulotce do Estrofemu wyraźnie jest napisane o zagrożeniu rakiem piersi, gdy wystąpił on już u najbliższej osoby (matki i babki). W związku z tym mam dylemat, bo z jednej strony musi leczyć jajniki policystyczne a z drugiej występuje ryzyko raka piersi. Może tylko sam progesteron mogłaby brać bo on chyba nie jest aż tak szkodliwy jak estrogeny?  

    więcej

  • Avatar

    Aparat do masażu limfatycznego

    Jestem po mastektomii prawostronnej listopad 2012 r. Mam pytanie, czy amazonka może stosować w warunkach domowych aparat do masażu limfatycznego. Nie wiem czy warto zainwestować w to urządzenie i czy można je stosować w chorobie nowotworowej?

    więcej

  • Avatar

    Witamina B

    Panie Doktorze, jak to jest z witaminą B? Jestem 6 lat po raku piersi, hormonozależnym (radioterapia, tamoxifen, arimidex), a po 2 latach mikrorak tarczycy. W związku z brakiem tarczycy i suplementacją hormonu powinnam wyrównać niski poziom wit. B12. Cały czas brzmi mi w uszach przestroga, że nie powinnam zażywać wit. B6, a co z pozostałymi B?

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi z przerzutami

    Moja chrzestna ma raka piersi już od ok 10 lat. Miała mastektomię, nie znam dokładnie nazw chemii jakie brała. Po kilku latach choroba wróciła, teraz od 4 lat była na chemii, co chwilę ją zmieniano, bo nie było efektów. Są przerzuty do kości (żebra) i płuc. Ostatnio dostaje hormon w zastrzyku. Zaczęła kaszleć, na razie bez krwi i wydzieliny chciałabym spytać, czy jest jakakolwiek szansa na polepszenie stanu czy już tylko można czekać?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki podczas terapii lamettą

    Dwa lata temu przeszłam mastektomię (chemia, radioterapia a teraz terapia hormonalna LAMETTA). Czy podczas stosowania tabletek hormonalnych można dostać miesiączkę? Czy to jest objaw prawidłowy, czy powinnam zgłosić się do lekarza aby dostać jakiś inny lek na wstrzymanie okresu? Mam 48 lat. Okres mi się zatrzymał zaraz po pierwszej chemii, ale znów się pojawił. Co mam robić?  

    więcej

  • Avatar

    Czy po leczeniu raka piersi można wykonac makijaż permanentny?

    W jakim czasie po zakończeniu chemioterapii i/lub radioterapii można wykonać makijaż permanentny brwi? Czy te metody leczenia nie są przeciwwskazaniem do takiego zabiegu?

    więcej

  • Avatar

    Czy nie lepiej usunąć całą pierś?

    Proszę o interpretację wyniku i radę w sprawie dalszego leczenia choroby mojej mamy (lat 62): Rozpoznanie: Rak przewodowy in situ o wysokiej atypii (g3 Van Nuysa, pTIS,pNO/sn) wskaźnik Van NUysa 9 pkt. (8010/2 T-04032). W obszarze po biopsji oraz w mostkowej części preparatu obecne ogniska raka przewodowego in situ o wysokiej atypii z martwicą comedo, zmiany in situ na obszarze 3 cm, oddalone 0,3 cm od brzegu, 1 cm od brzegu mostkowego i <0,1 cm od podłoża preparatu. Nie wykazano obecności receptorów estrogennych w jądrach komórek nowotworowych. Nie wykazano obecności receptorów progesteronowych w jądrach komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana Pathway HER -2/neu (4B5). Odczyn pozytywny w komórkach in situ (Score =3+). Trzy tygodnie temu usunięto część piersi i będzie kolejna operacja, proszę mi powiedzieć czy przy takim wyniku powinna już być usunięta cała pierś czy tylko powinna być usunięta część piersi, jakie jest prawdopodobieństwo wyleczenia?

    więcej

  • Avatar

    Pogorszenie wyników krwi i ból żeber

    Mam 33 lata. W listopadzie 2011 roku, 4 miesiące po urodzeniu pierwszego dziecka, w trakcie karmienia piersią, został u mnie zdiagnozowany nowotwór piersi lewej. T2N0M0 (4x2.7 cm), Her 2+ (fish+), p53 99%, Ki67%. Całkowicie hormononiezależny. Dostałam 12 cotygodniowych cykli taxolu i herceptyny przed operacja (oszczędzająca, 5 węzłów wyciętych wszystkie negatywne). Odpowiedź guza była bardzo dobra, do operacji guz całkowicie znikł. Po operacji kolejne 12 taxoli i hercptynę oraz po zakończeniu (08. 2012) herceptynę co 21 dni. Tylko pierś była naświetlana (60 j. w 10. 2012). W czasie chemioterapii wyniki krwi były wszystkie w normie, tylko czasem wartości parametrów wątroby wyskakiwały ponad skale. Niestety od zakończenia radioterapii wyniki analizy krwi bardzo się pogarszają. W ciągu 3 miesięcy hemoglobina z 12.5 spadła do 8.7 (12-15), S-ferrytyna - 2 (25-150) (pomimo suplementacji żelaza), białe krwinki 3.24 (103/Ul, 4-10), czerwone 3.15 (106/Ul, 3.8-4.8), hematokryt 29 % (36-48), MCH 22 (27-32). Dodatkowo hormony tarczycy, które przed leczeniem były w normie, teraz są poza normą: TSH-0.45 (0.6-4.8, 2.8 - taki był wynik w pierwszym m. chemioterapii), Ft3 w normie, Ft4 0.6 (0.9-1.6). Poziom cholesterolu ze 160 spadł do 90 (norma 130-200) dzisiaj. Odżywiam się dobrze, w czasie chemioterapii przytyłam, biorę suplementy diety. Co może być powodem takiego pogarszania się wyników krwi? Czy leczenie mogło uszkodzić szpik kostny? Czy problemy z tarczycą, które pojawiły się po radioterapii mogą być wynikiem przypadkowego napromieniowania tarczycy? Po stronie operowanej odczuwam silny ból żeber oraz pachy, mam wrażenie ze pacha lekko spuchła i przy poruszaniu ramieniem wyczuwam jakby ciągniecie wzdłuż ramienia, pachy i w dół klatki piersiowej w stronę dolnych żeber. Czy możliwe jest, że są to objawy ewentualnej progresji choroby i rozprzestrzenienia się raka do kości lub/i węzłów chłonnych?  

    więcej

  • Avatar

    Ból żebra pod piersią operowaną

    Rok temu przeszłam operację oszczędzającą wraz z usunięciem węzła wartowniczego. Wynik: rak przewodowy inwazyjny G1, hormonozależny. Przeszłam radioterapię, a obecnie biorę tamoxifen. Od ponad dwóch miesięcy boli mnie żebro pod operowana piersią i łopatką. Jest to ból stabilny, nie nasila się, nie reaguje również na środki przeciwbólowe. Nie jest to ból silny ale niestety wiem, że tam mnie boli i trochę mnie to denerwuje. Poza tym bardzo boli mnie ta operowana pierś. Jest bardzo czuła na dotyk. Czy to może być ból spowodowany naświetleniami? Co w takim przypadku Pan Doktor poradziłby?

    więcej

  • Avatar

    Wynik biopsji gruboigłowej

    Proszę o zinterpretowanie wyników biopsji gruboigłowej, które dzisiaj odebrałam. Carcinoma infiltrans mammae nst, wg Ellston Ellis 7pkt (3+3+1), G2 [M-8500/3] E-kadheryna - dodatnia Estr, Prog - ujemne w komórkach raka Ki-67 - ok.90% HER-2 - nr 10165 HER2-2 - ujemny (1+)

    więcej

  • Avatar

    Leczenie atopowego zapalenia skóry

    Czy osoby po chorobie nowotworowej mogą bezpiecznie stosować maść PROTOPIC lub krem ELIDEL przy leczeniu atopowego zapalenia skóry, gdy nie ma pozytywnej odpowiedzi na leczenie sterydami? W ulotce dołączonej do tych preparatów zaznaczono, że stwierdzono przypadki zachorowania na raka (np. skóry, chłoniaka) u osób leczonych Protopicem/Elidelem, chociaż nie potwierdzono, że to ten lek go spowodował. Raka piersi rozpoznano u mnie w 2008 roku, a ok. roku wcześniej stosowałam maść PROTOPIC przez kilka miesięcy na uogólnione AZS (plecy, ramiona, szyja). Dermatolog zapewniał mnie, że Protopic nie przyczynił się do zachorowania na raka piersi, ale wątpliwości mam nadal. W chwili obecnej mam AZS na twarzy, którego nie można było opanować innymi lekami, zdecydowano więc o zastosowaniu Protopicu. Używam go od kilku dni w bardzo małych ilościach, jednak gnębi mnie przeczucie, że mogę tym sobie zaszkodzić.  

    więcej

  • Avatar

    Czy biopsja gruboigłowa to badanie ryzykowne?

    Za 2 dni czeka mnie biopsja gruboigłowa piersi. Mam wątpliwości, czy w przypadku stwierdzenia komórek rakowych oczekiwanie na rozpoczęcie leczenia, z naruszonym guzem, nie wpływa na rozprzestrzenienie się ich, rozsiew po organizmie? W moim odczuciu tak się chyba dzieje. Proszę o informację jaki jest wpływ wydłużenia czasu rozpoczęcia leczenia (oczekiwanie np. 2 miesiące) na stan chorego.  

    więcej

  • Avatar

    Opis TK - ognisko osteosklerotyczne

    Niedawno otrzymałam wyniki badania TK, niby nic nie wskazuje na jakieś zmiany - wszystko opisane - nieposzerzone (więc uznaję że to dobrze). Martwi mnie jednak jedno zdanie w opisie które brzmi: "w lewej głowie kości udowej ognisko osteosklerotyczne wielkości 7 mm - nie związana z chorobą zasadniczą". Pytanie1. Czy to świadczy o jakimś zachodzącym już procesie, który może w przyszłości rozwinąć przerzut do kości? Pytanie 2. Co to jest ognisko osteosklerotyczne? Miałam również badanie izotopowe kości i w wyniku jest napisane: "podwyższoną akumulację znacznika obserwuje się w obrębie stawów krzyżowo-biodrowych obustronnie (może to odpowiadać wariantowi normy, nie można wykluczyć zmian o charakterze zapalnym - do dalszej oceny i obserwacji). W pozostałej części układu kostnego nie stwierdza się obecności zmian. Wniosek badania: wynik badania nie daje podstaw do rozpoznania zmian o charakterze meta. " Pytanie 3. Czy to oznacza że w obrębie stawów coś się dzieje negatywnego?  

    więcej

  • Avatar

    Owrzodziały rak piersi

    Proszę o interpretację wyników mojej mamy a przede wszystkim rokowania. Czy jest choć iskierka nadziei? Owrzodziały rak piersi lewej - resekcja całego narządu. Amputowana pierś lewa o wymiarach: 20x12,5x8 cm z tkankami pachy o wymiarach: 3x5,5x1,5 cm z płatem skóry o wymiarach 2x12 cm. Skóra z owrzodzeniem, obrzękiem. Masa 1094 g. W centralnej części obecny guz 7,8x6,5x8 cm, oddalony od granicy górnej o 2 cm, 1,5 od podłoża i 0 cm od skóry. Rak przewodowy mieszany inwazyjny (częściowo mikropapilarny) wieloogniskowy oraz przewodowy in situ piersi lewej. (NHG3, pT4b, pNO). (8500/3 T-04935). Rak przewodowy inwazyjny mieszany (częściowo mikropapilarny) NHG 3 (3+3+2/9 mitoz/10 HPF - pole widzenia 0,55 mm). Rak przewodowy in situ (typ lity oraz oraz mikropapilarny o wysokiej atypii jądrowej, z martwicą comedo, 10% guza). Rak nacieka skórę piersi. Obecne zmiany in situ typu: rak śródprzewodowy brodawki. W utkaniu gruczołu obecne ogniska raka przewodowego inwazyjnego i in situ (typ sitowaty o wysokiej atypii jądrowej z martwicą comedo). Brodawczak z DCIS. Wyniki immunohistochemiczne: Nie wykazano obecności receptorów estrogenowych i progesteronowych w jądrach komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-/neu (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score =1+) Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w około 40% jąder komórkowych. Węzły chłonne pachowe, sposób pobrania: resekcja całego narządu. Wynik końcowy: Lymphonodulitis reactiva No IX (M-72200 T-08710). Mama poszła do lekarza stanowczo za późno, niestety. Obecnie jest po drugim kursie chemii. Ma zaplanowane 4 a potem radioterapia. Bardzo proszę o pomoc.  

    więcej

  • Avatar

    Bolesny guzek na przedramieniu i plamki na ręce

    Jestem prawie rok po mastektomii z wycięciem wszystkich węzłów chłonnych po prawej stronie. Od kilku dni ręka bardzo boli, puchnie, do tego pojawił się guzek na przedramieniu bardzo twardy i okropnie bolący. Mało tego, pojawiły sie zaczerwienienia - plamki na owej ręce. Staram się nie przeciążać ręki oraz masować i ćwiczyć systematycznie, ale jest coraz gorzej. Bez leków przeciwbólowych nie mogę wytrzymać. Co robić?

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony ALAT

    Jestem 10 miesięcy po mastektomii z powodu raka przewodowego piersi. Moje wyniki: G3,T2 (2,3 mm) NO MO, ER+, PR+, KI67 wynosi 30%. Otrzymałam 4 cykle AC. Potem tamoxifen, egistrozol, mamostrol. Po wszystkich ww lekach hormonalnych mam ALAT 90 (zbadano jeszcze ASPAT, który wynosi 39. Innych badań nie miałam). USG wątroby wykazało torbiel (2 cm). W tej chwili mam wstrzymaną hormonoterapię i skierowanie do hepatologa. Czy ta przerwa mi nie zaszkodzi? Czy mogę pozostać bez leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Powiększony węzeł chłonny?

    Mam 43 lata. W listopadzie 2012 r. miałam operację oszczędzającą z usunięciem wszystkich węzłów. Teraz jestem w trakcie chemioterapii po 3 cyklu (mam mieć 4) i przede mną radioterapia na bliznę i na pachę bo miałam zajęte 2 węzły na tylko 6 przebadanych. Ze względu na tak małą ilość węzłów doktor skierowała mnie na USG węzłów pachowych. Okazało się, że mam wg badającego lekarza 1 węzeł pozostawiony i jest on powiększony. Nadmienię że przed operacją miałam 2 x robione USG i węzły były bez zmian. Czy jest możliwe aby w tak krótkim czasie i po 3 cyklach chemii pozostawiony węzeł się tak zmienił? Operujący chirurg był przekonany, że usunął wszystkie węzły a wg niego na USG może być widoczna otorbiona podwiązka zakładana na naczynie? Czy wg Pana Doktora jest taka możliwość? Czy potrzebna jest biopsja czy też od razu wycięcie ponowne podejrzanej zmiany? Jeśli ponowny zabieg to przed planowaną radioterapią czy po niej? Wiem, że to dość skomplikowany przypadek ale ciekawa jestem Pańskiego zdania.

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk twarzy, ramion i stóp

    Od roku mam usunięte pachowe węzły chłonne po obu stronach. Dwa tygodnie temu zauważam obrzęk twarzy, ramion i stóp. W jaki sposób mogę poprawić przepływ limfy?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinnam być leczona herceptyną?

    Mam raka piersi, przewodowy naciekający skórę, T4N2M0, G3, ER+, HER2 3+. Moje pytanie dotyczy leczenia następującego po chemioterapii, operacji i radioterapii, mianowicie jaki schemat leczenia byłby najlepszy, herceptyna + terapia hormonalna? tylko terapia hormonalna? czy tylko herceptyna? Jakie są wskazania medyczne, gdyż wiem już, że NFZ nie zrefunduje mi leczenia herceptyną, natomiast gdyby udało mi się w jakiś sposób ją załatwić, to czy z punktu widzenia medycznego powinnam być nią leczona?

    więcej

  • Avatar

    Zmiany dochodzące do linii cięcia

    Rozpoznanie makroskopowe: Kwadrant piersi prawej z guzem ,materiał o wym. 10x10x4 cm, z fragmentem skóry wym. 5x2,5. W odległości 2 cm od skóry obecny obszar zmian włóknistych o wym. 5,5x2,5x3 cm z wyraźnie twardszym ogniskiem w części środkowej. Zmiany włókniste ogniskowo dochodzą do dolnej linii odcięcia. Rozpoznanie mikroskopowe :35184-94-Nodi lymphatici sine metastasibus 0/11 35195-96-Fibrosis focalis mammae.Nodi lymphatici absunt. 35197-98-Cutis et tela adiposa. 35199-201-Cutis et tela adiposa. 35202-04-Cutis et tela adiposa. 35205-11-Carcinoma lobulare fibroplasticum mammae G2,pT2.Tumor diam.max.2,5 cm. ICD-0 8500/3 G2. pT2, pN0, pMx. ER (+) w ok.50 % komórek , PGR (+) w ok.80 % kom. HER (-) Mam 55 lat , 4 lata po operacji BCT, chemioterapia, radioterapia, obecnie tamoxifen. Niepokoi mnie, że zmiany ogniskowe dochodzą do linii odcięcia, czyli nie ma marginesów zdrowych tkanek. Czy to może grozić w przyszłości wznową ?          

    więcej

  • Avatar

    Wynik scyntygrafii

    Proszę o interpretację wyników scyntygrafii. "Nierównomierność wysycenia kręgosłupa, zwłaszcza odcinka lędźwiowego, widoczna w projekcji przedniej - możliwość zmian ogniskowych. Poza tym rozległe ognisko wzmożonego wychwytu radioznacznika obejmującego głowę prawej kości udowej i częściowo trzony prawej kości biodrowej i prawej kości łonowej. Widoczne także zwiększone gromadzenie MDP-Tc99m w krętarzu większym i okolicy międzykrętarzowej bliższej nasady prawej kości udowej. Nierównomierność wysycenia kości pokrywy czaszki-możliwość drobnych zmian ogniskowych. Nieco wzmożony wychwyt radioznacznika w przednim odcinku żebra II po stronie prawej oraz niewielkie ogniska zwiększonego gromadzenia MDP-Tc99m w przednich(mostkowych) końcach żeber I i VII po stronie lewej. Drobne zmiany ogniskowe w żebrze X oraz w przednich końcach żeber I i VI po stronie prawej i II po stronie lewej. Innych ognisk wzmożonego wychwytu radioznacznika w obrębie kośćca nie stwierdzono. Badanie tomograficzne (SPECT) odcinka lędźwiowego kręgosłupa wykazało obecność ognisk miernie zwiększonego gromadzenia MDP-Tc99m o różnej rozległości w trzonach kręgów Th12-L4. Wnioski: Ogniska miernie zwiększonego wychwytu MDP-Tc99m w kręgach lędźwiowych mogą odpowiadać zmianom osteolitycznym w badaniu TK. Wskazane wykonanie dalszych badań o większej swoistości (zdjęcie RTG?TK/MR) celem ustalenia etologii ogniska w okolicy prawego stawu biodrowego". Dodam, że biorę MAMOSTROL i kość udowa mnie boli, proszę o poradę co dalej robić.

    więcej

  • Avatar

    Port dożylny a rezonans magnetyczny głowy

    W 2010 roku miałam założony port dożylny w CO w Warszawie. Teraz mam mieć robiony rezonans magnetyczny głowy. Poinformowałam obsługę, że mam port, ale nie wiem, czy jest on metalowy, czy plastikowy. Na wypisie z CO po zabiegu wszczepienia portu nie ma żadnego oznaczenia, co zostało wszczepione. Czy powinnam się poddać rezonansowi bez względu na rodzaj materiału, z jakiego jest wykonany port, czy ma to jakieś znaczenie?

    więcej

  • Avatar

    Zmiany w piersiach - co dalej?

    Bardzo proszę o wyjaśnienie wyników tego badania i zaproponowanie dalszego leczenia, jeśli okazałoby się ono konieczne. Badanie USG piersi: piersi o utkaniu mieszanym z przewagą tkanki gruczołowej z początkami mastopatii torbielowatej. W obu piersiach pojedyncze torbiele największa w PP na godz 9 o wym 4x5 mm, największa w PL na godz. 1 - torbiel o wym. 5x5mm, dodatkowo obustronnie pojedyncze mniejsze o wym. do 4 mm. W PP na godz. 4-5 nieco poniżej otoczki uwidacznia sie hypoechogeniczny obszar z cieniem akustycznym o nierównych obrysach o wym. 7x5x8 mm - stan po BAC - do kontroli. Przewody mlekowe zabrodawkowe nieco poszerzone. Doły pachowe z pojedynczymi niepodejrzanymi węzłami chłonnymi. Skóra gładka. Badanie histopatologiczne brzmi: LLaesio fibrozo-cystica mammae, Ductectasiae, Hyperplasia intraductalis oraz że wykonano następujące reakcje immunohistochemiczne: p63, SMA i cytokeratyna. Nadmienię, że po konsultacji lekarskiej onkologicznej nie zalecono dalszego konkretnego postępowania. Bardzo proszę o pomoc.

    więcej

  • Avatar

    Narastający płyn w opłucnej

    Mam 45 lat. W 2006 zdiagnozowano u mnie nowotwór lewej piersi. Histologicznie: carcinoma mixtum (głównie invasivum + carcinoma papillare) pT2N1 (1/13węzłów). W IHC: ER - dodatni, PGR - dodatni, HER2 (2+/1+). Mastektomia, 6 kursów chemioterapii AC, radioterapia, hormonalne leczenie uzupełniające (Tamoxifen + Zoladex), rekonstrukcja z wykorzystaniem implantu. Nawrót w 2010, płyn w prawej jamie opłucnowej, opłucna ścienna z naciekiem raka. W BAC opłucnej cellulae adenocarcinomatosae, HER-2 metodą FISH - ujemny. Paklitaksel + bevacizumab 6 cykli, paklitaksel w monoterapii 4 cykle. Uzyskano częściową odpowiedź. Ponowne leczenie Tamoxifenem. Od 2012 narastanie płynu. W lipcu 2012 wykonano pleurodezę. Obecne leczenie - Anazostrol (status postmenopauzalny). Płyn w dalszym ciągu narasta. Panie doktorze, czy zabieg, termoablacja, hipertermia, hipotermia, bądź jakieś inne, nawet eksperymentalne metody bądź nowe leki mogą mieć w moim przypadku zastosowanie (moja Pani doktor twierdzi, że nie, ale w różnych ośrodkach metody leczenia mogą się różnić). Jeśli tak, to w jakich ośrodkach w Polsce (ew. za granicą) się je wykonuje? Czy kuracje roślinne mogą być pomocne w leczeniu? Nie ukrywam, że potrzebuję jeszcze kilku lat życia.

    więcej

  • Avatar

    Czy podanie większej ilości chemioterapii przedoperacyjnej daje lepszą odpowiedź metaboliczną?

    Mam 45 lat, w 2012 r. zdiagnozowano u mnie (biopsja gruboigłowa) raka zrazikowego naciekającego, T3N0M0, G3, hormonozależny, Her2 ujemny. Otrzymałam 6 cykli chemii przedoperacyjnej AT. Mam pytanie dotyczące wyniku badania histopatologicznego po mastektomii z limfadenektomią. Wynik makroskopowy: „Na przekrojach zarówno w kwadrantach zewnętrznych i wewnętrznych na obszarze o największym wymiarze ok. 9 cm widoczne są rozproszone zwapnienia oraz ogniska szare o nieco wzmożonej spoistości. W opisanym obszarze w KWD widoczne spikularne ognisko o wym. 2,5x1x1,7 cm położone 1 cm pod skórą , 0,4 cm pod powięzią”. Wynik mikroskopowy: "komórki raka wykazują ogniskowo nieznaczne cechy degeneracji po leczeniu, węzły chłonne bez przerzutów raka”. Czy mam rozumieć, że zastosowana chemia tylko w nieznacznym stopniu podziałała i uszkodziła komórki rakowe? Czy jeśli podano by mi 8 cykli chemii, to komórki rakowe uległyby całkowitej degeneracji? W międzyczasie (przed operacją a w trakcie chemioterapii) wykonano mi badanie PET-CT, gdzie napisano, iż „zwraca uwagę dobra odpowiedź metaboliczna zmiany pierwotnej na zastosowane leczenie”. A drugie pytanie to, czy możliwe jest, iż tak duża zmiana (największy wymiar komponentu naciekającego - 9 cm po chemioterapii) była na 3 miesiące przed zdiagnozowaniem raka niewidoczna w badaniach obrazowych (USG i MMR), skoro była wyczuwalna palpacyjnie jako „zgrubienie”?    

    więcej

  • Avatar

    Czy przy mastektomii profilaktycznej usuwane są węzły chłonne?

    Jestem nosicielką mutacji genu BRCA1, po mastektomii z rekonstrukcją jednoczasową (po wykryciu raka). Teraz profilaktycznie chcę usunąć drugą pierś. Czy będę miała usuwane węzły chłonne, czy tylko sam gruczoł?

    więcej

  • Avatar

    Mammografia po zabiegu chirurgicznym, niski poziom WBC

    23 stycznia miałam operację ginekologiczną - usunięcie wszystkiego oprócz szyjki macicy. Na 21 lutego mam wyznaczoną wizytę u onkologa, a miałam na niej przedstawić wynik mammografii, na którą mam skierowanie. Czy w tak krótkim czasie od operacji badanie mammograficzne może być dla mnie szkodliwe i kiedy mogę je bezpiecznie wykonać? Czy mając w tej chwili wynik WBC 1,1 powinnam jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub w jaki sposób sama mogę powalczyć o podniesienie wartości wyniku? Czy mogę z tym poczekać do wyznaczonej wizyty? (Mam 46 lat, mastektomia we wrześniu 2010 r. Rak piersi lewej: carcinoma ductale invasivum GII infiltrans, hormonozależny. Węzły zajęte 4. Leczenie: FAC oraz radioterapia i Tamoksifen. Mutacja genu NOD2 i CHEK2).

    więcej

  • Avatar

    Wątpliwości odnośnie sposobu leczenia

    Mam poważne wątpliwości odnośnie sposobu mojego leczenia. Mam 56 lat. W 2008 roku stwierdzono u mnie guza w lewej piersi, poniżej podaję rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma tubulare infiltrans et carcinoma cribriforme infiltrans. Opis: Guz o wymiarach 2,4x1,4x1,5 cm. Margines operacyjny od strony klatki piersiowej 1,5 cm. Adenosis focalis. Hyperplasia ductalis typica focalis. Mamilla sine laesionibus. Lymphonodos sine metastasibus (0/14). Wg pTNM - pT2N0M0. Nie udało mi się znaleźć w opisie stopnia złośliwości raka. Dodatkowo podaję wynik badania immunohistochemicznego: Receptor estrogenowy (ER): dodatni - natężenie reakcji: +++ odsetek dodatnich komórek: >50% stopień w skali Remmelego: IX Receptor progesteronowy (PgR): dodatni - natężenie reakcji: +++ odsetek dodatnich komórek: >80% stopień w skali Remmelego: XII Receptor Her2: odczyn ujemny - natężenie reakcji: słabe (+) Jestem po operacji radykalnej (lewej piersi). Zostało mi usunięte 14 węzłów chłonnych, które były czyste. Na początek dostałam leczenie Tamoksifenem i Zoladexem na 2 lata. Po 8 miesiącach miałam problemy i krwawienie przez wysokie endometrium i Tamoksifen został odstawiony, a został jedynie Zoladex. Po 2 latach zabrano również Zoladex, a włączono Etruzol po którym pojawił się torbiel na jajniku i znów wysokie endometrium i krwawienia, co spowodowała dwukrotne czyszczenie macicy. Wówczas leczenie zostało całkowicie wstrzymane, do momentu uzyskania wyników histopatologicznych abrazji. Następnie lekarz zalecił Lukrin Depot. Ja go brałam od 02.2010-10.2012, następnie zachorowałam na grypę i leczenie zostało przerwane na jeden miesiąc. Dostałam receptę, aby brać go dalej, pomimo tej przerwy, do czerwca b.r. W między czasie robiłam badania i została stwierdzona bardzo wysoka osteoporoza. Bardzo martwię się, czy przy podanych wynikach jestem odpowiednio leczona i czy leczenie jest wystarczające?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Bardzo proszę o interpretację wyniku. Lat 52, stan ogólny dobry. Jestem po mastektomii prawostronnej 07.12.12, i wycięciu doszczętnym węzłów chłonnych pachowych 10.01.2013. Wymiary guza 2,5x0,8x1,8. Maksymalna średnica raka naciekającego w badaniu mikroskopowym wynosi 24 mm. Na terenie i w otoczeniu guza widoczne jest utkanie raka wewnątrzprzewodowego, typ lity i sitowaty, G2, średnicy do 11 mm, zajmujący do 20% ogniska raka naciekającego. W 1 z obecnością przerzutu raka 1/1. Widoczny przerzut raka średnicy 7 mm przekraczający torebkę węzła i naciekający tkankę tłuszczową okołowęzłową. Stwierdzono cechy inwazji naczyń w tkance tłuszczowej okołowęzłowej. 2- węzeł chłonny – widoczny przerzut raka, średnicy 3 mm, nie przekraczający torebki węzła. W ocenianym węźle brak ewidentnych cech nowotworowego charakteru rozrostu limfocytów, obraz odpowiada zmianie odczynowej. Immunohistochmicznie komórki raka naciekającego wykazują ekspresję receptora estrogenowego w 80% komórek raka, receptora progesteronowego w 40% komórek. Status HER 2 ujemny (1+) aktywność proliferacyjna mierzona ekspresją antygenu Ki67 8,2%. Podtyp molekularny: luminalny A. Badanie histopatologiczne węzłów chłonnych: Dwa spośród 17 węzłów chłonnych z obecnością przerzutów raka 2/17. Średnica największego ogniska przerzutowego wynosi 3 mm. Rak ogniskowo przekracza torebkę węzła i nacieka tkankę tłuszczową okołowęzłową. W łączności z powyższymi badaniami. Badaniami pN2a. Jeszcze nie zostało wdrożone dalsze postępowanie.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Moja mama miała amputację piersi prawej wraz z wycięciem węzłów, dostała teraz wynik, proszę o jego interpretację. 1. Pierś prawa z guzkiem Brodawka bez zmian. Carcinoma ductale infiltrans G II partim scirrhosum nadto komponenta carcinoma intraductale partim comedo, partim cribriforme stanowiące w przybliżeniu 40% powierzchni guza - całość 2 cm średnicy (granica dopowięziowa w odległości 3 mm) 2. węzły chłonne pachy prawej - 16 węzłów chłonnych z lymphonodulitis reactiva 3. węzły okolicy ujścia żyły - 5 węzłów chłonnych z lymphonodulitis reactiva  

    więcej

  • Avatar

    Co dalej - docięcie marginesów czy mastektomia?

    Mam 42 lata, 3 dzieci - karmiłam je piersią (każde co najmniej 1 rok). Od dwóch lat miałam problem z wyciekiem z lewej piersi. Na początku był to wyciek przezroczysty, potem przybierał zabarwienie mleczne, kremowe, żółte aż do brązowego. Robiłam mammografię, kilka USG i wszyscy twierdzili, że mam tylko trochę poszerzone przewody ale nic mi nie jest - kazali brać bromergon i tyle. W październiku 2012r. z brodawki poleciała krew - wystraszyłam się już wtedy okropnie. Zrobiłam kolejne USG. Lekarz zobaczył poszerzone zabrodawkowo przewody mleczne, a w nich trzy zmiany - brodawczaki i gęsty płyn. Zalecił biopsję. Miałam biopsję gruboigłową. Nie wykazała raka. W połowie grudnia wycięto mi zmieniony chorobowo przewód. Ponad miesiąc czekałam na wynik badania histopatologicznego. Otrzymałam go na początku zeszłego tygodnia i nogi się pode mną ugięły - RAK PRZEWODOWY IN SITU NG2 (typ lity i brodawkowy, z martwicą). Wynik mikroskopowy: Na obszarze średnicy 1,2 cm znajdują się rozrosty raka przewodowego in situ (DCIS) . UTKANIE DOCHODZI DO OZNACZONEJ TUSZEM LINII CIĘCIA CHIRURGICZNEGO OD STRONY PACHY ORAZ BRODAWKI PIERSIOWEJ. MARGINES CHIRURGICZNY OD STRONY MOSTKA 0,2 CM. Pozostałe marginesy powyżej 1 cm. Panie doktorze, bardzo proszę o informację, co dalej? Czy w moim przypadku wystarczy tylko docięcie marginesów - czy też musi być mastektomia? Nie miałam oceny hormonozależności. Co więc dalej - radioterapia, hormonoterapia? Czy powinny być oceniane węzły chłonne? I kolejne pytanie, które bardzo mnie nurtuje - jak istotny jest tu czas do kolejnej operacji? Już 2 miesiące chodzę z "naruszonym rakiem" - biopsja, a od ponad miesiąca z "pociętym" - operacja. Czy ten rak się nie rozsiewa? Muszę tu jeszcze zaznaczyć, że boli mnie pierś, kręgosłup między łopatkami oraz "coś" z lewej strony pod żebrami. Bardzo proszę o odpowiedź - mój świat się zupełnie zawalił.  

    więcej

  • Avatar

    Po jakim czasie od operacji zacząć stosować specyfiki na blizny?

    Po jakim czasie od operacji szwy tzw. rozpuszczalne, samowchłanialne można uznać za zagojone na tyle, aby można było stosować na nie maści/kremy/plastry silikonowe na blizny?

    więcej

  • Avatar

    Wątpliwości co do diagnozy - kontynuacja pytania

    Dręczy mnie jedna sprawa: czy mój lekarz się pomylił czy nie. W marcu 2012 roku zgłosiłam się do ginekologa z wyczuwalnym guzkiem, on po zbadaniu zalecił USG prywatnie, zrobiłam i powiedział, że nic groźnego tzw. wodniak, nie ma się czym martwić i że sam się wchłonie. W czerwcu pojawił się kolejny wyżej, więc poszłam znów na USG martwiąc się, że to rak. Lekarz ponownie stwierdził, że nic nie ma i to na pewno nic groźnego. We wrześniu wyczułam powiększony węzeł chłonny, poszłam do lekarza pierwszego kontaktu. On dał mi namiary do specjalisty który stwierdził, że mam raka z przerzutem do węzła. Czy jest realna szansa, że lekarz się pomylił z diagnozą? Czy z tzw. guza wodnego, w tak krótkim czasie powstaje rak z przerzutem? Czy powinnam zaskarżyć lekarza o błąd lekarski?   PRZYPUSZCZAM, ŻE WSPOMNIANY PRZEZ PANIĄ "GUZ WODNY" TO TORBIEL? ROZUMIEM, ŻE ROZPOZNANIE RAKA Z PRZERZUTEM DO WĘZŁA CHŁONNEGO JEST POTWIERDZONE WYNIKIEM BADANIA MIKROSKOPOWEGO? Lekarz nie powiedział jednoznacznie, że to torbiel, nazwał tylko że to guz wodny. Po skierowaniu przez lekarza pierwszego kontaktu do specjalisty miałam zrobioną mammografię (wynik: mikrozwapnienia w skupisku) i biopsję gruboigłową (wynik: rak przewodowy naciekający 2 stopnia wg Blooma - Richardsona). Następnie miałam USG węzłów chłonnych (skupisko ogniskowe w węzłach chłonnym w jednym, ale nie ma go poza torebką). Obecnie mam chemioterapię czerwoną wg schematu AT, a następnie operację usunięcia całej piersi wraz z węzłami. Proszę o ocenę, czy doszło do ewidentnego błędu lekarskiego ze strony lekarza ginekologa.  

    więcej

  • Avatar

    Guzek w piersi - torbielkowata struktura?

    Guzek w lewej piersi wyczułam w październiku 2011 r. Pod koniec października poszłam do ginekologa, dr. Dariusza Bieleckiego (pracuje w przychodni na ul. NMP Królowej Rodzin) - tak poleciła mi mama, której prowadził ostatnią ciążę - i po ogólnej kontroli, wykonano mi badanie piersi (raczej powinnam powiedzieć: dotykanie piersi, wspomniałam o tym guzie, więc sprawdzono mi piersi i faktycznie, pani doktor wyczuła guzek). W połowie listopada 2011 r. miałam wykonane USG piersi, podczas którego dr Sobotko-Waszczeniuk (z tej samej przychodni co dr Bielecki) dokładnie zbadała mi piersi. Ustaliła, że w lewej piersi, na wysokości otoczki brodawki sutka znajduje się torbielkowata struktura (ok. 3mm). Na kolejną kontrolę miałam stawić się po trzech miesiącach. Niestety, w styczniu 2012 r. zrezygnowałam ze szkoły i przez to straciłam ubezpieczenie, co skutkowało niemożnością pójścia do jakiegokolwiek lekarza. Kontynuowałam naukę od września 2012 r., niedawno zapisałam się na wizytę do dr Olechno-Pełszyńskiej (pracuje w przychodni na ul. Mieszka I). Ponieważ byłam przed miesiączką, a piersi były zbyt nabrzmiałe, nie udało jej się nic ustalić. Powiedziała, że pewnie i tak skończy się moją wizytą u onkologa. Przyznam szczerze, że trochę się boję i nie wiem do końca, co robić. We wtorek mam kolejną wizytę u tej pani doktor, i zastanawiam się, czy nie poprosić jej wtedy o skierowanie do onkologa, czy też może iść z prośbą o skierowanie do lekarza rodzinnego. Dodatkowo muszę powiedzieć, że boli mnie ta pierś i jej okolice, często zdarza mi się wtedy ból gardła i brzucha (choć to pewnie nie ma powiązania). Bardzo proszę o kontakt, o jakąś odpowiedź i w miarę możliwości dobrą radę.  

    więcej

  • Avatar

    Czy można przyjmować leki stymulujące układ odpornościowy?

    Mam 45 lat. Jestem po operacji oszczędzającej piersi prawej z wycięciem 18 węzłów, w 2 był przerzut raka. Moja diagnoza to T1N1MO, GII, wysoka hormonozależność (ok 90% progesteron i estrogen). HER2 ujemny. Jestem po 4 chemiach AT i radioterapii. Obecnie zażywam nolvadex i zoladex. Czuję się w miarę dobrze, badania mam dobre. Jestem pielęgniarką, pracuję w przychodni dziecięcej i laryngologicznej więc narażona jestem częściej na infekcje wirusowe. Ostatnio u nas epidemia grypy, moja rodzina chora i mnie też dopadł kaszel krtaniowy, ale już sobie z nim poradziłam. Mam pytanie dotyczące przyjmowania leków typu: Echinacea lub Biostymina. Czy można brać te leki przy chorobie nowotworowej? Ostatnio doczytałam, że niewskazane, a ja ostatnio zażywam Biostyminę.

    więcej

  • Avatar

    Wątpliwości co do diagnozy

    Dręczy mnie jedna sprawa: czy mój lekarz się pomylił czy nie. W marcu 2012 roku zgłosiłam się do ginekologa z wyczuwalnym guzkiem, on po zbadaniu zalecił USG prywatnie, zrobiłam i powiedział, że nic groźnego tzw. wodniak, nie ma się czym martwić i że sam się wchłonie. W czerwcu pojawił się kolejny wyżej, więc poszłam znów na USG martwiąc się, że to rak. Lekarz ponownie stwierdził, że nic nie ma i to na pewno nic groźnego. We wrześniu wyczułam powiększony węzeł chłonny, poszłam do lekarza pierwszego kontaktu. On dał mi namiary do specjalisty który stwierdził, że mam raka z przerzutem do węzła. Czy jest realna szansa, że lekarz się pomylił z diagnozą? Czy z tzw. guza wodnego, w tak krótkim czasie powstaje rak z przerzutem? Czy powinnam zaskarżyć lekarza o błąd lekarski?  

    więcej

  • Avatar

    Według wytycznych NFZ nie należy mi się herceptyna, co robić?

    Jestem po operacji radykalnej piersi, wstępne kliniczne rozpoznanie to: T2N2M0. Po 6 cyklach chemioterapii miałam operację. Moje wyniki histopatologiczne to: Carcinoma preacipue ductale invasivum partim intraductale (comedo) G3. Diametr 7 cm. Foci carcinomatosi telae peritumoralis. Emboliae carcinomatosae vasorum. Oznakowana tuszem linia cięcia głębokiego wolna od utkania nowotworowego. Marginesy ciecia chirurgicznego: margines boczny dolny przyśrodkowy kwadrant górny dolny zewnętrzny poza zmiana jak tkanka tłuszczowa - tela neoplasmatica absenta, węzły chłonne dołu pachowego szare śr.1,5 cm - metastases carcinomatosae massivae lymphonodulorum (16/23) cum infilitratione capsularum et telae peri lymphonodulari. emboliae carcinomatosae vasorum. Metastases carcinomatosae lymphonodulorum (3/4) cum infiltratione capsularium. Klasyfikacja pT4N3. W listopadzie miałam robione USG brzucha - ok. RTG klatki piersiowej - ok. Od 11 lutego do 5 marca mam radioterapię (20 lamp- 2,2), mam Her2 (+++.) Mam 30 lat, okazuje się, że po radioterapii nie mogę dostać herceptyny, która prawdopodobnie może uratować mi życie. Co mam robić? Gdzie próbować? Jestem załamana a lekarz tłumaczy się, że NFZ mi nie przyzna herceptyny, nawet nie chcą spróbować pisać - twierdzą, że już nie raz pisali i dostawali odmowę. Co mam robić? Ja chcę walczyć do końca i wiem, że nie jest dobrze, ale może są jakieś szanse?    

    więcej

  • Avatar

    Czy rekonstrukcja piersi zwiększa ryzyko nawrotu choroby?

    W listopadzie 2006 roku miałam mastektomię podskórną z jednoczasową implantacją. Wynik hist-pat.: rak przewodowy G1 T1c N0M0, hormonozależny, HER-2 ujemny. Dostałam 6 cykli FEC, potem tamoksyfen i zoladex. W marcu 2010 kolejna operacja z powodu przerzutu do węzłów podobojczykowych. Usunięto 15 zajętych węzłów. Zastosowano 4 AC i 4 taksole. Potem, ze względu na planowaną radioterapię klatki piersiowej, musiałam poddać się zabiegowi usunięcia protezy z nadmiarem skóry. Obecnie, od maja 2011, biorę lamettę. Zastanawiam się nad rekonstrukcją piersi. Proszę o odpowiedź, czy w moim przypadku rekonstrukcja może mieć jakiś wpływ na chorobę, zwiększać ryzyko jej nawrotu?

    więcej

  • Avatar

    Czy marginesy po wycięciu guza są wystarczające?

    Mam 42 lata, jestem po zabiegu oszczędzającym usunięcia guza piersi prawej i węzła wartowniczego. Wynik: węzeł chłonny bez przerzutu raka 0/1. Fragment miąższu piersi prawej z igłą lokalizacyjną i oznaczonymi marginesami. Histologicznie: Carcinoma mixtum infiltrans mammae: carcinoma mucinosum et carcinoma ducatle infiltrans NOS. Nottingham combined histologic grade 3. Nie stwierdzono cech inwazji naczyń w sąsiedztwie guza. Rak o naciekającym typie wzrostu. Maksymalna średnia raka naciekającego w badaniu mikroskopowym wynosi 7 mm. Utkanie raka naciekającego stanowi w około 60% rak śluzowy, pozostałą część rak przewodowy, NOS. Odległość ogniska raka naciekającego od oznaczonych marginesów: margines głęboki 0,55 mm, margines od strony godz. 9 - 2,5 mm, od godz. 12 - 7 mm, od godz. 6 -15mm, od godz. 3 - 16 mm. W sąsiedztwie raka naciekającego widoczne są ogniska raka wewnątrzprzewodowego DCIS, G3, typ czopiasty, średnicy do 5,6 mm, z ogniskami martwicy centralnej. Rak wewnątrzprzewodowy szerzy się w obrębie przewodów, stwierdza się cechy kanceryzacji zrazików. Utkanie raka wewnątrzprzewodowego dochodzi do głębokiej linii cięcia operacyjnego (na odcinku długości 0,65 mm), pozostałe marginesy powyżej 2mm. pT1b N0(sn)(i-) Docięty margines: godz.9 - fragment miąższu piersi o wymiarach 2x1x0,5 i godz.12 - fragment miąższu piersi o wymiarach 1,8x1x0,8. Histologicznie w materiałach 3 i 4 widoczne są fragmenty miąższu piersi bez utkania raka z drobnymi ogniskami nacieku zapalnego . Ekspresja receptora estrogenowego w 50% komórek raka, receptora progesteronowego w 1% komórek raka. Status HER2 dodatni (3+). Czy marginesy są wystarczające, czy w związku z małym marginesem głębokim mniej niż 1 mm i dochodzeniem raka wewnątrzprzewodowego do głębokiej linii cięcia powinna zostać wykonana druga operacja docięcia marginesów? Jakie czeka mnie leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Co oznaczają łacińskie opisy w wyniku? - kontynuacja pytania

    Proszę o rozszyfrowanie wyników histopatologicznych. Żona ma 37 lat i jest 2 tygodnie po zabiegu, właśnie otrzymaliśmy wyniki o poniższej treści: Rozpoznanie: I - Metastases carcinomatosae lymphonodorum cum infiltrationes carcinomatosae telae adiposae perilymphonodularis. Przerzuty raka stwierdza się w 9 węzłach chłonnych piętra dolnego, górnego i środkowego pachy. Zbadano 18 węzłów chłonnych. Materiał tkankowy 12x10x7 cm. II - Metastases carcinomatosae lymphonodi (pN3). Zbadano 1 węzeł chłonny Carcinoma ductale invasivum mammae. Guz o średnicy 2,8 cm usunięty z marginesami powyżej 1cm. Pointrowe - Carcinoma invasivum (ductale 60% et lobulare 40%)mammae, pT2N3, Grade 2 (by Elston and Ellis). Structurae histologicae cutis normales. Rak o średnicy 2,8 cm usunięty został w całości, w materiale tkankowym o wymiarach 9x8x7 cm z fragmentami skóry o wymiarach 5x1,5 cm. Minimalny margines zdrowych tkanek szerokości powyżej 1 cm. Co oznaczają opisy w j. łacińskim i wymieniane tam skróty? Z tego co wiemy przed żoną jest radioterapia oraz chemioterapia. Jakie są szanse na całkowite wyleczenie? PRZERZUTY W WĘZŁACH CHŁONNYCH PACHOWYCH Z PRZEKRACZANIEM ICH TOREBEK I NACIEKANIEM TKANEK WOKÓŁ - W 9 WĘZŁACH NA 18. GUZ PIERSI - RAK MIESZANY: PRZEWODOWY (60%) I ZRAZIKOWY (40%) INWAZYJNY O POŚREDNIM STOPNIU ZŁOŚLIWOŚCI. SKÓRA BEZ ZMIAN. OSOBNO ZBADANO JESZCZE JEDEN WĘZEŁ CHŁONNY Z PRZERZUTEM RAKA. WYJŚCIOWO KLINICZNIE JEST TO WYSOKIE MIEJSCOWE ZAAWANSOWANIE (OKREŚLONE JAKO T2N3: CZYLI GUZ PONAD 2 CM, ALE PONIŻEJ 5 CM; ZAJĘTE 10 WĘZŁÓW CHŁONNYCH) KTÓRE BĘDZIE WYMAGAĆ INTENSYWNEGO LECZENIA SKOJARZONEGO; CHEMIO- I RADIOTERAPII. KONIECZNE BĘDZIE OZNACZENIE RECEPTORÓW STEROIDOWYCH (ER, PGR) I HER2,GDYŻ TO BĘDZIE MIEĆ WPŁYW NA DALSZE DECYZJE LECZNICZE.   Na dzień dzisiejszy posiadamy już ww wyniki: Estrogen Receptor (ER) (+) Progesteron Receptor (PgR) (+) HER2 Protein (-) E-cadheryn (+) Żona 37 lat otrzymała chemioterapię 4xAC+4xTaxol, radio i hormonoterapię. Co oznaczają (+) i (-) przy odpowiednich wynikach? Czy rzeczywiście HER2 jest tym najbardziej ważnym wynikiem, co on określa i na co ma wpływ?

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie wapna podczas kuracji pamifosem

    Moja mama choruje na raka piersi z przerzutami do kości. Guz piersi nieoperacyjny. Po 4 kursach chemii leczona nolvadexem oraz pamifosem. Czy przy leczeniu pamifosem zasadne jest podawanie wapna? Poziom wapnia całkowitego we krwi wynosi 2,55. Mama w czerwcu ubiegłego roku miała hiperkalcemię, a poziom wapnia wynosił ponad 4. Proszę o wyjaśnienie w jakim celu stosuje się wapno + pamifos i czy nie zaszkodzi przyjmowanie go codziennie?    

    więcej

  • Avatar

    Co oznacza ten wynik?

    Bardzo proszę o rozszyfrowanie wyników: Immunohistochemiczne ER (-) reakcja ujemna, PR(-) reakcja ujemna, HER-2(+++) reakcja o silnym natężeniu w 100% komórek-odczyn dodatni. Mam za sobą pierwszą chemioterapię.  

    więcej

  • Avatar

    Wątpliwości dotyczące przebiegu leczenia

        Moja mama jest obecnie po operacji oszczędzającej lewej piersi, podczas zabiegu została wykonana biopsja wartowników (które zostały wycięte i wysłane do badań). Jeśli chodzi o wyniki okazało się, że był to rak złośliwy, jednakże na szczęście węzły oraz margines poszerzony był całkowicie czysty. Jeśli chodzi o wynik receptorów to ER  0/8 (-), PR 0/8 (-), HeR2 ( 2++ ). Sam guz w badaniu histopatologicznym został opisany jako w największym miejscu 30 mm. Jednakże jak wskazywało jedno z USG zrobionych przed operacją ( wynik około 7 mm ) oraz sama ocena Profesora, który mamę operował była taka, że guz sam w sobie jako lity element był bardzo mały i zmiana bardzo wczesna, a te 30 mm to tak naprawdę tkanka w jakimś stopniu zaatakowana przez guza. Dlatego też nie było potrzeby dodatkowej operacji, tylko mama została wysłana do lekarza związanego z chemią. Po dzisiejszych konsultacjach okazało się, że Pani doktor od chemii zleciła mamie dodatkowe badanie próbki w celu wykazania czy jest sens leczenia herceptyną oraz przepisała 4 dawki chemii czerwonej w okresie 12 tygodni. Dodatkowo zapewne będzie radioterapia, chyba że będzie możliwość leczenia herceptyną to wtedy przez jeden rok dalsze leczenie nią. Moje pytania to: 1. Czy taka dawka chemii jest klasyfikowana jako duża/średnia/mała ilość? 2. Czy obecnie jest stosowana tylko chemia czerwona? Czy też jest stosowana biała i jakie są wskazania aby ją zastosować. Moje pytanie jest z tego powodu, iż mama bardzo boi się chemii. 3. Czy herceptyna może być dla mamy szkodliwa skoro ma arytmię serca? 4. Czy chemia może w jakimś stopniu wpłynąć na guzy na tarczycy, które były nie złośliwe jednakże struktura ich jest lita. 5. Czy jest sens innej konsultacji czy też taki zestaw leczenia jest obecnie jakimś wyższym standardem i należy go rozpocząć jak najszybciej?  

    więcej

  • Avatar

    Czy operacja oszczędzająca będzie wystarczająca?

    Mam 33 lata, 2 listopada 2012 r. miałam wycięcie guzka prawej piersi, który po badaniach okazał się nowotworem potrójnie ujemnym. Guz miał wymiary 1,5x1,0. Wycięcie miało miejsce w szpitalu powiatowym, więc po kolejnych badaniach okazało się, że opisane ognisko zostało usunięte z marginesem zdrowych tkanek. Jestem po prześwietleniu płuc, USG jamy brzusznej, USG piersi oraz mammografii spektralnej. Wszystkie te badania są bez zastrzeżeń i zmian patologicznych. Obecnie czekam na przyjęcie do szpitala onkologicznego i mam zaplanowane poszerzenie wycięcia blizny po wycięciu guza z oznaczeniem węzła wartowniczego. Moje pytanie: Rak po badaniach okazał sie niskozróżnicowany, dodatkowo potrójnie ujemny i mam obawy, że taka operacja będzie niewystarczająca. Proszę o wytłumaczenie mi dokładniej na czym ma polegać ta operacja? Wiem że będzie chemioterapia, jaka chemia czeka mnie po zabiegu?

    więcej

  • Avatar

    Dlaczego zlecono chemioterapię przed operacją?

    Od 3 miesięcy mam raka przewodowego naciekającego, G2, piersi lewej. Z wypisu ze szpitala wynika, że rak jest nieoperacyjny (T3N1M0). Leczenie chemioterapią neoadjuwentową wg schematu AT. Nie mogę zrozumieć dlaczego mam najpierw chemię a nie operację i co wynika z tych skrótów T3 N1 M0. 24 godziny po wlewie biorę neulastę. Jakie są rokowania, kiedy będę miała bardziej szczegółowe badania, po których będę wiedzieć coś więcej?      

    więcej

  • Avatar

    Czy operacja to dobre rozwiązanie?

    BAC pod kontrolą USG. Zmiany w górno-zewnętrznym kwadrancie lewej piersi. Uzyskano materiał bardzo skąpy. W rozmazach obecne pojedyncze płaty i grupy komórek nabłonka przewodowego o cechach dyskariozy. Obraz cytologiczny niediagnostyczny. Lekarz zadecydował od razu o operacji, bo przy takim guzie małe szanse na dobry materiał do BAC. Od razu operacja to dobre rozwiązanie? Czy taki wynik świadczy o czymś podejrzanym?

    więcej

  • Avatar

    Poszerzone przewody mleczne blisko cięcia

    Mam 36 lat. Rok temu przeszłam operację oszczędzającą piersi. Guz 1,2 cm, G3, HER 2 3+, hormonozależny, węzły czyste. Przeszłam chemioterapię 6xFAC, radioterapię, obecnie w trakcie herceptyny i tamoksifenu i dodatkowo lucrin. Podczas badania USG stwierdzono poszerzone przewody mleczne blisko linii cięcia. Lekarz powiedział, żeby się nie martwić, bo to może być skutek uboczny radioterapii lub zaburzenie po cięciu chirurgicznym. Węzły niepowiększone. Zlecono kolejne badanie za 3 miesiące. Martwię się, że to może być początek wznowy.  

    więcej

  • Avatar

    Brak badań kontrolnych po leczeniu

    Mam 32 lata, w zeszłym roku w lutym przeszłam operację oszczędzającą piersi lewej. Po badaniach wyszło, że mam potrójnie ujemnego raka G3 (guz 2 cm). Następnie 6 cykli chemioterapii i 33 naświetlenia. Do dziś byłam dwa razy na kontroli u radiologa, który ręką stwierdził, że nic się nie dzieje i tyle, następna wizyta za 3 miesiące. Do mojej onkolog nie ma dla mnie terminów aż do kwietnia! Panie doktorze mam wrażenie, że zostałam pozostawiona samej sobie, inne kobiety miały czy PET-a czy scyntygrafię kości lub inne badania chociażby genetyczne. Bardzo się boję, na piersi obolałej zresztą (pani radiolog mówi, że tak może być do pół roku po naświetlaniu) mam duże rozstępy po ciąży i z nich tak jakby się coś wylało, lekarz widziała i nic. Skoro miałam takiego złośliwca, to dlaczego nikt się mną nie interesuje, gdybym miała zrobione te badania (nie stać mnie na prywatne badania) i byłoby ok to zapomniałabym o chorobie, a tak ciągle złe myśli. Dodam jeszcze, że od operacji bolą mnie żebra po stronie operowanej, o tym też mówiłam lekarzom. Panie Doktorze proszę mnie nie zbywać, jakie mam rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Struktura tkankowa w obrębie światła pęcherzyka żółciowego

    Mój tato jest po mastektomii, operację miał we wrześniu w 2012. Dostał tamoxifen. Wczoraj miał pierwsze badanie kontrolne - USG jamy brzusznej. Oto jego wyniki: Wątroba z cechami stłuszczenia. W lewym płacie widoczne jest ognisko o wielkości 15 mm o charakterze torbieli. Pęcherzyk żółciowy przeciętnej wielkości. Na ścianie przylegającej do dwunastnicy widoczna jest o gwiazdkowatym kształcie struktura tkankowa o wielkości 12mm na 12 mm która szeroką podstawą przylega do ściany pęcherzyka (wymaga ścisłej obserwacji). Trzustka bez zmian. Nerki z licznymi torbielami rdzeniowymi o zachowanej warstwie miąższowej bez cech zastoju. Pęcherz moczowy bez zmian. Gruczoł krokowy o wielkości 57x43x40 o zachowanej strefowej budowie. Wn struktura tkankowa w obrębie światła pęcherzyka żółciowego. Proponuję badania kontrolne za 2-4 tygodnie (jeżeli obraz się nie zmieni do konsultacji chirurgicznej). Martwi nas struktura tkankowa na pęcherzyku żółciowym. Czy to może być przerzut? Czy istnieją niegroźne zmiany na pęcherzyku żółciowym? Tato czuje się dobrze, nie wymiotuje, ma apetyt, nigdy nie miał kamieni.

    więcej

  • Avatar

    Głodówka

    Czy w przypadku chorych onkologicznie np. amazonki, dopuszczalne są tzw. głodówki? Myślę tu o dwóch, trzech dniach w tygodniu. Ja je stosuję, ale chcę mieć pewność, że sobie nie szkodzę. Mam 59 lat, zabieg oszczędzający w grudniu 2009, wynik badania: carcinoma ductale invasivum G1, pT1CpNoMx, oznaczono białko HER2 - odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego.  

    więcej

  • Avatar

    Czy długa przerwa między kolejnymi kursami chemii ma duży wpływ na efektywność leczenia?

    Mam 40 lat, jestem po mastektomii prawostronnej. Guz trójujemny. Guz w maksymalnym rozmiarze miał 1 cm. Węzły chłonne wolne od zmian nowotworowych. T1N0M0, Ki67 - ponad 50% jąder komórkowych. Stwierdzono mutację genu BRC1. Podano mi 4 kursy chemii AC, następnie miało być 12 kursów paklitaxelu. Niestety przy pierwszym podaniu leku, zaraz po kilku minutach wlewu pojawiła się bardzo silna wrażliwość na lek, mimo wcześniejszej premedykacji lekami (sterydy, leki przeciwhistaminowe), wysoki wzrost ciśnienia, ból w klatce piersiowej, silne zaczerwienienie całej skóry. Mimo podania dodatkowo hydrokortizonu i próby ponownego podania chemii objawy nadwrażliwości nie ustąpiły. Odstąpiono od zastosowania taksanów (paklitaxelu) ze względu na zbyt dużą nadwrażliwość na lek. Zaproponowano mi jeszcze 2 kursy chemii AC. Bardzo proszę o odpowiedź, jak spadły moje szanse na całkowite wyleczenie? Czy odstęp między chemią AC kursem czwartym a piątym aż 32 dni (ze względu na próbę podania taksanów) nie wpłynie na skuteczność chemii czerwonej? Jakie są szanse na pełne wyleczenie? Bardzo proszę o odpowiedź, strasznie się boję.  

    więcej

  • Avatar

    Ucisk w klatce piersiowej

    Mam 53 lata, jestem 2 lata po usunięciu piersi i 2 węzłów pachowych, po chemioterapii i radioterapii. W trakcie leczenia tamoxifenem, rozpoznanie T4N1M0. Od jakiegoś czasu czuję ucisk w klatce piersiowej i powoduje to odruch kaszlu. To powtarza się 3-4 razy w ciągu dnia. Proszę o jakąś podpowiedź, co to może znaczyć?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    W badaniu śródoperacyjnym z wycinków rozpoznano: 1. Carcinoma invasivum mammae dextrae 1,2x0,5 cm (sutek prawy na godzinie 9.00). 2. Carcinoma ductale praeinvasivum mammae dextrae- duo foci diam. 1x0,8 cm et 0,7x0,7 cm (sutek prawy na godzinie 11.00). W badaniu histopatologicznym z wycinków rozpoznano: 1. Carcinoma ductale invasivum Bloom III et focus carcinoma ductale in situ G2 mammae dextrae (sutek prawy na godz. 9.00). 2. Carcinoma ductale in situ typus comedocarcinoma mammae dextrae- duo foci (sutek prawy na godz. 11.00). W badaniu histopatologicznym sutka prawego i dołu pachowego stwierdzona: Carcinoma ductale in situ typus comedocarcinoma mammae dextrae- foci dispersi multiplices. Morbus Pageti mamillae. Laesio fibroso- cystica mammae residualis (fibrosclerosis, cystes, ductectasiae, hyperplasia ductalis, metaplasia apocrinalis, fibroadenomatosis). Foci carcinoma ductale in situ in lineae profundae resectionis chirurgicis mammae. Metastases carcinomatosae II ex XXXI lymphonodorum fossae axillaris dextri. Liczne ogniska raka przedinwazyjnego typu ,,comedo" widoczne są w obrębie miejsca po intrze, w kwadracie górnym zewnętrznym i przyśrodkowym. Miejscami w obrębie kwadrantu górnego przyśrodkowego widoczne są w granicy cięcia chirurgicznego. Wynika badania patomorfologicznego: W badaniu wycinku raka piersi stwierdza się: I- ujemny odcinek immunohistochemiczny na receptor estrogenny. II- ujemny odczyn immunohistochemiczny na receptor progesteronowy. III- nadekspresję receptora HER2. Odczyn immunohistochemiczny na receptor HER2 3+. Indeks proliferacyjny Ki67 (MIBI) ok. 20%. Chciałabym się dowiedzieć, co wynika z moich przeprowadzonych badań i jakie jest dalsze dokładne leczenie oraz na co powinnam się przygotować?    

    więcej

  • Avatar

    Higiena jamy ustnej podczas chemioterapii

    Jestem w czasie chemioterapii. Moje dziąsła są bardzo spuchnięte i krwawią, a na dolnej szczęce zauważyłam ciemne plamy (kawowe). Czy stracę zęby?  

    więcej

  • Avatar

    Co oznacza ten wynik?

    Jestem po operacji oszczędzającej lewą pierś z której został usunięty guz i węzły chłonne. Dzisiaj odebrałam wyniki częściowe badania, reszta mam być w innym terminie. Proszę o interpretację tych wyników, bo sama nie za bardzo rozumiem, co tam jest napisane. INTRA Z piersi lewej - preparat o wymiarach 7x5,5x4 cm. Na przekroju widoczny guz w największym wymiarze 4 cm. Względnie dobrze odgraniczony, styczny około 0,1 cm od skóry (brzegu górnego). 454-preparat, 455-odbitka - Carcinoma infiltrans mammae. 147148-wycinek pointrowy; 147149-151-guz; 147152-receptor - Neoplasma malignum, probabiliter carcinoma indifferentiatum G3 (Iympheepithelioma Like). Docięta loża i węzły środkowego piętra pachy. Materiał o wymiarach 10x10x6 cm z tkankami dołu pachowego 6x5x4. Na powierzchni widoczny fragment skóry 5x2 cm pod nim loża średnicy około 6 cm. 147153-154- skóra nad lożą - Sine laesionibus 147155-158 - bez brzegów loży - Tela adiposa et dysplasia benigna mammae 147159-185- wezły chłonne - Carcinoma metastaticum 3/15 Lymphonodulitis 12/15. 147186-187- górne piętro pachy Lymphonodulitis 1/1  

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania kontrolne należy wykonać po skończonym leczeniu?

    Moja mama (49 lat) w październiku 2012 r przeszła zmodyfikowaną radykalną mastektomię prawej piersi. Hist-pat pierś prawa z węzłami chłonnymi pachy: Inwazyjny rak przewodowy sutka G2 (WHO 2012: invasive carcionoma of no special type - NST). Ponadto rak wewnątrzprzewodowy G2 (typ sitowaty i lity) stanowiący około 10% utkania guza. W cienkościennych naczyniach stwierdza się zatory z komórek nowotworowych. W 4/13 węzłach chłonnych pachy stwierdza się przerzuty raka z zatorami z komórek nowotworowych w naczyniach zatok. Maksymalny wymiar przerzutu 1,8 cm. pT2N1, ER (+) 90% komórek, PR (+) 90% komórek, HER2 odczyn ujemny. Od 30.11.2012 rozpoczęła chemioterapię: 6 kursów 3xFEC/3xDocetaksel. Po chemoterapii będzie miała także radioterapię i kurację hormonalną. Moje pytanie jest następujące: jakie badania można wykonać w celu sprawdzenia czy na inne narządy nie ma przerzutów lub jakie jest prawdopodobieństwo przerzutów (miała USG brzucha, rtg klatki piersiowej). Czy w mamy przypadku zaleca się wykonanie badań na markery nowotworowe lub PET-CT? Czeka ją jeszcze scyntygrafia kości (przełożona ze względu na to że podczas pierwszej chemii doszło do wynaczynienia). Lekarz prowadzący twierdzi, że takie badania nic nie dadzą bo prędzej czy później i tak przerzuty się pojawią. A my nie chcemy czekać z założonymi rękami. Proszę więc o radę jak mamy działać. Jak wygląda kontrolowanie stanu chorej po zakończeniu chemii i radioterapii (co obejmują badania kontrolne)?    

    więcej

  • Avatar

    Beta-karoten jako ochrona przed słońcem

    Czy po wyleczonym raku piersi (chemia, radioterapia i hormonoterapia) mogę zażywać tabletki Beta -karoten, czy są jakieś przeciwwskazania? Od 7 lat chronię się od słońca ze zrozumiałych przyczyn.  

    więcej

  • Avatar

    Wznowa pod blizną pooperacyjną

    W 2003 r. miałam mastektomię piersi lewej, wynik: carcinoma ductale in situ G2 [3,21] wg Elstona p1 1c, usunięte węzły chłonne. Zastosowano leczenie wg schematu CMF, hormonoterapia tamoxifenem - 2lata, potem amiridex. W czasie hormonoterapii w ub. r. nastąpiła wznowa pod blizną pooperacyjną C-50,9. Badanie histopatologiczne carcinoma ductale recidiwans. Wykazano obecność receptorów estrogenowych 75%, progesteronowych 75% , HER2 ujemny. Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego ki67 w ok. 5% jąder komórek. Leczenie fotonami 6 i15 mv na bliznę po amputacji lewej piersi i usunięciu wznowy 45gy/T. Miałam wykonane USG jamy brzusznej ,w lewym płacie wątroby torbiel 25 mm oraz RTG klatki piersiowej, płuca bez zmian. Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Teraz jestem w trakcie hormonoterapii, biorę symex. Jak długo powinnam brać?

    więcej

  • Avatar

    Badanie gęstości kości podczas przyjmowania egistrozolu

    Mam 57 lat, pięć lat temu zachorowałam na raka piersi - mastektomia radykalna , chemioterapia - 6 kursów i czwarty rok biorę egistrozol. Czy w takim przypadku powinnam zrobić badanie gęstości kości?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania?

    Mam 52 lat. Na początku grudnia ub. roku wykonano mi, po stwierdzeniu nowotworu przewodowego naciekającego, zabieg mastektomii piersi prawej z usunięciem wartownika i 1 węzła chłonnego. Wartownik zajęty w 100% naciekający okoliczną tkankę tłuszczową, w drugim węźle mikrozmiana (3mm) bez wyciekania. Obecnie czekam na "dokrawkę" - wyznaczoną na 08.01.2013. Wykryto receptor HER2+. Mój stan ogólny jest dobry, nie mam poczucia choroby, jednakże chciałabym wiedzieć jakie rokowanie jest w moim przypadku. Z "konkretnych" informacji usłyszałam do tej pory suche słowa "operacja pachy" i "wyleczymy panią". To dla mnie trochę za mało.  

    więcej

  • Avatar

    Blizna radiologiczna

    Mam 35 lat, w 2009 roku miałam biopsję mammotomiczną piersi lewej na pograniczu kwadrantów górnych ze struktury promienistej, z wynikiem Mastopathia fibrosa et cystica. Adenosis simplex. W grudniu ubiegłego roku, podczas mammografii i usg wykryto u mnie guzek wielkości 5mm na 4mm, także w piersi lewej, ale na granicy kw. bocznych. Po 2 tyg. miałam wykonaną biopsję gruboigłową, dzisiaj zostałam poinformowana o wynikach, jest to prawdopodobnie blizna radiologiczna, ale żeby potwierdzić zalecono usunięcie guzka i badanie histopatologiczne. Mam związane z tym pytanie, czy jest możliwe że wynik będzie taki sam, albo podobny?

    więcej

  • Avatar

    Laparoskopia czy operacja tradycyjna?

    Moje leczenie to 8 chemii, mastektomia oraz 25 naświetlań, które skończyłam 6 sierpnia 2012 r. Teraz czeka mnie usunięcie jajników oraz macicy (na macicy mięśniak ok.7cm.) Mój ginekolog zaproponował mi zabieg metodą laparoskopową. Czy jest to dobre rozwiązanie dla pacjentek onkologicznych? Czy może metoda tradycyjna byłaby lepsza? Chodzi mi o to, że lekarz "otwierając" pacjentkę widzi, co się dzieje w środku. Jaka jest opinia Pana Doktora? Jak długo powinno się odczekać po takim leczeniu, aby korzystać z pływalni? Radioterapię przeszłam bez większych problemów. Mój onkolog stwierdził, że trzeba czekać 1 rok ze względu na możliwość zakażenia gronkowcem. A ja sobie myślę, że korzyści z chodzenia na basen przewyższają taką argumentację.    

    więcej

  • Avatar

    Zmiana wyglądu piersi z wciągnięciem skóry - kontynuacja pytania

    Mam 41 lat, nie rodziłam dzieci, 2 tygodnie temu zauważyłam zmianę wyglądu prawej piersi. Od dołu pachowego do sutka pojawiła się "pręga" o zabarwienie sino bordowym z zaznaczonym na całej długości zmiany wciągnięciem skóry. Wokół brodawki po przeciwnej stronie rozlana zmiana koloru i ocieplenia skóry, skóra podobna do skórki pomarańczy. Zmiana bolesna, bez wycieku. W usg wykonanym przez ginekologa: Węzły pachowe prawidłowe, budowa: tłuszczowo-skąpo-gruczołowa, zmiany ogniskowe: pierś prawa: w rzucie wyczuwalnej podługowatej zmiany w kwadrancie górnym zewn. widoczne podskórne rozdęte naczynie, prawdopodobnie chłonne. Zostałam wysłana do onkologicznej poradni chorób piersi. Zlecono mammografię, okłady na całą pierś i antybiotyk. W wyniku mammografii: Utkanie obu piersi tłuszczowe. Doły pachowe wolne. Mikrozwapnień i zagęszczeń podejrzanych o złośliwość nie stwierdza się. Mimo antybiotyku, okładów, zmiana nie wycofała się, jest bolesna, odnoszę wrażenie, że sięga dalej, od 3 dni odczuwam bóle pod obojczykiem. Proszę o podpowiedź jak dalej postępować? TROCHĘ TRUDNO ODPOWIADAĆ NIE WIDZĄC SAMEJ ZMIANY. JEŻELI JEDNAK NIE MA PATOLOGII W USG I MRTG ORAZ NIE MA ZMIANY PO ANTYBIOTYKU, MOŻNA BRAĆ POD UWAGĘ ZAPALENIE NACZYŃ I ROZWAŻYĆ WŁĄCZENIE HEPARYNY (NAWET JAKO MAŚĆ LIOTON 1000) Z KONSULTACJĄ CHIRURGA.   Zgodnie z sugestią Pana Doktora udałam się do chirurga onkologa, po dokładnym zbadaniu, powtórzeniu USG wykluczył zapalenie naczyń, natomiast zalecił zgłoszenie się następnego dnia celem pobrania wycinka. Zmiana na piersi powiększyła się, "poszła wyżej" i w bok, obejmuje już całą brodawkę, jest dalej czerwona, cieplejsza niż reszta skóry, wyraźnie przypomina skórkę pomarańczy, pod obojczykiem po tej samej stronie wyczuwalne powiększone węzły chłonne. Dziś odebrałam z histopatologii wynik: Rozpoznanie kliniczne: Naciek skóry sutka Rodzaj materiału: płat skóry o wym.:1,0 x o,5 cm z podnaskórkowym spoistym obszarem o wym.: 2,0x0,4x0,2 cm Wynik badania: Fibrosis cutis. Chirurg, poprosił kolegę o ocenę zmiany, zdziwieni komentowali wynik. W opinii lekarzy skóra ewidentnie ze skórką pomarańczy, naciekiem, cieplejsza...Pierś do obserwacji, mam się zgłosić za miesiąc... Nie chciałabym czegoś zaniedbać, czy mam spokojnie poczekać miesiąc, czy podjąć kolejne działania?  

    więcej

  • Avatar

    Chemioterapia przy trójujemnym raku piersi z mutacją genu BRCA1

    Jestem po operacji raka przewodowego inwazyjnego G3, T1N0M0 (rak miał 1cm/0,8cm/0,7cm), trójujemny. Jestem nosicielką genu BRCA1 (Brc1 dodatni). Węzły chłonne czyste. Ki67 - wykazano nadekspresję w ponad 50% jąder komórkowych. Mam pytanie: zaproponowano mi 4 kursy AC i 4 taksany. Czytałam, że taksany w przypadku raka genetycznego nie mają uzasadnienia, raki BRCA1 słabo reagują na taksany. Proszę o ocenę, czy nie lepsza byłaby chemia 6 razy AC. Proszę o opinie w kwestii chemioterapii przy tym typie nowotworu (BRCA1). Jakie są moje rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Praca na nocnych dyżurach

    Mam 43 lata. Od września 2009 jestem w trakcie leczenia z powodu nowotworu złośliwego piersi prawej, zabieg oszczędzający z usunięciem węzłów chłonnych pachowych. G2T1No, bez przerzutów do węzłów chłonnych, HER(-) , ER (+), PGR (+++). Zastosowano u mnie radioterapię i hormonoterapię - zoladex 2 lata oraz nolvadex - nadal. Pracuję w szpitalu, jestem pielęgniarką w SOR. Czy źle robię, że pracuję na dyżurach nocnych?  

    więcej

  • Avatar

    Fosfataza zasadowa

    Mam 44 lata. W zeszłym roku przeszłam leczenie raka piersi. Mam następujące pytania: Czy fosfataza zasadowa jest miarodajnym markerem tego, że dzieje się coś złego w kościach? Czy przy prawidłowej można spać spokojnie? W opisie z biopsji mammotomicznej mam Ki67 - 50 % oraz "niska do średniej aktywność proliferacyjna" - czy to się nie wyklucza? Co oznaczają: E-cadheryna (+) i CK 34beta E12(+)  

    więcej

  • Avatar

    Czy przy usuwaniu zmiany metodą ABBI istnieje ryzyko rozsiania komórek nowotworowych?

    W opisie z mammografii jest napisane: pierś prawa widoczne skupisko mikrozwapnień zlokalizowane w tkance gruczołowej (BIRADS 4), przy mięśniu piersiowym po prawej stronie widoczne owalne zagęszczenie 8mm (w projekcji MILO) -węzeł chłonny, w lewej nieregularne zagęszczenia o wym. 10x22 mm. 1. Lekarz polecił mi biopsję metodą ABBI i zastanawiam się czy ta metoda jest najwłaściwsza? czy nie lepiej byłoby usunąć te zmiany z większym marginesem (aby nie doszło do rozsiania po krwioobiegu?) 2. Co było pierwsze: zmiany w piersi czy w węźle chłonnym (pewnie jest to węzeł wartowniczy)?

    więcej

  • Avatar

    Czy chemioterapia jest konieczna?

    Mam 65 l. W listopadzie 2012 r. wykonano u mnie zabieg mastektomii prawostronnej z procedurą węzła wartowniczego. Wynik badania histopatologicznego: nadesłane biopaty z guza piersi prawej pobrano w całości do badania. Mikroskopowo widoczne fragmenty tkankowe z naciekami raka o średniej dojrzałości histologicznej G2. W badaniach immunohistochemicznych: ER i PgR - obie reakcje silnie dodatnie praktycznie w 100% komórek nacieku raka (w obu badaniach PS=5,IS=3,CS=8), nie stwierdzono amplifikacji HER2. Obecnie rozważana jest metoda leczenia - chemioterapia (ta ze skutkami ubocznymi np. łysienie) lub hormonoterapia przy zastosowaniu leku etruzil. W oparciu o powyższe proszę, a przede wszystkim kierując się tym, aby nie było nawrotu choroby, prosiłabym o wskazanie, która z metod w moim przypadku byłaby bardziej wskazana. Jest mi "psychicznie" ciężko myśleć o tzw. skutkach ubocznych przy chemioterapii, a czy leczenie wymienionym przeze mnie lekiem również stwarza skutki uboczne?

    więcej

  • Avatar

    Rozsiane pojedyncze mikrozwapnienia

    Jestem 8 lat po operacji oszczędzającej. Cały czas w wynikach mammografii (a robię mammografię co rok) jest napisane, że mam w obu piersiach rozsiane pojedyncze mikrozwapnienia. Mam pytanie, czy z tego może się zrobić coś złego, czy to można w jakiś sposób usunąć, czy po prostu wystarczy obserwować?  

    więcej

  • Avatar

    Operacja - kontynuacja pytania

    Mam 47 lat. Wykryto u mnie nowotwór piersi lewej. Jestem już po czwartym cyklu chemioterapii wg schematu FAC ,mam mieć jeszcze dwa cykle. Dodatkowo mam jeszcze torbiel na lewym jajniku i mięśniaki w macicy, która musi być operowana. Gdy byłam na trzecim cyklu polecono ustalić termin operacji po zakończeniu 6-tego cyklu, a którą mam ustaloną na 28 stycznia 2013 r. Teraz, gdy byłam na badaniu kontrolnym dowiedziałam się, że po chemioterapii będę miała prawdopodobnie radioterapię. W związku z tym mam pytanie, czy mogę ten zabieg przeprowadzić, czy są jakieś przeciwwskazania przeprowadzenia operacji między chemioterapią a radioterapią, czy raczej przełożyć zabieg na inny termin?     CZY OPERACJA MA DOTYCZYĆ NARZĄDU RODNEGO, CZY RAKA PIERSI? DLACZEGO MA PANI BYĆ NAPROMIENIANA, A NIE OPEROWANA (MASTEKTOMIA?). CHCIAŁBYM ZNAĆ ODPOWIEDŹ NA TE PYTANIA, ABY ODPOWIEDZIEĆ NA PANI WĄTPLIWOŚCI. Mam mieć operację narządów rodnych, a co do radioterapii to nie wiem dlaczego nie będzie operacji, na kontroli stwierdzono, że operacja nie będzie potrzebna, że wystarczy radioterapia. Mam nadzieję, że te wyjaśnienia wystarczą, 15 stycznia mam mieć następną kontrolę, to wtedy dowiem się więcej, ale na początku stycznia muszę w szpitalu potwierdzić termin zabiegu.

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk i bolesność piersi po wycięciu guza i naświetlaniach

    Mam 43 lata. W grudniu 2010 roku po około 8 miesięcznym bólu piersi i wyczuwalnym guzie (w badaniu USG i mammograficznym nic nie wyszło) miałam wykonane onkoplastyczne szerokie wycięcie guza (15 mm) sutka lewego. Wynik badania mikroskopowego: Carcinoma ductale infiltrans mammae, Bloom II, na obrzeżach guza ognisko o utkaniu Carcinoma papilarnych intraductale i ognisko o charakterze Papillomata intraductalia. Naciek normotypowy dochodzi na odległość 1 mm od brzegów kwadrantu. Węzeł chłonny bez utkaniu nowotworowego. Es(+++) Pr(+++) HER2 ujemny. Przeszłam radioterapię radykalną (33), od stycznia 2011 przyjmuje Nolvadex. Bardzo proszę o pomoc ,gdyż od czasu naświetlania pierś operowana jest bardzo obrzęknieta (wycięto kwadrant o wym. 6x6x2 a obecnie pierś po operacji jest większa od zdrowej) i odczuwam dość duży ból od pachy aż po cała lewa stronę piersi (ból podobny do tego sprzed operacji). Bolą mnie również żebra po stronie operowanej. W maju miałam wykonany rezonans, na którym wyszło, że w okolicy górnej części blizny pooperacyjnej widoczne drobne ognisko wzmocnienia kontrastowego śr. 5 mm. W związku z czym precyzyjna jego ocena jest niemożliwa - BIRADS 3. Bardzo proszę o interpretację mojego wyniku (jakie jest prawdopodobieństwo wznowy?) i poradę czym mogą być spowodowane moje dolegliwości (martwię się gdyż moja mama zmarła młodo na raka jajnika , a ja też mam już tylko jeden, drugi został wycięty w 2001 r. z powodu torbieli).

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    Jestem po mastektomii lewej piersi (27 listopada). Odebrałam dzisiaj wyniki i bardzo proszę o ich interpretację. We wszystkich pobranych do badania wycinkach z całej piersi rozsiew naciekającego raka lobularnego w stopniu zróżnicowania G2. Obecna komponenta śródprzewodowego typu sitowatego i czopiastego (poniżej 10% utkania nowotworowego). Naciek obecny w tkankach brodawki sutkowej bez nacieku skóry i bez zmian troficznych. TNM wg największego ogniska pT2N1. Znaleziono trzy węzły chłonne, w jednym przerzut raka. Wykazano ekspresję receptorów estrogenów w ponad 75% i progestagenów w ponad 75% jąder kom. nowotworowych. Wykazano ekspresję Ki67 w ponad 20% jąder kom. Odczyn pozytywny w kom. raka naciekającego (SCORE=3+). Bardzo proszę o odpowiedź jakie dalsze leczenie mnie czeka?  

    więcej

  • Avatar

    Czy abrazja jest konieczna?

    Mam 43 lata, jestem po mastektomii prawej piersi (2010), rak hormonozależny. Obecnie jestem w trakcie hormonoterapii tamoxifenem (zoladex skończyłam w sierpniu 2012) i planuję poddać się operacji usunięcia jajników i macicy, tak profilaktycznie. Ustaliłam to już z moim ginekologiem i uznał, że nie ma żadnych przeciwwskazań. Umówiłam termin przyjęcia do szpitala z lekarzem, który będzie mnie operował i ten zasugerował przed usunięciem przydatków abrazję, dodając, że od wyniku histopatologicznego będzie zależał zakres wykonanej operacji. Wiem, że abrazja to tylko zabieg, ale czy konieczny?  

    więcej

  • Avatar

    Nolvadeks a inne leki

    Panie Doktorze, czy przy zażywaniu nolvadexu dopuszczalne jest stosowanie leku biocell (dermatolog) , diosminex, stilnox lub imovane (lekarz rodzinny)?  

    więcej

  • Avatar

    Operacja

    Mam 47 lat. Wykryto u mnie nowotwór piersi lewej. Jestem już po czwartym cyklu chemioterapii wg schematu FAC ,mam mieć jeszcze dwa cykle. Dodatkowo mam jeszcze torbiel na lewym jajniku i mięśniaki w macicy, która musi być operowana. Gdy byłam na trzecim cyklu polecono ustalić termin operacji po zakończeniu 6-tego cyklu, a którą mam ustaloną na 28 stycznia 2013 r. Teraz, gdy byłam na badaniu kontrolnym dowiedziałam się, że po chemioterapii będę miała prawdopodobnie radioterapię. W związku z tym mam pytanie, czy mogę ten zabieg przeprowadzić, czy są jakieś przeciwwskazania przeprowadzenia operacji między chemioterapią a radioterapią, czy raczej przełożyć zabieg na inny termin?  

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie tamoksyfenu dłużej niż 5 lat

    W listopadzie 2007 zdiagnozowano u mnie raka lewej piersi, podbrodawkowy II stopnia. Od grudnia do marca 2008 miałam 4 cykle czerwonej chemioterapii, operację usunięcia piersi, 3 węzłów i znowu 4 cykle chemii, 30 naświetlań. We wrześniu 2013 roku minie 5 lat jak biorę tamoxifen. Badania, które do tej pory miałam zalecane były w normie, marker C-15 z wahaniem od 22-29. Boję się, co dalej? Co po tych 5 latach, jak już nie będę miała tej ochrony tamoxifenem? Czy może wystąpić nawrót choroby, a może należałoby brać go nadal? Teraz mam 58 lat i dużo chęci do życia.  

    więcej

  • Avatar

    Czy przy chemii czerwonej wypadają włosy i czy można coś zrobić, by nie wypadły?

    U mojej mamy 3 miesiące temu zdiagnozowano nowotwór sutka prawego. Miała przeprowadzoną operację oszczędzającą. Zalecono jej chemię czerwoną. Moje pytanie brzmi następująco: Czy przy chemii czerwonej wypadają włosy? A jeżeli wypadają włosy to czy jest możliwość, jakieś metody powstrzymania tego skutku ubocznego chemioterapii? Czy można coś zrobić żeby nie wypadły oraz czy podczas chemii można stosować suplementy diety, drożdże a także preparat o nazwie Ovosan, który ogranicza skutki uboczne chemioterapii i radioterapii, a także podobno zapobiega nawrotowi choroby?  

    więcej

  • Avatar

    Czy radioterapia jest wystarczającym leczeniem?

    Operację oszczędzającą miałam w lipcu, guz miał wymiary 1,6 -1,2 CARCINOMA ductale G2 INFILTRANS MAMMAE ET CARCINOMA INTRADUCTALE [DCIS] typus cribriforme et solidum, węzły chłonne bez przerzutów, wyniki HER2 plus jeden. Czy radioterapia jest wystarczająca?  

    więcej

  • Avatar

    Opuchnięta pierś i swędząca skóra po BAC

    Czy to normalne, że po BAC piersi i węzła chłonnego sprzed czterech dni, pachę i pierś mam podpuchniętą i swędzi mnie skóra, na piersi wyskoczyły czerwone plamy, bolą węzły? Gorączki nie mam.  

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi IV stopnia

    Proszę o szczerą odpowiedź. Czy w swojej pracy lub pracy Kolegów czy Koleżanek spotkał się Pan z przypadkiem wyleczenia z raka piersi IV stopnia?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno się podać zarzio profilaktycznie?

    Moja mama, 59 lat, waga 52 kg, choruje na raka piersi T4bN2bM0 stopień IIIb ER (-) PgR (-) HER2 (-) E-cadheryn (+) Dostaje chemioterapię przedoperacyjną FEC, uzyskując znaczną regresję guza. Przy 1 cyklu FEC wyniki krwi były WBC 11,07 NEUT 9,13 przy 2 cyklu WBC 4,52 NEUT 2,32 przy 3 cyklu FEC niepokojąco spadły wyniki krwi WBC 3,48 NEUT 1,26 i dostała mama zlecenie na Zarzio 48 mln/jedn. przez 5 dni przy 4 cyklu wyniki krwi były prawidłowe WBC 4,52 NEUT 3,01 Czy lekarz nie powinien po 4 cyklu FEC zlecić profilaktycznie podawanie Zarzio? Czy przed podaniem chemioterapii FEC powinno być zrobione badanie na krzepliwość krwi i cholesterol? (mama ma podwyższony cholesterol i nadciśnienie robią się jej też bez powodu siniaki na nogach i rękach). Mama miała dostać 6 x FEC, ze względu na dużą regresję guza lekarz zmienił po 4 cyklu FEC że będzie jeszcze 4 x AC, mam boi się takiej zmiany i przeciągania dnia operacji. Skoro jest tak znaczna regresja guza, czy nie lepiej by było zrobić operacje teraz i jeżeli będzie taka konieczność po operacji wziąć jeszcze 4 x AC? Czy rak który ma mama to jest tak zwany potrójnie ujemny? I jakie rokowania ma mama ?  

    więcej

  • Avatar

    Bóle kostne podczas hormonoterapii, wyjazd na południe Europy

    W październiku 2011 miałam mastektomię lewostronną (carcinoma ductale invasivum bloom II, jeden węzeł zajęty), potem chemioterapia 6 x TAC (do marca 2012), radioterapia- 25 lamp (do maja 2012), teraz hormonoterapia - zoladex i tamoxifen. Chciałabym się dowiedzieć od Pana jakie są w moim wypadku rokowania - tak konkretnie ile kobiet zwykle przeżywa kilka lat, a ile całkowicie zdrowieje? Ponadto ciekawi mnie, co się dzieje po odstawieniu hormonów - czy jest to kolejne ryzyko nawrotu? Poza tym praktycznie od momentu podawania chemii cierpię na bóle kostne - zwłaszcza stóp i kolan oraz kręgosłupa, no i same nogi mam dużo słabsze niż przed. Po chemioterapii długo nie mogłam nawet samodzielnie się podnieść z "kucków". Domyślam się, że po części jest to wina leków - ale jak sobie można z tym radzić? Cały czas środki przeciwbólowe? Moja Pani doktor zleciła scyntygrafię, czekam właśnie na wyniki. No i jeszcze jeden temat - rodzina namawia mnie na wyjazd latem przyszłego roku do Hiszpanii lub Grecji - czy nie zaszkodzę sobie tym?  

    więcej

  • Avatar

    Guz po chemioterapii się zmniejszył - jakie są rokowania?

    U mojej mamy (62 lata) zdiagnozowano raka piersi: carcinoma ductale invasivum G2, Her2 - 3+, ER - , PR - , średnica 3 cm. W pasze odnaleziono dwa powiększone węzły chłonne, a ich biopsja cienkoigłowa wykazała: brak utkania limfatycznego. Lekarz niby się ucieszył, że jest dobrze z węzłami, ale zakwalifikowano mamę jako T2N1M0. Co to oznacza? Czy są w węzłach przerzuty, czy nie ma, skoro biopsja nie wykazała utkania limfatycznego? Jakie są rokowania zważywszy, że mama przyjęła już 5 kursów chemioterapii AT, czekamy na operację, a guz znacznie się pomniejszył.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania?

    Proszę o interpretację wyników: amputacja piersi lewej z węzłami chłonnymi marzec 2009, sutek lewy carcinoma ductale infiltrativum Bloom III stopnia, G-3, pT2, uszkodzenie komórek nowotworowych dużego stopnia. Brodawka Tela mamillae sine laesionibus I kw.II kw III kw IV kw -Tela carcinomatosa absunt, węzły pachowe górne N3, węzły pachowe dolne N4, węzły szczytu N2, pN0 0/9. Jakie rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Zmiana wyglądu piersi z wciągnięciem skóry

    Mam 41 lat, nie rodziłam dzieci, 2 tygodnie temu zauważyłam zmianę wyglądu prawej piersi. Od dołu pachowego do sutka pojawiła się "pręga" o zabarwienie sino bordowym z zaznaczonym na całej długości zmiany wciągnięciem skóry. Wokół brodawki po przeciwnej stronie rozlana zmiana koloru i ocieplenia skóry, skóra podobna do skórki pomarańczy. Zmiana bolesna, bez wycieku. W usg wykonanym przez ginekologa: Węzły pachowe prawidłowe, budowa: tłuszczowo-skąpo-gruczołowa, zmiany ogniskowe: pierś prawa: w rzucie wyczuwalnej podługowatej zmiany w kwadrancie górnym zewn. widoczne podskórne rozdęte naczynie, prawdopodobnie chłonne. Zostałam wysłana do onkologicznej poradni chorób piersi. Zlecono mammografię, okłady na całą pierś i antybiotyk. W wyniku mammografii: Utkanie obu piersi tłuszczowe. Doły pachowe wolne. Mikrozwapnień i zagęszczeń podejrzanych o złośliwość nie stwierdza się. Mimo antybiotyku, okładów, zmiana nie wycofała się, jest bolesna, odnoszę wrażenie, że sięga dalej, od 3 dni odczuwam bóle pod obojczykiem. Proszę o podpowiedź jak dalej postępować?  

    więcej

  • Avatar

    Ból w okolicy łopatki

    Mam 32 lata, we wrześniu b.r miałam obustronną mastektomię (G2, T1N1M0 oraz T1N0M0), 6 grudnia zakończyłam pooperacyjną chemioterapię 2x AT,2x Taxoter, czeka mnie hormonoterapia i od około miesiąca miewam lekkie bóle w okolicy kręgosłupa/łopatki (trudno to dokładnie zlokalizować). Mam 3 pytania, które brzmią: 1. Czy po kontrolnym badaniu krwi można stwierdzić jakiekolwiek przerzuty do innych organów, kości i co wskazuje na taki stan? 2. Moja lekarz mówi że to są głupoty, ja jednak się martwię że mogło dojść do przerzutów do kości - czy słusznie? 3. Jakie badania dokładnie to stwierdzą i dadzą pewność?    

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazana jest radioterapia, hormonoterapia i herceptyna?

    Mam 47 lat, w mammografii - obszar polimorficznych mikrozwapnień. W X kwadrantectomia piersi prawej, oto wynik: Rak śluzowy inwazyjny i rak przewodowy in situ. NHG2, pT1c. Opis mikroskopowy - rak śluzowy inwazyjny NHG2 (3+2+1,6 mitoz) 10HPF, śr.pola widzenia 0,5 mm, oraz in situ, typ papilarny,sitowaty i śluzowy o pośredniej atypii jądrowej ze zwapnieniami, stanowiący 10% guza. Największy wymiar komponentu inwazyjnego1,3cm. Minimalny margines komponentu inwazyjnego 3 mm do podłoża i powierzchni przedniej. Minimalne marginesy komponentu in situ do obojczyka 1 mm, do podłoża 3 mm. Pozostałe marginesy powyżej 0,5 cm. W utkaniu aparatu operacyjnego poza guzem - adenosis simplex, fibromatic changes, lipomatosis. Wynik badania immunohistochemicznego - wykazano obecność receptorów estrogenowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych, wykazano obecność receptorów progesteronowych w 10-75% jąder komórek nowotworowych. Oznaczono bialko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2 neu(4B5) Score=2+, wskazana weryfikacja metodą FISH. Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w 25% jąder komórkowych. W XI mastectomia prawostronna prosta. Biopsja węzła wartowniczego - węzeł bez przerzutów raka, 4 XII - chemioterapia (4 cykle), cyclophosphamidum, doxorubicinum. Proszę o interpretację wyników. Czy wskazana radio i hormonoterapia? Czy leczenie herceptyną w moim przypadku jest wskazane? Jakie jest rokowanie?  

    więcej

  • Avatar

    Zabiegi operacyjne w czasie przyjmowania pamifosu

    Jestem 6 lat po mastektomii. W tej chwili otrzymuję pamifos 90. Czy przyjmując pamifos mogę być poddana zabiegom operacyjnym? Chodzi o usunięcie woreczka żółciowego i macicy.  

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne po leczeniu

    W maju miałam mastektomię lewostronną, w październiku skończyłam naświetlania a w listopadzie miałam wizytę u lekarza. Nie skierował mnie na żadne badania i kazał przyjść pod koniec stycznia. Czy to nie jest za długi okres czekania bez badań? Biorę tomoxifen i zoladex.

    więcej

  • Avatar

    Jakim badaniem rozwiać wątpliwości co do wyniku mammografii?

    Jestem 5 lat po operacji oszczędzającej raka piersi - zrazikowy naciekający, hormonozależny, węzły czyste, HER2 ujemny, G2, potem radioterapia i hormonoterapia. Bez chemii. Nadal jeszcze biorę Aromek. Zrobiłam mammografię i w piersi drugiej "asymetria spikularna w KG 9 mm. Doły pachowe bez patologicznych węzłów chłonnych. Asymetria w piersi prawej podejrzana (zmiana obrazu w porównaniu z badaniem poprzednim). Dalsza diagnostyka. BIRADS 4 " Poszłam na USG (do tego samego radiologa). W USG nic nie widać. Nie można więc znaleźć miejsca do biopsji. Co mam dalej robić? Mieszkam w małym mieście. Jakie podjąć kroki? Wizyta u onkologa za 12 dni. Do tego czasu zwariuję. Proszę o radę jak można to "coś" zdiagnozować?

    więcej

  • Avatar

    Torbiele jajników u pacjentki z mutacją genów NOD2 i CHEK2

    Mam 46 lat. Jestem po radykalnej mastektomii we wrześniu 2010 r. Rak piersi lewej carcinoma ductale invasivum GII infiltrans, hormonozależny - estrogen 40%, progesteron 30%. Na 17 usuniętych węzłów 4 zajęte. Leczenie: FAC oraz radioterapia i Tamoksifen. Mutacja genu NOD2 i CHEK2. W badaniu ginekologicznym USG w sierpniu 2011 stwierdzono na przydatkach liczne obfite pęcherzyki, endometrium miało 7,2. We wrześniu 2012 endometrium urosło do 10, a jajnik prawy 39x25 z dwoma hypoechogenicznymi torbielami max. śr. 27x25mm. Jajnik lewy wym. 32x22 i hypoechogeniczna torbiel śr.22mm. Zatoka Douglasa bez płynu. Wynik cytologii dobry. Pytanie: Ginekolog proponuje usunięcie wszystkiego poza szyjką macicy, ale chce wykonywać wcześniej biopsję endometrium (już w zbliżający się poniedziałek) i wynik tej biopsji ma mu wyjaśnić, czy może szyjkę pozostawić czy nie. Czy ma rację? Czy wynik biopsji endometrium będzie odnosił się do szyjki macicy? Ten ginekolog nie ma specjalizacji z onkologii. Czy powinnam koniecznie poszukać i zasięgnąć rady ginekologa onkologa, bądź zgłosić się do Poradni Genetycznej, czy mogę zaufać rejonowemu ginekologowi. Czy moja sytuacja to jeszcze usuwanie w działaniu profilaktycznym, czy już większy problem?  

    więcej

  • Avatar

    Wynik biopsji mammotomicznej

    Proszę o interpretację wyniku biopsji mammotomicznej: papilloma intraductale 0,6 mm, hyperplasia ductalis nonatypica focalis, hyperplasia lobularisatypica, adenosis sclerosans massiva et fibrosclerosis.  

    więcej

  • Avatar

    Co oznaczają łacińskie opisy w wyniku?

    Proszę o rozszyfrowanie wyników histopatologicznych. Żona ma 37 lat i jest 2 tygodnie po zabiegu, właśnie otrzymaliśmy wyniki o poniższej treści: Rozpoznanie: I - Metastases carcinomatosae lymphonodorum cum infiltrationes carcinomatosae telae adiposae perilymphonodularis. Przerzuty raka stwierdza się w 9 węzłach chłonnych piętra dolnego, górnego i środkowego pachy. Zbadano 18 węzłów chłonnych. Materiał tkankowy 12x10x7 cm. II - Metastases carcinomatosae lymphonodi (pN3). Zbadano 1 węzeł chłonny Carcinoma ductale invasivum mammae. Guz o średnicy 2,8 cm usunięty z marginesami powyżej 1cm. Pointrowe - Carcinoma invasivum (ductale 60% et lobulare 40%)mammae, pT2N3, Grade 2 (by Elston and Ellis). Structurae histologicae cutis normales. Rak o średnicy 2,8 cm usunięty został w całości, w materiale tkankowym o wymiarach 9x8x7 cm z fragmentami skóry o wymiarach 5x1,5 cm. Minimalny margines zdrowych tkanek szerokości powyżej 1 cm. Co oznaczają opisy w j. łacińskim i wymieniane tam skróty? Z tego co wiemy przed żoną jest radioterapia oraz chemioterapia. Jakie są szanse na całkowite wyleczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Depilacja laserowa

    Moje pytanie dotyczy epilacji - depilacji laserowej (np.okolice bikini, nogi). Czy po przebytej chorobie nowotworowej, czy w trakcie leczenia (hormonoterapii) można poddać się takim zabiegom w celu trwałego usunięcia zbędnego owłosienia? Rozmawiałam z lekarzem, który wykonuje depilację i z jego strony nie ma przeciwwskazań. Jednak Doktor kazał upewnić się u lekarza onkologa, czy są jakieś przeciwwskazania do takich zabiegów. Czy są badania, doniesienia, że taki zabieg może stymulować rozwój raka? Oczywiście zastosowanie tej metody w okolicach piersi, czy pach, gdzie usunięte były węzły chłonne, wydaję mi się ryzykowne. Raka zdiagnozowano u mnie 3 lata temu, w wieku 27 lat. Obecnie mam 30 lat. Dwuogniskowy inwazyjny, naciekający G2 (1,2cm) i G3 (1cm), hormonozależny. Zastosowane leczenie: mastektomia, chemia 4 x AC, hormonoterapia - zoladex (2 lata) oraz tamoksyfen (zażywany obecnie), w trakcie rekonstrukcji ekspanderoprotezą.  

    więcej

  • Avatar

    Wynik po łyżeczkowaniu

    Mam 58 lat. W 2011 r wykryto u mnie raka piersi. Zostałam poddana operacji usunięcia guza. Receptory: ER odczyn pozytywny w 100% komórek raka naciekającego (PS-5, IS=2), PR odczyn pozytywny w 100%komórek raka naciekającego (PS-5, IS=3), HER 2 odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego Score = 0. W węzłach wartowniczych nie stwierdzono przerzutów nowotworowych. Zostałam poddana 4 chemioterapiom AC w składzie: ADM -115,2mg iv.CTX 1152 mg iv. i 23 naświetleniom. Została też zastosowana hormonoterapia lekiem: Tomoxifen-EGIS. Po roku przyjmowania hormonów, zostałam poddana łyżeczkowaniu. Wynik badania: Wyskrobiny z szyjki macicy - Fregmenta endocervicis. Wyskrobiny z trzonu macicy - Heperplasia atypica endometrii. Wycinki z tarczyszyjki macicy - Sine signis laesionibus pathologicibus. Proszę o pomoc, w kwestii jakie w tym przypadku jest najlepsze leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Wzmocnienie układu odpornościowego podczas chemioterapii

    Właśnie jestem po 1 z 6 chemii (FAC). Chciałam zapytać, czy mogę przyjmować jakieś preparaty na wzmocnienie układu immunologicznego oraz osłonowe. Już pierwszy mój kurs opóźnił się o tydzień z powodu niskich leukocytów. Chciałabym uniknąć tego w przyszłości, tym bardziej że obecnie dostałam opryszczki a kolejny kurs mam 12 grudnia i boję się o moje wyniki. Proszę nie odsyłać mnie z tym pytaniem do mojego lekarza, bo Pani doktor, która mnie prowadzi na moje pytanie, czy mogę pić immunocal - serwatka sproszkowana mleka krowiego, czy też transferfactor plus, odpowiedziała mi, że lepiej nie, bo nie wiadomo, czy w ten sposób nie wzmocnię komórek nowotworowych. To samo powiedziała na temat selenu, który zalecał mi onkolog z centrum genetyki ze Szczecina. Ponadto powiedziała, żebym podczas chemii nie jadła pomidorów i cytrusów, bo osłabia to działanie chemii. Mam jeszcze pytanie, co Pan sądzi na temat medycyny komórkowej dr Ratha i dr A.Niedzwiecki. Słyszałam o ich preparatach mikro i makroelementach. Zastanawiam się czy warto. W Polsce niestety nikt nie chce się na ten temat wypowiadać mimo, że stosowanie tych preparatów poparte jest badaniami klinicznymi.  

    więcej

  • Avatar

    Czy to przerzuty do płuc i kości?

    Proszę o interpretację wyników TK Angio -  "kilka guzków wielkości do 3,5mm w miąższu płuca prawego.Węzły chłonne podostrogowe wielkości 21x21x31mm, węzły chłonne śródpiersia do 10 mm, niektóre z nich częściowo zwapniałe. Stan po prawostronnej mastectomii we wrześniu br. Objęty badaniem miąższ wątroby w fazie tętniczej o niejednorodnej densyjności. Osteosklerotyczna zmiana 6x14 mm w bocznej części prawego III żebra. Osteosklerotyczna przebudowa w obrębie kręgu Th 6 - podejrzana w kierunku meta. Czy to są przerzuty nowotworu do płuc i kości? Jakie badania wykonać i kiedy powinna być kontrolna TK ?  

    więcej

  • Avatar

    Chemioterapia przedoperacyjna przy dużym guzie

    Mam 30 lat. W lipcu tego roku zdiagnozowano u mnie raka piersi T3 N2 M0. Wynik histopatologiczny: carcinoma ductale invasivum NHG2, ER ujemny,  PR ujemny,  HER2 na 3 plusy, Ki67 - 2%. Zastosowano u mnie 6 cykli chemioterapii AT. Na badaniu USG w lipcu guz był wielkości 2,5 cm, w czasie badania u Pani Onkolog guz miał prawie 7 cm (badanie razem ze skórą specjalną linijką). Po chemii guz zmniejszył się do 3 cm, ale dalej jest dość duży, a ja mam małe piersi. Czekam na wizytę u chirurga, który stwierdzi, czy jest już guz do operacji - mastektomii, czy trzeba będzie jeszcze zastosować radioterapię w celu zmniejszenia jeszcze guza. Mam pytanie: jak wg Pana powinno przebiegać dalsze leczenie, czy może być tak, że nie będzie możliwości operacji guza z powodu jego wielkości? Co będzie jeśli nawet po radioterapii guz się bardziej nie zmniejszy?  

    więcej

  • Avatar

    Czy będzie dalsze leczenie chirurgiczne?

    Otrzymałam ekspertyzę histopatologiczną dwóch fragmentów tkankowych: ad.1 oznakowany klipsami fragment o wymiarach 7x6x4 cm, na przekroju gęste pasma białej tkanki, obecności guza nie stwierdza się. Wycinki pobrano z a - pasm białej tkanki (298-310) , granic cięcia: b - powięziowej (311) ,  c - kranialnej (312) ,  d) kaudalnej (313) , e - pachowej (314) ,  f - mostkowej (315) , g - skórnej (316) ad.2 materiał oznakowany klipsami - fragment tkankowy o wym. 4x3x2 cm, na przekroju pasma białej tkanki zbadano wcałości. Rozpoznanie: ad.1 a-g  Laesiones fibrosocysticae mammae: fibrosis, cystes, metaplasia apocrinalis .ad.2  Carcinoma ductale invasivum III stopnia wg B-R et carcinoma intraductale G3 (<5%). Utkanie raka inwazyjnego znajduje się w powięziowej granicy cięcia oznaczonej tuszem. Największy wymiar guza wynosi13 mm.pT1c. Ekspresja receptorów: ER - Stwierdzono ekspresję receptora estrogenów w ponad 90% komórek rakowych (intensywność odczynu =3, na skali 0-3). HER2: słabo pozytywny - 2+ Bardzo proszę o podanie dalszego sposobu leczenia w obowiązujących w Polsce standardach. Czy w moim przypadku wg Pana będzie prowadzone dalsze leczenie chirurgiczne, jeśli tak to w jakim zakresie?  

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja podczas leczenia hormonalnego

    Mam 38 lat. Jestem po prawostronnej mastektomii. W sierpniu skończyłam herceptynę. Obecnie przyjmuję tamoxifen i zoladex. Jestem zdecydowana na rekonstrukcję. Czy obecne leczenie może mieć wpływ na gojenie się pooperacyjne? Jak długo powinnam czekać na rekonstrukcję, aby ustrzec się niepotrzebnych komplikacji?  

    więcej

  • Avatar

    Czy przy przyjmowaniu tamoksyfenu można brać na sen lek kwetaplex?

    Czy można przy braniu tamoksyfenu przyjmować lek kwetaplex, który psychiatra zapisał w dawce 12,5 mg na sen?  

    więcej

  • Avatar

    Dlaczego zlecono chemioterapię przed operacją?

    Mam 33 lata i guza wielkości 2 cm w piersi. Wynik biopsji: Carcinoma lobulare invasivum B-R-Elston G1 (5kt), badanie immunohistochemiczne: pan CK (+)  E-cadherin (-) LCA (-) Po tygodniu od wyniku biopsji mam zleconą tzw. czerwoną chemię - najsilniejszą i po pół roku wycięcie guza. Proszę o wyjaśnienie rozpoznania i odpowiedź dlaczego tak szybko chcą podać mi chemię? Dlaczego akurat tę najsilniejszą? Dlaczego wycięcie guza dopiero za pół roku?

    więcej

  • Avatar

    Wynik po wycięciu guza

    Niedawno przebyłam operację wycięcia guza z prawej piersi, wielkości 5x4x3,50 cm. Wycięta tkanka z niewielkim fragmentem skóry o wymiarach 3x0,70 cm. została poddana badaniu. Po przekrojeniu widoczne szare gruszkowate ognisko o wymiarach 1,70x1,50 cm wśród tkanki tłuszczowej (3 wycinki). Wynik badania: Rak przewodowy naciekający I stopnia histologicznie złośliwości wg Blooma. Nowotwór wieloogniskowo nacieka tkankę tłuszczową sutka. Obecność receptorów hormonalnych: ER (+) w około 100% jąder komórkowych, PgR (+) w około10% jąder komórkowych, białko P53 (+) w pojedynczych komórkach. Uprzejmie proszę o wydanie opinii lekarskiej.  

    więcej

  • Avatar

    Ból kości podczas terapii tamoksyfenem

    Moje leczenie to 8 chemii AT przed operacją, obustronn amastektomia, 25 naświetlań. Parę tygodni przed chorobą bardzo bolały mnie łokcie i jeden punkt w mostku. W związku z tym, przed rozpoczęciem leczenia, zrobiono RTG tych części ciała. Łokcie - bez zmian. Mostek - trzon mostka w odcinku dolnym o nieco zatartych obrysach, co może wynikać z rzutowania się gruczołu piersiowego. Ewidentnych zmian o charakterze destrukcyjnym nie stwierdza się. Wskazana wczesna kontrola za trzy miesiące. Nie miałam tej kontroli, chyba w związku z tym, że zrobiono mi scyntygrafię kości - w badaniu całego kośćca nie stwierdza się ognisk patologicznych wychwytu radioznacznika. Następnie przeszłam całe leczenie. Obecnie biorę tamoksifen. Cały czas czuję bóle kości, szczególnie w rękach i barkach. Poza tym cały organizm jest jakby zesztywniały. Najbardziejodczuwam to po wstaniu z łóżka. W ciągu dnia zapominam o tym. Mam pytanie: 1. Czy w związku z opisanymi dolegliwościami powinnamzrobić jakieś badania? Rozmawiałam o tym ostatnio z onkologiem, ale stwierdził, że nie ma takiej potrzeby. 2. Czy te dolegliwości mogą być związane z tamoksifenem? 3. Biorę tamoksifen Egis i pomyślałam, że może spróbuję Ebewe. Wiem, że podstawowa substancja jest w nich taka sama. Czy można je stosować zamiennie? Czy mogą działać inaczej na organizm? Moja lekarka powiedziała mi, że mam brać Egis i że jest najlepszy. Jaka jesto pinia Pana Doktora?  

    więcej

  • Avatar

    Wydzielina z brodawek

    Proszę o wyjaśnienie wyniki rozmazu wydzieliny z brodawek: "Ścięty płyn białkowy, pojedyncze granulocyty i komórkipiankowe. Rozpoznanie CELLULAE CARCINOMATOSAE NON REPERTE. Komórki rakowe są nieobecne." USG obu piersi bez zmian. Pan doktor stwierdził, że były to torbiele, czego nie rozumiem kompletnie ponieważ USG nic takiego nie wykazało. Dodam, że poziom prolaktyny w normie.    

    więcej

  • Avatar

    Płyn w macicy i powiększone jajniki

    Rok temu miałam przeprowadzoną mastektomię. Obrano leczenie tamoxifenem. Z ostatnio przeprowadzonych badań okazało się iż w macicy pojawił się płyn, a jajniki są powiększone. Lekarz prowadzący wypisał skierowanie na łyżeczkowanie. Dodatkowo mam spuchniętą rękę na co zostałam skierowana na rehabilitację. Proszę o informację odnośnie tego, co dzieje się z moim organizmem. Czy mogę spodziewać się przerzutu? Obawiam się, że to rozgraniczenie na ginekologa i onkologa nie działa pozytywnie, dopiero teraz skierowano mnie na badanie USG ginekologiczne, wcześniej jedynie zlecono mammografię.  

    więcej

  • Avatar

    Czy to zakrzepica?

    U mojej 80 letniej mamy minęły dwa miesiące od operacji usunięcia całej prawej piersi i węzłów chłonnych pachowych w wyniku wykrytego nowotworu piersi. Przez miesiąc po operacji brała zastrzyki z heparyny w brzuch. Co dwa tygodnie robiona była punkcja - ściągniecie nadmiaru chłonki, po trzeciej punkcji okolice rany pooperacyjnej zrobiły się bardzo zaognione i nabrzmiałe, bardzo rozlegle. Lekarz stwierdził, że prawdopodobnie w czasie punkcji zostało uszkodzone naczynie krwionośne, przy następnych punkcjach dokonywanych już częściej, bo raz na tydzień, zamiast różowego płynu ściągana jest bardzo ciemna krew w ilości około 5 dużych strzykawek. Ostatnio mama brała przepisany antybiotyk Dalacin C przez 10 dni, ponieważ czuła się bardzo osłabiona lekarz zalecił dwa dni temu lek Cyclonamina i od tej pory bardzo boli ją łydka prawej nogi, jest bardzo twarda i gorąca. Od 9 miesięcy mama zażywa tamoxyfen. Proszę o informację, czy to czasem nie zakrzepica żyły i czy można z tym zaczekać do następnej umówionej wizyty u onkologa - za 5 dni.    

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do opłucnej

    Badanie RTG robione było 26.10. Opis: płaszczowe pogrubienie opłucnej płuca lewego. Przymglenie pola dolnego i środ. płuca lewego - płyn w jamie opłucnej lewej? Znaczne wzmożenie rysunku siateczkowego płuca lewego. Prawy zachyłek przeponowo-żebrowy wolny. Pierwsze wyniki płynu z jamy opłucnej są z dnia 14.06 posiew tlenowy: ujemny. Bad hist (pł. jama opł.) - Carcinoma non microcellulare. Bad hist (wyci. opł.ścienna) - Infiltratio carcinomatosa. Obraz morfologiczny mógłby odpowiadać rozpoznaniu przerzutó wpierwotnego raka sutka. Badanie po talkowaniu z 14.09.2012 USG - opis: włókniejący płyn w lewej opłucnej tworzy komory - największa z nich śr. 55mm. Zaznaczono miejsce nakłucia i pobrano płyn do badania. Wyniki badania cyt: komórek nowotworowych nie stwierdzono. Posiew: hodowla ujemna w warunkach tlenowych i beztlenowych. Lekarz prowadzący przewiduje tomograf za dwa tygodnie. Panie Doktorze, wciąż mam pewne obawy, czy dalej nie następuje rozwój choroby, ponieważ mama ma ciągle bardzo mocno opuchnięty, twardy cały lewy bok, najbardziej miejsce po drenie łącznie z podbrzuszem i lewą piersią, do tej pory nie uzyskałyśmy odpowiedzi co może być przyczyną i czy można coś z tym robić? Czy płyn, który wcześniej gromadził się w opłucnej teraz może gromadzić się w tych właśnie miejscach? Czy jest do zupełnie odrębna sprawa? Jeżeli tak to do jakiego specjalisty musimy się udać?  

    więcej

  • Avatar

    RM piersi - najbardziej czuła metoda oceny stanu piersi

    Proszę o przybliżenie, wytłumaczenie wyników mammografii: budowa piersi gruczołowo-tłuszczowa. Pierś lewa: w projekcji CC 8 cm za brodawką przy ścianie kip asymetrycznej, nieostro odgraniczone zagęszczenie śr. 10mm - do oceny USG, w rzucie m. piersiowego po stronie lewej owalne, nieostro odgraniczone zagęszczenie 8mm - prawdopodobnie niepowiększony węzeł chłonny. Pierś prawa bz ogniskowych, doły pachowe bz. USG piersi: piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej . Pierś lewa: stan po MMT. W rejonie loży, w kwadrancie górnym zewnętrznym widoczny niejednorodny, pasmowaty obszar o wym. ok. 11x 8mm - odpowiadający zmiana po MMT, w porównaniu do badania poprzedniego z dnia 03.2012  obraz podobny. W lokalizacji zmiany widocznej w MGR w projekcje CC nie uwidoczniono mierzalnych zmian. Proponuję kontrole MGR piersi za 6 miesięcy, pierś prawa pojedyncze torbiele proste śred. do 6 mm i torbiele przegrodowe śred. do 5 mm. W dołach pochwowych i podobojczykowych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. BI-RADS 3. Po mammografii miałam skierowanie na biopsję gruboigłową pod USG, ze względów medycznych pani doktor nie zrobiła biopsji tylko USG samo, jednocześnie powiedziała mi, że powinnam dostać skierowanie na rezonans magnetyczny dla wyjaśnienia zmian, lekarz onkolog zdecydował inaczej, proszę o radę, co powinnam teraz zrobić. W styczniu 2012 miałam usuniętego włókniaka.  

    więcej

  • Avatar

    Refundacja leczenia herceptyną

    Mam 38 lat, mam raka piersi. Operacja odbyła się 7 marca br. i zakończyła całkowitą mastektomią lewej piersi. Po dwóch tygodniach otrzymałam wynik histopatologiczny: Opis materiału: I - Pierś lewa z pachą, II - Z II piętra pachy L. P o wym. 16 x 17 x 5,5 z zawartością dołu pachowego. W KBG na styku KBD widoczny guz w najwyższym wymiarze 2,7 cm oddalonym 0,3 cm od brzegu bocznego, 1,5 cm od brzegu górnego, 6,0 od brzegu dolnego i ok. 10 cm od brzegu przyśrodkowego. Rozpoznanie: I - brodawka II – guz - Naciekający rak przewodowy G3. W otoczeniu guza ogniska o charakterze DCIS Comedo z martwicą oraz angioinwazją. III - ok. guza liczne zatory z komórek nowotworowych w wycinkach ze zmian dysplastycznych pobranych z otoczenia guza. IV - węzły Ip - Przerzuty raka gruczołu piersiowego w 7/14 węzłów chłonnych. V - węzły IIp - Pojedynczy drobny węzeł odczynowy pT2N2MX, ER ujemne, PGR ujemne, HER2 +3. Skierowano mnie na chemioterapię (otrzymałam 6 cykliTAC), a następnie radioterapię radykalną IMRT na obszar węzłowy i ściany klatki piersiowej. Lekarz poinformował mnie, że na tym etapie lecze niezostało zakończone. Jestem tym zaniepokojona, ponieważ miałam dostać herceptynę, ale jej nie dostanę, ponieważ nie kwalifikuję się do programu. Chciałabym zapytać, czy gdyby nie ograniczenia wynikające z kryteriów Ministerstwa Zdrowia, to dostałabym herceptynę? Czy jest inna możliwość dostania tego leku np.w innym ośrodku onkologicznym? Kiedy powinnam najpóźniej rozpocząć przyjmowanie herceptyny (radioterapię zakończyłam 28.09 br.), jak długo i jak często? Koszt kuracji to ok. 100 tys., czy gdym miała takie środki, to mogłabym dostać herceptynę w szpitalu, płacąc za nią?Jakie są rokowania w moim przypadku, gdybym nie dostała herceptyny, a jakie jakbym ją otrzymała? Czy w moim przypadku możliwe jest inne leczenie? Jakie badania kontrolne powinnam robić i jak często?  

    więcej

  • Avatar

    Przemywanie rany pooperacyjnej

    Jestem po rekonstrukcji piersi, jednak rana moja nie chce się goić. Pan Doktor przepisał mi ampułki Natrii Chlorati10% jednak nie wiem, jak mam to stosować? Czy bezpośrednio na ranę wylać zawartość ampułki, czy rozcieńczyć z wodą?  

    więcej

  • Avatar

    Zbieranie się chłonki po resekcji kwadrantu piersi

    Dnia 4 października usunięto 2 węzły, w tym wartowniczy, wktórym nie stwierdzono komórek nowotworowych. W biopsji mammotomicznej stwierdzono: DCIS + dwa ogniska mikroinwazji o stopniu złośliwości G3. W dniu12.11.2012 r. dokonano resekcji kwadrantu piersi prawej. W dniu 15 listopada opuściłam szpital z rozpoznaniem D05.0 - rak in situ sutka - rak zrazikowy insitu. Od 16 listopada odczuwam w prawej (operowanej) piersi odgłosy przypominające odgłosy przelewanej cieczy. Czy jest to normalny objaw po takiej operacji, czym to jest spowodowane, czy też powinnam zgłosić się dochirurga wykonującego operację?  

    więcej

  • Avatar

    Preparaty niwelujące dokuczliwe dolegliwości związane z menopauzą

    Mam 42 lata. W 2005 roku zachorowałam na nowotwór piersi. W mojej rodzinie są zachorowania na raka piersi oraz jajnika. We wrześniu tego roku profilaktycznie została przeprowadzona operacja usunięcia jajników. Po tej operacji mam silne bóle głowy, uderzenia gorąca oraz nocne pocenie się. W tej chwili nie przyjmuję żadnych leków. Moje pytanie jest następujące: Czy są jakieś ziołowe leki lub preparaty, które mogłabym stosować na te dolegliwości?  

    więcej

  • Avatar

    Punktowe zastosowanie lasera

    Jestem 3 lata po mastektomii, bez radioterapii i bez chemii. Badany był węzeł chłonny i był czysty. Obecnie bardzo dokucza mi ostroga piętowa i nie mogę dostać skierowania na żadne zabiegi. Parę lat temu wyleczyłam te dolegliwości laserem ale teraz lekarz zabronił. Bardzo cierpię i czy laser jest bardzo szkodliwy w moim przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Rozsiew raka piersi do opłucnej

    Pytanie dotyczy mojej mamy, u której w 2010 roku usunięto raka piersi lewej (wycięcie zmiany - podłoże guza do podwięzi, loża po guzie, margines od boku). NHG1 (1+2+2/12 mitoz?10HPF/Sr. 0,55 mm) partim in situ (typ sitowaty, papilarny o pośredniej atypii jądrowej, bez martwicy, stanowiący ok 2% utkania nowotworu), największy wymiar zmiany 1,5 cm. Obraz histologiczny odpowiada carcinoma lobulare in situ cum hyperplasia intraductalis partim atypica UDH, ADHang. Wykazano obecność receptorów estrogenowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Wykazano obecność receptorów progesteronowych w 10-75%. Oznaczono białko HER2 za pomocą testu HercepTest. Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (score=1+). Zastosowano chemioterapię uzupełniająca 6 x AC oraz 25 zabiegów radioterapii. Jednak mimo tego w czerwcu tego roku nastąpił rozsiew choroby na opłucną. Płyn z opłucnej - cellulae carcinomatosae, wycinek opłucnej- infiltratio carcinomatosa. Zastosowano pleuderezę talkową lewej jamy opłucnej a następnie po 4 tygodniach chemioterapię paliatywną taxolem. Po 2 kursach nastąpiła progresja choroby i w tej chwili mama jest po III kursie chemioterapii paliatywnej Gemzar z Novelbiną. Moje pytanie jest takie, czy można włączyć jeszcze jakiś inny schemat leczenia czy ten, który został obrany przez mamy lekarza jest zdaniem Pana Doktora prawidłowy? Czy w tym przypadku nie ma mowy o zastosowaniu jeszcze innych metod oprócz chemioterapii? I martwi mnie jeszcze jedna rzecz, mama ma cały czas bardzo opuchnięty lewy bok, wygląda to tak, jakby gromadził się tam płyn, ale czy faktycznie jest to możliwe?  

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest kolejna operacja i jakie będzie leczenie?

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi i usunięciu węzłów. W wyniku histopatologicznym pooperacyjnym mam następujący opis: Pobrane tkanki i narządy - guz śr. 6cm: 1. Margines dolny - status normalis. 2.Margines przyśrodkowy - Embolia carcinomatosa vasis. 3. Margines górny - Status normalis. 4. Margines boczny - Microcalcificationes. 5.6. Margines od skóry i powięzi - Status normalis. 7. Guz śr. 2cm część I i 8. część II : Carcinoma ductaleinvasivum (G2) partium intraductale (cribriforme etcomedo). Diameter 2 cm. Infiltratio carcinomatosa telaeperiumoralis. Angioinvasio. Infiltratio carcinomatosa perineurii. 9-13 Węzły dołu pachowego: 9.10. Lymphonoduli (3) normales. Micrometastasis carcinomatosa telae adiposae.11. Metastases carcinomatosae telae adiposae (foci duo) 12.13.Lymphonoduli (4) normales. Klasyfikacja pTNM7: pT1c, pn0, pM1 (micromatetastases telaeadiposae). Receptor estogenowy - reakcja pozytywna. TS4(PS3+IS1) Allred Method. Receptor progesteronowy - reakcja pozytywna. TS6 (PS4+IS2) Allfred Method. Receptor HER2 reakcja pozytywna (3+). Odczyn proliferacyjny Ki67 - 14%. Podtyp biologiczny: luminalny B (HER2 dodatni). Moje pytania: 1. Jakie według Pana Doktora powinno być dalsze moje leczenie? 2. Czy możliwe jest leczenie bez operacji, np. radioterapia? Czy chemioterapia? 3. Czy jest to wynik, który wskazuje, że nie wszystko zostało wycięte mimo usunięcia guza z marginesem i czeka mnie kolejna operacja - całkowitego usunięcia piersi?  

    więcej

  • Avatar

    Dlaczego nie zlecono radioterapii? Skutki uboczne hormonoterapii

    Mam 32 lata, ER (++) 60 %, PGR (++) , HER 2 negatywny, jestem po zabiegu obustronnej mastektomii - Ca mammae sin. T1N1M0, Ca mammae dex.T1N0M0. Jestem po 4 cyklach przedoperacyjnej chemioterapii AT oraz w trakcie 4 cyklowej chemioterapii pooperacyjnej AT, do końca pozostały mi 2cykle, potem hormonoterapia: zoladex 3,6 g oraz tamoxifen. Wiele kobiet dostaje jeszcze radioterapię, ja natomiast nie. Pytanie moje: dlaczego nie zalecono radioterapii? Czy aktualne leczenie jest wystarczające do pokonania choroby? Jakie są szanse na zaleczenie nowotworu i czy jest to stadium bardzo agresywne i zaawansowane? Czy hormonoterapia wiąże się także z jakimiś skutkami ubocznymi?

    więcej

  • Avatar

    Tabletki antykoncepcyjne po raku piersi

    Mam 47 lat, rok temu miałam zapalenie piersi, zrobiłam mammografię i następne badania po których zdiagnozowano u mnie guza piersi prawej z przerzutem do węzłów pachowych. Jestem po chemioterapii indukcyjnej, amputacji piersi sposobem Maddena, radioterapii, a teraz w trakcie leczenia Hercyptyną. Badania histopatologiczne wykazały, że w materiale operacyjnym żywych elementów raka nie stwierdzono, a jedynie pozostałości po leczeniu. Receptory ER i PR są ujemne, HER 2 (+3) - odczyn klinicznie dodatni. Po rozpoczęciu diagnostyki onkologicznej zaprzestałam antykoncepcji hormonalnej, do której obecnie chciałabym wrócić. Moje życie intymne prawie zanikło, bo mąż nie może stosować prezerwatyw a ja po rozpoczęciu chemioterapii przestałam miesiączkować i nie wiadomo kiedy mam dni płodne - boję się że zajdę w ciążę. Czy mogę wrócić do tabletek antykoncepcyjnych?  

    więcej

  • Avatar

    pT1N0 czy pT2N1?

    Mam pytanie dotyczące oznaczenia i stopnia zaawansowania choroby. Na wypisie ze szpitala napisano: rozpoznanie T2N1. O ile się orientuję, oznacza to guz powyżej 2 cm i zajęte węzły. A na wyniku histopatologicznym napisano: guz o średnicy 1cm carcinoma ductale invasivum GII. Granice cięcia od 1cm do 8cm od guza, najbliższa odległość - granica górna - sine neoplasmate, węzły chłonne 0/21/ - sine neoplasmate, węzeł chłonny 0/1 - sine neoplasmate. Z tego co wiem, to węzły chłonne też nie były zajęte. To dlaczego przy wypisie mam inaczej napisane? Jakie są rokowania przy takim raku?  

    więcej

  • Avatar

    Markery, badania genetyczne, siemię lniane.

    Mam 62 lata. W kwietniu br. przeszłam mastektomię prawej piersi. Rak przewodowy inwazyjny G3, Her2 dodatni. Węzły chłonne czyste (badanie śródoperacyjne węzła wartowniczego). Jestem po chemioterapii schematem TCH (6 cykli), obecnie przyjmuję nadal herceptynę. Nie wiem, czy leczenie przynosi efekty. Jakie badania powinny być wykonywane i z jaką częstotliwością? Czy markery są wskazane? Przyznam, że ta wiedza i regularne badania wniosłyby w moje życie więcej spokoju. Co potem? Czy jeśli nic złego nie będzie się działo po leczeniu herceptyną, to będzie koniec leczenia? Czy są jeszcze jakieś możliwości "unieszkodliwienia raka"? Nie miałam robionych badań genetycznych. Jakie jest ich znaczenie? Czemu służą i czy mają znaczenie w doborze schematu leczenia? Czy mogę spożywać siemię lniane bądź pić olej lniany i sok z noni?  

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk piersi po kilku zabiegach chirurgicznych

    Jestem rok po operacji oszczędzającej lewej piersi. Przeszłam 6 cykli chemioterapii i radioterapię, obecnie realizuję leczenie hormonalne tamoxifenem. W czerwcu tego roku na kontrolnej mammografii i USG okazało się, że na obrzeżach poprzedniej ingerencji widoczne są zmiany, podjęto próbę wycięcia zmiany mammotomem. Wbadaniu histopatologicznym znalazły się komórki rakowe o charakterze martwiczym a więc w lipcu tego roku przeszłam kolejną operację tzw. docięcie obszaru. Po zbadaniu usuniętej zmiany okazało się, że już tam nie ma komórek. W październiku ponowne USG i niby wszystko dobrze poza znacznym obrzękiem piersi. Wiem Panie Doktorze, że w przeciągu roku trzy ingerencje mają prawo powodować takie zmiany w piersi, ale się niepokoję. Proszę powiedzieć, czym smarować pierś, by obrzęk się zmniejszał i pierś dochodziła do siebie? A może powinnam stosować jakieś kompresy... Proszę mi odpowiedzieć, bo niestety mój niepokój narasta i nie mogę pozbyć się myśli, że coś złego dzieje się w środku.  

    więcej

  • Avatar

    Czy jest szansa na całkowite wyleczenie, jeżeli węzeł wartowniczy był zajęty?

    Moja mama (52 lata) jest po operacji oszczędzającej. Wyniki badań: Carcinome ductale infiltrans mamae T1c, G1, Er 6/8, Pr 7/8, Her ujemny, Ki67 3%. Węzeł wartowniczy był zajęty, pozostałe węzły czyste, obszar wokół guza bez utkania nowotworowego. Przeszła chemioterapię 4 AC, obecnie jest w trakcie radioterapii 25 + 5 celowanych i brania nolvadexu (5 lat). Jakie są rokowania i czy ma szansę na całkowite wyleczenie, jeżeli węzeł wartowniczy był zajęty?  

    więcej

  • Avatar

    Czy jest to możliwe, że po usunięciu guza nie ma chemioterapii?

    U mojej Mamy (lat 63) w zimie 2011 roku został stwierdzony rak piersi. Nie zostały stwierdzone żadne przerzuty. Mama miała wyciętego guza. Nie dostała żadnej chemii. Czy jest to możliwe po operacji usunięcia guza ? Mama ma co 3 miesiące kontrole. Czy zwykłe RTG klatki piersiowej wystarczy? Czy powinna się często badać?  

    więcej

  • Avatar

    Dawki xelody i lapatynibu

    Przy wadze 67 kg i wzroście 165 cm, zaordynowano mi xelodęw dawce: 7x500mg, plus lapatynib 5x250mg dziennie. Jest to leczenie po 20 miesiącach wlewów herceptyny z nawelbiną, zastosowanych na przerzuty raka piersi do płuc i mostka, a które przestały przynosić tzw. korzyść bo zmiany guzkowate w płucach powiększyły się z 8 mm na 16mm. Mam pytanie, czy dawka leków jest wg Pana Doktora prawidłowa? Zaznaczam, że mam HER2 +++ , a wcześniej, w pierwszym rzucie, przyjęłam też taksany (8wlewów) oraz przebyłam naświetlanie.

    więcej

  • Avatar

    Czy mastektomia wystarczy?

    Mam 55 lat. Badanie USG + biopsja zdiagnozowało raka rozsianego l. piersi. Lekarz uznał, że w tym przypadku w grę wchodzi amputacja i nie ma mowy ooperacji oszczędzającej (chyba że podpiszę stosowne oświadczenie). Jestem 1 m-c po mastektomii l.piersi. Mam wyniki i tak: W kwadracie górnym zewnętrznym 5,5 cm do brodawki, 1 cm od marginesu głębokiego, 2,5 cm od skóry obecna jest biaława zmiana ogniskowa nieregularnego kształtu o nieco wzmożonej spoistości średnicy 1,2 cm. Poza tym sutek o utkaniu tłuszczowym z nasilonymi zmianami włókniastymi. Carcinoma lobulare invasivumpartim, carcinoma lobulare in situ (ok.5% utkania guza) mammae sinistri. Guz w postaci trzech ognisk o maksymalnych wymiarach 1,2 cm; 0,5 cm; i 1,3 cm. Opisywane zmiany usunięte doszczętnie. Minimalny margines wycięcia chirurgicznego - głęboki wynosi 1 cm. Ponadto w wycinku pobranym z kwadratu górnego zewnętrznego stwierdza się rozsiane ogniska carcinoma ductale in situ G19 (typsitowaty), usunięte w granicach zdrowych tkanek: PT1cmN0(sn). Poziom receptorów: ER-80% komórek/2, TS 7/8 (pozytywny); PR-80% komórek/3, TS 8/8 (pozytywny); HER-2-1(negatywny), LZH: 1RX:2. Czekam na wizytę lekarską . Proszę o interpretację moich wyników. Czy muszę się liczyć zdalszym leczeniem typu chemia? A może wystarczy tylko mastektomia ?  

    więcej

  • Avatar

    Czy to odpowiedni schemat leczenia?

    Mam 37 lat. We wrześniu 2012 roku przeszłam mastektomię piersi. Opis badania histopatologicznego: Makroskopowo: Sutek lewy o wymiarach 27x15x4 cm z zawartością dołu pachowego, z fragmentem skóry o wym. 21x13 cm. W kwadracie górnym bezpośrednio nad powięzią wśród tkanki mastopatycznej kremowy, twardy guz 2,4x1,6 cm. W bliskim sąsiedztwie guza zwapniałe torbielki śr. do 0,5cm, wypełnione kremową treścią (Ł). W pozostałym miąższu na całej długości sutka, zabrodawkowo ciągnie się biała, sprężysta tkanka mastopatyczna. Węzły chłonne dł. do 1,8 cm. Carcinoma ductale invasivum (G3) mammae. Lyphadenitis chronica axillae 0/13. Guz w największym wymiarze 2,4 cm o utkaniu niskodojrzałego raka przewodowego inwazyjnego. Zatory w komórkach raka w licznych naczyniach limfatycznych na obrzeżach guza. W podścielisku guza desmoplazja i niezbyt liczne nacieki zapalne limfocytów. Brodawka bez zmian. Utkanie CDIS (G3) znaleziono poza masą główną guza. Zbadano 13 odczynowo węzłów pachy. a(III) - 0/5, b(II) - 0/4, c(I) - 0/4. Wartości receptorów: ER i PGR - ujemne, HER2 - +++, Ki-67 - ok. 20%. Jestem w czasie chemioterapii schemat AC, a potem mam herceptynę. Chcę wiedzieć, jakie mogą być rokowania. Czy to jest dobry wynik i odpowiedni schemat leczenia?  

    więcej

  • Avatar

    Wyciek płynu z obu piersi

    Moja koleżanka od 2,5 roku nie karmi piersią swojej córeczki, a ma wyciek płynu z obu piersi, podobny do mleka. Zrobiła poziom prolaktyny i jest w normie, doszedł jeszcze ból pleców. W jej rodzinie babcia zmarła na raka piersi. Była badana przez ginekologa - badanie piersi, USG dopochwowe jest bez zastrzeżeń. Mimo tego skierowano ja na konsultacje do onkologa, jest bardzo tym faktem przerażona, czy słusznie?    

    więcej

  • Avatar

    Powikłania miejscowe po brachyterapii

    Moja mama, lat 62, jest po operacji oszczędzającej piersi, od poniedziałku jest w klinice w Gliwicach na brachyterapii,otóż jutro czyli w piątek miała już wyjść do domu, a tu okazuje się, że ma stan zapalny tej leczonej piersi. Pierś ta jest czerwona, bolesna. Miała robione dziś USG (czy nie zrobił jej się ropień), USG wykluczyło podejrzenia lekarza - nie wiedzą skąd ten stan zapalny. Dostała już wczoraj antybiotyk, ale ma mieć dziś podany antybiotyk w kroplówce. Moje pytanie do Pana Doktora: czy dawki nie były zbyt duże, jakie mogą być jeszcze inne objawy tej terapii? Dodam jeszcze, że mama nigdy nie miała dzieci (to moja 2 mama), nie karmiła więc piersią, więc może jej piersi są bardziej wrażliwe, sama już nie wiem.  

    więcej

  • Avatar

    Guzkowe zagęszczenie w odnodze nadnercza

    Jestem 8 lat po operacji raka piersi, operacjaoszczędzająca, miałam 4 chemie czerwone, radioterapię i hormonoterapię - brałam tamoxsifen. Mam 58 lat. Miałam teraz robioną tomografię płuc. Na tomografię skierowała mnie pulmonolog, bo wyplułam flegmę z krwią.Tomografia wyszła dobra, ale niepokoi mnie guzek na nadnerczy wielkości 1,5 cm. Do lekarza onkologa jestem zarejestrowana dopiero na 15 listopada. Proszę mi powiedzieć, czy to jest coś groźnego, czy to może jest przerzut, martwię się bardzo tym guzkiem - w opisie jest tylko napisane, że jest to drobne guzkowe zagęszczenie w odnodze zewnętrznej nadnercza lewego.  

    więcej

  • Avatar

    Czy będzie podana herceptyna?

    Mam 56 lat . Jestem po wycięciu guza piersi lewej (guz o wymiarach 1.0 x 0.8 x 1.8) carcinoma ductale invasivum G3. Usunięty węzeł wartownik pachy lewej - intra: bez utkania nowotworowego, po intrze: bez utkania nowotworowego. Receptory:  ER - ujemny, PgR - ujemny, Ki67 - 60%, HER2 - 3+. Wizytę u onkologa mam 30.10.2012r. Proszę o informację jakie zaleciłby Pan dalsze leczenie, czy włączona będzie herceptyna?

    więcej

  • Avatar

    Czy aby zadbać o odporność można przyjmować tran?

    W 2011 roku, w marcu, przeszłam mastektomię piersi oraz usunięto mi węzły chłonne pachy lewej. Rozpoznanie cT4N1M0. Jestem po chemioterapii, radioterapii i w trakcie leczenia hormonalnego tamoxifenem EGIS. Wynik badania poziomu ekspresji receptorów: ER: (++) w ok.70% komórek neo. PGR: (+++) w ok.80% komórek neo. HER 2:(0) w/g Ventana /status ujemny/ Proszę o wyjaśnienie tego wyniku badania a w szczególności o HER 2. Obecnie czuję się dobrze, czy mogę korzystać z basenów wód termalnych i czy mogę przyjmować tran aby zadbać o odporność?

    więcej

  • Avatar

    Co oznacza ten wynik?

    Mam 37 lat, 11 października 2012 roku miałam operacjęoszczędzająca prawej piersi. W piątek odebrałam wynik badania histopatologicznego: Carcinoma ductale invasivum G3 bifocale mammae Lymphadenitis chronica 0/2 pT2. Fragment miąższu sutka w wym. 7,5 x 5 x 4 cm. Ok. 1 cm od siebie widoczne dwa kremowe lite guzy g1 położony 1,3 cm pod skórą o wym. 2,2 x 1,5 x 2,1cm. Najwęższy margines guza od strony obojczyka - 0,4 cm, powięzi (m1) n - 0,2cm. Pozostałe marginesy guza szerokie powyżej 1 cm. g2 położony 2,3 cm. pod skórą 1,3x0,8x1cm. Najwęższy margines chirurgiczny od strony powięzi 0,3cm. Pozostałe marginesy szerokie powyżej 1 cm. Mikroskopowo w obu ogniskach utkanie niskodojrzałego raka przewodowego inwazyjnego. Zatory z komórek raka w licznych naczyniach limfatycznych poza masą zasadniczą obu guzów. Oba guzy położone są blisko powięzi. Najwęższy margines guza - 0,4 cm. od strony obojczyka. Zbadano dwa węzły chłonne śr. do 1,2 cm. wartownicze nie zajęte. 8 listopada br. mam wyznaczoną konsultację z chemioonkologiem i wtedy otrzymam pozostałe wyniki. Proszę o wyjaśnienie co oznacza ta łacinska nazwa oraz oznaczenia G3 Lymphadenitis chronica 0/2 pT2.  Jakie są rokowania oraz dalsze leczenie.  

    więcej

  • Avatar

    Guz wewnątrzczaszkowy - przerzut z piersi

    Rok temu u mojej mamy (lat 60, po menopauzie) wykryto guza wewnątrzczaszkowego z destrukcją kości czaszki. Mama została poddana operacji w wyniku której usunięto guz i wstawiono w miejsce ubytku płytkę. Stwierdzono, że jest to przerzut z piersi prawej - rak przewodowy naciekający (HER2 0, progesteron > 90% komórek, estrogen w 100% komórek). Nie było naświetlania głowy oraz nie operowano piersi. Przyjmowane leki to Lametta i Bonefos. Badania USG jamy brzusznej (wątroba ma cechy stłuszczenia 1-gostopnia), RTG klatki piersiowej, rezonans głowy - wszystko jest w normie. Scyntygrafia wykazała: drobne ogniska hipermetaboliczne w V-VII żebrze prawym, kręguTh9-10 oraz górnej panewki stawu biodrowego prawego.Po wykonaniu RTG stwierdzono odcinkową nierówność z zagęszczeniem struktury kostnej żebra III,IV,V po stronie prawej oraz zmiany zwyrodnieniowe w stawie barkowym i zmiany zwyrodnieniowe w postaci osteofitozy mostkującej trzonów Th9 i Th10. Po operacji neurochirurgicznej na zdjęciach z rezonansu widoczny jest wodniak, który zmniejszył się ostatnio z 13 cm na 9cm. Ponadto ostatnio stwierdzono u mamy zespół cieśni nadgarstka. Ma mrowienie w palcach u rąk, czasami odczuwa również drętwienie rąk. Stan ogólny mamy jest dobry, nadal pracuje, czuje się dobrze. Chciałabym się dowiedzieć: Czy można w tym przypadku podjąć jeszcze jakieś leczenie np.: hipertermię? (pomimo tego, że mama nie jest poddawana ani chemioterapii ani radioterapii) Jeżeli tak, gdzie należy zwrócić się o taką pomoc? Czy wskazane są w tym przypadku inne leki np. jakiś nowszy lek zamiast bonefosu? Czy zespół cieśni nadgarstka, który pojawił się w trakcie leczenia może być skutkiem podawanych leków Lametta i Bonefos?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie są konsekwencje przerwania leczenia hormonalnego?

    Mam 25 lat, w lipcu 2012 roku miałam operację oszczędzającą lewej piersi. Guza miałam od 16 r.ż., jednak na ostatnim USG lekarza/technika zaniepokoił kształt, wcześniej miałam jednokrotnie biopsje cienkoigłową - bez zmian patologicznych. Rozpoznanie: rak przewodowy naciekający, stopień złośliwości G1 (1+1+1), odsetek utkania raka in situ 30%, wykazano, że w obrębie zmiany utkanie ma charakter mieszany. Utkania raka brodawkowego wewnątrzprzewodowego (brodawkowy NG1, bez martwicy największy wymiar 0,9), części środkowej towarzyszy naciek wysoko zróżnicowanego raka na obszarze 0.6 cm. Poza rakiem widoczne jest także utkanie gruczolistości stwardniejącej. Ocena receptorów steroidowych ER 70%, PGR 70%, HER2 O. Brak przerzutów w węzłach chłonnych. Z badań genetycznych wynika, że brak jest mutacji w BRCA1, BRCA2, tp 53, NBS 1. Miałam radioterapię, bez chemioterapii, ponadto dostaję zoladex i tamoxifen. Bardzo bym chciała w najbliższym możliwym czasie zajść w ciążę, dlatego chciałabym się dowiedzieć kiedy mogę zakończyć leczenie, jakie są konsekwencje przerwania leczenia? Przyznam szczerze, że objawy menopauzy bardzo dają mi się we znaki, tym także ta decyzja jest podyktowana. W jakim czasie od zakończenia leczenia można starać się o dziecko?  

    więcej

  • Avatar

    Czy można odstapić od 6 cyklu chemioterapii bez szkody dla pacjentki?

    Moja mama jest w trakcie chemioterapii (czerwonej - napoczątku zakładano 6 cykli) ponieważ w maju stwierdzono u niej guza w piersi lewej 30x31 mm o zatartych obrysach ogniska (tyle USG). Biopsja cienkoigłowa wynik: cellulae carcinomatosae-AB. Obecnie jes po V cyklu chemii i lekarz mówi że guz się zmniejszył i VI cyklu nie będzie. Nie wiem, co o tym myśleć, czy brak VI cyklu nie przekreśli dotychczasowego leczenia? Mama ma 75 lat, choruje na cukrzycę 2 i chorobę wieńcową, jest 20 lat po zawale mięśnia sercowego. Stale przyjmuje leki na nadciśnienie i dotleniające serce. Chemioterapię znosiła źle, miała zapalenie śluzówki, nudności, temperaturę, musiała przyjmować neulastę. Teraz miała być operacja ale nie wiadomo, czy da się znieczulić, wobec tego mam pytanie: na ile brak VI cylu zmniejsza szanse na wyleczenie? Jakie badania powinny być wykonane przed operacją, bo do tej pory były tylko te dwa oraz rtg klatki piersiowej i USG jamy brzusznej w maju - było czysto. Czy są jakieś inne metody znieczulania niż ogólne w tej sytuacji? Co w sytuacji gdy nie będzie można operować, jak dalej leczyć? Bardzo proszę o pomoc, mieszkamy w małej miejscowości, w okolicy nie ma innego onkologa jak tylko prowadzący moja mamę, więc trudno o konsultacje.  

    więcej

  • Avatar

    Czy kontrast w badaniu TK jest bezpieczny?

    Mam dwa pytania. 1. Miałam tomografię brzucha. Podano100 ml Ultravist 370. Czy podanie kontrastu może zainicjować raka u osoby z BRCA1+, po raku trójujemnym? Piłam sporo wody, ale po badaniu czułam się dziwnie przez około trzy dni, byłam słaba i senna. Pytanie 2. W lewym nadnerczu drobne ognisko śred. 8 mm (wynik tej tomografii), wszystko inne - idealnie! Czy te 8mm to powód do niepokoju? Czy to może być przerzut? W wyniku TK jest napisane - drobne ognisko śred. 8mm - tylko tyle. Jestem ponad 5 lat po operacji oszczędzającej, T2N0M0, 3- , BRCA1+ , profilaktycznie usunięto mi macicę z jajnikami. Moja mama umarła w wieku 50 lat na raka jajników. Jestem pod opieką poradni genetycznej. Raz w roku mam rezonans piersi (ze środkiem kontrastujacym - sic!) oraz mammografię. Czy te 8mm to powód do niepokoju? Jakie mam rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Czy wycięty guz może mieć inny wskaźnik receptora niż podczas biopsji?

    Mam rozpoznanie DCIS piersi lewej, solid type: G3. Jestem po szerokim wycięciu guza z badaniem doraźnych marginesów i po radioterapii fotonami X 6MV na obszar piersi lewej, do dawki całkowitej 50 Gy. Bardzo niepokoi mnie brak badań na HER2 przy G3. Czy przy DCIS nie jest to wymagane? Czy mogę o to zwrócić się do onkologa? Również nie miałam badanych receptorów po operacji guza. Receptory były badane podczas biopsji, PR i ER są minusowe, czyli nie są odporne na hormonoterapię. Czy guz wycięty może wykazać inny wskaźnik receptora niż podczas biopsji?  

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją

    Mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją. Jakie możliwe są powikłania takiej operacji? Czy sama mastektomia a potem rekonstrukcja jest bezpieczniejsza?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest chemioterapia?

    U mamy, lat 79, w styczniu 2012 wykryto nowotwór piersi prawej z przerzutem do węzłów chłonnych pachowych i nadobojczykowych. Zastosowano leczenie hormonalne, bo były dodatnie receptory. Guzy uległy zmniejszeniu. 19 września 2012 usunięto całą pierś i węzły chłonne pachowe. Wynik badania biopsyjnego po operacji: W obrazie mikroskopowym: guz z rozległą martwicą z mikrozwapnieniami, z rozproszonymi ogniskami raka przewodowego Gx. Wycięcie doszczętne, miąższ sutka poza guzem o utkaniu tłuszczowym. W trzech piętrach węzłów chłonnych widoczne są 3/4 trzy węzły chłonne z przerzutami i liczne ogniska nacieku nowotworowego w tkankach okołowęzłowych z naciekaniem osłonek nerwów. W materiale z III-go pietra naczynie żylne otoczone naciekiem nowotworowym, ściana naczynia bez cech nacieku.ypT1cN1a. Lekarz prowadzący proponuje chemioterapię. Czy jest to konieczne? Może pozostać przy hormonoterapii (Tamoxifen) i ew. naświetlaniu ze względu na wiek? Jakie są rokowania ?  

    więcej

  • Avatar

    Czy 4 kursy chemii przedoperacyjnej to nie za mało?

    U mojej mamy, lat 62, stwierdzono 2 miesiące temu raka piersi: carcinoma ductale invasivum G2, ER -, PR -, Her2 (3+), Ki67 w 15%, średnica guza 30 mm, dwa węzły chłonne powiększone, w wyniku z biopsji cienkoigłowej napisano, że tkanki limfatycznej nie stwierdza się. Lekarz uznaje, że ciężko stwierdzić, czy rzeczywiście istnieją przerzuty do węzłów chłonnych, ale na wszelki wypadek opisał stan jako T2N1M0. Mama otrzymała 4 kursy chemii: doksorubicyna + taxotere. Czeka na operację. Sama chciałaby operacji radykalnej dla bezpieczeństwa. Moje pytanie: czy 4 kursy chemii to nie za mało, zważywszy, że niektóre kobiety mają po 6? Dlaczego lekarz odmawia podania herceptyny, skoro mogą być przerzuty do węzłów chłonnych? Lekarz uznał, że herceptynę podaje się kobietom z rozsianym rakiem, a u mojej mamy takiej potrzeby nie ma. Czy mamy zasięgnąć porady u innego lekarza?  

    więcej

  • Avatar

    Zoladex i niebezpieczeństwo osteoporozy

    Mam 46 lat. Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5pkt. (G1) - rak dwuogniskowy T1a/bN0. ER 25% (+) 4 pkt. PR 1,5% (+) 3 pkt. Her-2 (1+), Ki67(+) - w poniżej 1% komórek nowotworowych. Od 2 miesięcy jestem leczona jedynie tamoksyfenem i zoladeksem. Przeczytałam w jednej z odpowiedzi eksperta, na tym portalu, że leczenie zoladeksem kobiet po 40 r. ż. przed menopauzą nie jest zalecane, a jedynie zwiększa niebezpieczeństwo osteoporozy. No i martwię się, bo mojej mamy siostra miała osteoporozę, która była pośrednią przyczyną jej śmierci w wieku 56 lat. Czy w moim przypadku zoladeks jest konieczny?

    więcej

  • Avatar

    Czy mogę przyjmować estriol?

    Mam 42 lata, mutację BRCA1. Jestem po mastektomii, profilaktycznym usunięciu jajników. Mój przypadek to carcinoma modullare atypicum, potrójnie ujemny. Po ostatniej wizycie kontrolnej moja ginekolog zaproponowała mi stosowanie estriolu ponieważ widać skutki braku hormonów. Czy w moim przypadku jest to bezpieczne?

    więcej

  • Avatar

    Nowotworowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych

    Mam 34 lata i nowotworowe zapalenie opon mózgowych (przerzut raka piersi), w tej chwili jestem w trakcie serii nakłuć metatotreksatem. Jednocześnie mam poddawany paklitaksel przedoperacyjnie. Czy taki schemat leczenia jest prawidłowy? Jakie istnieją inne dające efekty metody leczenia NZOMR?  

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do kości

    W marcu tego roku u mojej mamy (ma 50 lat) wykryto raka zrazikowego T4M1. Mama ukryła przed nami ten fakt i nic sama z tym nie zrobiła. O chorobie dowiedzieliśmy się w chwili, gdy mama złamała kość udową (złamanie patologiczne-przerzuty do kości). Zastosowano hormonoterapię i mama bierze Tamoxifen oraz Bonefos. Pierś się zagoiła (nie podjęto operacji ponieważ mama ma przerzuty do kości), w międzyczasie poddawana jest radioterapii, miała dwie operacje (stabilizacja złamanej kości udowej oraz stabilizacja transpedikularna L2-3 - L5). Czy podjęte leczenie jest prawidłowe i czy można podjąć jeszczejakieś dodatkowe leczenie i jakie są rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Niepokojące objawy neurologiczne

    Jestem 45 letnią amazonką. Jestem od 10 lat po mastektomii, rekonstrukcji. Od niedawna niepokoją mnie dziwne objawy - drżenie powieki, drętwienie wargi i języka po tej samej stronie twarzy, które wystąpiły po długotrwałym, dużym wysiłku fizycznym. Objawom tym towarzyszy sztywność i ból karku. Od wielu lat cierpię na zwyrodnienie kręgów szyjnych. Czy te objawy są niepokojące? Jakie powinnam wykonać badania diagnostyczne?  

    więcej

  • Avatar

    Karmienie piersią po leczeniu raka piersi

    W lutym minie mi 2 lata od mastektomii. Jako potrójnie ujemna leczona byłam tylko chemią TAC. W marcu natomiast przyjdzie na świat moje maleństwo. Bardzo chciałabym karmić piersią. Czy będzie to możliwe po leczeniu jakie przeszłam?

    więcej

  • Avatar

    Czy w trakcie chemioterapii można brać leki obniżające poziom cholesterolu?

    Mam 63 lata, jestem w trakcie taksanów (12 wlewów co tydzień). Przed chemią brałam tabletki na obniżenie cholesterolu Atorvasterol 10mg. W trakcie chemii AC 4 kursy i teraz przy taksanach przestałam brać i okazało się, że bardzo wzrosły wskaźniki: cholesterol całkowity -324 , HDL 48, a LDL - 235. Trójglicerydy - 223. Dodam jeszcze, że teraz biorę osłonowo Esseliv i helicid. Przed chemią miałam cholesterol w normie, a tabletki brałam dla utrzymania tej normy. Proszę o odpowiedź, czy w trakcie chemii mogę brać coś na obniżenie cholesterolu?  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie paliatywne

    Siostra moja (l. 46) choruje na nowotwór piersi od wiosny 2011. Leczenie standardowe chemia + radioterapia – bez większych rezultatów. Styczeń 2012 podano newalbinę + herceptynę – choroba została zatrzymana, nawet były widoczne objawy cofania się choroby. W lipcu odstawiono newalbinę (powód - pół roku podawania), podano jeszcze jeden raz herceptynę, ale uznano, że ten lek nie działa. Nastąpił rozwój choroby w szybkim tempie. Po przeprowadzonych badaniach okazały się przerzuty do wątroby, płuc. Siostra został zakwalifikowana do podania chemii doustnej LAPATYNIB+KAPECYTABINA, ale gdy przyszło do terminu podania leku nasiliły się wymioty, nudności, co wskazało na przerzuty do mózgu. Instytut Onkologii w Gliwicach skierował nas do szpitala lokalnego (RYBNIK) by tam przeprowadzono TK głowy, by nie było dużej przerwy w leczeniu , sugerowano szybkie wykonanie badań. Z wyniku badań potwierdzono przerzuty. Skierowanie na krótkotrwałą radioterapię. Jesteśmy już po cyklu naświetlań. Problem polega na tym, iż teraz już nikt nie chce z nami rozmawiać w INSTYTUCIE - wypisane zostało tylko skierowanie do poradni paliatywnej. Stan chorej jest dość dobry i my jako bliscy nie możemy się pogodzić z faktem, że nie ma już żadnego ratunku. Wiem, że stan chorej nie jest do wyleczenia - ale czy nie ma już żadnego programu, by jej przedłużyć życie? Czy nie można podać LAPATYNIB+KAPECYTABINA lub innego leku? Chora jest w złym stanie psychicznym, potrzebne są jej i bliskim pozytywne bodźce do walki z chorobą. Pozostawienie chorego bez pomocy, leków nie jest chyba normalne. Proszę o pomoc.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    Mam 45 lat. Jestem po amputacji piersi. Przeszłam 8 cykli chemii (4 cykle AC i 4 cykle Taxotere). Wynik histopatologiczny: naciekający rak przewodowy G3 z rozległą komponentą wewnątrzprzewodową (EIC) - rak wewnątrzprzewodowy (DCIS NG3) typ z martwicą szopiastą, drobnobrodawkowaty oraz lity, drobne ogniska naciekania, większość po 2-3mm rozproszone w guzie, największe ognisko średnicy 11 mm. Węzeł wartowniczy bez przerzutu. ER- 0% komórek TS0/8(negatywny) PR - 0% TS 0/8 (negatywny) HER2 -1 (negatywny) LPX: 2 LZH; 1 RX; 2. Jakie będzie dalsze leczenie i jakie ja mam szanse na wyleczenie? Bolą mnie wszystkie stawy, czy to mogą być przerzuty? Operacja była 9.12.2011 roku.  

    więcej

  • Avatar

    Wysoki cholesterol

    Panie doktorze mam problem. Jestem 4,5 roku po operacji raka piersi i mam hormonoterapię. Problem w tym, że mam za wysoki cholesterol, robię wyniki co pól roku i za każdym razem większy. Ćwiczę chodzę z kijami jem nie tłusto. Moje wyniki: 224 - cholesterol, pozostałe są w normie. Co mam zrobić. Nie chce brać leku, bo to nie jest obojętne na organizm. Proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Czy można podawać chemie w rękę bez węzłów?

     Obecnie przyjmuję od 1,5 roku chemię dożylnie – w jedną tylko rękę, ponieważ po drugiej stronie mam usunięte węzły chłonne. Mam w związku z tym dwa pytania: 1. Czy chemia może być podawana w rękę, w której były usunięte węzły chłonne ? Węzły były usunięte 13 lat temu, nigdy nie miałam obrzęków ani żadnych innych dolegliwości.                                                                                                                                                                                                    2. Zastanawiam się nad wszczepieniem portu, w związku z tym proszę o informację, jakie są przeciwwskazania i ograniczenia z tym związane. Dodam, że uprawiam sport (pływanie, narty, windsurfing).

    więcej

  • Avatar

    Rak szyjki macicy

    5. W 2008 roku byłam operowana z powodu raka szyjki macicy, operacja oszczędzająca czyli całkowita amputacja szyjki macicy z limfadenektomią węzłów chłonnych. Wynik histopatologii pooperacyjne:j carcinoma planoepitheliale colli uteri pT1a1, G2. Utkanie nowotworowe znaleziono głównie w postaci raka in situ(CINIII).Widoczny jest również lokalny naciek , z reakcją zapalną ze strony podścieliska na głębokość 0,1 cm. Rozrost nowotworowy mikroskopowo o największym wymiarze 0,5cm. Widoczne w opisywanym obszarze jest również płytkie tapetowanie przewodów gruczołowych przez raka in situ. Węzły chłonne biodrowo-zasłonowe prawe 0/3, lewe 0/2. Dalszego leczenia nie zaproponowano, czy słusznie? Jakie są szanse, ze choroba nie wróci?

    więcej

  • Avatar

    Usunięcie jajników

    4. Mam 33 lata jestem po operacji oszczędzającej (około 9 miesięcy temu): T1N0M0, ER 8/8 , PR 0/8 , HER2 ujemny . Po operacji miałam radioterapie i zaczęłam brać tamoksifen . Ciągle miesiączkuję , z miesiąca na miesiąc krwawienia są coraz mocniejsze , moje endometrium ma teraz 14 mm , miałam badania genetyczne ( ponieważ moja babcia była chora , mama tez miała dwie operacje oszczędzające, mamy kuzynka od strony babci zmarła na nowotwór piersi ) . Badania wyszły dobrze ale lekarz genetyk uważa, że i tak jest to dziedziczony nowotwór . Nie dostałam zoladexu i nie dostanę taka jest decyzja lekarzy. Po rozmowie z ginekologiem podjęłam decyzje o usunięciu jajników ( mam juz dzieci i nie chcę mięć więcej). Lekarz mówił ze po tym zabiegu zamienia mi lek na armidex, co będzie lepsze dla macicy , mówił też ze rzadko spotyka sie nowotwór hormonozależny tylko od estrogenu - co to oznacza ? i czy podjęta decyzja o usunięciu jajników jest słuszna ???

    więcej

  • Avatar

    Leczenie rozsianego raka piersi

     Po mastektomii lewej piersi u mojej mamy wykryto guzy nieoperacyjne w bliźnie pooperacyjnej. Zrobiono jej prześwietlenie gdzie stwierdzono przerzuty na żebra i kości, za tydzień ma być zrobiona biopsja i po otrzymaniu wyników (2 tygodnie) ma dostać chemię. Czy to nie za duży odstęp czasu będzie czekała na wyniki biopsji (wcześniej nie można z powodu braku łóżek i cyt "pani nie jest jedyna") oraz o jakie jeszcze zrobienie badań można "prosić" panią doktor, ponieważ nie wydaje mi się Ona osobą która chce podjąć jakiekolwiek kroki aby wyleczyć moją mamę.

    więcej

  • Avatar

    Szanse na wyleczenie

    2. Mam 61 lat. 5. IX byłam operowana w Gliwicach. Rozpoznanie główne Rak in situ sutka, nie określony. Leczenie - Szerokie usunięcie guza piersi lewej. Intra. Bad. Hist.- pat. A,B,C,D,E,F,G - utkania nowotworowego nie stwierdza się. (marginesy) H,H1 - Ductal carcinoma in situ at cribriforme type. Uwaga obecne ognisko nacieku raka o średnicy powyżej 2 mm Badanie immunohistochemiczne: Ki - 67 (+) 5%,PR Progesteron Receptor (+++) ER Estrogen Receptor (+++). 6 XI jestem zakwalifikowana do radioterapii radykalnej. Dodam od siebie, że węzłów pachowych nie ruszano, tylko usunięty sam guz z marginesami. Mam też przez 5 lat zażywać Tamoxifen 1x1.17 lat temu miałam raka szyjki macicy (planoepiteliale), mam wszystko usunięte. po brachyterapii (5 naświetlań). Jak dużą szansę mam na wyleczenie?

    więcej

  • Avatar

    Dalsze leczenie i rokowania.

     Mam 63 lata. Dwa tygodnie temu wykonano operację oszczędzającą . Otrzymałam ekspertyzę histopatologiczną: marginesy 12 mm. Na przekroju widać nieostro ograniczony guz o największym wymiarze 20 mm od powięzi 4 cm kranialnej 15mm , kaudalnej o 2 cm, pachowej o 6 cm, mostkowej o 3 cm, skórnej o 2 cm. Rozpoznanie: Carcima ductale invasivum II* B-R et DCIS G3 (comedocarcinoma)(ok 1%) pT1c. Rak nacieka tkankę tłuszczową. Granice cięcia wolne od nacieku raka. Metastasis carcinomatosa o śr 8 mm naciekający torebkę węzła oraz ogniskowo tkankę tłuszczową okołowęzłową. Stwierdzono ekspresję receptora estrogenów w >90% komórek, intensywność odczynu - 3 . Wynik Herceptest słabo pozytywny (+2) Mam za tydzień drugą operację- usunięcie węzłów. Co mnie czeka, rokowania i czy można wyleczyć?    

    więcej

  • Avatar

    Kolonoskopia

    W 2011 roku byłam leczona z powodu raka piersi. T3N1M0. Leczenie: Chemioterapia 2 x FAC, 2 x AC, amputacja, 12 x Taxol i radioterapia. Leczenie zakończyłam w grudniu 2011. Teraz czuję się dobrze, pracuję. Na listopad mam zaplanowany zabieg kolonoskopii. Czy w świetle przebytej choroby jest jakieś przeciwwskazanie do badania lub do znieczulenia?  

    więcej

  • Avatar

    Co to jest BAG?

    W maju tego roku moja mama (56 lat) wykryła mały guzek, z powodu braku czasu i trudności z dostępem do lekarza na badania udała się dopiero w sierpniu (gdzie guz przez ten czas szybko urósł). Badania USG wykazały: "USG lewej piersi na godzinie 2 guzek średnicy 4 cm, w lewym dole pachowym węzły chłonne o charakterze meta. W badaniu palpacyjnym w prawej piersi guzek na godzinie 2". Październik 2012 - Rozpoznanie kliniczne. Tu mammae sin (susp.) biopsja wynik "liczne komórki atypowe, rozproszone i w małych płatach. Obraz cytologiczny najbardziej odpowiada Carcinoma mammae . Wskazanie BAG". Wyniki biopsji odebrałem dziś, mama nie była jeszcze u lekarza. Chociaż jestem kompletnym laikiem wiem, że ten ostatni wynik nie jest dobrą wiadomością. Chciałbym, żeby Pan Doktor spojrzał na te wyniki swoim fachowym okiem. Co oznacza BAG? Jakie zastosowałby Pan leczenie, czy trzeba już wytoczyć najgorsze działa? Jakie są rokowania ?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania kontrolne wykonywać po zakończeniu leczenia?

    Proszę o podanie jakie powinnam mieć wykonywane badania kontrolne i jakie są moje rokowania. Rozpoznanie kliniczne : Rak piersi lewej cT4 N1 MO. Rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma lobulare metastaticum pSn(+), IHC: CKAE1/AE3 (+) ? Carcinoma lobulare (pleomorphicum) infiltratiVum mammae, G-3. Lymphangiosis carcinomatosa. Brodawka sutkowa Infiltratio carcinomatosa (carcinoma lobulare) cutis mamillae. Estr- (++) w ok.70% kom. neo. Prog- (+++) w ok.80% kom. neo. HER-2-(0) w/g Ventana /status ujemny/ Carcinoma lobulare metastaticum. Lymphonoduli no 6(2+4). 2/6 Węzły chłonne szczytu pachy - Carcinoma lobulare telam lipomatosam infiltrans. G-3. Max.diam.1,1cm. Jestem po chemio i radioterapii, w trakcie leczenia hormonoterapią. Chciałam jeszcze zapytać, czy mogę korzystać z basenów wód termalnych?  

    więcej

  • Avatar

    Czy muszę wziąć ostatnią chemię?

    Przeszłam 5 cykli chemii czerwonej. Została mi ostatnia, ale nie mam już siły, nie chcę wziąć tej ostatniej. Jakie mogą być ewentualne skutki takiej decyzji? Jestem po mastektomii całkowitej, HER-y ujemne, G3 .  

    więcej

  • Avatar

    Nowotwór blizny pooperacyjnej?

    Moja mama (54 lata) w sierpniu ubiegłego roku miała zdiagnozowany nowotwór piersi lewej. Przeszła chemioterapię przed operacją, usunięcie całej piersi nastąpiło w lutym wraz z węzłami, później była radioterapia. Wszystko było dobrze, gdy miesiąc temu zaczęła jej puchnąć ręka a opuchlizna doszła aż do szyi, to zaczęło ją rwać i boleć. Wczoraj miała wizytę u swojej pani doktor, która stwierdziła nowotwór blizny pooperacyjnej i zleciła jej biopsję za dwa tygodnie. Co oznacza ta diagnoza i co dalej z leczeniem?  

    więcej

  • Avatar

    Herceptyna w leczeniu przedoperacyjnym

    Mam 42 lata.12.09. zgłosiłam sie do Poradni Chorób Piersi celem wykonania profilaktycznej mammografii (nie czułam żadnego guzka). Przed wydaniem skierowania dr onkolog wybadała mi 1 węzeł powiększony ruchomy w lewym dole pachowym. Mammografia nic nie wykazała, natomiast w USG lewej piersi na godz. 3 guzek 12 x 17 mm oraz 2 węzły pachowe 10 mm i 20 mm. Jestem po biopsji cienkoigłowej (guzek - rak piersi, węzeł większy -rak piersi, piszę ogólnie, bo tego wyniku nie miałam w ręce) oraz gruboigłowej guza: ca ductale invasivum G2, receptor ER (met.Quick score wg Allreda) PS5+IS2=TS7, receptor PR (metoda jw) PS2+IS2=TS 4, Her2/neu (+3), Ki67(+) w ok. 40% komórek, podtyp biol-luminalny B, Her-2 dodatni, e-cadherin (+). Co oznacza punktacja receptorów TS7 i TS 4 (widziałam oceny w procentach) - czy jest słabo czy wysoce hormonozależny? Do jakiego typu chemioterapii potrzebna jest ocena e-cadherin? Oglądałam wykład prof Jassema z PO ASCO 2012 i jest nowy lek, który łączy się z receptorem i wprowadza cytostatyk bezpośrednio do komórki - nie pamiętam teraz nazwy (czy jest on w fazie badań? czy może dostępny w Polsce?) oraz ponoć w Zachodniej Europie herceptynę podaje się równoczasowo z chemioterapią w leczeniu neoadjuwantowym, a jak jest u nas? I czy w moim typie guza istnieje potwierdzona obserwacją szansa na wyleczenie?   

    więcej

  • Avatar

    Ćwiczenia fizyczne, sauna, fizykoterapia

    Pięć lat temu wyleczyłam raka T2NoMo G3, 3-, BRCA1+ operacja oszczędzająca pierś - chemia 4 x AC, naświetlania, profilaktycznie usunięta macica z jajnikami (były tylko łagodne mięśniaki -8 cm), lekka niedoczynność tarczycy: łykam euthyrox i wyniki "tarczycowe" są wyregulowane. Raz w roku mam rezonans, często mam różne badania, kontroluję się trochę może na wyrost w obawie o przerzuty, ale moje pytanie dotyczy czegoś innego. Otóż mam lekką nadwagę, zapisałam się do fitness clubu, jest tam sauna. Czy mogę korzystać z sauny, ćwiczyć na bieżniach, robić "brzuszki" itp. Mam 44 lata, jestem aktywna zawodowo, martwi mnie moja waga (75 kg przy 164 cm wzrostu), zresztą nie tylko o wagę tu chodzi! Co Pan o tym myśli?

    więcej

  • Avatar

    Gdzie leczyć guz neuroendokrynny?

    1,5 roku temu wykryto u mnie guz neuroendokrynny, przez ten okres schudłam 30 kg. Robione mam tylko różne badania i zero leczenia, co dalej?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie?

    Proszę o interpretację wyników badania oraz odpowiedź, jaki czeka mnie tok leczenia. Jestem po operacji oszczędzającej lewej piersi. Usunięto mi guz o wielkości 2 x 3 cm (T2). W wyciętym fragmencie znajdowały sie dwa ogniska o średnicy 0,4 i 0,6 cm, w świetle naczyń krwionośnych obecne embolia carcinomatosae. W granicy tylnej i bocznej obecny ogniskowo naciek w/w carcinoma. W dwóch na 25 przebadanych węzłów chłonnych obecne metastazy carcinoma z nowotworu sutka. Metastazy o maksymalnej średnicy 0,5 cm nie perforują torebki węzłów. Wynik hist-pat.: carcinoma ductale infiltans NOS B-R-Elston 6 pkt (G2). Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 50% (+) 5 pkt. Receptory progesteronowe w części inwazyjnej 40% (++) 6 pkt. HER-2 w części inwazyjnej (3+). Po 2 tygodniach od BCT dokonano poszerzenia marginesów i stwierdzono w wyciętym fragmencie w świetle kilku naczyń krwionośnych obecne emboliae carcinomatosae. Granice wycięcia bez zmian nowotworowych. Onkolog na moje pytanie, jakie są rokowania, odpowiedział mi, że "kobieta w wieku 60 lat żyje z rakiem nawet bez operacji i umiera np. na zawał". A ja mam 40 lat, więc zinterpretowałam sobie to jako wyrok. Chemioterapeuta zasugerował profilaktyczne usunięcie macicy z przydatkami (mam mięśniaki), ale ja zrobiłam badania genetyczne i nie wykryto u mnie żadnej z trzech mutacji w genie BRCA1 (exon 11, exon 20, exon 5).

    więcej

  • Avatar

    Czy przyjmować tamoksyfen?

     Mam 37 lat. W kwietniu 2012 r. po wycięciu przewodów wydzielających w piersi lewej stwierdzono ogniska śródprzewodowego raka sutka DCIS VAN Nuys 1, ponadto w jednym z przewodów utkanie wczesnego śródprzewodowego raka brodawkowatego (bez naciekania tkanek okołoprzewodowych) nie dochodzące do skoagulowanych marginesów zabiegu. Powyższy wynik spowodowł, że w lipcu 2012 r. przeszłam operację podskórnej prostej amputacji piersi lewej wraz z usunięciem sutka. Po operacji wynik był następujący: carcinoma intraductale Van Nuys II. Zmiana wycięta w granicach tkanek zdrowych; IHC: receptory ER i PR (++) w 70% komórek; Ki 67 (+) poniżej 5 % komórek. Bardzo proszę o interpretację wyniku ponieważ lekarz onkolog zastanawia sie nad podaniem tamoksyfenu. Stwierdził, że mając na uwadze jego skutki uboczne mogą być one dla mnie groźniejsze niż korzyści z przyjmowania leku. Poprosił o przemyślenie decyzji, czy lek przyjmować czy też nie. Nie umiem sama podjąć takiej decyzji. Co powinnam zrobić?  

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do leczenia herceptyną

    Czy przy takich receptorach mojej mamy jest wymagane przyjmowanie herceptyny: ER -, PR -, HER - 2/neu (+++). Odbierając te wyniki lekarz przedstawił nam czarny scenariusz a mimo to nie zalecił herceptyny. Mama zakończyła czerwoną chemię i radioterapię. Lekarz zalecił kontrolę za trzy miesiące. Wszystkie wyniki mama ma dobre. Po kontrolnym USG piersi, narządów rodnych oraz brzucha – brak zmian nowotworowych. Dane choroby: operacja oszczędzająca, wynik po wycięciu: kwadrant sutka prawego - Carcinoma ductale invasivum G3 BR 8 pkt. zmiana średnicy 22 mm. Brak przerzutów do węzłów i innych wycinków wkoło guza. Schemat leczenia: FAC I kurs, następne: FEC V kursów razem VI. W tej chwili mama zakończyła leczenie wszystkie wyniki są ok, nie ma nowych zmian. Podniosły się troszkę markery były 9,5 teraz są 11. Panie doktorze bardzo proszę o pomoc, wydaje mi się, że przy takiej wielkości guza, a także ujemnych receptorach mama powinna mieć zaleconą herceptynę. Nie wiem, co mam robić i do kogo się zwrócić. Proszę również o Pana zdanie jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Czy w każdym przypadku hormonoterapia trwa 5 lat?

    Zachorowałam na raka piersi w styczniu 2007 roku. Stopień złośliwości G3, hormonozależność PR 80% ER 80%, Her +++, wyciętych 16 węzłów z tego 6 zajętych. Przeszłam całkowitą mastektomię, radioterapię, leczenie herceptyną i hormonoterapię. Przez pierwsze 2 lata i 3 miesiące otrzymywałam tamoxifen, następnie (po usunięciu jajników- profilaktycznie metoda laparoskopii) otrzymałam arimidex, który biorę juz 2 lata i 9 miesięcy. W chwili obecnej minęło 5 lat całkowitego przyjmowania hormonów. Wiem, ze standardowo hormonoterapia trwa 5 lat - jednak spotkałam sie z opiniami, że w przypadku gorszych początkowo prognoz, lepiej byłoby zalecić przedłużenie hormonoterapii o kolejne 2 lata.

    więcej

  • Avatar

    Czy to możliwe, że rak potrójnie ujemny stał się hormonozależny?

    W czerwcu 2011 roku mastektomia, G3, potrójnie ujemny rak przewodowy, 2 przerzuty do węzłów, brak mutacji, chemioterapia 6 x TAC, naświetlania blizny i okolicy nadobojczykowej ,w sierpniu 2012 woda w opłucnej, koniec sierpnia wideotorakoskopia, biopsja opłucnej i pleurodeza talkowa, zabieg udany, stwierdzony przerzut do opłucnej i tu zdziwienie, wynik mikroskopowy ER/+/ w 90 % komórek /PS5,IS2/, PGR/+/ w 1 % komórek/PS1,IS2/, HER 2 /2+/, po FISH-u jednak ujemny?! Czy to oznacza, że rak stał się hormonozależny? Jakie w związku z tym może być przewidziane leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Komórki raka w biopsji cienkoigłowej, siemię lniane

    Mam 50 lat. 22.06.2012 mammografia wykazała mikrozwapnienia w prawej piersi, skala birads 5. Lekarz zlecił mi biopsję cienkoigłową, która potwierdziła komórki rakowe. Jest podejrzenie o zmianę niezłośliwą, więc kolejne skierowanie dostałam na biopsję próżniową. Ponieważ w dniu w którym miało być wykonane badanie (23.08.2012) zepsuł się mammotom, to od tamtej pory czekam. Nic innego mi nie pozostaje, ale mam pytanie: czy mikrozwapnienia są hormonozależne, czy nie? Czy wykażą to dopiero wyniki biopsji? Czy w tym wypadku mogę stosować w diecie mielone siemię lniane, czy nie powinnam?

    więcej

  • Avatar

    Sarkoidoza płuc

    Jestem po mastektomii, chemioterapii i radioterapii. Ostatnio stwierdzono sarkoidozę płuc - bez leczenia, do tej pory tylko obserwowaliśmy. Ostatni wynik z TK wykazał iż zmiany w płucach się powiększają. Na wizycie u pulmonologa dowiedziałam się, że gdyby nie moja zasadnicza choroba, to byłabym leczona sterydami, a tak jeszcze czekamy na powtórne badanie pod koniec roku. Czy możliwe jest aby sterydy spowodowały uaktywnienie się komórek nowotworowych? Czy należy czekać z podjęciem leczenia 5 lat pomimo iż stwierdzono u mnie mutację genu?

    więcej

  • Avatar

    Bieganie i aerobik podczas terapii herceptyną

    Mam 35 lat. Jestem po operacji oszczędzającej. Guz 12 mm, hormonozależny, G3, HER2 3+. Zastosowane leczenie to chemia 6 x FAC, radioterapia, obecnie tamoksifen + lucrin oraz herceptyna. Chcę zapytać, czy mogę bez obaw uprawiać rekreacyjnie sport a konkretnie bieganie i aerobik? Nadmienię, że operacja była 5 stycznia, chemię zakończyłam w czerwcu a naświetlania 28 lipca.

    więcej

  • Avatar

    Silne bóle w kręgosłupie i nogach

    Mam 34 lata. Dwa lata temu przeszłam oszczędzającą operację prawej piersi, z wycięciem węzłów. Następnie była chemioterapia 4 x AC, radioterapia i 17 wlewów herceptyny, oraz cały czas zażywam Nolvadex D i Zoladex. Obecnie jeżdżę do WCO co trzy miesiące na kontrolę. Od jakiś 4 miesięcy mam silne bóle w kręgosłupie i w całych nogach (najbardziej stopy i uda). Ból jest na tyle silny, że rano nie mogę wstać z łóżka. Nie wiem co mam z tym zrobić, zwykłe leki przeciwbólowe już nie pomagają, a ketonalu forte nie chcę więcej zażywać, bo zaczynam się po nim źle czuć. Proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Podwiązanie jajowodów

    Mam 32 lata, 9 miesięcy temu miałam oszczędzającą operację, później radioterapię, teraz biorę tamoksifen. Rozważam podwiązanie jajowodów.  Czy w moim przypadku jest to wskazane? Mój  nowotwór był T1, węzły czyste, ER 8/8, PR 0/8, HER2 (-). Zoladexu nie dostaję i nie dostanę niestety, decyzja lekarza.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie stomatologiczne z zastosowaniem metalowych wkrętów

    Proszę o opinię, czy mogę być leczona stomatologicznie z zastosowaniem metalowych wkrętów, jeżeli jestem po leczeniu na raka piersi T2N1M0 rak hormonozależny. Leczenie to operacja oszczędzająca, chemioterapia 6 kurów FAC, radioterapia 30 lamp i teraz leczenie hormonalne. Czy są jakieś ograniczenia po takim leczeniu? 

    więcej

  • Avatar

    Endometrium 16mm podczas kuracji tamoxyfenem

    Mam obecnie 60 lat. 3 lata temu w trakcie operacji redukcji piersi, znaleziono u mnie raka in situ 4,5 mm, hormonozależnego, comedo, cribriform, nuklear grade 3/3. Po dyskusjach i konsultacjach (radioterapia i hormonoterapia czy tylko hormonoterapia) w 2 instytutach zdecydowałam się na Tamoksifen. Minęły 3 lata. Moje endometrium urosło do 16 mm. Zastanawiam się, czy kontynuować tamoksifen, czy go  zmienić lub zaprzestać całkiem hormonoterapii. Mammografia i MRI ok, markery nigdy nie były robione. Co Pan Doktor o tym sądzi?

    więcej

  • Avatar

    Rak szyjki macicy

    Jestem po wycięciu stożka szyjki macicy metodą Sztundorfa. Niestety wynik nie wyszedł pozytywny: rak płaskonabłonkowy rogowaciejący szyjki macicy G 2. W wycinkach stwierdza się ogniska inwazji nowotworu o max. głębokości 10 mm i max. wymiarze wertykalnym 9 mm, margines od strony bocznej 3 mm od strony kanału 5 mm. Ponadto stwierdza się w nabłonku płaskim utkanie raka in situ w odległości 1 mm od bocznej linii ciecia pT1B1. Moje pytanie dotyczy metody, którą by Pan zalecił - interwencja chirurgiczna czy radioterapia + brachyterapia?  

    więcej

  • Avatar

    Które dokumenty medyczne są najważniejsze?

    Przeszłam leczenie onkologiczne (4 AT, 4 TAC) mastektomia, radioterapia. Wyjeżdżam za granicę i będę tam robić badania kontrolne. Ale nie wiem, które z moich dokumentów medycznych są istotne. Część kart informacyjnych wydaje się powtarzać to samo, różnią się tylko wynikami krwi i datą, a tłumaczenia są drogie. Z drugiej strony, nie znam się na tym, więc nie wiem czy lekarzowi nie będą potrzebne wszystkie szczegóły. Czy mógłby mi Pan Doktor poradzić co jest najważniejsze?

    więcej

  • Avatar

    Czy można używać lampy SOLUX?

    W czerwcu 2003 roku miałam operację oszczędzającą lewej piersi. Moje leczenie to: 25 zabiegów radioterapii oraz przez 5 lat hormonoterapia. Mam problem z zatokami czołowymi, a także obocznymi nosa. Czy mogę nagrzewać zatoki lampą SOLUX?  

    więcej

  • Avatar

    Suchość w ustach i drogach oddechowych po chemioterapii

    W styczniu miałam operację usunięcia pęcherza i okolicznych narządów z powodu raka pęcherza C67. Po ok. 3 miesiącach okazało się , że jest przerzut do płuc. Od połowy sierpnia przechodzę chemioterapię (Cisplatinum i Gemcitabinum). Dodam, że od 1990r. mam rurkę tracheotomijna z powodu ziarniniaka wegenera. Ogólnie leczenie przebiega dość dobrze ale mam jeden WIELKI problem. Mam wielką suchość w drogach oddechowych. Przy próbie odkaszlnięcia nawet pojawia się krew. Proszę mi poradzić jak mogłabym nawilżać skutecznie drogi oddechowe. Robię inhalacje z soli fizjologicznej, biorę Mukolinę, vit B2, vit A+E. Może Pan mi coś doradzi i proszę napisać czy to jest normalne i czy to minie. Dodam, że tydzień temu miałam grzybicę w buzi i brałam Nystatynę oraz Flumycon( chyba pomogło). Oddycham tylko przez rurkę, więc naprawdę cierpię z tego powodu.  

    więcej

  • Avatar

    Czy zakończenie hormonoterapii oznacza koniec leczenia?

    W lutym 2007 roku przeszłam operację mastektomii prawej piersi. Usunięto mi też węzły chłonne. Potem była chemioterapia i radioterapia, przez 2 lata zoladex i do dzisiaj tamoxifen. Zażywanie tego drugiego leku wkrótce kończę. Chciałabym wiedzieć, czy powinnam brać jeszcze jakieś leki? Czy zakończenie terapii tamoxifenem oznacza też koniec leczenia?  

    więcej

  • Avatar

    Czy są wskazania do radioterapii?

    Mam 37 lat, w marcu został u mnie wykryty nowotwór wielkości 29 mm x 18 mm. Została wykonana biopsja gruboigłowa, badanie receptorów wykazało, że jest to nowotwór potrójnie ujemny. Badania genetyczne, mimo że moja mama zmarła w wieku 47 lat na nowotwór piersi, nie potwierdziło obecności mutacji genu. Zostałam poddana chemioterapii AT 6 kursów. Następnie przeszłam radykalną mastektomię łącznie z usunięciem węzłów chłonnych z jednoczesnym odtworzeniem piersi z płata pobranego z pleców. Badanie histopatologiczne po operacji wykazało brak komórek nowotworowych w piersi jaki i również w węzłach chłonnych. Czy obecnie powinnam zostać poddana radioterapii? Jakie są moje rokowania na przyszłość?  

    więcej

  • Avatar

    Czy rezygnacja z chemioterapii bardzo zmniejsza szanse na pokonanie choroby?

    W lipcu tego roku przeszłam operację usunięcia piersi z biopsją wartownika, węzły chłonne bez przerzutów. Guz wielkości 17x13 mm. T1NOMO. Her2+3, ER 7/8, PR 6/8. Pani onkolog zaleca 6 cykli chemii EC, herceptynę i hormonoterapię zoladexem i tamoksifenem. Czy w moim przypadku nie da się uniknąć chemii? Pani doktor twierdzi, że wszystkie te formy terapii są standardową profilaktyką po chirurgicznym usunięciu guza. Przyznam, że mam obawy przed tak silną profilaktyką, zwłaszcza przed chemioterapią, która trochę przypomina mi walkę z komarem za pomocą dział artyleryjnych. Pani dr na moje obawy odpowiada, że można przyjąć tylko terapię herceptyną i hormonoterapię, ale nie wykorzystam wtedy wszystkich możliwości w walce z chorobą. Czy Pan doktor też uważa, że chemioterapia to konieczność? Czy rezygnując z niej bardzo zmniejszam swoje szanse na pokonanie choroby?  

    więcej

  • Avatar

    Jaka terapia powinna być zastosowana?

    Dwa tygodnie temu amputowano mi prawą pierś, otrzymałam wyniki badań histopatologicznych z rozpoznaniem naciekającego raka sutka (preparaty II, III) oraz przerzuty do węzła chłonnego pachy (preparat I). Mikroskopowo: W ściankach loży po usuniętym guzie ognisko naciekającego raka zrazikowego. W otaczającym miąższu zmiany dysplastyczne, m.in. wieloogniskowa brodawczakowatość wewnątrzprzewodowa. Przerzuty raka w (36/60) węzłach chłonnych dołu pachowego z naciekaniem torebek i tkanki tłuszczowej okołowęzłowej. IHC: receptor ER (+++/++) W 95% komórek PR (++) w 40% komórek HER2 (0) ujemny Ki67(+)<5% komórek. Proszę o informację jaka terapia powinna zostać zastosowana i czy z podanych informacji wynika jaki jest stopień złośliwości raka? Jak duże jest prawdopodobieństwo przerzutów i jakie mam szanse na wyleczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie uogólnionego raka piersi potrójnie ujemnego z mutacją BRCA1

    Nawrót choroby po trzech latach - przerzuty i leczenie xelodą przez rok bez skutku, nowe przerzuty i zmiana chemii, od 7 cykli na deksotaksolu. TK potwierdziło: 14 procent choroby do przodu. Jestem genetyczna. Receptory wszystkie ujemne. Czy pozostaje tylko leczenie chemią? 2007 mastektomia i 6x TAC, naświetlania.  

    więcej

  • Avatar

    Ból w łopatce, obojczyku i nadgarstku

    W listopadzie 2011 zdiagnozowano u mnie carcinoma ductale, G3, HER2 3+ , Er i Pr negatywny, Ki 67%, p53 99%, guz był wielkości 4 cm w  lewej piersi, po stronie wewnętrznej, wysoko niedaleko mostka. Wykonana scyntygrafia była negatywna. Przeszłam 12 cotygodniowych cykli taxol + herceptyna przed operacja. W kwietniu miałam operację, guz całkowicie zniknął i zdecydowano sie na usuniecie tylko obszaru, w którym guz sie znajdował, wraz z marginesem 2 cm i 5 węzłami chłonnymi (wszystkie zrośnięte razem z wartownikiem, wszystkie czyste). Od początku maja do końca sierpnia ponownie brałam taxol + herceptyna w cotygodniowych dawkach. Od początku września rozpoczęłam radioterapię i herceptynę w dawkach co 3 tygodnie/rok. Niestety od kilku miesięcy, mniej więcej od marca boli mnie lewe ramię (po operowanej stronie) głównie staw łopatki. Ból promieniuje na kość obojczykowa. Od 3 tygodni zaczął mnie bolec również nadgarstek. Czy możliwe jest, że w trakcie leczenia, czy przerwy, którą miałam (w marcu przed operacją i kwietniu po operacji) kiedy nie brałam żadnych leków, doszło do przerzutów do kości? Czy ból jest związany z operacją? Co powinnam zrobić jakieś badania?  

    więcej

  • Avatar

    Jaką metodą usunąć zmianę łagodną?

    We wrześniu stwierdzono u mnie raka piersi lewej - carcinoma ductale invasivum G2NG3. W maju przeszłam mastektomię, wcześniej 8 cykli chemii FAC, a po operacji 25 naświetlań. W piersi prawej również stwierdzono zmiany. USG wykazało na granicy kwadrantów bocznych dość gładko okonturowany hypoechogeniczny guz o wymiarach 27 x 15 x 26 mm. Zrobiono biopsję gruboigłową - fibroadenoma, kategoria B2, zmiana łagodna. Mój chirurg proponuje mi usunięcie tej zmiany metodą biopsji mammotomicznej. Byłabym zdecydowana na taki zabieg, ale chciałabym zasięgnąć Pana opinii. Czy ze względu na moją sytuację (rak drugiej piersi) oraz wielkość zmiany jest to najlepsza metoda? Czy może poddać się operacji klasycznej? Co Pan o tym sądzi?

    więcej

  • Avatar

    Czy rezonans magnetyczny piersi może pomóc w podjęciu decyzji o zakresie operacji?

    Czy badanie RM piersi może być przydatne przed wyborem rodzaju operacji? Mam kilka zmian w l. piersi. BAC : kilka niewielkich zmian z 2 rodzajami komórek - normalne i atypowe. W innej zmianie - niewielka ilość komórek nowotworowych. Jeden lekarz sugeruje całkowite usunięcie tej piersi a drugi wycięcie 3 największych zmian i badanie wycinków oraz sprawdzenie wartownika. Czy w tej sytuacji RM piersi może pomóc w podjęciu decyzji?

    więcej

  • Avatar

    Jakie będzie dalsze leczenie?

    Bardzo proszę o interpretację wyników i dalsze leczenie: Carcinoma ducate G2 infiltrans mammae. Guz wycięty w całości. W wycinkach z miąższu sutka poza guzem widoczne cechy łagodnej dysplazji z przewagą włóknienia i torbielami. Węzły chłonne bez przperzutów nowotworowych. Wynik badania węzłów CK AE1AE3: 1 węzeł (-). wycięty węzeł wartowniczy Poziom receptorów: ER- 100% komórek /3+ TS 8/8 (POZYTYWNY), PR -100% komórek/3+ TS 8/8 (pozytywny), HER 2 2+( niejednoznaczny) po badaniu FISH -negatywny, brak amplifikacji genu Her 2.

    więcej

  • Avatar

    Czy jest szansa na operację oszczędzającą?

    Jestem po sześciu kursach chemioterapii AC przedoperacyjnej. Rozpoznano u mnie w kwietniu 2012 r. raka inwazyjnego w lewej piersi C50.4 T2N0M0. Badanie USG wykryło hypoechogenną spikularną zmianę o wymiarze poprzecznym 11 na 22 mm ciągnącą się od obwodu do okolicy otoczki z widocznymi zwapnieniami. Doły pachowe bez lymphadenopatii. Mammografia: w piersi lewej widoczne KGZ na godz. 2 skupisko mikrozwapnień o podejrzanym charakterze. Wyniki biopsji gruboigłowej były następujące :inwazyjny rak przewodowy NHG3. Nie wykazano obecności receptorów estrogenowych, wykazano obecność receptorów progesteronowych w mniej niż 10% jąder komórkowych. Odczyn białka HER 2 pozytywny w komórkach raka naciekającego (Score 3 +). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w 45% jąder komórkowych. Poinformowano mnie, że chemioterapia przed operacją ma za zadanie zmniejszenie guza, co dałoby szansę na operację oszczędzającą, po której poddana będę radioterapii i terapii herceptyną. Reakcja na leczenie była dobra, już po trzeciej chemii lekarze w badaniu palpacyjnym stwierdzili, że jest poprawa. Przed szóstym cyklem wykonano USG, w którym nie stwierdzono zmian ogniskowych i w ogóle żadnych zmian. Pani radiolog zaleciła jeszcze wykonanie mammografii. Wynik mammografii jest następujący: piersi o budowie mieszanej, w kgz piersi lewej widoczny obszar podejrzanych mikrozwapnień o wym. 30 na 9 mm. Poza tym podejrzanych o złośliwość zmian i mikrozwapnień nie stwierdza się. Czy mam szansę na operację oszczędzającą? Kwadrantektomię, czy może szerokie wycięcie guza? (Nosze miseczkę B ) Dodam jeszcze, że mam 45 lat, nie choruję na inne choroby, a chemioterapię zniosłam bardzo dobrze.

    więcej

  • Avatar

    Elastografia piersi

    Mam pytanie dotyczące elastografii piersi. Z opisów wnioskuję, że jest to badanie dokładniejsze niż zwykłe USG, pozwalające doprecyzować różnice pomiędzy Birads 3 i 4, nawet rozstrzygające na tyle, że nie ma konieczności wykonywania biopsji. Jeżeli rzeczywiście tak jest, dlaczego nie wykonuje się go standardowo w badaniach kontrolnych, w sytuacji, gdy występuje Birads 3? Z tego co wiem (być może jestem w błędzie), dostępne jest to jedynie prywatnie. Czy ośrodki onkologiczne dysponują takim sprzętem? Jeżeli tak, to które?

    więcej

  • Avatar

    Tłuszczak

    Jestem 2 lata po amputacji piersi, przeszłam cale leczenie, rak był hormonozależny i biorę hormony. 2 tygodnie temu robiłam USG pozostałej piersi i wyszło, że mam tłuszczaka 13 na 6 mm. Lekarz powiedział, że nic sie z tym nie robi. W zeszłym roku miałam robioną mammografię i nic mi nie mówił, że mam tłuszczaka, teraz nie wiem czy iść do innego lekarza i usunąć, czy jak ten powiedział - nic nie robić. Boję się, żeby nie zrobiło sie z tego coś i jeszcze pytanie czy tak widać na USG, że to tłuszczak i dlaczego nie może mi tego usunąć i dlaczego jest taki pewny że to tłuszczak?  

    więcej

  • Avatar

    Do jakiego lekarza pójść?

    Mama otrzymała wynik z badania histopatologicznego: Pobrane tkanki i narządy: Pacha prawa - guz 4x2, 4x2 cm - część centralna. Część obwodowa guza. Wycinek II śr. 1,5 cm z węzłem chłonnym. Wycinek III śr. 1 cm. Rozpoznanie patomorfologiczne: Carcinoma ductale invasivum mammogenes. Komórki guza cechuje ekspresja: ER - PS 5 + IS 3=TS 8 PR - PS 2+ IS 2 = TS 4 HER-2 -reakcja błonowa negatywna (+1) Ki 67(+) w ok. 30% komórek Podtyp biologiczny - luminalny B - HER-2 ujemny Przedstawione wyniki są z pobrania wycinka z dołu pachowego, ale również wyczuwalnego guza ma na szyi a teraz zrobił się kolejny również duży i twardy leżący bardziej w stronę ramienia. Czy to przerzuty? Wszystko to nastąpiło w ciągu około 2 miesięcy. Do jakiego lekarza ma się skierować (onkolog?) i co to za choroba? Jakie są rokowania, jak to sie leczy? Idziemy do lekarza ale termin mamy dopiero umówiony.

    więcej

  • Avatar

    Testy krwi przed planowanym leczeniem

    Mam zapytanie odnośnie testów z krwi, badających która "chemia" jest dla chorego najbardziej adekwatna, prowadzonych za naszą zachodnią granicą, gdzie wysyła się krew chorego na nowotwór i tam próbka krwi traktowana jest powszechnie stosowanym chemioterapeutykami i innymi lekami jakie są ogólnie stosowane przy nowotworach. Myśli Pan Doktor, że daje to jakąś faktyczną odpowiedź na pytanie, który z chemioterapeutyków lub innych leków najbardziej zadziała u chorego? Czy jest udowodnione w jakiś sposób takie podejście do planowania leczenia na podstawie tych testów?

    więcej

  • Avatar

    Niepokojące dolegliwości na początku terapii hormonalnej

    Mam 36 lat. Jestem po kwadratenktomi piersi lewej, przebyta radioterapia, obecnie - od 17.08. zoladex i tamoxifen i już zaczęłam odczuwać ból brzucha, a uściślając chyba jajników. Czy to możliwe aby dolegliwości zaczęły się już tak w krótkim czasie po rozpoczęciu terapii? Brzuch mam twardy, większy, ból powoduje dyskomfort. Czy można zminimalizować tę dolegliwość w jakiś sposób?

    więcej

  • Avatar

    Czy to stan przedrakowy?

    Mam 30 lat, jestem obciążona mutacją BRCA1, ostatnio wykonany miałam MR piersi z kontrastem, wynik to: "Utkanie obu piersi tłuszczowo-gruczołowe. Miąższ rozłożony symetrycznie, o prawidłowej intensywności sygnału w sekwencjach przed podaniem środka kontrastowego. W sekwencji dynamicznej po dożylnym podaniu środka kontrastowego w piersi prawej w górno-zewnętrznej ćwiartce, w odległości około 3 cm od brodawki sutkowej uwidacznia się hyperintensywne ognisko wielkości 7x5mm, które wykazuje charakter wzmocnienia typu II (szybkie wzmocnienie fazą plateau). Poza tym w prawej jak i w lewej piersi nie stwierdza się zmian ogniskowych o nieprawidłowej intensywności sygnału w sekwencji dynamicznej po podaniu środka kontrastowego. Doły pachowe bez cech adenopatii. Obraz przemawia za charakterem łagodnym najprawdopodobniej jest to fragment prawidłowej, nieco bardziej wzmacniającej się tkanki gruczołowej (zrazika 0) ". Po rezonansie wykonane miałam badanie USG: "Piersi o budowie mieszanej, gruczołowo-tłuszczowej. W prawej piersi w kw.górno - zew. obwodowo, na granicy z dołem pachowym (godz.10.30 ) widoczne słabo odgraniczone ognisko hypoechogeniczne o wym 7x5mm wykazujące unaczynienie na jego obwodzie - może odpowiadać zmianie widocznej w badaniu MR". Wykonaną miałam biopsję cienkoigłową wynik: "zmiana łagodna". Czy mam się czym martwić? Czy jest to stan przedrakowy?  

    więcej

  • Avatar

    Rozrzedzenie struktury kostnej

    Mam 32 lata, w 2010 roku przeszłam leczenie z powodu raka piersi, obecnie jestem w trakcie hormonoterapii (Tamoxifen i Zoladex). Kontrolne badanie TK jamy brzusznej i miednicy wykazało: "Trzony kręgów od TH11 do L4 z obecnoscią guzków Schmorla. Krawędzie górne i przednie trzonów kręgów L4 i L5 z obecnością wyostrzeń i nadżerek kostnych - zmiany zwyrodnieniowe? Przebudowa utkania kostnego trzonu kręgu L4 w postaci rozrzedzenia struktury kostnej w jego centralnej części z ubytkiem włącznie. Ze względu na rozpoznanie główne wskazana jest czujność diagnostyczna i kontrola zmian o charakterze przebudowy kostnej w odcinku lędźwiowym kręgosłupa." Proszę o interpretację.

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do podawania herceptyny

    Mam pytanie odnośnie raka sutka mojej mamy. Wynik biopsji: carcinoma ductale invasivum G2. 3 cm średnicy, TIIN0M0. ER -, PR -, Her2 (+3), Ki67 10%, podtyp biologiczny nieluminalny Her2+. Jakie są rokowania zważywszy, że jest to guz Her2 dodatni, a węzły chłonne nie są zajęte? I czy warto podawać herceptynę kobietom bez przerzutów?  

    więcej

  • Avatar

    Opis receptorów hormonalnych i HER2

    Mam 46 lat. Jestem po mastektomii podskórnej piersi lewej z wszczepieniem protezy piersiowej. Węzły nie zostały wycięte, bo biopsja węzła wartowniczego wykazała: Limphonodulitis chronica non specyfika sine neoplasmate (0/5). Rozpoznanie: C- 50. Nowotwór złośliwy sutka lewego - dwuogniskowy. Guz A Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. (G1) - guz o wym. 10x5 mm - wokół guza A obecne są cechy angioinwazji - proces nie nacieka skóry i nie perforuje powięzi od strony mięśnia piersiowego. Guz B Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. (G1) -guz o wym. 5x4mm - wokół guza B brak jest cech angioinwazji - proces nie perforuje powięzi do strony mięśnia piersiowego - granica przednia poza skórą mastektomii dla guza B bez zmian nowotworowych. Pozostały materiał z piersi bez zmian nowotworowych. Dla guza A i guza B: - receptory estrogenowe w części inwazyjnej 25% (+) 4 pkt. - receptory progesteronowe w części inwazyjnej 1,5% (+) 3 pkt. - Her-2 w części inwazyjnej (1+) Ki67(+) - w poniżej 1% komórek nowotworowych.   Bardzo proszę mi wyjaśnić co oznaczają te ilości % przy opisie receptorów i to Her ? i jakie jest rokowanie.  

    więcej

  • Avatar

    Czy przy dodatnich ER i PR powrót miesiączki jest groźny?

    W 2008 roku, w wieku 38 lat zdiagnozowano u mnie 3 spore zmiany rakowe (1,0-2,7cm), po biopsji: Ca ductale infiltrans G2, ER-60%, TS6/8, PR-40%, TS7/8, HER-2-3. Zastosowano chemioterapię przed i pooperacyjną, mastektomię, radioterapię, herceptynę. Na 22 wycięte węzły chłonne 5 z przerzutami (4+1+0). Tamoxyfen zaczęłam brać dopiero przy końcu podawania herceptyny - wiosną 2010, aktualnie minęły już ponad 2 lata - w ciągu których wrócił mi okres i wciąż nieregularnie występuje (co 30-75dni). Teraz mam 42 lata, nie mam żadnych objawów menopauzy, ale martwię się , że moje jajniki wciąż pracują, co przy dodatnich ER i PR może być dla mnie groźne. Czy nie powinnam włączyć jakiejś kastracji chemicznej? Ile razy pytam o dodatkowe leki na wizycie u onkologa wyczuwam "opór materii" i nie wiem właściwie z czego to wynika.

    więcej

  • Avatar

    Mikrozwapnienia o charakterze mleka wapiennego

    Rok temu moja mama przeszła operację oszczędzającą- rozpoznanie pT1c, węzły czyste, dodatkowo radioterapia i tamoksifen. W tym roku podczas kontrolnej mammografii w drugiej piersi rozpoznano rozproszone mikrozwapnienia o charakterze mleka wapiennego. 2 lata temu mammografia też je wykazała. Lekarz stwierdził, że są to zmiany łagodne i nie trzeba robić biopsji tylko kontrolować poprzez mammografię co 6 miesięcy. Czy uważa Pan, że trzeba to już wyciąć, czy zastosować się do polecenia lekarza?

    więcej

  • Avatar

    Wynik po usunięciu guza

    U mojej mamy (wiek 67 lat ) usunięto guza lewej piersi. Rozpoznanie z biopsji przed operacją - susp.Ca.mammae sin. Opis badania histopatologicznego po operacji: Makro: fragment tkanki sutka lewego o wymiarach 9X6X4 cm z fragmentem skóry o wymiarach 4X1 cm. W części przyśrodkowej tego fragmentu 1 cm od granicy cięcia chirurgicznego obszar o wzmożonej spoistości, wtopiony w tkankę mastopatyczną o wymiarach 2x1,5x1,5 cm, granica tylna około 0,5 cm. Po za tym obszarem tkanka mastopatyczna i tkanka tłuszczowa bez zmian. Mikro: Carcinoma lobulare invasivum dispersum, pT1c, mamae sin. W preparacie widoczny naciek raka na granicy tylnej odcięcia chirurgicznego. Proszę o interpretację tego wyniku, rokowania i wskazanie metod leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Chemioterapia "czerwona".

    Jestem po operacji oszczędzającej, rak piersi lewej 2.5cm. G2 T2N1N0 ER(++) ,PR(+++) HER ujemny Zalecono mi leczenie 6 kursów chemii wg schematu FAC co trzy tygodnie, potem radioterapia i hormonoterapia. Proszę o opinię czy w moim przypadku jest konieczna chemia czerwona, boję się jej skutków dla mojego zdrowia.  

    więcej

  • Avatar

    Kontrolowanie stanu zdrowia po leczeniu raka piersi.

    Jestem po amputacji piersi z powodu raka piersi operacje miałam w marcu 2003 roku przeszłam chemioterapie 5 lat tamoxifen i międzyczasie 2 lata leczenie zoladexem .....po zoladexie wrócił mi okres, do tej pory miesiączkowałam ...od dwóch miesięcy nie miesiączkuje wydaję mi sie ze zaczyna sie menopauza i chciałam spytać w jaki sposób kontrolować swoje zdrowie i jakie robić badania ?

    więcej

  • Avatar

    Wyniki badań histopatologicznych

    Moja mama jest po mastektomii piersi prawej z usunięciem węzłów chłonnych. Jej wynik badań immunohistochemicznych to: ER i PGR - obie reakcje silnie dodatnie w 90% komórek nacieku raka, HER2 - reakcja dodatnia w części komórek nacieku raka, ale nieciągła i o słabej ekspresji( +1), Ki 67 - reakcja dodatnia w około 10% komórek nacieku raka. Co to oznacza? Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja badania histopatologicznego.

    Proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego. Opis makroskopowy: Amputowana pierś prawa o wymiarach 15x18x3 cm z tkankami pachy 10x7x2,5 cm i płatem skóry 14x4 cm. Masa 300g. Na granicy kwadrantów zewnętrznych obecny guz 2,5x5x1,7 cm oddalony o 2 cm od granicy górnej, 0,1 cm od podłoża i 1,3 cm od skóry. Największy węzeł średnicy 2 cm. Opis mikroskopowy: Carcinoma ductale invaivum (partim micropapillare invasivum) - NHG3 (2+3+3 : 28 mitoz/ 10 HPF. średnia pola widzenia 0,55 mm). Carcinoma ductale in situ (typ sitowaty i papilarny o wysokiej atypii jądrowej z martwicą comedo). Zmiany in situ obejmują 10% powierzchni przekroju guza. Invasio carcinomatosa vasorum massiva. Mamilla sine laesionibus. W utkaniu gruczołu obecne zmiany typu: mastopathia fibrosa. Zmiany inwazyjne są oddalone o 0,1 cm od podłoża. Węzły chłonne dołu pachowego: Metastases carcinomatosae inlymphonodis (No V/XXI). Emboliae carcinomatosae vasorum. Wynik badania: Carcinoma ductale invasivum partim micropapillare invasivum et in situ mammae dextrae. Metastases carcinomatosae in lymphonodis axillae (No V/XXI). (NHG3, pT2, pN2a). Wynik badania immunohistochemicznego: Wykazano obecność receptorów estrogenowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Wykazano obecność receptorów progesteronowych w 10 - 75% jąder komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą testu HercepTest TM firmy DAKO. Odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego (Score = 3+).  

    więcej

  • Avatar

    Obniżona odorność po chemioterapii.

    Panie doktorze w czasie chemioterapii przyjmowałam zastrzyki Zarzio ponieważ miałam niskie leukocyty{2.5-2,8 } Skończyłam chemie w lipcu potem zaraz 21 lamp i tez leukocyty nie przekroczyły (3)Ostatnio robiłam badanie krwi i w dalszym ciągu są niskie . Przyjmuję lamette i na tarczycę eutyrox75.Co jest powodem moich niskich białych krwinek? Czym można sobie pomóc żeby zwiększyć swoja odporność? Ostatnio hemoglobinę miałam: 13.2.

    więcej

  • Avatar

    Zasadność podawania zoladexu.

    Czy powinnam brać zoladex? Witam mam 26 lat 26.01.2012 minie rok od operacji, jestem po zakończonej chemioterapii (TACx3 i 9 Taxol)i radioterapii 25 lamp miała zajętych 12 węzłów oraz jestem dodatnia zarówno jeśli chodzi o estrogeny jak i progesteron. Biorę tamoksifen i przez 3 miesiące brałam zoladex (21.11.2011 powinnam była zrobić kolejny zastrzyk), jednak na ostatniej wizycie moja dr powiedziała że wg najnowszych doniesień nie musze stosować zoladex'u. Skonsultowałam się z inna dr dla pewności i słuszności decyzji. Jednak druga pani dr powiedziała że w moim przypadku jest to konieczne i że hormonoterapia jest nawet ważniejsza niż chemioterapia. Jestem ciekawa jaki stosunek ma Pan, Panie Doktorze. Jeszcze chciałabym wiedzieć czy mogę wybrać sie na masaż kręgosłupa, saunę oraz jacuzzi? Czy są jakieś przeciwwskazania? Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zoladexu. Po 3 miesiącach stosowania jestem zmuszona zrobić przerwę 2 miesięcy zanim dostane się do innego lekarza gdyż narazie nie ma mi kto przepisać tego leku... Czy dalsze jego stosowanie ma sens?  

    więcej

  • Avatar

    Potrójnie ujemny rak piersi.

    W lutym tego roku wykryłam guza w piersi lewej. Zostałam poddana leczeniu w Instytucie Onkologii w Gliwicach. Wyniki badań H-P wykazały G1, NG2, IM:2/10 HPF, ER ( - ), PgR ( - ), HER ( + ). Ustalono stopień zaawansowania cT3N1M0. Przeszłam 6 cykli chemioterapii, a następnie zostałam poddana chirurgicznemu zabiegowi oszczędzającemu piersi ( po badaniu marginesów w trakcie operacji które okazały się wolne od zmian nowotworowych). Wyniki badań wyciętego guza wykazały całkowitą regresję raka po chemioterapii. Obecnie mam być poddana dalszemu leczeniu radioterapią. Leczenie ma potrwać 6 tygodni. Z tego co ostatnio przeczytałam w artykule ,, Warszawa - onkolodzy o najbardziej agresywnym raku piersi" wynika, że najbardziej,, wykluczoną" grupę pacjentek z rakiem piersi stanowią te, których rak jest określony jako potrójnie negatywny. Skuteczność leczenia jest bardzo niska. Charakteryzuje go duża agresywność.Nie ma dużego arsenału leków z których można skorzystać - nie może to być terapia hormonalna, ani leki działające na HER2 . Prosiłabym o odpowiedz, jak to jest w moim przypadku. Z badań wynika, że jest to rak podwójnie agresywny, nie dostałam też żadnych tabletek hormonalnych.  

    więcej

  • Avatar

    Guz nie zmniejsza się po chemioterapii, jakie powinno być dalsze leczenie?

    Jak będzie wyglądało moje leczenie jeśli guz T2N0 nie reaguje na chemioterapię? Wynik badania biopsji gruboigłowej: Carcinoma ductale infiltrans. Estr - dodatni, Prog - dodatni, HER-2 - ujemny. Jestem po trzecim wlewie (Farmarubicyna 120mg, Endoxan 800mg, 5-Fluorouracyl 800mg). Leczenie miało zmniejszyć guza w prawej piersi o wymiarach 29 x 16 mm przed operacją oszczędzającą. Guz się nie zmniejsza. Czy należy zmienić lek?, a może najpierw operacja? Czy brak reakcji guza w moim przypadku daje złe rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Drętwienia rąk po hormonoterapii.

    Jestem półtora roku po mastektomii piersi lewej. Rozpoznanie: nowotwór złośliwy piersi lewej T1N2MO/C50.4/.Rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma ductale invasium G3BR8pkt.,zmiana średnicy 12mm,węzły chłonne-Carcinoma matestaticum 14/4.w czterech węzłach ogniska raka, bez przekraczania torebki narządu, średnica największego węzła ze zmianą 6mm. Receptory: ER/-/,PgR 1+2=3/8pkt. Her-2/neu/-/. Otrzymałam 6 cykli chemii, a potem 4-tygodniowa radioterapia. Następnie brałam Tamoxifen, ale tylko przez ok.6 mies. Ze względu na bolesność żylaków na nodze lekarz zmienił na "Letralan 2,5mg.Ten lek biorę ok. 5 miesięcy, ale tak gdzieś ok.2 mies. temu zaczęły mi drętwieć ręce, brakuje mi czucia. Mam pytanie: Jakie są rokowania mojej chorobie, czy jestem prawidłowo leczona, czy te objawy mogą być skutkiem brania tych leków?  

    więcej

  • Avatar

    Suplementy w trakcie chemioterapii.

    Co Pan sądzi panie doktorze o preparacie PAW PAW, jako wsparcie podczas chemioterapii ? Nowotwór jelita grubego z przerzutami do wątroby, chemioterapia wg schematu FOLFOX 4.

    więcej

  • Avatar

    Planowanie ciązy po leczeniu raka piersi.

    Mam 32 lata i w czerwcu 2011 urodziłam moje pierwsze dziecko, synka. W czasie ciąży miałam wykonane badanie USG piersi jako rutynowe i obie piersi były czyste. W trakcie karmienia piersią około 8 tyg. stworzył mi sie guzek w piersi ale położna powiedziała ze to typowy zastój mleczny i trzeba masować to sie rozejdzie. wiec masowałam, i faktycznie miałam wrażenie ze sie zmniejsza po masażu, choć ogólnie to sie coraz bardziej zwiększał, był bolesny. Poszłam do lekarza dostałam skierowanie na USG. Wykryto guz 36 mm nietypowy dla guzków mlecznych. wykonano biopsje gruboiglową: nowotwór złośliwy naciekający, typ G3/HER2 pozytywny 2+.nie odpowiada na hormony. Chciałabym zapytać, czy jest możliwe przeprowadzenie chemioterapii w sposób , który nie uniemożliwi mi posiadanie w przyszłości dzieci. Czy mogę sobie jakoś dodatkowo pomoc, suplementami diety (jestem wegetarianka od zawsze). Nigdy nie miałam problemów, żadnych anemii itp. Czy zachorowałam na raka, raka bo karmiłam piersią?  

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do płuc - leczenie.

    Moja mama miała w 2008 roku amputację piersi z powodu raka. Kilka miesięcy temu na badaniu kontrolnym RTG wyszły zmiany w płucach - leczenie arogenem przez 4 tygodnie i kolejna wizyta u lekarza; zmiana leku na egistrozol ze względu na biegunkę. Wynik badania TTG po zażywaniu przez 4 tygodnie arogenu: minimalny rozrost gruczołu w płucu. Odczuwa przy zażywaniu leku wątrobę. Co to znaczy minimalny rozrost, jak chronić wątrobę (zaznaczam że mama jest po operacji woreczka żółciowego ponad 30 lat) jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Krwiak/guz w miejscu operacji.

    3 listopada miałam wycięty guzek piersi lewej. Po zabiegu zrobił mi się obszerny krwiak, który już prawie w całości zszedł. Niepokoi mnie jednak fakt, że zrobił mi się w miejscu wycięcia duży guz, bardzo twardy i dużych rozmiarów. Bardzo proszę o informacje czy to jest normalne i czy może to tylko opuchlizna, która zejdzie. Miewam do tego bóle w miejscu wycięcia oraz uczucie gorąca piersi.

    więcej

  • Avatar

    Odporność po chemioterapii.

    Jestem przed pierwszą chemią. Chemioterapia powoduje spadek odporności , jestem narażona na pewne infekcje więc muszę się pilnować żeby czegoś nie załapać. Moje pytanie jest takie: mam psa, który ma chore uszy ( paciorkowiec) lekarz weterynarz mówił, że to nie jest takie dla nas niebezpieczne tylko trzeba przestrzegać zasad higieny. Ale teraz w tej sytuacji nie wiem co myśleć, jak mój organizm będzie się bronił? Czy to jest niebezpieczne dla mnie w takiej sytuacji?

    więcej

  • Avatar

    Czy guz powinien się zmniejszać po chemioterapii.

    Mam 46 lat. Od sierpnia br. leczę się w poradni onkologicznej. Mam guz na piersi prawej i drugi (mniejszy) pod pachą. Przeszłam wszystkie możliwe badania (biopsja cienko igłowa, mammotomia, mammografia). Pierwszy opis materiału z biopsji cienkoigłowej z 14.09.2011: 1. bac z USG zmiana piersi prawej; 2. bac z USG dół pachowy prawy... 1,2 W obu częściach materiału (bioptacie zmiany piersi prawej i węzła pachy prawej) utkanie tego samego nowotworu. Komórki z cechami przemiany kwasochłonnej cytoplazmy i niewielką atypią jądrową - obraz może odpowiadać jednej z rzadszych postaci raka piersi z przerzutem do węzłów chłonnych po tej samej stronie. Konieczne usunięcie ogniska w warunkach badania śródoperacyjnego lub uprzednia jej biopsja gruboigłowa. Wynik biopsji gruboigłowej - Rozpoznanie: Carcinoma ductale invasivum mammae G3 (Richardson-Bloom) Embolia e cellulae neoplasmaticale lymphovasorum Estrogen receptor: ujemny Progesteron receptor: ujemny Her2/0/ ujemny Lekarze postanowili zastosować chemię, żeby zmniejszyć guz, potem przygotowanie do zabiegu operacyjnego. Jestem w trakcie chemioterapii - rozpoznanie: RAK PIERSI PRAWEJ. T4N1Mx. w trakcie chth 8.XI - drugi wlew - guz pod pachą się zmniejszył (pierwszy jego obraz to: 32x22mm, pacha 26mm, następnie 38 mm/22mm a po ostatnim badaniu USG pierś: 3x2x3 i węzeł chłonny 24x12mm) . Moje pytanie brzmi: czy to, że guz się zmniejsza to dobry znak, czy konieczne będzie usunięcie całej piersi (jak wstępnie orzekli lekarze) i czy jeśli receptory są ujemne to dobrze, czy źle?  

    więcej

  • Avatar

    Wynik - stopień zaawansowania

    Mój wynik histopatologiczny to pt4N1aM0. Co oznaczają te wyniki? N1a - z tego co wiem to mikroprzerzut i właśnie tego nie rozumiem.  

    więcej

  • Avatar

    Operacja usunięcia jajników a nadczyność tarczycy.

    Mam 41 lat. W ramach profilaktyki mam mieć usunięte jajniki(mam mutację BRCA, jestem już po operacji, po leczeniu AC) jednak kiedy odebrałam wyniki TSH okazało się ,że jest na poziomie 0,036.ft3,ft4 w górnej granicy normy. Czy w takiej sytuacji nie powinnam najpierw ustabilizować tarczycy a potem poddać się operacji? Czy mój organizm nie będzie miał zbyt ogromnego szoku?

    więcej

  • Avatar

    Jak wyjaśnić rozbieżności w dianostyce zmiany w piersi?

    Mam 38 lat, w grudniu 2010 roku przeszłam mastektomię prawej piersi. Teraz w drugiej, lewej piersi , w kwietniu podczas USG wykryto mi guzek . Zrobiono mi biopsję cienkoigłową z takim rozpoznaniem: "fragmenty nabłonka przewodowego częściowo w układach brodawkowatych oraz z cechami dyskariozy(C3). W czerwcu zrobiono mi biopsję grubo igłową, z takim rozpoznaniem: "zmiany włóknisto-torbielowate B2. Później zrobiono mi USG, z takim opisem: pierś lewa o mieszanym utkaniu, zmian ogniskowych ani torbieli nie stwierdzam. Stan po CB zmiany hypoechogennej w kwadracie dolno przyśrodkowym piersi lewej (B2-FCD).Obraz radiologiczny nie daje podstaw do rozpoznania procesu złośliwego. We wrześniu znowu USG, z takim opisem: w KDP zmianan hypoechogenna 5 mm - po pci, innych zmian ogniskowych i cech limfsdenopatii nie stwierdzam. w październiku zrobiono mi mammografię z tam wnioskiem: na granicy kwadrantów kolczaste zagęszczenie, skupisk mikrozwapnień nie wykazano, skóra niepogrubiona, wnioski: zmiana podejrzana o proces złośliwy. Jestem tym wszystkim po prostu oszołomiona. Ciągle mam jakieś badania w różnymi wynikami, Który wynik jest tak naprawdę najważniejszy?  

    więcej

  • Avatar

    Wiarygodność badań obrazowych.

    Czy badania USG i mammografia wykonane w 20 dniu cyklu będą wiarygodne? Od 2006 roku mam wyciek z piersi o charakterze surowiczym, w tej samej piersi jest widoczna zmiana hipoechogeniczna o wymiarach 5mm na 4mm węzeł 8x5 i 16x6 hipoechogeniczny. Występuje również u mnie obciążenie rodzinne. Ostatnie badanie USG miało miejsce w czerwcu 2011, mammografia 2 lata temu. Od tygodnia odczuwam silny ból w dolnej części tej piersi.

    więcej

  • Avatar

    Badania diagnostyczne przed podjęciem leczenia.

    Moja mama ma 58lat, dowiedziała się jakieś 1,5 miesiąca temu, że ma raka piersi. Zrobiła już badania: kat. wg BIRADS: 5, wielkość 3,3 cm guz na piersi, powiększone węzły chłonne o 4,5 cm. Lekarz prowadzący powiedział mamie, że trzeba leczyć tego raka w trybie PILNYM, powiedział, że najpierw zastosuje 3 serie chemioterapia a później operacja usunięcia guza. Jednak zanim moja mama dostanie tą chemioterapie musi jeszcze przejść jakieś badania ,wszystkie badania można zrobić już tylko na jedno (USG brzucha) mama musi czekać aż do końca grudnia, bo wtedy jest wolny termin. Chcieliśmy zrobić to badanie prywatnie żeby nie czekać tak długo w kolejce ale nie można, nie można zrobić tego badania również gdzie indziej niż w szpitalu w którym mama się leczy. Chciałam prosić o poradę czy takie badanie rzeczywiście musi być robione tam w szpitalu? Czy można jakoś to przyspieszyć? Boimy się ze może być już za późno, do końca grudnia jest jeszcze tyle czasu, rak z pewnością się chyba jeszcze powiększy? Czy tak długie czekanie pogorszy stan zdrowia mamy? Chciałam spytać jeszcze jedno jakie mama ma szanse na przeżycie? że wygra z tym rakiem?

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne po leczeniu.

    Przeszłam operacje mastektomii w grudniu 2010 jestem po 8 cyklach chemioterapii i21 lampach. Rozpoznanie histopatologiczne carcinoma ductale ininvasivum mammae Elston-EllisG3(25%)partim carcinoma mucinosum 5% carcinoma intraductaleG3 typus solidum et comedo(70%). T1bNbMO ER(+) PgR(+) HER2(2+) E(+) .Obecnie od miesiąca jestem na Lamettcie mam ten lek przyjmować przez 5 lat. Co oznaczają te symbole?.Jaki to jest rak.? Kiedy powinnam zrobić sobie badania kontrolne i jakie? Miałam wizytę kontrolną po radioterapii i żadnego skierowania na badanie nie otrzymałam. Następna wizytę mam za trzy mięsiace. Mam niedoczynność tarczycy.

    więcej

  • Avatar

    Prawdopodobieństwo powstania przerzutów do mózgu.

    Mam 38 lat, dwa i pół roku temu wykryłam sobie guzka, który okazał się rakiem (carcinoma ductale invasivum mammae, G3, T2N1M0- przerzuty w dwóch węzłach na 30 usuniętych, przerzuty nie wykraczały poza torebkę węzła). Na moje nieszczęście wszystkie receptory ujemne czyli tzw. potrójnie negatywny . Leczenie zakończyłam w sierpniu ubiegłego roku. Mutacji w genie BRCA1 nie stwierdzono, ale jest mutacja A148T w genie CDKN2A. Moja mama zmarła na raka piersi w wieku 40 lat, miała przerzuty do mózgu. Chciałabym zapytać czy w Polsce są dostępne statystyki dotyczące ilości pacjentek u których wystąpiły przerzuty do innych organów przy tym typie nowotworu w stosunku do pacjentek z rakiem hormonozależnym lub z nadekspresją receptora HER2( ile np. pacjentek na 100 ma przerzuty w ciągu pierwszych 5 lat? Ponadto czytałam gdzieś, że bezpieczny margines granicy cięcia przy usunięciu guza to 1 cm. W moim przypadku granica cięcia od dołu to 0,7 cm, czy może to mieć negatywny skutek, pozostałe to 1 cm. Wiem, że nie było możliwości zrobienia większego marginesu od dołu bo już zaczynało się żebro, ale chciałabym wiedzieć. I ostatnie pytanie, czy jest jakakolwiek możliwość całkowitego wyleczenia w przypadku przerzutów do mózgu, płuc lub wątroby?

    więcej

  • Avatar

    Jak wyjasnić wątpliwości po wątpliwości po badaniach obrazowch?

    Moją mamę zdiagnozowano w 2007 (wówczas 54lata). Rak piersi lewej - naciekający, przewodowy, II stopień złośliwości, bez odległych przerzutów, niehormonozależy, HER+++, 2/16 węzłów pachowych zajętych. Leczenie: mastektomia piersi lewej+wycięcie węzłów pachowych, chemia czerwona, 20 lamp, herceptyną. W tym miesiącu podczas rutynowego TK klatki piersiowej okazało się że węzły chłonne pachowe po stronie prawej są powiększone (podłużne o średnicy 1cm w krótszym przekroju), stąd też zlecono USG. Oto opis: pierś prawa gruczołowo-tłuszczowa. Widoczne są pojedyncze ogniska bezechowe o wlk. do 6mm (zmiany ogniskowe w piersi prawej łagodne-torbiele). Nadobojczykowe węzły piersi lewej bez patologii. W dole pachowym prawym kilka hypoechogenicznych węzłów wlk. do 10mm. Węzły chłonne patologiczne oraz pojedyncze węzły chłonne z nierównomiernym poszerzonymi hypoechogenicznymi strefami obwodowymi wlk. do 18mm, obraz niejednoznaczny. Czy opis USG świadczyć może o ukrytym raku piersi prawej? Np gruczolaku skoro utkanie jest gruczołowe?

    więcej

  • Avatar

    Stopień zaawansowania choroby a szanse na pełne wylecznie.

    Jestem po mastektomii piersi oraz wycięciu węzłów chłonnych pachowych. Guza zauważyłam 3 m-ce temu. Biopsja gruboigłowa nie wykazała żadnych zmian nowotworowych. Niestety po biopsji guz powiększył się do 5 cm. Po opercaji otrzymałam wynik badania z następującą diagnozą: w materiale do bania widoczny obraz naciekającego raka rdzeniastego piersi z masywną martwicą tkanki guza(carcinoma medullare infiltrans mammae G3, Elston, Ellis 3+3+2=8) Nie znaleziono obrazów wrastania nowotworu do naczyń chłonnych. Tkanki szczytu pachy-tylko tkanka tłuszczowa bez węzłów chłonnych i bez zmian nowotworowych. W tkankach dołu pachowego widoczne powiększone ale dość miękkie węzły chłonne. Mikroskopowo w licznych wycinkach z tego materiału widoczne utkanie gruczołu piersiowego bez amian nowotworowych. Węzły chłonne tkanek pachy w liczbie 10, wolne od raka. Podsumowując: (carcinoma medullare infiltrans mammae G3,pT2 N0 Mx ,ER,PgR HER 2-ujemne w komórkach guza, Ki67 -dodatnia w około 50-60%. Teraz mam rozpocząć chemioterapię. Co jeszcze można zrobić? Czy mam szanse na wyleczenie? Jak długo będę żyć? Proszę o wszystkie informacje jakie można udzielić nt mojego przypadku. BRCA1-nie zmutowany. Niepokoję się, ponieważ moja mama zmarła na raka.  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie uzupełniające po usunięciu guza złośliwego

    Rozpoznano u mnie raka gruczołu sutkowego, wycięto guzek 13.10.11 i otrzymałam następujące wyniki histopatologiczne 4.11.11r.: carcinoma ductale NOS infiltrans mammae G3 MBR/3+3+3=9, Elston- ellis9/. Max tumoris diameter 1,3cm. Marginuum minimalis 1 cm. Emboliae carcinomatosae vasorum parvorum. Guz wg UICC/WHO/7ed/pT1c RO,L1. To jest rozpoznanie mikroskopowe. Moje pytanie: co dalej? Jak czas ma wpływ na rozpoczęcie dalszego leczenia, czy jest jeszcze co leczyć, czy umrę już?  

    więcej

  • Avatar

    Znaczenie diagnostyczne markera CA15.3

    Jakiś czas miałam usuwane 2 włókniaki, obecnie w tej samej piersi pojawiła się torbiel z gęstą treścią, jakiś obszar dysplastyczny, oraz 3 włókniaki. Problem w tym, że jeden z nich sprawia mi ból podczas dotyku. Lekarz zlecił mi badanie BR-MA (CA-15,3), wynik: 4,8 jedn. lU/ml. Nie znam się zbytnio na tym, a kolejne, już trzecie USG piersi mam dopiero za miesiąc. Moje pytania: Mam się niepokoić ? Pójść wcześniej do ginekologa z tym wynikiem ? Czy ten antygen występuje u każdego zdrowego człowieka i w jakim stopniu ewentualnie jest dopuszczalny ? Czy w moim przypadku zalecana jest biopsja z każdego guzka ?

    więcej

  • Avatar

    Stopień zaawansowania a mastektomia

    Mama ma raka lewej piersi T3N1M0 jest po 4 chemii. Lekarz powiedział, że nie będzie usunięcia piersi i nie wiem dlaczego bo miała być. Czy to może dlatego że wyszły meta na kości mostkowej. Mama leczy się chemią AT i nie wiem czy coś można jeszcze zrobić i czy są leki które samemu można kupić lepsze żeby ratować jej życie? Czy podczas chemii można stosować vilczą korę , pestki moreli, grzyby reishi sok noni? Wiem że tego dużo ale chce ją ratować jak mogę, słyszałam że zioła pogarszają działanie chemii.

    więcej

  • Avatar

    Zabiegi odczulania u osób po chorobie nowotworowej.

    Od dziewięciu lat jestem amazonką. Mam 44 lat Jestem po mastektomii, chemio i hormonoterapii. Robiłam testy alergologiczne i okazało się, ze jestem uczulona na pyłki bylicy. Czy mogę poddać się zabiegowi odczulania? Mój alergolog uważa, że nie ma żadnych przeciwwskazań w moim przypadku.  

    więcej

  • Avatar

    Postępowanie po usunięciu zapalnego węzła chłonnego

    Panie Doktorze, moja mama miała usunięty węzeł chłonny wraz z naciekiem znajdującym się tuż obok. Pozostały jeszcze dwa mniejsze umiejscowione głębiej. Próbka została wysłana do diagnostyki ponad miesiąc temu i na dzień dzisiejszy nadal nie mamy wyniku i nie wiemy z czym mamy do czynienia. Mimo leczenia antybiotykami nacieki zapalne w okolicach piersi i pachy nie zmniejszają się i są coraz bardziej twarde. Istnieje również problem z chłonką. Pojawiły się obrzęki kończyny dolnej i górnej. W przypadku górnej powstał również dość rozległy rumień i szczerze mówiąc nie bardzo możemy sobie z tym poradzić. Liczę, że podpowie nam Pan co robić dalej, gdzie się udać i jak poradzić sobie z nagromadzającą chłonką?

    więcej

  • Avatar

    Czułość badania USG,

    Panie Doktorze uzupełniająco do mojego pytania o badanie USG chciałam dodać że w Mammografii zmiana nie była widoczna ,co do fazy cyklu to w moim przypadku nie ma to już znaczenia ponieważ jestem po Histerekotomii całkowitej ,zmiana o której pisałam pojawiła się w piersi ponad rok temu i od tego czasu jestem pod kontrolą ,moim zdaniem lekarze którzy robili badanie są doświadczonymi radiologami (jedno badanie było robione w IO ) więc niepokoi mnie tylko to że raz widać zmianę a raz nie .

    więcej

  • Avatar

    Czy mozna zastosować radioterapię u osoby obciążonej wieloma schorzeniami?

    Pacjentka lat 65, po lewostronnej mastektomii (10.08.2011 r.). Ca lobulare, średnica 3 cm, pT2N1Mx, Bloom II, receptor estrogenowy (+), receptor progesteronowy (+), HER-2 (0). Zajęty 1 węzeł. W 1997 r. zdiagnozowano chorobę wieńcową, w 2009 astmę oskrzelową, 2x anafilaksja, zwłóknienie płuc, jest uczulona na wiele leków. Z powodu stanu ogólnego nie będzie chemioterapii. Lekarz zadecydował o radioterapii, ale czy to bezpieczne dla serca i płuc? Czy Pan by naświetlał taką pacjentkę? Jutro zabiegi przygotowawcze a od 7.11 radioterapia. Chciałabym zasięgnąć drugiej opinii. Wyniki badań: EKG 8 sierpnia 2011 HR - 100 [1/min] RR - 598 [ms] QRS - 91 [ms] QT - 318 [ms] QTc - 245 [ms] P - 132 [ms] PQ - 164 [ms] Oś P - 70 [°] Oś QRS - 45 [°] Oś T - -64 [°] 112 tachykardia zatokowa 420 normogram 414 nieprawidłowy kąt osi QRS-T 505 umiarkowane obniżenie ST UKG 9 sierpnia 2011 1. Obraz zastawki aortalnej w normie. Średnica aorty: 30 (N: 20 - 37 mm) Rozwarcie płatków: 19 (N: 15 - 26 mm) Lewy przedsionek: 30 (N: M - 19 - 40 mm, K - 19 - 37 mm) 2. Obraz zastawki mitralnej w normie. 3. Prawa komora: 18 (N: 8 - 26 mm) 4. Lewa komora EDD: 52 (N: 35 - 57 mm) ESD: 30 (N: 27 - 37 mm) 5. Grubość tylnej ściany: 8 (N: 6 - 11 mm) 6. Grubość przegrody: 8 (N: 6 - 11 mm) 7. Kurczliwość lewej komory w normie. EF - 60% DOPPLER: Zastawka mitralna (N: 0,6 - 1,3 m/s) V max fala E - 0,7 m/s; A - 0,9 m/s; Zastawka aortalna (N: 1,0 - 1,7 m/s) V max - 1,2 m/s; Zastawka trójdzielna (N: 0,3 - 0,7 m/s) V max - 0,6 m/s; fala zwrotna o zasięgu I stopnia, Bez płynu w worku osierdziowym. W trakcie badania tachykardia.

    więcej

  • Avatar

    Wysypka po chemioterapii.

    Mam raka potrójnie ujemnego - rak zrazikowy CT2NOMO jestem po amputacji piersi i po pierwszym kursie chemioterapii AC. Mam 63 lata kilka dni po chemii na twarzy pojawiły się ropne wypryski , wygląda to jak mówi moja córka, jak trądzik młodzieńczy. Bardzo proszę o poradę , czy to jest normalna reakcja?

    więcej

  • Avatar

    Badanie USG

    Panie Doktorze chciałabym zapytać o USG piersi. W moim przypadku było robione kilka razy ,problem w tym że raz zmiana jest dobrze widoczna jako " niejednorodna hipoechgeniczna struktura o wielkości 9 x 4 x 5 mm" a czasami nie można jej uwidocznić . Chciałabym zapytać dlaczego tak się dzieje i czy ma na to wpływ to jakim aparatem wykonuje się badanie ?

    więcej

  • Avatar

    Zakres operacji.

    U mamy wykryto guza piersi 3cm,po biopsji cienkoigłowej diagnoza: rak piersi i w nawiasie: carcinoma tubullare; oprócz tego jest tez guzek 3mm łagodny, węzły chłonne czyste. lekarz kazał zdecydować o rodzaju operacji, radykalna czy oszczędzająca ale nic więcej nie wyjaśnił. Mama sie waha, z jednej strony chciałaby zachować pierś a z drugiej strony boi sie ze jej to zaszkodzi i rak sie odnowi. dokładne wyniki będą dopiero po operacji. proszę o opinie czy w takim przypadku warto oszczędzać pierś czy lepiej usunąć by sytuacja sie nie powtórzyła. Dodam ze mama jest pierwsza w rodzinie z rakiem piersi.

    więcej

  • Avatar

    Plamienie po usunięciu narządu rodnego

    Jestem dwa miesiące po osunięciu narządów rodnych, mam niewielkie plamienie (lekkie brudzenie) jaka może być przyczyna. Byłam u lekarza ginekologa miesiąc po zabiegu i było wszystko w porządku nie wiem czy się bać, czy tak może być. Mam 49 lat. Czy rak zrazikowy naciekający jest rakiem bardzo złośliwym  

    więcej

  • Avatar

    Obfita miesiączka

    Jestem po drugiej chemii AC - była 8.09 . Następnego dnia dostałam miesiączkę , która do tej pory się nie skończyła. 20.09. miałam wykonaną abrazję , wynik histopatologiczny będzie 29 lub 30 .09 , a na 29.09 mam zaplanowaną trzecią chemię . Krwawienie jest nadal i nie zmniejsza się i boję się , co będzie z dalszą chemią , tym bardziej , że ginekolog mówi o pilnej operacji usunięcia macicy. Miałam mastektomię prawej piersi 18.07.2011r. dwa guzy G3 i czekam wciąż na kolejny wynik receptorów ,bo po biopsji Er i PgR było dodatnie w 100% , a po operacji ujemne . Her w obu przypadkach ujemne. Nie mam z tego powodu jeszcze ustalonego do końca schematu chemii. Jak powinnam być w tej sytuacji leczona - czy najpierw chemia pomimo krwawienia , które grozi krwotokiem { tak było 5 lat temu , potem dostałam HTZ} , czy rezygnacja z chemii i operacja ?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia

    Panie Doktorze przeczytałam przed chwilą odpowiedź Pana na list od Pani z rozsianym rakiem 3-, z mutacją Bcra1. Jestem w podobnej sytuacji. Nie mam w tej chwili raka. Jestem wyleczona, minęło 5 lat od operacji (oszczędzającej). Ponadto profilaktycznie mam usunięty cały "dół" na którym były łagodne ośmio - centymetrowe mięśniaki. Przebyłam całe leczenie (chemia, naświetlania).Jestem pod stałą opieką poradni genetycznej, raz w roku rezonans, mammografia, USG. Płuca, brzuch_- czyste..Jednak: w piersi operowanej(oszczędzonej) - mam włókniaka - biopsja nie wykazała komórek rakowych, rezonans potwierdził, że to łagodna zmiana. Powiedziano mi, że to jest być może "jakieś" zwapnienie po radioterapii. Nikt nic nie mówi o wycięciu tego. Jest to blisko rany pooperacyjnej. Nie wiem co o tym myśleć. Może jak najszybciej załatwić jednoczasówkę aby mieć to z głowy? Czy usunięcie "dołu jest wystarczającym zabezpieczeniem? -przed rakiem piersi ?Bo słyszałam, że to ma wpływ. Mój rak był 3-.3G,t2n0m0. bcra1+.Wróciłam do pracy, mam 44 lata, już 5 lat żyję od operacji, a wyniki kontrolne są super. Boję się, że jeśli zdecyduję się na jednoczasówkę to już po czymś tak drastycznym nie będę w pełni mobilną, aktywną osobą. Jest to dla mnie ważne. Może ważniejsze od życia. Oczekuję jakiejś podpowiedzi, każdy lekarz mówi: to musi być pani decyzja, pacjentka musi być zdeterminowana itp. Wiem, tak jest ,że przy bcra1- gdybym się uparła –zrobiono by mi jednoczasówkę - no i dodatkowo ten włókniak...Dlaczego nikt mi nie powie: niech pani sobie wytnie te cycki póki nie jest za późno?! Acha! Ten rak w piersi rozwinął się wewnątrz torbieli - torbiel była wielka (w oczekiwaniu na operację STRASZNIE urosła), natomiast rak był mały (ogniska skierowane do światła torbieli nie większe razem niż 1cm),zmiana dobrze odgraniczona. Panie Doktorze- co robić?  

    więcej

  • Avatar

    Rozsiany rak piersi

    2007 rak piersi CA ductale G3 ,W7/21 mastektomia , rak genetyczny brc1, leczenie radykalne chemia T2N2MO- 6 kursów i radioterapia 25 lamp . po roku zmiana w drugiej piersi - usunięcie z jednoczasówką, po dwóch zmiana w jajniku - usunięcie obu laparoskopowe .Po 4 latach przerzuty do wątroby , kości - samoistne złamanie biodra - operacja wstawienie sztucznego 2011 , do L2- zajęty trzon kręgu oczekuję na decyzję na cementowanie , płuc- guz we wnęce prawego płuca w dolnym biegunie prawej wnęki płucnej widoczna masa guzowata wielkości 41 mm z częściową niedodmą płata dolnego jak pół roku temu . Powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu i wnękach płucnych nie widać. Guz traktowany jest jako przerzut choć pół roku temu badanie bronchoskopii nie wykazało w hist-pacie komórek nowotworowych. Jestem pogubiona . Chemia - xeloda która przyjmuję nie reaguje na ten guz? Czy nie powinno go się usunąć? Jestem na chemii od maja coraz słabsza , moje sygnały o bólach w kościach i zadyszce były zlekceważone - przez 8 miesięcy nie miałam żadnego kontrolnego badania , efektem tego są obecne przerzuty - proszę o radę jakie badanie mogę wykonać aby nie przegapić tych zmian w płucach bardzo się martwię nie mam za dobrej odporności obawiam się zimy i infekcji z którymi mogę sobie nie poradzić.

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyka w przypadku mutacji BRCA

    Mój rak 2007 - mastektomia , zajęcie węzłów- 8 stopień złośliwości 3 b i leczenie radykalne ;chemia 6 miesięcy radioterapia 25 lamp jest genetyczny BRC1 przekazałam mutację córkom obie mają BRC1 . Obecnie po 4 latach zmagam się z nawrotem choroby rozsianym do płuc , wątroby i kości .Jak uchronić córki przed tą choroba ?by nie przechodziły przez nią? czy stosuje się usunięcie gruczołu profilaktyczne aby nie mógł się pojawić u córek obie są już dorosłe 24 i 26 lat gdy matka , babka i prababka chorowały na raka piersi , moja mama i babcia na niego zmarły ja zachorowałam w wieki 45 lat moja mama w tym wieku zmarła ale było to w latach 70-tych tylko stosowano naświetlania. Czy taka decyzję podejmuje np. genetyk ? chirurg -onkolog czy onkolog?

    więcej

  • Avatar

    Lampa Bionic

    Jestem siódmy rok po mastektomii - czy mogę używać lampy BIONIC na bolące stawy i rękę po stronie operowanej , bliznę  

    więcej

  • Avatar

    Port naczyniowy

    Moje żyły są bardzo zniszczone po chemioterapii. Za tydzień zacznę brać herceptynę. Zastanawiam się czy nie poprosić o założenie portu. Czy przez port może być również pobierana krew do badań przed każdym wlewem?

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do radioterapii

    W czerwcu przeszłam mastektomię radykalna prawej piersi - Carcinoma ductale invasium G3 mammae bicentrium mammae, 2 przerzuty z wyciętych 13 węzłów bez przekraczania torebek, w jednym z zatorami w naczyniach limfatycznych torebki. Potrójnie ujemny, jestem w trakcie chemioterapii, 4 wlew TAC z zaplanowanych 6. Po pytaniu o radioterapię usłyszałam że mi się nie należy, jednakże przy moim wieku (31 lat) wiem, że jest możliwe staranie się o radioterapię jako kolejny etap leczenia uzupełniającego. Chciałabym również zapytać co w takiej sytuacji jest naświetlane.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Proszę o interpretacją wyniku Carcinoma lobulare invasivum mammae. E-cadherin(-).CK 7(+++) Receptory (blok 63658/11): ER odczyn pozytywny+++ w 100% komórek raka naciekającego (PS=5, IS=3) PR odczyn negatywny(-) w kom raka naciekającego (PS=o,IS=0) HER 2 odczyn negatywny w kom raka naciekającego - Score=1+ Utkanie raka naciekającego nadesłane w całym nadesłanym preparacie, dochodzące pojedynczymi komórkami do chirurgicznych linii cięć (CK 7+) pT3Nx  

    więcej

  • Avatar

    Wynik badania histopatologicznego

    Mama ma 51 lat, jakiś czas temu wyczuła w piersi guzek i zrobiono jej badanie histopatologiczne, które wykazało, że to rak. Bardzo proszę o interpretację wyników. Carcinoma invasivum mammae G1 (3+1+1)/ Rak naciekający piersi, prawdopodobnie zrazikowy, utkanie raka zajmuje około 70% utkania wałeczka tkankowego/ ER 90%, PGR 80%, HER2 2+ RATIO HER2/CEN17 = 1.51 ŚR.LICZBA KOPII HER2/KOMÓRKĘ = 3,25 ŚR.LICZBA KOPII CEN17/KOMÓRKĘ = 2,15  

    więcej

  • Avatar

    Alkohol a rak piersi.

    Czy alkohol zwiększa ryzyko ponownego zachorowania na raka? bliska mi osoba jakieś 3 lata temu zachorowała na raka piersi, miała operację, chemioterapię, naświetlenia ale zaczęła nadużywać alkoholu. Czy w takim przypadku jest większe prawdopodobieństwo ze choroba powróci? Jak wytłumaczyć jej szkodliwość alkoholu? Co zrobić aby przestala pić?

    więcej

  • Avatar

    Diagnostyka po chorobie.

    Czym kierują się onkolodzy wydając (lub nie )skierowania na badania diagnostyczne. Żyjemy w tej samej Polsce a w różnych placówkach jest inaczej. I tak, mam 65 lat jestem po mastektomii prawostronnej (pT1c pN1aMx) ,w listopadzie miną dwa lata. Na pierwszej wizycie onkolog powiedział krótko, że przysługuje mi tylko 1 raz w roku mammografia drugiej piersi i nic więcej. A w drugiej piersi od lat mam zmiany -zgrubienia ,mikro i makro zwapnienia (chyba to powinno być dokładniej diagnozowane). Żeby było śmieszniej radiolog w opisie ostatniej mammografii napisał tylko krótko, że nic się nie zmieniło w porównaniu z poprzednią. Do poprzedniej nie ma opisu bo to było jak znaleziono coś w piersi prawej. Moja siostra zmarła z powodu raka piersi. Druga siostra miała usuwane włókniaki. Onkolog w Koszalinie co roku zleca jej mammografię i USG obu piersi. Ostatnio dostała skierowanie na badania genetyczne. Nie stać mnie na prywatną diagnostykę ,mam skromną emeryturę pielęgniarską. Leczę się w woj. pomorskim.

    więcej

  • Avatar

    Wynik badania histopatologicznego

    Proszę mi przetłumaczyć moje wyniki carcinoma lobulare typicium infiltrativum.G2.MBRll.pT4.Mam 49 lat i jestem po operacji .Mam jeszcze jeden wynik pT4N1aM0. Co oznacza MBR? Jaki to stopień?  

    więcej

  • Avatar

    USG piersi a cykl miesiączkowy

    Czy USG piersi zrobione w 22 dniu cyklu miesiączkowego ( u 26 letniej kobiety) będzie miarodajne ? W związku z niepokojący zmianami (twardym guzkiem) w piersi i trwającym kilka tygodni bólem chciałabym jak najszybciej wykonać USG piersi. Powiedziano mi jednak, że muszę czekać do minimum 5 dnia kolejnego cyklu (czyli ponad dwa tygodnie).  

    więcej

  • Avatar

    Uprawnienia wynikające z umiarkowanego stopnia niepełnosprawności.

    Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności i niebawem wracam do pracy, jestem po mastektomii , usunięcie 11 węzłów chłonnych. Pracuję w biurze , ale wiem że obecnie w ramach pracy musimy nosić paczki, które są bardzo ciężkie, a my Amazonki możemy dźwigać do 2,5 kg .Czy są jakieś prawa aby odmówić noszenia paczek dla dobra własnego zdrowia, mając ustaloną grupę niepełnosprawności?

    więcej

  • Avatar

    Guz czy zmiany po radioterapii?

    Mam 33 lata. W zeszłym roku przeszłam oszczędzającą operacje prawej piersi i wycięcie węzłów. Chemia 6xAC, radioterapia. Obecnie biorę Nolvadex, Zoladex i co trzy tygodnie herceptynę. W lipcu miałam robione USG piersi; w opisie lekarz napisał: W piersi prawej na granicy kw. wewn., poniżej blizny pooperacyjnej dwa nieregularne ogniska lito-torbielowate o wymiarach 18x15 i 15x13 mm, mogące odpowiadać zmianom po radioterapii i leczeniu operacyjnym (martwica tłuszczowa, krwiak?). Do rozważenia PCI. Proszę Pana Doktora o poradę, co mam z tym robić? Czy zrobić biopsję, czy lepiej tego nie ruszać jak doradził mi mój pan doktor?  

    więcej

  • Avatar

    Czy biopsja mammotomiczna zwiększa ryzyko rozsiewu choroby?

    W kwietniu 2011 zdiagnozowano u mnie po wcześniejszym usunięciu mammotomem Carcinoma ductale invazivum mammae G1 (wg Elstona 2+2=1), dodam , że doły pachowe obustronnie były bez zmian. Wcześniejszy wynik USG piersi wykazał zmianę litą o nierównych obrysach i wym.11x9mm oraz, że węzły chłonne dołów pachowych są również niepowiększone. Po badaniu USG z polecenia mojego ginekologa trafiłam szybko do lekarza ginekologa-położnika który zrobił biopsje cienkoigłową w szpitalu ginekologii operacyjnej, jej wynik-płaty komórek nabłonkowych bez cech atypii, skupiska komórek resorpcyjnych. Następnie lekarz polecił mi wykonać u siebie w gabinecie prywatnym mammografię gdzie wynik brzmiał: cienia guza skupisk złośliwych mikrozwapnień nie stwierdza się. Mammografie miałam wykonaną na początku maja natomiast biopsje mammotomiczną 6 dni po mammotomie dodam ,że przez tego samego lekarza. Po zwalającej z nóg diagnozie p. dr wydał mi wynik badania i poradził zgłosić się do onkologa.W szpitalu onkologicznym znalazłam się w pod koniec maja ale niestety w badaniu USG była już zmiana heteroechogenna 15x16,8 i powiększone, zmienione przerzutowo węzły chłonne wielkości do 31,6x18,6mm z poszerzonymi warstwami korowymi, także jeden z węzłów 22,4x17,9 o znacznie poszerzonej warstwie korowej i uciśniętej przemieszczonej na obwód wnęce.W tej chwili jestem po 4 podaniu chemii indukcyjnej AC (będę miała 6 przed operacją) znoszę je okrutnie psychicznie i fizycznie, mam 40 lat, nie pracuję ponieważ jestem na L4.Mam wrażenie, że moje leczenie byłoby o wiele łagodniejsze gdybym nie biopsja MTT. Proszę mi doradzić czy miałabym podstawę aby zwrócić się o odszkodowanie i gdzie musiałabym się ewentualnie zgłosić?

    więcej

  • Avatar

    Podejrzenie przerzutów do kości.

    Jestem po obustronnej mastektomii, teraz otrzymałam wyniki z rezonansu, bo było podejrzenie o przerzuty do kości, chciałabym się dowiedzieć co z nich wynika: Wyrażniesze,9mm ognisko w przednio-górnej części trzonu kręgowego Th6 mogące mieć charakter osteolityczny. Obraz MR nie przesądza o rozpoznaniu meta, jednak zmiana w kręgu Th6 przemawia w tym kierunku. Stwierdza się ewolucję zmian szpikowych przy przednich krawędziach trzonów kręgów piersiowych w odcinku Th4-Th8,L4,ze zmieszeniem obrzęku szpiku. Ognisko cystyczne śr. ponad 2cm w lewym płacie wątroby.  

    więcej

  • Avatar

    Lapatinib

    Mam 53 lata, zachorowałam dwa lata temu-rak piersi lewej hormononiezależny, wtórny nowotwór węzłów chłonnych okolicy nadobojczykowej .Przeszłam leczenie 6 cykli AT,radioterapię,17 wlewów herceptyny jako leczenie uzupełniające. Potem przerzuty do mózgu, napromieniowanie całego mózgu. Aktualnie przyjmuję xelodę. Czy jest jakaś możliwość - korzyść - leczenia mojego przypadku lapatynibem? Czy mi przysługuje, czy wyczerpałam ofertę NFZ przyjmując herceptynę?

    więcej

  • Avatar

    Zasadność zażywania zoladexu.

    W 2009 roku przeszłam mastektomie lewej piersi, guz przewodowy, II w skali B-R , 19mm, 3/18 węzły zajęte bez nacieków, Her2+++, ER ++ (19%), chemioterapia 3 FEC, 3 Taxol, radioterapia , herceptyna przez rok , od roku czasu biorę Tamoxifen, a od kwietnia 2011 Zoladex. Od momentu kiedy zaczęłam brać Zoladex pojawiły sie objawy typowe dla klimakterium, proszę mi powiedzieć, gdybym w tym momencie zrezygnowałabym z Zoladexu, czy ma on bardzo duży wpływ na skuteczność leczenia ? Dodam że mam 36 lat.

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia u osoby obciążonej innymi chorobami

    Moje pytanie dotyczy mojej mamy która ma 67 lat, jest po dwóch zawałach (ostatni w kwietniu tego roku), świeżo rozpoznana cukrzyca typu 2 a miesiąc temu wybadała sobie guza w lewej piersi.Wykonano mammografię, USG i biopsję. USG - guz o wym.28x22mm o gładkich zarysach dobrze odgraniczony z komponentą płynu. Węzły pachowe nie powiększone. Biopsja-materiał obfity, stwierdza się liczne gniazda komórek nabłonkowych z cechami atypii małego stopnia, Dg.cellulae carcinomatosea. Carcinoma mammae sinistra.G1. Lekarz stwierdził, że jedyne rozwiązanie to mastektomia. Jaka jest Pana opinia? Mama oprócz wymienionych chorób jest jeszcze osobą niewidomą ,ma skrót nogi 15 cm i porysza się o lasce którą trzyma w lewym ręku( po stronie operowanej).Boje się jak będzie wyglądała jej sprawność po zabiegu i czy nie jest to zbyt obciążające dla jej zdrowia?  

    więcej

  • Avatar

    Niska Hormonozależność.

    Czy przy hormonozależności receptorów ER i PGR w 5% (+) przyjmowanie leków hormonalnych ma skutek? W guzie przerzutowym do płuc oznaczono mi receptory ER i PGR w 5% (+) , natomiast w pierwotnym guzie w piersi ER i PGR były (-). Po chirurgicznym usunięciu guza przerzutowego w płucach przeszłam leczenie 3 x AC oraz 3 x Paclitaxel. Obecnie po zakończeniu leczenia przepisano mi hormonalne leczenie "tamoxifenem". Czy przy takiej hormonozależności takie leczenie ma skutek. Mam 55 lat, okres menopauzy nastąpił podczas pierwszego leczenia cytostatykami to jest w XII.2004r.  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie uzupełniające

    Jaką chemioterapie należy zastosować w moim przypadku, czy AC, czy może taxany (czytałam że są bardzo dobre). Carcinoma ductale invasium BRII partium carcinoma mucinosum partium carcinoma intraductale cribrifome mammae pT2N1 MX W utkaniu guza komponenta wewnątrz przewodowa stanowi 5%. Guz oddalony<0,1cm od tylnej płaszczyzny cięcia 2,3,5,6, bez nacieku raka. Metastases carcinomatosae ad lymphonodos +3/17 Komponentę przerzutową guza stanowi rak przewodowy. II Piętro węzły chłonne bez przerzutów 0/3 ER=2+/3+W 100%KK PgR=2+w100%kk HER2=0 STATUS UJEMNY Bardzo proszę o konsultacje jakie leczenie by Pan doktor proponował. Dwa lata temu miałam usunięty jajnik (torbiele endometrialne i pozapalne).  

    więcej

  • Avatar

    Abrazja

    Proszę o przetłumaczenie moich wyników, po czyszczeniu macicy i szyjki macicy. Polypus cervicalis in statu inflammationis.mucus, fragmenta endoceervii, Endometrium proliferativum. Jakie powinno być zastosowane leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Menopauza

    Mam 49 lat jestem po chemio i radioterapii w 2005 r. Przebyłam 5 letnia kuracje hormonalna we wrześniu 2011 minie rok jak nie biorę Tamoxifenu. Zrobiłam badanie poziomu hormonów FSH 54,8 LH 45,9 Estradiol 14,5. Chciałam jeszcze dodać, że miesiączkę miałam ostatnia 6 lat temu w lipcu podczas chemii. Mam pytanie: czy podczas współżycia powinnam sie zabezpieczać, czy w moim przypadku nie ma mowy juz o ciąży, czy jestem już w trakcie, czy po, a może przed menopauzą?

    więcej

  • Avatar

    Pielęgnacja napromienianej skóry

    Jestem leczona od stycznia 2011. Mam 49 lat. Dodatkowo choruję na ZZSK. Przez dwa lata byłam w programie leczenia biologicznego, brałam ENBREL. W grudniu 2010 z mojej inicjatywy został wycięty guz zlokalizowany w dole pachowym. Miałam go od ponad dwóch lat (onkolodzy określali zmianę jako łagodną). Diagnoza: nowotwór złośliwy piersi w tkance ektopowej okolicy pachy pT1N1 G2. Największy wymiar utkania rakowego 1,5cm, ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. W styczniu wycięto bliznę po pierwszym zabiegu i węzły. Wypreparowano 42 węzły chłonne, w jednym przerzut śr. 7mm z naciekaniem tkanek miękkich. Od marca przeszłam 6 kursów chemioterapii TAC, właśnie zakończyłam 6 tygodni radioterapii na obszar piersi lewej i regionalny układ chłonny 50Gy w 25 frakcjach oraz boost 10Gy w 5 frakcjach na lożę po guzie z marginesem. Przede mną Herceptyna, Zoladex i Tamoxifen. Moje pytania: - Czy leczenie ENBRELEM mogło mieć wpływ na zachorowanie na raka? Podczas kwalifikacji do programu guz już był. Zrobiono mammografię i USG, określono, że zmiana jest łagodna i nie ma przeciwwskazań do leczenia biologicznego. Biopsji, mimo moich próśb odmówiono ("brak wskazań"). - Jak Pan ocenia zaawansowanie choroby, diagnostykę i prowadzone leczenie? - Czy zasadne jest poddanie się, niejako profilaktycznie operacji usunięcia macicy i jajników? Zdania tutejszych lekarzy są podzielone 2:2. Miesiączkowałam do czwartej chemii. W trakcie chemioterapii usg wykazało pogrubione endometrium 14mmm. Miałam zabieg histeroskopii, usunięto niewielkie mięśniaki, wynik hist.-pat. dobry. Wcześniejsze badania usg opisywały torbiele na jajniku. Może bezpieczniej poddać się zabiegowi? - Skóra po napromienianiu jest czerwono-brązowa, piecze i swędzi, łuszczy się. Stosowałam Alantan puder, a od ostatniego tygodnia naświetlań Alantan Plus krem. Ile czasu musi upłynąć do mycia skóry wodą?  

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do przerwania podawania leku

    W moim przypadku rak piersi po 11 latach od wykrycia dał przerzuty do płuc, wątroby i kości. Po lewostronnej mastektomii w 2000r. z wycięciem 22 węzłów (bez przerzutów) byłam leczona chemioterapią 5-F-4/MTX/CTX 6 cykli. Po wykryciu wznowy miejscowej w bliźnie w 2004r. byłam leczona chemioterapią AD 4 cykle, naświetlaniami oraz Nolvadexem do lutego 2010 roku. W marcu 2011 wykryte zostały przerzuty. Obecnie jestem leczona Taxolem w cyklu tygodniowym. TK wykonane po 16 cotygodniowych wlewach Taksolu wykazało dużą poprawę (praktycznie całkowitą regresję zmian meta w płucach, wyraźną regresję zmian meta w wątrobie oraz uwapnienie w dużym stopniu zmian osteolitycznych w kościach). Wyniki TK potwierdziły więc skuteczność leczenia Taxolem. Pojawiły się jednak u mnie dolegliwości polegające zaburzeniach czucia w opuszkach palców u rąk i niewielkich zmianach czucia w dużych palcach u nóg. W wyniku tego dawka Taxolu została trochę zmniejszona. Moje pytanie jest następujące: przy jakim nasileniu tych dolegliwości jest konieczność przerwania leczenia ?  

    więcej

  • Avatar

    Suplementacja w trakcie leczenie rozsiewu choroby

    Mam 37 lat. Mastektomię, chemioterapię, radioterapię przeszłam 7 lat temu. W chwili obecnej od 3 lat walczę z przerzutami (rak hormonozależny, her+++). Najpierw były przerzuty do opłucnej, a obecnie są też w kościach. Mój stan fizyczny jest dobry. Przygotowuję się na naświetlanie czaszki. Moje pytanie jest takie: jakie suplementy diety mogę stosować. Czym się wspomagać, bo ciągle mam problemy z białymi krwinkami (po chemioterapii), spadają mi też płytki krwi i czasami hemoglobina. Czy np. krzem organiczny w płynie byłby dla mnie dobry? Ewentualnie co Pan doktor by mi proponował zażywać, aby wspomóc organizm?

    więcej

  • Avatar

    Diagnostyka rozsiewu choroby

    15 czerwca przeszłam operacje amputacji lewej piersi wykonano tzw. jednoczasowkę wynik histopatologiczny guz nr 1 pod obszarem zaciągnięcia skory 2.2x2.8x1.7cm mikroskopowo dochodzący do skory w odległości 3.5cm od powięzi guz nr2 1.4x1.2x2cm guz nr 3max o wymiarze 0.2cm w 4/5 węzłach przerzuty raka z naciekaniem torebki węzłów i tkanki tłuszczowej okołowęzłowej max. wymiar przerzutu 0.4cm carcinoma ductale g2 multifocale invasium mammae w 6/8 wezlach przerzuty raka z naciekaniem torebki węzłów i tkanki tłuszczowej max przerzut 1cm pT2N3 ER 100%komorek/3 TS8/8pozytywny PR 100%komorek/3 TS8/8 pozytywny HER-2:1negatywny zastosowano C50/AC taxol lam+RT BSA 1.7198m2 mam 44 lata prawdopodobnie czeka mnie radioterapia. jakie sa rokowania? czy odpowiednio została dobrana chemia? czy radioterapia ma wpływ na ekspander? jakie badania powinny być wykonane by wykluczyć dalsze przerzuty?

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do kości.

    Moja mama 2 lata temu miała usuniętą lewą pierś wraz z 28 węzłami z których 26 węzłów zawierało obecność zatorów komórek nowotworowych. Rozpoznanie histopatologiczne: ER-TS= 8/8 dodatni, PR-TS= 0/8 ujemny, Her2-(0) ujemny. Mama otrzymała 6 wlewów chemii oraz 25 naświetleń, otrzymała tamoxyfen. W kwietniu 2011 TK wykazało że zmian ogniskowych w wątrobie nie wykazano, zmiany osteolityczno-osteosklerotyczne w przebiegu procesu zasadniczego w dystalnym odcinku kręgosłupa piersiowego, kręgosłupie lędźwiowym, kości krzyżowej, miednicy i głowach kości. Wykonana scyntygrafia kości wykazano rozsiane liczne ogniska wzmożonego gromadzenia radioznacznika w kośćcu (czaszce, kręgosłupie, żebrach, kk dolnych) odpowiadające "meta" PO tym badaniu onkolog zmienił Tamoxifen na zol astro l+ wlew z bisfonianu (pamifos) Niestety poza kośćmi zaatakowała mamę anemia- wylądowała kilka razy w szpitalu na przetoczenie krwi. Onkolog spisał mamę na straty - wypisał skierowanie do hospicjum. Mama na dzień dzisiejszy wizualnie nic się nie zmieniła, sama bierze leki (bo w szpitalu do zloastrolu otrzymała dodatkowo tramal, encorton oraz cyklonaminę) Mama także raz w miesiącu otrzymuje wlew z pamifsu (otrzymała już 3 wlewy) Wczoraj zawieżliśmy mamę do akademii medycznej na onkologię i tam nam powiedzieli, że takie przypadki nie występują zbyt często. Chciałabym aby mama jak najdłużej pozostała z nami i tak wszystko bardzo spokojnie przechodzi i nie poddaje się chorobie choć widzę jak dla niej jest męczące ciągłe jeżdżenie do szpitala, czekanie po kilka godzin na izbie przyjęć aby nas przyjęli. Mieszkam w Gdańsku ale może gdzieś w Polsce jest placówka w której mama mogłaby się podać podleczeniu?  

    więcej

  • Avatar

    Zmiany skórne po radioterapii

    Moje pytanie odnosi się do przebytej radioterapii. Miałam ją prawie 4 lata temu. Miałam 25 lampek na pierś (jestem po operacji oszczędzającej) oraz na węzły (było kilka zajętych). Na szyi, nad operowaną piersią, została mi plama popękanych naczynek. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ale przez te kilka lat ta czerwona plama jest coraz większa. Z czasem pojawiły się też naczynka naprzeciw tej plamy, na plecach. Jest to coraz większe, tak, jakby chciały się połączyć. Mój lekarz robi mi tylko na tym USG i tyle. Jak temu zaradzić, aby te popękane naczynka się nie powiększały? Czy jest jakiś sposób?

    więcej

  • Avatar

    Ból po biopsji.

    Witam, moja historia rozpoczyna się od wizyty w styczniu 2009 roku u lekarza pierwszego kontaktu, gdy zaczęła mnie boleć lewa pierś, prawie pod pachą. Sądziłam, że jest to zapalenie węzłów chłonnych, okazało się, że lekarz wypisał mi skierowanie do centrum onkologii. tam zrobiono mi USG, na którym wyszło, iż w piersi lewej na godz. 12.00 jest torbiel prosta o wym. 14,3X10,5mm i małe torbielki o śr. 5mm. Z kolei w prawej torbielka o wym. 5,2mm BIRADS2. Lekarza skierował mnie na biopsję cienkoigłową, z której wynikło, iż są to łagodne komórki wyściółki torbieli. I na tym moje "leczenie" się zakończyło. Dodam, że pierś cały czas bolała. po ok. pół roku ból w piersi tak się nasilił, że nie pozwalał spać, umyć się a nawet podnieść ręki. znów zgłosiłam się do lekarza: USG: w lewej piersi "obszar o znacznie obniżonej echogeniczności o zatartych zarysach o wym. 12X6X10mm - BIRADS 4a. Skierowanie na biopsję gruboigłową, która okazała się koszmarem (niesamowity ból, lekarz nie mógł się wkłuć, trwała ok. 40 minut). Wynik: "Laesio fibroso cystica mammae" (B2). Lekarz pocieszył mnie, że to nic wielkiego i żeby się zgłosić za rok, na moje stwierdzenie, że pierś bardzo boli - stwierdził, że tak bywa. Minęło od tego czasu pół roku - pierś bardzo boli, mam wrażenie, że mam nie do końca sprawną rękę, a wszelkie próby dotknięcia piersi - powodują bardzo duży dyskomfort. Mam wrażenie, że "coś" tam znowu jest. Proszę o poradę co mam dalej robić, głównie w kwestii bólu.

    więcej

  • Avatar

    Badanie RM bez skierowania

    Choruję na raka piersi carcinoma ductale invasivum pT1CpNoMx G1 (lewa pierś), jestem po operacji oszczędzającej w grudniu 2009 i po radioterapii marzec - kwiecień 2010. Chcę zrobić sobie badanie pod kątem meta na rezonansie magnetycznym odpłatnie, a mimo to muszę mieć skierowanie choćby od lekarza rodzinnego. Lekarz rodzinny twierdzi, że badanie rezonansem nie jest obojętne dla zdrowia zwłaszcza po radio nie wydał mi takiego skierowania. Proszę o odpowiedź, czy rzeczywiście jest to badanie szkodliwe dla zdrowia, czy też mogę je wykonać. Jeśli tak to w jakim zakresie. Chcę przeprowadzić to badanie ponieważ odczuwam bóle w okolicy lędźwiowo-krzyżowej przenoszące się na kończyny dolne (zwłaszcza lewą) co wcześniej nie miało miejsca.

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie tamoxifenu w trakcie radioterapii

    Mam 53 lata. Rak piersi usunięty w połowie lipca. Usunięty oszczędzająco +węzeł wartowniczy.Węzły chłonne czyste. Guz wielkość 1,1x1,2. Rak hormonozależny : estrogen prawie 100%, progesteron ++ 30%, HER2 (-). Opis mikro: carcinoma ductale invasivum Bloom II partim intraductale typ comedo-carcinoma mammae sin. Węzły wartownicze- Lymphonodulitis reactiva. Węzły chłonne środkowego piętra pachy- Lymphonodulitis reactiva. Terapia: radioterapia + tamoxifen+acard Tamoxifen przyjmuję od 6.VIII. i mam przyjmować przez 5 lat. Radioterapię przez 21 dni i rozpocznę za tydzień. Moje pytanie czy w trakcie radioterapii przyjmować tamoxifen i czy Pana zdaniem terapia jest właściwa ?  

    więcej

  • Avatar

    CT głowy

    Proszę o interpretację CT głowy: zmian o charakterze ogniskowym ani ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego w strukturach mózgowia nie widać. Układ komorowy i zewnątrzmózgowe przestrzenie płynowe o typowej wielkości, symetryczne i nieprzemieszczone. Rejon kątów mostowo-móżdżkowych w granicach normy. Pojedyncze owalne ubytki utkania kostnego kości pokrywy czaszki o wymiarach 7x9mm w kości czołowej po stronie lewej, 4x7 mm w kości ciemieniowej prawej. Proszę o opinię czy mam się martwić tymi ubytkami, cz to są przerzuty?.Jestem po mastektomii lewej piersi. Nowotwór rozpoznano pod koniec roku 2007,przeszłam 4 czerwone chemie, operację i znowu 4 chemie i 30 naświetlań. Obecnie już 3 lata biorę Tamoxifen, co roku mam robioną scyntygrafię kości i do tej pory było wszystko w porządku. Czy mam się martwić?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Proszę o wyjaśnienie co oznacza określenie: w segmencie 2 lewego płata znajduje się ognisko o wym. 12x14mm,hyperintensywne w obrazachT2-zależnych i hypointensywne w T1 W badaniu dynamicznym po CM nie jest widoczne(ocenę dodatkowo utrudniają artefakty od tętnienia serca i oddechowe )w fazie miąższowej ulega umiarkowanemu wzmocnieniu. Obraz niejednoznaczny.  

    więcej

  • Avatar

    Chemiczna kastracja

    Rok temu dowiedziałam sie ze mam raka piersi przeszłam operację oszczędzającą , czyli wycięcie węzłów chłonnych i część piersi od roku biorę tamoxifen i zoladex .Powiedziano mi ze jest to rak hormonozależny i że jeśli po okresie dwóch lat brania zoladexu dostanę miesiączkę to lekarze wytną mi zdrowe jajniki . Czy tak musi być ? Czy to ostateczność ? Jaka jest możliwość urodzenia dziecka ? Czy w ogóle istnieje taka możliwość ?  

    więcej

  • Avatar

    Ryzyko zachorowania na raka piersi

    Siostra mojej mamy właśnie umarła na raka piersi. Czy ja jestem narażona na raka piersi? Mam dopiero 22 lata Czy jest to prawdopodobne, że jest to genetyczne? Ze strony mamy nikt nie chorował na raka tylko jej siostra . Czy będąc u lekarza endokrynologa powinnam powiedzieć o tym że w rodzinie wystąpił rak piersi ?  

    więcej

  • Avatar

    Przybieranie na wadze po hormonoterapii.

    Moja żona strasznie tyje po tabletkach które bierze codziennie i ma brać je przez okres 5 lat, źle się z tym faktem czuje chciałbym jej pomóc ,nie wiem czy jest możliwa zmiana tabletek aby takiego efektu nie było czy też są inne sposoby?

    więcej

  • Avatar

    Co odpowiada za powstanie nowotworu?

    Mam 32 lata i zdiagnozowano u mnie śluzowego raka piersi (carcinoma mucinosum mammae) był to guz o nieregularnym kształcie o wym: 5,5x4x3 cm. Na jego powierzchni śr. 2,1 cm widoczne były małe torbiele wypełnione galaretowatą, przezroczystą treścią o śr od 0,2 do 0,5 cm częściowo zbudowany ze zlewających się ze sobą małych galaretowatych guzków oraz szarej, spoistej tkanki. G1, pT2 ocena resekcyjności R1 Receptory estrogenowe (3+) reakcja o silnym natężeniu pozytywna w 90% komórek raka to samo dot. receptorów progesteronowych. Zrobiłam badania w kierunku mutacji genów BRCA 1 i BRCA 2 i nie stwierdzono u mnie tejże mutacji genów. Czy to oznacza, że za powstanie tego raka odpowiedzialny jest mój ,,wadliwy” układ odporności, gdzie komórki zamiast być niszczone ulegają dalszemu podziałowi mutacji a hormony dodatkowo sprzyjają rozrostowi guza? I drugie pytanie 25 września 2009r przeprowadzono u mnie mastektomię piersi lewej metodą Petey’a jestem leczona Zoladexem 3.6mg i Tamoxifenem. Czy w związku z tym mogę a może raczej powinnam zrobić sobie badanie cytologiczne? Czy to, że jestem leczona wspomnianymi lekami nie wpłynie na wiarygodność badania, które chciałabym zrobić.  

    więcej

  • Avatar

    Wynik receptorów steroidowych

    Mam 34 lata i półtora roku temu miałam usunięta lewą pierś oraz węzły chłonne. Przeszłam leczenie w kolejności: chemioterapia, operacja, radioterapia i chemioterapia. Po przebadaniu usuniętego guza wyniki receptorów były estrogen 0/8, progesteron 0/8 , HER 2 - negatywny. Po około roku zostało to ponownie przebadane i wyniki były następujące : estrogen +/8 (slaby pozytywny), progesteron 0/8. Lekarz przepisał mi Tamoxyfen zaznaczając, ze korzyść z przyjmowania tego lekarstwa w tym przypadku jest nieduża ale to zawsze korzyść, z czym ja sie oczywiście zgadzam. Zastanawiam sie tylko czy to jest możliwe, żeby wynik był inny od pierwotnego i czy w moim przypadku faktycznie przyniesie mi to korzyść a nie zaszkodzi.? W końcu to terapia hormonalna.  

    więcej

  • Avatar

    Czy można wykonywać skórne testy alergologiczne na ręce po stronie operowanej?

    Jestem 44-letnią amazonką z dziewięcioletnim stażem, po prawostronnej mastektomii, chemio i hormonoterapii oraz po rekonstrukcji. Mam usunięte węzły chłonne. Nigdy nie miałam obrzęku. Czy mogę mieć wykonywane testy alergologiczne po stronie operowanej, a później, ewentualnie poddać się "odczulaniu". Mój lekarz alergolog, twierdzi, że dla niego jestem pacjentką całkowicie zdrową i tak będę traktowana.  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie uzupełniajace po mastektomii

    W styczniu tego roku w badaniu USG znaleziono guzka w lewej piersi, mammografia potwierdzała, że zmiana o średnicy 5 mm jest podejrzana. Po wykonaniu biopsji okazało się, że była to zmiana złośliwa- carcinoma ductale invasium et intraductale. Bloom I (2+2+1) IM 6/10HPF nacieki nowotworowe w tkance tłuszczowej, kanceryzacja poszczególnych zrazików, komponent wewnątrz przewodowy DCIS G2 stanowi 40% utkania nowotworowego. W podścielisku guza mierna reakcja desmoplastyczna. HER ujemny, rak horomonozależny. Zlecono ponowną mammografię oraz MRI. Mammografia pokrótce opisując - wskazuje zwapnienia oraz dobrze ograniczony guzek. BI-RADS 0 ACR :3 MRI natomiast przemawia za obecnością wieloogniskowego procesu npl BI-RADS 6 8 kwietnia wykonano mastektomię. Usunięto pierś i 16 węzłów chłonnych. Nigdzie nie znaleziono komórek nowotworowych, tylko to jedno miejsce gdzie była powyżej opisana zmiana. Jako leczenie dostałam tylko tamoxifen. Czy powinnam jeszcze dostać chemioterapię? Mam 47 lat, jestem przed menopauzą.

    więcej

  • Avatar

    Receptory a rodzaj leczenia pooperacyjnego.

    Nie mam jeszcze wyniku z receptorów od 24.05.2011 rozpoczynam chemioterapie FEC [nic o tym poza nazwa mi nie powiedziano]później radioterapię. Czy gdyby wynik był potrójnie ujemny chemia będzie modyfikowana odpowiednio do wyniku ,ewentualnie będzie podana herceptyna? Mam 25 letnia córkę gdzie i jakie badania ma wykonać żeby przekonać się czy nie jest obciążona genetycznie?  

    więcej

  • Avatar

    Wciągnięta brodawka.

    Mam 22 lata, od kilku miesięcy (ok 3 mam) wciągnięty sutek w jednej piersi, nie ma żadnego wycieku, czasami odczuwam ból, zwłaszcza gdy jestem zdenerwowana. Nie rodziłam jeszcze dzieci więc też nie karmiłam. Czy wciągnięty sutek zawsze zwiastuje raka? Zastanawiam się czy może to być spowodowane sterem i nerwami? Dodam że nikt w mojej rodzinie nie chorował na raka.

    więcej

  • Avatar

    Poszerzenie marginesów zabiegu operacyjnego.

    Mam 56 lat. Jestem po operacji oszczędzającej prawej piersi ( w marcu tego roku). Wynik badania to : I- Zagęszczona torbiel wypełniona mazistymi masami. II- Nieliczne rozproszone mikroogniska o charakterze DCIS- comedo type otoczone naciekiem zapalnym. ER- (-)-ujemne, PGR- (-)- ujemne, HER2 - "3". W zaleceniu poszerzenie zabiegu. Mam pytanie, czy taki zabieg trzeba zrobić jak najszybciej, czy można za jakiś czas. Chciałabym też wiedzieć czy lepsza jest jednoczesna rekonstrukcja piersi, czy lepiej zrobić to później?  

    więcej

  • Avatar

    Czas oczekiwania na biopsję wartownika

    Mam 43 lata. Jestem po radykalnej mastektomii z odjęciem węzłów chłonnych - czystych (8 lat temu), teraz pojawiła się wznowa w drugiej piersi. 25 marca 2011 wykonano mi tumorektomię (rak przewodowy, G2, T1 hormonozależny, Her2 ujemne, dwa malutkie ogniska tuż obok siebie), ale ponieważ mój szpital nie wykonuje biopsji węzła wartowniczego, zgłosiłam się do swojego CO, gdzie od 1 kwietnia czekam "w kolejce" na kolejną operację. Pytałam tamtejszych lekarzy, czy w tym czasie coś powinnam jeszcze "pożytecznego" dla siebie zrobić, odpowiedź brzmiała, że tylko cierpliwie czekać. Tymczasem mija już niemal 8 tygodni od tumorektomii. Z tego, co czytam, to maksymalny czas do podania chemioterapii, a ja nie mam nawet jeszcze terminu operacji. Co robić? To trwa strasznie długo - jaki to ma wpływ na moje rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie uzupełniające po BCT

    Mam 46 lat jestem po BCT piersi prawej w badaniu histopatologicznym otrzymałam wynik cacinoma ductale invasivum G3 ( Elston-Ellis8 MBR8 Bloom6) .Max tumoris diameter 1,5 cm . Carcinoma ductale in situ nG2 praesentes .Extra tumorem dysplasia benigna ( adenosis adenosis sclerosans,fibryosclelosis) et metaplasia apocrinalis . Macrometastases carcinomatosae in lym phonadolo ( 1/11) Proszę o opinię na temat wyniku i czy powinnam przyjąć chemię i radioterapię jakie są rokowania  

    więcej

  • Avatar

    Ból piersi po chemioterapii.

    Tydzień temu otrzymałam I kurs przedoperacyjnej chemioterapii AC (rak potrójnie ujemny, T2). Niepokoi mnie fakt, że pierś po chemii spuchła, jest strasznie obolała i twarda. Czy to normalne ? Czy to oznacza, że chemia zaczęła działać?  

    więcej

  • Avatar

    Rokowania i leczenie

    Mam 51 lat, w kwietniu przeszłam operację oszczędzającą. Z lewej piersi wycięto guz w największym wymiarze 2 cm. ROZPOZNANIE: Carcinoma ductale G3 invasivum, pT1c. Wycięto mi 3 węzły bez przerzutów (wartownik i 2 w okolicy wartownika). WYNIKI BADAŃ IMMUNOHISTOCHEMICZNYCH: estrogen, progesteron - odczyn ujemny, Her2'+1, p53 - dodatni odczyn jądrowy w >90% komórek nowotworowych. Z badań genetycznych wynika, że mam mutację BRCA1. Co oznaczają wyżej podane informacje? Skierowano mnie na chemioterapię i radioterapię. Jakie są rokowania? Powiedziano mi, że mam raka złośliwego i receptory potrójnie ujemne.

    więcej

  • Avatar

    Jonoforeza wapniowo - jonowa

    Jestem 44-letnią amazonką z dziewięcioletnim stażem, po mastektomii radykalnej, po chemioterapii i radioterapii, rekonstrukcji. Czy mogę korzystać z jonoforezy wapniowo- jodowej, przepisanej przez lekarza foniatrę? Mam objawy długo utrzymującej się chrypki, która okresowo powraca. Foniatra nie stwierdził obecności guzków.  

    więcej

  • Avatar

    Reakcja uczuleniowa na chemioterapeutyk

    U mojej mamy wykryto raka piersi z przerzutami do ośmiu węzłów chłonnych. Przeprowadzono operacje oszczędzająca, chemioterapia AC 4 cykle, i dalej miały być 4 wlewy Taksolu. Niestety podczas pierwszego wlewu taksolu wystąpiła reakcja uczuleniowa. Wlew przerwano, po 3 tygodniach mama trafiła do szpitala i próbowano podać ponownie- mama dostała docetaksel, w trakcie mama dostała tylko duszności, na chwile przerwano i kontynuowano ponownie. Następnego dnia chemioterapeutka stwierdziła ze mama nie może więcej dostawać chemii ponieważ zagraża jej zyciu i nie zaproponowano żadnej, innej zastępczej. Strasznie sie martwię nie wiem co robić i co myśleć, mama jest bardzo załamana z tego powodu nie mam pojęcia gdzie sie zwrócić o pomoc, dodam jeszcze ze pod koniec maja idzie na radioterapię. Mama leczy się w szpitalu onkologicznym w Bydgoszczy.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Bardzo proszę o interpretację wyników badania histopatologicznego po amputacji piersi. carcinoma ducatle invasium. tumor 1,3x1x1cm. Bloom II (2+3+1). IM3/10 HPF. Guz bez martwicy. Na obwodzie guza kilka przewodów z utkaniem raka wewnątrz przewodowego (DCIS G2). W podścielisku guza silna reakcja desmoplastyczna. Hyperaemia. Tela neoplasmatica absenta. Fibrosclerosis focalis. Fibrosclerosis. Ductectasiae. Fibrosclerosis focalis Lymphonoduli sine metastasibus. Lymphonoduli sine metastasibus. Klasyfikacja TNM pT1c, NO.  

    więcej

  • Avatar

    Neutropenia

    Mam 26 lat i od 22.02.2011 przyjmuje chemioterpię o schemacie TAC w odstępach 3 tygoniowych. Martwi mnie fakt, iż już po 2 dawce miałam spadek neutrocytów, mimo że przyjęłam Neulastę. Efektem tego spadku wyników była dwukrotnie przesunięta chemia. Po 3 chemii na wzrost neutrocytów dostałam TevaGrastim (7 zastrzyków). Aktualnie jestem przed 4 dawką lecz okazało się, że i tym razem moje neutrocyty nie zregenerowały się. Czy mogę się jakoś wspomóc? Wspomnę, że przyjmowałam tabletki drożdżowe oraz wit. B6. Jak powinnam postępować, żeby ułatwić, pomóc mojemu organizmowi odbudowanie neutrocytów?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie raka piersi w podeszłym wieku

    Chciałabym zasięgnąć opinii Pana dr w sprawie leczenia raka piersi w podeszłym wieku. Mama ma 74 lata. Jest po amputacji lewej piersi wraz z 7 węzłami chłonnymi. Jej wynik histopatologiczny jest następujący: Carcinoma ductale invasivum mammae sin. NHG2,( 3+2+2) / 15 mitoz/10HPF pT1c, pN0. Receptory ER (-) PG(-) HER 2 ( 1+). Nie zastosowano dla niej zdanego leczenia twierdząc, że wyniki ma dobre, tyko kontrola za pół roku. Mama jest " potrójnie ujemna " i z tego powodu mam wątpliwości czy nie powinna otrzymać chemioterapii, bo na hormonoterapię się nie kwalifikuje. Czy w podeszłym wieku w ogóle stosuje sie chemioterapię, czy ze względu na jej toksyczność nie podaje się jej. Bardzo proszę Pana dr o odpowiedź.  

    więcej

  • Avatar

    Powiększony węzeł w dole pachowym

    Jestem po chemioterapii tydzień temu skończyłam radioterapie miałam robione USG i po stronie operowanej w dole pachowym wyszło mi, że mam powiększony węzeł 1,5cm prawidłowa echogenicznosc. Lekarz powiedział, że wszystko jest w porządku. Chciałabym sie dowiedzieć czy to tak ma być, czy to sie wchłonie czy może tak juz zostanie i czy to nie jest nic groznego. Operacje miałam we wrześniu 2010. Nadmienie, ze oszczędzam rękę, nie golę pachy po stronie operowanej.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku MRI mózgowia

    Rak piersi - w chwili obecnej przerzuty do płuc. Proszę o interpretację wyniku rezonansu magnetycznego głowy. Badanie MR mózgowia wykonane w sekwencjach SE, FSE, FLAIR, DWI, w obrazach T1 i T2 - zależnych, płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych. Podano paramagnetyk. W lewej półkuli móżdżku ognisko podwyższonej intensywności w obrazach T1 i FLAIR, izointensywne w T1, śr. 2 mm - naczyniopochodne. W pniu mózgu po stronie lewej ognisko hiperintensywne w sekwencji FLAIR, niewidoczne w obrazach T2 i T1 - zależnych - niejednoznaczne. Poza tym nie uwidoczniono zmian ogniskowych w strukturach pod - i nadnamiotowych tkanki mózgowej ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego. Układ komorowy ustawiony pośrodkowo, symetryczny, bez cech ucisku. Zbiorniki, podstawy mózgowia niezmienione. Dodam, że od kilku miesięcy po bardziej prawej stronie nad linią włosów mam małego guza, który powiększa się podczas przeziębienia. Ciągnie mnie wtedy skora prawej strony głowy i jest to bolesne. Żadnych dolegliwości ze strony głowy nie mam, oprócz sporadycznych normalnych bólów głowy. Co Pan doktor myśli na temat tego wyniku?  

    więcej

  • Avatar

    Pielęgnacjia piersi

    Piszę pracę magisterską na temat piersi, jednym z jej elementów jest pielęgnacja piersi. Jakich zabiegów kosmetycznych generalnie nie należy wykonywać na okolice biustu. Chodzi mi o zabiegi z użyciem fal radiowych, elektrycznych, ultradźwięków czy światła. W literaturze znajduję sprzeczne informacje. Jakie jest zdanie ekspertów?

    więcej

  • Avatar

    Soyfem

    Mam 28 lat i jestem w trakcie leczenia hormonalnego ( lucrin depot 11,25 + tamoxifen ). Pani doktor od początku leczenia kazała mi zażywać Soyfem (już 2 lata biorę) , aby zmniejszyć skutki uboczne hormonoterapii takie jak np. uderzenia gorąca. Ostatnio jednak przeczytałam, że nie powinno się go stosować przy raku piersi. Boję się, że mogłam sobie nim zaszkodzić. Proszę o opinie i podanie ewentualnie innego leku.

    więcej

  • Avatar

    Badania kliniczne

    Jestem po mastektomii piersi ,chemii ,radioterapii, herceptynie(7),którą wstrzymano ponieważ mam przerzuty do płuc i mostka .Zaproponowano mi udział w badaniu" III fazy BIBW 2992 i winorelbiny w porównaniu z trastuzumabem i winorelbiną u pacjentek z przerzutowym HER2- nadekspresyjnym rakiem piersi, u których zawiodła poprzednia terapia trastuzumabem (herceptyną)".Co prawda zgodziłam się, ale jednak chciałam zasięgnąć opinii specjalisty na w/w temat .

    więcej

  • Avatar

    Masaż

    Jestem kilka miesięcy po mastektomii z zachowaniem węzłów chłonnych, w trakcie hormonoterapii. Czy mogę stosować na ciało zabiegi masażu mechanicznego (rolkowego) tzw. Rolletic ?  

    więcej

  • Avatar

    Zmiany skórne po radioterapii

    Jestem 2 miesiące po radioterapii/leczenie oszczędzające, wycięte kilka węzłów chłonnych/ bez przerzutów. Wszystko było ok. czułam sie świetnie , skóra po goiła sie super. Ale od 3 tygodni mam okropne uczulenie, wysypkę, wokół całej naświetlanej piersi, pod pachą. Swędzenie na dłoniach ,nogach itd. Lekarz rodzinny przepisał mi CLARITINE i puder płynny AFLOFARM. Chwilami trochę lepiej, niestety to nie mija. Pod druga piersią i wokół też jest wysypka. Wizytę w Opolu mam dopiero w maju. Proszę o pomoc, czy to normalna reakcja. Pani w aptece zrobiła dla mnie maść na bazie witamin i balsamu peruwiańskiego. Czy mogę tym smarować. Strasznie mnie to męczy, proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja z komórek macierzystych.

    Czy coś się zmieniło i są juz refundowane rekonstrukcje piersi z udziałem komórek macierzystych ?  

    więcej

  • Avatar

    Progresja choroby mimo leczenia herceptyną.

    Jestem po operacji raka piersi HER2 (+++), po ośmiu chemiach, po radioterapii, po siedmiu Herceptynach, właśnie wstrzymanych ze względu na przerzuty do płuc ,kości, wykazanych w zdjęciu tomograficznym, ponieważ NFZ nie refunduje jej (herceptyny) w moim wypadku, co mam robić ,jak dalej walczyć, gdzie szukać pomocy?

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi u mężczyzn.

    Jestem sześćdziesięciodwuletnim mężczyzną, który w sierpniu 2009r. przeszedł mastektomię lewej piersi wraz z węzłami pachowymi. Mój rak to T1c/N0/M0. Potem chemioterapia 4 cykle AC. Obecnie tamoksifen. ER i PGR (+). Her_2(-)Rokowania u mężczyzn są gorsze niż u kobiet. Czy Pan doktor zna przypadki dłuższego przeżycia u mężczyzny bez nawrotu choroby.(ile lat?)Obecnie czuję się dobrze. Regularnie kontroluję się u onkologa. Czego mogę się spodziewać - cały czas się boję. Proszę o słowa prawdy ale i otuchy. Nadmienię tylko ,że tomografia jamy brzusznej, RTG klatki i wyniki krwi po roku od operacji dobre.  

    więcej

  • Avatar

    Kiedy można ściągać płyn z opłucnej?

    Mam pytanie w związku z odpowiedzią na pytanie o płyn w opłucnej. Miałam na wyniku z tomografii komputerowej płuc opis, że w opłucnej zalega płyn o wys. 18 mm. Jednak nie został ściągnięty i wysłany do badania. Byłam leczona Taxolem i Gemzarem, a po czterech kursach płynu ubyło, ale nie zniknął. Czy nie powinno się go jednak ściągnąć? Dostałam jeszcze dwa kursy chemii, czyli cztery Gemzary i dwa Taxole i czekam na tomograf komputerowy.

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do chemioterapii

    Moja mama 6 tygodni temu miała przeprowadzoną operację oszczędzającą pierś (kwadrantectomia z onkoplastyką). Wyniki hist/pat. wykazały guz niewyraźnie odgraniczony o wymiarach 2,5-2,5 cm. Carcinoma invasivum partim mucinosum partim papillare mammae G-2. Badanie patomorfologiczne wykazało- rozpoznanie dodatni receptor estrogenowy ok.50% komórek; dodatni odczyn receptor progesteronowy w ok.80% komórek; nadekspresję receptora HER2 (+++). Mama ma 50 lat, miesiączkuje. Jaki to jest rak i jakie Pana zdaniem są rokowania? Czy powinna być zastosowana chemioterapia?  

    więcej

  • Avatar

    Obecność wody w opłucnej.

    Czy w opisie scyntygrafii, tomografii słowo: destrukcja 6 żebra ze złamaniem oznacza przerzut? Destrukcja to to samo co meta ( przerzut)? Czy obecność wody w opłucnej oznacza przerzut? Biopsji wody nie wykonano. Czy zmniejszanie się wody w opłucnej pod wpływem chemioterapii oznacza, że są tam komórki rakowe? Czy pomimo, że komórek rakowych tam może nie być, to chemia tak działa , że wody ubywa?  

    więcej

  • Avatar

    Chłonka

    Moja mama jest 10 dni po mastektomii metodą Maddena. Szwy nadal nie są zdjęte. Gojenie rany utrudnia wciąż zbierająca się chłonka. Jak długo może się zbierać ten płyn i jak często trzeba go odciągać? Co robić aby się nie gromadził? Obrzmienie okolic pooperacyjnych powoduje ból. Lekarz przepisał mamie Ampicilinum. Na ból doradził Apap.

    więcej

  • Avatar

    Bonefos

    Pytanie dot. stosowania leku Bonefos. Przed rozpoczęciem zaordynowanej mi obecnie tj. w III/2011 terapii tym lekiem wyrwałam 4 zęby. Pytanie brzmi: czy po ich wyrwaniu od razu mogę przejmować ten lek, czy należy odczekać ok. 2 tygodni?  

    więcej

  • Avatar

    Preparaty hormonalne a rak piersi.

    Mam 59 lat, jestem po histerektomii całkowitej z przydatkami (endometrium) w 2005r. oraz mastektomii radykalnej z powodu raka inwazyjnego G2, potrójnie dodatniego i HER-2 (1+) ujemnego w 2010r. Jako leczenie uzupełniające zaordynowano mi letrozol -Aromek (bez chemioterapii i radioterapii). 1/ Czy wg Pana mogę być leczona miejscowo hormonami ? (np. stan zapalny pochwy) 2/ Czy krople sterydowe do nosa przy przewlekłych nieżytach górnych dróg oddechowych są dla mnie wskazane? 3/ Czy jednoczesne stosowanie letrozolu i wapnia (ostatnia densytometria Z-0,75; T-1,73) się wyklucza? Usłyszałam na ten temat rozbieżne opinie.  

    więcej

  • Avatar

    Tamoxyfen a ból głowy

    Biorę od 18-tu miesięcy Tamoxifene i do stycznia nie miałam żadnych albo prawie żadnych skutków ubocznych. Od początku lutego codziennie boli mnie głowa. Najpierw myślałam, że to ze względu na zakończenie stosowania Celexy ale dostaje ja od nowa od 3 tygodni a głowa nadal boli. Potem lekarz uregulował mi ciśnienie a głowa nadal boli. Dla świętego spokoju zrobiono mi MRI głowy, żadnych zmian. Co Pan Doktor o tym sadzi, czy tamoxifene może zacząć dawać takie skutki uboczne po 18-tu miesiącach?

    więcej

  • Avatar

    Łokieć tenisisty

    Chciałam zapytać czy mogę mieć podany zastrzyk Diprophos, mam "łokieć tenisisty". Jestem po mastektomii 4lata, leczona tamoksifenem ,rozpoznanie DCIS. Proszę o odpowiedz ponieważ ortopeda nie ma takiej wiedzy i nie wie czy mogę mieć podany w moim przypadku, kiedy jako leczenie zastosowana jest hormonoterapia (tamoksyfen). dziękuję za odpowiedz  

    więcej

  • Avatar

    Pielęgnacja skóry po radioterapii

    Jestem po amputacji lewej piersi, chemioterapii i 2 tygodnie po 25 naświetlaniach . Niedawno dostałam na klatce piersiowej w miejscu naświetlania -uczulenie, bardzo swędzące. Nie wiem co mam robić, bo zauważyłam, że wysypka się rozprzestrzenia na dalsze naświetlane miejsca. Smarują ją Fenistilem, aby złagodzić swędzenie. Nie wiem czy dobrze robię. Natomiast pod pachą stosuję zasypkę dla dzieci Penaten i spray Octenisept. Proszę o poradę co mam dalej robić.

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do biopsji węzła wartowniczego

    W  styczniu tego roku na usg znaleziono guzka w lewej piersi, mammografia potwierdziła, że zmiana o średnicy 5 mm jest podejrzana. Po wykonaniu biopsji grubo igłowej próżniowej, która usunęła całą zmianę, okazało się, że była to zmiana złośliwa- carcinoma ductale invasium et intraductale. Bloom I (2+2+1) IM 6/10HPF nacieki nowotworowe w tkance tłuszczowej, kanceryzacja poszczególnych zrazików, komponent wewnątrz przewodowy DCIS G2 stanowi 40% utkania nowotworowego. W podścielisku guza mierna reakcja desmoplastyczna. Trafilam do kliniki onkologicznej. Zlecono ponowną mammografię oraz MRI. Mammografia pokrótce opisując - wskazuje zwapnienia oraz dobrze ograniczony guzek. Radiologicznie raczej zmiany łagodne BI-RADS 0 ACR :3 MRI natomiast przemawia za obecnością wieloogniskowego procesu npl BI-RADS 6 (bardzo długi opis zmian, nie zamieszczam) chirurg powiedział, ze jest to wskazanie do radykalnej mastektomii wraz usunięciem wszystkich węzłów. Jestem zaskoczona, bo wydawało mi się , ze węzły mogą być oszczędzone, rezonans nie potwierdza raka tylko wskazuje miejsca podejrzane. Tak to interpretuję. Proszę o opinię, w klinice w której sie leczę, nie ma procedury biopsji węzła wartowniczego, usuwają wszystko,  wydawało mi się, że przy tak małej zmianie część węzłów może być uratowana.  

    więcej

  • Avatar

    Objawy menopauzy

    Mam 27 lat, 5 lat temu zachorowałam na nowotwór piersi. Jestem po mastektomii i chemioterapii, przyjmowałam także herceptynę. Po zakończonym leczeniu nie przyjmowałam żadnych leków. Od jakiegoś roku mam objawy menopauzy tzn. pocę sie, mam słabości, co jest dosyć uciążliwe. Przez ten cały czas miesiączkowałam normalnie. Czy objawy, o których wyżej wspomniałam są "normalne", czy to może świadczyć o tym ze wchodzę w okres przekwitania ?  

    więcej

  • Avatar

    Chińska bańka

    "ZA BEZPIECZNE UWAŻA SIĘ: MASAŻE SUCHE I PNEUMATYCZNE, ĆWICZENIA BIERNE, CZYNNE, SAMOWSPOMAGANE I W ODCIĄŻENIU, GIMNASTYKĘ I KAPIELE WIROWE. UWAŻA SIĘ, ŻE NALEZY UNIKAĆ ZABIEGÓW O DZIAŁANIU BODŹCOWYM (WYSOKA I NISKA TEMPERATURA, POLE ELEKTRYCZNE I MAGNETYCZNE, PODCZERWIEŃ, ETC" to jest część odpowiedzi dr R. Wiraszki na zadane pytanie : Jakie zabiegi fizykoterapii są dla nas bezpieczne? Chciałabym wiedzieć jeszcze czy masaż chińską bańką jest bezpieczny.......a jeżeli nie to dlaczego. Namawiał mnie na taki masaż mój fizykoterapeuta twierdząc, że jest bezpieczny.......nie zgodziłam się, ponieważ wiem, że żadnych baniek nam nie wolno stawiać. Pan ów chciał wiedzieć jakie jest tego uzasadnienie onkologiczne. Mam obrzęk w okolicy lędźwiowej kręgosłupa, z bólem w lewym biodrze promieniującym do pachwiny. W/w fizykoterapeutę polecił mi mój ortopeda.  

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie musi być agresywne?

    Moja mama miała 2 tyg. temu operację. Usunięto jej część lewej piersi i węzły chłonne pod pachą. wynik: opis makroskopowy: fragment tkankowy 8x6x3 na przekroju z porozcinanym guzem ok. 1,5 cm 1. intra 2-3 parafina ( całość zmiany ) 4-5 z pozostałych miejsc 2xcz. rozp. introwe: carcinoma invasivum Rozp.: kod. Y.99.90-5x, Y.99.93-3x, 04.90-1x 1-3. carcinoma ductale invasivum G2 ( nowotwór nie wywołuje odczynowej reakcji zapalnej. cech angioinwazji nie stwierdzono. pT1cNxMx 4-5 Dysplasia benigna mammae ( fibrosclerosis cum adenosi et epitheliaplasia). cech złosliwości nie stwierdzono. Badanie immunohistochemiczne wykazało: receptory ER: PS 4+IS 2 = TS 6 receptory PR : PS 5 + IS 3 = TS 8 Her 2/neu: (0) natomiast resztę materiału wysłano do ośrodka patomorfologii wynik: opis materiału- tkanki z obrzeża guza. Węzły chłonne z dolnego, środkowego piętra pachy. Węzły szczytu opis makroskopowy: 1-3- tłuszczowo-włóknisty fragment 4,5 cm x 3 cm wg opisu z obrzeża guza 4-15-dwanaście węzłów chłonnych z dolnego piętra pachy 16-19-cztery węzły chłonne środkowego piętra pachy rozp. 1-3-dysplasia benigna mammae ( utkania nowotworowego nie stwierdzono ) 4-15-metastases carcinomatosae 11/12 ( przerzuty raka stwierdzono w 11 węzłach chłonnych, mają średnicę do 1,7 cm, nie przekraczają torebek węzłów ) 16-19-metastases carcinomatosae 4/4 ( przerzuty raka stwierdzono w 4 węzłach chłonnych, mają średnicę do 4 mm, nie przekraczają torebek węzłów ) 20-22-węzły chłonne z odczynowym rozrostem utkania ( przerzutów nowotworowych nie stwierdzono 0/2 ) Lekarz zastosuje agresywną chemię i naświetlania, jednak nie wytłumaczył z czym mamy do czynienia. Bardzo proszę o wytłumaczenie mi pojęć medycznych zawartych w wynikach, jakie są rokowania  

    więcej

  • Avatar

    Zmiana klimatu po leczeniu raka piersi

    W czerwcu 2010 miałam operację usunięcia lewej piersi, rozpoznanie: Carcinoma ductale invasium G3 BR 8 pkt.-zmiana średnicy 12 mm. Węzły chłonne-Carcinoma metastaicum 14/4 w czterech węzłach ogniska raka, bez przekraczania torebki narządu, średnica największego węzła ze zmianą 6 mm/ Jestem po 6 cyklach chemioterapii i radioterapii-4 tygodnie. Teraz jestem leczona tamoxifenem. Badania kontrolne narazie mam dobre i czuję się dobrze. Ale mam wątpliwości czy mogę latem pojechać nad nasze Polskie Morze? Mój lekarz rodzinny twierdzi, że przez 5 lat nie powinnam wyjeżdżać nad morze a onkolog mówi, że nie ma przeszkód. Komu powinnam uwierzyć? Teraz wyjeżdżam do Ustronia na leczenie obrzęku limfatycznego, to też zmiana klimatu.  

    więcej

  • Avatar

    Badania kliniczne

    Moja siostra ma 49 lat. W 2009 r. stwierdzono u niej guza prawej piersi; w X.2009r. wkonano radykalny zabieg operacyjny sposobem Maddena, następnie otrzymała 6 serii leczenia uzupełniającego AC oraz przeprowadzono napromieniowanie ściany klatki piersiowej i regionalnych węzłów chłonnych (20 szt.).Receptory hormonalne i receptor HER-2 ujemny. Leczenie zakończono w IV.2009. W X. 2009r. stwierdzono nawrót choroby w obrębie klatki piersiowej. Otrzymała dwie serie chemioterapii paklitaksel z progresją choroby, otrzymała jedną serię chemioterapii kapecytabina z vinfluniną (z bad. klin.) z progresją nacieku na klatce piersiowej, otrzymała jedną serię cisplatyny z progresją choroby. Aktualnie zajęta jest druga pierś i węzły chłonne, guz w wątrobie, i liczne drobne przerzuty do prawego płuca; inne narządy wewnętrzne i kości wolne od zmian. Był wniosek do NFZ o bewacyzumab ale nie uzyskał akceptacji, lekarze bez efektu poszukują skutecznej chemii. W artykule w Rzeczpospolitej czytałam artykuł o badaniach klinicznych III fazy nad inhibitorem PARP iniparibem, w leczeniu takiego jak u mojej siostry raka trójujemnego. Proszę o informację, czy badania te są prowadzone w Polsce, a jeśli tak to w jakim ośrodku medycznym.A jeśli ich jeszcze nie ma, to czy są przygotowania do wprowadzenia ich gdzieś w jakimś ośrodku Polsce, gdzie można takie informacje uzyskać. Jakie wymagania są stawione osobom, aby mogły brać udział w takich badaniach klinicznych i czy moja siostra miałaby szansę na udział? W przypadku gdy dostęp do tego leku jest nieosiągalny to czy mógłby Pan wskazać jakiś inny specyfik dający szansę w tak lekoopornych przypadkach.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie antyhormonami.

    Jestem 44-letnią pacjentką onkologiczną nowotwór złośliwy piersi, po operacji oszczędzającej w marcu ubiegłego roku. Badanie histopatologiczne Carcinoma ductale invasivum mammae G2MBR4 , Metastases carcinomatis in lymphonodulis axillae3/16 ER-silny odczyn jądrowy w ok.75% komórek raka, PGR-odczyn dodatni w ok.20%komórek ,HER2(2+),chemioterapia Adriamacyna, Endoxan 4 kursy i Taxol 4 kursy, radioterapia - napromienianie techniką 3D CRT z XVI do dawki 45Gy na pierś i 10 na boost fot.X6 i 15MeV, po czym do leczenia włączono Arimidex,obecnie odstawiony ponieważ moje jajniki podjęły pracę. Propozycja usunięcia jajników lub blokowanie ich lekami (dostałam receptę na Zoladex) .Co robić , co by pan radził? Ale oprócz tego wszystkiego jestem po przebytej zakrzepicy kończyny dolnej V 2009 obecnie bez zakrzepów biorę Warfin, astma oskrzelowa Flixotide 500 , Oxodil ,Atrowent, niedoczynność tarczycy wole hashimoto, Eutyrox 75 to wszystko pod kontrolą lekarzy specjalistów.  

    więcej

  • Avatar

    Kiedy można wykonać TC głowy?

    W kwietniu minie 2 lata od zakończenia radioterapii (25 naświetlań) czy po tym okresie można robić tomografię głowy? Czy nie ma przeciwwskazań?

    więcej

  • Avatar

    Wskazania do terapii tamoxifenem

    W sierpniu 2010 zdiagnozowano u mnie raka lewej piersi: T1cNOMO; ER(+); PR(+); HER2(++) FISH- brak amplifikacji. Wykonano amputację piersi z węzłami. Zastosowano 4 cykle chemioterapii AC.W lutym według wskazań ginekologa usunięto macicę z przydatkami (bez zmian chorobowych).Czy wskazana jest hormonoterapia uzupełniająca Tamoxifenem? Mam 54 lata.  

    więcej

  • Avatar

    Markery nowotworowe

    Jestem po operacji, chemioterapii i leczeniu herceptyną. Obecnie nie mam żadnego leczenia. Nigdy nie miałam badanych markerów nowotworowych. Czy te badania są wskazane są wskazane i czy mogę je wykonać prywatnie, czy potrzebne jest skierowanie od lekarza onkologa?

    więcej

  • Avatar

    Ostenil a bonefos

    W trakcie leczenia Egistrolem (po histerektomii) chorej został włączony do leczenia Ostenil w dawce 70 mg/tydzień (1x70 mg) wraz z Calperosem i Alfadiolem. Chora od niedawna ma dostępny lek z tej samej grupy-Bonefos w dawce 400 mg/1 kaps. Jaka jest dobowa ekwiwalentna dawka Bonefosu odnośnie siły działania antyresorpcyjnego w stosunku do tygodniowej dawki Ostenilu 70 mg?  

    więcej

  • Avatar

    Odżywianie w walce z rakiem.

    Co sądzi Pan o odpowiednim odżywianiu w walce z rakiem. Konkretnie chodzi mi o dietę z wyeliminowaniem węglowodanów i cukrów. Czy w Polsce oznacza się gen TKTL? Jeśli tak to gdzie można to badanie zrobić?

    więcej

  • Avatar

    Wybór metody leczenia

    06.12.2010- mammografia-lewa pierś-ognisko blastomatyczne ( BIRADS 5) o spikularnych zarysach wielkości 15x17x13 mm z obecnością podejrzanych mikrozwapnień i obrzękiem podścieliska w otoczeniu. W lewym dole pachowym silniej wysycony - podejrzany o meta węzeł chłonny 2 cm. 13.12.2010-biopsja pod USG- pierś -biopłat stanowią strzepki prawidłowej tkanki tłuszczowej, węzeł chłonny- cellulae carcinomatis mammae. 20.12.2010- wizyta (prywatnie)- u chirurga onkologa, poleconego przez lekarza, który wykonał mammografię. Opinia onkologa chirurga - ma pani raka - najlepiej usunąć cała pierś i węzły chłonne pod pachą, skierowanie do szpitala i zalecenie wykonania BAG. 11.01.2011- biopsja gruboigłowa. Lekarz , który ją wykonywał zdziwiony zleceniem? Na moje usilne dopytywania o jego opinie powiedział, że on zaleciłby najpierw chemie, a potem usunięci tylko guza i węzłów a następnie radioterapię, ale i tak trzeba poczekać na wynik BAG. 25.01.2011-mam się zgłosić na oddział chirurgii onkologicznej ale jestem coraz bardziej zdezorientowana co dalej i jakie leczenie byłoby najlepsze?  

    więcej

  • Avatar

    Receptor Her2; Herceptyna

    Od kiedy stosuje się oznaczanie nowotworu piersi na obecność HER2, od ilu lat podaje się pacjentkom herceptynę?

    więcej

  • Avatar

    Rokowania w raku piersi.

    Jestem po operacji oszczędzajacej piersi lewej (pT2N0M0), węzeł wartowniczy czysty, rak hormononiezależny, HER2 +++. Brałam udział w badaniu BETH, teraz dostaję jeszcze herceptynę i avastin. Chciałabym spytać, jaka jest średnia przeżywalność chorych na taki typ nowotworu? Czy można się wyleczyć całkowicie (nie ma przerzutów)? Czy badania pozwalają określić, jakiego rodzaju przerzuty i kiedy pojawiają się najczęściej?

    więcej

  • Avatar

    Powrót do pracy po leczeniu.

    Obecnie jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym, które kończy mi się 1 lutego br. Po jego zakończeniu chciałabym wrócić do pracy. Czy idąc na badania do lekarza medycyny pracy potrzebuję jakiegoś zaświadczenia dotyczącego leczenia onkologicznego?  

    więcej

  • Avatar

    Kiedy radioterapia po operacji?

    23-go listopada 2010 r. miałam operację oszczędzającą piersi lewej. Wynik histopatologiczny to rak przewodowy, hormonozależny w 90 i 100%, HER2 0, guz około 1 cm, usunięty z marginesami. Węzeł wartowniczy czysty. Moje pytanie brzmi: kiedy najpóźniej powinnam rozpocząć radioterapię i czy to wystarczy? Czy może konieczna będzie dodatkowa terapia?

    więcej

  • Avatar

    Hiperplazja - obserwować czy wyciąć?

    Witam serdecznie! Piszę w imieniu mojej koleżanki, która prosi o opinię i poradę. Sytuacja wygląda tak: W 1994r.miała usuwaną zmianę z piersi określaną jako epitelioplazja wewnątrz przewodowa. Półtora roku temu w tej samej piersi kolejna zmiana poddana badaniu BAC wykazała tylko komórki tłuszczowe, a wielkość tej zmiany miała ok. 10mm. W lutym tego roku robiona była mammografia i USG oraz pod kontrolą USG biopsja. Wynik brzmiał tak: obraz cytologiczny może odpowiadać zmianie mastopatycznej z oznakami hiperplazji wewnatrzprzewodowej (C2) 16mm - gęsta torbiel lub włokniakogruczolak. Poza tym zabrodawkowo w piersi prawej torbiel gęsta 10mm, w lewej dwie torbiele proste 5mm każda. Skupisk złośliwych mikrozwapnień nie stwierdza się. W październiku USG wykazało, że zmiana nadal ma 16mm. I lekarz wykonujący USG i chirurg onkolog zalecają obserwację i kontrolną mammografię w lutym stwierdzając, że skoro nie rośnie to nie ma co jej ruszać. Czy nie lepiej jednak wyciąć tę zmianę? Przecież poprzednio powiększyła się o 6mm.  

    więcej

  • Avatar

    Badania genetyczne.

    Czy badanie genetyczne powtarza sie?? Do tej pory uważałam że wynik takiego badania nie może ulec zmianie. Nadmieniam w testach podstawowych mutacji w genach BRCA1,NOD2,P16,i CHEK2 nie wykryto a wskazany jest kontakt z poradnia genetyczna za 3 lata? Dodam ze rozp. rodowodowe: Cancer famillial aggregation Myślę, że może owo rozpoznanie ma wpływ ale proszę o odpowiedz. Dodam jeszcze ze mam 51 lat i w roku 2006 miałam mastektomie (DCIS in situ)i leczona jestem tamoksyfenem .  

    więcej

  • Avatar

    Objawy przerzutów do kości.

    Jestem trzeci rok po radykalnej mastektomii i usunięciu (18 węzłów) pT2NO,HER2(Score=3+). Przyjęłam 4 kursy chemii AC, oraz brałam udział w badaniach klinicznych ALLTO (przez rok co 3 tygodnie brałam Herceptynę ,oraz Lapatinib - 1000mg na dobę). Obecnie przez półtora roku nie biorę żadnych lęków w tym kierunku. Nabawiłam się w międzyczasie POCHP mam niedoczynność tarczycy, jaskrę i jestem również po operacji serca ADII. Ostatnio odczuwam ból w stawie biodrowym i w kolanach, oraz pod lewą łopatką miewam ból szarpany .Chciałam się zapytać czy to są objawy przerzutu do kości i co trzeba zrobić by to sprawdzić? Na kontrole lekarskie chodzę co 6 miesięcy.

    więcej

  • Avatar

    Niedoczynność tarczycy po radioterapii raka piersi.

    Jestem po mastektomii (2008r październik) Wcześniej ( 2006r) usunięto mi śliniankę (rak płaskonabłonkowy), przeszłam naświetlania. Obecnie leczę się u endokrynologa ponieważ mam TSH podwyższone i biorę hormony ( Euthyrox). Ponieważ tarczyca została uszkodzona, pani dr powiedziała że już do końca mojego życia muszę brać te tabletki. Pytanie moje jest takie, czy branie tych tabletek nie wpłynie ujemnie na moje zdrowie, czy nie przyśpieszy wznowy raka w drugiej piersi lub innego organu? Otrzymałam chemie i 17 cykli herceptyny.

    więcej

  • Avatar

    Guzek/zgrubienie po stronie operowanej

    Przeszłam mastektomię, jestem po pierwszej „chemii” i właśnie wyczulam guzka (wielkości groszka) po stronie operowanej. Nie wiem czy ten guzek był już przed przed „chemią”, bo nie sprawdzałam Jak byłam na kontroli po operacji to lekarz tez nic nie mówił. Czy to może być przerzut tak szybko w trakcie chemioterapii?

    więcej

  • Avatar

    Mutacja Genu BRCA

    Jak zabezpieczyć się mają pacjentki, których guz nie był hormonozależny, tylko genetyczny .Na co szczególnie powinny uważać. Jestem taką pacjentką. Oprócz wizyt u onkologa i badań profilaktycznych nie stosuję żadnych zabezpieczeń. Usunęłam jajniki, Czy pozostawienie macicy, przy regularnych badaniach ginekologicznych jest wystarczające? Mam 48 lat, jestem 3 lata od zakończenia leczenia. Jak radzić sobie z niską odpornością? Niski poziom białych ciałek utrzymuje się od końca chemii. Czy są leki stymulujące odporność? łykam iskial i witaminę C.

    więcej

  • Avatar

    Ciąża a terapia antyhormonami.

    Mam 25 lat jestem w trakcie leczenia herceptyną i tamoxifenem. Jakie są możliwości gdy zajdzie się w ciąże w trakcie tamoxifenu?  

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do OUN

    Jakie najczęściej proponowane jest leczenie dla pacjentek po mastektomii, hormononiezależnej, po chemii AT, naświetlaniach herceptynie, 17 kursach, przerzutach do mózgu w dwóch płatach czołowych,nawietlaniach mózgu 3000cGy ? Jakie badania kontrolne po takim leczeniu należy wykonać i w jakim czasie?  

    więcej

  • Avatar

    Ryzyko krwawienia po zabiegu ginekologicznym.

    Mam 49 lat. Jestem po mastektomii prostej prawostronej. Od trzech lat mam torbiel na jajniku (60x40 mm). Wyniki Ca w normie. Mój lekarz ginekolog był przeciwny wycięciu. W tej chwili zarówno on jak i inni lekarze radzą mi usunięcie jajników z przyległościami i macicy. Dzisiaj miałam wlew z avastinu i herceptyny. Panie Doktorze, czy okres 3 tygodni (na 8.12 mam skierowanie do szpitala), jest wystarczający, aby obyło się bez komplikacji ( chodzi mi o krwotok)?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie stomatologiczne po leczeniu raka piersi.

    Jestem po leczeniu onkologicznym. Chemioterapię wg schematu FAC skończyłam ponad 4 miesiące temu, operację miałam 3 miesiące temu, a radioterapię zakończyłam 2 tygodnie temu. Obecnie jestem w trakcie leczenia hormonalnego. Chciałabym się dowiedzieć czy w chwili obecnej mogę poddać się leczeniu stomatologicznemu? Czy też trzeba odczekać?

    więcej

  • Avatar

    Leki zawierające estrogen a rak piersi

    Proszę o odpowiedź, czy lek OEKOLP jest dla mnie bezpieczy? W 2002 roku miałam operację piersi (mastektomia), w 2005 roku operacja ginekologiczna ,usunięto jajniki, Jestem pod kontrolą , badania wykonuję systematycznie i wszystko jest w porządku. obecnie mam problemy ginekologiczne i zalecenie stosowania tego leku przez 10 dni. Tyle mówi się o estrogenach, że mam wątpliwości.  

    więcej

  • Avatar

    Po jakim czasie od leczenia można wybrać się na pielgrzymkę górskim szlakiem?

    Jestem w trakcie leczenia uzupełniającego herceptyną. Ostatni 17 wlew będę miała mniej więcej w czerwcu przyszłego roku. Na początku lipca planuję pielgrzymkę przez Hiszpanię. Są tam wtedy ponoć 40-stopniowe upały, no i maszeruje się przez góry, chciałabym przejść ok.200km. Czy są jakieś p/wskazania ze względu na moją chorobę czy leczenie? Bardzo mi zależy na tej pielgrzymce i chyba i tak pójdę ale chciałabym zminimalizować ryzyko jeśli takie istnieje, że ta wyprawa może spowodować nawrót choroby lub inne powikłania.  

    więcej

  • Avatar

    Ryzyko zachorowania na raka jajnika u kobiet po leczeniu raka piersi

    Jestem po mastektomii (wynik histopatologiczny - carcinoma ductale in situ) i chciałabym sie dowiedzieć czy wskazane jest usuniecie jajników w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór tego narządu. Chce nadmienić, że na prawym była torbiel, która zniknęła po podaniu mi zoladexu ale niepokój pozostał. Badania genetyczne BRCA1 i BRCA2 nie wykazały mutacji.

    więcej

  • Avatar

    Ryzyko zachorowania na raka jajnika u kobiet z mutacją BRCA1

    Mam 40 lat na raka piersi po raz pierwszy zachorowałam mając 33 lata przeszłam cały cykl leczenia po czym w 2009 roku zachorowałam powtórnie ,zrobiłam badania genetyczne które wykazały mutację genu BRC1 .Mam pytanie do pana jakie istnieje prawdopodobieństwo że zachoruję jeszcze na raka jajników - macicy?, czy doradzałby pan takim pacjentkom jak w moim przypadku poddanie się operacji usunięcia narządów rodnych? czy też częstą kontrolę ginekologiczną ?

    więcej

  • Avatar

    Antykoncepcja hormonalna u kobiet obciążonych rakiem piersi w rodzinie

    Mam 16 letnią córkę, której ginekolog zalecił już tabletki antykoncepcyjne motywując to tym, iż będzie miała mniej obfite i mniej bolesne miesiączki oraz że poprawi jej się cera. Lekarz wie, że choruję na raka piersi ale stwierdził, że moja choroba nie jest przeciwwskazaniem do brania przez córkę tabletek antykoncepcyjnych. Prawdę powiedziawszy to mam co do tego obawy. Córka z racji wieku nie miała jeszcze robionych badań genetycznych. Ja mam mutację genu BRCA 2. W związku z tym moje pytanie do Pana jak wygląda sprawa antykoncepcji u córek, których matki zachorowały na raka piersi?  

    więcej

  • Avatar

    Zoladex

    Zrobiłam sobie zastrzyk z zoladexu o cały tydzień za wcześnie, daty mi się pokręciły) Czy będzie to miało jakiś negatywny wpływ na mój organizm? Czy kolejny implant mam sobie wstrzyknąć po 28 dniach, czy o tydzień później tak jak to miałam w terminarzu? Mam 28 lat i zaobserwowałam, że moje myślenie jest jakieś uwstecznione, ciągle czegoś zapominam, albo wszystko mi sie kręci. Czasami muszę liczyć tabletki, bo nie pamiętam czy brałam czy nie. Czy to może być spowodowane hormonoterapią, czy to jednak jakieś skutki uboczne po chemioterapii (4 AC)? Zoladex + tamoxifen biorę od lutego 2010. Wszyscy w koło mówią mi, ze nadal jestem bardzo błyskotliwa i mądra, ale ja widzę, że nie jestem juz tą samą osobą, którą byłam rok temu, trochę to spowolnione myślenie jest przerażające, już nie mówiąc o zapominaniu oczywistych normalnych użytkowych słów.  

    więcej

  • Avatar

    Choroby tarczycy a leki blokujące estrogeny

    Przed operacją stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy oraz chorobę Hashimoto po kwadrantektomii i naświetlaniach. Zaczęłam brać nolvadex i euthyrox 25mg. Po 5 miesiącach kompletnego spowolnienia poprosiłam o zmianę leku - otrzymałam femarę oraz ponieważ TSH nadal było wysokie (wzrosło do 20) zaczęłam brać 50 mg euthyroxu. Efekt jest taki, że przez pół dnia jestem oszołomiona, a przez następne pół mam uderzenia gorąca, niepokój i lęki. Bardzo chciałam wrócić do pracy, teraz czuję, że albo zwariuję albo odstawię te leki. Proszę o poradę, co mam robić.

    więcej

  • Avatar

    Grota solna

    Czytałam, że choroba nowotworowa jest przeciwwskazaniem przy seansach w grocie solnej - czy "zakaz" ten obowiązuje przez okres leczenia, obowiązuje kadencja po leczeniu czy w ogóle jest nie wskazane przebywanie w tego rodzaju "obiektach"?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku MRI oraz biopsji.

    Proszę o interpretację wyniku MRI piersi oraz biopsji cienkoigłowej Piersi o utkaniu tłuszczowym. W prawej piersi na godzinie 2 zmiana o nieregulowanych zarysach o wymiarach 19x9mm ulęgająca wzmocnieniu po podaniu SK od 85% w trzeciej minucie do 106% w szóstej minucie co odpowiada ca mammae BI-RADS 4. w tej piersi na godzinie 7 widoczna jest zmiana o średnicy 15mm ulęgająca miernemu wzmocnieniu po podaniu SK do 25% (naczyniak? ) W lewej piersi torbiel o wymiarach 21x9mm ponadto obustronnie pojedyncze torbielki o średnicy do 8mm BI-RADS 2. W dołach pachowych zwłókniane węzły chłonne o średnicy do 17 mm, okolice przymostkowe wolne. Biopsja – carcinoma ductale invasium pierwszego stopnia. Proszę o wytłumaczenie mi to tak żeby było dla mnie bardziej zrozumiale i co dalej jakie rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja piersi a ból.

    Jestem przygotowywana do rekonstrukcji piersi metodą ekspandera. Słyszałam, że jest to bolesny zabieg. W związku z tym mam pytanie czy nie nie mozna podawac leków p.bówych, czy są mało skuteczne przy tego typu operacji? Czy ból pojawaia się później przy napełnianiu eksandera? Miałam operacje na watrobę i nie moge powiedzieć, że to operacja bolesna bo dostawałam takie leki, że bólu specjalnego nie odczuwałam.

    więcej

  • Avatar

    Zmiana klimatu a leczenie onkologiczne

    Jestem amazonką od 2,5 roku-chemia przedoperacyjna,operacja czerwiec 2008r. Chemia pooperacyjna-ogólnie 9 cykli i naświetlania . Czy po leczeniu onkologicznym można podróżowc? Mam na myśli wyjazdy do np.Egipt, Grecja - czy pacjent onkologiczny z racji zmiany klimatu jest narażony na diametralne zmany prowadzace do wznowy czy przerzutu?? Spotkałam sie z róznymi opiniami dlatego proszę o fachową odpowiedź, która rozwieje moje wątpliwości.Mam 38l.-mój stan zdrowia jest dobry stosuje badania profilaktyczne wszystko wskazuje , ż e chorobe mam za sobą. Nadmienię, że do tej pory jakiekolwiek zmiany klimatu - np. nasze polskie morze powodowały gwałtowny wzrost markerów C 13.5.-ponoć taki urok mojego organizmu-tak tłumaczą lekarze onkolodzy

    więcej

  • Avatar

    Tkanka bliznowata

    Zauważyłam coś na piersi - podłużne zgrubienie. Poszlam do onkologa, ktory stwierdzil, ze to blizna. Ale z czego? Byłam na usg i " wyszła" tkanka bliznowata 0.8 mm na 4 mm. Co powinnam dalej z tym robic? Lekarz radiolog ( z CO) stwierdziłl, że zostawic, ale ja sie niepokoję. Proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Wnioskowanie o stopień niepełnosprawności

    Po zakończeniu leczenia raka piersi otrzymałam orzeczenie o stopniu niepełnosprawności "umiarkowany"  ( na 4 lata). Obecnie kończy mi się jego termin W trakcie tego czasu nie byłam dodatkowo leczona. Czy mogę się starać o dalsze orzeczenie. Jaką mam przedstawić dokumentację , Bieżących wyników? Czy otrzymam takie zaświadczenie? Nie przedstawiłam tego zaświadczenia w pracy z uwagi na informację " zdolna jedynie w warunkach pracy chronionej" - bałam się, że mogę stracić pracę.

    więcej

  • Avatar

    Zmiana stopnia niepełnosprawności na wyższy

    Mam orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności na dwa lata.Teraz mam przerzuty z piersi na wątrobę i nie mam zadowalających wyników badań .Rentę mam przyznaną na 3 lata. Kobiety z taką sama chorobą bez przerzutów otrzymały niepełnosprawność znaczną. Od czego to zależy? U mnie już mija rok od orzeczenia, czy mogę się jeszcze odwoływać?

    więcej

  • Avatar

    Rak piersi a zabiegi fizykoterapii

    Mam zdiagnozowane zwyrodnienie stawu biodrowego. Lekarz rodzinny chce  zapisać mi zabiegi fizykoterapii tylko za bardzo nie wie, których  amazonki nie mogą stosować. Wiem, ze nie możemy stosować zabiegów  "z prądem".  Jakie  zabiegi są dla nas bezpieczne?  

    więcej

  • Avatar

    Powrót do pracy

    Moja żona (lat 46) z rozpoznaniem raka piersi lewej przeszła  następujące leczenie onkologiczne: operacja BCT (październik 2009),  następnie 4 cykle chemioterapii AC i 23 zabiegi radioterapii,  zakończone w kwietniu br. Od marca 2010 przyjmuje tamoksifen. Latem br  miała wykonaną kontrolną mammografię oraz prześwietlenie płuc. Obecnie  wraca do pracy w gabinecie stomatologicznym, gdzie m.in. wykonywane są  zdjęcia RTG proste i pantomograficzne. Czy biorąc pod uwagę jej  chorobę, leczenie i badania okresowe wolno jej obsługiwać urządzania  rentgenowskie? Pytanie to zadaliśmy lekarzowi-onkologowi na ostatniej  wizycie kontrolnej. Jednak zupełnie nie potrafił na nie odpowiedzieć.  

    więcej

  • Avatar

    Renta/emerytura a stopień niepełnosprawności

     Moja mama jest po operacji usunięcia piersi. Czy może starać się o  grupę inwalidzką i dodatek pielęgnacyjny? Jeśli tak to gdzie można  uzyskać informacje na ten tema?.  

    więcej

  • Avatar

    Guzki i torbiele w piersi.

     Rak w mojej rodzinie istnieje - babcia (ze strony mamy) zmagała się z rakiem - sprawy  kobiece, starsza siostra mojej mamy miała problem z nogą -była siwa w różnych kolorach,  powstał zator. Moja mama ma dużo torbieli - boleści piersi, świetnie się czuje, jest pod kontrolą lekarza ,mamografia kontroluje jej stan.  Ja mam co rok-dwa robione usg piersi lewej bo tam wykryto 2  zgrubienia, jedno pod sutkiem a z brodawki po naciśnięciu sączy się płyn przypominający kolorem krew . Proszę  mi powiedzieć na co mam zwracać uwagę i jak obserwować mamę by jej pomóc -   widzę ,że coraz częściej lekceważy ból i nic nie mówi i nie kontaktuje się z lekarzem...  

    więcej

  • Avatar

    Bolesność piersi

    Od kilku dni mam bolesność jednj peirsi, najbardziej przy dotyku. Zbadałam sobie pierś i nie wyczuwam żadnych guzków.                                                                                                                                               Czy to może być coś niebezpiecznego?                                                                                                                                                                                            Czy muszę iść do lekarza?  

    więcej

  • Avatar

    Rak szyjki macicy

    Od któregoś pokolenia (dokładnie nie wiem którego) w naszej rodzinie umiera się na  raka macicy. Z tego co mi wiadomo umarła na to taty mama, póżniej taty  siostra, a ja mam taty krew.Czy to może być powodem obciążenia  genetycznego? czy są jakieś badania które wykażą jakieś zagrożenie u  mnie?  

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyka raka piersi dla osób w grupie ryzyka

    Pochodzę z rodziny "rakowców" i znajduję się w grupie ryzyka. Moja  babcia miała amputowaną pierś i zmarła na tegoż raka, dziadek na raka  płuc a mama na raka jelita grubego. Jestem 25-letnią mamą ślicznego  rocznego synka, którego od urodzenia karmię piersią. Wiem, że laktacja  niejako chroni mnie przed rakiem piersi, ale czy zwalnia mnie od  dokonywania samokontroli? Kiedy powinnam wykonać badania, gdzie się udać (pochodzę z podkarpacia) i co jaki czas je wykonywać? Czy podczas  takich badań można jakoś obliczyć w jakim stopniu moje dziecko dotyczy  genetyczne obciążenie? Proszę o poradę aby móc zapobiec.  

    więcej

  • Avatar

    Szansa na ciążę po leczeniu onkologicznym

    Czy po leczeniu onkologicznym tzn. 6 cyklach chemii i po herceptynie jest  szansa na to, żebym zaszła w ciążę, skoro nie biorę żadnych leków?  

    więcej

  • Avatar

    Blizna po tumorektomii.

    Jestem dwa tygodnie po tumorektomii z biopsją węzła wartowniczego.  Rana zagoiła się ładnie i w miejscu cięcia jest wszystko w porządku.  Niepokoi mnie jednak zgrubienie siwego koloru ponizej cięcia, które  zniekształca nawet nieco piers. Czy to moze byc krwiak? Co należy  z  tym robić?  

    więcej

  • Avatar

    Wynik badania histopatologicznego.

    Panie Doktorze. Odebrałam wynik his-pat.Miałam usunięty  guzek - doraźnie:zmiana łagodna, w bad.parafinowym: MASTITIS CHRONICA  FIBROSA.PSEUDOCYSTIS.LIPOMATOSIS. Kolejny to wynik  wycinka - tłuszczak.To akurat znam. Proszę mi powiedzieć o co chodzi z  wynikiem parafinowym,co on właściwie znaczy?Mam 33 lata i to był mój  4-ty zabieg.Dotąd miałam fibroadenoma. Czy w mojej obecnej sytuacji  wchodzi w grę jakieś leczenie.Mastitis to jakieś zapalenie(?) ale na  pewno nie połogowe.Powiem szczerze,jestem zmęczona tymi guzkami.                                                                                                                     Dodatkowo mam pozapalne węzły pachowe/ Może znajdzie się dla mnie  jakaś rada.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RTG klatki piersiowej

    Jak odczytać wynik prześwietlenia płuc : zagęszczenie włókniste  odwnękowo w górnym i dolnym polu płuca prawego. Sylwetka serca w  normie. w łuku aorty blaszki wapniste. Wnęki nieposzerzone. Przepona  wolna.  

    więcej

  • Avatar

    Objawy uboczne hormonoterapii

    Mastektomię miałam pod koniec 2006 roku, potem AC i tamoxifen. Po  trzech miesiącach tamox został zmieniony na arimidex na moje życzenie  - miałam potężne wybuchy gorąca (mam obecnie 60 lat, 15 lat po  menopauzie). Niestety, nie pomogło, wybuchy gorąca połączone ze  zlewnymi potami mam do dzisiaj.  

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    Mam 28 lat. W maju 2008 roku przeszłam mastektomię, oraz jako  uzupełnienie leczenia - 6 kursów chemioterapii ( 3 FEC oraz 3  Taxotere), którą zakończyłam w październiku 2008 r. Guz ( 0,8 cm) -  niehormonozależny - uwarunkowania genetycznie. Chciałabym zajśc w  ciążę i w związku z tym mam pytanie, jaki jest na to minimalny czas od  zakończenia chemioterapii? Czy powinnam poddac się jakimś dodatkowym,  niestandardowym przed zajściem w ciążę, badaniom? Czy są jakieś  przeciwwskazania, zagrożenia dla płodu, dla mnie?

    więcej

  • Avatar

    Czy hormonoterapia całkowicie zabezpiecza przed ciążą.

    Przed chwilką przeczytałam na portalu wątek odnośnie hormonoterapii!  Mam 28 lat, jestem po chemioterapii, a teraz w trakcie hormonoterapii.  Biorę Tamoksyfen i zoladex (analog), praca jajnikow jest calkowicie  zablokowana. Mam pytanie czy istnieje jakakolwiek mozliwosc zajscia w  ciążę? Ilekroć pytałam się mojego onkologa, padała odpowiedz, ze mam  sie dodatkowo zabezpieczac, w ulotce tez tak radzą. Wydaje mi się, że  skoro nie mam owulacji, nie wspominając juz o menopauzalnych  uderzeniach gorąca, to raczej zajscie w ciąże jest nie możliwe!?  

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do kości?

    Moja mama w czerwcu 2009 miała usuniętą pierś + część węzłów chłonnych -  jeden z nich był zajęty. Od urodzenia mama ma problemy z odpornością i  z utrzymaniem dobrych wyników krwi. Dlatego, niestety żaden lekarz nie  podjął się podania chemii :-( Przeszła tylko radioterapię. Po pół roku  miała badany szpik i wszystko było ok. Niestety nasza radość trwała  bardzo krótko. Teraz w rezonansie wyszła jakaś nieprawidłowość w  kręgosłupie na wysokości łopatek. Lekarz prowadzący mamę stwierdził,  że zmiana jest zbyt mała do zdiagnozowania i trzeba , o zgrozo!!!  poczekać czy nie urośnie. (jak w ogóle można coś takiego powiedzieć)  Sugerowano jej, że mogą to być zmiany związane z osteoporozą. Później  przyszły wyniki krwi i Pani doktor powiedziała, że zmiany w krwi  (komórki rakowe) widać nawet pod mikroskopem. Chcą jeszcze coś  potwierdzać i badać znowu szpik, ale czeka się miesiąc na miejsce w  szpitalu (śląskie) CRP jest 30, co wydaje się mało w porównaniu z  ponad 300 przed operacją, ale od lipca urosło z poziomu ok. 25. Nie  jestem lekarzem, ale zmiany we krwi można wyleczyć/zniwelować chyba  tylko chemią. W jaki sposób można podnieść mamie odporność, aby jej ją  podali? Czytałam o lekach podnoszących odporność, ale czy pomogą  osobie z "wrodzoną obniżoną odpornością? Nie wiem też czy stosuje się  go przy powikłaniach po raku piersi.  

    więcej

  • Avatar

    List do Amazonek

    "Drogie Panie. Słowa uczą, lecz przykłady pociągają. Prawdziwą solą tej ziemi jesteście Wy same - to przykłady Waszego zmagania się z chorobą będą prawdziwą wskazówką i podporą dla nowych Koleżanek. To Wasze rady - jako tych, które już przez leczenie onkologiczne przeszłyście - będą najcenniejsze, bo prawdziwe, do głębi przeżyte. Miło mi, iż mogę na stronie Amazonki.net odpowiadać na pojawiające się u Pań wątpliwości, udzielać wskazówek, kierunkować myślenie - lecz moja rola jest rolą tylko doradczą.  

    więcej