Nasz Ekspert

Avatar

dr n. med. Jarosław Skokowski

Specjalista w dziedzinie chirurgii ogólnej i onkologicznej, zatrudniony w Klinice Chirurgii Onkologicznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Od początku pracy zawodowej związany 
z ruchem amazonek oraz amerykańskim forum dyskusyjnym kobiet z rakiem piersi, wydawca magazynu popularno-naukowego dla pacjentów i lekarzy „Punkt Zwrotny”. Wśród jego głównych zainteresowań klinicznych leżą zagadnienia związane z chirurgicznym leczeniem raka piersi, w szczególności onkoplastyką, czyli zastosowaniem szerokiej gamy technik chirurgicznych w celu zaoszczędzenia piersi oraz nowymi małoinwazyjnymi metodami usuwania łagodnych guzów piersi.
www.skokowski.pl
 

  • Avatar

    Zmniejszenie zdrowej piersi

    Czy w sprawie zmniejszenia zdrowej piersi należy zgłosić się do chirurga plastyka, czy można tez do chirurga onkologa?  

    więcej

  • Avatar

    HTZ

    Mam 51 lat. W 2009 wycięto mi macicę z przydatkami i zaczęłam stosować HTZ, mam zmiany na piersiach. Mammografia: Utkanie obu piersi prawidłowe, tłuszczowo-gruczołowe. Obraz mikrozwapnień w KGZ piersi lewej (3 ziarniste ) jest stacjonarny na godz.12 w piersi lewej. Dostępne badaniu części pach wolne od patologii. BI-RADS 3 Ze względu na asymetrię utkania gruczołowego (L>P) proponuję uzupełniające USG. 1. Niepokoi mnie czy HTZ nie była pochopna, i teraz należy ją zaprzestać. 2. Czy zmiany „mikrozwapnienia „ nie należałoby usunąć. 3. Czy „ asymetrię utkania gruczołowego” nie zbadać biopsją gruboigłową? 4. Chciałabym jeszcze nadmienić że nie rodziłam, i czy tym samym nie należę do osób podwyższonego ryzyka i to nie predysponuje mnie na badanie rezonansem magnetycznym i badanie genetyczne.

    więcej

  • Avatar

    Gruczolakowłókniak - czy konieczna amputacja

    Mam 26 lat. Mam piersi gruczołowe. Jestem po tumorektomii PL i BMU PP. W piersi lewej mam dwa ogniska sugerujące FA wlk.14x10x13, w prawej zmiany wlk. 9x7m( zmian kilka). Doły pachowe w normie. Lekarz nalega na amputację obu piersi. Nie przystał na mammotomię ani operację oszczędzającą. Sprawdzałam czy nie mam mutacji genów, ale wszystko jest ok, obciążona genetycznie nie jestem. Nie badałam jeszcze hormonów. Jakie jest dla mnie najlepsze rozwiązanie?Czy nie można tego zrobić metodą mniej inwazyjną? Czy amputacja obu piersi jest konieczna? Mam 26 lat, brak dzieci nie chciałabym w tak młodym wieku stracić piersi. Czy mam szanse na inne rozwiązanie?

    więcej

  • Avatar

    Torbiel, guz liściasty - usuwać czy obserwować

    Regularnie co roku badam piersi od trzech lat obserwowana była u mnie mała torbielka o wymiarach 3mm, lekarze twierdzili, że nic z tym nie trzeba robić gdyż 80% kobiet ma torbielki. Ostatnio byłam na usg piersi torbielka urosła do wymiarów 8x6x8 mm węzły chłonne powiększone, usg wykazało, że jest to prawdopodobnie torbiel gęsta o regularnych zarysach bez cech unaczynienia patologicznego obszar hypoechogeniczny bezechowy dostałam skierowanie na biopsje cienkoigłową, rozpoznanie biopsji to pojedyncze płaciki komórek nabłonkowych, rozproszone liczne komórki mezenchymalne obraz cytologiczny odpowiada tumor phylodes beningus seu fibroadenoma invenile, okazało się że jest to łagodna zmiana tzw guz liściasty, lekarz kazał go usunąć operacyjnie. Jako że jestem osoba nieufna byłam u trzech chirurgów onkologów dwóch kazało operować. Byłam na konsultacji u znanej Pani doktor onkolog która przyjmuje w instytucie onkologii na Wawelskiej i ona jako jedyny lekarz wyśmiała operację twierdząc, że jest to zwykła torbiel po obejrzeniu wyników usg, a biopsja była mylna, wskazała kontrolę za 8 miesięcy i kazała cieszyć się życiem.  

    więcej

  • Avatar

    Witam serdecznie

    Witam serdecznie. Od lat operuję kobiety z rakiem piersi i od dawna wiem, że umiejętności chirurgiczne to nie wszystko. Zazwyczaj, to chirurg jako pierwszy mówi "... ma Pani raka ...", a także przyczynia się do tego, że albo kobieta wychodzi z gabinetu  przerażona,  albo zmobilizowana i z wolą walki.

    więcej