Nasz Ekspert

Avatar

dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld

Onkolog kliniczny, doktor nauk medycznych, obecnie pracuje w Centrum Onkologii-Instytucie w Warszawie.  Od wielu lat interesuje się zawodowo  leczeniem chorych na raka piersi i nowotwory przewodu pokarmowego a także onkologią geriatryczną. Jest członkiem PTO (Polskiego Towarzystwa Onkologicznego), PTOK (Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej), Polskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem Piersi. ESMO (Europejskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej), ASCO (Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej, ESGO (Europejskie Towarzystwo Ginekologii Onkologicznej), SIOG (Międzynarodowe Towarzystwo Onkologii Geriatrycznej).

  • Avatar

    Badania genetyczne

    Mam 21 lat. U mojej mamy (51 lat) wykryto raka piersi. Babcia również miala raka piersi, na którego zmarła (wykryty jak miała 60 lat). Dwie siostry babci także zachorowały na raka piersi oraz kuzynka mamy, kuzyn mamy na raka prostaty. Mojej mamie powiedziano, że dopiero gdy skończę 25 lat mogę zrobić badania genetyczne. Czy nie można tego przyspieszyć i czy przy takim obciążającym wywiadzie mogę liczyć na profilaktyczną mastektomię? Onkolog mojej mamy powiedział, że mogę spodziewać się raka w wieku 40 lat, wolę tego uniknąć.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Piszę w imieniu mojej mamy. 2 lata temu wykryto u niej raka zapalnego piersi, leczyła się w Niemczech. Dostała 6 kursów chemii cisplatyny razem z herceptyną - rak nie jest hormonozależny, ale HER dodatni. Potem operacja, chemia i herceptyna. Niestety pojawiły się w sierpniu br. przerzuty w śródpiersiu i płucu. Mimo badań i porównania materiału z bloczka wynik nie jest jednoznaczny czy to przerzuty czy rak pierwotny. Choć przyjęto, że to przerzuty mama dostała tzw. czerwoną chemię. Moje pytanie jest takie - czy nie powinna brać herceptyny lub lapatynib skoro rak piersi był HER dodatni? Bardzo proszę o odpowiedz jakie leczenie powinna otrzymać mama według Pani Doktor. Bardzo się martwię czy leczenie jest właściwe, ponieważ lekarz najpierw mówił o leczeniu chemią i leczeniu biologicznym, a potem podano tylko chemię.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Po 5 latach dobrych wyników i badań, w zeszłym roku w sierpniu nastąpiły przerzuty do wątroby. Od tamtej pory do maja tego roku brałam Taxol, później Xelodę, a teraz Nowelbinę 49.82mg. Czuję się coraz słabsza, wspomagam się Encortonem, żeby podnieść białe ciałka, a ogniska ciągle rosną. Teraz miałam robioną scyntygrafię kości: widoczne są ogniska wzmożonego wychwytu znacznika osteotropowego: 1) w lewej części trzonu Th3, 2) w tylnym odcinku VI żebra prawego (samo mi się złamało), 3) w prawym stawie krzyżowo-biodrowym oraz na tylnym brzegu talerza k. biodrowej prawej. W pozostałym kośćcu zmian się nie stwierdza. Wn. Obraz odpowiada m.ad.ossa. Pani doktor co to znaczy? Czy jest ze mną coraz gorzej? Bóle mam faktycznie, że bez ketonalu ani rusz. Jakie powinno być leczenie w takim przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Escitalopram a Tamoxifen

    Czy można łączyć Tamoxifen z Lexapro (escitalopram). Słyszałam, że obniża poziom działania Tamoxyfenu. Psychiatra nie jest w stanie tego sprawdzić.

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować zabiegi kosmetyczne

    Chciałam zapytać o zabiegi wykonywane w salonie kosmetycznym. Mam 38 lat, ponad rok temu skończyłam leczenie (chemia, operacja, naświetlania a teraz jest tamoksifen). Po leczeniu moja skóra straciła jędrność, elastyczność, jest sucha i szara. Kosmetyczka poleciła mi zabiegi na bazie kwasu ferulowego, tzw. piling ferulowy. Nie wiem czy mogę go wykonywać jako osoba chorująca na chorobę nowotworową (czy jest to zabieg bodźcowy?). Wiem, że musimy unikać laserów i ultradźwięków, ale nie jestem pewna co do zastosowania kwasów na twarz. Dodatkowo chciałam zapytać o zabieg mikrodermobrazji - czy jest niewskazany dla mnie? Jakie zabiegi upiększające twarz i ciało można bezpiecznie stosować po leczeniu onkologicznym ?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RTG żeber

    Rozpoznanie: C50 Nowotwór złośliwy sutka. Operacja BCT pięc lat temu. 2 lata Zoladex, 5 lat Tamoxifen 20 mg. Obecnie stwierdzona osteoporoza kręgosłupa. Z uwagi na bóle w okolicy żeber po stronie operowanej wykonano RTG żeber. Wynik: Badanie celowane na dolne żebra (wskazaną przez pacjentkę lokalizację bólu). Nieco niejednorodna struktura tylnych odcinków żeber VII-X, z odcinkowo trudną do prześledzenia ciągłością istoty zbitej - zmiany są niecharakterystyczne, ale mogą budzić podejrzenie drobnych zmian litycznych - proponowane poszerzenie diagnostyki o scyntygrafię kośćca. Poza tym badanie nie uwidoczniło ewidentnych zmian ogniskowych i pourazowych. Jestem zaniepokojona otrzymanym wynikiem. Badanie scyntygraficzne dopiero za miesiąc. Czy to badanie jednoznacznie wyjaśni niepokój? Czy do dnia badania wykonać prywatnie badanie markerów? Rezonans magnetyczny? Czy wynik badanie RTG moze sugerować przerzut do kości?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    W X 2014 r. przeszłam operację raka lewej piersi - mastektomia. Guz G3, 1 cm, węzły czyste. Her-2 (+++), hormonozależny, Ki67 30%. Jestem w trakcie chemioterapii 4 x AC (jestem po 1). Ze względu na rozmiar guza prawdopodobnie nie otrzymam Herceptyny. W związku z powyższym pytam jakie są moje rokowania? Mam szanse na powrót do zdrowia?

    więcej

  • Avatar

    Iscador a Herceptyna

    Mam 33 lata, jestem w trakcie przyjmowania Herceptyny, Tamoxifenu i Zoladexu, Wcześniej byłam leczona w/g schematu AC + Taxany. Chcę zacząć przyjmować Iscador - zastrzyki podnoszące odporność organizmu. Czy mozna je łączyć z Herceptyną? Nastepnie, czy można sporadycznie wypić lampkę wina? Staram sie prowadzić normalny tryb życia pomimo dodatniego receptora Her-2. I czy faktem jest, że 90% leczenia stanowi operacja, 4% chemia i 6% Herceptyna, czyli można powiedzieć, że od chirurga zależy wszystko?  

    więcej

  • Avatar

    Czy usunąć jajniki

    Kontynuacja pytania  "Powrót miesiączki i ponownie zoladex?" z 22 marca 2012 r.   Witam, dziękując za odpowiedź Panu prof., Piotrowi J. Wysockiemu zwracam się ponownie z prośbą o pomoc. Po przebytym leczeniu: - mam nadal ból kręgosłupa przemieszczający się wzdłuż nerwu kulszowego aż do stopy; rezonans magnetyczny kręgosłupa nie potwierdził zwyrodnień, które miałyby wpływ na takie objawy; badanie densytometryczne nie potwierdziło osteoporozy - bóle polineuropatyczne rąk i stóp - nawracające się pieczenia i zapalenia narządów rodnych. Lekarz ginekolog po przeanalizowaniu moich wyników genetycznych i informacji o przebytej chorobie nowotworowej zaleca ponownie usunięcie jajników w celu wykluczenia raka jajnika. Zoladex brałam do trzech lat po usunięciu guza - okres pojawił się po 3 miesiącach po odstawieniu leku i nadal się utrzymuje. Mam 49 lat, od operacji upłynęło w marcu tego roku 5 lat, czy powinnam usunąć jajniki?

    więcej

  • Avatar

    Czy można jeść granaty przy raku hormonozależnym

    Chciałabym zapytać o prozaiczną rzecz - jedzenie granatów. Jestem po raku hormonozależnym, czytałam na forum, że koleżanki jedzą granaty, ja też. Ale oto trafiłam na opis tych owoców i okazuje się, że mają fitoestrogeny, czyli chyba trzeba przestać je lubić (i jeść)? Jak Pani Doktor uważa? Czy zjedzenie jednego owocu dziennie jest zagrożeniem?

    więcej

  • Avatar

    Prywatne leczenie Trastuzumabem z Pertuzumabem

    Mam 31 lat i raka piersi lewej (już po operacji oszczędzającej z usunięciem węzłów chłonnych - zajętych 8 na 10). Przewodowy naciekający G3, receptory hormonalne ujemne, HER dodatni (+++). Obecnie jestem w trakcie chemioterapii 4AC +12P, następnie RT oraz Trastuzumab. Moje pytanie jest takie: chciałabym przeprowadzić leczenie Trastuzumabem wraz z Pertuzumabem. Jakie to są koszta i jak wygląda cykl podawania tych dwóch leków jednocześnie? Chcę się na to przygotować finansowo. Wiem, że w dziesiątkach tysięcy złotych ale dokładnie ile? I czy sama mam sprowadzać lek?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania wykonywać po zakończeniu leczenia

    We wrześniu skończyłam chemioterapię - 4 wlewy AC. Obecnie przyjmuję tamoksifen i zoladex. Jakie badania powinnam wykonać w celu sprawdzenia "swojego stanu zdrowia"? Mój lekarz twierdzi, że nie potrzeba wykonywać żadnych badań, zlecił tylko marker nowotworowy. Proszę o instrukcje na jakie badania mam zwrócić szczególną uwagę, o jakie się upomnieć, a jakie ewentualnie wykonać na własna rękę. Moje wyniki: rak inwazyjny NST według WHO 2012, NHG 2 (3+2+1/1 mitoza/ 10 HPF. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER -2/neu (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+). Wykazano ekspresję receptorów estrogenów w ponad 90% jąder komórek, progesteronów w ponad 90% jąder komórek i ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki67 w około 40% jąder komórkowych.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam pytanie, jakie są rokowania przy wznowie raka piersi (po amputacji) z naciekiem 90% na szpik. Mama, bo chodzi tu o nią, miała podawaną chemię co tydzień, którą poprzedzały najpierw tabletki, a później wlewy sterydów. Dochodziło często to krwotoków z nosa, a teraz doszło do zapalenia płuca lewego. Dodam, że jest coraz słabsza i ma skaczące ciśnienie.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Mam ogromną prośbę o pomoc w interpretacji wyników biopsji mojej mamy. 2 tygodnie temu wykryto u Niej raka piersi. Operację usunięcia guza będzie miała dopiero za 6 tygodni, co mnie niepokoi. Lekarz powiedział, że nie kwalifikuje się do przyspieszonej operacji. Podaję wynik: Mixed mucinous carcinoma (mucinous carcinoma/invasive carcinoma, NST), G2 (kat. B5). ER (+ silny w 100% komórek - allred8). PR (+ odczyn średnio nasilony w 80% komórek, allred7, IS2+PS5). Her2 0 ujemny. Ki67 do 5%.

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest chemioterapia

    Dziś moja mama otrzymała wyniki biopsji, potwierdziły raka. Lekarz prowadzący w ramach terapii zaproponował operację - usunięcie guza oraz naświetlania. Szczegółów wyników niestety jeszcze w tym momencie nie znam, nie wiem jaki to rodzaj nowotworu itp. Czy brak w leczeniu chemioterapii zależy od rodzaju guza? Czy od jakich innych czynników? Mama ma 58 lat. Jak interpretować ten brak chemioterapii w leczeniu?  

    więcej

  • Avatar

    Hamartoma lub tłuszczak

    W usg stwierdzono zmianę bez nieprawidłowych cech - hamartoma lub tłuszczak 45x18 mm, mieszana echogeniczność. W drugiej piersi tłuszczak 33x24 mm. Węzły prawidłowe. Palpacyjnie i pod sondą zmiany nie są wyczuwalne. Czy radiolog mógł źle rozpoznać guza, czy możliwe żeby mieć guza takiej wielkości niewyczuwalnego, czy tłuszczak może być taki duży i czy powinnam wykonać biopsje?

    więcej

  • Avatar

    Zmiana leku hormonalnego

    Mam 50 lat. W 2011 roku przeszłam operację oszczędzającą raka piersi prawej oraz wycięto mi 11 węzłów chłonnych z jednym przerzutem, później radioterapia, od 2012 r. tamoxifen. W 2013 r. operacja laparotomia, wycięcie macicy z przydatkami. Dzisiaj inna pani onkolog zmieniła mi tamoxifen na letrozole-apotex, gdyż w moim przypadku po tej operacji będzie skuteczniejszy, czy słusznie?  

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować zabiegi medycyny estetycznej na twarz

    Mam 51 lat. Przed rokiem przeszłam mastektomię prawostronną z powodu ca lobulare T1aN0M0 z jednoczesną rekonstrukcją oraz po 2 miesiącach lewostronną profilaktyczną mastektomię. Cechy biologiczne nowotworu - bardzo silna reakcja 100% komórek na estrogen i progesteron, HER2 ujemny, Ki67 około 20%. Dalsze zastosowane leczenie to Tamoksyfen przez 5 lat. Moje pytanie dotyczy zabiegów medycyny estetycznej na twarz /podanie kwasu hialuronowego celem wypełnienia zmarszczek oraz butuliny/. Czy są p/wskazania do wykonania tego typu zabiegów w moim przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Zmiany w kościach

    Jestem po całkowitej mastektomii piersi prawej. Zdiagnozowano: rak przewodowy inwazyjny hormonozależny, T3N0M0. Leczenie: chemioterapia, tamoksifen. Wystąpiły u mnie prawie we wszystkich stawach zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze. W kręgosłupie, rtg miednicy wykazał w lewym biodrze masywne entezofity na krawędziach talerzy biodrowych oraz na powierzchni krętaczy większych. Zmiany te utrudniają mi chodzenie i leżenie na prawym boku. Czy dolegliwości związane są z leczeniem? Tydzień temu leżałam w szpitalu gdzie zrobiono mi badania krwi. W wynikach limfocyty poniżej normy wynik 14,2 (norma 19,3 - 51,7). Zwiększone wartości NEUT 7,52 tys/ul (norma 1,56 - 6,3), NEUT 77,6 % (34,0 - 71,10) oraz MCV 95 fl (79,4 - 94,8). Jakimi preparatami mogę zwiększyć odporność (nadmieniam, że w trakcie badania byłam przeziębiona)? Zdiagnozowano komorowe zaburzenia rytmu serca kl. 2 i 3B wg Lowena - leczenie Concor Cor 5. Wykryto zmieniony obraz ślinianek podżuchwowych - obraz jak włóknienie przy chorobie Sjogrena. Czy to może po chemioterapii? Kto leczy taką chorobę? Z mojego wywodu najbardziej interesuje mnie moja odporność - czym podnieść?

    więcej

  • Avatar

    Zmiany na jajnikach

    W 2002 roku zachorowałam na raka piersi ca ductale mammae dex T1cN0M0. Miałam 29 lat. Przeszłam chemioterapię uzupełniającą CMF bez leczenia hormonalnego. W 2011 r progresja w postaci nowotworowego płynu w prawej jamie opłucnej. ER - 80%, PGR - 100%, bez amplifikacji HER-2. Zastosowano 1 cykl AC, potem 7 cykli AT. Terapia pomogła. Od 31.05.2012 leczenie Tamoxyfenem. Mam 41 lat. W tej chwili mam problem z pojawianiem się zmian na jajnikach. W lipcu prawy jajnik zamieniony w torbiel 6 cm, endometrium 9,7 mm. Kontrola w sierpniu u innego lekarza nic patologicznego nie wykazała. We wrześniu zmiana bezcechowa torbiel? wodniak jajowodu? po lewej stronie. Teraz torbiel 36x30x41 mm po lewej stronie, endometrium 5,3 mm. FSH - 34.2 mlU/ml, Estradiol E2 - 649,50 pg/ml. W lipcu jednorazowo od chemioterapii pojawił się okres. Pan Doktor radzi odstawienie Tamoxyfenu na miesiąc, być może to pomoże i torbiel zaniknie. Proszę o poradę czy to słuszna i bezpieczna decyzja.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam 35 lat, jestem po operacji oszczędzającej raka piersi. Wynik histopatologiczny: Ca medullare mammae, rak potrójnie ujemny, ki67 90%, pT1cN0Mx. Obecnie jestem po chemioterapii 3 kursy FAC + 4 docetaxele (miały być 3 ale Pani doktor ze względu na wysokie ki67 dołożyła jeszcze 1 kurs). Obecnie czekam na radioterapię. Czekam również na biopsję z węzła chłonnego - stan wg. usg z 29.09.2014: w pasze lewej widoczny owalny węzeł chłonny o hypoechogenicznej korze wymagający BAC dł. 10 mm (czy to może być przerzut?). Podczas zabiegu usunięto mi tylko węzeł wartowniczy, który okazał się czysty. Chciałam spytać jakie mam rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 30 lat i następujące wyniki: 09.09 wycięto operacyjnie dwa guzy i cztery węzły chłonne. nie stwierdzono naciekania powięzi ani skóry. Zaawansowanie raka określono na pT1cmN0. Immunoekspresja receptorów estrogenowych (+++) w 100%, Immunoekspresja receptorów progesteronowych (+) w 30%, HER2 +2 - do weryfikacji metodą FISH. Pierwszy FISH nie dał konkretnego wyniku, dopiero w drugim określono go jako dodatni. Stosunek her2/centromeru 17:R=2,28. Zlecono 4 kursy AC - w przyszłości do rozważenia herceptyna - napisano na wynikach. Chciałam spytać o badanie FISH - pierwszy raz trwało to tydzień, drugi raz dwa dni. Czy to drugie badanie na pewno dało prawdziwy wynik? Nie napisano nigdzie składu chemicznego tej chemii - nie wiem tak naprawdę co dostanę. Czy są tu jakieś opcje? Nie chciałabym niczego zaniedbać. Chciałabym też wiedzieć, czy różne ośrodki mogą zlecić różne postępowanie? Różny skład tej chemii? Czy wszędzie takie wyniki badań skłaniają do takiego dalszego postępowania?

    więcej

  • Avatar

    Czy usunięcie zęba powoduje rozwój choroby notworowej

    Mam pytanie czy istnieją jakieś badania na temat korelacji usuwania zębów z występowaniem raka piersi? Rok przed diagnozą miałam usuniętą 6-tkę. Zaraz potem z pewną dolegliwością poszłam do lekarki, która była też homeopatką. Gdy lekarka usłyszała w wywiadzie, że usunęłam zęba, przeraziła się i powiedziała, że zachoruję na raka... Rzeczywiście kilka miesięcy potem wyczułam guz, ale wydawało mi się to tak nieprawdopodobne, że poszłam do lekarza dużo później i okazało się, że to był rak. W tej chwili jestem ponad 2 lata po leczeniu i czuję, że boli mnie ósemka. Gdyby jej stan się pogorszył i musiałabym ją wyrwać czy istnieje niebezpieczeństwo nawrotu choroby z tego powodu? Widywałam też odwrotne twierdzenia - że to nieleczone zęby doprowadzają do raka. Czy są na to jakieś dowody? Nie jestem leczona hormonalnie  

    więcej

  • Avatar

    Czy usunąć jajniki

    Mam 43 lata. W ubiegłym roku zdiagnozowano u mnie raka lewej piersi. Mój wynik to: Carcinoma ductale partim carcinoma lobulare invasivum mammae Elston Ellis G2, guz wymiary 2,2x1,8x1,8 cm, T2N0M0, ER - ekspresję receptora stwierdzono w 95% komórek raka w tym z przewagą intensywności 2+ (89%), PR - ekspresję receptora stwierdzono w 90% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (70%), Ki-67 10%, bez przerzutów na węzły. Zastosowano leczenie: mastektomia, 2 lata Zoladex + minimum 5 lat tamoxifen. Właśnie odebrałam wyniki genetyczne - mutacji gen. BRCA1 i BRCA2 nie stwierdzono. Jednak lekarz genetyk, po zapoznaniu się z moimi wynikami zaproponował (mimo braku mutacji) usunięcie jajników ze względu na wczesne zachorowanie i i wysoką hormonozależność. Ma to zmniejszyć o ok. 43% ewentualny nawrót choroby. Prowadzący mnie onkolog twierdzi, że rokowania w moim przypadku są dość dobre, nie widzi potrzeby usuwania jajników i taki zabieg odradza. Jeszcze rok będę przyjmować Zoladex, później jajniki wznowią pracę. Bardzo proszę Panią doktor o radę co robić w mojej sytuacji: - czy usunąć dla bezpieczeństwa jajniki? - jakie w mojej sytuacji jest prawdopodobieństwo nawrotu choroby.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Na skutek błędu lekarza 12 lat temu wycięto mi węzły chłonne, bo myślano, że mam raka a rak okazał się włókniakiem. Obecnie zdiagnozowano u mnie w tej samej piersi raka 7x10 mm. Nie mam węzłów i nie wiem czy to lepiej czy gorzej? Mam 61 lat.

    więcej

  • Avatar

    Mutacja genu BRCA a ciąża

    Jestem mężem amazonki. Żona w wieku 26 lat po urodzeniu dziecka zachorowała na potrójnie ujemny nowotwór piersi. Obecnie ma 32 lata. Guz: G3, T2N0 - wycięto 16 węzłów, Ki67 90% Żona odmówiła chemioterapii uzupełniającej, choć jej siostra chorowała na raka jajnika i leczona była chemioterapią. Operacja była oszczędzająca. Pod presją rodziny żona poddała się radioterapii, ale przerwała ją po 20 naświetlaniu ze względu na silny obrzęk ramienia ręki. Żona jest nosicielką mutacji BRCA1 i wykonuje badania włącznie z rezonansem, ale ze względu na postawę wobec leczenia nie ma lekarza prowadzącego. Żona od czasu operacji jest zdrowa i coraz częściej mówi o drugim dziecku. W związku z tym mam pytanie. Skoro pierwszy nowotwór ujawnił się 4 miesiące po ciąży (przed ciążą żona miała rezonans i nic nie wykazał) to może nie powinna zachodzić w ciążę? Czy możliwe jest, że tamten guz zrobił się dlatego, że przytyła w ciąży 30 kg, a jest osobą z natury chudą? Czytaliśmy, że w ciąży zwiększa się objętość krwi kobiety i tym samym guzy mają dodatkowe naczynia krwionośne, które je odżywiają - czy to może być argument na niekorzyść zdrowia żony, jeśli znowu zajdzie w ciążę? Znam statystyki co do nowotworu potrójnie ujemnego i uważam, że żona ma dużo szczęścia, że bez chemii żyje już 6 lat. Czy fakt, że żona ma mutację w genie BRCA1 oznacza, że jej organizm NIE WALCZY z komórkami nowotworowymi, bo uważa je za normalne, czy walczy ale nie daje rady bo one się tak szybko mnożą?  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mama ma 52 lata. W marca br. miała częściową resekcję piersi prawej. Wynik badania histopatologii: Carcinoma ductale G2. pT1bNx. Zmiana o wym. 5x5x7 mm, wycięta z marginesem tkanki tłuszczowej 7 mm od dołu i w większości obwodowo od 5 mm do 1 cm. Ogniskowo na obwodzie w odległości 5 mm od skóry stwierdza się ogniska nacieku nowotworowego tuż przy linii cięcia chirurgicznego. Wynik badań immunohistochem.: Her-2 (+1). Estrogen – odczyn dodatni w 80% komórek nowotworowych, Progesteron – odczyn dodatni w 70% komórek nowotworowych, Ki67 – dodatni odczyn jądrowy w 5% komórek. W maju następny zabieg (margines i 2 węzły chłonne). Wyniki badań histopatologicznych: I. Rozpoznanie materiału z marginesu: 1. Ziarniaki resorpcyjne-bliznowacenie. 2-4 Dysplazja łagodna gruczołu piersiowego. II. Rozpoznanie z materiału z 2 węzłami chłonnymi:1 węzeł I połowa węzła, INTRA – Mikroprzerzut w największym wymiarze do 3 mm. 1 węzeł, II połowa węzła, seryjnie - Mikroprzerzut w największym wymiarze do 3 mm. 2 węzeł, I połowa węzła, INTRA, Węzeł odczynowy. 2 węzeł, II połowa węzła, seryjnie - Węzeł odczynowy. Pozostały materiał 2-giego węzła - Węzeł odczynowy. Pozostały materiał – Tkanka tłuszczowa i włóknista. W czerwcu podejrzenie raka jajnika i następna operacja. Histopatologia okołooperacyjna i z usuniętych narządów nie wykazała żadnych zmian nowotworowych. To wpłynęło na zatrzymanie leczenia raka piersi. Przed drugim zabiegiem na pierś onkolog mówił, że potrzebna będzie chemioterapia, może hormonoterapia i na pewno radioterapia. Podczas pobytu mamy w szpitalu w maju lekarz radioterapeuta oznajmił, że po wyleczeniu blizny konieczna będzie radioterapia (4-6 tyg). Ostatecznie zastosowano tylko leczenie hormonalne (5 lat–Tamoxifen-EGIS 20mg 1 tab. dziennie). Stwierdzono, że chemioterapia jest zbędna, a na radioterapię jest za późno. Czy zastosowane leczenie jest wystarczające?

    więcej

  • Avatar

    Częściowa odpowiedź na chemioterapię przedoperacyjną

    Mam 36 l. Rak przewodowy trójujemny T2N0M0, G3, ki67 60%. Jestem po chemioterapii przedoperacyjnej schemat AC-P, cztery tygodnie po operacji oszczędzającej (szerokie wycięcie guza plus MMG środoperacyjna, intra i SNB pachy bez przerzutu). Chemia zmniejszyła guza z 3 cm. do 1 cm. Taki był cel, by oszczędzić pierś. Dzisiaj odebrałam wyniki hist-pat. - invasive carcinoma NSTG3.NG3. IM:30/10HPF, komórki raka dobrze zachowane. Odpowiedź na leczenie przedoperacyjne częściowa. Utkania nowotworowego w marginesach nie stwierdza się. Zlecono ponowne oznaczenie ER, PR, HER2 po CT. Moje pytanie brzmi: Guz bardzo dobrze zareagował po trzecim cyklu AC i potem jak widać zmniejszył się do 1 cm czyli ta część się udała, natomiast bardzo zmartwiła mnie informacja o dobrze zachowanych komórkach raka. Czy leczenie było za słabe mimo, że guz się dużo zmniejszył? Od 1 października zaczynam 6-tygodniową radioterapię radykalną, czy tutaj powinni zastosować coś mocniejszego? Czy to, że chemia nie wybiła wszystkich komórek obniża moje rokowania? Bardzo się tym martwię.

    więcej

  • Avatar

    Czy można zaszczepić się przeciw grypie w trakcie przyjmowania Herceptyny

    Jestem już po chemioterapii - 4 cykle AC. Obecnie rozpoczęłam przyjmowanie herceptyny - co 3 tygodnie. Wróciłam do pracy i moje pytanie - czy mogę zaszczepić się przeciw grypie?

    więcej

  • Avatar

    Szczepienie przeciw grypie

    Jestem po chemioterapii, 6 sesji TAC zakończonej w czerwcu oraz radioterapii zakończonej początkiem września. Czy w mojej sytuacji mogę zaszczepić się przeciw grypie? Chcę zaznaczyć, że szczepię się co roku, obecnie czuję się dobrze, na szczęście nie przeziębiam się jak do tej pory i nie choruję.

    więcej

  • Avatar

    Lek ABP980

    Moja mama zachorowała na raka piersi, niestety jest złośliwy, zajął pierś i węzły chłonne. Lekarka zaproponowała leczenie programem, w którym jeszcze przed operacyjnym usunięciem guza ma mieć podany 4x biopodobny odpowiednik herceptyny o nazwie abp 980. Chemia będzie ta silniejsza (czerwona). Jeśli chodzi o leczenie wg programu to zachęcające jest to, że już przed zabiegiem może otrzymać abp 980 (może, bo wg informacji programu część chorych otrzyma "oryginalną" herceptynę), do tego szereg badań: tomografia: echo - wszystko ma być robione niemalże na bieżąco. Czy abp 980 jako lek biopodobny jest znany?

    więcej

  • Avatar

    Miesiączka w czasie hormonoterapii

    Mam 38 lat. Na początku kwietnia zaczęłam brać Tamoxifen, w czerwcu miałam pierwszy po chemioterapii okres, później pojawił się w lipcu, gdzie plamienia trwały ok. 2 tygodnie. Również w lipcu miałam robione kontrolne usg, które pokazało torbiele na jajnikach - 5cm i 3 cm oraz endometrium 11 mm. Wynik biopsji potwierdził, że są to skutki hormonoterapii. Lipcowa miesiączka była ostatnia do tej pory. Moje pytanie brzmi, czy brak kolejnych miesiączek to skutek hormonoterapii, czy raczej wina endometrium? Czy powinno mnie to niepokoić? Kontrolną wizytę u ginekologa-onkologa mam dopiero za ponad miesiąc.

    więcej

  • Avatar

    Jakie wybrać leczenie

    Mam 34 lata, 18 sierpnia dostałam informację, że mam raka piersi (biopsja z dnia 06.08) w lewej piersi. Wtedy informacja na dokumentacji wyglądała następująco: cT1cNxMx (guz 20x12 mm), potrójnie negatywny, nowotwór naciekający przewodowy (rak jest prawdopodobnie uwarunkowany genetycznie - babcia zmarła młodo na raka piersi). Po wykonaniu badania MRI (27.08) okazało się, że guz jest dużo większy. Ja czuję że guz urósł - nawet do 3, 4 cm, węzły chłonne powiększone (czekam na wyniki biopsji). Nie leczę się w Polsce - mieszkam od kilku lat w Holandii, lekarze w moim szpitalu powiedzieli, że chcą najpierw zastosować chemioterapię, dopiero po jej zakończeniu zrobić operację. Decyzję swoją motywują tym, że chcą zatrzymać rozprzestrzenianie się komórek rakowych jak najszybciej. Chciałam się dowiedzieć, czy takie podejście ma uzasadnienie, czy nie jest lepsze najpierw usuniecie guza/ piersi? Czy warto szukać innego szpitala, lekarza i upierać się na operację.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Piersi o przewadze utkania tłuszczowego. W piersi lewej na granicy kg rozległe, spikularne zagęszczenie, które w badaniu USG odpowiada nieregularnemu ognisku zlokalizowanemu na godz 12 o wym. 45x40 mm – zmiana podejrzenia BIRADS 5. Skóra nad zmianą pogrubiała do 5 mm. W lewym dole pachowym podejrzane węzły chłonne o śr. do 15 mm. Carcinoma invasium (NST) G-2 mammae, podtyp: Luminal B, HER-2 negative; (B5). MIB-1 (+) około 40% komórek. Receptory: ER (3+) 100% komórek T.S. 8/8 positive, PgR (3+) 100% komórek T.S. 8/8 positive, Her-2 (1+) ujemny. Proszę o interpretację wyników:

    więcej

  • Avatar

    Jakie dalsze leczenie

    Moje leczenie rozpoczęłam w czerwcu tego roku od chemioterapii. Mammografia wykazała birads V, guz piersi wielkości 45x39x25 mm. Po drugim podaniu chemii pobrano ode mnie biopsję gruboigłową - wynik: G2; receptory estrogenowe (-); receptory progesteronowe 2+4=6/8 pkt; her-2/neu ( -) ; ki67 (+) w 0 % komórek.. Po czterech chemiach guz zmniejszył się do 25x25x25 mm, śledziona powiększona do około 15x6 mm, jednorodna, dość hipoechogeniczna; obecnie birads VI. Proszę o informację jakie czeka mnie leczenie oraz co oznaczają powyższe wyniki.  

    więcej

  • Avatar

    Niski poziom białych krwinek

    Moja siostra jest po pierwszej chemioterapii tzw. czerwonej, która została zastosowana w leczeniu raka piersi (na trzy wskaźniki, dwa są złe), rak jest w stadium zaawansowanym. Według lekarzy ze względu na wielkość (średnica ok. 6 cm) nie możliwy jest do usunięcia operacyjnego (ze względu na złą diagnozę 2 lata temu nie zostało podjęte wcześniej żadne leczenie). Wyniki badań po chemioterapii są złe, zbyt duży spadek białek krwinek. W związku z tym obecnie nie możliwe jest kontynuowanie chemioterapii (z założenia chemioterapia miała być przeprowadzona 6 razy, po której w przypadku zmniejszenia guza miał być on usunięty). Czy można w tej sytuacji stosować dietetyczny środek spożywczy przeznaczenia medycznego o nazwie Resource 2.0? Jeżeli tak to jak go stosować? Co jeszcze można zrobić, aby poprawić wyniki siostry?

    więcej

  • Avatar

    Polisomia

    Mam 33 lata, choruje na nowotwór piersi od 9 miesięcy. Przewodowy G3, Her2 (+++), PGR 1%, ER 20%, Ki67 15 %. Dr zleciła mi badanie Fish ze względu na niskie Ki67. W tym badaniu wyszła mi POLISOMIA. Byłam na konsultacji w Berlinie i prof. Witt powiedziała, że przy polisomii organizm może być odporny na chemię, trochę mnie to wystraszyło. Co Pani Doktor o tym sądzi? Jestem w trakcie Herceptyny, przyjmuję ZOLADEX I TAMOXIFEN. Zaczynam tez naświetlania. Minęło 8 tyg. od zakończenia chemii AC, Taxol z HERCEPTYNA. Jaki jest okres, czy nie jest za późno? Miałam margines 0,05 mm. I Czy w CO w Warszawie jest nowy sprzęt do naświetlania (lewa strona), rozważam Otwock.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i rokowania

    U mojej mamy (lat 73) w czerwcu tego roku wykryto guz. Obecnie jest po amputacji piersi lewej, rana się goi. Nie ukrywam, jesteśmy mocno zdezorientowani, poddajemy się lekarzom prowadzącym, którzy nie są zbyt rozmowni, niczego nie wyjaśniają, a opisy medyczne są dla nas mało zrozumiałe. Moje pytanie dotyczy oceny jak poważny jest stan mamy, jakiejś ogólnej oceny jej szans na wyzdrowienie i jakiego typu leczenia może się spodziewać w kolejnych tygodniach. Co można zrobić by zwiększać, polepszać szanse na wyleczenie? Przesyłam wypis ze szpitala. Rozpoznanie: Nowotwór złośliwy sutka - sutek nie określony. Rak piersi lewej T2N3MO. Klasyfikacja TNM: T2N3aM0, stopień zaawansowania IIIC. Wyniki badań: Surowica - Wykrywanie HBsAg w surowicy, HBsAg: Nie stwierdzono obecności HBsAg w badanej próbce. Liczebność: 0.400. Surowica. Wykrywanie przeciwciał anty HCV w surowicy, Anty HCV: Nie stwierdzono obecności przeciwciał antyHCV w badanej próbce. Liczebność:0.087. Patomorfologia CO 23.08.14.- badanie histopatologiczne. Rozpoznanie patomorfologiczne: Carcinoma ductale invasivum mammae, Elston-Ellis 62 pT2N3a. Na pograniczu kwadrantów zewnętrznych piersi, bardzo nieostro odgraniczony guz położony śródmiąższowo średnicy 4,0 cm. W obrębie guza dużego stopnia włóknienie, na obwodzie mały odczyn limfocytarny. W brodawce oraz w pozostałym miąższu piersi (zanik tłuszczowy) utkania raka nie znaleziono. Wypreparowano 27 węzłów chłonnych dołu pachowego lewego. W 9 węzłach dolnych 14 środkowych i 1 szczytu pachy obecne są przerzuty raka w tym w 9 węzłach piętra dolnego, 11 piętra środkowego 1 szczytu pachy wykraczają poza torebkę węzłów. Zastosowane leczenie:18.09.14 leczenie radykalne Amputatio mamame sin modo Madden. Leczenie krwią i jej składnikami: nieleczony. Leczenie żywieniowe: nieleczony. Leczenie antybiotykami: nieleczony.  

    więcej

  • Avatar

    Niepokojące objawy

    Jestem prawie rok po operacji oszczędzającej - rak piersi potrójnie ujemny G3, 1 cm, węzeł wartowniczy czysty. Chemioterapia 4 AC + radioterapia. Prawie 3 miesiące temu usunięte jajniki z jajowodami. Od dłuższego czasu miewałam nieco odrętwiałe ręce, czasem bóle żeber (zaczęło się to po chemii). Od kilku tygodni jednak dolegliwości się nasilają. Bolą mnie wszystkie stawy, dłonie drętwieją, teraz doszły silne bóle mięśni nóg. Biorę magnez i wapno. Nie stosuję HTZ. Mam 34 lata. Wyniki krwi dobre, OB w normie, TSH w normie, poziomy magnezu, wapnia, potasu w normie. Fosfataza zasadowa w normie. Poza tym czuje się w miarę dobrze (trochę zmęczona, czasem nerwowa). O czym mogą świadczyć takie objawy w mojej sytuacji? Czy to mogą być objawy przerzutów (mózg, kręgosłup), czy raczej skutki po chemioterapii lub zmian hormonalnych po kastracji chirurgicznej? Proszę o opinię i radę jakie badania należałoby wykonać.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Moja mama przeszła operację mastektomii tydzień temu w centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej. Guz wielkości 2,5 cm. Zbadane węzły 20, zajętych 18 z nich. Mama ma 64 lata. Receptory hormonalne dodatnie, czekamy ma wynik HER z Warszawy bo w Lublinie 2 razy wychodził "na granicy". Rak zrazikowy. Wiedzę czerpię z karty informacyjnej z badania histopatologicznego, którą dzisiaj odebrałyśmy. O czym świadczy duża (?) ilość "chorych" węzłów chłonnych? Czy to prawda, że dodatni wynik badania HER-u to gorsze rokowanie na wyleczenie? Czy dieta bezglutenowa, oparta na super zdrowych ekologicznych produktach rzeczywiście ma znaczenie dla walki z nowotworem i czy jest dobrym przygotowaniem do dalszej terapii? Czy moja mama wyzdrowieje?

    więcej

  • Avatar

    Czy usunąć torbiel

    Mam 27 lat i uszkodzony gen BRCA1. Obecnie moja mama choruje na nowotwór złośliwy sutka C50. Wykryto u mnie torbiel i byłam na biopsji. Wynik jest następujący: Względnie monomorficzne komórki apokrynowe rozproszone, w grupach i drobnych płatkach oraz wydzielina białkowa. Wniosek: zmiana łagodna torbielowata sutka lewego - torbiel apokrynowa. Objętość torbieli 0,1 ml. Czy powinnam tą torbiel usunąć? Zaznaczam, że staram się z mężem o dziecko. Bardzo proszę o radę. Zdania lekarzy są podzielone.

    więcej

  • Avatar

    Pogrubione endometrium podczas hormonoterapii

    Jestem 39 letnią kobietą po operacji oszczędzającej raka piersi. Operacja 15 stycznia 2011 r., rak hormonozależny bez zajętych węzłów chłonnych. Przez dwa lata brałam Lucrin wraz z Tamoksifenem. Lucrin skończono mi podawać w lutym tego roku, Tamoksifen kontynuuje. Podczas ostatniego badania usg dopochwowego (w lipcu) lekarz powiedział, że jest wszystko w porządku (endometrium 8.9 mm) i że najprawdopodobniej dostane miesiączkę. Powtórzyłam to badanie miesiąc później (w sierpniu) i endometrium urosło do 11 mm, na co lekarz stwierdził, że powinnam wykonać biopsję. I teraz mam pytanie, czy trzeba od razu biopsję skoro zbliża mi się pewnie miesiączka i to endometrium urosło, bo i Lucrin przestał działać... wydaje mi się, że powinnam chyba dostać okres i potem sprawdzić w jakimś kolejnym badaniu czy endometrium się utrzymuje czy zmalało. Czy zwiększenie tego endometrium nie trzeba jeszcze kontrolować czy od razu iść pod nóż (łyżeczkowanie z biopsją)?

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebny Zoladex

    Mam 30 lat, w styczniu 2014 r. przeszłam mastektomię lewej piersi wraz z węzłem wartowniczym - okazał się czysty, pT1a (1,5 cm zmiana DCIS, w której znaleziono ognisko inwazyjne 0,3 cm). Cechy to: G3, HER2 (+++), estrogen - 5%, progesteron - 0%, Ki67 - 30 %. Przeszłam: 4 AC, 12 paclitaxel, niedługo mam zacząć brać tamoxifen. Czy przyjmowanie tamoxifenu ma sens w mojej sytuacji, czy powinnam też dostać zoladex?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Dlaczego po biopsji gruboigłowej nie określono stopnia złośliwości? Wyniki mamy (59lat), o które wcześniej pytałam dla przypomnienia: Estrogen (+), Progesteron (+), HER 2 Protein (1+), Ki67 (+) 10-15% ogniskowo, e cadherin (+), guzek wielkości 14x13x12mm, T1cN0M0. Z usg wynika, że nacieka powięź mięśniową, ale dwóch lekarzy badało ręcznie z każdej strony i oboje stwierdzili, że wcale nie nacieka. Na 9 września ma wyznaczoną operację, potem mowa tylko o radioterapii. Czy na tej podstawie można wywnioskować jak bardzo jest on złośliwy? I czy bardziej wiarygodne jest badanie dwóch lekarzy ręcznie, że nie nacieka czy USG, którego opis jest, że nacieka powięź mięśniową?

    więcej

  • Avatar

    Czy można pracować w pracowni RM i TK

    Od września wracam do pracy. Na moją prośbę przeniesiono mnie do pracy w pracowni RM i TK. Bardzo się ucieszyłam, bo to jednak dużo lżejsza praca niż oddział szpitalny. Potem przyszły wątpliwości, czy ta decyzja nie jest błędem. Czy pole elektromagnetyczne nie będzie miało negatywnego wpływu na moje zdrowie, ewentualne powstanie wznowy? Mój rak był 100% hormonozależny, Ki67 50%.

    więcej

  • Avatar

    Aspargin w chorobie nowotworowej

    Mam 56 lat. Jestem 3 lata po oszczędzającej operacji piersi z usunięciem węzła wartowniczego. Po radioterapii, przyjmuję Tamoxifen. Bardzo, bardzo się pocę, lekarz pierwszego kontaktu zaleciła przyjmowanie leku Aspargin. Ja nie mam pewności czy mogę, bo na ulotce są przeciwwskazania dla osób z chorobą nowotworową.

    więcej

  • Avatar

    Kiedy po operacji/chemioterapii rozpoczyna się radioterapię

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi. Jak długo mogę czekać na radioterapię?

    więcej

  • Avatar

    Czy kwas zoledronowy zapobiega przerzutom do kości

    Mam 35 lat. W październiku 2013 r. przeszłam mastektomię piersi lewej wraz z węzłami, które okazały się być czyste. Cechy to: stopień złośliwości: G3 (3+3+2), pT(3)2NO, trzy ogniska raka naciekającego (największy wymiar 2,5 cm), Ki67 - 70%, HER2 (+++), estrogen 20%, progesteron 0% (z biopsji gruboigłowej estrogen wyszedł 100%), radykalność zabiegu: RO. Przeszłam: 4 AC, 12 paclitaxel, 20 naświetlań. Obecnie jestem w takcie przyjmowania wlewów z herceptyny oraz terapii hormonalnej: nolvadex D i lucrin. Miewam bóle kostne, głównie staw kolanowy i kręgosłup, zbadałam witaminę D i okazało się, że mam jej bardzo mało, w badaniu dentysometrycznym wyszła mi osteopenia. Chciałabym się dowiedzieć: 1. Czy to prawda, że przy raku zależnym od hormonów włączenie do leczenia zomety/zomikosu poprawia stan kości i pomaga zapobiegać ewentualnym przerzutom do nich? 2. Czy obecnie można otrzymać na niego receptę pełnopłatną (jeśli nie ma wskazań do refundowanej)? 3. Czy w moim przypadku poprawiłby on rokowania? 4. Czy można go łączyć z herceptyną czy musiałabym poczekać na zakończenie kuracji?

    więcej

  • Avatar

    Mutacja genów

    Kontynuacja pytania "Mutacja genów" z 8 sierpnia 2014 r.   Czy tata i brat powinni być pod stałą opieką onkologa, bo po tym jak dostali wyniki genetyczne lekarz nic nie zalecił, jakie powinni robić badania?

    więcej

  • Avatar

    Biegunki podczas chemioterapii

    Kontynuacja pytania "Czy leczenie było właściwe" z 15 lipca 2014 r.   Pani doktor była uprzejma ocenić zastosowany wobec mnie schemat leczenia /zapytanie z 15.07.2014r. / tj.dexamethason 3 dni, docetaxel 120mg/1h i capecatapina 4000mg/d. Opinia - leczenie właściwe a zastosowany schemat jest rekomendowany jako skuteczny ale dość toksyczny. Te słowa bardzo mnie wzmocniły. Obecnie jestem w trakcie 2 cyklu -10 dzień Xelody i od 3 dni występują uciążliwe biegunki. Jak sobie radzić w tej sytuacji i czy są sposoby na opanowanie tego skutku ubocznego? Czy na tym etapie i w takiej sytuacji można kontynuować przyjmowanie Xelody, czy powinno się przerwać jej zażywanie? Kontakt z lekarzem i kolejny cykl dopiero 19.08.2014 r.

    więcej

  • Avatar

    Makijaż permanentny w czasie chemioterapii

    Jestem w trakcie leczenia po mastektomii chemioterapią a konkretnie taxolem. Czy jeśli wyjdą mi brwi mogę sobie zrobić makijaż permanentny?

    więcej

  • Avatar

    Mutacja genów

    Mam 39 lat. Mam stwierdzoną mutację w genie BRCA2 i CHEK2. W 2012 roku zachorowałam na obustronnego raka piersi. Okazało się, że tata i brat mają mutację tylko w BRCA2. Czy to oznacza, że jeśli równocześnie nie mają mutacji w CHEK2 nie ma u nich podwyższonego ryzyka zachorowania na nowotwór?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Kontynuacja pytania "Jakie są rokowania" z 23 lipca 2014 r.   Wiem, że ciężko jest określić w moim przypadku zaawansowanie przed rozpoczęciem leczenia. Podam może szczegółowy opis badań wykonanych przed leczeniem w celu doprecyzowania. Przy badaniu piersi w lipcu wykryłam niewielką zmianę - z opisu usg; zmiana hypoechogenna 6 mm (węzeł chłonny z zatartą zatoką?) nie wykazano charakterystycznego spectrum w badaniu PD - zalecane PCI. Rozpoznanie cytologiczne: fragmenty tkanki tłuszczowej oraz nieliczne limfocyty. Lekarz kazał przyjść za miesiąc do kontroli. Po dwóch tygodniach wyczułam druga zmianę więc wróciłam na usg. Ponieważ obraz był niespecyficzny lekarz zlecił mammografię - niestety i tu obraz niespecyficzny. Opis z usg i mammografii: nie stwierdzam mikrozwapnień. Obie zmiany mają charakter zmian litych o niejednorodnej echogeniczności, dobrze unaczynionych. w sąsiedztwie kilka zmienionych wtórnie węzłów chłonnych wewnątrzpiersiowych o śr. do 4 mm, podobne węzły chłonne w obrębie dołu pachowego. W obrębie górno zewnętrznej ćwiartki kilka drobnych 2-3 mm ognisk hypoechogennych o strukturze podobnej do dostępnych klinicznie zmian. Obraz usg podejrzany, wymaga różnicowania pomiędzy rozrostem neo a nietypowo przebiegającym stanem zapalnym. Zalecenie pilnego wykonania tomografii NMR przed wdrożeniem procedur inwazyjnych. ( to było ok 20 września) Badanie MR piersi wykonane w sekwencjach T1, STIR i z programem dyfuzyjnym z oceną wzmocnienia kontrastowego. Badanie wykonane w trybie pilnym - poza cyklem. W piersi prawej na godz. 9. widoczne jest 7 mm policykliczne ognisko ulegające wzmocnieniu kontrastowemu typ II plateau z hipointensywnymi przegrodami ku tyłowi około 1 cm i przyklatkowo od niego podobna morfologicznie zmiana śr. 1 cm z hipointensywnymi przegrodami. W otoczeniu tej zmiany widoczny nieregularny obszar wzmocnienia kontrastowego, który w obszarze przyklatkowym wykazuje krzywą wzmocnienia typu III - podejrzenie zmiany rozrostowej. W rzucie ogona Spencea widoczne są liczne ogniska niespecyficznego wzmocnienia kontrastowego. W prawym dole pachowym widoczny okrągły intensywnie wzmacniający się węzeł chłonny śr. do 9 mm. W piersi lewej zmian ogniskowych ani obszarów wzmocnienia kontrastowego nie stwierdza się. Wnioski: pierś prawa BIRADS 4c - podejrzenie procesu rozrostowego, obraz MR może odpowiadać phyllodes piersi prawej z podejrzeniem o proces złośliwy. Następnego dnia po rezonansie byłam umówiona z chirurgiem onkologiem. Najpierw zlecił badanie usg w celu sprawdzenia wielkości zmian. Opis z usg: w piersi prawej KGZ zmiany lite hypoechogenne 10 mm, 5 mm, 5 mm oraz kilka mniejszych rozproszonych. W badaniu CD dobrze unaczynione. W porównaniu do badania poprzedniego powiększyły się. W prawym dole pachowym kilka hypoechogennych węzłów chłonnych do 12 mm.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    W maju tego roku po badaniu mamograficznym otrzymałam wynik birards V, wykonano biopsję cienkoigłową, która potwierdziła nowotwór złośliwy 40x45x30 mm. Na początku czerwca otrzymałam pierwszą chemię (zlecono mi 4 chemie co 21 dni, a następnie 12 co tydzień). Tydzień po pierwszej chemii dostałam skierowanie na biopsję gruboigłową, wynik nie określił żadnych receptorów, materiał był nieczytelny. Mimo to otrzymałam kolejną dawkę chemii. Gdy przyszłam do kontroli lekarz powiedział, że wstrzymuje mi chemię ze względu na brak wyników określających rodzaj raka. Otrzymałam skierowanie na pobranie wycinka. Moja onkolog, która mnie prowadziła do tej pory powiedziała, że to niebezpieczne i dostałam od niej skierowanie na usunięcie całej piersi wraz z węzłami. Sama już nie wiem co dla mnie lepsze, wydaje mi się, że wszystko jest nie tak od samego początku. Moja onkolog zwolniła się ze szpitala, w którym pracowała, otwiera ośrodek, nie będzie dostępna do października. Ja tyle czasu nie mam aby czekać. Wydaje mi się, że na złość jej decyzji zabierają mi chemię. Proszę o wskazówki co dalej powinnam robić.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i rokowania

    Mam 37 lat, jestem po operacji oszczędzającej pierś. W badaniu histopatologicznym nie wykryto przerzutów do węzłów chłonnych. Guz w największym wymiarze wynosił 14 mm: naciekający rak przewodowy o średniej dojrzałości histologicznej (G2, Elston, Ellis 3+2+2=7). W ocenie mikroskopowej największy wymiar ogniska 17 mm. ER, PgR i HER 2 - reakcje ujemne, Ki 67 - reakcja dodatnia w około 40% komórek nacieku raka. Jakie są dla mnie prognozy? Jakiej mogę się spodziewać chemioterapii? Operację miałam 10 dni temu.

    więcej

  • Avatar

    Mięsak piersi

    Moja mama przeszła ponad miesiąc temu operację oszczędzającą pierś, wycięto guza. Wynik biopsji gruboigłowej wykonanej wcześniej: T1N0M0, guz miał 2 cm. Z badania histop. wyciętej zmiany wynika, iż jest to mięsak. Nie mam przed sobą wyników badań, ale z rozmowy z lekarzem wynika, że złośliwość guza jest na poziomie 3, czekamy na chemioterapię bo wykonywane są badania immunohistochemiczne. Kiedy zapytałam lekarza czy są przerzuty powiedział, że nie ma podstaw do ich doszukiwania się, ale przecież z tego co czytałam mięsaki mogą "iść" dalej drogą krwi czego od razu się nie wykryje. Mama miała robione tylko rtg klatki - wyszło ok, i usg brzucha - też dobre. Mam pytanie, czy na tym etapie można stwierdzić coś o rokowaniu? Do czego służą te badania immunohistochemiczne? Jak leczy się mięsaki? Jesteśmy przerażeni, do tego widzę jak mamie siada psychika, nie wiem jak jej pomóc..;(

    więcej

  • Avatar

    Culevit w trakcie i po chemioterapii

    Co Pani Doktor sądzi o produkcie CULEVIT? Czy można go przyjmować w trakcie chemioterapii? Opisy są zachęcające, ale nie wiem czy jest to bezpieczne dla osób w trakcie i po chemioterapii.  

    więcej

  • Avatar

    Operacja oszczędzająca czy radykalna

    W badaniu hist-pat; Rak przewodowy inwazyjny piersi lewej, częściowo mikropapilarny NHG3 (3+3+2/15mitoz/10 HPF, średnica pola widzenia 0,55 mm. Największy wymiar zmiany wynosi 2,5 cm. Obecna inwazja naczyń, (NHG3; pT2pN1a). Rec (+) HER (+). Wykazano ekspresje antygenu proliferacyjnego Ki67 w 20% jąder komórkowych. Przerzut raka w węźle chłonnym (wartownik) mierzy 0,5 cm i ogniskowo wykracza poza węzeł chłonny. Przerzuty raka w 2/9 węzłach chłonnych. Obecnie jestem po operacji oszczędzającej, po chemioterapii, radioterapii, w trakcie leczenia herceptyną i hormonoterapią. Zastanawiam się, czy w moim przypadku dobrze zrobiłam decydując się na operację oszczędzającą, czy lepiej było usunąć całą pierś? Czy tabletki antykoncepcyjne wpływają na rozwój raka piersi ?

    więcej

  • Avatar

    Problemy ginekologiczne

    Mam 43 lata. Przed 3 laty przeszłam kwadrantektomię, usunięcie węzła wartownika i radioterapię piersi prawej z powodu DCIS (6mm, G2, silna ekspresja receptorów hormonalnych ER i PgR). Poza tym nie przyjmuję od tamtej pory żadnego leczenia. Tamoxifen był zalecony, obawiałam się skutków ubocznych, po konsultacjach odstąpiono od tego zalecenia. Przyznam, że w dużej mierze z powodu mojej niechęci. Obecnie po raz drugi w ciągu ostatnich 6 miesięcy cierpię z powodu przedłużających się bardzo obfitych krwawień miesięcznych, plamień i cyst na jajnikach. W trakcie kontroli w instytucie onkologii przeszłam zabieg mammotomii z powodu torbieli w lewej piersi (jednoczasowo z DCIS) oraz niedawno jeden raz ściągniecie płynu z torbieli piersi lewej (wynik hist-pat niebudzący niepokoju). Zdarzały się cysty na jajnikach, które samoistnie znikały. Czy i jak może to wpływać na wybór sposobów postępowania w leczeniu obecnych dolegliwości ginekologicznych? Czy dozwolone jest na przykład leczenie hormonalne?

    więcej

  • Avatar

    Czy można zmienić leczenie

    Kontynuacja pytania "Czy leczenie jest prawidłowe i jakie są rokowania" z 24 kwietnia 2014 r.   Mama miała przerzuty do węzłów nadobojczykowych i płuc oraz do węzłów śródpiersiowych. Po podaniu paclitaxelu z herceptyną po 3 wlewach miała robione badania kontrolne. Na węzłach zmian nie wykryto, w płucach zmniejszyły się o połowę, zostały pojedyncze i małe zmiany. Nasza Pani doktor niechętnie odpowiada na pytania odnoście dalszego leczenia. Daje do zrozumienia, że ten rodzaj chemii będzie podawany do końca życia. Moje pytanie, czy istnieje możliwość odstawienia paclitaxelu i pozostaniu przy herceptynie? Jeżeli oczywiscie zmiany nie będą wykrywalne. Mama bardzo źle się czuję, ma neuropatię po chemii. Dużo kobiet przyjeżdża do ośrodka na herceptynę z wiedzą, że będą to otrzymywać do końca życia. Czy mama ma szansę na przeżycie kilku lat tylko z herceptyna?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam 37 lat, w październiku przeszłam mastektomię. Guzek mały - 8 mm, ale i piersi małe. Wynik badania to invasive ductale carcinoma. Miałam tez wycięte 37 węzłów chłonnych - 35 było już zajętych. ER 80%, PR 80%, HER2 ujemny, miałam napisane G2. Dostałam chemię 3 FEC + 3 T, potem 15 radioterapii i teraz hormonoterapia. Jakie jest prawdopodobieństwo nawrotu choroby, bo wiem, że niedobrze jest, jeśli zajęte były węzły chłonne. Dodam, że u mnie w rodzinie nie ma przypadków raka piersi.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    W 2011 r w wieku 32 lat zachorowałam na raka piersi - rak potrójnie ujemny, Ki67 60%. W rodzinie chorowała moja mama i jej siostrzenica - w tym samym roku co ja w wieku 34 lat. Badanie genetyczne poszerzone nie wykazały mutacji genów. Rak został u mnie wykryty w węźle chłonnym - pomimo badań jakie wykonywałam co pół roku rak nie był widoczny w piersi. Nie wykazywało go usg, ani mammografia. Dopiero rezonans pokazał, że coś jest nie tak, no i potwierdziła to biopsja gruboigłowa z węzła. Rak rozwijał się wieloogniskowo. Węzeł, z którego była robiona biopsja miał 1 cm. W rezonansie zaznaczone były 4 węzły średnicy 0,6-1 cm . Nie znam rozmiarów zmiany, ani dokładnej ilości zajętych węzłów. Leczenie zaczęłam od chemii 4x FAC, 4x Taxotere. później operacja. Po przebadaniu piersi i węzłów nie znaleziono komórek nowotworowych. Leczenie zakończyłam w kwietniu 2012 roku. Obecnie jestem po profilaktycznej mastektomii drugiej piersi i w trakcie rekonstrukcji. Nie stwierdzono u mnie przerzutów - ostatnie badania miałam 3 miesiące temu - rezonans klatki piersiowej, usg brzucha, rtg klatki piersiowej, markery są w normie. Mam dwa pytania: 1. Jakie są rokowania w moim przypadku? 2. Prof. Lubiński zalecił mi profilaktyczne usunięcie jajników. Czy faktycznie jest to dobre rozwiązanie?

    więcej

  • Avatar

    Czy dalsze leczenie jest właściwe

    Moja mama ma 50 lat. Miała wykonaną biopsję gruboigłową, Oto wyniki: Rak naciekający G1 o morfologicznych cechach raka zrazikowego. W badaniu immunohistochemicznym: ER (+ w ponad 75% komórek ), PgR (+ w ponad 75 % komórek ), Ki67 (+ w 10% komórek), e-cadheryna ( ujemna reakcja w większości komórek guza, w niektórych polach +). Mama już jest po operacji oszczędzającej i usunięciu węzła wartowniczego, chociaż nie był zajęty. Oto wyniki histopatologiczne: Intra: Carcinoma invasivum mammae 2,2x1,5x1,3 cm. Makroskopowo minimalna granica cięcia od dołu 1cm. Pointrowe: Carcinoma lobulare invasivum mammae, Elston-Ellis G3. pT2, Guz 2,2x1,5x1,3 cm. W obrębie guza średniego stopnia włóknienie, na obwodzie mały odczyn limfocytarny. Marginesy wolne od utkania raka. Minimalna granica cięcia od dołu 1 cm. Poza guzem w materiale tkankowym o wymiarach 7,5x5,5x5,0 cm obecny zanik tłuszczowy z ogniskową mastopatią. Wynik badania immunohistochemicznego z bloczka nr 6780/14 (6). W ocenionych komórkach stwierdza się: HER2 Protein (1+). Mama dostała 4 tygodnie radioterapii i dwa lata leczenia tabletkami. Chciałabym wiedzieć, czy dalsze leczenie jakie wybrali lekarze jest dobre, czy nie powinna mama mieć chemioterapii? Niepokoi mnie to, że jest G3 i HER2.  

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie było właściwe

    Mam 53 lata. 2002 r. - operacja oszczędzająca piersi prawej: CA mammae dex, T1N0M0 (Tumorectomia z limfadenectomią). Wynik histopatologiczny: Carcinoma Lobulare Invasium Mammae pT1a, ER (-) ujemny, PR dodatni (+++), HER-2 ujemny. W tkance tłuszczowej dołu pachowego znaleziono 14 węzłów chłonnych lymphadenitis chronica 0/19 - 0/4, 0/7, 0/8. Leczenie: radioterapia na sutek prawy - rozpoznanie Ca mamame dex T1N0M0. Status post excisione: prom CO-60 5000 cgy)t boost na bliznę e 12MeV 1500 cGy)t (CO Warszawa). 2005 r. wznowa w bliźnie piersi prawej: Carcinoma lobulare invasium mammae, G2. ER - odczyn pozytywny w 70% komórek raka (++), PgR - odczyn pozytywny w 100% komórek raka (+++), HER 2 - odczyn negatywny w komórkach raka naciekąjacego (Score=O). Mastectomia simplex, chemioterapia wg schematu FEC (6). Po zakończeniu - leczenie hormonalne - tamoxifen 2 lata, arimidex - 3 lata. 24.04.2014 r. - USG: wątroba z kilkoma hypoechogenicznymi ogniskami meta w prawym płacie (V/VIs) 33x31x29, pozostałe organy bz. Markery: CEA -18,010 ng/ml, CA 15.3 - 41,7 U/ml, AFP - 5,310 IU/ml, CA 19,9 -13,150 U/ml. TK jamy brzusznej: kilkanaście okrągławych hypowaskularnych ognisk meta w miąższu wątroby największe ognisko - w 6s prawego płata 40x31 mm. Pozostałe organy bz. Gastroskopia, kolonoskopia, wlew doodbytniczy: nie stwierdzono choroby rozrostowej. Laparotomia 09.06.2014 r. Rozpoznanie patomorfologiczne: Foci carcinomatosi metastaci /CKAE1/AE3 +, CK7+, CK20 -, CDX-2), Mammoglobin + , GCDFP15 + , ER + , PR + , HER2 - odczyn negatywny, Score=O, E Cadherin + , Synaptofizyna + , Chromogranina A + , D56 - Ognisko pierwotne - najprawdopodobniej sutek. Część badań wskazuje neuroendokrynny charakter guza. PET 03.07.2014 r.: Głowa szyja i klatka piersiowa w normie, węzły chłonne szyi niepowiększone, zmiany włókniste w obwodzie segmentu 3 płuca prawego po radioterapii, drobne zwapnienia przyścienne w piersi lewej. Układ kostny w normie. Jama brzuszna i miednica - wzmożony metabolizm w obrębie ogniska w segmencie 7/6 wątroby wym.35x24x36 mmm. Trzustka, śledziona, nerki i nadnercza w normie. Wnioski: zmiana w segmencie 7/6 wątroby o charakterze aktywnego procesu rozrostowego. Podjęte leczenie 07.07.2014 r: Dexamethason: 3 dni 2 x 8 i kolejne 3 dni 4-2, 2-1, 1-0, Docetaxel + Capecytapina (6-8 cykli) - co 21 dni, DOC - 120 mg/1h, CAP-4000 mg/d przez 14 dni - 4x500 mg rano i 4 x 500 mg wieczorem. Proszę o ocenę zastosowanego leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Wiek - 54 lata. Materiały: pierś kobieca prawa, sposób pobrania - resekcja części narządu. Wynik końcowy: Rak inwazyjny NST wieloogniskowy piersi: NHG3 3+3+2/15mitoz/10HPF: ogniska inwazji śr. do 0,8 cm (pT1b) obecnie są w obszarze zmian raka przewodowego in situ (DISC) o wysokiej atypi z martwicą comedo i zwapnieniami. Zmiany inwazyjne in situ dochodzą do obwodowych linii cięcia (8500/3 T-04020). Wynik badania immunohistochemicznego: Wykazano obecność receptorów estrogenowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Wykazano obecność receptorów progestrogenowych w ponad 75 %jąder komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER 2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2neu (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w 25% jąder komórkowych. Materiały: węzły chłonne, sposób pobrania, pobranie materiału do badania doraźnego. Wynik końcowy: w węźle chłonnym obecna grupa komórek rakowych śr. 0,01 cm (isolated tumor celles ) (pN0) ( M09470 T-08000). Wynik badania śródoperacyjnego: mikroprzerzut raka w węźle chłonnym (1/1). Proszę o odpowiedź: czy jest to stan poważny i czy można czekać 2 tygodnie, bo lekarz prowadzący jest na urlopie. I co w tym przypadku robić dalej??

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie niekonwencjonalnych preparatów w trakcie chemioterapii

    Zadawałam pytanie Pani doktor "Interpretacja wyniku USG" z dnia 19.06.2014 r, a nie miałam jeszcze ponownego usg wątroby. Biorę 2 serię Xelody, a ostanie badania morfologii: WBC - 3,66, ALT - 15, AST - 32, bilirubina całkowita - 0,8 mg/d, fosfataza alkaliczna - 69, marker Ca 15.3 - 82,7 U/ml. Mam pytanie, czy przy tych wynikach i w trakcie brania Xelody mogę brać AHCC (Immunogen), wyciąg z granata (Graviola) i curcumy (Curegarden). Czy to nie za dużo na raz? Miałam okazję przez znajomych sprowadzić te "leki" z USA, które podobno bardzo pomagają przy nowotworze zwłaszcza przy przerzutach. Proszę o ocenę bo mój onkolog jest przeciwny braniu czegokolwiek dodatkowego oprócz rutinoscorbiny, wit. c i leków przeciwbólowych.

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować preparaty z wit. B12

    Jestem po mastektomii piersi prawej z powodu DCIS (6 mm) w 2007 roku w wieku 33 lat. Usunięty 1 węzeł chłonny (bez obecności komórek nowotworowych), receptory nie zostały oznaczone. W 2011 r. stwierdzona mutacja w BRCA1. Obecnie mam bardzo duży problem z wypadaniem włosów, do tego stopnia, że boję się myć głowę a domowe sposoby nie pomagają. Czy mogłabym stosować preparaty takie Vitapil (kuracja trwa zwykle 3 miesiące) ponoć skuteczny, jednak zawierający w swoim składzie m.in. witaminę B 6 i B 12 (6 mikrogramów)? Czy dostarczanie witamin z grupy B jest w przypadku osób po chorobie nowotworowej niebezpieczne? Czy może należy ich bezwzględnie unikać? Dodam, że morfologię mam prawidłową, poziom żelaza również (zawsze wynosił on u mnie ponad 100 jednostek).  

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne po odstawieniu sterydów

    Jakie są skutki uboczne po odstawieniu sterydów - Dexamethason? Sterydy przyjmowałam przez 7 miesięcy co 3 tygodnie przez 3 dni 48 tabletek w trakcie chemii: Taxotere Pertuzumab Herceptyna.  

    więcej

  • Avatar

    Ostropest plamisty i pyłek pszczeli w czasie chemioterapii

    Jestem w czasie chemioterapii 4 x AC. Czy można stosować pyłek pszczeli? Stosowałam go zawsze, ale będąc zdrową. Czy mogę jeść ostropest plamisty? Kiedyś byłam chora na żółtaczkę zakaźną i mam obawy, że pogorszą się wyniki wątrobowe.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    6.04.2013 r. miałam zabieg: kwadratektomia i limfadenektomia piersi prawej. Rozpoznanie histopatologiczne: 1. Carcinoma invasium. Diameter tumoris 1 cm. Badanie parafinowe: 2. Carcinoma lobulare invasium GII. Desmoplastyczna reakcja podścieliska. Brak angioinwazji. Receptory PR: reakcja pozytywna 7 (5+2) Allred Method. Receptory ER: reakcja pozytywna 3 (2+1) Allred Method. HER2: reakcja negatywna (0). Ki67 dodatnie w ok. 10% komórek. Podtyp biologiczny: Luminalny A. Rozpoznanie histopatologiczne 1.2 Fibrosclerosis. Cystes apocrinalea. 3. Cutis normalis. 4. Haemorrhagiae 5-10. Lymphonoduli sine metastasibus (0/10) Stopień zaawansowania pTONO. Opis makroskopowy: kwadranty dolne piersi prawej lożą po guzie: 1. Z okolicy lożą po guzie. 2. Margines głęboki 5 cm. 3. Margines boczny I- 1,5 cm. 4. Margines boczny II 1cm. 5 - 10 Węzły chłonne. W maju 2013 r. przeszłam 25 radioterapii, od czerwca 2013 r tamoxifen na 5 lat, we wrześniu 2013 r, usunięcie jajników, macicy, szyjki - wszystkiego. Mam 46 lat. W rodzinie nowotwory piersi (ciocie ), ojciec zmarł rok temu (nowotwór rozsiany - żołądek, wątroba, płuca). Do tej pory nie miałam żadnych badań, lekarz twierdzi, że niema sensu, że za wcześnie. Proszę o odpowiedź, czy jestem prawidłowo leczona, ewentualnie jakie powinnam zrobić badania, jakie są moje rokowania. Często myślę o zmianie lekarza.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam kilka pytań w sprawie raka piersi mojej mamy. Mama jest po amputacji piersi. Wyniki po operacji zamieszczę poniżej. 1.Lekarz prowadzący powiedział, że jeśli wyniki od kardiologa pozwolą, to będzie chemioterapia. Jeśli nie, to tylko hormonoterapia. Wobec tego w tym przypadku chemioterapia nie jest potrzebna? 2. Nie rozumiem zbyt dobrze hormonoterapii. Na czym to polega? Czy jest tak obciążająca dla organizmu jak chemioterapia? 3. Jakie jest rokowanie? kod: Y.99.90-24x Carcinoma ductale invasium G2 W podścielisku na obwodzie nowotworu obecny jest skąpy limfocytarny naciek zapalny. Widoczne są cechy angioinwazji. Margines powierzchniowy wolny od utkania nowotworowego na szerokości 0,3 cm. Margines głęboki 0,8 cm. W tkance tłuszczowej dołu pachowego znaleziono 17 węzłów chłonnych. Metastasis carcinomatosa 1/17. Jest to makro przerzut, który nie przekracza torebki węzła chłonnego. Carcinoma mammae. Typ histologiczny: ductale. Podtyp biologiczne: luminalny B. Stopień złośliwości: G2, wielkość guza: 1,5 cm; pT1c. Stan węzłów chłonnych: 1/17 ; pN1 Mx. Naciek zapalny na obwodzie: (+), Angioinwazja: (+), Receptory ER: PS5+IS3=TS8, Receptory PR: PS5+IS2=TS7, HER2: (-), Ki-67 (+) w około 30% komórek  

    więcej

  • Avatar

    Bóle głowy

    W listopadzie 2011 r. zdiagnozowano u mnie nowotwór piersi, guz wielkości 3.8 x 2.9 cm w lewej piersi. HER2 + fish pozytywny; ER, PR negatywny. Przed operacja oszczędzającą dostałam 12 Taxoli i 12 Herceptyn. Guz prawie zniknął stad zdecydowano się na operację oszczędzającą. Usunięto mi 5 węzłów chłonnych pachowych - wszystkie bez śladów przerzutów. Po operacji ponownie dostałam 12 taxoli i 1 rok herceptyny. Kurację skończyłam w 2013 roku w kwietniu. Od tego czasu w sumie wszystko wygląda w miarę dobrze, markery utrzymują się na niskim poziomie, jak również CEA. Na ostatnim USG były widoczne dwa lekko poszerzone węzły chłonne i guzek pod blizną 1.3 cm. Lekarz uznał, że nie należy się martwić, bo prawdopodobnie zwapniła się cysta, która była obecna pod blizną po operacji pełna płynu. Od ponad miesiąca prawie codziennie (a właściwie kilka razy dziennie) mam zlokalizowane bóle głowy. Ból pojawia się zawsze w tym samym miejscu, na części potylicznej czaszki, po prawej stronie i uciskanie nasila go. Najsilniejszy jest rano, potem lekko ustępuje ale jakoś nie zanika całkiem. Czy powinnam zostać zdiagnozowana na możliwe przerzuty raka piersi do mózgu? Czy bóle głowy to wystarczający powód, aby się martwic? Czy fakt, że marker CEA jest bardzo niski (0.6) powinien mnie uspokoić, czy niestety nawet mając CEA niski i tak nowotwór może się rozwijać? Co powinnam zrobić? Jakie badania? Jakie jest prawdopodobieństwo, że po moim przypadku chorobowym po roku od skończenia leczenia pojawi się wznowa/przerzut?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    Mieszkam w Niemczech. Diagnose: Mamma-Carcinom links, pT2 (2,2 cm), pN0 (0/10), pMx, L0 V0 Pn0 G3 R0. Hormonrezeptorstatus: Oestrogenrezeptoren - Pos. Anteil 0%; Gestagenrezeptoren - Pos. Anteil 0%; HER-2 /neu/ c-erbB-2: Score 1+, gesamt negativ; Kl-67-Proliferationsaktivität: 95%; Die Reaktion auf E-Cadherin ist positiv. Nie mam pojęcia co te liczby oznaczają, wiem że był bardzo agresywny czyli G3 i bez chemioterapii w 95% by wrócił. Przeszłam agresywną chemioterapie 9-cio cyklową co 2 tygodnie, teraz naświetlania. Nie był ani hormonalny ani genetyczny. Chciałabym wiedzieć, czy muszę odczekać 5 lat aby zajść w ciążę? I czy przy naświetlaniach (6 tygodni) mogę się troszkę opalać? I jak to wygląda na przyszłość?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Bardzo proszę o zdiagnozowanie. Carcinoma ductale G3 infiltrativum mammae. Wg WHO invasive breast carcinoma of no special type. HER2 odczyn ujemny (1+), Ki67 odczyn dodatni w 30% komórek, E-kadheryna - plus, CK-Pan-jeden plus, TTF - minus jeden - w nawiasie minus. Receptory estrogenowe ER - 80% - 3 plus pozytywny. Receptory progesteronowe Pr - 60% - 2 plus pozytywny. Nacieka tkankę tłuszczową oraz mięśnie szkieletowe. Zmianie towarzyszy naciek limfocytarny!  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mój przypadek diagnostyka i operacje: Stan po mastektomii radykalnej (28.V.) oraz usunięciu jajnika z badaniem sródoperacyjnym z powodu torbieli (12.VI.) Wynik histopatologiczny: rak gruczołowy naciekający NST, G2, pT2, N1a Mx-2 Receptory tylko z biopsji gruboigłowej: HER-2 (-) brak amplifikacji oraz Ki 67 - 50 % Drugi histopat (jajnik) za tydzień. Do tego czasu mam wykonać echo serca i kolonoskopię, Co dalej, jakie leczenie mnie czeka i jak długie ewentualnie inne warianty postępowania? Czy komplikuje sytuację fakt, że wczoraj wyjęłam kleszcza spod kolana (był maleńki, ale jest swędzący bąbelek), martwić się tym teraz?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki w trakcie przyjmowania Lucrinu

    Jestem po mastektomii piersi prawej wraz z węzłami. Guz G3, hormonozależny: 100 % ER, 5 % PGR, Her ujemny. Mam 30 lat. Przeszłam chemioterapię 8 cykli, podczas której miesiączkowałam regularnie i obficie. Od marca jestem na Nolvadexie i Lucrin Depot 11,25 mg. Miesiączka się zatrzymała. 12 czerwca dostałam drugi zastrzyk z Lucrinu, a dziś obudził mnie ból jajników i okres. Czy to normalne? Onkolog prowadząca stwierdziła, że takie plamienia mogą się zdarzyć na początku. Jednak to nie jest plamienie tylko okres. Może nie jakiś obfity, ale jest. Co w tej sytuacji?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RTG klatki piersiowej

    We wrześniu 2013 r. rozpoznano u mnie raka piersi lewej. Guz 1 cm - potrójnie ujemny, G3, Ki67 - 40%. Węzeł wartowniczy pachowy (jeden) czysty. Operacja oszczędzająca, chemioterapia, radioterapia (zakończone w kwietniu br.). Teraz przy przyjęciu do szpitala wykonano standardowo RTG klatki piersiowej. Wynik, który mnie zaniepokoił jest następujący: W środkowym lewym polu płucnym, na zdjęciu bocznym od przodu, na obszarze o śr. ok. 35 mm widoczne są zlewające się siateczkowo-pasemkowe zagęszczenia, które przy braku klinicznych objawów zapalnych najpewniej mają związek z przebytą radioterapią. Innych zmian w polach płucnych nie stwierdza się. Konieczna dalsza kontrola rtg za ok 6 m-cy. Bardzo proszę o opinię na temat tego wyniku. Czy są powody do niepokoju? Czy można to jeszcze jakimś dodatkowym badaniem zweryfikować (wykonano zdjęcie RTG + lewoboczne + celowane)? Czy należy czekać? I czy dla ewentualnego dalszego leczenia, gdyby zmiany okazały się zmianami przerzutowymi, miałoby to znaczenie czy stwierdzi się to teraz czy za 6 m-cy...?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 49 lat, zdiagnozowano u mnie raka piersi prawej (hormonozależny ER - 95%, PGR - 80%, HER2 (1+), Ki67: 20%). W styczniu 2014 r. miałam wykonaną mastektomię prostą z procedurą węzła wartowniczego. Wynik: rak zrazikowy klasyczny naciekający, stopień złośliwości G1 (3+1+1), największy wymiar komponentu naciekającego 2,8 cm, wieloogniskowość - nie, obecność zatorów w naczyniach/naciekanie: L/V0, radykalność zabiegu R1, węzeł chłonny z przerzutami: 1, liczba wszystkich znalezionych węzłów: 3, pT2N1a. Komentarz - Najwęższy margines od strony powięzi 0,05 cm. Skóra, powięź i brodawka bez nacieku raka. W losowo pobranym wycinku z kwadrantu dolnego zewn. znaleziono ognisko naciekania średnicy 0,4 cm - odpowiadające guzkowi satelitarnemu głównej masy guza. Następnie w lutym 2014 r. miałam wykonaną limfadenektomię pachową lewostronną. Wynik: W żadnym z 11 węzłów chłonnych z dociętego dołu pachowego przerzutu raka nie znaleziono. Poza tym tkanka ziarninowa w miejscu wcześniejszej procedury węzła wartowniczego. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii uzupełniającej 6 x FAC. Powiedziano mi, że po zakończeniu chemioterapii będę miała zleconą hormonoterapię przez kilka lat. Po trzecim wlewie chemii zatrzymała mi się miesiączka, ale słyszałam, że czasami powraca (wcześniej miesiączkowałam regularnie). Czy w moim przypadku lepiej zastosować tamoxifen z zoladexem, czy leki z grupy inhibitorów aromatazy (letrozol, anastrozol)? Czy w moim przypadku należy rozważyć jeszcze ewentualnie radioterapię uzupełniającą?

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest radioterapia

    Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 24 czerwca 2014 r.   Chciałam jeszcze zapytać, czy zaleciłaby mi Pani oprócz chemioterapii i hormonoterapii też radioterapię?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników i rokowanie

    Carcinoma ductale invasium et intraductale G2, Tumor 2x1.3x1.5 cm. Guz bez martwicy. Ogniskowe nacieki nowotworowe w tkance tłuszczowej wokół guza. Liczne zatory nowotworowe w świetle naczyń limfatycznych, podścielisko guza zwłókniałe. W podścielisku i nowotworowych przewodach pojedyncze zwapnienia. Guz otoczony tkanką mastopatyczną. W ocenie mikroskopowej margines głęboki bez zmian nowotworowych, oddalony od utkania raka w najwęższym miejscu 1 mm, Tela neoplasmatica absenta. Margines przedni w odległości 2 cm od guza. Margines dolny bez nacieku nowotworowego oddalony od utkania raka w najwęższym miejscu 1,5 mm, margines górny 6,5 cm, boczny 7,5 cm, przyśrodkowy 6 cm oddalone od guza. Limphonoduli (16) cum metastasibus (5). Brak nacieków nowotworowych w torebce węzłów chłonnych z przerzutami i tkance tłuszczowej okołowęzłowej. Klasyfikacja TNM - pT1cN2a. Rak jest hormonozależny i her2 +++, jestem po chemioterapii, która była przed mastektomią, biorę tamoxyfen, aktualnie mam radioterapię, a potem herceptyna. Proszę o interpretację wyniku badania patomorfologicznego po mastektomii radykalnej oraz jeśli to możliwe o rokowanie.

    więcej

  • Avatar

    Leczenia raka piersi u osoby psychicznie chorej

    U mojej mamy stwierdzono guzka na lewej piersi wielkość 2,3 cm., pojedynczy przerzut do węzła pachowego. Otrzymała pierwszą dawkę chemii, którą przeszła dobrze. Po tygodniu od podania chemii jej stan psychiczny się pogorszył - psychiatra stwierdził silną depresję z urojeniami. Mama nie chce się leczyć, ma różne urojenia. Obecnie przebywa na oddziale psychiatrii, powinna już przyjąć drugą dawkę chemii, lekarze nie chcą podać chemii - twierdzą, że powinna na nią wyrazić świadomą zgodę. Moja mama chciała się leczyć, to choroba psychiczna spowodowała, że odmawia leczenia, ma urojenia twierdzi np, że na chemię nie pójdzie bo nie ma się w co ubrać itp. Wykonano dodatkowe badania tomograf mózgu - wykryto 3 zmiany, największa wielkości mniej niż 4 mm w lewej półkuli. Podobno te zmiany nie powinny powodować zaburzeń psychicznych. Nie wiem co robić mam związane ręce, mama jest nieświadoma a lekarze wymagają jej świadomej zgody na leczenie. Czy to jest zgodne z prawem by osoba psychicznie chora mogła podejmować decyzje???? Nie wiadomo ile czasu zajmie poprawa jej stanu psychicznego i czy te przerzuty do mózgu nie powodują tych urojeń, a czas tutaj jest na wagę życia mojej mamy nie wiem co robić!!!!

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Dziś usłyszałam od lekarza moje wyniki po mastektomii prawej piersi. Przepraszam, że piszę z pamięci, ale nie mam wyników na piśmie. Otóż: G2, 22 mm guz, przerzut w 3 węzłach chłonnych pachowych, estrogen i progesteron dodatni (po 100% obydwa), HER2 ujemny, Ki67 < 10%. Rak przewodowy, typ luminalny A (o ile tak się to nazywa). To wszystko, co udało mi się usłyszeć i zapamiętać. TNM nie zostało mi odczytane. Dodam, że mam 35 lat, ważę 47kg, nie mam dzieci, cierpię na astmę, mam problemy ze skórą i kręgosłupem. Moje pytania: - jakie proponowałaby Pani leczenie i jakie jest uzasadnienie tego leczenia? - czy konieczna będzie radioterapia i dlaczego? Szczerze powiem, że boję się chemii. - czy chemioterapia, którą dostanę będzie przy takich wynikach pooperacyjnych bardzo agresywna? - jakie jest rokowanie przy takich wynikach?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie rak trójnegatywnego we Wrocławiu

    Czy to prawda, że we Wrocławiu leczą potrójnie ujemne przed operacja 6 AC, po operacji 4 AC? Moja Pani dr od chemii powiedziała mi, że ja tylko dostanę 6 AC przed operacją. Proszę o wyjaśnienie.

    więcej

  • Avatar

    Czy można zakończyć wcześniej chemioterapię

    Mama jest poddawana przedoperacyjnej chemioterapii AT. Jest po trzecim cyklu, ale fatalnie się czuje. Pierwsze dwa zniosła dość dobrze, natomiast trzeci bardzo ją osłabił. Ma skurcze mięśni, których wcześniej nie było w takim natężeniu oraz ogólnie źle się czuje. Podczas ostatniej wizyty na onkologii, lekarz stwierdził, że guz w piersi bardzo się zmniejszył. Czy możliwe jest, aby mama zakończyła terapię cytostatykami wcześniej, np. po czterech cyklach? Docelowo miało być 6 cykli AT. Wynik biopsji gruboigłowej: Carcinoma tubulare invasivum mammae sinistrae partim carcinoma lobulare - co najmniej pT2NxMx - podtyp biologiczny (molekularny) - hormonozależny Immunohistochemia: Receptory estrogenowe - ekspresja dodatnia (++) w 80% komórek raka. Receptory progesteronowe - ekspresja dodatnia (++) w 80% komórek raka. Receptor HER2 - ekspresja ujemna (status negatywny). Ki67 - frakcja proliferacyjna mierzona dodatnią ekspresją antygenu Ki67 wynosi 15% - rak zbudowany z małych cewek gruczołowych utworzonych przez jedną warstwę komórek rakowych, - zwraca uwagę nieregularny kształt cewek, - obrysy części cewek mają kątowe lub trójkątne zagięcia, od zewnątrz nie są otoczone przez komórki mioepitelialne i w sposób nieregularny naciekają podścielisko i tkankę tłuszczową piersi, - nowotwór w części zbudowany z komórek pozbawionych kohezji, układających się w szeregi, - indeks mitotyczny wynosi 4 mitoz/10 HPF=1 mitoza/1mm kwadratowy, - w obrębie raka obecna dezmoplazja, - utkanie raka zajmuje 80% i 100% objętości bioptatów.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 55 lat. Marzec - lewostronna mastektomia i pachowa limfadenektomia. Wynik końcowy: Inwazyjny rak NST i sitowaty, przerzuty w węzłach pachowych 3/18. NHG1, pT3, pN1a. Rak przewodowy i labularny in situ (DCIS i LCIS). (8500/3 T - 04935) Opis mikroskopowy: Inwazyjny rak NST z komponentą inwazyjnego raka sitowego (40% guza inwazyjnego) NHG1 (2+2+1, 0 mitoz/10 HPF, śr. pola widzenia 0,44mm). Największy wymiar raka inwazyjnego 6,7 cm. Czynniki ryzyka: fibrotic focus w guzie. DCIS typ sitowaty o pośredniej atypii jądrowej z martwicą comedo, ze zwapnieniami, Van Nuys G2, stanowi 20% guza, z kanceryzacją zrazików. Rak labularny in situ (LCIS) typ pleomorficzny z kanceryzacją zrazików i przewodów stanowi 25%. Marginesy resekcji: 4,5 cm od granicy górnej,1 cm od podłoża i 1,2 cm od skóry. Węzły pachowe 3/18, największy 0,5 cm, nieobecne jest wykraczanie poza węzeł. Progesteron 75% jąder komórkowych, estrogen 75%, Ki67 w 15% jąder komórkowych. Brak amplifikacji Genu HER-2. Obecnie jestem w trakcie 3 chemii (zalecone 4 AC + 3 białe, hormono i radioterapia). Nadmieniam, że piersi badałam regularnie z powodu torbieli i jest dla mnie szokiem ten wynik. Bardzo proszę o przetłumaczenie na zwykły ludzki język mojego wyniku (lekarze nie mają czasu, a może chęci) i Pani opinię na temat leczenia i jeśli można o rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Guz liściasty

    Mam 40 lat. Miałam w piersi prawej na g. 9 zmianę litą 41 mm - BIRDS4. Doły pachowe bez patologii. Tak wykazało usg sutka. Zlecono biopsję w centrum onkologicznym. Wynik badania histopatologicznego: rozpoznanie callulae carcinomatosae M-8010/3, rozmaz nieco podsuszony. Proszę o wykonanie badania śródoperacyjnego. W tej chwili jestem po operacji mastektomii piersi sposobem Auchinclosea Maddena łącznie z wszystkimi węzłami chłonnymi. Po dwóch tygodniach od operacji przychodzi wynik - nie ma komórek rakowych, stwierdza się guz niezłośliwy liściasty. Badania śródoperacyjnego nie było. Pytam się po co mam takie radykalne cięcie? Na tym etapie podobno zakończyłam leczenie. Kto popełnił błąd? Pierwszy patomorfolog, który zrobił biopsję, czy chirurg który się w 100% procentach sugerował jego opinią? Co mam w danej chwili zrobić? Jestem zdrowa ale okaleczona.   Uzupełnienie pytania:   Chciałabym dodać jeszcze do mojej wcześniejszej wypowiedzi do eksperta wynik po operacji po wycięciu piersi i węzłów. Thumor phyllodes cum hyperplasia intraductalis, partim atypica focalis, mammae dextrae/ diam tu/ 4,5+3,2 CM/ lymphonodulitis chronica reactiva regionalis 21/21 Wcześniej napisałam tylko, że to jest guz liściasty bo nie miałam jeszcze odebranych wyników tylko lekarz przekazał mi diagnozę ustnie.

    więcej

  • Avatar

    Badanie kliniczne

    Mój mąż miał w 2009 r. raka piersi, inwazyjnego III stopnia. Przeszedł mastektomię wraz z węzłami, chemioterapię, radioterapię, przyjmował dotąd tamoksifen. Teraz po bronchoskopii okazało się, że ma zmiany nowotworowe (przerzuty z piersi) w płucach (białawe pojedyncze grudki zwłaszcza w prawym płacie płuc oraz przy tchawicy). Dziś zaproponowano mu udział w badaniach klinicznych. Pobrano krew na mutację genów BRCA1 i BRCA2, Jeśli się okaże, że jest mutacja (nadmieniam, że w 2009 roku miał badanie genetyczne, ale w wyniku mówi się tylko o BRCA1, ale nie ma w nim mutacji, nie wiemy czemu nie był zrobiony BRCA2), to zostanie poddany leczeniu veliparibem w połączeniu z temozolomidem lub veliparibem w połaczeniu z karboplastyną i paklitakselem w porównaniu z placebo w połączeniu z karboplastyną i paklitakselem. Najdziwniejsze jest to, że losowo zostanie dobrane mu leczenie (któreś z tych trzech wymienionych). Pytanie jest moje takie, czy warto brać udział w takim badaniu? Boję się, że zmarnujemy czas, a choroba będzie postępować. Drugie pytanie - przeraża mnie kaszel u męża, jest bardzo suchy i go męczy, czemu przy małych w sumie zmianach (nie są widoczne w RTG) występuje taki kaszel? W nocy nie kaszle, są tez lepsze i gorsze dni. Czy jest to może wpływ tych zmian przy tchawicy, bo mąż skarży się ,że go swędzi i stąd odruch kaszlowy?

    więcej

  • Avatar

    Szczepienie przeciw grypie

    Mam 59 lat. Jestem po mastektomii i chemioterapii w 2007/2008 r. a następnie przeszłam 5 letni okres leczenia tamoksyfenem, który zakończyłam w 2013 r. Moja odporność organizmu jest słaba, co roku w okresie zimowym mam poważne problemy z przeziębieniem i grypą. Czy wskazane jest, i czy mogę teraz zaszczepić się przeciw grypie - co Pani mi radzi Pani Doktor?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku scyntygrafii kości

    Piszę w imieniu mamy. Bardzo przeżywam jej walkę z rakiem i dlatego postanowiłam zasięgnąć Pani opinii. Moja mama już od 2 lat jest po mastektomii piersi. Do dzisiaj zażywała Tamoksifen. Od kilku tygodni uskarżała się na bóle w rożnych częściach kręgosłupa np. w odcinku lędźwiowym oraz w żebrach. Bóle pojawiały się okresowo kilka dni a potem znikały. Otrzymała skierowanie na scyntygrafię kości a oto wynik: W obrazie scyntygraficznym kośćca uwidoczniono ogniska podwyższonego gromadzenia znacznika w okolicy sklepienia czaszki, kręgach L3-L4, w tylnym odcinku IX prawego żebra (z rozdęciem jego obrysów), w przednich odcinkach lewych żeber VII i X, na granicy szyjki i krętarza lewej kości udowej oraz przednim brzegu prawego talerza biodrowego. Obraz budzi podejrzenie diss ad ossa. Niejednorodne wysycenie odcinka szyjnego i piersiowego kręgosłupa, z wyodrębniającymi się ogniskami podwyższonego gromadzenia znacznika w kręgach Th4 i Th12 oraz podwyższone gromadzenie znacznika w okolicach stawów mostkowo-obojczykowych w pierwszej kolejności odpowiadają zmianom zwyrodnieniowym. Czy są to przerzuty do kości? Lekarz nie ma z czym porównać wyników badania, ponieważ to pierwsza scyntygrafia mamy. Kazano czekać, pojawić się za rok ... czy to rozsądne? Czy mama przez to nie pogorszy swojego stanu?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyników USG" z 1 maja 2014 r.   Pani doktor, u córki zrobiono biopsję i jest wszystko w porządku, zmiana łagodna do dalszej obserwacji. Natomiast u mnie jest pogorszenie, zmiany ogniskowe wątroby troszkę rosną. Ostatnie USG z 6 czerwca: wątroba niepowiększona, w lewym płacie w seg.2-3 zmiany meta o wielkości do ok. 26 mm, poprzednio do 23 mm. W seg.4 - zmiany do 12 mm (jak poprzednio). W seg. 5-8 zmiany do ok.18 mm - poprzednio do 10mm. Przy wiązadle sierpowatym hipoechogeniczny obszar wielkości do 36 mm - obszar obniżonego stłuszczenia? meta? Dalej trzustka i nerki bez zmian. Do tej pory brałam Taxol 132,87 co tydzień z tym, że w tym roku jak wzięłam 2 razy to później miałam 2 a ostatnio i 3 tygodnie przerwy ze względy na słabe wyniki krwi. Czy to mogło mieć wpływ na to pogorszenie? Dlaczego nie działał już Taxol? Teraz onkolog zmienił mi chemię na Xelodę 2x4 tab. 500mg. przez 14 dni, 7 dni przerwa. Biorę ją od 6 czerwca br. i bardzo się boję co dalej...? Pani doktor, czy dobrze zlecił mój onkolog? Jaką mam szansę dalej? Tak bym chciała jeszcze żyć - mam dopiero 59 lat. Na razie jakoś ją znoszę, ale przy dłuższym braniu na co uważać? Jak czytam fora, to skutki są bardzo różne. Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie stosowania ziół, czy byłby pomocny przy mojej wątrobie ostropest plamisty? Podobno stosuje się go nawet w czasie chemioterapii?

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie jest prawidłowe

    Mam pytanie o rokowana po mastektomii, gdzie guz miał w największym wymiarze 2,5 cm o utkaniu średnio dojrzałego raka inwazyjnego, dawniej przewodowego z niewielkim komponentem CDIS typu sitowatego (NG2) ok 5% masy guza. Zatory z komórek raka w naczyniach limfatycznych na obrzeżach guza. W podścielisku guza intensywna desmoplazja i ogniskowa elastoza okołoprzewodowa, przerzuty w 8/15 węzłach pachy w 4 z przekroczeniem torebek, przerzuty też w szczycie pachy pN3a, a (III) - 0/3, b (II) - 2/5, c (I) - 2/3, szczyt adB - 3/4. Dostałam leczenie chemioterapią 4 kursy AC, potem mam dostać radioterapię, a następnie hormony. Moje pytanie czy to skuteczna terapia bym była zdrowa?

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk nóg w kostkach

    Mam obecnie 68 lat. Choruję na raka piersi od 10 lat. W 2009 r. (po pięciu latach) miałam wznowę w bliźnie pooperacyjnej, w 2011 r. rozsiew do śródpiersia - do węzłów chłonnych. Zastosowano chemioterapię wg schematu FAC VIII cykli i nastąpiła progresja choroby, obecnie jest wszystko w normie. Miałam też radioterapię. Cały ten okres byłam na leczeniu hormonalnym. Obecnie prawie od 2 lat co 28 dni w Gliwicach dostaję Faslodex. Mam dobre wyniki i dobrze się czuję oprócz tego, że od dwóch tygodni puchną mi nogi w kostkach i to mnie martwi. Mam wobec tego pytanie, czy może być to związane z moim leczeniem? U kardiologa też byłam i to nie jest od serca.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 45 lat. Rok temu miałam operację oszczędzającą. Usunięto guza w lewej piersi, a ponieważ miałam przerzut do węzła wartowniczego, podczas drugiej operacji usunięto pozostałe węzły. Mój wynik: carcinoma invasivum NST mammae, G-2. Podtyp Non-luminal (triple negative). Receptory ER (-) ujemny, PgR (-) ujemny, Her-2 (+1) ujemny, Ki-67 (+) w poniżej 15% komórek. Maksymalny wymiar raka naciekającego 15 mm. Stwierdza się pojedyncze zatory z komórek raka. Zmiana usunięta w granicach zdrowych tkanek. pT1cN1(sn). Przerzut w wartowniku 9 mm ograniczony do węzła wartowniczego. Jestem po 4 AC, 12 Taxol i radioterapii (23). Proszę o informację, czy zastosowano właściwe leczenie, jakie mam rokowania i w jakim czasie powinnam robić badania i na co zwrócić szczególną uwagę.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników i rokowanie

    Rak mieszany piersi: rak inwazyjny drobnobrodawkowy i rak inwazyjny bez specjalnego typu ( invasive micropapillary carcinoma and invasive carcinoma of no special type), nottingham histolgic grade 3 (tworzenie cewek - 3 pkt., polimorfizm jąder 3 pkt., aktywność mitotyczna wynosi 10 figur podziału/ 10HPF - 2pkt., łącznie 8pkt). Stwierdzono cechy inwazji licznych naczyń w sąsiedztwie guza. Rak o naciekającym typie wzrostu, maksymalna średnica raka naciekającego w badaniu mikroskopowym wynosi 22 mm. Utkanie raka naciekającego (zatory z komórek raka) widoczne jest ogniskowo w linii cięcia operacyjnego od dołu (na odcinku długości 0,3 mm), pozostałe marginesy szerokości: margines głęboki 0,65 mm, od strony brodawki 1,3 mm, od strony pachy 7mm, od strony skóry 10 mm, od góry 25 mm. W ocenianych wycinkach utkanie raka inwazyjnego bez specjalnego typu stanowi ok 10% powierzchni guza. Na terenie i w sąsiedztwie raka naciekającego są widoczne ogniska raka typ sitowaty, pozostały miąższ piersi z obrazem metaplazja apokrynowa i zmiany brodawkowe apokrynowe, rozrost walcowatokomórkowy. Proszę o wytłumaczenie mi tych wyników, czy jest to złośliwe i jak to rokuje.  

    więcej

  • Avatar

    Czy w czasie chemioterapii można pić napoje wysokoenergetyczne

    Czy podczas przyjmowania chemii można pracować fizycznie w warunkach chłodniowych, tzn. w temp. ok. 2-4 stopnie Celsjusza? Czy można pić napoje wysokoenergetyczne?  

    więcej

  • Avatar

    Ocena trzykrotnej radioterapii

    Od mastektomii w 12.2009 r. leczę się na nowotwór piersi z przerzutami do płuc i mostka otrzymując różne schematy chemii (AC, taxol, herceptyna, nowalbina+herceptyna, tyverb, xeloda). W międzyczasie miałam naświetlanie (po 25 frakcji w dawce całkowitej 5000cGy na ścianę kl.pierś. i na węzły chłonne nadobojczykowe w 08.2010 r. oraz w 07.2013 r. na guza mostka w dawce całkowitej 20GY/p.ref w 5 frakcjach). Obecnie przyjmuję Gemzar (1800mgiv) we wlewach oraz jestem w toku przygotowań do następnej radioterapii guza mostka. W związku z tym, że jest to moja trzecia radioterapia mam pytanie jaka jest opinia pani doktor w tym temacie?

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować fitoestrogeny

    Mam 54 lata. Jestem po operacji wycięcia guza o wym. 2,5x1,5x1 cm, który po badaniu histopat. okazał się rakiem inwazyjnym piersi o cechach HER2 +1 (ujemny), Ki67 - 10%, PR - 90%, PgR - 90%. Na 18.06.14 r. mam wyznaczony termin zabiegu poszerzenia cięcia z uwagi na obecność komponentu inwazyjnego w marginesie oraz biopsję węzła wartowniczego. Lekarz ginekolog zalecił mi zaprzestanie przyjmowania leku na zmniejszenie objawów menopauzy (Promensil), który brałam od dłuższego czasu w zastępstwie terapii HTZ. Mam zatem wątpliwości co do słuszności tego zalecenia, gdyż ani w ulotce ani w informacjach, w internecie nie ma wskazań do takiej decyzji. Martwię się, bo to jedyne moje "zabezpieczenie" przed objawami menopauzalnymi. Proszę o radę, czy mogę kontynuować branie tego leku roślinnego.  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest mastektomia

    1) Mammae Carcinoma ductale G2 z licznymi ogniskami raka przedinwazyjnego (DCIS) typu comedo. Drobne ogniska raka przedinwazyjnego oraz inwazyjnego widoczne są rozsiane w całym przysłanym do badania specymenie operacyjnym 2) Fragmenty tkanki tłuszczowej i mięśnia szkieletowego bez nacieków nowotworowych 3) W tkance tłuszczowej dołu pachowego odnaleziono 22 węzły chłonne, w 13 stwierdzono przerzuty raka naciekające całe węzły oraz otaczającą tkankę tłuszczową. W naczyniach chłonnych zatory z komórek nowotworowych, pT2N3. Marginesy wolne od nacieków. Opis Makroskopowy 1) fragment gruczołu piersiowego w wymiarach 9x6x5 cm na przekroju lity, biały, twardy guz o nieregularnym obrysie; marginesy: tylny - 3,45 mm, boczny - 5,00 mm, górny - 6,2 mm, dolny - 6,0 mm, odbrodawkowy - 10,0 mm. 2) materiał w całości 3) węzły chłonne Rozpoznanie: e-cadherin (+), ER (+) 8 pkt w 90 % komórek, PgR (+) 8 pkt w 90 % komórek, Her -2/neu ( -), Ki67 <14% Jestem po operacji oszczędzającej, w trakcie chemii schemat TAC co 21 dni, 6 sesji. Czy po chemii konieczna jest następna operacja całkowitego usunięcia piersi? Czy powinnam mieć wykonane jakiekolwiek badanie: rezonans, usg lub mammografię? Gdyż do tej pory nie miałam wykonanego innego badania niż usg przy rozpoznaniu guzka. Następnie mam zleconą w planie radioterapię i hormonoterapię. Czy następna operacja w moim przypadku jest konieczna?  

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie Faslodexu

    Moja ciocia miała zlecony Faslodex raz w miesiącu po kolejnej wznowie. Od dziś zaczyna radioterapię. Zastrzyki Faslodexu miały być raz w miesiącu, jednak po ostatnim (2-gim) lekarka wyznaczyła jej wizytę za 2 tygodnie... Ciocia nie spojrzała na kartkę z datą jak wychodziła z gabinetu, zauważyła ją dopiero po kilku dniach. Czy to możliwe, że lekarka zmieniła cioci dawkę w drugim miesiacu i nie poinformowała o tym, czy się po prostu pomyliła? Ciocia zgłaszała ból w bliźnie, czy to może być powodem zmiany dawki? Na ulotce pisze, że zastrzyk raz w miesiącu. Radioterapia jest w innym mieście, bardzo daleko, trudno sie będzie "urwać" na zastrzyk.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Pani Doktor, bardzo proszę o interpretację wyniku biopsji: "Grupy i płaty komórek nabłonkowych, również apokrynowych, bez cech atypii i nieliczne fagocyty - zmiana łagodna, 3mm, do dalszej obserwacji." Czy wystarczy, zgodnie z ustnym zaleceniem lekarza patomorfologa, wykonać ponowne usg za 6 miesięcy czy jednak pokazać wynik onkologowi celem dalszych decyzji?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki po Paklitaxelu

    Mam 31 lat. W 08.2013 r. badanie histopatologiczne piersi wykazało: Carcinoma ductale invasivum mammae grade II. Oznaczenie receptorów: Receptor ER (++) w 80% komórek, PR (+++\\++) w 90% komórek, HER2 (+1) odczyn klinicznie ujemny, Ki 67 (+) w 20% komórek. We 09.2013 r. wykonano prostą amputację i wycięcie węzłów chłonnych wartowniczych. Wynik badania: Carcinoma ductale invasivum mammae grade II, in margine cicatricis post biopsiam mammotomicam non olim factam. Najmniejsza odległość ogniska raka od tylnej płaszczyzny odcięcia 0,6 cm. Brodawka sutkowa o zwykłej budowie histologicznej. Wynik badania węzłów: dwa węzły chłonne - większy w osi długiej 1,2 cm, mniejszy w osi długiej 0,7 cm: metastasis carcinomatis mammae in uno lymphonodulo fossae axillaris (1/2) przerzut nie przekracza torebki węzła. W 10.2013 r. wykonano Limfadenektomia pachowa. Wynik badania: W zbadanych węzłach przerzutów nie stwierdzono (0/16). Po operacji zastosowano leczenie 4 cykle chemioterapii wg schematu AC oraz 12 cykli wg schematu PXL (w tym 11 i 12 cykl 75% dawki ze względu na neuropatię 1 stopnia). Ostatnią chemię przyjęłam 28.04.14. Nie zdecydowałam się na radioterapię. Od 06.05.14 r. przyjmuję Tamoxifen 20 mg. Miesiączka zatrzymała się po pierwszym cyklu PXL. Po leczeniu badanie FSH oraz Estradiolu wykazało, że nie jestem w stanie menopauzy. Po 6 dniach od przyjęcia pierwszej tabletki Tamoxifenu wystąpiły u mnie bóle brzucha podobne do tych, które miałam wcześniej przy miesiączce i krwawienie. Proszę o odpowiedź, czy możliwy jest tak szybki powrót miesiączki? Czy szybki powrót miesiączki oznacza, że leczenie PXL nie było skuteczne? Czy powinnam również przyjmować Zoladex? Czy leczenie z uwzględnieniem tych 2 leków jest skuteczniejsze i kiedy się je stosuje? Jakie badania należy wykonać aby mieć pewność, że zastosowane leczenie było skuteczne?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a Procoralan /iwabradyna/

    Czy stosowanie z powodów kardiologicznych leku Procoralan /iwabradyna/ nie koliduje z jednoczesnym leczeniem Tamoksyfenem?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczne usunięcie jajników

    Mam 33 lata. Guz piersi lewej wielkości 1 cm - potrójnie ujemny, G3, Ki67 ok. 40%. Węzeł wartowniczy pachowy czysty. Zakończyłam leczenie 4AC + radioterapia (operacja oszczędzająca). Mocno obciążony wywiad rodzinny w kierunku nowotworów (choć mutacji nie wykazano). Występował i rak piersi i jajnika ( w tym w dość młodym wieku), u mężczyzn żołądka. Myślę o usunięciu jajników, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia raka jajnika jak również nawrotu w piersiach. Fakt, że mój rak nie był hormonozależny, ale jak podają genetycy usunięcie jajników nawet w przypadku raków ujemnych daje dobre efekty. Do tego mam niewielkie torbiele na jajnikach oraz częste bóle w prawej części podbrzusza. Bardzo proszę o opinię w temacie profilaktycznego usunięcia jajników i o ocenę rokowań w moim przypadku.

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest chemioterapia

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyników i leczenie" z 9 maja 2014 r.   Operację miałam 25 marca 2014 r. Została zaproponowana chemia (4 cykle chemioterapii AT) i leczenie hormonalne (pani dr proponuje tamoksyfen lub anastrazol). Bardzo boję się tej chemii, czy jest ona konieczna? W styczniu skończyłam 50 lat, od około dwóch lat nie mam miesiączki, czasami występowało brudzenie. Tydzień przed operacją miałam prawie normalny okres czyli 17-24 marca br. Po operacji mam często skąpe krwawienia i brudzenia - około tyg. w kwietniu i maju br.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników i leczenie

    25 marca 2014 r. - usunięcie piersi prawej wraz z węzłem wartowniczym. Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego: 313456/01 - guz gruczołu piersiowego - I - II - III - Carcinoma lobulare partim ductale infilitrans. W komponencie przewodowej: Bloom 1 (2+2+1). Komponenta in situ raka zrazikowego i przewodowego non comedo stanowi 5% w utkaniu guza. Największy wymiar komponenty naciekającej guza - 1,8cm. 02 - brodawka sutkowa - W wyniku z brodawki sutkowej w tkankach głębokich obecne drobne ognisko raka in situ (LCIS). 03 - 06 - kwadranty gruczołu piersiowego - W kwadrantach piersi nie stwierdzono nacieku nowotworowego. 07 - węzeł chłonny wartowniczy - I - II - III - Dwa zmienione odczynowo węzły chłonne. IHC: AE1/AE3 (-) III - węzeł chłonny z pojedynczymi izolowanymi komórkami raka IHC: AE1/AE3 (+) pT1cN0 sn (+) i (+). Wyniki badania poziomu ekspresji receptorów nr 8897: ER: (+++) w ok. 80% komórek neo. IS 3 PS 5 TS 8 /status dodatni/. PGR: (+++) w ok.90% komórek neo. IS 3 PS 5 TS 8 /status dodatni/, HER 2: (1+) w/g Ventana /status ujemny/, Indeks proliferacyjny Ki67 MIB 1 dodatni w ok. 20% komórek raka.

    więcej

  • Avatar

    Metoda FISH

    Rak prawej piersi carcinoma ductale invasium, G II /2,5 cm/, desmoplazja podścieliska, brak angioinwazji, ER pozytywne /2+2/, PgR pozytywne /5+3/, Ki67 dodatnie ok. 10%, FISH w toku, pT2N1, 1 węzeł - ognisko przerzutowe podtorebkowe 0,1 cm. Niepokoi mnie HER-2 (2+) reakcja niejednoznaczna. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że poszło 3 raz na badanie, bo cały czas wynik niepewny. Wynik za kolejne 10 dni, mastektomia była 4 tygodnie temu. Czytałam, że jeśli pierwszy wynik jest niepewny to potem idzie to do badania FISH i powinno być jasne. Czy ta metoda FISH będzie już naprawdę wiarygodna, czy też może wyjść niepewna? Jeśli wynik będzie dodatni to w korelacji z pozostałymi wynikami rokowania są dobre? Wiem że HER 2 dodatnie źle rokuje... Dodam, że przed mastektomią mammografia, usg i biopsja cienkoigłowa NIE WYKAZAŁY raka. Miała być operacja guzka, a po 3 godzinach miałam mastektomię. Wyniki krwi, rtg klatki ok.  

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    W wieku 25 lat wykryto u mnie raka piersi (T1cN1a, mutacja BRCA 1, potrójnie ujemny). Mama jest 10 lat po leczeniu raka piersi (MSWiA Olsztyn), była Pani jej aniołem stróżem, dziękujemy z całego serca. 1,5 roku temu zakończyłam leczenie (mastektomia, chemioterapia, radioterapia). Przed rozpoczęciem chemioterapii wykryto guza jajnika, usunięto jajnik wraz z przydatkami (była to torbiel). Po chemioterapii byłam w stanie menopauzy przez 8 miesięcy. W październiku 2013 r. poddałam się profilaktycznej podskórnej mastektomii drugiej piersi z równoczesną rekonstrukcją. Obecnie jestem w ciąży. Czy w związku z obciążeniem genetycznym powinnam po porodzie usunąć pozostały narządy rodne? Czy są jakieś badania kliniczne dla pacjentek w moim przypadku, którymi mogłabym zostać objęta? W Olsztynie o takich nie słyszałam. Jakie badania powinnam wykonać po urodzeniu dziecka? Lekarza są bardzo oporni wobec wypisywania skierowań na np. TK klatki piersiowej, czy scyntygrafię. Czy są jakieś badania na temat wpływu ciąży na ewentualny rozwój choroby? Chcę zrobić wszystko, co w mojej mocy, żeby choć w pewnym stopniu mieć kontrolę nad własnym życiem.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i dlaczego

    Mam 36 lat, nie choruję na inne choroby, prowadzę zdrowy tryb życia. 8 kwietnia 2014 r. miałam operację oszczędzającą. Z biopsji gruboigłowej wyszło: Carcinoma ductale invasivum, ER TS 7/8 (dodatni), PR - TS 7/8 (dodatni), HER 2: 3+, Ki67 - 30% Wynik histopatologiczny: guz 17x15 mm oddalony od podstawy 1,5 mm, od skóry 6 mm, marginesy pozostałe (górny i dolny) 5mm i 10 mm. Mikroskopowo: Invasive carcinoma of no special type - Malignitas histologica 2 w/g Ellis i Elston. Zatorów komórek nowotworowych w drobnych naczyniach ani naciekania nie znaleziono. Utkanie poza guzem oraz marginesy wyciętego fragmentu bez utkania nowotworowego. Znaleziono 3 węzły chłonne bez przerzutów raka. Moje pytanie to: jakie proponowałaby Pani leczenie i jakie jest uzasadnienie tego leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Powiększone węzły chłonne

    Jestem po mastektomii prawej piersi (2011 r.) i jej rekonstrukcji (2012 r.) oraz symetryzacji lewej piersi (2013 r.). Miałam 6 kursów chemii AC, a teraz hormonoterapia - anastrozol. Stan po operacji - T2N1M0, carcinoma ductale invasivum G3 BR 8 pkt, węzły chłonne - carcinoma metastaticum 14/2 w 2 węzłach ogniska raka ze zmianą 6 mm bez przekraczania torebki węzła. 30 kwietnia miałam USG piersi i znaleziono pod lewą pachą powiększony węzeł, a sama znalazłam powiększony węzeł nad lewym obojczykiem. Czy jest to coś poważnego i co z tym zrobić - jak leczyć? Do tej pory po lewej stronie nic się nie działo i nie było żadnych zmian, przy symetryzacji w 2013 r. były robione badania histopatologiczne wycinków i nic nie znaleziono. Czy może to być wznowa?

    więcej

  • Avatar

    Guzki na klatce piersiowej

    Stan po obustronnej mastektomii XII. 2012 r. + 4 chemie AC, do teraz ATROZOL. Atrozol decyzją lekarza odstawiony na 1 m-c z powodu silnych bólów w obrębie wszystkich stawów (największe bóle stawów palców rąk). Zaniepokoił mnie wynik TK klatki piersiowej z dnia 24.04. Jedno ze zdań brzmi: "W tkance podskórnej kl. piersiowej po str. lewej widoczne drobne guzki śr. do 8 mm" (w lewej piersi był 4-ty stopień zaawansowania raka w skali do 5-ciu). Pozostałe zdania są dla mnie pozytywne, bo nie stwierdzono zmian ogniskowych w miąższu płucnym, jamy płucne bez cech płynu, węzły chłonne śródpiersia ok, kości objęte badaniem bez zmian. Proszę o informację co to za guzki, co dalej należy robić, jakie badania i jakie leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników USG

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyników USG" z 30 kwietnia 2014 r.   Witam ponownie w sprawie interpretacji USG z 30.04.2014 r. Co do córki to miała robione Usg 1 lutego 2014 r. w Szpitalu onkologicznym im. Kopernika na dniach otwartych i teraz powtórnie. Wyszło tak samo tylko teraz lekarz, który robił to usg zalecił biopsję. Natomiast ja kiedy w lipcu stwierdzono, że mam przerzuty robioną miałam biobsję wątroby i takie było rozpoznanie jak napisałam. Ponownie badano pierwotne rozpoznanie BACC piersi z 2007 r.: Preparaty nr.3880 sutek lewy - carcinoma ductale invasivum mammae Bloom II. Preparaty nr. 482340 - rak neuroendokrynny G2 (LARGE-cell). IM wynosi 11 figur/ 10 dpw. Ki67 ogniskowo w 80% komórek. Konieczne jest wykluczenie przerzutu raka piersi (porównanie z obrazem pierwotnym). CKAE1/ AE3+CK20. ER-, CD34 - Hepatocyte -, CD56 -, Chromogranina, Synaptofizyna. Rozpoznanie obecne Zakładu Patomorfologii to: morfologicznie nowotwory o podobnym obrazie - zmiana w wątrobie może być przerzutem raka piersi. Mammoglobina dodatnia w nielicznych komórkach. Po tych badaniach lekarze uznali, że są to przerzuty z raka piersi i tak jak pisałam od sierpnia 2013 r. jestem na taxolu. Ogniska minimalnie się zmniejszają, ale przy dłuższych przerwach (3tyg.) to co zniknęło teraz się znowu pojawiło. Bardzo proszę o ponowną ocenę mojego przypadku i czy robić BACC u córki.

    więcej

  • Avatar

    Jakie dalsze leczenie

    Jakie powinno być dalsze leczenie? Biopsja w X.2012 r. Rak przewodowy inwazyjny ER i PR 60%, Ki67 - 80%, Her2 3+. Leczenie się opóźniło, ponieważ najpierw miałam cesarskie cięcie. Zaczęto leczenie od chemii. Podano 6 x FAC - III.2013 r. Operacja obustronna, lewa z wartownikiem (zajęty) i jeden z dolnego piętra (wolny), prawa z 12 węzłami (zajęte). Wynik niekorzystny, ponieważ były bardzo małe marginesy cięcia (prawa ok. 1 mm, lewa mniej niż 1 mm). Podano 6 x TC z herceptyną. Później jeszcze 2 x herceptyna i zaczęto naświetlania prawej strony (VIII.2013 r.). Po zdiagnozowaniu przerzutów do kości zabrano herceptynę i przerwano naświetlania (po 16, miało być 25). Dostałam Pamifos oraz Tamoksyfen. W tym miesiącu pojawił mi się guzek w okolicy prawej blizny, diagnoza - rak. Za tydzień mam wycięcie zmiany. Dodam jeszcze że w lutym 2014 r. miałam usg jamy brzusznej, piersi oraz rtg płuc i wyniki były ok. Co dalej? Czy można jeszcze naświetlić to miejsce gdzie jest wznowa by wytłuc gada? Czy może chemia? Jeśli tak to jaka? Czy chemię można przyjmować z Pamifosem? Nie chcę z niego rezygnować, ponieważ zmniejszył mi do minimum dolegliwości bólowe.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników USG

    Usg piersi córki lat 38: w kwadracie górnym zewnętrznym prawego sutka, przy granicy kwadratów zewnętrznych hypoechogeniczne ognisko o śr. 3 mm gęstopłynowe lub lite) - wskazane BACC. Poza tym sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej z przewagą utkania gruczołowego bez zmian ogniskowych. Doły pachowe bez adenopatii. Sama jestem po raku piersi (bloom II), usunięciu, chemioterapii, radioterapii, tamoxifen brałam 5 lat i to nie uchroniło mnie od przerzutów do wątroby - rak neuroendokrynny G2. Lekarz prowadzący mówi, że jest nie operacyjny i od sierpnia 2013 r. biorę chemię taxsol co tydzień, ale ostatnio to się przedłuża do 3 tygodni ze względu na złe wyniki białych ciałek. Ostatnie moje usg: wątroba niepowiększona, stłuszczona, w lewym płacie w seg. 2,3 - około 7 zmian meta wielkości do 23 mm, poprzednio 26 mm. W seg. 4 - 3 zmiany do 12mm, poprzednio 2 zmiany do 12 mm. W seg. 5-8, 4 zmiany do 10 mm. Trzustka i śledziona niepowiększone, jednorodne. Bardzo boję się o siebie, ale jeszcze bardziej o córkę. Proszę o ocenę naszych usg i czy faktycznie córka ma zrobić biopsję?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Jakie są rokowania w przypadku niespełna 50-letniej pacjentki z rakiem piesi w stadium przedoperacyjnym IIIC (przerzut do węzła nadobojczykowego po stronie chorej piersi), która przeszła 6 cykli chemioterapii, potem mastektomię radykalną, po czym w usuniętej piersi nie znaleziono ogniska raka a zajęte były (zwłókniałe) 2/16 węzłów chłonnych. Rak nie jest hormonozależny ma natomiast nadekspresję HER2. Pacjentka przeszła również 20 naświetlań i obecnie ma podawaną herceptynę. Czy w tym stadium IIIC możliwe jest całkowite wyleczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Neutropenia obwodowa

    Jestem 6 tygodni po mastektomii. Ca ductale inv. G3; HER2 (3+), Ki 67 >40%, ER (+), PR (+). Okazało się, że występuje u mnie neutropenia obwodowa i nie będę mogła otrzymać chemii oraz herceptyny. Czy w takim przypadku sama hormonoterapia będzie wystarczająca? Czy chemia zabezpieczyłaby mnie na dłużej? Mam okropne wrażenie, że zostałam przez los skazana... Hematologicznie wszystko jest w porządku - brak podstaw do rozpoznania choroby limfoproliferacyjnej w badaniu immunofenotypowym szpiku. Test z hydrocortizonem - ANC godz.0: 0.69G/L, ANC po 4 godz. 3,58G/L

    więcej

  • Avatar

    Wybielanie zębów po chemioterapii

    Jestem 3 tygodnie po zakończeniu 6 cykli chemioterapii, teraz czekam na radioterapię. Jestem ciekawa czy mogłabym się poddać zabiegowi wybielania zębów lub licówek. Z tego co udało mi się odnaleźć w Internecie, w czasie chemioterapii nie można wybielać zębów, ale ja już jestem po, więc stąd to pytanie.

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie jest prawidłowe i jakie są rokowania

    Chciałabym uzyskać informację czy zaproponowane leczenie mamy zostało dobrze wybrane. Nasza Pani doktor sprawia wrażenie jakby nie była pewną diagnozy i dalszego planu leczenia. Wiem, że lekarze mają schematy leczenia, kwalifikację itd. Proszę o informację czy leczenie mamy jest dobrze ułożone i jakie są rokowania w jej stadium. Wyniki mamy: Po biopsji: carcinoma ductale invasivum NST IIst. wg Blooma - Richardsona ER - PR - HER 3 +++ Ki67 50% Materiał pooperacyjny - wycięcia kwadratu: Ca mammae sin. guz 14 mm, carcinoma ductale invasivum NST III Angioinwazja obecna LV1 Kwadrat piersi - wolny od nacieków raka SLN Metastasis carcinomatosa ad lymphonodum +1/1, węzeł chłonny Metastasis carcinomatosa ad lymphonodum +1/1. Utkanie raka nacieka torebkę węzła chłonnego oraz tkankę tłuszczową okołowęzłową. Wynik pooperacyjny zawartość jamy pachowej: Metastases carcinomatosae ad lymphonodos +10/24. W dziesięciu węzłach wykryto przerzuty raka. Widać także czopy komórek nowotworowych w świetle cienkościennych naczyń. Mama jest po operacji kwadratu, oraz drugiej operacji węzłów chłonnych. Dostała 6 cykli chemii AC, 35 naświetlań. Zaczęła być podawana herceptyna. Przed kwalifikacją zostały zrobione badania usg, rtg - bez zmian. Przy pierwszej herceptynie doktor wyczuła u mamy guzka na węzłach nadobojczykowych, zrobiono usg, pobrano biopsję. Wyszły patologiczne zmiany z komórkami nowotworowymi po prawej i lewej stronie. Wstrzymano herceptyne i wysłano mamę na kolejne badania twierdząc, że to przerzut odległy. Mama jest po TK ,czekamy na wynik. Doktor zaplanowała herceptyne z navelbiną. Czy to dobre rozwiązanie? Czy to ma prowadzić do wyzdrowienia mamy, czy raczej traktowane jest jako leczenie paliatywne?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a Heviran i Milgamma

    Czy podczas terapii tamoxifenem można przyjmować heviran i milgammę?

    więcej

  • Avatar

    Czy można zajść w ciążę w okresie braku miesiączki podczas chemioterapii

    Jestem w trakcie chemii, mam schemat TAC. Po pierwszej sesji przestałam miesiączkować. Czy jest możliwość, że mogę zajść w ciążę bez zabezpieczenia?

    więcej

  • Avatar

    Czy mogę wyjechać

    Czy mogę wyjechać na urlop? We wrześniu 2013 r. przeszłam mastektomie radykalną, w lutym zakończyłam chemioterapię (AC + PXL), obecnie biorę letrozol. Chciałabym w drugiej połowie września wyjechać na 2 tygodnie nad Adriatyk. Od 2006 r. jeżdżę tam regularnie, mój organizm jest przyzwyczajony do klimatu śródziemnomorskiego, a poza tym we wrześniu nie ma tam już upałów.

    więcej

  • Avatar

    Przyjmowanie suplementów diety w czasie hormonoterapii

    Moje pytanie dotyczy suplementów diety. Z okazji raka, znajomi obdarowali mnie suplementami - Orthomol immun. W czasie chemioterapii lekarz prowadzący zabronił przyjmowania tego typu preparatów. Obecnie jestem 2 tygodnie po zakończeniu leczenia cytostatykami i przyjmuję Tamoxifen. Walczę z infekcjami typu afty, opryszczka, katar. Mam wrażenie że układ odpornościowy nie daje sobie sam rady. Chciałabym mu pomóc. Czy w czasie leczenia hormonalnego można wspomagać się suplementacją? Obawiam się interakcji, osłabienia działania Tamoxifenu np.

    więcej

  • Avatar

    Rak hormonozależny a fitoestrogeny

    Z powodu wysiłkowego nietrzymania moczu lekarz ginekolog zapisał mi Femurin. W opisie przeczytałam, że jest to suplement diety, który "zawiera fitoestrogeny (enterodiol i enterolakton) – związki roślinne, które "naśladują" działanie naturalnych estrogenów. Mogą one wiązać się z receptorami dla estrogenów itd." Mam więc pytanie, czy mając raka hormonozależnego i lecząc się cały czas tamoksifenem, mogę brać ten lek? A jeśli nie, to co w zamian mogłabym zastosować?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku TK płuc

    Wynik TK: W segmencie 9 płuca lewego widoczna jest zmiana naciekowa wielkości 13x10 mm przylegająca do opłucnej ściennej i połączona zrostem z opłucną przeponowa. Zmiana o nierównych obrysach ulegająca wzmocnieniu po podaniu środka kontrastowego. Konieczne poszerzenie diagnostyki. Mam pytanie o jaką diagnostykę chodzi i czy to coś złego?

    więcej

  • Avatar

    Decyzja w sprawie hormonoterapii

    W tym tygodniu byłam na wizycie w CO w Warszawie. Wizyta kontrolna, w grudniu minęło 5 lat od czasu mojej operacji. W tej chwili mam 38 lat. Przeszłam 4 cykle AC, 3 lata zoladex, 5 lat nolvadex d i ..... właśnie! Na wizycie chciałam zapytać o to, czy to już upragniony przeze mnie koniec przyjmowania tamoxifenu. Po rozmowie z panią dr okazało się, że decyzję muszę podjąć sama. Pani dr poinformowała mnie, że w/g ostatnich badań kobiety leczone tamoxifenem przez 10 lat mają lepsze rokowania niż te leczone przez 5 lat. Ponieważ takie leczenie nie jest standardem pani dr powiedziała, że może wypisywać mi zoladex na 100% odpłatności, natomiast decyzję co do jego stosowania muszę podjąć sama. Proszę o informację, czy standardem jest przedłużanie tamoxifenu do 10 lat stosowania? Dodam, że miałam nadzieję na zakończenie mojego leczenia - boli mnie kręgosłup, przytyłam sporo podczas leczenia, nie mam miesiączki a poza tym codzienna tabletka przypomina mi o moich przejściach sprzed 5 lat. Proszę o wyjaśnienie moich niepewności i informację, co w/g eksperta powinnam zrobić.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Kilka dni temu otrzymałam wynik histopatologiczny guzka piersi, który został mi chirurgicznie wycięty. Niepokoi mnie jednak opis - wizytę u lekarza mam pod koniec tygodnia, ale bardzo bym prosiła o szybką odpowiedź. Poniżej zdania o interpretacje, których proszę: "Wyodrębniający się obszar wieloogniskowej adenomiozy z włóknieniem. Immunohistochemia: SMA dodatnie we wszystkich strukturach gruczołowych".

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazana jest radioterapia

    Mam pytanie odnośnie radioterapii u osób z przerzutami. Moja ciocia ma raka piersi z przerzutami do płuc i wątroby. Mastektomię przeszła w 2008 r., w linii cięcia zostały komórki rakowe. Niestety z powodu przerzutów do płuc nie zakwalifikowała się do radioterapii, bo powiedziano jej, że to jej zaszkodzi na płuca. Tymczasem druga ciocia ma raka płuc i radioterapia była jednym ze schematów leczenia... Czy nie można podobnie leczyć przerzutów? W 2012 r. miała wznowę miejscową, po której Arimidex zamieniono jej na chemię najpierw dożylną a potem w tabletkach (miała wiele schematów leczenia, wiec nie pamiętam ich wszystkich). W tym roku pojawiła się kolejna wznowa miejscowa i lekarka zaproponowała kolejna chemię, ale ciocia się nie zgodziła. Zatem dostała faslodex i skierowanie na konsultację czy możliwa jest w jej przypadku radioterapia. Przerzuty w wątrobie i płucach się nie zmieniły, pojawiają się tylko te guzki na bliźnie. Czy radioterapia miejscowa jest w takim przypadku możliwa/wskazana? Czy guzki w bliźnie trzeba koniecznie usuwać?  

    więcej

  • Avatar

    Różnica masy ciała a dawka Herceptyny

    Brałam herceptynę przez rok, na ostatniej wizycie zorientowałam się o różnicy na mojej wadze i tej w szpitalu o 1 kg (moja waga zaniża). Jak ta różnica wpłynie na moje leczenie? Wystraszyłam się, zawsze te dawki są liczone tak skrupulatnie

    więcej

  • Avatar

    Czy mogę pracować w zakładzie medycyny nuklearnej

    Zakończyłam leczenie (operacja oszczędzająca, chemioterapia, radioterapia) i planuję powrót do pracy. Pracuję w Zakładzie Medycyny Nuklearnej i jestem narażona na duże dawki promieniowania. Proszę o odpowiedź, czy wskazana jest zmiana dotychczasowego miejsca pracy? Nadmieniam, że prowadzący mnie lekarz nie widzi takiej konieczności.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Jestem po operacji oszczędzającej raka piersi. Mam usunięte wszystkie węzły spod pachy. Mój wynik to: nowotwór potrójnie ujemny, ER-, PR-, HER2 "0", T2aN0, G3. Konsultowałam leczenie u 2 lekarzy. Jeden poradził 6 chemii AC a drugi 4 AC. Ostatecznie dostałam 4 AC. Czytałam na forum o innych schematach w leczeniu tego nowotworu. Jednak ordynator stwierdził, że przy braku przerzutów do węzłów i małym guzie (2,1 cm w najszerszym miejscu) nie ma potrzeby podawać innych leków, bo byłoby to przeleczenie. Dodam, że mam 27 lat i chciałabym mieć pewność, że jestem leczona prawidłowo. Czy zastosowane leczenie jest właściwe?  

    więcej

  • Avatar

    Ból żeber

    Trzy tygodnie temu zakończyłam chemioterapię. Przede mną jeszcze radioterapia. Od kilku dni odczuwam ból żeber po tej samej stronie gdzie miałam wykonaną mastektomię. Ból występuje z przodu i z tyłu. W tym tygodniu niestety nie mam możliwości kontaktu z lekarzem. Czy mimo chemioterapii mógł nastąpić przerzut? Zaznaczę, że jeszcze przed operacją miałam robione wszystkie badania i żadnych przerzutów nie stwierdzono. Czy taki ból moze byc skutkiem chemioterapii? I czy mimo bólu mogę poddać się radioterapii?  

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie jest prawidłowe i jakie są rokowania

    Mam 43 lata; 2004 r. chłoniak Hodgkina, NS II B CS; Guzy: węzły obojczykowe i śródpiersie; Zastosowano 6 kursów chemii ABVD (12wlewów), radioterapię; Koniec leczenia II.2005. 2013 r. rak piersi - wieloogniskowy,. Operacja XII.2013: mastektomia, limfadenektomia prawostronna OPIS hist-pat: Pierś o wymiarach 14x13x6 cm usunięta gł. podskórnie z płatem skóry 13x4 cm. Z piersią usunięta zawartość dołu pachowego. Na pograniczu kwadrantów zewn. obszar o wymiarach 3,5x2,5x3 cm (g) z przewodami poszerzonymi i kremową treścią. Ponadto dwa guzki o podobnym wyglądzie 1cm w kwadrancie górnym wewn. Typ histopatologiczny: Rak naciekający bez specjalnego typu;dawny przewodowy Stopień złośliwości hist: G1, stopień jądrowy:2, Tworzenie cewek: 2, Indeks mitotyczny:1, średnica raka naciekającego: 0,6 mm Zaawansowanie nowotworu: skóra bez nacieku nowotworu, ścianka klatki piersiowej: baz nacieku nowotworu. Komponent in situ (DCIS): stanowi 90% utkania nowotworowego (10cm średnicy) - Rak przewodowy In situ NG2 (typ lity i brodawkowy z martwicą) Marginesy raka naciekającego: linie cięcia chirurgicznego - najmniejsza odległość od linii cięcia 10 mm Marginesy raka in situ: Utkanie raka in situ bez nacieku raka, najmniejsza odległość od linii cięcia: 3mm WĘZŁY CHŁONNE: Liczba wszystkich węzłów: 9, z makroprzerzutami: 1, z izolowanymi komórkami raka: 2, bez komórek raka:6. Wymiar największego ogniska przerzut. 3 mm Klasyfikacja zaawansowania patologicznego: (TNM): pT(3)1b pN1a R0 Ocena dodatkowych czynników: Receptor estrogen.: wybarwienie 100%; Intensywność średnia; Interpretacja: pozytywny; Receptor progesteronowy: wybarwienie: 90%; Intensywność średnia, Interpretacja: pozytywny HER2 (IHC): Negatywny: (1+), Ki67: 25 %, Podtyp biologiczny : Luminalny B (HER2 ujemny) LECZENIE 1.TC (taxoter i docetaksel) ("czerwona" chemia wyczerpana w maks. dla mnie dawce w 2004 r.) 2.brak radioterapii - z uwagi na leczenie w 2004 lub brak konieczności jej stosowania 3. po chemioterapii kuracja hormonalna - prawdopodobnie Tamoxifen 10 lat Jakie są moje rokowania, czy leczenie jest prawidłowe?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia z rekonstrukcją

    Mam pytanie co Pani zrobiłaby na moim miejscu? Siedem lat temu miałam raka G3, T2N0M0, potrójnie ujemny, chemia AC, lampy. Mam BRCA1 +, wycięte jajniki i macicę z powodu mięśniaków. Pierś mam oszczędzoną jednak nie wygląda najlepiej. Czy na moim miejscu poddałaby się Pani profilaktycznej mastektomii z rekonstrukcją? Ponieważ pierś była napromieniana, rekonstrukcja tej piersi byłaby metodą LD (płatem z grzbietu), druga pierś (zawsze zdrowa) - inną metodą. Czy ryzyko związane z operacją jest większe niż ryzyko nawrotu choroby? Czy lepiej cieszyć się obecną sytuacją i nic tam nie ruszać?????  

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony marker CA 15.3

    Kontynuacja pytania "Podwyższony marker CA 15.3" z 21 marca 2014 r.   Mam jednak jeszcze pytanie - wszystkie badania, które zostały przez Panią Doktor wymienione miałam wykonane. I wszystko było ok - w gastroskopii wyszły dwa polipy, które usunięto, tak samo przy kolonoskopii - jeden polip. Wynik badania hist.-pat. - też ok. Podczas gastroskopii nie stwierdzono również zapalenia żołądka. Miałam również wykonane badanie na wchłanianie żelaza i też jest w porządku. Nie wchłania się jedynie wit. b12, ze względu na niedobór czynnika wewnętrznego. W usg ginekologicznym - stwierdzono torbiele - miałam dwie laparoskopie - stwierdzono endometriozę. Więc skąd jeszcze może wynikać tak wysoki poziom markera CA 15.3? Czy ewentualnie to, że mam endometriozę może wpływać na wzrost tego markera? Czy to, że jest on obecnie wysoki oznacza, że ryzyko zachorowania na raka jest większe?

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony marker CA 15.3

    Mam 29 lat; będąc w szpitalu (ze względu na silną niedokrwistość - okazało się, że jest spowodowana niewchłanianiem wit.b12) miałam robionych szereg badań, m.in. marker ca 15.3, który wyszedł 130,2 U/ml. Zalecono po wyjściu zrobienie usg piersi. W lewej piersi wykryto mi małą zmianę (torbiel kilka milimetrów) do obserwacji. Ponadto stwierdzono poszerzone przewody mleczne. Lekarzowi wykonującemu badanie nie wspomniałam o wyniku tego markera, ponieważ dopiero zauważyłam, że miałam go badanego. Miałam również badany ca125 i wyszedł 47,7 U/ml (0,0-35,00). Proszę o informację, czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania? Zaniepokoił mnie ten podwyższony znacznie marker ca 15.3. Dodam, że moja ciocia (siostra mamy) miała raka piersi (usunięto jedną pierś) i stąd moje obawy.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinnam przyjmować Zoladex lub Lucrin

    Mam 42 lata. Wynik carcinoma ductale (of no special type) infiltrans, WHO grade 1. Nowotwór naciekający, częściowo cewkowy, bez ognisk martwicy. Nie są widoczne zatory naczyniowe z komórek raka (A). W otoczeniu widoczne zmiany rozrostowe o typie ductal carcinoma in situ. low grade, dochodzące do linii resekcji chirurgicznej (G). Minimalny margines resekcji 7 mm (A), pozostałe marginesy wolne od raka (B,F), pozostały miąższ piersi wykazuje zmiany odtłuszczeniowe i dysplastyczne oraz torbiel prostą (G,J). Węzły chłonne (K) hyperplasia reactiva lymphonodorum pT1cNOMX. Ekspresja receptorów ER dodatni (TS 7/8) odsetek komórek pozytywnych 70%, PR dodatni (TS 8/8) odsetek komórek pozytywnych 95%, HER2: 0, indeks Ki67: 6%, ilość preparatów/bloczków:17. Docięcie marginesu mam 23 kwietnia, 3 marca byłam u onkologia i dostałam tamoxifen. Mam takie pytanie, czy powinnam dostać zastrzyk Lucrin lub Zoladex? Nie dostałam takiego zastrzyku, co dalej będzie z moją miesiączką? Dodam że miesiączki mam regularne. Mam nadzieję, że dobrze że jest już wprowadzone leczenie przed zabiegiem?

    więcej

  • Avatar

    Pogrubienie endometrium po Tamoxifenie

    Mam 48 lat. 9.12.2014 r. miałam amputacje lewej piersi. Moje wyniki: Carcinoma ductale invasivum, NHG2 (guzek śr. do 2.5 cm, indeks mitotyczny 7MF /10HPF), Infiltration carcinomatosa telae adipbsae. Margines górny 6 cm Sine infiltratione. Margines głęboki 0,5 Sine infiltratione, Kwadrat wewn. górny Metaplasia adiposa, kwadrat wewn. dolny Laesio fibroso-cystica, kwadrat zewn. górny DCIS low grade (ognisko zajmuje obszar śr. 0.4), kwadrat wew. dolny Laesio fibroso-cystica. Brodawka Sine infiltratione. Węzły 8 sztuk usunięte czyste. ER estrogen receptor (+++) 90% reakcja silna, PR Progesteron receptor (+++) 95%, HER (+). Po dwóch miesiącach brania Tamoxifenu-egis moje endometrium wynosi 1,2 cm, mam mięśniaki. Jakie leki powinnam zażywać i czy zażywać coś dodatkowo?

    więcej

  • Avatar

    Jaki to rodzaj chemii

    Moja mama jest po pierwszej chemioterapii + herceptyna. Proszę mi powiedzieć jaki to jest rodzaj chemii, chodzi mi o czerwona, żółta.... W wypisie napisano, że podano immunochemioterapię + herceptynę + PCL.  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mam 54 lata. Jestem po mastektomii piersi lewej i usunięciu węzłów chłonnych pachy lewej /zabieg operacyjny 20.04.2011/. Rozpoznanie: T4N1M0. Opis makroskopowy: 01-06 - Gruczoł piersiowy o wymiarach 11x6 cm z brodawką sutkową. Na przekrojach w tkance typu mastopatycznego w obrębie prawie całego gruczołu obecne są ogniska nieregularne, lite, spoiste o wzmożonej spoistości zajmujące obszar o wymiarach 7x5x3 cm. Najwęższy margines boczny wynosi 0,9 cm. Naciek od linii cięcia głębokiej znajduje się w odległości 0,8 cm i mikroskopowo nie dochodzi do skóry. Na przekrojach gruczoł piersiowy o utkaniu tłuszczowym i mastopatycznym. Brodawka sutkowa i skóra gruczołu piersiowego makroskopowo niezmienione. Węzeł chłonny wartownik pachy lewej - Carcinoma lobulare metastaticum. p Sn/+/. IHC: CK AE1/AE3/+/? Guz piersi - I-IV, 03-06 - kwadranty sutka - Carcinoma lobulare /pleomorphicum/ infiltrativummammae. G-3. Lymphangiosis carcinomatosa. Liczne rozproszone i zlewające się ogniska raka zrazikowego, naciekającego okoliczną tkankę tłuszczową i skórę, zlokalizowane na obszarze o największym wymiarze 7 cm. -02 - brodawka sutkowa - Infiltratio carcinomatosa /carcinoma lobulare/ cutis mamillae. Marginesy chirurgiczne jak w protokole opisu makroskopowego.pT4. 01-02 - węzły chłonne pachowe - Carcinoma lobulare metastaticum. Lymphonoduli no 6./2+,4-/. 2/6 03 - węzły chłonne szczytu pachy - Carcinoma lobulare telam lipomatosam infiltrans. G-3. Max. diam. 1,1 cm. Mamy do czynienia prawdopodobnie z dodatkowym /kolejnym/ ogniskiem raka naciekającego. Wynik badania poziomu ekspresji receptorów: ER: /++/ w ok. 70% komórek neo, PGR: /+++/ w ok.80% komórek neo, Her 2: /0/ w/g Ventana /status ujemny/. Dostałam 3 chemie czerwone FEC i 3 chemie Paclitaxel oraz napromienianie fotonami X6/15MV na ścianę klatki piersiowej i regionalne węzły chłonne. Podano dawkę po50Gy/25fr. na każdą z dwóch okolic. Zalecono mi Tamoxifen, który brałam do czerwca 2013 roku. Po wizycie kontrolnej u ginekologa okazało się, że mam endometrium niejednorodne o grubości 13,15 mm. I od czerwca 2013 r. nie biorę już tamoxifenu tylko Etruzil 2,5 mg. Jestem piątą osobą chorującą w rodzinie na raka piersi. Miałam robione badania genetyczne ale nic nie wykryto. A moje pytanie - czy jest to wystarczające leczenie ?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczny jest zabieg usunięcia jajników

    Mam 45 lat, jestem w trakcie leczenia raka piersi. 3 lata temu zdiagnozowano u mnie raka inwazyjnego piersi prawej. Cechy guza w badaniu histopatologicznym to: T1N1M0, hormonozależny, Her ujemny. Operacja oszczędzająca, zajęte 2 węzły. Leczono mnie chemią AT 4 kursy, radioterapia 25 lamp oraz zoladex na 2 lata i Nolwadex. W sierpniu wybrałam ostatni Zoladex. Systematycznie kontrolowałam endometrium. Wszystko było dobrze jak brałam Zoladex. W październiku miałam badanie usg, endometrium miało 14 mm, ale ginekolog uspokoił mnie, że tak może być przy braniu Nolwadexu. Zalecił kontrolę po 6 miesiącach. W styczniu zaczęłam odczuwać dziwne bóle dołem brzucha. Udałam się do ginekologa, po badaniu usg endometrium niby miało 4 mm. Bóle brzucha były coraz większe miałam takie parcie na pęcherz i kiszkę stolcową. Powiedziano mi, że to zapalenie pęcherza. Wybrałam 2 antybiotyki. Niby to się uspokoiło, ale dyskonfort dołem brzucha pozostał. 10 lutego dostałam krwotoku, szybka wizyta u ginekologa, wynik endometrium 22mm. Miałam abrazję. Wynik dobry. Ginekolodzy proponują mi usunięcie jajników. Mam pytanie, czy jest możliwość powrotu do Zoladexu ,jako leku stosowanego przy endometriozie, czy poddać się operacji usunięcia przydatków. Genetycznie jestem ujemna. Wizytę u onkologa mam dopiero w połowie kwietnia, więc nie wiem czy mogę czekać z decyzją o operacji do tej wizyty. Z tego co wiem nie powinny pracować jajniki przy raku o wysokiej hormonozależności. Czyżby te moje jajniki zaczęły pracować? Pamiętam, jak brałam chemię to też miałam co 3 tygodnie krwawienia. Dopiero po zoladexie przestałam miesiączkować. Przepraszam za chaotyczne przedstawienie mojej historii choroby, ale chciałam to dobrze opisać. Najważniejsze pytanie to czy ten zabieg muszę robić jako pilny.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku i dalsze leczenie

    Moja mama ma 77 lat. W 2011 roku przeszła zabieg wycięcia guzka z prawej piersi (niezłośliwy - tak nam powiedziano). Zgodnie z zaleceniem lekarza zgłaszała się na badania kontrolne raz w roku. 16 lutego miała ponowną operację tej samej piersi, bo znowu pojawił się tam guzek, ale już złośliwy - tak jej powiedziano po zabiegu. Wczoraj otrzymałam wynik : carcinoma mucinosum. Naciek obejmuje tkankę tłuszczową skóry właściwej (opis bardzo krótki). Proszę o interpretację tego wyniku i jakie leczenie Pani zdaniem byłoby najlepsze dla mamy. Mama mimo swojego wieku jest silną kobietą.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Kontynuacja pytania "Jakie są rokowania" z 20 marca 2014 r.   Mam pytanie, jak zinterpretować pani określenie "rokowania są średnie, szanse na całkowite wyleczenie (brak nawrotu choroby w ciągu dziesięciu lat ) należy szacować na jakieś 80-85%"

    więcej

  • Avatar

    Biopsja tłuszczaka

    Mam pytanie, czy powinnam mieć zrobioną biopsję tłuszczaka lub 1cm zrazika tłuszczowego?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RM piersi

    Mam 30 lat i ważne dla mnie pytania. Jestem pod opieką Onkologicznej Poradni Genetycznej ze względu na mutację genu BRCA1 (BRCA2 polimorfizm). Zamiennie co pół roku mam wykonywany rezonans z kontrastem (9magnevist) lub usg. Dodatkowo usg ginekolog. + markery. Wszystko było do tej pory jasne, w piersiach były pewne zmiany ale nie niepokojące. Dzisiaj przyszedł wynik z tegorocznego rezonansu o treści: "Utkanie piersi gruczołowo-tłuszczowe. W okolicy pogranicza kwadrantów dolnych piersi prawej zmiana śr. ok. 5,5mm ulegająca słabemu wzmocnieniu kontrastowemu do 80% (poprzednio do 44% - rok 2013), o łagodnej charakterystyce krzywej. Nadbrodawkowo zmiana o morfologi gęstej torbieli ok. 11mm, druga torbiel śr. ok. 5mm, w okolicy pogranicza kwadrantów górnych. W kwadrancie dolno-przyśrodkowym piersi lewej zmiana śr. ok. 10mm, ulegająca słabemu wzmocnieniu kontrastowemu do ok. 80%, o łagodnej charakterystyce krzywej. Z uwagi na niewielką progresję BI-RADS 3 konieczna czujna obserwacja, w razie możliwości biopsja pod kontrolą usg. W dołach pachowych węzły chłonne śr. do 18mm." Bardzo proszę o interpretację tego wyniku. Czy w takich przypadkach wspomniana biopsja jest konieczna? jak odczytywać te dziwaczne opisy?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku; dalsze leczenie i rokowania

    Mam 33 lata, mój rak: naciekający G2; receptory: ER - 20%, PR - 0%, HER-2 3+. Przeszłam 6 wlewów AT przed operacją. Opis mikroskopowy: Sutek lewy o wymiarach 18x15x6 cm ze skórą o wymiarach16x4 cm. Brodawka wypukła. W kwadracie dolnym zewnętrznym widoczny guz o wymiarach 2,5x2x1,5 cm w odległości 2 cm od skóry. Opis mikroskopowy: Rak naciekający (NST) Gx sutka po chemioterapii, zmiana usunięta w granicach zdrowych tkanek. Brodawka o budowie normotypowej. W miąższu sutka poza guzem cechy zanikutłuszczowego i zmiany włóknisto-torbielowate (gruczolistość). W 4 z 7 znalezionych węzłów chłonnych stwierdza się przerzuty nowotworu z naciekiem tkanek okołowęzłowych i zatorami z komórek nowotworowych w cienkościennych naczyniach. Maksymalny wymiar przerzutu 9mm ypT2N2. Pół roku temu przeszłam operację piersi, 25 lamp. Jestem w trakcie brania herceptyny. Bardzo proszę o interpretację wyniku histopatologicznego i przedstawienie dalszego etapu leczenia i rokowania.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mój wynik pooperacyjny: Rak inwazyjny NHG3, pT1bpNO. Guz o wymiarach 0,9x0,9x0,3cm, NHG3 (3+3+2:14 mitoz/10HPF, średnica pola 0,55mm). Linie chirurgicznego odcięcia tkanek bez utkania raka. Fragment tkanki tłuszczowej bez nacieku raka. 4 węzły chłonne w tym jeden wartowniczy bez przerzutów raka. Nie wykazano obecności receptorów estrogenowych i progesteronowych. PATHWAY HER-2/neu (4B5), Ki67 w 80% jąder komórkowych, p53/+/. Mam poddać się chemioterapii. Proszę o informację jakie są rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Witam. Mam 32 lata, najpierw miałam wykonaną biopsję gruboigłową, wynik: T1N0M0, mikrozwapnienia 4 cm. Ten wynik zakwalifikował mnie na operację mastektomii lewej piersi: fragment tkanki tłuszczowej 4,5x3x1, w jej obrębie znaleziono 5 węzłów chłonnych - czyste. Wyniki badań są następujące: Skutek lewy 21x17x13 bez zawartości dołu pachowego, na przekrojach bezpośrednio nad powięzią loża śr. 15 cm wypełniona silikonowym implantem (mam wszczepiony implant), na przekrojach na granicy kwadratów zewnętrznych twardy, kremowy guz zbudowany z białej tkanki 4cm, guz położony bezpośrednio nad powięzią oraz 1,5 cm pod skórą, w obrębie guza widoczne poszerzone przewody, brodawka sutkowa spłaszczona. Wynik mikroskopowy: Materiał po mastektomii z pobraniem węzła wartowniczego. Typ histopatologiczny: rak naciekający bez specjalnego typu (D. przewodowy), G3 (3+3+3). Największy komponent 2.5cm. Wieloogniskowość: nie. Obecność zatorów w naczyniach/naciekanie: L/V0. Marginesy chirurgiczne: mikroskopowy dla raka inwazyjnego 0,05 cm od strony powięzi utkania raka przewodowego "In situ" dochodzi do marginesu od powięzi. Liczba wszystkich węzłów chłonnych z przerzutami 0. Liczba wszystkich 5, T2n(sn)0. Brodawka sutkowa bez utkana raka. Wynik mikroskopowy: Carcinoma Invasivum (NST) Mammae, g3 (3+2+) kategoria B 5 B. Widoczny komponent z martwicą CDIS n G3 z martwicą. Immunopatologia: PS 3 ER 20 %, PGR PS is 1 %, Her 3 +. Czy moje leczenie sekwencyjne radykalną chemioterapią jest właściwe dla mnie? Schemat AC TAXOTER PAKLITAKSEL + HERCEPTYNA razem, radioterapia pod znakiem zapytania, hormonoterapia? Czy jak mam przerwę ze względu na przeziębienie to wstrzymuje zabijanie komórek nowotworowych? Dlaczego nie miałam najpierw zmniejszenia guza chemią? Miesiąc po biopsji miałam operację. Jaka jest szansa na leczenie, wyleczenie?

    więcej

  • Avatar

    Zgrubienie w pachwinie

    Moje rozpoznanie to rak przedinwazyjny piersi prawej. Stan po oszczędzającej operacji 16.01. 2009 r. Zastosowane leczenie to napromienianie fot X6MeV - 24 dni leczenia. 13.03 2014 r. w pachwinie prawej nogi wyczułam twarde zgrubienie, lekko zaczerwienione, wielkości fasolki, nie przesuwające się i nie bolesne. Jestem mocno zaniepokojona i zdenerwowana. Pani Doktor bardzo proszę o poradę do jakiego lekarza mam się udać? Nadmieniam, że jestem od pięciu lat pacjentką Centrum Onkologii w Warszawie/Ursynów.

    więcej

  • Avatar

    Jakie dalsze leczenie

    Wykonano u mnie biopsję mammotomiczną, opis mikroskopowy - 01100/T04030, zmiany włóknisto-torbielowate, włóknienia, poszerzenia przewodów, torbiele gruczołu piersiowego. Jakie będzie dalsze leczenie, bo nikt mi nic nie wyjaśnił?

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne

    Mam 40 lat, zachorowałam pod koniec 2012 r. Diagnoza: rak lewej piersi, T2N0M0, guz wielkości 2 cm. W badaniu histopatologicznym: Carcinoma ductale invasivum, G2, receptory ER: PS0 + IS0 = TS0, receptory ER: PS0 + IS0 = TS0, Her2 (1+), KI67 - odczyn dodatni w ok. 90% jąder komórkowych, podtyp biologiczny - trójujemny. Zastosowano chemię AC 4x, potem odjęcie piersi. Po leczeniu chemią i po operacji stwierdzono widoczny obszar martwicy z mikrozwapnieniami, co przemawiało za całkowitą remisją guza. Węzły pachowe z odczynowym rozrostem utkania, przerzutów nie stwierdzono, nacieku zapalnego i angioinwazji też nie. Po operacji zastosowano u mnie jeszcze leczenie Taxotere 4x zamiast radioterapii. Mam pytanie, czy to ogólnie dobry efekt leczenia? Czy powinnam mieć przeprowadzone badania kontrolne? Dodam, że operacja odbyła się 1 marca 2013 r. więc to już rok od operacji a od ostatniej chemii 8 miesięcy, a ja miałam do tej pory tylko USG blizny. Moja pani doktor onkolog mówi zazwyczaj na kontrolnych wizytach jak ją pytam o badania, że nie widzi wskazań, no i akurat po ostatniej wizycie kiedy pani doktor stwierdziła że nie widzi potrzeby zaczęło mnie kłuć w okolicy wątroby. Co robić? Domagać się badań?

    więcej

  • Avatar

    Co stosować na pierś owrzodzoną

    Mam raka piersi, jestem po 1 chemii. Po szpitalu pierś kazali smarować maścią metronidazol gdyż jest owrzodzona, ale po tej maści piecze mnie. Może jakieś inne okłady można na to stosować, żeby przynosiły ulgę?

    więcej

  • Avatar

    Chemioterapia ponowna

    Kontyniacja pytania: "Interpretacja wyniku; dalsze leczenie i rokowania" z dnia 26 lutego 2014 r.   Jestem po konsultacji u radioterapeuty. Mam zleconych 25 lamp. Jednakże Pani doktor zasugerowała przed radioterapią ponowną chemioterapię. Jestem zdziwiona, gdyż onkolog prowadząca mówiła, że całą chemię dostanę przed zabiegiem. Proszę o wyrażenie opinii, ewentualne uwagi.

    więcej

  • Avatar

    Czy bezpieczne są zabiegi

    Przebywam na leczeniu w Ciechocinku. Zlecone mam, oprócz innych, inhalacje solankowe ultradzwiekowe oraz kąpiele kwasowęglowe suche. Czy sa to bezpieczne zabiegi? Amazonka 52 lata, opercja 3 lata temu, jeden węzeł zajęty, naciekający. Trójdodatnia.

    więcej

  • Avatar

    Nasilenie dolegliwości bólowych

    U mojej siostry zdiagnozowano raka piersi z przerzutami do kości. Zastosowano leczenie hormonalne i p/bólowe. Od kilku dni przyjmuje Nolvadex D 20mg oraz Sindronat 400mg. Niestety nasiliły się dolegliwości bólowe kręgosłupa, drętwienie od pasa w dół, wzrost temperatury ciała do 38,5 i dolegliwości żołądkowe i ogólne osłabienie. Z powodu braku kontaktu z lekarzem prowadzącym nie wiem co mamy robić, czy podawać te leki dalej? Czy to może być zła tolerancja hormonu i należy go zmienić?

    więcej

  • Avatar

    Rak przedinwazyjny a receptor HER-2

    To są moje wyniki z biopsji: ductal carcinoma in situ, NG1, cribriform and micropapillary type, PR +++ 80% reakcja, ER +++ 90% reakcja. Nurtuje mnie to, że nie mam badanego receptora HER2. W najbliższym czasie mam operację. Prosze napisać, czy w moim przypadku takie badanie jest zbędne?

    więcej

  • Avatar

    Ocena rokowań

    Jestem leczona od stycznia 2011 r. Mam 52 lata. W grudniu 2010 r. z mojej inicjatywy został wycięty guz zlokalizowany w dole pachowym. Miałam go od ponad dwóch lat (onkolodzy określali zmianę jako łagodną). Diagnoza: nowotwór złośliwy piersi w tkance ektopowej okolicy pachy, pT1N1, G2. Największy wymiar utkania rakowego 1,5cm, ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. W styczniu 2011 r. wycięto bliznę po pierwszym zabiegu i węzły. Wypreparowano 42 węzły chłonne, w jednym przerzut śr. 7mm z naciekaniem tkanek miękkich. Od marca przeszłam 6 kursów chemioterapii TAC, potem 6 tygodni radioterapii na obszar piersi lewej i regionalny układ chłonny 50Gy w 25 frakcjach oraz boost 10Gy w 5 frakcjach na lożę po guzie z marginesem. Następnie dostałam 17 kursów Herceptyny. Od lutego do sierpnia 2012 r. brałam Tamoxifen. Czerwiec 2012 r. - histerectomia profilaktyczna. Nie stwierdzono mutacji genowej. To raczej ze względu na bardzo dużą ilość zachorowań na raka w rodzinie. Od sierpnia 2012 r. przyjmuję letrozol - najpierw Letromedac, obecnie Lamettę. Jestem też w trakcie leczenia chorób współistniejących: Od 1988 - ZZSK (NLPZ, Sulfasalazyna, okresowo sterydy). Od 2012 r, po zakończeniu Herceptyny pojawiły się komorowe zaburzenia rytmu serca, stwierdzono lekkie powiększenie lewej komory (Rytmonorm, Concorcor). W 2013 r. stwierdzono zaawansowaną osteoporozę (dożylnie Bonviva). Żołądek, jelita - od lat liczne nadżerki. Wciąż myślę o tym, że guz był przenoszony, że był przerzut w węźle, że przekroczył torebkę węzła i naciekał na tkanki miękkie, że her +++. W ubiegłym roku scyntygrafia kości, rtg płuc, mammografia, usg - wyniki dobre. Bardzo proszę o ocenę rokowań w moim przypadku.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku; dalsze leczenie i rokowania

    Mam 30 lat, Mój rak to G3, ER 100 % 8/8, PRG 5% 3/8, HER- 2 ujemny, Ki67 nie było określone. Przeszłam 4 x AC i 4 x taxotere. Makroskopowo: Sutek prawy z ogonem Spencea 30x19x8 cm. Brodawka płaska. W kw. górnym zewnętrznym blisko pogranicza kwadratów górnych twarde ognisko 3x1,5x2,5 cm, oddalone od podstawy o 4,5 cm, od marginesu górnego o 1,5 cm. W odległości 2 cm drugie ognisko bardzo rozległe 9x5x4 cm (w kierunku przyśrodkowym). Pozostały sutek z licznymi zwłóknieniami. Mikroskopowo: Stan po chemioterapii. Klasyfikacja PR (partial response). W badaniu mikroskopowym obu makroskopowo stwierdzonych ognisk stwierdza się rozległe włóknienie z obecnością drobnych, rozproszonych w bliźnie ognisk raka inwazyjnego. Stwierdzono ponadto liczne zatory z komórek raka w cienkościennych naczyniach. Nie stwierdzono odczynu zapalnego. Typ histologiczny raka: invasive carcinoma of no special type. Wymiar blizn włoknistych: patrz opis makroskopowy. Wymiar raka resztkowego niemożliwy do ustalenia. Brodawka sutka bez ognisk raka. Łącznie znaleziono 35 węzłów chłonnych, w 6 z nich stwierdzono przerzuty raka ogniskowo z przekraczaniem granicy torebki węzłów i zatorami z komórek raka w cienkościennych naczyniach torebki węzłów (średnica największego przerzutu < 1,5 mm). Wszystkie przerzuty zlokalizowane były w ogonie Spencea. Węzły chłonne szczytu pachy i grupy bocznej bez przerzutów raka. Węzły chłonne bez przerzutów wykazywały cechy zaniku utkania chłonnego. T3N2a. Bardzo proszę o interpretację wyniku histopatologicznego. Proszę również o przedstawienie dalszego etapu leczenia i rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku i ocena leczenia

    W roku 2012 stwierdzono u mnie raka prawej piersi, wykonano biopsje grubo-igłową, a w wyniku napisano: rak przewodowy gruczołu piersiowego, BR II. W następstwie tego przeszłam operację kwadrantektomii i limfadenektomii radykalnej (nie można było u mnie zdiagnozować wartownika). W wynikach, które otrzymałam napisano: rak przewodowy BR I, pT1aN0Mx, nacieków nie stwierdza się, usunięte 24 węzły są czyste. Receptor HER-2 (1+) status ujemny, Receptor estrogenowy (ER) (3+) 100% wybarwionych komórek raka, Receptor progestronowy (PgR) (1+) 10% wybarwionych jąder i komórek raka; indeks proliferacyjny Ki67 (+) 10 % wybarwionych komórek raka. Podtyp raka - Luminalny A. Po operacji zastosowano radioterapię D=5000 cGy/200 cGy/25x w p.ref.; brachyterapię Boost HDR D=1000cGy/ 1x oraz terapię Tamoxifenem (5 lat). Ze względu na to, że endometrium mi skoczyło do góry przerwano mi kurację Tamoxifenem (miesiąc temu) i skierowano na abrazję. W tej chwili dostałam wynik, na którym napisano: I. wyskrobiny z kanału - średnie wyskrobiny, II. wyskrobiny z jamy - średnie wyskrobiny. I i II.Polip endometrialny, fragmenty nabłonka wielowarstwowego płaskiego oraz strzępy endocervix. Moje pytania brzmią: jaki to rak i jakie są rokowania w moim przypadku oraz interpretacja wyniku abrazji i jakie powinno być zastosowane leczenie.

    więcej

  • Avatar

    Przerwa w hormonoterapii

    Mam 35 lat. W 2010 roku miałam mastektomię prawostronną. 19 węzłów usuniętych. Wynik: pT2N1bi, G2, receptory: ER 60%, PGR 70%, HER2-0, rak naciekający. Miałam 6 cykli chemii: 3 czerwone, 3 białe, 2 lata zoladex + tomoxyfen na 5 lat. W grudniu 2013 r. stwierdzono u mnie zakrzepicę kończyn dolnych, odstawiono mi tamoxyfen i lekarz zalecił usunięcie jajników. W styczniu 2014 r. nastąpił powrót miesiączki bardzo obfitej. W lutym już miałam mieć zabieg, ale lekarz ginekolog stwierdził, że mam polip i 11 mm endometrium. Zrobiono mi "łyżeczkowanie" i materiał poszedł do badania, wynik 17 marca i potem ewentualne usunięcie jajników. Od czasu pojawienia się zakrzepicy nie stosuję tamoxyfenu, tylko Clecsane w dawce 0,6mg. Moje pytanie, jaki może mieć wpływ 3 miesięczna przerwa w hormonoterapii w moim przypadku? Czy powinnam brać jakieś leki zastępcze?

    więcej

  • Avatar

    Ostropest w czasie chemioterapii

    Moje pytanie dotyczy stosowania ostropestu. Jestem w czasie chemioterapii Taxolem. W badaniach kontrolnych okazało się, że mam nieznacznie podwyższone próby wątrobowe. W przeszłości chorowałam na żółtaczkę zakaźną. Czy mogę przyjmować ostropest w formie zmielonych nasion? Wiem, że był podawany dzieciom chorym na białaczkę w czasie chemioterapii z dobrym skutkiem. Ale boję się sobie zaszkodzić. Proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Refundacja TDM1

    Ja w sprawie leku Kadcyla, który koniecznie w związku z rozwojem choroby powinnam jak najszybciej zacząć używać. Dowiedziałam się, że Europejska Agencja ds. Leków w listopadzie 2013 r. dopuściła TDM1 do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Chciałabym się dowiedzieć, co to znaczy dla nas przeciętnych pacjentów w Polsce? Czy można by było zacząć się jakoś starać o leczenie tym lekiem refundowane przez NFZ? Niestety na badanie kliniczne się nie załapałam, a kupowanie leku ze względu na cenę jest niemożliwe.

    więcej

  • Avatar

    Selen w czasie chemioterapii

    Czy podczas leczenia chemioterapią TAC można przyjmować selen, czy nie wchodzi on w interakcje z lekami?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników i rokowanie

    Mam wielka prośbę. Nie wiem już do kogo się zwrócić. Jestem chora na raka piersi. Przeszłam już dwie operacje, chemioterapię (kursy AC - antracykliny, w wypisie miałam: z uwagi na stopień złośliwości G3, młody wiek (42 lata), ujemne receptory ER, PGR zakwalifikowano chorą do chth 4 AC) i radioterapię (napromieniowanie fotonami X o energii 6 Mv na pierś lewą, otrzymałam dawkę 4250cGy/t po 250 cGy/t. Następnie podwyższenie dawki na lożę po guzie do dawki całkowitej 5750 cGy/t. Leczenie zaplanowano metodą IMRT z powodu konieczności serca) Podaję rozpoznanie histopatologiczne przed leczeniem: Makro: Fragment tkankowy 4x2,5x2,5 cm z torbielowatym guzem śr.1,7 cm. Mikro: Carcinoma ductale in situ (CDIS), G3, partim carcinoma invasivum, G3 mammae, pT1a. Guz śr.1,7 cm o budowie torbielowato poszerzonego przewodu z utkaniem CDIS, z ogniskami inwazji śr. do 4 mm (pT1a). Linia cięcia dochodzi do utkania CDIS. ER i PGR - ujemne; HER2 (2+); Ki-67 ok.15-20%. Miałam operację poszerzenia marginesów chirurgicznych po pierwszej operacji. W karcie informacyjnej mam napisane po operacji: Rak piersi lewej pT1aN0. Stan po szerokim wycięciu loży po tumorektomii piersi lewej i biopsja węzła wartowniczego lewej pachy. Proszę o pomoc, gdyż po ciężkim leczeniu nikt do tej pory mi nic nie powiedział. W zasadzie nie miałam żadnych badań kontrolnych po danym leczeniu oprócz USG. Naświetlania skończyłam 24 grudnia. Nie wiem, czy leczenie się powiodło, nie mam też pojęcia jakie mam dalsze szanse na życie. Błagam o pomoc, bo nie wiem, co się ze mną dzieje, mam cały czas stan podgorączkowy, boli mnie ta pierś. Mówiłam o tym lekarzowi, ale stwierdziła, że to o niczym nie świadczy. Żadnych badań nie zleciła... Co ja mam myśleć i robić??? Dlaczego mi nikt nic nie chce powiedzieć? Może Pani Doktor mi coś powie, czy poradzi, błagam!!! Proszę o wytłumaczenie, co to jest za rak i jakie mam z nim szanse???

    więcej

  • Avatar

    Drętwienie ręki

    28 lutego 2013 r. przeszłam operację piersi (BCT) - wycięto z dużym zapasem nowotwór złośliwy piersi prawej. Przeszłam 6 chemioterapii (cyclofosfamid CTX i docetaxel DCL), radioterapię (zakończone 20.09.2013 r.). Obecnie biorę Tamoxifen-EGIS 20mg (rokowania 10 lat) Mam pytania: 1 - dlaczego drętwieje mi prawa ręka od pachy do palców (często wypada mi coś z ręki)? 2 - jakie badania powinnam mieć zrobione by stwierdzić, że nie mam komórek rakowych? 3 - brak czucia zewnętrznej strony ręki od pachy do łokcia Nie dostałam odpowiedzi od lekarza na wizycie kontrolnej (odpowiedź: "tak może być" )

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego. Rozpoznanie: Invasive carcinoma of no special type NST wg WHO, NG2 G2, IM8/ 10 HPF, TYP luminalny A, Kategoria B5 b, Nr IHC 49086

    więcej

  • Avatar

    Wynaczynienie leku podczas chemioterapii

    Moja mama dostaje chemię schemat AC. Przy ostatnim wlewie, chemia się wydostała poza żyłę, wenflon był źle założony. Pielęgniarka powiedziała, że grozi mamie martwica i kazała okładać to miejsce lodem. Czy jest większa szansa, że mama tej martwicy nie dostanie? Ten błąd był wychwycony na początku podawania leku.

    więcej

  • Avatar

    Wzrost markerów raka piersi

    Chciałabym zapytać jak to jest z tymi markerami ca15.3. Jestem 10 lat po operacji rak piersi prawej, G2, 16 węzłów wyciętych (czyste), chemia, lampy, zoladex, armidex. Potem profilaktyczne usuniecie macicy z przydatkami i prawie 10 lat było wszystko dobrze. Od lipca 2013 r. zaczęły rosnąć markery, było 41 a dziś mamy luty 2014 r. i jest już 718. Wszystkie badania wykonane łącznie z PET-em i nic nigdzie nie widać, więc czemu te markery rosną?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie było odpowiednie

    Mam 54 lata. Przed zdiagnozowaniem u mnie choroby nowotworowej byłam objęta przez ponad 4 lata HTZ. Dwa lata temu przeszłam kwadrantektomię prawostronną z biopsją węzłów wartowniczych. Guz wycięty z dużymi marginesami. Wyniki badań histopatologicznych - carcinoma ductale infiltrans mammae, Bloom 1st. W obrębie wyciętego kwadrantu nie znaleziono dodatkowych ognisk raka. Margines dolny i górny bez utkania nowotworowego. PT1c. Usunięto 5 węzłów. W dalszej diagnostyce okazało się, że jeden z nich jest w całości wypełniony komórkami rakowymi. Po miesiącu zabieg usunięcia wszystkich węzłów, w których nie znaleziono przerzutów. Pozostałe wyniki ER-TS 8/8, PR-TS7/8, HER2 ujemny, Ki67- 2%, BRCA1 nie stwierdzono nosicielstwa. Zastosowane leczenie 4 AC (lekarze zastanawiali się czy nie odejść od chemioterapii, ale ze względu na zajęty węzeł podano chemię), radioterapia 20 lamp + 5 celowanych i hormonoterapia 5 lat. Aktualne badania są prawidłowe. Jedyną trudnością jest słaba odporność (niski poziom białych ciałek - 3 tys) Czy zastosowane leczenie było odpowiednie i jakie są rokowania? Niepokoi mnie ten zajęty węzeł.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 37 lat. W listopadzie 2012 roku dostałam diagnozę z biopsji cienkoigłowej "rak przewodowy inwazyjny, guz o wielkości ok. 3cm. G2, T2, Estrogen 8, progesteron 0, her2 negatywny, Ki67- 50%. Zastosowane leczenie: wycięcie węzła wartowniczego - czysty, chemia przedoperacyjna 8 cykli TAC (badanie kontrolne po skończeniu chemii - usg wykazało brak guza w piersi), operacja oszczędzająca - wyniki histopatologiczne potwierdziły brak komórek nowotworowych w pobranym materiale, 33 naświetlenia (25 cała pierś i 8 na loże po guzie), tamoksifen na 10 lat. Moje pytania: 1. czy zastosowane leczenie jest właściwe? 2. jakie mam szanse na wyleczenie? 3. czy powinnam wyciąć jajnik (20 lat temu z powodu cyst usunięto mi lewy jajnik i połowę prawego), nie miesiączkuję już od drugiego cyklu chemii? 4. czy usunąć piersi profilaktycznie, jeżeli test na brca 1, 2 potwierdzi mutację? 5. kiedy powinnam mieć kontrolne usg i mammografię oszczędzonej piersi od zakończenia leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Mam 46 lat. Dwa tygodnie temu miałam usunięty kwadrat piersi. Bardzo proszę o interpretację wyniku. Rozpoznanie: Tu mammae sin. Fragment miąższu gruczołu piersiowego ze zmianami typu: niewielkie ogniska rozrostu przewodowego typowego, Columnar cell change, zmiany włókniste, rozstrzenia przewodów, metaplazja apokrynowa. 1. Fragment miąższu gruczołu piersiowego z obecnym niewielkim ogniskiem średnicy 1,5 o typie Flat epithelial atypia - margines chirurgiczny 2 mm. Poza tym zmiany włókniste, rozstrzenia przewodów. 2. Opis makroskopwy: 1) Fragment miąższu piersi 7,5x6x3 cm z fragmentami skóry 2,5x0,8cm z haczykiem Kopansa. Na przekrojach w tkance tłuszczowej obecny obszar tkanki włóknistej o wzmożonej konsystencji 5,5x5,5, 5x2,2 cm. Makroskopowo obszar tkanki włóknistej dochodzi do granic cięcia chirurgicznego na obszarze ok 50% obwodu. 2) Fragment tkanki 3,3x2,5x1,5 cm. Fragment zawiera tkankę włóknista dochodzącą do granic ciecia na obszarze 80% obwodu. Do badania nadesłano: 1 - guz piersi lewej - haczyk; 2 - Fragment miąższu z dna rany pobrano Ad.1 1 - tkanka włóknista + minimalny margines - 4 bloczki; Ad.2 2 - 1 bloczek. Bardzo proszę o interpretację wyniku, ciesze się że nie mam raka. Czy fakt, iż mam wycięty tak mały margines może w moim przypadku być wskazaniem do "docięcia" większego marginesu? Czy mój wynik świadczy o tym, że działo się w mojej piersi coś złego?. Wcześniejsza biopsja 7 mm torbieli wykazała niewielką obecność komórek atypowych. Po operacji zrobił mi się krwiak. Jak mogę go leczyć i czy jeżeli nie wchłonie się on samoistnie w przyszłości może mieć jakieś negatywne skutki?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku i ocena leczenia

    Proszę o interpretację wyniku i ocenę leczenia. Rak piersi z przerzutami do płuc, wiek 60 lat. Rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma invasivum mammae, G3, cum infiltratione cutis. W badanych preparatach naciek nowotworowy zajmuje ok. 90% ich powierzchni. Spostrzeżono zatory raka w naczyniach. Kategoria B5b; L/V-1; ER - 100% IS3, PR - 10% IS3, Ki-67 - 80%, CK5/6 - (-), CD31 - (+), HER2 - 3(+). Type /NST/G3 podtyp luminalny B, HER2 dodatni; ICD-0-8500/3; pT4b. Zlecono mi 6 kursów AC, przyjęłam 3, do następnych 3 mam mieć dodane taksany. TK przed podaniem AC i kontrolne po 3 kursach AC porównywalne z tym, że część zmian w płucach i część węzłów chłonnych z rozpadem. Czy schemat AC + taksany jest chemią silniejszą, czy ma inne działanie? Czy przy takim schemacie leczenia skutki uboczne też będą silniejsze, czytałam, że taksany są dużo groźniejsze dla organizmu? Czy podjęte jest właściwe leczenie? W następnej kolejności prawdopodobnie herceptyna

    więcej

  • Avatar

    Przyczyny kontynuacji chemioterapii w przypadku remisji przerzutów

    W 2009 roku wykryto u mnie raka piersi (rak inwazyjny przewodowy - carcinome papillare). W 2010 roku miałam w marcu operację oszczędzającą piersi lewej, później radioterapię 30 lamp + tamoxifen. Przez następne lata miałam robione badania: mammografię, prześwietlenie płuc, usg jamy brzusznej. Wszystko było w porządku do roku 2013, gdzie usg jamy brzusznej wykazało zmiany w wątrobie.15.10 2013 r. miałam zalecony tomograf komputerowy jamy brzusznej. Opis badania: wątroba powiększona (prawy płat w wym.CC osiąga 18,8 cm) wykazuje cechy rozlanego stłuszczenia. Na tle stłuszczonego miąższu wątroby słabo wyodrębniają się ogniska o wyższej gęstości, które ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - przemawia za meta - nie przekraczają śr. ok. 1,5 cm. Pani doktor zaleciła słabą chemię - 30 mg Doxorubicynę co tydzień. 22.01 2014 r. następny tomograf komputerowy i jego opis: "Jak poprzednio wątroba jest powiększona, ale w badaniu obecnym wątroba jest jednorodna. Poprzednio obserwowane ogniska nie uwidaczniają się w badaniu aktualnym - obraz przemawia za ich całkowitą regresją". A pani doktor zaordynowała mi jeszcze chemię w tej ilości co poprzednio przez trzy miesiące. Dlaczego? Przecież żadnych przerzutów już nie ma. Chemioterapia to nie łykanie witamin, że bierze się coś na zapas.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    W wieku 45 lat zdiagnozowano u mnie raka zrazikowego naciekającego wieloogniskowego, określonego jako T3N0M0, G3, receptory estrogenowe TS 8 (PS 5, 90% komórek, IS 3 silna reakcja barwna), receptory progesteronowe TS 8 (PS 5, 80% komórek, IS 3, silna reakcja barwna), Her 2 - 0 (wg Dako) – wynik z biopsji grubo igłowej. Po 6 cyklach chemii przedoperacyjnej schemat AT wykonano mastektomię z limfadektomią. Mam pytanie odnośnie badania histopatologicznego po mastektomii. Jak mam rozumieć opis „Na przekrojach zarówno w kwadrantach zewnętrznych i wewnętrznych na obszarze o największym wymiarze ok. 9 cm, widoczne są rozproszone zwapnienia oraz ogniska szare o nieco wzmożonej spoistości. W opisanym obszarze w KWD widoczne spikularne ognisko o wym. 2x1x2 cm położone 1 cm pod skórą, 0,4 cm pod powięzią”? Wynik mikroskopowy: "komórki raka wykazują ogniskowo nieznaczne cechy degeneracji po leczeniu, węzły chłonne bez przerzutów raka". Następnie przeszłam 20 naświetlań – techniką IMRT, obecnie przyjmuję tamoksifen. 1) Czy oznacza to, że zastosowana chemioterapia przedoperacyjna tylko w nieznacznym stopniu podziałała i uszkodziła komórki raka? 2) Czy te rozproszone zwapnienia oraz ogniska szare były komórkami raka? 3) Czy istnieje prawdopodobieństwo, że w węzłach chłonnych przed chemioterapią były przerzuty raka, skoro podczas radioterapii naświetlano również obszar pachy? 4) Jakie są rokowania biorąc pod uwagę stopień zaawansowania choroby, rozmiar i typ nowotworu, i zastosowane leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Czy po chorobie nowotworowej dozwolony jest masaż i makijaż permanentny

    W 05/2012 roku przeszłam operację amputacji piersi prawej, usunięty węzeł wartownik z jednoczasową rekonstrukcją. Rak Pageta, carcinoma intraductale comedo Her2+++. Następnie chemioterapia od 07/2012 do 30/11/2012 - 4xAC oraz 4xTaxol. Następnie w 06/2013 operacja wymiany expandera na protezę stałą. Mam pytanie odnoszące się do masażu. Czy po operacjach, które przeszłam i po chorobie nowotworowej mogę chodzić na masaż leczniczy kręgosłupa/ pleców albo oddzielnie jedynie nóg? Czy nie powinnam raczej zrezygnować z tego typu zabiegów? I czy mogę wykonać makijaż permanentny brwi i kresek na powiekach?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Mam 40 lat, w grudniu 2013 r. miałam szerokie wycięcie guza piersi (od 14 lat guz był obserwowany). Rozpoznanie: Carcinoma lobulare in situ. Adenosis sclerosans. Zmiany nowotworowe są obecne w ogniskach gruczolistości. Obecność komórek nowotworowych podkreśliło barwienie immunohistochemiczne z użyciem przeciwciała e-catherin. Obecności nowotworu naciekającego nie stwierdzono, marginesy tkankowe oznaczone tuszem wolne od zmian nowotworowych powyżej 0,6 cm. St. zł. (wg Nottingham) - pTis, Receptory ER (metoda Quick Score wg Allreda): PS5 + IS2 = TS7, Receptory PR (metoda Quick Score wg Allreda): PS5 + IS3 = TS8. Zalecenia: Tamoxifen 5 lat (trudno znoszę początek) Pytanie: 1. Z czego wynika, że guz był hormonozależny, analizując inne przypadki na forum często podawana jest hormonozależność w %, Pani Onkolog w innym ośrodku niż byłam operowana stwierdziła, że wynik jest niekompletny ale ja nie mam nic poza takim wynikiem.Czy można go jeszcze uzupełnić? 2. Czy zmiany takie jak mastopatia, przekształcają się z czasem w formy złośliwe?

    więcej

  • Avatar

    Czy to mogą być skutki przyjmowania Lametty

    Wiosną 2013 r. moja mama miała operację oszczędzającą. Rak zrazikowy piersi T1N0M0, HER2 ujemny, ER3, Ki67. Została poddana radioterapii 2 miesiące po operacji. Następnie rozpoczęła hormonoterapię inhibitorem aromatazy o nazwie Lametta. Obecnie po pół roku od operacji, radioterapii i przyjmowaniu hormonów, stan zdrowia mamy pogorszył się: ma ogromne skoki ciśnienia - szczególnie wieczorem, mdłości, zawroty głowy, czuje się otępiała, określa to jako blokadę mózgu i zaniki pamięci. Wielokrotnie trafiała do szpitala z powodu skoków ciśnienia i złego samopoczucia. Została przebadana kardiologicznie, badania nie wykazały nieprawidłowości, dostała leki regulujące ciśnienie lecz jej samopoczucie nie poprawiło się. Swój stan mama określa na "przedudarowy". Czy to możliwe aby to pogorszenie stanu zdrowia było spowodowane przyjmowaniem "Lametty"? Czy rezygnacja z hormonoterapii będzie w tym przypadku "mniejszym złem" niż skutki uboczne jakie wiążą się z jej kontynuowaniem? Dodam że mama ma liczne, niezłośliwe guzki tarczycy. Jaki wpływ ma przyjmowanie Lametty na równowagę hormonalną organizmu?

    więcej

  • Avatar

    Exemestan w hormonoterapii

    Mam 35 lat, w październiku 2011 r. zdiagnozowano u mnie raka piersi. Przeszłam 3 operacje oszczędzające z badaniem wartowników; wynik to: ductal invasiv carcinoma grade 2, her2 neg, 0/5 węzły negatywne, estrogenon 100%, proestrogeon 0%, T1c. Miałam radioterapię i zaczęłam tamoksyfen, po około roku miałam przerost endometrium i zdecydowałam się na usunięcie jajników, po czym zaczęłam arimidex (maj 2013). Obecnie głównym problemem są bóle i sztywność stawów (nadgarstki i kolana najgorzej). Na ostatniej wizycie poinformowałam o bólach onkologa i dostałam propozycję zmiany arimidexu na exemastane (dodam, że nie leczę się w Polsce). Proszę o radę w tej sprawie, czy to dobry pomysł, czy ten lek nie ma słabszego działania, czy warto spróbować zmienić.

    więcej

  • Avatar

    Cisplatyna przed operacją

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku biopsji" z dnia 28 stycznia 2014 r.   Na przyszły czwartek mam planowane przyjęcie do szpitala, piątek operacja. W dniu dzisiejszym byłam na badaniu w poradni genetycznej - brca1. Jeżeli będzie mutacja zaproponowano konsultację (ewentualnie leczenie) u prof. Lubińskiego w Szczecinie cisplatyną. Problem jest taki, że na czwartek planowane przyjęcie do szpitala, które musiałabym odwołać. Proszę o radę co robić, czy Cisplatyna przed operacją faktycznie daje takie rewelacyjne wyniki?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinnam przyjmować Zoladex

    Mam 45 lat. Jestem 3 lata po wycięciu raka z piersi lewej potrójnie ujemnego. Wycięto 19 węzłów, były czyste. Po trzech latach w lewej pasze pojawiła się zmiana nowotworowa hormonozależna. Jestem po TK klatki piersiowej i jamy brzusznej, scyntygrafii kości, mammografii - wszystko ok. Czekam na wyniki MR piersi. Dostałam już leczenie: Tamoxifen na 5 lat i Zoladex na 2 lata. W jednej z Pani wypowiedzi przeczytałam, że kobiety po 40 roku nie muszą przyjmować Zoladexu, czy dobrze to zrozumiałam? Jeżeli tak, to czym się kieruje lekarz, czy tym że miesiączkuję?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Bardzo proszę o interpretację wyniku biopsji. Termin operacji mam ustalony za 2 tygodnie, ale nie do końca zrozumiałam dzisiaj lekarza tłumaczącego mój wynik. Invasive carcinoma of the breast NST (wg WHO 2012), NHG 3 (3+3+3/21 mitoz/10HPF średnica pola 0,55 mm). Obfity naciek limfocytami. Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku scyntygrafii kości

    Dostałam skierowanie na scyntygrafię kości z powodu bólu umiejscowionego w dole pleców schodzącego na pośladki. Oto wynik: W scyntygrafii kości uwidoczniono nieco wyższy wychwyt znacznika w obu stawach barkowych, biodrowych - jak w zmianach zwyrodnieniowych. Nieco wyższy wychwyt w szyjce prawej kości udowej (stan po urazie? złamaniu? meta najmniej prawdopodobne z powodu niskiej intensywności wychwytu znacznika). Obecne są scyntygraficzne cechy rozejścia spojenia łonowego. Rozsianych zmian o typie meta do kości nie uwidoczniono. Do dalszej obserwacji/diagnostyki szyjka kości udowej prawej. Czy, żeby sprawdzić tą szyjkę kości udowej wystarczy rtg?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników RM i scyntygrafii kości

    Mama miała zrobiony RM i scyntygrafię (skierowanie od ortopedy), na RM wszyły zmiany zwyrodnieniowe (miednica, biodro) i podejrzenie choroby Pageta, natomiast w scyntygrafii w tych okolicach opisano jako "meta". Które badanie jest "priorytetowe" w ocenie stanu? Jakie badania mama powinna jeszcze zrobić ?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowano odpowiednie leczenie

    Mam 31 lat. W czerwcu zeszłego roku badanie usg wykazało u mnie w piersi lewej widoczną strukturę hypoechogeniczną o wymiarach ok 7x6 mm o nieco nierównych brzegach, nie wykazano cech wzmożonego unaczynienia w badaniu PD. W sierpniu badanie histopatologiczne wykazało mikroskopowo: Carcinoma ductale invasivum mammae grade II. Oznaczenie receptorów: Receptor ER (++) w 80% komórek, PR (+++\\++) w 90% komórek, HER2 (+1) odczyn klinicznie ujemny, Ki 67 (+) w 20% komórek. We wrześniu wykonano prostą amputację piersi lewej i wycięcie węzłów chłonnych wartowniczych. Wynik badania mikroskopowo: Carcinoma ductale invasivum mammae grade II, in margine cicatricis post biopsiam mammotomicam non olim factam. Najmniejsza odległość ogniska raka od tylnej płaszczyzny odcięcia 0,6 cm. Brodawka sutkowa o zwykłej budowie histologicznej. Wynik badania węzłów: dwa węzły chłonne - większy w osi długiej 1,2 cm, mniejszy w osi długiej 0,7 cm: metastasis carcinomatis mammae in uno lymphonodulo fossae axillaris (1/2) przerzut nie przekracza torebki węzła. W październiku wykonano Limfadenektomia pachowa lewostronna. Wynik badania: fragment tkanki tłuszczowej pośród której znaleziono 16 węzłów chłonnych. W zbadanych węzłach przerzutów nie stwierdzono (0/16). Po operacji zastosowano leczenie 4 cykle co 3 tygodnie chemioterapii według schematu AC (ADM - 95, CTX - 950). Myślałam, że po zakończonej powyższej chemioterapii na pięć lat otrzymam jeszcze hormonoterapię i leczenie się zakończy. Jednak na ostatnim cyklu zaproponowano mi kolejnych 12 cykli Taxolu w dawkach co tydzień i jeszcze dodatkowo radioterapię. W związku z powyższym proszę o odpowiedź, czy tak drastyczne leczenie jest niezbędne w moim przypadku. Nadmienię, że mam 4 letniego synka, który potrzebuje zdrowej i sprawnej mamy.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Uprzejmie proszę o interpretację wyników badań: Mammografia: Sutki o budowie gruczołowej, gęste. SL w kdz nieostro odgraniczony guzek o wymiarach ok. 30mm - BI RADS 4B. W SP w kgz kilka MC - wskazana mammografia SP za 6miesięcy. Histopatologia: Rak zrazikowy naciekający klasyczny G1 (3+1+1). Immunopatologia: ER ~95%, PGR ~80%, HER2 1+, Ki67:20% Aktualnie jestem zakwalifikowana do mastektomii lewej piersi i oczekuję na przyjęcie do szpitala. Mam 48 lat, jestem kobietą regularnie miesiączkującą, w stanie ogólnym dobrym i bez dodatkowych schorzeń somatycznych. Nie ukrywam, że trochę się boję, co dalej będzie.

    więcej

  • Avatar

    Czy nabiał jest przeciwwskazany

    Mam kilka pytań. Prawie 2 lata temu miałam mastektomię z powodu raka piersi, chemioterapię i radioterapię. Jestem wegetarianką i korzystam z wyżywienia zbiorowego (bez wnikania w szczegóły, tu gdzie mieszkam, nie mam innej opcji). Jemy bardzo dużo nabiału, a ostatnio przeczytałam, że nabiał może przyczyniać się do rozwoju raka piersi i mnie to trochę zaniepokoiło. Czy jest coś co może "przeciwdziałać" negatywnym skutkom nadmiaru produktów mlecznych i tłuszczów nasyconych? Nie mam nadwagi. Czy mogę brać witaminę B12 raz na tydzień? No i ostatnie pytanie - biorę kwasy omega 3 codziennie, czy powinnam robić przerwy w ich stosowaniu?

    więcej

  • Avatar

    Zapytanie o rokowania

    Wiek 45 lat przed menopauza (miesiączki ustały po 3. dawce chemii czerwonej, wlewy były co 3 tygodnie). Ductale Carcinoma in situ, Typ G2 miejscami G3. ÖIRS (estrogen) 10, PIRS (Progesteron) 12 , Ki-67 5-10%, Her 2-neu 2+, Fish negatywny. Mastektomia prawej piersi: Subkutante Mastektomie 5-877.0 i 12 węzłów chłonnych (10 zajętych). Regionale Lymphadenektomie axillär, Level 1 und 2 5-406.12. Adenokarzinoms FNP rechte Axilla. Plan leczenia: chemia czerwona 4x, biała 12 (jestem w trakcie), niestety nie znam składu zaleconego przez lekarzy na konferencji; następnie 6 tyg. radioterapia i hormonoterapia rozpisana na 10 lat (?), wiem, że normalne leczenie przewiduje hormonoterapie 5 lat. Ponadto po zakończeniu chemii czerwonej zaczęły mi odrastać włosy.(?). Wyniki z Tumorkorferenz: FNP Axilla, Fish negativ =Ablatio Mammae recht + Axilladissektion rechts adjuvante Chemioterapie +/- Hercepin. Keine Metastasen. Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Czy ważny jest poziom selenu

    Kontynuacja pytania "Czy bezpieczne jest czekanie na kolejne badanie" z dnia 2 grudnia 2013 r.   Pani doktor dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. Ma Pani rację in situ było przy drugiej operacji, źle wpisałam) ( docinanie obszaru pierwotnego), pierwsze rozpoznanie to rak inwazyjny stąd chemioterapia i radioterapia. Oczywiście poczekam do badania kontrolnego to tylko 16 dni, ale moje obecne pytanie dotyczy nieco innego zagadnienia. Poczytałam sporo o roli poziomu selenu w organizmie i jego wpływie na zapobiegania nowotworom, także piersi, a także o znaczeniu przy walce z nowotworem. Chciałabym znać Pani zdanie czy w mojej sytuacji powinnam zbadać poziom selenu i ewentualnie go przyjmować? Wiem, że takie badanie można zrobić w Szczecinie u prof. Lubińskiego. Jest także specjalny preparat selenowy, z którego mogą skorzystać osoby chorujące... Zastanawiam się jaka jest istotność poziomu selenu i czy z tego skorzystać.  

    więcej

  • Avatar

    Przedłużenie hormonoterapii przy czystych węzłach chłonnych

    Jestem 6 lat po mastektomii lewej piersi. Zastosowano u mnie leczenie hormonalne przy wynikach G3, Her2 (-) węzły czyste, wysoka hormonozależność . Przez pół roku zażywałam Tamoksifen, potem lek z grupy IA ( Ansyn), ponieważ Tamoksifen spowodował powiększenie się żylaków, a byłam już w menopauzie. Po 5 latach zrezygnowano u mnie z dalszego leczenia farmakologicznego. Czy zasadnym byłoby dalsze, przynajmniej przez kolejne 2 a może 5 lat zażywanie leku z grupy IA? Czy też nie ma takiej potrzeby?  

    więcej

  • Avatar

    Dlaczego zmieniono leczenie

    Mam 44 lata, we wrześniu 2013 r. przeszłam mastektomię metodą Pateya z powodu carcinoma ductale invasivum, G2, Bloom 6 pkt, średnica 22mm, usunięcie 18 węzłów (w 3 ogniska raka bez przekraczania torebki węzłów), receptory estrogenowe 3+4, receptory progesteronowe (-), Her 2 (-), Ki67(+) w 25% komórek. Jestem po 4 kursach AC i miałam rozpocząć leczenie HTH, ale zmieniono mi na 12 kursów Paklitaxel, potem radioterapia. Dwa lata temu usunięto mi macicę z przydatkami (mam menopauzę). Moje pytanie: dlaczego zmieniono mi system leczenia, czy ten rodzaj raka jest tak agresywny, czy to lepiej dla mnie? Wcześniej lekarz mówił, że przy 3 zajętych węzłach nie stosuje się radioterapii, i że wystarczą 4 AC + HTH.

    więcej

  • Avatar

    Rak jajnika i piersi

    Moja diagnoza: Rak jajnika IV. Stan po operacji i chemioterapii - 6 cykli Paclitaxel + Carboplatyna. Minęło 5 miesięcy od zakończenia chemioterapii. Marker CA 125 - 6,3, przed leczeniem 1760. Rak piersi prawej niezależny od jajnika pT3NOMX, Carcinoma ductale invasium, G II, guz śr. 6x4 x2,5 cm. Rozległe włóknienie. Brak angioinwazji. Silna reakcja komórek na chemioterapię. Węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Miałam zabieg radykalnej mastektomii w 3 tygodnie po zakończonej chemioterapii na raka jajnika. Badanie immunohistochemiczne: Marker SMMS (-), P 63 (-), KI (+2%), HER - amplifikacja obecna - stosunek HER 2/Cen 17: 3.03, PR (+) komentarz TS 3; PS 1; IS 2, ER (+++) komentarz TS 8, PS 5; IS 3, D2-40 (+/-). Do leczenia raka wdrożono hormonoterapię Egistrozolem. Tamoxifen przeciwskazany z powodu podwyższonego ryzyka zatorowo-zakrzepowego. Odstąpiono od radioterapii ze względu na obecność zmian przerzutowych w wątrobie stwierdzonych podczas kwalifikacji do leczenia raka jajnika. Zmiany w wątrobie ustąpiły po chemioterapii. Została mała torbiel - tak wynika z tomografii komputerowej. Na marzec mam badania genetyczne, a dopiero w kwietniu mammografia piersi lewej. Martwi mnie tak odległy termin i brak zaleceń badań krwi lub innych. Jakie badania diagnostyczne wykonywać? Co mogę wykonać nawet prywatnie,aby mieć pewność, że choroba nie wraca? Czy powinnam być leczona herceptyną?

    więcej

  • Avatar

    Postępowanie w przypadku uogólnionego raka piersi

    Jestem tu z powodu mojej mamy. 50 lat. Rak piersi w IV stadium zaawansowania. Zajęta cała pierś razem z węzłami - tu zmiany patologiczne typu meta ok 3-7 mm. W obu płucach wzmożony rysunek zrębowy o wyglądzie wczesnych zmian Lymphangiosis Carcinomatosa plus niewielka ilość wolnego płynu u podstawy płuca lewego. U podstawy płuca prawego zlepy opłucnowe oraz możliwy ślad płynu, serce w normie. Ponadto z rezonansu magnetycznego odcinka lędźwiowo-krzyżowego widać w części kośćca liczne niejednorodne ogniska przebudowy szpiku. Ponadto złamania blaszek granicznych - górnej blaszki granicznej trzonu L2 z do trzonowym zapadnięciem szpiku kostnego oraz ogniskiem obrzęku podchrzęstnym. Podobne ognisko widoczne jest w dolnej blaszce granicznej trzonu Th11. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. W środę mama zaczyna chemioterapie. Na razie 3 dawki - jedna na tydzień, po 3 chemiach ma mieć robione badania. Pani dr stwierdziła, że guz jest raczej nieoperacyjny. Czy jest jakaś szansa, że stanie się operacyjny, że przerzuty znikną? Dr Onkolog nie widział jeszcze wyniku z rezonansu, dopiero w środę pokażemy, więc nie wiemy jeszcze jaka jest naprawdę sytuacja z kośćmi - nie jestem lekarzem nie znam się na medycynie. Proszę o doradztwo.

    więcej

  • Avatar

    Rozbieżność decyzji w sprawie radioterapii

    Jestem 3 lata po leczeniu nowotworu piersi carcinoma lobulare invasium G2, trzy razy ujemny, węzły chłonne czyste. Po tych trzech latach w lewej pasze, gdzie były wycięte węzły pojawiła się mała kuleczka. Po wycięciu okazało się, że to nowotwór hormonozależny, wielkość 2 mm na 3 mm. Pierś była naświetlana, ale nie pacha! W dolnośląskim centrum onkologii powiedziano mi, że nie będą mnie naświetlać, bo chodzi o jakąś dawkę krytyczną. Byłam na konsultacji w Gliwicach i tam mi powiedziano, że powinnam być naświetlana! Co mam robić kogo sluchac? Mam 44 lata.

    więcej

  • Avatar

    Wydłużenie leczenia hormonalnego w przypadku mutacji genu BRCA1

    W 2008 r przeszłam operację /kwadrantektomię z limfadenektomią pachową lewej piersi/, następnie 6 kursów chemioterapii, 35 naświetlań / radioterapia/ obecnie do października hormonoterapia -1 rok TAMOXIFEN, następnie 3 lata FEMARA od roku LAMETTA. 2 lata po operacji wykonałam badania genetyczne - okazało się - mutacja genu BRCA I. Przed miesiącem przeszłam kolejny zabieg - profilaktyczne usunięcie przydatków. W/g procedur NFZ i dotychczasowych zaleceń onkologów powinnam w październiku zakończyć hormonoterapię, jednak dowiedziałam się od genetyka, że w przypadku mutacji genu BRCA1 kuracja hormonalna zalecana jest na stale. Bardzo proszę o konsultacje w tej sprawie.

    więcej

  • Avatar

    Usunięcie narządu rodnego, czy hormonoterapia Zoladexem

    W czerwcu 2011 r. w wieku 34 lat zostałam zdiagnozowana z nowotworem piersi. Guz 18 mm T1N0M0, ER i PR 8/8, HER2 dodatni. Zastosowane leczenie: 3x FEC plus 3x Docetaxel. Od 4 chemii herceptyna - w sumie 17 wlewów. Następnie w lutym 2012 rozpoczęłam hormonoterapię - tamoxfen 20mg. Po 9 miesiącach brania tamoxifenu endometrium wynosiło 5 mm, a po roku i 9 miesiącach już 29 mm. Lekarz zadecydował, aby przestać brać tamoxifen i wykonać kolposkopię oraz histeroskopię. Podczas zabiegu usunięto endometrium i polipy. Lekarz ginekolog, który przeprowadzał zabieg był tym zaskoczony. Obecnie czekam na wyniki. Po wstępnej rozmowie z lekarzami: onkologiem i ginekologiem, rozważana jest opcja zoladexu (z tego co czytałam to zoladex powinien być brany wraz z tamoxifenem, ale w moim przypadku raczej to odpada) lub usunięcie jajników ewentualnie histerektomia. Moje pytanie dotyczy: jakie powinno być dalsze leczenie? Co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem? Dodam jeszcze iż mam dwóch synów i nie planuję już więcej dzieci.

    więcej

  • Avatar

    Oznaczenie węzła wartowniczego

    Miałam wykonane oznaczenie węzła wartowniczego i mam wątpliwości co do prawidłowości badania. Guz w piersi umiejscowiony był w przyśrodkowej części piersi bardzo blisko mostka. W trakcie oznaczania węzła wstrzyknięto mi znacznik w trzech miejscach przy brodawce od zewnętrznej strony piersi. W ten sposób oznaczono węzeł wartowniczy pachowy. Moje wątpliwości - czy znacznik nie powinien być wstrzyknięty w okolice guza (zwłaszcza jak jest położony z innej strony)? Czy nie jest bardziej prawdopodobny w tym przypadku spływ chłonki z okolicy guza do węzłów przymostkowych? Boję się, że badanie mogło zostać błędnie przeprowadzone, a wiadomo, że wynik badania węzłów jest istotny w procesie ustalania dalszego leczenia. Mam wrażenie, że przez to potraktowano mój przypadek łagodnie, a ja mam wątpliwości. Moje rozpoznanie: guz piersi lewej 1 cm, potrójnie ujemny, G3 z obfitym naciekiem zapalnym, Ki67 40%. Mocno obciążony wywiad rodzinny w kierunku nowotworów (choć mutacji nie wykazano). Zalecone leczenie (w trakcie): 4 AC + radioterapia. Boję się że to mało. Jestem młoda i mam małe dzieci...  

    więcej

  • Avatar

    Dolegliwości bólowe kości w czasie hormonoterapii

    Mam 56 lat, 5 lat po operacji BCT (czerwiec 2008), 4 AC, radioterapia 21 naświetlań i po 5 -cio letniej hormonoterapii Tamoksyfenem. Usunięte również węzły chłonne 11 sztuk -  bez przerzutów. Obecnie przedłużono mi na 2 lata Etruzil. Już w czasie zażywania Tamoksyfenu miałam bóle i sztywność stawów kolanowych, piekący ból prawego biodra. Ze względu na te dolegliwości w grudniu 2011 r. wykonano badanie scyntygrafia kości. Wynik: Brak jakichkolwiek zmian o charakterze meta i żadnych zmian zwyrodnieniowych. Obecnie od miesiąca zażywam Etruzil i dolegliwości bólowe kolan, biodra, pleców, sztywność stawów u rąk i stóp nasiliły się. Na wizycie mówiłam o tym i mam zrobić RTG celowany prawego biodra. I tu moje pytanie .Czy to wystarczy, aby wykluczyć jakiekolwiek zmiany w kościach, czy też mam domagać się (niestety) skierowania na scyntygrafię kości ?

    więcej

  • Avatar

    Czy będzie zastosowana HTZ po operacji narządu rodnego

    Jestem pacjentką CO-I w Warszawie (Roentgena 5) od maja 2012 r. ER: PS: 5 IS: 3 ER ~ 100%, PGR: PS: 2 IS: 2 PGR ~ 1%, HER2: 1+, Ki67 20% podtyp luminalny B W czerwcu 2012 poddałam się mastektomii prostej lewostronnej z procedurą węzła wartowniczego. Typ histologiczny: rak przewodowy naciekający, stopień złośliwości: G1 (2+1+1), wieloogniskowość: tak, odsetek utkania raka in situ: CDIS 50%, obecność zatorów w naczyniach/naciekanie: L/V1, pT(2)2N(sn)1a. W lipcu 2012 r wykonano limfadenektomię pachową lewostronną, której hist.-pat. wykazał przerzut do 2 z 12 wyciętych węzłów. Od 1 kwietnia 2013 r jestem na Tamoxifenie. 2 tygodnie temu miałam operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie m.in. z powodu powrotu miesiączki (bardzo, bardzo obfitej, prawie jak krwotok). Operacja: Laparotomia. Amputacja trzonu macicy z przydatkami. Mam 47 lat. Obecnie czekam na wynik histopatologii. Rozumiem, że przyjmowanie przeze mnie Tamoxifenu wyklucza hormonalną terapię zastępczą. PYTANIA: Do którego z lekarzy w CO-I powinnam się zwrócić w moim przypadku? (mój onkolog dr Mazur zapewne będzie potrzebował konsultacji z ginekologiem, moja chemioterapeutka dr Glinka - także). Na czym będzie polegać moja HTZ, i czy w ogóle będę takowej poddana? Jakie to może mieć skutki dla mojego organizmu??

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mam 31 lat. W październiku przeszłam operację oszczędzającą piersi lewej. Wyniki badania histopatologicznego różniły się nieco (konsultowałam w dwóch ośrodkach). Reasumując, Rak piersi lewej, stan po BCT+SNB, CSIA (pT1bN0M0 - przed biopsją gruboigłową rozmiar szacowano na ok 17 mm, jednak w trakcie biopsji zmiana uległa znacznemu zapadnięciu stąd w badaniu histopatologicznym rozmiar guza oceniany na 0,7 cm), G3, ER + 30%, PgR 0%, Her2 ujemny, Ki67 90% v 63,7% według innego laboratorium. Dziesięć lat temu wykonywałam badanie mutacji BRCA1 (babcia chorowała na raka piersi, matka na raka jajnika), wynik był ujemny, jednak doszły mnie słuchy, że w tamtym czasie badania mutacji nie były kompletne. W pierwszym ośrodku, w którym się konsultowałam zalecono sześć cykli TAC. Zdecydowałam się na leczenie bliżej miejsca zamieszkania i początkowo lekarze skłaniali się ku tej opcji, jednakże po konsultacji zespołowej zalecono cztery cykle AC. Jestem aktualnie przed trzecim cyklem. Czy według Pani schemat jest wystarczający? Wiem, że jest jeszcze opcja podania czterech cykli taksanów, nie wiem czy się o to ubiegać i naciskać. Chemioterapię znoszę w miarę dobrze, po drugim cyklu pojawiła się neutropenia, która nieco odroczyła podanie trzeciego cyklu.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Proszę o podpowiedź czy moje leczenie jest wystarczające. Mam 33 lata. Guz piersi lewej wielkości 1 cm (1 mm od mostka) - potrójnie ujemny, G3, Ki67 ok. 40%. Węzeł wartowniczy pachowy (jeden) czysty. Wyznaczono mi schemat 4AC + radioterapia (operacja oszczędzająca). Boję się, że to mało ze względu na biologię guza i jego bliskie położenie przy mostku. Proszę o opinię. Czy jeszcze jakieś badania dodatkowe byłyby celowe w tym momencie? Jestem w połowie chemioterapii.

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a siemię lniane

    Czy podczas leczenia raka piersi Tamoxifenem można bezpiecznie spożywać siemię lniane/olej lniany? Chodzi mi przede wszystkim o wykorzystanie dobroczynnego wpływu nasion lnu na przewód pokarmowy - jego osłonę i regenerację. Czy spożywanie siemienia w rozsądnych ilościach, jako dodatek do musli śniadaniowych, czy w formie popularnego naparu/kisielu może zakłócić działanie Tamoxifenu?

    więcej

  • Avatar

    Tłuszczaki a tłuszczako-mięsaki

    Witam, czy tłuszczaki są mylone z tłuszczako-mięsakami?

    więcej

  • Avatar

    Czy można spożywać grapefruity w czasie hormonoterapii

    Pani Doktor, spotkałam się z informacją, że spożywanie grapefruitów i winogron jest niewskazane przy hormonoterapii. Czy jest to słuszny pogląd?

    więcej

  • Avatar

    Czy zaproponowano odpowiednie leczenie

    Mam 46 lat, w listopadzie wycięto mi guz w piersi prawej. Wyniki badania: carcinoma ductale invasivum, G2 partim metaplasticum o wymiarach 16 x 14 mm. Receptor estrogenowy - utkanie płaskonabłonkowe (-), komórki otaczające rozproszone (+), pozytywna ekspresja receptora progesteronowego PS-2; IS-2, Ki67 5-30%, her2 neu (4B5), węzły czyste. Zaproponowano mi leczenie: chemioterapię, radioterapię oraz hormonoterapię. Mam duże wątpliwości czy muszę przejść chemioterapię i radioterapię, proszę o pomoc.  

    więcej

  • Avatar

    Czy można przyjmować antyoksydanty i witaminy

    Pani Doktor, jestem 2 lata po operacji raka piersi, po zakończonej chemioterapii i radioterapii od kwietnia 2012 r. Teraz przyjmuję Tamoxifen. Zastanawiam się czy mogę brać antyoksydanty. Jakie witaminy można przyjmować w mojej sytuacji?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Bardzo proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie wyników. Wiem tyle, że zmiany nie są złośliwe. Jestem po mastektomii podskórnej z jednoczasową rekonstrukcją, mam mutacje BRCA1. Chciałabym się dowiedzieć czy zmiany te szły w kierunku raka. Wynik z lewej piersi 1) głównie zmiany włóknisto-torbielowate. Obecna metaplazja apokrynowa. Obecne rozległe włóknienie i szkliwienie (M-01100 T-04030). 2) zmiany włóknisto-torbielowate. Poszerzenie przewodów (M-01100 T-04031). Wynik z prawej piersi 1) w utkaniu przeważają zmiany włóknisto-torbielowate, obecne ogniska metaplazji apokrynowej. Obecne dość rozległe obszary szkliwienia (M-01100 T-04020). 2) W obrębie włóknisto-szklistego zrębu obecne drobne utkanie gruczołowe.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Uprzejmie proszę o interpretację moich wyników. Wprawdzie jestem już po mastektomii podskórnej z biopsją węzła wartowniczego, ale ciągle mam niedosyt informacji co do zasadności hormonoterapii ze względu na "wieczny" brak czasu mojego lekarza onkologa w przychodni. Badanie histopatologiczne wskazuje: Rak przewodowego in situ (CDIS nG2) typu cribriforme z martwicą comedo i mikrozwapnieniami i rak naciekający bez specjalnego typu (NST) - co to znaczy? Radykalność zabiegu: RO -?\n3/pt1CN (sn)0 - co to oznacza? Receptory steroidowe i HER2: ER PS5IS3 E~~100%, PGR PS5IS3 PGR ~100%, HER2 -0 Na ostatniej wizycie otrzymałam receptę na Tamoxifen 20mg 1 X dziennie Bardzo proszę o interpretację mojego przypadku.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie hormonalne przy niskiej hormonozależności

    Oto wynik badania histopatologicznego z biopsji: ER i PgR - obie reakcje słabo dodatnie w koło 1% komórek nacieku raka (w obu badaniach PS=1, IS=1, CS=2), HER2 reakcja ujemna, Ki 67 reakcja dodatnia w około 40% komórek nacieku raka. Jestem po operacji oszczędzającej. Wynik badania po zabiegu: Carcinoma ductale infiltrans mammae, G3, pT2 N1(sn). Następnie wykonano zabieg usunięcia węzłów chłonnych pachowych. Wycięte węzły bez przerzutów. Przyjęłam 6 kursów chemioterapii TAC i czekam na radioterapię. Po 4 kursie uaktywniły się objawy menopauzy. Mam 42 lata. Czy w mój przypadek kwalifikuje się do leczenia Tamoxifenem?  

    więcej

  • Avatar

    Zapytanie o rokowania

    Mam 40 lat. W lutym 2012 r. odebrałam wyniki: carinoma ductale invasivum, bloom3, rak potrójnie ujemny, w marcu miałam amputację piersi, węzły czyste, wielkość guza 4 cm, chemioterapię zakończyłam 25-07-2012 r. Robię badania, wszystko na razie jest dobrze. Chciałam się zapytać czy oznacza to koniec choroby czy raczej w tym rodzaju raka i tak występują przerzuty (bo tak ostrzegają mnie moi lekarze).

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji endometrium

    Jestem drugi rok po operacji BCT prawej piersi. Proszę o wyjaśnienie wyniku. Histopatologia z biopsji endometrium. Bioptat endometrium. Masy śluzu, drobne strzępki endocervix oraz kilka drobnych strzępków komórek nabłonkowych o jasnej cytoplazmie, z cechami hyperchromazji i anizonukleozy ich jader. Endometrium w badanym materiale nie stwierdzono. Obraz histologiczny niejednoznaczny, wymaga materiału bardziej reprezentatywnego.

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki; zmiana klimatu

    Mam 50 lat. Jestem w trakcie leczenia z powodu nowotworu złośliwego piersi lewej. Zabieg oszczędzający przeszłam pod koniec sierpnia 2012 r., zabieg usunięcia węzła wartowniczego we wrześniu, a pozostałych węzłów chłonnych pachowych w listopadzie. Nie było w nich przerzutów. Zastosowano u mnie radioterapię, która zakończyła się w połowie stycznia 2013 r. Od tamtej pory (od stycznia 2013 r.) przyjmuję zoladex (przewidziany na 2 lata) i tamoxifen (na 5 lat). Leki spowodowały zatrzymanie miesiączki. Ostatnia była jeszcze pod koniec stycznia. Zaniepokoiło mnie, że nagle po kilku miesiącach przerwy mimo systematycznego zażywania leków pod koniec czerwca ponownie dostałam miesiączkę. Czy jest to rzeczywiście powód do niepokoju? Czy powinnam podjąć w tej sytuacji jakieś specjalne kroki? Od tamtej pory przez kolejne miesiące miesiączka już się nie pojawiła. I drugie pytanie: czy w moim obecnym stanie zdrowia (dodam, że czuję się bardzo dobrze) mogę zmieniać klimat, wyjeżdżając nad morze, w góry czy za granicę?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a leki nasenne

    Czytałam, że nie wszystkie leki uspokajające i nasenne są wskazane do stosowania z równoczesnym braniem tamoxifenu. Ostatnio mam problemy ze snem i zastanawiam się nad farmakologicznym wsparciem. Proszę powiedzieć, co mogę stosować bez obaw? Oprócz tamoxifenu stosuję również lucrin (od roku).

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowano optymalne leczenie

    Mam 34 lata. Wyniki moich badań: Ca mammae dex., pT2N0M0 (IIA). St.post SNB (-) et WLE mammae dex. dn 24.VII.2013. Ca ductale infiltrativum, Bloom III G-3, Max diam 2,5 CM., pT2, węzeł wartowniczy - pod torebką węzła chłonnego w świetle naczynia limfatycznego obecny jest zator z komórek raka, pNo (sn+) (i+) ER: (+++) w ok.90 % komórek neo. IS 2 PS 5 TS 7 (status dodatni), PGR: (+++) w ok. 60% komórek neo. IS 3 PS 4 TS 7 (status dodatni), HER 2: (3+) w/g Ventana (status dodatni), Indeks proliferacyjny Ki67 MIB-1 dodatni w ok. 60% komórek raka. Zaplanowane leczenie: chemia 4x AT (w trakcie), radioterapia, hormonoterapia, Herceptyna Pragnę zapytać jakie mam szanse na wyleczenie i czy zastosowane leczenie jest optymalne w moim przypadku? Co mogę zrobić we własnym zakresie, by było bardziej skuteczne?

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie było wystarczające

    Pod koniec marca przeszłam mastektomię piersi prawej. Wynik histpat: Rak przewodowy inwazyjny piersi prawej. Przerzuty raka w węzłach pachy (II/XVIII), (NHG3, pT2, pN1a). (8500/3 T-04915) Makroskopowo: Amputowana pierś prawa o wym. 24x21x6 cm z tkankami pachy 12x9x3 cm i płatem skóry 21x12,5 cm. Masa 1100 g. W kwadrancie dolnym-zewnętrznym obecny guz 2,5x1,8x2,2 cm, oddalony o 5 cm od granicy dolnej, 2 cm od podłoża, 1,4 cm od skóry. W odległości 3,2 cm od guza obecny obszar 5,5x3,0x2,5 cm (KGZ), (marginesy: granica górna 4,2 cm, podłoża 1,6 cm, skóra 2,0 cm). Węzły chłonne dł. Do 1,8 cm. Mikroskopowo: Rak przewodowy inwazyjny – NHG3 (3+3+3: 45 mitoz / 10HPF – pole widzenia 0,55 mm. Brodawka bez zmian patologicznych. W utkaniu gruczołu – zmiany włóknisto-torbielowate. Zmiany inwazyjne są oddalone 2 cm od podłoża. Węzły chłonne dołu pachowego – przerzuty (II/XVIII), obecne cechy nacieku tkanki okołowęzłowej. Badanie immunohistochemiczne: Nie wykazano obecności receptorów estrogenowych i progesteronowych w jądrach komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2/neu (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score =1+). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w 60% jąder komórkowych. Chemioterapia 1: 4 x schemat czerwony AC (cyclophosphamidum + doxorubicinum) co 3 tygodnie – zrealizowane, Chemioterapia 2: 12 x schemat biały TAXOL 80 mg (paclitaxelum) co 1 tydzień – zrealizowane, Radioterapia: 20 dawek frakcyjnych po 2,25 Gy na klatkę piersiową i węzły chłonne . Dawka całkowita 45 Gy/T - zrealizowane. Pytania jeśli to możliwe: 1. Czy schemat chemioterapii jest w Pani ocenie optymalny? Czy należy coś dodać/uzupełnić? 2. Czy celowe jest w mojej sytuacji zastosowanie leczenia Herceptyną? 3. Jak ocenić czy wynik leczenia na tym etapie jest zadowalający?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Jestem po operacji oszczędzającej-onkoplastyka, mam 45lat, rak inwazyjny przewodowy, G3, T1bNoMo Her-2 neu, Er +++ 50%, PgR +++ 50%. Ki67 +20% Jestem po radioterapii 25+5 i w trakcie hormonoterapii (tamoxifen 5 lat, zoladex 2 lata). Czy takie leczenie jest wystarczające przy takiej złośliwości raka?

    więcej

  • Avatar

    Stosowanie preparatów borowinowych

    Pani Doktor chciałam zapytać, czy po przebytej chorobie nowotworowej /rak piersi/ można stosować maść borowinową lub plastry borowinowe.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Mam 48 lat. Wynik mammografii: Na tle inwolucyjnego utkania obu piersi widoczne są zagęszczenia odpowiadające zmianom włóknistym i tkance gruczołowej. Centralnie w piersi prawej widoczny jest obszar zwapnień częściowo o dystrybucji przewodowej wielkości ok 9x30 mm. Ewidentnej masy guza nie widać. Doły pachowe bez cieni podejrzanych węzłów chłonnych. Sugerowana biopsja gruboigłowa wspomagana próżnią. BI-RADS: 4C; ACR: 3; Wykonano w/w biopsję pod kontrolą stereotaksji i zlokalizowano obszar mikrozwapnień wielkości ok. 28x10x7 mm, tor biopsji projekcja ML - od strony kwadrantów przyśrodkowych i pobrano 10 wycinków. BIRADS:4C; BADANIE HISTOPATOLOGICZNE WYCINKÓW: A,B - DCIS NG-2, cribriform type with necrosis et micropapillary type with microcalcifications. Fibroadenomatous hyperplasia. Microcystes. Kategoria: B5. BADANIE IMMUNOHISTOCHEMICZNE: ER Estrogen Receptor (+++) 90% komórek silna ekspresja. PR Progesteron Receptor (+++) 100% komórek silna ekspresja. Bardzo proszę o: - interpretację wyników i przetłumaczenie diagnozy - informację jak powinno wyglądać moje dalsze leczenie - dlaczego nie oznaczono HER2 i co to jest - czy można w jakiś sposób zastąpić leczenie hormonalne jeżeli jest wskazane - jestem po udarze niedokrwiennym mózgu i nie mogę brać takich leków.

    więcej

  • Avatar

    Arimidex a Lyprinol

    Jestem po operacji oszczędzającej raka piersi hormonozależnego. Ortopeda przepisał mi lek pod nazwą LYPRINOL ze względu na bolące kości i stawy (najprawdopodobniej po zażywaniu Arimidexu). Czy mogę LYPRINOL zażywać bez obaw ?

    więcej

  • Avatar

    W jakim czasie chemioterapia od zabiegu

    Czy możliwe jest rozpoczęcie chemioterapii już po 2 tygodniach od zabiegu usunięcia węzłów chłonnych? Dodam, iż miesiąc temu usunięto mi pierś wraz z węzłem wartowniczym, w którym ujawniły się przerzuty.

    więcej

  • Avatar

    Operacja oszczędzająca czy radykalna

    Mam pytanie odnośnie sposobu leczenia. Mam guza inwazyjnego naciekającego, g2, hormozależny, her2 ujemny, ki67 73% . Guz jest o średnicy 33 mm. To tyle z biopsji, teraz czekam na biopsję z węzła wartowniczego i jeżeli będzie czysty lekarze chcą zaproponować chemię przed operacją aby zmniejszyć guza i zrobić operację oszczędzającą ze względu na mój wiek (37lat). Czy w moim przypadku, kiedy ten guz jest aż taki duży, lepiej jednak zdecydować się na całkowite usuniecie piersi, aby później nie było wznowy?  

    więcej

  • Avatar

    Diagnostyka zmiany w płucu

    Witam! Piszę do Państwa z prośbą o poradę. Sprawa dotyczy mojej mamy. W maju w badaniu USG wyszło, że w piersi jest guz oceniony w skali BIRADS na 5. W trakcie dalszej diagnostyki okazało się, że w płucu jest cień i w nadnerczu jest guz (jednak endokrynolog zapewnił, że to kwestia hormonalna). We wrześniu usunięto mamie lewą pierś oraz wycięto węzły chłonne (był widoczny przerzut na jednym węźle). W tym momencie moja mama jest po czwartej, ostatniej chemii (dexorubicinum). Pani doktor przepisała Tamoxifen (mimo tego, że w ankiecie wypisywanej przez moja mamę jest wyraźnie napisane, ze mama ma zaćmę oraz endometriozę) i w MARCU!!!! kazała się mamie zgłosić do poradni, żeby dać mamie skierowania na badania. Na każde pytanie "a co z płucem" moja mama jest zbywana, a temat jest pomijany. Przez okres brania chemii mama miała robioną tylko morfologię. Nie proszę o dyskredytowanie lekarki, która prowadzi moja mamę. Być może wie co robi (choć w internecie znalazłam wiele niepochlebnych opinii na jej temat - głównie od wdów, co dodatkowo mnie przeraża). Proszę o radę co robić? Czy powinnyśmy zasięgnąć porady innego lekarza? Ewentualnie proszę mi napisać jak lekarz - ekspert współpracujący ze strona amazonki.net postąpiłby w przypadku mojej mamy. Boję się ogromnie, bo to moja mama. Tu nie chodzi o wybór farby do włosów czy wyrwanie zęba, a o życie najblizszej mi kobiety. Chcę wiedzieć co w tej sytuacji można zrobic, jakie istnieją opcje i jak przypadek mojej mamy potraktowałby inny lekarz.

    więcej

  • Avatar

    Jaka to zmiana w piersi?

    Dwa lata temu, w wieku 32 lat zachorowałam na raka piersi - rak wieloogniskowy potrójnieujemny. Pomimo badań usg co pół roku nie wykryto raka w porę, zdążył zagnieździć się w węzłach chłonnych. Nie był widoczny ani w usg, ani w mammografii. Wykrycie dlaczego węzełek o średnicy 6 mm jest "dziwny" trochę trwało.... Jestem po leczeniu FAC x 4 i taxol x 12 oraz mastektomii z usunięciem węzłów chłonnych. Obecnie raz w roku mam zlecany rezonans. W ostatnim wyniku (i w przedostatnim również) jest napisane: "W sekwencji dynamicznej badania w obszarze ćw górno-wewn. widoczne jest istotne, niejednorodne wzmocnienie fragmentu miąższu na obszarze 50x22mm. W obrazach mapowanych kolorem i w analizie graficznej zmiana wykazuje cechy łagodne, charakteryzuje ją typ I krzywej wzmocnienia kontrastowego z powoli narastającym sygnałem w kolejnych fazach badania dynamicznego." Zmiany tej nie widać w usg ani w mammografii, nie jest też wyczuwalna w dotyku. Ja odczuwam to miejsce jako ucisk. Żaden lekarz nie zlecił mi dodatkowych badań, nie powiedział co to może być, a biorąc pod uwagę poprzednią sytuację spędza mi ta zmiana sen z powiek. Jakie badania mogę wykonać lub co to może być za zmiana - przed leczeniem jej nie było?  

    więcej

  • Avatar

    Propozycja dalszego leczenia

    Jestem po częściowej resekcji piersi lewej BCT z procedurą węzła wartowniczego. Rozpoznanie to carcinoma lobulare infiltrans mammae G2, pT1c N0(sn). W badaniach immunohistochemicznych ER i PgR obie reakcje silnie dodatnie w ponad 90% komórek nacieku raka (w obu badaniach PS=5,IS=3, CS=8), HER 2-reakcja w nacieku raka ujemna, Ki 67 - reakcja dodatnia w około 10% komórek nacieku raka. Wynik badania histopatologicznego: 2 węzły wartownicze bez zmian nowotworowych, Nie stwierdzono obrazów wrastania guza do naczyń podścieliska piersi, powięź bez zmian nowotworowych. Ognisko średnio dojrzałego, naciekającego raka zrazikowego piersi G2, ELSTON, ELLIS 3+2+3=7 otoczone szeroką strefą rozrostów CLIS. Obrazy raka zrazikowego in situ w wielu miejscach widoczne są też w liniach cięcia operacyjnego nadesłanego materiału - od strony obojczyka (od góry) i od strony łuku żebrowego (od dołu). Jakie leczenie dalsze mnie czeka i ewentualne po jakim czasie od zabiegu? Zabieg był 11 grudnia 2013. Czy coś niepokojącego wynika z zapisu po leczeniu szpitalnym mojego przypadku. Mam 45 lat jestem ogólnie zdrowa, aktywna fizycznie i nikt w mojej rodzinie wcześniej nie chorował na raka piersi.

    więcej

  • Avatar

    Decyzja w sprawie operacji piersi

    W czerwcu wykryto u mnie nowotwór piersi lewej, bez przerzutów do węzłów i odległych. Obecnie został mi 1 cykl chemioterapii, w styczniu mam mieć operację oszczędzającą, potem radioterapię i leczenie antyhormonami. Jednak chcę się zdecydować na mastektomię (większa pewność i mały biust). Jednak moje pytanie dotyczy piersi prawej. W mammografii, która była robiona już po zdiagnozowaniu raka w drugiej piersi, w piersi prawej wyszedł birards 4 i nieliczne mikrozwapnienia. Lekarz zalecił wykonanie rezonansu magnetycznego, który nic nie wykazał. Polegając na badaniu RM jako dokładniejszym, lekarz zalecił tylko badania kontrolne piersi co roku. Ja mam jednak obawy, bo w mammografii jednak coś wyszło (biobsji nie wykonano, w usg wyszły tylko cysty). W związku z tym chcę poddać się mastektomii obustronnej. Czy moja decyzja jest słuszna? Czy będzie to mastektomia prosta (węzły chłonne po zbadaniu wartownika czyste), czy węzły muszą być usuwane? Dodam, że mam 44 lata i mieszkam za granicą. Za 2 dni mam rozmowę na temat operacji,do której chcę sie dobrze przygotować.

    więcej

  • Avatar

    Polimorfizm białka p53

    Pani Doktor, chce nawiązać do wątku profilaktycznego usunięcia piersi. Moja mama zachorowała na raka piersi 9 lat temu, wynik BRCA1 ma dobry, podobnie ja. Moja babcia zmarła na raka jajników w wieku 46 lat. Miałam robione tylko badania w kierunku BRCA1 i p53, gdzie wyszedł polimorfizm tego białka i rozpoznanie: genetyczny rak piersi, płuc i układu pokarmowego (kuzynowie ze strony mamy umierali na raka płuc i jelita grubego). W związku z tym moje pytania: czy białko p53 i polimorfizm tez warunkują i podwyższają zachorowanie na raka piersi i jajników? Czy ten polimorfizm białka p53 może być wskazaniem do usunięcia piersi?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki; korzystanie z zabiegów kosmetycznych

    Jestem amazonką, która jako leczenie uzupełniające dostała w pakiecie chemię AC 4 sztuki, zoladex (3 lata) i nolvadex d (5 lat). Zoladex zakończyłam w sierpniu 2012 r. Moje pytanie dotyczy powrotu miesiączki - czy powróci i jaki jest okres oczekiwania na jej powrót? Dodam , że mam 37 lat i czekam na nią z niecierpliwością. Kolejne pytanie, na które chciałabym przeczytać odpowiedź eksperta, to czy po 4,5 letnim czasie od operacji amputacji piersi i przebytym leczeniu onkologicznym (4x AC, zoladex 36 iniekcji i nolvadex d) mogę korzystać z usług oferowanych przez salony kosmetyczne - chodzi mi o laserowe usuwanie owłosienia oraz o termolipolizę przy użyciu fal radiowych, jak także fotoodmładzanie przy użyciu urządzenia ipl. Chciałabym również znać opinię, co do nastrzykiwania skóry kwasem hialuronowym.

    więcej

  • Avatar

    Czy można korzystać z promieniowania podczerwonego

    Mam 35 lat, w 2009 roku przeprowadzono u mnie zabieg radykalnej mastektomii piersi lewej z rozpoznaniem śluzowego raka piersi (carcinoma mucinosum mammae) G1, T2. Przez 2 lata brałam Zoladex 3.6 mg, co 28 dni razem z Tamoxifenem 20 mg 1 raz dziennie. Obecnie biorę sam Tamoxifen 1 raz dziennie. Czy kobiety po przeprowadzonej mastektomii mogą korzystać z sauny infrared czy raczej tradycyjnej parowej (kardiologicznie nie ma przeciwwskazań)? Chciałabym skorzystać z sauny gdzie wykorzystywane jest promieniowanie podczerwone, nie wiem tylko czy mogę. Dodam, że jestem osobą niepełnosprawną ruchowo (porażenie mózgowe, poruszam się o kulach). A promieniowanie to ma korzystny wpływ na układ ruchowo-mięśniowy. Nie wiem tylko czy przy moim typie raka mogę korzystać z sauny na podczerwień?

    więcej

  • Avatar

    Dłuższe niż 5 lat leczenie Tamoxifenem

    Proszę o rozwianie moich wątpliwości dotyczących dłuższego niż 5 lat okresu przyjmowania tamoxifenu. Operację przeszłam w maju 2007 roku, potem chemioterapia FAC, od października hormonoterapia Zoladex + Aromek przez 8 miesięcy zamieniony później na Tamoxifen (jak się okazało Aromek nie powinien mi być podawany). Dokładnie rok temu minęło 5 lat hormonoterapii, więc na wizycie kontrolnej spytałam się czy to już koniec. Pan doktor zasugerował mi, żeby przedłużyć leczenie do 7 lat, bo takie są najnowsze zalecenia. Rok później trafiłam do innego lekarza, który z kolei stwierdził, że właściwie koniec mojego leczenia Tamoxifenem. Ginekolog, u którego kontroluję się co pół roku powiedział, że najlepiej jakbym brała go do końca życia. Mogę tylko dodać, że estrogeny były ujemne, a progesteron dodatni, guz G2, 13mm x 20mm, 1 węzeł zajęty, miesiączkowałam do 2 chemii regularnie, od tamtego czasu brak okresu. Mam lat 47. Tamoxifen znoszę dobrze, endometrium w normie, tylko problemy z cystami na jajnikach. Nie wiem co dalej mam robić. Proszę uprzejmie o opinię

    więcej

  • Avatar

    Zbyt długa diagnostyka

    Mam 32 lata. 27 listopada miałam biopsje cienkoigłową w COZL w Lublinie. Wyszły komórki atypowe prawdopodobnie rakowe, następnie dostałam skierowanie na mammografie (16 grudnia na cito). Opis: w kwadracie dolno-wewnętrznym skupiska mikrozwapnień w obszarze 33x40 mm. Skóra wolna. Pojedyncze węzły chłonne w lewym dole pachowym. W uzupełniającym badaniu USG w piersi lewej na godz. 8 ok 2 cm od otoczki niespecyficzny obszar o mieszanej echogeniczności o wym. 17x7 mm. BIRADS 5. Zrobiono mi, tego samego dnia, biopsję gruboigłową i cienkoigłową. Na wyniki mam czekać do 30 grudnia. 8 stycznia mam mieć robione limfoscyntografię i oznaczanie wartownika. Jeżeli dobrze wszystko zrozumiałam. Mam pytanie: czy nie za długo to wszystko trwa i jest rozciągnięte w czasie? Czy nie powinien być już zaplanowany zabieg operacyjny mający na celu usunięcie zmian itd.?

    więcej

  • Avatar

    Wysypka i temperatura

    Moja mama ma 64 lata, 6 września przeszła operację usunięcia lewej piersi wraz z węzłami. Opis wyniku badania: wg Elstona Ellisa 3+3+3=9 (GIII). 25 mitoz/10 HPF p T 2 N O. Brodawka sutkowa bez cech nacieku nowotworowego. E-kadheryna (+), receptory P (-), E (+), Ki 67 (dodatni w 80% komórek nowotworowych), HER-2 (1+) Lymphonodulitis reactivia No XI. Opis makroskopowy: sutek z dołem pachowym o wym. 30x16x5 cm, skóra o wym. 22x5 cm, waga 925g.,w górnym zewnętrznym kwadracie guz śr. 4,5cm oddalony 5 cm od obojczyka, 8 cm od dołu, 15 cm od mostka, 6 cm od dołu pachowego, 2 cm od podłoża. Po czerwonej chemii wystąpiła zakrzepica żył głębokich oraz utrzymuje się wysypka oraz temperatura, mama dostała encorton na wysypkę ale nie wiemy jaka jest jej przyczyna.

    więcej

  • Avatar

    Leczenie hormonalne a Flumycon

    Witam, jestem w czasie hormonoterapii (Zoladex+Tamoxifen). Ze względu na drożdżakowe zmiany paznokcia u stopy dermatolog zalecił mi przyjmowanie Flumyconu przez ok pół roku, sugerował też stosowanie Orungalu, gdyby nie pomógł Flumycon. Czy w mojej sytuacji mogę brać te leki?

    więcej

  • Avatar

    Moczenie skóry w trakcie radioterapii

    Chciałabym wiedzieć dlaczego nie można moczyć skóry podczas radioterapii? Czym to grozi i czy może mieć jakiś negatywny wpływ na leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Czy jest szansa na podanie Zomety

    Moja mama cierpi na zaawansowanego raka piersi z przerzutami do kości i wątroby. Na kości dostawała wlewy pamifosu 90, jednak miało to miejsce już wtedy, kiedy mama skarżyła się na silne bóle nóg i trudności w chodzeniu. Wydaje się, że pamifos nie pomógł. Choroba postępuje, teraz mama leży w szpitalu na oddziale paliatywnym ze złamaniem kości udowej. Lekarze mówią, że nic już nie da się zrobić. Dopiero teraz dowiedziałam się o leku takim jak zometa. Dlaczego żaden lekarz nie zaproponował mamie zomety, która jest nowsza generacyjnie od pamifosu? Jakie warunki należy spełnić, by dostać zometę? Czy w przypadku mamy jest jeszcze na to szansa? Bardzo proszę o pomoc i dziękuję za poświęcony czas.  

    więcej

  • Avatar

    Opóźnione podanie Herceptyny

    Mam 54 lata. W lipcu w operacji oszczędzającej usunięto mi 1,5 cm raka, G2, hormonozależnego, HER-2 +++, Ki67 <16 oraz 11 węzłów. Węzły bez przerzutów. Myślałam że nie jest tak źle. Ale po przeczytaniu informacji na temat her dodatniego zaniepokoiłam się. Nie rozumiem co jest gorsze G3 czy G2 i her dodatni, Ki67 <16). Lekarz jest optymistą. Dostałam 4 wlewy chemii AC, teraz zaczynam radioterapię, a w perspektywie hormony i herceptynę, ale dopiero po operacji ginekologicznej - czyli za kilka miesięcy ( mam mięśniaki, endometrium 18cm, więc lekarz sugeruje jak najszybsze usunięcie wszystkiego). Pierwotna wersja to była herceptyna od razu, jeszcze przed operacją. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Bardzo proszę o odpowiedz.  

    więcej

  • Avatar

    Rozbieżność w wyborze chemioterapii

    Jestem po operacji raka piersi. W badaniu hist-pat napisano carcinoma lobulare invasium śr 1,2cm, G2. W preparatach parafinowych: carcinoma E-cadherin (-), receptory estrogenowe (-), progesteronowe (-), Her-2/neu(-). Przebadano łącznie 19 węzłów, w żadnym nie stwierdza się przerzutów raka. Była radioterapia na pierś, bez chemii. Po trzech latach zmiana w bliźnie pod pacha - obraz morfologiczny odpowiada invasive carcinoma of no special type (NST) .Należy przyjąć, że zmiana ma charakter przerzutowy. Jestem po konsultacji u dwóch onkologów. Jeden zaleca 6 cykli chemii czerwonej absolutnie bez taxanow, drugi mówi o taxanach i neguje opinie pierwszego. Mam 44 lata, zrobiłam tk klatki piersiowej, tk jamy brzusznej, mammografę. Wszystko jest ok, mam jeszcze zrobić scyntygrafię kości, ale 17 grudnia. Jestem zdrowa. Bardzo proszę o informację, bo nie wiem komu mam ufać. Jestem zalamana tą diagnozą i musze sama podjac decyzje.

    więcej

  • Avatar

    Jaki schemat chemioterapii

    Jestem po operacji raka. W badaniu hist-pat napisano carcinoma lobulare invasium śr 1,2cm, G2. W preparatach parafinowych: carcinoma E-cadherin(-), receptory estrogenowe (-), progesteronowe (-), Her-2/neu(-). Przebadano łącznie 19 węzłów, w żadnym nie stwierdza się przerzutów raka. Była radioterapia na pierś, bez chemii. Po trzech latach zmiana w bliźnie pod pacha - obraz morfologiczny odpowiada invasive carcinoma of no special type(NST) .Należy przyjąć, że zmiana ma charakter przerzutowy. Jestem po konsultacji u dwóch onkologów. Jeden zaleca 6 cykli chemii czerwonej absolutnie bez taxanow, drugi mówi o taxanach i neguje opinie pierwszego. Bardzo proszę o informację, bo nie wiem komu mam ufać. Jestem załamana tą diagnozą i musze sama podjac decyzje.

    więcej

  • Avatar

    Wynik badania histopatologicznego

    Proszę o interpretację otrzymanego wyniku badania histopatologicznego po biopsji oraz jeśli to możliwe krótki opis przewidywanego leczenia i rokowania. Carcinoma ductale invasium G 2 et carcinoma ductale in situ. Microcalcificationes. Receptory estrogenowe i progesteronowe dodatnie po 8 pkt wg Allred każdy. HER 2 dodatni(3+). Ki67< 10% Podtyp biologiczny luminalny B (HER 2 dodatni)

    więcej

  • Avatar

    Wynik badania trzustki

    Trzon i ogon trzustki małe, zanikowe bez zmian ogniskowych z zaznaczonym przewodem Wirsunga. W rzucie dolnego bieguna głowy trzustki zmiana tu wielkości ok. 25X35mm, przylegająca ściśle do części zastępującej i zagięcia dolnego XII-cy, które wykazują cechy naciekania. Trzon i ogon trzustki małe-zanikowe, bez zmian ogniskowych, z zaznaczonym przewodem Wirsunga. W nad- i śródbrzuszu po stronie prawej oraz w przestrzeni przyaortnej węzły chłonne powiększone do ok. 20mm. Co to znaczy? Czy mam spodziewać się najgorszego? Jeśli tak, to ile czasu mi zostało?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    U mojej mamy we wrześniu 2012 roku zdiagnozowano nowotwór piersi prawej. Wynik Badania Cytologicznego: Rodzaj materiału: biopsja struktury w piersi prawej na godz.9 Rozpoznanie patomorfologiczne: Atypowe komórki nabłonka gruczołowego sutka w skupiskach i strzępach oraz skąpa wydzielina białkowa w tle. Wniosek: Zmiana nabłonkowa złośliwa sutka prawego. Wynik Badania Biopsyjnego Rozpoznanie kliniczne: rak piersi prawej Rodzaj badania: histopatologiczne Rozpoznanie: Carcinoma ductale G2 invasium mammae- wycinek Badanie receptorów i HER-2 w toku. Wynik Badania Biopsyjnego Rodzaj materiału: 1.kwadrat dolny zewnętrzny 2.margines dolny 3.margines przyśrodkowy 4.margines górny Rozpoznanie kliniczne: Ca ductale G2 Invasium Rodzaj badania: histopatologiczne Rozpoznanie Opracowanie makroskopowe materiału 1.Fragment miąższu sutka 7x7,5x2,5 cm ze skórą 4,5 x1,5 cm Na przekroju z guzem 1,5x1,5x2 cm położonym 2 cm od linii cięcia w dnie, 2 cm od skóry, 1,5 cm od linii cięcia od strony brodawki i 2 cm od linii cięcia bocznej. Carcinoma ductale G2 invasium ( NST wg WHO2012) partim carcinoma ductale in situ ( typ comedocarcinoma, sitowaty i lity stanowiący około 30% utkania guza) mammae dextri. Guz o maksymalnym wymiarze 2 cm, usunięty doszczętnie. W wyniku pobranym z bocznej linii cięcia chirurgicznego stwierdza się ognisko kanceryzacji usunięte w granicach zdrowych tkanek. Fragment tkankowy 4,5x3x2 cm, makroskopowo bez wyraźnych zmian ogniskowych. Dysplasia beniga mammae. 3.Fragment tkankowy 4,5x2,5x2 cm. Ogniskowo ze zmianą makroskopowo o charakterze łagodnej dysplazji. W wycinku z marginesu przyśrodkowego stwierdza się ognisko średnicy <0,1 cm atypowego rozrostu wewnątrzprzewodowego, usunięte w granicach zdrowych tkanek p63(+), SMA (+) 4. Fragment tkankowy 4x3,5x1¸makroskopowo bez wyraźnych zmian ogniskowych. Dysplasia benigna mammae pT1cNO(sn) Wynik badania biopsyjnego Rodzaj materiału: węzeł chłonny wartownik Rodzaj badania :histoptologiczne Rozpoznanie Badanie śródoperacyjne: Dwa węzły bez przerzutów nowotworowych. Mama miała zabieg oszczędzający BCS z SLNB. Przeszła leczenie uzupełniające: Chemioterapia uzupełniająca wg prog Ac ( 4 cykle) : Doxorubicin 106 mg iv d.1, Cyklofosfamid 1062 mg ivd.1 1,5 miesiąca leczenia promieniami (naświetlania) - radioterapia uzupełniająca fotonami 6MV na obszar piersi prawej do dawki 50,0 Gy/p.ref po 2,0Gy z podwyższeniem dawki na obszar loży guza w piersi prawej do 64,0Gy/p.ref po 2,0Gy Zakwalifikowana do hormonoterapii uzupełniającej ( Tamoxifen 20 mg/d przez 5 lat) Wynik badania poziomu receptorów: ER:100% komórek/3+, TS8/8(pozytywny) PR:20% komórek/3+, TS6/8 (pozytywny) HER-2:1+(negatywny) LZH:1RX:2 Pani doktor, mam kilka pytań: 1. Jakie są rokowania w tego typie nowotworu? 2. Czy zastosowane leczenie jest według pani właściwie? 3. Jaki wpływ na rokowanie mają te podane przeze mnie wyniki receptorów? 4. Proszę o przetłumaczenie słów: Dysplasia beniga mammae Carcinoma ductale G2 invasium ( NST wg WHO2012) partim carcinoma ductale in situ G3 ( typ comedocarcinoma, sitowaty i lity stanowiący około 30% utkania guza) mammae dextri

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie jest dobrze dobrane

    Jestem po amputacji lewej piersi oraz węzła wartownika. Mój wynik histopatologiczny: Rozpoznanie: Carcinoma intraductale et carcinoma ductale infiltrans, Bloom II. W wycinkach pobranych z miejsca po mammotomii na powierzchni 15x12 mm stwierdza się utkanie raka wewnątrz przewodowego. Zmiana usunięta z marginesem około 7 mm od strony powięzi (pozostałe marginesy w opisie makro). Obok makroskopowo widocznego krwiaka oraz w wycinku z kwadrantu dolnego wewnętrznego widoczne są ogniska raka naciekającego na powierzchni średnicy około 5 mm każde. Na przekrojach na granicy kwadrancie górnych widoczne gwiazdkowe zaciągnięcie miąższu średnicy około 12 mm z przylegającą prawdopodobnie lożą średnicy 3 mm. Pozostały miąższ sutka ziarnisty z licznymi torbielami wypełnionymi gęstą zielonkawą treścią. Węzeł wartowniczy bez zmian. Dzisiaj odebrałam wyniki receptorów: ER +++ reakcja w >80% komórek - w skali Remmele st. XII, PR +++ reakcja w >10% komórek w skali Remmele st. VInHER-2 - reakcja ujemna, Ki 67 indeks proliferacyjny Ki67 w przedziale 14-20 % Z tym wynikiem zostałam skierowana do lekarza od chemii, lekarz ten po obejrzeniu wyników powiedział, że u mnie wystarczającym leczeniem będzie branie przez 5 lat Tamoxifenu, tylko wcześniej zapytał czy nie mam zakrzepów. Zakrzepów nie mam, ale od wielu już lat moje enzymy wątrobowe są stale podwyższone i nawet ginekolog stara się nigdy nie dawać mi leków hormonalnych. Proszę mi odpowiedzieć, czy przy takich wynikach jest Pani zdaniem dobrze dobrane leczenie ponieważ jestem laikiem ale mam co do tego wątpliwości i strasznie się boję.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników

    Proszę o interpretację wyników. Jakie formy leczenia podjęliby Państwo w tym przypadku? Pacjentka lat 51 (przed menopauzą). Miejsce pobrania: gruczoł piersiowy. Rozpoznanie kliniczne: Nowotwór złośliwy (ćwiartka górna wewnętrzna sutka). Rozpoznanie: 309548/01- guz gruczołu piersiowego - Carcinoma ductale infiltrativum mammae. Bloom II. G-2. Max.diam. 2,1 cm. pT2 02-07- granice linii cięcia i skóra - Tela carcinomatosa absynt. 08 - węzeł wartowniczy „wartownik" - Lymphadenitis chronica. Materiał przebadano seryjnie. pN0(sn-) (i-) IHC: odczyn z CKAE1/AE3 - ujemny Wynik badania poziomu ekspresji receptorów nr 8549: ER: (++) w około 80% komórek neo. IS2 PS5 TS7 /status dodatni/. PGR: (+++) w około 70% komórek neo. IS3 PS5 TS8 /status dodatni/. HER 2: (2+) w/g Ventana /status graniczny/. Indeksprofiferacyjny Ki 67 MIB 1 dodatni w ok. 20% komórek raka. 08- węzeł chłonny wartownik - fragment tkankowy o wymiarach 2x2x1,7 cm. Na przekrojach w tkance tłuszczowej obecny jest oznaczony zielonkawym barwnikiem otorebkowany węzeł chłonny o wymiarach 1,3x1x1 cm. Na przekrojach węzeł chłonny barwy beżowej i zielonkawej, częściowo barwy żółtawej - stłuszczały. Badanie INTRA nr 309547 z dnia 14.10.2013. Zlecono badanie fish. Choroba towarzysząca nadczynność tarczycy - Choroba Gravesa-Basedowa.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 26 lat. Jestem po chemioterapii 4 kursy AC. Teraz w trakcie radio. Rozpoznanie: Carcinoma ductale invasium G2, mammae sinistrae 1cm, Fish ujemny, ER+ 7pkt, PgR+ 6pkt, Ki67+ w 1%. W loży jeszcze 2 małe ogniska <1mm. Wynik badania węzła wartowniczego: tkanka tłuszczowa bez zmian nowotworowych, utkania węzła chłonnego nie stwierdza się. Z tego co zrozumiałam to nie wiadomo czy węzeł jest czysty bo go nie znaleziono w materiale. Dodam, że usg brzucha rok temu było dobre, a teraz mam w prawym płacie wątroby niejednorodne ognisko hyperogenne 10x8mm - możliwy naczyniak. Czekam na TK. Do tego dochodzi uszkodzenie chrząstek kolanowych (ból) + woda w kolanach po chemii i bóle kręgosłupa (RTG dobry). Skąd wiadomo czy nie mam węzłów zajętych i czy tej chemii nie było za mało? Lekarze nie dają mi jednoznacznych odpowiedzi. Czy powinnam starać się o badanie PET i czy mam do tego wskazanie? Nie chciałabym za kilka lat obudzić się z przerzutami.

    więcej

  • Avatar

    Miesiączka po zakończeniu leczenia hormonalnego

    Mam 43 lata. Zachorowałam na raka piersi 6 lat temu. Wtedy to przed operacją usunięcia piersi przeszłam 4 cykle chemioterapii FAC, po operacji 6 kursów leczenia Docetaxelem i radioterapię. Wynik badania histopatologicznego: Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt (G1), receptory estrogenowe 40%++ (6pkt), receptory progesteronowe 30%++(5pkt). Przez 5 lat byłam leczona Tamoxifenem i Zoladexem. W lutym br. po 5 latach wszystko odstawiono mi, a po 4 miesiącach od odstawienia leków powróciła mi miesiączka. Wszystkie inne badania jakie wykonuję tj.: USG jamy brzusznej i piersi, mammografia i rtg płuc są dobre. Mam pytanie, czy przy takiej zależności hormonalnej tego typu nowotworu miesiączka nie stwarza w tej chwili zagrożenia nawrotu choroby, czy lepszym i korzystniejszym rozwiązaniem byłoby przezornie wyciąć jajniki i macicę? Obecnie miesiączki są już nieregularne i widać, że powoli wchodzę w stan menopauzy. Świadczą o tym badania u ginekologa typu histopatologia endometrium. Proszę o poradę

    więcej

  • Avatar

    Czy bezpieczne jest czekanie na kolejne badanie

    Pani Doktor, w 2011 roku zdiagnozowano u mnie raka przewodowego in situ lewej piersi. Przeszłam operację oszczędzającą, następnie chemioterapię (6 cykli co trzy tygodnie) i radioterapię ( 25 naświetlań). Po roku w czasie badania kontrolnego dostrzeżono zmianę w obrębie poprzednich cięć. Nastąpiło docięcie piersi w związku z tym, że w badaniu pobranego materiału w procesie mammotomu ujawniono komórki. Badanie materiału z operacji jednak już nie wskazało komórek nowotworowych. Obecnie przyjmuję Tamoxifen. Przechodzę co trzy miesiące kontrolę łącznie z wykonanymi w międzyczasie badaniami USG piersi, jamy brzusznej, scyntygrafii kości, prześwietlenia klatki piersiowej i badanie krwi. Wszystko było bez niepokojących zmian. W przypadku USG piersi wykonanym 13 listopada br. mam następujący wynik: Na granicy kw. górnych piersi lewej, ciągnący się od blizny skórnej podłużny obszar zaburzonej echostruktury z drobną przestrzenią płynową 4 mm i obrzękiem tkanki podskórnej. Całość obrazu może odpowiadać zmianom pooperacyjnym (martwica tłuszczowa) i po radioterapii, wskazana jednak nieodległa kontrola USG. Poza tym bez zmian ogniskowych litych i torbielowatych. Doły pachowe bez uchwytnej limfadenopatii. BIRADS 3. Pani Doktor trochę mnie to niepokoi i budzi strach, czy powinnam czekać na kolejne badanie? Boję się bezczynności. W styczniu będę miała mammografię i kolejne USG (zawsze na USG u mnie były bardziej widoczne zmiany niż w mammografii).

    więcej

  • Avatar

    Odmowa leczenia Herceptyną

    Mama chorowała na raka piersi HER2 +++ 16 węzłów zajętych, guz ponad 1 cm. Odmówiono mamie Herceptyny, co teraz? Dodam jeszcze, mama przeszła operację, 8 chemii czerwonych i 20 naświetlań. Co mamy robić, do kogo się zwrócić o pomoc?

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest mammografia

    Mammografia z 2010 r prawidłowa. Po badaniu 6.11.br USG, wynik "nieostro odgraniczona lita podejrzana zmiana w lewej piersi 9x8 mm, powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdza się". Skierowanie na BACC, wynik 20.11: m.in. "w rozmazach liczne duże i małe gniazda, układy brodawkowate, beleczki, grupy komórek z cechami małej atypii, mikrozwapnienia, limfocyty, fragmenty włóknistego podścieliska, obraz cytologiczny przemawia za zmianą rozrostową z atypią komórek C-4" - w zaleceniu dalsza diagnostyka. Dostałam się cudem wczoraj do poradni onkologicznej - pani doktor na moją wzmiankę o biopsji mammotomicznej powiedziała, że biopsję mammotoniczną robią najczęściej w przypadku stwierdzonych zmian łagodnych, a w moim przypadku (wynik z BACC C4- gdy jest prawdopodobieństwo jednak nowotworu), gdyby usunięto guzek w biopsji mammotonicznej i okaże się, że to rak, to jak chirurg wykona później wycięcie marginesu guzka? A biopsja mammotoniczna da wg niej taki wynik jak gruboigłowa (czytałam później, że jednak nie bo materiału jest podobno więcej). Ale pewnie ze względu na koszt badania - dostałam skierowanie na biopsję gruboigłową i mammografię ( na 4.12 cito), wynik z biopsji dopiero za 3 tyg. czyli po świętach. A jak się okaże, że wynik będzie nadal z nr 4 (to już moje pytanie po wizycie, bo poczytałam o oznaczaniu wyników) wtedy dopiero mammotoniczna i kolejny miesiąc w diagnozowaniu? Dowiedziałam się również, że biopsja chirurgiczna też nie jest wykonywana bez gruboigłowej, a jeśli nawet, to przy wyniku "rak", druga operacja musiałaby być na węzeł chłonny, więc po co 2-krotnie obciążać organizm? No więc wzięłam skierowania i mam duże wątpliwości, czy pani doktor prezentuje najnowsze podejście do tematu - nie wiem co robić.

    więcej

  • Avatar

    Rozbieżne decyzje o leczeniu

    Witam serdecznie, U mojej Mamy (58) zdiagnozowano raka piersi prawej, naciekającego w stadium bardzo zaawansowanym. Wynik biopsji: T4b N2 "nottingham combined hisstologic grade 2 (tworzenie cewek-2 pkt. polimorfizm jąder-2 pkt., aktywność mitotyczna wynosi okolo 10 figur podziału/ 10HPF-2 pkt., łącznie 6 pkt), kategoria diagnostyczna: B5 (zmiana złośliwa), stwierdzono cechy inwazji naczyń". Receptory: silna ekspresja receptora estrogenowego - 70 % komórek / - silna ekspresja receptora progesteronowego - 60 % kom, HER2 dodatni na +++. Podtyp molekularny: luminalny B (wiem, ze to bardzo, bardzo źle). Dzisiaj w Centrum Onkologii w Krakowie podjęto decyzje o leczeniu Tamoxifenem (60 tabletek), po miesiącu kontrola, jeśli nie będzie poprawy, wtedy Pani Doktor rozważny chemioterapię (choć może miała na myśli herceptyne?). Drugi lekarz stwierdził, że na herceptynę jest już raczej za późno, ale dokona stosownych badan; jeśli nie uda się - leczenie paliatywne. Istnieje prawdopodobieństwo przerzutów do płuca lewego i kości (to zweryfikują badania). Czy mogłaby Pani Doktor wskazać nam drogę, która wydaje się być Pani bardziej właściwa...? Z czego wynika rozbieżność w decyzji o leczeniu? Czy ten przypadek jest absolutnie beznadziejny? Bardzo proszę o odpowiedź, naprawdę nie mamy pojęcia co robić....

    więcej

  • Avatar

    Zaawansowany rak piersi - możliwości leczenia

    Dzień dobry, Piszę w imieniu mojej mamy, u której w 2010 r wykryto raka piersi. Mama ma obecnie 52 lata. Do rozwoju tej choroby przyczynił się w bardzo dużym stopniu lek hormonalny, przepisany mamie przez ginekologa (Rigevidon). Praktycznie od początku zażywania tego leku pojawiły się dolegliwości: osłabienie, ból pleców. A najgorsza była zmiana w piersi. Pojawił się łuk. Mama ze strachu przed diagnozą dopiero po jakimś czasie pokazała lekarzowi, co się dzieje z piersią. Lekarz podejrzewał nowotwór. Mama niestety podjęła leczenie dopiero w marcu 2011 roku. Dotychczasowe leczenie : badanie hist- pat : carcinoma ductale invasivum ER (+) PR (+) w 75% HER 2 - UJEMNY, stopień zaawansowania T4 N3 Mx (marzec 2011), chemioterapia (6xFEC100 + taxotere), pojawiły się przerzuty do kości, paliatywna radioterapia, hormonoterapia (tamoxifen), nastąpiła progresja - rozsiew do wątroby, chemioterapia navelbina +5 Fu progresja miejscowa, chemioterapia cisplatyną w monoterapii, progresja, hormonoterapia faslodex, chemioterapia gemzar w monoterapii Niestety, w sierpniu tego roku mama zakończyła leczenie na oddziale onkologii klinicznej. Powiedziano, że wyczerpane zostały wszystkie schematy leczenia. Od września mama jest pod opieką hospicjum domowego. Z uwagi na przerzuty do kości i trudności w poruszaniu się (ból i sztywność nogi) mama brała również wlewy pamifosu 90, niestety, ostatnio z uwagi na słaby wapń nie może otrzymać wlewu. Leki, jakie mama przyjmuje : MST Continus 60, Doxepin, opatrunki z betadine (owrzodzenie, rana na piersi). Moje pytanie brzmi: czy można jeszcze coś zrobić, przedłużyć życie, czy istnieje jeszcze jakaś możliwość? Bardzo proszę o odpowiedź, dziękuję za poświęcony czas.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji gruboigłowej

    Proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego po biopsji gruboigłowej oraz jeśli to możliwe schemat odpowiedniego leczenia. Wyniki otrzymałam 13.11.2013r. Rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma ductale invasium G2 et carcinoma ductale in situ. Microcalcificationes. Receptory estrogenowe i progesteronowe dodatnie po 8 pkt wg Allred każdy. HER 2 dodatni (3+). Ki67 < 10% Podtyp biologiczny luminalny B ( HER 2 dodatni) Dziękuję  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku TK

    Szanowna Pani Doktor Mam ogromną prośbę o pokierowanie leczeniem mojej 83-letniej Mamy, której wynik TK właśnie odebrałam. Mama mieszka w Warszawie. Do jakiego specjalisty ma się udać? Badanie TK zaordynował wspaniały specjalista leczenia bólu, który obecnie jest na urlopie. Co oznacza wynik badania? Czy to jest nowotwór? Jakie jest postępowanie? Oto opis badania TK: Po stronie lewej: patologiczne złamanie tylnego odcinka 9. żebra z masą lekko-tkankową wokół niego. Kolejne patologiczne złamanie w obrębie tylnego odcinka 7. żebra z guzkowym pogrubieniem opłucnej na tym poziomie. Pogrubienie opłucnej również na poziomie tylnego odcinka 8. żebra - obraz zmian meta. Pozostałe żebra po stronie prawej i lewej bez cech złamania, bez innych zmian podejrzanych o meta. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk płucnych niepowiększone. Drobne blizny poswoiste w szczytach. Zmiany bliznowate, najpewniej pozapalne u podstawy płuc, większe po lewej stronie. Poza tym miąższ płucny bez zagęszczeń, bez guzków podejrzanych o meta. Na granicy badania w nadbrzuszu nieprawidłowa masa guzowata - do dalszej diagnostyki. Guzek nadnercza lewego - 13 mm. Z góry dziękuję za pomoc. Z wyrazami szacunku K. P.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie w rozsianym raku piersi

    Moja siostra ma raka piersi z rozsiewem na kości i płuca. Jaka jest możliwość leczenia, jaka jest szansa wyleczenia, czy w ogóle jest szansa? Jeżeli muszę się przygotować na najgorsze to chciałabym się dowiedzieć. Jeżeli jest to możliwe, ile czasu zostało mojej Siostrze? Jak zmniejszyć ból?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a inne leki

    Mam niedoczynność tarczycy, zażywam Eutyrox 100. Onkolog zapisał mi Tamoxifen. Czy moge te dwa leki stosować.? Na noc łykam tabletki Trittico 150mg. Czy ma to wpływ na leczenie onkologiczne Tamoxifenem?

    więcej