Nasz Ekspert

Avatar

Dr n. med. Maria Górnaś

 Specjalista onkologii klinicznej i radioterapii onkologicznej, radiolog

Absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie.

Przez ponad trzydzieści lat pracowałam w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie początkowo jako asystent w Oddziale Radioterapii prowadzonym przez ś.p. doc. dr hab. Władysława Nowakowskiego, następnie w latach 1993 – 2004 jako kierownik Pracowni Patologii Sutka Kliniki Onkologii prowadzonej przez prof. dr hab. Cezarego Szczylika, którą to Pracownię zorganizowałam, następnie do czerwca 2010 jako adiunkt i kierownik Oddziału Kobiecego tejże Kliniki Onkologii.

Od września 2010 pracuję w Szpitalu Specjalistycznym im. Św. Rodziny początkowo jako konsultant onkologii klinicznej, a od 01.05.2011 jako lekarz kierujący Pododdziałem Chemioterapii Oddziału Chirurgii Onkologicznej.

Jestem autorką wielu publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz wykładów i innych aktywności edukacyjnych dla lekarzy, farmaceutów i pielęgniarek zakresu onkologii, przede wszystkim dotyczących raka piersi i raka jajnika. 

W swoim dorobku mam także bardzo wiele publikacji popularnych i popularno-naukowych przeznaczonych zwłaszcza dla chorych na nowotwory, za które zostałam uhonorowana tytułem „Rzecznika Chorych na Raka”.

Od wielu lat jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Onkologicznego (PTO) i Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (PTOK).

  • Avatar

    Czy proponowane leczenie jest wystarczające

    Biopsja gruboigłowa: tkanka gruczołu piersiowego z naciekiem raka, prawdopodobnie wysokiej dojrzałości (G1); ER i PgR - obie reakcje silnie dodatnie praktycznie w 100% (w obu badaniach PS=5, IS=3, CS=8), HER2 - reakcja w nacieku raka ujemna, Ki67 - reakcja dodatnia w ok 5% komórek. Jestem po operacji oszczędzającej z procedurą węzła wartowniczego, przyjmuję Tamoxifen (5 lat) oraz czekam na radioterapię (25). Wynik histopatologiczny pooperacyjny zawiera chyba mało istotnych informacji (z wyniku biopsji) i, nie znajduję potwierdzenia hormonozależności guza, HER2, i wartości Ki67. Czy to znaczy, że badanie po operacji potwierdziło w 100% wynik biopsji? Czy mogę domagać się dookreślenia wyniku pooperacyjnego? Podaję wynik: Fragment tkanki o wymiarach 5,5 x 4x 3,5 cm z obecnością kotwicy. Na przekroju, w okolicy grota, widoczny spoisty guzek o gwiazdkowatym przekroju, oddalony o ponad 5 mm od brzegów chirurgicznych materiału. Mikroskopowo widoczne 8 mm ognisko naciekającego raka przewodowego piersi o wysokiej dojrzałości (G1), Elston, Ellis 1+2+1=4. Nie stwierdzono wrastania guza do naczyń podścieliska piersi. Nadesłano węzły chłonne wartownicze, materiał przebadano w całości. Mikroskopowo widoczne 2 węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Podsumowanie: Carcinoma ductale infiltrans mammae G1, pT1b N0(sn). Proszę o opinię, czy proponowane leczenie jest wystarczające. Mam 54 lata, 5 lat po menopauzie, w rodzinie nie było dotąd przypadków raka piersi lub dolnych dróg rodnych. Mam wątpliwości, czy leczenie tamoxifenem okaże się skuteczne, od lekarza nie dowiedziałam się, i w jaki sposób sprawdza się jego skuteczność badaniami kontrolnymi? Obawiam się wystąpienia guzków w drugiej piersi. W jakim stopniu jest to w moim przypadku prawdopodobne? Czy powinnam wykonać badania genetyczne, ze względu na uspokojenie córki?

    więcej

  • Avatar

    Odroczenie podania chemioterapeutyku

    Choruję na nowotwór piersi. Jestem po operacji oszczędzającej i obecnie po pierwszym wlewie AC (Adriamycyna, dawka 99 mg i Cyklofosfamid, dawka 990 mg) trzy tygodnie temu. Mam zaplanowane 4 takie cykle. Dziś miał odbyć się drugi cykl, niestety morfologia krwi nie była dobra i mam odroczony wlew. Niestety nie znam dokładnych wyników, lekarz poinformował mnie tylko, że mam słabe białe krwinki. Nie przepisał nic na poprawienie sytuacji. Mam zgłosić się na wyniki badań krwi za 7 dni. Lekarz nie poinformował mnie czy odbędzie się wówczas kolejny wlew chemii. Martwię się czy bez wsparcia wyniki same się poprawią. Czy mogę temu zaradzić?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Od jakiegoś czasu cyklicznie bolały mnie piersi (w połowie cyklu), szczególnie jedna. Wyczułam w niej zgrubienia, wykonałam dwukrotnie usg. Pierwsze wykazało poszerzone przewody mleczne (usg wykonane w czasie miesiączki), drugie nie wykazało nic - tzn. są do gruczoły. Dodam, że mam małe piersi. Karmiłam piersią prawie dwa lata, skończyłam w lipcu ubiegłego roku. Ginekolog określił przyczynę jako zmiany hormonalne, prolaktyna jest jednak w normie. Czy spokojnie mogę czekać na kolejne kontrolne usg, które mam wykonać za pół roku?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Proszę o interpretację mojego przypadku i jeśli można o opinie w sprawie dalszej terapii. Mam 58 lat, 30 maja 2016 r. wykryto u mnie raka piersi prawej C.50.5. W czerwcu miałam amputację prostą piersi prawej SNB pachy prawej. Intra. Usunięcie ukł. chłonnego pachy prawej. Węzły wartownicze - przerzut raka w pięciu węzłach. Dostałam 4 cykle chemioterapii AC oraz 12 cykli paclitaxel. Po czym skierowano mnie na radioterapię radykalną, jednak nie wykonano jej, ponieważ wykryto u mnie w badaniu PET rozsiew choroby zasadniczej do kości, do powłoki klatki piersiowej z żebrami oraz do węzłów śródpiersiowych obustronnie. Uwidoczniono bardzo liczne ogniska patologiczne wychwytu radioznacznika, opisano w 9 miejscach. Zrezygnowano z podawania chemii, pozostałam przy hormonoterapii, którą stosuję od 22 lutego (etruzil 2,5 mg/dobę). Prosze o opinię czy zastosowano prawidłową terapię. Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Czy należy czekać na wynik badania FISH

    Moja mama (65 lat) miała wykonaną operację oszczędzającą 27.02.2017. Wycięto całego guza o wymiarach: 2x2x2.5 cm z zachowaniem czystych marginesów. Zbadano węzeł wartowniczy - czysty. Wyniki badania histopat. po operacji: ER+, PgR +, Her2 (2+) - granicznie pozytywny, ki67: 20-30%. Zlecono chemię 4xAC (pierwszy wlew 31.03), następnie radio i hormonoterapię. Wiemy, że zlecono badanie FISH, ale wciąż nie ma wyniku. Mama jeszcze nie oswoiła się z myślą o chemioterapii. Czy mama ma czekać z podpisaniem zgodny na chemię aż będzie wynik FISH? Czy w tym przypadku może on zmienić schemat leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mam 56 lat. W lutym br. miałam mastektomię prawostronną z procedurą węzła wartowniczego. Wynik badania histoptalogicznego: Nadesłany materiał z oligobiopsji zmiany prawej piersi przebadano w całości. Mikroskopowo widoczna tkanka gruczołu piersiowego z naciekami raka o średniej dojrzałości (G2). W badaniach immunohistochemicznych: ER - silnie dodatnia reakcja praktycznie w 100% komórek nacieku raka (PS=5,JS=3,CS=8), PgR - dodatnia reakcja w ok. 40% komórek nacieku raka (PS=4, JS=2, CS=6). HER2 - słabo dodatnia i nieciągła reakcja błonowa w części komórek nacieku raka (1+, stan negatywny), Ki67 - reakcja dodatnia w około 40% nacieku raka. Kolejny wynik badania histopatologicznego: Do badania nadesłano: Węzły chłonne wartownicze I do III. Mikroskopowo widoczne łącznie 4 węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Prawą pierś o wymiarach 14x12x6,5 cm. Na przekrojach, w kgz widoczny spoisty guz o największym wymiarze 26 mm leżący 5 mm od marginesu powięziowego, 1 cm od skóry i ponad 2 cm od innych marginesów chirurgicznych nadesłanej tkanki. Mikroskopowo widoczne ognisko naciekającego raka przewodowego piersi o średniej dojrzałości (G2, Elston, Ellis 3+2+2=7). Nie stwierdzono wrastania nowotworu do naczyń podścieliska piersi. Podsumowanie: Carcinoma ductale infiltrans mammae G2pT2N0(sn). Zastosowane leczenie: hormonoterapia, Od 10.03. br. przyjmuję Nolvadex D. Moje pytanie brzmi: Czy wg Pani Doktor zastosowane leczenie jest wystarczające? Wcześniej chirurg onkolog mówił, że najpierw będę miała chemioterapię a dopiero później hormonoterapię. Kiedy powinnam wykonać badania kontrolne blizny pooperacyjnej i piersi lewej?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Proszę napisać jakie są rokowania na podstawie danych opisanych poniżej: rak przewodowy piersi prawej susp pT4aN0M0, podano 4 cykle TAC i wykonano mastektomię prostą z wycięciem wartownika, który okazał się czysty, potem 2 x taxoter. ER 60, PR 50, her-2 3+, wieloogniskowy - stan po mastektomii pT1bN0M0 Wynik histopatologiczny: Materiał o wymiarach 18x15x4,5 cm z fragmentem skóry 14x6,5 cm z brodawką sutkową na powierzchni. Na przekroju obecne zmiany mastopatyczne. Na pograniczu kwadrantów dolnych w odległości 2 cm od skóry oraz 0,7 cm od głębokiej linii cięcia obecne ognisko 1 szare, nieregularne śr. 0,7 cm. Margines górny - 8 cm, przyśrodkowy - 7 cm, dolny - 4,5 cm, zewnętrzny - 10 cm. 1. Carcinoma ductale in situ et infiltrans (g2, bloom2). Foci carcinomatis in situ in distentione 2 mm ab margine chirurgica. 2. W odległości 0,5 cm od ogniska 1 w kierunku skóry obecne ognisko 2 - śr. 0,6 cm - dysplasia beniqa mamme. Carcinoma ductale in situ et infiltrans (g2, bloom2). Anoiosis carcinomatosae. 3. Fragmenta mamillae 4. Kwadrant zew. górny - Dysplasia beniqa mamme 5. Kwadrant zew. dolny - Dysplasia beniqa mamme 6. Kwadrant wew. dolny - Carcinoma ductale in situ - foci parvi dispersi 7. Kwadrant górny wewnętrzny - dysplasia beniqa mamme. Uszkodzenie komórek rakowych po chemioterapii nieznaczne. Dalsze leczenie - radioterapia i herceptyna, hormonoterapia w trakcie. Czy jest szansa na całkowite wyleczenie? Mam 30 lat.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia a glukozamina

    Czy przy chorobie nowotworowej, mam raka piersi, można brać leki na stawy z glukozaminą? Konkretnie chodzi mi o Recalcin complex. Obecnie jestem w takcie leczenia hormonalnego, przyjmuję etruzil.

    więcej

  • Avatar

    Dolegliwości w miejscu operowanym

    2015 - operacja oszczędzająca g2, rak przewodowy naciekający er, pr 100%, her 2 brak ampl genu, ki67 10%. Leczenie 4ac, radioterapia, hormonoterapia. Moje pytanie jest następujące: po stronie operowanej mam obolałą skórę pod blizną, bolą mnie przy dotykaniu żebra. Czy to jest normalne, bo się zaczynam denerwować a wizyta kontrolna za miesiąc. Co oznacza p63 dodatni?

    więcej

  • Avatar

    Wyniki biopsji przed operacją

    Bardzo proszę o informację czy obowiązkiem lekarza zlecającego biopsję gruboigłową jest zlecenie badania receptorów, HER 2, Ki67 oraz stopnia złośliwości guza? W wyniku badania otrzymałam jedynie rozpoznanie rodzaju guza: Carcinoma ductale invasivum mammae. Zmiana przed biopsją miała 6x8 mm. Lekarz zaordynował operację oszczędzającą, radioterapię i być może chemię. Dostałam także zlecenie na badanie genu BRCA1. Termin operacji został wyznaczony szybciej niż otrzymanie wyniku badania genetycznego. I to cały plan leczenia jaki otrzymałam. Obawiam się pochopnych decyzji, podjęcia niewłaściwego leczenia. Prosiłam lekarza o zlecenie badania bioptatów z biopsji w zakresie receptorów, HER2, KI67 oraz stopnia złośliwości guza. Otrzymałam decyzję odmowną. Czy to jest prawidłowe postępowanie? Guz ma zostać zbadany po zabiegu i wtedy zostanie ustalony plan leczenia. Jestem zdruzgotana faktem, że odmawia mi się prawa do podstawowej wiedzy, jak ma wyglądać moje leczenie i moje życie. Przecież powinnam móc się przygotować, do tego co mnie czeka.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego po zabiegu ginekologicznym

    Mama ma 72 lata, w połowie listopada został wykryty guzek piersi poprzez samobadanie. Po wizycie u chirurga-onkologa decyzja zapadła o odjęciu piersi z przyległymi węzłami. Wynik badania histopatologicznego z 28.12.2016 r.: Rak naciekający sutka (NST) G3. Zmiana o wym. 1,8 x 1,5 x 1,5 cm, zlokalizowana w kwadrancie dolnym wewnętrznym, ok 4,0 cm od brzegu aureoli; margines skóry - 1,0 cm, margines głębi ok. 0,5 cm; brodawka sutkowa bez zmian histopatologicznych. Nowotworowi towarzyszą ogniska atypowej hyperplazji wewnątrzprzewodowej i raka przedinwazyjnego (DCIS) z martwicą typu "comedo". Naciekanie pni nerwowych (+), zatory w świetle naczyń (+). Osiem węzłów chłonnych pietra I i II bez przerzutów, w jednym z dwóch węzłów pietra III - ognisko przerzutu o średnicy 0,2 cm; tkanka tłuszczowa szczytu pachy bez zmian histopatologicznych. Stopień zaawansowania klinicznego - pT2N1a. Wynik badania receptorów: ER-80% komórek /2 ,TS7/8 (negatywny), PR-0% komórek ,TS 0/8 (negatywny), HER2 - 0 (negatywny). Mama leczona nolvadexem-D od 31.01.2017. Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego z usunięcia polipa szyjkowego i łyżeczkowania. Rozpoznanie histopatologiczne z 10.03.2017r: 1482 - Polip gruczołowy endometrialny (diam.ok. 1,0 cm x 0,2 cm ) - endometrium zanikowe, częściowo torbielowate. 1483-1484 - Endometrium zanikowe, częściowo torbielowate i drobne fragmenty normotypowego nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki macicy.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 53 lata, od 5 lat nie miesiączkuję. W styczniu tego roku miałam operację oszczędzającą (BCT), wycięte dwa węzły wartownicze. Wynik biopsji gruboigłowej: mikroskopowo widoczna tkanka gruczołu piersiowego z naciekami raka o morfologii raka zrazikowego. W badaniach immunohistochemicznych: ER i PgR - obie reakcje silnie dodatnie w ponad 90% komórek nacieku raka (w obu badaniach PS=5, IS=3, CS=8), HER 2 - reakcja w nowotworze ujemna, Ki 67 - reakcja dodatnia w około 20% komórek raka. Wynik histopatologiczny po operacji: w jednym węźle na dwa wycięte przerzut raka nie przekraczający torebki węzła. Mikroskopowo widoczna tkanka piersi z ogniskami nacieków raka, ogniska rozrostu nowotworowego sięgają na odległość 3 mm od "ostatecznej" linii cięcia operacyjnego. Docięty margines od strony zabrodawkowej, fragment o wymiarach ok. 4,5 x 4,5 x 3,5 cm z oznaczeniem topografii, na przekroju o morfologi makroskopowej tkanki tłuszczowej. Mikroskopowo widoczna tanka z małym ogniskiem naciekającego raka odległym o ponad 1 cm od "ostatecznej" linii cięcia. Guz lewej piersi z marginesem, materiał o wymiarach około 8 x 7 x 6,5 cm z oznaczeniem topografii, na przekroju, dochodzący do przedniego marginesu chirurgicznego, spoisty guz o największym wymiarze 30 mm. Mikroskopowo widoczny dochodzący do przedniego marginesu chirurgicznego naciek raka zrazikowego o średniej dojrzałości ( G2, Elston, Ellis 3+2+2=7). Guz wrasta do naczyń podścieliska piersi. Podsumowanie: G2, pT2 N1 (sn). Moje pytanie brzmi: jakie powinnam mieć wg Pani doktor zastosowane leczenie? W 1987 roku przeszłam WZW typ B, antygen ujemny. Czy ewentualna chemioterapia ma bardzo niekorzystny wpływ na uszkodzoną wątrobę? Kiedy zrobić badania kontrolne ( MR piersi ?)  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej - cd.

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej" z 15 marca 2017 r.   Mam prośbę o uzupełnienie wiadomości o informację co oznacza obecność martwicy w guzie i jak wpływa na rokowanie. Sądzę, że obecność martwicy nie jest czynnikiem korzystnym rokowniczo. Rozumiem, że martwica jest wynikiem tego, że guz nowotworowy rośnie szybciej, niż naczynia krwionośne, jakie go odżywiają. Przez to krew nie dociera do najbardziej wewnętrznej części guza, co powoduje jego obumieranie (martwica comedo), zaś dociera do części brzeżnych, które są dobrze odżywione. Obecność martwicy wskazuje, że z uwagi na brak naczyń krwionośnych w guzie leki nie będą dostarczane do guza. Proszę o potwierdzenie lub sprostowanie powyższego, jeśli pozostaję w błędzie.

    więcej

  • Avatar

    Przedłużenie czasu leczenia Zoladexem

    Raka piersi wykryto u mnie w wieku 36 lat. Rozpoznanie to T2N1a (rak był dwuogniskowy). Er - silna reakcja w 90-95%, Pr - silna lub średnia reakcja w 75-90%. Zajęte 2 węzły ("po torebkę" ) na 26 wyciętych. Her 2 po badaniu fish - ujemny. Ki67 - ok. 20% (w największym miejscu 35%). Leczenie: mastektomia, 4 AC, 12 paklitaksel, radioterapia na ścianę klatki piersiowej i węzły obojczykowe. Wraz z pierwszą chemią AC otrzymałam pierwszy zastrzyk Zoladexu. Wraz z rozpoczęciem radioterapii zaczęłam brać Tamoksifen. Moje pytanie dotyczy Zoladexu. Mam w tej chwili 38 lat, za miesiąc upłynie 2 lata jak przyjmuję zastrzyki. Czy biorąc pod uwagę moje wyniki zasadnym jest przedłużenie tego leku do 5 lat? Bardzo dokuczają mi skutki leczenia hormonalnego. Po każdym zastrzyku słabo się czuje, mam objawy grypy. Czy ochrona w postaci samego Tamoksyfenu nie byłaby wystarczająca? Czy może Pani odnieść się do zastosowanego u mnie leczenia? Z perspektywy czasu zastanawiam się dlaczego otrzymałam radioterapię.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej

    Wynik biopsji mammotomicznej: rak przewodowy in situ NG1 (typ lity i sitowaty z martwicą). Tylko tyle. Bardzo proszę o wyjaśnienie co oznaczają terminy: typ lity i sitowaty? Jak rokują takie typy nowotworu? Co oznacza martwica i jaki jest jej wpływ na rokowanie? Czy obecność martwicy to lepiej czy gorzej? Od jednego z onkologów usłyszałam, że martwica oznacza, iż guz nie był zaopatrywany w krew i to dobry czynnik rokujący. Inny lekarz stwierdził, że martwica występuje w przypadku guzów, które szybko rosną, a więc to gorzej dla pacjenta. Nie rozumiem dlaczego otrzymuję aż tak sprzeczne informacje. Czy jest różnica pomiędzy martwicą a martwicą comedo? Czy opis wyniku należy odczytać, że wystąpiła martwica comedo? Czy martwica comedo oznacza raka typu czopiastego, który charakteryzuje się szybkim wzrostem i rozprzestrzenianiem się do okolicznych tkanek? Jeśli martwica w moim wyniku oznacza raka czopiastego proszę o wyjaśnienie jak rokuje rak przewodowy in situ typu czopiastego? Chciałabym mieć pełną świadomość co mi jest, dlatego bardzo proszę o udzielenie możliwie jasnej odpowiedzi.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest leczenie Herceptyną

    Mam lat 50. Mammografia wykryła u mnie mikrozwapnienia, w lipcu 2016 miałam zabieg oszczędzający piersi. Od sierpnia 2016 r. wzięłam 6 cykli chemioterapii AC, a od stycznia 2017 r. radioterapię (30 naświetlań). Moje zapytanie brzmi: czy przy takich wynikach istnieje konieczność terapii uzupełniającej Herceptyną? Zdania lekarzy są podzielone. Dziękuję za odpowiedź. Wynik badania histopatologicznego przed operacją: 1 - DCIS, cytologicznie G2, brak cech inwazji. 1A, 1B - DCIS cytologicznie G2, obecna martwica i zwapnienie, brak cech inwazji. 1C - Rak mikroinwazyjny piersi NST, wg Ellstona-Ellisa G1. Ognisko mikroinwazji średnicy 0,7 mm. 1D - DCIS G1, obecne zwapnienia 1E, 1F, 1G, 1H, 1I, 1K - Bioptaty gruczołu piersiowego bez utkania DCIS - obecne ogniskowe włóknienie. 1J - Rak inwazyjny piersi NST, wg Ellstona-Ellisa G2. W bioptacie piersi obecne ognisko raka inwazyjnego średnicy 1,8 mm, dochodzące do brzegu bioptatu. Badanie immunohistochemiczne - markery: 1. ER Estrogen Receptor wynik: 2+ - komentarz: 90%. 2. PR Progesteron Receptor wynik: 0 3. HER -2 wynik: 3+ 4. Ki 67 komentarz: 20% Wynik badania histopatologicznego po operacji Węzeł chłonny śr. 1,0 reaktywny bez przerzutów raka - 0/1 -1. Węzeł chłonny śr. 0,4 cm i 0,5 cm (2 węzły) bez przerzutów raka - 2. Rak wewnątrzprzewodowy DCIS - (M-8800/2) - HG piersi -3. Dwa ogniska DCIS I śr. 0,1 cm, margines chir. 0,1 cm, dolny tj. od brodawki, II śr. 0,4 cm - margines chirurgiczny 0,4 cm (przedni). Jama po tumorektomii. Ziarnina resorpcyjna włókniejąca. Pozostałe tkanki piersi i marginesy chirurgiczne bez utkania raka.

    więcej

  • Avatar

    Wpływ zabiegów odtwórczych piersi na nawrót choroby

    Pani Doktor, jestem po mastektomii i radioterapii. Wkrótce planuję rekonstrukcje piersi. Ze względu na radioterapię lekarz proponuje w miejsce naświetlane przeszczep tłuszczu. Czytałam na forum, że liposukcja może mieć wpływ na przerzuty. Przynajmniej tak pisały panie, które miały przeszczep tłuszczu a potem przerzuty. Jakie jest Pani zdanie ?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników poziomu hormonów

    Od półtora roku jestem na blokadzie - Zoladex i Tamoxifen. Zachorowałam w wieku 33 lat. Zrobiono mi poziom hormonów FSH, LH, które wyszły za nisko: FSH 1,04, LH < 20. Co oznacza ten wynik? Dodam, że za młodych lat miałam problemy z przysadką. Czy to oznacza, że leki które dostaję nie działają w 100%?

    więcej

  • Avatar

    Wkładka "Mirena", a chemioterapia

    Czy powinnam po mastektomii, przed chemioterapią i herceptyną usunąć wkładkę wewnątrzmaciczną Mirena? Mam 48,5 roku, za kilka dni zaczynam chemioterapię czerwoną i znajoma z USA radzi mi wyciągnąć wkładkę, bo taka jest procedura w USA, ale ja obecnie mieszkam w Anglii a tutaj zapewniają mnie, że wkładka antykoncepcyjna Mirena nie ma wpływu na chemioterapię.

    więcej

  • Avatar

    Czy proponowane leczenie jest wystarczające

    Mam 51 lat. W grudniu 2016 wykryto u mnie raka inwazyjnego piersi lewej. Operacja oszczędzająca była 03.02.2017. Wynik po operacji: rak inwazyjny (typ NST), NHG1, pT2,pN1a, (węzłów ogółem 2/8 w tym wartownicze: przerzuty średnicy 0,9 cm, z przekraczaniem torebki). Obecność receptorów estrogenowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Wykazano obecność receptorów progesteronowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2/neu (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=0). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki67(+) w 20% jąder komórkowych. Zaproponowano mi hormonoterapię (Tamoxifen) + radioterapię. Czy zaproponowano mi leczenie prawidłowe i wystarczające?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest zażywanie Tamoxifenu - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy konieczne jest zażywanie Tamoxifenu" z 4 marca 2017 r.   Witam i dziękuję za odpowiedź, jednak bardzo mnie ona zaniepokoiła a mianowicie stwierdzenie, że to nie był rak nieinwazyjny wnioskując po symbolu, który wysłałam. Lekarz (w Anglii) po otrzymaniu wyniku wyciętego guza poinformował mnie, że jest wszystko ok, nie było to groźne itd. W związku z tym przesyłam pełny wypis choroby, być może przesłałam za mało informacji aby pani doktor mogła to ocenić i ponawiam moje pytanie czy muszę brać Tamoxifen, gdyż ewidentnie mi nie służy. Obecnie chodzę na radioterapię i osobiście intuicja mi podpowiada, że to też jest niekonieczne tylko osłabi mi organizm. Jestem zwolennikiem naturalnych terapii, więc jeśli pani doktor to pochwala to proszę o jakąś podpowiedź jak się zabezpieczyć przed nawrotami i jak zregenerować się po naświetlaniach w sposób jak najmniej farmakologiczny. Przypomnę, że po 3- miesięcznym stosowaniu Tamoxifenu mam już zaburzenia w okresie - 10 dni przed właściwym terminem, a przy tym ciągły ból głowy, bo od lat mi towarzyszy w początkowej fazie okresu, może w tej kwestii też mi pani doktor coś zaleci. Przypomnę również, że przed laty miałam już 3 łyżeczkowania w związku z endometrium a TAMOXIFEN może to znowu wywołać.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Moja mama ma wykryty nowotwór od 2014 roku. Złośliwy nowotwór sutka, naciekający. Mama poszła do lekarza, gdy sutek był wciągnięty, a guz miał prawie 6 cm. Leczeniem było zmniejszenie go, potem mastektomia, chemia i radioterapia. Rak hormonozależny, mama brała aponastrol a potem clarzole. Obecnie mama nie mogla jeść, w gastroskopii w szpitalu wyszło zwężenie przełyku i nacieki (jakby przerzut ?). Lekarze mówią, że to od radioterapii, a nacieki to możliwy przerzut albo inny nowotwór. Jest meta do kości miednicy, kręgosłupa i kości czaszki (wykryte poprzez wykrzywienie bella). Mama ma wstawiony PEG do żołądka. Schudła ok. 20 kg. Miała dostać coś na kości, ma naświetlenia głowy i przełyku. Po tym ma wyjść do domu. Mama miała dostać paklitaksel, ale chyba nie dostanie. Morfologia w normie. Chcę zapytać czy można podać coś jeszcze aby przedłużyć życie, bo ponoć tego już się nie wyleczy. Może warto udać się gdzieś w woj. lubelskim? Nie wiem już gdzie iść, proszę o pomoc i nakierowanie. Mama ma 68 lat w tym roku. W załączeniu dokumentacja.

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a ostropest plamisty

    W wielu 35 lat diagnoza raka inwazyjnego, G2, ER, HER pozytywny. Przeszłam operację oszczędzającą, zakończyłam chemie 6 x FEC i teraz 19 sesji radio. Moje pytanie dotyczy ostropestu plamistego w tabletkach. Chcę pomóc wątrobie po chemioterapii (słabe wyniki z krwi) używając ostropestu ale niedługo mam zacząć terapię Tamoxifenem. Czy ostropest może zakłócić lub zmniejszyć skuteczność Tamoxifenu.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest zażywanie Tamoxifenu

    Mam 48 lat, jestem po usunięciu guza piersi. Wcześnie wykryty, 1 cm, wycięty z marginesem 10 mm, nieinwazyjny podobno (histological grade 1 (T1,P2,M1). Operacja wykonana była w Anglii, ponieważ tutaj mieszkam. Mam obecnie radioterapię i biorę tamoxifen 5 lat a już po stosowaniu 3 miesiące mam skutki uboczne, oprócz tycia wystąpiło krwawienie 10 dni przed okresem, przy tym ból głowy trzydniowy. Czy mogę zrezygnować z terapii sterydowej tym bardziej, że przed wykryciem guzka miałam problemy z nadmiernym przyrostem śluzówki (obfite miesiączki ze skrzepami i flaczkowata wydzielina tj. chyba endometrium fachowo), a podobno ten lek do tego się też przyczynia - taką informację otrzymałam na konsultacji w Polsce. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Tamoxifen może wywoływać bóle mięśni, rwanie ręki, bóle ramienia, czasami czuje też to samo w nodze po tej samej stronie.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Jestem już po mastektomii. Rozpoznanie przedoperacyjne: ( 9.08.2016 ) Naciekający rak piersi ER 100%, PgR 100%, HER2: (-), Ki-67 (+) 10% Luminalny A Hormonoterapia przed operacją - RESELIGO 36 mg 1x co 4tyg. (6 miesięcy), SYMEX 25 mg 1x1 dziennie (6 miesięcy). Amputacja piersi sposobem Maddena. 85.432 (02.2017) Wynik histopatologiczny po operacji: opis makroskopowy - Sutek lewy z pachą z nieregularnym, słabo odgraniczonym guzem w części centralnej śr. ok. 4 cm 1-4. z guza 4xcz. Wyc.1 z marg. głębokim 0,5 cm 5. Marg. dogłowowy 3 cm bz.1xcz 6. Pozostała część sutka o budowie tłuszczowej 1xcz 7. Brodawka makro bz. 1xcz 8-19. Węzły dołu pachowego - znaleziono 12 węzłów 12xcz Rozpoznanie: kod: Y.99.90-19x 1-4. Naciekający rak zrazikowy po hormonoterapii. Nowotwór cechuje duży stopień uszkodzenia po zastosowanym leczeniu. Obecności odczynowej reakcji zapalnej i cech angioinwazji nie stwierdzono. Margines głęboki wolny od nacieku raka na szer. ok. 5 mm 5. Margines dogłowowy wolny od nacieku raka szer. ok. 3 cm 6. Łagodna dysplazja sutka 7. Brodawka sutkowa o budowie zwykłej. Utkania nowotworowego nie stwierdzono 8-18. Przerzuty raka głównie w postaci podtorebkowych nacieków obecne są w 7 węzłach chłonnych (7/12) Część z nich przekracza torebki węzłów ER: średni odczyn w prawie 100% komórek, PR: średni odczyn w prawie 100% komórek, HER 2: (-), Ki67 (+) w około 10% komórek, pT2N2aMx. W związku z tymi wynikami proszę o ich ocenę jak poważny jest mój stan, jakie może być dalsze leczenie: radioterapia, hormonoterapia czy chemioterapia? Dlaczego w skierowaniu na konsylium na oddziale onkologi na 15.03.2017 wpisano - weryfikacja HP-Ki67?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Proszę o interpretacje wyniku usg, bo bardzo się martwię. Piersi o budowie gruczołowej w fazie laktacji. Obustronnie nie stwierdzam podejrzanych zmian ogniskowych w piersiach. W piersi prawej na godz.9. zmiana hipoechogeniczna (7x4 mm) o gładkich zarysach wyraźnych brzegach, nie wykazująca unaczynienia o morfologii torbieli częściowo wypełnionej gęsta treścią - drobne galactocele? Do kontroli za około 6 miesięcy. Pierś lewa bez zmian. Przewody wyprowadzające są niepowiększone. Regionalne węzły chłonne są niepowiększone. Birards 3.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji cienkoigłowej

    Proszę o interpretację wyników badania biopsji cienkoigłowej piersi. Mammakarzinom re., gering differenziert, invasiv duktal m. Lymphangiosis carcinomatosa cT3(6x5 CM im Tastbefund) ER+, PR+, HER 2 pos. (IHC2+; FISH pod.), Ki67. ca. 40% BRCA 1/2 - Mutationsanalyse geplant. Badania były wykonane w Niemczech. Proszę o interpretację wyników i napisanie jakie jest rokowanie. Dodam, że jestem w ciąży (podczas badania 29 tydzień).

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moja mama (67 lat) ma usuniętego raka o nazwie solid papillary carcinoma bez cech naciekania. Wycięty był guz z marginesem. Receptory: e-cadherin (+++), CAM5.2 (+++), CK5/6 (-), p63 (-), ER - odczyn pozytywny (+++) w 100% kom. raka, PR - odczyn pozytywny (+++) w 100 % kom. raka, AR - odczyn negatywny (-), HER2 - odczyn negatywny score 0, Ki67 około 30% w hot spot. Nie miała zbadanych węzłów chłonnych, lekarz prowadzący niechętnie proponuje hormonoterapię lub radioterapię. Czy samo usunięcie jest wystarczające i czy powinna zbadać węzeł wartowniczy?

    więcej

  • Avatar

    Badania genetyczne

    W 2015 roku miałam robione badania genetyczne na mutację w genie CHEK2 i BRCA1. Nie wykryto mutacji: 1100delC, IVS2+1G>A, I15T, del5395 genu CHEK2. Nie wykryto mutacji w eksonie 2 (185delAG), w eksonie 5(300>G), w eksonie 11 (4153delA) i w eksonie 20 (5382insC) genu BRCA1. Choruję na raka piersi. Czy powinnam wykonać jeszcze dodatkowe badania? Czy możliwe, że pierwsze badanie nie wykazało mutacji w genie BRCA1?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 40 lat. Rak piersi lewej - carcinoma invasivum NST G-3, hormonozależny: ER +++ 100%, PR +++ 100%, HER 2 - brak amplifikacji, wielkość guza ok.15 mm. USG jamy brzusznej ok, zdj. klatki piersiowej ok. To chyba wynik węzłów chłonnych: Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się - ABCDEFGHJKLMN: A - z loży, B - marg. gł.1 cm, C - marg. górny 4,5 cm, D - marg. przyśrodkowy 1,5 cm, E - marg. dolny 2,5 cm, F - marg. boczny 13,5 cm, G - utkanie bez zmian ogniskowych (gr. kw. bocznych), H - brodawka, J - ok. zabrodawkowa, K - wolno leżący fragm do 7 cm na przekr. bez zmian ogniskowych. Zaw. dołu pachowego: L - 3x, M - 3x, N- 3x. To wszystkie wyniki jakie mam. Mój doktor zaproponował tylko leczenie hormonoterapią. I tu zaczęły się moje wątpliwości. Czy z powodu g3 nie powinnam mieć także chemioterapii lub radioterapii? Jaka byłaby Pani opinia co do dalszego leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczne stosowanie kwasu zoledronowego

    Chciałabym zapytać jakie ma Pani zdanie na temat profilaktycznego podawania kwasu zoledrenowego w celu zapobiegania przerzutom raka piersi do kości?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Piersi o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. Pierś prawa po zabiegu usunięciu dwóch zmian ogniskowych z kwadrantów dolnych, obecnie widoczne zaburzenie architektoniki kwadrantów dolnych cienka nieregularna blizna łącznotkankowa, bez patologicznych przepływów. Badana zmiana ogniskowa w piersi prawej około 6-7 na obwodzie - hipoechogenna dość jednorodna bez przepływów, wielkości ok. 22x15x7 mm, porównywalna do stanu z 24.11.16r., w retrospekcji szybko rosnąca lipoma??? W piersi prawej obecne około 9ej pojedyncza zmiana hipoechogenna nieco niejednorodna dobrze ograniczona bez przepływów do ok 8x6x5 mm (w listopadzie miała 5x4x2 mm), FA??? W piersi lewej pojedyncze struktury bezechowe i hipoechogenne z gęstą treścią rzędu 3x2,5-3,6x2 mm - torbiele??? W piersi lewej około 6ej pod przednią powięzią gruczołową obserwowana struktura hipoechogenna, nieco niejednorodna, bez przepływów, do ok. 8x5x4 mm. Doły pachowe wolne od patologicznych węzłów chłonnych. Bardzo proszę o pomoc co mam z tym zrobić. Mam 31 lat. Zabieg usunięcia poprzednich guzów (dwa każdy po 2.5 cm) odbył się w lipcu 2016 r. Z histopatologii wyszło, że to zmiany dysplastyczne.

    więcej

  • Avatar

    Skrócony czas podawania Herceptyny

    Mam 74 lata, pojutrze zaczynam przyjmować wlewy herceptyny. Mam zdiagnozowanego raka piersi prawej, jestem już po operacji oszczędzającej, przeszłam chemioterapię (4x epirubicyna plus cyklofosfamid), przeszłam też 16x radioterapię, aktualnie biorę Aromek. Zaintrygowało mnie jedno zdanie napisane przez eksperta w udzielanej odpowiedzi jednej z pań zadających pytanie: "WIADOMO BOWIEM, ŻE HERCEPTYNA STOSOWANA TYLKO PRZEZ 3 MIESIĄCE MOŻE MIEĆ PODOBNĄ SKUTECZNOŚĆ JAK TA STOSOWANA PRZEZ 12 MIESIĘCY" Czy (ze względu na wiek) mogłabym ograniczyć przyjmowanie herceptyny do ww trzech miesięcy? Czy Aromek jest odpowiednim lekiem dla mnie?

    więcej

  • Avatar

    Ognisko zapalne w piersi

    Od jakiegoś czasu tydzień przed miesiączką miałam obrzmiałe piersi, bolały przy mocniejszym dotyku. Poszłam na USG. W jednej piersi mam torbiel 1,2 x 4 mm i ognisko zapalne 4 mm. Pani doktor powiedziała, że zmiany są nieaktywne i na razie nic nie trzeba robić. Zapytała tylko czy biorę leki antykoncepcyjne. Leków takich nigdy nie brałam ani żadnych innych. Mam 33 lata. Urodziłam 2 dzieci. Mam przyjść za pół roku na kontrolę. Czy warto tak długo czekać? Bardzo się boję, szczególnie tego ogniska zapalnego. Proszę o poradę co dalej robić w tej sytuacji.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia przed chemioterapią

    Mam 40 lat, rak piersi lewej - carcinoma invasivum NST G-3, hormonozależny: ER +++ 100%, PR +++ 100%, HER 2 ++. 16.12.2016 r. przeprowadzona mastektomia z węzłami (czyste). 17.01 2017 r (MIESIĄC I 1 DZIEŃ po operacji) wyniki z Gliwic, ale niestety HER 2 nie jest jednoznaczny. Na konsylium zalecano branie już tamoxifenu i czekanie na wynik z Heru. Jeśli wynik będzie + to czeka mnie chemioterapia. No i tu moje wątpliwości.......... Wiem że nie powinno się brać hormonów przed chemioterapią (Pisano gdzieś tu na forum, że krótkotrwale można. Co znaczy krótkotrwale?) ale ja już wzięłam 20 tabletek, a wynik jak dobrze pójdzie będzie gdzieś za 6 dni (ok. 16.02) czyli wezmę razem 25 tabletek.

    więcej

  • Avatar

    Kwas zoledronowy a martwica szczęki

    Kontynuacja pytania "Kanałowe leczenie zęba w trakcie podawania kwasu zoledronowego" z 9 lutego 2017 r.   Pani Doktor, pytałam o leczenie kanałowe zęba i teraz dalszy ciąg moich wątpliwości. Wczoraj byłam u chirurga szczękowego, który powiedział, że leczenie kanałowe nie jest interwencją chirurgiczną i jeżeli nie wychodzi się ponad wierzchołek zęba przy czyszczeniu kanału, to nie ma ryzyka. Tak więc rozbieżności w ocenie sytuacji są. Ja natomiast wolę "dmuchać na zimne" i wstrzymam się z kwasem zolendronowym. Problem jednak w tym, że leczony ząb jest złamany i stomatolog zaproponował mi koronkę na wkręcie stalowym do korzenia zęba. Trochę wpadłam w panikę, bo o ile kanałowe leczenie może jest bezpieczne, o tyle wkręt jest już większą interwencją. No ale chyba nie mam wyjścia, bo wtedy musiałabym zęba wyrwać, a to już bardzo zwiększa ryzyko rozwoju martwicy szczęki. I co ja mam robić? Zęby przecież muszę leczyć i to nie jest jedyny ząb. Ponoć jeszcze 3 mam do leczenia. Nie mogę przecież na rok, albo dłużej odstawić kwasu zolendronowego. Bardzo proszę niech mi pani coś sensownego poradzi, bo powiem, że jestem załamana, Co bym nie zrobiła to ryzykuję. I przy okazji, czy może mi pani powiedzieć jakie są objawy martwicy i czy w razie co, jest to sytuacja odwracalna?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 43 lata. W 2014 roku po usunięciu piersi /prawej/ poddałam się chemioterapii 4xAC. Był to podtyp biologiczny raka LUMINALNY B /Her2 dodatni /. Na początku 2015 roku zrobiono mi rekonstrukcję piersi /prawej. Długo się nie nacieszyłam, bo pod koniec 2016 r. wynik z rezonansu: Proteza piersi prawej założona pod mięsień piersiowy, ciągłość torebki protezy zachowana, obrysy gładkie nieco pofałdowane. Na zewnętrznym obrysie torebki włóknistej /na przedniej powierzchni protezy/ na godz 9. podskórnie uwidoczniono drobną zmianę ogniskową o wielkości 5 mm ulegającą silnemu wzmocnieniu w I fazie badania dynamicznego. Poddałam się wycięcia guza. Rozpoznanie przedoperacyjne C50.9. Rozpoznanie pooperacyjne D48.6. Naciekania mięśnia nie było. Wynik hist.: Focus carcinomatosus Excisio complet, E -Cadherin/+++/, ER - odczyn pozytywny /++/ w 100% komórek raka, PR - odczyn pozytywny /++/ w około 25% komórek raka, AR - odczyn pozytywny /+++/ w 100% komórek raka, HER2 - odczyn pozytywny Score=3+, Ki67 około 30%. Jakie ewentualnie leczenie mnie czeka? Czy teraz mogą mi zlecić herceptynę, której nie dostałam wcześniej ze względu na mały guz 0,5?

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne hormonoterapii

    Jestem po chemioterapii, operacji, od października biorę lek hormonalny Etruzil. Bardzo bolały mnie kości i stawy, były jakieś sztywne, miałam problem żeby wysiąść z autobusu. Gdy w grudniu zaczęłam radioterapię w CO na Ursynowie, a byłam tam na oddziale radioterapii, w pewnym momencie spadły mi leukocyty. Dr zleciła mi Dexametazon 2 tabl. dziennie. Zaczęłam się czuć bardzo dobrze, przestały mnie boleć stawy, kości, sztywność zniknęła. Pierś po radioterapii wyglądała dobrze. Gdy wróciłam do domu nie brałam już Dexametazonu. Po tygodniu pierś zaczęła mnie swędzieć, zaczerwieniła się, schodzi skóra, robią się rany. Ale najgorsze jest to, że zaczęło mnie swędzieć całe ciało, mam jakby delikatną wysypkę podskórną, gdy ją podrapię wychodzi na wierzch, swędzi mnie nawet w miejscach intymnych. Dlatego chciałam się dowiedzieć, czy może to być przez Etruzil i czy w takim wypadku mogę brać Dexametazon, może pomógłby mi na obrzęk piersi i załagodził swędzenie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji gruboigłowej

    Proszę o interpretację wyniku biopsji gruboigłowej: Oligobioptaty sutka z włóknieniem podścieliska oraz ogniskową metaplazją apokrynową w gruczołach. Wycinki pobrane z guzka o średnicy ponad 2cm (kilka razy robione usg, birads 4a). Oprócz tego guzka mam kilka torbieli oraz konglomerat torbieli. Mam 34 lata.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RTG klatki piersiowej

    Proszę o radę dot. mojego badania RTG, w którym napisano: mierne zmiany włókniste w miąższu płuc. Podejrzanych zmian nie uwidoczniono, poza tym obraz rtg w granicach normy. Jestem pięć lat po leczeniu z powodu raka piersi lewej G2 T2N1M0. Guz wielkości 2 cm z przerzutami do węzłów chłonnych 4/10 HER (-) ER (++) ,PR (+++). Leczenie to operacja - kwadratomia ,6 cykli chemioterapii FAC i radioterapia 30 lamp na obszar piersi lewej ze ścianą klatki piersiowej df 2 Gy /guz do dawki całkowitej 50 Gy guz, loża po usuniętym guzie piersi lewej boost-elektrony 15 MeV df 2 Gy/ guz - dawka całkowita 10 Gy/ guz i układ chłonny nadobojcza i pachy strony lewej df 2 Gy guz do dawki 50 Gy /guz, frontami X 6 MV i 10 lat hormonoterapii. Bardzo proszę o radę czy z tymi zmianami włóknistymi powinnam iść do lekarza i rozpocząć leczenie czy raczej tylko wystarczy robić badania co 2 lata i sprawdzać, tak jak powiedział lekarz wydający wynik.

    więcej

  • Avatar

    Czy proponowane leczenie jest wystarczające

    Mam 45 lat. Jestem po zabiegu usunięcia guza z piersi lewej (09.2016r): rak inwazyjny, bez specjalnego typu G1(2+2+1) invasive carcinoma NST: - w nacieku raka jw. obecna jest mniejszościowa komponenta raka przewodowego przedinwazyjnego z niskim stopniem jądrowym/DCIS NG1, która stanowi do 12% jego objętości - guz o wymiarach 23x22 mm jw - wokół guza brak jest cech limfoangioinwazji - brak jest cech naciekania okołonerwowego - proces nie nacieka skóry i nie perforuje powięzi Granice kwadrantektomii są bez zmian nowotworowych z marginesami zdrowych tkanek mierzonymi od raka szerokości: górny 0,9 mm, dolny 3 mm, przyśrodkowy 20 mm, boczny 30 mm i tylny z powięzią 2,5 mm. Przebadano jeden węzeł chłonny długości 12 mm bez zmian nowotworowych (0,1) pT2N0(i)(sn)Mx. Badanie immunohistochemiczne węzła chłonnego z pkt. 2: CK19 (-) x4. Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 75% reakcja średnia, receptory progesteronowe w części inwazyjnej 80% reakcja średnia, Her-2 w części inwazyjnej (2+). Badaniem Fish stwierdzono: średnia liczba kopii genu HER2 na komórkę: 1,64, średnia liczba kopii chromosomu 17 na komórkę: 1,74, stosunek HER2/Cen-17: 0,95. Nie stwierdzono amplifikacji HER2, status HER2 ujemny, Ki67 (+) - w 15% komórek nowotworowych. W listopadzie 2016 przeszłam radioterapię konformalną z bramkowaniem oddechowym fot6 MeV na obszar piersi lewej do D=45 Gy/ 20 fr (d.fr= 2,25 Gy) z podwyższeniem dawki na loże po guzie do Dc= 50 Gy/ 20 fr (d.fr=2,5 Gy). Ponadto od października 2016 roku biorę tamoxifen. Moje pytanie brzmi czy leczenie, które mi zaproponowano (operacja, radioterapia, tamoxifen) jest wystarczające. Czy w tym przypadku nie powinnam brać jeszcze zoladexu? Ostatnią miesiączkę miałam we wrześniu w trakcie operacji, czyli 05-10.09.2016 r. Jakie są rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku PET

    Jestem po mastektomii prawej piersi. Wzięłam 8 chemii, radioterapię. Miałam robiony rezonans magnetyczny z powodu bólu pleców. Wynik rezonansu: w trzonie Th5 obszar hyperintesywny w sekw. T2W, nieco hypointensywny w sekw T1W/!/, słabo saturujący sie w sekw. z supresją tłuszczu, zmiana ulega wzmocnieniu kontrastowemu, wielkość zmiany wiel. 7mm - w różnicowaniu charakteru zmiany należny uwzględnić naczyniaka i meta. Po zakończeniu leczenia miałam zrobiony PET. Aktywne metaboliczne zgrubienie w opłucnej w seg. 8 prawego puca SUV max 6.6. Drobny guzek w szczycie prawego płuca o nieco większym gromadzeniu znacznika w porównaniu do otoczenia SUV max. 9. W lewej piersi widoczne aktywne metaboliczne obszary zgęszczeń tkankowych: jeden zabrodawkowo, drugi nieco niżej przy ścianie klatki piersiowej bardziej wydzielający się SUV max 3.6 (lewa pierś była po operacji usunięcia gruczolakowlókniaka miesiąc wcześniej). Fizjologiczne gromadzenie znacznika w obrębie pozostałej części klatki piersiowej. Obustronnie w jamach opłucnych nie stwierdza się obecności płynu. Fizjologiczne gromadzenie znacznika w obrębie jamy brzusznej. Miednica - fizjologiczne gromadzenie znacznika. W TK powiększona macica. Układ kostny aktywnie metaboliczny obszar w VII prawym żebrze SUV max. 2.7 w TK widoczna szczelina złamania. Głowa i szyja, węzły chłonne nieaktywne metabolicznie. Fizjologiczne gromadzenie znacznika w obrębie głowy i szyi. Wnioski: aktywna metaboliczna zmiana w prawej opłucnej może przemawiać za charakterem meta. Proszę o interpretacje wyniku co mam dalej robić, jakie badania i do jakiego lekarza mam się udać?  

    więcej

  • Avatar

    Zmiana przy brodawce

    We wrześniu 2016 r. roku miałam robioną kwadrantektomię lewej piersi ze względu na wykrytego raka zrazikowego in situ, usunięto rzekomo całą zmianę mikrozwapnień, w których był rak. Po kwadrantektomii w wyniku histopatologicznym nie ujawniono już form zrazikowych. Zaznaczam, że nie zalecono mi ani naświetleń, ani chemii. Teraz od kilku dni przy brodawce zrobiła mi się tak jakby maleńka krostka przypominająca trochę wyglądem wrzód, ale w dotyku to nie jest to. To jest twardawe. Czy to są zmiany raka, które nie zostały usunięte z przerzutami już? Mam dopiero z początkiem maja pierwsze po operacji badanie usg. Teraz robiłam scyntygrafię kości, ale to z innego ośrodka onkologicznego.

    więcej

  • Avatar

    Kanałowe leczenie zęba w trakcie podawania kwasu zoledronowego

    Jestem w trakcie leczenia kanałowego zęba. Czy powinnam zrobić przerwę w braniu kwasu zolendronowego?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku mammografii

    Wynik mammografii: Pierś prawa dość intensywnie zagęszczona przez tkankę gruczołowo-włóknistą z widocznym owalnym cieniem wielkości 9 mm na granicy kwadratów górnych. Zmiana o bardzo niskiej gęstości. W dole pachowym cień niepodejrzanego radiologicznie węzła chłonnego. Dodam, że jestem po chemioterapii, mastektomii, radioterapii, hormonoterapii. Potem ciąża i wznowiona hormonoterapia. Proszę o interpretację.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam 64 lata. Jestem po BCT piersi prawej - rak inwazyjny kategoria B5 /zmiana złośliwa/, wycieciu węzłów chłonnych dołu pachowego. Obecność receptorów progesteronowych w 45%, a receptorów estrogenowych w powyżej 95% komórek raka. Ekspresja białka HER2: 1+ /wynik ujemny/. Aktywność proliferacyjna mierzona ekspresją antygenu proliferacyjnego Ki67 wynosi: 12,5%. Podtyp molekularny wg konsensusu St Gallen 2013: luminalny A. Wycięto 11 węzłów chłonnych dołu pachowego gdzie wykonano odczyn AE1/AE3, w dwu przerzuty raka /2/11/ - w jednym węźle przerzut raka średnicy 3 mm /przerzut nacieka i przekracza torebkę węzła/ - w drugim węźle dwie izolowane cewki raka - pozostałe dziewięć węzłów, w tym węzeł okolicy szczytu pachy bwz przerzutów raka /AE1/AE3-/ W tkance tłuszczowej okołowęzłowej drobne ogniska ziarniny resorpcyjnej mat. nr 2 "zawartość szczytu pachy prawej" - jeden węzeł bez przerzutu /immuno: AE1/AE3-/ /0/1/ w całości: pN1a /immuno 4x/ Jakie są moje rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Wiek 56 lat. Brids5 nowotwór złośliwy sutka, w piersi lewej guz około 5 cm. HER2 - 3+ ; KI67 - 30%; ER - neg; PGR - neg; CARCINOMA INVASIVUM MAMMAE, NST, G2 (3+2+1). Chemia przedoperacyjną: 4xAC i 12 x Paclitaxel; XI 2015 przeprowadzona mastektomia lewej piersi: Pierś lewa o wymiarach 18x19x5,5 cm usunięta wraz z zawartością dołu pachowego, w okolicy zabrodawkowej oraz na granicy kwadrantów górnych obszar o zmożonej swoistości z mikrozwapnieniami o orientacyjnym wymiarze 6x3x5,5 cm położony bezpośrednio pod skórą, 2 cm nad ruchoma powięzią. W pozostałym miąższu tkanka tłuszczowa i mastopatyczna ok. 15%. Brodawka sutkowa z białym nalotem. Wynik mikroskopowy: Materiał po mastektomii z limfadenektomią 1. Stan po chemioterapii - komórkowość ok. 5%, grupa RCB II 2. Typ histologiczny: Rak naciekający NST-D. przewodowy 3. Największy wymiar komponentu naciekającego - poniżej 1 cm 4. Odsetek utkania raka in situ cdis < 5% 5. Liczba wszystkich węzłów chłonnych z przerzutami: 1 (bez przekraczania torebki węzła chłonnego). 6. Liczba wszystkich znalezionych węzłów : 11 7. Średnica największego przerzutu: 0,3 cm 8. pTNM: ypT1bN1 9. Komentarz: Komórki guza wykazują ogniskowo cechy dużego stopnia uszkodzenia po terapii. Wokół gniazd komórek raka widoczne są pola resorbcji i włóknienia. Brodawka piersi bez nacieków raka. Od 02.12.2015 do 31.12.2015 - radioterapia: otrzymała napromienianie na obszar obwodowych węzłów chłonnych i ścianę klatki piersiowej (strona lewa) techniką IMRT fot x 6 MV 4500 cGY/g/20 fr. Liczba frakcji dziennie : 1x Kolejny etap to podawanie herceptyny (11 sesji co 3 tygodnie). Pojawiają się zmiany na wątrobie. Lipiec 2016 - Wynik usg jamy brzusznej: " Wątroba powiększona odpowiada wyczuwalnemu oporowi, duże zmiany o charakterze meta o średnicy 11 cm, 7 cm, 5 cm i 3 cm. We wnęce wątroby kilka zmian węzłowych. Prawidłowy obraz śledziony pęcherzyka żółciowego i trzustki. Drogi żółciowe nieposzerzone. Nerki prawidłowe, okolice nadnerczowe niezmienione. Pęcherz moczowy słabo wypełniony moczem. Aorta brzuszna prawidłowa, w przestrzenie zaotrzewnowej zmian nie uwidoczniono. Wnioski: Hepatomegalia. Zmiany ogniskowe w wątrobie o charakterze meta". Zmiana leczenia. Herceptyna wstrzymana. Podawany Lapatynib + kapecytabina. Litopad 2016; TK jamy brzusznej z kontrsatem iv. + kontrast doustny: Wątroba powiększona (w wym. c-c 184 mm), z widocznymi dość licznymi zmianami meta z cechami rozpadu; wybrane największe 106x87, 59x51 mm, 32x31 mm. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i PŻW nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy częściowo obkurczony, bez uwapnionych złogów. Trzustka niepowiększona bez zmian ogniskowych. Śledziona niepowiększona bez zmian ogniskowych. Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości. nadnercza bez zmian. Aorta brzuszna drożna, nieposzerzona. Dość liczne węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe o wielkości : porto kwartalny sr. 11 mm, przy krzywiźnie mniejszej żołądka do 8 mm w osi krótkiej, we wnęce wątroby do 9 mm w osi krótkiej, aorto-kwartalne do 9 mm w osi krótkiej, przyaortalne do 8 mm w osi krótkiej. Nie stwierdzono wolnego płynu w obrębie jamy brzusznej. grudzień 2016 - wynik badania echokardiograficznego - osierdzie - ślad płynu. Całkowita czynność skurczowa lewej komory zachowana, bez zaburzeń odcinkowych. W styczniu 2017 kolejna tomografia wykazuje znaczny progres choroby: Powiększone węzły nad przeponowe w okolicy wpustu 16x10 mm i przy VCI 16x12 mm (rozpad). Wątroba powiększona, niejednorodna, z licznymi zlewającymi się ogniskami meta. guzy w seg. 5/6 151x92 mm, na pograniczu seg. 7/876x56 mm oraz w seg. 1 37x36 mm. Pojawiły się liczne nowe zmiany. Progresja zmian węzłowych przy krzywiźnie mniejszej żołądka do 11 mm i w przestrzeni zaotrzewnowej (największe pod VCi 26x15). Pojawił się płyn pod torebką wątroby przy śledzionie i międzypętlowo. Podejrzenie drobnych guzów w widocznych fragmentach miąższu płucnego. Fragmenty miąższu płucnego bez zmian podejrzanych. Inne obszary j. brzusznej bez zmian. Co to oznacza. jakie rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest zażywanie Taxifenu

    Mam 49 lat. Przeszłam mastektomię prawej piersi w kwietniu 2016 r., stadium zaawansowania pT3(m)pNO9sn) MO, carcinoma ductale infiltrans GIII BLOM III (3+2+1): 1 mitoza/1mm2), wykazano ekspresję antygenu Ki67 40% raka inwazyjnego, Her2 (score0), receptory estrogenowe w ponad 90% komórek raka inwazyjnego w skali alreda 8 (5+3), receptory progesteronowe w około 50% komórek raka. CZTERY OGNISKA NAJWIĘKSZY 7,0x3,0, usunięcie węzła wartowniczego po uzupełniającej chemioterapii 4c AT+2c T i jeden kurs DXL (miało być cztery ale nastąpiła neutropenia IV), radioterapia radykalna klatki i regionalnych węzłów chłonnych 50Gy w 25 frakcjach. Obecnie biorę zastrzyk Reseligo 3,6 i tamoksifen. Od jakiegoś czasu stwierdzam dyskomfort nóg, czuję opuchnięcie pod kolanami szczególnie jak przykucnę to czuję takie napięcie i prawa noga jest trochę bardziej obrzęknięta. Doktor rodzinny zlecił mi cyklo 3forte 2x1 i galvenox 500 mg 1 tabl. Napiecie nóg trochę zelżyło, ale nadal obrzęk niewielki się utrzymuje. Po zakończonym leczeniu nie miałam żadnych badań. Moje pytanie: czy powinnam brać przy takich dolegliwościach tamoksifen czy roseligo wystarczy?

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne hormonoterapii

    Jestem 2,5 roku po operacji oszczędzającej, bez chemii, radioterapia i tamoxifen. Po ostatniej wizycie u onkologa mam pytanie. Mam uderzenia gorąca prawie regularnie, ogromnie dokuczają mi bóle kości i stawów, a zwłaszcza puchną mi kostki u rąk. Zrzucałam wszystko na tamoxifen i pogodziłam się już z tym. Onkolog stwierdziła, że opuchnięte stawy i ich ból wskazują na chorobę reumatyczną. Przebadałam się zatem na wszystkie możliwe sposoby (m.in. CRP, RF, poziom wapnia, nawet anty-CCP i mnóstwo innych badań) - reumatyzmu nie mam. Densytometria prawidłowa, a nawet dobra). Pytanie brzmi: dolegliwości mogę wiązać z Tamoxifenem czy też nie? Na forum Koleżanki narzekają na kości i stawy. Drugie pytanie - onkolog mnie zaskoczyła stwierdzeniem, że gdyby nie bała się o stan kości pewnie zamiast tamoxifenu przepisałaby coś innego, bardziej skutecznego. Jestem 50+, w menopauzę weszłam dopiero na tamoxifenie. Z góry dziękuje za rozwianie moich wątpliwości.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku mammografii

    Proszę o interpretację badania mammografii u 62 latki. Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej, uwagi: asymetryczne zagęszczenie zabrodawkowo w PP do zdjęcia celowanego powiększonego MLO. Wykonano zdjęcie celowane powiększone MLO na okolicę zabrodawkową piersi prawej widoczne w badaniu mammograficznym asymetryczne zagęszczenie częściowo się rozprojektowało. Wskazana dalsza diagnostyka badaniem usg. USG dopiero za 2 tygodnie. Czy jeśli byłaby to groźna zmiana to lekarz chyba od razu kazałby przyjść na badanie, a nie czekać na nie? Czy należy obawiać się najgorszego? Bardzo się denerwuję. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale w lipcu osoba miała usuwaną całą tarczycę i do dzisiaj hormony tsh nie zostały jeszcze uregulowane.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest radioterapia

    U mojej mamy zdiagnozowano nowotwór piersi: Carcinmoa invasivum (NST) G-1 mammae (B5). Stwierdzono mikrozwapnienia. ER (3+) 100% komórek Total score 8/8 positive, PgR (1+) 10% komórek Total score 3/8 positive, HER2 (1+) ujemny. Aktualnie mama jest po operacji częściowej: Wynik badania histopatologicznego: Carcioma invasium (NST) G-1 mammae. Średnica zmiany 2 mm. Nie stwierdzono cech angioinwazji. Guz usunięty w granicach zdrowych tkanek z minimalnym marginesem chirurgicznym 10 mm (margines głęboki). Podtyp biologiczny oraz status receptorów oznaczono w badaniu poprzednim (biopsji). pT1aN0(SN). Wypreparowano 2 węzły chłonne bez przerzutu raka (0/2). Immunohistochemia: CK19 (-). Dalsze leczenie ma polegać na radioterapii i hormonoterapii. Moja mama od kilkunastu lat leczy się na nadpłytkowość samoistną. Czytałam, że jednym ze skutków ubocznych radioterapii mogą być choroby krwi. Czy w tej sytuacji radioterapia jest konieczna? Czy są możliwe jakieś inne sposoby leczenia? Boję się, że na jedno pomożemy, ale na drugą chorobę zaszkodzimy.

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk piersi

    Jestem po 8 wlewie paklitakselu. Następnego dnia po wlewie pierś zrobiła się obrzmiała, wyczuwam w środku duże zgrubienie, ale nie jest to guz, bo ten już prawie zniknął. Od pachy aż powyżej piersi widać pogrubiałą żyłę z "koralikami". Nad każdym z nich jest czerwona plamka. Przy dotyku jest to bolesne, samo od siebie też czasem boli tak jak zastój pokarmowy. Zastanawiam się czy jest to zapalenie żyły od chemii czy progresja choroby? Wynik USG sprzed 2 miesięcy nie pokazywał żadnych zmian w piersi oprócz wyraźnego zmniejszenia guza. Wizyta u lekarza dopiero za tydzień i nie wiem co robić? Jeżeli to zakrzepica to może być niebezpieczna.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi i mammografii

    Mam 31 lat. USG piersi wykonane 14.12.2016: sutki o budowie gruczołowo - tłuszczowej. W sutku prawym w kgz hypoechogenna zmiana lita 7x4 mm - najpewniej powiększony węzeł chłonny wewnątrzgruczołowy, torbiel śr. 3 mm i hypoechogenny dobrze ograniczony guzek śr. lub torbiel z gęstą treścią 5x6 mm. W sutku lewym w kdw w obszarze zmian dysplastycznych o śr. 6 mm trzy torbielki śr. do 3 mm. W dołach pachowych patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Wskazane badanie kontrolne, mammografia. Kategoria USG-BIRADS:3. Mammografia wykonana 04.01.2017: piersi o budowie gruczołowo - tłuszczowej z cechami włóknienia - struktury piersi przycienione, wartość mammografii ograniczona. Obustronnie zmian ogniskowych ani wtórnych cech rtg procesu naciekowego nie widać. Przy samokontroli i stabilnym obrazie klinicznym badanie za ok. 24 mies. Wskazane okresowo USG ze względu na budowę piersi. BIRADS 1. Proszę o interpretację powyższych wyników. Wizytę u ginekologa mam dopiero za dwa tygodnie a jestem tak przerażona, że kompletnie nie wiem co myśleć.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Bardzo proszę o interpretację badania USG piersi. Piersi o utkaniu w przewadze gruczołowym z cechami dysplazji. W piersi prawej na godz.6. w sąsiedztwie otoczki zmiana hipoechogenna o dobrze zaznaczonych brzegach, nieco nieregularnych zarysach, o wym. 8x3 mm - może odpowiadać FA. W dołach pachowych drobne węzły chłonne z wnęką naczyniową o charakterze poodczynnym. Wnioski: BIRADS 3. Co mam dalej zrobić? Co z węzłami chłonnymi?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku PET

    Proszę o wyjaśnienie uwag i wniosków po badaniu PET. Głowa i szyja, klatka piersiowa, jama brzuszna, układ kostny - prawidłowy obraz metabolizmu glukozy. Układ kostny osteosklerotyczne zagęszczenie struktury w głowie prawej kości udowej i trzonie prawej kości biodrowej - prawdopodobnie wyspy kostne. Uwagi - czynnościowa aktywacja tłuszczu brązowego, zwłaszcza w okolicy szyi, karku, nadłopatkowo, za mięśniami piersiowymi, w śródpiersiu okołonaczyniowo, w okolicy aorty zstępującej, przykręgosłupowo oraz aktywacja mięśnia pochyłego po stronie lewej. Wnioski - badanie nie przemawia za obecnością procesu rozrostowego o wysokim metabolizmie glukozy w zakresie objętym obrazowaniem. Dodam, że raka piersi lewej zdiagnozowano w 2008 r. Guz 2 cm, czyste węzły chłonne, przewodowo- zrazikowy, Her 2 na minusie. Leczenie - mastektomia, chemia po operacji 6xFEC, 5 lat tamoxifen, usunięcie jajników i trzonu macicy, radioterapia z powodu braku marginesu zdrowych tkanek i brak możliwości jego uzyskania ze względu na lokalizację guza. Proszę o informację na temat zmian w kościach bioder, czy mam wykonać dodatkowo scyntygrafię i co oznacza pojawienie cukru brązowego, i czy jego pojawienie nie zaburzyło obrazu badania. Czy zmiany te powinny budzić mój niepokój, czy powinnam podjąć jakieś działania w związku z tymi zmianami?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Mam 40 lat. Urodziłam dwoje dzieci. Syn zachorował na nowotwór złośliwy (mięsak) w wieku 1,8 miesięcy. Zmarł w wieku 9 lat. W rodzinie dziadek chorował na nowotwór jelita grubego. Od zawsze dbam o badania. Corocznie wykonuję USG piersi. Moją przypadłością są torbiele, zarówno na jajnikach jak i w piersiach. Są ze mną od zawsze. Mam założoną spirale Mirenę już drugą. Mam ją obecnie od trzech lat. Wykonałam kontrolne badanie USG (poprzednie miałam 10 mies. temu) i oprócz torbieli nic groźnego nie wykazało, jednak wyjątkowo badanie to wykonałam w drugiej fazie cyklu. Trudno mi dokładnie określić jaki to dzień , gdyż zanikły u mnie miesiączki. Ale piersi mam bardzo obolałe. Właściwie bolą mnie non stop, mam może tydzień spokoju a tak cały czas są tkliwe. Wynik mojego badania: struktura gruczołowo-tłuszczowa, w obu piersiach zwłaszcza w obrębie kwadrantów górno-zewnętrznych rozsiane owalne struktury cystyczne, w lewej piersi do 4-5 mm średnicy, w piersi prawej 6-7 mm oraz nadbrodawkowo do 12 mm. Poza tym w piersi lewej na godzinie 11:00, około 2 cm od otoczki i na głębokości około 2-10 mm widoczna nieco nieregularna struktura hypoechogenna o wymiarach około 7-7,5 mm - konieczna kontrola za około 1-2 m-ce oraz rozważenie wykonania badań cytologicznych z powyższej zmiany. Węzły chłonne pachowe obustronnie w badaniu sonograficznym bez patologii. Bardzo proszę o poradę, czy mam usunąć jak najszybciej wkładkę by móc określić dzień cyklu, tak aby pojawiła się miesiączka i móc iść na ponowne badanie USG. Czy od razu wykonać biopsję i nie czekać na kontrolne USG (lekarz na chwilę obecną będzie niedostępny przez 3 tygodnie)? Czy powyższa zmiana może po miesiączce zniknąć? Proszę o odpowiedź, bardzo się martwię.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Jestem po kwadrantektomii lewej piersi, wykryto biopsją mammotomiczną raka zrazikowego in situ (dwa ogniska raka zrazikowego LCIS, śr. 02 cm, 015 cm i kilka rozproszonych drobnych ognisk o atypowej hiperplazji zrazikowej ALH o śr. od 04 mm do 06 mm. Wynik usuniętej części piersi: 1. laesio fibrosa et cystica. Resorbtio. 2. laesio fibrosa et cystica. Metaplasia apocrinalis. Nie zastosowano żadnego leczeni np. radioterapii ani hormonoterapii. Kwadrantektomia była w końcu września ub. roku, a kontrolne usg mam dopiero w końcu kwietnia tego roku. 1. Czy nie należało zastosować zapobiegawczo jakiegoś leczenia? 2. Mam duży niedobór wit D3 (15,70), czy mogę zażywać wit. D3 w dawce 1000 codziennie? 3. Mam wole na tarczycy pod kontrolą. Mam zdiagnozowane na prawym płacie tarczycy 3 ogniska o podwyższonym niejednorodnym echu o wymiarach: 10x6 mm,10x7 mm, 8x6 mm z obszarami zwyrodnienia płynowego. Z największego ogniska była brana biopsja, a wynik jej to obraz zmiany łagodnej ze zmianami zwyrodnienia (grupa 2 według Bethesda). Zażywam NORPROLAC w dawce 1/2 tabletki, bardzo wysoka prolaktyna, źle czułam się często przed okresem, a wchodzę w fazę przekwitania. Badania tarczycy prawidłowe. Czy nie należy usunąć tego wola?

    więcej

  • Avatar

    Powiększony węzeł chłonny pachowy

    Jestem po operacji oszczędzającej lewej piersi w lipcu 2016. Hist-pat: rak inwazyjny NHG2, pT1c, pN0 (węzłów ogółem 0/3) oraz rak przewodowy "in situ" G3, guz jest trójujemny, Ki67 50%. Przeszłam chemioterapię 4 cykle AC co trzy tygodnie oraz radioterapię 21 frakcji (17+4), którą zakończyłam 27.12.2016. W dniu wczorajszym (13.01.2017) lekarz wyczuł w lewym dole pachowym lekko powiększony węzeł pachowy. Pani dr stwierdziła, że to po radioterapii i kazała przyjść do kontroli za trzy miesiące. Trochę się denerwuję. Czy jest to częsty objaw po radioterapii, czy powinnam czekać tak długo z kontrolą i czy dobrze byłoby zrobić usg tego węzła?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Mam 34 lata. 2 dzieci. W rodzinie nie było chorób nowotworowych. Opis badania USG: Torbiele o średnicy do 7 mm. Zmiany płynowe o nierównych granicach z echami przyściennymi. BIRADS USG 3. Lekarz zaleca biopsję. Nie był zbyt przyjemny. W arogancki sposób skrytykował wizytę w tym wieku (moje pierwsze usg). Stwierdził że "trudne "piersi i nie dziwne, że później tyle nowotworów". Wizytę u innego lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu. Proszę o radę. Co dalej? Jakieś inne badania? Jestem załamana, bo nie wiem co oznacza ten wynik.

    więcej

  • Avatar

    Czy to choroba Pageta

    Mam 42 lata. Mam pęknięcie przy brodawce, swędzi mnie bardzo cała brodawka i jest takie jakby mrowienie, zaczerwienienie i wyciek. Byłam już u lekarza ginekologa, badanie USG nic nie wykazało, mam iść do dermatologa, ale wyczytałam że często właśnie choroba Pageta mylona jest z problemami dermatologicznymi. Czy powinnam wykonać inne badanie niż USG piersi?

    więcej

  • Avatar

    Kiedy wykonywać łyżeczkowanie macicy

    Mam obecnie 35 lat, jestem po mastektomii piersi prawej (14 kwietnia 2016), po chemii 4x ac oraz 4x docetaxel. 20 lamp, od 1 czerwca na zoladexie a od 24 listopada na tamoxifenie. Moje wyniki pT2pN1a. Pgr 5%, ER 90%, HER-2 brak amplifikacji, Ki67 20%. Byłam teraz u ginekologa na dniach i moje endometrium rośnie, obecnie 7 mm, w lipcu było 3 mm. Chciałabym wiedzieć, kiedy powinno być w mojej sytuacji łyżeczkowanie, przy jakich rozmiarach? Ginekolog wspomniał coś, że powyżej 8 mm ale jak czytam forum amazonek to dziewczyny chodzą i z wyższymi stad moje pytanie o konkretne wymiary.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 51 lat. Mama chorowała na raka piersi ze wznową w węzłach chłonnych i rakiem jajników po 5. latach. Nie wykonywałam badań genetycznych. Na podstawie bad. przedmiot, i bad. obrazowych - usg, mammografia oraz wyniku bad.hist.pat. (biopsja gruboigłowa) zdiagnozowano u mnie 2 tyg. temu raka piersi prawej (na godz. 12 guz o śr. 1,5 cm, ruchomy w stosunku do otaczających tkanek, położony ok. 2 cm powyżej brodawki, skóra i brodawka bz., węzły chłonne bz., wniosek - ca ductale invasivum G3, T1cN0M0, ER (-), PR (-), HER2 (0), E-cadherin (+), Ki-67 (+) 98% ogniskowo. Byłam konsultowana przez bardzo doświadczonego chirurga onkologa w gabinecie prywatnym - na podstawie ww. bad. zalecił przedoperacyjną chemioterapię ze względu na ww. parametry. Otrzymałam od niego skierowanie do Por. Ch. Piersi w CO w Bydgoszczy. Tu zgłosiłam się do niego ponownie z wynikami jw. - bez wyjaśnienia zapadła decyzja o wstępnym leczeniu chirurgicznym - kwadratektomia + limfoscyntygrafia i SNB i następczej chemio- i radioterapii. Komisja interdyscyplinarna na podstawie skierowania na zabieg zatwierdziła po minucie plan leczenia. 11 stycznia mam wyznaczony termin przyjęcia do kliniki. Jestem lekarzem pediatrą i nie mam zamiaru wypowiadać się w kwestiach znanych mi bardzo względnie, proszę więc o odpowiedź na pytanie - jaki plan leczenia jest najbardziej odpowiedni na tym etapie choroby i diagnostyki.

    więcej

  • Avatar

    Badanie kliniczne docetaksel + herceptyna + perjeta

    Mam 37 lat. Jestem po operacji oszczędzającej piersi lewej, w której zdiagnozowano raka przewodowego G3, pt1cN1a (sn) Mx, Receptory: ER - 10-20%, PR - 10-20%, HER 2 - +++, reakcja o silnym natężeniu w niespełna 25% komórek - odczyn dodatni. Ki67 - 30-40%. Miałam zajęte 3 węzły w tym w 2 stwierdzono naciek torebek przez komórki raka. Aktualnie jestem w trakcie chemii AC (mam mieć 4, jestem po 2). Potem zaproponowano mi 4 chemie - docetaksel + herceptyna, następnie naświetlania, hormonoterapia i oczywiście kontynuacja herceptyny przez rok. Mam jednak szansę wziąć udział w badaniu klinicznym, w którym podaje się docetaksel+ herceptyna+perjeta. Czy perjeta znacząco poprawia moje szanse na wyzdrowienie w porównaniu ze schematem, który mi zaproponowano? I co w przypadku gdyby w przyszłości okazało się, że muszę znowu się leczyć (np. wznowa, nowy rak, przerzuty). Czy wtedy będę mogła ponownie skorzystać z perjety?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen czy inhibitory aromatazy

    Mam 50 lat. Rak luminalny B, NST, G2, Ki67 30%, HER +++, progesteron 0%, estrogen 50%. Nie miesiączkuję. Mastektomia w sierpniu. Od września biorę tamoxifen i herceptynę. Wyczytałam na forum, że w rakach luminalnych B skuteczniejsze są inhibitory aromatazy niż tamoxifen. Jakie jest Pani zdanie?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 67 lat. Po wykryciu przeze mnie guza w lewej piersi, po biopsji nastąpiła operacja - częściowe usunięcie lewej piersi, jednocześnie 2 węzłów chłonnych - w dniu 22.09.2016 w Centrum raka piersi w Berlinie. Wyniki TNM pT2 pN0(sn)cM0. Wielkość guza 22 mm. Stopień trudny do zdefiniowania (G3). Minimalna odległość od brzegu 4mm. Podsumowanie: pT2, G3, pN0 (0/2sn), cM0, L1 ,V0, Pn1, R0 (RRmin lateral 0,4cm). Sentinel 0/2, Ostrogenrezeptor dodatni (IRS 8), Progesterrezeptor dodatny (IRS4) (Score 1), Her-2 nowy ujemny, Ki-67 25%. Leczenie według schematu Hendersona 4xAC i 4xTaxol. Radioterpia piersi (Boost) w ramach Studii HYPOSIB. Hormonalna terapia 5 lat. 27.10.2016 rozpoczęłam AC, ostatnie AC otrzymałam 29.12.2016. Moje pytanie - czy konieczna jest w moim przypadku ta druga seria 4xTaxol, czy nie wystarczy już ta chemia AC, radioterpia i hormonalna terapia? To pytanie dręczy mnie po przeczytaniu artykułu w internecie (po niemiecku), w którym mówi się o opublikowanym w NEW England Journal of Medicine wyników badań studyjnych na temat chemii - Taxol. Z artykułu tego wynika, że przy Ostrogenrezeptoren dodatnim (ER dodatni) i HER2 ujemnym Taxol nie zwiększa szansy przeżycia i właściwie poleca się odrzucenie Taxolu. Adres tego artykułu http://www.praxis-sacher.de/index.php?id=52&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2&tx_ttnews%5BbackPid%5D=49&cHash=724e17b330 Proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Wapniejące węzły chłonne

    Pani Doktor, w tym miesiącu robiłam kontrolną mammografię. Mam 45 lat, nie rodziłam. Na radiogramach skóra, tkanka podskórna , brodawki bez zmian. W dołach pachowych wapniejące węzły chłonne. Części zabrodawkowej N1 w podziale Wolfe`a. Piersi o budowie gruczołowej. W zachowanej tkance gruczołowej prawidłowa radiostruktura. Na radiogramach i w badaniu fizykalnym nie stwierdza się zmian wysokiego ryzyka. BRIADS-1. Proszę o odpowiedź co oznaczają te wapniejące węzły chłonne i czy jest to powód do niepokoju. Po mammografii robiłam też usg, na którym węzły pachowe i podobojczykowe niepowiększone.

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne w czasie leczenia Tamoxifenem

    Wiek 53 lata, 2009 histerektomia wraz z przydatkami, lipiec 2015 rozpoznanie główne: rak piersi prawej cT1N0M0, stan po radioterapii (BT+tele), w trakcie hormonoterapii tamoxifenem. Proszę o informację jaki jest plan diagnostyki kontrolnej w kolejnych latach w związku z diagnozą i leczeniem tamoxifenem. Czy i w jakich terminach powinnam mieć wykonane badanie rtg płuc?

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony poziom markera jajnika

    Mam 45 lat. Rak piersi lewej pT2N1MO. Stan po leczeniu oszczędzającym (06.03.2015) i limfadenektomii węzłów chłonnych dołu pachowego lewego (14.04.2015). Stan po chemioterapii uzupełniającej ACP trastuzumab (leczenie zakonczono 27.07.2016). Stan po radioterapii piersi lewej (50Gy oraz host na łoże do60Gy), leczenie zakończono 29.01.2016. Stan po leczeniu tamoxifenem (zakończono z powodu krwotoków z macicy). W trakcie terapii anastrozolem. Hist-pat. rak przewodowy G3, ER (+), PR (+), Ki67 30%, HER2 score +3, nie wykryto mutacji w genie BRCA1 i BRCA2. 16.08.2016 wyłyżeczkowanie jamy macicy. USG 13.08.2016 - trzon macicy wielkości prawidłowej w przodozgięciu. Endometrium jednorodne o grubości 13 mm. Jajnik lewy nie uwidoczniony. Jajnik prawy torbiel pęcherzykowa? Widoczny płyn w miednicy małej. Doszedł mi ostatni wynik z usg dopochwowe: W trzonie mięśniak o wym. 75-71 mm. Jajniki - struktura zatarta. 09.01. 2017 mam mieć operację ginekologiczną usunięcia jajników, macicy i mięśniaka. Wyniki przedoperacyjne mam dobre. Zlecono mi też wykonanie markera Ca125. Wynik tego badania: 69,40U/ml. Bardzo proszę o parę słówek na temat tego wyniku, wiem że norma to: 0,00-35,00.

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony marker CEA

    Jestem 2 lata po operacji - usunięcie guza piersi i doszczętne wycięcie węzłów chłonnych. Miałam zrobione markery CEA =7,68, AFP=2,08. Proszę o interpretację wyniku CEA, bo jest powyżej normy, co to może znaczyć?  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mam 51 lat. Rak piersi lewej cT2N2M1. `Rozsiew do węzłów chłonnych kl.p. i j.brzusznej. Histo: Invasive breast carcinoma of no special type G-3, PR (-), ER (-), HER2 (-), Ki67 70% USG l. piersi 4.08: Zmiana lita 26x20x15 mm. W l.dole pachowym hipoechogeniczny w. chłonny 27x14 mm, drugi podobny 20x11mm. TK 5/7.09: Liczne patologiczne w. chł. paraortalne, trzewne i krezkowe - dwa największe w grupie przyaortalnej 16 mm,16x13 mm. Poniżej żołądka, pod przednią ścianą j. brzusznej liczne krągłe zmiany wlk. do 20x10 mm odpowiadające przerzutom do w.chłonnych lub do sieci większej. W l. dole pachowym powiększone w. chłonne: największy 32x28x16 mm, reszta <13mm. W śródpiersiu przednim masa patologiczna - pakiet węzłów z grup 3A i 6 o wym 55x35x68 mm. Nieliczne patologiczne węzły 2R i 5 <11mm. Powiększone węzły więzadła wątrob.-żołądk. i okołoaortalne do 13 mm w osi krótkiej. Leczenie: 5.09-15.12.16 6xAC (60, 600mg/m2) USG 9.12: Ostro odgraniczona ok. 12x5 mm hipoechogeniczna zmiana ogniskowa z pojedynczymi mikrozwapnieniami. Obustronnie w dołach pachowych, nad- i podobojczykowych patologicznych zmienionych w. chłonnych nie stwierdzono. TK 9.12: Prawie całkowita regresja zmian węzłów w śródpiersiu, dole pachowym i podobojczykowych po stronie lewej. Widoczne niewielkie resztkowe pasmo tkankowe w przyleganiu do łuku aorty (niemierz.) i resztkowe w. chł. w oknie aortalno-płucnym o wym. łącznych 18x10 mm. Pojedyncze w.chł. przyaortalne prawe granicznej wielk. 12mm Dalsze leczenie: kontrola w Poradni Onkologicznej za 6-8 tyg. Pytanie: Chemie wszystkie odbyłam terminowo z bdb wynikami, przeżyłam je dobrze. Badania USG i TK wykonano przed ostatnią chemią, więc jeszcze coś mogło się zmniejszyć. Nie współwystępują u mnie inne choroby. Miałam nadzieję otrzymać jeszcze chemię na „dobicie”, lecz usłyszałam, że „taksany zostawiamy na wznowienie”. Zdaję sobie sprawę, że nikt nie wie, czy nastąpi to za kilka lat czy 1,5 miesiąca. Czy pozostawienie leczenia w tym momencie jest właściwe? Czy i co można jeszcze coś zrobić?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a diosmina

    Jestem po mastektomii prawej piersi. Proktolog na hemoroidy przepisał mi diosminum czyli dih company max. Mam to brać 3 miesiące. Od 4 lat przyjmuję tamoksifen. Czy te leki można przyjmować razem?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Czy mogłabym prosić o interpretację pooperacyjnych wyników mojej mamy. Jakie będzie zastosowane leczenie. Rozpoznanie: zmiany włóknisto- torbielowate: włóknienie, duktektazje, metaplazja apokrynowa, torbiele. Zmiany proliferacykne: brodawczak wewnątrzprzewodowy. Mikrozwapnienia. Widoczna zrastająca się loża po mammotomii. Rozrostu złośliwego nie stwierdzono. Utkanie tkanki tłuszczowej i łącznej. Rozrostu złośliwego nie stwierdzono. Węzeł chłonny bez przerzutu raka. A to wynik z biopsji mammotomicznej: Naciekający rak przewodowy (NST) II wg. Blooma Richardsona (c3, p2, m1). ER pozytywny 99% komórek intensywność 3, PR pozytywny 90% komórek intensywność 3, HER-2 negatywny, Ki-67 5,9%.

    więcej

  • Avatar

    Mammografia i scyntygrafia w jednym dniu

    Mam problem: byłam dzisiaj na mammografii, ale nie mogli zrobić bo aparat się popsuł. 21 grudnia 2016 r. o 12:00 mam scyntygrafię i onkolog powiedział, żeby dwa razy nie jeździć (mam 60 km do szpitala) to mam rano zrobić mammografię, a potem w południe scyntygrafię. Przy rejestracji na scyntygrafię powiedzieli, że nie można tych dwóch badań zrobić w tym samym dniu. I teraz mam dylemat ; czy zrobić te dwa badania w jednym dniu czy jednak każdy innego dnia.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno być zastosowane leczenie

    Mastektomię lewej piersi miałam we wrześniu 2015 r. Wynik: rak przewodowy in situ NG3 typ czopiasty z martwicą. Utkanie DCIS na obszarze średnicy 10 cm. Margines od strony obojczyka 0,6 cm, margines od strony powięzi 0,3 cm. Liczne mikrozwapnienia. Brodawka piersiowa bez nacieku raka. Lymphonodulitis chronica 0/4. W Centrum Onkologii powiedziano, że nie potrzeba żadnego leczenia. We wrześniu 2016 r. miałam z powodu torbieli usunięte przydatki lewe i jajowód prawy. Lekarz poradził mi abym zwróciła się o receptory raka piersi. Po licznych staraniach otrzymałam receptory: ER 30%, PGR 35%, HER2 3+, Ki67 25%. Czy w związku z tymi otrzymanymi wynikami nie powinnam mieć żadnego leczenia? Mam 45 lat, miesiączkuję.

    więcej

  • Avatar

    Długi czas oczekiwania na radioterapię

    Wiem, że radioterapię powinno wykonać się do trzech miesięcy. Jednak nie wiem czy zdążę w tym terminie. Strasznie długo trwa przygotowanie. Co stanie się po tym terminie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Miałam pobierane wycinki z piersi zdrowej. Dostałam wynik, który mnie zaniepokoił. Opis mikroskopowy Mat.I;-01100/T-04020. Zmiany włóknisto-torbielowate gruczołu piersiowego; włóknienie i poszerzenie przewodów. Widoczne są także ogniskowe nacieki limfocytarne oraz skupiska histiocytów. Lekarz zapewniał mnie, że to nic groźnego. Może jestem przewrażliwiona, ale strach większy jest od rozsądku. Boję się, żeby nie powtórzyła się historia taka jak z piersią operowaną, bo dwa lat temu skończyłam leczenie inwazyjne, teraz jestem ma hormonoterapii (biorę ETRUZIL). Bardzo proszę odpowiedź czy tych zmian nie muszę się obawiać i co teraz mam robić?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 30 lat i jeszcze nie rodziłam, choruje na endometriozę. Jestem po mastektomii całkowitej (trzy tygodnie temu) z jednoczesną rekonstrukcją. Invasive carcinoma NST G2, NG 2 indeks mitotyczny 4/10 HPF. Receptory estrogenowe - reakcja dodatnia w około 95% jąder komórek nowotworowych, silna (PS 5,IS3). Receptory progesteronowe - reakcja dodatnia w około 95% jąder komórek nowotworowych, silna (PS 5,IS3). Ki67-proliferacyjna około 7%. HER-2 - 1+. Guz około 1,5 cm. W załączniku przesyłam wyniki histopatologi pooperacyjnej. Bardzo proszę o interpretację wyników. Jakie leczenie uzupełniające byłoby najbardziej odpowiednie dla mnie? Czy konieczne jest leczenie uzupełniające?

    więcej

  • Avatar

    Etruzil - skutki uboczne

    Przyjmuję Etruzil 2,5 mg. Bolą mnie bardzo stawy i kości, mam także mrowienie w stopach. W scyntygrafii bez zmian meta. Jestem po chemioterapii i operacji. Czy trzeba zmienić lek, czy musi tak pozostać?

    więcej

  • Avatar

    Hydroksyzyna w trakcie hormonoterapii - cd.

    Kontynuacja pytania "Hydroksyzyna w trakcie hormonoterapii" z 4 grudnia 2016 r.   Po hydroksyzynie czuję dużą senność. Wcześniej stosowałam promolan. Lek ten bardzo dobrze na mnie działał, niestety musiałam przerwać ze względu na tamoksyfen. Czy może mi pani doradzić jaki lek będzie bezpieczny dla mojego leczenia, ale też taki, po którym będę mogła normalnie funkcjonować w ciągu dnia?

    więcej

  • Avatar

    Czy biopsja jest bezpieczna

    Moja "przygoda" onkologiczna właśnie zaczęła się. Mam 55 lat oraz guza na biuście lewym. Opis brzmi tak: "w p. lewej kw. górno - zew. oraz gr. kw. dolnym zagęszczenia miąższu o cechach struktur promienistych odpowiadające w badaniu usg hypoechogennym obszarom wlk. 40 mm i 20 mm. Doły pachowe wolne od zmian. Wnioski: p. lewa birads 5. Odbyłam wizytę dziś w poradni onkologicznej. Rączo poszło - skierowanie na biopsję gruboigłową. Mam na nią udać się za 10 dni. Czytam ten internet i delikatnie dociera do mnie, że przy w sumie sporawych guzach ta biopsja trochę niepotrzebnie niebezpieczna jest. Czy moje obawy są głupie? Dodam jedynie, że akurat jestem po badaniach okresowych w pracy i wyniki badania krwi te podstawowe 18 parametrów mam w normie, jedynie Rozmaz - MIXY(MXD) podwyższone do 16.6, oraz bezwzględna liczba mixów (MXD#) wynosi 1,2 czyli nieco za dużo. Mam też niestety kłopoty z tarczycą - dwukrotnie, z powodu nadczynności, zastosowano leczenie 131-I (22mCi). Po drugiej dawce jodu TSH poszybowało do wysokości nieco ponad 103.8400, po 2 tygodniach zażywania letroxu spadło do 63,52. Za 4 dni idę z wizytą kontrolną do endokrynologa. Mam nadzieję że nie nadużywam Pani czasu. Po wizycie w poradni czuję się jak krzesło.

    więcej

  • Avatar

    Hydroksyzyna w trakcie hormonoterapii

    Jestem w trakcie leczenia tamoxyfenem, przyjmuję też zastrzyki z zoladexu. Jestem osobą nerwową, lekarz onkolog przepisał mi hydroksyzynę. Czy przy takim leczeniu mogę przyjmować ten lek?

    więcej

  • Avatar

    Zabiegi kosmetyczne

    Moja historia - w październiku 2015 r. wycięto guzek lewej piersi - rak przewodowy naciekający NST G1 i ogniska raka wewnątrzprzewodowego (DCIS - low grade with necrosi). Ognisko rozrostu nowotworowego ma największy wymiar 14 mm otoczone jest łagodnymi zmianami dysplastycznymi. Najmniejszy margines 2 mm. Nie stwierdzono inwazji naczyń pT1c, pTis. Her 8/8, PR 8/8, Her-2: 2+, Ki67 10%. Obecna amplifikacja Her2, wskaźnik >2,0. stan Her-2 dodatni. 3 węzły chłonne pachy lewej bez przerzutów. Zaawansowanie IA. Jestem po chemio i radioterapii. Biorę teraz tamoxifen, i jeszcze herceptynę. Czy będę mogła skorzystać z zabiegu u kosmetyczki np. mikrodermabrazji, oraz zrobić makijaż permanentny?

    więcej

  • Avatar

    Obniżone leukocyty przed operacją

    Jestem po chemioterapii i przyjmuję od pół roku Tamoxifen. Zrobiłam wyniki badań, ponieważ za 2 tygodnie mam operację profilaktycznej mastektomii. Morfologia cała w normie, tylko leukocyty 2,86, neutrofile 1,63, limfocyty 0,76. Czy takie obniżone parametry tych krwinek nie przeszkodzą w operacji? Czy może to być wynikiem przyjmowania Tamoxifenu i czy można temu jakoś przeciwdziałać?

    więcej

  • Avatar

    Gruboziarniste zwapnienia w piersi

    Cztery lata temu zdiagnozowano u mojej mamy raka piersi Carcinoma ductale G2 invasium (NST wg WHO2012) partim carcinoma ductale in situ (typ comedocarcinoma, sitowaty i lity stanowiący około 30% utkania guza) mammae dextri. ER: 100% komórek /3+,TS8/8 (pozytywny) PR: 20% komórek /3+,TS6/8 (pozytywny), HER-2: 1+ (negatywny), LZH:1RX:2 Guz o maksymalnym wymiarze 2 cm, usunięty doszczętnie. W wyniku pobranym z bocznej linii cięcia chirurgicznego stwierdza się ognisko kanceryzacji usunięte w granicach zdrowych tkanek.pT1cNO(sn). Mama miała zabieg oszczędzający BCS z SLNB. Badanie śródoperacyjne: Dwa węzły bez przerzutów nowotworowych. Niedawno mama miała wykonywaną mammografie: W okolicy zabrodawkowej obserwuje się zgrupowanie gruboziarnistych zwapnień-przewodowe? na odcinku do 12 mm. W różnicowaniu zwapnienia w bliźnie pooperacyjnej. W lewym dole pachowym widoczny pojedynczy węzeł chłonny o średnicy do 13 mm - odczynowy. Co może być przyczyną zwapnień w piersi? Czy to jest coś niepokojącego bądź sugerującego, że nastąpił nawrót choroby i toczy się proces nowotworowy czy też może być to spowodowane operacją i przebytymi naświetlaniami? W tej sytuacji robi się biopsję zwapnień i/lub węzła chłonnego? Jakie ogólnie są rokowania w tego rodzaju nowotworze i czy zdarzają się sytuacje/przypadki, że kobieta, która zachorowała na raka piersi nie ma w ogóle nawrotu choroby nowotworowej i przerzutów?  

    więcej

  • Avatar

    Długi czas oczekiwania na radioterapię

    Mam 54 lata i jestem 4 tygodnie po operacji oszczędzającej prawej piersi nowotworu złośliwego (ćwiartka górna zewnętrzna sutka) C50.4. Mam usunięte 2 węzły wartownicze. W trakcie ustalania daty na radioterapię wysłano mnie na USG dołu pachowego, gdyż odczuwałam ból. Lekarka była dociekliwa i zrobiła też USG lewej piersi, które wykazało guza. Radioterapia została zawieszona i wysłano mnie na biopsję cienkoigłową. Martwię się, że będę musiała być poddana operacji lewej piersi, a jeżeli tak to wydłuży się w czasie oczekiwanie na radioterapię. Uważam że doszło do zaniedbania bo przed pierwszą operacją miałam robione USG obu piersi ale wynik nie został dostarczony do lekarza onkologa. Czy nadal będę czekać w długich kolejkach, jak przed pierwszą operacją, gdzie musiałam czekać 3 miesiące? Czy mam prawo do kolejnej operacji poza procedurą, która obowiązuje, czy znów muszę czekać na kolejne konsylia? Boję się, że w tym czasie będzie nawrót nowotworu. Po jakim czasie od przeprowadzenia operacji powinnam być poddana radioterapii? Do kogo mogę się zwrócić o pomoc w tej sprawie?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinnam mieć przedłużone leczenie Zoladexem

    Uprzejmie proszę o informację w jakim przypadku wskazane jest przedłużenie Zoladexu. W przyszłym miesiącu kończę dwuletnią kurację tymże lekiem i doktor powiedział, że w moim przypadku nie ma potrzeby przedłużania i zostaje mi tylko Tamoxifen przez kolejne min. 3 lata. Mam 33 lata, a mój przypadek wygląda następująco: rak naciekający bez specjalnego typu, G1 (1+2+1), największy wym. komponentu naciekającego 0,7cm, wieloogniskowość - nie. Odsetek utkania raka in situ: CDIS 1%, CLIS 2%. Obecność zatorów naczyniowych/naciekanie L/V 0. Węzły chłonne bez przerzutu raka 0/2. ER - 100%, PGR - 100%, HER2: 1+, Ki67 - 10%  

    więcej

  • Avatar

    Zawroty głowy

    Mam 36 lat. Jestem 2 lata po zakończonym leczeniu: rak piersi trójujemny, mutacja BRCA1, usunięte obie piersi, usunięte jajniki profilaktycznie, węzły chłonne były wolne. Miałam chemię Cisplatynę oraz AC. W czerwcu miałam wszczepiane ekspandery piersi. Od około 2 tygodni mam zawroty głowy, są coraz silniejsze, doszły do nich mdłości, szczególnie poranne, mam stały szum w głowie, senność, jakieś problemy z jelitami (mocno zwolniona perystaltyka), w nocy budzi mnie mocne kołatanie serca. Miałam konsultację neurologiczną, wykonano TK głowy - bez zmian. Miałam konsultację laryngologiczną - bez zmian w zwykłym badaniu. Wykonano dwa razy morfologię, wyniki ą dobre, OB dobre, USG jamy brzusznej dobre, EKG w normie, ciśnienie, puls dobre, hormony tarczycowe również dobre. Dostałam leki na zawroty głowy, ale nie pomagają. Lekarze, u których byłam nie wiedzą co mi jest. Ja nie mogę iść do pracy ani wykonywać podstawowych czynności w domu. Jakie jeszcze wykonać badania aby wykluczyć podłoże onkologiczne?

    więcej

  • Avatar

    Rak jajnika

    Mam 38 lat i jestem po oszczędzającej operacji piersi, 4 x AC oraz radioterapii. Mój guz jest her2 (+++), natomiast ER i PGR (-). Za dwa miesiące po zakończeniu pobierania herceptyny zostanę poddana operacji usunięcia jajników wraz z jajowodami. Jaką suplementację powinno się mi zaproponować aby uzupełnić brakujące hormony produkowane przez jajniki? Czy powinnam je otrzymać bezpośrednio na drugą dobę po operacji? Proszę również o odpowiedź czy raj jajnika rozwija się wyłącznie w jajowodach? Czy jest to potwierdzone konkretnymi badaniami? Jeżeli tak być może wystarczy usunąć wyłącznie jajowody?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Chciałabym prosić o konsultację wyników badań moich piersi. USG: Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej. W obrębie sutka prawego na godz. 12. widoczna jest dość dobrze odgraniczona hipoechogeniczna zmiana ogniskowa opisana w badaniu poprzednim aktualnie o wymiarach 11x16x5 mm. W obrębie sutka lewego na godzinie 10. widoczna jest bezechowa dobrze odgraniczona zmiana torbielowata z drobnymi zwapnieniami o wym. 7x3,5x6 mm – w pierwszej kolejności drobna torbiel. W obrębie dołów pachowych cech patologii nie stwierdza się. BIOPSJA GRUBOIGŁOWA PIERSI PRAWEJ: • Opis makroskopowy – fragmenty tkankowe o budowie tłuszczowo-włóknistej • Rozpoznanie histopatologiczne – Laesio fibrosa BIOPSJA CIENKOIGŁOWA PIERSI LEWEJ: • Opis makroskopowy – Wycinek 3x2x1,5 cm na przekroju z szarym ogniskiem na brzegach. Wycinek o max. wym 2x1,8 cm • Rozpoznanie histopatologiczne – Carcinoma invasivum necroticans NST with medullary feature G2, receptor estrogenowy (-) Allered 0, receptor progestronowy (-) Allerd 0, HER – 2 Negatywny (0), Ki67>50% W prawej piersi stwierdzono tylko włókniaka do obserwacji. Od marca jego wielkość się nie zmieniła. Jeśli chodzi o pierś lewą, zmiana pojawiła się w październiku tego roku. Zalecono jedynie kontrolne badanie USG za 3 miesiące i nie oświecono mnie co to za zmiana. Wydaje mi się to podejrzane z uwagi na to, że nagle do mnie dzwonili z poradni, żebym szybko przyszła na wizytę, bez kolejki, bez rejestracji bo coś jest nie tak, że złe wyniki. Natomiast na wizycie mówią, że jednak jest ok, z uwagi na brak pewności lekarz konsultował się z dwoma histopatologami i na razie nic nie trzeba robić a za 3 miesiące kontrolne USG mam zrobić. Lekarz, który mnie prowadzi to onkolog i chirurg. Dopiero wczoraj wieczorem uzyskałam kopię wyniku biopsji i jak zobaczyłam opis zawierający słowo "carcinoma" to zaczęłam znowu się martwić, bo ten wyraz jednoznacznie kojarzy mi się w rakiem, reszty nie rozumiałam. W tym tygodniu nie uda mi się spotkać z lekarzem, chcę się dobrze przygotować do nastepnej wizyty, dlatego prosiłabym Panią Doktor o wyrażenie swojej opinii.

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczne usunięcie jajników

    Proszę poradę w temacie profilaktycznego usunięcia jajników. Mam 30 lat, rok temu zakończyłam leczenie z powodu raka piersi (inwazyjny przewodowy, ER 0%, PGR 10%, her ujemny) węzły na szczęście czyste. T1bN0Mx. Leczenie: mastektomia oraz chemioterapia 4 AC 4 docetaxel. Niedawno odebrałam wyniki genów z USA - mutacja brca1. Poddałam się profilaktycznej mastektomii piersi drugiej z jednoczesną rekonstrukcja. Jeszcze przede mną 4 zabiegi operacyjne dot. rekonstrukcji obu piersi. Nie wiem co z jajnikami. Chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko, ale też nic na siłę, bo gdyby ciąża miała mi zaszkodzić to jestem w stanie z niej zrezygnować. Miesiączkuję po leczeniu normalnie. Czy wg Pani powinnam już usunąć jajniki mając 30 lat, czy można wstrzymać się do 35. roku życia regularnie badając się, i czy ewentualna ciąża jest w ogóle w moim przypadku brana pod uwagę?

    więcej

  • Avatar

    Skóra po radioterapii

    Prawie rok po operacji oszczędzającej I radioterapii moja skóra na piersi, głównie w okolicy rany, zaczęła się łuszczyć, swędzieć i jest bardzo sucha. Onkolog zalecił by nawilżać dwa razy dziennie. W aptece nie mieli żadnych środków stricte na skórę po radio, ale farmaceutka poleciła mi środek o nazwie A-Derma Exomega (bez parabenów, konserwantów I środków zapachowych). Skład (INCI): Water (Aqua), Mineral Oil (Paraffinum Liquidum), PEG-12, Glycerin, Cyclopentasiloxane, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Oenothera Biennis (Evening Primrose), Oil (Oenothera Biennis Oil), Myreth-3 Myristate, Cyclohexasiloxane, Polyacrylamide, Niacinamide, 10-Hydroxydecenoic Acid, Avena Sativa (Oat) Leaf/Stem Extract (Avena Sativa Leaf/Stem Extract), BHT, C 13-14 Isoparaffin, Disodium EDTA, Laureth-7, Sodium Acetate, Tocopherol. W składzie widzę jednak PEGi i inne substancje, które nie wydaja mi się niespecjalnie bezpieczne. Czy powinnam się obawiać stosowania tego środka?

    więcej

  • Avatar

    Galaktografia piersi

    Mam 30 lat i rok temu rodziłam, ale nie karmiłam piersią. Proszę o interpretację wyniku cytologii: W rozmazach cytologicznych znajduje się ścięta białkowa treść, erytrocyty, nieliczne makrofagi oraz pojedyncze grupy komórek nabłonka gruczołowego bez atypii. Z prawej brodawki sutkowej pobrano dość skąpy brązowy wyciek. Dodam jeszcze, że w lipcu miałam zabieg usunięcia guzków tej piersi (hispat dysplasia i podobno dość silna). Na usg znowu są jakieś zmiany - guzki. Za kilka dni mam badanie galaktografii i dalej występuje wyciek. Czy galaktografia pokaże pełen obraz piersi? Czy jeszcze zrobić inne badanie? Ta pierś jest obolała, czuję w niej często kłucie.  

    więcej

  • Avatar

    Czy proponowane leczenie jest właściwe

    Mam 37 lat, jestem po operacji oszczędzającej piersi lewej oraz wycięciu węzłów z pachy. Badanie histopatologiczne wykazało: rak naciekający bez specjalnego typu - guz o wymiarach 1,6x1x1,5 cm, G3, zatory w świetle naczyń limfatycznych na obwodzie guz, zaawansowanie nowotworu pt1cN1a(sn)Mx. Dodam , że stwierdzono przerzuty do 3 węzłów chłonnych w tym w 2 węzłach naciekanie torebki przez komórki raka. Receptory: ER - reakcja 10 - 20%, PR - 10 - 20%, HER 2 - +++, reakcja o silnym natężeniu w niespełna 25% komórek - odczyn dodatni. Ki67 - 30- 40%. Ogólnie - podtyp luminalny B (HER2 dodatni). Wczoraj otrzymałam schemat leczenia i wygląda on następująco: chemioterapia (pierwszy wlew pod koniec listopada) 4x AC, 4x docetaksel/paklitaksel, radioterapia (jeszcze nie wiem ile razy), po radioterapii herceptyna oraz hormonoterapia - tamoksyfen. Mam wątpliwości odnośnie herceptyny, czy nie będzie to za późno gdy zostanie zaaplikowana dopiero po radioterapii? Czytałam, że lepsze efekty przynosi włączenie jej do chemioterapii z taksanami. Czy to prawda? Ponadto słyszałam także, że tamoksyfen przy HER +++ nie jest zbyt skuteczny. Co zamiast niego ewentualnie byłoby dla mnie polecane?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG jamy brzusznej

    Chciałabym przedstawić Pani doktor mój dzisiejszy wynik usg jamy brzusznej. Jestem 3 lata po operacji mastektomii radykalnej piersi. Do tego 4 chemie AC, 4 chemie Taxol, 25 naświetlań. Obecnie przyjmuję Nolvadex, wcześniej również Lucrin przez 2 lata. Opis: Wątroba niepowiększona, zróżnicowanej echogeniczności, jednorodnej struktury. W okolicy wnęki wątroby obszary miąższu, o obniżonej echogeniczności i zachowanej strukturze - obraz USG może odpowiadać stłuszczeniu. Żyła zwrotna i żyły wątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy typowej wielkości, cienkościenny, z zagęszczoną żółcią głównie w obrębie szyi oraz z drobnymi złogami, o średnicy do 4 mm. Drogi żółciowe nieposzerzone, bez złogów. Trzustka niepowiększona, równych i wyraźnych konturów, prawidłowej echogeniczności, typowej struktury, bez z mian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Śledziona powiększona o wymiarach 122/59 mm, niejednorodnej struktury, bez z mian ogniskowych. Przebieg aorty brzusznej prawidłowy. W okolicy wnęki wątroby, kilka węzłów chłonnych o budowie typowej dla węzłów odczynowych, największy o wymiarach 13/6 mm. Poza tym węzły chłonne zaotrzewnowe i trzewne niepowiększone. Jama otrzewna wolna od płynu. W rzucie nadnerczy zmian ogniskowych nie uwidoczniłem. Nerki prawidłowe. Pęcherz prawidłowy. Lekarz radiolog kazał to dalej diagnozować. Natomiast onkolog powiedziała, że to normalne przy przeziębieniu. A ja właśnie jestem przeziębiona. Ponadto rok temu również w badaniu usg był widoczny w tym samym miejscu odczynowy węzeł chłonny, z tym, że jeden. Bardzo proszę o Pani interpretację.

    więcej

  • Avatar

    Milgamma a choroba nowotworowa

    W roku 2013 miałam oszczędzającą operację raka piersi. Przez 3,5 roku biorę Nolvadex. Całe lata walczę z chorym kręgosłupem (dyskopatia, ostatnio atak rwy kulszowej). Ortopeda przepisał mi 10 zastrzyków (Olfen + Milgamma), a nie wiem, czy witaminy z grupy B nie są przeciwwskazaniem po operacji nowotworu. Bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym pomoc przy kręgosłupie, a boję się zaszkodzić.

    więcej

  • Avatar

    Reakcja uczuleniowa po Paclitaxelu

    U mamy (62 lata) wykryto raka inwazyjnego piersi G3, ER ponad 75% jader komórek nowotworowych, PR w 10-75% jader komórek nowotworowych, HER2/neu odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego (score =3+), ki67 w 60% jader komórkowych. Wynik z BAC węzła pachy prawej - komórki rakowe. cT2cN1M0. Zlecono leczenie przedoperacyjne: 4 x AC oraz 12 x paclitaxel +3 x herceptyna. Niestety przy podawaniu drugiego paclitaxelu wystąpiła reakcja uczuleniowa. Zastosowano odczulanie lekiem Pabi- Dexamethason, ale przy kolejnej próbie podania paclitaxelu reakcja alergiczna wystąpiła ponownie. Mama została skierowana na mastektomię. Po zabiegu planowana jest kontynuacja herceptyny, radioterapia i hormonoterapia. Będę wdzięczna za informację czy jest to dobra decyzja, czy może jednak mama powinna wziąć jeszcze 2 herceptyny przed operacją zgodnie z początkowym zaleceniem. Czy jest może jakiś inny lek zamiast paclitaxelu, który można podawać razem z herceptyna? Dodam jeszcze, iż guz po podaniu 4 x AC , 1x paclitaxel i 1x herceptyny zmniejszył się i stal się ruchomy.

    więcej

  • Avatar

    Ból w dole brzucha

    Jestem po mastektomii, chemioterapii, obecnie w trakcie hormonoterapii - tamoksyfen - od blisko 3 miesięcy. Od około miesiąca dokucza mi ból w dole brzucha. Ginekolog znalazł na jednym jajniku torbiel, na drugim cyt. "dwa proste pęcherzyki", no i pogrubione endometrium. Czekam na wizytę kontrolną. Od dwóch dni ból jest tak silny, że wspomagam się środkami przeciwbólowymi. Moje pytanie jest następujące: czy wskazane byłoby dołączenie do leczenia zoladexu? Czy zahamowałby on powstawanie torbieli? Czy jedyną metodą jest dalsze branie tamoksyfenu i usunięcie jajników jeśli zmiany nadal będą się utrzymywać? Mam 38 lat. Miesiączka jak dotąd nie wróciła po chemioterapii.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Moja mama ma 55 lat. Wynik badania histopatologicznego zmiany w piersi lewej: rak naciekający NST, (d. przewodowy) G2 (2+2+3), ER: 0, PGR: 0, HER2: 3+, Ki67: 50%. Wynik MRI piersi lewej: cały gruczoł o zmienionej architektonice o wymiarach 60x40x30 mm. Centralnie zabrodawkowo oraz w obu kw. górnych i dolno-zewnętrzynym guzki spikularne i okrągłe o drobnozrazikowych zarysach od 20 do 20 mm średnicy. Między guzkami widoczne wzmacniające się sr. k "mostki" tkankowe. Dwa największe guzki o obwodowym silnym wzmocnieniu kontrastowym z szybkim napływem i wypłukiwaniem. Pozostałe spikularne o patologicznym intensywnym wzmocnieniu. Dyskretne pasmowate zmiany obrzękowe ciągnące się w kierunku klp. Zaznaczone wciągnięcie brodawki sutkowej. Poszerzony do 5 mm końcowy odcinek przewodu mlekowego na długości 26 mm. W linii pachowej przedniej ok 20 mm powyżej brodawki 2 okrągłe węzły chłonne do 10 mm bez widocznych wnęk o niejednoocznym obrazie w DWI. Wniosek: wieloogniskowe, wieloośrodkowe zmiany o złośliwym charakterze w ocenie morfologicznej i dynamicznej . BIRADS6. Poza tym wzrost wewnątrzprzewodowy o charakterze CDIS. Niejednoznaczny obraz węzłów w linii pachowej (wartowniczych?). Oprócz powyższych badań chirurg onkolog zlecił rtg klatki piersiowej i usg brzucha. Zastanawiam się, dlaczego nie została zlecona biopsja węzłów chłonnych oraz tomografia/ PET klatki piersiowej? Bardzo proszę o opinię, wg. Pani doświadczenia, na jaki efekt (jeżeli w ogóle) leczenia można liczyć? Chciałabym również dowiedzieć się. czy w tym przypadku jest wskazanie do zastosowania terapii protonowej? http://www.terapiaprotonowa.pl/

    więcej

  • Avatar

    Czy można postawić bańki

    Rok temu miałam usuniętą pierś, bez przerzutów, bez radio- lub chemioterapii. Co dzień biorę Egistrozol. Przytrafiło mi się zapalenie oskrzeli i dostałam antybiotyk Amotax. Proszę o informację czy mogę zaaplikować sobie tradycyjne bańki, czy nie ma przeciwwskazań.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest radioterapia

    Mam pytanie dotyczące mojej mamy, która 14 września 2016 r. przeszła operację usunięcia raka piersi. Była to operacja oszczędzająca, guz miał wielkość ok. 2 cm. W badaniu histopatologicznym stwierdzono, że guz nie naciekał na naczynia, w usuniętym węźle wartowniczym nie było komórek nowotworowych. 100% komórek guza miało receptory progeesteronowe i estrogenowe. Guz był o średnim stopniu złośliwości (G2). Po zabiegu rozpoczęto leczenie letrozolem, dodatkowo zalecono serię naświetlań. Zastanawiam się, czy te naświetlania są konieczne i na ile są bezpieczne. Czytałam publikacje, z których wynika, że u chorych z nowotworami piersi leczonych radioterapią wzrasta ryzyko nowotworów wtórnych, w tym białaczki. Nowotwory lite rozwijają się po ok. 5-30 latach od leczenia, natomiast białaczka rozwijała się wcześniej - średnio od 3 do kilkunastu lat po leczeniu. Natomiast z badania Włochów wynika, że ryzyko nie jest wcale takie małe - u kobiet leczonych po menopauzie jest ono ponad 8-krotnie wyższe (nie pamiętam jaka była grupa kontrolna w tym badaniu). Przed operacją usunięcie raka piersi mama miała wykonanych wiele badań diagnostycznych związanych z napromienieniem. Zarówno przed operacją, jak i po operacji morfologia była wzorowa. Wczoraj mama odebrała wyniki morfologii, w której wyszły nieco podwyższone monocyty (10,3), nieco podwyższona MCV i nieco podwyższone płytki. Czy w tej sytuacji radioterapia będzie dla mamy bezpieczna? Czy można ją rozpocząć tak jak to jest planowane w przyszłym tygodniu?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 36 lat. Przeszłam operację oszczędzającą piersi - rak inwazyjny. Czy mogę prosić o Pani opinię czy zaproponowany zestaw chemioterapii jest odpowiedni? Wynik histopatologiczny po operacji: - usunięcie guza 15 mm w lewej piersi, nowotwór stopień G3 - usunięcie wszystkich węzłów pachy, przebadano 11 w 1 stwierdzono komórki nowotworowe 20x11 mm naciekający prawie cały obwód torebki włóknistej bez jej przekraczania; - klasyfikacja pT1cN1aMx - receptory: ER 100% średnia intensywność barwienia, PgR 50% słaba intensywność barwienia, Her2 ujemny, Ki67 40%. Zadecydowano o leczeniu "chemią": 4 cyklach AC (doksorubicyna, endoxan) i później 4 cykle Docetaxel wszystko z zachowaniem co 3 tygodnie przerwy. Po chemioterapii radioterapia trwająca 4-5 tygodni. Na koniec hormonoterapia. Proszę o Pani opinię o takim schemacie leczenia. Czy takie połączenie chemioterapii jest prawidłowe, bo wcześniej czytałam o (TAC) jako schemacie a tutaj zastosowano najpierw AC a później ten Docetaxel, jako osobne cykle chemii.  

    więcej

  • Avatar

    Leczenie rozsianej choroby nowotworowej

    Mama ma lat 58. Wynik po biopsji: Rak przewodowy inwazyjny G2, Her2 +3, ki67 20%, Er (-), PgR (-) Nie było operacji usunięcia piersi. Przerzut do płuc i na kości - diagnoza z sierpnia tego roku. Chemia czerwona jest pierwszym i jedynym leczeniem oraz kwas zolendronowy. Czy mama z rozsianym nowotworem piersi her dodatnim powinna do tzw. czerwonej chemii dostawać lek o nazwie capecitabine lub kadcyla? Nie dostaje takich leków, a lekarze z Niemiec się dziwią dlaczego.  

    więcej

  • Avatar

    Heviran a choroba nowotworowa

    Moje pytanie dotyczy brania leku przeciwwirusowego Heviran, którego substancją czynną jest acyklowir, organiczny związek chemiczny blokujący enzymy wirusowe i zapobiegający ich rozwojowi, co skraca rozwój choroby. Informuję, iż miałam raka hormonozależnego w 2013 r. HER2 - , w lutym tego roku wycięty przerzut do kręgosłupa z naciekiem na 3 żebro. W leczeniu stosuję Glandex 25 mg oraz ACIDUM ZOLENDRONICUM MEDAC 4MG/100ML, przeszłam również radioterapię w 2013 r. oraz w kwietniu tego roku. Czy zatem Heviran nie wpłynie na nowotwór i nie przyśpieszy jego rozrostu?  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Wyczułam guzek w prawej piersi usytuowany po wewnętrznej stronie piersi. Guzek nie był widoczny na usg, a ledwo widziany na mammografii. Dla pewności wykonano badanie rezonansem magnetycznym i biopsję. Diagnoza: rak potrójnie ujemny G3. Guzek został wycięty, miał 2,4 mm. Zastosowano operację oszczędzającą, wykonano biopsję węzła wartownika plus 3 dodatkowych węzłów oraz oznaczanie izotopami. Wszędzie było czysto bez przerzutów. Mieszkam w Anglii i chce się upewnić czy zastosowano prawidłowe leczenie. Otrzymam 6 x FEC-T, następnie radioterapię. Czy mam szansę na powrót do zdrowia? Brca 1 nie wykazał obciążeń genetycznych. Czekam na wynik Brca 2. Badania kontrolne wykonywane systematycznie z powodu śmierci mamy na raka piersi. Jednak mimo tego nie udało się wyprzedzić choroby.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 36 lat. Jestem 4 tyg. po operacji - wycięty kwadrant górny zewnętrzny piersi - dwa raki inwazyjne nie przekraczające 1 cm. Najmniejszy z marginesów cięcia to 3 mm (czy jest to wystarczające?), NST M 8500/3, NHG2, pT1c, pNx, Ki67 30%, HER 2 = 2 +, po badaniu FISH ratio 2,7 średnia liczba kopii jądro komórki raka 6,4, śr. l. kopii centromeru chromosomu 17 (jądro kom.raka 2,4). Wykazano ekspresję receptorów estrogenów w ponad 95% jąder kom., wykazano ekspresję receptorów progestagenów w ponad 95% jąder kom. Trzy węzły chłonne bez zmian nowotworowych M-09470 T-08710. Badania genetyczne BRCA1 - w testach DNA zmian nie wykryto. Uprzejmie proszę o wyjaśnienie jakie czeka mnie leczenie i jakie mam rokowania.  

    więcej

  • Avatar

    Korzystanie z basenów termalnych

    Chciałabym się dowiedzieć czy po chemioterapii można korzystać z basenów termalnych? W niektórych nie wolno się kąpać nawet do 3 lat po "chemii" ,ale nie wszystkie ośrodki podają takie informacje. Groźne są minerały czy temperatura? Czy nasze tatrzańskie są dozwolone?

    więcej

  • Avatar

    Leki antydepresyjne a Tamoxifen

    Mniej więcej od 3 lata leczę się Nolvadexem D. Ostatnio wyczytałam, że nie powinno się go łączyć z lekami antydepresyjnymi, a co ciekawe na depresję leczę się ponad kilkanaście lat, aktualnie biorę Kwotaplex oraz Faxolet. Jakie mogą być skutki uboczne łączenia tych wszystkich leków?

    więcej

  • Avatar

    Wypadanie włosów po Tamoxifenie

    Stwierdzono u mnie raka hormonozależnego G2 z przerzutami do węzłów chłonnych. Przeszłam mastektomię, limphadenektomię, następnie 4xAC + 12xTAC, 25 radioterapii. Obecnie przyjmuję Tamoksifen (1 rok). Bardzo wypadają mi włosy, może mogłabym liczyć na podpowiedź co z tym można byłoby zrobić? Może jakiś preparat byłby skuteczny. Czy mogę przyjmować D3 z K2 (D3 2000 jednostek + K2 75 mikrogramów), czytałam, że pochodne witaminy D3 (np. 25 OH) mogą wchodzić w interakcję z Tamoksifenem. A jak wygląda sprawa z przyjmowaniem kurkumy jako przyprawy i jako suplementu (kurkumina) przy przyjmowaniu tamoksifenu? Czytałam, że może mieć podobne działanie jak Tamoksifen. http://neomedia.info/kurkuma-vs-srodki-farmakologiczne

    więcej

  • Avatar

    Niepełne wypróżnianie się

    Jestem w trakcie leczenia Herceptyną. Niepokoi mnie uczucie niepełnego wypróżniania się. Czy wpływ na to ma Herceptyna? Przed leczeniem Herceptyną nie miałam żadnych problemów. Problem nastąpił po 12 Herceptynie.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy zastosowane leczenie jest właściwe" z 29 października 2016 r.   Czy są jakieś skutki zastosowania symexu w przypadku gdyby jednak nie było tej menopauzy? Czy w sytuacji osteoporozy można stosować symex? Przyjmuję leki na osteoporozę.

    więcej

  • Avatar

    Zabiegi medycyny estetycznej

    W jakim czasie po chemioterapii można stosować zabiegi medycyny estetycznej? Mam na myśli botox i mezoterapie igłową kwasem hialuronowym. Skóra po leczeniu jest bardzo odwodniona i wysuszona. Przed leczeniem wykonywałam te zabiegi raz na rok .  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Rok temu: rak przewodowy naciekający G2 z komponentem raka brodawkowatego, ER 100%, PR 100% , her 2 dodatni - ponowne badanie ratio 1,2., Ki67 +10%, p63 ogniskowo dodatni. Leczenie: operacja oszczędzająca, węzły wartownicze 2 bez przerzutów raka, guz 1,5 cm, 4xAC, naświetlania 30 lamp. Hormonoterapia: tamoxifen od lutego do lipca - zapalenie zakrzepowe żył powierzchniowych. Lek odjęty, zmiana na apo-nastrol. Koniec sierpnia ponowne zapalenie żył powierzchniowych. Po zaleczeniu powrót do apo-nastrolu i po badaniu kości, gdzie wyszła osteoporoza, ponowna zmiana leku na symex. Miałam badania krwi gdzie stwierdzono stan okołomenopałzalny. Mam 48 lat i do 3 chemii miałam okres. Proszę o odpowiedź: 1. Jakie są rokowania i czy jest ryzyko nawrotu? 2. Czy zastosowano prawidłowe leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Czy zaproponowane leczenie jest właściwe

    Mama 62 lata, po operacji oszczędzającej usunięty guz piersi prawej Carcinoma infiltrativum mammae ER (+++) w 90%, PGR (+++) w 80%, HER2 (3+), indeks Ki67 MIB 1 w ok. 30% komórek. Po operacji wynik T1cN0 luminal B (drobne komórki w jednym z trzech badanych węzłów). Zaproponowane leczenie: chemioterapia co trzy tygodnie 4 AC - 4 taxotere + Herceptin s.c. przez rok, radioterapia, hormonoterapia IA Letrozol. Bardzo proszę o ocenę zaproponowanego leczenia, wydaje się bardzo agresywne i wyniszczające. Jakie są rokowania mamy?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 43 lata. Nie rodziłam. W sierpniu wykonano u mnie usg. Jedyna opisana zmiana, to: w piersi lewej na godz. 12 zmiana dobrze ograniczona wielkości 6x3 mm najpewniej powikłana torbiel, poszerzony przewód, mniej prawdopodobny fibroadenoma, BIRADS 3. 1,5 miesiąca później miałam badanie ABVS w instytucie onkologii: piersi o utkaniu mieszanym w przewadze gruczołowym. W obrębie obu piersi zaotoczkowo widoczne są zaznaczone przewody mlekowe, częściowo o wyższej echogeniczności, co sugerowałoby gęstszą zawartość w ich obrębie. BIRADS 2. Po m-cu kolejne usg w instytucie onkologii: piersi o budowie mieszanej tłuszczowo-włóknisto-gruczołowej. W piersi lewej na godz. 12. około 5 cm od brodawki widoczna jest hypoechogeniczna struktura o nieco obniżonym echu i policyklicznym zarysie o wym. 8x4 mm. Zmiana ma orientację poziomą. Proponuję biopsję. Innych zmian brak. Doły pachowe wolne BIRADS 4a. Zlecono mi biopsję cienkoigłową tej zmiany. Moje pytania: 1. Czy nie lepiej zrobić od razu biopsję gruboigłową lub mammotomem usunąć zmianę? 2. Dlaczego badanie abvs nie wykazało tej zmiany? Myślałam, że jest ono dokładniejsze od standardowego usg. 3. W drugiej fazie cyklu przyjmuję przez 5 dni luteinę (tworzą się torbiele jajników). Czy ze względu na zmianę w piersi nie powinnam jednak odstawić luteiny? 4. Mam hiperprolaktynemię. Po bromergonie mija, i znowu powraca. Aktualnie bez leczenia wynik 50 (norma 25). Czy to prolaktyna może powodować zmiany w piersiach i powinnam jednak stale przyjmować bromergon? 5. Jakie jest ryzyko złośliwości w 4a?

    więcej

  • Avatar

    Czy można odstawić Paclitaxel

    Mam 33 lata. W maju tego roku wykryto u mnie raka prawej piersi NST G2. Jestem po operacji oszczędzającej. Wynik operacji: estrogen 50%, progesteron 50%, typ luminalny B, her 2 ujemny, Ki67 > 50%. Wymiary guza 1,9/1,8/1 cm, barwa przekroju biaława, marginesy chirurgiczne bez utkania nowotworowego, inwazja naczyniowa - tak, guz pierwotny pT1c, okoliczne węzły chłonne pN0, usunięty węzeł wartowniczy czysty, pozostałe węzły nie zajęte, przerzuty odległe pMx Wdrożono mi leczenie: chemioterapia 4 x AC i 12 x Paclitaxel, radioterapia i hormonoterapia na 5 lat. Obecnie jestem po 4xAC i po pierwszym razie Paklitaxel, który bardzo źle znoszę tj. mam ogromny ból kości. Powiedziano mi, że moje wyniki to dobre rokowanie i w związku z tym mam pytanie czy skoro jestem w pierwszej fazie nowotworu to czy nie wystarczy chemioterapia AC, którą już przyjęłam, czy mogłabym już zaprzestać brać paklitaxelu, który bardzo mnie wyniszcza?  

    więcej

  • Avatar

    Przyczyna wymiotów

    Moja mama jest po trzeciej czerwonej chemii. Nowotwór piersi z przerzutami do płuc i kości. Po chemii strasznie się męczy mimo leków przeciwwymiotnych (Atossa), cały czas ją rwie i wymiotuje ale samą śliną... Czy takie długie rwanie nawet jeśli już jest 2 tyg. po chemii jest od takiego właśnie leczenia? Mamie dano leki na wyciszenie bo ona strasznie emocjonalnie do tego podchodzi, ale na samą myśl przyjmowania leków lub jedzenia ma odruch wymiotny....co robić?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen czy Etruzil

      Kontynuacja pytania "Czy konieczna jest radioterapia" z 20 października 2016 r.   Który lek w moim przypadku jest bardziej wskazany Tamoxifen czy Etruzil? Operację miałam 18 sierpnia, mam 60 lat. Leczę się w WCO w Gdańsku i tam przepisano mi Tamoxifen, potem w sprawie radioterapii skierowano mnie do lekarza w UCK Gdańsk i tam dowiedziałam się, że jestem źle leczona. Podobno powinnam jeszcze przynajmniej dwa razy w roku robić wlewy z leku Osporil. Proszę o Pani opinię na ten temat.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest radioterapia

    Jestem po mastektomii piersi prawej i usunięciu wszystkich węzłów chłonnych pachy. Wynik badania histopatologicznego: Trzyogniskowy rak inwazyjny gruczołu piersiowego o średnim stopniu zróżnicowania G2 z ogniskami DCIS high-grade w bliskim sąsiedztwie guzków (do ok. 0,5 cm). Zmiany usunięto z marginesem tkanek zdrowych (najmniejszy margines resekcji jest przy trzecim guzie, wynosi 0,3 cm). Przerzuty raka stwierdzono w dwóch węzłach chłonnych szczytu pachy 2/10, pozostałe węzły chłonne są odczynowe. Komórki raka nie przekraczają torebek węzłów. IHC: ER - 90%, PR - 90%, HER 1+ pT1cN1AMx. Zastosowano hormonoterapię Tamoxifenem i skierowano mnie na radioterapię. Proszę o odpowiedź, czy radioterapia jest konieczna i jeśli tak, to jaki obszar powinna obejmować?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest usunięcie zmiany w piersi

    Mam 36 lat. Ze skierowania onkologa przeprowadzono mi badanie usg. W opisie niby wszystko jest ok. Znaleziono w obrębie tkanek podskórnych na godz. 4PP obwodowo palpacyjny tłuszczak o wym. 22x8 mm BI-RADS 2, wskazane badanie usg piersi za 6 m-cy mmr wyjściowa za 12 m-cy. Czy w przypadku obciążenia mutacją genu BRCA1/BRCA2 i długą historią nowotworową w rodzinie po linii prostej (mama zmarła w wieku 36 lat - nowotwór jajnika z przerzutami), siostra mamy - rak trzonu macicy, babcia - rak macicy, druga siostra - po obustronnej mastektomii) nie powinnam przedsięwziąć jakichś kroków aby zabezpieczyć się przed nowotworem i czy wystarczy obserwacja czy lepiej tę zmianę usunąć?

    więcej

  • Avatar

    Dieta dr Dąbrowskiej

    Jestem po chemioterapii, mastektomii i radioterapii. Obecnie biorę tamoxifen i herceptynę. Planuję wkrótce wyjazd na 2 tygodnie na wczasy połączone z dietą warzywno-owocową (o niskim indeksie glikemicznym tzw. dieta dr Dąbrowskiej). Jakie jest Pani zdanie na temat tej diety w moim przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Zabiegi w trakcie leczenia Herceptyną

    Mam 57 lat, we wrześniu ub. roku miałam wykonaną mastektomię piersi lewej (G2N1MO, Pr (-), Er (10%) , Her2 +3, Ki67 - 10%). Jestem po 4 kursach AC, 12 pxl i w trakcie leczenia herceptyną (po 7 kursie), przede mną jeszcze 5 lat hormonoterapii. Bardzo proszę o informację, czy w trakcie leczenia herceptyną: 1. mogę wykonać badanie kolonoskopii w całkowitym znieczuleniem (chodzi o badanie kontrolne, nie mam żadnych dolegliwości jelitowych), 2. mogę usunąć zmiany barwnikowe skóry na szyi (pieprzyki) w znieczuleniem miejscowym? Czy lepiej zaczekać do zakończenia leczenia herceptyną? Proszę również o informację, jak poprawić wyniki białych krwinek i hemoglobiny, które podczas brania chemii utrzymywały się i na nadal utrzymują się na poziomie poniżej normy (WBC - od 3,1 do 3,7; HGB - 11,8 - 12), pomimo, że chemię skończyłam w połowie kwietnia br. i staram się prowadzić zdrowy tryb życia.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd." z 30 września 2016 r.   Czuję się jak w biegu z przeszkodami. Jestem już po doszczętnym usunięciu pachowych węzłów chłonnych, po BCT i procedurze węzła wartowniczego. Czekałam na wynik badania histopatologicznego i informację czy ew. przerzuty znaleziono w więcej niż dwóch spośród wszystkich wyciętych węzłów tej pachy. Czytam wynik i zgłupiałam. Cytuję: "Do badania nadesłano: Tkankę chłonną lewego dołu pachowego, materiał o wymiarach ok. 7x6x3 cm, w ocenie makroskopowej z licznymi ogniskami ziarniny resorpcyjnej ale bez węzłów chłonnych. Mikroskopowo widoczna tkanka tłuszczowa i łączna z ziarniną resorpcyjną, bez zmian nowotworowych, wśród tych tkanek 4 małe węzły chłonne bez zmian nowotworowych". Skupiam się na sformułowaniach "bez zmian nowotworowych". Czy jednak wynik ten pozwala na jednoznaczne stwierdzenie: "Koniec. Więcej nie ma. Naświetlamy i łykamy hormony"? Czy może powinna zostać przeprowadzona dalsza diagnostyka (jaka?)? Niepokoi mnie ryzyko "zaniechania" i skutków taktyki "głowa w piasek". Byłabym wdzięczna za radę.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moja Mama (69 lat) zachorowała na raka piersi, jest to rak piersi potrójnie ujemny T3N1M0, Ki67 - 67-90%, złośliwość G2. Taki jest wynik histopat. biopsji gruboigłowej. Guz jest spory, wymiary z mammografii to 3,4 x 3,6 x 4,2 cm. Mama była pod kontrolą onkologa od 2 lat z powodu mastopatii i zwłóknień w piersi. Przedostatnia mammografia rok temu, wizyta u lekarza onkologa - w styczniu 2016, wyznaczono kontrolę za rok. Na wiosnę zaczęła ją pobolewać pierś (miała niewielki uraz, uderzyła się). Pod koniec września zrobiliśmy USG i BAC, od razu było wiadomo, że to rak. Zajęte są na pewno 1-2 węzły chłonne, powiększone do 16 mm na USG. Zostały zrobione w ciągu ostatnich 3 tyg. następujące badania: biopsja gruboigłowa, scyntygrafia kości, USG jamy brzusznej i USG ginekologiczne, rentgen płuc - wszystko bez podejrzeń meta, oprócz 2 węzłów chłonnych pod pachą. Ogólny stan zdrowia Mamy jest dobry, poza poliartretyzmem, na który cierpi od lat. Nie robiono jeszcze badań pod kątem mutacji genu BRCA. Konsylium, które odbyło się dziś stwierdziło, że przed operacją potrzebna jest chemia. Mamie zaproponowano chemię neoadjuwantową - standardową linię (sądzę, że chodzi o tzw. czerwoną AC, ale Mama nie dopytała), oraz - od razu, udział w badaniu klinicznym: atezolizumab + nab-paklitaksel (albo placebo + nab-paklitaksel). Powiedzieli jej, że może wybrać - czy chemia standardowa, czy udział w w/w badaniu klinicznym. Oczywiście, nie wiemy na 100% czy się na nie zakwalifikuje, ma jeszcze porobić dodatkowe badania. Nie wiemy jednak, jakiego wyboru dokonać. Co potencjalnie jest lepsze dla Mamy. Dodam, że Mama mieszka i będzie leczona nie w Polsce i nie w Europie, ale w dość dużym ośrodku onkologicznym. Będę bardzo wdzięczna o poradę lub jakąkolwiek wskazówkę.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 25 lat. Wynik przezskórnej gruboigłowej biopsji piersi - celowanej: rak inwazyjny bez specjalnego typu, NHG 5 pkt., widoczna inwazja pojedynczych naczyń limfatycznych, ponadto w komórkach raka inwazyjnego stwierdza się silną ekspresję receptora estrogenowego w prawie 100% komórek, ekspresję receptora progesteronowego o zróżnicowanym nasileniu w ok. 80% komórek, ekspresję białka HER-2 - 2+ (status niejednoznaczny, FISH w toku), ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki67 w około 22% komórek. W rozmazach z BAC węzła chłonnego pachy prawej (niezawierających komórek utkania limfatycznego): Cellulae carcinomatosae. Mój lekarz zlecił mastektomię metodą Maddena, a później terapię hormonalną. Moje obawy to wycięcie węzłów chłonnych. Chciałabym zapytać czy na podstawie moich dostępnych wyników badań konieczne jest wycięcie wszystkich węzłów? Boje się, ze względu na powikłania. Dodam jeszcze, że operacja ma się odbyć 17.10. Do tej pory zrobiłam również usg brzucha i rtg klatki piersiowej, które nie wykazały żadnych podejrzanych zmian. W piątek (14.10) czeka mnie jeszcze scyntygrafia kości. Proszę o opinię.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie" z 20 września 2016 r.   Moja mama 26 października ma mieć pierwszą chemię. Cały czas zastanawia się czy może odmówić chemii ze wzg. jak to określił jej gastrolog stan przednowotworowy żołądka, dodatkowo nie posiada woreczka. Jak może ewentualnie przygotować się do chemii aby osłonić żołądek? Czy jest taka możliwość.? Czy są mniej szkodliwe chemie, które można np. wykupić - ktoś mi podał taką informację ale ja nie wiem czy to prawda? Na konsylium nic mamie nie powiedziano a jak chciała się dopytać to nawet nie chcieli słyszeć o jej obawach czy innym leczeniu. Lekarka jeszcze jej powiedziała, że niech się cieszy, że jest leczenie bo dawniej kobiety z takim rodzajem nowotworu umierały bo nie było leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Groprinosin a rak

    Moje pytanie dotyczy brania leku przeciwwirusowego Groprinosin 500mg, którego substancją czynną jest inozyny pranobeks (kompleks zawierający inozynę oraz 4-acetamidobenzoesan 2-hydroksypropylodimetyloamoniowy w stosunku molarnym 1:3). Informuję, iż miałam raka hormonozależnego w 2013 r. HER2 - , w lutym tego roku wycięty przerzut do kręgosłupa z naciekiem na 3 żebro. W leczeniu stosuję Glandex 25 mg oraz ACIDUM ZOLENDRONICUM MEDAC 4MG/100ML, przeszłam również radioterapię w 2013 r. oraz w kwietniu tego roku. Czy zatem Groprinosin nie wpłynie na nowotwór i nie przyśpieszy jego rozrostu?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Żona (46 lat) jest po całkowitym usunięciu piersi prawej, gdzie zdiagnozowano nowotwór złośliwy. Wielkość guza to 28x26x22 mm. Węzeł wartowniczy wycięty i zbadany. Czysty. Inne węzły nie powiększone. Stopień złośliwość G3. Badanie estrogenów pokazało jednak, że to rak luminalny typu A, estrogeny 80%, PGR 100%, Her2 ujemny, Ki67 poniżej 14%. Na tej podstawie wstępnie zakwalifikowano ją do chemii 4xAC i potem do radioterapii. I tu pytanie. Czy jednak zdecydować się na leczenie chemią i radioterapię, czy na kurację hormonalną i radioterapię z pominięciem chemii? Głównym celem jest długoterminowa ochrona życia.

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a zakrzepica

    Moja mama miała wykonaną pełną mastektomię z usunięciem węzłów chłonnych. Po otrzymaniu wyniku badania okazało się, że wszystkie wycięte węzły (14) były bez przerzutów. Liczba ognisk 3 (3,1 cm; 1,4 cm, 1,2 cm). Odsetek utkania raka in situ: CDIS, ok. 10% , pT2N0. Brodawka bez nacieku raka. ER PS 5 IS 3 (100%) PGR PS 5 IS 2 (90%) Her2 - (2+) - zlecono FISH - jest ujemny Ki67 15% Wynik mikroskopowy: Rak naciekający bez specjalnego typu (NST), G1 (2+2+1) Kategoria B5b. Mama ma proponowane leczenie Tamoksyfenem, ale jeszcze nie podjęto ostatecznej decyzji ze względu na zakrzepicę. Mama (73 lata) ma żylaki, zakrzepicę ma już trzeci raz, z tym, że dotychczas były to żyły powierzchniowe, a obecnie zakrzep już "wszedł" do żyły głębokiej uda. Jest obecnie na obserwacji w szpitalu, leczona jest heparyną. Uprzejmie proszę o interpretację wyników oraz o informację, czy przy problemach z zakrzepicą możliwe jest inne leczenie bądź rezygnacja z leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd." z 31 sierpnia 2016 r   Obecnie jestem po 3 operacjach przeprowadzonych w Anglii wyszczególnionych poniżej: - 15.07.2016 lumpektomia z wycięciem węzła wartowniczego (wycięty guz pT1b, bez przerzutów do węzłów chłonnych, DCIS obecne w marginesie) - 19.08.2016 docięcie marginesów z powodu obecnego DCIS (DCIS obecne w marginesach posterior i superior) - 16.09.2016 kolejna operacja docięcia marginesów (DCIS obecne nadal w marginesach posterior i superior) Niestety podczas trzeciej operacji także nie udało się uzyskać czystych marginesów w związku z czym zostałam skierowana na chemioterapie, którą mam rozpocząć w przeciągu 3-4 tygodni. Chemia ma być podana w schemacie: - 12 x Paclitaxel (Taxol) co tydzień wraz z hercyptyną podawaną co trzy tygodnie przez rok. Po zakończeniu terapii Taxolem jest zaplanowana 4-tygodniowa przerwa na odzyskanie sił by potem przejść mastektomię z rekonstrukcją. Proszę o rade, czy planowane leczenie jest właściwe w moim przypadku. Czy słuszna jest decyzja o przeprowadzeniu chemioterapii przed mastektomią? Czy powinnam rozważyć podwójną mastektomię? Zostałam poinformowana przez lekarza prowadzącego, że proponowana chemia nie zniszczy komórek DCIS i muszę poddać się mastektomii. Proszę wytłumaczyć dlaczego chemioterapia nie działa na DCIS? - przecież są to komórki rakowe. Czy rozległy czas pomiędzy pierwszą operacją a rozpoczęciem chemioterapii może zwiększyć ryzyko utworzenia się przerzutów? Chciałabym również zastosować leczenie alternatywne w postaci wlewów wysokich dawek witaminy C w połączeniu z ozonoterapią przed rozpoczęciem chemioterapii. A po jej zakończeniu chciałabym zastosować medyczny ojej z konopi indyjskich. Proszę o opinię odnośnie wyżej wymienionych terapii alternatywnych.

    więcej

  • Avatar

    Zmiana leku w hormonoterapii

    Kontynuacja pytania "Jakie są rokowania" z 3 grudnia 2016 r   Byłam u lekarza i na konsylium zmienili mi zoladex (brałam od stycznia 2015 do września 2016) na lamettę 2,5 mg. Czy to słuszna decyzja? Bardzo proszę o radę.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam raka piersi przewodowy inwazyjny G2 sutka lewego, guz 1,6 mm na godzinie 4, do tego powiększony węzeł pachowy (pierwotnie 16 mm, była biopsja cienkoigłowa węzła, która nie wskazała komórek nowotworowych, ale węzeł w przeciągu 14 dni zwiększył się do 23 mm, nie wiem czy mogła to spowodować biopsja taka reakcja węzła na ukłucie). Podczas biopsji gruboigłowej guza zlecono wykonanie oznaczenia receptorów, jednakże wynik histopatologiczny na oznaczenie receptorów brzmi: "bardzo drobne uszkodzone mechanicznie fragmenty tkankowe. Wynik badań IHC niemiarodajne. ER, PgR, HER-2/neu, Ki67". Lekarz poinformował, że nie jest to wynik i podjęto decyzję by przeprowadzić najpierw operację oszczędzającą z wycięciem wszystkich węzłów pachy a pobrany materiał zostanie poddany badaniu histopatologicznemu na oznaczenie receptorów. Pierwotnie planowano przed operacją zastosować chemioterapię, ale przy braku receptorów zmieniono kolejność leczenia. Przejawiała się również koncepcja z ponownym powtórzeniem biopsji guza i oznaczenia receptorów i wstrzymania się z operacją. Mam pytanie czy przeprowadzenie operacji jako pierwszej i podczas niej pobranie materiału do badania jest właściwym bezpiecznym postępowaniem, czy jednak zasadne byłoby przeprowadzenie najpierw ponownej biopsji na oznaczenie receptorów i dopiero podjecie decyzji o kolejności leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Przesunięcie daty przyjęcia Zoladexu

    Czy nie wydarzy się nic złego, jeśli przesunę ZOLADEX o 2 dni? Biorę go od bez mała dwóch lat.

    więcej

  • Avatar

    Długi czas oczekiwania na wynik

    9 września miałam wycięcie zmiany, kawadrantaktomię. Po 3 tyg. zadzwoniłam z zapytaniem o wynik. Otrzymałam odpowiedź, że jest dalej badany. Tak długi czas badania tłumaczę sobie tym, że to jednak rak, bo gdyby wszytko było w porządku, to by już nic nie musieli badać. Czy to jakiś wyjątkowy rak, że to trwa tak długo? Od czasu mammografii minęło już ponad 3 miesiące, była nieudana biopsja, wycięcie zmiany i czekanie, czekanie, czekanie. Jaki sens mają badania profilaktyczne jeżeli ponad 3 miesiące nie ma żadnego leczenia? Czy ktoś myśli o psychice pacjenta, który nie wie, czy umrze, czy może jeszcze trochę pożyje? Nie wiem, jak to się skończy, ale wiem, że już nigdy nie skorzystam z żadnego badania profilaktycznego, bo zanim dowiem się, co dokładnie mi jest, niepewność mnie zabije. Lepiej nie wiedzieć, że coś tam jest, niż wiedzieć, że coś jest, ale nie wiadomo co. I takie pytanie na marginesie. Miejsce po wycięciu jest twarde, jak kamień. Czy to normalne? Czy tak już będzie stale?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    9,5 roku po operacji piersi Er +, Pr +, T2N1 M0, Her ujemny. Po mastektomii i 6 kursów FAC, Zoladex, Tamoxifen przez lat 6. Dwa lata temu wykryte przerzuty do kości (liczne rozsiane drobne ogniska). Najpierw Aromek i radioterapia na większe zmiany, potem badanie kliniczne przez pół roku tasilisib/placebo + fulvestrant. 3 miesiące temu progresja głównie w żebrach. Ok. 2 miesiące stosowana navelbine w tabletkach 50 mg co drugi dzień. Markery systematycznie spadają, natomiast dalsza progresja do prawej łopatki i złamane 2 prawe żebra, choć te złamania moim zdaniem były dużo wcześniej, bo bolały mnie bardzo a teraz nie bolą. Dodatkowo powiększone węzły szyjno- nadobojczykowe, nie powiększają się i nie przekraczają 1 cm. Lekarz zaproponował zmianę Navelbiny na Xelodę w tabletkach lub Paclitaksel w co tygodniowych wlewach. Moje pytanie: ku czemu mam się skłaniać bardziej, ku Paclitaxelowi czy Xelodzie? A może zupełnie co innego? Słyszałam opinie, że można zastosować ponownie Tamoxifen. Jakie są najbardziej optymalne możliwości leczenia mojego przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Podwyższony poziom markera CA 15.3

    W lipcu 2015 roku miałam operację oszczędzającą piersi prawej. Wynik: rak inwazyjny NST NHG3, pT2, pNO(sn). Brak receptorów, HER-2/neu. Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+), Ki67 w 90%. W badanych węzłach chłonnych nie stwierdzono komórek rakowych. Jestem potrójnie ujemna. Przeszłam chemioterapię: 4x AC i 4 x taxotere oraz 22 naświetlania - zniosłam dobrze. Badania kontrolne wypadają dobrze ale robiłam teraz badania markera CA -15.3 i wynik wyszedł ponad normę - 31,98 U/ml a norma to 31.30 (przedtem były w normie). Robiłam badania USG jamy brzusznej - wszystko jest ok, nie ma żadnych zmian. Mammografia i usg piersi nie wykazały żadnych zmian (czerwiec 2016 roku). W ostatnim tygodniu przeżyłam wielki stres: jednego dnia umiera mi teściowa a drugiego dowiaduję się, że mąż ma raka żołądka. Pytanie brzmi: Czy stres wpływa na wyniki markera? Czy podwyższenie może świadczyć o wznowie? Jeśli tak to co robić, jakie badania?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża w czasie hormonoterapii

    Jaką spiralę mogę zastosować przy leczeniu hormonoterapii (Tamoxifen, Zoladex)? Czy przy braku miesiączki jest sens zakładania wkładki? Jakie mogę stosować zabezpieczenia przy tych dwóch lekach aby nie zajść w ciąży? I czy przy braniu Tamoxifenu mogę napić się alkoholu (piwo itp.).

    więcej

  • Avatar

    Podwójna dawka Nolvadexu

    Przez pomyłkę wzięłam dziś wieczorem 2 razy Nolvadex - jedną tabletkę o 20,30 a drugą o 22,30. Co w związku z tym powinnam zrobić i czy coś może mi się stać?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest usunięcie jajników

    Mam 42 lata. Jestem nosicielką genu brc1, choruje od stycznia tego roku. Rozpoznanie: rak piersi lewej. NG3 triple negative. Obecnie jestem już po chemioterapii (TAXOTORE, EPIRUBICIN, CTX), amputacji piersi i SNB. pT0N0 i radioterapii 45Gy w 20 reakcjach. Na początku leczenia zasugerowano mi w związku z mutacją genu brc1 wycięcie jajników, natomiast teraz radiolog nie odradza ale sugeruje, że na tym etapie wystarczy kontrola. Proszę o pomoc w podjęciu decyzji co by było dla mnie najlepsze.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników USG

    Bardzo proszę o opinię dot. mojego badania USG jamy brzusznej i piersi. W prawym płacie wątroby podprzeponowo obszar silnie hyperechogeniczny o wym. 5 mm, najpewniej zwłóknienia. Poza tym wątroba o jednorodnej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Piersi o mieszanym gruczołowo-tłuszczowym utkaniu. W piersi lewej w kwadracie górno-zewnętrznym obszar zaburzonej architektoniki o wym. 20x7x7 mm najpewniej odpowiadający zmianom pozabiegowym. Nadmienię, że w 2011 r. miałam kwadrantektomię tej piersi z powodu raka T2N1M0, G2. Leczenie to operacja, chemioterapia 6 x FAC i radioterapia 30 lamp, a obecnie hormonoterapia (apo-nastrol). Wizytę u mojego onkologa mam dopiero w lutym 2017 r. a bardzo mnie niepokoją te zmiany zarówno w wątrobie jak i w piersi. Dlatego bardzo Panią proszę o radę czy powinnam poczekać czy raczej poprosić o wcześniejszą wizytę.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

      Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie" z 4 września 2016 r.   Jestem już po zabiegu oszczędzającym z procedurą węzła wartowniczego. Badanie próbek wykazało (w skrócie): 1) jeden węzeł z przerzutem bez przekroczenia torebki, drugi z przerzutem i z przekroczeniem torebki; 2) guz lity o maks. wymiarze 2,5 cm; utkanie naciekającego raka przewodowego o średniej dojrzałości (G2, Elston, Ellis 3+2+2=7); 3) znaleziono obrazy wrastania nowotworu do naczyń podścieliska piersi; 4) margines górno-boczny - bez zmian nowotworowych; 5) ER - 90%, PR - ujemny, HER2 - ujemny; Ki67 - 10%. Podsumowanie: G2,pT2N1(sn). Już mam umówiony zabieg usunięcia wszystkich węzłów pachowych (i poddania ich badaniu). Mam 55 lat i jestem po menopauzie. O leczeniu wiem, że Hth i Rth to pewniaki. Czy chth również? A rokowanie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 44 lata. W sierpniu tego roku miałam wycięty guzek piersi i proszę o interpretację wyniku: Fragment gruczołu piersiowego wym 6,5x3,7x3 cm, pokryty wrzecionem skóry 4,8x2x0,4 cm, jeden bok preparatu oznaczony nicią. Na przekrojach w części przeciwległej do nici wybarwiony na niebiesko, lito-torbielowaty obszar białawej tkanki wym. 1,8x5x1.2 cm, największa z torbieli wym. 0,8 cm. Obszar bezpośrednio sąsiaduje z jedną powierzchnią operacyjną/przeciwległą do nici. Ponadto fragment zbudowany z tkanki tłuszczowej oraz białawej, litej tkanki. W okolicy szwu jednoznacznie wydzielającego się guza nie widać. A - lito-torb. obszar - 2w B - skóra - 1w C - okolica szwu - 1w. Mikroskopowo: w wycinku pobranym w okolicy szwu znajduje się drobny włókniakogruczolak ze zmianami myksoidnymi, wycięty doszczętnie. Poza tym w preparacie zmiany włóknisto-torbielowate. W styczniu tego roku miałam wyciętą torbiel w okolicy tego miejsca. Bardzo proszę o interpretację wyniku, czy te zmiany myksoidne to coś złego i czy muszę natychmiast udać się do specjalisty? Wizytę mam dopiero za 3 tygodnie.

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki po zakończeniu hormonoterapii

    Pani doktor czy w trakcie brania nolvadexu może się zatrzymać okres? Po pół roku od zakończenia zoladexu wrócił mi okres i był w miarę regularny tylko skąpy, a teraz od 3 miesięcy nie mam, nolvadex powinnam brać jeszcze przez 9 miesięcy. Czy po skończonej hormonoterapii okres mi wróci, czy już nie? Mam 40 lat, zachorowałam w wieku 36 lat, leczenie to operacja oszczędzająca, radioterapia, zoladex i nolvadex, herceptyna przez rok.

    więcej

  • Avatar

    Wydzielina z brodawek

    W sierpniu 2015 roku zauważyłam u siebie białawą wydzielinę z prawej piersi i kłucia w niej. Szybko udałam się do ginekologa, który zrobił mi usg i stwierdził, że taką mam urodę. Uważał, że to skutek mojego podstawowego schorzenia (choruję na chorobę Crohna od 15 lat) i zażywanych niedawno sterydów. Wydawało mi się, że tak ponieważ kilka dni później zaczęłam sterydy zażywać od nowa i wyciek ustał. Niestety w grudniu zakończyłam sterydoterapię i rozpoczęłam leczenie biologiczne. Pod koniec stycznia tego roku wyciek znów się pojawił i szybko przeszedł z mlecznego do krwistego. Po badaniu cytologicznym wydzieliny i szeregu badań skierowano mnie na rezonans, w którym widać było zmiany w przewodzie mlecznym prawej piersi. Po tym wyniku w kwietniu z różnymi perturbacjami (między innymi przerwane leczenie biologiczne) wywalczyłam biopsję pod rezonansem, podczas której pobrano 12 wycinków od 1-2,8 cm. Okazało się, że to brodawczak. Pan doktor onkolog stwierdził, że to nie złośliwe i dał mi skierowanie na rezonans w listopadzie, wizytę w grudniu i zobaczymy (!). Pojechałam do chirurga onkologa i po mammografii spektralnej (w drugiej piersi są jakieś wzmocnienia po podaniu kontrastu ale nie pisze, w których miejscach) udało mi się mimo wszystko ustalić termin na zabieg usunięcia tej zmiany (pomimo dwóch miesięcy od biopsji nadal jest wyciek). Jednak kilka dni temu odkryłam podobny wyciek i kłucia z drugiego sutka. Zastanawiam się czy nie poczekać z zabiegiem do rezonansu, żeby mieć pewność co się dzieje w drugiej piersi, ponieważ chirurg powiedział mi, że jak zrobię zabieg to przez pół roku nie wolno wykonać mi rezonansu (?) Nie wiem co robić bo sytuacja trwa już rok, a ja przez ten okres straciłam zaufanie do swoich lekarzy.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Kobieta lat 50. Zastosowano chemię przedoperacyjną 12 x pxl i 4 x AC ze względu na naciek na pierś po biopsji. Wynik przed chemią cT2N1, NST G2, 3,2 x 2,5 cm, Ki67 około 30%, HER2 +3 odczyn dodatni, brak ekspresji receptora progesteronowego, ekspresja receptora estrogenowego w 50% komórek raka. Co najmniej 2 meta węzły 7 i 8 mm. Po chemii nastąpiła mastektomia i wycięto 5 węzłów chłonnych. Wynik histopatologiczny po operacji NST, NHG2. Największy wymiar zmiany 0,5 cm w odległości 0,4 cm od linii ciecia w dnie oraz 3,5 cm od powierzchni skóry. Zmiana na granicy kwadrantów zewnętrznych. Widoczne częściowe uszkodzenie komórek guza (chemioterapia). Ponadto wykładniki włóknienia, ogniskowej martwicy tkanki tłuszczowej oraz mastopatii włóknistej ze zwapnieniami. Węzły chłonne bez przerzutu raka (5) oraz ognisk włóknienia. YpT1a, ypN0. Czy liczy się wynik pooperacyjny i w związku z rozmiarem guza i węzłami nie należy mi się herceptyna? Czy powinnam przejść radioterapię ?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 29 lat. Odebrałam wynik węzła wartowniczego - czysty 0/1 i biopsji gruboigłowej - guz ok 2.5 cm (mam małe piersi wygląda na duży). Rozpoznanie: carcinoma ductuale invasium mammae, pierś prawa, ujemny odczyn progesteron i estrogen, HER2 1+, ki67 - ok. 70%, nie podano G. Moje pytanie: jestem przed konsultacją, jakie leczenie będzie dla mnie najlepsze, czy uniknę chemii od razu robiąc masektomię, czy mam szanse na wyleczenie? Dziękuję za odpowiedz, bo bardzo się boję.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników USG piersi

    Bardzo proszę o poradę i interpretację. Mama jest 2 lata po BCT. Oto dwa wyniki USG: USG z kwietnia 2015 r: piersi o budowie tłuszczowo gruczołowej. Stan po BCT PL - obrzęk limfatyczny tej piersi. Pogrubienie skóry do 6 mm, w rzucie blizny pooperacyjnej skupisko bezechowych zmian na obszarze wlk. 22x12 mm bez przepływu w cd - sugeruje skupisko zbiorników wodnych największe o wlk. 8x6 mm. Obok hipoechogeniczny obszar wlk. 26x7 mm - sugeruje krwiaka pooperacyjnego - do dalszej kontroli. Poza tym zmian o charakterze tu nie znaleziono. Powyższe usg było robione w CO, w którym mama się leczy. Po wizycie lekarz stwierdził że jest ok. A teraz kolejne USG z września tego roku (radiolog nie miał dla porównania poprzedniego, bo mama zapomniała) i robione było prywatnie tak dla siebie, bo po wizycie mama nie dostała skierowania na żadne badania. Stan po BCT w KDZ, w rzucie blizny pogrubienie skóry do 3 mm i ograniczony obszar płynowy wlk. ok. 29x14x13 mm g-d, w jej świetle. przyściennie miękkotkankowe obszary ew. tkanka gruczołowa wpuklająca się z zew. - wskazana weryfikacja w BACC. Lekarz widział to usg, ale go nie skomentował. Stąd pytanie. Czekać spokojnie do kwietnia na mammografię czy działać coś szybciej?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 62 lata. Wynik badania histopatologicznego po biopsji mammotomicznej: carcinoma ductale infiltrativum (NST), G2, ER: PS5 IS3 TS8, PR: PS4 ISA3 TS7, ki67 ok. 25%, Her2 (+). Jestem przed operacją, mam wdrożoną hormonoterapię indukcyjną na 2 miesiące. Guz ma wielkość 28 mm. Jakie powinno być zastosowane leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 60 lat. 18 sierpnia br. przeszłam amputację podskórną piersi prawej z jednoczasową rekonstrukcją piersi prawej za pomocą ekspandera z limfadenectomią węzłów chłonnych pachy prawej. Rozpoznanie - Rak przewodowy inwazyjny G2 piersi prawej ER8/8, PR 8/8, Her2 1+, Ki67 -30% (wynik biopsji ). Po operacji otrzymałam wynik badania histopatologicznego ze szpitala: Trzy ogniskowy rak inwazyjny gruczołu piersiowego prawego (NST carcinoma) o średnim stopniu zróżnicowania (G2) z ogniskami DCIS high-grade w bliskim sąsiedztwie guzków (do ok. 0,5 cm). Zmiany usunięto z marginesem tkanek zdrowych (najmniejszy margines resekcji przy trzecim guzie wynosi ok.0,3 cm). Przerzuty raka stwierdzono w dwóch węzłach chłonnych szczytu pachy (2/10), pozostałe węzły chłonne są odczynowe. Komórki raka nie przekraczają torebek węzłów. IHC: ER - 90%, PR - 90%, HER 1+ pT1cN1aMx. Jakie powinno zastosować się leczenie? Mój onkolog przedstawił mi dwie możliwości i to ja mam zadecydować. Czy chemioterapia + naświetlanie pachy prawej + hormonoterapia, lub druga możliwość: rezygnacja z chemioterapii i wtedy tylko naświetlanie prawej pachy i hormonoterapia. Nie wiem, co jest właściwe w moim przypadku.

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki po zakończeniu hormonoterapii

    Mam 48 lat. Mając 43 lata wykryłam sobie guza lewej piersi. Okazało się, że to nowotwór T2N1M0. Receptory ER PS5+IS3=TS8. Receptory PR PS5+ IS3=TS8. Her-2/neu (-). Przeszłam 4 kursy chemioterapii, a potem była mastektomia. Dokładnie od 4 lat i 6 miesięcy zażywam Tamoxifen. Przez pierwsze 2 lata w parze był Zoladex. Przez cały ten czas odczuwam mocne uderzenia gorąca przemiennie z dreszczami. Mając 40 lat miałam już takie objawy. Leczenie bardzo je nasiliło. Zastanawiam się, czy po 5-cio letnim leczeniu hormonalnym miesiączka wróci i czy przejdę naturalną menopauzę. Pani ginekolog, która mnie prowadzi twierdzi, że prawdopodobnie tak. Z kolei lekarz, u którego leczę osteoporozę (która powstała po 2 latach hormonoterapii) twierdzi, że nie. Jeżeli jest to możliwe, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie" z 8 września 2016 r.   Teraz mam już wynik badania histpat. po mastektomii radykalnej. Wieloogniskowy rak zrazikowy naciekający. Pierś prawa o wym. 18x15x7 cm, w kwadrancie górnym zewn., przy granicy z kwadrantem zewn. blizna dł. 6 cm. Na granicy kwadrantów zewn. i kwadrancie dolnym zewn. guz 3x6x2,5 cm, oddalony 1,5 cm od powięzi, 1 cm od od dolnej granicy cięcia oraz 1,3 cm od skóry. W kwadrancie górnym zewn. guz 1,5x0,8x0,8 cm oddalony ok. 1 cm od tylnej granicy cięcia oraz guzek 1x0,7x0,4 cm oddalony 0,7 cm od tylnej granicy cięcia. Na granicy górnych kwadrantów guz o śr. 1,2 cm oddalony od tylnej granicy cięcia oraz kilka rozsianych guzków. Mikroskopowo: Wieloogniskowy rak zrazikowy naciekający G2 piersi prawej, EE (3+2+2) 7. W świetle naczyń obecne liczne zatory z komórek rakowych. Rak nie nacieka brodawki sutka, ale w świetle naczyń tej okolicy obecne są zatory z komórek rakowych. W tylnej granicy cięcia (od strony klatki piersiowej), w tkance tłuszczowej obecny naciek raka w postaci rozproszonych komórek rakowych R-1. Rak nacieka mięsień od strony klatki piersiowej, ale go nie przekracza - najmniejszy margines tkanek zdrowych w tym miejscu wynosi ok. 3,5 mm. Dolne i środkowe piętro pachy - przebadano 19 węzłów chłonnych, w każdym obecne komórki rakowe, naciekające torebkę węzłów i tkankę tłuszczową okołowęzłową. Wymiary największego przerzutu: 2x0,5 cm. Węzły szczytu pachy - przebadano 10 węzłów chłonnych, w każdym obecne komórki rakowe. Całość obrazu odpowiada pT3N3a R1. Jakie optymalne dalsze leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania kontrolne należy wykonywać

    Jestem 2 lata po BCT, radioterapii i na tamoxifenie. Jestem karnym pacjentem, robię wszystko co mi onkolog zaleci, czyli co pół roku usg, co roku mammografię, ostatnio na polecenie mojej dr radiolog od usg (mam liczne zmiany) - rezonans. I to wszystko. Onkolog mówi, że póki nie ma dolegliwości nie badamy nic innego. Radiolog od rezonansu zaleciła rezonans (płatny niestety...) co 12-18 miesięcy. Czy jest jakiś schemat badań po operacji? Koleżanki na forum piszą np. o usg brzucha, itp. Nie wyrywam się do dodatkowych badań, ale chciałabym wiedzieć, że przynajmniej ze swojej strony robię wszystko, żeby być zdrową.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest usunięcie jajników

    Mam 46 lat. Jestem po operacji oszczędzającej jednej piersi oraz limfadenektomii pachy. Rozpoznanie histopatologiczne: carcinoma NST G1 infiltrans mammae. Maksymalny wymiar raka naciekającego wynosi 21 mm. Bez cech inwazji naczyniowej i naciekania pni nerwowych. ER 2+ w 80% komórek raka TS 7/8 positive, PR 3+ w 90 % komórek raka TS 8/8 positive, HER 2 1+ ujemny. Indeks poliferacyjny Ki67 w ok 5% komórek raka. Węzły wartownicze (4/7) maksymalny wymiar przerzutu 4 mm. Przerzuty ograniczone do węzłów chłonnych. Po wykonaniu limfadenektomii - w pozostałych węzłach chłonnych nie stwierdzono komórek rakowych. Zastosowane leczenie 4xAC, 12xPXL, obecnie rozpoczynam radioterapię. Jestem przed menopauzą. Lekarz prowadzący zaleca usunięcie jajników w związku z przeciwwskazaniem do leczenia tamoksyfenem - w 2007r. miałam zmiany zakrzepowe w żyłach piszczelowych tylnych, strzałkowych i zatoce żylnej m. płaszczkowatego - wskutek niepodania leków przeciwzakrzepowych po unieruchomieniu nogi w związku z naderwaniem więzadła w kolanie. Uprzejmie proszę o opinię czy usunięcie jajników jest najlepszym rozwiązaniem oraz wskazanie możliwości innego dalszego leczenia.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Proszę o interpretację mojego wyniku pooperacyjnego - operacja oszczędzająca raka przewodowego G2 piersi lewej. Ognisko naciekającego raka piersi typu NST o wysokim stopniu zróżnicowania (grade 1) i statusie receptorowym: ER (+++) w 100% komórek guza, PR (+++/++) w 95% komórek guza, HER2 (+) odczyn klinicznie ujemny, Ki67 (+) w około 10% komórek guza oddalone od najbliższego, bocznego marginesu zabiegu o 1 cm. W sąsiedztwie guza przewody z utkaniem raka śródprzewodowego DCIS typu litego o niskiej atypii jądrowej, bez martwicy nie dochodzące do płaszczyzn zabiegu. W znalezionych trzech węzłach wartowniczych wyłącznie zmiany odczynowe (0/3). Zmiana oceniona makroskopowo jako czwarty węzeł chłonny jest ogniskiem tkanki gruczołowej ogona Spence'a bez nowotworu. Operacja w dniu 30-08-2016 r., dzisiaj otrzymałam wynik. Jestem w trakcie oczekiwania na radioterapię i hormonoterapię. Oczekuję na telefon ze szpitala, prawdopodobnie za 14 dni wizyta u radiologa i rozpoczęcie radioterapii i hormonoterapii. Czy czas oczekiwania jest właściwy? Bardzo proszę o interpretację opisu histopatologicznego ponieważ bardzo się denerwuję.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moja mama ma 62 lata. Rozpoznanie kliniczne: Rak piersi prawej 1. Miejsce pobrania materiału: Gruczoł sutkowy prawy - margines dobrodawkowy. Pomijam opis makroskopowy. Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Fragment stłuszczałego miąższu gruczołu piersiowego. Bez nacieku raka. 2. Miejsce pobrania materiału: Margines przeciwległy do dobrodawkowego. Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Fragment skóry i tkanki tłuszczowej. Bez nacieku raka. 3. Miejsce pobrania materiału: Guz Opis makroskopowy: (9 bloczków). Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Carcinoma invasivum (NST) G -1 mammae. Średnica guza 35 mm. Stwierdzono zatory z komórek raka w świetle naczyń. Guz usunięty w granicach zdrowych tkanek z minimalnym marginesem chirurgicznym poniżej 1 mm (margines boczny). Pozostałe marginesy jak w opisie makroskopowym. Podtyp biologiczny oraz status receptorów oznaczono we wcześniejszym badaniu (dodam, że mama ma Her 2 (3 plus) dodatni, luminal B. 4. Węzeł chłonny wartowniczy pachy prawej (3 bloczki). Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Wypreparowano 2 węzły chłonne, w tym 1 z przerzutem raka (1/2), średnica przerzutu 22 mm. Stwierdzono naciekanie tkanek miękkich okołowęzłowych. Proszę o pomoc czy konieczne jest wszystko czyli chemia, radioterapia i hormony... Mama ma problemy z żołądkiem bardzo poważne, poza tym nie ma woreczka i bardzo boi się skutków chemii. Proszę też o inf. ile wycięto jej węzłów 3 czy 2 bo ja już nie wiem ... Z góry dziękuję za odpowiedź. Dodam, że była to operacja oszczędzająca 30 września. Ogólnie mama po operacji czuje się dobrze, raz tylko była na ściągnięciu chłonki ale jej się jakoś nie zbiera. Wyczuła pewne zgrubienie wokół rany. Pielęgniarka powiedziała, że to blizna i trzeba rozsmarowywać. Kiedy orientacyjnie może mieć to całe leczenie jeśli 2 tyg. minęło od operacji?  

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne PET-em

    Jestem po operacji oraz leczeniu 4 x AC, 12 x paklitaksel, 18 wlewach herceptyny, którą zakończyłam parę dni temu. Zażywam tabletki hormonalne już 12 m-cy. Obecnie czeka mnie wizyta u onkologa, na której już wiem, że dostanę skierowania na badania kontrolne: RTG klatki piersiowej, tomografię, scyntygrafię oraz USG jamy brzusznej i markery (po co markery skoro nie są miarodajne?). Zastanawiam się czy nie lepiej dla mojego organizmu byłoby zrobić badanie PET? Nadmieniam, że badanie PET miałam wykonane w sierpniu 2015 r. na NFZ, które wykluczyło przerzut do żebra po wykonanej wcześniej scyntygrafii, na której wyszło, że albo jest przerzut albo złamane żebro. Okazało się, że bolące żebro to złamanie i moje nerwy przez ok.1 miesiąca były niepotrzebne. Jeżeli mam robić tyle badań, czekać na wyniki i denerwować się jestem w stanie sfinansować sobie we własnym zakresie badanie PET robiąc go prywatnie. Z tego co czytałam PET jest najdokładniejszym badaniem tyle że drogim (4100 zł w Krakowie) i dlatego się go nie wykonuje wszystkim chorym. Cena ta jednak mnie nie przeraża i nie jest to dla mnie żaden argument. Jeżeli rozumuję nieprawidłowo będę bardzo wdzięczna, jeżeli dostanę przekonywujące argumenty dlaczego nie robić PET tylko pojedynczo każde badanie.

    więcej

  • Avatar

    W jakim czasie od operacji rozpocząć hormonoterapię

    W jakim czasie od leczenia operacyjnego powinna być wdrożona hormonoterapia i jaka? BCT 23.08.2016 (ER 90%, PR 0%, HER-2 ++ ( weryfikacja met. FISH - ujemny), ca ductale invasivum i intraductale, 11mm, LN (-). Konieczność radykalizacji (kom. Neo w skórze, w linii cięcia). Zaplanowano rtg-th (5-6 tyg.) i hormonoterapię. Pacjentka lat 59, po mastektomii w 2009 r. ca ductale invasivum i intraductale, triple negative - po rtg-th i chem-th (6 cykli AT) - obecnie remisja tego nowotworu.

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest dodatkowa chemioterapia

    Pacjentka lat 66, w przesiewowej mammografii guz piersi prawej 13 mm. Klinicznie guz T1N0M0 Operacja oszczędzająca pierś + węzły chłonne wartowniki. Histopatologia: Wyniki his-pat guzka piersi. Przerzut raka do węzła chłonnego (1/1). Wielkość przerzutu co najmniej 0,4x0,2 cm. Naciekanie torebki węzła bez zajęcia tkanki tłuszczowej. Jeden węzeł chłonny z niespecyficznym odczynem zapalnym, bez przerzutu nowotworowego (0/1). Rak przewodowy naciekający piersi prawej G3, pT1c Wg Elstona-Ellisa (3+2+3). Naciekanie tkanki tłuszczowej. Zatory w naczyniach chłonnych. Rozrost tkanki włóknistej zrębu. Przewlekły ogniskowy naciek zapalny. Receptory estrogenowe dodatnie w 90% komórek, nasilenie reakcji na 3+ Receptory progesteronowe ujemne - brak reakcji. E-cadheryna (+), Ki-67 40%, HER-2 ujemny - brak reakcji. Utkanie raka widoczne w górnej granicy cięcia chirurgicznego. Pozostałe marginesy: głęboki 0,1 cm, przedni co najmniej 1 cm, boczny 1,5 cm, przyśrodkowy 2 cm. Docinka marginesu górnego nie zawiera utkania nowotworowego. Docinka marginesu głębokiego nie zawiera utkania nowotworowego. Druga operacja - usunięcia w. chłonnych piętra 1 i 2 - brak przerzutów. Mama przeszła 4 cykle chemioterapii AC. (poza nudnościami, brakiem apetytu, leukopenią wymagająca podawania Nivestimu) bez powikłań. Czy jest potrzeba dalsza chemioterapia? Onkolog prowadzący proponuje jeszcze 2 dawki chemii "białej". W opinii drugiego onkologa wystarczająca będzie radioterapia, a następnie hormonoterapia. Czy dodatkowo chemioterapia coś pomoże?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia i owariektomia

    Mam 29 lat. Rok temu zachorowałam na raka piersi, który na szczęście wykryto w pierwszej fazie. T1bN0 (przewodowy inwazyjny g3 er 0% pgr 10% her ujemny). Leczenie: mastektomia, 4 ac, 4 docetaxel. W rodzinie babcia miała raka jajnika, a później raka piersi i mama miała raka piersi. Robiłam testy genetyczne, które w Polsce wykluczyły mutacje. Aktualnie czekam na wyniki testów z USA. Pytanie moje brzmi: czy powinnam wg Pani usunąć drugą pierś i jajniki?

    więcej

  • Avatar

    Leki antydepresyjne

    Chciałabym zapytać czy w moim przypadku mogę brać Pramolan 0.5 g. Dodam, że her 2 mam ujemne, jestem po chemioterapii, nie biorę Tamoksifenu. Jakie leki mogę brać ewentualnie na wyciszenie, czasami psychicznie czuję się bardzo źle, kiedyś leczyłam się na depresję. Psychiatra sam nie wie co mogę brać, zapisał mi Mozarin, onkolog zabronił mi brać ten lek. Korzystam z terapii psychologicznej, ale pani psycholog powiedziała mi, że takie wizyty to nie wszystko, muszę mieć też jakieś leki.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 74 lata, proszę o interpretację wyników i ustosunkowanie się do zaproponowanego leczenia: (Chemia AC około 7 m-cy, później ma być herceptyna 1 rok i na końcu radioterapia, bo miałam oszczędzającą operację piersi prawej - tej rakowej). Czy w tym wieku nie można dać "oszczędniejszego" leczenia? Oto odpis całości wyników: Rodzaj materiału: 1) węzeł wartowniczy pachy prawej, 2) kwadrant dolny piersi prawej, 3) margines boczny, 4) margines przyśrodkowy. Rozpoznanie kliniczne: Rak piersi prawej T2N0 Rozpoznanie histopatologiczne: Przebadano dwa węzły chłonne bez zmian nowotworowych (0/2) Makroskopowo przysłano do badania oznaczony nitkami kwadrant sutka o wymiarach 65x55x45 mm z fragmentem skóry o wymiarach 60x28 mm z powięzią. Na przekrojach kwadranta obecny jest guz o wymiarach 21x15 mm, który położony jest centralnie i w odległości 10 mm od skóry. Mikroskopowo: Rak zrazikowy inwazyjny G1 (3+1+1) invasive lobuar carcinoma: - guz o wymiarach 21x15 mm jw - wokół guza brak jest cech limfoangioinwazji - brak jest cech naciekania okołonerwowego - proces nie nacieka skóry i nie perforuje powięzi. Mikroskopowo: Fragment miąższu sutka bez zmian nowotworowych. pT1c N0(i-)(sn) Mx R0. Badanie immunohistochemiczne węzłów chłonnych z pkt1: CK19(-)x8. Badanie immunohistochemiczne nowotworu z pkt2: CK19 (+), E-cadherin (-) - w raku zrazikowym, E-cadherin (+) - w raku NST, p63 (-). Uzupełnienie rozpoznania do pktu 2. Granice kwadrantektomii w materiale pkt 2 są bez zmian nowotworowych. Rodzaj materiału: badania immunohistochemiczne z bloczka 54059/16 Rozpoznanie kliniczne: Ca mammae dex. Rozpoznanie histopatologiczne: Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 50% reakcja średnia. Receptory progesterenowe w części inwazyjnej w poniżej 1% reakcja średnia. Her2 w części inwazyjnej (2+). Badaniem FISH stwierdzono: STATUS HER2: dodatni.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Obecnie jestem po mastektomii radykalnej (czekam na wynik hist-pat), wiek 43 lata, leczę się na niedoczynność tarczycy, mam nadwagę. Po operacji oszczędzającej wynik: Rak zrazikowy naciekający piersi (M 8520/3), EE (3+2+2) 7 pkt. G II, pT2 Rak zrazikowy in situ (M 8520/2) Rak naciekający obecny w obszarze 2,5 cm na terenie makroskopowo opisywanego guza. Około 20% utkania guza stanowi rak zrazikowy in situ. Obecna angioinwazja. Obecna kanceryzacja zrazików piersi. Margines chirurgiczny głęboki bardzo wąski, tj. ok. 0,5 mm. Istnieje możliwość niekompletnej resekcji raka od strony głębokiej linii cięcia chirurgicznego. Pozostałe marginesy zgodne z opisem makroskopowym bez nacieku raka. Przerzuty do węzłów chłonnych śr. od 0,5 mm do 1,5 mm z obecnością makroprzerzutów raka. Podtyp biologiczny Luminalny A: Estr (3+) 80%, Prog (3+) 80%, HER-2 (1+) ujemny, Ki67 - 20%. Opis makroskopowy: Fragment miąższu piersi 10x10x7 cm z oznaczeniem topograficznym i osełką skórną 8x5x0,3 cm. Oznaczenie topograficzne bez legendy. Na przekrojach tkanka tłuszczowo - gruczołowa z obecnością guza 2,5x1,5x3 cm. Granica cięcia od osełki 3 cm, głęboka 2 cm, w kierunku węzła wartownika 2 cm, w kierunku brodawki 4 cm. Granica dolna 2 cm, górna 3 cm. Znaleziono węzły chłonne I - śr. 1,1 cm zmieniony przerzutowo, II - o największym wym. 1,5 cm zmieniony przerzutowo, III - śr. 0,4 cm, IV - śr. 0,6 cm, V - 0,5 cm. Czy chemioterapia/radioterapia będzie uzależniona od całkowitej liczby zajętych węzłów, czy też ta liczba jest bez znaczenia? Jakie optymalne leczenie dla przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Mikrozwapnienia w piersi

    Miałam raka jajnika, teraz mam diagnozowane mikrozwapnienia w piersi. Najpierw USG - nic, potem biopsja gruboigłowa - niejednoznaczna i chyba w złym miejscu zrobiona. Teraz lekarz doradził usunięcie chirurgiczne zmiany i badania histopatologiczne. Ja już mam dosyć i nie chcę tego zrobić. Myśl, że to rak mnie poraża. Strasznie boję się leczenia, bo wiem jakie to okropne. Śmierci już się nie boję, a właściwie bardzo jej pragnę. Bliscy nie mogą tego zrozumieć. Jak ich przekonać, żeby pozwolili mi odejść?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie raka piersi u kobiet w ciąży

    Mam 36 lat. Wczoraj wykryto u mnie zmianę w piersi birads 3, mam zrobić biopsję. Rok temu wszystko było ok.. Moja mama zachorowała na raka piersi w wieku 35 lat, zmarła w wieku 38. Badanie mutacji genów brca 1 wyszło u mnie negatywne. Jestem w tej chwili w czasie owulacji, od 2 mies. staramy się z mężem o dziecko, a tu taka informacja. Nie wiem czy wziąć lepiej tabletkę po stosunku, żeby nie zajść w ciąże o ile już w niej nie jestem. Czy można leczyć kobiety w ciąży, jeśli mają raka piersi, czy dopiero po narodzinach dziecka? Mam jeszcze 4-latkę w domu, ona jest najważniejsza, nie chce ryzykować ale może to na wyrost?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Jestem na starcie wyścigu po zdrowie. Pierś lewa, godz. 2; zmiana w USG - 1,5 cm, w mammografii - 2,7 cm (czyli ile ma tak naprawdę?); w BAG: rak zrazikowo-przewodowy naciekający; ER 8/8, PR 4/8, HER2 (-), Ki67<20%; w USG nie wykryto zmian w pachowych węzłach chłonnych. Zbieram "papiery" do oceny zaawansowania i zabiegu: RTG klatki piersiowej, USG jamy brzusznej. I oczywiście mam PYTANIA: 1) czy obraz węzłów wskazuje, że "raczej" nie ma przerzutów do węzłów? 2) czy czyste węzły wykluczają przerzuty odległe? 3) czy zabieg oszczędzający jest rzeczywiście korzystniejszy w moim przypadku (55 lat, jestem praworęczna, sprawność lewej ręki nie wpłynie istotnie na moje życie, a względy estetyczne są BEZ ZNACZENIA; ryzyko wznowy w piersi chorej i ryzyka związane z radioterapią BARDZO mnie niepokoją)? 4) z jakim trybem i harmonogramem leczenia powinnam się liczyć dalej? Jestem ogólnie w niezłej formie (żadnych chorób) i wolę działania zdecydowane niż półśrodki...  

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować Sedron

    Mój rak jest hormonozależny - jestem po operacji, 4 AC oraz 12 x paklitaksel. Od roku jestem na terapii hormonalnej oraz po 17 dawce herceptyny. Przez 9 m-cy zażywałam tamoxifen, jednak endometrium zaszalało i musiałam się poddać zabiegowi abrazji, po którym zaczęłam zażywać Atrozol (3 m-ce). Zrobiłam badanie gęstości kości i okazało się, że mam osteoporozę - 30% ubytku wg. słów reumatologa. Przepisał mi tabletki Sedron 70 mg oraz wit. D3. Poinformowałam go, że jestem pacjentem onkologicznym, jakie zażywam leki oraz że mam kamicę nerkową (bez zastoju) - w prawej nerce kamień ok.15 mm., w lewej ok. 2 mm. W ulotce leku Sedron w akapicie :"Ostrzeżenia i środki ostrożności" przeczytałam, że należy "zwrócić się do lekarza: jeżeli u pacjenta występuje nowotwór". Czyli jednak nie mogę tego leku zażywać? Mam 63 lata, oczywiście jestem po menopauzie. Czy istnieje może jakiś IA, który nie powoduje takiego spustoszenia w kościach? Jaki lek na osteoporozę jest dla mnie najbardziej wskazany, czy Sedron to trafny wybór?

    więcej

  • Avatar

    Wydzielina z brodawki

    Mam 30 lat. W połowie lipca miałam usunięte guzki z prawej piersi i po histopatologii wyszło, że to zmiany dysplastyczne a od kilku dni z operowanej piersi wydobywa się z sutka ciemnobrązowa wydzielina i od środka w piersi często mnie kłuje. Wizytę u lekarza i usg mam dopiero w listopadzie i nie wiem co z tym zrobić.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinien być zastosowany Zoladex

    Mam 37 lat, jestem po mastektomii prawej piersi (węzły czyste). Nowotwór piersi rak naciekający bez specjalnego typu G3 (3+3+2), Er 30%, PGR 10%, Her2: 1+, KI67: 70% Za chwilę będę miała zabieg usunięcia jajników, a następnie mastektomia profilaktyczna drugiej piersi. Aktualnie przyjmuję tamoxifen. Czy dobrą decyzją było nie włączenie Zoladexu do terapii przez lekarza?

    więcej

  • Avatar

    Stosowanie inhibitorów aromatazy powyżej 5 lat

    Mam 58 lat, w 2010 r. miałam usuniętą prawą pierś, rak przewodowy inwazyjny. Mój wynik: pT1c (13 mm), G2, pN1Mx, ER 100%, PGR 5%, Her2 negatywny, Ki67 10%. Przeszłam 6xFEC, 25 naświetleń i równocześnie z naświetleniami hormonoterapię Femarą. Na początku leczenia lekarz mówił, ze mam przyjmować Femarę 5 lat, w listopadzie 2015 r. miałam kontrolę i lekarz przedłużył mi Femarę o pół roku, to znaczy we wrześniu by się kończyła. Czy można Femarę przedłużyć do 7 lat, czy może inny lek, a jeśli tak to jaki? Bardzo bym chciała przedłużyć. W październiku będę u lekarza to będę rozmawiała, bo nawet jak by się zgodził bez refundacji to też bym wykupiła. A może Lametta, bo jest tańsza?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie" z 23 sierpnia 2016 r.   1. Przeszłam operację docięcia marginesu ponad 4 tygodnie później po operacji oszczędzającej dotkniętej rakiem piersi. Rozumiem, że DCIS z definicji nie daje przerzutów, ale czy mogło dojść do rozsiania tych uśpionych komórek po organizmie pomiędzy pierwszą a drugą operacją w wyniku powstałej rany, filtrowania chłonki itp? 2. Czy mogłabym uniknąć chemioterapii gdyby uzyskano czyste marginesy po pierwszej operacji? 3. Czy badanie PET może wykazać obecność DCIS w organizmie? Chciałabym poddać się temu badaniu w celu podjęcia decyzji o zastosowaniu chemioterapii.  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest hormonoterapia

    Mam 30 lat. Moje parametry guza to: carcinoma invasium mammae pierś prawa 28x32x25 mm. Estrogen Receptor (ER) + (ekspresję receptora stwierdzono w 25% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 1+ 15%), Progesteron Receptor (PgR) - (nie stwierdzono ekspresji receptora), HER2 Protein (0), E-cadherin (+), Ki-67 (+) 80% Po miesiącu guz palpacyjnie miał już ok. 5cm, więc szybko rósł. Komisja lekarska zadecydowała o chemii przedoperacyjnej. Przyjęłam 4xAC i 12xpaclitaxel. Guz bardzo ładnie zareagował na pierwszy schemat, zmniejszył się do wymiarów ok.1-1,3 cm. Przy kolejnym schemacie nie ruszył się w dół ani trochę. Następnie mastektomia prosta z SNB. Węzły wartownicze były czyste. Kolejnym etapem leczenia ma być radioterapia i hormonoterapia. Czy to drugie jest koniecznie przy tak małej ekspresji receptorów? Mam brać zoladex przez 2 lata i tamoxifen przez 5 lat. Chciałam mieć drugie dziecko, ale nie wiem czy to będzie w ogóle możliwe po tej hormonoterapii. Czy można zrobić przerwę w hormonoterapii właśnie w tym celu? Dodatkowo nie mam miesiączki od ponad 4 miesięcy (efekt działania chemii), a wcześniej miałam od lat problemy z regularnymi miesiączkami i z zajściem w ogóle w ciążę.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego - cd.

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku histopatologicznego" z 26 sierpnia 2016 r.   Oto caly report patologa: Final diagnosis 1. Right sentinel lymph node #1 - 1 lump node(s) negative for carcinoma (H&E and cytokeratin immunostain on each block) (0/1) Note : No definite treatment effect or biopsy site identified. 2. Right breast partial mastectomy; - invasive ductal carcinoma - size: 0.15 cm - poorly differentiated - margins: negative distance to margins main specimen: 4mm to anterior, >5mm to all other margins (See Note) (See additional margins) - Stage (AJCC7thEd): ypT1a NO(sn), at least Stage 1A - biopsy site identified - please see synoptic summary Note: Tumor bed extends to the posterior margin. No tumor bed is identified in the additional margins. 3. Additional Posterior Margin Right: - benign breast tissue 4. Additional Medial Margin Right: - ductal hyperplasia 5. Interior Right - benign breast tissue 6. Lateral Margin Right - benign breast tissue 7. Superior Margin Right - benign breast tissue 8. Anterior Margin Right - benign fibroadipose tissue Synoptic Summary Malignant Neoplasm of the Breast Procedure: Excision mastectomy Laterality: Right Lymph Node Sampling; Sentinel lymph node biopsy Invasive Component: Invasive Tumor Type: Invasive ductal carcinoma Tumor Size: 0.15 cm Histologic Grade(Nottingham): Grate 3 (score 8 or 9) Glands/Tubules: Score 3 (<10% tumor forms glands/tubules) Nuclear Pleomorphism: Score 3 (Prominent nucleoli, variability, bizarre) Mitotic Rate: Too small to grade Lymphovascular Invasion: Not identified Surgical Margins(Invasive): Not identified Distance to margins main specimen: 4mm to anterior, 5 mm to all other margins (see note) Additional margins: Negative Tumor Focality: Unifocal Intraepithelial (in situ) Component In Situ Tumor Type: No in situ tumor identified Treatment Response: Treatment Resp-Breast: Probable/definite response in invasive carcinoma Treatment Resp-LNs: No metastasis or fibrous scarring Staging: Stage (AJCC 7th Ed): ypT1a NO(sn), at least Stage1A Predictive/Prognostic Markers: Performed on: Prior specimen: X16-478 Estrogen receptor(ER)status: Negative (<1%) Progesterone receptor (PR) status: Negative (<1%) Her2 (Imminohisochemistry): 1: Negative Her2(FISH): Not amplified Her2:CEP17 ratio: 1.2 Her2 copy number: 2.8 Note: Tumor bed extends to the posterior margin. No tumor bed is identified in additional margins.

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty raka piersi do kości - cd.

    Kontynuacja pytania "Przerzuty raka piersi do kości" z 6 maja 2016 r. Wynik badania scyntygraficznego z 04.05.2016 r. W badaniu kośćca uwidoczniono ogniska wzmożonej radioaktywności w Th10, S1, stawie krzyżowo-biodrowym prawym, grzebieniach kk biodrowych, kościach kulszowych, żebrze VII lewym w linii łopatkowej – w LDCT odpowiednio ogniska osteolizy – obraz „meta” do kośćca w przebiegu ca mammae. Wynik badania scyntygraficznego z 01.08.2016 r. W kontrolnym badaniu uwidoczniono istotną progresję metaboliczną procesu „meta” do układu kostnego w poprzednio opisywanych lokalizacjach oraz wykazano obecność nowych obszarów hypermetabolicznych, zwłaszcza w kręgosłupie, miednicy i czaszce. Wynik badania PET z 23.08.2016 r. Jama brzuszna i miednica: W segmentach 5 i 6 wątroby ogniska 11 i 14 mm o nieco obniżonej densyjności w LDCT i wzmożonej utylizacji glukozy (SUV do 4,7 przy SUV max wątroby 2,9). Podobne ogniska ale o nieco niższym indeksie proliferacyjnym (SUV max 3,4-4,0) w segmentach 4a i 6. Wnioski: Badanie PET przemawia za obecnością aktywnego, rozsianego w całym kośćcu, procesu przerzutowego w przebiegu ca mammae oraz wskazuje pozakostne lokalizacje „meta” w wątrobie. Ca 15.3: 27.04.2016 – 107 ; 05.05.2016 - 129 ; 01.06.2016 – 175 ; 13.06.2016 – 184 ; 30.06.2016 – 163 ; 27.07.2016 – 165 ; 03.08.2016 r. - 151; 25.08.2016 – 131 U/ml Zastosowane leczenie od 04.05.2016 r. Zmiana leku hormonalnego, był tamoksyfen jest anastrozol oraz co cztery tygodnie kwas zoledronowy. Radioterapia paliatywna w dniach od 14.05-25.05.2016 r. fot.6 i 10 MeV na obszar: Kręgosłupa TH1-TH2 do Dc=20Gy/5fr (d fr.4, 0Gy), Kręgosłupa TH9-TH12 do Dc=20Gy/5fr (d fr.4, 0Gy), Kości krzyżowej do Dc=20Gy/5fr (d fr.4, 0Gy). Radioterapia paliatywna fot. 6 MeV na obszar kości kulszowej w dawce jednorazowej 8 Gy w dn. 28.06.2016 r. Jakie zastosować dalsze leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Kilka miesięcy temu mama przeszła usunięcie mikrozwapnienia. Wycinek poddano badaniom, okazało się że to rak. Potem było wycięcie węzła wartowniczego. Okazał się czysty, teraz będzie radioterapia i hormony doustne. Proszę o interpretację wyników mamy (jakie są rokowanie w przypadku takiego raka). Mikrozwapnienia z godziny 9. piersi prawej Typ: rak inwazyjny bez specjalnego typu. Rak przewodowy nie czopiasty z pojedynczym mikroogniskiem inwazji (poniżej 0,1 mm). Utkanie raka przedinwazyjnego: rak przewodowy insitu (DCIS) o pośrednim stopniu jądrowym z pojedynczymi mikrozwapnieniami NG.2., wariant mieszany: lity i sitkowaty. Utkanie raka in situ w skupieniu i rozproszeniu na obwodzie. Ognisko raka przedinwazyjnego znajduje się przy linii cięć chirurgicznych. Brak marginesów tkanek niezmienionych. Immunohistochemia: ER: (+++) w ok 90% komórek neo IS 3 PS 5 TS 8 /status dodatni - w utkaniu raka in situ PR: (-) IS 0 PS 0 TS 0/ STATUS ujemny w utkaniu raka in situ, HER 2: (3+) STATUS dodatni, Indeks proliferacyjny: Ki67 MIB 1 dodatni w ok 30% komórek w utkaniu raka in situ, kalponina - odczyn pozytywny, e-kadheryna - pozytywny, SMA - odczyn pozytywny.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Proszę o wyjaśnienie wyników badania histopatologicznego: Invasive Ductal Carcioma, yp T1a NO(sn). y - oznacza po chemii p - po operacji T1 - guz poniżej 1 cm (wycięto guz 1.5 mm, G-3) a - proszę o wytłumaczenie, NO(sn) - proszę o wytłumaczenie (podejrzewam, że to oznaczenie że węzeł wartowniczy był czysty ale nie jestem pewna. Jak również proszę wyjaśnić określenie: - Mitotic Rate: Too small to grade (za małe, żeby określić - czy to oznacza, że materiał poddany badaniu był zbyt mały, czy rate była mała - jeśli tak to poniżej jakiej wielkości I co to oznacza?). Nie badali nigdy Ki67 - dlaczego tego nie badają, czy powinnam się o to upomnieć? Miałam raka 2.5 cm potrójnie ujemnego, jestem po chemii, potem była operacja (te wyniki są z po operacji, wycięto guz z marginesem i węzeł wartowniczy) czekam na naświetlania. Jakie są prognozy?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

      Kontynuacja pytania "Marker Ca 15-3 w górnej granicy normy" z 11 lipca 2016 r.   Pisałam już raz. Mam 23 lata i w rodzinie babcia i babci siostra miały raka piersi. Lekarz wyczuł mi zmianę ale na 3 usg stwierdzono że nie ma żadnych zmian. Zlecił mi marker CA15-3, który wyszedł 22 a norma do 25. Od pół roku boli mnie kręgosłup, a od miesiąca doszedł ból lewej ręki. Miałam rezonans kręgosłupa gdzie wyszedł spory ubytek w trzonie th11, ale określili to jako zmiana po guzku szmorla. Mam też dehydratacje lekką krążka. Zrobiłam sporo badań krwi i systematycznie spadają mi płytki krwi obecnie na 134 spadły. Obniżone limfocyty i podwyższone granulocyty procentowo. Fosfataza zasadowa w dolnej granicy za to wapno wyszło w górnej granicy bo 2.51 a norma jest do 2.55. Nie wiem co mam o tym myśleć, boję się. Jestem dwa lata po cc. Karmiłam tylko miesiąc odciągając mleko laktatorem. Miałam też rth klatki piersiowej i usg jamy brzusznej, które wyszły ok. Proszę o jakąś poradę.

    więcej

  • Avatar

    Opuszczona dawka Zoladexu

    Zapomniałam w tym miesiącu wziąć zoladex. Przypomniałam sobie dopiero po 27 dniach. Czy jak wezmę go to coś się stanie?

    więcej

  • Avatar

    Opuszczona dawka Herceptyny

    Herceptynę dostaję od 10 września 2015 r. Powinnam ją dostawać do 9 września 2016 r. Na początku leczenia wyliczyłam sobie, że jeżeli nie będę chorowała i będzie podawana w terminie, dostanę 18 dawek. Wlewy wypadały mi zawsze w czwartek co 3 tyg. W lipcu ze względów "organizacyjnych" skomasowano wszystkie kobiety biorące herceptynę na jeden dzień tygodnia - wtorek. Szpital zamienił mi termin i zamiast w czwartek przesunięto mi wlew na wtorek następnego tygodnia (czyli otrzymałam wlew o 5 dni później). I okazało się że 23.08 wzięłam 17 (ostatni) wlew i nie dostanę już 18 wlewu, bo wypadałby on 13.09.2016 r., a więc 4 dni "po terminie". Moje pytanie brzmi: Skoro nie z mojej winy nastąpiło przesunięcie terminu podawania herceptyny to dlaczego mam być "stratna" ten 18. raz, skoro spokojnie bym go dostała gdyby nie "zmiany organizacyjne", które uderzyły bezpośrednio we mnie? Gdzie tu "dobro pacjenta"? Czy są jakieś przepisy regulujące tego typu przypadki ew. do kogo mogłabym się zwrócić w tej sprawie? Czy dać sobie "spokój" i odpuścić temat ?  

    więcej

  • Avatar

    Czy powinien być zastosowany Zoladex

    Właśnie zakończyłam chemioterapię: 4xAC, 12xPXL. Jestem po operacji. Mój guz był hormonozależny: ER (+++) w 100% komórek raka, PR (++) w około 45% komórek raka. Wkrótce zaczynam tamoxifen. Zostały zlecone badania poziomu hormonów: LH - 31,6 mIU/ml, FSH - 67,2 mIU/ml, Estradiol - poniżej 5 pg/ml. Czy w moim przypadku powinien być dołączony Zoladex? Mam 38 lat. Chemioterapia spowodowała zatrzymanie miesiączki. Czy w przypadku powrotu miesiączki sam tamoxifen zabezpieczy mnie wystarczająco?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 36 lat. 15 lipca 2016 r. przeszłam operację oszczędzająca lewej piersi z wycięciem węzła wartowniczego w Anglii. Z raportu histopatologa wynika że DCIS jest obecny w marginesach superior, medial oraz posterior, wiec 19 sierpnia 2016 r. przeszłam kolejną operację docięcia marginesów. Z raportu wynika, że guz to invasive ductal carcinoma G3 Tumour Grade 3 Invasive tumour size 9 mm. Węzeł wartowniczy czysty. Guz jest hormonozależny, ER score 6/8 oraz HER2 pozytywny (+3), Ki67 20%, pT1bpN0. DCIS obecny, high grade solid and comedo, który jest obecny w guzie oraz jego okolicach o rozmiarze 18 mm. Cały rozmiar guza 27 mm (9 mm inwazyjny guz oraz 18 mm DCIS). Tumour extent localised Vascular invasion - no (nie ma), lymphovascular invasion - no (nie ma). 1. Bardzo proszę o wyjaśnienie jakie powinnam przejść leczenie oraz jakie są moje rokowania? 2. Bardzo boję się chemii, czy możliwe jest przyjecie herceptyny bez chemioterapii? Powiedziano mi, że taka jest zasada, że herceptynę podaje się w komplecie z chemioterapią, bo inaczej jest mniej skuteczna. 3. Czy chemioterapia jest u mnie konieczna, jeśli tak to jaka oraz jakie będzie miała skutki uboczne? 4. Czy po zakończonym leczeniu będę mogła zajść w ciążę? Bardzo mi na tym zależy. 5. Jak długo po leczeniu można się starać o dziecko oraz czy jest to niebezpieczne, ponieważ może spowodować powrót raka? 6. Czy można powrócić do hormonów po ciąży, aby się zabezpieczyć przed nawrotem? 7. Czy przed rozpoczęciem leczenia można przez procedurę invitro zamrozić embriony, gdyż obawiam się, że jeśli będzie konieczne leczenie chemioterapią to zajście w ciążę będzie niemożliwe po jej zakończeniu oraz czy może to pobudzić raka gdyż wymagać to będzie stymulacji hormonalnej? 8. Kiedy po operacji należy podjąć dalsze leczenie oraz czy możliwe jest aby DCIS high grade dał przerzuty? 9. Proszę przedstawić na jakie leczenie mogę liczyć w Polsce, ponieważ zastanawiam się czy nie jest to dla mnie lepsze rozwiązanie?  

    więcej

  • Avatar

    Objawy uboczne leczenia Tamoxifenem

    Jestem 2 lata po mastektomii. Leczenie: zoladex (wycofany po roku z powodu usunięcia macicy z przydatkami z powodu mięśniaków) i tamoxifen. Nieznacznie, ale systematycznie spada mi poziom leukocytów we krwi. Obecnie wynosi 4,08. Onkolog powiedział mi, że to z powodu przyjmowania tamoxifenu i że ten poziom może spaść do poziomu 2-3. I nie należy się tym przejmować. Moje pytania: 1. Czy rzeczywiście się tym nie przejmować? Czy nie ma sposobu, aby (pomimo stosowania tamoxifenu) podnieść ten poziom. Kiedy (jaki jest min. poziom) należy się zaniepokoić? 2. Czy każda kobieta po stosowaniu w/w leków, czyli po wejściu w menopauzę powinna być pod opieką lekarza pod kątem ryzyka osteoporozy?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moja przyjaciółka, 53 lata nieregularnie miesiączkująca, po operacji oszczędzającej raka piersi. Wykryto 2 ogniska: 1. 11 mm, invasive ductal carcinoma grade1, ER 8/8, PR 8/8, Ki67 10 %, Her2 +1, extensive low grade DCIS not changing the size of the tumor, 2. 14 mm, invasive ductal carcinoma grade 1, ER 8/8, PR 7/8, Ki67 10-20%, Her 2 +1, extensive low grade DCIS not changing the size of the tumor 6 sentinel lymph nodes removed, all free of metastatic deposits. Stage pT1cN0SN Jakie leczenie by Pani Doktor zaleciła?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 50 lat. 27.06.2016 r. przeszłam kwadrantektomię sutka prawego i biopsję węzła wartownika. Otrzymałam następujące wyniki histopatologiczne: I op. - Fragment piersi o wymiarach 5,5 x4 x 3,5 cm z wąskim pasem skóry i z ogniskami o wzmożonej konsystencji fi 2 cm. 1. Margines przyśrodkowy - 1cm - utkanie sutka bez cech nowotworowych złośliwych 2. Margines boczny - 3,5 cm - tkanka tłuszczowa bez nacieku raka 3. Margines górny - 0,7 cm - utkanie sutka w odległości 0,5 cm utkanie raka wewnątrzprzewodowego 4. Margines dolny - 1 cm - utkanie sutka bez nacieku raka 5. Margines skórny - 1,5 cm - skóra i tkanka podskórna bez nacieku raka 6. Margines powięziowy - 1,5 cm - tkanka tłuszczowa bez nacieku raka 7-11. rak gruczołowy sutka z dominującą komponentą wewnątrzprzewodowego ok 95%, ponadto widoczna jest też obecność raka naciekającego typu no Spetial type (NST) - stopień złośliwości histologicznej G-2. II op - Fragment tkanki tłuszczowej o wymiarach 4,5x1,5 cm z 4 węzłami chłonnymi bez nacieku raka (0/4). Ki67 + 1% komórek, RE 3+5=8/8 pkt., RPG 3+5=8/8 pkt., Her2 +3. Pytanie moje dotyczy dalszego leczenia. Zaproponowano mi radioterapię + hormonoterapię ze względu na wielkość zmiany (1 milimetr, który stanowi 5% masy guza). Wytłumaczono mi, że tak małe zmiany nie poddaje się chemioterapii, ponieważ nie ma sensu "truć" całego organizmu. Leczenie zaczynam 05.09.2016 r. Niepokoi mnie wynik Her2. Ze względu na wielkość zmiany nie kwalifikuję się do leczenia herceptyną. Proszę o pomoc, czy podejmuję słuszną decyzję co do leczenia. Co dalej z receptorem Her2?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a fluoksetyna

    Operacja oszczędzająca 2 lata temu, radioterapia i tamoxifen. Radzę sobie, z rzadka wspomagając się pramolanem. Na ostatniej wizycie onkolog przepisał mi na nerwowy okres, który ostatnio mam (zmiana w usg, biopsja, itp) fluoksetynę, jako najnowocześniejszy lek poprawiający nastrój. Wykupiłam, w ulotce przeczytałam, że nie można go łączyć z tamoxifenem, na forum też pisano, że osłabia działanie tamoxifenu. Onkolog upiera się, że mam brać i się nie przejmować i sama już nie wiem co robić. W literaturze anglojęzycznej i medycznej znalazłam informację, że badania przeprowadzone na dużej grupie pacjentek nie wykazały, aby fluoksetyna szkodziła (ryzyko nawrotów i zgonów porównywalne do grupy, która fluoksetyny nie brała). Jestem w kropce, proszę o radę. Onkolog, u której się leczę ma super opinie, zawsze w ciemno wykonywałam jej zalecenia, aż tu nagle fluoksetyna......

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Foci carcinomatosi - B [ M - 8010/3 ] Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się - CPG [ M- 09450] Laesio fibrosa - H [ M - 01100] Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się - JKMNO [ M- 09450] Invasive lobular carcinoma G - 2 - ADE Preparat o wym. 15x15x5 cm, utkanie piersi gruczołowotłuszczowe , w kw. górnym wew. guz śred. 2 cm. Guz ze znacznikiem, marg. głęboki 1 cm, marg. górny 4 cm. A - z guza B - z guza z marg. głębokim C - marg. górny D - na granicy kwadrantów zewn. kolejny guz 2,5 cm, marg. głęboki 1,5 cm, marg. dolny 3,5 cm, marg. górny. E - guz z marg. głębokim F - guz z marg. dolnym G - guz z marg. górnym H - zabrodawkowo guz śred. 1,5 m, marg. dolny 3,5 cm, marg. górny 5 cm, marg. głęboki 4 cm, brodawka wciągnięta . J - marg. głęboki K - marg. dolny L - mark. górny M - z pozostałego utkania N - brodawka O - węzeł wartowniczy śred. 1cm - z tk. tł. To mój wynik badań pooperacyjny. Gdy się zapytałam lekarza co te literki znaczą, usłyszałam wielogniskowy rak. Mam być dobrej myśli. Otóż mnie dręczą myśli, czy to przerzuty były już, jakiej wielkości te guzy, i dlaczego pisze: nie stwierdza się nowotworu złośliwego? I co znaczy te G-2? Jestem po 6 wlewach chemioterapii, po 25 naświetleniach, teraz tylko pozostała mi hormonoterapia 5 lat. Jestem pół roku po operacji, czy powinnam mieć zrobione badanie kości, tym bardziej, że moja ciocia umarła 7 lat po operacji piersi z przerzutami na kości?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    USG piersi i pachy Obie piersi bez zmian ogniskowych w obrazie usg. Pierś lewa część centralna piersi i większa część kwadrantu górnego zew. zajmuje nieco hypoechogenna wieloogniskowy słabo odgraniczony obszar wielkości 5x5x3 cm. W zmianie na godz. 2 widoczne pojedyncze mikrokalcynacje. Brak granicy między zdrową a zmienioną tkanką gruczołu. W lewym dole pachowym kilka metastatycznych węzłów do 13mm. Pierś prawa i prawy dół pachowy prawidłowe . BAC pod kontrolą USG Odczynowe pobudzenie węzła chłonnego. Komórek nowotworu złośliwego nie stwierdzono. USG jamy brzusznej Wątroba nie powiększona o prawidłowej echogeniczności, jednorodna. Pęcherzyk żółciowy echoujemny, cienkościenny. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka prawidłowa. Obie nerki o prawidłowych wymiarach bez cech zastoju. Śledziona prawidłowej wielkości jednorodna. Aorta i okolica około aorty w normie. ROZPOZNANIE Naciekający rak piersi ER 100%, PgR 100%, HER2: (-), Ki-67 (+) 10%. Luminalny A Hormonoterapia przed operacją: RESELIGO 36 mg 1x co 4tyg. (6 miesięcy), SYMEX 25mg 1x1 dziennie (6 miesięcy). Wiek 42 lata przed menopauzą. Proszę o interpretację wyników, czy takie powinno być leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być wykonana biopsja gruboigłowa

    Wykryto u mnie podczas biopsji cienkoigłowej komórki raka gruczołowego. Czy warto powtórzyć badanie biopsją gruboigłową? Co to za typ raka i jakie mogą być rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Herceptyna a serce

    Od ponad pół roku biorę herceptynę. Znam skutki uboczne. Po 6 wlewie miałam przerwę, nie dostałam jednej dawki, bo wynik echa serca znacznie się pogorszył. Czy zna Pani jakiś medykament, sposób na to, abym mogła wspomóc serce?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Miałam wczoraj USG piersi - rutynowe przed rozpoczęciem przyjmowania pigułek. Mam 32 lata i historię raka piersi w rodzinie. Ostatnie USG robione w lutym/ marcu ubiegłego roku nie wykazało nic niepokojącego. Wyniki z wczoraj: Sutki o budowie gruczołowej. Powierzchownie i obwodowo położona lita zmiana w SL na g. 1 - 6x6x3 mm - FA?, do weryfikacji w BAC i kontroli w usg za 6 miesięcy. Obustronnie po kilka torbieli do 5 mm, więcej w SL. Przewody mlekowe nie są poszerzone. Okolice pachowe prawidłowe. USG BIRADS3. Wyniki badani krwi były ok, poza APTT, które było obniżone względem normy. Wiem, że muszę zrobić biopsję. Pytanie: 1. Jak bardzo liczy się tu czas? Wyjeżdżam i nie wiem, czy powinnam przekładać plany, czy zrobić to badanie po powrocie za 2 tygodnie. 2. Jak bardzo prawdopodobne jest, że są to zmiany rakowe?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moja mama ma 82 lata, jest po operacji oszczędzającej raka piersi (szpital na Szaserów). Badanie histopatologiczne: węzeł wartowniczy wolny od komórek rakowych, materiał z guzem - carcinoma invasium NST multifocale G1 MBR 5 (2+2+1), poza guzem o maks. wym. 1,3 cm stwierdzono 2 osobne guzy o maks. wym. 0,2 cm, w tym jeden leżący w marginesie odcięcia od strony powięzi. Mikroskopowo minimalny margines odcięcia największego guza od strony powięzi 0,1cm. pT1 c/m/, pN0/sen/, ER/+/: PS5 IS3 w prawie 100% komórek guza, PR/+/: PS5 IS3 w prawie 100% komórek guza, HER2 /2+/, Ki67 /+/ w ok. 10% komórek guza. Tyle wyniki. Poza tym mama ma chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie, wszczepiony rozrusznik, ostooporozę, na jesieni 2015 roku przeszła dwie poważne operacje ortopedyczne po złamaniu zęba obrotnika i pęknięciu pierwszego kręgu. Bierze oczywiście m.in. acenokumarol. W związku z tym dr onkolog w szpitalu stwierdziła, że hormonoterapia, ze względu na zagrożenie zakrzepicą nie wskazana. Dała skierowanie na radioterapię. Lekarz na Ursynowie stwierdził, że przy wszystkich schorzeniach mamy radioterapia też niewskazana i najlepiej byłoby zrobić mastektomię. Ponownie jesteśmy zapisane do pani dr onkolog na 30 sierpnia. Zastanawiamy się co robić dalej, czy zgodzić się na mastektomię, czwarta poważna operacja w ciągu roku!?!, boję się, że mama tego nie przetrzyma. Czy nie ma możliwości monitorowania tego raka jakoś bezinwazyjnie? W jej wieku rozwija się już chyba b.powoli. Czym grozi zaprzestanie leczenia? Mama, mimo wszystkich chorób i drobnej niedołężności, jest jeszcze pełna życia i chodziłoby o to, żeby to życie w miarę możliwości przedłużyć, ale i żeby było w miarę dobrej jakości, bez uciążliwego leczenia. Co Pani doktor o tym sądzi?

    więcej

  • Avatar

    Torbiele i ból piersi - cd.

      Kontynuacja pytania "Torbiele i ból piersi" z 2 sierpnia 2016 r.   Pani Doktor, dziękuję za odpowiedź. Próbowałam już wielu specyfików (żeby nie obciążać wątroby), mastodynon, rutinoscorbin i wit C, cyclodynon, cyclonamine i ziele krwawnika (z powodu bardzo obfitych miesiączek). Przeciwbólowo ketonal, tramal, nospa teraz nimesil, który jako jeden z nielicznych mogę przyjmować ponieważ nie toleruję leków. Z tego powodu nie mogę przyjmować nic na cholesterol, poza mdłościami i wymiotami pojawił się szereg objawów ubocznych (po odstawieniu wszystkie objawy zniknęły). Zespół napięcia przedmiesiączkowego trwa u mnie nieprzerwanie cały miesiąc i tak już od 2 lat. Po zastosowaniu przez dwa tygodnie bromergonu i noretysteronu wszystkie objawy dotyczące piersi wraz z torbielami zniknęły. Po odstawieniu wszystko wróciło, teraz stosuję również na próbę syndi35 przez 3 miesiące (nie informowałam lekarza o badaniach genetycznych, ani o zachorowaniach w rodzinie, bo to jest jedyny sposób, żeby mi przepisano leki hormonalne), póki co w trakcie przyjmowania tabletek ból brzucha i jajników prawie całkowicie zniknęły, wróciły w przerwie, ale pojawiają się mdłości i zgaga. Bóle piersi pozostały. Z porad psychologa korzystałam, ale i tak pomogło mi dopiero forum Amazonki, dlatego też próbuję tu znaleźć pomoc, bo jestem już zmęczona bólem. Czy wolno mi stosować leki hormonalne, bo lekarze twierdzą, że nie? Dlaczego mają takie opory w przepisaniu hormonów? O wiele chętniej proponują mi tamoxifen, bo ten jest zaznaczony w zaleceniach z poradni genetycznej, co jest bez sensu i na pewno nie zlikwiduje bólu. Bóle miałam wcześniej cykliczne, od jakichś 2 lat są nieustanne, pojawiły się jeszcze przed chorobą siostry. Przypuszczalnie z powodu zaburzeń hormonalnych, za wysoki testosteron i androstendion, co objawia się m.in. pojawieniem męskiego zarostu. Na zespół policystycznych jajników (jeżeli się potwierdzi) też pomogłyby hormony, stąd moje pytanie czy biorąc je nie zaszkodzę sama sobie? Drugie pytanie dotyczy dobierania pacjentów do badań genetycznych. Jak wspomniałam zbadano mnie, moje siostry i ich córki, braćmi i ich dziećmi oraz synami sióstr posiadających mutację zainteresowania nie było, pomimo iż na zbadane kilka osób tylko u mnie nie potwierdzono mutacji.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Tydzień temu przez przypadek wyczulam guza w prawej piersi. Byłam na USG piersi, oto wynik: Gruczoł piersiowy prawy struktura gruczołów tłuszczowa, na godz.10. badalny guzek o śr. 1 cm ( 9.8x7.1). W badaniu USG zmiana o charakterze węzła chłonnego bez zaburzeń struktury z widocznym przepływem centralnym foto. Wyżej opisany obraz gruczołów piersiowych został zaliczony do kategorii Birads - usg 3. Zmian ogniskowych nie uwidoczniono. Dół pachowy nad i podobojczykowe - widoczne węzły chłonne bez zaburzeń struktury z widocznym przepływem centralnym bez cech adenopatii. Dół pachowy nad i podobojczykowe - wolne. Palpacyjne bez zmian. Gruczoł piersiowy lewy struktura gruczołów tłuszczowa. Zmian ogniskowych nie uwidoczniono. Dół pachowy nad i podobojczykowe - widoczne węzły chłonne bez zaburzeń struktury z widocznym przepływem centralnym bez cech adenopatii. Dół pachowy nad i podobojczykowe wolne. Palpacyjnie bez zmian. Kontrola za 3 miesiące z dodatkową diagnostyką. Potem poszłam do mojego ginekologia i on do końca nie był przekonany że to węzeł. Wyglądało mu to na coś zwapnionego. Rok temu urodziłam córcię i karmiłam ją piersią krótko, bo miałam po 5-6 tygodniu zapalenie piersi i duży problem z brodawką, brałam antybiotyk. Ostatnio pod tą piersią użądlił mnie jakiś owad ale nie wiem co to było. Zaczerwienienie było około 5 cm i zeszło po 5 dniach. Robiłam również morfologię wszystkie wyniki w normie. CRP 2.20 Dużo biegam około 10 km dwa razy w tygodniu oraz noszę córeczkę, jej waga to ponad 12 kg. Proszę o ocenę mojej sytuacji bo strasznie się denerwuje.

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyka u dzieci osób chorych na raka piersi

    Zdiagnozowano u mnie raka piersi, jestem już po operacji. Zastosowano w chwili obecnej operację oszczędzającą oraz wycięcie 2 węzłów, jestem przed rozmową z lekarzem. Proszę mi powiedzieć jak mogę zabezpieczyć i jaką stosować profilaktykę u swoich dzieci (córka ma 19 lat, synek 8).

    więcej

  • Avatar

    Torbiele i ból piersi

    Mam 40 lat. Moim problemem jest brak leczenia po wykonaniu badania w kierunku BRCA1. Miałam wykonane badanie w kierunku mutacji BRCA1 z powodu choroby siostry, rak piersi (3---), 44 lata. Mutację potwierdzono u moich 2 sióstr i ich córek (innymi członkami rodziny zainteresowania nie było), u mnie mutacji nie stwierdzono. Na raka piersi chorowała prababcia, ciocia (obie wiek podeszły) babcia - 38 lat. W poradni usłyszałam: jest pani w grupie ryzyka, do widzenia (objęto mnie programem wczesnego wykrywania raka piersi). Na wyniku konsultacji genetycznej napisano min: w przypadku konieczności stosowania hormonalnej terapii zastępczej, wskazana terapia estrogenowa, niskodawkowa, przezskórna, krótkoterminowa - powyżej 35 r.ż. do rozważenia chemoprewencja tamoxifenem po wykluczeniu wszystkich przeciwwskazań. ...Prosimy o okazywanie wyniku niniejszej konsultacji przy wszystkich wizytach lekarskich etc. Moim problemem są liczne torbiele w piersiach (piersi mastopatyczne), największe 16x6 mm, 9x4 mm. Nieustanny ból piersi, jajników, podbrzusza. Prolaktyna: 10,56 po teście - 60 min 172,10. Dyslipidemia. Podejrzenie PCOS. USG ginekologiczne, płyn w zatoce douglasa - 9mm. Wynik CA125 - 11,83 białko HE4- 52,61. Odwiedziłam wielu lekarzy z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Stwierdzali, że pomogą hormony ale się pod tym nie podpiszą. Załamana umówiłam się dwukrotnie na konsultację w poradni genetycznej celem uzupełnienia informacji o zachorowaniach w rodzinie, gdzie usłyszałam - nieistotne. Na prośbę o wskazanie czym można mnie leczyć usłyszałam: niech lekarz podejmie decyzję, a lekarze nie wiedzą co zrobić. Sytuacja ta doprowadziła mnie do stanów depresyjnych. Czy jedyną szansą na życie bez bólu jest zatajenie tych wyników i branie hormonów wierząc, że to pomoże? Czy sobie nie zaszkodzę? Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co robić, dokąd się udać.  

    więcej

  • Avatar

    Objawy uboczne leczenia onkologicznego

    W grudniu 2014 r. miałam podskórną mastektomię (w wieku 35 lat). Rak potrójnie ujemny G3 T1b (brak guza tylko resztki po gazie na obszarze ok 1 cm) mikroprzerzut w węźle wartowniku poniżej 1 mm (ok 60 komórek raka ) ki67 wysokie ok. 70%. Zastosowano chemię 6 x FEC oraz 3 x docetaxel. Następnie była radioterapia. Na domiar złego w trakcie leczenia okazało się, że mam mutację BRCA1 - ex 5. Chemia nie została zmieniona. Profilaktycznie usunęłam drugą pierś oraz pół roku temu jajniki i jajowody. Jak do tej pory wszystkie badania ok. Dodatkowo przyjmuję jeszcze olaparib. Natomiast od kilku dni mam problemy z ciśnieniem, które wynosi 90 na 50. Czasem w południe to spada nawet do 80 na 40. Moje samopoczucie jest straszne, w tym czasie czuję się słaba i tak jakby niedotleniona, mam uczucie jakbym była w górach, puchną mi ręce i są zimne i takie odrętwiałe. Pani Doktor. czy mój organizm może tak reagować na przebyte leczenie, 5 operacji w ciągu roku oraz na przedwczesną i wymuszają menopauzę? Czy są może jakieś leki łagodzące objawy menopauzy? Dodam, że leczenie chemią zakończyłam rok temu, a naświetlania we wrześniu. Chemię przeszłam łagodnie. Hormonów nie dostałam. Martwię się tym moim samopoczuciem i boję się, czy to nie jest jakiś przerzut do mózgu. Czy mam szansę na to, że ta choroba do mnie nie wróci i czy zastosowane leczenie było właściwe? Jestem załamana tym całym rakiem.

    więcej

  • Avatar

    Herceptyna a inne metody leczenia

    Żona zdiagnozowana - rak piersi. BAG: ER (-), PR (-), HER2 (3+); Ki67 14-20%. Mammografia PP - zmiana 29x24 mm, USG - 30x12mm. Obecnie po chemioterapii AC x 4 i 12 x paklitaxel oraz po mastektomii i wypreparowaniu węzłów pod pachą - operacja tydzień temu. Informacja przy wypisie ze szpitala : "oczekujemy na wyniki histopatologii" oraz "przewidywany termin rozpoczęcia radioterapii za 2,5 m-ca". Czy najlepszym standardem obecnie nie byłoby jak najszybsze włączenie herceptyny i wtedy oczekiwanie na radioterapię, a później równoległe stosowanie i heceptyny i zabiegów radioterapii? Czy biorąc pod uwagę rozszerzoną listę leków refundowanych przez NFZ od 1.07.2016 i umieszczenie na niej perjety, standard leczenia przy raku HER2 (3+) zakłada obecnie podawanie obu leków w zakresie chemii pooperacyjnej?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Jestem po przebytym śluzowym raku piersi lewej z całkowitą mastektomią, leczona Tamoxifenem i Zoladexem. Przy wykonywaniu w czerwcu br. roku usg piersi prawej znaleziono u mnie zmianę tuż przy otoczce na godz. 3 o wym. 8x3 mm. Napisano, że leży ona tuż pod skórą i w obrazie ma wygląd przewodu mlekowego z gęstą treścią - uzyskano gęsty płyn - BIRADS 3. W związku z tym wykonana została u mnie biopsja cienkoigłowa. Jej wynik tak opisano: ,,Bezpostaciowe masy oraz nieliczne płaty nabłonka gruczołowego". Co ten wynik oznacza dla mnie pacjentki? Czy to coś poważnego? I czy powinnam się martwić?

    więcej

  • Avatar

    Letrozol a paroksetyna

    Jestem 2,5 roku po operacji, wiek 54 lata. Lekarz psychiatra zalecił mi stosowanie leku Paxtin (paroksetyna). Przeczytałam, że nie można stosować go z tamoksifenem. Ja stosuję obecnie inhibitor aromatazy - letrozol. Czy mogę Paxtin łączyć z letrozolem? Czy to bezpieczne?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie, które jest zapewne często poruszane, natomiast wolałabym utwierdzić się w Pani zdaniu na temat ciąży po trójujemnym raku piersi. Rok temu zachorowałam T1b, rak przewodowy inwazyjny 8 mm, Er 0%, Pgr 10%, her ujemny. Leczenie 4 ac i 4 docetaxel. Węzły czyste. Mam 29 lat i nie wiem czy ciąża mogłaby mi zaszkodzić. Wiem że to właśnie hormony z antykoncepcji mi zaszkodziły, a ciąża to burza hormonów.

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    W marcu 2015 r. w wieku 28 lat zdiagnozowano u mnie invasive carcinoma of the breast NST NHG2. Obecność receptorów estrogenowych jest ok. 10%, receptorów progesteronowych nie wykazano. Białko HER2 - odczyn pozytywny 3+++, ekspresja antygenu Ki67 w około 20% jąder komórkowych. Przeszłam najpierw chemioterapię: 4xAC i 14 wlewów paklitaxel w tym 12 łącznie z herceptyną. W październiku przeszłam mastektomię piersi lewej z usunięciem węzłów chłonnych (zajętych 1 na 18), po operacji radioterapia 25 lampek. Obecnie przyjmuję herceptyne. Mutacje BRCA1 i BRCA2 wykluczono. Od pierwszej chemii przyjmowałam również zastrzyk zoladex celem "ochrony" jajników. Ostatni zastrzyk dostałam w styczniu 2016, a następnie go odstawiono. Miesiączka wróciła 6 lipca 2016. Bardzo pragnę zajść w ciążę, ale opinie lekarzy znacznie się różnią. Lekarz prowadzący zasugerował terapię hormonalną i wstrzymanie się z ciążą na 5 lat lub bez terapii hormonalnej minimum 2 lata. Z kolei ginekolog-onkolog, z którym się konsultowałam nie widzi przeciwwskazań, żeby zacząć się starać o ciążę za pół roku. Naprawdę mam mętlik w głowie. Proszę o opinię kiedy jest najlepszy dla mnie czas na zajście w ciążę.  

    więcej

  • Avatar

    Neuropatia po chemioterapii

    Chciałabym się dowiedzieć, czy neuropatia jako objaw uboczny chemioterapii może się nasilić po pół roku od skończenia chemii, czy raczej po takim czasie to objaw innej choroby. Trzy miesiące temu skończyłam radioterapię i czułam się dobrze. Obecnie mam osłabienie mięśni i czucia, czuję odrętwienie, mam problem z poruszaniem się i wstawaniem, mam słabe ręce, nie mogę prowadzić samochodu, bo mam problem z obsługą pedałów sprzęgła i gazu. Choruję również na zapalenie wielomięśniowe, ale badania wykluczyły zaostrzenie się tej choroby, więc przyczyna nagłego osłabienia jest jakaś inna.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Proszę o interpretację wyniku USG piersi i pach. SP - na godz 9 guzek niskoechogeniczny dł. 6 mm. SL - na godz 2 guzek hypoechogeniczny policykliczny dł. 6 mm (do zróżnicowania FA, węzeł chłonny). Na godz 3 wyczuwalny palpacyjnie guzek hypoechogeniczny o wymiarach 17 x 8 mm - najpewniej FA (guzek dysplastyczny?). Poza tym w obu sutkach kilka torbieli śr. 4-5 mm. W obu dołach pachowych pojedyncze węzły chłonne pozapalne dł. do 15 mm z zachowaną wnęką. Dodatkowo wspomnę, że poziom prolaktyny to 282,60mlU/l, po godzinie poziom wzrósł do 7395 mlU/l. Neurolog skierował mnie na rezonans magnetyczny celem wykluczenia gruczolaka przysadki mózgowej. Czy tak wysoki poziom prolaktyny może powodować guzki w piersiach i czy mogą być one faktycznie niebezpieczne?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd." z 25 lutego 2016 r.   Chciałabym się podzielić wiadomościami oraz uzyskać opinie czy takie leczenie jest optymalne, żeby zapewniło mi zdrowie a nie wznowę. Przeszłam jednak chemię 4xAC i obecnie biorę Tamoxifen. Czy to wystarczy? Znajoma z bardzo podobnymi wynikami dostała jeszcze Herceptynę ja nie, tylko hormony. Ciekawi mnie jak często dochodzi do wznowy choroby jeśli ktoś miał podobne wyniki. Pomimo, że lekarze mówią, że będę zdrowa ja obawiam się powrotu choroby. Chociaż wiem, że nikt mi tego nie zagwarantuje.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest hormonoterapia

    Mam 35 lat. W miesiącu marcu b.r. miałam mastektomię całkowitą lewej piersi. Guz zrazikowy, w węźle wartowniczym mikroprzerzut 8 mm. Nie przekroczył torebki. Pozostałe wycięte węzły (a było ich 26 były czyste), usg brzucha, rtg klatki w porządku. Nowotwór złośliwy zrazikowy G2, her2 (-), ki67 8-10% , ER odczyn słaby w 30%, PGR odczyn silny w 90%. W tej chwili jestem po 4 cyklach AC i przed 12x Paklitaxel oraz radioterapią. Moje pytanie jest następujące, czy przy takich wynikach receptorów hormonalnych zasadne jest zastosować 5 letnie leczenie tamoksifenem? Od mojego onkologa nie otrzymałam niestety wyraźnej odpowiedzi.

    więcej

  • Avatar

    Mozarin po leczeniu raka piersi

    Nie wiem kogo mogę zapytać o to, czy w moim przypadku mogę brać mozarin tj. lek psychotropowy. Nadmieniam, że jestem siedem miesięcy po mastektomii prawej piersi, ostatni wlew miałam półtora miesiąca temu, na dzień dzisiejszy nie biorę żadnych leków. Był to rak rozsiany, ponieważ były dwa ogniska na wątrobie, z dzisiejszych badań wynika, że wszędzie wszystko zginęło. Proszę o odpowiedź, ponieważ lekarz psychiatra zapisał mi ten lek, choć sam nie był pewien czy mogę go brać w moim przypadku. Zaznaczam, że podczas leczenia chemioterapii objawiła mi się menopauza. Zrobiłam wyniki hormonalne, które wykazują ten problem.

    więcej

  • Avatar

    Bezpieczne zabiegi fizjoterapeutyczne

    Chciałabym zapytać o bezpieczne zabiegi fizjoterapeutyczne. Chodzi dokładnie o krioterapię i masaż klasyczny. Jestem aktualnie na pobycie wczasowo-sanatoryjnym, w obiekcie profilowanym na tzw. "stan po mastektomii". W związku z tym, że mam trochę kłopoty z kręgosłupem zalecono wymienione wyżej zabiegi. I stąd moje pytanie, czy to jest bezpieczne? Oba zabiegi na odcinek lędźwiowy.

    więcej

  • Avatar

    Xgeva w leczeniu przerzutów do kości

    Od ponad 2 lat mam przerzuty do kości. Miałam operację kręgosłupa - resekcja dwóch kręgów. Dopiero po pół roku od operacji dostałam zomikos, gdy pojawił się przerzut w żebrze. Był spokój ok. półtora roku. Od marca rozsiało się w wielu kościach. Zabrano mi zomicos, 3 miesiące miałam pamifos. Teraz po tomografii okazało się, że mam dalsze przerzuty w kościach. Zabrano mi pamifos. Ostatecznie jest chemia NF1 i radioterapia. Moje pytanie - a co konkretnie na kości, prowadząca onkolog powiedziała, że nic. Dopiero po chwili powiedziała, że może być lek nie refundowany - xgeva. Oczywiście zgodziłam się. Moje pytanie brzmi - czemu mi zabrano zomicos, pamifos? W innych ośrodkach kobiety z przerzutami do kości nawet mimo postępu choroby wciąż mają, zwłaszcza zomicos. Czy różne ośrodki/szpitale mają swoje wytyczne odnośnie stosowania zomicosu?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest usunięcie węzłów chłonnych

    W przyszłym tygodniu mam wyznaczoną operacje oszczędzająca - lumpectomy. Rak trójnegatywny IIA. Jestem po chemii - 4 A/C i 12 Taxoli. Wiem, że w trakcie operacji (pozostałości z guza i węzła wartowniczego) zostaną usunięte węzły chłonne znajdujące się pod pacha. Nie rozumiem dlaczego. Wcześniejsze badania MRI (przed I po chemii) oraz biopsja cienkoigłowa nie wykazały zmian chorobowych w węzłach chłonnych. Uprzejmie proszę o wytłumaczenie w jakim celu się to wykonuje i z jakimi dalszymi konsekwencjami dla mojego zdrowia się to wiąże. Wnioski z biopsji (przed chemią): A single group of cells is positive on the pan-keratin stain; however, they smaller than the malignant cells seen on the surgical biopsy (biopsja guza piersi). The cluster of cells is absent on the H&E cell block sections. Wnioski z MRI po chemii: NO suspicious adenopathy (a diseased condition in a gland or lymph node, e.g. inflammation or enlargement) is seen

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Moje usg piersi: oba sutki o przewadze utkania gruczołowego z tendencją do tworzenia licznych FibroAdemoma - największy z nich o wym. 9x4 mm w sutku lewym na godz. 3ej i na godz. 8ej 4cm od brodawki sutkowej oraz w sutku prawym na godz. 6ej 2 cm od b,s, o wym 10x4 mm i na godz. 1ej od b.s. o wym 14x4 mm. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone. W projekcji PD i CD przepływ przez w/w okolice niepodwyższony. Mam 41 lat. Co dalej z tym robić ?

    więcej

  • Avatar

    Pramolan a Atrozol

    Jestem w trakcie leczenia hormonalnego - 9 m-cy Tamoxifen zamieniony na Atrozol, który zażywam od 3 m-cy. Ponieważ nie mogę sobie poradzić z moją psychiką lekarz prowadzący - onkolog przepisał mi lek Pramolan, który zaczęłam zażywać od paru dni i który świetnie na mnie działa. Z czystej ciekawości wpisałam tu na forum w wyszukiwarkę wyraz "Pramolan" i znalazłam parę odpowiedzi naszych ekspertów, w których znalazł się wyraz "Pramolan". I trochę jestem zdezorientowana. Pani dr n. med. Maria Górnaś nie zaleca Pramolanu tylko wenflaksynę jako lepsze rozwiązanie w połączeniu z tamoksifenem (nie podając konkretnej nazwy leku tylko ogólnie "wenflaksyna" ), natomiast p.dr n. med. Robert Wiraszka w każdej swojej odpowiedzi dot. łagodzenia skutków zażywania tamoxifenu (menopauzy) zaleca Pramolan nazywając go lekiem "ziołowym" na receptę i stawia go na równi z Bellergotem. Bellergot owszem, jest lekiem ziołowym, natomiast z tego co ja wyczytałam Pramolan to syntetyk. No ale nie o to chodzi czy to ziołowy lek czy nie ziołowy tylko jak to jest w ogóle z Pramolanem i Tamoxifenem? Czy przy Atrozolu mogę wspomagać się Pramolanem? Wenflaksyna jak poczytałam ma różne skutki uboczne, a przede wszystkim podwyższa cholesterol a ja mam go już i tak wysoki, mam również nadciśnienie.

    więcej

  • Avatar

    Powiększone węzły chłonne

    Mastektomia 2007 rok, estrogen +, progesteron +, Her2 -, KI67 20%, jeden węzeł zajęty. 6 cykli FAC, tamoxifen przez 7 lat potem Aromek obecnie faslodex. Po 6 latach przerzuty do kości. Kwas na wzmocnienie kości i aromek a od pól roku w badaniu klinicznym aromek zamieniony na faslodex+ tasilisib bądź placebo. W badaniach TK zmiany targetowe nie powiększają się, natomiast chodzi mi o węzły chłonne, które sama wyczulam po prawej, operowanej stronie. Po usg zdiagnozowane na siedząco przy mojej pomocy jeszcze przed rozpoczęciem udziału w badaniach klinicznych. W TK wychodzi tylko jeden węzeł poniżej 1 cm, więc nikt się nim nie przejmuje. Dzisiaj robiłam prywatnie USG piersi i na moją prośbę okolice nadobojczykowe i szyjne. W pozycji leżącej niewidoczne, ale na siedząco kilka po prawej stronie głównie wzdłuż mięśnia mostkowo- obojczykowo- sutkowego i podobnie jeszcze drobniejsze po lewej stronie. Czy w takim układzie powinnam prosić o zbadanie lub biopsję tych węzłów lekarza onkologa? Dlaczego w TK widać tylko 1 węzeł? Czy jest możliwość, że są one już tam od dawna i nie koniecznie muszą być przerzutowe? Jak dalej powinnam postępować?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest przyjmowanie wapnia

    Od 2012 r. jestem na hormonoterapii, przez cztery lata tamoifen a od 2 m-cy apo-nastrol. Mam też początki osteoporozy i w związku z tym biorę wapń + wit. D/3. Moje pytanie jest związane z wynikiem poziomu wapnia, który właśnie odebrałam (wapń całkowity 10,10, norma 8,40-10,20). Czy ja dalej powinnam brać wapń, czy przerwać na jakiś czas?

    więcej

  • Avatar

    Herceptyna, Tamoxifen, Zoladex a Escitalopram

    Czy w czasie leczenia herceptyną, połączoną z przyjmowaniem tamoksifenu i zoladexu, można przyjmować lek antydepresyjny escitalopram?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 54 lata. 2013 r. - mastektomia piersi prawej: Rak przewodowy in situ 4 cm, 2 stopień zaawansowania, G3, hormonozależny (ponad 75% estrogenu i progesteronu), Ki67 18%, her2 (-), rak luminalny, węzeł wartowniczy czysty podczas badania śródoperacyjnego, brak genu BRCA1, leczenie tamoxifen. Od czasu operacji w drugiej piersi ciągle się coś dzieje - są torbiele. W kwietniu wykonana była biopsja - grupy komórek nabłonka, po biopsji miejsce bardzo się zaczerwieniło i pod skórą czuć jakby ropniaka, potem rezonans i wynik: torbiel ze zmianami w dolnej ścianie, zwapnienia? Ponadto węzeł pod lewą pachą owalny bez wnęki z krzywą wypłukiwania typu 3, 8 mm do dalszej diagnostyki. Onkolog powiedziała, że wykona ponownie biopsję torbieli, a biopsji węzła zrobić się nie da, i że pewnie to z powodu choroby tarczycy hashimoto jest powiększony (w ciągu roku powiększył się o 2 mm). I moje pytanie jak zbadać ten węzeł? Czy może to być coś groźnego, czy faktycznie może to byś spowodowane chorobą tarczycy? I jak zbadać tą torbiel skoro każde z badań jest niejednoznaczne? Proszę o pomoc i opinię.

    więcej

  • Avatar

    Marker Ca 15-3 w górnej granicy normy

    Mam 23 i jestem 2 lata po CC. Po ciąży miałam przez miesiąc nadmiar laktacji, zapalenie piersi i zapalenie grzybiczne brodawek przez co musiałam zakończyć laktację bromergonem. Pół roku temu miałam robione usg, które nie wykazało żadnych zmian w piersiach. Tydzień temu byłam u ginekologa, który wymacał mi kilka guzków i zlecił usg oraz marker Ca 15-3. Usg znów nie wykazało żadnych zmian w piersiach, za to marker wyszedł w górnej granicy normy - wynik 22, norma od 0-25. Bardzo się zaniepokoiłam tym wynikiem. Babcia od strony mamy zmarła na raka piersi w wieku 52 lat. Robiłam dodatkowe badania ok. miesiąc temu: morfologia, LDH, CRP, OB, USG jamy brzusznej. Wszystko wyszło w normie. OB 10 - utrzymuje się od kilku miesięcy.

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty raka piersi do wątroby

    Moja mama (56 lat) przeszła całkowitą mastektomię lewej piersi. ROZPOZNANIE ZASADNICZE: Miejscowo zaawansowany rak piersi lewej C50.9. ROZPOZNANIE HISTOPATOLOGICZNE: CARCINOMA INVASIVUM MAMMAE NST, G2 (3+2+1). Kategoria 5b KWIECIEŃ 2015 r. - brała chemię czerwoną 4x AC, a potem 12 białych paclitaxel 130 m, gondansetron 8.0 mg, dexaven 10 mg, setronon 8 mg, clemastn 2 mg, ranigast 50 mg, hydrocortiosson 200 mg, (ponieważ mama miała duszności, pieczenie twarzy, bóle kręgosłupa, po podaniu hydrokortyzonu dolegliwości ustąpiły).   LISTOPAD 2015 r. - Po operacji wynik: Histopatologia Materiał: Lewy Gruczoł z pachą. Wynik makroskopowy: Pierś lewa o wymiarach 18x19x5,5 cm usunięta wraz z zawartością dołu pachowego, w okolicy zabrodawkowej oraz na granicy kwadrantów górnych obszar o zmożonej swoistości z mikrozwapnieniami o orientacyjnym wymiarze 6x3x5,5 cm położony bezpośrednio pod skórą, 2 cm nad ruchoma powięzią. W pozostałym miąższu tkanka tłuszczowa i mastopatyczna ok. 15%. Brodawka sutkowa z białym nalotem. Wynik mikroskopowy: Materiał po mastektomii z limfadenektomią 1. Stan po chemioterapii - komórkowość ok. 5%, grupa RCB II 2. Typ histologiczny: Rak naciekający NST-D. przewodowy 3. Największy wymiar komponentu naciekającego - poniżej 1 cm 4. Odsetek utkania raka in situ cdis < 5% 5. Liczba wszystkich węzłów chłonnych z przerzutami: 1 (bez przekraczania torebki węzła chłonnego). 6. Liczba wszystkich znalezionych węzłów : 11 7. średnica największego przerzutu: 0,3 cm 8. pTNM: ypT1bN1 9. Komentarz: Komórki guza wykazują ogniskowo cechy dużego stopnia uszkodzenia po terapii. Wokół gniazd komórek raka widoczne są pola resorbcji i włóknienia. Brodawka piersi bez nacieków raka. OD 02.12.2015 do 31.12.2015 - radioterapia: otrzymała napromienianie na obszar obwodowych węzłów chłonnych i ścianę klatki piersiowej (strona lewa) techniką IMRT fot x 6 MV 4500 cGY/g/20 fr. Liczba frakcji dziennie : 1x Brała herceptynę co 3 tyg. Na dzień dzisiejszy wzięła 11 dawek i zostało to wstrzymane teraz przez lekarza prowadzącego. Badania przed chemioterapią są u lekarza. Wynik usg jamy brzusznej: " Wątroba powiększona odpowiada wyczuwalnemu oporowi, duże zmiany o charakterze meta o średnicy 11 cm, 7 cm, 5 cm i 3 cm. We wnęce wątroby kilka zmian węzłowych. Prawidłowy obraz śledziony pęcherzyka żółciowego i trzustki. Drogi żółciowe nieposzerzone. Nerki prawidłowe, okolice nadnerczowe niezmienione. Pęcherz moczowy słabo wypełniony moczem. Aorta brzuszna prawidłowa, w przestrzenie zaotrzewnowej zmian nie uwidoczniono. Wnioski: Hepatomegalia. Zmiany ogniskowe w wątrobie o charakterze meta". Teraz czekamy na echo serca i konsultację kardiologiczną, zostajemy na razie pod opieką cały czas tego samego lekarza od początku, który nie daje nam szans już na wyleczenie. Czy nic się już nie da zrobić?????

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 45 lat, podczas rutynowych co rok badań usg wykryto u mnie guzki w obu piersiach. Po wycięciu i badaniu: Pierś prawa - rak przewodowy inwazyjny G3, pT1c z wieloogniskową komponentą raka śródprzewodowego, zatuszowana linia cięcia chirurgicznego odcinkowo przechodzi przez utkanie zmiany nowotworowej. HER 2 3PLUS, ESTROGEN ODCZYN DODATNI W 40% KOMÓREK, PROGESTERON ODCZYN DODATNI W 20% KOMÓREK, ANDROGEN ODCZYN DODATNI, E-CADHERIN ODCZYN DODATNI, KI67 DODATNO ODCZYN JĄDROWY W 50% KOMÓREK GCDFP ODCZYN UJEMNY, MAMMOGLOBINA ODCZYN UJEMNY. Pierś lewa - OGNISKA WŁÓKNIENIA. Obecnie jestem po drugiej operacji oszczędzającej piersi prawej: pobrano materiał o wymiarach: 3,8x3.0x1,7cm z kwadrantów wewnętrznych piersi prawej (wynik: DYSPLAZJA ŁAGODNA GRUCZOŁU PIERSIOWEGO), USUNIĘTO WĘZEŁ WARTOWNICZY (WYNIK WĘZEŁ 1,2 3,4,5 - WĘZEŁ ODCZYNOWY). MATERIAŁ O WYM. 4,9x3,4x2,4 CM Z BLIZNY PO POPRZEDNIM ZABIEGU (WYNIK: ZIARNINOWANIE, BLIZNOWACENIE, DYSPLAZJA ŁAGODNA). Mam pytanie dotyczące dalszego leczenia. Czy mam spodziewać się radioterapii i chemioterapii, jak będzie wyglądało dalsze leczenie, czy może będzie bez?

    więcej

  • Avatar

    Jaką wybrać operację

    Żona zdiagnozowana - rak piersi. BAG: ER (-), PR (-), HER2 (3+); Ki6714-20%. Mammografia PP - zmiana 29x24 mm, USG - 30x12mm, 4 węzły chłonne pod pachą - zajęte. Obecnie przed ostatnim podaniem paklitaxelu w cyklu 12 x tydz.., wcześniej AC. Guz piersi pod wpływem chemioterapii skurczył się o 50%, żona dostała propozycje operacji oszczędzającej pierś. 1. Czy są badania stwierdzające o ile zwiększa się prawdopodobieństwo nawrotu lub o ile skraca się średnia długość przeżycia lub inny miernik szacujący jak zwiększa się ryzyko przy mastektomii vs operacja oszczędzająca pierś? 2. Czy są badania stwierdzające o ile zwiększa się prawdopodobieństwo nawrotu lub o ile skraca się średnia długość przeżycia lub inny miernik szacujący jak zwiększa się ryzyko przy usunięciu TYLKO 4 zajętych węzłów chłonnych wraz z w wartowniczym vs operacja usunięcia wszystkich węzłów chłonnych spod pachy? 3. Czy są badania stwierdzające o ile zwiększa się prawdopodobieństwo nawrotu lub o ile skraca się średnia długość przeżycia lub inny miernik szacujący jak zwiększa się ryzyko z radioterapią na pierś i na węzły chłonne po zabiegach j.w vs brak radioterapii? 4. Biorąc pod uwagę poszerzenie listy refundowanych leków od 1.07.2016 do terapii pooperacyjnej w przypadku żony jak powyżej będzie jeszcze jakiś nowo dopisany lek podawany z herceptyną?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Od maja 2016 r. jestem Amazonką, lat 58. Badanie biopsji piersi lewej na godz 3-4 BG, pacha lewa BACC. Rozpoznanie wstępne 1. Naciekający rak sutka, konieczne wykonanie odczynu z ekahedryną. 2. Rozmaz ubogotkankowy, bez komórek atypowych. Po rozmowie z lekarzem prowadzącym decyzja o mastektomii. Badanie śródoperaacyjne - pięć węzłów chłonnych, w jednym mikroprzerzut raka. W badaniu rytynowym nieco inny wynik - 4/5 cztery węzły chłonne z przerzutami raka (CK+). Opis makroskopowy: Sutek lewy 20x17x5 cm, ze skórą 20x12 cm. Brodawka wypukła, powięź zachowana. Na przekroju na granicy kwadrantów zewnętrznych guz 2x2x2 cm położony 0,8 cm od powięzi, 3 cm od skóry. Ponadto w kwadrancie górnym zewnętrznym skupisko torbieli ( torbielowate ognisko resorpcji) o wym.4,5x3x3 cm. Pozostały miąższ sutka o budowie dysplastyczno-tłuszczowej. Opis mikroskopowy: Rak zrazikowy naciekający. Maksymalny wymiar guza 2 cm, wycięcie doszczętne. Ponadto w wycinkach pobranych z torbielowatego ogniska ziarniny resorpcyjnej widoczne są ogniska nacieku raka zrazikowego, wycięcie doszczętne, minimalny margines powięziowy 0,4 cm. Pozostały miąższ sutka o utkaniu tłuszczowym. Brodawka typowej budowy. pT2N2a(sn) WYNIK BADAŃ RECEPTORÓW: IMMUNOEKSPRESJA RECEPTORA ESTROGENOWEGO (ER): TS - 7/8 (dodatni) IMMUNOEKSPRESJA RECEPTORA PROGESTERONOWEGO (PR): TS - 7/8 (dodatni) IMMUNOEKSPRESJA HER-2: O (ujemny) INDEKS PROLIFERACYJNY Ki67: 5% Proszę o interpretację i  dalsze rokowanie w leczeniu. Jeszcze jedno, jak jest z białkiem WNT16B, czy jest możliwy do sprawdzenia i w jakim przypadku? Jakie badanie można wykonać aby sprawdzić czy faktycznie jest czysto, jestem po usunięciu węzłów pachowych po stronie lewej oczywiście.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Wyniki his-pat guzka piersi. Rak przewodowy naciekający piersi prawej G3, pT1 wg Elstona-Ellisa (3+2+3). Receptory estrogenowe dodatnie w 90% komórek, nasilenie reakcji na (3+), Receptory progesteronowe ujemne - brak reakcji, E-cadheryna (+), Ki-67 40%, HER-2 ujemny - brak reakcji. Przerzut raka do węzła chłonnego (1/1). Wielkość przerzutu co najmniej 0,4x0,2 cm. Naciekanie torebki węzła bez zajęcia tkanki tłuszczowej. Jeden węzeł chłonny z niespecyficznym odczynem zapalnym, bez przerzutu nowotworowego (0/1). Naciekanie tkanki tłuszczowej. Zatory w naczyniach chłonnych. Rozrost tkanki włóknistej zrębu. Przewlekły ogniskowy naciek zapalny. Utkanie raka widoczne w górnej granicy cięcia chirurgicznego. Pozostałe marginesy: głęboki 0,1 cm, przedni co najmniej 1 cm, boczny 1,5 cm, przyśrodkowy 2 cm. Docinka marginesu górnego nie zawiera utkania nowotworowego. Docinka marginesu głębokiego nie zawiera utkania nowotworowego. Druga operacja - usunięcia w. chłonnych piętra 1 i 2 - brak przerzutów. Jakie powinno być dalsze leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Czy można dołączyć do leczenia Pertuzumab

    Jestem w trakcie leczenia uogólnionego raka piersi (przerzuty w płucach, wątrobie i kościach) po skończonym leczeniu docetakselem z herceptyną, która jest nadal kontynuowana. W związku z wejściem od 01.07 br. na listę leków refundowanych pertuzumabu, czy może być ten lek dołączony do leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Czy potrzebna jest chemioterapia przedoperacyjna

    Mam raka w 100% hormonozależnego, her ujemny, Ki67 15%. Guz ma wielkość ok. 5 cm, jest łatwo wyczuwalny. Biopsja cienkoigłowa węzłów - jest przerzut. Czy potrzebna jest chemia przedoperacyjna? Boje się, że przy tych parametrach raka nie zadziała, a guz jest już bardzo duży i czas jest przecież bardzo ważny. Czy nie lepiej jest od razu operować?

    więcej

  • Avatar

    Leki antydepresyjne a chemioterapia

    Jestem po 3. chemii, jeszcze 4 - schemat AC i potem radio (bez hormonoterapii). Czy mogę brać coaxil i miansec, czy są jakieś przeciwwskazania? Zapomniałam się niestety zapytać mojego onkologa, a wizyta dopiero za 3 tygodnie.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 37 lat, w kwietniu przeprowadzono u mnie operację oszczędzającą ze względu na chorobę Pageta w zakresie sutka. Podczas badania histopatologicznego stwierdzono dodatkowo guz w wielkości 0.4 cm , G2, ER 5%, PGR 0%, HER2 ( 3+), Ki67 30%. Margines wycięcia wolny od nacieków. Następnie przeprowadzono biopsję węzła wartowniczego - węzeł wolny od komórek nowotworowych. Wykonałam badanie BRCA1 i BRCA2 ( wynik ujemny bez obciążenia genetycznego). Jakie leczenie powinnam dalej podjąć?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest chemioterapia

    Kobieta lat 38. Biopsja guza wykazała: Rak inwazyjny NST G2, recept. estrogenowe 100%, recept. progesteronowe 80%, Her-2 ujemne (bad. fish), Ki-67 (%) 16. Wymiar guza 30 mm naciekający. W dniu 10.05.2016 miałam operację oszczędzającą piersi prawej. Wykonano limfadenektomię pachową. Znaleziono 8 węzłów chłonnych, w tym 1 z mikroprzerzutem wielkości 0,3 mm. Zatory z komórek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza: obecne. Przekraczanie torebki węzła chłonnego przez przerzut nowotworowy: nieobecne. pT2 pN1mi pMx Marginesy wolne od utkania raka inwazyjnego. Bardzo proszę o odpowiedź, czy poddać się leczeniu chemioterapii 4xAC, gdyż zostałam poinformowana, że można ale nie jest to konieczne (moja decyzja). Zaproponowano leczenie radioterapią i hormonoterapią w postaci 10 lat tamoksifen.  

    więcej

  • Avatar

    Czy MRI wykaże stan węzłów chłonnych

    Rak trójujemy, 2.5 cm. Leczenie w USA. Przeszłam chemię 4 Adriamycin, Cytoxan, 16 Taxol. Operacja oszczędzająca 21 lipca. Zrobiono MRI w zeszłym tygodniu. Jest "coś" wielkości 0.8 cm. Lekarz twierdzi, że z MRI nie można odczytać co to jest, czy to dalej rak, czy pozostałości po guzie, czy jakaś blizna. Dopiero badania w trakcie operacji wykażą. Czy to jest prawda? Czy MRI mogło natomiast wykazać, że węzły chłonne są czyste?  

    więcej

  • Avatar

    Wkładka wewnątrzmaciczna podczas hormonoterapii

    Czy przy hormonoterapii można mieć wkładkę wewnątrzmaciczną firmy NOVA T 380? Czy nie zaburzy to leczenia tamoxifenem i zoladexem? Czy raczej ją usunąć w trakcie leczenia?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna będzie hormonoterapia po usunięciu jajników i macicy

    Mam 38 lat, jestem po mastektomii całkowitej lewej piersi, części węzłów chłonnych oraz częściowej prawej (2012), następnie chemioterapia, radioterapia i Tamoxifen. Wszytko było ok, lecz od lutego zaczęłam regularnie miesiączkować, zaś w maju 3-krotnie!!! Badanie ujawniło dość duże endometrium oraz polip na jajniku. Wiem, że moje jajniki są bardo uparte i jak widać wróciły z wigorem do pracy (miałam 2 poronienia - za drugim razem wykryto mojego raka piersi), dlatego też jestem prawie zdecydowana na USUNIECIE MACICY WRAZ JAJNIKAMI I JAJOWODAMI oraz nie przyjmowanie żadnych hormonów po operacji (aby usunąć wszelkie hormonalne przyczyny do wznowy raka, które jak sądzę będą występować, ponieważ mam 38 lat). Jak Pani doktor sadzi, czy to będzie rozsądna decyzja, czy rzeczywiście uda mi się bez wspomagania hormonami??? Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki, informacje, porady.

    więcej

  • Avatar

    W którym dniu cyklu rozpocząć przyjmowanie Tamoxifenu i Zoladexu

    Czy ma znaczenie, w którym dniu cyklu rozpocznę przyjmowanie tamoxifenu i zoladexu?  

    więcej

  • Avatar

    Biopsja cienkoigłowa węzłów chłonnych

    W kwietniu 2015, w wieku 32 lat, wykryto u mnie raka piersi G1 100% hormonozależny. W maju 2015 przeszłam operację obustronnej mastektomii z rekonstrukcją (z wycięciem węzła wartowniczego prawej pachy, który okazał się być czystym). Wykonano u mnie obustronną mastektomię ze względu na obecność podejrzanego gumką w drugiej piersi i na duże obciążenie rodzinne. Zastosowano tylko hormonoterapię (toxifen + zoladex). Jesienią 2015 stwierdzono powiększone węzły chłonne pachowe o pogrubionych warstwach korowych (obustronnie). Wykonano BAC, która nic nie wykazała. Na ostatniej kontroli (początek czerwca br.) ponownie stwierdzono obecność węzłów podejrzanych radiologicznie w obu dolach pachowych i skierowano mnie na biopsję cienkoigłowa. Moje pytanie brzmi, czy zasadne jest wykonywanie kolejnych biopsji, czy jest możliwe, żeby węzły były powiększone w wyniku operacji? Martwię się czy biopsja cienkoigłowa w przypadku węzłów chłonnych daje 100% pewności, jeśli wynik będzie negatywny.

    więcej

  • Avatar

    Moklar podczas hormonoterapii

    Czy mogę przyjmować moklar należący do inhibitorów mao z tamoxyfenem i zoladexem?

    więcej

  • Avatar

    Zaburzenia w jelitach podczas radioterapii

    Pani doktor, jestem po mastektomii z powodu hormonozależnego guza piersi. Przeszłam chemioterapię, obecnie jestem na radioterapii, którą powinnam zakończyć pod koniec czerwca. Przyjmuję tamoxyfen i zoladex. Po zakończonej radioterapii mam mieć podawaną herceptynę. Mam problemy, niestety podejrzewam zaburzoną florę jelit. Czy po radioterapii można wprowadzić spożywanie kefiru z grzybka tybetańskiego, który bardzo dobrze odbudowuje pracę jelit? Czy wolno mi czasem spożywać grejfruta?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest hormonoterapia

    Mam 35 lat, w 2013 nowotwór piersi T2N0M0, Her-2 (3+). Z biopsji gruboigłowej: Ps :3 IS 1 ,IS :2 PGR < 1%, ER - 20%, Ki67 - 15%. Na podstawie tego wyniku dostałam pięć lat TAMOXIFEN i dwa lata miał być ZOLADEX. Zrobiłam jeszcze raz badanie, ale już z bloczków i wynik był inny: ER - 2%, PGR 0%,Ki67: 25% Teraz dowiedziałam się (po dwóch latach), że ZOLADEX zostaje przedłużony do 5 lat i TAMOXIFEN jeszcze 3 lata. Zastanawiam się czy przy tak niskiej hormonozależności jest sens brać leki. Dodam, że od kiedy mam menopauzę psychika mi siada, jestem agresywna i nerwowa. Endometrium obecnie mam 5 mm. Rozważam odstawienie leków. Co Pani Doktor o tym sądzi? Byłam u różnych lekarzy i każdy mówi co innego.

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a Cyclodynon

    Mam 42 lata. Jestem po mastektomii (październik 2012) i biorę tamoksifen przez 5 lat, przez 2 lata brałam też zoladex. Nie miałam okresu, jednak okres wrócił i jest nieregularny. Ginekolog powiedział mi, że tylko mogę brać CYCLODYNON (przez 3 miesiące), bo to jest środek ziołowy, ale chciałam się upewnić u onkologa czy to prawda czyli że mogę brać tamoksifen i CYCLODYNON.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Moja Mama (55 l.) ma raka prawej piersi G2 (3+2+1), C50.9, 1,5 cm. Miała robione USG, mammografię, RTG klatki piersiowej, EKG. W środę ma się zebrać konsylium. Mama ma zieloną kartę. Od kilku lat ma stwierdzone wodonercze. W 2011 roku miała również przeprowadzoną histerektomię z powodu mięśniaków macicy. 1) Czy Mama nie powinna mieć zrobionych jeszcze dodatkowych badań, np. tomografii lub scyntygrafii kości? Nikt również nie przeprowadził badań w odniesieniu do nerki Mamy. 2) O co powinniśmy pytać lekarzy na konsylium? 3) Czy nie powinniśmy mieć wydanej zielonej karty do ręki? Nikt nam niczego nie dawał, badań również nie dostaliśmy, tylko słyszeliśmy od lekarza (Mama jest w CO w Warszawie). 4) Podczas biopsji gruboigłowej nie zostały wyznaczone żadne z receptorów - czy na podstawie samych wyników lekarze są w stanie określić, czy zmiana jest jakkolwiek hormonozależna? 5) Czy po mastektomii oraz ewentualnym usunięciu węzłów pod pachą, Mama będzie mogła pracować przy komputerze oraz pisać? 6) Boję się, że lekarze mogą coś przeoczyć. Anestezjolog już wpisał Mamie, że bierze leki, których w ogóle nie bierze i nawet o nich nie wspomniała. Co robić w takiej sytuacji? Jak nie dopuścić do jakiegokolwiek przeoczenia? Będę bardzo wdzięczna za cenne informacje oraz pomoc.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam pytanie i w miarę możliwości proszę o odpowiedź. Krótko przedstawię moją historię. W 2010 roku guz piersi, przerzuty do węzłów i kości. Operacja oszczędzająca, radioterapia, Zometa, Femara. Po roku pobranie wycinka z kości miednicy, odstawiono Femarę , od czerwca 2011 r. włączono Herceptin podawany do dzisiaj we wlewach co trzy tygodnie. W 2015 r. przerzuty w płucach, podano: Docetaxel, Perjeta, Herceptyna sześć wlewów co trzy tygodnie. W marcu 2016 r. pobrano biopsję (wycinek) z płuc i lekarz powiedział, że te przerzuty w płucach zmieniły się w nowotwór hormonozależny. Obecne leki to: Herceptyna, Perjeta , Zometa co trzy tygodnie i Letrozol tabletki. Diagonoza to: OSSAR UND PULMONAL METASTASIERTES MAMMAKARZINOM RECHTS ED 04/2010 (initial p T2, G2, pRO, L1, pN3a (23/40)M1. Pathologie: Stadium IV (initial Ostrogen - Receptor 9/12, Progesteron - Recepter 9/12, Proliferationsfraktion 5%, c-erbB2 - Score 3 (80%). Risiko Score: aktueller Receptorstatus : Ostregenrezeptor 70%. Progesteronreceptor 0%. Proliferationsfraktion 15%, c-erbB2 - Score 1+. Mieszkam w Niemczech i tu się leczę. Moje pytanie: czy to możliwe, że zmiany w płucach mogły się przeobrazić w inny rodzaj nowotworu , czy były od początku innym rodzajem raka? Chemioterapię podano mi na podstawie tomografii, biopsję wykonano później, jak chemioterapia nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Zastanawiałam się, że gdyby zrobiono biopsję przed chemioterapią to może uniknęłabym Docetaxelu no i jednak pól roku straty w leczeniu.

    więcej

  • Avatar

    Kontakt z dziećmi w trakcie radioterapii

    Moja mama od 4 tygodni ma robioną radioterapię. Proszę o odpowiedź, czy mama może mieć kontakt z dziećmi i ze mną (jestem w ciąży), czy to nie wpłynie negatywnie na mój płód, jestem dopiero w 5 tyg.???

    więcej

  • Avatar

    Przedłużenie rzęs podczas chemioterapii

    Jestem po 4 AC a w trakcie chemioterapii paklitaxel. Włosy i brwi powoli zaczynają odrastać. Czy w trakcie chemioterapii mogę wykonać zabieg przedłużania rzęs u kosmetyczki?

    więcej

  • Avatar

    Poziom estradiolu podczas hormonoterapii

    Mam 49 lat, jestem pół roku po mastektomii, leczenie: tamoxifen od listopada 2015. Nie odczuwam żadnych dolegliwości związanych z Tamoxifenem. Ostatnio kontrolnie zrobiłam badanie FSH 31,76 mlU/ml i Estradiol 525pg/ml. Badanie wykonano 30 dni od ostatniej miesiączki. Co oznacza taki wynik, czy wynik estradiolu nie powinien być niższy?

    więcej

  • Avatar

    Czy choroba Gravesa-Basedowa może wpłynąć na wystąpienie raka piersi

    Od niedawna choruję na nadczynność tarczycy. Jestem w trakcie diagnostyki endokrynologicznej, lekarz podejrzewa chorobę Gravesa - Basedowa. Dodatkowo posiadam mutacje BRCA1. Czy choroba Gravesa-Basedowa może wpłynąć dodatkowo na wystąpienie raka piersi??? Mam 31lat. Na styczeń mam zaplanowaną profilaktyczną mastektomię i mam nadzieje dotrwać do niej w zdrowiu.

    więcej

  • Avatar

    Czy można spożywać cytrusy podczas chemioterapii

    Pani Doktor, czy w czasie pobierania chemii czerwonej i Doxatakselu można jeść pomarańcze i pić sok z pomarańczy?

    więcej

  • Avatar

    Soja w raku hormonozależnym

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi lewej i biopsji węzła wartowniczego ( NST 2 , ER-98%, PG-80%, KI 67 - 10%, Her 2 - ujemny, 2 węzły bez przerzutów raka). Przeszłam radioterapię i od 8-cy stosuję NolvadexD. Niestety, nie czuje się najlepiej (zmęczenie, przygnębienie, kłopoty z koncentracją, pamięcią). Na ostatniej wizycie onkolog stwierdziła, że to skutki uboczne Nolvadexu. Zasugerowała zażywanie lecytyny. Zaczęłam używać lecytynę sojową "Gold-lecytyna 1200". Moje pytanie, czy to właściwy suplement w raku hormonozależnym, czy może jest inny lek pomocny w mojej sytuacji?

    więcej

  • Avatar

    Nagłe odstawienie leków przeciwbólowych

    Mam pytanie: zrobiłam głupotę - ale teraz do tego doszłam - odstawiłam nagle leki przeciwbólowe: Doretę i Matrifen i miałam okropne osłabienie, całkowity brak apetytu, biegunka, senność, dzwonki i cykania w głowie i całkowita depresja.... Czy to jest normalne? Oczywiście pierwsza myśl to przerzuty do głowy i umieranie.... jestem 3 lata po operacji oszczędzającej, G3 hormonozależny, aktualnie na Glandeksie 25 mg i kwasie zolendronowym oraz 3 miesiące po usunięciu przerzutu (jednego) z kręgosłupa oraz jego stabilizacją....

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników; rokowanie

    Mam 48 lat. ROZPOZNANIE: Rak piersi lewej. ER - (+++), PR - (+++), HER2 ujemny - (1+), Ki67 - (+) w około 18% komórek. Stan po operacji 07.12.2015. Amputacja prosta piersi lewej z procedurą węzła wartownika. Stan po limfadenectomii pachowej pT1cN2a. Plan leczenia: 4 x AC + 4 x DCT + RT + HTH. Obecnie jestem po CHT /4 x AC/ i w trakcie CHT / Docetaksel 2x/. Proszę o interpretację wyników i rokowanie.

    więcej

  • Avatar

    Hormonoterapia a alkohol

    Czy biorąc Atrozol mogę czasem okazjonalnie wypić wino lub drinka? W ulotce dot. tego leku nie ma nic na temat zakazu ale.....Oczywiście nie mam na myśli dużych ilości. Wcześniej brałam Tamoxifen przez rok, jednak ze względu na przerost endometrium (jestem po zabiegu) zmieniono mi lek na Atrozol, który biorę dopiero ok. 3 tyg.

    więcej

  • Avatar

    Czy uderzenie w pierś jest groźne

    Jestem po mastektomii piersi lewej (2010 r.). Ktoś niechcący uderzył mnie w pierś prawą....Jest lekki ból ale nic poza tym, tak jak po uderzeniu. Jestem bardzo uważająca na siebie po operacji, ale nie zawsze mogę przewidzieć wszystko. Ktoś uderzył mnie podczas tańca. Chciałabym wiedzieć, czy taka sytuacja może zaprocentować w przyszłości czymś poważnym - rak. Wiem, że muszę na siebie uważać ale ja normalnie staram się żyć....I uważam na siebie, jednak nie mogę przewidzieć wszystkiego. Czy więc uderzenie w zdrową pierś to jest zagrożenie na przyszłość? Chcę żyć i żyję aktywnie. Ale muszę wiedzieć na "czym stoję".....

    więcej

  • Avatar

    Krwawiące strupy w nosie

    Pani doktor błagam o pomoc...po chemii pojawiają mi się takie duże krwawiące strupy w nosie. Bardzo boli i przeszkadza i w żaden sposób nie mogę tego opanować, biorę Rinophanteinę jak zlecił onkolog ale to nic nie daje.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie było wystarczające

    Mam 29 lat. Rozpoznanie to rak naciekający przewodowy g3 pT1bN0Mx. Jestem po mastektomii. Wynik: rak naciekający przewodowy III stopnia o średnicy 8,5 mm i drugi 6 mm. Ognisko dcis i w niedalekiej odległości widoczny zator raka w jednym z naczyń chłonnych. Węzły chłonne dwa wartownicze bez przerzutu raka. Er 0%, PgR 10%, HER-2 ujemne, Ki67 39%. Leczenie (po mastektomii) tylko chemia 4 AC i 4 Docetaxel - zakończone pół roku temu. Proszę o wyjaśnienie co oznacza zdanie "w jednym z naczyń chłonnych znaleziono zator z komórek rakowych". Proszę o informację dot. rokowań i leczenia - czy było wystarczające.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 32 lata. Jestem po operacji oszczędzającej. Rozpoznanie wstępne po biopsji to: Rak przewodowy prawdopodobnie inwazyjny i in situ (DCIS wg WHO) wariant sitowaty z martwicą i zwapnieniami. Obecność receptorów estrogenowych w ponad 90%, progesteronowych w ponad 70%, PATHWAY HER-2/neu odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (score=1+ ), ekspresja antygenu Ki67 w 30% jąder komórkowych. Po operacji wynik mikroskopowy: stopień złośliwości G1, różnicowanie gruczołowe: 2, pleomorfizm jądrowy: 2, indeks mitotyczny: 1, wymiar raka naciekającego: 1,5 cm, wieloogniskowość: nie, komponent in situ: obecny, DCIS, węzły bez mikroprzerzutów, stopień zaawansowania : pT1c pN(sn)0 R0, w obrębie guza o największej średnicy 4,5 cm dominuje CDIS NG2 z martwicą stanowiącą ponad 70%. Mam pytanie co do dalszego leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest hormonoterapia

    Mam 35 lat. Wynik biopsji: Rak inwazyjny NST, G2, Ki67 60% Odpowiedź dotycząca estrogenów i progesteronu po 1%, Her-2 (1+). Brak wyniku pooperacyjnego, bo guz po biopsji się rozpłynął, prawdopodobnie został wchłonięty przez biopsję. Zostałam uznana za pacjentkę trójujemną i nawet się z tym pogodziłam. Miałam mastektomię z 6 węzłami, które okazały się czyste. Przyjęłam 4xAC i 12xpaklitaksel. W czerwcu usuną mi jajniki a sierpień/wrzesień drugą pierś z racji mutacji w genie BRCA2. Na koniec leczenia czekała na mnie niespodzianka. Moja onkolog po konsultacji ze swymi kolegami uznała, że ponieważ odpowiedź estrogenów była w 1% komórek, warto mnie jednak zabezpieczyć tamoksyfenem plus zoladex (ten do usunięcia jajników ). Jestem w kropce. Czy jest sens pakować się w ten nieobojętny dla organizmu i samopoczucia lek na 5 czy 10 lat przy 1% procencie zależności? Bardzo proszę o opinię.

    więcej

  • Avatar

    Odczynowy węzeł chłonny, czy to przerzut?

    Jestem po zakończonym leczeniu raka piersi prawej w październiku 2015 (lat 51). Mastektomia i limfadektomia. Maj, czerwiec 2015, 6 kursów AC. Zajęty jeden węzeł wartowniczy, pozostałe czyste, rak 2,5×3 cm, hormonozależny po 90%, Ki67 -10%, her (-). Aktualnie na Tamoxifenie. W połowie lutego pojawił się nadobojczykowo po stronie operowanej węzeł chłonny o wym. 7×3.5 mm (w usg) o wyglądzie odczynowym. Nadal jest badany, wg mnie nie zmienił wielkości, choć na usg kontrolnym jest nieco mniejszy, 6 x 3,5. Nie było biopsji. Markery nowotworowe w normie. Nie daje mi spokoju myśl, czy nie może to być przerzut skoro utrzymuje się już 3 miesiące (wcześniej na pewno był nieobecny) a nie mam objawów infekcji. Czy powinny być wykonane badania dodatkowe np. biopsja lub TK kl. piersiowej? Gdy zapytałam o biopsję, odpowiedziano, że jest trochę głęboko i na naczyniu.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RM piersi

    Mam 48 lat. Obecnie biorę lucrin oraz clarzole. Dwa tygodnie temu odebrałam wynik badania rezonansu piersi: Stan po mastektomii lewostronnej z powodu ca lobularae infiltrans G2 pT1c N0 oraz CLIS, w 2014 roku. W sutku prawym na godz. 9. w odległości ok. 56 mm od brodawki uwidoczniono linijną strukturę ulegającą wzmocnieniu kontrastowemu, zarysy gładkie, wym. 10x3 mm. W badaniu dynamicznym zmiana wzmacnia się do 65% w pierwszej fazie badania i do 95% w drugiej fazie badania, krzywa wzmocnienia typu II, BIRADS3, do kontroli w USG za 3 miesiące, w MR za 6 miesięcy. Czy zmiana w piersi prawej oznacza coś niepokojącego? Wizytę u onkologa mam pod koniec maja. Czekam również na wynik badania genetycznego, którego wynik będę miała za miesiąc.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Moja mama miała biopsję piersi; wyniki badania: Ogniskowa atypowa hiperplazja i zapalenie przewlekłe. Pojedyncze poszerzone przewody, szkliwienie. Kategoria B3. Badanie immunohistochemiczne: marker SMMS (+) i p40 - co oznacza wynik i co oznaczają markery? Mama ma w zaleceniu usunięcie całej zmiany, czy po jej usunięciu może się okazać że to rak? Czy ogniskowa hiperplazja i zapalenie przewlekłe mogły być wynikiem poprzednich biopsji pod usg i mammografią?

    więcej

  • Avatar

    Ból piersi

    Mam 31 lat oraz mutacje genu BRCA1. Od około 2 miesięcy boli mnie jedna pierś i nie jest to ból związany z cyklem miesiączkowym, ponieważ pierś boli przez cały czas, a nie tylko przed miesiączką. 1.5 miesiąca temu miałam wykonany rezonans magnetyczny, który wyszedł bez zmian. Czym może być spowodowany ból piersi? Czy mam się martwic?

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty raka piersi do kości

    Mam 41 lat. Stan po obustronnej jednoczasowej mastektomii (lewa z procedurą wartownika, prawa radykalna), po przedoperacyjnej chemioterapii zakończonej w kwietniu 2014 r. ( 4 "czerwone" +4 "białe" ), po radioterapii na prawą stronę. Wynik badania histopatologicznego z biopsji: prawy sutek - receptory estrogenowe w części inwazyjnej 60% (++) 6 pkt., progesteronowe poniżej 1% (++) 3 pkt. Brak amplifikacji genu Her-2. Ki67 (+) - 45%. T3N1M0 lewy sutek - receptory estrogenowe (+) 6 pkt. 50% komórek, receptory progesteronowe (+) 6 pkt. 20% komórek. Her-2 neu/-/ Porównanie materiałów histopat. - wynik: dwa niezależne, synchroniczne procesy nowotworowe. Wynik badania histopatologicznego wycinka: Tkanka chłonna ok. ujścia żyły prawa strona - metastases carcinomatosae lymphonodulorum regionalizm 2/3 (bez przekraczania torebki włóknistej) Węzły chłonne pachy prawej – metastasis carcinomatis lymphonodi regionalis 1/8 (bez przekroczenia torebki włóknistej). Sutek prawy z guzem - makroskopowo typowej zmiany ogniskowej nie stwierdzono. W badaniu mikroskopowym wykazano pojedyncze drobne ogniska: carcinoma ductale invasivum et DCIS et microcalcifcatio (100% komórek nowotworu wykazuje zmiany wsteczne po stosowanej chemioterapii). Sutek lewy z guzem – Carcinoma intraductale pracinvasivum, DCIS et microcalcificatio (we wszystkich komórkach nowotworu zmiany wsteczne po stosowanym leczeniu). Węzeł wartowniczy pachy lewej 1,2,3 - Lymphonodulitis chronica reactiva regionalis 1/1 W październiku 2015 r. miałam profilaktyczną amputację trzonu macicy z przydatkami (w badaniach genetycznych mutacji genu nie znaleziono). Obecne wyniki badań: RM miednicy – w kościach w obszarze badania bardzo liczne, głównie drobne ogniska wykazujące cechy ograniczenia dyfuzji i ulegające intensywnemu wzmocnieniu kontrastowemu, przemawiające za zmianami meta. Największa zmiana w kości krzyżowej na poziomie S1/S2, w trzonie oraz masach bocznych – zwłaszcza prawej, osiąga ok. 7,5x5 cm (TR) i 5 cm (CC), powoduje odcinkową destrukcję istoty zbitej kości, naciek grubości do 0,5 cm. uwypukla się w obręb przestrzeni przedkrzyżowej. Poza tym struktury miednicy w wykonanym badaniu bez uchwytnych zmian. TK klatki piersiowej – w kościach w obszarze badania, głównie kręgosłupa widoczne są bardzo liczne, osteolityczne ogniska meta, patologiczne złamanie trzonu Th10 z jego klinowatym zniekształceniem. Ognisko meta w trzonie Th2 powoduje destrukcję tylnej blaszki granicznej i uwypukla się nieznacznie do kanału kręgowego. Poza tym struktury klatki piersiowej w wykonanym badaniu bez uchwytnych zmian. CA 15.3 – wartość 107,6 ( norma 0,00-34,5). Oczekuję na scyntygrafię kości.   Rozumiem, że mam przerzuty do kości. Jakie powinny zostać wykonane jeszcze badania? Jakie powinno być zastosowane leczenie? Czy jest może jakiś lek nierefundowany przez NFZ, a który mógłby się sprawdzić w moim przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Co stosować na bóle nóg w trakcie leczenia Paclitaxelem

    Moja mama (lat 66) jest w trakcie leczenia preparatem paclitaxel (przerzuty do płuc po raku piersi hormonozależnym). Jakie można stosować środki przeciwbólowe, aby zmniejszyć bóle nóg? Jakie preparaty poleciłaby Pani na wzmocnienie kości? Czy może przyjmować wit.d3+k2?  

    więcej

  • Avatar

    Czy przyspieszyć wizytę u onkologa - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy przyspieszyć wizytę u onkologa" z 3 maja 2016 r.   Neurochirurg wykluczył przerzut do mózgu. Moje pytanie, czy bóle kości i podwyższone w odstępie 2 m-cy o 1,2% RDW może świadczyć o procesie rozsiewu?

    więcej

  • Avatar

    Czy Tamoxifen szkodzi

    Mam pytanie odnośnie leku jaki muszę brać z powodu raka piersi a chodzi o Tamoksyfen. Wiadomo, że ten lek trzeba brać ok. 5 do 10 nawet lat. Jednakże już trzech ginekologów mi powiedziało, że ten lek powoduje raka szyjki macicy - czy to prawda? Czy to prawda, że ten lek powoduje wzrost błony śluzowej szyjki macicy i problemy z tym związane? Czy to prawda, że okres który u mnie był bardzo regularny teraz jest co dwa i trzy miesiące? Czy to minie a jeśli tak to kiedy? Czy są jeszcze jakieś skutki uboczne tego leku o czym się jednak nie mówi za bardzo pacjentkom?

    więcej

  • Avatar

    Czy przyspieszyć wizytę u onkologa

    Rok temu kwadrantektomia piersi prawej z rozp. carcinoma invasivum mammae, wynik hist.pat. - rak o śr. 2,2 cm usunięty w całości. Węzeł wart. zbadano - 1 węzeł chłonny - rozp. lymphonodulitis chronica reactiva. ER (-), PR (-), HER-2 (-), Ki67 50%. W/g T2N0M0. Leczenie 4x AC; 12x PCL, 20 frakcji radio i brachyterapia loży. Badanie kontrolne 29.02.16 - RDW - 14,6%, a badanie z 27.0416 RDW - 15,8 przy sprawdz..tarczycy. Z powodu bóli głowy i szumów - 09.15 r. RM głowy - wynik dobry, a RM Z 13.04.16 - zmiana 12x8 mm w płacie potylicy - podejrzenie meta. Konsultacja lekarska - zmiana była już w poprzednim badaniu. Do obserwacji. 4-m-ce minęły od leczenia, a czuję się z dnia na dzień gorzej. Bolą kości kręgosłupa i miednicy, drętwieją stopy i ból ręki po stronie operowanej. Scyntygrafia kości z 09.15 r. - zmiany zwyrodnieniowe. Czekam na wyniki badania w poradni genetycznej. Następne badanie kontrolne wyznaczono na 21.06.16 r. Tato chorował na nowotwór i jego mama. Minął ponad rok od śmieci męża z powodu nowotworu. Czy mam czekać do czerwca na badanie kontrolne, czy w związku z podwyższonym RDW i znacznym osłabieniem zgłosić się do onkologa?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 53 lata. Rozpoznanie: 03.08.2015 r. invasive carcinoma of NST, G2 NG2 IM: 1/10 HPF; cT1N0M0; markery E-cadherin +, ER +++ 100%, HER2 -, Ki67 5%, PR + 10%; stan po szerokim wycięciu guza i usunięciu I piętra węzłów chłonnych pachy pT1c N0M0, bez przerzutów nowotworowych (0/11); stan po brachyterapii boost, w trakcie hormonoterapii; W roku 2009 miałam usunięcie macicy i jajników z powodu mięśniaków. Moje pytanie: czy w związku z kastracją hormonoterapia tamoxifenem jest dla mnie odpowiednia, jeśli tak czy mogę bezpiecznie zmieniać T. egis na T. sandoz? Po 9 m-cach stosowania T. i 5 m-cach od radioterapii mój wynik leukocytów 2,90, ale kilka lat wcześniej wynik mojej trepanobiopsji wykazał, że obraz mikroskopowy odpowiada zanikowi szpiku. Onkolog na ostatniej kontroli nie widzi problemu choć leukopenia jest jednym z efektów ubocznych. Proszę o Pani opinię, być może są pacjentki, które w badaniach klinicznych miały podobne problemy hematologiczne. Z powodu bólu odcinka lędźwiowo - krzyżowego kręgosłupa i kolan byłam u ortopedy, powiedział, że nie powinnam brać witamin z grupy B, bo przyspieszają wzrost komórek nowotworowych. Czy rzeczywiście nie mogę brać B6 i okresowo kwasu foliowego?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    W 2006 roku moja mama (69 lat) zachorowała na raka piersi. Przeszła najpierw chemioterapię AC, potem mastektomię, radioterapię i przez 5 lat była leczona tamoxifenem. PGR i ER były dodatnie w 98%, HER2 (++), zajętych 17/18 węzłów. We wrześniu 2015, z powodu uporczywego kaszlu, duszności i osłabienia trafiła do szpitala, gdzie zdiagnozowano przerzuty do kości i wysiękowe zapalenie opłucnej. Wykonano punkcję odbarczającą i zastosowano hormonoterapię (letrozol) i bisfosfoniany. W 2015 zrobiono powtórne badanie HER 2 - napisano metoda CISH - brak amplifikacji HER 2. Do stycznia 2016 wszystko wyglądało dobrze, choć płyn w opłucnej nadal był, potem nastąpiło pogorszenie. TK z lutego pokazał zwiększenie płynu w lewej jamie opłucnowej (rozsiew do jamy) nasiliły się objawy - kaszel, duszności i osłabienie. Jeszcze raz zastosowano punkcję, zrobiono transfuzję i rozpoczęto chemioterapię - paklitaksel co tydzień i bisfosfoniany. Do tej pory podano 6 cykli, raz jeszcze była transfuzja, bo mama źle znosi chemię i wyniki nie są najlepsze. I teraz znów nastąpiło pogorszenie, zwiększenie ilości płynu, duże osłabienie, kolejna punkcja. Zalecenie lekarza to w pierwszej kolejności talkowanie opłucnej, a potem zmiana leczenia. Jest to, oczywiście leczenie paliatywne. Jakie leczenie można jeszcze zastosować? Czy talkowanie - w złym stanie ogólnym mamy - nie będzie zbyt obciążającym zabiegiem, czy jednak korzyści są większe?  

    więcej

  • Avatar

    Polimorfizm TP53

    U mojej mamy w badaniach genetycznych wyszedł polimorfizm TP53, ja wyniki badań będę miała we wrześniu. Czy prawdopodobieństwo mutacji u mnie wynosi 50%? Czy jest szansa, że prawidłowy gen odziedziczyłam po ojcu? I czy ewentualnie przy polimorfizmie przysługuje profilaktyczna mastektomia? Dodam, że u mnie w rodzinie tylko ze strony mamy i jej mamy wystąpiło 8 zachorowań na raka piersi.

    więcej

  • Avatar

    Działania uboczne hormonoterapii

    Mam 48 lat. Jestem po operacji prawej piersi - carcinoma invasium mammae, pT1b, G2 (by Elston - Ellis). Guz miał średnicę 9 mm. Wykonano kwadrantectomię, potem przeszłam radioterapię i brachyterapię. W tej chwili jestem w trakcie leczenia hormonalnego (Zoladeks i Tamoksyfen). Zoladeks przyjęłam już 11 razy. Od początku kuracji mam kłopoty ze snem (śpię tylko po 4 - 5 godzin), potworne poty (średnio raz na godzinę), bolą mnie stawy i kości. Wyniki badania patomorfologicznego były następujące: ER +, PgR+, HERR2 1+, Ki67 5%. Jestem w bardzo słabej kondycji psychicznej. Od dwóch dni po konsultacji lekarskiej przyjmuję Pramolan. 1. Jaka jest interakcja Pramolanu i terapii hormonalnej? Czy przyjmowanie Pramolanu wpływa na działanie Zoladeksu i Tamoksyfenu negatywnie? 2. Jak długo trzeba przyjmować Zoladeks i Tamoksyfen? 3. Czy ewentualna rezygnacja z Zoladeksu LUB Tamoksyfenu może spowodować większe prawdopodobieństwo wznowy nowotworu? 4. Czy można zastąpić któryś z leków terapii hormonalnej innym preparatem o mniej dokuczliwych skutkach ubocznych?

    więcej

  • Avatar

    Czy można przyjmować witaminę K

    2 lata temu zachorowałam na hormonozależnego raka piersi. Teraz przyjmuję lamettę. Leczyłam się w CO w Warszawie. Tam się dowiedziałam również, że powinnam unikać produktów z soi. Lekarz zalecił mi wit. K. Mam jednak problem, bo ona pochodzi z soi. Czy mogę ją przyjmować? I drugie pytanie: czy nie zaszkodzi mi ozonoterapia i terapia kwasem alfa-liponowym? Do tej pory przyjęłam trzy zabiegi co drugi dzień i dobrze się po nich czuję, mam zamiar przyjąć dziesięć.

    więcej

  • Avatar

    Makijaż permanentny w czasie hormonoterapii

    Chciałabym się dowiedzieć czy przy moim leczeniu mogę wykonać makijaż parmanentny brwi. 6 miesięcy temu przeszłam mastektomię, rak Luminalny A. Leczenie: Zoladex i Tamoxyfen.

    więcej

  • Avatar

    Niski poziom leukocytów

    Jestem w trakcie chemioterapii i mój poziom leukocytów wynosi 2,07 (4,2-11 tyś/ul). Za tydzień mam następną chemię. Czy w takim przypadku dostanę tą chemię? Badanie wykonałam prywatnie, czy potrzebna jest teraz konsultacja z lekarzem czy mogę zaczekać jeszcze tydzień, może wynik się poprawi?

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania należy wykonywać

    Jestem 49 letnią kobieta po operacji oszczędzającej piersi. Wynik: rak potrójnie ujemny z wysokim KI67 w 90%, G3. Zakończyłam już leczenie: chemia 4 xAC i 4 x takotere oraz 22 naświetlania (w tym 5 w miejsce guza). Nie stwierdzono przerzutów, 5 więzów chłonnych wolnych od komórek nowotworowych. Pytania: 1. Ostatnio bolało mnie biodro, ból promieniował od biodra do kostki w nodze. Lekarz stwierdził, że to rwa kulszowa, dostałam leki i przeszło. Zastanawiam się czy to nie jest przerzut do kości. Jakie badania bym musiała zrobić (scyntygrafię miałam w lipcu 2015 roku - zwyrodnienia w kręgosłupie)?. 2. Pani onkolog powiedziała mi, że szkoda że mam torbiele na wątrobie (w lipcu miałam 2, a w styczniu 2016 roku już 4). Jakie badania wykonać i czy można je w moim przypadku usunąć? 3. Czy przy tak wysokim Ki 67 przerzuty na pewno wystąpią?

    więcej

  • Avatar

    Czy dozwolone jest leczenie osoczem bogato płytkowym

    W lutym br. zakończyłam leczenie onkologiczne; zabieg oszczędzający piersi, chemioterapia 4xEC, 12xTaxol i radioterapia. Od stycznia zażywam Tamoksifen. Mam dolegliwości w postaci "łokcia tenisisty". Lekarz proponuje terapię osoczem bogato płytkowym. Czy w moim przypadku nie ma przeciwwskazań do takiej terapii?

    więcej

  • Avatar

    Usunięcie czyraka w czasie chemioterapii

    Pani Doktor, bardzo proszę o radę. Teraz jestem w drugim dniu po podaniu 5. dawki chemii (Docetaxel). Ze względu na fakt, że już od kilku tygodni zmagam się z czyrakiem, który wytworzył mi się w okolicy spojenia łonowego, chirurg zaproponował mi usunięcie go chirurgicznie. Moje pytanie to w Pani ocenie czy faktycznie go teraz wycinać, czy lepiej się przemęczyć do końca chemioterapii, a jeśli już to kiedy lepiej to uczynić teraz na początku, żeby był czas na wygojenie rany czy lepiej w jakimś innym terminie? Dodam, że kolejną chemię mam mieć podaną 5 maja.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Niedawno miałam robione USG piersi. Niestety Pani Doktor niewiele mi powiedziała o wyniku jaki otrzymałam, powiedziała tylko "zrobić toxoplazmozę" i wizyta za miesiąc. A ja bardzo się niepokoję, czy mogę prosić o interpretację mojego wyniku, który brzmi następująco: Piersi o utkaniu mieszanym dysplastycznym. Zabrodawkowo poszerzone przewody mlekowe. Zmian ogniskowych litych nie uwidoczniono. W dole pachowym węzeł chłonny o zatartej strukturze (PCI), w dołach pachowych odczynowe węzły chłonne z zachowaną wnęką do 18 mm BIRDADS 0. W razie niepokojących objawów - ponowna wcześniejsza kontrola w Poradni. Zrobiłam badanie na toxoplazmozę - wynik jest ujemny, a ja bardzo źle się czuję, pocę się, jestem osłabiona i ciągle zmęczona. Bolą mnie piersi, nabrzmiewają tak, że nawet noszenie stanika jest uciążliwe. Proszę o pomoc bo bardzo się martwię, a na wizytę muszę niestety czekać bo terminy są niestety długie.

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować inhalację solankową ultradźwiękową

    Pani Doktor, jestem 2 lata po zakończeniu leczenia (T1cN2a), badania kontrolne dobre. Obecnie w sanatorium lekarz zalecił mi zabiegi m.in. inhalacja indywidualna solankowa ultradźwiękami, co ma mi pomóc w przewlekłym nieżycie nosa, spływaniu wydzieliny po tylnej ścianie gardła. Ponadto zalecone mam także inne zabiegi jak ćwiczenia w basenie, automasaż, boa, masaż klasyczny częściowy, ćwiczenia ruchowe. Moje pytanie dot. ww. inhalacji. Słyszałam różne opinie. Czy mogę z nich spokojnie korzystać ciesząc się z ich dobrego wpływu?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku D-dimerów

    Od czterech miesięcy biorę Tamoksifen Egis. Czuję się dobrze. Ale martwi mnie ten wynik: D-dimer 1112 ng/ml. Przeczytałam, że to grozi chorobą zakrzepowo-zatorową. Nie mam żadnych niepokojących objawów ani bóli nóg itp. Nigdy nie miałam żylaków. I tak myślę, że jak po 4-ch miesiącach zażywania Tamoksifenu mam takie podwyższone D-dimery, to co będzie później. Nie byłam jeszcze z tym wynikiem u lekarza, bo czekam w kolejce na wizytę. Ale bardzo mi zależy co Pani dr uważa, bo liczę się bardzo z Pani zdaniem. Czy powinnam może powtórzyć za jakiś czas to badanie? A może zmienić tamoksifen na inny lek?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    28.10.2015 r. odebrałam wynik biopsji mammotomicznej - guzek wielkości 11x12 mm, wynik: Carcinoma NST G-2 infiltrans mammae (luminal A). ER (+3) dodatni w 100% komórek Total score 8/8, PgR (2+) ujemny, Ki67 dodatni około 2% komórek raka, HER-2 wynik ujemny. Następnie miałam konsultację internisty, anestezjologa i kardiologa i wszyscy stwierdzili, że moje serce nie wytrzyma operacji. Po wizycie u chirurga dostałam lamettę i powiedział, że po konsultacji z innymi lekarzami m.in. od chemii stwierdzili, że to jedyne leczenie dla mnie. W marcu znalazłam lekarza, który metodą biopsji mammotomicznej usunął mi guzka i dzisiaj otrzymałam wynik: Morbus fibroso-cysticus mammae sine hyperplasiae et atypiae epithelii. Co mam o tym myśleć?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest zastosowanie Paclitaxelu

    Mam 37 lat. W styczniu br miałam przeprowadzoną mastektomię prawostronną z oznaczeniem węzła wartownika. Węzły wartownicze (3) okazały się być czyste. Wynik histopatologiczny po mastektomii: pT2pN0(3xsn), carcinoma ductale invasivum G2 et carcinoma intraductale G2 et G3 mammae. Zmiana o charakterze naciekającym (guzek zasadniczy) o średnicy ok. 2,2 cm, zlokalizowana w kwadrancie dolnym wewnętrznym i na granicy kwadrantów dolnych; utkanie o charakterze DCIS - liczne rozsiane ogniska zlokalizowane w kwadrantach zewnętrznych (górnym i dolnym) oraz w kwadrancie dolnym wewnętrznym; zmiany usunięto doszczętnie - w badanych wycinkach najmniejszy margines 5 mm. ER +100%, PR +45%, Ki67 50%, Her2 negatywny. Na konsylium zadecydowano o poddaniu chemioterapii: 4xAC i następnie 12x paclitaxel. Następnie zrezygnowano z 12x paclitaxel. Teraz przed drugą chemią AC powiedziano mi, że sprawa jest dyskusyjna i rozważają wrócenie do 12xpaclitaxel. Proszę o odpowiedź czy w moim przypadku jest czy nie jest konieczne podanie 12x paclitaxel. Dodam, że po zakończeniu chemii przewidziana jest hormonoterapia.

    więcej

  • Avatar

    Melatonina a hormonoterapia

    Jestem po operacji BCT (2008) po 5 -cio letniej kuracji Tamoxifenem. Obecnie w trakcie zażywania Etruzilu. Rak hormonozależny od estrogenu 50% i progesteronu 80%. HER2 - (-). Bardzo cierpię na bezsenność. Moje pytanie brzmi: czy w trakcie podawania Etruzilu mogę brać lek nasenny ziołowy Melatonina?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie

    Moja bratowa (lat 64) zachorowała w 2008 roku na raka piersi, jest po mastektomii. Wynik histopatologiczny: ESTROGEN RECEPTOR ER (+), PROGESTERON RECEPTOR (+), HER 2 PROTEIN (-), E - CADHERN (+). 1. styczeń 2008 - mastektomia 2. leczona 2008 6 AC - chemioterapia 3. radioterapia 4. Hormonoterapia tamoxifen, potem arimidex - 5 lat 5. listopad 2013 kontrolne rtg płuc b/z zmian wykonane w RCO Bydgoszcz 6. grudzień 2014 zakończono leczenie 7. luty 2015 hospitalizacja (neurologia) - w przypadkowym rtg płuc - trzy zmiany meta oraz przerzuty do kości. Od tego czasu leczona w RCO Bydgoszcz FASLODEX, radioterapia paliatywna na kości. W styczniu 2016 przerzuty do wątroby - włączono leczenie Paclitakselem. Otrzymała trzy kursy, ale w kontrolnym USG z dnia 18 marca zmiany w wątrobie uległy powiększeniu. Stan ogólny pacjentki dobry, skala Zubroda 1. Jakie są możliwości dalszego leczenia? Czy może są możliwości leczenia w ramach badań klinicznych, zwłaszcza palbociclibem? Czy powinno ponownie się ocenić immunohistochemię ( ER, PR, HER2 )? Jeśli tak to w jaki sposób?

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki w trakcie leczenia

    Jestem 37 letnią pacjentką w trakcie leczenia. Do chwili obecnej przyjęłam 4 x AC; 5 tygodni radioterapii; trzy wlewy herceptyny. Po trzecim wlewie dostałam miesiączkę, której nie miałam od początku leczenia. Proszę o odpowiedź, czy to źle że miesiączka powróciła? Od doktora ginekologa usłyszałam: "nie powinna jej pani dostać". Nie rozumiem dlaczego. Czy to czemuś szkodzi lub zagraża? Wspomnę, iż miesiąc temu miałam badanie USG stwierdzające lekki przerost endometrium. Jestem hormononiezależna.

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi - cd.

    Kontynuacja pytania "Ciąża po leczeniu raka piersi" z 20 marca 2016 r.   Po pierwsze chciałam podziękować za odpowiedź oraz dodać zapytania. Pierwszy raz usłyszałam o zwiększonym ryzyku nawrotu raka w przypadku niskiej ekspresji hormonalnej, tzn. nikt mi wcześniej tego nie powiedział. Jeśli tak jest to czy hormonoterapia ma w ogóle sens? Chodzi mi o to, że nie chcę niepotrzebnie stosować dość obciążającą kurację. Podczas wizyty w poradni genetycznej Pan doktor na podstawie wywiadu rodzinnego stwierdza istnienie rzadkiej mutacji, której nie odnaleziono w żadnych badaniach wykonywanych w ramach nfz - przypomnę zachorowania na raka piersi (mama) a jej kuzynki na raka jajnika i piersi. Mama w wieku 32 lat po raku piersi miała sunięte jajniki(?) co ma działanie jak hormonoterapia - a i tak w wieku 50 lat zachorowała na raka drugiej piersi. To, że ciąża nie pogarsza rokowania słyszę wszędzie a mimo to jest to dla mnie bardzo wątpliwe. Bo jeśli tak jest to dlaczego taka ciąża jest mi odradzana i to nie w okresie pierwszych dwóch lat tylko w ogóle. Czy nie jest tak, że w czasie ciąży spada odporność organizmu matki? A to już ma wpływ na możliwość wystąpienia choroby czy jej przebieg. Z drugiej strony czy może być tak że taka ciąża i długie karmienie może chronić przed rakiem w sensie braku miesiączki owulacji itp czy jednak bum hormonalny jest tak duży, że w przypadku raka mniej lub bardziej hormonozależnego może to zwiększyć szanse nawrotu? I chciałam zapytać o to zdanie: "Może łatwiej będzie Pani podjąć decyzję po wykonaniu badania genetycznego. Wówczas na szali po jednej stronie ryzyko zachorowania na raka jajnika/drugiej piersi a na drugiej skutki wcześniejszej menopauzy" O czym Pani doktor pisze? Czy o hormonoterapii czy o mastektomii i usunięciu jajników? Co zmienia badanie genetyczne w przypadku zachorowania na raka piersi w wieku 32 lat? Czy jeśli jestem obciążona genetycznie rakiem piersi i jajnika to hormonoterapia jest właściwa skoro ona sama zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajnika? I w końcu stawianie tak sprawy uważam za bardzo nieuczciwe. Decyzja wcale nie jest taka prosta. Bardzo przepraszam za być może zbyt emocjonalny wpis ale to ciągle nie jest dla mnie bułka z masłem. Czy jeśli nie zgodzę się na proponowane leczenie czyli np. hormonoterapię mogę liczyć na opiekę lekarską? Już raz podczas leczenia poprosiłam lekarza o przeczekanie z podaniem czynnika wzrostu na rzecz witamin b2 i b6, które brałam wcześniej wg zaleceń lekarza podczas spadku odporności co skutkowało. Zostało to potraktowane jako odmowa przyjęcia leku i miałam potem z tego powodu wiele nieprzyjemności w ośrodku w którym się leczyłam.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie

    Mój chirurg onkolog mówi że leczenie to 99% hormony. Czy może to Pan potwierdzić? Jakie badania powinny być wykonane przed podaniem hormonów? Jakie hormony byłyby tu najodpowiedniejsze? Może są takie, które są nierefundowane a można je samodzielnie zakupić no i oczywiście są lepsze w dalszym leczeniu. Moje wyniki to: I - kwadrant górno - przyśrodkowy piersi prawej II - dodatkowy margines górny piersi prawej I - Carcinoma ductale invasivum mammae Elston-Ellis G2 (85%) partim carcinoma intraductale G3 typus comedo (15%). Nieostro odgraniczony guz 3 cm. W górnej części znaleziono ogniska carcinoma in situ. Pozostałe marginesy wolne, minimalny margines od dołu 1cm. II - Carcinoma ductale invasivum mammae Elston-Ellis G2 (90%) partim carcinoma intraductale G3 typus comedo (10%), guz o średnicy 0,6 cm usunięty z marginesem 0,3 cm w specimencie tkankowym o wymiarach 3x1,8x1,2 cm. węzły pT2N0(SN). ER (+), PgR (-), HER2 Proterin (0), Ki67 (+) 15-20% ogniskowo, HER-2: (0). Estrogen Receptor (ER) - ekspresja receptora stwierdzono w 95% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (70%), PR - nie stwierdzono ekspresji receptora. Dodam, że mam 51 lat, ostatnia miesiączka w grudniu.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest zastosowanie Tamoxifenu

    W wieku 24 lat przeszłam biopsję guzka piersi, która wykazała obecność włókniaka i zalecono mi kontrolę. Zmiana jednak niepokojąco powiększała się. Po konsultacji z chirurgiem onkologiem, po ok. roku zdecydowano o usunięci guzka. Histopatologia wykazała: Naciekający rak gruczołowy sutka typu NST G3 z cechami raka rdzeniastego (CKAE1/AE3+, CK5/6, Ki67 bardzo wysokie - 80, 90%) poziom receptorów ER, PR i HER2 negatywny. Zdecydowałam się na konsultację i leczenie w innym ośrodku. Przeszłam 8 cykli chemioterapii - 4AC i 4 paklitaksel. Od początku chemioterapii podawano mi Zoladex, w celu ochrony jajników, ponieważ obecnie mam 26 lat i nie mam dzieci, a bardzo o ich marzę. Następie przeszłam zabieg mastektomii z jednoczasową rekonstrukcją i usunięto mi węzeł wartowniczy. Wyniki histopatologiczne - brak komórek rakowych. Mimo to, lekarz zalecił radioterapię (choć zdania specjalistów były podzielone, zdecydowałam się - 25 naświetlań). W międzyczasie lekarz zalecił ponowną ocenę ER i PR z materiału z tumorektomii, która miała miejsce przed leczeniem chemioterapią - w innym ośrodku. Tutaj wynik okazał się nieco inny - ER 10% +, więc po zakończeniu radioterapii (ok. miesiąc temu) do Zoladexu dołączono Tamoxifen. Mam mnóstwo wątpliwości, czy jest to konieczne, czy szkody nie przewyższają korzyści z leczenia hormonalnego w moim przypadku. Niepokoi mnie, czy te leki nie zmniejszają moich szans na zostanie matką w przyszłości.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Moja córka ma 44 lata. Pod koniec stycznia tego roku miała operację oszczędzającą wycięcia guza z piersi lewej. Węzeł wartowniczy bez zmian nowotworowych. Wycięto guz o wymiarze 15 mm, rak przewodowy o średniej dojrzałości (carcinoma ductale infiltrans mammae G2). ER i PGR - obie reakcje dodatnie w około 90% nacieku raka, HER 2 - silnie dodatnia i ciągła reakcja błonowa w ponad 90% komórek nacieku raka (3+), Ki67 - reakcja dodatnia w około 30% komórek. Dodatkowo zastosowano chemioterapię 4 x AC (jest po dwóch podaniach), następnie Pakltaksel 12 x cotygodniowo razem z Herceptyną co trzy tygodnie. Po Taxanach radioterapia i hormonterapia. Czy to jest odpowiednie do jej przypadku leczenie? Zastanawiam się, czy konieczne jest podanie taxanów przez 12 tygodni. Na ile poprawi to jej rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Jak poprawić wyniki wątrobowe

    Czy podczas chemioterapii PXL mogę zażywać napar z korzenia mniszka? Mam wyniki wątrobowe słabe: ALP 279 oraz Alat 130, a Aspat 42. W jaki sposób mogę pomóc swojej wątrobie? USG jamy brzusznej prawidłowe.

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    Mam 33 lat. W 11.2015 r. zakończyłam chemię po raku piersi. Węzły czyste. Rak może dziedziczny - mama chorowała i kilka zachorowań na raka piersi i jajnika w jej rodzinie. Poniżej wynik biopsji guza przed operacją: Her2 - 1/neu/+1/, Receptory: Estrogenowe 1% intens. barw. (+) słaba, Progesteronowe 2% intens. barw. (++) średnia. Ki67 w 15% komórek nowotworowych. Chciałabym zajść w ciążę. Powinnam mieć hormonoterapię choć ze względu na planowaną ciążę nie chcę. Hormonoterapia wyłączy mnie na 5 a może 10 lat. Poza tym z powodu niskiej ekspresji estrogenowej ta hormonoterapia jest dyskusyjna. Dlaczego po zakończonym leczeniu (chemii) powinno się odczekać minimum dwa lata z zajściem w ciążę? Dodam, że wróciła mi miesiączka. Lekarze mówią, żeby rozważyć obustronną mastektomię i usunięcie jajników (z powodu dużej szansy na dziedziczność raka). Usunięcie jajników to operacja zalecana w wieku już 35-40 lat. Dla mnie to walka z czasem. Chciałabym teraz urodzić dziecko i potem mocno rozważyć sugerowane operacje. Jak na życie wpływa usunięcie jajników - zachwiana gospodarka hormonalna czy jej całkowity brak? Podsumowując: 1. Dlaczego po zakończonym leczeniu (chemii) powinno się odczekać minimum dwa lata z zajściem w ciążę? 2. Jak na życie wpływa usunięcie jajników - zachwiana gospodarka hormonalna czy jej całkowity brak? 3. Jak ciąża wpływa na możliwy nawrót?

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne hormonoterapii

    Mam 48 lat. Jestem po leczeniu raka piersi. Po przebytej mastektomii, chemio- i radioterapii lekarz decyduje o kontynuacji leczenia lekiem nolvadex ewentualnie arimidex. Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między tymi dwoma lekami. Czym się różnią skutki uboczne dla organizmu przy leczeniu tym a tym lekiem. Nie miesiączkuję od maja 2013 roku kiedy podano chemię. Wystąpił przerost endometrium do 12 mm. Jestem przed zabiegiem abrazji.

    więcej

  • Avatar

    Ból kręgosłupa

    Na początku listopada 2015 roku przeszłam mastektomię piersi lewej (naciekający rak gruczołowy NST G2) oraz wycięcie dwóch węzłów chłonnych wartowniczych (W 1/10 węźle chłonnym przerzuty, W 0/3 brak przerzutów). Poziom receptorów: ER - 100% komórek /3, TS 8/8 (pozytywny), PR - 70% komórek / 3, TS 8/8 (pozytywny), HER-2 - 0 (negatywny). W chwili obecnej zakończyłam chemioterapię (4 dawki CTX i Adb) i w połowie marca mam zacząć brać tabletki hormonalne. Dodatkowo od 18 lat choruję na jelita (choroba Crohna - czas remisji). Moje pytanie do onkologa dotyczy możliwości i rodzaju rehabilitacji kręgosłupa i nogi prawej. Przed trzecim podaniem chemii zaczął mnie boleć kręgosłup w odcinku lędźwiowym, biodro prawe, noga prawa - jakby przykurcze mięśni. Dodam, że protezę zaczęłam nosić po miesiącu od zabiegu. Badanie rentgenowskie stawu biodrowego nie wykazało żadnych zmian oprócz zwyrodnień. Ortopeda objawowo rozpoznał rwę kulszową. A przy chorobie Crohna zasadnicze na to leki są przeciwwskazane. Nie wiem, czy masaże są wskazane po tak krótkim czasie od operacji i w chorobie nowotworowej. Dodam, że nastąpiła u mnie teraz prawdopodobnie asymetria miednicy, bo zdecydowanie jestem nierówna w linii bioder i pasa, ktoś mi powiedział że powstaje w takich sytuacjach skolioza kręgosłupa. Mam problemy z poruszaniem i chciałabym sobie jakoś pomóc. Proszę o wskazówki i pomoc.

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania kontrolne należy wykonywać

    Jestem w trakcie leczenia herceptyną. Jakie powinnam wykonywać badania kontrolne oprócz co 3 - miesięcznego echa serca? Jakie powinnam wykonywać badania kontrolne jeżeli zażywam Tamoxifen? Wiem, że lek ten może mieć skutki uboczne i nie chciałabym czegoś przegapić.

    więcej

  • Avatar

    Ból kręgosłupa

    Jestem po częściowej mastektomii, mija 6 lat od zakończenia leczenia. Jestem systematycznie badana, ostatni rezonans w listopadzie nie wykazał żadnych zmian, USG TV też w porządku. Cierpię na bóle kręgosłupa spowodowane skoliozą powstałą w dzieciństwie i ogólnym przeciążeniem, no i wiekiem - boli głównie w krzyżu. Rehabilitant doradza mi terapię manualną. Czy to bezpieczne?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    BGI piersi prawej grudzień-2015 - rozpoznanie W preparatach z wałeczków utkanie raka zbudowane z atypowych komórek, które tworzą cewki otoczone desmoplastycznym podścieliskiem. Obraz mikroskopowy odpowiada rozpoznaniu inwazyjnego raka przewodowego. Infiltratio carcinomatosa. Carcinoma ductale invasinum. Provisinal grade 2 ER 90% komórek raka wykazuje silny odczyn na obecność receptora estrogenowego - Quick score 8 PR 90% progesteronowego - Quick score 8 HER2: Barwienie na obecność Her 2 dało wynik pośredni (2+) Frakcja proliferacji mierzona ekspresją antygenu Ki67 poniżej 14%   USG: węzłów chłonnych, jamy brzusznej, styczeń-2016 - patologi nie uwidoczniono   USG piersi : sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej z nasilonym włóknieniem podścieliska. W lewym zmiana torbielowata z patologicznie pogrubiałą ścianą i zagęszczoną treścią - BCI tej zmiany styczeń 2016, ekspertyza: Płaty i skupienia komórek nabłonkowych sutka bez cech atypii, histiocyty i makrofagi, treść białkowa   Mammografia styczeń-2016 spikularna zmiana - zweryfikowana histologicznie, liczne torbiele   RTG klatki piersiowej styczeń-2016 bez widocznych zmian ogniskowych. Kąty przeponowo-żebrowe wolne. Sylwetka serca w normie   Zabieg chirurgiczny - Mastektomia prosta piersi BNO luty-2016. W kwadracie dolnym wewnętrznym znajduje się nierówno ograniczony guz o wym 29x12x25 mm. Guz oddalony jest 5 mm od powięzi, 10 mm od skóry, 40 mm od brodawki, 30 mm od granicy dolnej, 80 mm od granicy górnej. Brodawka bez zmian. Rozpoznanie : rak przewodowy naciekający Bloom 2 (2+3+2=7 pkt) NST oraz rak wewnątrzprzewodowy G3 sutka. pT2. Rak śr. 25 mm nacieka w sposób micorofocalny. Margines cięcia od strony powięzi wynosi 5 mm. Skóra bez nacieku raka. Sutek poza guzem, poszerzone przewody, mikrozwapnienia, ogniskowo włóknienie podścieliska. Brodawka bez zmian/ Wycięcie węzłów wartowniczych - 02-2016 /bez utkania nowotworowego/ Rodzaj badania : amplifikacja genu HER2 metodą CISH/SISH wynik ujemny. Komentarz: W badanym wycinku nie stwierdzono amplikacji genu HER2. Stosunek HER-2/Centromeru 17:R = 1. Średnia liczba kopii genu HER2 na komórkę wynosi 1,75 Proszę o interpretację moich wyników oraz określenia sposobu leczenia i wyleczenia czy tylko jest możliwe zaleczenie.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 40 lat. Wynik histopatologiczny: guz - carcinoma ductale (NST). Bloom (3+2+3). Komponenta in situ raka przewodowego stanowi 5% w utkaniu guza. Obecna angioinwazja i zwapnienia. Największy wymiar komponenty inwazyjnej - 3,2 cm. Operacja oszczędzającą. Wycięcie 11 węzłów chłonnych. Węzeł wartowniczy z przerzutem raka piersi z obecnością nacieku w otaczającej tkance tłuszczowej i inwazją naczyń (1+,0-) sn (+). Pozostałe węzły chłonne czyste. Wynik badania poziomu ekspresji receptorów: ER (++) w ok.80% komórek neo, PGR (++) w ok. 50% komórek neo, HER2 (2+) status graniczny, FISH ujemny, Indeks proliferacyjny Ki67 MBI 1 dodatni w ok. 60% komórek raka. Proszę o szczerą odpowiedź, jakie mam szanse na całkowite wyleczenie. Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o wyniki badań tomografii komputerowej. Przed operacją miałam robione usg jamy brzusznej i rtg klatki piersiowej, wszystko było ok. Po chemii tomografia wykazała: W prawym płacie wątroby, w s. 4, podtorebkowo widoczne jest w fazie tętniczej ognisko intensywnego wzmocnienia kontrastowego o śr. 9 mm, które utrzymuje się na obrazie w fazie żylnej. Skąpe zagęszczenia wlóknisto-guzkowe na pograniczu segmentów 3/6 płuca lewego, przywnękowo w płucu prawym bardzo słabo wysycone zagęszczenie. Poza tym m. płucny bez zmian. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk nie poszerzone, widoczne pojedyncze do 7 mm. Proszę powiedzieć co to jest, że przed operacją nic nie było a po chemii jest, i co to takiego?  

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne po zakończeniu leczenia

    Jestem po kwadrantektomii i SNB piersi lewej (02.09.2015 r.). Rozpoznanie: NST G2, pT1c NxMx, ER 98%, PR 80%, HER-2: 0 (ujemny), Ki67 10%. Węzły wartownicze bez przerzutów raka. Leczenie: NolvadexD - od X.2015 r., radioterapia - zakończona 1.12.2015 r. Podczas wizyty kontrolnej onkolog zleciła mi (tylko) badanie usg piersi i usg jamy brzusznej. Na moje pytanie o scyntygrafię kości usłyszałam, że w moim przypadku nie kwalifikuję się na to badanie, a mammografię kontrolną mogę zrobić dopiera po upływie 1 roku od poprzedniej (VII.2015). Czy tak wyglądają standardy badań w chorobie nowotworowej? Trochę się obawiam, że mogę coś przegapić, oby nie było za późno.  

    więcej

  • Avatar

    Rezygnacja z jednej dawki chemioterapii

    W październiku 2015 r przeszłam mastektomię. Leczenie zaproponowane to 6 fec, herceptyna oraz hormonoterapia (rak mieszany T2N0M0). W trakcie 5 chemii doszło do wynaczynienia, dłoń boli jest opuchnięta twarda i czerwona. W związku z tym zrezygnowano z 6 kursu chemii. Mam obawy czy rezygnacja z tej 6 dawki nie wpłynie negatywnie na efekt leczenia? (boje się o ewentualne przerzuty).

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być wykonana biopsja

    Jestem po prawostronnej mastektomii T2N0M0. Dwa miesiące temu lekarz rodzinny wyczuł guzek w drugiej piersi i skierował mnie do kliniki chorób piersi. Dodam, że całe leczenie odbyło się w UK. Na USG wyszło, że to podobno cysta. Mam pytanie, czy ze względu na moją historię chorobową nie powinno się wykonać profilaktycznie biopsji? Dodam jeszcze że w UK wykonano mi 3 lata temu USG i stwierdzono, że to cysta, która jak się rok później okazało była rakiem, który urósł do 5 cm. Żyję w ciągłym strachu, w dodatku opieka po zakończeniu leczenia jest można powiedzieć żadna, onkologa widziałam ostatni raz w grudniu 2012 roku.

    więcej

  • Avatar

    W jakim wieku wykonać profilaktyczną mastektomię

    Jestem obciążona mutacją BRCA1, mam 31 lat. W zaleceniach mam napisane po 35 r.ż usuniecie jajników. Czy jest granica wiekowa dotycząca profilaktycznej mastektomii tak jak to jest w przypadku usunięcia jajników? W jakim wieku najlepiej poddać się takiemu zabiegowi?

    więcej

  • Avatar

    Czy można zażywać preparaty zawierające fitoestrogeny

    W 2005 roku przeszłam mastektomię, 6 cykli chemioterapii, przez 7 lat przyjmowałam Tamoksifen. Teraz okazało się, że mam zaawansowaną osteoporozę. Przyjmuję Ossicę, D3 i wapno. Lekarz polecił mi też witaminę K2MK7 aby chronić tętnice przed odkładaniem się wapna. Witamina K2Mk7 jest produkowana ze sfermentowanej soi. Nie wiem czy mogę przyjmować ten preparat, wiem że soja zawiera fitoestrogeny.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno być zastosowane leczenie

    Amputacja prosta piersi (nowotwór złośliwy, guz 1 cm, rozległy krwiak po biopsji MMT, małe piersi) w sierpniu 2013 r., z biopsją węzła wartownika. Wynik pooperacyjny świetny, bez naświetlań i chemioterapii. Nie obciążona genetycznie. Od września 2013 r. hormonoterapia – tamoksifen. Od 2015 r. wizyty kontrolne co pół roku. Badania kontrolne (w tym markery, badanie odpłatne w XI 2015 ) – do tej pory bez uwag ze strony onkologa. W styczniu 2015 r. USG p/p jeden mięśniak 22 mm, endometrium 5,3 mm, echo jednorodne. Pozostałe parametry bez uwag. W styczniu 2016 r. USG p/p - doszło kilka mięśniaków śródściennych, ten stały od lat powiększył się do 24 mm. Endometrium zmalało do 4,2 mm, echo niejednorodne. Dla onkologa taki opis USG nie jest dobry (chodzi o tę echoniejednorodność ), mimo, że doniosłam zaświadczenie na piśmie od ginekologa, że badanie ginekologicznie bz. Ginekolog nie widzi potrzeby (nie mam krwawień) częstszego badania USG p/p, chyba, że onkolog zdecyduje inaczej, ten z kolei niczego nie zlecił, zostawił sprawę otwartą, bez wskazówek, co dalej, a ja jestem w stresie i z wątpliwościami. Następna wizyta kontrolna u onkologa w połowie lipca 2016 r. Wg ginekologa nie ma powodu do obaw, wg onkologa jest inaczej (ale tamoksifenu nie odstawił). Mam 65 lat, co w danej sytuacji robić? Czy wystarczy sama obserwacja, czy też powtórzyć te badania u innych lekarzy?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a olej CBD

    Ja mam trochę inne pytanie. Chodzi o stosowanie tamoxifenu łącznie z olejem CBD. Podobno olej CBD zapobiega rozprzestrzenianiu się raka, więc czy takie połączenie może być skuteczne? I czy tamoxifen można stosować łącznie z olejem? Czytałam, że tamoxifen jest rozkładany przez enzym, który CBD może blokować. Czy to oznacza, że tamoxifen wtedy nie działa?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku - cd.

    Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 25 lutego 2016 r.   Pani doktor, mija trzeci tydzień od operacji, w piersi lewej powstał krwiak, z którego codziennie przez bliznę wypływa spora ilość krwi, czy to normalne po takim czasie? Jeżeli nie wszystkie zmiany zostały usunięte, a jest to ciężkie do ustalenia z opisu (chodzi mi konkretnie o zmianę w piersi prawej 7x4 mm o nieregularnym zarysie - do dalszej diagnostyki, z ostatnich badań przed operacją, która budziła niepokój u Pani radiolog), to jakie konkretnie badania zleciłaby Pani dla pewności, że wszystko w piersiach jest w porządku i nic nie zostało przeoczone. Wiem, że różne rzeczy się zdarzają i martwi mnie to, że lekarze wycięli tylko to co było na skierowaniu sprzed kilku miesięcy, a nie z moich aktualnych badań. Czy przy mastopatii powinnam mieć oznaczony poziom hormonów we krwi? I czy jest większe prawdopodobieństwo na rozwinięcie się nowotworu złośliwego? Do tej pory lekarz bazował tylko na badaniu usg bez dodatkowych innych badań, czy tak to powinno wyglądać? Po jakim czasie od operacji mogę wykonywać badania, żeby były wiarygodne? Dodam, że mam rodzinę obciążoną nowotworem złośliwym. U mojego dziadka za późno zdiagnozowany rak, zajął wszystkie narządy: trzustka, żołądek, wątroba, przełyk itd, dominuje też rak płuc.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 38 lat i bardzo proszę o interpretację wyników badań. Obie piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej z cechami włóknistej przebudowy zrębu. W piersi prawej obwodowo na godz. 9. hypoechogenne ognisko wielkości 7x4 mm o nieregularnym zarysie - do dalszej diagnostyki. Poza tym w piersi prawej na godz 7. zmiana hypoechogenna lita wielkości 13x7 mm. W piersi lewej na godz 5. zmiana hypoechogenna wielkości 12x5 mm - gęsta torbiel? . Poza tym przybrodawkowo w piersi lewej zmiana normoechogenna wielkości 9x4 mm - FA? zrazik tłuszczowy? oraz na godz 9. drobna torbiel wielkości 38 mm. Przewody mlekowe prawidłowej szerokości. W obu dołach pachowych powiększonych ani zmienionych węzłów chłonnych nie stwierdzono. Jestem po usunięciu guzów piersi prawej i lewej. Rozpoznanie histopatologiczne Makroskopowo: pierś prawa - fragment tkankowy średnicy 2 cm (A). Pierś lewa - fragment tkankowy średnicy 4 cm, na przekroju biaława tkanka (B ). Mikroskopowo: Pierś prawa - gruczolakowłókniak. Pierś lewa - fragment włóknistego podścieliska z drobnym ogniskiem gruczolistości szkliwiejącej oraz małymi torbielami apokrynowymi - mastopatia. Które zmiany zostały usunięte i poddane badaniom, skoro w piersi prawej były dwie zmiany, (jedna nie podobała się Pani radiolog)? Oceniona została jedna, na jakiej podstawie? Czy te badania wykazują coś poważnego? Jakie leczenie zastosuje onkolog do którego mam się zgłosić?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Moja mama 83 lata, miała 14 stycznia mastektomię prawej piersi z usunięciem węzłów chłonnych. Wynik histopatologiczny: Opis makroskopowy: Prawy gruczoł piersiowy z zawartością dołu pachowego o wym. 30x21x5 cm, pokryty skórą 21x15 cm. Szczyt pachy oznaczony nitką. Brodawka sutkowa spłaszczona. W KDZ skóra na obszarze dł. 3 cm wciągnięta. Bezpośrednio pod skórą naciekający ją kremowy guz o wym. 3x1,5x3 cm. Odległość od ruchowej powięzi - ok. 1,5 cm. Pozostały miąższ sutka o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. W okolicy oznaczonej nitką znaleziono węzły chłonne dł. ok. 0,5 cm. Znaleziono także stłuszczałe węzły chłonne dł. do 2 cm. A-B - guz i skóra, C - brodawka sutkowa, D - ok. zabrodawkowa, E-F - węzły chłonne szczytu pachy, G-K - pozostałe węzły chłonne. Opis mikroskopowy: Carcinoma invasivum NST G - 2. Elston-Ellis 7 (3+2+2). Guz w największym wymiarze 3 cm, nacieka skórę bez jej owrzodzenia. Nie stwierdza się zatorów w naczyniach ani naciekania pni nerwowych. Sutek poza guzem z cechami zaniku tłuszczowego. Brodawka sutkowa budowy zwykłej. Przerzuty w 3 z 11 znalezionych węzłów chłonnych (3/11). Rak przekracza torebki węzłów i nacieka okoliczną tkankę tłuszczową. pT2, pN1, ER + odczyn średni do silnego w około 80% komórek, PGR + odczyn średni do silnego w około 50% komórek. Mama ma hormonoterapię - tamoksyfen i ma w najbliższych dniach zacząć radioterapię. Proszę o wyjaśnienie tych skrótów i liczb i czy to wygląda nie najgorzej oraz co oznacza "Rak przekracza torebki węzłów i nacieka okoliczną tkankę tłuszczową". Czy możliwe jest, że mogą być już przerzuty do innych miejsc?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna była chemioterapia

    Mam 46 lat, niedawno przeszłam 2 operacje usunięcia raka piersi, jedna z wycięciem guza 2.6 cm, wycięciem węzła wartowniczego (okazał się czysty ). Druga poszerzenie marginesu dolnego (komórki rakowe). Wyniki Biopsji - Pierś tłuszczowo- gruczołowa - Na pograniczu KZ PP pierzaste zagęszczenie wlk. 25x19 mm - tu mal, mikrozwapnień, pogrubienia skóry nie stwierdzono, Birads4c Biopsja gruboigłowa Rozpoznanie: patomorfologiczne: Invasive carcinoma ( NTS). Grade 2, Estrogen Receptor ER (+), ekspresję receptora stwierdzono w 70% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (58%) Progesteron Receptor (PgR) (+), ekspresję receptora stwierdzono w 55% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (30%). HER2 Protein (-), Ki67 (+) 15-20% ogniskowo Pierwsza operacja Rozpoznanie pointrowe Carcinoma ductale invasivum mammae, pT2, Grade 2 (by Elston- Ellis). Guz średnicy 2,6 cm usunięty w całości. W wycinku z dolnej granicy specimenu obecne jest utkanie raka wewnątrzprzewodowego (DCIS) - jednego przewodu. W wycinku z miejsca odległego znaleziono 2 przewody z atopowym rozrostem nabłonka (ADH). W obrębie skóry utkania nowotworowego nie znaleziono. Miejsce pobrania: - 1 wartownik pachy prawej - 2 powartownik pachy prawej Rozpoznanie patomorfologiczne: 1,2 - Lymphonodulitis reactiva sine metastasibus Estrogen Receptor (ER) (+) Progesteron Receptor ( Pgr) (+) HER2 Protein ( 1+) Ki-67 (+) 20-25% ogniskowo Estrogen Receptor (ER ) - ekspresję receptora stwierdzono w 90% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (73%) Progesteron Receptor (PR) - ekspresję receptora stwierdzono w 90% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (50%) DRUGA OPERACJA - Poszerzenie marginesu dolnego piersi prawej. W całym badanym materiale utkania nowotworowego nie stwierdzono. W pierwszej opinii byłam skierowana oprócz operacji do radioterapii, a później leczenia 5 lat hormonalnego. Po drugiej operacji konsylium zdecydowało dodać jednak chemię 4 x AC. Usłyszałam, że mam tę chemię traktować profilaktycznie, no i że guz nie był mały, Wiem, że z lekarzami się nie dyskutuje, ale czy na pewno potrzebna była chemia, przecież ona ma też skutki uboczne. Jestem bardzo ciekawa Pani opinii, bo ja uważam z dwojga złego, że otrzymałam bardzo rzetelną opiekę medyczną z profesjonalnym podejściem do sprawy. Tylko jedno mnie zastanawia czy te wlewy okażą się z perspektywy czasu dla mnie korzystne. Lekarka zleciła 20 naświetleń, w tym jedno w znieczuleniu przy użyciu diod do rany. Równolegle z naświetlaniem piersi po 9 marca, będę przyjmowała hormony. Okres niestety pod wpływem leczenia chemią się nie zatrzymał.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie" z 11 stycznia 2016 r.   Chciałabym uzyskać informację jakie byłoby najlepsze dalsze leczenie aby uchronić się przed nawrotem choroby. Dodam, że oznaczenie HER2 mam ujemne z silną ekspresją estrogenową 80% i silną ekspresją progesteronową 50%. Ki67 wynosi 28.8%. Przeprowadzono drugą operację - zdecydowano usunąć pierś. Po wyniku okazało się, że była to dobra decyzja, ponieważ znaleziono jeszcze małe ognisko 5 mm raka wewnątrzprzewodowego G2. Lekarz powiedział, że dalsze leczenie będzie polegało na hormoterapii, ale odesłał mnie na konsultację (mam za tydzień). Myślę czy to leczenie będzie wystarczające, aby uchronić się przed wznową na drugiej piersi. Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

    więcej

  • Avatar

    Czy to był rak

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku biopsji - cd." z 24 grudnia 2015 r.   11.01.2016 - usunięcie guza sutka z harpunem. Wynik: tkanka mastopatyczna 4x3,7x2,8 cm ogniskowo z odczynem zapalnym. Proszę o sprecyzowanie - bo chciałabym wiedzieć - czy ja miałam tego RAKA czy nie?

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczne jest zastosowanie Tamoxifenu

    Mam 51 lat, jestem w okresie początku menopauzy, bez większych problemów. W dniu 05.01.2016 roku miałam zabieg tylektomii piersi prawej, bez usuwania węzłów chłonnych. Poniżej podaję moje wyniki: rozpoznanie: rak wewnatrzprzewodowy przedinwazyjny DCIS piersi prawej, G1 wg van Nuysa pTis. Usunięto fragment piersi o wymiarach 8,0 x 7,6 x x3,5 cm. oznaczony w sposób typowy bez zdjęcia RTG. Kwadrat zmieniony mastopatycznie, brak widocznych zmian ogniskowych. Opis mikroskopowy: rak przewodowy in situ o niskiej atypii, bez martwicy, ze zwapnieniami (typ sitowaty, G1). Ślad po biopsji, zmiany włóknisto - torbielowe piersi. Zmiany graniczne (columnar cell lesion - CCL). Wynik badania immunohistochemicznego (ocena dotyczy ognisk DCIS): odczyn na receptory estrogenów pozytywny (95%) w ocenionych jądrach komórkowych, odczyn na receptory progesteronu pozytywny (95%) w ocenionych jądrach komórkowych. Informacyjnie mam również guzki na tarczycy (ozn. jako koloid - biopsja w 2008r.), hormon tarczycy w normie oraz 3 mięśniaki o wymiarach 1.3-1,6. Grubość endometrium 6,7 mm. Obecnie mam niedobór żelaza (33 stan na 01.02.2016), pozostałe wyniki morfologii krwi w normie. Lekarz rodzinny zapisał mi Tardyferon 1x dz. Proszę o informację, czy konieczne jest w moim przypadku prowadzenie terapii hormonalnej i zażywanie leku (Tamoxifen 0,2).

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 35 lat, jestem po mastektomii, po chemioterapii AC -T, w trakcie herceptyny, przyjmuję również Zoladex oraz Etadron. Wyniki po BAG i po mastektomii przedstawiam poniżej. BAG: Carcinoma ductale invasivum G1 NG2 IM:5/10 HPF. Receptory: ER (+++) IS:3 PS:4 TS:7 Ekspresja silna w 80% komórek, PR (+++) IS:3 PS:4 TS:7 Ekspresja silna w 70% komórek, HER2 (++) FISH +, Ki67 (+) 40% Wynik po mastektomii: Carcinoma Infiltrans NST G2 - AB [M-8010/3] Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się - CDEFGHJ [M-09450] preparat operacyjny 13x 12 x 3,5 cm, utkanie gruczołowo- tłuszczowe, w kwadrancie górnym wewn. ognisko 2,5 cm., margines głęboki 0,5 cm. A - z guza B - guza z marg. głębokim, C - utkanie bez zmian ogniskowych kw. górny wewn., D - utkanie bez zmian ogniskowych kw. dolny wewn., E - utkanie kw. górny zewn., F - utkanie kw. dolny zewn., G - brodawka, H - okolica zabrodawkowa, J - węzeł wartowniczny pachy prawej - 1 cm. Czy zastosowane leczenie jest właściwe i wystarczające? Czy Etadron zamiast Tamoksifenu jest faktycznie wyborem optymalnym? Czy mogę przyjmować Aciprex oraz Sympramol (leki przepisane przez psychiatrę)?

    więcej

  • Avatar

    Zlecenie na protezę piersi

    Chcę zapytać onkologa czy tylko onkolog może wypisać skierowanie na protezę piersi, czy takie skierowanie również mogę uzyskać u swojego lekarza internisty?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    W 2010 roku w wieku 34 lat zdiagnozowany rak piersi lewej, inwazyjny, przewodowy. Receptory estrogenowe i progesterenowe dodatnie, Her 2 +, amplifikacja (badanie fish). Zastosowane leczenie: Amputacja piersi lewej z węzłami chłonnymi (na 25 - pięć zajętych) - 2010r. Chemioterapia - 3 x AC, 3 x Taxol ( VII-XI 2010r.), Radioterapia - grudzień 2010r. Herceptyna - styczeń 2011 do styczeń 2012 r. Hormonoterapia - tamoksifen od styczeń 2011r. W styczniu 2015 r. - rozsiew nowotworu: węzły chłonne, płuca, kości oraz podejrzana torbiel jajnika + podwyższony marker ca 125. Zastosowane leczenie: Chemioterapia 6 x CT (II-V 2015r,.) Badanie kontrolne: TK całkowita remisja (czerwiec 2015), w scyntygrafii kości niejednoznaczne zmiany w mostku. Dalsze leczenie: Zomikos, Zoladex + symex W styczniu 2016 - histerektomia brzuszna z przydatkami ze względów onkologicznych. W wyniku histopatologicznym: Macica: metastases carcinomatosae ovarii dextri probabiliter mammogenes. W jajniku prawym guzek ok. 1 cm. Po analizie badań kontrolnych: RTG płuc, USG jamy brzusznej oraz scyntygrafii lekarz podjął decyzję, że nie zmieniamy leczenia i nadal kontynuacja leczenia: zomikos + symex. Na początku się ucieszyłam, że nie będzie na razie kolejnej chemii, ale teraz po zastanowieniu mam wątpliwości czy te leki hormonalne jednak działają, bo przecież w czerwcu po zastosowanej chemii wszystko się cofnęło, torbiel na jajniku zniknęła i markery wróciły do normy, a po pół roku w jajniku pojawił się guz przerzutowy. Czy jednak nie powinno być zmienione/zmodyfikowane leczenie i np. włączone leki przeciw her2.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być zastosowana radioterapia

    Mam 35 lat. Rozpoznanie kliniczne (biopsja gruboigłowa 1 czerwiec 2015): Tu mammae dxt, ER-TS 7/8 (dodatni), PR-TS 8/8 (dodatni), HER 2: 3+ (dodatni), Ki67 - 50%. I USG (maj 2015): w piersi prawej na granicy kwadrantów górnych na godz. 12.00, pod otoczką na granicy brodawki uwidoczniono hypoechogenne, nieregularne ognisko o wym. 24x19x19 mm. Zarysy zmiany nieregularne, multilobularne. Obwodowo od tej zmiany na godz. 9.00 widoczne wyraźne poszerzenia przewodów mlecznych, dość nieregularne z widocznymi hyperechogennymi zagęszczeniami w świetle przewodów. Nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych w prawym dole pachowym. II USG (czerwiec 2015): pierś prawa - w okolicy nadbrodawkowej obszar o obniżonej echogeniczności ze zwapnieniami o nieregularnych zarysach o wym. ok. 20x25 mm - tu mal, druga zmiana na godz. 9-tej podobna o wym. ok. 10x15 mm - tu mal, zmiana dwu-, trzy-ogniskowa. Pierś lewa bez zmian podejrzanych. Węzły chłonne pachowe z cechami meta. Po czterech cyklach chemioterapii (docetaksel + herceptyna) nastąpiła bardzo ładna reemisja raka. III USG (wrzesień 2015): pierś prawa w okolicy nadbrodawkowej obszar o mieszanej echogeniczności o wymiarach 8x9 mm ze zwapnieniami, znaczna remisja poprzednio opisywanej zmiany, pozostałe zmiany niewidoczne w usg. WW chłonne pachowe odczynowe do długości 10 mm. IV USG (grudzień 2015) na godz. 12 obszar hypoechogeniczny o nieostrych obrysach 11x8 mm. W dolach pachowych pakiety stłuszczonych węzłów chłonnych. Wynik badania mikroskopowego po amputacji piersi prawej sposobem Maddena (grudzień 2015 r.): Stan po chemioterapii. Całkowita odpowiedź na leczenie systemowe. W nadesłanym do badania sutku komórek raka inwazyjnego (aktywnie rosnącego nowotworu) nie ujawniono. W pobranych wycinkach stwierdzono obecność pasmowatych obszarów włóknistej tkanki łącznej, z kolegenizacją, w których znajdują się drobne przewody z pojedynczymi ogniskami mikrozwapnień otoczone przez nacisk limfocytarny, miejscami dość obfity. Znaleziono 17 węzłów chłonnych, w żadnym z nich nie ujawniono obecności przerzutów nowotworowych, a jedynie wykładniki zaniku tłuszczowatego. Po operacji kontynuowane będzie leczenie 10-ma cyklami herceptyny oraz tamoxifenem. Proszę uprzejmie o odpowiedź na pytanie: Czy Pani zdaniem powinna być zastosowana po operacji również radioterapia?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie, rokowania

    Mam 51 lat. Przeszłam amputację podskórną piersi lewej z implantacją ekspandera oraz biopsję węzła wartowniczego. Miejsce pobrania i opis makroskopowy: 1. węzeł chłonny I o wym. 1,8x1,2 cm i węzeł chłonny II o wym. 1,0x0,8cm 2. materiał piersi lewej o wym. 12,0x14,0x2,5 cm. W okolicy granicy kwadrantów górnych widoczne szaro-białe ognisko, dobrze odgraniczone średnicy 0,7 cm. Marginesy: od górny - 3,7 cm, od dołu - 9,0 cm, od zewnątrz - 4,5 cm, od wewnątrz - 3,0 cm, głęboki - 1,5cm, od powierzchni - 0,3 cm. Na pozostałych przekrojach miąższ piersi przerośnięty szaro-białą tkanką łączną. Opis mikroskopowy: 1. węzeł chłonny I - Limphonodulitis reactiva 1/1, węzeł chłonny II - Limphonodulitis reactiva 1/1 2. brodawka - Paget disease of the nipple. Wszystkie marginesy - Sine infiltrationibus carcinomatis. Guz z zaznaczonym marginesem od skóry - carcinoma micropapillare pT1b. Margines chirurgiczny - 2mm. Wycinki z różnych miejsc - Microfoci carcinomatosi. Ductal carcinoma in situ of high nuclear grade. Wyniki badań immunohistochemicznych: Her2 "3+", Estrogen - odczyn ujemny, Progesteron - odczyn ujemny, Androgen - odczyn dodatni w 70% komórek nowotworowych, E-cadherin - odczyn dodatni, Ki67- dodatni odczyn jądrowy w 70% komórek nowotworowych, SMA - odczyn ujemny, p63 - odczyn ujemny. Proszę o interpretację tego wyniku oraz jakie leczenie zaproponowałaby mi Pani i jakie jest uzasadnienie tego leczenia? Czy wskazane jest leczenie Herceptyną oraz zastosowanie radioterapii? Proszę o informację jakie są rokowania i jakie jest ryzyko nawrotu?

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia czy operacja oszczędzająca

    Mam 34 lata. W dniu 15 stycznia 2016 r. miałam operację oszczędzającą piersi. Usunięto mi guza wielkości ok. 1,5 cm oraz węzeł wartowniczy. Dzisiaj odebrałam wyniki histopatologiczne i okazało się że cytuje "na przekrojach zmiana około1,5x1,5x1 cm, leżąca w granicach cięcia chirurgicznego, cały materiał głęboko ponacinany w wielu kierunkach aż do zmiany. Ocena granic niejednoznaczna." Na dwa wycięte węzły chłonne jeden jest zajęty. W związku z powyższym chirurg onkolog stwierdził, iż konieczne jest wycięcie pozostałych węzłów chłonnych oraz zaproponował dalszą operację oszczędzającą polegającą na poszerzeniu miejsca cięcia lub całkowite usunięcie piersi. Decyzję mam podjąć do czwartku. Rozpoznanie wstępne carcinoma invasium mammae No Special Type NHG2 (2+2+2). Obecne są ogniska carcinoma ductalae in situ G2 typus solidum et cribriformae. Immunofenotyp: ER i PR dodatnie tylko w części komórek +++/++, Ki67 odczyn nierównomierny + w 40-80% jąder komórkowych, HER2 - odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego (Score=3+). W związku z powyższym proszę mi udzielić informacji czy w moim przypadku z takim wynikiem histopatologicznym ma sens dalsza operacja oszczędzająca piersi, czy może lepiej wybrać mastektomię?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być zastosowana Herceptyna

    Mam 54 lata. W badaniu USG stwierdzono zmianę hypo o nierównych zarysach wym. 8x3 mm, węzły prawidłowe. Po biopsji mammotomicznej stwierdzono u mnie: niskozróżnicowany naciekający rak przewodowy (caricinoma ductale invasivum G-3, WHO:NOS), ogniska raka śródprzewowego (DCIS3). Inwazja naczyń limfatycznych i naczynia żylnego. Przeprowadzono operację oszczędzającą w lutym 2015. Histopatologia raka śródprzewodowego, węzeł chłonny w stanie przewlekłego, nieswoistego pobudzenia. Węzeł chłonny wartowniczy ma zwykłą budowę histologiczną. Wykonano p63 oraz SMA. ER: PS-0 IS-0 TS-0, PR: PS-0 IS-0 TS-0, Ki67 ok. 25%, Her2 odczyn dodatni w ogniskach raka in situ. Przed chemioterapią zrobiono badanie materiału z biopsji gruboigłowej dotyczące raka naciekającego i wynik w badaniu IHC: receptor ER-TS (0/8), receptor PR-TS (0/8), receptor HER2- 3+, Ki67 w około 60% kk. Dostałam 4 chemie AC i 12 Paklitaxel kilkakrotnie odraczanych z powodu neutropenii stopnia 3CTC. Lekarka oceniła tolerancję leczenia jako średnią. Skierowała mnie na radioterapię i do leczenia Herceptyną. Lekarki, które kwalifikowały do podania Herceptyny odmówiły jej podania (guz poniżej 1 cm). Moje pytanie brzmi: czy jest konieczność podania Herceptyny w przypadku rodzaju mojego inwazyjnego nowotworu? Chcę zrobić wszystko, żeby wyzdrowieć całkowicie i nie mieć, ani przerzutów, ani wznowy (a może to jest to samo). Jeżeli to tylko przepisy mnie dyskwalifikują do podania herceptyny to chciałabym, jeżeli jest to możliwe sama zrefundować swoje leczenie w ramach moich możliwości. Proszę o szczerą odpowiedź, taką jaką otrzymałby ktoś z rodziny.  

    więcej

  • Avatar

    Szkodliwość bramek magnetycznych na lotnisku

    Jestem w trakcie terapii hormonalnej (rak hormonozależny), po operacji oszczędzającej piersi prawej (10.2015) i radioterapii (20 zabiegów) zakończonej 11.12.2015 r. Mam 36 lat. Wróciłam już do pracy, a pracuję jako stewardessa w liniach lotniczych (ponad 10 lat intensywnego latania). Czy są jakiekolwiek przeciwwskazania (i jeśli tak - to gdzie/jak zdobyć takie zaświadczenie?) jeśli chodzi o regularne przechodzenie przez bramki magnetyczne na lotnisku? Czy są jakieś doniesienia na temat ewentualnego szkodliwego wpływu promieniowania na moje zdrowie w tym przypadku? Czytałam, że promieniowanie to jest minimalne, ale ja poza przechodzeniem przez bramki co najmniej dwa razy dziennie, około 5 razy w tygodniu i odbytej radioterapii, spędziłam dodatkowo wiele czasu na pokładzie samolotu przez ostatnie kilkanaście lat. Nie chciałabym na razie zmieniać pracy, ale kontrolę przy użyciu bramek można jak się dowiedziałam obejść.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być dalsze leczenie

    Mam 46 lat. Jestem po operacji oszczędzającej jednej piersi oraz limfadenektomii pachy. Rozpoznanie histopatologiczne: carcinoma NST G1 infiltrans mammae. Maksymalny wymiar raka naciekającego wynosi 21 mm. Bez cech inwazji naczyniowej i naciekania pni nerwowych. ER 2 + w 80% komórek raka TS 7/8 positive, PR 3+ w 90 % komórek raka TS 8/8 positive, HER 2 1 + ujemny, Indeks poliferacyjny Ki67 w ok. 5% komórek raka. Węzły wartownicze (4/7) maksymalny wymiar przerzutu 4 mm. Przerzuty ograniczone do węzłów chłonnych. Po wykonaniu limfadenektomii - w pozostałych węzłach chłonnych nie stwierdzono komórek rakowych. Uprzejmie proszę o informację jakie powinno być dalsze leczenie.  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Bardzo proszę o interpretacje badania USG piersi: W piersi lewej okołobrodawkowo na godz. 9.00 owalna hipoechogeniczna zmiana o policyklicznym kształcie. Gruczoły piersiowe o budowie gruczołowo - tłuszczowej, przewody mleczne nieposzerzone. Skóra niepogrubiała. Więzadła Cooperra prawidłowe. W lewym dole pachowym owalna, niejednorodna hiperechogeniczna zmiana wielkości 19x10 mm. Węzły chłonne w dołach pachowych, nad i podobojczykowe oraz przymostkowe niepowiększone. Czy to oznacza coś poważnego?

    więcej

  • Avatar

    Plamy na skórze

    Pani Doktor jestem 2 lata po leczeniu oszczędzającym + usunięcie 20 węzłów chłonnych. Kilka dni temu pojawiło mi się na prawym ramieniu i przedramieniu (operowana ręka) kilka różowych plamek. Następnego dnia pojawiło się dużo nowych różowych plamek. Początkowo wyglądały jak krostki (coś jak ospa?), jednak teraz zaczęły blednąć i nie są już wypukłe. Nie swędzą mnie, nie bolą, nie są ciepłe, nie gorączkuję. Przy pojawieniu się pierwszych plamek czułam, że zebrała mi się chłonka pod pachą (uczucie pełności). Obecnie już tego nie mam. Ramię trochę boli - tak jak przy obrzęku. Nie wiem czy może to to spowodowało powstanie plamek, ale rękę przygniotłam w czasie snu, obudziłam się ze zdrętwiałą. Ponadto miałam ostatnio dość dużo prac porządkowych w tym grabienie, zamiatanie, odkurzanie, mycie podłóg, itp. Około tydzień przed pojawieniem się tych plamek byłam na manicure (poniedziałek), w środę źle się czułam (myślałam, że to podtrucie - lekkie mdłości, brak apetytu, wieczorne dreszcze, złe samopoczucie, bez gorączki) ale po ok. 3 dniach przeszło. Ostatnie badanie USG piersi + miejsca po usuniętych węzłach miałam na początku listopada - wszystko ok - tylko obrzęk. Co to może być? Czy może to być efekt zablokowania chłonki? Czy mam to czymś smarować? Co do leków - przyjmuję letrozol. Wizytę kontrolną mam w połowie marca.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 42 lata, jestem trzy tygodnie po mastektomii. Rozpoznanie to: inwazyjny oraz in situ wieloogniskowy rak zrazikowy G2. Linie cięcia wolne od nacieku nowotworowego (minimalny margines - od powięzi poniżej 0,1 mm). Węzły chłonne bez przerzutu raka. pT2pN0. Opis makroskopowy: W obrębie zmian włóknistych lity białawy obszar o wym. 0.9x0,8x2,5 cm w odległości 0,3 cm od linii cięcia w dnie. Drugie podobne ognisko o śr. 0,9 cm zlokalizowane w dolnym zewnętrznym kwadrancie, w odległości 1,2 cm od powierzchni skóry, margines w dnie poniżej 0,1 cm. ER 80%, PR 80%, HER2 1+ odczyn negatywny, Ki67 ok. 20% (w ognikach raka in situ). E Cadhedryna - p63 + poza ogniskiem naciekania. Jakie powinno być zastosowane leczenie oraz jakie są rokowania w moim przypadku?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    W marcu 2015 r. w wieku 28 lat zdiagnozowano u mnie invasive carcinoma of the breast NST NHG2. Obecność receptorów estrogenowych jest ok 10%, receptorów progesteronowych nie wykazano. Białko HER2 - odczyn pozytywny 3+++, ekspresja antygenu Ki67 w około 20% jąder komórkowych. Przeszłam najpierw chemioterapię: 4xAC i 14 wlewów paklitaxel w tym 12 łącznie z herceptyną. W październiku przeszłam mastektomię piersi lewej z usunięciem węzłów chłonnych (zajętych 1 na 18), po operacji radioterapia 25 lampek. Obecnie przyjmuję herceptyne. Mutacje BRCA1 i BRCA2 wykluczono. Od pierwszej chemii przyjmowałam również zastrzyk zoladex celem "ochrony" jajników. Zależało mi na tym, ponieważ nie mam jeszcze dzieci, a chciałabym je posiadać. Myślałam, że tamoksifen również dostanę, ale jednak nie. Zoladex ostatni dostałam miesiąc temu, bo ponoć też już nie potrzeba, żeby go podawać. Moje pytanie brzmi czy faktycznie nie ma potrzeby, żebym przyjmowała zoladex i tamoksifen? Czy to leczenie, które zostało zastosowane wystarczy?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po raku piersi - cd.

    Kontynuacja pytania "Ciąża po raku piersi" z 12 grudnia 2015 r.   Pojawiło się u mnie jeszcze jedno pytanie. Otóż jestem w 22 tygodniu ciąży a w 15 tygodniu zaplamiłam i lekarz przepisał mi luteinę dopochwową 2x1 100 mg. W związku z tym, że jest to jakiś hormon mam pytanie czy powinnam ją jeszcze brać (mój rak był hormonozależny ER PS-4 IS-1 (40%), PGR PS-5 IS-3 (75%), HER2 1+) i czy po 20 tygodniu ta luteina coś w ogóle daje. Lekarz twierdzi, że macica twarda i było krwawienie, więc dalej przepisał mi tą luteinę i nospę. Chciałam jeszcze zapytać czy ta luteina jest bezpieczna dla mnie i czy mogę ją brać?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mam 36 lat. Pół roku temu zdiagnozowano u mnie carcinoma ductale invasium G2 DCIS focalis. Guzek miał średnicę tylko 5 mm. Margines niezmienionej tkanki nad zmianą 1,5 mm. W materiale o średnicy 1 cm znaleziono jeszcze jedną zmianę DCIS na obrzeżu pobranego materiału. Wykonano operację oszczędzającą pierś. Węzeł wartownik nie był zajęty. Receptor estrogenowy - 100%, progestreronowy 80%, Ki 67 >20%. Ekspresję błonową HER 2 oceniono na (+2), stwierdzono amplifikację genu HER-2. Otrzymałam cztery chemie AC, jestem w trakcie 20 naświetlań oraz kuracji tamoksyfenem. Dowiedziałam się, że ze względu na wielkość guza, nie otrzymam herceptyny. Czy w przypadku amplifikacji genu jest to bezpieczne? Jakie są rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Kobieta lat 59 ma raka piersi. Wycięto guzek i trzy węzły (jeden zajęty). Jest w trakcie chemii czerwonej AC (przed nią trzecia z zaleconych 4 dawek), a następnie ma dostać herceptynę (x12). Od dłuższego czasu drętwieje jej jedna noga i nieustannie bolą plecy. Leki przeciwbólowe nie bardzo pomagają. Zrobiła prywatnie rezonans odcinka lędźwiowego i znaleziono dwie zmiany po ok. 8 mm z zaleceniem dalszego badania w kierunku mts. Dostała skierowanie na scyntygrafię kości, ale dr. onkolog mówiła, żeby się nie spieszyła bo jeśli potwierdzi się przerzut to straci herceptynę. Ból jednak jest tak silny, że nie wie co ma robić i chce skonsultować z innym lekarzem. Proszę o radę - czy lepiej poczekać i przejść kurs herceptyny, czy faktycznie podjąć badania i ewentualne leczenie w kierunku raka kości? Boi się, że do końca kursu hereceptyny rak "zje jej kości".

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia

    Mam pytanie dotyczące profilaktycznej mastektomii oraz adneksektomii. Jestem po mastektomii prostej prawej piersi, (węzy czyste). Guz miał wielkość 2,2 cm, G3. Jestem nosicielka genu BRCA1 (w rodzinie od trzech pokoleń występuje rak piersi i jajnika). Pytanie bardziej brzmi o zagrożenia (skutki uboczne) profilaktycznych operacji. Mam 37 lat i od 30 lat choruje na cukrzycę insulinozależną. Nie mam oporów przed profilaktyczną mastektomią, natomiast boję się o długofalowe skutki usunięcia jajników (biorąc pod uwagę młody wiek oraz długotrwałą chorobę). Proszę jeszcze o podpowiedź, czy i jaka opieką powinnam objąć moje córki (13 i 16 lat).

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 43 lata. Rak śródprzewodowy piersi (DCIS) z mikroinwazją, G2, G3. Widoczne obszary raka śródprzewodowego typu comedocarcinoma. W ocenianych wycinkach nie stwierdzono cech inwazji naczyń (L0,V0). Marginesy histologiczne wolne od utkania raka szer. 9-20 mm. Stopień zaawansowania pT1miN0(i-) LOVORO. Brak receptorów hormonalnych, HER2 3+, Ki 67 11% Jakie powinno być zastosowane leczenie i jakie są moje rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku - cd.

    Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 3 grudnia 2015 r.   Chciałabym nawiązać do mojego poprzedniego pytania. Mam 45 lat. 30.10.2015 r. usunięto ognisko o śr. 2,5 mm najbardziej przemawiające za ogniskiem raka cewkowego pT1a. Odczyny immunohistochemiczne na obecność komórek mioepithelialnych (Actin i p63) z przyczyn mechanicznych były nieudane. Marginesy szerokie. W grudniu wykonano biopsję węzła wartowniczego, wynik: bez komórek raka. Węzeł czysty. Zastosowane leczenie to radioterapia 17 + 4. Pytania: Czy mimo braku oznaczenia receptorów mogłabym przyjmować tamoksifen? Czy rak cewkowy przemawia za takim leczeniem mimo braku oznaczenia receptorów, czy ten podtyp raka z „definicji” jest hormonozależny i można leczyć hormonoterapią? Wolałabym zabezpieczyć się.

    więcej

  • Avatar

    Zapalenie opon mózgowych a rak piersi

    Mama zachorowała na zapalenie opon mózgowych. Kilka dni temu na ręce w okolicy łokcia pojawiły się czerwone plamki, opuchnięcie, miejsce o zwiększonej ciepłocie. Dwa tyg. wcześniej narzekała na liczne "afty" w jamie ustnej. Dziś trafiła do szpitala, bo miała złe wyniki krwi (CRP - 150, OB - 40, leukocyty i dużo innych parametrów powyżej normy), silne bóle głowy, ból karku, pleców i czasową gorączkę ok. 38,2 st. nie wymiotowała, ale drażniły ją pewne rzeczy jak hałas. Czy choroba może mieć związek z przebytym rakiem piersi lewej (25lat temu) i prawej (6lat temu)? Czy zapalenie opon mózgowych może być niezwiązane z przebytym rakiem? Pobrano płyn z kręgosłupa, podczas pobierania lekarz określił jako czysty. Po analizie stwierdził zapalenie opon mózgowych, ale jeszcze nie wiadomo czy wirusowe czy bakteryjne. Mama dostała 3 antybiotyki. Mama jest po obustronnej mastektomii i usunięciu wszystkich węzłów pachowych. Ma 56 lat. Na co dzień normalnie funkcjonuje, pracuje.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG jamy brzusznej - cd.

    Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku USG jamy brzusznej" z 28 stycznia 2015 r.   Wizytę u onkologa mam dopiero 10.02. i nie mam możliwości przyśpieszenia tej wizyty. Badanie układu krzepnięcia mogę zrobić już jutro (prywatnie). Wyczytałam w ulotce, że jako skutek uboczny tamoxifenu może wystąpić zwiększenie krzepliwości krwi," zwiększenie ryzyka zakrzepicy żył głębokich." Czy mam przerwać zażywanie leku aż do terminu wizyty?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG jamy brzusznej

    Proszę o interpretację wyniku badania USG jamy brzusznej: "Wątroba niepowiększona, z prawidłowej echogeniczności miąższem, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i PŻW nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy nieposzerzony, o niepogrubianej ścianie bez złogów. Szeroki spływ żylny o wym. 19x30 mm, wskazana kontrola." Jestem po operacji, przeszłam leczenie: 4xAC, 12xpaklitaksel. Obecnie 8-my wlew herceptyny oraz pól roku zażywania tamoksifenu. Martwi mnie ten "szeroki spływ żylny". Co to jest i co to może oznaczać? Czy to może być skutek uboczny tamoksifenu? Jakie mogę zrobić dodatkowe badania?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 36 lat. Oto wyniki biopsji gruboigłowej: Naciekający rak przewodowy (NST) IIst wg. Blooma -Richardsona (c3,p2,m1) W badaniu mikroskopowym maksymalna długość tkanki nowotworowej: biopat pierwszy= 10mm i 11 mm, drugi biopat =7,5 mm IHC: E-kadheryna (+), ER pozytywny 90% intensywność 2, PR pozytywny 50% intensywnosć 2, Her-2 negatywny, Ki-67 16,6% Po tych wynikach zastosowano operację oszczędzającą piersi lewej wraz z węzłem wartowniczym. Dziś odebrałam wyniki: Naciekający Rak Przewodowy (NST) II st w skali Blooma-Richardsona. W utkaniu guza widoczne włóknienie stanowiące ok. 10% jego powierzchni. Na obrzeżu guza oraz w centralnej części widoczne pojedyncze przewody z DCIS G2 (typ lity i sitowaty). Węzeł chłonny o wymiarach 10x5x3 mm w 1/2 stwierdza się utkanie raka o morfologi jak powyżej. W pozostałych węzłach bez przerzutów raka. W marginesie: w pobranym materiale stwierdza się zmiany włóknisto-torbielowate: włóknienie, duktektazje, metaplazję apokrynową, torbiele, mikrozwapnienia. Zmiany proliferencyjne: rozrost przewodowy typowy. Ponadto ogniskowo stwierdza się obecność nafaszerowania krwotocznego. Rozrostu złośliwego nie stwierdzono. Moje pytanie: przed operacją miałam w planie radio i hormonoterapię. Czy po tych obecnych wynikach coś się zmieni, czy wszystko jest jak było? Plan leczenia był ustalony na podstawie biopsji. Dodam, mimo iż nikt tego nie bierze pod uwagę, bo inny typ nowotworu, pół roku temu miałam prawostronną hemikolektomię- rakowiak wyrostka robaczkowego

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno być zastosowane leczenie

    Mam 41 lat. Miesiąc temu miałam mastektomię i wycięte węzły chłonne (były czyste). Rak naciekający przewodowy G2, guz około 2 cm, ER - 100%, PR - 100%, HER2 - +1(wynik ujemny), ki67 - ok. 20% Chcę zapytać czy potrzebne jest dalsze leczenie. Martwię się, ponieważ onkolog kazał mi przyjść za pół roku na wizytę i nie dostałam żadnych leków, zupełnie nic.

    więcej

  • Avatar

    Jak leczyć rany na skórze po radioterapii

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi wycięcia zmiany nowotworowej bez przerzutów. Po operacji zastosowano radioterapię 25 cykle. Doznałam skutków ubocznych - zeszła skóra pod pachą. Onkolog specjalista radioterapii powiedziała, że pierwszy raz spotyka się z takim przypadkiem. Przerwałam radioterapię. Przepisano mi linomag w płynie, sudokrem, cicatridina krem (sól sodowa kwasu hialuronowego). Efekty tygodniowego stosowania tych kremów są bardzo słabe. Rana dalej boli. Proszę o pilną informację jak najszybciej wyleczyć powstałą ranę i towarzyszący ból .

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 35 lat, rozpoznanie kliniczne w czerwcu 2015 r. (biopsja gruboigłowa): Tu mammae dxt, ER-TS 7/8 (dodatni), PR-TS 8/8 (dodatni), HER 2: 3+ (dodatni), Ki67 - 50%. Wynik badania mikroskopowego po amputacji piersi prawej sposobem Maddena (grudzień 2015 r.) Stan po chemioterapii: Całkowita odpowiedź na leczenie systemowe. W nadesłanym do badania sutku komórek raka inwazyjnego (aktywnie rosnącego nowotworu) nie ujawniono. W pobranych wycinkach stwierdzono obecność pasmowatych obszarów włóknistej tkanki łącznej, z kolegenizacją, w których znajdują się drobne przewody z pojedynczymi ogniskami mikrozwapnień otoczone przez naciek limfocytarny, miejscami dość obfity. Znaleziono 17 węzłów chłonnych, w żadnym z nich nie ujawniono obecności przerzutów nowotworowych, a jedynie wykładniki zaniku tłuszczowatego. Pani Doktor, proszę o interpretację powyższego wyniku badania patomorfologicznego oraz wskazanie jak powinno wyglądać dalsze leczenie.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie, rokowania

    U mojej 74 letniej mamy niestety wykryto raka piersi. Poniżej przedstawiam opis biopsji. Rozpoznanie histopatologiczne: invasive carcinoma nst Opinia patologa: p5 nowotwór złośliwy, rak in situ nie występuje, rak inwazyjny: NST, G:2, ER 0, PR 0, Status recept HER-2: +1, Ki67 (%): 60, poliferacja nabłonka nie występuje. Cała pierś prawa wypełniona przez guz naciekający kompleks brodawka-otoczka (T4b). W dole pachowym prawym patologiczne węzły chłonne wlk. do 20 mm. Wygląd radiologiczny - zmiana o nieostrych zarysach, wymiar w mm 80, kategoria radiologiczna BIRADS: B5. Bardzo proszę o odpowiedź jakie są rokowania w wyleczeniu takiego raka i jak będzie wyglądał proces leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 50 lat. W sierpniu 2013 r. zachorowałam na raka piersi lewej T1cN0M0, po BCT i SLN. HT w trakcie. Rak hormonozależny, HER (-), G3, Ki67 - 50%. Od października 2015 r. zgłaszałam bóle kręgosłupa w odcinku piersiowym promieniujące na lewą łopatkę. Dostałam skierowanie na scyntygrafię kości - oto jej wynik: Badanie wykonano 12.10.2015 r. Po dożylnej iniekcji MDP-Tc99m. W badaniu uwidoczniono ognisko wzmożonego gromadzenia radiofaraceutyku osteotropowego w obrębie kręgosłupa na wys. Th3/4 po stronie lewej. Pozostały kościec nie wykazuje istotnej patologii gromadzenia. Obraz scyntygraficzny budzi podejrzenie proc. meta ad ossium. Dnia 05.01.2016 r. został wykonany RM, którego wynik brzmi następująco: 88.938 RM odcinka piersiowego kręgosłupa bez kontrastu i z kontrastem. Badanie MR kręgosłupa piersiowego wykonane w sekw. TSE i TIRM, w obrazach T1 i T2 zależnych oraz po podaniu środka cieniującego: Badanie wykazuje obecność patologicznej masy powodującej guzowate rozdęcie wyrostka poprzecznego lewego VTh3, o obniżonym sygnale w T1, podwyższonym w T2 i TIRM, która ulega wzmocnieniu kontrastowemu. Obraz przemawia za meta. Zmiana przechodzi na lewą nasadę łuku VTh3 i podstawy wyrostków stawowych górnego i dolnego lewego. Na wysokości zmiany nieco zwężona jest górna część otworu m-k Th3/4. Widoczne jest naciekanie przylegającego tylnego odcinka żebra 3. Po wizycie u onkologa dostałam od razu pierwszy wlew Zomikosu (następne co 4 tygodnie) oraz zmianę tabletek z Tamoksifenu na Glandex 25mg Exemestanum 1x1. Proszę powiedzieć jakie są moje rokowania? Czy leczenie zostało dobrane właściwie? Powiem jeszcze tylko, że jutro mam konsultację u ortopedy czy będzie możliwa operacja, a jeżeli nie to mam już skierowanie na radioterapię.

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie Lamettą jest wystarczające - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy leczenie Lamettą jest wystarczające" z 18 grudnia 2015 r.   Właśnie odebrałam wynik badania PET-CT, w którym jest napisane m.in.: "Klatka piersiowa - aktywne metabolicznie węzły chłonne, przednaczyniowy po stronie lewej (13x10 mm, SUV max 12,6) oraz położony w śródpiersiu węzeł 21x18 mm, SUV max. 8,5, a także kilka drobniejszych bez wzmożonego gromadzenia FDG". To jest to, co mnie zmartwiło, bo miałam nadzieję, że chemioterapia zabiła komórki nowotworowe. A dalej: "WNIOSKI: wynik badania wskazuje na obecność opisanych aktywnych metabolicznie węzłów chłonnych klatki piersiowej - zmiany "meta" procesu podstawowego. W pozostałych okolicach ciała bez cech choroby rozrostowej o wysokim gromadzeniu FDG". Co to dla mnie oznacza? Czy zmiany "meta" procesu podstawowego to po prostu komórko rakowe, które przetrwały leczenie, ale mogę wierzyć, że lametta nie pozwoli im na stworzenie guza, czy też oznacza to jednak rozwój choroby i lametta nie wystarczy? Co w takim przypadku, jakie leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 64 lata. 22 grudnia przeszłam zabieg lumpektomii piersi prawej z usunięciem węzła wartownika. Wynik biopsji gruboigłowej: Carcinoma NST G-2 invasivum mammae (B5) (luminal B ). ER (3+)100% kom. dod Total score 8/8, PgR (+3)100% kom. dod. Total score 8/8, Ki67 dodatni w ok. 50% komórek, HER-2 (+1) ujemny. Wynik badania patomorf. pooperacyjnego: Rak piersi prawej. T2N0M0. 1. Gruczoł sutkowy prawy - margines dobrodawkowy: preparat chir. o masie całk.120 g obejmujący fragment skóry o wym. 60x20 mm z fragmentem miąższu piersi o wym. 90x50x40 mm. Na przekroju gwiazdkowaty o wym 19x16x19 mm. Guz jest oddalony 19 mm od marginesu dolno-przyśrodkowego, poniżej 1 mm od marginesu górno-bocznego, 4 mm od marginesu głębokiego, 35 mm od przeciwległego do dobrodawkowego, 20 mm od dobrodawkowego, 25 mm od skóry. Rozpoznanie: Norma. Bez nacieku raka. 2. Margines przeciwny do dobrodawkowego - Fragmenty tkanki włóknisto-tłuszczowej, bez nacieku raka 3. Guz. Rozpoznanie patomorfologiczne: Carcinoma invasivum (NST) G-2 mammae. Średnica guza 19 mm. W masie guza obecne rozrosty DCIS (NG-2) typ "cribriforme" z martwicą typu "comedo". Nie stwierdzono cech angioinwazji. Guz usunięty w granicach zdrowych tkanek z minim. marginesem górno-bocznym i głęb. 4. Węzeł wartowniczy dołu pachowego - dwa fragmenty po 10 mm. Wypreparowano 2 węzły chłonne bez przerzutów raka (0/2) CK19 (-) Wczoraj byłam u onkologa z wynikiem badania patomorf. pooperacyjnego i usłyszałam, że czeka mnie radioterapia. Po kilku godzinach telefon od koordynatora leczenia, że mam zgłosić się do chemioterapeuty, a radioterapia i hormonoterapia będą prowadzone po ukończeniu chemioterapii. Czy to może małe marginesy wyciętych zdrowych tkanek są przyczyną zmiany decyzji co do leczenia? Bardzo proszę o rozwiązanie wątpliwości w sprawie dalszego leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest chemioterapia

    Mam 51 lat. Miałam wykonaną operację oszczędzającą piersi. Wyniki histopatologiczne są następujące: 1. Dwa węzły chłonne z cechami rozrostu odczynowego bez przerzutów raka (miałam pobierany węzeł wartowniczy) 2. Rak przewodowy naciekający NST G2 z ogniskami raka wewnątrzprzewodowego w sąsiedztwie raka inwazyjnego, stopień zaawansowania procesu nowotworowego pT1c. ER (+) dodatni w 100% komórek nowotworu (wynik pozytywny), PR (+) dodatni w 100% komórek nowotworu (wynik pozytywny), HER2 (1+) ujemny, Ki67 (+) dodatni w 30% komórek nowotworu 3. Opis makroskopowy: Fragment sutka o wym. 6,5 x 6 x 3,5 cm z płatem skóry 6,6 x 1 cm. na przekroju obszar włóknienia o wym. 4 x 2,5 x 5 cm., w jego obrębie żółtawe nieregularne twarde ognisko o śr. około 1,5 cm. Zalecono mi chemioterapię AC 4 razy co 3 tygodnie (Doxorubiyna+ Cyclofosfamid), następnie radioterapię i hormonoterapię. Czy chemioterapia jest konieczna w tym przypadku i właśnie taka?

    więcej

  • Avatar

    Badanie PET

    Czy badanie PET jest dla nas bezpieczne i jak często można je wykonywać ? Jestem po amputacji piersi - rak hormonozależny G3

    więcej

  • Avatar

    Badanie betaHCG

    W ramach monitorowania skuteczności (dodatkowej) terapii m.in. Vit B17, żona zrobiła badania Beta-hCG (wg Książki/sugestii dr A.Putticha) - w Diagnostyka W-w, test F-my Siemens, metodą immunochemiczną na aparacie Immunite: - 12.10.15 wynik był=4,35 mIU/ml - 16.11.15 =4,63 - 16.12.15 =5,77 Czy to jest sensowne, ma wartość diagnostyczną/do oceny stopnia remisji procesu nowotworowego? Czułość tego markera jest (chyba) duża? ...i niezależna od rodzaju/umiejscowienia raka, jego przerzutów? - marzec 2014 - Carcinoma lobulare invasivum G2, w piersi prawej (5 cm - BIRADS 5) - 6 cykli chemii, co 3 tygodnie, wg programu AC (04-08.2014) - wrzesień 2014 - usunięcie guza na nerce prawej, Carcinoma metastaticum mammogenes - poza tym przerzuty do kości (żebra, trzon Th10, trzon kości krzyżowej, w lewej kości kulszowej...) - od września 2014 - Tamoksyfen, potem Egistrozol (bo pojawiły się "incydenty" - na endometrium, zaćma); dalej - od 4.11.15 Faslodex (dotychczas 4 kursy) - od października 2014 terapia Zolendronianem - raz w miesiącu - 29.09.15 - FDG PET-CT: ...bez ognisk aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej. Zmiany przerzutowe w kośćcu nie wykazują wzmożonego metabolizmu FDG - całkowita odpowiedź metaboliczna na leczenie". - USG piersi prawej z 11.01.16: ...nieostro odgraniczone, hypoechogenne ognisko wielkości 1,1x1,9 cm, w jego sąsiedztwie, ubogoechowa gładkokonturowana zmiana ogniskowa ok. 0,9x1,6 cm

    więcej

  • Avatar

    Ból zdrowej piersi podczas chemioterapii

    Jestem po 4 x EC i 12 Taxolach. Podczas 2 ostatnich taksoli poczułam ból (rwanie) w zdrowej piersi. Wg USG z 05/2015 są w niej drobne torbiele i obszary tkanki dysplastycznej. Boję się, że ten ból może oznaczać zmiany rakowe w zdrowej piersi. Proszę o radę, opinię w tym zakresie. Mój rak to T2N1MO non luminal HER 2 positive. Mastektomia lewej piersi oraz 15 węzłów wyciętych w tym 8 zajętych. Mój chemik mówi, że mało prawdopodobne jest, że podczas chemii są przerzuty....? O czym świadczy ten ból?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam usuniętego raka razem z prawą piersią i 2 węzły chłonne. Teraz oczekuję na pierwszą chemię. Po operacji otrzymałam wynik badania anatomopatologicznego.Terminologia w nim jest bardzo zawiła i nie mam się do kogo zwrócić o przetłumaczenie mi tego na "ludzki język". Tu zacytuję dokładny opis: Opis materiału: Pierś prawa o wym. 15x9x4 cm wraz zawartością pachy. W KBD widoczny guz w największym wym. 3,0 cm, oddalony 1,3 cm od brzegu dolnego, 5,0 cm od brzegu bocznego, 4,0 cm od brzegu górnego, ok. 5,0 cm od przyśrodkowego. Guz oddalony od powięzi na ok. 0,1 cm. Powięź wydaje się przesuwać nad guzem. Na dolnym brzegu skóry KBD obecnie przecięte na pół znamię? - guz pokryty łuską rogową zabarwioną na kolor brunatny. Rozpoznanie: I - brodawka - wolna od zmian, II - guz - Naciekający rak przewodowy G3, III - guzek skóry - Rogowacenie łojotokowe, IV - węzły Ip. Przerzuty raka gruczołu piersiowego - masywne zajmujące torebkę węzła 2/10. Widoczne zatory z komórek nowotworowych w naczyniach chłonnych, V - węzły IIp - Węzeł odczynowy 1x, ER - + 80%, PR - +10%, HER 2 - (+1), ki67 - < 10%, pT2N1Mx. Tu koniec cytatu i moje pytanie: jak bardzo złośliwa jest ta odmiana raka, jakie jest prawdopodobieństwo wyleczenia lub nawrotów oraz czy jest możliwe przekazanie genetyczne komórek nowotworowych córkom? Mam 56 lat.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Moja żona (63 l.) po amputacji piersi lewej. Wynik badania histopatologicznego: Na granicy górnych kwadratów szaro-kremowych spikularny guz śr. 1 cm, położony 2 cm od skóry i 2 cm od powięzi. Poza guzem tkanka tłuszczowa bez zmian. Brodawka makroskopowa bez zmian. Zaznaczony brzeg pachowy preparatu podwiązką, makroskopowo węzłów chłonnych nie znaleziono, pobrano losowo wycinki. Nr 68838-40 - Carcinoma probabiliter lobularae in statu degenerationis mamma sin pT1bpN2a. Nr 68841-2 - Brodawka wolna od nacieku raka. Nr 68843-51 - W całości przebadanym materiale utkania chłonnego mikroskopowo nie znaleziono - I piętro pachy. Nr 68852-8 - II piętro pachy znaleziono 7 węzłów chłonnych śr. od 0,5-0,8 cm niektóre podejrzane - Metastases carcinomatis ad lymphonodulos. W 2/7 znaleziono przerzuty raka, w 1 nacieka i przekracza torebkę węzłów. Nr 68859-62 - Węzły szczytu pachy znaleziono 4 węzły chłonne śr. 0,5-0,6 cm - Metastases carcinomatis ad lymphonodulos. W 3/4 znaleziono przerzuty raka, w dwóch naciekają i przekraczają torebkę węzłów. Nr 68838, Nr 68859-62 - Reakcje immunohistochemiczne receptorów estrogenowych ER (+) w 100% komórek, receptorów progesteronowych PR (+) w 100% komórek, czynnik wzrostu Ki67 (+) w 20% komórek. Lekarz powiedział tylko, że konieczna będzie chemioterapia a nawet naświetlanie pachy. Bardzo proszę o interpretację przypadku.  

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazane jest przedłużenie leczenia Lucrinem

    Mam 36 lat. Ponad dwa lata temu przeszłam mastektomię. Rak 5 mm NST G2, Er 8/8, PGR 8/8, HER-2 (0), Ki67 8%. Węzły 0/15 - brak zatorów w naczyniach. Leczenie: Tamoksyfen i Lucrin. Przedwczoraj dostałam ostatni zastrzyk Lucrinu. Cieszę się, że już koniec, ale mam tez obawy. Czy powinnam zabiegać, aby nadal dostawać ten lek?

    więcej

  • Avatar

    Farbowanie włosów po chemioterapii

    Po chemioterapii odrosły mi siwe włosy, czy mogę je ufarbować? Ostatnią chemię otrzymałam przedwczoraj.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 34 lata. Jestem po kwadrantektomii piersi lewej z usunięciem 2 węzłów wartowniczych (czyste). Wynik histopatologiczny makroskopowo: fragment miąższu o wymiarach 13x9x2.5 cm a na przekrojach 2 promieniste guzy. I o wymiarach 1.1x0.6x0.5 cm usunięty z marginesem głębokim 13 mm a pozostałe powyżej 35 mm. II guz 0.8x0.7x0.4 cm usunięty z marginesem głębokim 5 mm, od strony godz 6 5 mm, pozostałe powyżej 30mm. Histologicznie: Rak inwazyjny, bez specjalnego typu dwuogniskowy piersi. Nottingham histologic G2 (2+3+1=6pkt). Stwierdzono cechy inwazji naczyń w sąsiedztwie guzów. RAK o naciekającym typie wzrostu. Max. średnica raka naciekającego wynosi 11 mm (ognisko1) i 8mm (ognisko2). W sąsiedztwie oraz na terenie raka naciekającego widoczne są ogniska raka wewnątrzprzewodowego, G2 i G3 o średnicy do 11 mm w najmniejszej odległości od marginesu od godz 9, 0,2 mm od strony godz 6, 3.5 od strony powięzi, pozostałe marginesy powyżej 5mm. Pani doktor powiedziała, że trzeba dociąć marginesy po stronie godz 6 i 9 bo są małe. Mam wątpliwość czy to będzie wystarczające działanie, aby zapobiec nawrotowi choroby, zwłaszcza że dalsze leczenie ma polegać na naświetlaniu. Zastanawiam się jeśli mam być drugi raz operowana to czy nie bezpieczniej byłoby amputować całej piersi i czy radioterapia wystarczy. Jakie powinnam dostać leczenie? Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Bardzo proszę o interpretacje wyników badań mojej mamy (55 lat), dużo na ten temat czytam i powiem szczerze, że niektóre informacje są sprzeczne. Bardzo proszę o szczerą odpowiedź co do rokowań. Oto wyniki biopsji gruboigłowej piersi lewej: PR (+) Reakcja immunohistochemiczna na receptory progesteronowe w komórkach nowotworowych pozytywna Allred score 8 (5+3 ); ER (+) Reakcja immunohistochemiczna na receptory estrogenowe w komórkach nowotoworowych pozytywna Allred score 7 (5+2); HER -2 (-) Reakcja immunohistochemiczna HER -2 w komórkach nowotworowych - negatywna (1+); Ki67 (+) w 5% jąder komórek nowotworowych. Mama jest po amputacji piersi oraz węzłów oto opis: Sutek lewy z tkankami miękkimi pachy. Na przekrojach na pograniczu K.G. w odległości 2,5 cm od skóry i 1,5 cm od powięzi nieostro ograniczony guz I o wym 5,0x3,0x1,5 cm poprzerastany pasmami tkanki tłuszczowej. W odległości 1,5 cm od guza I, na pograniczu K.W. w odległości 3,0 cm od skóry i 1,5 cm od powięzi spoisty, nieostro ograniczony guz II śr 0,6 cm. Pozostały sutek tłuszczowo - włóknisty zabrodawkowo z brodawkami strukturami. W piętrze dolnym pachy 12, a w górnym 18 węzłów chłonnych śr. do 1,2 cm. A/ Brodawka sutkowa B/ Guz I sutka C/ Guz II sutka D/ Poszerzone przewody E/ Sutek poza zmianami F-G/ Węzły chłonne piętra dolnego pachy H-J/ Węzły chłonne piętra górnego pachy WYNIK BADAŃ: A/ Brodawka sutkowa o prawidłowej strukturze. B/C Carcinoma lubulare invasium G-2 stage pT2(m)N1a Inwazji naczyń i nerwów nie stwierdza się D/ LCIS Hyperplasia fibroadenomatosa E/ Hyperplasia fibroadenomatosa F-G/ Carcinoma metasticum (1/12) przerzut śr. 7 mm nie naciekający poza torebkę węzła H-J/ Carcinoma metasticum (1/18) przerzut śr. 11mm nie nacieka poza torebkę węzła. Bardzo proszę o szczerą interpretacje, niestety lekarz prowadzący mówi niewiele, co wzbudza OGROMNY niepokój.

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a prepatary

    Mam 74 lata. W październiku 2015 r. miałam mastektomię lewej piersi. Rak zrazikowy naciekający, hormonozależny. Miałam wycięte 3 węzły wartownicze. Ki67 - 15%. Biorę drugi miesiąc Tamoksyfen Egis. Czuję się dobrze, ale przeczytałam, że ten lek jest niebezpieczny jeśli ma się zaćmę, a ja mam początki i oprócz tego lekarz wykrył mi na ostatniej wizycie tzw. PEX, też początki. Boję się, że Tamoksifen wpłynie bardzo źle na mój wzrok, jestem krótkowidzem (- 5). Czytałam również, że grozi mi jaskra, jeśli będę długo brała ten lek. 1. Czy w związku z tym i z moim wiekiem powinnam mieć zmieniony lek dla mojego dobra? I ewentualnie na jaki? Nie miałam chemii ani radioterapii tylko od razu Tamoksyfen. 2. Czy mogę raz na tydzień wypić np. dwa piwa. W tej sprawie zdania są podzielone i dlatego tak się dopytuję. Jedni lekarze twierdzą, że przecież to jest leczenie długoterminowe i że można, a drudzy że nie bardzo, ale nikt mi jeszcze nie odpowiedział dlaczego. Czy to chodzi o Tamoksyfen w połączeniu z alkoholem czy ogólnie szkodzi? Chociaż przez ten krótki czas, który mi pozostał chcę sobie trochę uprzyjemnić życie, a piwo bardzo lubię. A tak ogólnie wszyscy straszą. 3. Czy mogę lub nie powinnam brać takich leków i witamin: 1. Biotebal 5 mg - na włosy i paznokcie, 2. Maglek-B6, 3. Structum 500 mg na kolana, 4. Vitrum D3 forte 2000 j.m. p/osteoporozie? Innych leków nie biorę, tylko te wymienione. 4. Czy jeśli biorę Tamoksyfen-Egis mogę zażywać siemię lniane? Jem codziennie dwie łyżeczki mielonego siemienia lnianego z jogurtem. Jak czytam różne wypowiedzi na portalu Amazonek, to już sama nie wiem co można a co nie można. 5. Jakie badania powinno się robić cyklicznie i co jaki czas, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku? 6. Czy w moim wieku skutki uboczne zażywania Tamoksyfenu są większe ogólnie, czy mniejsze? I czy wszystkie kobiety tyją?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie badania kontrolne wykonywać

    W lipcu przeszłam operację oszczędzającą prawej piersi - rak in situ. Po operacji okazało się, że jest mikroinwazja, więc w sierpniu przeszłam kolejną operację - wycięcie węzłów wartowniczych. Okazały się czyste. W listopadzie skończyłam radioterapię. Kontrolnie chciałabym teraz zrobić rezonans, czy oprócz piersi powinnam jeszcze coś przebadać? Głowę? Jamę brzuszną?

    więcej

  • Avatar

    Dozwolone zabiegi rehabilitacyjne

    Wyjeżdżam za kilka dni do ośrodka rehabilitacyjnego (jest to wyjazd wypoczynkowy z możliwością skorzystania z zabiegów). Chciałabym uzyskać informację z jakich zabiegów mogę skorzystać. Jestem 4 lata po zdiagnozowaniu nowotworu złośliwego piersi. Miałam operację oszczędzającą i wycięte wszystkie węzły chłonne po stronie operowanej (był przerzut w jednym węźle i w jednym mikroprzerzut). Przeszłam chemioterapię i radioterapię. Leczenie zakończyło się w sierpniu 2012 r. Mam problemy z kręgosłupem w części szyjnej, poza tym potrzebuję zrelaksowania organizmu. Z jakich zabiegów mogę skorzystać, oprócz masażu limfatycznego, masażu perełkowego czy hydromasażu. Czy masaż membranowy na łóżku wodnym i aquavibron to bezpieczne zabiegi? Jaka powinna być temperatura kąpieli wodnych z masażerami (czy mogę korzystać z cieplejszych kąpieli bez zanurzania ręki zagrożonej obrzękiem limfatycznym)? Myślę, że takie dylematy ma większość kobiet po przebytej chorobie nowotworowej piersi? Bardzo proszę o fachową poradę. Pragnę maksymalnie i z pożytkiem dla zdrowia wykorzystać pobyt w górach.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest chemioterapia

    Mam 49 lat. Miałam przeprowadzoną mastektomię wraz z węzłem wartowniczym. Wynik: W kwadrancie dolnym zewnętrznym widoczne ognisko nacieku 27 mm (II). Makroskopowo margines dolny 25 mm, głęboki 15 mm, górny 35 mm . W kwadrancie zewnętrznym dolnym na granicy z tkankami pachy widoczne drugie ognisko średnicy do 27 mm (II). Margines dolny 55 mm, górny 70 mm, głęboki 1 mm. Histologicznie: 1. Carcinoma invasium (ductale) mammae, NST (no special type), wg. Nottingham grading system 1 (cewki 2, polimorfizm 2, mitozy 1, suma 5), pT2(2)N0. Nie stwierdza się cech angioinwazji. W wycinkach z ogniska II rak typu sitowatego naciekającego (invasive cribriform carcinoma), utkanie sitowate stanowi >75%. Układy sitowate nie wykazują obecności komórek warstwy podstawnej (SMA -/p63- ). W sąsiedztwie utkania raka naciekającego widoczne drobne obszary raka śródprzewodowego (DCIS, low grade) oraz obszary włóknienia z licznymi zwapnieniami. W wycinkach miąższu sutka poza rakiem drobne ogniska zmian typu: Usual Ductal hyperplasia (UDH) oraz columnar cell changes (CCC). Flat epithelial atypia (FEA). Metaplasia apocrinalis. Lymphonodi sine metastasibus (0/4) ( W węźle zaznaczonym nitką nie stwierdza się obecności komórek CK +) 2. 1 węzeł chłonny bez przerzutów raka (0/1). Immunohistochemicznie: ekspresję receptora estrogenowego w 70% komórek (ekspresja pozytywna) ekspresję receptora progesteronowego w 85% komórek (ekspresja pozytywna). Status HER2 ujemny (1+). Aktywność proliferacyjna mierzona ekspresją antygenu Ki67 wynosi 20%. Onkolog zaproponował terapię hormonalną , następnie po uzyskaniu informacji ode mnie, że nadal miesiączkuję złożył propozycję chemioterapii 4xAC, a następnie hormonoterapii. Mam zapytanie, czy rzeczywiście chemia w takim przypadku jest konieczna?

    więcej

  • Avatar

    Miesiączka podczas hormonoterapii

    Pani Doktor, od 16 listopada biorę tamoksyfen. Rak luminalny A, tylko hormonoterapia. Moje pytanie dotyczy krwawień. Po miesiącu od pierwszej tabletki dostałam miesiączkę, która była mniej skąpa niż zawsze. Teraz jest 17 dzień cyklu i znowu zaczęłam krwawic. Nie wiem czy to normalny objaw na początku leczenia. Nie dostałam blokady jajników, ponieważ mam 38 lat. Też wiem, że niektóre kobiety miesiączkują stosując T, ale czy tak częste krwawienia to normalny objaw, czy powinnam udać się do lekarza onkologa?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po leczeniu raka piersi

    Chciałabym dowiedzieć się po jakim czasie od zakończenia leczenia można planować zajście w ciążę. Mam 28 lat, w lutym tego roku przeszłam prawostronną mastektomię z wycięciem węzłów chłonnych (wszystkie czyste). Rak przewodowy, trojujemny, g3. Leczenie 12x paclitaxel co tydzień i 4xAC co 2 tygodnie z podaniem neulasty. Dostawałam także zoladex co miesiąc przez czas podawania chemii. Nie miałam naświetlań, badania genetyczne wykluczyły mutacje genów brca1 i brca2. Leczenie zakończyłam w połowie sierpnia, od października miesiączkuję w miarę regularnie. Guza wykryłam w trakcie karmienia piersią (w maju 2014 urodziłam pierwsze dziecko). Lekarze powiedzieli, że skoro rak nie był hormonozależny to ciąża nie ma wpływu na ewentualny nawrót. Proszę o informację ile powinnam poczekać dla dobra dziecka i swojego z zajściem w ciążę. Chciałabym najszybciej jak to możliwe postarać się o rodzeństwo dla mojego synka.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Jestem po mastektomii piersi prawej i węzła wartowniczego. Dzisiaj odebrałam wyniki badania patomofologicznego, w których mam zapis: Pierwszy guz carcinoma ductale invasivum GIII partim intraductale DCIS (high grade) typus comedo seu cribriforme. Diameter tumoris 3 cm. Infiltratio carcinomatosa telae. Cześć wewnatrzprzewodowa stanowi około 40%masy guza. Drugi guz carcinoma intraductale DCIS (high grade) cum microinvasione. Diameters tumoris 3 cm. Węzeł wartownik lymphonodulus cum metastasibus. Rozpoznanie patamorfologiczne: Badanie na obecność receptorów w jądrach komórek nowotworowych progesteronowych i estrogenowych ujemne. W pierwszym guzie białko Her2 na 3 (+) - reakcja pozytywna. Ki67 dodatnie w około 20% komórek nowotworowych. W drugim guzie białko Her2 ujemne reakcja negatywna. Ki67 dodatnie w około 10% komórek nowotworowych. Proszę o informację jak powinno wyglądać moje dalsze leczenie i jakie są moje rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Czy planowane leczenie jest prawidłowe

    Mam 38 lat. Po operacji oszczędzającej opis makroskopowy: na przekroju guz o wymiarach 1 x1 x1,4 cm, zmiana usunięta w granicy zdrowych tkanek. Naciekający rak gruczołowy NST G2, pT1c N1 (mic) M0, ER 3/8, PR 8/8, Her2 - 0. Węzeł wartowniczy podtorebkowe mikroprzerzuty maxymalny wymiar 1,5 mm. Bez wycinania węzłów chłonnych pachowych. Po zabiegu planowane leczenie 4 x AC, radioterapia i hormonoterapia. Czy planowane leczenie jest prawidłowe, czy zachowanie węzłów pachowych było dobrą decyzją i jakie są rokowania w moim przypadku

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest chemioterapia

    Moja mama (63 l.) przeszła w listopadzie mastektomię lewej piersi. Teraz mama otrzymała wyniki histopatologii i lekarz zalecił chemioterapię czerwoną oraz hormonoterapię. Jednak mama 3 lata temu miała wykrytego raka jelita, który usunięto i zastosowano chemioterapię. Wtedy mama bardzo źle ją znosiła (nie dokończyła chemioterapii). Jest też chora na nadciśnienie. W związku z tym odmówiła chemioterapii i chce brać hormony. Czy pominięcie chemioterapii bardzo obniży jej szanse na wyleczenie? Wyniki histopatologii: Nowotwór złośliwy (sutek, nie określony). Opis makroskopowy: 1. Pierś lewa o wym. 20,0x19,0x7,0 cm. W KGW widoczny guz o wzmożonej spoistości, barwy szarobiałej o wymiarach 2,1x1,8 cm. Przy brodawce widoczny jeszcze jednen guz położony od guza l w odległości 0,5 cm i średnicy 1,2 cm. 2. Węzeł wartowniczy dołu pachowego lewego. Węzeł chłonny I średnicy 1,5 cm i II średnicy 1,6 cm. Opis mikroskopowy: 1. - brodawka - Infiltrationes carcinomatosae. - marg. od góry - Sine infiltrationibus carcinomatis. - marg. od dołu - j.w. - marg. od zewn. - j.w. - marg. od wewn. - j.w. - marg. głęboki - j.w. - guz piersi I - Invasive carcinoma of no special type, grade II; pT2. Autolysis tumori. - guz piersi II - Focus carcinomatosus. - KGZ - Infiltrationes carcinomatosae. - KDZ - Sine laesionibus pathologicibus. - dodatkowy frag. materiału - j.w. 2. - węzeł chłonny I - Carcinoma metastaticum 1/1. - węzeł chłonny II - Lymphonodulitis reactiva 1/1. Wyniki badań immmunohistochemicznych: Her2 "0", Estrogen - odczyn dodatni w 90% komórek nowotworowych, Progesteron - odczyn dodatni w 80% komórek nowotworowych, Androgen - odczyn dodatni w 60% komórek nowotworowych, E-cadherin - odczyn dodatni (+++), Ki67 - dodatni odczyn jądrowy w 40% komórek nowotworowych, CK7 - odczyn dodatni (+++).  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    W marcu tego roku przeszłam operację piersi (usunięcie guza wraz z marginesem tkanki zdrowej). Wynik histopatologiczny wykazał ze był to guz liściasty o granicznej złośliwość. Cały czas byłam pod kontrolą lekarza, niestety we wrześniu tego samego roku pojawiła się kolejna zmiana w tym samym miejscu. Wykonano rezonans magnetyczny, który wykazał, że jest to zmiana łagodna i wystarczy obserwacja. Dwa tyg. po MR zmiana zaczęła szybko rosnąć i wykonano biopsję mammotomiczną. Wynik: Tumor phyllodes malignum mammae. Widoczny naciekający wzrost, rozrost elementów stromalnych bez komponenty nabłonkowej. Duża komórkowość guza. Aktywność mitotyczna guza 2-3MF /10HPF. Aktywność proliferacyjna Ki67 (oceniona immunohistochemicznie) 15-20% komórek. Po tym wyniku przeszłam kolejną operację oszczędzająca pierś. Wynik histopatologiczny: (opisany makroskopowo guz o maksymalnym wymiarze 1,3 cm to obszar, w którym oprócz świeżej blizny po biopsji mammotomicznej stwierdza się rozrost komórek fibroblastopodobnych, o niskiej aktywności mitycznej (3mitozy /110HPF / śr. pola 0,55 mm). Komórki te nie ujawniają jednoznacznych i bezspornych cech złośliwości, nie stwierdza się ich obumierania. Rozrost tych komórek ma ogniskowo charakter myksoidny a częściowo przypomina fibromatozę. Linie chirurgicznego odcięcie tkanek bez komórek tworzących opisany rozrost. Moje pytanie brzmi: czy zastosowane leczenie jest wystarczające i jak rokuje na przyszłość.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Proszę o wyjaśnienie ekspertyzy histopatologicznej: odpowiada carcinoma metaplasticum. Immunofenotyp: CK Pan +, p63 +, ER (-), PR (-). Oznaczono ekspresję białka HER2 przy użyciu zestawu HercepTEST(Dako). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score+0). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki67 w >70% jąder komórkowych. Są to wyniki mojej żony, proszę o wyjaśnienie co oznaczają te symbole, co mogę dla niej zrobić, gdzie szukać pomocy. Została skierowana przez konsylium na chemioterapie (6 cykli).

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 36 lat. 16.11.15 robiłam kontrolne usg piersi - obie czyściutkie (jak co roku, badam się regularnie). 4 dni później wyczułam spory guzek, następnego dnia usg i podejrzana zmiana około 2,2 cm. Po biopsji cienko i grubo igłowej wynik - rak naciekający bez specjalnego typu G3, (3+3+2) Er- 30%, PgR 10%, Her2 1+, KI67 70%. Jestem przed planowaną operacją odjęcia całej piersi (węzły chłonne lekko powiększone). Wiem, że dopóki nie wiadomo jak wyglądają węzły chłonne to trudno coś mówić, ale jestem trochę zagubiona...proszę o informację , czy na podstawie tych wyników można ocenić rokowania? Czy możliwe, żeby guz urósł w tak szybkim czasie, że nie wykryto go na pierwszym usg, a tydzień później tak? Wcześniej badałam się sama tak jak umiałam i nic nie wyczuwałam. W mojej rodzinie ze strony taty występuje skłonność genetyczna do nowotworów (silne mutacje BRCA1, BRCA2 (nie wiem czy pisze fachowo). Ja nie miałam robionych tych oznaczeń. Czy są one istotne w mojej sytuacji przy wyborze leczenia?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie hormonami osoby obciążonej mutacją genów

    Mam 30 lat i mutację w genie BRCA1. Po ciąży mam długie miesiączki, to znaczy 4 dni krwawienia i 6-7 dni plamień co daje razem 11 dniową miesiączkę, z tym że ostatnie dni to minimalne plamienia. Wcześniej miesiączka trwała ok. 6 dni. Lekarz zapisał mi duphaston na wyregulowanie. Mam go brać miedzy 16. a 25. dniem cyklu. Czy biorąc pod uwagę, że jestem obciążona mutacją jest on bezpieczny? Nie ukrywam, że w mojej obecnej sytuacji bardzo boję się zażywać jakichkolwiek tabletek hormonalnych.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku - cd.

    Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 20 grudnia 2015 r.   Czy w tym przypadku, skoro czeka mnie jeszcze mastektomia, nie powinnam mieć podanej chemii, bo jak dotąd nie zastosowano u mnie żadnego leczenia uzupełniającego, chociaż od rozpoznania minął miesiąc i od samego początku było wiadomo, że mam przerzuty do węzłów ? Mastektomię mam mieć dopiero 12 stycznia i zanim dostanę cokolwiek po tym zabiegu upłynie co najmniej 1,5 miesiąca. Proszę wybaczyć mi tę dociekliwość, ale boję się a onkolog w ogóle ze mną nie rozmawia, bo nie ma czasu.....Proszę mi coś podpowiedzieć, bo czas ucieka a ja nie wiem co robić....

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji - cd.

    kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku biopsji" z 30 listopada 2015 r.   Mam pytanie dotyczące moich wyników - korzystałam wcześniej z konsultacji - dostałam wyczerpującą odpowiedź, ale niestety miałam powtórzoną mammotomię, która troszkę się różni - dlatego proszę o pomoc. Przypomnę: biopsja cienkoigłowa: cellulae carcinomstosae. Mammografia: Piersi tłuszczowo-gruczołowe. W PL w rzucie KD-ych w proj. MLO jedynie miękkie zagęszczenie 10x7 mm - lokalizacyjnie może odpowiadać zmianie usg (w bac cell.carc.). Poza w/w zmianami obraz podobny jak poprzednio, w obu piersiach cieni o charakterze tu nie udaje się prześledzić. BIRADS 4a Badanie mammotomiczne: atypowe rozrosty wewnątrzprzewodowe (ADH ) oraz dużego stopnia odczyn resorpcyjno-zapalny - co chodzi? - jak mam to rozumieć? Wynik badania immunohistochemicznego: p63 (+), S100 (+), SMA (+) - co oznaczają te symbole? - proszę o wyjaśnienie. Lekarz powiedział, że nie jest źle, ale mam się zgłosić (dostałam skierowanie) do szpitala na odział. Nie wiem dlaczego, skoro podczas biopsji mammotomicznej usunięto całą zmianę.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 34 lata. Leczenie zaczęłam z dużym trójujemnym guzem piersi, bez przerzutów w węzłach. Zaordynowano 4xAC i 12xpaclitaxel. W czasie AC guz zaczął się zmniejszać, po AC miał w największym wymiarze 3 cm. Po drugim taksolu zauważyłam, że zmienił strukturę, zrobiliśmy usg, które nas trochę zwiodło, bo całość wyglądała jak rozpad i dlatego przyjęłam jeszcze dwa. Niestety guz urósł dalej i na szybko zrobiono operację. Onkolog proponuje pooperacyjnie 4x CMF albo przejście od razu do radio, skonsultowany profesor proponuje 3-4xFAC (ile tam tej dawki A zostało po 4AC). I szczerze mówiąc nie wiem co robić dalej. Obawiam się, że znowu nie trafimy z chemią, a po nietrafionym taksolu guz rósł mega szybko. AC niby działała, więc teoretycznie FAC byłby bezpieczniejszy. Ale profesor wspomniał, że ponieważ przy biopsji wyszedł rak gruczołowy, a przy histpacie metaplastyczny, tzn. że czerwona chemia wybiła część raka, a ta metaplastyczna się ostała. Czyli wychodziłoby na to, że na nią to AC nie podziałało. Bardzo proszę o sugestię jakie postępowanie byłoby właściwe. Oto moje wyniki: Na przekroju w obfitej tkance mastopatycznej (m) na pograniczu kwadrantów górnych, dobrze odgraniczony kremowy guz 6x4x4.5 cm, położony tuż nad powięzią (tusz). 0,1cm pod skórą, makroskopowo bez naciekania skóry. Guz w największym wymiarze 6 cm o utkaniu raka metaplastycznego z różnicowaniem wrzecionowatokomórkowym oraz meneschymalnym, z obecnością pól o utkaniu niedojrzałej chrząstki - uszkodzenia małego i średniego stopnia. Martwica ok. 20% masy guza. Na obwodzie guza komponent CDIS z cechami uszkodzenia średniego stopnia. Nowotwór nie nacieka skóry ani powięzi. Zbadano 17 odczynowych węzłów pachy. a(III) - 0/1, b(II) - 0/2, c(I) - 0/14 BGI sprzed leczenia: Naciekający rak gruczołowy sutka (G-2), ER (-), PR (-), HER2 + dwuznaczny, fish ujemny; Ki67 - 75%

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 43 lata. Chciałabym prosić o radę w sprawie mojego leczenia. W dniu 24 listopada miałam przeprowadzony zabieg kwadrantektomii piersi lewej bez biopsji węzła wartowniczego. Przepisałam cały wynik, który otrzymałam: Opis makroskopowy: Fragment miąższu sutka o wym. 6x6x2 cm wraz z fragmentem skóry o śr. 3.5 cm. Na przekrojach obecny jest lity, gronowy guz o rozprężającym marginesie wzrostu o wymiarach 1.5x1x0,8 cm. Odległość od skóry wynosi 3 cm. Odległość od płaszczyzny przeciwległej do powierzchni skóry 2 cm. Odległość od płaszczyzny oznaczonej dwiema nitkami wynosi 0,6 cm. Odległość od płaszczyzny oznaczonej trzema nitkami wynosi 2,5 cm. Odległość od płaszczyzny oznaczonej jedną nitką wynosi 0,8 cm. Odległość od płaszczyzny przeciwległej do oznaczonej trzema nitkami wynosi 1 cm. ROZPOZNANIE HISTOPATOLOGICZNE: CARCINOMA DUCTALE IN SITU MAMMAE NG-1 Maksymalny wymiar ogniska raka mierzony w preparacie mikroskopowym wynosi 13 mm. Bez cech naciekania podścieliska. Minimalne marginesy chirurgiczne: od strony zaznaczonej 2 nitkami 6 mm, od strony zaznaczonej 1 nitką 6 mm. Pozostałe marginesy jak w opisie makroskopowym. pTis, Van Nuys prognostic Index - 6 p. Wymiar guza - 1p, Grading -1 p, Wiek - 2 p, Marginesy - 2 p. Lekarz onkolog zaproponował uzupełniającą radioterapię. W lipcu z obszaru położonego obok tej obecnej zmiany wycięto zmianę łagodną z jednym ogniskiem ADH. Nie zostały oznaczone receptory zmiany nowotworowej. Proszę o radę, czy w moim przypadku niezbędna i korzystna będzie radioterapia oraz czy mogę się spodziewać hormonoterapii.

    więcej

  • Avatar

    Witamina C lewoskrętna w czasie chemioterapii

    Jestem w trakcie chemioterapii (chemia czerwona). Mam objawy grypowe i bóle kości. Czy w tym czasie mogę przyjmować witaminę C (sproszkowaną, lewoskrętną, łyżeczka dziennie rozpuszczona w letniej wodzie)? Zastanawiam się, czy to nie osłabia działania chemii.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku mammografii

    Opis mammografii: Stan po zagruczołowym wszczepieniu implantów. Protezy bez cech uszkodzenia. Sutki gruczołowo-tłuszczowe. Sutek prawy bez zmian ogniskowych podejrzanych. W sutku lewym w KGZ obszar mikrozwapnień 40 mm, w USG Birads 4C, w KDZ guzek 12 mm Birads 6. Czy można stwierdzić w mammografii skalę Birads 6 bez wykonania biopsii? Czy guz w kwadrancie górnym na godz 15. może łączyć się z kwandrantem dolnym godz18? Czy może to być ten sam guz?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 46 lat. Ognisko I: Rak przewodowy naciekający NG3, IM 6/10 HPF, ogniska DCIS typu sitowatego, litego i z martwicą typu comedo, ognisko śr. 2 cm. Ognisko II: Rak przewodowy naciekający NG3, IM 6/10 HPF, ogniska DCIS typu sitowatego, litego i z martwicą typu comedo, ognisko śr. 1 cm. Skóra z nad ogniska: naciek nie dochodzi do skóry, marg. górny ognisk nowotworowych nie znaleziono, marg. dolny ognisko DCIS typu litego high grade, marg. przyśrodkowy ognisko DCIS typu litego, marg. boczny Fibrosclerosis, ognisk nowotworowych nie znaleziono, marg. głęboki spod zmiany I Fibrosclerosis, marg. głęboki spod zmiany II DCIS typu comedo. Węzły chłonne: (14) węzłów chłonnych w tym (4) z przerzutem raka, przekraczanie torebki węzła. Szczyt pachy: (2) węzły chłonne bez przerzutów. ER (+) 7; PGR (+) 7; HER2 (0) negatywny w skali 0 do +3; ki67mniej niż 10% Poproszę o interpretację mojego wyniku po operacji, ewentualne propozycje co dalej i rokowania.

    więcej

  • Avatar

    Czy leczenie Lamettą jest wystarczające

    Mam 57 lat. W 2009 roku miałam operację oszczędzającą lewej piersi, później chemioterapię i radioterapię, przez 5 lat brałam tamoxifen. W 2015 roku na skórze operowanej wcześniej piersi pojawiły się zmiany, w wycinku znaleziono komórki nowotworowe (ER 100%, PGR- 40%, KI-67 10%, brak amplifikacji genu HER2), natomiast USG piersi i mammografia nie wykazały żadnych podejrzanych zmian. Dostałam 6 wlewów chemioterapii (docetetaxel), a potem była mastektomia. W wyniku hist-pat po operacji wyczytałam, że w piersi znaleziono guz ok. 2,5 cm, który był położony bezpośrednio pod skórą. Dalej w wyniku mikroskopowym: stan po chemioterapii: komórkowość 10%, wieloogniskowość: nie, naciekanie skóry bez owrzodzenia, marginesy (1,3 cm) wolne od nacieku, w podścielisku rozproszone komórki raka z cechami uszkodzenia dużego stopnia po leczeniu, miejscami obecne komórki raka w polach śluzowych. Dostałam lamettę - i tyle. Moje pytania - czy to wystarczające leczenie? I jak to możliwe, że 2,5 centymetrowego guza leżącego tuż pod skórą nie wykazała ani mammografia, ani usg? I czy stwierdzenie w wyniku hist-pat "miejscami komórki raka w polach śluzowych" oznacza, że te komórki nie zostały uszkodzone przez chemię? Czy to właśnie lametta może je zniszczyć? I czy lametta może zniszczyć inne ewentualne ogniska (przerzuty) raka? Jakie są moje rokowania - czy mam szanse na tzw. "wieloletnie przeżycie"?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku PET

    Dzisiaj odebrałam wynik badania PET. Cel badania: weryfikacja rozsiewu do kośćca. Cytuję część opisu która mnie zaniepokoiła: Układ kostno-stawowy: Bez uchwytnych ognisk patologicznej aktywności znacznika typowych dla procesu npl z wysokim metabolizmem glukozy. W obrębie krętarza większego kości udowej widoczne ognisko sklerotyczne, nieme metabolicznie wielk. ok. 9 mm o niejednoznacznym charakterze - wyspa kostna? meta? Martwię się właśnie tym fragmentem opisu - jak to interpretować? Na końcu całego wyniku jest napisane: Wnioski : Bez uchwytnych ognisk patologicznej aktywności znacznika typowych dla procesu npl z wysokim metabolizmem glukozy. Ognisko sklerotyczne w lewej kości udowej bez cech pobudzenia metabolicznego. Badanie PET miałam wykonane 1 mieś. po zakończeniu 12 wlewów taksanów (wcześniej 4 x AC). Obecnie biorę Herceptynę i Tamoxifen. Martwię się czy to nie jest przerzut "uśpiony" przez działanie chemii. Po jakim czasie mogę zrobić powtórne badanie PET? Czy badanie PET zbyt często robione nie jest czynnikiem pobudzającym komórki raka do wzrostu? Tego też się boję.....  

    więcej

  • Avatar

    Wzrastający poziom markera CA 15.3 - cd.

    Kontynuacja pytania "Wzrastający poziom markera CA 15.3" z 12 grudnia 2015 r.   Mama z wynikiem ca153 (wzrost) zwróciła się do swojego onkologa. Bez wykonywania dodatkowych badań, wyłącznie na podstawie wzrostu w/w markera (nie ma innych dolegliwosci, stan zdrowia bez zmiany) lekarz prowadzacy zleca podanie chemii uzasadniając wzrost markera jako zdecydowane pogorszenie się stanu zdrowia. Z odpowiedzi od Państwa wynika, że ocena pogorszenia się stanu zdrowia (i włączenie chemii) nie może się odbyć wyłącznie przez odczyt (wzrost) markera.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy powinno być zastosowane leczenie - cd." z 10 grudnia 2015 r.   Pani Doktor, byłam dziś w CO. Uzyskałam wynik receptorów brzmi on: " badanie IHC niemiarodajne". Wynik badania co do guza został dokładnie przepisany. Lekarz określił, że podczas pierwszego badania, którego wynik napisałam w pierwszym pytaniu cytuje: "materiał został za grubo pocięty i sam guz nie został zbadany. Dlatego badanie poszło do ponownej weryfikacji". Ale tego drugiego wyniku już na piśmie nie mam, bo lekarz powiedział cytuje: "patolodzy dali nam znać, że tam wszystko jest w porządku tzn. w guzie powstał proces nowotworzenia taki stan przedrakowy". Ksero całej dokumentacji na złożony przeze mnie wniosek dziś odebrałam i nie ma w niej nic oprócz zleconych badań przy diagnostyce raka i badania napisanego w pierwszym pytaniu. Pozdrawiam i proszę o radę jak dalej postępować.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być zastosowana hormonoterapia - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy powinna być zastosowana hormonoterapia" z 1 grudnia 2015 r.   Czy Pani Doktor przepisałaby mi hormonoterapie? Jakie jest Pani zdanie na ten temat? Podobno niedawno zmieniły się zalecenia i powinnam brać hormony. Drugie pytanie to czy "szansę na życie po upływie 10 lat" to znaczy, że aż ponad 90% kobiet jest po 10 latach wyleczonych?

    więcej

  • Avatar

    Wzrastający poziom markera CA 15.3

    Mama jest 9 lat po amputacji piersi - był to nowotwór hormonozależny. Podano wówczas tamoxifen (przyjmowała 5 lat) i 3 chemie. Jesienią, w związku z bólami kręgosłupa (złamany 2 lata temu w wyniku upadku z drabiny) wykonano badanie PET - podejrzane liczne zmiany o charakterze złośliwym, przerzut do kości. Na dzień dzisiejszy mama została poddana jednej radioterapii - ból się zmniejszył. Otrzymuje wlew acidum zoledronicum 4 mg, sorbifer tabletki, marrifen 50 plastry p/bólowo. W okresie postawienia diagnozy marker był w normie. Dalej rozpoczęto podawanie hormonu i marker ciągle rośnie, 4 tygodnie temu ca15.3 - 172, aktualnie - 300. Moje pytanie: o czym świadczy wzrost, czy o błędnie prowadzonym leczeniu, zlej reakcji na hormony? Mama ma też chorobę zwyrodnieniową stawów, która aktualnie nie jest leczona. Nie jestem przekonana też o prawidłowości opisu PET - nie ma tam mowy o złamaniu kręgosłupa. Z tego co ustaliłam kontrast gromadzi się w miejscach chorobowo zmienionych. Czy może być to np. miejsce po złamaniu czy zwyrodnienie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 38 lat. Miesiąc, temu założono mi zieloną kartę z powodu dużego i bolesnego stwardnienia w piersi wielkości 4 cm, po badaniach okazało się, że to dysplazja, ale obok podczas badania usg pani doktor znalazła guzek z naciekiem, zrobiono mi biopsję cienkoiglową dysplazji i gruboigłową tego guzka. Dziś odebrałam wyniki. WYNIK USG: sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej. Obustronnie w dolnych kwadrantach obszary obniżonej echogeniczności - raczej dysplastyczne. BIRADS 3 do kontroli usg za 6 i 12 miesięcy. Pojedyncze łagodne zwapnienia w SL. W kdz. SP guzek z wyraźnym unaczynieniem o wym. 7x4 mm. BIRADS 4A - do CB. Doły pachowe bez patologicznie powiększonych węzłów chłonnych. WYNIK BIOPSJI DYSPLAZJI: CB guza piersi prawej. Dysplasia benigna (praecipue fibrosis) mammae. Kategoria B2. WYNIK BIOPSJI GRUBOIGŁOWEJ GUZKA: CB guzka piersi prawej BIRADS 4a. Utkanie tłuszczowo-gruczołowe piersi z włóknistym podścieliskiem. Dziś po miesięcznym oczekiwaniu na wyniki badań, pan doktor wręczył mi badania i powiedział tylko, że widzimy się za pół roku, a ja nie mam zielonego pojęcia co mi jest. Czy udać się gdzieś indziej na konsultacje? Czy ten guzek powinien być usunięty? Czy w ogóle powinnam podjąć jakieś leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Exacyl a rak hormonozależny

    W 2009 r. w wieku 45 lat zachorowałam na inwazyjnego raka piersi lewej (G2, ER=100%, PgR=100%, HER2 = 1+, bez stwierdzonych przerzutów do węzłów, zaawansowanie IIA). Przeszłam leczenie oszczędzające, chemioterapię, radioterapię i 5,5 roku terapii tamoksifenem. Po tym czasie po konsultacjach z onkologami w lipcu br. leczenie zakończyło się. Do czasu diagnozy miesiączkowałam regularnie, podczas brania tamoksifenu nieregularnie (ostatnie kilkanaście miesięcy wcale). Ginekolog uprzedził mnie, że po zaprzestaniu hormonoterapii miesiączka prawdopodobnie powróci. I tak się stało, z tym, że miesiączki stały się gwałtowne i obfite, co wcześniej się nie zdarzało. W czasie ostatniej wizyty ginekolog przepisał mi tabletki Exacyl na zmniejszenie intensywności okresu (do czasu jego ustabilizowania się). Mój onkolog prowadzący przestrzegał mnie, że ginekolodzy czasem nieświadomie przepisują pacjentkom z rakiem piersi w wywiadzie leki zawierające hormony. Wiem, że takich leków nawet w postaci ziołowej nie wolno mi przyjmować. Przeczytałam ulotkę Exacylu, lecz niewiele z niej rozumiem. Moje pytanie brzmi: Czy Exacyl jest dla mnie bezpiecznym lekiem?

    więcej

  • Avatar

    Ciąża po raku piersi

    Mam 38 lat i jestem obecnie w ciąży. 9 lat temu miałam raka piersi i przeszłam mastektomię radykalną, chemioterapię oraz pięć lat brałam tamoxyfen i zoladex. Obecnie jestem pod kontrolą Poradni Genetycznej (ze względu na wiek zachorowania - 29 lat, mutacji żadnego genu nie stwierdzono), gdzie mam raz do roku robione badania kontrolne. W tym roku z uwagi na ciążę miałam tam zrobione badanie ginekologiczne i mam mieć usg piersi, gdyż mammografii nie mogę mieć, a markery podobno też robić bez sensu, bo są niemiarodajne (tak powiedziała Pani Doktor). Moje pytanie brzmi: czy podczas ciąży mam chodzić tylko do ginekologa, który prowadzi moją ciążę, czy jeszcze do jakiegoś specjalisty, i jakie badania powinnam mieć wykonywane?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno być zastosowane leczenie - cd.

    Kontynuacja pytania "Czy powinno być zastosowane leczenie" z 7 grudnia 2015 r.   Pani Doktor, lekarz dał mi wynik i powiedział, że to koniec leczenia. Dla mnie też ten wynik jest niejasny, dlatego szukam pomocy. Czy skonsultować to z innym ośrodkiem i lekarzem?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Chciałam zapytać o interpretację wyniku badania USG, a brzmi on następująco: "Uwidoczniono sutki o utkaniu gruczołowym z niewielką ilością tkanki tłuszczowej. Obustronnie nieliczne torbiele proste do 3 mm. W SP na godz 11, na granic z otoczką brodawki nieco nieregularne ognisko hypoechogenne z hyperechogennym centrum. Zmiana długości 9 mm może odpowiadać wewnątrzsutkowemu węzłowi chłonnemu. Do kontroli za 3 miesiące. Przewody mlekowe nieposzerzone, węzły chłonne okolic pachowych w prawidłowo zachowanej strukturze". Czy jest się czym martwić? Dodam, że mam 25 lat. Pani wykonująca USG, powiedziała, że nie chce od razu wysyłać mnie na biopsję.

    więcej

  • Avatar

    Owrzodzenie piersi

    U mojej siostry (33 lata) w ubiegłym roku zdiagnozowano raka piersi z przerzutami do kości. Przeszła do tego czasu chemioterapię i radioterapię. Prowadząca ją Pani doktor nie podjęła decyzji o amputacji piersi, ponieważ guz został późno wykryty i miał ok. 7 cm. Wtedy mówiono na nią "pacjentka nieoperacyjna". Około miesiąc temu, przy wizycie w szpitalu, na którą stawia się raz w miesiącu w celu podania kwasu, zwróciła się z pewnym problemem. Chora pierś stała się bardzo owrzodzona i żadne maści ani leki nie pomagały, każda zmiana opatrunku to kolejne łzy i ból, gdyż wszystko odrywało się razem ze strupami i gazikami. Lekarka prowadząca załatwiła jej konsultację z samym profesorem, który po obejrzeniu piersi stwierdził, że podejmie się plastyki tej piersi z przeszczepem skóry z brzucha. Kiedy moja siostra trafiła już na oddział, następnego dnia miała mieć wykonywany ten zabieg. Nazajutrz przyszedł inny lekarz i oznajmił jej, że pierś będzie usunięta. Czy to oznacza, że guz musiał się zmniejszyć? Czy dobrą decyzję podjęli lekarze ? Dlaczego w takim razie nie miała tej operacji wcześniej? Bardzo się boimy, że nie zapoznali się do końca z jej dokumentacją medyczną, że są przerzuty, a słyszałam, że przerzuty wykluczają odjęcie piersi.

    więcej

  • Avatar

    Opuchnięcie na szyi

    Mam pytanie dotyczące węzła chłonnego szyjnego, lewa strona (odczucia jak przy powiększonym migdałku). Od kilku dni czuję z boku pod żuchwą lekkie opuchniecie. Wczoraj zaczęła mnie ta strona ciągnąć i szyja jakby była spuchnięta. Jak naprężyłam szyję to była widoczna ciągła jakby pogrubiona żyła. Dzisiaj miałam uczucie ciągnięcia. We wrześniu na początku przeszłam mastektomię piersi prawej wraz z węzłami. Jestem w badaniach klinicznych, przed operacją wraz docetakselem dostawałam lek biopodobną herceptynę (4 cykle) i FEC + herceptyna (4 cykle). Następnie operacja. Histopatologia nie wykazała komórek nowotworowych guza a na 15 węzłów chłonnych tylko w jednym były śladowe cechy regresji. Jestem już po radioterapii i mam aplikowaną herceptynę (10 cykli). Wzięłam już 4 cykle. Czuję się dobrze, ale martwi mnie ten węzeł szyjny. A może to nie węzeł? Jestem niezależna hormonalnie, a HER2 (+++), podejrzenie było raka zapalnego. Czy w czasie brania herceptyny może to być przerzut? Czy mam się martwić?

    więcej

  • Avatar

    Rezygnacja z chemioterapii

    Jestem po operacji oszczędzającej prawej piersi (15 listopada br.) - mam 68 lat. Wynik - mikroskopowo: carcinoma ductale mammae grade 2 (D,E). W otoczeniu guza rozrosty wewnątrzprzewodowe typu ductal carcinoma in situ, high grade (DCIS, postać lita raka wewnątrzprzewodowego. Nie stwierdzono zatorów z komórek raka w naczyniach limfatycznych. Wszystkie linie cięcia wolne od nowotworu. W wycinkach poza guzem ogniska rozrostów wewnątrzprzewodowych typu atypical ductal hyperplasia (ADH) (F,G). Wszystkie badane węzły chłonne wolne od przerzutów raka (0/10) pT1bNOMx; RE - TS = 8/8 pozytywny, odczyn na 3+ obecny w 100% komórek guza; RP - TS = 0/8 negatywny; Her2 3+ dodatni; Ki67 pozytywny w 25% komórek guza. Zaproponowano mi radioterapię plus hormonoterapię oraz chemioterapię plus transtuzumab plus ewent. leczenie bisfosfonianami. Zgodziłam się na radioterapię i hormony, na chemię i całą resztę - nie. Dodam, że dwa lata temu przeszłam operację raka ślinianki podżuchwowej + radioterapia. Moje pytanie brzmi: czy dobrze robię rezygnując z chemii? Moje dwie koleżanki przez to przeszły, jak to określały "piekło", skutki uboczne zostały do dzisiaj (po dwóch latach), gdyby wiedziały - to by się nie zdecydowały. Może to zabrzmi dziwnie, ale dla mnie ważna jest bardzo jakość życia, a nie wydłużenie życia o kilka - kilkanaście miesięcy. Tylko jakim kosztem!!! Prosiłam w klinice przed operacją o podwójną mastektomię, ale to podobno niemożliwe. Jednak na raka piersi zmarła siostra mojego taty i córka jego brata.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinno być zastosowane leczenie

    Mam 35 lat. Badanie USG: W piersi lewej na godz 9. widoczna zmiana ogniskowa hypoechogeniczna o orientacyjnych wymiarach 19/10/11 mm, o nierównych spikularnych zarysach - zmiana najpewniej o charakterze ca. Biopsja cienkoigłowa: Rozpoznanie kliniczne - Cellulae Carcinomarosae Mammografia i USG w Centrum Onkologii potwierdzające nowotwór złośliwy. Operacja oszczędzająca z biopsją węzła wartownika. Wynik badania histopatologia: MATERIAŁ 1) Fragment piersi prawej po lokalizacji. TU JEST BŁĄD BO OPEROWANA BYŁA LEWA PIERŚ. 2) Węzeł wartowniczy. 3) Węzeł wartowniczy pachy lewej II. Wynik makroskopowy: 1) Fragment miąższu piersi o wymiarach 4,6/4,4/2,2 cm, oznaczony nitkami, kotwicą. Na przekrojach o zwiększonej spoistości guz o wymiarach 0,7/0,7/1,5 cm, nieostro odgraniczony, barwy kremowej, palpacyjnie spoisty. Marginesy guza: - od trzech nitek (powięź) do oceny mikroskopowej (tusz zielony). - od dwóch nitek (brodawka) 2cm (tusz czerwony). - od jednej nitki (obojczyk) 1,5 cm (tusz niebieski). Pozostałe marginesy powyżej 1 cm. Pobrano wycinki: 1-2 jeden przekrój 3-4 jeden przekrój 5-6 jeden przekrój 7-8 jeden przekrój 2) jeden węzeł chłonny średnicy 1,1 cm. 1,2 cm. 3) trzy węzły chłonne długości do 2,7 cm. 1-3 jeden węzeł chłonny. 4- jeden węzeł chłonny. 5- jeden węzeł chłonny. Wynik mikroskopowy: Bct z pobraniem węzła wartowniczego. W preparacie nie znaleziono utkania raka inwazyjnego. Wokół loży po wcześniejszej biopsji (?) widoczne są ogniska lobular neosplasia (LN) - najwęższy margines od strony powięzi - 0.3 cm oraz ogniska hyperplazji przewodowej (UDH), poza tym pola łagodnej dysplazji. 3 węzły chłonne bez przerzutów raka. Jak rozumieć ten wynik? Czy powinno być zastosowane jakieś leczenie?  

    więcej

  • Avatar

    Czy drenaż limfatyczny nie zaszkodzi

    Pani doktor, mam następujące pytanie: usunięto mi 2 dni temu guza z piersi oraz wszystkie węzły chłonne. Zaaplikowano mi po zabiegu drenaż limfatyczny ....czy w sytuacji tej, kiedy węzły były zajęte drenaż limfatyczny nie spowoduje rozsiania komórek nowotworowych?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam 53 lata, jestem po operacji oszczędzającej lewej piersi - rak przewodowy inwazyjny G1, guz o średnicy 7 mm, hormonozależny, Ki67- 15%, HER2 - (++), węzeł wartowniczy usunięty czysty. Zaproponowano mi 4 AC co 3 tygodnie, radioterapię i hormonoterapię. Odnośnie herceptyny decyzja miała być uzależniona od wyniku FISH (wyszedł dodatni). Jakie są moje rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku mammografii

    Mastektomię lewej piersi miałam w 2012 roku. Dziś miałam mammografię. Lekarz powiedział, że wszystko dobrze, ale opis mnie niepokoi. "Na tle inwolucyjnego utkania prawej piersi widoczne są zagęszczenia odpowiadające znamionom włóknistym i tkance gruczołowej (włókniaki chyba nie groźne?). W kwadracie górno-bocznym okrągły cień średnicy 7 mm" ( to mnie troszkę niepokoi). Czy warto się udać do innego lekarza na konsultacje z tym wynikiem?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie, rokowania

    Moja mama lat 66, 10 listopada przeszła mastektomię lewej piersi, usunięto jej też węzły pachowe. Wczoraj odebrałyśmy wynik badania. Opis brzmi: rak przewodowy naciekający (NTS) G3 z dużym obszarem martwicy i ogniskami metaplazji płaskonabłonkowej. Nowotwór nacieka osłonki nerwów. Komórki raka obecne w świetle naczyń. Węzły chłonne pachy - 10 węzłów, w 5 obecne przerzuty raka przekraczające torebki węzłów. Węzły szczytu pachy - 4 węzły, we wszystkich obecne są przerzuty raka przekraczające torebki węzłów; pT2pN1biii; ER-TS 8/8 (dodatnie); PR-TS8/8 (dodatnie), HER2 :0 (ujemne), Ki67 - 40%, E-cadherin (+). W badaniu makroskopowym opis przedstawia się następująco: W sutku guz 25x20 mm, oddalony od skóry 2,5 cm, od podstawy 1,5 cm, pozostałe marginesy szerokie. Utkanie poza guzem tłuszczowe. Co oznacza ten wynik, jakie dalsze leczenie należy zastosować i jakie są rokowania na wyzdrowienie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 45 lat. 30. 10.2015 r. usunięto gruczolaka z piersi prawej. Przed operacją były wykonane 2 USG i mammografia (ostatnie USG w dniu operacji – kotwica). Wcześniej biopsja cienkoiglowa wykazała zmianę łagodną 15 mm. Po operacji (dwa wycinki –guz wycinany i tkanka). Wyniki histopatologii potwierdziły, że guzek wycinany to zmiana łagodna, ale w tkance „zdrowej” znaleziono raka cewkowego. Oto wyniki: A. Fibroadenoma hyalinisans mammea. W terenie gruczolaka ogniska o utkaniu adenosis scerosans. Usunięcie wydaje się całkowite. B. W części centralnej zbadanego miąższu sutka znaleziono ognisko śr. 2,5 mm z desmoplastycznym podścieliskiem, w którym widoczne są wtopienia cewy gruczołowe z cechami atypii małego stopnia, bez widocznych komórek mioepithelialnych, z pojedynczą figurą podziału – najbardziej przemawiające za ogniskiem raka cewkowego (pT1a). Ognisko to zlokalizowane jest w pobliżu przewodu o poszerzonym świetle, wyssanego spłaszczonym nabłonkiem. Odczyny immunohistochemiczne na obecność komórek mioepithelialnych (Actin i p63) z przyczyn mechanicznych nieudane. Marginesy szerokie. Materiał zbadano w całości w 2 rzutach pobranych wycinków. Na połowę grudnia zaplanowana operacja biopsja węzła wartownikczego. Pytania: Czy zmiana 2,5 mm jest niewidoczna w badaniu USG i mammografii? Czy badanie MRI jest dokładniejsze? Dlaczego w opisie badania nie ma oznaczonych PR, HER2 itp. Czy przy tego rodzaju raku nie oznacza się tych receptorów? Co to oznacza „z przyczyn mechanicznych nieudane”? Jakie są rokowania przy raku cewkowym, czy powinnam zdecydować się na mastektomię z uwagi na duże ryzyko wystąpienia raka ponownie lub możliwości ognisk raka już teraz. Obecnie wykrycie przypadkowe. Czy jeżeli nie będzie przerzutów do węzłów to leczenie to hormonoterapia?  

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Kontynuacja pytania "Ból stawów i kręgosłupa" z 23 czerwca 2015 r.   Odpowiadam na pytanie z dnia 16 czerwca: ER (+++) w ok. 80% komórek neo.IS 3 PS 5 TS 8 /status dodatni/, PGR (+++) w ok. 80% komórek neo.IS 3 PS5 TS8 /status dodatni/, HER (1+) w/g Ventana /status ujemny/, Ki 67 MIB -1 dodatni w ok. 19,4% komórek raka. Proszę o rokowanie, mam 51 lat. Biorę tylko zoladex. Czuję się dobrze, wróciłam do pracy. Nie miałam chemioterapii i radioterapii.

    więcej

  • Avatar

    Zabiegi fizykoterapeutyczne

    Jestem 2 lata po operacji oszczędzającej raka piersi pT1cN0M0, HER2 dodatni, Ki67-14%. Mam kolejne wątpliwości. 1) Kilka miesięcy temu pojawiły mi się hemoroidy-krwawiące. Lekarze zapisywali mi duże dawki leków powodujących m.in. zwiększony przepływ krwi np Diohespan max lub polfilin prolongatum, aescin. Łykałam tabletki ale mam wątpliwości, czy mi to nie zaszkodzi? 2) Obecnie postanowiłam ostatecznie usunąć te żylaki bo właściwie przez cały czas mam ten bardzo nieprzyjemny problem. W związku z tym mam kolejne pytanie: czy metody polegające na zastosowaniu lasera lub zamrożeniu (krioterapia) guzków są dla mnie bezpieczne? 3) I jeszcze jedno pytanie dotyczące kręgosłupa piersiowego i szyjnego. Mam zlecone zabiegi: ultradźwięki miejscowe, prądy TENS laseroterapia punktowa Czy to mi nie zaszkodzi? Dodam, że miałam zrobiony rezonans magnetyczny - bez zmian niepokojących.

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być zastosowana hormonoterapia

    Mam 28 lat. Jestem po mastektomii (rak piersi inwazyjny przewodowy, g3, wieloogniskowy, T1bN0Mx), ER negatywne, PGR pozytywne na 10%, HER-2 ujemny. Zaproponowano mi leczenie 4 AC i 4 docetaxel, bez hormonoterapii. Czy wg Pani powinna być zastosowana hormonoterapia i jakie jest prawdopodobieństwo, że choroba już nie wróci?

    więcej

  • Avatar

    Leczenie osoby w starszym wieku

    Mama od kilkunastu lat jest pod obserwacją, w 2004 miała wycinany guzek, który okazał się być zmianą łagodną. Potem regularnie robiła mammografię i usg. Na własną prośbę (według opisów zmiana zdawała się być stabilna i niegroźna, więc lekarz uznał biopsję za niekonieczną), zrobiła biopsję gruboigłową. Otrzymany wynik: Rak inwazyjny sutka typ NST wg klasyfikacji WHO 2012. Stopień złośliwości wg skali Blooma-Richardsona (3+2+2=7) g2. Ogniska DCIS obecnie zajmują ok. 50 proc powierzchni nowotworu. Martwica: brak, inwazja naczyniowa nieobecna, perirenalnej nie stwierdzono. Zmiana znajduję się we wszystkich wałeczkach. Charakterystyka immunohistochemiczna (identyczna w ognisku DCIS oraz raka inwazyjnego). Receptor estrogenowy 100% (wg. skali Allreda), 5+3=8 wynik pozytywny, receptor progesteronowy 50% (wg. skali Allreda), 4+2=6, wynik pozytywny. HER-2: 1+, wynik pozytywny. Indeks proliferacyjny (Ki67) - 50% pozytywny. CK-HNW podkreśliło wewnątrzprzewodowy charakter DCIS. Opis makroskopowy: 4 fragmenty tkankowe długości 1,5 cm. Mama ma 81 lat i związane z wiekiem choroby (m.in. ustabilizowana niedoczynność tarczycy i choroba wieńcowa). Stan ogólny dobry (Mama sama sobie daje radę w codziennym życiu, chodzi, porusza się). Czy w jej przypadku możliwe jest skuteczne leczenie bez nadmiernego obciążenia serca? Czy powinnyśmy się udać do jakiegoś specjalnego ośrodka?

    więcej

  • Avatar

    Czym wspomóc kręgosłup

    Mam 57 lat, jestem po prostej mastektomii piersi lewej. Rak wewnątrzprzewodowy, hormonozależny 70%, HER ujemny, węzły nie zajęte, Jestem po 4 chemioterapiach, które zniosłam dobrze (chemia czerwona). Teraz lekarz zastosował hormonoterapię lekiem Etruzil. Mam kilka pytań związanych z czasem hormonoterapii: Mój kręgosłup jest już w bardzo złym stanie (kręgozmyk), zaawansowana rwa kulszowa, wypukliny, wąskie światło w kanale. Czy mogę zatem zażywać wapń i witaminę D (czy też D3), czy też wspomóc się innym środkiem? Czy w czasie hormonoterapii mogę pić czysty sok aloesowy w trakcie brania leku Etruzil?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji

    Miałam biopsję cienkoigłową - wynik cellulae carcinomatosae. Po tym wyniku miałam zrobioną biopsję aspiracyjną gruboigłową pod USG wspomaganą próżnią. W badaniu nadesłano 4 fragmenty tkankowe 0,5-1,0cm. Opis: 1. Skrzepy krwi; 2. Skrzepy krwi i niewielki fragment tkanki tłuszczowej; 3-4. Niewielkie fragmenty tkanki włóknistej z zanikowym utkaniem gruczołowym sutka oraz wewnątrzprzewodowym ogniskowym atypowym rozrostem nabłonka gruczołowego. W badaniu immunohistopchemicznym: SMA (+) ; p 63 (+). Bardzo proszę o wyjaśnienie wyniku. Wynik cellulae carcinomatosae znam, ale chodzi mi o wynik drugiej biopsji. Napomknę, że rok temu (1.10.14) miałam usuwany guz z tej samej piersi na godz 2, który okazał się guzem liściastym. Teraz znaleziono małą zmianę przy badaniu kontrolnym (na godz 6 ).

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne hormonoterapii

    Jestem po operacji oszczędzającej i usunięciu wszystkich węzłów pachowych. Operacja była przeprowadzona w styczniu 2014 r. Przeszłam całe leczenie: chemioterapia, radioterapia, brachyterapia. W październiku 2014 r. rozpoczęłam radioterapię, równolegle z radioterapią rozpoczęłam przyjmować EGISTROZOL 1 mg. Po tym leku czułam się bardzo źle, miałam sztywnienie stawów, które bardzo się nasilało, wzrost cholesterolu, silne bóle głowy, bardzo bolały mnie wszystkie kości, i wiele innych uporczywych dolegliwości, które utrudniały mi funkcjonowanie. Lekarz onkolog zadecydował o odstawieniu leku 14.09.2015. Zrobił miesięczną przerwę w podawaniu leku. Od 14.10.2015 włączył ETRUZIL 2,5 mg. Zaczęły boleć mnie kości, bardzo bolą mnie stopy i bardzo niepokoją mnie wylewy żylaków, to znaczy tam gdzie były zewnętrzne żylaki robi się coś takiego jakbym miała siniaki. Najpierw jest to czerwony rozlany wylew, po kilku dniach robi się bolący siniak. Czy to jest normalne? Rozmawiałam z lekarzem pierwszego kontaktu, upewniał mnie, że jest to normalne. Onkolog mówi, że nie ma obaw, że wszystko minie. Co mam robić, do jakiego specjalisty mam się udać?

    więcej

  • Avatar

    Biopsja gruboigłowa a leki

    Mam mieć w piątek biopsję gruboigłową ze znieczuleniem pod kontrola usg. W poniedziałek założyłam wkładkę wewnatrzmaciczną bez hormonów i ginekolog zlecił mi antybiotyk przez 5 dni, akurat do piątku (Unidox Solutab 2 razy dziennie po 100 mg). Czy antybiotyk nie będzie miał wpływu na wynik badania? Dodam też leczę się kardiologicznie z powodu zaburzeń rytmu serca i przyjmuje też betaloc zoc 25 mg.  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 38 lat. Zauważyłam sporą zmianę w piersi, której towarzyszy ból i pani doktor wysłała mnie na badanie USG (17.11.2015). Wynik USG - "W sutku lewym na godz. 3: rozgałęziona, grubościenna torbiel z przegrodami 37x25 mm, na godz. 12: w piersi lewej torbiel 28x13 mm obok 10 mm i 5 mm. Torbiele w piersi prawej na godz. 9: 5 mm, 6 mm i 15x6 mm. Przewody mlekowe nieposzerzone, nie ma powiększonych węzłów chłonnych". Lekarz ginekolog zaleciła mi Mastodynon, preparat z omega 3 i okłady z Altacetu oraz wizytę kontrolną za 2 miesiące. Stosuję się do jej zaleceń, ale mam wątpliwości, zwłaszcza w przypadku tej torbieli grubościennej z przegrodami. Chciałabym zapytać: Czy jest to właściwa metoda leczenia? Czy może potrzebna jest biopsja lub konsultacja u onkologa?

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam 42 lata. Guz 2,5 cm, hormonozależny, her-2 (+++), Ki67 - 30. Operacja oszczędzająca - po operacji g3, po biopsji - g2, węzły czyste. Leczenie: 4AC, 12 taksoli + herceptyna, radioterapia, hormonoterapia. Po operacji 6 m-c, badania kontrolne ok. Jakie są moje rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 47 lat, jestem po oszczędzającej operacji raka piersi lewej. Rozpoznanie: rak inwazyjny sutka typu NST. Stopień złośliwości: (3+2+2=9): G3, nie stwierdza się cech inwazji naczyniowej i/lub perineuralnej. Mikroskopowy zasięg guza: nacieka rozlegle tkankę tłuszczową. Charakterystyka immunohistochemiczna: Receptor estrogenowy: 100% (wg. skali Allreda): 5+3 = 8 pkt., Receptor progesteronowy: 100% (wg. skali Allreda): 5+3 = 8 pkt., HER-2: 0 (wynik ujemny), Indeks Ki67: 75% Marginesy chirurgiczne wolne od raka, nie ma przerzutów do węzłów chłonnych, wartownik czysty. Guz pierwotny pT1c, okoliczne węzły chłonne pN0, przerzuty odległe pMx. Wymiar guza o średnicy 1,5 cm, utkanie lite, barwa przekroju biaława, martwica - nie, wylew krwi - nie. Wycięcie w odległości 1 cm od skóry, 1 cm od powięzi,1 cm od marginesu od obojczyka, 0,5 cm od dolnego marginesu, 3 cm od pachowego marginesu, 4 cm od marginesu od brodawki. Marginesy chirurgiczne oznaczone tuszem nie są zajęte. Odległość od najmniejszego marginesu 5 mm. Wycięte węzły chłonne 7 wielkości od 0,2 do 0,7 cm, nie są zajęte. Mam następujące pytania: 1. Jak Pani zdaniem moja choroba rokuje, czy jest szansa na wyleczenie? 2. Jeszcze nie wiem, jakie będzie dalsze leczenie, ale zastanawiam się, czy przy tak wysokim wskaźniku Ki67 i złośliwości G3 nie lepiej zastosować chemie? Co by Pani sugerowała? 3. Czy powinnam zrobić dodatkowe badania: USG jamy brzusznej i narządów rodnych, tomografię głowy i rezonans kręgosłupa, czy to nie jest konieczne? RTG płuc wyszło dobrze. 4. Czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania/markery? Przerasta mnie to wszystko, nie wszystko też sama rozumiem. Wiem, że jest to wysoki stopień złośliwości.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe - cd.

      Kontynuacja pytania "Czy zastosowane leczenie jest właściwe" z 18 listopada 2015 r.   Czy występują tu dwa rożne typy raka? W stosunku do raka wenątrzprzewodowego DCIS o dodatnich receptorach estrogenowym i progesteronowym zastosowano hormonoterapię tamoksyfenem. A czy w stosunku do raka inwazyjnego o ujemnych receptorach estrogenowym i progesteronowym powinno zastosować się dodatkowe leczenie? Jeśli tak to jakie? Czy lekarz prowadzący podjął słuszna decyzję o niezastosowaniu chemioterapii i o przeprowadzeniu operacji oszczędzającej, a nie mastektomii? Lekarz wyznaczył kontrolne badanie mammograficzne za 6 miesięcy, czy to odpowiedni termin?

    więcej

  • Avatar

    Kąpiel solankowa i sauna

    Mam 40 lat. Mam raka piersi lewej w stopniu zaawansowania T1N0M0. Przeszłam resekcję kwadrantu piersi. W rozpoznaniu histopatologicznym z biopsji mammotomicznej - rak inwazyjny bez specjalnego typu G2 (6 pkt). Guz na badaniu USG do 2 cm. Badanie immunohistochemiczne nowotworu: panCK (+), E-cadherin (+), p63 (-). Rozpoznanie histopatologiczne: Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 99% (++) 7 pkt., Receptory progesteronowe w części inwazyjnej 95% (++) 7 pkt., HER-2 w części inwazyjnej (1+), Ki67 (+) - w 20% komórek nowotworowych. Jeżeli chodzi o rozpoznanie histopatologiczne z 1 zabiegu z dnia 02.02.2015 r.: Mikroskopowo: Rak inwazyjny, bez specjalnego typu G2 (6 pkt.) Invasive carcinoma NST / Invasive ductal carcinoma NST: - ogniskowo w utkaniu guza występują skupiska przewodów raka przewodowego przedinwazyjnego z niskim stopniem jądrowym /DCIS NG1 - guz ze śladem po biopsji mammotomicznej o wymiarach 22x17 mm wokół guza obecne są cechy limfoangioinwazji i brak jest cech naciekania okołonerwowego - proces nie perforuje powięzi. 2) przebadano trzy węzły chłonne bez zmian nowotworowych (3/0) Badania immunohistochemiczne węzłów chłonnych: panCK (-) x2, EMA (-) x2 Rozpoznanie histopatologiczne z 2 zabiegu z dnia 23.02.2015 r.: Mikroskopowo stwierdza się : - w brzegach loży po uprzedniej kwadratektomii obecnych jest pięć drobnych ognisk średnicy od 0,5 mm do 3 mm o obrazie raka przewodowego przedinwazyjnego z niskim stopniem jądrowym / DCIS NG1 - w brzegach loży po uprzedniej kwadrantektomii oraz poza tą lożą brak jest cech raka inwazyjnego, cech limfoangioinwazji i cech naciekania okołonerwowego. Chciałam jeszcze dodać, że moja mama obecnie również leczy się na nowotwór piersi. Przeszłam 4 kursy AC i radioterapię. W badaniach genetycznych wykryto CHEK2 (IVS2+1G>A). 1 grudnia idę na zabieg usunięcia jajników i jajowodów zgodnie z zaleceniami genetyka. Chciałam się zapytać czy w mojej sytuacji mogę korzystać z kąpieli solankowych i sauny? A jeżeli nie to dlaczego skoro one poprawiają odporność organizmu.  

    więcej

  • Avatar

    Jak zmienić szpital

    Jestem po mastektomii piersi - marzec 2014 r., potem chemia i leczenie hormonalne w innym szpitalu niż operacja. Dziś jestem rozgoryczona moim leczeniem i podejściem onkologa. Chcę wrócić na badania i kontrolę do szpitala w większym mieście niż moje rodzinne, do szpitala gdzie byłam operowana. Kto powinien mnie że tak powiem prowadzić - lekarz onkolog, czy mam takie prawo wyboru?

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a Asertin

    Jestem w trakcie leczenia nolvadexem. Ze względu na moją sytuację psychiczną byłam zmuszona do wzięcia leku przeciwdepresyjnego. Zaaplikowano mi asertin 50. Czy to dobry wybór w takiej sytuacji? Czy nie koliduje to z dotychczasowym leczeniem przeciwnowotworowym?

    więcej

  • Avatar

    Testy określające ryzyko nawrotu

    Czytając wpisy na forum dowiedziałam się o testach określających ryzyko nawrotu, np. Oncotype DX. Jestem w trakcie radioterapii po operacji oszczędzającej piersi lewej (pT1cNxMx, badanie węzłów wartowniczych - 2 węzły wartownicze bez przerzutów raka), od miesiąca przyjmuję także Nolvadex D. Czy testy te są dostępne w Polsce i na jakich zasadach? Żaden z lekarzy, z którymi dotychczas miałam kontakt nie informował mnie o możliwości zrobienia takich badań. Czy w moim przypadku w ogóle jest sens robienia takich testów?

    więcej

  • Avatar

    Czy to choroba zakrzepowa

    Po zakończonym leczeniu onkologicznym jestem w trakcie kontynuacji leczenia przeciwnowotworowego. Od grudnia 2013 roku zażywam Nolvadex. W ubiegłym tygodniu upadłam i skręciłam nogę w stawie skokowym. Po całym incydencie napuchło mi podudzie w chorej nodze. Po zbadaniu d-dimerów okazało się, że mam je podniesione do 750. Czy jest to świadectwo o istnieniu choroby zakrzepowej, czy powinnam odstawić nolvadex? Nie wiem co mam zrobić gdyż planową wizytę u onkologa mam dopiero za 3 miesiące.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Wiek 51 lat. Rozpoznanie histopatologiczne po wycięciu guza: Rak gruczołu piersiowego NST G2. Rak inwazyjny widoczny jest w ognisku średnicy 1 mm pomiędzy przewodami z rakiem DCIS. Rak wewnątrzprzewodowy stanowi ognisko średnicy 4 mm. Zmiana wycięta w całości. W materiale dokrojonym do odczynów immunohistochemicznych ognisko raka inwazyjnego wskazuje ujemne odczyny na receptory estrogenowe i progesteronowe, ki 67 (+) w ok. 5% komórek, Her 2 (+2) do weryfikacji FISH. W raku wewnątrzprzewodowym DCIS receptory estrogenowe dodatnie w ok. 80 % komórek, receptory progesteronowe słabo dodatnie w ok. 5 % komórek. Zaawansowanie pT1a. Rozpoznanie histopatologiczne węzłów chłonnych: 1. Osim węzłów chłonnych z poszerzonymi zatokami wolnych od zmian histoonkologicznych; 2. Fragment skóry i tkanki podskórnej z ziarniniakami resorpcyjnymi oraz z utkaniem sutka z obecnością brodawczaków wewnątrzprzewodowych wyciętych doszczętnie. Cech rozrostu atypowego nie uwidoczniono. Badanie bloczków parafinowych w celu oznaczenia HER2 Immunopatologia IMM-006-Barwienie immunohistochemiczne-panel sutkowy: ER PS 0 IS 0 ER 0 %, PGR PS 0 IS 0 PGR 0 %, HER2 1+, KI67 - ok. 10% Zastosowane leczenie: operacja oszczędzająca, radioterapia (radykalne leczenie fotonami X 6MV techniką SiB. Podano na obszar lewej piersi 4500 cGy/g i na lożę guza 5500 Cgy/g w 20 frakcjach w ciągu 26 dni), hormonoterapia (tamoksifen). Czy zastosowane leczenie jest odpowiednie? Jakie są rokowania?  

    więcej

  • Avatar

    Jak podnieść odporność

    Jestem po jednoczasowej obustronnej mastektomii wykonanej w 2012 r. Później 5 cykli AC, 1 rok hormonoterapii, liczne przerzuty do tkanki podskórnej kl. piersiowej oraz jeden do płuca. Leczenie: 18 cykli taxolem co tydzień. Potem 10 naświetlań paliatywnych. Forma fizyczna po tych przejściach byłaby doskonała, gdyby nie fakt, że od sierpnia 2014 r. do tej chwili przyjmuję różne antybiotyki z powodu nawracających infekcji dróg moczowych (bakterie coli). Oprócz tego pojawiła się niedoczynność tarczycy oraz chiragra (w palcach prawej dłoni). Przyjmuję hormon tarczycy, stosuję dietę niskopurynową, a coli szaleje. Przed miesiącem miałam drastyczny spadek leukocytów. Wówczas powiązałam fakty: przy spadku odporności atakuje coli. Pytanie: jak podnieść odporność? Czy mogę (tak jak podczas chemii) przyjmować zastrzyki Zarzio?Czy jest inny skuteczny preparat?

    więcej

  • Avatar

    Pramolan a Tamoxifen

    Mam 57 lat i raka hormonozależnego (po BCT). ER 100%, PR 100%, HER2 (-), Ki 67 ok 10%. Ponieważ nie mogłam poradzić sobie z psychiką poszłam do psychiatry, który przepisał mi lek Pramolan 50mg (dichlorowodorek opipramolu). Czy branie tego leku nie osłabi działania tamoxifenu, który biorę w ilości 1 tabletka dziennie (20mg)?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Chciałabym się dowiedzieć jakie powinno być leczenie w moim przypadku. Mam 51 lat. W listopadzie 2014 roku zdiagnozowano u mnie raka piersi - naciekający bez specjalnego typu G2, Er -, Pgr -, Her2 -, Ki67 95. Guz prawie 5cm. Przeszłam chemię przedoperacyjną. Miało być 12 Taxoli i 4 AC i dopiero operacja, ale dostałam 7 taxoli i 8 AC, ponieważ po taxolach guz się nie zmniejszał i zrezygnowano z nich. Przeszłam mastektomię radykalną lewej piersi. Po operacji wynik mikroskopowy: Guz o największym wymiarze 4,8 cm i utkaniu nisko zróżnicowanego raka naciekającego piersi bez specjalnego typu. Nowotwór ulega wieloogniskowej martwicy. Komórkowość guza po terapii 70%. Znikomy komponent CDIS (5%). Widoczne liczne zatory nowotworowe w świetle naczyń. Marginesy chirurgiczne: Od strony powięzi 0,6 cm, od strony obojczyka 0,6 cm. Guz nie nacieka skóry. W 11 z 11 zbadanych węzłach chłonnych, w tym węźle szczytu pachy, przerzuty raka średnicy do 1,5 cm z przekraczaniem torebek węzłowych. Ponadto w skórze dwa znamiona barwnikowe. Teraz moje pytanie, czy w takim przypadku powinnam dostać chemie? W międzyczasie zapis na radioterapię, ma być 20 naświetlań. Ale miesiąc po operacji kontrola blizny i wyszła wznowa w bliźnie. Nie wiem czy to tak szybko może być, czy nie zostało wszystko wycięte. Robiłam rtg klatki piersiowej, wszystko ok, usg jamy brzusznej ok, wcześniej tomografia głowy ok, scyntygrafia kości też ok. Jest ta wznowa w bliźnie. Pani Doktor jakie powinno być leczenie? Przeszłam naświetlań 20 i dodano jeszcze 6 na samą wznowę. Moja pani doktor chce mnie leczyć Cisplatyną. Czy nie ma już innego schematu? Czy jest szansa na wyleczenie, czy po prostu zostaje leczenie paliatywne?

    więcej

  • Avatar

    Czy usuwać mikrozwapnienia

    10 lat temu zachorowałam na raka piersi. W tegorocznej mammografii wyszło, że w drugiej piersi mam zmianę ogniskową mikrozwapnienia o śr. 6 mm, której nie widać w usg. Lekarz określił to jako Birads 3 i zalecił kontrolę za 6 miesięcy. Stwierdził, że zmiana jest za mała na biopsję. Jestem pełna obaw czy aby postąpił słusznie chcąc to obserwować. Stwierdził, że może się wchłonie. Czy w moim przypadku nie powinnam mieć ją usuniętą np. mammotomem i zbadaną, bo przecież z mikrozwapnień może rozwinąć się rak?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 54 lata, 2.09.2015 r. miałam operację oszczędzającą tj. usunięcie 3. guzków w tym 1. to rak przewodowy naciekający (NST) G1, pT1b. Największy wymiar ogniska raka - 7 mm. Moje wyniki histopatologiczne z tej zmiany to: ER-TS 0/8 (ujemny), PR - TS 0/8 (ujemny), HER2: ujemny. Węzeł chłonny bez przerzutów. Leczenie uzupełniające to 4. chemioterapie ctx 1032 mg co 3 tyg. i po tym radioterapia 6 tyg. Aktualnie jestem po 1. chemii. Proszę o opinię czy ww. chemioterapia wg Pani Doktor jest niezbędna i co oznacza "ctx 1032"? Jakie mogą wystąpić skutki uboczne, czy radioterapię można rozpocząć w trakcie chemioterapii? Spotkałam się z opinią, że przy takich wynikach chemia jest zbędna i wystarczyłaby tylko radioterapia, a moja wiedza w tym temacie jest b. niewielka.

    więcej

  • Avatar

    Czy zbadać gen BRCA2

    Moja mama jest po obustronnej mastektomii, nie wykryto u niej jednak mutacji genów BRCA1 ani BRCA2. Babcia ze strony ojca również chorowała na nowotwór piersi i miała mutację BRCA1. Moja siostra ma mutację BRCA1, ale nie ma BRCA2. Ja zostałam przebadana tylko pod kątem BRCA1 - nie mam mutacji. Czy powinnam zbadać również gen BRCA2?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna będzie mastektomia

    Mam 54 lata. Na mammografii żadnych zmian nie stwierdzono, zrobiono usg i wyszła zmiana 4b wielkości 11x12 m. Odebrałam dzisiaj wynik biopsji mammotomicznej - guzek wielkości 11x12 mm. Wynik: Carcinoma NST G-2 infiltrans mammae (luminal A), ER (+3) dodatni w 100% komórek Total score 8/8, PgR (2+) ujemny, Ki67 dodatni około 2% komórek raka, HER-2 wynik ujemny. 10 lat temu przeszłam mastektomię piersi lewej, teraz jest guzek w piersi prawej. Mam bardzo duże problemy kardiologiczne kardiomiopatię - skutek brania chemii czerwonej. Co mam robić, lekarz proponuje usunięcie całej piersi?  

    więcej

  • Avatar

    Jak zabezpieczyć się przed półpaścem

    Pani Doktor, jestem już 1,5 roku po chemii, rok po naświetlaniach, 8 miesięcy po herceptynie i w trakcie hormonoterapii. Córka zaczęła swoją przygodę z ospą. Czy stanowi to dla mnie zagrożenie? Chorowałam na ospę w dzieciństwie, ale czy mogę złapać np.półpaśca? Powinnam się jakoś przed tym zabezpieczyć? Może haviran?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 39 lat. 30.10.2015 r. miałam mastektomię prostą z pobraniem do badań dwóch węzłów chłonnych. Wyniki histopatologiczne: węzły chłonne pachowe - bez zmian nowotworowych; amputowana pierś prawa - wymiary 16x14x5 cm, bez tkanek pachy i z płatem skóry o wym. 16x9 cm. W kwadracie górnym-zewnętrznym obecny obszar o wym. 6x5x4 cm oddalony od dolnej granicy o 5 cm, od granicy górnej o 4 cm, od podłoża o 0,7 cm, miejscowo wciąga skórę. Mikroskopowo: rak zrazikowy inwazyjny NHG (3+2+1 ). Poza widocznym makroskopowo "obszarem" obecne liczne drobne nacieki raka w okolicy podbrodawkowej i w kwadracie górnym zewnętrznym oraz w obu kwadratach przyśrodkowych. Wynik badania immunohistochemicznego: wykazano ekspresję receptorów: estrogenów w ok. 50% jąder komórek nowotworowych, progestagenów w ponad 95% jąder komórek nowotworowych, oznaczono ekspresję białka HER2 przy użyciu HercepTest ( Dako) - odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score = 1+ ). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki67 w mniej niż 10% jąder komórkowych. Mam pytanie dotyczące profilu leczenia (radioterapia, chemioterapia?)

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie, rokowania

    U mojej mamy (56 l.) zdiagnozowano raka piersi. Wynik mammografii: Sutki gruczołowo-tłuszczowe. Sutek prawy bez zmian ogniskowych podejrzanych. W sutku lewym w KGZ obszar 55 mm mikrozwapnień, w badaniu usg w obszarze tym guzek 25 mm, w lewym dole pachowy patologiczny węzeł chłonny 20 mm. BI-RADS 6. Wynik biopsji: W badanym materiale z BGI sutka stwierdza się: Carcinoma invasivum, NST (G-2) et carcinoma ductale in situ (DCIS) typu cribriformis et micropapillaris (NG-2). Nie stwierdza się martwicy typu comedo. W raku naciekającym: ER (+) - odczyn średnio nasilony w 90% komórek (Allred7; IS2+PS5), PR (+/-) - odczyn słaby w około 3% komórek (Allred3; IS1+PS2), Her-2 (1+) - ujemny, Ki67 około 10%. Obecne zatory z komórek raka w świetle drobnych naczyń chłonnych. Wyniki biochemii: Mocznik 14,9 mg/dl, Kreatynina 0,67 mg/dl, eGFR wg wzoru MDRD 91 ml/min/1,73m’2. Dodam, że mama miała wykonywaną ablację i bierze leki przeciwzakrzepowe. Proszę o interpretację wyniku, rokowania i sugestie dotyczące leczenia. Czy jest to rak szybko postępujący? W ciągu 6 tygodni nie zostało wdrożone żadne postępowanie lecznicze.

    więcej

  • Avatar

    Przerzut do wątroby czy rak wątroby

    Moja Mama w wieku 42 lat zachorowała na raka złośliwego piersi. Guz został wykryty dosyć szybko, szybko również zoperowany jednak mimo wszystko okazał się złośliwy. Węzły chłonne okazały się czyste jednak i tak nastąpił przerzut do wątroby (na wątrobie jest widoczny naciek). Mama dostaje dosyć silną chemię (tzw. czerwoną), za tydzień dostaje trzecią dawkę. Wstępnie ma ustalonych 6 wizyt chemioterapii. Moje pytanie, które nurtuje mnie od początku leczenia, czy rak piersi z przerzutem do wątroby jest całkowicie wyleczalny? Czy jest możliwość, żeby rak wątroby zrobił się sam z siebie i nie był przerzutem? Bo jeżeli droga przerzutu czyli węzły chłonne są czyste to jak to mogło się przenieść?

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i rokowania

    Mam 38 lat. Miałam wycinanego samego guza, oto rozpoznanie: Carcinoma ductale infiltrativum mamame /NST/ G1 Richardson Bloom ac DCIS typus solidum et cribriforme grade 1 et 2 (e-kadheryna+). Średnica nacieku nowotworowego w preparacie histologicznym osiąga 6 mm (pT1b). Naciek punktowo dochodzi do jednej z skoagulowanych płaszczyzn preparatu. ER: Ts-8/8, PR-Ts-8/8, Ki67 ok 10%, Her (0) ujemny. Mikroskopowo: W obrębie nadesłanego do badania fragmentu gruczołu piersiowego widoczne jest nasilone włóknienie z naciekami histiocytarnym i ogniskowym odczynem resorpcyjnym (stan po tumorektomii). Ponadto drobne nieliczne ogniska raka wewnatrzprzewodowego o typie litym i sitowym (DCIS 1 i 2), które znajduje się w odległości 0,3 cm od płaszczyzny przedniej (nie pokrytej skórą), 1 cm od płaszczyzny podstawowej, 1,5 cm od górnej, 0,3 cm od przyśrodkowej (w wycinkach uwzględniających pozostałe płaszczyzny operowane ognisk DCIS nie ma). Osobno nadesłany materiał oznaczony jako węzeł przymostkowy to fragment gruczołu piersiowego z ogniskiem inwazyjnego raka przewodowego G1 ( carcinoma wewnatrzprzewodowego o typie litym i sitowym (DCIS 1). Utkanie inwazyjnego raka dochodzi w bezpośrednie sąsiedztwo (<0,005cm) w skoagulowanej płaszczyzny operacyjnej. Węzeł wartownik wolny od nowotworu. (0/1). Bardzo proszę o interpretację i jakie czeka mnie leczenie i rokowanie. Wspomnę, że przed operacją oszczędzającą gdy nie wiadomo było jeszcze o drugim ognisku, mowa była o naświetlaniach i leczeniu hormonalnym i mowa była o całkiem niezłym rokowaniu. Teraz niestety lekarz stwierdził, że jestem trudnym przypadkiem i musi się z onkologami naradzić. Nie wie czy zrobić jeszcze oszczędzającą czy już mastektomię. Ja nalegałam na usuniecie piersi. Jak pani to widzi? Chce wiedzieć jakie mam szanse na wyleczenie.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników i rokowania

    Mama ma 69 lat, wynik biopsji grubo igłowej: rak inwazyjny NST G 2, P5 - nowotwór złośliwy. Opinia patologa: rak in situ nie występuje, status recept. estrogenowych ER 80% - intensywność barwienia silna, status recept. progesteronowych PR 15% - intensywność barwienia słaba, status recept. HER-2 +1, ki-67 10%, C50 - rak sutka prawego, T2N1M0. RTG klatki piersiowej: dwa niewielkie guzkowate zagęszczenia w polu dolnym płuca prawego, poza tym pola płucne bez istotnych zagęszczeń. Sylwetka serca i cień śródpiersia w normie, zachyłki przeponowo-żebrowe wolne. Mama jest po mastektomii i czekamy na wynik histopatologiczny. Proszę o interpretację wyników. Jakie są rokowania,czy płuca też są zajęte?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 58 lat. Rozpoznanie: nowotwór złośliwy (zmiana przekraczająca granice sutka). Rak piersi prawej st IV (cT2NOM1) - w biopsji gruboigłowej naciekający rak zrazikowy G2. ER - 100%, PR - 10%, HER - 2 (1+) negatywny. Przerzuty do kości. Jestem w trakcie chemioterapii I rzutu (AC) i leczenia kwasem zoledronowym. Planowane leczenie: chemia czerwona 4×, chemia biała 12×, zabieg chirurgiczny i dalsze leczenie hormonalne. Przy ostatniej wizycie zmieniono plan leczenia: chemia czerwona 6× i dalsze leczenie hormonalne. Proszę o odpowiedź co oznacza rezygnacja z operacji i czy to prawidłowa decyzja co do leczenia, czy powinnam się martwić. Dodam.że czuję się bardzo dobrze, wyniki biochemii dobre, chemię bardzo dobrze toleruję. Nie miesiączkuję od 15 lat - usunięta macica i część szyjki (mięśniaki).

    więcej

  • Avatar

    Czy wykonać mammografię

    Moja mama ma nowotwór inwazyjny z przerzutami do kręgów. Ja mam 32 lata i zrobiłam usg piersi. Lekarza ginekologa zaniepokoiły jakieś cysty, chciał żeby zrobić mammografię, ale lekarz z onkologii powiedział, żeby poczekać, że w moim wieku nie jest to zalecane i przeprowadzono następne usg, i potwierdziły się torbiele ale to podobno nic poważnego. Nie ukrywam, że troszkę się boję bo widzę jak potem wygląda leczenie, żeby się nie okazało że coś zostało przy usg pominięte. Nie chcę za parę lat przyjść i usłyszeć, że gdybym przyszła wcześniej to ..............Sama nie wiem czy zrobić mammografię czy faktycznie czekać - nie wiem ?  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Jestem po kwadrantektomii piersi lewej z biopsją węzłów wartowniczych (operacja 2.09.2015 r.). Wynik badania pooperacyjnego: NSTG2, wokół guza bardzo skąpy odczyn limfocytarny. Nie znaleziono zatorów nowotworowych w świetle naczyń na obwodzie guza ani cech neuroinwazji. W obszarze zwłóknienia poza guzem widoczne drobne ogniska łagodnej dysplazji (fibrosis, hyalinosis et ductectases) PTNM-pT1cNxMx. Badanie węzłów wartowniczych - znaleziono 2 węzły wartownicze bez przerzutów raka. HER2: 0 (ujemny), ER (+) 98%, PgR (+) 80%, Ki67 - 10% (w biopsji gruboigłowej przedoperacyjnej Ki67 - 5%). Zalecone mam leczenie Tamoxifenem (biorę NolvadexD od 8.10.2015) i czekam na radioterapię (w trakcie wyznaczanie pola naświetlań). Mój lekarz stwierdził, że nie ma potrzemy chemioterapii. Proszę o interpretację moich wyników i ustalonego leczenia. Czy są i jakie rokowania do wyleczenia? Czy w moim przypadku nie lepszy byłby anastrazol? Czytałam, że daje lepsze zabezpieczenie przed nawrotami niż tamoxifen. Dodam, że mam 48 lat i nie miesiączkuję od 3 lat.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyników i rokowania

    Mam 53 lata. W grudniu 2012 r. przeszłam operację oszczędzającą piersi prawej oraz limfadenektomię pachową po stronie operowanej. Wyniki badań: 1) rak przewodowy BR I (1+2+1) gruczołu piersiowego (NST) pT1a N0 Mx, nacieków raka nie stwierdza się 2) węzły chłonne 0/24, wszystkie bez przerzutów 3) Receptory: HER-2: (1+) status ujemny, ER: (3+) 100% wybarwionych komórek raka, PgR: (1+) 10% wybarwionych komórek raka; Ki67: (+) 10% wybarwionych komórek raka; podtyp raka: Luminalny A. Zastosowane leczenie: radioterapia (D=5000cGy/200cGy/25 x w p.ref.) i brachyterapia (D=1000 cGy/ 1 x) oraz hormonoterapia (Egistrozol). Przez około półtora roku po operacji było wszystko w miarę dobrze, około roku temu dopadł mnie późny odczyn popromienny (olbrzymia, zaogniona pierś i trudności w oddychaniu). Pierś się wygoiła ale pozostały trudności w oddychaniu (dusi mnie w okolicach krtani, nie mogę złapać powietrza), otolaryngolog stwierdził chroniczne zapalenie krtani. Aby to wyleczyć przypisywał mi różne leki (antybiotyki też), niestety nic nie pomaga. Zrobiono mi TK klatki piersiowej, oto wynik: 1) po stronie prawej: drobne ok. 3 mm zwapnienia w seg. 2 i 4; 2) drobne do 7 mm torbielki podopłucnowe w seg. 2; 3) śródpiersie: pojedyncze węzły chłonne przytchawicze do 7 mm w osi krótkiej; 4) w nadnerczu lewym ognisko o charakterze gruczolaka śr. 15 mm, nadnercze prawe w normie; 5) zmian wtórnych kostnych nie stwierdza się. Proszę o interpretację tych wyników, co one oznaczają dla mnie, czy "zmiany" te mogą być przyczyną moich kłopotów z oddychaniem oraz jakie są rokowania dla mnie.

    więcej

  • Avatar

    Kwalifikacja do leczenia Herceptyną - cd.

      Kontynuacja pytania "Kwalifikacja do leczenia Herceptyną" z  11 października 2015 r.   Niestety, odpowiedź nie jest dla mnie jasna. Mój guz ma 15x12 mm (czyli powyżej 1 cm) i jest mikroinwazja. Czy w takim razie kwalifikuję się do leczenia herceptyną?

    więcej

  • Avatar

    Kwalifikacja do leczenia Herceptyną

    Wynik po biopsji piersi prawej (BIRADS4C): DCIS , zwapnienia, P5, nowotwór złośliwy (Rak in situ przewodowy). Przeprowadzono resekcję guza i onkoplastykę. Wynik histopatologiczny po operacji: Rak wewnątrzprzewodowy NG2 z martwicą wieloogniskową, mikroinwazją (carcinoma intraductale cum microinvasione multifocale) cancerisatio lobuli. Komponenty wewnątrzprzewodowe na powierzchni 15x12 mm. Receptor ER: 0%, receptor PR: 0%, Her-2 (+++). W ogniskach mira invasive carcinoma - typ specjalny. Następnie przeprowadzono wycięcie węzłów chłonnych wartowniczych pachy prawej. Wynik histopatologiczny po operacji: Bez zmian złośliwych. Obecnie jestem w trakcie radioterapii. Czy mogę starać się o leczenie herceptyną?  

    więcej

  • Avatar

    Przerzuty do kręgosłupa, jakie rokowania

    Mama ma 60 lat, jest po wycięciu piersi z węzłami, leczy się dwa lata. Miała chemioterapię, radioterapię, następnie wlew z herceptyny. Wynik TK: W zakresie wszystkich kręgów piersiowych widoczne są ogniska osteolityczne powodujące destrukcje warstwy korowej kości - meta. Zmiany zlokalizowane są zarówno w trzonach jak i w łukach i nasadach łuków kręgów, największa w trzonie Th 3 ma śr. ok 17 mm. Niektóre z opisywanych zmian nieznacznie wpuklają się do kanału kręgowego modelując worek oponowy (w poziomach Th1 ,Th3, Th5 ,Th8 i Th11), bezwzględnej stenozy kanału kręgowego nie uwidoczniono, szczelina złamania górnej blaszki granicznej Th3 z niewielkim jej wypukleniem dotrzonowym. Prawo wypukłe skrzywienie kręgosłupa th ze zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi. Z tego rozumiem, że mama ma przerzuty. Obecne jest po drugiej radioterapii. Chciałabym wiedzieć jakie są rokowania (wiem że nie jest dobrze), żeby móc jakoś to wszystko ogarnąć.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i rokowania

    Mam 32 lata. Jestem 4 lata po mastektomii prostej z procedurą węzła wartowniczego - 2 węzły wycięte czyste. Mój rak to: wewnątrzprzewodowy z ogniskami mikroinwazji, her2 +++, niehormonozależny. Nie było leczenia uzupełniającego (herceptyny nie dostałam chyba dlatego, że były małe ogniska inwazji i bez przerzutów do węzłów). Przez ten czas badania były ok, ale od jakiegoś czasu miałam po stronie operowanej powiększony węzeł, który był badany (usg) i wychodził odczynowy. Przy okazji kolejnej kontroli dostałam skierowanie na usg i biopsję tego węzła i niestety wyszły komórki nowotworowe. Badania inne wyszły dobrze. Chciałabym zapytać jakie czeka mnie leczenie, ponieważ czekam na decyzję jeszcze i jakie są moje rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazany jest Zoladex

    Proszę o poradę w następującej sprawie: Mam 38 lat. W 2013 roku zdiagnozowano u mnie raka piersi prawej (T2NxM0). Przeszłam chemioterapię (8 cykli), później operację oszczędzającą piersi: szerokie wycięcie guza (wielkość: 3x2x1,7cm, marginesy "czyste" ) oraz układu chłonnego pachy (ypT2N1 - 3/12 przerzuty raka naciekające poza torebkę węzła). Później przeszłam radioterapię obejmującą pierś i pachę (6 tygodni naświetleń). Obecnie, jestem w trakcie hormonoterapii, biorę tamoxifen i zoladex. Czy po dwóch latach całkowitej blokady hormonalnej mogę zrezygnować z zoladexu? Czy brać go przez 2 czy przez przez 5 lat? Mój onkolog pozostawił mi decyzję w tej sprawie. Nie ukrywam, iż ze względu na złe samopoczucie (uderzenia gorąca, osłabienie itp.) wolałabym z niego zrezygnować. Czy to jest racjonalna decyzja?  

    więcej

  • Avatar

    Od czego zależy wybór schematu chemioetrapii

    Chciałabym się dowiedzieć od czego zależy dany schemat leczenia tzn. zastosowanej chemioterapii? Jak widać jest ich dość sporo - FEC, AC, Docetaxel, Paxlitakcel, Platyna, Karoplatyna, itp. Od czego zależy jaki schemat leczenia uzupełniającego zastosują lekarze? Czy te schematy są tak samo skuteczne czy nie? Dlaczego czasem jest np. 3 x FEC i 3 x Docetaxel a czasem 6 x FEC albo 4 x AC. Widać to także na forum, gdzie często osoby z podobnymi wynikami mają różne schematy leczenia.

    więcej

  • Avatar

    Czy należy usunąć jajniki

    Mam 35 lat, przedstawiam poniżej moje wyniki badania: - badanie patomorfologiczne: rozpoznanie kliniczne: Tu mammae dxt, ER-TS 7/8 (dodatni), PR-TS 8/8 (dodatni), HER 2: 3+ (dodatni), Ki67 - 50% - USG: pierś prawa - w okolicy nadbrodawkowej obszar o obniżonej echogeniczności ze zwapnieniami o nieregularnych zarysach o wym. ok. 20x25 mm - tu mal, druga zmiana podobna o wym. ok. 10x15 mm - tu mal. Pierś lewa bez zmian podejrzanych. Węzły chłonne pachowe z cechami meta. Po czterech cyklach chemioterapii (docetaksel + herceptyna) nastąpiła bardzo ładna reemisja raka. Został 1 guz ok. 1 cm. Proszę uprzejmie o odpowiedź na pytanie: 1. Czy jeżeli będzie całkowita reemisja guza to czy operacja jest niezbędna? 2. Czy w perspektywie długiego leczenia hormonami wskazane jest usunięcie i jajników, czy zwiększa to szanse na całkowite zahamowanie raka?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Mam 65 lat. W lutym 2015 r. przeszłam operację oszczędzającą pierś; jeden węzeł wartowniczy bez zmian nowotworowych, 0/1 pN0 (sn); guzek wykryty w piersi prawej w styczniu tego roku, kwadrat zewnętrzny górny. Rozpoznanie kliniczne: Rak piersi T1N0M0. Wynik wstępny: Dobrze ograniczony guz piersi prawej o strukturze zrazikowej utworzony z komórek o różnicowaniu nabłonkowym, z cechami atypii. Linie chirurgicznego odcięcia tkanek bez cech rozrostu nowotworowego. Opis makroskopowy: Fragment kwadratu zewnętrznego piersi prawej o wymiarach 17,0x4,2x10,0 cm, wraz z osełkowym fragmentem skóry o wymiarach 9,0x1,0 cm. Na przekrojach guz o wymiarach 1,2x1,2x1,2 cm. Minimalne marginesy chirurgiczne: podłoże 1,7 cm, pacha 4,2 cm, mostek 7,5, obojczyk 1,7 cm, dół 1,4 cm, skóra 1,5 cm. Wynik końcowy: Rak inwazyjny (invasive mucinous carcinoma) wg WHO2012, NHG2, pT1c, pNO(sn) (węzłów ogółem 0/1). (8010/3 T-04034). Opis mikroskopowy: Rak inwazyjny piersi invasive mucinous carcinoma wg WHO 2012 - NHG2 (2+3+1; 2 mitozy/10 HPF, średnica pola 0,55 mm. Wymiary raka inwazyjnego jak w opisie makroskopowym. Linie chirurgicznego odcięcia tkanek bez utkania raka. Marginesy chirurgiczne jak w opisie makroskopowym. Wyniki badania immunohistochemicznego: Wykazano obecność receptorów estrogenowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Wykazano obecność receptorów progesteronowych w ponad 75% jąder komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przeciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2/neu (4B5) Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=0). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w 15% jąder komórkowych. S100(-), CK5/6 (-), SMA (-). Barwienie na śluz (+). Ze względu na przebyty wcześniej udar (2 lata temu) nie poddano mnie chemioterapii, jestem po leczeniu radioterapii, 25 lamp plus 5 celowanych, obecnie przyjmuję lek hormonalny raz dziennie Arimidex. Jakie są moje rokowania przy tym typie nowotworu i przedstawionych wynikach? Czy zastosowane leczenie jest prawidłowe?

    więcej

  • Avatar

    Płodność podczas hormonoterapii

    Mam 44 lata. Od miesiąca jestem leczona atrozolem. Od 10 miesięcy nie miesiączkuję. Po zbadaniu poziomu hormonów lekarz określił, że jestem po menopauzie farmakologicznej. Lekarz ginekolog stwierdził, że zajście w ciążę podczas leczenia inhibitorami aromatazy jest niemożliwe (mają one działanie antykoncepcyjne) a onkolog przeciwnie twierdzi, że mimo braku miesiączki jest możliwe zajście w ciążę (aczkolwiek w żaden sposób niewskazane). Jaka jest Pani opinia na ten temat i ewentualnie jaki rodzaj antykoncepcji Pani rekomenduje? Czy można wykonać jakieś dodatkowe badania, aby stwierdzić jak aktualnie przedstawia się sytuacja płodności?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 49 lat. W styczniu 2014 r. miałam zabieg oszczędzający. Hist-pat kwadr. sutka : Ad1. Carcinoma ductale invasivum G2, zmiana średnicy 19 mm, marginesy chirurgiczne bez zmian nowotworowych. Ad2. Guzek marginesu bocznego : ognisko carcinoma ductale invasivum śr. 10 mm. 3. Węzeł wartowniczy pachy prawej : carcinoma metastaticum. Wielkość węzła ze zmianą 1x7 mm. Receptory ER-, PGR-, Her-2 +++, Ki 67 + w 35% komórek. Jeszcze w styczniu miałam zabieg mastektomii piersi prawej i wycięcie węzłów chłonnych. Hist-pat: sutek (z okolicy loży po wycięciu I i II zmiany oraz z części dalszej) Dysplasia benigna mammae et mastitis chronica sine neoplasmate. Węzły chłonne - lymphonodulitis reactina sine neoplasmate 0/9. Po zabiegach otrzymałam 6 kursów chemii wg schematu TAC i przez kolejny rok dostawałam herceptynę. Leczenie zakończyłam w lipcu 2015 r. W sierpniu zdecydowałam się na rekonstrukcję piersi - wszczepiono mi ekspander, natomiast pierś lewa została poddana symetryzacji (mastopeksja sp. Hall-Findley). Wycinek z lewej piersi został przekazany do badania. Wynik hist-pat: Kwadrant sutka z okolicy loży po wycięciu zmiany) - dysplasia benigna mammae sine neoplasmate. Marginesy chirurgiczne bez zmian nowotworowych. W miąższu części centralnej - drobne (2 mm) ognisko carcinoma ductale "in situ " otoczone tkanką zdrową. Badanie USG nie stwierdziło istotnych zmian ogniskowych. Chirurg, który robi mi rekonstrukcje, sugeruje tylko radioterapię, natomiast chirurdzy z lokalnego szpitala, sugerują mastektomię lewej piersi. Proszę o poradę. Dodatkowo proszę o informację, czy powinnam zażywać tamoxifen.

    więcej

  • Avatar

    Temperatura ciała poniżej normy

    W kwietniu skończyłam leczenie (AC, Taxol, Herceptyna). Od jakiegoś czasu mam obniżaną temperaturę - 35, 35.5. Nigdy z tym nie miałam problemu. Biorę również NOLVADEX i ZOLADEX. Cały czas jestem mokra i słaba. Usłyszałam, że niska temperatura sprzyja nawrotom choroby. Co Pani Doktor o tym sadzi? Generalnie nie mam sił. Biorę dużo witamin i itd. i ćwiczę.

    więcej

  • Avatar

    Znieczulenie stomatologiczne a Tamoxifen

    Chciałabym skorzystać ze znieczulenia podczas leczenia stomatologicznego. Czy są jakieś przeciwwskazania do tego podczas hormonoterapii tamoksyfenem?

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazana jest chemioterapia

    Moja mama właśnie przeszła operację oszczędzającą piersi (mama ma 56 lat). W badanym materiale oligobiopsyjnym - carcinoma invasivum. Ocena receptorów: ER (+) silny w 90% komórek komponenty naciekającej SCORE = 8 (IS3 + PS5); PR (-) SCORE 0; Her2 (3+) dodatni; Ki67 w około 40%. Rozpoznanie histopatologiczne po operacji przedstawia się następująco: 1. Carcinoma invasivum NST. G-2. Elston-Ellis 6 (2+2+2). Guz w największym wymiarze 1,5 cm usunięty w granicach niezmienionych tkanek. Najmniejsze marginesy: od strony powięzi 0,2 cm i od strony przeciwległej do mostka 0,5 cm. Pozostałe szerokie. W miąższu poza guzem obraz: laesio fibroso-cystica. 2. Jeden węzeł chłonny bez ognisk nowotworu (0/1). pT1c, pN0(sn). Pytanie: 1. Lekarz mówił o chemioterapii, herceptynie, radioterapii i hormonoterapii. Jakie leki mogą być podane w chemioterapii w wypadku schorzenia mamy? 2. Czy możliwe jest pominięcie chemioterapii, a przyjęcie jedynie herceptyny, radioterapii i hormonoterapii? 3. Jaka jest szansa na przeżycie i jak długie życie w przypadku całkowitej rezygnacji z leczenia? Mama panicznie boi się chemioterapii.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i rokowania

    Mam 48 lat. W lipcu miałam operację oszczędzającą piersi prawej. Rak inwazyjny NST NHG3 (2+3+3):52 mitozy/10HPśr. pola widzenia 0,55 mm, pT2, pNO(sn). Na przekroju guz o wymiarach 2,1x1,6x3,0 cm. Margines od podłoża 0,7 cm, do powierzchni przedniej 2,0 cm, domostkowy 2,5 cm, dopachowy 3,0 cm, doobojczykowy 2,0 cm, dolny 1,0 cm. Linia cięcia wolna od zmian nowotworowych. Poza guzem adenoza włókniejąca, zmiany włóknisto-torbielowe. Brak receptorów estrogenowych i progesteronowych w jądrach komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 za pomocą przciwciała króliczego Ventana PATHWAY HER-2/NEU (4B5). Odczyn negatywny w komórkach raka naciekającego (Score=1+). Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki67 w 90%. Wycięto pięć węzłów chłonnych bez nowotworu. Pozostałe badania dobre (w wątrobie dwie torbiele 8 i 10 mm ). Czy lepiej było usunąć całą pierś (adenoza i zmiany włóknisto -torbielowe)? Zalecono chemioterapię według schematu 4xAC i 4xtaksol i radioterapię. Czy mam dobry schemat chemioterapii? Ile mogę mieć naświetleń? Jakie badania po zakończeniu radioterapii? Jakie rokowania przeżycia?

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazany jest Zoladex

    Mam 28 lat. W marcu 2015 r. po zdiagnozowaniu raka piersi przeszłam operację oszczędzającą prawej piersi z biopsją węzła wartowniczego. Wynik badania histopatologicznego: rak piersi prawej wieloogniskowy 10 mm oraz 7 mm, NST, Er 100%, Pr 100%, her2 ujemny, ki67 10%, 3 węzły chłonne bez przerzutów raka. Z powodu za małych marginesów w kwietniu miałam mastektomię. Potem otrzymałam chemię wg schematu 4xAC. Obecnie od sierpnia przyjmuję tamoxifen. Podczas chemioterapii oraz teraz podczas hormonoterapii regularnie miesiączkuję. Czy decyzja o przyjmowaniu jedynie tamoxifenu jest słuszna? Czy nie powinnam otrzymać również Zoladexu? Od czego to zależy?  

    więcej

  • Avatar

    Torbiel na jajniku

    Moja mama w grudniu 2014 r. przeszła operację usunięcia guza złośliwego w piersi. Od bodajże lutego przyjmuje tamoksyfen. Z racji terapii uczęszcza na kontrolne badania również jajników. Od jakiegoś czasu w jajniku znajduje się duża torbiel, teraz lekarz zauważył, iż jest ona przedzielona ukrwioną błoną. Czy to może być coś poważnego? Do tej pory nic takiego się nie pojawiało, dopiero przy ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że mu się to nie podoba. O czym może świadczyć taki wygląd torbieli?  

    więcej

  • Avatar

    Które badania pokazują przerzuty do kości

    Mama miała dwa badania: scyntygrafię i na następny dzień fomograf. Scyntygrafia nic nie wykazała, a tomograf między innymi: Rozlany obszar osteosklerotyczny w talerzu lewej kości biodrowej i drobne ogniska sklerotyczne w pozostałych kościach miednicy oraz w kręgosłupie zwłaszcza w trzonie Th11 budzą podejrzenia meta (...) Wskazane badanie izotopowe układu kostnego. Czy to możliwe, żeby scyntygrafia nic nie wykazała a tomograf tak? Czy może izotop ze scyntygrafii mógł zakłócić wynik? Lekarka po wyniku tomografu chciała dać skierowanie na scyntygrafię (zgodnie z zaleceniem z wyniku z TK) i wtedy mama dała jej wynik ze scyntygrafii i się dziwiła, że tam nic nie wykryło. Teraz ma mieć rezonans, ale dopiero za miesiąc. Które badania są bardziej prawdomówne? Czy możliwe jest, że nie ma jeszcze przerzutów? Mama ma raka potrójnie ujemnego (do tej pory był T3N0M0), jest w trakcie chemioterapii przedoperacyjnej (dzisiaj 4 z 6 wlewów) schemat AT. Miała limfoscyntygrafię węzła wartowniczego, który nie wykazał żadnych zmian.

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne hormonoterapii

    Mam 36 lat, rok temu zdiagnozowano u mnie raka piersi. Przeszłam chemioterapię, radioterapię i w chwili obecnej jestem w trakcie hormonoterapii (tamoxifen i zoladex). Mniej więcej po dwóch miesiącach terapii zaczęły się u mnie trudne do zniesienia objawy: brak koncentracji, zaburzenia widzenia tzn. światłowstręt, czuję się jak po zejściu z karuzeli, problemy ze spaniem. Ten stan utrzymuje się już ok. pół roku. Szukając pomocy byłam u endokrynologa, okulisty, dietetyczki, moja lekarka zleciła mi rezonans głowy, który na szczęście nie wykazał żadnych niepokojących zmian. Zmieniłam dietę, przyjmuję witaminy, dbam o siebie, ale te przykre objawy nie ustępują. Ostatnio odwiedziłam psychiatrę, który zlecił mi trittico i faktycznie lepiej śpię, ale pozostałe objawy bardzo utrudniają mi funkcjonowanie. Czy terapia hormonalna może dawać takie skutki uboczne? Co jeszcze mogę zrobić aby sobie pomóc?  

    więcej

  • Avatar

    Czy wskazana jest operacja

    Mam 31 lat. 4 lata temu miałam operację z powodu raka tarczycy. Co roku jestem poddawana jodowaniu mającemu na celu zniszczenie ewentualnych przerzutów. Parę miesięcy temu na usg piersi wyszło, że jest guzek 3x8 mm w prawej piersi. Opis to guzek o cechach zrazika tłuszczowego. Bardzo mnie boli miejsce wokół tego guzka. Moje pytanie, czy mam go usunąć?

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 39 lat. W czerwcu br. wyczułam guza w lewej piersi. Natychmiast prywatnie zrobiłam usg. Wynik: guz w piersi lewej hipoechogenny, dobrze konturowany wym. 40x21 mm do kontroli chirurga-onkologa. Jeszcze w czerwcu onkolog wykonał biopsję gruboigłową. Po trzech tygodniach wynik: fibroscrerosis mammae. Lekarz stwierdził, że to bardzo dobry wyniki i możemy spotkać się za jakiś czas. Guz był duży. Wyczytałam, że takie lubią się uzłośliwiać, wiec na moją prośbę skierowano mnie na jego usuniecie. 24.08.2015 guz usunięto i przesłano na badania. 11.09.2015 był wynik hist-pat: fragment gruczołu piersiowego o wym. 7x6x4 cm. Na przekroju stwierdza się dość ostro odgraniczone, kremowe ognisko wym. 4x3,7x3,5 cm, które jest oddalone o min. 0,1cm od podstawowej linii cięcia, o 0,5 cm od górnej linii cięcia, o 0,1 cm od skóry, o 0,4 cm od bocznej linii cięcia, o 0,5 cm od strony powięzi. Mikroskopowo: carcinoma ductale invasium mammae, grade 3 (A-D). Nowotwór o wysokiej aktywności mitotycznej (IM =110/10 HPF). W obrębie guza stwierdza się ogniska martwicy, zajmujące w sumie ok. 15% objętości guza. Nie stwierdza się zatorów naczyniowych. Zmiana wycięta jest doszczętnie, ogniskowo z wąskim marginesem (około 2 mm). Ekspresja receptorów ER ujemny, PR ujemny, HER2: 0, indeks Ki67: 60%. pT2N0M0. Proszę o wyjaśnienie tych wyników. Czy jest bardzo źle? Jestem po badaniach usg ginekologiczne, rtg klatki, usg brzucha, mammografia - wszystko ok, ale wyczułam powiększony węzeł w dole pachy - uwidoczniony w usg. Miałam dziś biopsję cienkoigłową tego węzła. Wyniki po weekendzie. Po weekendzie też wizyta u chirurga onkologa z wynikami i w sprawie dalszego leczenia. Wiem, że czeka mnie chemia - ale jaka? Prawdopodobnie radioterapia też, ale po akcji z węzłem. Czy nie lepiej wyciąć pierś z węzłami i dać je do badania? Czy zastosować radioterapię, która podobno osłabia serce i układ oddechowy? Proszę o wyczerpującą informację, bo sama nie wiem co byłoby w mojej sytuacji lepsze.  

    więcej

  • Avatar

    Xgeva w leczeniu przerzutów raka piersi do kości

    Czy możliwe jest leczenie przerzutów raka piersi (hormonozależnego) do kości za pomocą leku Xgeva?  

    więcej

  • Avatar

    Tamoxifen a antydepresanty

    Mam pytanie odnośnie brania antydepresantów podczas leczenia tamoxyfenem i zoladexem. Ekspert naszego portalu, dr Piotr Wysocki podał listę leków antydepresyjnych, których nie należy brać łącznie z tamoksifenem: fluoksetyna, citalopram, escitalopram, paroksetyna, sertralina, fluwoksamina, dapoksetyna, zimelidyna. P. Doktor zapisała mi coaxil...znalazłam różne wersje co do tego czy można łączyć z tamoxyfenem. Proszę rozwiać moje wątpliwości.  

    więcej

  • Avatar

    Powrót miesiączki po leczeniu

    Mam 45 lat. Przeszłam 6 cykli chemii - 3 czerwone i 3 DXL. Później przez rok herceptyna (bez hormonoterapii). Ostatnią miesiączkę miałam w styczniu 2014 roku. Obecnie miesiączka powróciła. Czy jest to sytuacja normalna? Czy to znaczy, że będę dalej miesiączkowała?

    więcej

  • Avatar

    Czerwona koniczyna na uderzenia gorąca

    Czy przy leczeniu tamoxifenem mogę brać czerwoną koniczynę jako wspomaganie przy uderzeniach gorąca?

    więcej

  • Avatar

    Wyciąć czy obserwować

    Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu niepokojącego dla mnie wyniku. Badanie USG zrobiłam z powodu przeszywającego dziwnego bólu w postaci kłucia w lewej piersi. USG: w lewej piersi na godz. 2, zmiana hipoechogoniczna 7,9 mm (torbiel z gęstą zawartością), BIRADS3. Biopsja cienkoiglowa tej zmiany: niezbyt liczne, różnej wielkości płaty nabłonka przewodowego w niektórych ze słabo zaznaczonymi cechami atypii jądrowej w postaci anizonukleozy i nadbarwliwości jąder komórkowych. W tle obecne masy krwi i nieliczne histiocyty. Wskazana histopatologiczna weryfikacja zmiany. Lekarz zalecił obserwację i za miesiąc kontrolne USG. Czy Pani zdaniem zmiana powinna zostać wycięta czy jednak poddana obserwacji? I czy jest w tym przypadku ryzyko nowotworu złośliwego? Mam 35 lat i 15 lat jestem na antykoncepcji hormonalnej. Nie mam dzieci. Przeglądając w internecie materiały, zauważyłam, że atypia i nadbarwliwości jąder to cechy nowotworów złośliwych. Mam złe przeczucie. Bardzo proszę o interpretacje.

    więcej

  • Avatar

    Witamina E w trakcie hormonoterapii

    Jestem po leczeniu ok. roku - operacja oszczędzająca, chemioterapia (6x) i radioterapia. Obecnie hormonoterapia - najpierw tamoxifen, następnie z uwagi na znaczne podwyższenie prób wątrobowych zmieniony na lamettę. Obecnie jestem także pod opieką lekarza hepatologa z uwagi na wysokie wyniki prób wątrobowych (przed operacją oszczędzającą wyniki alat/aspat ok. 600) spowodowane wieloletnią kamicą pęcherzyka żółciowego (liczne kamienie o średnicy ok. 2,3 cm.). W czasie leczenia (chemia) i obecnie w trakcie hormonoterapii wyniki zmieniają się - między 100 a 450. Pozostałe wyniki są dobre. Obecnie przyjmuję leki na wątrobę ursopol oraz sylimarol. Moje pytanie dotyczy stosowania witaminy E 400 mg - czy mogą ten suplement przyjmować? Lekarz hepatolog zapisał mi taką ale kazał poradzić się lekarza onkologa.

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Jestem po podskórnej mastektomii piersi lewej z ekspanderem. Mam 36 lat. W wyniku pooperacyjnym stwierdzono raka potrójnie ujemnego G3 (3,3,2), brak guza (komórki rakowe na obszarze około 1 cm), Ki ok 70%, oraz wewnątrz przewodowego w pojedynczych przewodach typu comedo. Marginesy szerokie bez utkania nowotworu. Wykonano oznaczenie izotopem węzła wartownika, w którym stwierdzono podtorebkowo mikroprzerzut raka poniżej 2 mm. Dalszej operacji wycięcia węzłów nie było, gdyż chirurg onkolog stwierdził, że jest niepotrzebna. Moje zaawansowanie nowotworu ustalono na stopień IB. Jestem obecnie po chemii FEC 75 (6 cykli) i Docetaksel 75 (3 cykle). Wszystkie chemie wzięte w terminie, wyniki krwi w normie. Radioterapia na okolice węzłowe. Mam również mutację BRCA1. Bardzo proszę o wytłumaczenie, co oznacza w opisie pooperacyjnym: - ,,stwierdzono inwazję naczyń" (czy to bardzo pogarsza szanse na wyleczenie oraz czy to oznacza, że rak ,,powędrował" sobie już do innych części ciała), - nie stwierdzono inwazji nerwów, - czy zastosowane leczenie jest właściwe. Bardzo martwi mnie to, że nie usunięto pozostałych węzłów chłonnych. Wiem, że jest to typ raka gorszy do leczenia, ale czy przy tym wszystkim i wczesnym stadium zaawansowania mam szanse na wyleczenie.

    więcej

  • Avatar

    Czy można stosować Serelys

    Jestem po operacji oszczędzającej w 2013 r. (rozpoznanie: carcinoma ductale invasium - grade II) i po przebytej chemioterapii i radioterapii z wynikami badań: Receptory estrogenowe (+++); receptory progesteronowe (+); HER2 ujemny (0). Od grudnia 2013 r. leczona tamoxifenem. Moje zapytanie dotyczy możliwości brania tabletek Serelys (odpowiednik polski Female Forte) w związku z uderzeniami gorąca, zaburzeniem snu i bólem stawów dla złagodzenia tych objawów.

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Pacjentka lat 65, z rozpoznania rak piersi G1, Her-2 ujemny, ER i PgR - dodatni w 100% Rozpoznanie kliniczne T1N0M0. Przed operacją. Czy potrzebna jest mastektomia? Czy będzie chemioterapia? Radioterapia? Inne leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej

    Niepokoją mnie wyniki biopsji. W maju tego roku miałam robioną biopsję mammotomiczną guzka 14 mm, został on usunięty i okazał się gruczolakowłókniakiem. Ponadto w sutku poza zmianą stwierdza się zmiany włóknisto torbielowate: włóknienie, duktektazje, metaplazje apokrynową, mikrozwapnienia. Zmiany proliferacyjne: gruczolistość szkliwiejąca. Dostałam skierowanie do szpitala. Nie wiem co oznacza ten wynik i czego się spodziewać w szpitalu. Proszę o pomoc.  

    więcej

  • Avatar

    Sterole a rak hormonozależny

    Moja mama jest po mastektomii prawej piersi. Rak hormonozależny, her2 dodatni. Przed operacją była chemioterapia. Za niedługo moją mamę czeka radioterapia i moje pytanie odnosi się do oleju z czarnuszki, gdyż przeczytałam, że stosowany przed i po radioterapii chroni zdrowe komórki przed skutkami promieniowania. Czy istnieje jakieś przeciwwskazanie w stosowaniu tego oleju? Wiem, że zawiera on sterole roślinne a zdania na temat steroli a raków hormonozależnych są podzielone.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie są rokowania

    Mam 45 lat. W lipcu tego roku miałam mastektomię piersi lewej. Typ histologiczny: rak zrazikowy klasyczny naciekający. Guz o wymiarach:2x0,7x1,7 cm, położony 3 cm pod skórą, 2,3 cm nad ruchomą powięzią, skóra nad guzem nie zmieniona. W pozostałym miąższu tkanka tłuszczowa mastopatyczna w 70%. Brodawka sutkowa makroskopowo niezmieniona. Liczba ocenionych węzłów chłonnych wartowniczych: 2. Liczba węzłów chłonnych z makroprzerzutami: 0. Liczba węzłów chłonnych z mikroprzerzutami: 0. Liczba węzłów chłonnych z ITC: 0. Stopień zaawansowania: pT1cpN(sn)0R0. Stopień złośliwości histopatologicznej: G1, ER - 100% PS:5, IS:3; PGR - 30% PS:4, IS:3; ki67<10%. HER2: 1+ Leczenie: tamoxifen-EGIS 20 mg. Jakie są moje rokowania?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 52 lata. 22 lipca 2015 r. przeszłam szerokie usunięcie guza prawej piersi po zamarkowaniu kotwicą, usunięto mi pierwsze piętro węzłów chłonnych z powodu blizny po tumorektomii włókniaka w tej piersi 20 lat temu. Rozpoznanie F - invasive carcinoma of NST, G2, NG 2, IM 1/10 HPF. Węzły chłonne bez przerzutów (0/11). Badanie immunohistochemiczne: E-cadherin +, ER +++, HER -, Ki 5%, PR +. Za tydzień mam mieć ustaloną radioterapię, niestety z powodów technicznych zostałam wykluczona z brachyterapii APBI, czeka mnie radykalna radioterapia 6X. Czy nie powinnam mieć dodatkowo wykonanej radioterapii "boost"? I najważniejsze pytanie, Pani Doktor, w 2009 roku przeszłam operację usunięcia macicy wraz z przydatkami, oczywiście od 3 m-cy nie stosuję estradiolu. Czy w tej sytuacji właściwie zlecono mi tamoxifen na 5 lat? Czy więcej korzyści w moim przypadku nie będzie z zastosowania inhibitorów aromatazy? Proszę o odpowiedź, powinnam zacząć hormonoterapię.

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Mam 55 lat i jestem po amputacji prostej piersi z węzłem wartowniczym. Wynik badania histopatologicznego: brodawka bez zmian podejrzanych, na pograniczu kwadrantów górnych od okolicy zabrodawkowej guz o max. wym. 3,5x3x1,5 cm, położony w minimalnej odległości od powięzi 0,5 cm. A - W wycinkach z makroskopowo opisanego guza lewej piersi obraz: high grade carcinoma ductale in situ multifocale cum cancerisatione extensa lobulorum; SMA/+/. Mamilla sine carcinomate, ER (+): PS2 IS2 w ok.10% komórek CDIS; PR (+): PS2 IS2 w ok. 5% komórek CDIS; HER2 (3+); Ki67(+) w ok. 40% komórek CDIS. B - Lymphonodulitis reactiva 0/1 C - Lymphonodulitis reactiva 0/1 D - Lymphonodulitis reactiva 0/10, pTis(m), pN0(sen) Lekarz onkolog nie zalecił żadnej kuracji. Gdy poszłam po pół roku na kontrolę zapisał mi tamoxifen-egis. Czy to jest prawidłowo? Nie wiem czy to jest ważne, ale jestem po usunięciu macicy bez przydatków.  

    więcej

  • Avatar

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 55 lat, w VI 2013 r. wykryto mi raka piersi. Wg badania histopatologicznego "rak naciekający bez specjalnego typu G3, T1cN0. ER (-), PGR (-), HER-2 (0). Ki67 80%". Wykonano operacje oszczędzającą, guz 16 mm, usunięty węzeł chłonny wartowniczy okazał się czysty. Otrzymałam 6 wlewów: Taxoter 150 mg iv, ADM 100 mg iv, CTX 1000 mh iv oraz 21 naświetlań. Obecnie (lipiec 2015) mam przerzut do węzłów chłonnych nadobojczykowych i podpachowych (za znakiem "?" Pierwsze wykrycie powiększonych węzłów - USG, następnie biopsja cienkoigłowa z węzła: lokalizacja Aspiraty pobrano z ogniskowej 10 mm zmiany prawego dołu nadobojczykowego, wniosek: cellulae carcinomatosae, komentarz: obraz cytologiczny zmiany przerzutowej – klinicznie zoperowanego raka sutka. Następnie wykonano tomograf, który potwierdził: węzły chłonne po stronie prawej grupy IV, VB i nadobojczykowe, podobojczykowe oraz pachowe prawe powiększone do 16 mm, liczne, metastatyczne z lokalnym zwiększeniem gęstości lokalnych płaszczy tłuszczowych. Następnie dokonano wycięcia węzła nadobojczykowego, a jego badania potwierdziły przerzuty raka piersi. Obecnie czekamy na określenie HER. Poprzednio były trójujemne. Proszę o opinie i rokowanie. Jakie czeka mnie leczenie? Czy chemia doustna warta jest rozważenia?  

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    Moja mama (lat 58) w listopadzie 2014 roku przeszła mastektomię piersi lewej. Inwazyjny, wieloogniskowy rak sutka z polami martwicy czopiastej g3, 9/15 zajętych węzłów chłonnych z przekraczaniem ciągłości torebek włóknistych. Rak piersi lewej pT2 (m) N2a Mx. ER (+) - 90% komórek, PGR (+) poniżej 10%, HER2 (0), Ki67 - 25%. Otrzymała 6x AC, 20x naświetlanie, obecnie 1x dziennie Etruzil. Proszę o informację jakie są rokowania i czy powinniśmy zastosować jakieś dodatkowe leczenie?

    więcej

  • Avatar

    Wznowa po operacji oszczędzającej

    Mam 56 lat. W kwietniu br. stwierdzono u mnie wznowę raka w operowanej 6 lat temu piersi (operacja oszczędzająca). Pierś zrobiła się twarda i czerwona, mammografia nic nie wykazała, ale znaleziono komórki nowotworowe w skórze (ER odczyn silny 100%, PGR 40%, Ki67 - 10%, brak amplifikacji genu HER2). Mam mieć mastektomię, a obecnie jestem po 5 dawce chemii - endoxan i docetaxel. Bardzo źle znoszę to leczenie - mam bardzo niskie ciśnienie (np. 75/46 a tętno 134), zupełny brak sił, drętwe i spuchnięte nogi (przewracam się), silne łzawienie i ból oczu (jakbym miała zatarte, często nie mogę ich otworzyć, moja pani doktor przepisała mi na to krople niedostępne w Polsce). Szóstą chemię jakoś jeszcze wytrzymam, ale lekarka wolałaby chyba, bym dostała osiem (tak zrozumiałam) - nie podoba się jej, że pierś nadal jest lekko czerwona. Ponieważ nie było guza, nie można stwierdzić zmniejszenia raka - ale czy nie można zrobić jakiegoś innego badania? Pierś zdecydowanie się zmieniła, jest mniej czerwona i miękka (była twarda), w dodatku to zaczerwienienie jest zupełnie inne - tak, jakby były jakieś punktowe nakłucia igłą i to zrobiło się zdecydowanie PO chemii, przedtem były na piersi jakby grudki, to ponoć komórki rakowe blokowały chłonkę (te grudki zniknęły). Czy godzić się na dodatkowe chemię, czy prosić o jakieś badanie (np. wycinka skóry)? Co robić? Dodam jeszcze, że wznowa była miejscowa, żadne inne badanie (płuc, brzucha, narządów rodnych, węzłów chłonnych) nie wykazało podejrzanych zmian.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja przypadku

    Mam 58 lat. Na początku lekarze podejrzewali guza liściastego, jednak po wykonaniu biopsji rozpoznanie było następujące: D.48.6 Nowotwór o nieokreślonym charakterze "sutek". Opis mikroskopowy: BAG piersi prawej carcinoma ductale invasivum G3, Her2 "0", estrogen ujemny, progesteron ujemny, Ki67 dodatni 65% TK przed chemioterapią: niejednorodny guz sutka o wym. 105x80x85 mm nie dający się oddzielić od mięśnia piersiowego. TK po 6-miesięcznej kuracji chemioterapią: zmiana guzowata w piersi o wym. 125x95x100 mm najprawdopodobniej naciekająca na mięsień piersiowy większy.