Nasz Ekspert

Avatar

lek. med. Klaudiusz Czerniawski

Studia medyczne ukończył w 1993 roku w Łodzi na Wydziale Lekarskim Wojskowej Akademii Medycznej. W 1998 roku uzyskał I stopień chirurgii ogólnej w Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Klatki Piersiowej CSK WAM w Warszawie. W latach 1999 - 2003 pracował w Oddziale Chirurgicznym 6 Szpitala Wojskowego w Dęblinie, gdzie uzyskał II stopień specjalizacji w zakresie chirurgii ogólnej. Od 2003 roku do połowy 2005 pracował w Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Klatki Piersiowej WIM w Warszawie. Od lipca 2005 do 2012 pracował w Klinice Nowotworów Piersi i Chirurgii Rekonstrukcyjnej Centrum Onkologii Instytut im. Marii Skłodowskiej - Curie w Warszawie. Obecnie pracuje w Nord Medica w Piasecznie, NZOZ Magodent w Warszawie oraz Ursynowskie Centrum Zabiegowe w Warszawie. Specjalizuje się w leczeniu raka piersi, chirurgii rekonstrukcyjnej piersi . 

  • Avatar

    MRI piersi z wszczepionym ekspanderem

    Mam wszczepiony specjalny ekspander do radioterapii, tzw okrągły. Wejście do wlewu jest z boku. Czy można zrobić rezonans? Nie wiem, czy przy wlewie nie ma metalowego wejścia.

    więcej

  • Avatar

    Dolegliwości po zabiegu mammotomicznym

    Wczoraj miałam wykonany zabieg mammotomem. Pani dr. powiedziała mi o powikłaniach, że może pierś boleć, że krwiak może powstać i o gorączce mówiła. Ja poza krwiakiem nie mam gorączki i o dziwo nie boli, ale czuję się źle. Boli mnie klatka piersiowa jak leżę. Zdjęłam bandaż i jest lepiej, ale boli. Mam zawroty głowy, uderzenia gorąca, pocę się strasznie i męczy mnie chodzenie. Jak chodzę to czuje się jakby każdy krok odbierał mi energię serce mi wtedy mocno bije tak, że czuję bicie dosłownie w gardle. Czy powinnam z tym się zgłosić do lekarza, czy przeczekać to. Proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk pod pachą

    Jestem po radykalnej mastektomii piersi prawej i martwi mnie solidny nadmiar skóry, w którym zaraz po zabiegu gromadziła się chłonka. Była usuwana. Ostatni raz miało to miejsce 6 tygodni temu. Obecnie czuję rozpierający ból pod pachą utrudniający poruszanie ręką. Miałam wykonane usg blizny i dołów pachowych, które wykazało zbiornik z gęstym płynem. Pielęgniarka i lekarz, który mnie operował nakłuwali "bułę", ale nie udało się spuścić żadnego płynu. Lekarz polecił pokazać się za dwa tygodnie, ale zaczęła mnie boleć również ręka po stronie operowanej. Panie doktorze, czy mogę czekać tak długo, boję się obrzęku reki. Co może być powodem obrzęku pod pachą. Dodam, że jestem po dwóch sesjach rehabilitacji blizny i reki. Przed masażami wszystko wydawało się przebiegać prawidłowo i nie uskarżałam się na nic. Czy mogła zaszkodzić rehabilitacja?

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia z rekonstrukcją piersi

    Mam mutację genu chek2 i bardzo duże obciążenie rodzinne. Lekarz genetyk zasugerował mi prewencyjne usuniecie piersi. Mam już 39 lat i 3 małych dzieci, więc chciałabym wykonać tę operację w miarę szybko, szczególnie, że miewam problemy z piersiami - np. wyciek krwi z brodawki, czy ból (bez potwierdzenia zmian w mammografii, czy usg). W grę wchodzi operacja z jednoczesną rekonstrukcją, najlepiej z tkanki tłuszczowej własnej, bo boję się odrzutu - stan przedcukrzycowy, gorsze gojenie. Gdzie mogę taką operację wykonać (najlepiej Warszawa i okolice). Zapewne NFZ nie zrefunduje tego, więc chciałabym wiedzieć jaki jest koszt takiego zabiegu prywatnie. Czy potrzebuję skierowania, czy wystarczy wynik badania genetycznego? Bardzo proszę o pokierowanie mnie.  

    więcej

  • Avatar

    Nieudana biopsja

    W 2014 roku miałam "czyste piersi", natomiast w 2015 znalazł się tam guz ok. 15x10 mm. Kontrolowałam go regularnie - minimum co pół roku. Według onkologa nie było sensu go badać. Po ostatnim USG, kiedy powiększył się o 5 mm zlecił mi biopsję mammotomiczną, bez żadnych dodatkowych badań. Zabieg został wykonany w sierpniu, wykonujący powiedział, że zmiana została usunięta całkowicie, a pielęgniarka pokazała mi kubeczek z usuniętą tkanką. Pierś była bardzo obolała, nabrzmiała i twarda jeszcze miesiąc po zabiegu. Wynik histopatologiczny wyszedł dla mnie dobrze. Niestety pierś cały czas mnie bolała. Podczas wizyty kontrolnej po miesiącu, onkolog nie chciał nawet spojrzeć na pierś. Po wyrażeniu moich obaw, obejrzał ją szybko i zalecił smarowanie maścią na żylaki. Powiedział aby udać się na badanie USG po 3 miesiącach jako, że wcześniej nic nie będzie widać. Dodatkowo zapewnił mnie, że wszystko jest typowe. Wykonałam ponowne badanie USG wcześniej, martwiąc się bólem w piersi oraz zmianą jej struktury - sutek nie zachowuje się normalnie, okolica wokół niego jest twarda jakby był tam guz. Radiolog wykonujący badanie, poświęcił mi dużo czasu i orzekł, że nadal posiadam ten sam guz w tym samym miejscu, w tym samym rozmiarze i tym samym kształcie (zmieniło się to, że w środku pojawił się płyn jeśli dobrze zrozumiałam). Natomiast obok guza znajdują się zmiany bliznowate - prawdopodobnie po usunięciu innej tkanki w jego okolicy. Czuję się okaleczona przez osobę wykonującą zabieg biopsji. Dodatkowo nadal posiadam zmianę, która nie jest przebadana. Do kogo powinnam się obecnie udać i o co prosić? Czy takie rzeczy często się zdarzają? Czy jest możliwe, że został popełniony błąd podczas przeprowadzania biopsji? Będę wdzięczna za pomoc, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat problemów po BMU.

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia z rekonstrukcją piersi

    W kwietniu tego roku miałam przeprowadzą amputację z rekonstrukcją piersi (BRCA1). Mój problem polega na tym, że implant przesuwa się na bok przy napięciu mięśnia piersiowego przy wykonywaniu codziennych czynności, wygląda to nieestetycznie i pojawia się uczucie ciągnięcia. Chciałabym się dowiedzieć co zrobić w takiej sytuacji, czy istnieje możliwość poprawienia implantu.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Cystis mammae sin. Lymphonodullitis fossae axillaris sin. Birads 2. Bardzo proszę o przetłumaczenie mi tego wyniku USG piersi, ponieważ po badaniu lekarz powiedział mi tyle: "nie ma się czym martwić, kontrolne badanie za rok". A ja się martwię, ponieważ mam 57 lat, systematycznie co 2 lata robię mammografię, raz w roku cytologię - dodam, że obowiązkowo jestem co roku na wizycie kontrolnej u ginekologa - od 7 lat stosuję HTZ (Activella zalecona przez lekarza), a od tygodnia w lewej piersi coś kłuje, lekko "szarpie". Postanowiłam więc zrobić USG w obawie, że coś się tam "robi". Lekarz nie wytłumaczył mi wyniku, więc się martwię, nie wiem czy powinnam? Ale cóż, zdrowie ma się jedno, życie również. Bardzo proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Czy możliwa jest biopsja mammotomiczna

    Mam podejrzenie guza liściastego (aktualnie ma ponad 3 cm, we wrześniu 2,4 cm). Podczas biopsji cienkoigłowej nic nie udało się pobrać. Miałam mieć b. gruboigłową, ale lekarka zdecydowała, że w przyszłym tygodniu spróbuje usunąć całą zmianę podczas biopsji mammotomicznej. Zmiana szybko rośnie, jest przesuwalna, twarda, o regularnym kształcie. Wiem, że w trakcie takiej biopsji usuwa się NIEWIELKIE zmiany, a jeśli jest to guz liściasty, to powinien być usunięty z marginesem. Czy w trakcie takiego zabiegu b. mammotomicznej możliwe jest usunięcie takiej ponad 3 cm zmiany wraz z marginesem? Próbowałam umówić się na konsultacje prywatnie, ale terminy są najwcześniej za kilka tygodni. Jakie badania mogłabym wykonać?

    więcej

  • Avatar

    Płyn w okolicy blizny

    Mam 67 lat. W 2012 r. kwadrantektomia + limfadenectomia, 4AC,12 kursów PXL oraz radioterapia. USG piersi mam robione kilka razy w roku. Powód - w rzucie blizny pooperacyjnej zmiany włókniste i przestrzeń płynowa. W 10.2013 r. usunięcie chirurgiczne zbiornika. Opis mikroskopowy: w wycinkach ogniska zwłóknienia i naciek zapalny z martwicą tkanki i zapaleniem ksantomatycznym. Następnie w 2014 r. ponownie zbiornik z płynem - 2 razy usuwany płyn. W 12.2015 r. usunięcie blizny chirurgicznie. Wynik: pod skórą w obrębie tkanki łącznej włóknistej i tłuszczowej torbielowata przestrzeń o łącznotkankowej ścianie wysłana nabłonkiem. Obraz morfologiczny odpowiada seroma. W 2016 r. już dwa razy USG i zaczyna się to samo. Co z tym robić, czy wystarczy ściągać ten płyn?

    więcej

  • Avatar

    Badania kontrolne piersi po rekonstrukcji

    Mam aktualnie włożone ekspandery w obu piersiach. Teraz przypada termin zaplanowanego wcześniej badania profilaktycznego rezonansem magnetycznym. Czy rezonans można robić teraz przy ekspanderach, czy przełożyć badanie aż będą implanty? Jakie badania profilaktyczne wykonywać po wszczepieniu implantów, usg czy rezonans?  

    więcej

  • Avatar

    Aktywność fizyczna po rekonstrukcji piersi

    Jestem miesiąc po wszczepieniu expandera. Wszystko odbyło się bez powikłań. Rana jest zagojona. Moje pytanie dotyczy aktywności fizycznej. Chciałabym wrócić do biegania i aerobiku. Czy już mogę?

    więcej

  • Avatar

    Zaczerwienienie blizny

    Mama jest po mastektomii obustronnej, z czego prawa pierś wraz z węzłami chłonnymi. Pierwsza operacja była na początku lipca tego roku, druga w sierpniu. Druga operacja była z powikłaniami - krwiak potem stan zapalny, rana długo się goiła ale już jest w porządku. Pojawił się zaś problem z blizną po 1 operacji, miejsce jest zaczerwienione, Mama gorączkuje. Początkowo myśleliśmy, że to przeziębienie ale teraz są wątpliwości. Czy możliwe by ponad 3 miesiące po operacji wystąpił stan zapalny?

    więcej

  • Avatar

    Jaka powinna być przerwa między rekonstrukcjami obu piersi

    W styczniu będę przechodziła profilaktyczną mastektomię z jednoczesną rekonstrukcją lewej piersi. Prawa jest odjęta (rok temu) ale bez jednoczesnej rekonstrukcji. W jakim czasie po styczniowej operacji mogę planować drugą? Czy konieczna jest przerwa? Szczerze powiedziawszy chciałabym zamknąć ten etap i nie rozciągać go w nieskończoność.

    więcej

  • Avatar

    Ból w okolicy portu naczyniowego

    Dwa dni po założeniu portu naczyniowego dziecko wbiegło barkiem na moją klatkę piersiową uderzając mnie w port. Od tamtej pory, a minął już tydzień, mam zaczerwienioną skórę i boli. Lekarz, zdejmując mi szwy powiedział, żebym robiła okłady w roztworu sody oczyszczonej. Nic to nie daje, a nawet chyba gorzej. Boję się, że może coś tam się urwało albo oderwało, zgniotło. Bardzo proszę o poradę czym to smarować, czy mam się martwić?  

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna jest mastektomia; rokowania

    Chciałam zapytać, jakie są rokowania i czy zostanie mi usunięta cała pierś. Stwierdzono u mnie (biopsja mammotomiczna) raka zrazikowego in situ (LCIS). Wymiary 0,2 cm i 0,15 cm oraz kilka rozproszonych drobnych ognisk atypowej hiperplazji zrazikowej (ALH) od 0,4 mm do 0,6 mm. Zastanawiam się, czy nie mam zajętych węzłów chłonnych pod pachą, ponieważ mam dziwną drażliwość pod tą samą pachą.

    więcej

  • Avatar

    Obustronna mastektomia profilaktyczna

    Mam 53 lata, diagnoza: 03.08.2015 r. invasive carcinoma of NST, G2 NG2 IM: 1/10 HPF; cT1N0M0; markery E-cadherin +, ER +++ 100%, HER2 -, Ki67 5%, PR + 10%; stan po szerokim wycięciu guza i usunięciu I piętra węzłów chłonnych pachy pT1c N0M0, bez przerzutów nowotworowych (0/11); stan po brachyterapii boost, po hormonoterapii. Czy po upływie roku od BCT i radioterapii można przeprowadzić amputację obustronną piersi? Jakie są warunki zakwalifikowania do w/w operacji.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Proszę o interpretację wyniku histopatologii po usunięciu guzków prawej piersi: 1) guzek piersi prawej z godz.5.00 - białawy sprężysty o wym.3,5/2/1,5 cm (dysplasia bininga mammae-fibrosis, sclerosis ac ductectasiae (IHC: SMA /+/, p63 /+/.). Metaplasia apocrinalis focalis. 2) guzek z godz. 7.00 - białawy, spoisty o wym. 2,5/1,5/2 cm (dysplasia beninga mammae-fibrosis, sclerosis, ductectasiae ac metaplasia apocrinalis focalis. Dodam jeszcze, że po ostatnim usg w lewej piersi pojawiła się zmiana niejednorodna o wym. 8/6/5 mm.

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia podskórna z jednoczasową rekonstrukcją

    Stwierdzono u mnie następujący stan: Pierś lewa stan po CB, na granicy kw. zewnętrzna zmiana ok 1.5 cm, poza tym bez oporów patologicznych. W wyniku badania hist. pat. nr H-3301-16 (NST, NHG1). Węzły chłonne obwodowe nie powiększone. Zostałam skierowana na usunięcie guza lewej piersi. Lekarz powiedział mi, że jeżeli guz będzie za blisko brodawki będzie trzeba odjąć cała pierś. Czy można by zatem zrobić rekonstrukcję piersi podczas tej samej operacji i czy wiązałoby się to również z dodatkowymi kosztami?

    więcej

  • Avatar

    Ropień po biopsji

    Mama w maju miała robioną biopsję piersi (RM wykazał torbiel z dolną nierówną ścianą), trzy dni po biopsji miejsce zrobiło się zaczerwienione, pokazywałyśmy to lekarzowi raz, drugi, trzeci i było to zbagatelizowane... mama jedynie dostała detreomycynę do smarowania (zużyła 4 tubki), to oczywiście nie pomogło. Prowadząca onkolog zrobiła usg, stwierdziła, że nic tam nie ma i widocznie taka jej uroda. Minęły 3 miesiące a "czerwone koło" w miejscu po biopsji nadal było, mnie to niepokoiło i udałyśmy się do Poznania na Garbary, tam lekarz stwierdził, że jest to stan zapalny, że w skórze jest zmiana z zakażoną treścią, przepisany został amoksiklav. Przyjmowany był 10 dni, oczywiście zmiana nie zniknęła, a zaczęła górować, utworzył się "bat" wystający przez skórę, lekarz na Garbarach stwierdził, że wybudował się ropień i trzeba go usunąć operacyjnie na bloku... termin za miesiąc. I teraz moje pytanie: czy skoro mama 4 miesiące chodzi z tym zapaleniem piersi czy nic się nie stanie? Strasznie boje się, że to zapalenie się rozprzestrzeni i dostanie sepsy - czy jest takie ryzyko??? Mam też pytanie, czy może zwykła maść ichtiolowa by wyciągnęła tego ropnia? Czy można nią smarować pierś?

    więcej

  • Avatar

    Obustronna mastektomia profilaktyczna

    Jestem obciążona mutacją BRCA1, mam 34 lata. Moja mama zmarła z powodu raka piersi. Jej 3 siostry również chorują - u wszystkich nowotwór wystąpił w przedziale 47-50 lat. Nie rodziłam dzieci, chciałabym w tym roku postarać się o potomstwo. Czas karmienie piersią ma znaczenie jeżeli urodzę dziecko w takim wieku? Czy ilość dzieci ma znaczenie? Proszę o rade, gdzie w Polsce można najprofesjonalniej zrobić obustronną mastektomię prewencyjną. Czy wycięcie jajników jest niezbędne? Jakie rodzaje badań powinnam wykonywać i co jaki czas żeby mieć 100% pewność, że niczego nie przeoczyłam? Czy możecie mi Państwo polecić specjalistę ze Śląska, który profesjonalnie zająłby się moim przypadkiem?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Proszę o interpretację. Do badania otrzymano gruczoł piersiowy prawy (20/15/3.5 cm) pokryty częściowo elipsą skórną 18/7.5 cm) z brodawką sutkową. Gruczoł piersiowy z zawartością jamy pachowej 10/9,5/3,5 cm. Na przekroju gruczołu w kwadracie dolnym zewnętrznym pasma białej spoistej tkanki oddalone od granic cięcia: powieziowej 15 mm; kranialnej 85 mm; kaudalnej 15mm; pachowej 45 mm; mostkowej 105 mm. Pozostały miąższ o utkaniu mieszanym, oraz stwierdza się pojedyncze pasma białej tkanki. Lokalizacja wycinków 1. pierś prawa z zawartością jamy pachowej; 1.1 pasma białej spoistej tkanki (1-5); 1.2 powieziowa granica cięcia (6); 1.3 kranialna granica cięcia (7); 1.4 kaudalna granicą cięcia (8); 1.5 pachowa granica cięcia (9); 1.6 mostkowa granica cięcia (10); 1.7 brodawka sutkowa (11); 1.8 kwadrat górny przyśrodkowy (12-13); 1.9 kwadrat górny zewnętrzny (14-15); 1.10 kwadrat dolny przyśrodkowy (16-17); 1.11 węzły chłonne (18-23). Rozpoznanie; Ad 1.1 wśród rozległych pól tkanki łącznej włóknistej widoczne są pojedyncze grupy komórek, których obraz histologiczny odpowiada rozpoznaniu naciekającego raka przewodowego (Nst) 3 st.wg. Blooma -Richardson (c3,p3,m2) częściowa odp. na leczenie. Zachowane utkanie raka stanowi około 10% powierzchni opisywanych pól włóknienia. Angioinwazja obecna (Lv1). Ad 1.2-1.6 wolna od nacieku raka. Ad 1.7 bez nacieku raka. Ad 1.8 rozrostu złośliwego nie stwierdzono. Ad 1.9 rozrostu złośliwego nie stwierdzono. widoczne jest utkanie drobnego gruczolakowłókniaka oraz węzła chłonnego bez przerzutów raka (0/1). Ad 1.10 rozrostu złośliwego nie stwierdzono. Ad 1.11 W 1/14 znalezionych węzłów chłonnych stwierdza się przerzut raka (+1/14). W utkaniu węzłów widoczne są cechy znacznej inwolucji tłuszczowej (utkanie raka bez cech odpowiedzi na zastosowane leczenie). Ptnm7: y p T1 c Na1 Mx, Lv 1.  

    więcej

  • Avatar

    Czy można usunąć torbiel

    W przeciągu kilku miesięcy torbiel w lewej piersi urosła 3 mm. Obecnie ma 13 mm z płynem i przegródkami. Lekarz zaleca biopsję, jednakże nie chciałabym biopsji. Wolałabym całkowicie usunąć torbiel poprzez wycięcie. Czy jest taka możliwość?

    więcej

  • Avatar

    Czy powinna być wykonana mastektomia

    W kwietniu 2016 roku został wykryty guz piersi 25 mm w dolnej wewnętrznej części piersi. Wynik biopsji: w materiale BGI stwierdza się: Carcinoma invasivum, NST G-2, p63 (-), ER (+) odczyn średnio nasilony w 90% komórek (Allred 7:IS+PS5), PR (+) odczyn silny w niemal 100% komórek (Allred 8), HER2 (3+), Ki67 do 25% Operację oszczędzającą wykonano 07.06.2016, poniżej moje wyniki: Rozpoznanie makroskopowe: a - węzeł wartowniczy dł. 1,5 cm pobrano w całości b - węzeł powartowniczy dł, 1,5 cm pobrano w całości c - guz piersi lewej - 1 nitka obojczyk, 2 nitki mostek, 3 nitki powięź (fragment tkankowy o wym. 6x6x3,5 cm pokryty wrzecionem skórnym o wym 3x1 cm. Na przekrojach obecny lity guz barwy białawej o wym 2,3x 2x2,5 cm. Guz znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie linii cięcia do powięzi 0,5 cm od górnej linii cięcia, 1 cm do pachy, 2 cm do mostka, 2 cm do skóry. Ponadto w okolicy górnego marginesu obecny guzek śr. 0,8 cm c1-2 - margines do pachy c3 - margines do mostka c4-5 - margines dolny c6-7 - margines górny c8-9 - margines do powięzi c-10 - guzek z okolicy marginesu górnego c-11 - guz c-12 - skóra d - tkanki leżące na mięśniu piersiowym większym pod guzem (fragment tkanki tłuszczowej o wym 4x3,5x2 cm, na przekroju zawiera biały guzek śr. 1 cm, guzek znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie linii cięcia Miejsce pobrania wycinków: 1. węzeł wartowniczy 2. węzeł powartowniczy 3. guz piersi lewej - 1 nitka obojczyk, 2 nitki mostek, 3 nitki powięź 4. tkanki leżące na mięśniu piersiowym większym pod guzem Rozpoznanie mikroskopowe: a - jeden węzeł chłonny bez ognisk nowotworu (0/1) b - jeden węzeł chłonny bez ognisk nowotworu (0/1) c - carcinoma invasivum duofocale g2 Elston - Ellis 6 (3+2+1) Guzki o największych wymiarach 2,5 i 0,8. W otoczeniu guzka większego obecnie ogniska carcinoma ductale in situ high grade oraz ogniska kanceryzacji zrazików. Ogniska raka in situ obecne w bezpośrednim sąsiedztwie linii cięcia chirurgicznego. W guzku mniejszym linia cięcia chirurgicznego przebiega przez utkanie raka naciekającego. Nie stwierdza się zatorów w naczyniach ani naciekania drobnych gałęzi pni nerwowych. Skóra budowy zwykłej. d - w badanym materiale stwierdza się utkanie carcinoma invasivum NST. Ogniskowo linia cięcia pT1c(m) pN0 (sn)R1 Bardzo proszę o podpowiedź, jaką decyzję powinnam podjąć, czy zdecydować się na zaproponowaną amputację piersi czy możliwe i bezpieczne jest dalsze leczenie oszczędzające.  

    więcej

  • Avatar

    Dozwolone zabiegi kosmetyczne

    Jestem 5 miesięcy po podskórnej mastektomii z wszczepieniem implantu silikonowego. Mam pytanie, czy w tej sytuacji mogę skorzystać z zabiegów: Lipolaser, innowacyjna technologia laserowa przeznaczona do nieinwazyjnej lipolizy laserowej oraz DERMOMASAŻERA?

    więcej

  • Avatar

    Ból piersi po biopsji próżniowej

    Mam 42 lata. 16 maja miałam wykonaną biopsję pod USG (biopsja próżniowa VAB ) ze względu na guzek (pierś lewa) o średnicy 11 mm znajdujący się w Ogonie Spencea. Wg opisu lekarza wykonującego wcześniej USG - stopień 4b BIRADS ale lekarz wykonujący biopsję uspokoił mnie mówiąc, że to jest raczej gruczolakowłókniak. Poza tym w tej samej piersi miałam torbiel o średnicy 28 mm. Podczas biopsji próżniowej usunięto guzek w całości. Lekarz pokusił się również o usunięcie torbieli w czasie zabiegu. Po zdjęciu bandaży miałam malutkiego krwiaka, który zniknął po 4 dniach a teraz pozostał tylko siniak koloru żółtego. Podczas smarowania Arcalenem i przy dotykaniu czuję lekki ból i delikatny obrzęk. Pierś nie jest twarda, napięta ani czerwona, nie gorączkuję. Czasami czuję też lekkie kłucie w tej piersi. Jak długo mogę odczuwać dolegliwości bólowe? I czy możliwe, że zrobił się krwiak w piersi?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku RM piersi

    Jestem po obustronnej profilaktycznej mastektomii oraz rekonstrukcji ze wszczepieniem implantów. Około dwóch tygodni temu zaczęła mnie boleć pierś, zrobiłam usg - podejrzenie pęknięcia implantu do potwierdzenia rezonansem. Wynik rezonansu: Zarysy implantów lekko pofałdowane, ciągłość zachowana, w otoczeniu ślad płynu odczynowego. Obustronnie w okolicach operowanych brak wykładników MR dla nacieku npl. Co znaczy taki opis? Pierś na dzień dzisiejszy nie boli, jednak gdy delikatnie naciskam to czuję dyskomfort.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    W wyniku z USG piersi z dn. 09.05.16 radiolog napisała mi tak : "Piersi o utkaniu tłuszczowo - gruczołowym. Na granicy kw. zewnętrznych PL policykliczna zmiana hipoechogenna śr. 11 mm - jak w badaniu poprzednim, pojawiły się drobne zwapnienia, wskazana MMG. Poza tym obustronnie zmian ogniskowych litych i torbielowatych badanie nie wykazało. Doły pachowe bez cech limfadenopatii." Badanie poprzednie ta sama radiolog zrobiła mi dn. 15.06.15. Wtedy wynik był następujący: "Piersi o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. W KDZ piersi lewej skupisko torbieli o śr. 11 mm. Poza tym obustronnie piersi bez zmian ogniskowych litych i torbielowatych. Doły pachowe bez zmian limfadenopatii." Jeśli mammografię mam zrobić w pierwszych dziesięciu dniach cyklu miesiączkowego to muszę poczekać jeszcze 3 tygodnie. Potem ok. dwóch tygodni czekania na wynik mammografii. W związku z tym mam pytanie: czy te pięć tygodni mogę bezpiecznie poczekać i dopiero z obydwoma wynikami iść do onkologa czy lepiej iść jak najszybciej tylko z wynikami USG ? Czy taki wynik USG jest bardzo niepokojący? Mam 43 lata, a moja mama chorowała na raka piersi i raka trzonu macicy. Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem co robić, żeby sobie nie zaszkodzić.

    więcej

  • Avatar

    Ból po operacji oszczędzającej

    Jak długo może utrzymywać się ból po oszczędnej operacji piersi? Rozpoznanie - brodawczak dwuogniskowy usadowiony pod sutkiem i na końcu przewodu mlekowego. Mam nacięcie wokół brodawki. Niepokoi mnie ból przy ucisku piersi. Zaznaczę, że od operacji minęły dwa miesiące.

    więcej

  • Avatar

    Ból obu piersi

    Mam 30 lat. Dwa miesiące temu miałam usuniętego gruczolakowłókniaka z prawej piersi. Rósł dość szybko. Wynik hist-pat: fibroadenoma mammae cum hyperplasia ductualiset adenosis sclerosans et metaplasia apocrinale focale. Dręczy mnie ciągły ból obu piersi, nie daję rady tak żyć. W dodatku po stronie operowanej boli mnie część pod pachą oraz szyja. Miejscowy punktowy ból. Pod pachą ciągle. Szyja napadowo. Nie wiem co mam z tym robić? Rana po operacji jest już zagojona. Proszę o jakieś wskazówki.

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja piersi metodą BRAVA

    Jestem 6 lat po mastektomii i mam rekonstrukcję piersi (przesunięcie płata z pleców) i niestety jest nieudana bo bardzo mała. Teraz chciałabym zrobić rekonstrukcję systemem brava. Czy to możliwe i czy NFZ refunduje? Nie miałam radioterapii tylko 6 kursów chemii - słaba, a zdrowa pierś ma miseczkę C.

    więcej

  • Avatar

    Jaką wybrać operację

    Mam 51 lat i jestem po operacji oszczędzającej pierś. Po odebraniu wyników lekarz zasugerował docinkę1 cm dla bezpieczeństwa. Mam obawy czy może lepiej przeprowadzić mastektomie, bo może zdarzyć się że w docince coś będzie to wtedy jeszcze jedna operacja. Niepokoję się czy po oszczędzającej operacji kontrole tej piersi usg czy mammografia nie mają zaburzonego obrazu i czy wykrycie ewentualnej tzw. wznowy jest szybkie i nie będzie mylone np. ze zrostami lub innymi urazami po operacyjnymi. Może należałoby wykonać rezonans magnetyczny by wykryć ewentualne dodatkowe ogniska. Czekam na docinkę i zastanawiam się czy może lepiej jednak całą i nie wracać do tematu co kilka miesięcy tylko obserwować tę która zostanie? Operację mam za tydzień więc zależy mi troszkę na szybkiej odpowiedzi. Moje wyniki to: I - kwadrant górno - przyśrodkowy piersi prawej II - dodatkowy margines górny piersi prawej I - Carcinoma ductale invasivum mammae Elston-Ellis G2 (85%) partim carcinoma intraductale G3 typus comedo (15%) Nieostro odgraniczony guz 3 cm. W górnej części znaleziono ogniska carcinoma in situ. Pozostałe marginesy wolne, minimalny margines od dołu 1cm. II - Carcinoma ductale invasivum mammae Elston-Ellis G2 (90%) partim carcinoma intraductale G3 typus comedo (10%) węzły pT2N0 (SN), ER(+), PgR (-), ki67 (+) 15-20% Estrogen Receptor (ER) - ekspresja receptora stwierdzono w 95% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (70%) PR - nie stwierdzono ekspresji receptora HER-2 (0)

    więcej

  • Avatar

    Krwiak po biopsji

    Miałam robioną biopsję mammotomiczną 6 dni temu. Usunięto guz 10x7 mm gruczolakowłókniak. Podczas zabiegu zostało uszkodzone naczyńko krwionośne (tak powiedziała pani wykonująca zabieg). Po 6 dniach mam siniak na połowie piersi, cała pierś jest spuchnięta, obrzmiała, twarda i bolesna. Czy to normalne i samo się wchłonie, czy powinnam się zgłosić do lekarza?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej

    Wynik biopsji mammotomicznej. Obraz histologiczny w oparciu o wynik badań immunohistochemicznych odpowiada undifferentiated spindle cell carcinoma. Badanie imunohistochemiczne: Vimentin /+/ , DES /-/, SMA /+/, Beta -catenin /+/, S100 /-/, CK8/18 /-/, EMA / -/, KI67 + w 30% komórek, CD34 /+/-/, h caldesmone /-/, p63 /-/ Proszę o interpretację wyniku.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Otrzymałam wczoraj wyniki z USG piersi. Wykonałam równocześnie już badanie TSH - 0,503 oraz Prolaktyna - 16,15 ng/ml. Zapisałam się do poradni Chorób Piersi we Wrocławiu, jednak termin jest odległy. Proszę o informację czy poniższe zmiany ogniskowe opisane w USG piersi są niekorzystne i powinnam od razu, bez czekania na termin, rozpocząć dalsze badania. Opis: prawa pierś: na g.12 na granicy otoczki brodawki torbiel prosta 0,6x0,5 cm, przewody mlekowe szer. 0,11cm; lewa pierś: na g. 1, 3 cm od otoczki torbiel mnoga z pogrubiałymi ściankami 0,7x0,5cm, 1 cm poniżej obszaru normoechogeniczny dobrze ograniczony 0,56x0,4cm, 0,5cm poniżej o identycznej echogeniczności 0,3x0,2,5 cm, na g. 3, 2,5 cm od otoczki torbiel mnoga z gęstą zawartością 0,84x0,5 cm. Przewody mlekowe szer. do 0,25 cm Doły pachowe bez cech limfadenopatii. BI-RADS 3

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Proszę o interpretację wyniku usg piersi. Na godz 3-4 od otoczki widocznych jest kilka nakładając się ognisk hypoechogenicznych o wym. 10×5 mm. BIRADS 3. Badanie kontrolne za 6 miesięcy. Co to może oznaczać dla mnie? Czy to jest coś groźnego? Czy powinnam zrobić biopsję?

    więcej

  • Avatar

    Zgrubienie pod pachą

    Jestem 7 tyg. po usunięciu węzłów wartowników. Wtedy była tez operacja oszczędzająca. Węzły chłonne czyste, ale marginesy były jeszcze zajęte, wiec zdecydowałam się na mastektomię. Rak luminalny A, jestem na tamoxyfenie. 3 dni po usunięciu wartownika pod pachą wyczułam dość dużą bolącą gulę, pewnie to węzły chłonne. Lekarz mówił, że to po zabiegu na węzłach i tak może być. Ale minęło 7 tyg., gdzie w międzyczasie przeszłam mastektomię prostą, a ta gula nadal się utrzymuje, jest odrobinę mniejsza ale jest. Czy długo będzie się wchłaniać? Dodam, że przed operacją moje węzły nie były powiększone.  

    więcej

  • Avatar

    Ból w okolicy blizny po operacji wątroby

    Jestem 3,5 roku po mastektomii prawostronnej wraz z węzłami i rok po operacji usunięcia części wątroby z powodu przerzutów. Duże cięcie od lewych łuków żebrowych prawie po prawy kolec biodrowy. W maju usunięto mi macicę cięciem jak do cesarskiego ciecia. W obecnej chwili stabilizacja choroby (tk z kontrastem brzucha w sierpniu). W ciągu ostatnich 3 miesięcy przytyłam ok. 4-5 kg i pojawił się ból w prawym boku w okolicy końca blizny pooperacyjnej. Czy ból może być spowodowany blizną, która wygoiła się jak byłam szczuplejsza i faktem że przytyłam? Obecnie widać, że jest sporo wciągnięta. Czy raczej pędzić do onkologa bo znowu odzywa się wątroba?  

    więcej

  • Avatar

    Zgrubienie pod pachą

    Jestem po mastektomii w lutym tego roku. Podczas chemioterapii do września byłam regularnie badana. Od kilku dni czuję lekkie zgrubienie pod linią ciecia bliżej pachy. Jest to leciutkie podpuchniecie ok. 3 cm, szerokie ale miękkie. Trochę tkliwe w dotyku. Po operacji nie było konieczne ściąganie chłonki. Czy jest możliwe, że pojawiła się teraz?

    więcej

  • Avatar

    Guzek po pachą

    19.10.2015 miałam operację oszczędzającą. 27.10 zostały ściągnięte szwy, a wczoraj w miejscu szycia pod pacha wyczułam guzek pod skórą. Jest twardy, nie boli w czasie dotyku, może zrobił się jakiś krwiak? Nie wiem co to może być. Na wizytę do chirurga onkologa idę w przyszłym tygodniu. Czy lepiej jakbym pokazała to lekarzowi wcześniej, czy może samo się rozejdzie? Poprosze o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia

    Mam 29 lat. Jestem po wizycie onkologicznej w Bydgoszczy, po której i tak siedzę w martwym punkcie. Posiadam obciążenie genetyczne, usłyszałam iż nie zostaną wykonane mi badania, gdyż skończył się limit z NFZ. Zrobię powyższe badania prywatnie. Podjęłam decyzje, iż jeżeli wykryją mi gen, chcę usunąć piersi, natomiast na wizycie usłyszałam odmowę, cytuję: po co się szpecić. Czy jest możliwość wykonania operacji na nfz, gdyż taką mam wolę (oczywiście jeżeli badania się potwierdzą), bądź jeżeli nie, to do kogo się zwrócić aby był w stanie podjąć się takiej operacji?

    więcej

  • Avatar

    Tatuaż artystyczny na bliźnie pooperacyjnej

    W grudniu 2014 r. usunięto mi pierś z powodu raka Pageta. W kwietniu tego roku zakończyłam chemioterapię. Węzły pachowe i część usuniętej piersi czysta. Kiedy mogę poddać się wykonaniu tatuażu artystycznego na miejscu blizny pooperacyjnej na piersi? Mam 34 lata.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku MRI piersi

    Mam uszkodzony gen BRCA 2 i długą historię nowotworów kobiecych w bliskiej rodzinie. Ostatnio zrobiłam profilaktycznie rezonans. Oto wynik: "W sutku prawym na g. 7 obwodowo /poza masą gruczołu/ guzek 8 mm, ulegający wzmocnieniu kontrastowemu o ok. 200 % w pierwszej fazie, krzywa wzmocnienia typ III - BIRADS 4c/5. Wskazane ponowne badanie usg ze szczególnym uwzględnieniem w/w okolicy i weryfikacja mikroskopowa zmiany." W dwóch kolejnych usg nic nie widać. Moja doktor powiedziała, że w tym przypadku biopsja jest niemożliwa. We wtorek mam kolejne usg i mammografię, pytałam się co w sytuacji gdy te badania nic nie wykażą, odpowiedź była taka, że albo biopsja na ślepo, albo guz do obserwacji. Szczerze mówiąc oba scenariusze mnie nie przekonują, co powinnam zrobić, Iść do innego lekarza, czy może od razu do chirurga onkologa? Najchętniej bym się tego jak najszybciej pozbyła, nie bardzo wiem co mam dalej robić. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki.  

    więcej

  • Avatar

    Zaczerwienienie piersi

    Mam zmartwienie... 22 czerwca miałam operację usunięcia łagodnego guza liściastego o wymiarach ok. 5x4,5x3,5. Wszystko było dobrze tylko miałam nad szwem pierś twardą i zbierał mi się jakiś płyn, który mi ściągano. Gdy robiono to strzykawką, nie odczuwałam żadnego bólu po tym ściąganiu, lecz odkąd mi to doktor przycina i wyciska, odczuwam ból przez ok. 3-4 dni po tym. Teraz od około tygodnia moja pierś nadal jest twarda, lecz doszło do tego zaczerwienienie. Czy tak powinno być? Obawiam się, że coś jest nie tak, więc byłabym wdzięczna, gdyby mi Pan Doktor odpowiedział.  

    więcej

  • Avatar

    Nierówne piersi po rekonstrukcji

    Jestem amazonką od 01.2013 roku. W marcu tego roku przeszłam pierwszy etap rekonstrukcji piersi (wszczepienie ekspandera), 28 lipca miałam wymianę ekspandera na implant sylikonowy. Ekspander był firmy Mentor 450 cc dopełniony do 600ml i przed wymianą był sporo większy od zdrowej piersi, implant też jest firmy Mentor 335 cc. Niestety zrekonstruowana pierś jest o jeden rozmiar mniejsza od zdrowej (miska A). Jestem załamana, wiem, że robi się korekty zdrowych piersi w formie powiększenia lub podciągnięcia, a zmniejsza się tylko duży rozmiar. Nie mam dużego, raptem B, więc nie wyobrażam sobie takiego zmniejszenia. Czy lekarz się pomylił przy pomiarach przed operacją? Niestety nie uzyskałam od niego żadnego wyjaśnienia. bo nie chciał ze mną rozmawiać. Powiedział mi tylko, że tak zostanie i zaraz 29.07 rano zostałam wypisana do domu. Nie wiem co mam teraz zrobić.  

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja piersi po zdiagnozowaniu przerzutów do kości

    Jestem po pierwszym etapie rekonstrukcji piersi poprzedzonej liposukcją. Niedawno zdiagnozowano u mnie przerzuty do kości. Bardzo bym chciała wiedzieć czy jest to jakimś przeciwwskazaniem, abym mogła przejść drugi etap rekonstrukcji (zamieszczenie docelowych implantów). Dodam jeszcze, iż jestem leczona tamoxifenem i zomikosem. I czy istnieje ryzyko, że po operacji nastąpi szybszy rozsiew do narządów wewnętrznych.  

    więcej

  • Avatar

    Nieudana rekonstrukcja piersi

    Od września 2013 r. do marca brałam chemię (4 mocne, 4 słabe), później miałam w kwietniu usuniętą prawą pierś z węzłami pod pachą i naświetlanie w czerwcu 2014 r. Lekarz od naświetlań mówila żebym przez rok nic nie robiła z tą piersią. Leczyłam się w Niemczech. Gdy usunięto mi pierś wstawiono mi od razu implant tymczasowo i z lekarzem ustaliliśmy, że dla mnie będzie najlepsza rekonstrukcja z własnej tkanki czyli z brzucha. Niestety silikon podczas naświetlań stwardniał, więc czułam ciągle tarcie, co uniemożliwiało gojenie. Minął rok od naświetlań i poszłam z tym do lekarza spytać co dalej. Stwierdził, że nie powinnam była tak długo nosić tak zniszczonego implantu i trzeba rekonstruować pierś z własnej tkanki, czyli z brzucha. Niestety przeszczep się nie udał, przeszłam 3 operacje, ciągłe podchodziła krew, skóra nie nadążała i usunięto przeszczep. Podejrzewali, że to wina naświetlań. Nie wiem co teraz robić dalej, czy za szybko podjęłam decyzję o rekonstrukcji czy to by coś zmieniło? Lekarze mówią, że najlepsza dla mnie byłaby teraz opcja drugiej metody z mięśnia z pleców, boję się kolejnych blizn, mam dopiero 38 lat. Wiem, że zdrowie jest najważniejsze, ale czy to dziwne, że chcę mieć znów pierś? Jeżeli to wina naświetlań to jakie ryzyko jest, że ta druga operacja się nie uda? Proszę o możliwie jak najszybszą odpowiedź

    więcej

  • Avatar

    Kiedy można poddać się rekonstrukcji piersi

    Panie Doktorze, jestem po operacji BCT styczniu. W lutym była mastektomia radykalna, chemia w systemie AC, obecnie pacilataxel do sierpnia i herceptyna do maja następnego roku. Kiedy mogę poddać się rekonstrukcji piersi?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku biopsji mammotomicznej

    Bardzo proszę o informacje co oznacza wynik biopsji mammotomicznej piersi: "Zmiana niejednoznaczna, hyperplazja wewnątrzprzewodowa atypowa". Zmiana w piersi nie jest wyczuwalna w badaniu palpacyjnym, zmiana została wykryta w kontrolnej mammografii i badaniu USG jako zmiana podejrzana BIRADS 4C. Czy to jest groźne? Jak powinno przebiegać leczenie? Bardzo się boję, ponieważ moja mama i siostra miały raka piersi.

    więcej

  • Avatar

    Nietypowe rozpoznanie raka piersi

    Mam 36 lat, 4 lata temu przeszłam operację oszczędzającą piersi prawej. Rozpoznanie: rak rdzeniasty atypowy, węzły czyste, potrójnie ujemny G3. Przeszłam chemioterapię 4 AC i radioterapię. Byłam cały czas pod kontrolą, niestety metody obrazowe zawiodły. Obecnie jestem po operacji piersi lewej. Rozpoznanie: rak płaskonabłonkowy G3, potrójnie ujemny, węzły czyste. Czy pan doktor spotkał się.z takim rozpoznaniem, bo wszyscy są zdziwieni? Jakie leczenie? Zaproponowano mi schemat 6 TAC. Mam BRCA1

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego i leczenie

    Proszę o interpretacje wyniku histopatologicznego: Carcinoma ductale invasivum G2, mammae sinistrae (diam tu. 0,8 x 0,9 cm) - pT1b Lineae resectionis chirurgicis, sine infiltrationis carcinomatis (marginis superioris - 1 cm; inferioris - 0,2 cm; medialis - 1 cm; lateralis - 3 cm; posterioris - 1,5 cm). Lymphonodulitis chronica reactiva regionalis 1/1 (No (i-)(sn)) ER (-) ujemny, PgR (-) ujemny, Her-2 (-) ujemny, Ki67 (+) >14 % Jakie leczenie mnie czeka, rokowania?

    więcej

  • Avatar

    USG czy mammografia

    Mam 41 lat. Jakie badanie powinnam sobie zrobić: USG czy mammografię?

    więcej

  • Avatar

    Skutki uboczne działania hormonoterapii

    Mam 53 lata. Obecnie jestem w trakcie hormonoterapii - lametta (od połowy lutego 2015, wcześniej tamoksyfen). Zauważyłam u siebie od pewnego czasu zaczerwienie twarzy, lekkie wypryski, szybciej się męczę, często miewam gorszy nastrój, jestem bardziej nerwowa. Miewam też uderzenia gorąca jednak są one już coraz słabsze. Ponadto mam znacznie podwyższone wyniki prób wątrobowych, co spowodowane jest wieloletnią kamicą pęcherzyka żółciowego. Wyniki udało się unormować na czas leczenia - chemia (3 x FEC, 3 x docetaksel) i radioterapia, jednak teraz przy hormonoterapii ich wartości znów są znacznie podwyższone - z tego powodu zmieniono tamoxifen na lamettę (ALAT i ASPAT ok. 250). Obecnie hepatolog przepisał mi lek ursopol, a następnie usunięcie woreczka żółciowego. Mam cztery pytania: 1. Czy skutki uboczne wymienione przeze mnie wyżej można wiązać z przyjmowaniem letrozolu? 2. Czy bezpieczne jest dla mnie stosowanie leku Ursopol przy jednoczesnym stosowaniu lametty? Czy oba leki nie wchodzą ze sobą w interakcje? 3. Czy mogę bezpiecznie przyjmować sylimarol? 4. Czy w związku z dużą nerwowością i obniżonym nastorejem mogą przyjmować dostępne bez recepty suplementy/leki takie jak Melisa w tabletkach lub KALMS?

    więcej

  • Avatar

    Czy zastosowane leczenie jest właściwe

    Miałam robiona biopsję gruboiglowa i jest rozpoznanie: Carcinoma ductale invasivum G2 mammae. Wyniki: E-Cadherin (+++), CK7 (+++), ER - odczyn negatywny (-), PR - odczyn negatywny (-), AR- odczyn pozytywny (++). W około 90% komórek raka HER2 odczyn negatywny score=0, Ki67 około 80%. Miałam również robione badania genetyczne i tam nie stwierdzono nosicielstwa zmian. Lekarze zaplanowali najpierw zabieg oszczędzający, później chemioterapia i radioterapia. Proszę o podpowiedź, czy to prawidłowa kolejność leczenia. Wspomnę, że guzek ma 23x20 mm i w sąsiedztwie zmiany uwidoczniono owalne zacienienie 6 mm i obie zmiany łączy pasmate zagęszczenie. Miałam mammografię, usg piersi i brzucha oraz rtg klatki piersiowej i nie wykazały przerzutów. Proszę również o informację, czy mogę w dalszym ciągu używać antykoncepcji, w moim przypadku tabletki.

    więcej

  • Avatar

    Kiedy można wykonać kolejny zabieg w znieczuleniu ogólnym

    28 maja przeszłam operację rekonstrukcji piersi (wymiana ekspandera na implant) i symetryzacja piersi zdrowej. Czeka mnie operacja metodą laparoskopową usunięcia przydatków. Czy mogę już umawiać termin drugiego zabiegu? Nie ukrywam, że bardzo chciałabym mieć to już za sobą.

    więcej

  • Avatar

    Czy konieczna będzie mastektomia

    Czy po dwóch operacjach oszczędzających brodawczaka piersi prawej (w 4 i 5/2015) konieczna jest mastektomia w przypadku niepomyślnego wyniku histopatologicznego po drugiej operacji? Wynik histopatologii po pierwszej operacji: w ocenianych wycinka z preparatu chirurgicznego fragmentu piersi stwierdza się liczne brodawczaki wewnątrzprzewodowe atypowe i typowe. Niektóre z przewodów wypełnione tkanką brodawczaka znajdują się bezpośrednio w sąsiedztwie linii chirurgicznego odcięcia tkanek (margines mniejszy niż 0,05cm). Obecnie oczekuję na wynik histopatologii po drugiej operacji.  

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją

    W 2013 r. przeszłam operacje usunięcia jajników z przydatkami z powodu raka jajnika lewego. Wdrożone było leczenie uzupełniające (6 kursów chemii). Skierowano mnie na badania genetyczne, gdyż w rodzinie ze strony ojca na raka piersi chorowała matka ojca oraz 4 siostry - rak piersi lub jajnika (dwie zmarły). Wynik badania: mutacja genu BRCA1. Lekarz genetyk zalecił poważne rozważenie profilaktycznej mastektomii obu piersi, natomiast chirurg onkolog wręcz przeciwnie, podając dwa powody. Pierwszy: duże ryzyko powikłań pooperacyjnych (dlatego lepsza będzie regularna kontrola i szybka interwencja w razie ewentualnej choroby. Drugi: brak refundacji z NFZ na takie zabiegi (od 1-go stycznia br. po wprowadzeniu pakietu onkologicznego). Nie wiem co mam o tym myśleć i co robić, tym bardziej, że moje piersi są pełne torbieli o różnej konsystencji (było już kilka biopsji), mają gruczołowate utkanie i mnie bolą, zwłaszcza prawa. Proszę o odpowiedź, co w moim przypadku byłoby dla mnie najlepsze i czy ewentualna mastektomia (najlepiej z jednoczesną rekonstrukcją) jest w tej chwili refundowana i gdzie można ją wykonać.

    więcej

  • Avatar

    Jakie leczenie i rokowania

    Proszę o interpretację wyników badań: Infiltratio carcinomatosa cutis. ER - odczyn silny w 100% komórek raka, IS3 PS5, PGR - odczyn silny w 40% komórek raka IS3 PS4, HER 2 (2+), Ki67 10% Ocena receptorów w guzku skóry ZPH-5245/15, badanie molekularne I FISH guzy lite, śr. liczba HER2/komórkę = 2,3, śr. liczba CEN17/komórkę =2,15. Ratio HER2/CEN17=1,09. Brak amplifikacji genu HER2. Bardzo proszę o wyjaśnienie - co to za rak, jakie możliwe leczenie i jakie rokowania. Czy jest to przerzut raka piersi (guzek 1,8 cm usunięty 6 lat temu, potem chemio i radioterapia oraz tamoxifen)?

    więcej

  • Avatar

    Ból żeber

    Leczę się w CO w Warszawie na ul. Roentgena 5. Podejrzenie raka zapalnego prawej piersi. W biopsji cienkoigłowej pachy prawej w wykonanych rozmazach obok fragmentów tkanki tłuszczowej widać liczne komórki węzła chłonnego. Komórek rakowych nie stwierdzono, w biopsji gruboigłowej pod USG: ER 0, PGR 0, HER2 3+, Ki67 - 70%. W wałeczkach naciek nisko dojrzałego raka z towarzyszącym naciekiem zapalnym w podścielisku. Obraz mikroskopowy, w korelacji z danymi klinicznymi, odpowiada rakowi piersi. Jestem w badaniach klinicznych: biopodobny lek herceptyna przedoperacyjnie. Wlewy dobrze znoszę. Jestem dwa tygodnie po drugim wlewie i od kilku dni boli mnie tylna część pleców (żebra) od strony chorej piersi. Jest to dziwny tępy ból. Byłam u lekarza rodzinnego, zbadała mnie lekarz i stwierdziła, że to mogą boleć mięśnia między żebrowe. Biorę apap lub paracetamol. Pomaga. Miejsce to jest lekko spuchnięte.

    więcej

  • Avatar

    Mutacja genów BRCA1 i BRCA2

    Jestem "szczęśliwą" posiadaczką zmutowanych genów BRCA1 i BRCA2. Od którego problemu powinnam zacząć moje leczenie? Mam na myśli prewencyjne usunięcie piersi z jednoczesną rekonstrukcją (czy jest możliwy zabieg metodą BRAVA AFT) czy usunięcie jajników? Czy oba zabiegi są refundowane przez NFZ? Gdzie można wykonać takie zabiegi?

    więcej

  • Avatar

    Czy to rak

    Proszę o wyjaśnienie moich wyników przez onkologa i czy jest to rak. Wyniki z biopsji cienkoigłowej: W otrzymanych rozmazach liczne, rozproszone, w grupach i w skupiskach komórki gruczołowe z cechami atypii: macrocytosis, anizocytosis, macronucleoosis, anizonuceosis, hyperchromatosis, widoczne jąderka komórkowe, przesunięcie stosunku jądrowo cytoplazmatycznego na rzecz jadra. Ponadto masy białkowo bezpostaciowo martwicze i erytrocyty.  

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia podskórna z jednoczesną rekonstrukcją

    W listopadzie ubiegłego roku, w wieku 32 lat, zdiagnozowano u mnie potrójnie negatywnego raka prawej piersi z przerzutami do węzłów chłonnych. Przeszłam przedoperacyjną chemioterapię (schemat AT), za parę dni czeka mnie radykalna mastektomia z usunięciem węzłów chłonnych. Wykryto u mnie mutację brca1. Jestem zdecydowana na jak najszybsze usunięcie zdrowej piersi. Czy przeprowadza Pan profilaktyczne podskórne mastektomie z jednoczesną rekonstrukcją finansowane przez nfz?

    więcej

  • Avatar

    Ból piersi

    W dwóch piersiach mam guzy - dwa w jednej i dwa w drugiej. Jestem juz po biopsji, wynik: w jednej guz w niewiadomego pochodzenia bez komórek złośliwych, a w drugiej piersi gruczolakowłókniak. Mój problem polega na tym, że tam gdzie mam gruczolakowlokniaka odczuwam ból, może nie codziennie, ale bywają dni, że bez tabletki przeciwbólowej się nie obejdzie. Czy to jest normalne? Guzek ma 1,4 mm. Mam je wszystkie wyciąć, ale póki co się waham, wolę szukać jakichś innych metod. Martwi mnie ten ból piersi, czytałam, że FA nie boli. jedynie jeśli doszło do wylewu w obrębie włókniaka. Co robic?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Mam 58 lat. Jestem po amputacji sutka prawego. Wycinki z guza - carcinoma invasivum probabiliter mucinosum necroticans. Brodawka bez zmian nowotworowych. Guz z marginesem głębokim - w preparacie utkanie guza oraz mięśnie poprzeczne prążkowane wolne od zmian nowotworowych. Pobrano 2 węzły chłonne wartownicze - oba bez zmian nowotworowych. Poszerzony margines od strony mięśnia - bez zmian nowotworowych. Opis makroskopowy - sutek 16x13x4,5 cm na przekroju w obrębie miąższu obecny lity guz o wym. 4x3,5 cm, niejednorodny na przekroju, o dość wyraźnych obrysach. Będę wdzięczna za wyjaśnienie ww. wyniku.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    U mamy wykryli mały guzek. Po biopsji postanowili lekarze o operacji oszczędzającej. Po tym zabiegu okazało się. że są ogniska naciekające i w tamtym tygodniu została usunięta jej lewa pierś. a dziś dostała takie wyniki. Wcześniej było wycięte 5 węzłów chłonnych, które okazały się czyste, dlatego została usunięta sama pierś bez węzłów chłonnych. Proszę o interpretację wyników: A - absentia neoplasmatis B - resorptio et fibrosis absentia neoplasmatis C - fibrosclerosis ductectasiae et metaplasie apocrinalis epithelii ductalis focalis  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego mojej mamy. Jest po zabiegu mastektomii piersi lewej. 1-3. carcinoma praecipue ductale invasivum G3 partim intraductale (comedo) - circa 10%. Diameter tumoris 2,5 cm. Angioinvasio. Infiltratio carcinomatosa telae peritumoralis. Margines od strony powięzi - 1cm, górny 2 cm. 4. status normalis margines dolny 2 cm. 5. Haemorrhagiae margines boczny 3 cm 6. Fibrosclerosis, ductectasiae, margines przyśrodkowy 10 cm 7. status normalis margines przedni 1 cm 8-10. cystes apocrinales et simplices, dominato telae adiposae 11. microfoci carcinomatosi 12. mammilla normalis 13. focus carcinomatosus ductalis, diameter 1 cm 14. lymphadenitis (1) acuta 15-21. metastases carcinomatosae massivae lymphonodulorum (7/12) cum infiltratione capsularum. Foci carcinomatosi telae perilymphonodularis. Klasyfikacja pT2(m)N2

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją

    Mam 47 lat. W grudniu 2013 roku zdiagnozowany rak zrazikowy piersi lewej, hormonozależny, kilka ognisk oraz liczne rozrosty komórek przedinwazyjnych. Jestem po amputacji piersi. Zastosowano chemioterapię, a w chwili obecnej jestem w trakcie hormonoterapii. W listopadzie 2014 r. wykonałam USG i mammografię zdrowej piersi. W badaniu nie ma podejrzanych zmian ogniskowych, a jedynie cechy przebudowy dysplastycznej. W jakich przypadkach zaleca się usunięcie zdrowej piersi z jednoczesną rekonstrukcją? Dodam, iż mam wstawiony ekspander lewej piersi i za kilka miesięcy wymiana na protezę silikonową.

    więcej

  • Avatar

    Czy można czekać na termin usunięcia guza

    Od 2 tygodni borykam się z tematem guza PP. Mam 2 wyniki - biopsji cienkoigłowej i usg. Proszę o poradę, czy wykonać kolejną diagnostykę czy też zaczekać na termin usuniecia guza chirurgicznie (dodam, że terminy są odległe i stąd moje zaniepokojenie czy czekać). Dodam, iż mam 36 lat, rok temu urodziłam synka, karmiłam zaledwie 2 tyg. ze względu na brak pokarmu. Zmianę znalazłam sama 2 tyg. temu. Przez ponad 1,5 roku nie badałam piersi. Wyniki: 1. Biopsja aspiracyjna cienkoiglowa: W ocenianych rozmazach obecne drobne płaty i grupy komórek nabłonka przewodowego. Poza tym poj. komórki nabłonka apokrynowego, komórki mnyoepitelialne oraz fragmenty szklistej tkanki łącznej. Rozpoznanie: Obraz cytologiczny może odpowiadać zmianie mastopatycznej. 2. USG: piersi o mieszanej budowie z przewagą miąższu gruczołowego. W piersi prawej przyotoczkowo od strony pogranicza KZ w lokalizacji zgrubienia ognisko lite, hipoechogenne,o gładkich obrysach - sonograficznie łagodne o śr. 9 mm. Poza tym obustronnie bez zmian ogniskowych litych i torbielowatych. Doły pachowe wolne. BIRDAS4a.

    więcej

  • Avatar

    Czy usunąć zmianę czy obserwować

    Mam 42 lata. W usg znaleziono mi guzka o średnicy 6,7 mm. Miałam biopsję cienkoigłową, wynik: krew, płyn bogatobiałkowy, komórki nabłonkowe z niewielką atypią, rozproszone w płacikach i układach brodawkowatych. Konieczna weryfikacja chirurgiczna. Onkolog zadecydował o biopsji gruboigłowej i oto jej wynik: Flat epithelial atypia. Ductal hyperplasia. Kategoria: B2. Czy powinnam wyciąć tą zmianę, czy jak sugeruje onkolog, nie ruszać, a za miesiąc powtórzyć badania i obserwować? Tylko po co?

    więcej

  • Avatar

    Ból po obustronnej mastektomii

    Jestem po podwójnej mastektomii prostej. Pierwsza mastektomia w lipcu, druga na początku listopada tego roku. Jakieś trzy tygodnie po drugiej mastektomii zaczęły się dziwne bóle i trwają do dziś. Boli mnie jakby pod skórą na żebrach, poniżej linii piersi, po obu stronach. Jest to dokuczliwe ostre pieczenie szczególnie przy unoszeniu rąk. Z czego może wynikać taki ból? Czy to przejdzie? Czy powinnam mimo pieczenia rozciągać te miejsca lub masować? Czy wręcz przeciwnie powinnam się nie przeciążać? Nie ma w tym miejscu opuchnięcia ani zaczerwienia.

    więcej

  • Avatar

    Radykalna amputacja piersi

    Jestem po amputacji radykalnej piersi lewej. Nic więcej w wypisie nie mam. Moje pytania: 1. Czy to znaczy, że mam usunięty również mięsień piersiowy? 2. Czy to normalne, że po usunięci drenu chłonka dalej w tym miejscu wypływała? U mnie tak się stało, po 3 dniach od zdjęcia jak pod pachą miałam już bułę to z miejsca wprowadzenia drenu zaczeła sączyć się chłonka. 4. Jak długo boli ręka po operacji? Ile czasu zajmuje doprowadzenie jej do formy. Zaznaczam, iż staram się ćwiczyć i wykonywać automasaż zgodnie z zaleceniami. Wiem też że to indywidualna sprawa ale po jakim czasie powinnam zacząć się martwić? 5. Czy to normalne, iż to miejsce gdzie była pierś (teraz takie płaskie) robi się twarde? Podobnie pod pachą, buła która na początku była miękka zaczyna robić się twarda jak kamień prawie. W tym miejscu mam również szwy i koło nich takie twardsze miejsca wyczuwałam już wcześniej.  

    więcej

  • Avatar

    Obustronna mastektomia z jednoczasową rekonstrukcją

    13.11 2014 r. miałam przeprowadzony zabieg obustronnej mastektomii z jednoczasową rekonstrukcją. Po zabiegu piersi były opuchnięte do ekstremalnych rozmiarów, nim wybudziłam się z narkozy "rozlały się na boki" (nie wiem jak to ująć), jednak w opinii lekarza operującego nie doszło do przesunięcia się implantów. Od trzeciego dnia po zabiegu noszę specjalny biustonosz kompresujący, jednak do dziś, choć opuchlizna jest trochę mniejsza, nadal utrzymuje się to "rozlanie" piersi, są twardawe, opuchnięte... Mam lekkie stany lękowe czy tak już zostanie? Jak długo schodzi obrzęk po takiej operacji? Czy piersi odzyskają bardziej naturalny kształt, miękkość? Jak długo trwa kształtowanie się piersi po takim zabiegu?

    więcej

  • Avatar

    Biopsja cienkoigłowa, a antybiotyk

    W najbliższym czasie będę wykonywać biopsję cienkoigłową, natomiast biorę obecnie antybiotyk z powodu bólu zęba i stawu. Czy w związku z tym muszę przesunąć termin badania, czy antybiotyk ma wpływ na wynik badania?

    więcej

  • Avatar

    Obrzęk piersi

    W czerwcu przeszłam oszczędzającą operację piersi z powodu raka in situ, potem poddano mnie radioterapii 25 naświetleń. W czasie radioterapii pierś rosła, była zaogniona od pierwszych lamp, zakończyło się to drugim zabiegiem ewakuacji przewlekłego krwiaka z jednoczesną onkoplastyką zniekształconej piersi. Od drugiego zabiegu minęło 1,5 miesiąca, pierś dalej jest obrzęknięta, już cztery razy ściągano niewielką ilość chłonki, przy czym każde następne pogarsza stan piersi. Odczuwam bóle, kłucie, a pierś jest twarda. Nie usłyszałam od chirurga czy taki stan może się ciągnąć i że jest to prawidłowość. A co się stanie jak nie pojadę do chirurga, który i tak jedyne co zrobi to wbije mi kolejny raz igłę? Proszę o podpowiedź, czy taki stan bezkarnie bez obawy o powstanie ropnia może trwać miesiące, co mogę zrobić?

    więcej

  • Avatar

    Konsultacje w sprawie rekonstrukcji piersi

    Niedługo upłynie 6 miesięcy od mojej radykalnej mastektomii. Leczenie mam tylko hormonalne. Kiedy i gdzie mogę umówić się na wizytę w sprawie rekonstrukcji z Panem Doktorem?  

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia podskórna z jednoczesną rekonstrukcją

    Mam 33 lata. W 2007 roku wykryto gen BRCA 1 ex.5. Lekarze: genetyk i onkolog rekomendują jak najszybsze urodzenie dzieci i usunięcie jajników i przydatków. Dyskusyjne pozostaje usunięcie piersi, stąd moje pytania: 1. Czy po prewencyjnej, podskórnej mastektomii piersi z użyciem implantów pokrytych pianką poliuretanową można stosować HTZ, abym w wieku trzydziestu paru lat nie przechodziła menopauzy? 2. Czy implanty zastosowane podczas mastektomii mogą zostać odrzucone, jaki są statystyki - po jakim czasie trzeba je wymienić?  

    więcej

  • Avatar

    Badania drugiej piersi; port naczyniowy

    Jestem trzy lata po skończonej chemioterapii i radioterapii. Usunięto mi pierś i 13 węzłów. W maju ubiegłego roku wciągnęło mi sutek w drugiej piesi. Często odczuwam ból w okolicach brodawki. Systematycznie mam robione badania, które nic nie pokazują. Martwi mnie zmiana i ból zdrowej piersi. Co powinnam sprawdzić, aby powrócił spokój mej duszy? Rok po skończonej terapii wszczepiono mi implant. Rekonstrukcje przebiegła dwuetapowo. Silikon jest trochę spłaszczony i twardy jak piłka. Przyznam, że implant jest niewygodny w noszeniu. Ładnie wyglądają tylko bluzki z dekoltem. Czy z czasem sztuczna pierś nabierze miękkości czy twardość materiału pozostanie na zawsze? Dziś się dowiedziałam, że port trzeba płukać, aby zapobiec zatorowi. Od skończonej chemioterapii trzy lata temu, nikt mi go nie płukał. Od paru miesięcy mam zawroty głowy i wredne mroczki przed oczami. Czy ten dyskomfort może być spowodowany niepłukanym portem i nazbieraniem się drobniutkich skrzepów krwi?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia

    Mam 29 lat. Jestem mamą dwóch chłopców. Od 3 miesięcy wiem o swoim raku. Jestem 2,5 miesiąca po usunięciu prawej piersi i węzła wartowniczego. Mam raka hormonozależnego. Obecnie w trakcie chemioterapii, później hormonoterapia. Moje pytanie dotyczy profilaktycznej mastektomii drugiej piersi. Czekam na wyniki brca1. Jeśli nie wykażą uszkodzenia genu, czy taka operacja będzie możliwa? Jestem zdeterminowana by zrobić wszystko co w mojej mocy, aby żyć i móc opiekować się dziećmi. Nie musi to być mastektomia z rekonstrukcją, mogę żyć bez piersi, byle żyć! Czy takie postępowanie jest racjonalne? Czy jeśli nawet usunę druga pierś, rak może się pojawić, np. w węzłach chłonnych? Bardzo proszę o odpowiedź. Chciałabym podarować sobie i dzieciom choć trochę nadziei.

    więcej

  • Avatar

    Kiedy mogę wykonać rekonstrukcję piersi

    Dwa miesiące temu przeszłam radykalną mastektomię lewej piersi. Węzły chłonne czyste, wartownik usunięty. Rak G1, hormonozależny 100%. Mam zaleconą tylko hormonoterapię tamoksifenem 5lat. Kiedy w tej sytuacji mogę poddać się rekonstrukcji piersi? Czytałam o nowej metodzie z zastosowaniem systemu BRAVA, chyba wykonują go tylko kliniki prywatne. Co Pan Doktor sądzi o tej metodzie?  

    więcej

  • Avatar

    Czy poddać się operacji usunięcia jajników i macicy

    Mam 46 lat. Dwukrotnie przeszłam leczenie raka piersi. Pierwsze w 2005 roku (komórki nie estrogenozależne, HER2 3+). Po 8 latach zachorowałam po raz drugi. Tym razem komórki były estrogenozależne na 3+. Przeszłam już 2 razy kompleksowe leczenie. W tej chwili jestem na leczeniu nolvadexem. Lekarze sugerują mi usunięcie macicy i przydatków. Jestem już prawie zdecydowana. Szukam jednak odpowiedzi na pytanie, jaki rodzaj zabiegu byłby wskazany: metodą tradycyjną czy też byłaby możliwość laparoskopowo. Chciałabym wybrać mniejsze zło a bardzo boję się bólu.

    więcej

  • Avatar

    Czy można wykonać mastektomię z jednoczesną rekonstrukcją piersi

    U mojej znajomej wykryto guza w lewej piersi, guz złośliwy G3. Po biopsji oznaczono receptory ER i PR dodatnie, silne. HER2 (+++). Ki67 + dla 75% komórek. Podano chemioterapię przedoperacyjną - schemat AT x 6. Po mastektomii ma być podana herceptyna, hormonoterapia i radioterapia. Zaproponowano mastektomię z jednoczesną rekonstrukcją. Czy w tym przypadku jest ona (rekonstrukcja) rzeczywiście wskazana? Czy radioterapia nie wpłynie na stan rekonstruowanej piersi? Czy możliwe jest dokonanie rekonstrukcji po zakończonym leczeniu, jeśli tak to jakimi metodami?  

    więcej

  • Avatar

    Wynik po operacji wycięcia guza w piersi

    Mam 21 lat, pół roku temu wyczułam sobie guzka w prawej piersi. Po późniejszej biopsji okazało się, że to gruczolakowłókniak (2,5cm), jednak przy kolejnym usg okazało się, że mam drugiego guza w tej samej piersi tylko mniejszego (ok 6mm). Niedawno przeszkalam operację wycięcia guza z haczykiem Kopansa. Guz duży (2,5 cm) został w całości wycięty, jednak nie wiadomo czy udało się usunąć mniejszy guz. Po 3 tygodniach dostałam wynik HP, który brzmi: Fibroadenoma (M-9010/0J), zmiana usunięta w całości. Wyłuszczony guzek 5x4x2,8cm z haczykiem Kopansa, na przekrojach o typowym wyglądzie FA. Pobrano: 2 bloczki. Moje pytanie: czy w wyniku HP jest wiadomo czy usunięto 2 czy 1 jeden guz? Co oznacza 5x4x2,8 cm, ponieważ mój guz miał 2,5cm? I co oznaczają te 2 bloczki?

    więcej

  • Avatar

    Profilaktyczna mastektomia z rekonstrukcją

    Jestem pacjentką po usunięciu macicy z przydatkami, po 6 chemioterapiach, teraz w remisji. Mam uszkodzony gen BRCA2 oraz bardzo dużo torbieli w obu piersiach wielokrotnie odbarczanych oraz zwapnień. Chirurg onkolog doradził obustronną mastektomię z jednoczesną odbudową ale ten szpital nie wykonuje takich zabiegów na NFZ. Na forum amazonek jedna z pana pacjentek doradziła mi kontakt Panem. Bardzo proszę o poradę czy u pana w szpitalu dokonuje się takich zabiegów i czy chciałby go Pan wykonać.

    więcej

  • Avatar

    Zaczerwienienie skóry po rekonstrukcji piersi

    Miesiąc temu miałam wszyty ekspander (wypełniono go do objętości 150 ml). Nie miałam przeszczepu skóry (małe piersi). Jestem po radioterapii (maj 2012), chemioterapii, herceptynie. Przyjmuję Tamoxifen. Przez pięć dni po zabiegu podawano mi antybiotyk, opatrunki do dnia wypisu. W 7 dobie skóra odtwarzanej piersi była nadal zaczerwieniona, lekarz był trochę zaskoczony ale powiedział, że tak może być . Obecnie upłynęły 4 tygodnie od zabiegu a skóra jest nadal czerwona, ciepła, lekki obrzęk pod pachą (tak jak w dniu wypisu). Przy głębokim oddechu, kichaniu to miejsce dosyć mocno boli. Cztery dni temu zgłosiłam się do gabinetu zabiegowego w szpitalu aby się dowiedzieć czy nie dzieje się nic niepokojącego. Pan doktor stwierdził, że tak może być, że to jest krótki czas po operacji a skóra jest po radioterapii. Otrzymałam leki: Polfilin prolongatum 400 mg oraz Lioton 1000 do smarowania. Stosuję przepisane leki ale ciągle mam wątpliwości czy to miejsce faktycznie ma tak wyglądać. Boję się że coś jest nie tak. Na wizytę kontrolną mam się zgłosić za 2 tygodnie.

    więcej

  • Avatar

    Problem z implantami po rekonstrukcji piersi

    Jestem półtora roku po obustronnej mastektomii z jednoczesną rekonstrukcją z zastosowaniem implantów i mam problem polegający na tym, że moje implanty są "za luźne". W ciągu dnia, gdy mam ubrany biustonosz nie przeszkadza mi to tak bardzo ale w nocy już tak. Na noc ubieram ciasny stanik sportowy, ponieważ implanty zsuwają się na boki. Moje pytanie brzmi: czy tak powinno być, czy można je jakoś "unieruchomić"? Jeszcze chcę zaznaczyć, że do 5-6 miesięcy po operacji wszystko było dobrze.

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Pytanie do chirurga onkologa - prośba o interpretację wyniku badania histopatologicznego wyciętego guza piersi. Na przekrojach guza obszary białej, spoistej tkanki ogniskowo o wyglądzie FA. Mikroskopowo w licznych wycinkach widoczna tkanka gruczołu piersiowego z guzowatym ogniskiem silnie skolagenizowanego podścieliska z zanikiem elementów gruczołowych w tej okolicy. Proszę o informacje co to może być, z czego mogła powstać taka zmiana i czy może się pojawić ponownie?

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja obu piersi

    Mam 44 lata, jestem po obustronnej jednoczasowej mastektomii z usunięciem węzłów chłonnych obu pach (marzec 2014). Mam jeszcze przejść radioterapię. Czy w moim przypadku możliwa będzie rekonstrukcja a jeśli tak, to jaka metoda jest w takim przypadku optymalna? Kiedy najbezpieczniej poddać się zabiegowi i czy jednorazowo rekonstruuje się obie piersi?

    więcej

  • Avatar

    Czy można przyjmować kroplówki w rękę po stronie usuniętych węzłów chłonnych

    Jestem 8 lat po usunięciu piersi i węzłów chłonnych. Od dwóch lat choruję na polineuropatię, przyjmuję kroplówki i mam problem z żyłami. Do tej pory dawałam do wkłucia rękę po stronie zdrowej. Czy można dokonać wkłucia po stronie amputowanej? To bardzo ważne, gdyż bez tych kroplówek nie będę mogła chodzić.

    więcej

  • Avatar

    Czy usunąć torbiel

    Na badaniu USG znaleziono u mnie torbiel 8mm\2mm. Czy powinnam to usunąć? Zaznaczam, że w naszej rodzinie wszystkie kobiety mają i ja również uszkodzony gen BRCA1. Za kilka miesięcy z mężem chcemy starać się o dziecko. Jestem w grupie ryzyka, moja mama walczy obecnie z chorobą. Czy mogę coś teraz zrobić z tą torbielą?Jeden lekarz uważa, że nie powinnam robić nic, a drugi że powinnam ją usunąć.

    więcej

  • Avatar

    Jak długo zbiera się chłonka

    Jak długo może zbierać się tzw. chłonka po operacji mastektomii? Czy jest szansa na powrót do pracy jaką wykonywałam dotychczas, bo jest to praca fizyczna?

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia podskórna z jednoczesną rekonstrukcją

    W styczniu miałam operację oszczędzającą z wycięciem wszystkich węzłów chłonnych. Guz był potrójnie ujemny, G3, o wymiarach 1,4 x 1,2 x 1,5 cm, T1cN0, wycięty w granicach zdrowych tkanek. Zgłaszałam, że efekt estetyczny mnie nie zadowala, ale otrzymałam informację, że po radioterapii uzupełni się braki. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii, zakwalifikowano mnie do 4 AC. Ciężko je znoszę, przyjmuję je z odroczeniem, bo mam złe wyniki. Dostałam zakrzepicę. Mam zatory w żyłach. Na wizycie u radioterapeuty powiedziano mi, że ze względu na wiek (29 lat) mam mieć 35 naświetlań. Podobno po radioterapii mogę mieć skórę w takim stanie, że nie będzie możliwe uzupełnienie ubytku. Boję się również skutków ubocznych naświetlań. Od operacji, mimo ćwiczeń mam duży problem z ręką, ograniczoną ruchomość, ból, uczucie drętwienia. Podobnie jest z piersią. Lekarz prowadzący mówi, że taki stan może utrzymać się do 2 lat. Mam już dość. Chcę uniknąć radioterapii i jak najszybciej wrócić do normalności. Podobno mogę wykonać podskórną mastektomię piersi po zabiegu BCT z jednoczasową rekonstrukcją zamiast radioterapii. Ze względu na mały rozmiar biustu nie miałabym ekspandera, tylko wszczepienie implantu pod mięsień piersi i zostawienie skóry z brodawką. Jednak spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat u lekarzy, którzy mnie leczą. Chcę poznać Pana zdanie. Czy przy moim stanie zdrowia taka operacja jest bezpieczna? Czy zabezpiecza mnie ona przed powrotem raka w takim samym stopniu jak radioterapia? Czy może zwiększa ryzyko, skoro zostanie brodawka i skóra, które nie będą napromieniowane? Czy ręka, o którą tak dbam, będzie po tej operacji zagrożona obrzękiem limfatycznym? Na ile mogę mieć pewność, że ewentualne powikłania po takiej operacji są mniej obarczające mnie komplikacjami w przyszłości, niż radioterapia i jej skutki uboczne?

    więcej

  • Avatar

    Ocena zabiegu chirurgicznego

    Kilka miesięcy temu oglądając swoje piersi przed lustrem zauważyłam zmiany na skórze, była ona pomarszczona, a w pewnym miejscu utworzyło się wgłębienie. Nad tym wgłębieniem mniej więcej na godz 3 wyczułam dość dużego guza. Lekarz pierwszego kontaktu wysłał mnie na badania. Usg i mammografia wykazały, ze zmiana jest bardzo podejrzana i prawdopodobnie jest to rak. Wykonano biopsję gruboigłową, czekałam przerażona na wyniki przez tydzień. Na konsultacji lekarz powiedział, że w piersiach znaleziono ok 10 cyst, dwie fibroadenomy i guza-adenosis. Lekarz zalecił usuniecie tej zmiany. Niestety po zabiegu okazało się, że nie usunięto całego guza, ponieważ guz umiejscowił się w mięśniu, wiec lekarze zadecydowali, że jeśli usuną więcej tkanki wraz z częścią mięśnia będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że guz się odnowi. Chciałabym się dowiedzieć, jakie będą konsekwencje takiego zabiegu.

    więcej

  • Avatar

    Czy powiększone węzły chłonne oznaczają przerzut

    Czy powiększone węzły chłonne w dole pachowym (3 węzły), przy założeniu związku z guzem w piersi (zmiana podejrzana, zostanie usunięta za kilka dni), oznaczałyby przerzut czy mogą być powiększone z innego powodu związanego z guzem?  

    więcej

  • Avatar

    W którym dniu cyklu miesiączkowego wykonać operację

    Czy zabieg usunięcia guza piersi można wykonać w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego?

    więcej

  • Avatar

    Operacja u osoby starszej

    Kontynuacja pytania "Operacja u osoby starszej" z 15.04.2014 r.   Dziękuję bardzo za odpowiedź, chciałam zapytać czy radioterapia po operacji jest niebezpieczna? Czy lepiej się zdecydować na całkowite usunięcie piersi, ale operacja trwa dłużej i czy ta narkoza nie zaszkodzi mamie? Czy konieczna jest operacja, czy z tym rozpoznaniem mama mogłaby pożyć jeszcze parę lat?  

    więcej

  • Avatar

    Operacja u osoby starszej

    Moja mama ma 85 lat, wykryto u niej guza piersi 15 mm x 20 mm. Z biopsji jest wynik: "Carcinoma ductale invasivum G2". Pozostałych wyników nie ma, są w badaniach. Lekarz skierował mamę na operację oszczędzającą, termin 19 maj 2014 r. Operacja ma być przy pełnej narkozie. Mama leczy się na nadciśnienie, jest po dwóch zawałach. Czy nie jest to ryzykowna operacja, czy są może inne metody znieczulające, aby ten zabieg przeprowadzić? Czytałam, że u osób starszych może dojść po narkozie do demencji starczej. Co robić? Bardzo proszę o poradę.

    więcej

  • Avatar

    Ból żebra

    Jestem po operacji oszczędzającej piersi lewej i radioterapii, którą ukończyłam w grudniu 2013 r. Niepokoi mnie ból żebra pod operowana piersią. Czy to normalne, żeby po radioterapii nie robić badań? Na jakiej podstawie twierdzą, że jest dobrze? Twierdzą, że ten ból to spływ promieni po radioterapii. Jestem w szoku!!!! Boję się czy jestem bobrze leczona. Nadmienię, że mieszkam w Wielkiej Brytanii.  

    więcej

  • Avatar

    Zbyt twarda pierś po rekonstrukcji

    Trzy lata temu miałam usuniętą pierś z jednoczesnym wstawieniem ekspandera. Jednak pierś jest bardzo twarda i nie wygląda ładnie. Od kilku miesięcy zaczęła mnie także co jakiś czas pobolewać. Robi się wtedy jeszcze twardsza. Ręki nie przemęczam, więc nie wiem dlaczego tak się dzieje. Byłam u lekarza, który mnie operował, lecz stwierdził, że od strony chirurgicznej jest wszystko w porządku. Ostatnio Pani doktor na wizycie kontrolnej zasugerowała, że może można byłoby usunąć trochę płynu z ekspandera ( z tak twardą piersią po rekonstrukcji się nie spotkała). Czy to jest możliwe? Do kogo mam się zwrócić po pomoc? Zamiast cieszyć się ze zrekonstruowanej piersi najchętniej bym się jej pozbyła.

    więcej

  • Avatar

    Drętwienie palców

    Jestem ponad rok od operacji oszczędzającej. Rak piersi lewej hormonozależny. Jestem po 4 cyklach chemii i radioterapii. Obecnie stosuję Tamoxifen. Od ok. 5 mies. mam nad ranem drętwienie 3 palców ręki prawej. Czy jest możliwe, aby powodem takiego stanu była podawana w tą rękę chemia (myślę o wpływie na osłonki nerwowe)? Nadmieniam, że miałam wykonaną scyntygrafię i PET i nie stwierdzono ognisk meta. Nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć co jest tego powodem. Może tamoxifen, ale tylko w jednym miejscu? Może ma Pan doktorze jakiś pomysł co mogłabym zrobić?

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku

    Niedawno usuwałam zmianę w piersi, biopsja wykazała, że jest to guz liściasty łagodny. Dzisiaj odebrałam wyniki histopatologiczne, ale na wizytę u lekarza muszę poczekać, a bardzo się denerwuję. Proszę o interpretacje wyniku, głównie chodzi mi o to czy zmiana jest łagodna czy złośliwa. W preparatach utkanie równoograniczonego guza fibroepitelialnego o średnicy 16 mm zbudowanego z proliferujących przewodów i wrzecionowatokomórkowego podściedliska. Obraz mikroskopowy odpowiada fibroadenoma. Zmianę usunięto w całości.

    więcej

  • Avatar

    Problem z zagojeniem rany po rekonstrukcji

    23 lutego 2014 r. miałam rekonstrukcję piersi lewej płatem ld i implantem silikonowym gs ax 260t. Rana na piersi słabo się goi i mam wrażenie, że ta zrekonstruowana pierś jest o wiele mniejsza i nie równa podług tej drugiej. Czy to się zmieni po zagojeniu? Chciałabym nadmienić, że w dzień i w nocy noszę gorset pooperacyjny wraz z pasem uciskowym. Czy jest jakaś maść która przyspieszy gojenie?  

    więcej

  • Avatar

    Guz liściasty łagodny

    Mam 22 lata, niedawno wykryłam u siebie guzka wielkości ok 2 cm na 1,5 cm. Wyczuwalny, twardy, przesuwalny. Wykonałam biopsję grubo igłową, która wykazała, że jest to guz liściasty łagodny. Dzisiaj miałam wykonany zabieg chirurgiczny wycięcia guza z marginesem bezpieczeństwa. Został on oddany do badania histopatologicznego. Moje pytanie brzmi: czy badanie to może wykazać, że guz jest złośliwy skoro na biopsji wyszedł łagodny i po wycięciu lekarz stwierdził, że ładnie wygląda?

    więcej

  • Avatar

    Kiedy mogę wykonać rekonstrukcję piersi

    Mam 38 lat. 08.01.2014 r. przeszłam mastektomię m. Maddena. Brałam chemię przedoperacyjną. Kiedy mogę zacząć myśleć o rekonstrukcji?

    więcej

  • Avatar

    Nadmierne gromadzenie się chłonki

    Moja 76-letnia Mama przeszła zabieg lewostronnej radykalnej mastektomii w czerwcu 2013 r. (ca lobulare GII, T1bN2M0, węzły chłonne pachowe - metastases carcinomatosae 5/20, ER +++, PgR + , Ki + w 12% komórek nowotworowych, Her -2/neu/+1/. Następnie została poddana radioterapii i do leczenia włączono Tamoksyfen. Tamoksyfen po 2 miesiącach leczenia zamieniono na Arimidex (ze względu na zakrzepowe zapalenie żył podudzia lewego leczonego od chwili rozpoznania Clexanem ). Rutynowe onkologiczne badania kontrolne zarówno obrazowe jak i laboratoryjne są w normie. Mama ma wyrównaną niedoczynność tarczycy. Problem stanowi duża ilość chłonki gromadzącej się pod skórą po stronie usuniętej piersi. Od czasu operacji punkcje chłonki odbywały się 2-3 razy w tygodniu (każda punkcja ok. 150- 200ml chłonki). W grudniu 2013 r. Mama była ponownie operowana z powodu wytworzenia się zainfekowanej, podskórnej torbieli krwotocznej. Badanie hist-pat. materiału pooperacyjnego - bez komórek nowotworowych. Niestety w przestrzeni podskórnej nadal gromadzi się duża ilość chłonki (1 punkcja w tygodniu ok.200 ml ). Obawiamy się ponownych powikłań związanych z ciągłymi punkcjami. Od czego zależy ilość gromadzącej się chłonki? Wiem, że jest to indywidualne. Czy ma na to wpływ masa ciała (BMI 31,5)? Czy istnieje jakaś metoda, która mogłaby spowodować "zamknięcie" przestrzeni podskórnej i zmniejszenie gromadzenia się limfy?

    więcej

  • Avatar

    Rekonstrukcja po BCT

    Jestem prawie 3 lata po BCT, niestety nie jestem zadowolona z wyników operacji, pierś jest zapadnięta i nie wygląda dobrze. Czy mogę się ubiegać w ramach NFZ o rekonstrukcję?

    więcej

  • Avatar

    Płyn w rekonstruowanej piersi

    Mam 40 lat. W 2004 r. zdiagnozowano u mnie raka sutka piersi prawej. Poddana zostałam badaniom na BRCA - wynik pozytywny. Jestem po obustronnej rekonstrukcji piersi [2005-2007 r.]. Pierś prawa: mastektomia, chemio i radioterapia, natomiast pierś lewa profilaktycznie. Obecnie rezonans magnetyczny wykazał po stronie lewej w świetle implantu widoczne obszary o intensywności sygnału płynu "salad oil sign" oraz linia podtorebkowa długości ok. 5 cm, pod którą układa się warstwa płynu grubości do 5 mm - pęknięcie wewnątrztorebkowe. Czy w takim przypadku zachodzi potrzeba wymiany implantu, a jeśli tak to czy jest to objęte NFZ? Dodatkowo prawa pierś jest mniejsza i nieestetyczna czy jest możliwość jej poprawienia w ramach NFZ?  

    więcej

  • Avatar

    Interpretacja wyniku histopatologicznego

    Szanowny Panie doktorze!!! Bardzo proszę o opinię na temat badania histopatologicznego wykonanego na mojej prawej piersi i wszystkich węzłach chłonnych, usuniętych [ze mnie !!!] w dniu 3.01.2014 r., czyli niewiele ponad 1 miesiąc temu ....wynik otrzymałam 28.01.br, ale nie bardzo wiem, jak go ugryźć.... Poniżej przedstawiam go, z niewielkimi skrótami: Rozpoznanie kliniczne - rak piersi prawej, pacjentka lat 71 płeć- żeńska. W badaniu mikroskopowym rozpoznano: zmiana średnicy 3cm, szara, z wypustkami....Lobular invasive carcinoma, średnica nacieku - 3 cm. Ognisk zatorowych w naczyniach krwionośnych i węzłach chłonnych nie stwierdza się. Cechy przerzutu raka lobularnego. Średnica przerzutu 0,3 cm z zajęciem torebki węzła. Węzły chłonne: - Metastases carcinomatosae [4/11] [meta/wszystkie] [pN2a] Bardzo proszę o opinię, czy toto jest bardzo złośliwe, czy poszło sobie w moje jestestwo, czy nie zdążyło, a jeśli tak, to czy narobiło mi szkód dużo, czy nie????

    więcej

  • Avatar

    Płyn wokół protezy w piersi

    W sierpniu 2013 r. miałam wymianę expandera na implant silikonowy, od tamtej pory wszystko było dobrze. 2 tygodnie temu miałam badanie usg pachy po operowanej stronie i przy okazji tego badania Pani wykonująca badanie powiedziała, że jest niewielka ilość płynu przy zakotwiczeniu implantu. Od jakiegoś tygodnia ta pierś, pisząc kolokwialnie, zaczęła mi przeszkadzać tzn. zaczęłam ją odczuwać i przeszkadza mi np. noszenie biustonosza. Najlepiej jakby nic jej nie "dotykało". Nie zauważyłam, żeby pierś zrobiła się twardsza ani dużo większa niż była. Co to może być za płyn i czy to przez to zaczęłam odczuwać ten dyskomfort? Kontrolę implantu mam 25 lutego, ale martwię się, że zaczyna się coś dziać niedobrego. Słyszał Pan od swoich pacjentek o takich dolegliwościach?

    więcej

  • Avatar

    Kciuk trzaskający

    W listopadzie 2009 roku miałam mastektomię prawej piersi. W minionym okresie dwukrotnie wystąpiło zapalenie naczyń limfatycznych w prawej ręce. Obecnie lekarz ortopeda rozpoznał tzw. kciuk trzaskający w prawej dłoni oraz zakwalifikował do zabiegu operacyjnego. Czy taki zabieg nie spowoduje obrzęku limfatycznego? Czy może być wykonywany u kobiet po mastektomii?

    więcej

  • Avatar

    Mastektomia podskórna z jednoczesną rekonstrukcją

    We wrześniu 2013 roku zdiagnozowano u mnie i usunięto metodą oszczędzającą raka piersi 2,5 cm, węzły chłonne wolne. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii - jeszcze 6 tygodni. Potem planowana jest radioterapia i leczenie hormonalne. W rodzinie występowały raki sutka i jajników. Na czerwiec planowane jest badanie genetyczne BRCA1. Jeśli okaże się, że jestem obciążona genetycznie chorobą nowotworową to bardzo bym chciała wykonać mastektomię podskórną z jednoczasową rekonstrukcją. Mój mąż leczy się onkologicznie od kilkunastu lat i dlatego u siebie chcę możliwość powtórnego zachorowania ograniczyć do minimum. Moje pytanie brzmi: Czy jeśli okaże się, że jestem obciążona genetycznie mogę wykonać mastektomię z jednoczesną rekonstrukcją w ramach NFZ, i czy radioterapia nie jest przeszkodą? Jeśli jest taka możliwość to jaką metodą? Jeżeli radioterapia będzie przeszkodą to czy mogę z niej zrezygnować na koszt mastektomii?

    więcej

  • Avatar

    Zażywanie antybiotyku przed operacją

    7 lutego mam mieć operację - mastektomię piersi. Obecnie tj. od czwartku 30.01. biorę antybiotyk Duomox 1g. Mam go zażywać 5 dni. Czy to w jakiś sposób wpłynie na planowaną operacje, bo słyszałam, że należy odczekać 2 tygodnie?

    więcej

  • Avatar

    Jakie ćwiczenia wykonywać przed rekonstrukcją piersi

    Jestem 1,5 roku po mastektomii i mam usuniętych 25 węzłów chłonnych. Mam 34 lata. W lutym będę miała operację - profilaktyczną mastektomię oraz rekonstrukcję obu piersi. Chciałabym zacząć się już przygotowywać. Jakie ćwiczenia powinnam wykonywać? Dodam, że nie mam problemów ze sprawnością ręki, blizna jest gładka bez zrostów, "ruchoma".

    więcej

  • Avatar

    Bóle w piersi po operacji

    Chodzi o moją mamę. Ma 58 lat. Ponad 2 lata temu przeszła operację usunięcia guza piersi, miała potem radioterapię. Prawie codziennie cierpi na mniejsze lub większe bóle w piersi. Odnalazłam informację, że jest to "normalne" po tego typu operacji i związane z naruszeniem nerwu międzyżebrowo-ramiennego. Czy istnieje jakiś sposób na złagodzenie tego bólu?

    więcej