rak piersi - artykuły

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    leczenie, rak piersi

    Mam 34 lata i zdiagnozowano u mnie raka piersi naciekającego przewodowego, typ luminalny B, her ujemny, ki67 70%, ER i PR dodatnie. Sam guzek jest wielkości około 7 mm, jednakże wokół jest dużo mikrozwapnień - ognisk raka prawdopodobnie wewnątrzprzewodowego. Węzły chłonne w obrazie rezonansu magnetycznego wydają się być nie zajęte. Wiem, że niezbędna jest mastektomia i chemioterapia, jednakże konsultowałam się w dwóch miejscach i w jednym zaproponowano mi najpierw zabieg chirurgiczny usunięcia piersi, a w następnej kolejności chemioterapia, natomiast w drugim rozpoczęcie od usunięcia i weryfikacji węzła warowniczego, następnie chemioterapia, a dopiero po tym zabieg chirurgiczny. Która kolejność według Pani powinna zostać zachowana i jaki rodzaj chemioterapii powinien być zastosowany w moim przypadku?  

    więcej

  • Operacja oszczędzająca czy radykalna

    leczenie, operacja, rak piersi

    Mam 27 lat. 3 tygodnie temu miałam operację oszczędzającą prawej piersi oraz wycięcie wezła wartowniczego. Wcześniej po biopsji zdiagnozowano naciekającego raka gruczołowego (NST), G2, e-cadheryna ++, receptory: ER 100%, PR 75%, HER2 (0) ujemny, Ki67 10%. Po usg guz na godzinie 6. wym 6x7 mm. W czasie operacji okazało się, że w lini cięcia znajduje sie drugi guzek. Wyniki pooperacyjne: Trzy węzły chłonne bez przerzutów raka. W obu opisanych makroskopowo guzach stwierdza się utkanie naciekającego raka gruczołowego, G-2, zatorów z komórek nowotworowych w naczyniach nie znaleziono. Odczyn limfoidalny na tkankę nowotworową, nieobecny. Marginesy jak w opisie makroskopowym. Skóra sutka i utkanie sutka poza guzem wolne od nacieku nowotworowego. Zaawansowanie pT1c(m)N0. Receptory określone wcześniej z materiału z biopsji. OPIS MAKROSKOPOWY: Fragment tkanki tłuszczowej śr. 3 cm. Fragment sutka o wym. 6x3,5x5 cm pokryty płatem skóry o wym. 2x0,5 cm. waga 28g. Na przekroju widoczne dwa żółto-białe guzy. Pierwszy guz śr. 1 cm: margines od powięzi 1,5 cm, od brodawki 0,2 cm, do godz 6. 0,2 cm, do powierzchni skóry 0,7 cm, margines boczny 1,5 cm, przyśrodkowy 1,5 cm. Drugi guz śr. 0,7 cm: margines do godziny 6. poniżej 0,1 cm, do brodawki 1 cm, do powięzi 0,5 cm, do powierzchni skóry 2,2 cm, boczny 2 cm, przyśrodkowy 2,5 cm. Lekarz stwierdzając za mały margines proponuje docięcie lub mastektomię. Co byłoby w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem? Względy estetyczne są dla mnie ważne, ale najważniejsze jest zdrowie. Czy z racji dwóch guzów nie byłaby bardziej wskazana mastektomia?

    więcej

  • Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    chemioterapia, leczenie, rak piersi

    Jestem po radykalnej mastektomii z wycięciem węzłów chłonnych. W wynikach hist-pat po operacji okazało się, że to rak przewodowy naciekający, trójujemny, ki67 - 75%, wymiary 4x3x3 cm, G3 (3+3+3), węzły chłonne czyste. Zaproponowano mi następujący schemat leczenia 12 x PCL co tydzień, potem 4 x AC co 2 tygodnie z jednoczesnym GCSF, dodatkowo przez czas trwania chemioterapii mam co miesiąc dostawać Zoladex (na ochronę jajników - mam 28 lat), radioterapia - do decyzji radiologa. Moje pytanie brzmi, czy jest to dobrze dobrane leczenie i czy niczego więcej nie mogę otrzymać? Czy mogę jeszcze w jakiś sposób ochronić się przed wcześniejszą menopauzą? Dodatkowo czy powinnam starać się o radioterapię, czy raczej jej unikać, ponieważ chciałabym w przyszłości poddać się rekonstrukcji piersi, a słyszałam, że po naświetlaniach może być z tym jakiś problem - skóra będzie bardziej zwłókniała itp..

    więcej

  • Kontakt z małym dzieckiem w trakcie chemioterapii

    chemioterapia, leczenie, rak piersi

    Bardzo proszę o jednoznaczną odpowiedż dotyczącą kontaktu z małym dzieckiem (2 latka) w trakcie mojej chemioterapii. Jestem po 4 seriach AC co 3 tygodnie. W trakcie tego leczenia przez 7 dni unikałam jakichkolwiek kontaktów, a potem przez 2 tygodnie miałam "normalny" kontakt. Obecnie jestem po 1 wlewie taksanu - moja seria to 12 wlewów co 7 dni. Czy prawdą jest, że w ciągu tych 3 miesięcy nie będę mogła kontaktować się bliżej z moim cudownym wnukiem? Czym grozi taki kontakt dziecku? Mam jeszcze drugie pytanie - czy faktycznie muszę unikać słońca w trakcie trwania całej chemii, czy tylko w dniu podania wlewu? Jeżeli tak to dlaczego? Wczoraj (2 dni po wlewie) byłam 3 godziny na działce i troszkę mnie słoneczko "liznęło" po rękach jak plewiłam kwiaty i na razie nic się nie dzieje złego.  

    więcej

  • Wynik cytologii a leczenie hormonalne

    cytologia, hormonoterapia, rak piersi

    Mam 32 lata. Rak piersi, HER3 +++, po operacji radykalnej, chemioterapii radioterapii, w trakcie leczenia hormonalnego (zoladex, tamoksyfen), także herceptyny. Wykonywałam cytologię regularnie, ostatnimi czasy co 3 miesiące. Zawsze dotąd wszystko było w porządku. W tym tygodniu ginekolog zadzwonił do mnie z informacją, że mam wynik 3a - atrofia. Pytanie, czy taki stan ma związek z przyjmowanymi lekami? Tamoksyfen biorę od wrzesnia 2014, zoladex od lutego 2014. Zastanawiam się, czy kontynuacja leczenia hormonalnego ma sens i czy nie przyniesie ona więcej zła niż dobra? Góra jest leczona, a na dole zaczyna się problem.

    więcej

  • Jakie leczenie i rokowania

    leczenie, rak piersi, rokowanie

    Mam 47 lat. W styczniu tego roku wyczułam w piersi lewej na godzinie 1 guzek o wielkości w obrazie mmamograficznym 1,2 mm. Jestem po biopsji mammotomicznej guzka. Wynik: naciekający rak przewodowy (NST) II st. wg.Blooma-Richardsona (c 3, p 2, m1) oraz liczne przewody DCIS G3 z kanceryzacją zrazików. Największy wymiar raka wynosi około 8 mm. IHC w 7571/15: E-kadhedryna (+), ER pozytywny % komórek 42,8 intensywność 2 (w skali1-3), PR pozytywny % komórek 19,9 intensywność 1 (w skali 1-3), HER-2 pozytywny nasilenie reakcji 3+. BAC węzła wartowniczego bez cech atypowych. USG jamy brzusznej nie wykazało zmian. Czekam na ponowny wynik BAC węzła i komisję. Nie wiem jakie są rokowania oraz jakiego sposobu leczenia mam się spodziewać i na co powinnam zwrócić uwagę podczas rozmowy.

    więcej

  • Interpretacja wyniku histopatologicznego

    rak piersi, wyniki badań

    Proszę o interpretację moich wyników histopatologicznych (po operacji oszczędzającej) i wskazówki do dalszego leczenia. Naciekający rak przewodowy G2, ER - (+) 100% (+++), PR - (+) 90% (+++), HER 2 (+1), ki67 - 25%, pT1c, węzły odczynowe 11 x (nie oznacono węzła wartownika). Po operacji przeszłam zator płucny, jestem na heparynie i lekach, mam 50 lat, miesiączkuję regularnie.

    więcej

  • Czy bezpieczne jest badanie RM

    badania, rak piersi, rezonans magnetyczny

    Jestem po oszczędzającej operacji piersi lewej z procedurą węzła wartowniczego w 2011 roku. Następnie radioterapia + tamoxifen nadal. Mam przewlekłe bóle kręgosłupa (stare sprawy) i obecnie ortopeda zlecił badanie RM odcinka lędźwiowego kręgosłupa w związku z nasilonymi bólami. Moje pytanie jest następujące: czy takie badanie jest bezpieczne (chodzi o pole magnetyczne), bo cały czas słyszę chodząc na rehabilitację, że z żadnych zabiegów fizykoterapii nie mogę korzystać w tym również z pola magnetycznego. Właściwie tylko ćwiczenia ruchowe usprawniające.

    więcej

  • Jakie dalsze leczenie - c.d.

    leczenie, rak piersi

    Kontynuacja pytania "Jakie dalsze leczenie" z 7 kwietnia 2015 r.   Po ponownej weryfikacji wyników mój dr. onkolog -chirurg stwierdził, że jestem zdrowa i faktycznie rak był rozpoznany w biopsji gruboigłowej G1 ductale invasium, receptory estrogenowe - reakcja dodatnia w około 15% jąder komórek nowotworowych średnio nasilona (PS3,IS2), receptory progesteronowe - reakcja dodatnia w około 20% jąder komórek nowotworowych średnio nasilona (PS3,IS2), Ki67 - 5%, her 2 reakcja ujemna. Wynik z histopatu: operacja oszczędzająca (tak jak Pani pisałam) nie potwierdziła raka tylko fibrosclerosis. Nie dawało mi to spokoju i pojechałam do Gliwic do instytutu (nie badali wycinków bo stwierdzili, że były już weryfikowane) i tam pani dr onkolog stwierdziła, że ona proponuje radioterapię na 6 tyg. i leczenie tamoxifenem i zolodexem (wizyta trwała 5 minut). Zapytałam dlaczego tak mam ustalone leczenie i dostałam odpowiedź, że po operacji oszczędzającej wszyscy tak mają. Teraz trafiłam do Łodzi (do Kopernika) i tutaj ponownie badają moje wycinki. Czy nie będzie za późno, jeżeli faktycznie będę musiała przyjąć radioterapię (operacja była 21 stycznia)? Pani Doktor, jestem załamana, bo niektórzy twierdzą, że raka wyssano mi w biopsji. Mam wrażenie, że stoję w miejscu z moim leczeniem i mogą się zrobić przerzuty.  

    więcej

  • Czy nie zaszkodzi stosowanie Lametty

    hormonoterapia, rak piersi

    Mam 52 lata. Jestem po leczeniu oszczędzającym - rozpoznanie wstępne T2N0M0, natomiast po operacji T1CN2aM0. Nowotwór hormonozależny ER 95%, PGR 95%, HER2 - ujemne. Przeszłam chemioterapię (3 X FEC i 3 X Docetaksel), radioterapię oraz obecnie leczenie hormonalne. I tutaj pojawia się moje pytanie. Na początku przez pierwsze 8 miesięcy przyjmowałam tamoksifen jednak z uwagi na wysokie wyniki prób wątrobowych (duży woreczek żółciowy z licznymi kamieniami - jestem kierowana na zabieg usunięcia) został on zmieniony na lek lametta. Lamettę zaczęłam przyjmować ok. 3 tygodnie temu a wizytę u lekarza prowadzącego mam dopiero za 4 tygodnie. Mój problem polega na tym, że nie jestem pewna czy mogę przyjmować ten lek. Nie wiem czy jestem już po menopauzie (nigdy nie miałam robionych żadnych badań w tym kierunku). W 2011 roku przeszłam histerektomię bez usunięcia przydatków w związku z czym od tamtego czasu nie mam okresu jednak jajniki chyba nadal pracowały. Wydaje mi się, że w rok po histerektomii przechodziłam objawy związane z menopauzą. Od pewnego czasu zauważyłam u siebie lekkie zaczerwienienie na twarzy, więcej naczynek. Dziś dostrzegłam na policzku mały, pojedynczy wyprysk (obawiam się czy to np. nie trądzik różowaty, który związany jest chyba z nadmiarem estrogenu?). Dodam, że przy leku lametta odczuwam skutki uboczne w postaci uderzeń gorąca (mniej niż przy tamoksyfenie), ból stawów, itp., jednak są one nieco mniejsze niż przy tamoksyfenie. Obawiam się o to czy jeśli okaże się, że nie jestem jeszcze w okresie menopauzy to czy stosowanie lamety przez łącznie 6 tygodni mi nie zaszkodzi.

    więcej

  • Profilaktyczne przyjmowanie Bonefosu

    leki, profilaktyka, rak piersi

    Mam 62 lata. Jestem po mastektomii w sierpniu 2011 r., po 4 kursach chemioterapii AT, 16 kursach herceptyny przerwanej z powodu niskiej frakcji wyrzutowej, od września 2011 r. biorę clarzole. Również od września 2011 r. biorę profilaktycznie bonefos. Moje pytanie brzmi: jak długo można lub należy brać bonefos aby przyniósł oczekiwane rezultaty. Chodzi mi o profilaktyczne przyjmowanie Bonefosu w celu zapobiegania wystąpienia przerzutów do kości.

    więcej

  • Medecyna tybetańska

    leczenie, preparaty, przerzuty, rak piersi

    Od 21.05.2014 r. do 04.09.2014 r. - 6 kursów chemioterapii indukcyjnej AT, 30.09.2014 r. mastektomia piersi prawej i usunięcie węzłów pachowych, od 02.01.2015 r. do 03.02.2015 r. radioterapia. USG jamy brzusznej z 03.02.2015 r. - podejrzenie zmiany meta w wątrobie, TK z 20.02.2015 r. nie określiło w 100% charakteru zmiany (może być przerzut, a może nie), taki sam wynik z RM z dnia 26.02.2015 r. W związku z tym od 27.02.2015 r. co tydzień mam podawany Taxol i co 3 tygodnie Herceptynę. Mam pytanie - otóż znajoma, która choruje na raka narządów rodnych poleciła mi dr Tenzina Jangchuba z Tybetańskiej Kliniki Ziołolecznictwa w Warszawie, który leczy jakimiś ziołami. Chciałabym zasięgnąć porady, co Pani Doktor myśli o takich metodach, czy nie przeszkadzają one przy chemioterapii? Są to jakieś zioła w kształcie kulek i napisane jest, że są np. na wątrobę, na trzustkę, itd. oraz podane pory ich stosowania - 30 min. przed śniadaniem, 30 min. przed obiadem, o godz. 19 lub 30 min. przed spaniem. Czy te zioła można stosować, czy lepiej nie? Mój mąż bardzo chciałby mnie zawieźć do tego Tybetańczyka, ale ja nie wiem, czy to ma sens. Ta znajoma twierdzi, że bardzo jej te zioła pomagają i sama już nie wiem co robić. Bardzo proszę o radę, czy takie stosowanie ziół nie zaszkodzi mojemu zdrowiu i wprowadzonemu leczeniu?

    więcej

  • Chemioterapia przed operacją

    chemioterapia, leczenie, rak piersi

    U mojej mamy wykryto raka piersi carcinoma invasivum G2, 1,5 x 2 cm, rak hormonozależny, ki67 powyżej 14%, Her 2 (+++), i powiększone węzły chłonne. Mojej mamie zaproponowano leczenie chemioterapią przedoperacyjną i już po pierwszej dawce Pani onkolog stwierdziła, że w węzłach chłonnych nic nie wyczuwa, a guzek w piersi zmniejszył się o około 50%. Czy zawsze tak jest, że te pierwsze dawki dają tak wyraźne skutki? Czy może nie należy traktować tego jak coś nadzwyczajnego i fakt, że w węzłach chłonnych praktycznie juz nic nie ma o niczym nie przesądza i nadal rokowania nie są najlepsze? Czy ważniejsze są wyniki pooperacyjne, czy te wykonane przed operacją, gdy węzły chłonne były zajęte? Czy możliwe jest to, że skoro moja mama tak dobrze zareagowała na chemię, to do operacji guz całkiem zniknie? Czy wtedy lepiej jest wykonać operację oszczędzającą, czy radykalna mastektomię? Czy wyniki mojej mamy są bardzo złe?

    więcej

  • Interpretacja wyników

    rak piersi, wyniki badań

    Pierś prawa: W wyniku diagnozy operowano mi prawy sutek w lutym 2014 roku - kradrantektomia prawostronna i usunięcie węzła wartownika. W kwietniu radioterapia BCT 42,5 Gy w 17 frakcjach. W maju brachyterapia HDR 10 Gy. Teraz hormonoterapia tamoxifen 20 mg/dzień. Rozpoznanie: Carcinoma partim ductale infiltrans NOS partim papillare solidum invasivum mammae. Guz średnicy 1,4 cm został usunięty z marginesem od strony powięzi szerokości 0,4 cm. Według B-R II st., wg. TNM pT1c, N0, Mx. Wyniki receptorów: ER estrogen receptor (+++) reakcja w 100% komórek w skali Remmele st. XII, PR progesteron receptor (+++) reakcja w <10% komórek w skali Remmele st. III, HER-2 (-) reakcja ujemna, Ki67 powyżej 20%, Nodus lymphaticum sine metastasibum (0/1). W lipcu kontrolne USG, w sierpniu mammografia, w listopadzie 2014 r. Rtg płuc. Pierś lewa: 03.11.2013 roku podczas mammografii nastąpił wyciek mleczno-brunatny z lewego sutka. W lipcu 2014 miałam robione 2 razy USG obu piersi. Wyniki pierwszego USG dotyczące lewej piersi: „W piersi lewej w rzucie zgrubienia na godzinie 4 zatarcie struktury gruczołowej z drobnymi obszarami płynowymi na obszarze około 38x17 mm - w pierwszej kolejności o charakterze masywu mastopatycznego - wskazana ocena w mammografii.” Wyniki drugiego USG dotyczące lewej piersi (w tydzień po pierwszym, na innym aparacie): „W sutku lewym na godzinie 5 ok 1 cm od brodawki poszerzony przewód mlekowy na długości 7 mm o szerokości 3 mm wypełniony echogeniczną zawartością, bez widocznego unaczynienia, oraz pojedyncze poszerzone kręte przewody mlekowe o gładkim obrysie ścian, częściowo podatne na ucisk o szerokości do 3 mm. Ponadto w sutku lewym na godzinie 5 obwodowo skupisko torbieli prostych o średnicach: 3 mm, 3 mm, 3 mm, 2 mm; na godzinie 6 torbiel prosta o średnicy 3 mm." W sierpniu 2014 miałam wykonaną mammografię: „Mammografia obustronna, pierś prawa w 3 projekcjach. Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej. Pierś prawa - stan po BCT. Obustronnie nie stwierdza się podejrzanych zmian ogniskowych skupisk mikrozwapnień. Widoczne części dołów pachowych prawidłowe.” Niepokoi mnie, że wyciek z lewego, nieoperowanego sutka nasilił się, nadal jest mleczno-brunatny. Prolaktyna: Marzec 2014 r. na czczo 6,84 ng/ml, po MCP 96,70. Od kwietnia 2014 zażywałam distinexu 0,25 mg na tydzień. Prolaktyna we wrześniu 2014 r. 3,73 ng/ml. Dostinex distinexu 0,25 mg na 2 tygodnie. Przez 6 tygodni bez dostinexu, potem prolaktyna 8,41ng/ml. W listopadzie 2014 miałam wykonany Rtg płuc (zlecony przez onkologa) - wynik prawidłowy. Mam 63 lata. 3 razy rodziłam i karmiłam piersią. Po pierwszym porodzie miałam zapalenie piersi - wyleczone farmakologicznie. W 2003 miałam operację piersi prawej (tej operowanej, bez wycieku) - hyperplasia papillomatosa intracystica. Onkolodzy mówią, że dopóki wyciek nie jest podbarwiony krwią, to nie ma się czym martwić. Dla mnie jest to jednak sygnał, że coś w tej lewej, nieoperowanej piersi jest nie tak. Proszę o radę w sprawie dalszego leczenia z uwzględnieniem obu piersi.

    więcej

  • Leczenie Pertuzumabem

    leczenie, rak piersi

    Kontynuacja pytania "Czy zastosowane leczenie jest wystarczające" z 11 marca 2015 r.   Mój lekarz prowadzący chciałby dorzucić do leczenia nowy lek, pertuzumab ( PERJETA). Tu gdzie się leczę mogę go mieć refundowanego. Nie wiem tylko co o tym leku sądzić. Jest to nowy lek i mało wiadomo na temat długotrwałych efektów ubocznych tego leku. Nie wiadomo jak ten lek wpływa na ciało człowieka w długoterminowej prognozie. Wyniki zastosowania pertuzumabu w leczeniu zespolonym z docetaxelem i trastuzumabem są bardzo zachęcające, ale mam obawy co do jego działania ubocznego. Co Pani Doktor na ten temat sądzi, myśli Pani, że zysk jest warty ryzyka?

    więcej

  • Herceptyna przed operacją

    Herceptyna, leczenie, rak piersi

    Mama ma 55 lat i zdiagnozowano raka piersi Brids5, guz około 5 cm (rozpoznanie T3N1M0). Zrobiono biopsję gruboigłową piersi, wynik: carcinoma invasivum mammae, G2, ER (-), PgR (-), HER2 (+++). ponadto wykonano RTG klatki piersiowej, usg jamy brzusznej (tu zmiany łagodne na wątrobie potwierdzone w tomografia komputerowa z kontrastem oraz biopsją cienkoigłową, ponieważ poprzednie badania nie dawały jednoznacznego wyniku). Zaproponowano mamie wzięcie udziału w badaniu klinicznym SB3-G31-BC jednak koordynator/sposnor badań wykluczył mamę ze względu na chorobę współistniejąca RZS i przyjmowanie traxanu. Proszę o informację czy stosowanie herceptyny + chemioterapia w leczeniu przedoperacyjnym jest bardziej korzystne niż sama chemioterapia. Ponadto jaki jest orientacyjny koszt i czy jest możliwość zakupienia herceptyny we własnym zakresie (tj. jaka klinika/szpital może to zaoferować), gdyż NFZ nie refunduje tego leku w leczeniu przedoperacyjnym. Jeśli sama chemioterapia to jaki schemat leczenia byłby najkorzystniejszy.

    więcej

  • Jakie dalsze leczenie

    leczenie, rak piersi

    Kontynuacja pytania "Narośl na skórze" z 18 lutego 2015 r.   Mamy już pełne wyniki, a wiec w dodatkowym badaniu wyszło, że HER2 (0+) ujemny, stopień G1. Rezonans wykazał zgrubienie i wzmocnienie skóry na szer. 7 mm i dł. 16 mm i wynik z pytajnikiem. Czy to zmiana po operacji, czy może pozostałość nacieku? A w lewym dole pachowym węzły chłonne: część bez widocznej zatoki tłuszczowej śr. do 12 mm - to ocena w USG. USG brzucha i narządów kobiecych bez zmian, jedynie torbiele na wątrobie, które mama ma już kilka lat. Inne prześwietlenia i pozostałe wyniki dobre, morfologia również. Jakie powinno być dalsze leczenie? Jakie są rokowania?  

    więcej

  • Kiedy można jechać do sanatorium

    rak piersi, sanatorium, wykrywanie

    W jakim czasie po oszczędzającym usunięciu guza piersi i węzłów chłonnych mogę jechać do sanatorium (radioterapię zakończyłam 6 marca)? Chcę rehabilitować rękę, aby jak najszybciej wrócić do pracy, a na chwilę obecną jest to niemożliwe. I moje drugie pytanie, na zakończeniu kości obojczykowej, pod szyją pojawiła się na kości narośl, czy to objaw niepokojący?  

    więcej

  • Aktywność fizyczna osoby z przerzutami do kości

    przerzuty, rak piersi, ruch

    Mam pytanie odnośnie uprawiania sportów, aktywności fizycznej i zabiegów np. w sanatorium osób z przerzutami do kości. Oczywiście wiem, że biegać już nie będę, wspinać po wielkich górach również, ale np, czy można uprawiać Nordic Walking bądź pływanie, czy można korzystać z masaży klasycznych lub innych zabiegów? Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ brak aktywności i ograniczenie ruchowe przyprawia mnie o depresję.

    więcej

  • Interpretacja wyniku histopatologicznego

    rak piersi, wyniki badań

    Mam 58 lat. Jestem po amputacji sutka prawego. Wycinki z guza - carcinoma invasivum probabiliter mucinosum necroticans. Brodawka bez zmian nowotworowych. Guz z marginesem głębokim - w preparacie utkanie guza oraz mięśnie poprzeczne prążkowane wolne od zmian nowotworowych. Pobrano 2 węzły chłonne wartownicze - oba bez zmian nowotworowych. Poszerzony margines od strony mięśnia - bez zmian nowotworowych. Opis makroskopowy - sutek 16x13x4,5 cm na przekroju w obrębie miąższu obecny lity guz o wym. 4x3,5 cm, niejednorodny na przekroju, o dość wyraźnych obrysach. Będę wdzięczna za wyjaśnienie ww. wyniku.

    więcej

  • Avatar

    2015-04-16 09:11:27

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Mam 34 lata i zdiagnozowano u mnie raka piersi naciekającego przewodowego, typ luminalny B, her ujemny, ki67 70%, ER i PR...
  • Avatar

    2015-04-15 10:05:17

    Mutacja genów BRCA1 i BRCA2

    Jestem "szczęśliwą" posiadaczką zmutowanych genów BRCA1 i BRCA2. Od którego problemu powinnam...
  • Avatar

    2015-04-15 10:01:26

    Operacja oszczędzająca czy radykalna

    Mam 27 lat. 3 tygodnie temu miałam operację oszczędzającą prawej piersi oraz wycięcie wezła wartowniczego. Wcześniej po...
  • 2011-04-03 19:24:28

    Na moją nutę

    Zapraszamy na nową audycję w Radiu Pozytyw "Na moją nutę"
  • 2011-01-05 22:50:58

    Słuchacze puszczają muzykę: Pilot_613

    Zapraszam do słuchania.  Nic nie obiecuję oprócz tego, że jestem na bakier z nowościami a starocie...
  • 2011-01-02 23:48:03

    Lista przebojów

    Każde radio ma swoją liste przebojów. My też taką tworzymy :)
  • 2011-02-23 19:45:44

    Muzyka podszyta poezją.

    Zapraszamy na nową audycję w Radiu Pozytyw. Jej roboczy tytuł brzmi: „Muzyka podszyta poezją”. Autorka...
  • 2011-02-06 11:43:50

    Wejdź na czat

    Zapraszam serdecznie do słuchania programu w każdą środę o godzinie 21.