Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

2011-02-16 17:40:38

Cisplatyna przed operacją i co dalej?

Właśnie rozpoznano u mnie (po biopsji cienkoigłowej) cellulae carcinomatosae. Guz wielkości 14 x 13 mm.
Mam mutację genu BRCA1. Wykonano mammotomię (czekam na wynik). Jestem już po pierwszej dawce cisplatyny. Mam mieć ich 4, potem mastektomię i ponownie chemię ,,czerwoną". Czy w moim przypadku mastektomia jednoczasowa jest złym rozwiązaniem? Mój lekarz prowadzący nie popiera takiego rozwiązania. Czy zastosowanie drugiej chemii jest konieczne, jeśli leczenie cisplatyna okaże się skuteczne i guz zniknie?

NAJPRAWDOPODOBNIEJ JEST PANI LECZONA W RAMACH BADNIA KLINICZNEGO, BOWIEM STOSOWANIE CISPLATYNY W LECZENIU PRZEDOPERACYJNYM NIE JEST LECZENIEM REKOMENDOWANYM ANI PRZEZ POLSKIE TOWARZYSTWO ONKOLOGII KLINICZNEJ ANI PRZEZ ŻADNE INNE TOWARZYSTWA NAUKOWE NA ŚWIECIE. W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM NIE MA ŻADNYCH STANDARDÓW POSTĘPOWANIA PO ZASTOSOWANIU CISPLATYNY I NASTĘPOWYM ZABIEGU OPERACYJNYM. W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PO ZASTOSOWANIU CISPLATYNY W LECZENIU PRZEDOPERACYJNYM POWINNA BYĆ PANI PODDANA LECZENIU UZUPEŁNIAJĄCEMU INNĄ CHEMIOTERAPIĄ. NIE MA ŻADNYCH DANYCH DOTYCZĄCYCH EFEKTU CISPLATYNY PODAWANEJ PRZEDOPERACYJNIE NA ZMNIEJSZENIE RYZYKA ZGONU CZY NAWROTU CHOROBY. JEDYNIE W PRZYPADKU TZW. CAŁKOWITEJ REMISJI PATOLOGICZNEJ, GDY W BADANIU MIKROSKOPOWYM PIERSI PO OPERACJI NIE STWIERDZI SIĘ ANI JEDNEJ ŻYWEJ KOMÓRKI NOWOTWOROWEJ MOŻNA SIĘ SPODZIEWAĆ BARDZO DOBREGO ROKOWANIA – BARDZO MAŁE RYZYKO NAWROTU.

WSPOMINA PANI O MASTEKTOMII… W PRZYPADKU TAK MAŁEGO GUZA ZAWSZE NALEŻY ROZWAŻYĆ ZABIEG OSZCZĘDZAJĄCY. A STOSOWANIE CHEMIOTERAPII PRZEDOPERACYJNEJ W PRZYPADKU TAKIEGO MAŁEGO GUZA MA TYLKO UZASADNIENIE JEŻELI MA UMOŻLIWIĆ ZABIEG OSZCZĘDZAJĄCY

poleć znajomemu drukuj
Oceń artykuł:

Poczytaj również