Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2011-10-28 20:25:54

Wzrost markera po naświetlaniu

Czy wzrost markera ca 15-3 jest możliwy po radioterapii (jedno naświetlanie)?. Czy w wyniku rozpadu komórek podczas naświetlania może dojść do "tymczasowego" wzrostu komórek nowotworowych i produktów ich rozpadu, co mogłoby spowodować wzrost markera?
 

OCENA MARKERA SŁUŻY TYLKO DO MONITOROWANIA CHOROBY PRZERZUTOWEJ - NIE POWINNA BYĆ STOSOWANA U CHORYCH BEZ PODEJRZENIA ROZSIEWU CHOROBY, BOWIEM NIKT NIE WYKAZAŁ JAKIEGOKOLWIEK WPŁYWU REGULARNEJ OCENY POZIOMU MARKERA NA ROKOWANIE (INNYMI SŁOWY - CZY CHORA PO LECZENIU UZUPEŁNIAJĄCYM OCENIA SOBIE POZIOM MARKERA CZY TEŻ NIE - SZANSE ZGONU Z POWODU RAKA PIERSI SIĘ NIE ZMIENIAJĄ).
WAHANIE SIĘ POZIOMU MARKERA W OBRĘBIE WARTOŚCI PRAWIDŁOWYCH MOŻE MIEĆ MIEJSCE NIEZALEŻNIE OD PROCEDUR TERAPEUTYCZNYCH.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również