Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2011-11-19 22:58:13

Czy guz powinien się zmniejszać po chemioterapii.

Mam 46 lat. Od sierpnia br. leczę się w poradni onkologicznej. Mam guz na piersi prawej i drugi (mniejszy) pod pachą. Przeszłam wszystkie możliwe badania (biopsja cienko igłowa, mammotomia, mammografia).
Pierwszy opis materiału z biopsji cienkoigłowej z 14.09.2011: 1. bac z USG zmiana piersi prawej; 2. bac z USG dół pachowy prawy... 1,2 W obu częściach materiału (bioptacie zmiany piersi prawej i węzła pachy prawej) utkanie tego samego nowotworu. Komórki z cechami przemiany kwasochłonnej cytoplazmy i niewielką atypią jądrową - obraz może odpowiadać jednej z rzadszych postaci raka piersi z przerzutem do węzłów chłonnych po tej samej stronie. Konieczne usunięcie ogniska w warunkach badania śródoperacyjnego lub uprzednia jej biopsja gruboigłowa. Wynik biopsji gruboigłowej - Rozpoznanie: Carcinoma ductale invasivum mammae G3 (Richardson-Bloom)
Embolia e cellulae neoplasmaticale lymphovasorum
Estrogen receptor: ujemny
Progesteron receptor: ujemny
Her2/0/ ujemny
Lekarze postanowili zastosować chemię, żeby zmniejszyć guz, potem przygotowanie do zabiegu operacyjnego. Jestem w trakcie chemioterapii - rozpoznanie: RAK PIERSI PRAWEJ. T4N1Mx. w trakcie chth
8.XI - drugi wlew - guz pod pachą się zmniejszył (pierwszy jego obraz to: 32x22mm, pacha 26mm, następnie 38 mm/22mm a po ostatnim badaniu USG pierś: 3x2x3 i węzeł chłonny 24x12mm) .
Moje pytanie brzmi: czy to, że guz się zmniejsza to dobry znak, czy konieczne będzie usunięcie całej piersi (jak wstępnie orzekli lekarze) i czy jeśli receptory są ujemne to dobrze, czy źle?
 

JEŻELI POD WPŁYWEM LECZENIA WYMIARY GUZA ULEGAJĄ REGRESJI (ZMNIEJSZENIU) ŚWIADCZY TO O REAKCJI NA ZASTOSOWANE LECZENIE I POZWALA DOBRZE ROKOWAĆ.
BIORĄC POD UWAGĘ PIERWOTNE ZAAWANSOWANIE pT4 SĄDZĘ, ŻE RACZEJ KONIECZNA BĘDZIE AMPUTACJA CAŁEJ PIERSI. UJEMNY WYNIK WSZYSTKICH TRZECH RECEPTORÓW OZNACZA ISTNIENIE TZW. "RAKA TRÓJNEGATYWNEGO" CHARAKTERYZUJĄCEGO SIĘ NIESTETY MNIEJ KORZYSTNYM PRZEBIEGIEM, CO OCZYWIŚCIE NIE MUSI DOTYCZYĆ WSZYSTKICH CHORYCH. Z PEWNOŚCIĄ JEDNAK BĘDZIE PANI WYMAGAĆ BARDZIEJ INTENSYWNEGO LECZENIA.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2019-11-14 10:47:53

    Szczepienie przeciw żółtaczce

    Czy na operację mastektomii powinnam zaszczepić się przeciw żółtaczce? Termin mam za dwa tygodnie.
  • Avatar

    2019-11-14 10:44:24

    Uszkodzenie protezy silikonowej piersi

    Badanie USG wykazało zmiany sugerujące uszkodzenie protezy silikonowej piersi ( rekonstrukcja po obustronnej mastektomii)...
  • Avatar

    2019-11-12 10:58:00

    Wyjazd do Dubaju i Boliwii

    Mam pytanie czy rok po operacji mastektomii i kilka miesięcy po zakończeniu chemii (schemat AC x4), obecnie biorę...