Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2011-12-17 14:55:47

Receptory hormonalne: ER ujemny w 100%, PG dodatni <10%

Mam 33 lata, w lipcu tego roku przeszłam operację amputacji podskórnej piersi prawej z jednoczesną rekonstrukcją. Wynik badania
histopatologicznego: Carcinoma ductale invasivum G-3 mammae. Guz wielkości 1,2x1x1,2cm. Wycięto trzy węzły chłonne (w tym wartowniczy) - węzły chłonne wolne od nowotworu, w wycinkach z podstawy brodawki ani w osobno nadesłanym fragmencie mięśnia od strony guza nowotworu nie ma. W badaniu IHC: ER "-" w 100%kk, PG na +/++<10%kk, HER2 na 2+. Przeprowadzono badanie HER2 metodą FISH, wynik: nie stwierdzono amplifikacji HER2, stosunek HER2/CEN17 wynosi 1,22.
Właśnie zakończyłam leczenie chemioterapią, schemat leczenia AC, 4 cykle. Miesiączkowałam przez cały okres chemioterapii.
Moje pytanie brzmi - czy przy takich wynikach badań należy zastosować hormonoterapię tamoxifenem przez 5 lat? Konsultowałam z kilkoma
onkologami i zdania są podzielone. Część twierdzi, że rak nie jest hormonozależny, a część, że jest. Czy czynniki ryzyka jakie niesie
tamoxifen nie przekraczają korzyści w moim przypadku?
 

ZGODNIE Z USTALENIAMI EKSPERTÓW MIĘDZYNARODOWYCH UCZESTNICZĄCYCH W KONFERENCJI ST GALEN POŚWIĘCONEJ WCZESNEMU RAKOWI PIERSI SYTUACJA WYSTĘPOWANIA RECEPTORÓW PROGESTERONOWYCH (PG) PRZY BRAKU ESTROGENOWYCH (ER) JEST MAŁO PRAWDOPODOBNA. ZALECAJĄ ONI W TAKIEJ SYTUACJI WYKONANIE PONOWNEGO
BARWIENIA PREPARATU. JEŻELI OKAŻE SIĘ WTEDY, ŻE JEDNAK ISTNIEJĄ W GUZIE KOMÓRKI POSIADAJĄCE ER TO
ZNACZY, ŻE JEST TO HORMONOZALEŻNY RAK PIERSI. W TAKIEJ SYTUACJI NA PEWNO
ZASTOSOWANIE TAMOKSYFENU JEST UZASADNIONE.
W PRZYPADKU KIEDY JEDNAK OKAŻE SIĘ, ŻE WYSTĘPUJĄ JEDNAK TYLKO PG, LUB PRZY DOKŁADNIEJSZEJ OCENIE OKAŻE SIĘ, ŻE PG SĄ RÓWNIEŻ NIEOBECNE TO ZASTOSOWANIE TAMOKSYFENU NIE MA UZASADNIENIA. TAMOKSYFEN JEST LEKIEM WYBIÓRCZO HAMUJĄCYM DZIAŁANIE ER A NIE PG.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również