Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-04-04 22:54:57

Czy hormonoterapia wystarczy?

Mam 44 lata. Rozpoznanie kliniczne: Rak naciekający piersi prawej (BAC+). Wynik badania: Gruczoł piersiowy wymiarów 16 x 14 x 4,56 cm z wrzecionem skórnym wymiarów 11 x 8 cm, brodawką sutkową oraz blokiem tkankowy dołu pachowego wymiarów do 7 cm. Na przekrojach w miąższu sutka na granicy kwadrantów zewnętrznych znaleziono twarde, ziarniste, matowe ognisko wymiarów 1,8 cm, oddalone od podstawnej linii cięcia o minimum 1 cm; od przodu 1,5 cm; boku 3,5c; góry i dołu minimum 4 cm. Pozostały miąższ sutka przerośnięty pasmami tkanki włóknistej. W tkance tłuszczowej dołu pachowego znaleziono 21 węzłów bez przerzutów. Carcinoma ductale G-2 invasivum mammae. Guz w największy wymiarze 18 mm(pT1c). Linie cięcia wolne od nowotworu. IHC: Ki 67 (+) około 5% komórek. Receptory ER i PR (+++) w 90% komórek; HER 2 (-) ujemny. Leczenie: Zoladex, Tamoxifen. Czy w tej sytuacji faktycznie nie powinnam dostać chemioterapii?

HORMONOTERAPIA JEST ABSOLUTNIE LECZENIEM WYSTARCZAJĄCYM. STOSOWANIE SKOJARZENIA ZOLADEXU Z TAMOKSYFENEM W OPARCIU O DANE LITERATUROWE (METAANALIZA CUZICK J - THE LANCET 2007) NIE JEST DO KOŃCA UZASADNIONE. ZGODNIE Z WYTYCZNYMI LITERATUROWYMI KORZYŚĆ Z TAKIEGO POSTĘPOWANIA ODNOSZĄ WŁAŚCIWIE TYLKO CHORE PRZED 40 RŻ. W PRZYPADKU STARSZYCH CHORYCH SAM TAMOKSYFEN DZIAŁA TAK SAMO DOBRZE JAK POŁĄCZENIE Z ZOLADEXEM. STOSOWANIE SAMEGO TAMOKSYFENU JEST BEZPIECZNIEJSZE (ZNACZNIE MNIEJSZE RYZYKO OSTEOPENII I OSTEOPOROZY) ORAZ WYGODNIEJSZE - NIE MA REGULARNIE POWTARZANYCH INIEKCJI PODSKÓRNYCH.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również