Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-08-25 11:40:10

Leczenie raka piersi z ujemnymi receptorami hormonalnymi i dodatnim HER2

Mam 53 lata, jestem po operacji oszczędzającej z biopsją węzła wartowniczego. To mój wynik: makroskopowy: fragment miąższu sutka o wym. 6,5x6, 5x2, 3cm oznaczony nitkami, na przekrojach tkanka tłuszczowa oraz spoisty obszar nieregularnego kształtu barwy białej o wym. 1,8x1, 5x1,5cm w odległości 0,3cm od powięzi, w pozostałej części obecne pasma połyskliwej białej tkanki, pobrano pełne przekroje. Powięź oznaczono niebieskim tuszem. oA1, oA2, oB1, oB2, oC1, oC2, x, xA węzeł chłonny o średnicy 1,5 cm. W1A, w1B, C.M łącznie 10bloczków. Wynik mikroskopowy: BCT z pobraniem węzła wartowniczego.
1. Typ histopatologiczny: rak przewodowy naciekający,
2. Stopień złośliwości G2(3+2 +2), Ki67 10% (G2 to średnia złośliwość a Ki67<14% to mała,więc czy jedno nie wyklucza drugiego, jaką mam naprawdę?)
3. Największy wymiar komponentu naciekającego 2 cm.
4. Wieloogniskowość - nie.
5. Odsetek utkania raka in situ: CDIS,10%.
6. Marginesy chirurgiczne mikroskopowo: najwęższy dla raka inwazyjnego 0,3cm od strony powięzi, dla CDIS 0,2cm.                                              7. Liczba wszystkich węzłów chłonnych z przerzutami 1
8. Liczba wszystkich znalezionych węzłów chłonnych 1
9. Średnica największego przerzutu w węźle chłonnym 9mm.
10. Stan receptorów steridowych ER i PGR 0%.
11. Stan HER2 3+, podtyp HER2 dodatni nieluminalny
12. pTNM: pT1cN1(sn)
Bardzo proszę o interpretację i jakie według Pana powinnam mieć zastosowane leczenie, a może są dla mnie jakieś badania kliniczne? Dodam jeszcze, że na 24 sierpnia mam wyznaczony termin usunięcia węzłów chłonnych. Czy nie powinnam mieć też usuniętej piersi? Co Pan doktor o tym sądzi? I jeszcze jedno pytanie: czy nie za długo czekam na tę drugą operację przecież później znowu będę czekała na wynik, czy to nie przeciąga dalszego leczenia, czy to że mam HER2 3+ nie kwalifikuje mnie do szybkiej operacji, gdyż mogą się pojawić inne przerzuty. Jak Pan widzi moje szanse?

LECZENIE SYSTEMOWE POLEGAĆ BĘDZIE NA SKOJARZENIU CHEMIOTERAPII I LECZENIA TRASTUZUMABEM. ABY ROZPOCZĄĆ CHEMIOTERAPIĘ NIE BĘDZIE MUSIAŁA PANI CZEKAĆ NA WYNIKI OCENY MIKROSKOPOWEJ USUNIĘTYCH WĘZŁÓW CHŁONNYCH BOWIEM ICH STATUS NIE BĘDZIE MIAŁ WPŁYWU NA RODZAJ CHEMIOTERAPII. WYNIKI OCENY WĘZŁÓW CHŁONNYCH BĘDĄ JEDNAK BRANE POD UWAGĘ PODCZAS KWALIFIKACJI DO PROGRAMU TERAPEUTYCZNEGO Z TRASTUZUMABEM. O ILE NALEŻY PANI DO GRUPY BARDZO WYSOKIEGO RYZYKA ZACHOROWANIA NA RAKA PIERSI LUB W DRUGIEJ PIERSI NIE MA PODEJRZANYCH ZMIAN - WYSTARCZY MAMMOGRAFIA WYKONYWANA CO 12 MIESIĘCY. NIE KOJARZĘ AKTUALNIE ŻADNYCH BADAŃ KLINICZNYCH DOSTĘPNYCH W POLSCE, KTÓRE OCENIAŁYBY NOWE STRATEGIE CHEMIOTERAPII W LECZENIU UZUPEŁNIAJĄCYM. TOCZY SIĘ BADANIE KLINICZNE OCENIAJĄCE TRASTUZUMAB PODAWANY W INIEKCJACH PODSKÓRNYCH U CHORYCH PO OPERACJI RAKA HER2-DODATNIEGO.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również