Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-09-15 12:17:49

Czy powrót miesiączki może grozić zachorowaniem na raka drugiej piersi?

W roku 2006 miałam mastektomię, carcinoma ductale invasivum mammae dextrae NHG 1, pT1c, pNO. Następnie leczenie zoladexem, później nolwadex, łącznie 5 lat. Obecnie mam przepisany Aromek. Od miesiąca 04/2012 zaczęły pojawiać się miesiączki. Mam endometrium, wyniki ostatniego łyżeczkowania: fragmenta mucosae canalis et fragmenta epithelii plani M -00100. Hyperplasia polyposa partim cystica endometrii M -72000. Mam pytanie - czy powinnam przyjmować Aromek? Czy powrót miesiączek nie jest zagrożeniem rakiem dla drugiej piersi?

 

POWRÓT MIESIĄCZKI NIE ZWIĘKSZA RYZYKA ROZWOJU RAKA DRUGIEJ PIERSI. Z UWAGI NA TO, ŻE NIE JEST PANI PO MENOPAUZIE NIE POWINNA PANI PRZYJMOWAĆ INHIBITORA AROMATAZY (AROMEK).


poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również