Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-09-19 08:26:22

Czy przy dodatnich ER i PR powrót miesiączki jest groźny?

W 2008 roku, w wieku 38 lat zdiagnozowano u mnie 3 spore zmiany rakowe (1,0-2,7cm), po biopsji: Ca ductale infiltrans G2, ER-60%, TS6/8,
PR-40%, TS7/8, HER-2-3. Zastosowano chemioterapię przed i pooperacyjną, mastektomię, radioterapię, herceptynę. Na 22 wycięte węzły chłonne 5 z przerzutami (4+1+0). Tamoxyfen zaczęłam brać dopiero przy końcu podawania herceptyny - wiosną 2010, aktualnie minęły już ponad 2 lata - w ciągu których wrócił mi okres i wciąż nieregularnie występuje (co 30-75dni). Teraz mam 42 lata, nie mam żadnych objawów menopauzy, ale martwię się , że moje jajniki wciąż pracują, co przy dodatnich ER i PR może być dla mnie groźne. Czy nie powinnam włączyć jakiejś kastracji chemicznej? Ile razy pytam o dodatkowe leki na wizycie u onkologa wyczuwam "opór materii" i nie wiem właściwie z czego to wynika.

GENERALNIE DO ZOLADEXU KWALIFIKUJĄ SIĘ CHORE PRZED MENOPAUZĄ Z DODATNIMI ER I PR. PODAWANIE TAMOXYFENU POWODUJE STAŁE ZMNIEJSZANIE STĘŻEŃ HORMONÓW PŁCIOWYCH WE KRWI - U PANI OBJAWIA SIĘ TO BARDZO NIEREGULARNYMI
MIESIĄCZKAMI. TO, ŻE PANI W TAKI SPOSÓB MIESIĄCZKUJE NIE MUSI MIEĆ ZŁEGO ZNACZENIA PROGNOSTYCZNEGO. PRAWDOPODOBNIE Z CZASEM MIESIĄCZKI BĘDĄ CORAZ SŁABSZE, AŻ USTANĄ.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2020-03-30 13:55:21

    Interpretacja wyniku RM piersi

    Miałam robioną biopsję gruboigłową wynik wyszedł Fibrosclerosis, po roku zostałam skierowana na kontrolne usg a potem na...
  • Avatar

    2020-03-30 13:51:29

    Duszności po niewielkim wysiłku

    Mieszkam w UK, a szpital w którym się leczyłam został przekwalifikowany do walki z pandemią. Wizyta kontrolna...
  • Avatar

    2020-03-23 16:06:35

    Odwołanie operacji z powodu pandemii

    Pierwszą mammografię miałam pod koniec listopada. Wyszły mikrozwapnienia. Dostałam skierowanie na biopsję gruboigłową pod...