Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-09-30 09:44:46

Czy to możliwe, że rak potrójnie ujemny stał się hormonozależny?

W czerwcu 2011 roku mastektomia, G3, potrójnie ujemny rak przewodowy, 2 przerzuty do węzłów, brak mutacji, chemioterapia 6 x TAC, naświetlania blizny i okolicy nadobojczykowej ,w sierpniu 2012 woda w opłucnej, koniec sierpnia wideotorakoskopia, biopsja opłucnej i pleurodeza talkowa, zabieg udany, stwierdzony przerzut do opłucnej i tu zdziwienie, wynik mikroskopowy ER/+/ w 90 % komórek /PS5,IS2/, PGR/+/ w 1 % komórek/PS1,IS2/, HER 2 /2+/, po FISH-u jednak ujemny?!
Czy to oznacza, że rak stał się hormonozależny? Jakie w związku z tym może być przewidziane leczenie?

RZADKO, ALE MOŻLIWE JEST ODRÓŻNICOWANIE NOWOTWORU (NIE WIEMY DLACZEGO), CZYLI (CZĘŚCIEJ) UTRATA JEGO CECH LUB (RZADZIEJ) NABYCIE INNYCH. OZNACZA TO, ŻE RAK POCZĄTKOWO RECEPTOROWO UJEMNY MOŻE STAĆ SIĘ DODATNI I ODWROTNIE, ALE TO PIERWSZE ZDARZA SIĘ RZADZIEJ. JEŻELI OBECNIE STAŁ SIĘ RECEPTOROWO DODATNI, OZNACZA TO, ŻE MAMY DO WYKORZYSTANIA W LECZENIU GRUPĘ LEKÓW WIĘCEJ.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2020-01-26 11:32:54

    Węzeł wewnątrzsutkowy

    Zacznę od tego, że bardzo długo stosowałam antykoncepcję hormonalną (po martwym porodzie 15 lat temu). Niedawno...
  • Avatar

    2020-01-26 11:29:01

    Jakie badania kontrolne wykonywać

    Jestem 3 miesiące po operacji: mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją (bardzo mały biust, od razu implant), biopsja węzła...
  • Avatar

    2020-01-25 12:26:06

    Czy zaproponowane leczenie jest wystarczające

    Moja mama 8 lat temu chorowała na raka piersi, wtedy her + , na 11 węzłów wyciętych 2 zajęte. Leczenie to 4 AC,...