Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-10-29 09:32:49

Czy kontrast w badaniu TK jest bezpieczny?

Mam dwa pytania. 1. Miałam tomografię brzucha. Podano100 ml Ultravist 370. Czy podanie kontrastu może zainicjować raka u osoby z BRCA1+, po raku trójujemnym? Piłam sporo wody, ale po badaniu czułam się dziwnie przez około trzy dni, byłam słaba i senna. Pytanie 2. W lewym nadnerczu drobne ognisko śred. 8 mm (wynik tej tomografii), wszystko inne - idealnie! Czy te 8mm to powód do niepokoju? Czy to może być przerzut? W wyniku TK jest napisane - drobne ognisko śred. 8mm - tylko tyle. Jestem ponad 5 lat po operacji oszczędzającej, T2N0M0, 3- , BRCA1+ , profilaktycznie usunięto mi macicę z jajnikami. Moja mama umarła w wieku 50 lat na raka jajników. Jestem pod opieką poradni genetycznej. Raz w roku mam rezonans piersi (ze środkiem kontrastujacym - sic!) oraz mammografię. Czy te 8mm to powód do niepokoju? Jakie mam rokowania?

 

NIE, PODANIE KONTARSTU NIE INICJUJE PROCESU NOWOTWOROWEGO. OGNISKO ŚREDNICY 8 MM W NADNERCZU STWIERDZONE W BADANIU TOMOGRAFICZNYM PODLEGA OKRESOWEJ KONTROLI RADIOLOGICZNEJ. DALSZYCH BADAŃ WYMAGA PO OSIĄGNIĘCIU 2 CM LUB CECH KLINICZNEJ AKTYWNOŚCI. TAKA ZMIANA NIE JEST PODSTAWĄ DO NIEPOKOJU, TYLKO DO RACJONALNEJ OBSERWACJI.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również