Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2012-11-02 09:12:13

Czy mastektomia wystarczy?

Mam 55 lat. Badanie USG + biopsja zdiagnozowało raka rozsianego l. piersi. Lekarz uznał, że w tym przypadku w grę wchodzi amputacja i nie ma mowy ooperacji oszczędzającej (chyba że podpiszę stosowne oświadczenie). Jestem 1 m-c po mastektomii l.piersi. Mam wyniki i tak: W kwadracie górnym zewnętrznym 5,5 cm do brodawki, 1 cm od marginesu głębokiego, 2,5 cm od skóry obecna jest biaława zmiana ogniskowa nieregularnego kształtu o nieco wzmożonej spoistości średnicy 1,2 cm. Poza tym sutek o utkaniu tłuszczowym z nasilonymi zmianami włókniastymi. Carcinoma lobulare invasivumpartim, carcinoma lobulare in situ (ok.5% utkania guza) mammae sinistri. Guz w postaci trzech ognisk o maksymalnych wymiarach 1,2 cm; 0,5 cm; i 1,3 cm. Opisywane zmiany usunięte doszczętnie. Minimalny margines wycięcia chirurgicznego - głęboki wynosi 1 cm. Ponadto w wycinku pobranym z kwadratu górnego zewnętrznego stwierdza się rozsiane ogniska carcinoma ductale in situ G19 (typsitowaty), usunięte w granicach zdrowych tkanek: PT1cmN0(sn). Poziom receptorów: ER-80% komórek/2, TS 7/8 (pozytywny); PR-80% komórek/3, TS 8/8 (pozytywny); HER-2-1(negatywny), LZH: 1RX:2. Czekam na wizytę lekarską . Proszę o interpretację moich wyników. Czy muszę się liczyć zdalszym leczeniem typu chemia? A może wystarczy tylko mastektomia ?
 

OPRÓCZ TRZECH OGNISK RAKA ZRAZIKOWEGO INWAZYJNEGO PATOLOG ZNALAZŁ UTKANIE RAKA PRZEDINWAZYJNEGO, TAK ZRAZIKOWEGO, JAK I PRZEWODOWEGO. ZATEM DECYZJA O MASTEKTOMII ZAMIAST LECZENIA OSZCZĘDZAJĄCEGO BYŁA SŁUSZNA. JAK CZYTAM WYKONANO PANI OCENĘ WĘZŁA WARTOWNIKA, CO POZWOLIŁO NA OSZCZĘDZENIE PACHY I ZMNIEJSZYŁO RYZYKO OBRZĘKU KOŃCZYNY GÓRNEJ - DOBRZE. W PRZYPADKU ZMIAN WIELOOGNISKOWYCH O LECZENIU DECYDUJE BIOLOGIA ZMIANY NAJWIĘKSZEJ. U PANI WSZYSTKIE ZMIANY SĄ pT1. ZATEM PROPONOWAŁBYM TAMOXYFEN NA 5 LAT.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również