Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2013-02-25 20:40:35

Leczenie atopowego zapalenia skóry

Czy osoby po chorobie nowotworowej mogą bezpiecznie stosować maść PROTOPIC lub krem ELIDEL przy leczeniu atopowego zapalenia skóry, gdy nie ma pozytywnej odpowiedzi na leczenie sterydami? W ulotce dołączonej do tych preparatów zaznaczono, że stwierdzono przypadki zachorowania na raka (np. skóry, chłoniaka) u osób leczonych Protopicem/Elidelem, chociaż nie potwierdzono, że to ten lek go spowodował. Raka piersi rozpoznano u mnie w 2008 roku, a ok. roku wcześniej stosowałam maść PROTOPIC przez kilka miesięcy na uogólnione AZS (plecy, ramiona, szyja). Dermatolog zapewniał mnie, że Protopic nie przyczynił się do zachorowania na raka piersi, ale wątpliwości mam nadal. W chwili obecnej mam AZS na twarzy, którego nie można było opanować innymi lekami, zdecydowano więc o zastosowaniu Protopicu. Używam go od kilku dni w bardzo małych ilościach, jednak gnębi mnie przeczucie, że mogę tym sobie zaszkodzić.
 

JEST TO LEK IMMUNOSUPRESYJNY, CZYLI TAKI, KTÓRY OBNIŻA ODPORNOŚĆ. BRAK JEDNOZNACZNYCH DANYCH KLINICZNYCH (100% PEWNYCH) POWODUJE, ŻE NIE UMIEM PANI JEDNOZNACZNIE ODPOWIEDZIEĆ NA TO PYTANIE.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-05-28 09:22:05

    Torbiel w miejscu gdzie był guz

    Ponad rok temu przeszłam operację oszczędzającą raka piersi her2 +++, niehormonalnego. W wyniku histopatologicznym po...
  • Avatar

    2022-05-20 09:53:19

    Graviola

    Mam pytanie odnośnie suplementu diety Graviola. Czy można i warto stosować (w jakiej formie najlepiej)? Czy nie wchodzi w...
  • Avatar

    2022-04-22 09:55:22

    Tamoxifen a kozieradka

    Cztery lata temu miałam operację usunięcia raka piersi. Był to rak hormonozależny. Aktualnie biorę Tamoxifen. Mam problem z...