Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2014-02-26 17:44:59

Leczenie helicobacter przy mutacji genów

Mam 47 lat. Mastektomia była w 2010 r. - rak piersi lewej carcinoma ductale invasivum, GII infiltrans, hormonozależny. Na 17 usuniętych węzłów 4 zajęte. Leczenie: FAC oraz radioterapia i Tamoksifen. Mutacja genu NOD2 i CHEK2. W styczniu 2013 r. usunięcie narządu rodnego. Prawdopodobnie w czasie tej operacji doszło do zakażenia bakterią E.coli. Od końca października 2013 r. do 10 lutego 2014 r. przyjmowałam antybiotyki (cztery różne, ostatni Nolicin) aby pozbyć się tej bakterii. W międzyczasie dowiedziałam się, że mam duże stężenie bakterii Helicobacter - wskaźnik 8. Od lekarza onkologa otrzymałam na to zestaw leków: Ortanol 2x1. Metronidazol3x2, Duomox 2x1 oraz Polprazol. Gdy przy okazji wizyty rozmawiałam o tym problemie z lekarz rodzinną, stwierdziła ona, że taki zestaw jest dla mnie za silny i przepisała: Metronidazol 2x1, Duomox 2x1 oraz Polprazol 1x1 (odrzuciła Ortanol). Te leki mam przyjmować przez 7 dni. Zaczęłam 22 lutego, po 10 dniach od odstawienia leków na bakterię E. coli bez zapytania lekarza, czy odstęp między tymi lekami jest wystarczający. Czuję się bardzo źle. Przeziębienie, które odczuwałam kilka dni przed nową serią leków, nie ustępuje mimo antybiotyku. Nie mam sił, pocę się. Bardzo schudłam ostatnio, jestem blada. Miałam też w ostatnim czasie dużo silnych stresów z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej.
Pytanie brzmi: Czy leczenie Helicobacter jest właściwe i czy tak złe samopoczucie może być spowodowane zbyt szybkim podjęciem leczenia po leczeniu poprzednim i może powinnam odstawić te leki? Obawiam się, że wysokie (8) stężenie Helicobacter przy mutacji genów CHEK2 i NOD2 może doprowadzić do drugiego u mnie raka. Pozwoliłam sobie na poproszenie Panią Doktor o radę, ponieważ wizytę u onkologa mam dopiero 5 marca.

Odpowiedź:

Zaproponowane Pani leczenie przeciw Helicobacter jest powszechnie uznanym schematem "pierwszego rzutu".
Pani złe samopoczucie może wynikać z wielu powodów, także z powodu przewlekłej antybiotykoterapii. Nie da się tego ocenić na odległość. Uważam, że powinna Pani pilnie porozumiec się ze swoją lekarką rodzinną, bo to ona jest najwłaściwszą osobą do prowadzenia zarówno kuracji przeciw Helicobacter, jak i ewentualnego nawrotu objawów zakażenia E. coli. Ona także będzie umiała najlepiej ocenić, czy trzeba może wykonać badanie morfologii krwi (skoro jest Pani słaba i blada), może "próby wątrobowe". Chudnięcie może oczywiście wynikać z braku apetytu i niedostatecznego przyjmowania pokarmów na skutek infekcji Helicobacter, ale także przewlekłego stosowania antybiotyków, a tym samym uszkodzenia błony śluzowej jelita i upośledzonego wchłaniania. W przypadku przebytego leczenia z powodu raka piersi oczywiście zawsze trzeba pamiętać o ryzyku nawrotu choroby w postaci np. przerzutów do wątroby. Żeby to ocenić warto wykonać USG jamy brzusznej.
Co do ryzyka wystąpienia innych nowotworów w przypadku stwierdzenia opisanych mutacji, to operacja usunięcia narządu rodnego (domyślam się, że i macicy, i jajników) zminimalizowała ryzyko wystąpienia raka jajnika. Powinna Pani wkrótce mieć wykonaną kolonoskopię, a przy okazji wykonywania USG jamy brzusznej - ocenione nerki.
Przebyta infekcja Helicobakter sama z siebie wymaga okresowej kontroli żołądka.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-08-13 11:02:51

    Obrzęk kostki stopy

    W 2012 roku zachorowałam na raka prawej piersi - rak trójujemny 2,5 cm .Guz urósł na 2,5 cm w ciągu 3...
  • Avatar

    2022-08-09 11:34:13

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    W miejscu gdzie 8 lat temu był rak piersi (mastektomia, chemioterapia i radioterapia oraz herceptyna) pojawiła się wznowa....
  • Avatar

    2022-08-08 11:50:33

    Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

    W kwietniu 2021 r. stwierdzono u mnie raka zrazikowego NHG2 (3+2+1). Naciek na długości 0,7 cm. Obecności zatorów w...