Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2014-05-16 08:34:52

Jakie wybrać leczenie

W 2010 roku miałam pierwszy zabieg wycięcia fragmentów tkanek z mikrozwapnieniami, w okolicach prawej pachy. Po badaniu histopatologicznym wynik wyszedł ok. Następnie kontrolowałam piersi badaniami USG i mammografią. Jesienią 2013 roku zaczęłam wyczuwać w górnych kwadrantach piersi prawej stwardnienia, o niewyraźnych obrysach. Pomimo wątpliwości diagnostycznych i przeszłości z mikrozwapnieniami, prowadzący mnie ginekolog określił stwardnienia jako obrzęk po pobraniu wycinka w 2010 roku. Zdziwiło mnie to bo miejsca te dzieliło kilkanaście centymetrów. W grudniu 2013 r. zalecił mi kontrolę za 6 miesięcy, Stwardnienie w piersi powiększało się, więc zdecydowałam się pójść wcześniej, czyli w połowie marca 2014 r. Skierował mnie do chirurga w Powiatowym NZOZ, w którym jest też oddział onkologiczny. W dniu 17.04.br, miałam operacje wycięcia guza, o wymiarach 2x1x2.5 cm. Badanie histopat. wykazało: rak piersi inwazyjny (NST), NHG2 (3+2+1/1 mitoza/10HPF, średnica pola widz 0,55 mm, rak in situ (typ sitowaty o pośredniej atypii jądrowej z martwicą comedo bez zwapnień) ok. 5% przekroju guza, utkanie komponentu inwazyjnego oraz in situ obecne w brzegach preparatu operacyjnego, wykazano ekspresję receptorów estrogenowych oraz progesteronowych w ok. 90% jąder komórkowych nowotworu, ekspresja receptora HER 2 ujemna (wynik: HER+1), aktywność proliferacyjna Ki67 + w około 10% jąder komórkowych nowotworu.
Bardzo proszę o ocenę, gdyż stoję przed dylematem, czy w związku z wcześniejszymi zwapnieniami w 2010 roku decydować się na mastektomię, czy mam szansę na operacje oszczędzającą i radioterapię oraz hormonoterapię bez chemii.
Po drugie, czy mogę operację zaplanować dopiero w drugiej połowie czerwca 2014 r, gdyż z różnych względów rodzinnych wcześniejsza operacja byłaby kłopotliwa. Oczywiście jeśli jest to ryzykowne to coś muszę pozmieniać.

Odpowiedź:

Nie widząc obrazu, ani nie znając opisu mammografii sprzed ostatniej operacji nie umiem ocenić, czy bezpieczna jest operacja oszczędzająca. Nie wiem także jaka była lokalizacja obecnej zmiany w stosunku do obszaru z mikrozwapnieniami.
Co do chemioterapii - byłaby wskazana tylko w przypadku znalezienia przerzutów do węzłów chłonnych pachowych.
Nie znam odpowiedzi na pytanie, czy warto zwlekać z drugą operacją przez miesiąc. Wiadomo, że zasadnicza część nowotworu najpewniej została usunięta, więc prawdopodobnie nie ma wielkiego zagrożenia, ale pewności mieć nie można.
Z drugiej strony wiadomo, że w niektórych ośrodkach czas oczekiwania na operację niekiedy przekracza 6 tygodni ...

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-01-12 15:26:13

    Interpretacja przypadku

    Jestem po mastektomii prawej piersi w 2020 r. bez biopsji węzła wartowniczego (węzły chłonne bez zmian, wynik po operacji:...
  • Avatar

    2022-01-12 15:22:42

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Dzisiaj byłam na USG piersi. Niestety, ale nie uzyskałam żadnej wskazówki od lekarza, co zrobić dalej i chciałabym...
  • Avatar

    2022-01-10 12:07:29

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Invasive breast carcinoma-invasine lobular carcinoma G2. Odczyny immunohistochemiczne w komórkach raka: E-kadheryna...