Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2014-06-30 18:12:39

Czy konieczny jest zabieg usunięcia jajników

Mam 46 lat, jestem po mastektomii piersi lewej. Wcześniej operacja oszczędzająca dwukrotnie. Okazało się, że były dwa ogniska naciekającego raka o wymiarach 12 mm i 10 mm oraz liczne rozrosty CLIS. W badaniach immunohistochemicznych ER, PgR - obie reakcje silnie dodatnie w ponad 90% komórek nacieku raka (PS=5, IS=3, CS=8), HER 2 - reakcja w nacieku raka ujemna, Ki 67 - reakcja dodatnia w około 10% komórek nacieku raka. Węzły chłonne wartownicze bez zmian nowotworowych. W badaniach ogólnych wszystkie narządy wewnętrzne bez podejrzanych zmian. W rozpoznaniu rak zrazikowy G2, pT1cN0(sn).
Ze względu na bezpieczeństwo lekarz zdecydował na podanie chemii uzupełniającej 4xFAC I 8 taksoli. Lekarz w chwili obecnej zaproponował usunięcie jajników, dodam iż zrobiłam badanie genetyczne, które nie wykazało podstawowych mutacji genowych BRCA1 , BRCA2. Ostatnia miesiączka była do czasu podania 3 chemii.
Chciałabym zapytać jakie leczenie byłoby wskazane w dalszym etapie i czy rzeczywiście wskazane jest usunięcie jajników? W rodzinie (babcia mama, siostra) nikt nie chorował na raka piersi ani jajników.

 

Odpowiedź:


Nie ma bezwzględnych wskazań do operacji. Usunięcie jajników minimalizuje ryzyko zachorowania na raka jajnika (wydaje się, że u kobiet, które zachorowały na raka piersi przed 50 rż. ryzyko zachorowania na raka jajnika jest wyższe, więcej informacji dało badanie genetyczne - w Pani przypadku to ryzyko jest mniejsze, niż gdyby mutację potwierdzono), usunięcie macicy znosi ryzyko powikłania związanego z przyjmowaniem tamoksyfenu (przerost endometrium, w skrajnych i na szczęście rzadkich przypadkach - rak endometrium). Po
chemioterapii wskazana będzie hormonoterapia - po usunięciu jajników można będzie rozważyć stosowanie letrozolu (o ile rozpoznany u Pani rak był rakiem zrazikowym), a następnie tamoksyfenu. Jeśli jajniki pozostaną, to tamoksyfen przez 5 lat, a później - jeśli miesiączka nie
powróci - do rozważenia zamiana na letrozol.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również