Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2015-03-10 10:44:12

Interpretacja przypadku

10.2010 rok - rak piersi, operacja oszczędnościowa – guzek 2,5 cm, G3, pT2, ER (-), PGR (-), HER (-), przerzut w węźle chłonnym 3 mm. Chemioterapia VI kursów TAC + radioterapia.
07. 2014 – wynik mammografii Birads 5 – biopsja – wynik ujemny, ropień po biopsji we wrześniu usunięty operacyjnie - wynik materiału bez cech meta. W tym samym czasie w okolicy mostka zaczęłam odczuwać piekący ból ciała, zgłaszałam onkologowi
10.2014 - tomografia - bez jakichkolwiek zmian w układzie kostnym kl.p. łącznie z mostkiem...nadal ból mostka
01.2015 scyntygrafia – stwierdzono nieznacznie zwiększony wychwyt znacznika w rzucie wyrostka kolczystego L1 w środkowej części trzonu mostka - nie stwierdzono ognisk hipermetabolicznych typowych dla meta.
Pod koniec stycznia zrobiło mi się nagle zgrubienie w okolicy mostka, po tygodniu dostałam zapalenia piersi operowanej, w tym czasie ból mostka bardzo się nasilił, dostałam antybiotyk.
02.2015 – USG - przy lewym brzegu mostka tuż powyżej piersi lewej, w rzucie odczuwalnego bólu hypoechogeniczny obszar o wym. 39x12.
02.15 - PET - w ścianie kl.p. i bliższej części członu mostka po stronie lewej guz 29x25 mm (SUVmax*=9,75, po 2 godz 10,95), zmiana wpukla się do śródpiersia stykając się z workiem osierdziowym. Chemioterapeuta zlecił mi cisplatynę. Nie znam się, ale trochę mnie dziwi, bo nie mam mutacji genu BRCA1, ani też nie zrobiono mi żadnych badań histopatologicznych.
Czy czeka mnie tylko leczenie paliatywne? Wiem, że nie jest to do wyleczenia, ale bardzo chcę walczyć, mam 42 lata.
Czy to jest prawidłowy schemat leczenia?
Proszę o interpretację mego przypadku
 

 

Odpowiedź:

 

Po wykorzystaniu chemioterapii antracykliną i taksanem można stosować różne rodzaje dalszego leczenia.
Cisplatyna nie jest lekiem zarezerwowanym tylko dla nosicielek mutacji.
Co do badania histopatologicznego - najpewniej oceniono, że wykonywanie biopsji mogłoby nie być bezpieczne z uwagi na lokalizację zmiany w pobliżu serca, ryzyko odmy czy inne jeszcze.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-05-20 09:53:19

    Graviola

    Mam pytanie odnośnie suplementu diety Graviola. Czy można i warto stosować (w jakiej formie najlepiej)? Czy nie wchodzi w...
  • Avatar

    2022-04-22 09:55:22

    Tamoxifen a kozieradka

    Cztery lata temu miałam operację usunięcia raka piersi. Był to rak hormonozależny. Aktualnie biorę Tamoxifen. Mam problem z...
  • Avatar

    2022-04-10 11:48:00

    Aromek a Proursan

    Jestem w czasie hormonalnego leczenia uzupełniającego raka piersi. Mam pytanie dotyczące jednoczesnego stosowania leku...