Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2015-03-11 09:12:31

Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

Mam 35 lat. W wieku 32 lat (4 miesiące po porodzie w trakcie karmienia piersią) zdiagnozowano u mnie nowotwór naciekający piersi lewej, kwadrant wewnętrzny górny, wielkość guza 2.8x3.9 cm. Her 2 + FISH pozytywny, Er i PR negatywny, Ki67 63%, p53 98%.
Podano mi przedoperacyjnie 12 taxoli +12 herceptyn (co tydzień). Po 3 cyklach badanie usg wykazało całkowity zanik guza, stąd zdecydowano o operacji oszczędzającej. W wyciętym obszarze brak komórek raka naciekającego, nieznaczna liczba komórek G1 in situ. Wycięty wartownik (+5) negatywny. Po operacji dostałam kolejnych 12 taxoli i herceptyn i potem kontynuowałam herceptynę co 3 tygodnie przez rok. Miałam również 30 naświetlań.
Wszystko wyglądało już bardzo dobrze, ale niestety w listopadzie w tej samej piersi zauważono podejrzane mikrozwapnienia i biopsja mammotomiczna wykazała komórki raka in situ G3. Została wykonana mastektomia z wycięciem węzłów wartowników (2), węzły negatywne. W piersi obecny guzek 8 mm (tam gdzie była wykonana biopsja) z obecnymi komórkami obumarłymi, z rdzeniem nowotworu naciekającego G3, Her 3+ (fish) pozytywny, Er i PR negatywny, Ki67 67%, p53 99%. Czyli po prosty wznowa. Dodam, że w żadnej innej lokalizacji nie znaleziono śladów zmian nowotworowych.
Dostałam chemię w schemacie 6 x (co trzy tygodnie) Taxotere + karboplatyna + Herceptyna i kontynuacja herceptyny przez rok.
Chciałabym zapytać o Pani opinię na temat podjętego leczenia. Widząc, że to wznowa obawiam się bardzo mojej przyszłości. Jakie mam szanse na wyleczenie, jakie są rokowania w takim przypadku? Czy ta chemia jest wystarczająca? Czy jest jakaś inna możliwość, która dałaby lepszy, pewniejszy rezultat? Co Pani Doktor zaleciłaby w takim przypadku?

 

Odpowiedź:

 

Myślę, że zaproponowana opcja leczenia jest zdecydowanie bardzo dobra. Szanse na całkowite wyleczenie są. W przypadku wznowy w piersi leczonej wcześniej oszczędzająco trzeba przede wszystkim myśleć o tym, że prawdopodobnie jakieś niewielkie ognisko raka istniało już przy leczeniu pierwotnym i nie zostało calkowicie zlikwidowane radioterapią i leczeniem systemowym.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-06-16 09:04:47

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moje rozpoznanie to: rak NST, G3, lum-B Her2 (-) KI6790%, cT2N1M0. Wstępnie zakwalifikowano do leczenia neoadiuwantowego...
  • Avatar

    2022-06-13 10:35:16

    Obrzęk twarzy

    Jestem po mastektomii. Mój problem polega na obrzęku twarzy, od ponad 2 miesięcy mam opuchniętą twarz. Na początku...
  • Avatar

    2022-06-11 10:19:10

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    5,5 roku temu miałam mastektomię radykalną piersi lewej i radioterapię. Wówczas histopat był taki: rak zrazikowy,...