Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2015-06-05 08:53:23

Czy konieczny jest Tamoksyfen

W 2011 roku stwierdzono w piersi prawej rak inwazyjny T2N0M0 i rak in situ wieloogniskowy, zmodyfikowana radykalna mastektomia, węzły wycięte, czyste wszystkie. ER - stwierdzono w 2% komórek, PR-nie stwierdzono, E-, HER 2- (1+), Ki67 + 15%. Po operacji 6 cykli FAC.
W kwietniu 2015 r. rak in situ wewnątrzprzewodowy w lewej piersi G2. Liczne zmiany w tej piersi, więc mastektomia prosta, usunięte 3 węzły czyste. ER ekspresję receptora stwierdzono w 85% komórek raka, w tym z przewagą intensywności 2+ (45%); PR ekspresję receptora stwierdzono w 10% komórek raka, w tym z przewaga intensywności 2+ (10%); E +, Ki67+15%. Po operacji leczenie hormonalne.
Czy pomimo obustronnej mastektomii powinnam przyjmować tamoksyfen? Mam kłopoty ze wzrokiem (zmiany w siatkówce w jednym oku, utrata widzenia) oraz mam duże mięśniaki macicy. Boję się, że tamoksyfen w moim przypadku może przynieść więcej szkody niż pożytku.

 

Odpowiedź:

 

Teoretycznie rozpoznanie tylko raka przedinwazyjnego powinno oznaczać, że nie powinny pojawić się przerzuty odległe z tego hormonowrażliwego raka. O ile rzeczywiście nie było w całej piersi żadnych ognisk raka inwazyjnego. Teoretycznie rak "potrójnie negatywny", na którego zachorowała Pani wcześniej nie powinien podlegać wpływowi tamoksyfenu.
W sytuacji, w której zagrożony jest Pani wzrok i być może błona śluzowa macicy istotnie należy zrobić bilans zysków i strat.
Powinna Pani o tym porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym. Może istotnie tamoksyfen nie bardzo ma przed czym Panią chronić.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również