Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2015-12-30 11:45:34

Czy zastosowane leczenie jest wystarczające

W marcu tego roku przeszłam operację piersi (usunięcie guza wraz z marginesem tkanki zdrowej). Wynik histopatologiczny wykazał ze był to guz liściasty o granicznej złośliwość. Cały czas byłam pod kontrolą lekarza, niestety we wrześniu tego samego roku pojawiła się kolejna zmiana w tym samym miejscu. Wykonano rezonans magnetyczny, który wykazał, że jest to zmiana łagodna i wystarczy obserwacja. Dwa tyg. po MR zmiana zaczęła szybko rosnąć i wykonano biopsję mammotomiczną. Wynik: Tumor phyllodes malignum mammae. Widoczny naciekający wzrost, rozrost elementów stromalnych bez komponenty nabłonkowej. Duża komórkowość guza. Aktywność mitotyczna guza 2-3MF /10HPF. Aktywność proliferacyjna Ki67 (oceniona immunohistochemicznie) 15-20% komórek. Po tym wyniku przeszłam kolejną operację oszczędzająca pierś. Wynik histopatologiczny: (opisany makroskopowo guz o maksymalnym wymiarze 1,3 cm to obszar, w którym oprócz świeżej blizny po biopsji mammotomicznej stwierdza się rozrost komórek fibroblastopodobnych, o niskiej aktywności mitycznej (3mitozy /110HPF / śr. pola 0,55 mm). Komórki te nie ujawniają jednoznacznych i bezspornych cech złośliwości, nie stwierdza się ich obumierania. Rozrost tych komórek ma ogniskowo charakter myksoidny a częściowo przypomina fibromatozę. Linie chirurgicznego odcięcie tkanek bez komórek tworzących opisany rozrost.
Moje pytanie brzmi: czy zastosowane leczenie jest wystarczające i jak rokuje na przyszłość.

 

Odpowiedź:

 

Widzę rozbieżność między wynikiem biopsji i ostatecznym po wycięciu guza. Możliwe, że część zawierająca elementy złośliwe została w całości usunięta mammotomem. Trzeba się chyba jednak liczyć z kolejnym odrostem. I wtedy pewnie trzeba będzie rozważyć mastektomię

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2019-11-14 10:47:53

    Szczepienie przeciw żółtaczce

    Czy na operację mastektomii powinnam zaszczepić się przeciw żółtaczce? Termin mam za dwa tygodnie.
  • Avatar

    2019-11-14 10:44:24

    Uszkodzenie protezy silikonowej piersi

    Badanie USG wykazało zmiany sugerujące uszkodzenie protezy silikonowej piersi ( rekonstrukcja po obustronnej mastektomii)...
  • Avatar

    2019-11-12 10:58:00

    Wyjazd do Dubaju i Boliwii

    Mam pytanie czy rok po operacji mastektomii i kilka miesięcy po zakończeniu chemii (schemat AC x4), obecnie biorę...