Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-01-09 09:50:27

Jakie powinno być zastosowane leczenie

Mam 67 lat. Po wykryciu przeze mnie guza w lewej piersi, po biopsji nastąpiła operacja - częściowe usunięcie lewej piersi, jednocześnie 2 węzłów chłonnych - w dniu 22.09.2016 w Centrum raka piersi w Berlinie.
Wyniki TNM pT2 pN0(sn)cM0. Wielkość guza 22 mm. Stopień trudny do zdefiniowania (G3). Minimalna odległość od brzegu 4mm. Podsumowanie: pT2, G3, pN0 (0/2sn), cM0, L1 ,V0, Pn1, R0 (RRmin lateral 0,4cm). Sentinel 0/2, Ostrogenrezeptor dodatni (IRS 8), Progesterrezeptor dodatny (IRS4) (Score 1), Her-2 nowy ujemny, Ki-67 25%.
Leczenie według schematu Hendersona 4xAC i 4xTaxol. Radioterpia piersi (Boost) w ramach Studii HYPOSIB. Hormonalna terapia 5 lat.
27.10.2016 rozpoczęłam AC, ostatnie AC otrzymałam 29.12.2016.
Moje pytanie - czy konieczna jest w moim przypadku ta druga seria 4xTaxol, czy nie wystarczy już ta chemia AC, radioterpia i hormonalna terapia? To pytanie dręczy mnie po przeczytaniu artykułu w internecie (po niemiecku), w którym mówi się o opublikowanym w NEW England Journal of Medicine wyników badań studyjnych na temat chemii - Taxol. Z artykułu tego wynika, że przy Ostrogenrezeptoren dodatnim (ER dodatni) i HER2 ujemnym Taxol nie zwiększa szansy przeżycia i właściwie poleca się odrzucenie Taxolu.
Adres tego artykułu http://www.praxis-sacher.de/index.php?id=52&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2&tx_ttnews%5BbackPid%5D=49&cHash=724e17b330
Proszę o radę.

 

Odpowiedź:

 

Gdybym była Pani lekarzem prowadzącym podałabym 4 x AC i następnie napromienianie równocześnie z hormonoterapią. Rozważyłabym HT przez 10 lat (zależnie od tolerancji).

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również