Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-10-20 12:29:40

Czy konieczne jest przedłużenie leczenia Tamoxifenem

W 2012 r. w wieku 46 lat zdiagnozowano u mnie raka piersi. Z uwagi na 2 guzy w jednej piersi zostałam poddana mastektomii podskórnej piersi lewej z wszczepieniem protezy piersiowej. Węzły nie zostały wycięte, biopsja węzła wartowniczego wykazała: Limphonodulitis chronica non specyfika sine neoplasmate (0/5). Rozpoznanie: C- 50. Nowotwór złośliwy sutka lewego - dwuogniskowy.
Wyniki histopatologiczne pooperacyjne:
Guz A
- Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. (G1)
- guz o wym. 10 x 5 mm
- wokół guza A obecne są cechy angioinwazji
- proces nie nacieka skóry i nie perforuje powięzi od strony mięśnia piersiowego.
Guz B
- Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. (G1)
- guz o wym. 5 x 4 mm
- wokół guza B brak jest cech angioinwazji
- proces nie perforuje powięzi do strony mięśnia piersiowego
- granica przednia poza skórą mastektomii dla guza B bez zmian nowotworowych.
Pozostały materiał z piersi bez zmian nowotworowych.
Dla guza A i guza B:
- receptory estrogenowe w części inwazyjnej 25% (+) 4 pkt.
- receptory progesteronowe w części inwazyjnej 1,5% (+) 3 pkt.
- Her-2 w części inwazyjnej (1+)
- Ki67 (+) - w poniżej 1% komórek nowotworowych.
Zlecono mi przez 2 lata Lucin + tamoksifen bez chemii i radioterapii.
W 2015 roku usunięto mi przydatki z uwagi na torbiele. Regularnie badam się ginekologicznie. Endometrium jest w granicach 3-4 mm, cytologia w porządku.
W listopadzie kończę 5-cio letni okres zażywania tamoksifenu. Dodam jeszcze, że nie mam nadwagi i nie miałam dużych dolegliwości związanych z hormonoterapią.
Czy Pani zdaniem, w moim przypadku kwalifikuję się do zażywania dłużej niż 5 lat tamoksifenu?

 

Odpowiedź:

 

W Pani przypadku kontynuowanie hormonoterapii nie jest bezwzględnie konieczne (poza angioinwazją wokół jednego guza nie ma innych czynników zwiększonego ryzyka nawrotu), ale jeśli Pani dobrze toleruje leczenie, to można je kontynuować.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2021-09-09 17:54:11

    Interpretacja TK jamy brzusznej

    Guzek 9,6 mm, rak inwazyjny: NST, G2, DCIS nie występuje, ER 100% - intensywność barwienia silna, PR 90% - intensywność...
  • Avatar

    2021-09-09 09:54:18

    Laser i krioterapia po leczeniu raka piersi

    Mam 50 lat i jestem 8 lat po lewostronnej mastektomii i usunięciu trzech węzłów wartowników (bez...
  • Avatar

    2021-09-09 09:50:11

    Interpretacja przypadku

    W styczniu tego roku biopsja gruboigłowa prawej piersi wykazała: Rak przewodowy inwazyjny G3 (3+3+2), Kategoria B5b, Ocena...