Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2017-10-20 12:34:20

Interpretacja przypadku

Ze względu na ból piersi oraz zmiany skórne wykonałam USG piersi. W badaniu uwidoczniono 5 mm torbiel z licznymi przegrodami - w sutku prawym, a w lewej piersi 4 mm ognisko z mikrozwapnieniami, niejednorodne i nieokreślone (Birads 4). W opisie USG zasugerowano biopsję i wycięcie zmiany. Chirurg onkolog zalecił biopsję cienkoigłową zmiany w piersi lewej. Oto wynik biopsji: masy bialkowe, makrofagi, pojedyncze granulocyty. Obraz odpowiada poszerzonemu przewodowi.
Czy - biorąc pod uwagę nie mijający ból piersi i zmiany skórne o charakterze wyprysku na otoczce piersi prawej - zasadna jest dalsza diagnostyka? Czy powinnam rozważyć biopsję gruboigłową lewej piersi? Wspomniane zmiany skórne na otoczce prawej piersi konsultowałam z dermatologiem, który zalecił badanie histopatologiczne wycinka zmienionej otoczki. Lekarza zaniepokoiła asymetria w wyglądzie gruczołów znajdujących się na otoczce (silniej wyrażone na prawej piersi). Może dodam, że pojawianiu się kolejnych wyprysków-grudek na otoczce brodawki towarzyszy ból i świąd brodawki. Czy te zmiany skórne na prawym sutku nie powinny skłonić chirurga onkologa do dokładniejszego zbadania torbieli uwidocznionej w piersi prawej?

 

Odpowiedź:

 

W tym przypadku proponuję wykonać biopsję gruboigłową pod kontrolą mammografii oraz ew. pobrać wycinek z otoczki piersi prawej.
Taki obraz może sugerować raka Pageta, a o tym możemy się dowiedzieć tylko po wykonaniu badania histopatologicznego.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2019-05-15 12:27:38

    Diagnozowanie mikrozwapnień

    XI 2018 r. - mammografia: W piersi prawej na godz. 3. skupisko mikrozwapnień. 21.12.2018 r. – biopsja...
  • Avatar

    2019-05-14 10:16:21

    Interpretacja przypadku

    Makroskopowo: fragment miąższu piersi o wymiarach 4,5 x 3,5 x 3 cm z oznaczonymi marginesami. Na przekrojach widoczny jest...
  • Avatar

    2019-05-10 12:24:19

    Zabieg skleroterapii po przebytym raku piersi

    Chciałabym zapytać czy po przebytym leczeniu onkologicznym (chemia ac + taksany + herceptyna, zakończone - chemia 3 lata...