Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2018-02-18 09:47:49

Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenem

Moja siostra w wieku 63 lat zachorowała na raka piersi i miała usuniętą prawą pierś. Nie miała żadnej chemioterapii ani przerzutów. Przez 5 lat zażywała leki najpierw przez 5 miesięcy etruzil 2,5 mg a potem egistrozol 1mg. Pod koniec stycznia 2018 r. minęło 5 lat. Siostra czuje się dobrze. Wszystkie wyniki są w normie. Jedynie w ostatnim roku stosowania leku z własnej inicjatywy zrobiła badania markerów nowotworowych i okazało się, że jeden wskaźnik (CA 19-9) był bardzo podwyższony (ponad 100). Po kilku tygodniach spadł do 33 i tak co kilka miesięcy się zmieniał - raz się podwyższał raz obniżał. Ostatnio utrzymuje się na poziomie 45. Teraz po 5 latach lekarz prowadzący zalecił jej dalej przyjmowanie leku o nazwie Tamoxifen Sandoz 20 mg przez następne 5 lat! Czy to konieczne? Po przeczytaniu ulotki byłam przerażona. Tyle częstych skutków ubocznych! Siostra ma osłabiony wzrok, uczulenie na laktozę - co wyklucza stosowanie tego leku. Stąd moje pytanie. Czy mimo to powinna używać ten lek i czekać na skutku uboczne? (Jeszcze nie zaczęła). Może jest jakiś inny lek zamienny - mniej inwazyjny? A może nie musi już nic używać chociaż przez jakiś czas?
Następne pytanie. Czy może używać wit. K2-MK7 i D3? Których witamin z grupy B nie powinna używać?

 

Odpowiedź:

 

Za mało danych, żeby ocenić czy tamoksyfen może przynieść korzyść.
Co do markera, to wprawdzie nie jest kluczowy dowód i nie wiem, kto wpadł na pomysł robienia badania, ale skoro już, to dla uspokojenia należy zrobić USG jamy brzusznej i kolonoskopię, a jeśli są jakieś dolegliwości, także gastroskopię.
W naszej szerokości geograficznej należy uzupełniać niedobór witaminy D3.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również