Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2018-06-24 12:14:53

Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium - cd.

Kontynuacja pytania "Przerwanie hormonoterapii z powodu przerostu endometrium" z 16 maja 2018 r.

 

Jestem po amputacji piersi, po tomoterapii i do niedawna na etapie zażywania Tamoxifenu. Moja diagnoza: DCIS piersi prawej Tis NOMO. Stan po amputacji piersi z SNB N1a. W trakcie zażywania tamoxifenu musiałam poddać się abrazji, wynik już odebrałam jest w porządku. Na wizycie pani doktor po obejrzeniu wyniku postanowiła odstawić Tamoxifen.
Bardzo proszę o odpowiedź czy odstawienie Tamoxifenu jest zasadne? Dodam, że minął rok od zażywania a ja miałam bezwzględnie zażywać go przez 5 lat.

 

Odpowiedź:

 

Jeżeli znaleziono przerzut w węźle chłonnym, to nie mówimy o DCIS, tylko o raku inwazyjnym. Najpewniej była to mikroinwazja, której nie udało się odnaleźć w badaniu mikroskopowym. Widzę niespójność w przedstawionych stopniach zaawansowania: Tis N0M0 i SNB N1a.
Jeśli nie stwierdzono atypowego przerostu endometrium, to najpewniej nie było bezwzględnego wskazania do odstawienia tamoksyfenu.
Jeśli jest Pani po menopauzie, to można rozważyć włączenie inhibitora aromatazy zamiast tamoksyfenu.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2019-12-12 11:04:37

    Biostymina po chorobie nowotworowej

    Jestem 6 lat po mastektomii. Obecnie w trakcie brania Nolvadex D już 6 rok. Ostatnio często łapią mnie infekcje. Chciałabym...
  • Avatar

    2019-12-11 11:45:38

    Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenem

    Mam 33 lata. Jestem po chemioterapii i obustronnej amputacji piersi ze względu na raka inwazyjnego w piersi prawej (nisko...
  • Avatar

    2019-12-06 16:13:10

    Fizjoterapia po leczeniu raka piersi

    W kwietniu 2017 miałam mastektomię prawostronną z powodu raka hormonozależnego (T1cN0M0, ER 90%, PR 75%, Her 2 -, Ki-67-...