Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2018-08-10 08:43:21

Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenem

Mam 35 lat.
Biopsja gruboigłowa: ER - 20%, PR - ujemny, HER2 - ujemne, Ki67 - 80%. Jestem po całkowitej mastektomii i w trakcie radioterapii (20 naświetlań). Węzły pachowe czyste - wycięte 7. Margines zdrowej tkanki również czysty. Dodam, że zakończyłam chemioterapię (4 AC oraz 10 Paklitaxel).
Chciałabym się poradzić czy w moim przypadku uzasadnione jest zastosowanie leczenia tamoxifenem. Nie jestem co do tego przekonana, 20% to w sumie mało, a leczenie długie oraz ma wiele dokuczliwych skutków ubocznych.,

 

Odpowiedź:

 

Przyjmuje się, że nawet dla 10% komórek z receptorami warto podjąć hormonoterapię.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2021-09-09 17:54:11

    Interpretacja TK jamy brzusznej

    Guzek 9,6 mm, rak inwazyjny: NST, G2, DCIS nie występuje, ER 100% - intensywność barwienia silna, PR 90% - intensywność...
  • Avatar

    2021-09-09 09:54:18

    Laser i krioterapia po leczeniu raka piersi

    Mam 50 lat i jestem 8 lat po lewostronnej mastektomii i usunięciu trzech węzłów wartowników (bez...
  • Avatar

    2021-09-09 09:50:11

    Interpretacja przypadku

    W styczniu tego roku biopsja gruboigłowa prawej piersi wykazała: Rak przewodowy inwazyjny G3 (3+3+2), Kategoria B5b, Ocena...