Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2019-02-09 11:42:13

Jakie powinno być zastosowane leczenie

Żona ma 43 lata. Badanie USG sprzed 2 lat nie wykazało żadnych zmian.
W grudniu 2018 roku żona palpacyjnie wyczuła guza i od razu udała się na USG.
Wynik USG - guz do pilnej konsultacji BIRADS-5.
Dalej była diagnostyka: RTG, USG, mammografia, biopsja guza oraz oraz biopsja węzła wartowniczego
- RTG: czysto, bez zmian
- USG: poza guzem lewej piersi - czysto, bez zmian
- Mammografia: Zaotoczkowo w piersi lewej widoczny guz o nierównych zarysach wielkości ok. 27 x 23 mm z widocznymi licznymi mikrokalcynacjami, tapetującymi również przewód mlekowy aż do poziomu brodawki sutkowej. Skóra brodawki pogrubiała do ok. 3,7 mm. W lewym dole pachowym widoczne ww chłonne wielkości 15 x 16mm. Pierś prawa bez cieni ograniczonych ani wtórnych cech rtg procesu naciekowego. Podejrzane onkologicznie ww chłonne w lewym dole pachowym.
- biopsja cienkoigłowa węzła: w bioptacie węzła chłonnego pachy lewej obok pojedynczych limfocytów widoczne liczne komórki raka sutka - materiał jednoznaczny dla rozpoznania przerzutu węzłowego diagnozowanego równolegle guza piersi lewej
biopsja gruboigłowa guza: W nadesłanych wałeczkach gruboigłowych widoczne są ogniska raka wewnątrzprzewodowego z wyższym stopniem jądrowym (DCIS of high nuclear grade) oraz w brzegu jednego wycinka naciekającym rakiem bez specjalnego typu wymiarów do 1 mm (wycinek może pochodzić z obrzeża zasadniczej zmiany). Dodatkowo wykonano odczyn p63.


W oparciu o powyższe badania chirurg onkolog pozostawił nam wybór:
- mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją piersi lib
- BCT - operacja oszczędzająca pierś z jednoczesnym usunięciem węzła wartowniczego i pierwszego piętra węzłów chłonnych.
Oczywiście lekarz poinformował nas o tym, że może się nie udać uzyskać margines cięcia przy BCT i może być potrzebna kolejna operacja. Mimo wszystko postanowiliśmy zaryzykować i spróbować BCT.
W czasie zabiegu lekarz ocenił, że należy dodatkowo usunąć drugie piętro węzłów chłonnych.
Wycięty guz oraz węzły zostały wysłane na histopatologię.
Wyniki histopatologii:
W wycinkach z obszaru makroskopowo wyróżniającego się guza w obrębie resekowanego fragmentu miąższu piersi lewą stwierdzono utkanie raka naciekającego o morfologii: infiltrating carcinoma of no special type G3
(histoformatywność 2, pleomorfizm jądrowy 3, indeks mitotyczny 3),
Wyniki barwień immunohistochemicznych:
- CK14:
- receptory estrogenowe 93% /3+, TS 8/8 (odczyn pozytywny),
- receptory progesteronowe: 83% /3+, TS 8/8 (odczyn pozytywny).
- Her 2: (3+) status pozytywny.
- KI 67: odczyn pozytywny w około 50% komórek raka.
Komponentowi inwazyjnemu nowotworu, obok zatorów z jego komórek w świetle naczyń i cech neuroinwazyjności, towarzyszy obecność licznych przewodów z wykładnikami atypowego rozrostu nabłonka o architektonice litej i sitowatej, o charakterze DCIS gr. 2 i gr. 3 , ogniskowo z martwicą czopiastą, kalcynacjami i kancerogenezą zrazików. Utkanie komponentu wewnątrzprzewodowego raka sięga przygrodkowej. przedniej. dolnej, górnej i podstawnej linii cięcia preparatu.
Naciek raka sięga miejscowo bocznej linii cięcia miąższu sutka, dochodzi w bezpośrednie sąsiedztwo linii cięcia przedniej i podstawnej (oddalony jest od nich o poniżej 0,1 cm) oraz oddalony jest od linii cięcia dolnej i górnej o odpowiednio cm i 0,25 cm.
Obecność makroprzerzutu nowotworu z cechami ogniskowego przekraczania torebki stwierdzono w 1 z 21 nadesłanych do oceny węzłów chłonnych lewego dołu pachowego.
pT2N1Mx


Na ostatniej konsultacji lekarz stwierdził, że można dalej próbować BCT ale sugeruje raczej mastektomię ze względu na to, że trudno będzie uzyskać efekt kosmetyczny. Ze względu na typ raka amputacja piersi da nam znacznie większe bezpieczeństwo. Dodatkowo amputacja zmniejsza konieczność stosowania radioterapii (choć ze względu na węzły chłonne nie wyklucza go).
Zdecydowaliśmy się na tę mastektomię. Zabieg zostanie przeprowadzony za około 10 dni. Lekarz stwierdził, że jak tylko się wszystko zagoi możemy od razu przystąpić do dalszej terapii i nie musimy czekać 4 miesiące aż expander zostanie zamieniony na docelowy implant piersi.
Wraz z żoną nie tyle obawiamy się samego zabiegu, ale bardziej martwimy o
- ewentualne dalsze rokowania, tego jak agresywny jest ten rak, na ile prawdopodobne są ewentualne przerzuty;
- prawdopodobną terapię - chirurg-onkolog wspomniał o herceptynie i może jakiejś chemii ale stwierdził, że dalszą terapię dobierze odpowiednio onkolog). Nie ukrywam że myśl o chemii po prostu przeraża moją żonę i desperacko mieliśmy nadzieję że może skończy się tylko na hormonoterapii;.
- na ile prawdziwe na chwilą obecną jest stwierdzenie że nie ma innych makroprzerzutów (czy uprzednio wykonane badania pozwalają je wykluczyć, czy w naszej sytuacji badanie RTG pozwala wykluczyć ewentualny przerzut na kości).

 

Odpowiedź:

 

Z uwagi na cechy biologiczne nowotworu konieczna będzie chemioterapia, immunoterapia trastuzumabem (np. Herceptyną), hormonoterapia. Nie sądzę, żeby było potrzebne napromienianie, bo zajęty był tylko jeden węzeł chłonny. Przed kwalifikacją do cht najpewniej zrobione będą badania kości (scyntygram), klatki piersiowej i jamy brzusznej (może tomografia).
Taki plan leczenia to zmniejszenie ryzyka nawrotu choroby co najmniej o połowę.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2019-04-26 10:30:32

    Czy wskazane jest wykonanie biopsji

    Mam 50 lat i skłonności do torbieli. Taki jest mój ostatni wynik usg: Pierś lewa: godz.10. torbiel o śr. 7,3 mm,...
  • Avatar

    2019-04-25 10:54:35

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Pacjentka po mastektomii z jednoczesną rekonstrukcją. Wynik histopatologiczny następujący: Margines tylny 0,5 cm,...
  • Avatar

    2019-04-24 15:18:24

    Ból piersi po biopsji

    6 marca miałam wykonaną biopsję gruboigłową, diagnoza rak inwazyjny NST G1, hormonozależny, HER ujemny. Przy biopsji jak...