Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2019-12-11 11:45:38

Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenem

Mam 33 lata. Jestem po chemioterapii i obustronnej amputacji piersi ze względu na raka inwazyjnego w piersi prawej (nisko zróżnicowany, G3, 9 pkt w skali Nottingham, ER + ok. 3%, PR + 50%, Her-ujemny, Ki <80%) i cewkowego w piersi lewej.
Od marca biorę Tamoxifen, w czerwcu dołączył Osporil i Reseligo. Ze względu na coraz bardziej dokuczliwe skutki uboczne zastanawiam się, czy w moim przypadku konieczne jest branie Tamoxifenu? Cierpię na bardzo silne bóle głowy, uderzenia gorąca, które nie pozwalają mi praktycznie spać w nocy, okropne bóle stawów plus wg ortopedy rozkruszanie się chrząstki w kolanach co powoduje "wypadanie" rzepki oraz siniaki na nogach - chyba pękanie żylaków...
Wiem, że Tamoxifen ma chronić przed pojawieniem się raka w drugiej piersi, ale czy w moim przypadku braku obu piersi i przy tak niskim poziomie estrogenu jest to konieczne?

 

Odpowiedź:

 

Może warto spróbować zmienić Tamoksyfen na letrozol. Niepokojąco brzmi wzmianka o żylakach. Leczenie ma zapobiegać także powstaniu przerzutów, a nie tylko rakowi drugiej piersi.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2020-01-26 11:32:54

    Węzeł wewnątrzsutkowy

    Zacznę od tego, że bardzo długo stosowałam antykoncepcję hormonalną (po martwym porodzie 15 lat temu). Niedawno...
  • Avatar

    2020-01-26 11:29:01

    Jakie badania kontrolne wykonywać

    Jestem 3 miesiące po operacji: mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją (bardzo mały biust, od razu implant), biopsja węzła...
  • Avatar

    2020-01-25 12:26:06

    Czy zaproponowane leczenie jest wystarczające

    Moja mama 8 lat temu chorowała na raka piersi, wtedy her + , na 11 węzłów wyciętych 2 zajęte. Leczenie to 4 AC,...