Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2020-04-28 18:50:05

Odrzucenie ekspandera/implantu po rekonstrukcji piersi

Proszę o odpowiedź na pytanie w ilu procentach przypadków zdarza się odrzucenie przez organizm wszczepionego ekspandera a potem implantu po mastektomii podskórnej z powodu nowotworu. Czy w ostateczności stosuje się mastektomię całkowitą?

 

Odpowiedź:

 

Nie ma czegoś takiego jak odrzucenie implantu - aczkolwiek u każdego reakcja immunologiczna jest inna. Niejednokrotnie w reakcji na implant pojawia się znaczna ilość płynu surowiczego (seroma) trudna do opanowania w okresie pooperacyjnym. Jeśli płyn ulegnie nadkażeniu konieczne jest usunięcie implantu/ekspandera. W takiej sytuacji usuwamy implant i po 6 miesiącach od otrzymania jałowego posiewu możemy spróbować rekonstrukcji ponownie. Najczęściej ze względu na uszkodzenie tkanek stosujemy płat DIEP lub płat LD z ekspanderem.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2021-05-07 12:56:40

    Czy leczenie jest prawidłowe

    Mastektomia w 2015 r. Obecny wiek 50 lat. Stopień złośliwości G1, stopień zawansowania pT1cpN(sn)0R0, ki67 >10%. Od...
  • Avatar

    2021-05-04 12:36:43

    Czy leczenie jest prawidłowe

    Proszę o analizę wyników i ewentualnie informację czy jest dobrze dobrane leczenie, czy można coś dodać? Lat 38,...
  • Avatar

    2021-05-04 12:33:22

    Powrót miesiączki - cd.

    Kontynuacja pytania "Powrót miesiączki" z 30 kwietnia 2012 r.   Pytałam swojego onkologa...