Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2020-12-15 12:42:06

Interpretacja przypadku

Mam 42 lata.
Kwiecień 2019 - operacja oszczędzająca lewej piersi pT1C N0(sn.1+). Rak Luminalny A, G1, her 2 -ujemny (0), Ki67 - 19,5%, ER 80%, Pg 60%, brak mutacji BRCA
Radioterapia, Tamoxifen, Reseligo. Obecnie badania kontrolne.
Mammografia - wynik prawidłowy, Birads -2,
USG - pierś o budowie tłuszczowo gruczołowej. Pierś prawa bez zmian ogniskowych. Pierś lewa: stan BCT, w loży widoczna nieco nieregularna grubościenna strefa płynowa z drobnymi przyściennymi hyperechami - w całości o śr. ok. 12 mm - zalecana BAC. W sąsiedztwie linijna strefa hyperechogeniczna - prawdopodobnie klips. W dołach pachowych i podobojczykowych nie uwidoczniono podejrzanych węzłów chłonnych. Birads 4a.
Proszę o interpretacje wyniku USG.
Dlaczego mammografia oraz USG tak się różnią birads 2 i birads 4a?
Co może oznaczać zmiana w lewej piersi?
Czy powinnam zrobić biopsję grubo czy cienko igłową? 

 

Odpowiedź:

 

Zmiany opisane w lewej piersi mogą być pooperacyjne. Bez biopsji nie uda się postawić rozpoznania.
O rodzaju biopsji zdecyduje lekarz. Możliwe, że najpierw cienką igłą zostanie opróżniony zbiornik płynu, a później grubą igłą pobrany materiał z okolicy i ze zmiany.
W mammografii nie da się odróżnić jednoznacznie zmian litych (twardych) od torbielowatych (płynowych), stąd różnica w opisach i kolejny dowód na to, że USG i MMG są badaniami uzupełniającymi się. 

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-05-20 09:53:19

    Graviola

    Mam pytanie odnośnie suplementu diety Graviola. Czy można i warto stosować (w jakiej formie najlepiej)? Czy nie wchodzi w...
  • Avatar

    2022-04-22 09:55:22

    Tamoxifen a kozieradka

    Cztery lata temu miałam operację usunięcia raka piersi. Był to rak hormonozależny. Aktualnie biorę Tamoxifen. Mam problem z...
  • Avatar

    2022-04-10 11:48:00

    Aromek a Proursan

    Jestem w czasie hormonalnego leczenia uzupełniającego raka piersi. Mam pytanie dotyczące jednoczesnego stosowania leku...