Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2021-11-17 17:32:22

Czy Provera mogła wpłynąć na strukturę piersi

2 lata temu w piersi wykryto torbiel (do obserwacji).
W tym miesiącu kontrolne usg i wyniki: Piersi mastopatyczne, bez wyraźnych zmian palpacyjnych. Piersi o budowie mocno gruczołowej. W piersi prawej na godz. 10. obwodowo zmiana lita o średnicy 11x5 mm - birads 3. Na godz 10. torbiel 11x6 mm (birads 2). W badaniu usg bez istotnych zmian ogniskowych. Kontrolne badanie za 6-8 miesięcy.
Lekarz powiedział tylko, że te zmiany prawdopodobnie wynikają z mastopatycznego charakteru piersi.
Jak postąpić w tej sytuacji? Dodam, że przez ponad rok miałam problemy z przerostem endometrium i ostatnie pół roku leczyłam się proverą. Czy to mogło mieć wpływ na zmiany?
 

 

Odpowiedź:

 

Nie można wykluczyć, że lek hormonalny wpłynął na strukturę piersi. Nie napisała Pani w jakiej lokalizacji była torbiel przed dwoma laty, więc trudno odnieść się do dynamiki zmian.
Jest przyjęta zasada, że zmianę BIRADS3 należy kontrolować co sześć miesięcy przez dwa lata i zależnie od wyników badań ustalić dalsze postępowanie.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-06-16 09:04:47

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Moje rozpoznanie to: rak NST, G3, lum-B Her2 (-) KI6790%, cT2N1M0. Wstępnie zakwalifikowano do leczenia neoadiuwantowego...
  • Avatar

    2022-06-13 10:35:16

    Obrzęk twarzy

    Jestem po mastektomii. Mój problem polega na obrzęku twarzy, od ponad 2 miesięcy mam opuchniętą twarz. Na początku...
  • Avatar

    2022-06-11 10:19:10

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    5,5 roku temu miałam mastektomię radykalną piersi lewej i radioterapię. Wówczas histopat był taki: rak zrazikowy,...