Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

2010-08-18 10:28:33

Ekspert radzi

Użytkownik

tunia

2010-08-06 09:29:48

Pytanie

Panie Doktorze. Mam guzka w prawej piersi-nie wielki,1cm, stwierdzony 4 lata temu,a teraz było kontr.usg-doszło powiększenie pojedynczych węzłów chłonnych.Pierś się zmienia w wyglądzie.Dodam,że wcześniej miałam 3 zabiegi oszczędż.-fibroadenoma,lipoma.12ego mam wizytę do chirurga(bo onkologa mam na paździer)dopiero a strach mnie zżera,zastanawiam się nad usunięciem guzka i zbadaniem go.Czy jeśli wynik nie będzie zły, te węzły mogą się obkurczyć-w tej sprawie dodam,że nie choruję,ostatnie lekkie przezięb.miałam 1,5 roku temu,a jeszcze jedno, zauważyłam,że węzły szybko zaczęły się powiększać od czasu usg do teraz są bardzo wyczuwalne w dotyku.Nie popełnię błędu tym drobnym zabiegiem?Bo nie wiem co robić, a zwykła biopsja mnie nie przekonuje,bo już miałam 3 lata temu i nic nie wyszło,zresztą lek.miał problem z ukłuciem,robił kilka razy(masakra),2 nie wystarczyły./gużek 1cm,górny kwadr.na godz.10,wciąga się brodawka,od 2 dni skóra w okolicy zmiany,węzły powiększają się,ból pojawia się czasami w formie kłucia w pobliżu pachy i zmiany.Inne-nie mogę spać,boję się.pozdrawiam.


WYKRYTE W POPRZEDNICH LATACH U PANI ZMIANY ŁAGODNE ŚWIADCZĄ O TYM, ŻE WYMAGA PANI REGULARNYCH KONTROLI OBRAZOWYCH. NA TAKIE CHORE LEKARZE ZAWSZE POWINNI ZWRACAĆ BACZNIEJSZĄ UWAGĘ W PORÓWNANIU NP. U CHORYCH, U KTÓRYCH STWIERDZA SIĘ WYŁĄCZNIE TORBIELE. W SYTUACJI GDY ZACZĘŁO SIĘ W TEJ CHWILI COŚ ‘DZIAĆ’ Z PIERSIĄ – ZMIANA WYGLĄDU, WCIĄGNIĘCIE BRODAWKI, POWIĘKSZONE WĘZŁY CHŁONNE SĄ ABSOLUTNYM WSKAZANIEM DO CHIRURGICZNEGO USUNIĘCIA GUZKA PIERSI PRAWEJ. JEŻELI GUZEK PIERSI JEST PODEJRZANY W BADANIU OBRAZOWYM, A BIOPSJE CIENKOIGŁOWE NIE DAJĄ ODPOWIEDZI TO ZAWSZE LEKARZE ROZWAŻAJĄ WYCIĘCIE CHIRURGICZNE I PRZEPROWADZENIE OCENY HISTOPATOLOGICZNEJ

 

Użytkownik

fiołek

Data

2010-08-06 21:37:37

Pytanie

1)Czy dobrą metodą jest wyrównanie obrzęku limfatycznego metodą liposukcji ultradźwiękowej?

Czy węzły chłonne już można przeszczepiać?,np.czy jest możliwość wykonania takiego zabiegu jednoczasowo z operacją odtwórczą gruczołu piersiowego

2)Jakie są możliwości użycia komórek macierzystych pacjenta przy odtwórczych zabiegach rekonstrukcyjnych?

3)Czy pacjenci w schorzeniach nowotworowych na początku leczenia nie powinni mieć wykonywanych markerów-czyli specyficznych białek?

Czy nie za szybko wykonuje się okaleczanie ludzi starymi bądź co bądź metodami??

4)Dlaczego tak jest ,że w niektórych szpitalach zupełnie lekarze nie mają bladego pojęcia o jakiejkolwiek rehabilitacji po tzw."leczeniu radykalnym"?

 

1. ZABIEG LIPOSUKCJI JEST ZABIEGIEM USUNIĘCIA TKANKI TŁUSZCZOWEJ, A OBRZĘK LIMFATYCZNY ZWIĄZANY Z UTRUDNIONYM ODPŁYWEM CHŁONKI Z KOŃCZYNY Z POWODU USZKODZENIA NACZYŃ LIMFATYCZNYCH PO USUNIĘCIU WĘZŁÓW CHŁONNYCH. ZABIEG LIPOSUKCJI MOŻE WIĄZAĆ SIĘ ZE ZNACZNYM ODCZYNEM ZAPALNYM – ZWIĘKSZANIE ILOŚCI CHŁONKI W KOŃCZYNIE, CO OSTATECZNIE MOŻE ZNACZNIE ZWIĘKSZYĆ OBRZĘK LIMFATYCZNY

2. NIE PRZESZCZEPIA SIĘ WĘZŁÓW CHŁONNYCH

3. W PRZYPADKU ZABIEGÓW REKONSTRUKCYJNYCH PO OPERACJACH OSZCZĘDZAJCYCH NIEKTÓRE OŚRODKI W POLSCE (np. W GDAŃSKU) WYKONUJĄ PRZESZCZEP KOMÓREK MACIERZYSTYCH TKANKI TŁUSZCZOWEJ W CELU WYPEŁNIENIA OBSZARU PIERSI PO USUNIĘTYM KWADRANCIE.

4. MARKERY NOWOTWOROWE SĄ BIAŁKAMI PRODUKOWANYMI PRZEZ KOMÓRKI NOWOTWOROWE. WYKRYWANE SĄ WE KRWI DOPIERO W ODPOWIEDNIO WYSOKICH STĘŻENIACH GDY PRODUKOWANE SĄ PRZEZ MILIONY KOMÓREK NOWOTWOROWYCH (TYLE KOMÓREK NAJCZĘŚCIEJ JEST DOPIERO PRZYPADKU PRZERZUTÓW). W ZWIĄZKU Z TYM PO LECZENIU UZUPEŁNIAJĄCYM NIE WYKONUJE SIĘ RUTYNOWO OCENY MARKERÓW.


 

Użytkownik

krysiaka2010

Data

2010-08-10 09:23:10

Pytanie

Jestem 6 lat po operacji. Przez 5 lat brałam Tamoksifen,czułam się w miarę dobrze.rok temu dostałam wznowę pod blizną i po radioterapii biorę Atrozol.Czuję się okropnie,sztywnieją mi stawy,bolą mnie kości,mam kłopoty z poruszaniem się po prostu jestem kaleka. Chodzę do reumatologa i Poradni Bólu,otrzymuję tylko środki przeciwbólowe,bardzo cierpię. Mam pytanie czy tak musi być?

OPISANE PRZEZ PANIĄ OBJAWY SĄ TYPOWE DLA GRUPY LEKÓW – INHIBITORÓW AROMATAZY. W TEJ CHWILI PRZYJMUJE PANI ANASTROZOL. INNYM LEKIEM Z TEJ GRUPY JEST LETROZOL. PANI LEKARZ MOŻE ROZWAŻYĆ ZMIANĘ LEKU CO CZASAMI MOŻE WIĄZAĆ SIĘ ZE ZMNIEJSZENIEM NASILENIA OBJAWÓW NIEPOŻĄDANYCH. JEŻELI NAWRÓT CHOROBY NASTĄPIŁ DOPIERO PO ODSTAWIENIU TAMOKSYFENU (A NIE W CZASIE TRWANIA HORMONOTERAPII). MOŻE TO ŚWIADCZYĆ O TYM, ŻE TAMOKSYFEN SKUTECZNIE BLOKOWAŁ CHOROBĘ, KTÓRA DOPIERO W MOMENCIE ZAKOŃCZENIA TERAPII NAWRÓCIŁA.

W TAKIEJ SYTUACJI MOŻNA ROZWAŻYĆ PRÓBĘ POWROTU DO TAMOKSYFENU.

JEŻELI JEDNAK SĄ DOWODY NIESKUTECZNOŚCI TAMOKSYFENU TO NA DZIEŃ DZISIEJSZY W DRUGIM RZUCIE HORMONOTERAPII MAMY DO WYBORU WYŁĄCZNIE ANASTROZOL LUB LETROZOL.

 

 

Użytkownik

linka

Data

2010-08-11 17:59:26

Pytanie

Witam!

Mam hormonozależnego raka piersi. Po mastektomii, chemioterapii, węzły nie były zajęte, bez cech rozsiewu choroby. Brałam 2 lata Zoladex i Arimidex. Po odstawieniu Zoladexu wróciły miesiączki co dyskwalifikuje zażywanie Zoladexu. Lekarz nie chce mi przedłużyć podawania Zoladexu, bo ośrodek preferuje stosowanie przez 2 lata. Lekarz nawet powiedział mi, że po 2 latach nie jest refundowany przez NFZ, ale to nie jest prawdą, wiem że niektóre pacjentki biorą go przez 5 lat. Jako alternatywę zaproponowano mi usunięcie jajników. Nie jestem na to gotowa, mam 39 lat, badania genetyczne nie wykazały mutacji. Moje pytanie jest następujące: Czy są ośrodki, które preferują podawanie Zoladexu 5 lat? Kto może mi pomóc? Jeśli wskazana jest u mnie dalsza hormonoterapia a teraz nie podejmę decyzji o usunięciu jajników Zoladex jest moim zdaniem jedyną alternatywą.nnProszę o pomoc i radę.

Pozdrawiamn Alina

 

SKUTECZNOŚĆ ZOLADEXU I ARIMIDEXU ZOSTAŁA POTWIERDZONA DOPIERO W 2009 R. WYKAZANO, ŻE TAKIE SKOJARZENIE LEKÓW JEST RÓWNIE SKUTECZNE JAK ZOLADEX I TAMOKSYFEN.

W EUROPEJSKICH ZALECENIACH SANT GALEN 2009 DOTYCZĄCYCH LECZENIA WCZESNEGO RAKA PIERSI ZALECA SIĘ STOSOWANIE TAMOKSYFENU I ZOLADEXU PRZEZ 5 LAT.

W PRZYPADKU ODSTAWIENIA ZOLADEXU, JEŻELI MIESIĄCZKUJE PANI REGULARNIE NIE MOŻE ZAŻYWAĆ PANI DŁUŻEJ ARIMIDEXU. JEDYNYM LEKIEM HORMONALNYM W TABLETKACH, KTÓRY MOGĄ PRZYJMOWAĆ CHORE PRZED MENOPAUZĄ JEST TAMOKSYFEN.

WIELE OŚRODKÓW W POLSCE STOSUJE ZOLADEX+TAMOKSYFEN PRZEZ 5 LAT.

 

Użytkownik

zanokcica

Data

2010-08-13 22:18:59

Pytanie

Witam serdecznie.

Nie wiem, czy moje pytanie zdąży uzyskać odpowiedź.....jeszcze dziś rana byłam przygotowana na to, że w poniedziałek idę na oddział chirurgii jednego dnia w WCO na wycięcie guza, w którym stwierdzono komórki atypowe, dającego (jak napisano w opisie) obraz guza liściastego. Dziś byłam zrobić USG w celu oznaczenia miejsca zmiany (jest niewyczuwalna) i okazało się, że w dole pachowym pojawił się powiększony węzeł chłonny , którego w maju nie było oraz zmienił się obraz samego guza - był gładki owalny, teraz ma jakby wypustki ... co to oznacza ? i jak może zmienić plany operacyjne?

Jeśli to możliwe bardzo proszę o odpowiedź.

Bardzo dziękuję, że jesteście...

PO ZABIEGU W TRYBIE JEDNEGO DNIA PRZEPROWADZANA JEST DOKŁADNA ANALIZA MIKROSKOPOWA GUZKA. W PRZYPADKU STWIERDZENIA KOMÓREK NOWOTWOROWYCH (W ZALEŻNOŚCI OD TYPU NOWOTWORU) MOŻE BYĆ PRZEPROWADZONY NASTĘPNY ZABIEG – TZW. POSZERZENIE ZABIEGU PIERWOTNEGO + EW. BIOPSJA WĘZŁA WARTOWNICZEGO.

NIE NAPISAŁA PANI JAKI MA CHARAKTER ZAUWAŻONY WĘZEŁ CHŁONNY – CZY MA PRAWIDŁOWĄ STRUKTURĘ? (TO MOGŁOBY SUGEROWAĆ TZW. WĘZEŁ ODCZYNOWY, KTÓRY POWINIEN ZMNIEJSZYĆ SIĘ PO ZABIEGU). POJAWIENIE SIĘ WYPUSTEK MOŻE ŚWIADCZYĆ O WIĘKSZEJ AGRESYWNOŚCI GUZKA

 

Użytkownik

renatarzeplinska

Data

2010-08-15 15:43:54

Pytanie

Witam serdecznie

Bardzo proszę o zajęcie stanowiska w przypadku ,który mnie dotyczy . Jestem 10 miesięcy po mastektomii radykalnej,ostatnie badania wskazują że jest dobrze .Moje leczenie należy zaliczyć do problemowych,jak stwierdziła moja onka ''pod górkę''. Otóż zostałam zakwalifikowana po diagnozie  ,ze względu na Her dodatni,do programu z herceptyną .w wyniku losowania leczenie rozpoczęto u mnie 4 wlewami herceptyny co trzy tygodnie/bez chemii/.po 4wlewie okazało się że mój guz powię zwiększyłsię z 4cm do 7.  DLACZEGO? następnie była operacja a po 3dniach podano mi chemie czerwoną ,którą tolerowałam bardzo dobrze.Chemii czerwonych było 4 a następnie 4 taksotery oraz 20 lamp.leczenie pooperacyjne przeszłam jak ''lekkie przeziębienie'' O czy to śwadczy? Slyszałam o profilaktycznym podawaniu w mojej sytuacji BONEFOSU .Jeżeli tak to jakie dawkowanie i ile kosztuje,bo zdaje sobie sprawę że w Polsce profilaktycznie teg leku się nie refunduje.w Niemczech tak .

Będę wdzięczna za odpowiedz.

Z TEGO CO ZROZUMIAŁEM UCZESTNICZYŁA PANI W BADANIU KLINICZNYM OCENIAJĄCYM SKUTECZNOŚĆ HERCEPTYNY W LECZENIU PRZEDOPERACYJNYM. POWIĘKSZENIE SIĘ GUZA W TRAKCIE LECZENIA PRZEDOPERACYJNEGO ŚWIADCZY O TYM, ŻE KOMÓRKI GUZA NIE SĄ WRAŻLIWE NA HERCEPTYNĘ. WSTĘPNE ROZPOZNANIE ZOSTAŁO NAJPRAWDOPODOBNIEJ POSTAWIONE NA PODSTAWIE BIOPSJI GRUBOIGŁOWEJ, KTÓRA NIESTETY POZWALA OCENIĆ TYLKO BARDZO NIEWIELKI WYCINEK GUZA, KTÓRY MOŻE NIE BYĆ REPREZENTATYWNY DLA CAŁEGO GUZA. CZY PO OPERACJI POTWIERDZONO, ŻE GUZ BYŁ HER2 DODATNI? TO ŻE PANI DOBRZE TOLEROWAŁA CHEMIOTERAPIĘ, ŚWIADCZY O TYM, ŻE MA PANI SILNY ORGANIZM, NATOMIAST W ŻADNYM WYPADKU NIE ŚWIADCZY O BRAKU SKUTECZNOŚĆI CHEMIOTERAPII.

W OSTATNICH LATACH CORAZ WIĘCEJ MÓWI SIĘ O UZUPEŁNIAJĄCYM ZASTOSOWANIU BISFOSFONIANÓW W LECZENIU UZUPEŁNIAJĄCYM RAKA PIERSI.


NA DZIEŃ DZISIEJSZY WYDAJE SIĘ, ŻE KWAS ZOLEDRONOWY (ZOMETA) JEST BEZPIECZNYM LEKIEM, KTÓRY ZMNIEJSZA RYZYKO NAWROTU CHOROBY NOWOTWOROWEJ SZCZEGÓLNIE U CHORYCH Z RAKIEM HORMONOZALEŻNYM. W POLSCE KWAS ZOLEDRONOWY NIE JEST ZAREJESTROWANY W TYM WSKAZANIU. LEK JEST STOSOWANY W DAWCCE 4 MG CO 6 MIESIĘCY. KOSZT 4 MG – 1850 PLN

poleć znajomemu drukuj
Oceń artykuł:

Poczytaj również