Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

2010-08-24 20:47:34

Ekspert radzi

 

Mam 27 lat nigdy do tej pory nie miałam problemu z piersiami ale jakiś czas temu badanie USG wykryło u mnie guzek w lewej piersi na godzinie 12. biopsja wykluczyła nowotwór potwierdziła fibroadenomę. po trzech miesiącach zrobiłam kolejne USG. i z tym guzkiem nic się nie zmieniło. ale pojawił się drugi, mniejszy, podobny. mój lekarz do, którego chodzę wprowadza dużo niepokoju w moim sercu i na niewiele pytań odpowiada. wiem, że włókniaki powstają na skutek działania hormonów. jeszcze nie rodziłam a chciałabym zajść w ciążę. pytając lekarza czy jest to niebezpieczne (gdyż wiadomo, że stan błogosławiony jest okresem silnego działania hormonów w ciele kobiety) nie otrzymuje odpowiedzi. Ostatnio usłyszałam od lekarza ,że tak prawdę mówiąc to biopsja niczego nie wyklucza i że to badanie usg które zrobiłam poprzednio było zrobione kiepskim aparatem, zaleca bym zrobiła drugie badanie USG prywatnie za kolejne 3 miesiące, i że to badanie prędzej wykluczy nowotwór. mnie się wydawało że biopsja jest bardziej pewnym wynikiem niż zdjęcie USG. ale ja nie jestem lekarzem i mogę się grubo mylić. Pani doktor powiedziała mi również że na razie nikt mi tych guzków nie usunie gdyż są zbyt małe i nikt ich nie znajdzie. jestem w kropce. chciałabym mieć dzieci ale nie wiem, czy nie będzie to dla dziecka i dla mnie niebezpieczne.

 

W PRZYPADKU WYKRYCIA ZMIAN (NIEPODEJRZANYCH O PROCES NOWOTWOROWY) W OBRĘBIE GRUCZOŁU PIERSIOWEGO ZALECA SIĘ WYKONANIE KOLEJNEGO BADANIA USG PO 2-3 MIESIĄCACH. BADANIE TO POWINNO BYĆ WYKONANE PRZEZ LEKARZA BIEGŁEGO W OCENIE GRUCZOŁÓW PIERSIOWYCH (NAJLEPIEJ RADIOLOG, GINEKOLODZY CZĘSTO NIE MAJĄ ODPOWIEDNIEGO DOŚWIADCZENIA) Z DODATKOWYM ZASTOSOWANIEM NP. OCENY PRZEPŁYWU KRWI W ZMIANIE W BADANIU DOPPLEROWSKIM (NA WYPOSAŻENIU DOBRYCH APARATÓW USG). JEŻELI ZMIANA NIE BĘDZIE BUDZIŁA PODEJRZEŃ, TO NIE MUSI BYĆ USUWANA TYLKO REGULARNIE KONTROLOWANA. NIE MA DOWODÓW NA TO, ŻE ZMIANY ŁAGODNE MOGĄ ZŁOŚLIWIEĆ W CZASIE CIĄŻY. PANI LEKARZ MA RACJĘ, ŻE BIOPSJA CZĘSTO NIE DAJE ODPOWIEDZI NA TEMAT CHARAKTERU ZMIANY. NAJPEWNIEJSZĄ WERYFIKACJĄ ZMIANY JEST JEJ USUNIĘCIE W CAŁOŚCI I OCENA MIKROSKOPOWA. BIOPSJA POBIERA TYLKO CZĘŚĆ KOMÓREK ZE ŚRODKA.

JEŻELI ZMIANY SĄ MAŁE, TO WYSTARCZY DOKŁADANA OCENA USG.

poleć znajomemu drukuj
Oceń artykuł:

Poczytaj również

  • Avatar

    2022-01-12 15:26:13

    Interpretacja przypadku

    Jestem po mastektomii prawej piersi w 2020 r. bez biopsji węzła wartowniczego (węzły chłonne bez zmian, wynik po operacji:...
  • Avatar

    2022-01-12 15:22:42

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Dzisiaj byłam na USG piersi. Niestety, ale nie uzyskałam żadnej wskazówki od lekarza, co zrobić dalej i chciałabym...
  • Avatar

    2022-01-10 12:07:29

    Jakie powinno być zastosowane leczenie

    Invasive breast carcinoma-invasine lobular carcinoma G2. Odczyny immunohistochemiczne w komórkach raka: E-kadheryna...